Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet)

11 Aralık 2018 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Euzubillahimineşşeytanirracim.Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdu lillahi rabbil alemin, vel akıbetu lil muttekın, essalatu vesselamu ala resulüne Muahmmedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Allah nasip ederse Kuranı Kerim açısından yolculuk ve amaçları başlıklı bir ders yapacağız. Her derste söylediğimiz bir şey var. Allahu Tealanın bir din tanımı var. “Feegım vecheke liddîni hanîfâ fıtratallâh” “Yüzünü dosdoğru bu dine, Allah’ın fıtratına çevir.” “elletî fetaran nâse aleyhâ” “ki insanları da ona göre yaratmıştır.” “lâ tebdîle lihalgıllâh” “Allah’ın yarattığının yerini tutacak şey yoktur.” “zâliked dînul gayyimu” “Esas sağlam din budur.” “ve lâkinne ekseran nâsi lâ yağlemûn” “Ama insanların çoğu bunu bilmez.” (Rum 30) Şimdi din fıtrat olunca… Mesela Allahu Teala gökler ve yer için “fâtırıs semâvâti vel ardı” “Gökleri ve yeri fıtratla yaratan” (Enam 14) diyerek aynı kelimeyi kullanıyor. O zaman din fıtrat yani varlıklarda geçerli kanun ve kuralların insan hayatıyla ilgili kısmıdır. Din bu olunca mecburen din ile bilim arasında herhangi bir uyuşmazlık söz konusu olamaz. Yani din Allah’ın dini, tabiatı yaratan o, kitabı indiren o, insanı yaratan o… Dolayısıyla doğru dini anlattığınız zaman yeryüzünde buna hiç kimse itiraz edemez. Herhangi bir ilmi çalışma ile Kuranı Kerim’in doğru hükümlerinin çatışması mümkün değildir. Çatışma varsa ya Kuranı yanlış anlamışsınızdır. Ya da orada yapılan sonuçlarda yanlışlar vardır. Bugün olaya bu şekilde bakalım. Tabi yine çok iyi biliyoruz ki Müslümanlar bu konuların çok uzağındalar… Ama inşallah yavaş yavaş din ve bilim birlikteliği güzel bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Enam Suresinin 11. Ayetini okuyorum. Allahu Teala burada şöyle diyor. “Gul sîrû fil ardı” “Onlara de ki yeryüzünde gezin dolaşın.” Yani oturmayın. Gezin, dolaşın. Bulunduğunuz yerde gezin. Komşu şehre gidin, başka yere gidin. Yani imkanlarınıza göre gidin dolaşın. Peki, “summenzurû” “sonra bakın ve düşünün.” “keyfe kâne âgıbetul mukezzibîn” “O yalan söyleyenlerin sonu ne olmuş?” (Enam 11) Şimdi kezzebe’ye yalanlayanlar anlamı verilir. Burada Arapça bilenler için söylüyorum. Kuranı Kerim’de kezzebe fiili bir mefulsuz olarak kullanılır. Çok yalan söyleme manasına gelir. Ki bütün kâfirler çok yalancıdır. Çünkü kâfir doğrunun üstünü örtendir. Alttakini göstermemek için yalan söylemesi gerekiyor. Bir de kezzebehu diye doğrudan meful alacak şekilde kullanılır. Onu yalanladı anlamına gelir. Bir de kezebe fihi şeklinde harfi cer ile meful alır. O da bir şeyin karşısında yalan söyledi anlamına gelir. Üçüne de maalesef müteaddi anlam verirler ve birçok ayetin anlaşılması sıkıntıya sokarlar. Bunu da Arapça bilenler için kısaca söylemiş olalım. Şimdi bugün yani o yalan söyleyenlerin sonunun ne olduğunu 4:32 sn. anlaşılmıyor. İnsanlara doğruları tebliğ ediyorsunuz kabul etmiyorlar. Mesela biz burada şu anda bu salonda oturan ve sohbet yapan kişileriz. Herhalde gelecek sene birisi buraya gelse içimizden birçoğunu göremeyecek. Bu dünyadan ayrılmış olacak. 20 sene sonra gelse çok az kişiyi görecek. 40 sene sonra gelse belki bir kişiyi ya görecek ya da göremeyecek. Yunus Emre’nin güzel bir sözü var. Mal sahibi, mülk sahibi hani bunun ilk sahibi, Mal da yalan mülk de yalan var biraz da sen oyalan… Mesela şu Vakfımızın bulunduğu yerin tarihi yazılacak olsa… Yani alttaki topluluk dile gelse ve başından geçenleri yazsa kim bilir ne kadar adam burası için birbirini öldürmüştür? Kim bilir neler olmuştur? Ömür geçiyor. Yalan söyleşende geçiyor. Doğru söyleşende geçiyor. Yalan söylediğin zaman dünyanda cehennem oluyor, ahiretin de… Ama doğru söylediğin zaman seni insanlar kötüleyebilirler, dışlayabilirler. Ama ne dersin? Benim içim rahat dersin. Ben biliyorum, yanlış bir şey yapmadım der ve son derece mutlu olur. İşte şimdi burada biz yalan söyleyenlerden olmamak için doğru yapanlardan olmak için önce bir çevremizle ilgili sürekli gözlemler yapmamız lazım. Yeryüzünde imkânlarımız ölçüsünde yürümemiz lazım. Mesela İstanbul’da Topkapı’ya gidin. Ya da Süleymaniye Camii’nin buraya… Bizim Vakfın solundan devam ettiğiniz zaman biraz ilerisi İstanbul Müftülüğü… Orası daha önce Şeyhülislamlık idi. Daha önce de Ağa kapısıydı. Tabi Bizans zamanında neydi? Onu bilmiyorum. Ağa kapısı Yeniçeri Ocağıdır. Burada Süleymaniye Camisi var. Önünde türbeler, mezarlıklar var. Dünya iki padişaha çok, bir padişaha az diyen Kanuni Sultan Süleyman orada… Yani kemikleri de büyük bir ihtimalle kalmamıştır, çürümüştür. Hayat böyle…

Şimdi uzatmayayım. Şey yapalım. İşin esasına dönelim. Kuranı Kerim’e göre yani Allahu Teala bize yolculuk konusunda neler söylüyor? Allahu Teala yolculuk sırasında neler yapmamızı istiyor? Yani hangi maksatla yolculuk yapmamızı istiyor? Onu Fatih Hoca’dan bir dinleyelim.

Fatih ORUM: Kuranı Kerim’de yolculukla alakalı pek çok ayet var. Yolculuğa atıfta bulunan pek çok ayet var. Hatta hepimiz biliyoruz. Yolculuk sebebiyle ibadetlerde birtakım ruhsatlar söz konusu oluyor. Yani insanın hayatının olmazsa olmaz bir parçasıdır. Bir yerden bir yere gitmek sadece modern insan için söz konusu olan bir şey değil. İnsanlık tarihi boyunca bu bir ihtiyaçtır. Hatta Kuranı Kerim’e bakılırsa ihtiyacında ötesinde Allahu Teala zaman zaman bir takım yolculukların yapılmasını bizlerden istiyor. Olmazsa olmaz bir unsur olarak görünüyor. Kuranı Kerim’e bakıldığında Allahu Teala özellikle hangi tür yolculuklara atıfta bulunuyor, onları vurguluyor ve bize de bu konuda bir hassasiyet geliştirmemizi istiyor? Bir takım taksimler yapacak olursak… Mesela işte Kuranı Kerim’de savaş için yolculuğa çıkılması zaman zaman hayatın bir mecburiyetidir. Bununla ilgili hükümler var. Hatta yolculuk durumunda, savaş için yolculuğa çıkıldığında neler yapılması gerektiğine dair pek çok ahkâm var. Bunun dışında bir de Kuranı Kerim’de Kültür Amaçlı Yolculuk diyebileceğimiz yolcuklara atıfta bulunan ayetler var. Kültür Amaçlı… Mesela Hac Suresinin 45 ve 46. Ayetlerinde Rabbimiz şöyle buyuruyor. Mealen okuyorum. “Biz nice kenti yanlış yaparlarken etkisiz hale getirdik. Onları devrilmiş direkleri üzerine çökmüş bir kör kuyu ve sağlam bir köşk kalmıştır. İnsanlar böyle yerleri gezip dolaşmadılar mı ki düşünecek kalpleri ve dinleyecek kulakları olsun? Gözler kör olmaz ama onların göğüslerindeki kalpleri kör olur.” (Hac 45-46) İşte burada insanların daha önce bir takım… İşte bugün arkeolojik amaçlı geziler dediğimiz insanların daha önce yaşadığı sosyal ekonomik durumlarını gösteren, dini durumlarını gösteren, onların mabetlerini gösteren ve en nihayetinde hangi bu işin sonla sonlandığını gösteren pek çok tarihi eser var. Allahu Teala ziyaret için bunlara yolculuğun bir gereklilik olduğunu ve buradan çıkartılacak büyük ibretler olduğunu söylüyor. Peki, bugüne bakıldığında bu tür yolculukları yapanlar kimler? Bu tür yolculukları yapanlar Müslümanlar değil. Müslümanlar yaşadıkları coğrafyanın yani üzerine bastıkları coğrafyanın altında bile neler olduğunun farkında olmayan bir ümmettir. Bunu Batılılar dünyanın her bir tarafına gidiyorlar. Oraları araştırıyorlar ve kendilerine göre kurgulayıp belgesel halinde bize sunuyorlar. Biz de onların bize lütfettikleri kırıntılarla demek ki işte tarihte şöyle insanlar yaşamış, şunlar yapılmış, bunlar yapılmış, bunlar edilmiş diye sadece onların lütfettiği bilim kırıntılarıyla idare ediyoruz.

Yolculukla alakalı ikinci bir kategoride bilim ve araştırma amaçlı yolculuk… Yani Allahu Teala bir yerde oturup saplanın ve hayatınızın sonuna kadar orada geçirin demiyor. Tam tersine bir şeylerin artık yapılamaz hale geldiğinde oraya saplanıp kalmanın büyük bir vebal olduğunu söylüyor. Hatta işte bu tür insanların melekler canlarını alacağı zaman mustazaflar denilen yani miskin hiçbir şey yapmamış, bir yere çakılıp kalmış, dünyanın diğer yerlerine gitmeyi düşünememiş insanların canlarını alırken meleklerin onlara hakaret vari bir şekilde davranacağına ve onların canlarını acı verecek şekilde alacağına dair tehditler var. Dolayısıyla bütün dünyanın geniş olduğu ve insanın gerektiğinde her yeri gidip… Hatta Hocam Kuranı Kerim’de İsrail oğulları eleştirilirken onların mobil olmasından vazgeçip bir yere saplanıp kalmak… Bakara Suresindeki ayetlerde yerleşik hayata geçtikleri için eleştirilir. Allahu Teala “kötü olanı iyi olana tercih ettiniz” (Bakara 61) der. Yani mobil olmayı, gerektiğinde her yere gidebilmeyi, her yeri yurt edinebilme görüşünde olmayı bırakıp çit çevirdiniz ve burası bize yeter diye bir toprağa bağlanıp kaldınız ondan sonra da bu hale düştünüz diyerek dünyanın her bir yerine her an gidebilecek kapasitede, donanımda olan insanlar olmamızı bize öğütlüyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O ayetlere kısaca, çok hızlı bir şekilde bakalım.

Fatih ORUM: Yüce Allah mealen şöyle diyor. “Bir ara şöyle demiştiniz. ‘Musa, tek çeşit yemeğe katlanamayacağız. Rabbine yalvar da bize toprak ürünlerinden sebze, hıyar, sarımsak, mercimek ve soğan bitirsin.’ O da , ‘üstün olanı alt seviyede olanla değişmek mi istiyorsunuz? İnin bir şehre istediğiniz şeyler orada var’ dedi. Başlarına sefillik ve çaresizlik çökmüş, Allah’ın öfkesiyle yıkılmışlardır. Öyle olmuşlardı çünkü Allah’ın ayetlerini görmezlikten geliyor ve nebilerini haksız yere öldürüyorlardı. Öyle olmuştu çünkü isyana dalıyorlar ve aşırı gidiyorlardı.” (Bakara 61) Yani işte bizim toprağımız olsun. Etrafını çitle çevirelim. Bunun adı konsun, burası benim olsun, ben burada bir şeyler yetiştireyim deyip oraya saplanan insanların Allahu Teala başlarına gelenin ne olduğunu söylüyor. Oysa bütün yeryüzü sizin, siz mobil olun yoksa toprağın yetiştireceği şey ne? Onu her zaman elde edebilirsiniz, satın alabilirsiniz. Onu başkaları da yapabilir ama sizler eğer bir dava için yeryüzünde bulunduğunuzu söylüyorsanız küresel bakmalısınız, bütün dünyayı hedef almalısınız. Bu topraklar bize yeter deyip miskinler gibi buraya çakılıp kalmamalısınız diyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Sizin yaptıklarınıza ilave edelim. Şimdi çok güzel bir şey söyledi de oradan aklıma geldi. Resulullah (s.a.v) Mekke’de kalsaydı… Yani düşünün. Mekke şehirlerin anası, Kabe orada… Yani onun arkasından bir sürü şeyler dizebilirsiniz. Şu var, bu var. Ne yaptı? Mekke’yi terk edip Medine’ye gitti. Hiç siz duydunuz mu ki Medine’de iken Mekkelilerin aleyhine bir şey konuşmuş, ey Kâbe geleceğiz falan demiş mi? Yok. 14:58 14:59 sn. arası anlaşılmıyor. Sonra mesela İbrahim (a.s) Kabe’yi yaptı. Çoluğunu çocuğunu orada bıraktı. Kendi orada kaldı mı? Peki, Müslümanlar ne yaptılar? Medine’den bütün dünyaya dağıldılar. Mesajlar götürdüler. İslam bütün dünyaya yayıldı. Mesela Türklerin ataları Orta Asya’dan kalkıp buralara daha da ileri İtalya’ya kadar falan her tarafa yayıldılar. Orta Asya gezisi falan yaptığımız zaman her gittiğim yerde bakıyordum. Bizim köy dilini birçok yerde rahat anlaşabiliyordum. Hatta o zaman ‘keşke çocukluğum bizim köyde geçseydi de şehirde geçmeseydi’ dedim. Yani ne olmuş oluyor? Bütün dünyaya açılıyorsunuz. Siz kişisel olarak kendinizi korumak için kendinizi geliştirmeniz lazım. Kendi ailenizi korumak için geliştirmeniz lazım. Toplumunuzu korumak için geliştirmeniz lazım. Ve o arada birçok bilgi elde ediyorsunuz. İşte bu ayeti kerimede var. İşte bu ayeti kerimede var. Musa (a.s), niye toprağa saplanıp kalacaksınız diyor. Gidin size bu yiyecekleri 16:21 sn. arası anlaşılmıyor. Gidin alın. Şehirden alın.

Fatih ORUM: İkinci bilim ve araştırma amaçlı yolculuk… Allahu Teala buna da Kuranı Kerim’de vurgu yapıyor. Mesela Ankebut Suresi 20. Ayetinde mealen şöyle buyuruyor. “De ki yeryüzünde gezip dolaşın da Allah’ın yaratmayı nasıl başlattığına bakın. İlerisinde Allah o son yapılanmayı da yapacaktır. Allah her şeye bir ölçü koyar.” (Ankebut 20) Yani Allahu Teala’nın yaratmayı nasıl yaptığını, kainatı yaratır… İşte bugün bunu Müslümanlar değil, başkaları bizim dışımızdaki insanlar yapıyor. İlk başlangıç nasıl oldu gibi… Biz de onların biraz önce söylediğim gibi lütfettiği doğru ya da yanlış bunu test etme durumunda bile değiliz. O bilgilerle idare ediyoruz. Oysa bakın Kuranı Kerim savaşa giderken bile bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini çok dikkat çekici bir şekilde Tevbe Suresinin 122. Ayetinde bize anlatıyor. Yani savaşa giderken bile bunu bir fırsat bilip oradan bir takım şeyleri tespit edebilme Kuranı Kerim’de oturduğunuz yerde anlayamayacağınız bir takım şeyleri oralarda anlama şansını kullanmamızı istiyor. Ayet şöyledir. “Müminlerin tamamının savaşa çıkması gerekmez. Her kesimden bir takımı (Allah’ın savaşa çıkma emrini uygulamanın kişiye kazandırdıklarını görüp) dini kavramak ve geri döndüklerinde toplumlarını uyarmak için savaşa çıksa iyi olmaz mı? Böylece yanlışlardan sakınabilirler.” (Tevbe 122) Bunu bile oradan bir katma değerle dönmenin vesilesi olarak, savaşa gitmeyi bile o şekilde gören bir din bugün bırakın bunları bilimsel araştırma için bile yerinden kalkıp oraya buraya değil, sadece işte kendisi dışında öteki dediği toplulukların kendisine lütfettiği bilgilerle ilim yaptığını zannediyor.

Kuranı Kerim’de üçüncü bir yolculuk çeşidi Dinler Tarihi amaçlı yapılan yolculuktur. Bakın bunlar bizim yeni duyduğumuz şeyler… O yüzden Kuranı Kerim 1400 yıldır elimizde ve bu ayetler 1400 yıldır orada… Kuranı Kerim dinler tarihine yönelik yolculuklardan bahsediyor. Bugün bu hala bizim memleketimizde konuşulan bir şey değil. Hatta hiçbir islam coğrafyasında… Ama Batı bunu birkaç yüzyıldır yapıyor. Mealen yine okuyorum. Nahl Suresinin 36. Ayeti… “Biz her topluma (ümmete) elçi gönderdik; Allah’a kul olsunlar ve azgınlardan uzak dursunlar diye böyle yaptık. Onların içinden, Allah’ın yoluna kabul ettiği kimseler de oldu, sapıklığı hak etmiş olanlar da. Yeryüzünü gezip dolaşın da o yalancıların sonunun nasıl olduğunu bir görün.” (Nahl 36) Allah’ın her topluma elçi gönderdiğini, o elçilere karşı nelerin yapıldığı, o toplumda nasıl dönüşümlerin yaşandığı, bütün bunların nasıl sonlandığı… Elimizde, ancak bunların yolculukla tespit edilebileceğini ve bu şekilde bu bilgilerin Kuran ile irtibatının kurularak insanlara tebliğde bunların aktarılması gerektiğini söyleyen bir kitap var. Ama bugün Dinler Tarihi ile ilgili araştırmalar -biraz sonra Vedat hocamız anlatacak- kimlerin elinde ve biz hangi bilgi kırıntılarıyla yetinmek zorundayız.

Bir başka yolculuk çeşidi ibadet amaçlı yolculuktur. Kuranı Kerim Hac ile ilgili ayette yoluna güç yetirmek yani o yolculuğu yapabilecek kıvamda, durumda olanlar için bu emri yerine getiriyor. Bizde buradan anlıyoruz ki Hac’da insanların bir şekilde en azından, asgari, hiç yapamıyorsa… Hani bizim Anadolu’da bir söz vardır. Köyünden sadece askerlik için çıkmış. Askerliğini yapıp tekrar köye gelmiş. Burada doğdu burada öldü şeklinde… Allahu Teala’da en azından bunun asgari bir seviyesi olarak bari Hac için oturduğunuz yerden kalkın, gidin. Tabi giderken de pek çok yeri görecek, pek çok insanla karşılaşacak, bu tecrübeleri edinecek ve böylelikle ondan da bir kazanım elde etmiş olacak. Dördüncü şekilde de işte ibadet amaçlı yolculuk diyebiliriz.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Sen şimdi anlatırken aklıma geldi. Gene bizim köyden örnek vereyim. Bizim köyde birisinin bir davası olmuş. Kaza merkezine gitmek zorunda kalmış. Akşam köye gelmiş, herkes başında toplanmış. Neler gördün, anlat bize demişler. ‘Ya kardeşim Osmanlı Devleti derlerdi de inanmazdım ya, ne kadar büyük devletmiş. Git, git bitmiyor’ demiş. Gidip akşamda geri gelmiş. Şimdi Vedat Hoca’dan Dinler Tarihi için yapılması gerekenleri dinleyelim.

Vedat YILMAZ: Fatih Hocam çok güzel bir şey söyledi. Batı uzun süreden beri bu çalışmaları yapıyor. İşte arkeolojik çalışmalar olsun, diğer bir takım çalışmalar olsun… Buradan çıkardıkları belgeleri kendileri yorumluyorlar, inceliyorlar daha sonra bize kırıntısı sayılacak şeyleri koyup bize işte bakın Sümer’de böyleydi, Babil’de böyleydi, Mısır’da böyleydi vs. tarzı bilgileri ortaya koyuyorlar. Bizde onların ortaya koydukları bilgilerle ancak araştırmalar yapabiliyoruz. Bir takım çalışmalar yapabiliyoruz. Müslümanların zaten şöyle br derdi yok. “Biz bilgi üretelim, çalışmayı biz yapalım, biz öncülük edelim, biz çıkartalım, biz kazanalım, biz alalım, biz araştıralım.” Böyle bir şey yok. Türkiye’de ki Dinler Tarihi çalışmaları Batı’da yapılan, Batı’da üretilen bilgiler ne ise o bilgileri takip etmek ve onları derleyip bir makale haline getirmek, kitap haline getirmek, tez haline getirmekten ibaret durumda şu anda… Örneğin Mecusilikle alakalı bir tez yapacaksınız. Gidip de onların ana kaynaklarına, onların kendi dillerindeki kaynaklara başvurmazsınız. Batı’da daha önce bu konuda ne tür çalışmalar yapılmış bununla alakalı kaynak taraması yaparsınız. Bu kaynak taramasından sonra da onları okursunuz ve bu çalışmalar üzerinden de tezinizi yazarsınız. Yani bugün ki Dinler Tarihi çalışması dediğimiz şeyler Türkiye’de bu şekilde ilerliyor. Bir makale yazacağınız zamanda öyledir. Mesela Hinduizm’i araştıracaksınız. Hindistan’a gidip de Hindu metinlerine Sanskritçe vs. olan ana kaynaklarda araştırma yapmazsınız. Batı’da Hinduizm ile alakalı neler yapıldığına dair kaynak taraması yaparsınız. Bunlar üzerinden Hinduizm ile alakalı bir makale yazarsınız. Bu da işte Dinler Tarihi çalışması olmuş olur. Örneğin Türkiye’de Dinler Tarihi çalışmalarında söylenen şey şudur. ‘Biz fenomenolojik bir metot izlememiz lazım” diyorlar. Yani her dini kendi iç bütünlüğünde ele almalıyız derler. Hiçbir dini başka bir din ile kıyaslamayarak her din kendi içyapısı içerisinde, özgünlüğü içerisinde ele almamız lazım derler. Bu şekilde araştırmalar ortaya koymamız lazım diyorlar. Türkiye’de genel kabul gören yaklaşım, metot budur. Dolayısıyla işte siz kalkıp da tasdik ilişkisi, yok nesih ilişkisi, aslında bütün dinler özünde birdi, Allah her topluma elçi göndermişti, bunlar daha sonra bozuldu vs. tarzı bir yaklaşımla hareket ettiğiniz zaman akademik camiada size ancak gülerler. Bu bilimsel kabul edilmeyecek, çok hafife alınacak bir metottur. Bu tarz şeyleri kabul etmezler. Dolayısıyla Müslümanların öncelikle bilgiyi kendi üretebilecek duruma gelmeleri gerekiyor. Bunun içinde internet üzerinden kaynak taraması yapıp, makale indirip, tez indirip onlarla Dinler Tarihi çalışmamaları gerekiyor, araştırmamaları gerekiyor. Sahaya inip o bilgileri kendileri çıkarmaları gerekiyor. Kendileri araştırmaları lazım. Temel kütüphanelere yani o din mensuplarının kendi kütüphanelerine girmeleri lazım. Mecusilik araştırıyorsa gidip kendi yerinde Mecusi’nin kütüphanesine girmesi lazım. Onların ana kaynaklarına ulaşması lazım. Batılılar tamam o kütüphanelere gidiyorlar, o kütüphanelerden bilgileri çıkartıyorlar ama o bilgileri çıkardıktan sonra ne kadar objektif bir şekilde yorumluyorlar? Ne kadar çarpıtmadan, manipüle etmeden onları servis ediyorlar? Bunları biz bilemiyoruz. Ancak onların söylediklerine gözümüz kapalı güvenmemiz gerekiyor. Orada öyle yazıyor diyor. Artık orada öyle yazıyor mu yazmıyor mu bilmiyoruz. Yani öylece güvenmemiz gerekiyor. Mesela çok meşhur bir Dinler Tarihçisi olan 26:34 sn. anlaşılmıyor. adamın İslam hakkında söylediklerine bakıyorsunuz, ele avuca gelecek hiçbir şey yok. Diyorsunuz ki bu adam Dinler Tarihçisi İslam gibi araştırılması bu kadar kolay bir dini bile bu kadar yanlış bir şekilde anlatıyorsa bu adamın diğer dinlerle alakalı söylediği şeylere nasıl güveneceksiniz. Mesela Antik Sümer Dinlerini anlatıyor. Bu adamın Antik Sümer Dinleri hakkında söylediklerine siz nasıl güveneceksiniz?

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: 27:11 27:13 sn. arası anlaşılmıyor. Adamlar bir taş bulup bir taşa kitap yazıyorlar.

Vedat YILMAZ: Yani gidip buluyorlar. Burada 30 bin yıl önce yaşamış, şurada şu kadar yıl önce falan diyorlar. Adama sen öyle değil diyemiyorsun. Çünkü sen araştırmamışsın. Sen sahaya inmemişsin. Sen çıkarmamışsın. Sen bulmamışsın. O adam bulmuş, o adam araştırmış. O sana soruyor. Sen de onun sunduğunu gözün kapalı kabul etmek durumunda kalıyorsun. Müslümanların bir an önce Dinler Tarihinde; Batı’nın servis ettiği bilgilerden kurtulup kendisi bilgi üretir, kendisi araştırır, kendisi kaynağından çıkarır duruma gelebilmesi lazım.

Fatih ORUM: 27:56 27:58 sn. arası anlaşılmıyor. bir şey var. Hani bu gibi şeylerde Batı’nın ortaya koymuş olduğu teknikler, testler, şunlar bunlarla hareket ederseniz başınıza nelerin gelebileceğine dair çok güncel bir anekdot var. Bir yılın üzerinden ya geçti, ya geçmedi. Karbon testi diye bir şey var. Batı bunu bir şablon olarak ortaya koyuyor. Herhangi bir şey bulduğunda, belge, şu, bu bilmem ne… Siz oraya götürüyorsunuz. Onlar bunun yaşı şu kadardır diyorlar. Ve siz bugüne kadar bütün çalışmalarınızı hep bu adamların, bu kriterlerine yaptınız. Mesela geçen yıl bir şey oldu. Bu haberlerde de birkaç gün gündem oluşturdu. Bir Kuranı Kerim parçası bulundu. Kuranı Kerim’in bir kısmı, tamamı da değil. Bu en eski parça denildi. Ve İngiltere’de bu karbon testine tabi tutuldu. Ne oldu? Bu Muhammed’in (a.s) doğumundan önceki bir zaman dilimine bile ait olabilir denildi. Adamlar bunu söylediler. Peki, sen o güne kadar o adamın söylediği her şeyi kabul edip ilim yapıyorsun. En son bu söylediğine ne diyeceksin? Yok, kardeşim karbon testi falan hikaye… Ama sen o güne kadar bunu olmazsa olmaz bir metot olarak kullandın. Bu adamın söylediği şeylerle ilim yaptın, bilim yaptın. Adam en son noktada bu getirdiğiniz Kuranı Kerim, Muhammed’in doğumundan önceki yıllara da tarihlenebilir dediğinde işte sizi böyle ortada bırakır. Onun için bütün bu teknikleri şablonları Müslümanlar kendileri oluşturmalılar. Bir başkasına emanet etmemeli… İşte seni böyle ortada bırakır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O zaman bir tane örnek çalışma yapalım. Hazırlanın, çizmelerinizi giyin, gidiyoruz. Fil Olayının geçtiği yere gidiyoruz. Nerede geçtiğini biliyor musunuz? Müzdelife ile Mina arasında bir yerde… (30:32 sn. ekrana resim koyuldu.) Allah’a çok şükür bu Kuranı Kerim’in hikmet metodu ortaya çıkınca Fil Suresindeki ayetleri onu açıklayan ayetlerle birlikte okuduk. Burada kesin bir yanardağ patlaması var dedik. Zaten -Allah razı olsun- Mikail BAYRAM Hoca da o konuda ufuk açıcı bir çalışma yapmıştı. O da bizim açımızdan çok faydalı oldu. Şimdi önümdeki mealden okuyacağım. Yani Allahu Teala bakın, gezin, görün dediği halde Müslümanlar her sene gittikleri, ya da Hac ve Umre için sürekli gidip de dolaştıkları bölgelerde ne olduğunun farkında değiller. Onu önümdeki Diyanetin mealinden okuyorum. Tabi Diyanete mahsus değil. Bütün meallerde aşağı yukarı aynıdır. Tefsirlerde öyle… Burada şöyle meal verilmiş. (31:48 sn. ekrandaki resim değişti.) “Rabbinin, fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?” (Fil 1) Resulullah böyle bir şey gördü mü? Yok. “Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?” (Fil 2) “Üzerlerine balçıktan pişirilmiş taşlar atan sürü sürü kuşlar gönderdi.” Balçıktan pişirilmiş taşları kuşlar atacak. Böyle bir kuş olur mu? Balçıktan pişirilmiş taşı getirip üzerlerine atacak. Peki, attı. “Nihayet onları yenilmiş ekin yaprakları hâline getirdi.” (Fil 3-5) O taşlar bunları öldürdü dese anlaşılır da “yenilmiş ekin parçaları haline getirdi” ne demek? (32:45 sn. ekrandaki resim değişti.) Tabi şimdi Kuranı Kerim’e bir bütünlük içerisinde bakılmıyor. Bütünlük içerisinde de bakılmayınca cümlelere de doğru anlam verilemiyor. Şimdi buradan bizim yaptığımız meali size okuyayım.

Fillerle (Mekke’ye) gelenleri, Rabbinin ne hale getirdiğini, zihninde canlandırmadın mı?” (Fil 1) Bu “elem tera” kelimesi Türkçemizde de var. Rey deriz. Yani rey ne demek? Görüş demektir. Yani bir şeyi zihninde oluşturursun orada bir görüş oluşur sende… Yani olayı zihninde canlandırırsın. Fil Olayının… Mesela şimdi olayın geçtiği yer ekranda var. (33:40 sn. ekrandaki resim değişti.) Resmi biraz büyütebiliyor musunuz? Neyse… Devam ediyoruz.

Onların oyunlarını bozmuştu, değil mi?” (Fil 2) “Uçuşan yoğun bulut kütlelerini üzerlerine göndermişti” (Fil 3) Bakın kuşlar yerine yoğun bulut kelimeleri… “Onlara pişmiş çamurdan taşlar atan bulutları…” (Fil 4) Bulut kütleleri pişmiş çamurdan taşlar yağdırıyor. Bu hangi bulut kütleleri olur? Bir volkan patlamasının sonucu olur. Oradan patlar. Zaten aşağıdan lavlar çıkar. Onlar çamurla karışık şeylerdir. Onları pişirir. Bulutlar yukarıdan gelip yağdırır. Belgesellerde onu görürsünüz. “Sonunda da onları, içleri yenmiş bitki kabuğu[1*] gibi yapmıştı” (Fil 5) Bir buğday ya da fasulyeyi düşünün. İçerisini böcekler yemiş, sadece dış kabuğu duruyor. (35:01 sn. ekrandaki resim değişti.) Ya da bir fıstığın içerisini boşaltıp dış kabuğunun kaldığını düşünün. O şekilde daha rahat düşünebilirsiniz. Şimdi bakın burada neden bu şekilde olmuş. Mesela Kuranı Kerim’de… Burada şöyle diyor. “Elem tera keyfe feale rabbuke biashâbil fîl” “Rabbinin Fil ashabına ne hale getirdiğini, zihninde canlandırmadın mı?” (Fil 1) Bizzat görme olmadığına göre mecburen mecaza gideceksiniz. “Elem yec’al keydehum fi tadlîl” “Onların tuzaklarını boşa çıkardı değil mi?” (Fil 2) Boşa çıkardığını müşahede etmemiz lazım değil mi? “Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl” “Üzerlerine uçuşan ebabil gönderdi.” (Fil 3) Ebabil… Bazı meallerde… Gene burada iyi ebabil kuşları dememiş. Bazı mealler ebabil kuşları derler. Ebabil kuşu diye bir kuş yok. Şimdi ekranda yapmış olduğumuz gözlemlerin fotoğrafları var. Oraya gitmeden önce… Tarihi şu anda aklımda değil. Ama herhalde 10 seneden fazla olmuştur. Belki o resimlerin altında tarih yazıyor olabilir. Buraya gitmeden önce Ümmül Kura Üniversitesinde bir tarihçi arkadaşa telefon açtım. Ben geleceğim oraya bir gidelim dedim. Tamam dedi. Yolda giderken ona sordum. Arapçada ebabil kuşu diye bir kuş var mı dedim. Yok dedi. Öyle bir kuş yok dedi. Peki, öyle bir kuş yoksa neden hep ebabil kuşu diye öğretirler? Belki o zaman vardı dedi. Belkiyle olur mu? Ebabil ibil kelimesinin çoğuludur. Mesela ibil dendiği zaman bize deve olarak öğretiliyor. Aslında ibil deve sürüsü manasına geliyor. Aslında ibil’in kök anlamı öbek öbek olma, ağır olma, kapsama… Böyle… Öbek öbek olma… Mesela Ğaşiye Suresinin 17. Ayetinde vardır. Bakın ben hiç mana vermeden ibilin ne olduğunu ayeti kerimelerden siz düşünün. “Efelâ yenzurûne ilel ibili” “O ibile bakmadılar mı?” (Ğaşiye 17) Ne? Mesela ibile deve dersek İstanbul’da ki deveyi görebilir mi? Ya da kutup bölgesinde? Sürü zaten deve sürüsü demektir. 100 tane deveye falan deniyor. “İbil’e bakmadılar mı, nasıl yaratılmış?” “Ve iles semâi keyfe rufiat” “Göğe bakmadılar mı, nasıl yükseltilmiş?” (Ğaşiye 18) “Ve ilel cibâli keyfe nusıbet” “Dağlara bakmadılar mı, nasıl yerleştirilmiş?” (Ğaşiye 19) “Ve ilel ardı keyfe sutıhat” “Yere bakmadılar mı, nasıl düzeltilmiş?” (Ğaşiye 20) Peki, şimdi burada dağlar, yer, gök… Bütün bunların arasında deve mi akla geliyor? Hayvanlardan bahsediyor mu, burada? O zaman ibil ne olur? Bulutlar olur. Zaten Arapçada kalın bulut kütlesine ibil denir. Sözlük anlamıdır. Ebabil’de ibil’in çoğuludur. O zaman kalın bulut kütleleri geldi. Peki, o kalın bulut kütleleri o fil ordusunun üzerine geldi. Onlara taş yağdırdı. Nasıl bir taş? “Termîhim bihıcâratim min siccîl” “Pişmiş çamurdan taşlar yağdırdı.” (Fil 4) Peki, bunun başka ayetleri var mı? Bakıyorsunuz ki var. Mesela benzer olay bugün ölüdeniz dediğimiz Lut Gölünün orada var. Onun için kenarında petra denen… Orada da bir yanardağı patlamasından bahseden ayeti kerimeler Kuranı Kerim’de var. Mesela Zariyat Suresinin 31. Ayetinden itibaren İbrahim’e (a.s) melekler geliyor. İbrahim (a.s) onları birer insan zannedip yemek hazırlıyor falan… Sonra insan olmadıklarını anlayınca… “Gâle femâ hatbukum eyyuhel murselûn” “Ey elçi olarak gönderilen melekler” Çünkü meleklerin her birisi bir görevle geliyor. “Sizin asıl hedefiniz nedir?” (Zariyat 31) Niçin geldiniz diye soruyor. “Gâlû innâ ursilnâ ilâ gavmim mucrimîn” “Günahkarlar topluluğu olan bir kavme gönderildik dediler.” (Zariyat 32) Yani Lut kavmine… “Linursile aleyhim hıcâratem min tîn” (Zariyat 33) Bakın mesela Fil Suresi 4. ayette “Termîhim bihıcâratim min siccîl” (Fil 4) geçti. Arapça bilmeseniz bile Zariyat Suresi 33. Ayette ki “hıcârah” kelimesine dikkat edin. “Çamurdan taşlar…” Önce bir çamur sonra taş oluyor. Üzerlerine böyle bir şey göndermek için geldik diyor. Burada başka ayetler… Vakit yeteri kadar olmadığı için fazla şey yapmayacağım. Ama arzu ederseniz internetten 41:20 sn. anlaşılmıyor. ve dipnotunu okuyabilirsiniz. Hud Suresinde de aynı şey geçiyor. Melekler geliyor. Görevli melekler o olayları meydana getiriyorlar. “Felemmâ câe emrunâ” “Emrimiz geldiği zaman” Allah Lut Kavmi için emir verdiği zaman “cealnâ âliyehâ sâfilehâ” “üstünü alta çevirdik.” Niye? Çünkü alt taraftan volkan patlaması oldu. O bulutlar getirip aşağıya bir şeyler yağdırdı. O insanların hepsi çamur tabakasının altında kaldılar. “ve emtarnâ aleyhâ hıcâratem min siccîlim” “üzerine pişmiş çamurdan yağmur yağdırdık.” (Hud 82) “hıcâratem min siccîlim” (Hud 82) aynı kelime Fil Suresinin 4. ayetinde “Termîhim bihıcâratim min siccîl” (Fil 4) bulunmaktadır. Yani Kuranı Kerim’de bu karşılaştırmaları yaptığınız zaman o fil olayının geçtiği yerde bir volkan patlaması söz konusu… Buradan Hicr Suresine geçiyorum. “Feehazethumus sayhatu muşrıgîn” “o büyük ses onları yakaladı.” (Hicr 73) Çünkü yanardağ patlaması olduğunda müthiş bir ses var. Tabi Nuh (a.s) oradan kızlarıyla beraber ayrılıyor. Eşi de kalıyor. Çünkü o da o günahkârlardan… Onların üzerlerine taş yağıyor. Çünkü onlar böyle ya lezbiyen ilişkiler yapıyorlar, ya zina yapıyorlar, ya homoseksüel ilişkiler yapıyorlar. Hak ettikleri o taşın altında kalıp cezalandırılma… Taş yağmurunun altında kalıyorlar. Çünkü biliyorsunuz Tevrat’ta zina edenlerin cezası recmdir. Kuranı Kerim’de bu kırbaç cezasına çevrilmiştir. “Fecealnâ âliyehâ sâfilehâ” “onun üstünü altına çevirdik.” “ve emtarna aleyhim hıcâratem min siccîl” (Hicr 74) Bakın “hıcâratem min siccîl” (Hicr 74) kelimesi ile aynı kelime Fil Suresinin 4. ayetinde “Termîhim bihıcâratim min siccîl” (Fil 4) bulunmaktadır. Dikkat ediyor musunuz? Kaç tane ayette geçti değil mi? Şimdi bu ayeti kerimeleri okuduğumuz zaman dedik ki bu fil olayı kesinlikle bir yanardağı patlaması olayıdır. Öyleyse bunu ne yap 44:31 sn. atladı. Mekke’ye… Orada bir araştırma yapalım. Gittik. Ümmül kura Üniversitesinden tarihçi arkadaşa telefon açtım. Allah razı olsun. Geldi beraberce oraya çıktık. Orada olayın geçtiği yere gittik. Orada Araplara sordum. O arkadaşa sormadım da… Çünkü fazla kalmadı. O biraz sonra ayrıldı. Daha sonra oraya iki ayrı grupla daha gittim. Bir Arap mühendis vardı. Buranın adı ne diye sordum. Vadin nar dedi. O resimde orayı gösterebilir misiniz? Dağdaki kısım… Vadin nar ne demek dedim. Yani ateş vadisi manasına geliyor. Bizde volkan patlamasının olduğu yerdeki vadilere vadin nar denir dedi. Tamam, işte dedim. Ama o bilmiyor. 45:40 45:42 sn. arası anlaşılmıyor. (45:42 ekrana resim koyuldu.) Tamam dedim. Hadi gel şu şeye çıkalım dedim. Şimdi dikkat ederseniz resimde lav seli görürsünüz. Kurumuş, taşlaşmış lav seli var orada… O mühendise hadi şuradan dağa doğru çıkalım dedim. (46:11 sn. ekrandaki resim değişti.) Çıktık. 46:11 46:14 sn. arası anlaşılmıyor. Ne demek dedim. Ateş seli dedi. Sel kelimesi bizde de var. Kullanıyoruz onu… 46:20 46:22 sn. arası anlaşılmıyor. Yani ateş seli… Bu ne demek dedim. Heyecandan da orayı görünce… 46:28 46:30 sn. anlaşılmıyor. O eskiden beri duyuyor işte… Ateş vadisi… Ne için olduğunu bilmiyor. Ama onu görünce müthiş bir şekilde heyecanlandı. 46:37 46:39 sn. arası anlaşılmıyor. ne demek dedim. Ateş seli… Volkanik dağlardaki patlamalardan meydana gelen akıntıların taşlaşmış şekline deriz dedi. Tamam işte… Yani bugün hacılara, umre ziyaretine gidip de… Zaten oradan herkes geçiyor. Hemen şu sağınıza, solunuza bir baksanıza… Bakın burada işte göreceksiniz. Aa işte burada Fil Olayının geçtiği yer işte bakın. Yani ayeti kerimleri diğer ayetlerle birlikte anlattığınız zaman işte buranın adı ateş vadisidir. (47:18 sn. ekrandaki resim değişti.) Araplar hep öyle diyor. Adını biz koymuş değiliz ki… İşte bakın şurada görüyorsunuz 47:25 sn. anlaşılmıyor. şurada tepeler falan… Her tarafa bakıyorsunuz. Tabi orada çok sayıda şey var ama… Ben bu konularda uzman olmadığım için… Keşke bir Jeologla beraber gitseydik. Bun u şunu için söylüyorum. Oradan taşlar getirdim. Bizim İstanbul Üniversitesinin Jeoloji Bölümüne gittik. Adnan ÖKTEN Bey ile beraber birkaç tane götürdük. Bunlara bir bakın dedim. Hocam bu çok eski dediler. En az 1500 yıllık dedi.

Seyirci: 48:04 48:06 sn. arası anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yok analiz edeceklerde… Şey değil yani… 48:10 sn. anlaşılmıyor. yani ilk götürmüşüz, ilk bakışta… Şey değil onlara bırakmadık ki analiz etsinler… Onların herhangi bir eksiklikleri yok. Adamlar yani konunun uzmanı insanlar… Yani bakar bakmaz anlıyor. Ya bu en az 1500 yıllık 48:29 sn. anlaşılmıyor. O zaman şunu bir analiz eder misiniz? Bunu nereden aldın dedi. Fotoğrafları falan gösterdim. Nereden aldın dedi. Şuradan dedim. Buradan alınmaz oraya ayak basmıştır, şuradan alınması gerekirdi dedi. Kardeşim ben ne bileyim oradan almam gerektiğini… O fotoğrafta bir tepe gösterdi. Oradan almalıydın dedi. Burada ayak basmıştır, biz inceleme yapsak bile tam tatminkâr sonuç alamayız falan dedi. İyi dedim. O zaman İstanbul Üniversitesi olarak bir başvuruda bulunalım dedim. Sizler tahlillerinizi yapın falan dedim. İşte kendi aramızda bir ön anlaşma yaptık. Sonra ben düşündüm. O sırada biz namaz vakitleri için kutuplara gideceğiz. Yani buna başlatırsak o kalır. 49:17 49:18 sn. arası anlaşılmıyor. Oraya gittik. Ama burada esas mesele de şu var bakın. O Pompei’de ki patlamalarda oluşan sonuçları da gösterirseniz… Mesela ekrandan göreceksiniz. (49:37 sn. ekrana resim koyuldu.) 49:36 49:37 sn. arası anlaşılmıyor. gibi donup kalmış. Taşlaşmış vücut… Ama içerisi bomboş… İşte ayeti kerime de “keasfim meé’kûl” (Fil 5) dediği odur. Aynı fıstık gibi düşünün. Mesela bir tarafı delinmiş. Böcek fıstığın içerisine girmiş. İçini tamamen boşaltmış. Dışarısı olduğu gibi duruyor. Bunlarda aynı şekilde o vücudun içerisi tamamen boşalmış. Ama eğer biz orada kazı yapacak olsak mutlaka Fillerden taşlaşmış olanı bulacağız. Çünkü ayet onu gösteriyor. Oraya Kabe’yi yıkmak için gelen birçok askerin taşlaşmış bedenini bulacağız. Onun altını kazdığımız 50:28 50:29 sn.arası anlaşılmıyor. mutlaka bulacağız. Geçende Arabistan’dan bir bey geldi. Ama bu konuyla gerisi gelmedi. İnşallah gelir. Ümit ederiz ki bu işe şey yaparlar… Çünkü şöyle bir şeyde var. Orada o Üniversiteden gelen arkadaşa, gel biraz dağın üzerinde dolaşalım dedim. Yasak gidemeyiz dedi. Niye gidemiyoruz dedim.  Mekke belediyesinden izin almak gerekir dedi. 51:06 51:07 sn. arası anlaşılmıyor. Sonra işte az önce bahsettiğim şey rastladım. Bizimle beraber olan orada da çok inşaatları olan firma vardı. O firmanın çalışanlarından birisi sürekli o firma sahiplerinden bir aile olduğu içinde hep onlardan ayrılmıyordu. İşte o mühendise dedim ki, sen Mekke Belediye Başkanı ile tanışıyor musun dedim. Tanışıyorum dedi. 51:34 51:35 sn. arası anlaşılmıyor. Falan yerde böyle bir şey var. İzin alır mısınız dedim. Anlattığın gibiyse izin almaya gerek yok dedi. Gel beraber gidelim dedi. Gittik. (51:40 sn. ekrana resim koyuldu.) Adam bunda izin olur mu dedi. İzin alınacak falan olsa bu dağın etrafı falan çevrilmiş olur. Burası herkesin çıkabileceği bir yer… Etrafı çevrili değil. İşte o zaman çıktık. Az önce anlattığım şeyleri anlattı. Biz gerçekten Müslümanlar olarak… Mesela arkadaşlarımız gayet güzel bir şekilde anlattılar. Kuranı Kerim’in bize emrettiği şekilde hareket edecek olsak… Mesela Fil Suresi bizim için hiçbir şey ifade etmiyor değil mi? Halbuki ayeti kerimeyi diğer ayetlerle birlikte okuduğunuz zaman muhteşem bir olaydan bahsediyor. Şimdi her sene Müslümanlar Hacca, umreye gidiyor. Oraya gidip baktıkları zaman epey bir tecrübeyle geriye dönecekler. Zaten onun benzeri olaylarda Medine’nin çevrelerinde de var. Ama o biraz daha ayrı bir olay… Yine aynı şekilde Allahu Teala bize, ‘yeryüzünde gezin, dolaşın, bakın ki neler olmuş?’ diyor. Mesela bu konunun organizasyonunu yapın diye arkadaşlarıma söylüyorum. Mesela Petra’ya o ölü denize gitmek lazım. Orada olan olayları görmek… Onunla ilgili Kuranı Kerim’de çok fazla ayrıntı var. Ama zaman yeterli olmadığı için o konulara girmedik. Ondan sonra dünyanın neresinde dini yapılanma varsa oraya mutlaka gitmemiz lazım. Hindistan’a gitmemiz lazım. Tibet’e gitmemiz lazım. Amerika’da eski dini yapılar falan varsa hepsine gitmemiz lazım. Çünkü Allahu Teala gidip görün diyor. Bir de oralara tasdikle gitmek lazım. Hem Kuranı Kerim önceki kitapları tasdik ettiğini söylediği halde… Her nebiye kitap verildiğini çok sayıda ayet söylediği halde… Bizde topu topuna 4 kitap derler. Onu da doğru dürüstte şey yapamazlar yani… Dört kitabı bile Kuranı Kerim ve İncil dışındakileri doğru dürüst anlatamazlar. Tasdik ilişkisiyle bütün insanlara yaklaşmamız lazım. Mesela bu arkadaşlarımız hatırlamaz. Sizin içinizde de hatırlayanınız olduğunu zannetmiyorum. Çünkü eski arkadaşlardan şuanda burada kimse yok. Sabahleyin varlardı. Hindistan’dan buraya birisi gelmişti. Şuraya oturdu. Tercüman arkadaşlarımızda vardı. Konuşuyorduk. Adam buradan gittikten sonra ‘Ben ömrümde böyle bir din hiç yaşamamıştım’ demiş. Orada Brahmanlar var. Adamların Vedalar diye kitapları var. Bu kitaplar elbette Allahu Tealanın indirdiği kitaplardır. Niye elbette diyorum? Çünkü zaten Allahu Teala her topluluğa 55:11 55:12 sn. anlaşılmıyor. Kimdi, Vedalar’da Muhammed diye bir yazı yazmıştı? Hindistanlı Mübarek Furi’nin Vedalarda Muhammed diye bir makalesi var. İnternetten onu görebilirsiniz. Onlarda Muhammed’i (a.s) bekliyorlar. Geçenlerde ben dergiyi sana (Vedat YILMAZ) vermiştim. Görmüştün. Bizim Şinasi Gündüz arkadaşımız “el Milel ven Nihal” diye bir dergi çıkarıyor. Sağolsun onu bana göndermiş. Oraya baktım. Hindistanlı bir alim… Adı aklında mı?

Vedat YILMAZ: Hayır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bir makale yazmış. Bir karşılaştırma yapmış. Araplar kitaplarını bizden çalmış diyor. Bizim kitabı kopya etmişler diyor. Ama bozmuşlar diyor. Mesela bizde 30 gün oruç tutarız ama biz oruçlu bulunduğumuz günlerin gecelerinde eşlerimizle ilişkiye girmeyiz, onlar giriyor diyor. Tamam, Kuranı Kerim baştan bunun olduğunu söylüyor, sonra bizim için helal kılmış. Biz bu insanlara tasdikle gittiğimiz zaman… Mesela Hindistan’dan buraya gelen kişi gibi… Yani o burada bir filme alınsaydı… Adam şaşırıp kaldı. Konuşuyoruz, kendisini asla müşrik kabul etmiyor. Hayır, şirk en büyük günahtır diyor. Mesela Katolik Kilisesine gittiğim zamanda Papa’nın ikinci adamı Jean Liu Pierre Touran bana, ‘sen bize müşrik diyorsun biz müşrik değiliz’ dedi. Çümkü hepsi şirki reddeder. Bir günde Kanada’ya mektup yazdım. Humeyni geldikten sonra Zerdüştlerin bir kısmı Kanada’ya taşındı. Rahatsız olmasınlar diye o kadar dikkatlice, nazikçe yazdım ki… “Sizin din adamlarınızın Allah ile sizin aranızdaki ilişkisi nedir? Onu öğrenebilir miyim?” dedim. “Biz müşrik miyiz? Ne işleri var Allah ile bizim aramızda?” diye cevap geldi. Bu insanlara Allah’ın emrettiği gibi yaklaşacağız ki… Mesela onlar Mehdi bekliyorlar. Bekledikleri Muhammed’dir (a.s). Yahudilerin beklediği Muhammed’dir (a.s). Hristiyanların beklediği O’dur. Mesela Budistlere gidin… Kızım Dinler Tarihine çok hevesli olan birisidir. 1 sene olmadı. İki kızım Tayland’a gitmişlerdi. Cuma günü saat 12’de ibadet ediyorlarmış. Bakın, bunlar Budist… Benim torunda babasının namazına zannederek o da namaza durmuş. Namaz kıldıklarını düşünüp hemen yanlarına koşmuş. İşte gerçekten bizim bütün dünyaya karşı büyük sorumluluğumuz var. Bu kitap Allahu Tealanın kitabıdır. Ben ne kadar Allah’ın kulu isem Trump’da o kadar Allah’ın kuludur, Putin’de o kadar Allah’ın kuludur. Efendim kutup bölgesinde yaşayanlarda Allah’ın kuludur. Beni kim yarattıysa onları da O yaratmıştır. Bizim insanlar arasında ayırım yapmaya hakkımız yok. Madem elimize bu kitap geçmiş. Bu kitabı önce kendimiz çok iyi öğreneceğiz. Sonra dünyanın neresinde km varsa hepsine bu götürmemiz lazım. Onun diliyle… Zaten Allahu Teala İbrahim Suresinin 4. Ayetinde öyle diyor. “Ve mâ erselnâ mir rasûlin illâ bilisâni gavmihî” “Her elçiyi kavminin diliyle göndeririz.” (İbrahim 4) Çünkü onun diliyle olmazsa ona hiçbir şey ifade etmez. Onun için inşallah biz bu şeyleri tekrar canlandırırız. Artık arkadaşlarımıza da sizin yanınızda tekrar söylüyorum. İçinizde de bu işe gönüllü katılmak isteyen olur.

Ömer ÇETİNKAYA: Pompei ile ilgili bir şey söyleyeceğim. Çok enteresan olduğu için… Bundan 8 sene önce güçlü bir rehberlikle beraber Pompei’ye gittim. Orada gezmeye başladık. Kadıncağız anlatıyor. Fakat ben onun anlattığı gibi anlamıyorum. Kuran’dan ayetler dökülmeye başladı. Bunlar idrarları ile çamaşırlarını yıkamaya başladılar dedi. Çünkü onda amonyak vardır biliyorsunuz diyor. Şimdi o kendine göre bir yol bulmuş. Biraz daha ilerledik. Yol tabelalarındaki oklar insan uzuvlarındandı. Biraz daha ilerledik. Berekethane diye bir yere geldik. Bizim bildiğimiz –özür diliyorum- randevu evi onlar için berekethane olmuş. Artık biraz daha ilerledik. Bunlar artık 10 sene yıkanmıyorlar. Üstündeki pisliklerle kalıyorlar. Yani müthiş bir sapıtma örneği… Sonra “Burada hiçbir şey kalmadı. Lavlar gelip herkesi bitirdi ama biz özel bir teknikle bir ilaç şırınga ettik. Lavların altından bu bedenleri olduğu gibi çıkarttık” dedi. Bedenlerin dışı taşlaşmış içi boş…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İşte ayet onu söylüyor.

Ömer ÇETİNKAYA: Onlarda ilacı dışına enjekte etmişler. Teknik yapmışlar. O küllerin altından o bedenleri olduğu gibi çıkarmışlar. Ve bedenlerin kimisi hamile, kimisi bir iş yaparken… Yani bir anda taşlaşmışlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Tabi Fil Suresindekilerde aynı…

Ömer ÇETİNKAYA: Böyle şoka girdim. Kadın ayeti anlatıyor ama farkında değil. O başka şey konuşuyor. Böyle bir anım vardı. Hocam konuşurken terlemeye başladım. Ben burada anlatayım dedim.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Tamam. Ömer ÇETİNKAYA’ya teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. Biz Müslümanlar olarak her tarafa gitmemiz lazım. Oraları görmemiz lazım. O insanlarla birebir ilişkiye girmemiz lazım. O insanlar için Kuranı Kerim’de ki bu tasdik ilişkisini ortaya koymamız lazım. Bir yerde çakılıp kalmadan… Mesela Resulullah’ın ashabı Medine’de iken o günün imkânlarına göre bu dini Orta Asya’dan Kuzey Afrika’nın en batısına kadar götürebilmişler. Bizde bugünün imkânlarıyla dünyanın her yerine götürmemiz lazım. Ama kafamıza göre değil. Allah’ın kitabına göre gitmemiz lazım. Herkese o rahmetle gitmek lazım. Doğruları göstermek lazım. Allah yardımcımız olsun.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
2 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
3 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
5 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
6 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
7 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
11 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
12 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
13 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
14 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
15 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
16 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
19 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
20 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
24 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
25 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
26 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
27 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
28 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
32 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
33 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
34 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
35 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
36 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
37 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
38 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
39 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
40 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
41 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
42 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
43 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
44 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
45 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
49 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
50 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
53 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
54 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
57 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
58 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
61 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
62 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
63 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
66 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
67 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
71 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
72 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
73 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
75 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
76 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
77 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
78 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
82 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
83 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
84 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
85 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
86 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
87 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
90 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
91 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
92 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
93 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
94 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
95 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
96 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
97 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
98 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
99 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
100 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
101 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
102 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
103 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
104 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
105 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
108 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
109 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
112 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
113 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
116 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
117 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
118 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
121 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
122 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
123 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
124 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
125 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
126 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
127 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
128 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
130 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
131 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
157 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
212 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
227 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
231 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
232 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
245 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
261 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
262 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
289 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
292 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
293 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
294 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
295 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
296 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
297 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
298 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
299 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
300 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
301 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
302 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
303 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
304 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
305 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
306 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
307 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
308 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
309 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
310 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
311 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
312 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
313 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
314 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
315 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
316 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
317 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
318 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
319 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
320 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
321 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
322 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
323 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
324 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
325 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
326 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
327 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
328 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
329 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
330 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
331 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
332 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
333 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
334 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
335 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
336 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
337 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
338 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
339 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
340 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
341 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
342 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
343 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
344 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
345 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
346 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
347 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
348 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
349 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
350 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
351 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
352 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
353 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
354 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
355 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
356 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
357 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
358 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
359 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
360 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
361 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
362 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
363 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
364 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
365 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
366 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
367 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
369 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
370 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
371 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
372 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
373 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
374 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
375 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
376 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
377 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
378 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
379 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
380 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
381 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
382 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
383 İcma 11 Ekim 2016
384 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
385 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
386 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
387 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
388 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
389 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
390 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
392 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
393 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
394 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
395 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
396 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
397 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
398 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
399 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
400 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
401 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
402 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
403 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
404 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
405 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
406 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
409 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
410 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
413 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
414 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
416 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
418 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
419 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
422 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
423 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
424 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
425 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
426 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
427 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
431 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
432 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
433 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
435 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
436 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
437 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
438 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
440 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
441 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
442 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
445 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
446 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
449 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
450 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
451 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
452 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
453 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
454 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
455 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
458 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
459 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
461 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
462 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
463 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
467 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
468 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
471 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
472 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
473 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
474 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
475 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
476 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
477 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
479 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
480 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
481 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
482 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
483 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
484 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
485 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
487 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
488 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
491 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
496 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
497 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
499 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
500 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
503 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
504 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
505 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
512 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
514 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
517 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
518 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
521 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
522 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
523 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
524 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
525 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
526 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
527 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
528 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
529 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
530 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
531 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
532 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
533 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
534 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
537 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
538 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
540 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
541 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
545 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
546 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
547 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
548 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
549 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
550 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
551 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
552 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
553 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
554 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
555 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
556 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
557 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
558 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
559 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
561 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
562 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
563 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
564 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
565 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
566 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
567 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
568 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
569 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
570 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
571 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
572 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
573 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
574 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
577 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
578 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
579 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
580 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
581 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
582 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
583 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
584 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
585 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
586 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
587 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
588 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
589 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
590 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
591 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
592 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
593 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
594 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
595 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
596 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
597 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
598 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
599 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
600 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
601 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
602 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
603 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
604 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
605 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
608 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
609 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
610 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
611 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
613 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
614 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
615 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
616 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
617 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
618 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
620 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
621 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
622 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
624 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
625 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
626 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
627 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
628 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
629 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
630 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
631 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
633 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
634 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
638 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
639 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
640 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
641 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
642 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
643 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
644 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
645 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
646 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
647 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
648 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
651 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
652 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
654 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
655 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
656 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
659 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
660 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
661 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
662 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
663 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
664 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
665 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
666 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
667 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
673 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
674 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
675 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
676 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
677 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
678 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
679 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
680 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
682 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
683 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
684 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
686 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
687 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
690 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
691 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
695 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
696 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
697 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
698 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
701 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
702 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
706 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
707 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
708 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
709 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
710 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
711 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
712 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
713 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
714 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
715 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
716 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
717 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
718 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
719 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
720 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
721 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
722 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
723 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
724 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
725 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
726 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
727 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
728 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
729 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
730 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
731 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
732 Hac 11 Kasım 2008
733 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
734 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
735 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
736 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
737 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
738 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
739 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
740 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
741 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
742 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
743 Oruç 26 Ağustos 2008