Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2

26 Eylül 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Abdülaziz Bayındır:

Bakara Suresi’nin 187. ayetindeyiz ramazan dolayısıyla. “Oruçlu bulunduğunuz günlerin gecelerinde eşlerinizle ilişkide bulunmanız size helal kılınmıştır. Onlar sizin için bir elbisedir. Siz de onlar için birer elbisesiniz. (Bakara 2/187)” Elbise ne yapar? Bedeni örter. İnsanın çirkin yerlerini kapatır. Güzel gösterir. Sıcaktan soğuktan korur. Dolayısıyla demek ki bir insanın elbiseye olan ihtiyacı kadar eşe ihtiyacı var. Evet, bekârlara duyurulur! Onlar sizin için bir elbise siz onlar için bir elbisesiniz. “Allahütealâ biliyor ki siz kendinize hainlik yaptınız. (Bakara 2/187)” Hainlik nedir? Neye hainlik derler? Hangi tür insanlara hain derler? Görüntüsü iyi. İyilik yapıyor gibi gösteriyor gibi kendisini. Kötülük yapıyor, fakat iyilik yapıyormuş gibi gösteriyor. (Münafık mı?) Münafık başka, o ayrı. (Riyakâr mı?) Riyakâr da değil. Kötülük yaptığı halde kendisini iyilik yapıyormuş gibi gösteriyor. Sen bakma ona derler ne haindir! Senin yüzüne gülmesine bakma o çok hain birisidir derler. Peki, o zaman insanın kendisine hainlik yapması ne olur?  Yani kendi kendine yaptığı yanlışları dışarıdan gizler. Dışarıdaki insanlar bu adamın çok iyi adam olduğunu görürler ama kimseye zararı olmaz zararı kendisinedir. İşte onun için burada diyor ki Allahütealâ biliyor ki siz kendinize hainlik yapıyorsunuz. Yani ortaya çıkardığı takdirde utanacağınız işler yapıyorsunuz. “Allah sizin tövbeleriniz kabul etti ve sizin günahlarınızı bağışladı. Şimdi onlarla ilişkide bulunmanız helal kılınmıştır. (Bakara 2/187)”

Hıristiyanlarla Yahudiler oruç tuttukları zaman güneş batınca iftar ediyorlar. Yatsı vakti olunca da tekrar oruca başlıyorlardı. Dolayısıyla başlangıçta da Müslümanlarda durum aynıydı. İftar ediyor, işte bir insan iftardan sonra uyursa uyanınca ondan sonra tekrar yeme içme ve karı koca ilişkisi yasak. Ya da yatsı olursa gene yasak… E bazıları bu arada yasak olmasına rağmen eşleri ile ilişkide bulunuyorlardı ve yaptıkları şeyden dolayı da bayağı üzülüyorlardı. “Allahütealâ sizi affetti. Artık şimdi oruçlu bulunduğunuz günlerin gecelerinde eşlerinizle ilişkide bulunabilirsiniz. Ama Allahın size yazdığını arayınız.” Yani çocuk sahibi olma amacıyla ilişkide bulununuz.

Son zamanlarda biliyorsunuz İslam ülkelerinde ciddi bir çocuk düşmanlığı başlatıldı. Tamamen batılıların baskısı ile olmuştur bu. Tamamen onların desteğiyle olmuştur. Çünkü batı toplumlarında insanlar çocuk sahibi olmuyorlar. Nüfus iyice ihtiyarlardı. Giderek nüfus sayısı azalıyor ve geleceklerinden endişe etmeye başladılar ama Müslümanlar öyle değil. Müslümanlarda hızlı bir nüfus artışı var ve bunun olmasını istemedikleri için bu defa Müslüman ülkelerinde zorla insanları çocuk düşmanı haline getirdiler.  Çok yoğun bir propagandayla yaygın bir çalışmayla bunu yaptılar. Efendim nüfus fazlaymış falan. Bunun hesabını sen mi yapacaksın Yaradan mı?

Şimdi bakın bugün nüfus çok fazla falan diyorlar. Ama bundan geçen seneye göre bu sene daha iyi insanlar, on sene öncesine göre daha iyi, elli sene öncesine göre daha fazla iyi. Yani nüfus artışı meselesi aslında müslüman ülkelerin batılıları korkuttuğu bir meseledir. Bu konularda çok dikkat etmek lazım… Bundan epeyce önceydi. Gazetelerde bir haber çıkmıştı. Bu yabancılar Anadolu’yu dolaşıyorlar. Müslüman köylere nüfusu azaltmak için tavsiyelerde bulunuyorlar diğer köylere de nüfusu arttırmak için tavsiyede bulunuyorlar. Çünkü Anadolu’nun nüfus yapısını değiştirmek istiyorlar. E tabi başka şekilde alt etme imkânları olmadığı için öyle yapıyorlar.

Ama aslında bunlar çıkar bir yok değildir. Esasen bir insanı besliyorsunuz büyütüyorsunuz sonra düşüncesi bir değişiyor. Yaptıklarınızın hepsi de boşa gitmiş oluyor. Batıda da insanlar ne kadar uğraşırlarsa uğraşınlar insanlar kiliseye gitmiyor. Kilise batıyı tatmin etmiyor. Eğer batılı insanlara doğru bir Müslümanlık anlatılırsa büyük bir bölümü gerçek manada müslüman olabilir. Bizim ülkelerimizde de öyle. İnsanlara bakıyorsunuz Müslümanlıktan uzak olan ailenin çocukları bir müddet sonra gerçeği kavrıyor ve canla başla İslam’a sarılıyorlar. Onun için bu inanç meselesi insanların kendi kararlarıyla kabul ettikleri ya da reddettikleri bir şeydir. Yani nüfus arttırmakla azaltmakla bir şey olmaz ama bu da bir yol yani çaresiz kalmış olanların başvurdukları son çare. Bizim yapacağımız şey Allahütealâ’nın burada buyurduğu gibi uyanık olmak sonra da bütün insanlara Allahın dinini doğru bir şekilde anlatmak olmalıdır.

“Doğu tarafından sizin için siyah iplik, beyaz iplikten iyice ayırt edilinceye kadar yemeye içmeye devam edin. Sonra orucu geceye kadar tamamlayın. Mescitlerde itikâf halindeyken eşlerinizle ilişkide bulunmayın. (Bakara 2/187)”

(Maket bir dünya küresi getiriliyor. ) İşte bu dünyayı temsil eden bir küre biliyorsunuz. Namaz vakitleriyle ilgili çalışmayı anlatmak için gösteriyorum. Dünya yuvarlak dolayısıyla ufuk da ister istemez dünyanın yuvarlaklığına uygun olarak bir yay şeklinde gözüküyor bize. Yani ufuk çizgisi dediğimiz gökle yerin birleştiği yer. Biz burada nerden bakarsak bakalım gökle yerin birleştiği yer bir yay şeklinde gözükecektir düz bir çizgi olamaz. Şimdi esasen güneş ışınları dik geldiği zaman biz burada olsak güneş bizim bulunduğumuz yere vurmadan bizim bulunduğumuz kara parçasının üstündeki atmosfere vurur. Sonra aşağıya ine ine tam kara parçasına vurduğu an tan yeri ağarması olacak. O ana kadar kendisi yok ışınları var.

Şimdi eskiden muvakkithaneler varmış yani vakit belirlemek için görevli insanların çalıştırıldığı vakit hesaplama yerleri varmış. Önemli camilerin hepsinde var. Hala Kasımpaşa muvakkithanesini görebilirsiniz orada levhayla yazmışlar. Ana caddeden gittiğiniz zaman Kasımpaşa Camii’nin önünde yazılıdır muvakkithane diye. O muvakkithanelerde görevli olanlar öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazını tespit ediyorlar sabah namazını da tespit ediyorlar. Tabii bir şekilde gözleriyle bakarak… Birisi ezan okuyor. Belli camilerde aklımda kaldığı kadarıyla mesela Üsküdar’daki o tepede bir cami vardır Aziz Mahmut Hüdai’nin karşısında tam tepede bir cami vardır. İşte Süleymaniye Camisi vardır. Sultanahmet Camisi vardır bu camilerin minarelerinden birbirlerine işaret vererek namaz vaktinin olduğunu bildirip ezanları okuyorlar. Her tarafa da bunu yayıyorlardı. Yani gözle gözlemlendiği için yatsı vaktinde, sabah namazı vaktinde ciddi bir problem çıkmıyordu. Bakıyorlardı tan yeri ağardığı zaman oruca başlıyorlardı. Güneş battığı zaman orucu bitiriyorlardı. Hava karardığı zaman yani ufukta çizgisinde kırmızı ışık kaybolduğu zaman yatsı ezanını okuyorlardı ve her şey rahattı. Ama sonra bu takvim olayı devreye girdi.

Takvim olayını ilk yapan Ahmet Muhtar Paşa’dır Osmanlılarda. Ahmet Muhtar Paşa takvim belirlerken Kuranı Kerim’de anlatılan esasları değil astronominin esaslarını dikkate almıştır. Yani kitabında yazmış,  ayetleri yazmış, hadisleri yazmış, fıkıh kitaplarındakileri yazmış ama uygulamayı tam olarak astronomiden almıştır. Astronomi ne ile ilgilenir biliyor musunuz? Gök cisimleriyle ilgilenir. Peki, tan yeri? Yerle alakalı bir olay… Gökle yerin birleştiği bir noktaya güneş ışınlarının gelmesidir. Astronomi gök cisimleriyle ilgilendiği için onun için önemli olan gözlemcinin yıldız gözlemliyor. Yıldızı gözlemlerken yıldızla kendisinin arasına güneş ışını girerse ona engel olur. Biliyorsunuz güçlü bir güneş ışını geldiği zaman pencereden arkasını göremezsiniz. Onun için atmosferin üst tabakasına güneş ışını geldiği zaman artık yıldız gözlemleyen astronomi âlimleri yıldızları rahat görememeye başlarlar. Onun için güneş ışınının ne zaman atmosferin üst tabakasına ulaşacağını tespit etmeleri gerekir. Bunlar ona da tan diyorlar ya da fecr diyorlar. Onun adı astronomik tan. Astronomik tan, güneş ışınları ile gözlemci arasında 18 derece açı oluştuğu zaman ışın en üst tabakaya vuruyor ve artık rasat yapan kişi gök cisimlerini rahat görememeye başlıyor.

Şimdi Ahmet Muhtar Paşa bunu esas almış sabah namazı için. Astronomi ilmini esas almış. 18 dereceyi esas almış. Yani gökle yerin birleştiği yere ışık gelmesi gerekirken rasatçının bulunduğu yerin yüz kilometre daha yukarısında bir noktaya ışığın gelmesini esas almıştır. Şimdi siz kendi gözlemlerinizde bilirsiniz. Mesela engebe bir arazide bakarsınız ki karşı dağın tepesine güneş ulaşır sonra iyice sonra sizin bulunduğunuz yere iner değil mi? E bu yüz kilometre. Karşı dağın tepesi kaç kilometre ki? Seksen ya da yüz neyse artık o kadar kilometrede yukarıya ışık vurunca tan yerinin ağardığını kabul etmiş ve ona göre sabah namazını kıldırıyor millete. Ona göre insanları oruca başlatıyor. Şimdi 18 derece de yetmez efendim ne olur ne olmaz insanlar dikkat etmezler diye üç derece de ihtiyat koymuş oraya. 21 derece. O zaman gecenin ortası oldu! Oruca başlıyorsunuz. Yani oruca başladığınız zaman daha sabah namazına çok vakit var. Her bir derece beş dakika olabilir. Namaz vakitleri meridyenler arası dört dakika gibi değildir. Beş dakikayı geçtiği de olur. Yazın farklı olur kışın farklı olur, sürekli değişir. Bazen bakarsınız ki bir saat kadar erkenden oruca başlamışsınız. Gerçek oruca bir saat var. Mevsimlere göre yani sürekli değişir.

Diyanet İşleri Başkanlığı 1983’de bir çalışma yaptı. O çalışmada 3 derecelik ihtiyatı kaldırdı. 18 dereceye indirdi. Ondan sonra dediler ki efendim biz ihtiyatı kaldırdık. Ezanla birlikte hemen namazınızı kılacaksınız. Daha önce 20 dakika sonra namazını kılacaksınız deniyordu. Biz bunu kaldırdık hemen namazınızı kılabilirsiniz diye ilan etti. O zaman biz çok itirazlar ettik ama aslında bu 3 dereceyi kaldırmalarında da bizim epey bir etkimiz oldu. O zaman ben Allah razı olsun İstanbul müftüsü Selahattin Kaya aracılığıyla Ankara’ya sürekli haberler gönderiyordum. Selahattin Kaya bana güveniyordu ama Ankara’dakiler ne doktorduk hiçbir unvanımız yoktu pek dikkate almamışlardı. O üç dereceyi kaldırdılar. Daha sonra orucunuza hemen başlayın namazınızı hemen kılın diye talimatlar gönderdiler. Biz dedik ki hayır. O saatte asla oruca başlanamaz ve namaz da caiz olmaz.

Sonra Türkiye Gazetesi’nin çıkardığı bir takvim var hala bugün çıkarıyor. O takvime bakarsanız o Ahmet Muhtar Paşa’nın yaptığı takvimdir ve o takvim bugün Suudi Arabistan’da da İslam ülkelerinin her tarafında da uygulanan takvimdir. Şimdi Türkiye Gazetesi Diyanet’i sıkıştırdı: “Neye dayanarak o üç dereceyi kaldırdınız?” Diyanet de kendisini savunamayınca bizi çağırdı. Ben de gittim dedim tamam siz de yanlış yoldasınız o da yanlış yolda. Ama bugün dünyada uygulanan takvimlerin doğruya en yakın olanı yine Diyanet’in. Hiç olmazsa 3 derecelik ihtiyatı kaldırmış. Öbürlerinde o da yok. Bu konuda toplantılar yaptık. Diyanet İşleri Başkanlığında Etkili Bütün Yüksek Kurul üyelerini topladılar uzmanları topladılar. Çok ilginç bu konudaki uzmanların bilgileri hep Ahmet Muhtar Paşa’ya dayanıyor. Ben orada Ahmet Muhtar Paşa’nın tutarsızlıklarını gösterdim. Bunların dayandıkları batılı kaynaklardan fotokopiler almıştım onları gösterdim yanlışlıklarını ortaya koydum. Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanıydı o günlerde ve orada bir karar alındı rasat yapılacak. Zaten benim arzu ettiğim de oydu. Türkiye’nin hemen birçok yerinde rasatlar yaptık. Türkiye Gazetesi’nin ekipleri katıldı. O zaman Yeni Asya da takvim çıkarıyordu onlar katıldı. Ve bütün yaptığımız rasatlarda… Türkiye Gazetesi’nin yaptığı kesin yanlış bir kere. Zaten onun hiç tartışılır tarafı yok. Diyanetin Yaptığı takvimin de yanlışlığı raporlarımızla ortaya kondu. Tümüyle bütün rasatlarda ortaya kondu. Fakat o gün bugün onu uygulayacak bir başkan henüz gelmedi. Bir gün Tayyar Altıkulaç bana dedi ki: “Ben diyanet işleri başkanıyken bunu bana anlatsaydın ben bunu kesin çözerdim.” Gerçekten çözerdi. Yani o hilal konusundaki problemi kesin olarak çözmüştür. Hilalle ilgili çalışmalarda başrolü oynayan Tayyar Altıkulaç’tır. Allah hayırlarına mükâfatını elbette verecektir. Nedense bu konu bir türlü çözülmedi geçen de size anlatmıştım hala devam ediyor.

Yatsı namazı da çok geç okunuyor İslam ülkelerinde. Efendim şehirde olanlara yatsı namazı çok önemli değil! Ama köy yerinde olanlar için yazın yatsı namazı son derece önemli. Bir de yatsının… Şu anda o konuda konuşmak biraz erken ama bana göre erken değil fakat yeteri kadar diğer konularda yaptığımız çalışma kadar çalışmayı tamamlamış sayılmayız. Yatsıyla ilgili kitaplarımızda da ciddi hatalar olduğu kanaatindeyim. O hataları düzelttiğimiz takdirde inşallah kutuplardaki problemler de tamamen çözülmüş olacak Allahın izniyle.

Yani şimdi işin esasını anladık mı? Güneş ışınlarının ta yukarılara geldiği zamanı esas alarak yani 100 km yukarısına geldiği zamanı esas alarak “sabah namazı oldu” diyorlar. Kardeşim Allah diyor ki… Biz 100 km yukarısını görebilir miyiz? Rasathane olacak başka bir şekilde olmaz. Ancak rasat aletleri ile görebilirsiniz aletsiz göremezsiniz. Ama Allah ne diyor: “Yiyin için, sizin için…” diyor sizin için dediği kim? Hepimiz. Sizin için dediği insanların rasat aleti olur mu? Rasathanesi olur mu? Sizin için fecr tarafından yani tan yerinin ağardığı taraftan siyah iplik beyaz iplikten ya da siyah hat beyaz hattan iyice ayrılıncaya kadar yiyin için.

Şimdi böyle güneş ışını çıktığı zaman bu kara parçası geç aydınlanır ama gökyüzü çabuk aydınlanır. Böyle çıktığı zaman gökle yerin birleştiği yerde genişçe bir alan aydınlanır. Nokta olarak değil çünkü güneş büyük. Genişçe bir alan aydınlanır. Şöyle en tepesine bakarsınız ki gökle yerin birleştiği yerde bir aydınlık var. Geçen de bir arkadaş dedi ki efendim lamba olur insanlar yanılır. Başlangıçta olabilir yanılır insanlar lambalar ışık kaynakları insanı yanıltır. Fakat tan yeri ağarmaya başladığı zaman güneşin ışınları çok şiddetli çok güçlü olduğu için öbürlerini bastırır. Zaten noktasal değildir geniş bir alanı kapsadığı için rahatlıkla fark edersiniz tan yerinin ağardığını. Yeter ki doğu ufkuna bakıyor olun. Yeter ki ufuk kapalı olmasın. İşte böyle gökle yerin birleştiği noktada meydana gelen ışık bizim için önemlidir. Allahütealâ öyle diyor: “Yiyin için sizin açınızdan siyah çizgi beyaz çizgiden iyice ayırt edilinceye kadar yiyin için. (Bakara 2/187)” İyice ayırt edilinceye kadar ifadesi bizi şundan da kurtarıyor. Ufukta göremeyeceğimiz bir ışık kaynağı olursa o bizi sadece şüphelendirir. İşte o zaman bakarsınız bir başka tarafa da bakarsınız acaba oldu mu olmadı mı diye şüphelenirsiniz. Ama bir müddet sonra gerçekten tan yeri ağarmaya başladı mı hiç şüphelenmeye gerek kalmaz onu net bir şekilde görürsünüz.

Şimdi az önce dediğim gibi her mevsim değişiyor, o da şundan dolayı Dünyanın 23 derece 27 dakikalık bir eğriliği var ya. Bu eğrilikle güneşin bulunduğumuz yere gelişi çünkü güneş de bazen güney kutupta kuzey kutupta ekvatorda dolaşıyor biliyorsunuz dünyanın dolaşmasına paralel olarak. O iki eğrilikten oluşan bir zaman farkı var. Onun için dikkat edin mesela akşamla yatsı arasındaki vakit kışın kısa olur yazın uzun olur. Öğleyle ikindi arasındaki vakit yazın çok uzun olur. Yani namaz vakitleri arasındaki vakitler çok uzun olur. Ama kış oldu mu peş peşe olur. Öğlen olur, ikindi olur, akşam olur yatsı olur bakarsınız çabucak hepsi bitmiş. İşte o hep şeyden kaynaklanıyor… Yani derece değişmiyor. Derece gene aynı derece fakat aradaki geliş açısı farklı olduğu için kısalıyor uzuyor. Dolayısıyla burada şu kadar saattir demek olmaz. Ama bu işten anlayanlar için 18 derece değil 12 derecedir diyelim.

12 derece de denizcilik tanıdır. Ona notik tan derler. Notik tan denmesinin sebebi şudur. Denizde gemiler demir atarlar. Savaş gemileri bilhassa o açıdan çok önemlidir. Deniz savaşlarında karşı taraftaki gemileri ne zaman fark edeceğinizi bilmeniz çok önemlidir. Gece karanlığında fark edemiyorsunuz. Çünkü ışıklar da tamamen sönüyor fark edemiyorsunuz. Ama sabahleyin eğer gemi doğu tarafındaysa ve arkasından güneş doğuyorsa ilk fark edeceğiniz an güneşi ufuktan 12 derece uzak olduğu andır. Onun için buna notik tan denir ve deniz kuvvetleri açısından son derece önemlidir. Savaş taktikleri ayarlamalarında çok dikkat ederler. Ufuktaki gemi o zaman bir tepecik gibi gözükmeye başlar. Deniz düz olduğu için oradaki cismin gemi olduğunu düşman kuvvetler hemen anlar. İşte o ilk fark edildiği an Kuranı Kerim’in istediği fecr zamanıdır o da 12 derecedir. Bundan sonra da sivil tan denen bir tan vardır. O bizimle alakalı değil.

(Sahurda ne zamana kadar yiyelim?) Güneşe bir saate kalana kadar yiyebilirsiniz. Şu mevsimde rahatlıkla yenir. Ama namazı gene biraz daha geciktirin. Takvimdeki doğmasına göre 1 saat kalana kadar yiyin ama gene bir 10 dakika sonra namazınızı kılın. Çünkü yine tam olarak olmuyor. Ben baktım bu sıralar İstanbul’da havalar kapalı olduğu için çok net bir şey ortaya çıkmıyor. Ufukta kalın sis tabakası olunca onu göremiyorsunuz. Ama bir saat kalana kadar rahatlıkla yenir.

Aslında sizle bizi dinleyen herkes lütfen baksın çünkü bu çok büyük bir meseledir. Size daha önce de söylemiştim. Mekke ve Medine’de yılın her günü kılınan sabah namazları teheccüd namazıdır. Hiçbirisi sabah namazı değildir. Osmanlıların Ahmet Muhtar Paşa’nın yaptığı takvimi uyguluyorlar orada. Medine’de bir arkadaşla beraber bir şoför ayarladık. Daha önceden rasat yapabileceğimiz bir yeri tespit ettik. Sabahleyin erkenden çıktık gittik rasat yerine namazdan önce. Orada namazda okunan Kuranı Kerimi minarelerden hoparlörden veriyorlar çok güçlü olduğu çok uzaklara ses geliyor. Mescidi Nebevi’de namaz kılmaya başladılar her taraf zifiri karanlık. Namaz bitti namazdan 15 dakika sonra tan yeri ağarmaya başladı. Herkes gitmiş. Sonra Medine’nin yetkilisine telefon açtım aynı gün. Bana dedi ki neredesin ben seni aldırayım dedi bir araba gönderdi hemen gittik orada oturduk konuştuk. Zaten tanıdığım bir dostumdu benim. Oturduk konuştuk dedim ki bak mesele böyle böyle. Dedi ben bunu araştıracağım. Araştırmış 2-3 ay sonra İstanbul’a geldi. Elinde böyle bir liste var. Hesaplamalar çıkarmış. Ben de baktım sen haklısın dedi. Gerçekten çok erken kılınıyor. O zaman dedim gayret gösterelim zaman biraz geçe alınsın. Bizim ona gücümüz yetmez dedi. Bunu ancak uluslararası bir toplantıyla halledebiliriz. O zaman birbirimize destek verelim de bir toplantı yapalım. Bizi karıştırma bu işe dedi. E peki. Aynı şeyi Mekke’deki yetkililerle de konuşmak için epeyce uğraştım onlar konuşmaya da yanaşmadılar. Medine’dekinin bu kadar iyi davranmasına rağmen. İslam Akademisi Başkanına gittim o da pek ilgilenmek istemedi. Birçok kişiyle görüştüm orada baktım herkes kaçıyor. Ya teheccüd vaktinde sabah namazı kıldırıyorsunuz diyorum millete. Yok. Daha önce anlatmıştım isim vermeyim çünkü tanınmış bir adam olduğu için isim vermek hoş olmaz. Şimdi Cidde’de bir toplantıya katıldık ramazan günü. Toplantı bitti ben de bir gece yatayım ondan sonra Türkiye’ye gideyim diye Mekke’ye geldim. Mekke’de akşam kaldık sabahleyin namaz için hareme gittim. Tehüccüd niyetiyle cemaatle namaz kıldım. Selamladıktan sonra baktım ki bizim toplantıyı organize eden şahıs hemen yanımda. Bu tür toplantıları organize eden oldukça önemli bir adam vardı yanımda. Dedim ki bak ben sana daha önce söylemiştim. Ben şimdi kıldığımız namazı teheccüd niyetiyle kıldım dedim. Gel dedim bak selam verdik şurada Ebu Kubeys dağı var oraya bakalım beraber. Göreceksin ki tan yeri 15 dakika sonra ağarmaya başlayacak. Ne olursun beni karıştırma bu işe dedi. 15 metrelik bir uzaklık var uzak bir yere gitmeyeceğiz ki çıkalım orada göreceğiz beni bu işe karıştırma dedi. Ne yapalım?

Süleymaniye Camisinde biz tam zamanında kılıyoruz. Ama diğer camileri bilmiyorum. Diğer vakitler tamam da bazıları erken kılıyor. Şimdi mesela burada camiye giderken bazı imamların işi bitirip evlerine döndüklerini görüyorum. İş bitirici iktidarlar var! Evet, hakikaten çok önemli bir mesele bu. Daha önce de söylediğim gibi inşallah bu problemi de çözmek nasip olur. Ama bir taraftan da Allahütealâ’ya o kadar şükrediyorum ki. Hakikaten zaman zaman hayret ediyorum ya Rabbi sen ne kadar ikramlarda bulunuyorsun şuraya diye Allaha şükrediyorum. Gerçekten dikkat edin her derste bir problem ortaya çıkıyor değil mi? Çıkıyor ama inşallah bunları çözmek de ya da çözdüğümüz problemlerin yayılmasını sağlamak da bize düşer.

(Soru geliyor duyulmuyor) Ben şunu tavsiye ediyorum. Takvimlerdeki güneş doğmasından bir saat önce keserseniz yeme içmeyi sırada abdest alırsınız o süre geçer. Biz de biraz ihtiyat koyuyoruz. Şimdi yatsı namazıyla ilgili de ciddi problemler var. Diyanet işleri Başkanlığı o yapmış olduğu çalışmada yatsı namazını da biraz erkene aldı. Erkene aldı ama yine bir 15 dakikası daha var. Akşam namazını biraz daha erken kılmak gerekiyor. Yani namaz vakitleri konusunda çok ciddi problemler var. Hesaba göre 7 dakikalık ihtiyat payı koyuyorlar da hesap yanlış. Vallahi herhalde sorumluluk bize ait… Bu işi en iyi biz biliyoruz. Çok çalışmamız lazım. Zannetmiyorum vatandaşa vebalinin olacağını. Ama sorumluluk bize ait çok çalışmak zorundayız. Ne yapalım biz her tarafa söylüyoruz da kimse dinlemiyor.

Güneş doğumu ile ilgili de bir mesele var. Güneşin batmasıyla ilgili de var. Güneşin doğuşunda ve batışında 7şer dakika bir ihtiyat konur. Konur ama o 7 dakikalık ihtiyat en yüksek nokta için konur yani güneşi ilk defa görecek kişiler için konur. Dolayısıyla siz çukur bir yerdeyseniz 20 dakikaya kadar sürebilir. Yani takvimde güneş doğdu dediği zaman o saatte kesinlikle güneş doğmaz daha sonra doğar. Peki, ne kadar sonra doğar? Yazın mesela benim bulunduğum bu Süleymaniye’de 12 dakikadan 18 dakikaya kadar değişiyor. Güneş şu saatte doğdu diye takvimde yazıyorsa yaz kış 12 ile 18 arasında fark ediyor. En az 12 dakika sonra güneş doğuyor en fazla 18 dakika sonra güneş doğuyor. Ama problem şu siz geç kalkıyorsunuz takvime bakıyorsunuz güneş doğmuş eyvah namaz kazaya kaldı diyorsunuz. Onu dememek için bulunduğunuz yerde birkaç kere yaz kış güneşin doğduğunu rasat edin bir kenara kaydedin. Ama buna çare yok. Neden dolayı çare yok? Mesela İstanbul’u düşünürseniz Tuzla’daki insan da kendini İstanbul’da kabul ediyor Istranca’daki de kabul ediyor herkes öyle kabul ettiği için mecburen bir ihtiyat koyuyorsunuz. Belki ihtiyat biraz fazla olabilir ama ihtiyatsız da olmaz. Bunu böyle bilin kendi bölgenizin noktasal olarak tespit için… Belki şimdi bilgisayar icat edildi internet çok yayıldı. Şimdi noktasal namaz vakileri tespiti mümkün….  Yani bu hesap olarak çok mümkün… Yani geniş bir alanın namaz vakitleri değil de belli noktaların namaz vakitlerini tespit imkânı vardır. Belki böyle bir yönteme giden çıkarsa sizin bulunduğunuz noktada güneşin tam olarak ne zaman doğacağını tespit edersiniz. Çünkü güneş doğuşu çok kolay diğerler kadar değil.

(Gece güneşin batma anı mıdır?) Ayeti kerimede “Sonra orucu geceye kadar tamamlayın. (Bakara 2/187)” diyor Allah. Yani tan yerinin ağarmasından geceye kadar. Gece, güneşin batmasıyla birliktedir. Şimdi güneşin üst yuvarlağı ufkun altına indiği an gece başlamış olur. (Ben güneş battıktan 10-15 dakika sonra orucumu açıyorum ufuk aydınlık oluyor) Ufuk aydınlık olacak tabi. Güneş battığı zaman ufuk çok aydınlık olur. Etraf da aydınlık olur. Ama burada esas olan güneşin batmasıdır. Güneşin üst yuvarlağı ufkun altına indiği an iftar olmuştur. Ama burada şu var, şimdi diyelim ki güneş burada batıyor siz de buradasınız. Arada da dağ var. Dağın arkasına geçti henüz batmış değil. Dağın arkasına geçtiği zaman insanlar batmış zannedebilir. Düz arazide problem yok, denizde problem yok. Ama engebeli arazilerde de batıda battığını görmek yetmez. Doğuda karanlığın başladığını da görmek lazım… Eğer güneş batmamışsa onun ışınları doğudaki tepelere vurur. Onun için doğuda karanlığın başladığını da görmek lazım. Güneşin battığı yerin tam tersine bakacaksınız orada kararma başlamışsa orucunuzu bozarsınız. Ama enteresan insanlarda alışkanlık var. Bir gün Cidde’de tam denizin yanında iftar yapıyoruz. Epeyce de dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş ilim adamları var. Güneş Kızıl Deniz’de battı. Millet ezan okunmasını bekliyor. Ben hemen başladım yemeye. “Ne yapıyorsun!” dediler. Bak dedim. Alışkanlıkları terk etmek kolay değil. İnsan farkına varamıyor. Alışmış ya ezanla bozmaya o anda hiç düşünemiyor.

“Mescitlerde itikâf halindeyken eşlerinizle ilişkiye girmeyin. (Bakara 2/187)” İtikâf neydi? İbadet için bir yerde beklemek. Camide Peygamberimiz (sav) Mescidi Nebevi’de ramazanın son 10 günü evine gitmez, mescitten de çıkmaz, mescitte vaktini ibadetle geçirirdi. İşte buna itikâf deniyor.  Ramazanın dışında da bu olabilir. Ramazanda itikâfta bulunduğunuz zaman zaten gündüz oruç tutuyorsunuz. Ramazan dışındaki itikâfta bulunanlar da gündüz oruç tutarlar. İşte bu ayeti kerime itikâfta bulunulan günlerin geceleri karı koca ilişkisini yasaklıyor. Oruçlu olduğumuz günlerin gecelerinde serbest ama itikâfta olunan günlerin gecelerinde yasak. Çünkü ramazan günü zaten oruçlusun ilişkide bulunulmaz. Gerçi burada gece ifadesi yok. Yani itikâflı olduğunuz zaman eşlerinizle ilişkide bulunmayın diyor. Çünkü orada zamanın tamamını ibadete ayırması gerekiyor. Yeme içmeyi her zaman, normal yapacaksınız. Yenmeyecek içmeyecek diye bir şey yok. (İtikâf vacip mi?) Peygamber efendimizin sünnetidir.  “İşte bu Allahın çizdiği sınırlardır ona yaklaşmayın. İşte böylece Allah ayetlerini insanlara açıklar belki insanlar sakınırlar. (Bakara 2/187)” Ayeti kerimeyi bitirmiş olalım. Sorulara geçelim.

Geçen haftaki derste imsak ve iftar saatleri ile ilgili olarak bir konu geçmişti. Özet olarak değindiği için anlayamadık. Hocamız bir imsakiye hazırlığı içerisinde olduğunu söyledi. Bunun da bir yıl süreceğini söyledi. Diyanetin hazırladığı imsakiyede yanlışlık varsa bizler yeni imsakiye çıkana kadar hatalı mı olacağız. İnternet sitesine bu konuyla ilgili bir yazı eklerseniz faydalanabilirdik.

Namaz vakitleri ile ilgili yok mu internette? Bu konuda internette yazmış olmamız lazım. Sabah namazı konusu özellikle var. Yahya’nın hazırladığı ramazanla ilgili bir broşür var orada da var değil mi? Biz bu konuyu yıllardır internet olsun isterse gazeteler olsun yıllardır bunu canlı tutmaya çalışıyoruz. Şimdi ne yapmaları gerektiğini de zaten burada anlatmış olduk tekrar etmeye gerek yok. İmsakiye hazırlayalım diyoruz ama o kadar da kolay bir iş değil onu da söyleyelim. Çünkü dünya çapında bir imsakiye hazırlamak kolay değil. Bu hakikaten çok ciddi çalışmaları gerektiriyor. Burada asıl problem de kuzey kutup meselesi. Kutupla ilgili problemi ki ben öyle inanıyorum gün geçtikçe inancım iyice kuvvetleniyor, namaz vakitleriyle ilgili Kuran’da konulan prensiplere tamı tamına uyarsak orada da problem kalmayacak.

Mesela St. Petersburg’a gittik orada da çıktık rasat yaptık. Bu hastalık artık ben nereye gelsem arkadaşlarla beraber rasat yapıyoruz. Orada da yaptık orası çok farklı. Şimdi gece 11:30’da uçağa binmiştik yanlış hatırlamıyorsam, her taraf aydınlık. Hele beyaz geceler de başlamamıştı. Birkaç gün sonra beyaz geceler başlayacak demişlerdi biz ona da yetişemedik. Beyaz gecelerde gitmiştiniz değil mi siz nasıldı? Sabaha kadar aydınlıktı. Her taraf gözüküyor. Bütün eşyayı seçebiliyorsunuz çok net bir şekilde. Yatsı namazının vakti giriyor ama. İşte onun o prensibini koyarken o bölgeleri de esas almak gerekir. Şimdi internette bir resim göndermişler.  Kuzey kutupta bir gölün etrafında çekilmiş bir resim. 24 saat güneş hep gözüküyor. İşte oranın da namaz vakitlerini tespit etmek gerekiyor. Onun için orada bu konu öyle kısa sürede halledilebilecek bir konu değil. Ciddi bir iş… Mesela İslam konferansı teşkilatı bu işe yönelirse halleder. Ya da Tayyar Altıkulaç gibi böyle yetkili makamda etkili bir kişi olursa o zaman öyleydi ama şimdi yapamıyor milletvekili olmasına rağmen. Bakın ben diyanet işleri başkanı olsaydım bütün dünya yerinden oynardı bu konuşmadan sonra değil mi? Ama ben yıllardır bir çubuk oynatamıyorum yani bırak. O onların işi değil. Siyasetin işi değil. Bu işe siyaset karıştığı zaman hiç halledilmez.

Farz namazlarda imama uymamız halinde Hanefi mezhebine göre tamamen imama bağlanmakta ve sadece bütün zikirleri ve tahiyyatta okuyup selam veren imama uymaktayız. Şafi mezhebinde imama uyan kişi Fatiha Suresini gerek gizli gerek açık rekâtlarda okumaktadır. Bu durumda Kuran okunurken susup dinleyiniz ayeti kerimesi gereğince dinlemek zorunda olduğumuzdan susmak zorundayız. Ancak gizli rekâtlarda cemaat olarak Fatiha’yı okumak gerekir mi? Şafilerin gizli halde dahi okumaktalar. Şafiler Fatihasız namaz olmayacağını iddia etmektedirler. Namazın şahsi olması yani herkesin ancak kendi namazını kılacağı, imama sadece cem olma yönünden bağlı olabilineceği düşünülürse Şafilerin haklı olabileceği düşünülebilir mi? Tavsiyeniz nasıl olur?

Size tavsiyem şu bir hafta bekleyin hemen cevap veremeyeceğim bu soruya. Gerçi Enes hoca bu konuda biraz çalışmıştı değil mi? Neyse bu soruyu sana verelim. Sen bize haftaya bir cevap ver inşallah. Şimdi söyleriz bakarsın unutmuşuzdur bazı şeyleri hatalı olur iyi olmaz.

Derslerinizde kimlerle savaş yapılacaklara Kuran’dan örnek vermiştiniz. Peki, Süleyman’ın (as) Belkıs’a tehditvari ve savaş yapacakmış gibi konuşmasını sebebi nedir. Lütfen cevaplar mısınız?

Bu arkadaşın sorusunu haftaya cevaplayalım. Süleyman (as) kıssasını bu açıdan incelemiş değilim. Onun için yanlış bir şey söylemiş olabilirim.

Altı gün şevval orucu hadisi sahih midir?

“Bir insan ramazan orucunu tutar arkasından da şevvalde altı gün oruç tutarsa bir yılı oruçlu geçirmiş olur” hadisi şerifi var. Ama o hadisin sıhhati konusunda baya tereddütler var. Her hasenata on katı sevap verilir. 1 ay 300 gün eder. 6 gün de 60 eder böylece bir yıl olur diyorlar. 5 gün de ikramiyesi! Çünkü ramazan 354 günde bir geliyor.

Yeni doğan bebeğe en doğru biçimde isim koymak nasıl olur?

Şimdi hadisi şeriflerde, çocuk doğuyor. İlk hafta içerisinde yapılacak görevler anlatılıyor. Sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okunuyor. Ama tabi ezan kamet bağırarak çocuğu korkutacak şekilde değil. Hafif sesle okunacak. Ezanı bağırarak okumanın sebebi insanları namaza çağırmak içindir. Orada namaza çağırmıyorsun. Ondan sonra çocuğun tepesindeki ilk tüyler kesilir. Onlar alınınca sadaka verilir ve isim konur.

Şimdi isim konurken çocuğu düşünmek lazım. Çocuk bu ismi ömür boyu taşıyacak. Anne baba kendi kısa vadeli hevesleri için çocuğa uzun seneler taşıyamayacağı isimler koyuyorlar modaya uyarak acayip isimler koyuyorlar. Hiç düşünmüyorlar ki bu çocuk ömür boyu bu ismi taşıyacak. Onun için isimler Peygamber (sav) Çocuklarınıza güzel isimler koyun çünkü ahirette o isimlerle çağırılacaklar.” buyuruyor. Bir de güzel isim demek Kuranı Kerimde geçen isim demek değil. Bazılarına bakıyoruz ki “Aleyna” diye isim koyuyor. Aleyna bizim aleyhimize ya da bizim üstümüze demek. Niye? “Kuranı Kerim’de var.” Bana çok sorarlar hocam çocuğa bir isim koyacağız Kuran’da var mı? Ben de diyorum kardeşim Kuranı Kerim’de Ayşe yok, Fatma yok, Ömer yok, Osman yok Ali yok. Sahabeden bir tek Zeyd’in adı var. Zeyd de zaten kimse koymaz bizim Türkiye’de. Ama mesela Firavun var. Haman var. (Hocam Nigar?) Nigar’ı bilmiyorum. Farsça bir isimdir. (Can’a şeytan ismi deniyor?) Can şeytan ismi değil. Kuranı Kerim’de geçen can, “cin” manasına gelir. Türkçedeki can farklı anlamdadır. Dolayısıyla isim konurken yaşanan bölgenin örfüne geleneğine göre güzel isimler koymak lazım. Şöyle düşünün Peygamberimiz (sav) eğer Mekke’ye gelmeseydi de İstanbul’a gelseydi Peygamber olarak o zaman sahabelerin isimleri ne olacaktı? Cengiz olacaktı Timuçin olacaktı öyle şeyler olacaktı. Peygamberimizin güzel dediği birkaç tane isim var. Mesela Abdullah diyor Abdurrahman diyor neden? Çünkü Allahın kulu Rahman’ın kulu… Zeynep ismini tavsiye etmiş. Çünkü bu da bir alçak gönüllülük ifade ediyor “küçük günahkâr” gibi. Yani böyle kişiye övünmemesi gerektiği… Yani çirkin karşılanacak hoş karşılanmayacak isimleri koymamak lazım. Onun dışında geleneğe göre güzel sayılan isimler konur.

Bir de biliyorsunuz Müslüman olan insanları Arap ismiyle değiştirmek zorunluluğu vardır bazı yerlerde. Adamın ismini niye değiştiriyorsunuz? Değiştirmeye gerek yok. Bir insanın ismini değiştirmek kolay mı? Mesela Ataullah ismini değiştirdi. Türk vatandaşı olmadan önce master yaptı. Masterda Ataullah Toktir diye yazılı. Türk vatandaşı olunca şimdi adı Abdullah Karakaş oldu. Şimdi vallahi ben Ataullah’ım diye yemin etse kimse inanmaz! Eşin var dostun var bir sürü ilişkilerin var. İlla adını değiştireceksin olmaz. O insanlara müslüman olma demekten başka bir anlam taşımaz. İsmi çirkinse mesela “güneşin kulu” “Ömer’in kulu” gibi şirk anlamı taşıyan bir isimse değiştirilir. Onun dışında değiştirmeye gerek yok o isimleri. (İsimle karakterin ilişkisi?) İsimle karakter değişse o kadar güzel isimlerle anılan insanlar bize o kadar kötülükler yapıyorlar ki. (Yasin ismi ağır mıdır?) Bilmiyorum o ismi taşıyanlara sor! Bana hiç ağır gelmiyor Abdülaziz! (Hocam Cengiz ismi?) Cengiz olur, Timur olur, Fransuva olur, Nikola olur ne fark eder? (Asiye ismi asi olur derler?) Asiye kötü değil. Bak asiye kelimesinin isyanla hiç alakası yoktur. Türkçede isyan anlamına gelen şekilde insanlar telaffuz edemezler. Asiye çok değerli bir hanımın adıdır. Kuranı Kerim’de kendisinden bahsedilen, Firavun’un eşi olduğu halde müslüman olan bir hanım. Çok değerli bir hanım. Onun için isyankâr olan asiye başka o başka. Aynı şeyi mesela Saime için de söylerler. Saime oruçlu kadın demektir. Kuranı Kerim’de öyle kadınlar methediliyor. Ama bir de saime diye otlakta yaşayan hayvanlar hemen oradan oraya intikal edilmek isteniyor. O manada kullanılmaz Türkçede. (Peki, Rahman ve Rahim?) Rahman kelimesi sadece Allaha mahsustur o yüzden Abdurrahman diyoruz. Ama rahim insanlar için de kullanılır ama Abdürrahim demek daha iyidir. Mesela benim adım Aziz’di Abdülaziz yaptırdık fena olmadı!

Yabancı bir erkekle bir bayanın asansöre binmesi caiz midir?

Güvenilmeyen birisiyle olmaz tabi ama asansörler bir kapalı oda gibi değildir. Hemen biraz sonra kapıları açılacak olan bir yerdir. Ama güvenilmeyen bir insan olursa kadın da olsa asansörlerde insanları soyduklarını da biliyoruz. Neticede eşyalarını alıyorlar. Bu da güven meselesi. Yoksa orada uzun süre bir odada baş başa kalmak gibi değil asansör. Nihayet birkaç saniye sonra bir kattan diğer bir kata gidecek ve kapıları açılacaktır. Asansörün durumuna göre kişi önlemini alır.

Teravih namazı var mıdır?

Ben geçen sene anlatmıştım bu sene de anlatayım size. Peygamberimiz (sav) senenin her günü yatsı namazından sonra 11 rekât namaz kılıyor. Ayşe validemiz öyle bildiriyor. Bazı hadislerde 13 rekât diyor sabah namazının 2 rekâtını da katarak. Sabah namazında 2 rekât sünnet kılınıyor ya. Örfte gündüz güneşin doğuşuyla başlar batışıyla biter. Dolayısıyla o da gece namazı sayılıyor. Güneş doğmadan önce kılındığı için sabah namazı. Şimdi onu da katınca 13 rekât oluyor. Onu çıkardığımız zaman 11 rekât oluyor. Peygamberimiz bu namazlarını camide kılmıyor. Yani farzın dışındaki namazları camide kılmıyor. Evinde kılıyor. Tabi bu da çok güzel bir şeydir. Bu vesileyle insanlar hep biliyor ki biz namazın farzını kıldık mı vazifemiz tamam. İki rekât sabah namazımı kıldım mı işime gidebilirim. Dört rekât öğle, dört rekât ikindi, üç rekât akşam, dört rekât yatsıyı kıldım mı benim vazifem tamam. Bu esasta olması gerekendir. Daha fazlasını da kılarsam bu sevap olur. Peygamberimiz mescitte kılmamış ama insanların mecliste kılmasını da yasaklamamış ama kendi kılmamış. Kendinin kılmaması insanlara bunu öğretmiş oluyor. Yani sizin için esas görev farzlardır. Ama diğerlerini de tavsiye ediyor. İşte günde 12 rekât farz namazın dışında namaz kılarsa Allahütealâ ona cennette büyük ikramlarda bulunur diye. Bu 2 rekât sabah namazı, 6 rekât öğlen namazı, etti 8. 2 rekât akşam namazı 10, iki rekât da yatsıdan sonra 12.  İkindi namazından önce kılınan 2 ya da dört rekât, bu konuda peygamberimizden bir tek rivayet var. Ama yatsı namazından önce namaz kıldığına dair hiç rivayet yok. Hadis falan yok. Dolayısıyla hadislerde peygamberimizin tavsiye ettiği 12 rekâttır, nafile olarak.

Gece kılınan namazlar… Peygamberimiz geceleri 11 rekât namaz kılmış. 11 rekâtın da 2 rekâtı yatsı namazından sonra kılınan namazdır, vitir de dâhil tabi. Biz onun 5 rekâtını zaten kılıyoruz. Altı rekât kalıyor değil mi geriye. İşte Peygamberimiz itikâf için mescitte bulunduğu sıralarda evlerinde kıldığı o 11 rekâtı mescitte kılıyor. Eve gitmiyor ya mescitte kılıyor. Bir gün namaz kılıyor, ayın 23’ünde miydi? Ramazanın 23. Gecesiydi. 20’den sonrasını mescitte kalıyor ya. 23. Gecesi çıkıyor çadırın dışına… Mescidin içine de bir çadır oluşturmuş orada ibadetini yapıyor. Onla beraber itikâf yapan kişiler Peygamberimiz kendi başına kılarken geliyorlar onun arkasında cemaat oluyorlar. Bu her zaman olabilir. Birisi farz kılarken de gidip arkasına cemaat olabilirsiniz sünnet kılarken de olabilirsiniz. Ondan iki gün sonra 25’inde de bir daha namaz kılıyor. Arkasındaki cemaat iyice artıyor. Üçüncüsünde de bu defa cemaat iyice doluyor ki o 27 sinde oluyor değil mi? Millet çoluk çocuğunu da kaldırıyor. Ondan sonra da bir daha da çıkmıyor sabaha kadar millet geliyor. Diyor ki ben sizin buraya geldiğinizin farkındayım. Ben bu namazın farz olmasından korktuğum için dışarı çıkmadım diyor. Peygamberimizin kıldığı topu topu bu namazlar. Ama Peygamberimiz ramazan gecelerini ibadetle geçirmeyi de tavsiye ediyor sürekli.

Hz. Ömer zamanında bir gün mescide gidiyor yatsıdan sonra. Bakıyor ki şurada bir iki kişi namaz kılıyor orada üç beş cemaat oluşturuyor. Diyor madem bunların hepsi namaz kılıyor hepsini bir imamın arkasına toplasak da öyle namaz kılsınlar. Übeyd bin Kam’ı görevlendiriyor diyor ki sen onlara namaz kıldır. Onlara namaz kıldırıyor ama Hz. Ömer kendisi kılmıyor. Tabi evinde kılıyordur belki de camide kılmıyor. Çünkü bu tür namazların evde kılınması daha sevap… Camide kılınması yasak değil. Ondan sonra da teravih 20 rekât olarak kılınmaya başlanmış. Hatta bazıları çok daha yukarılara 36 rekâta kadar çıkarmış. Şimdi böyle artırıldıkça arttırılıyor. Şimdi Peygamberimizin (sav) yaptığı gibi yapmak daha iyidir.

Ama şu var siz istediğiniz kadar namazınızı kılın. Bu dikkat ederseniz insanlar asıl vazifelerine değil de kendilerine vazife olmayan şeylere çok daha dikkat ediyorlar. Yatsı namazını dışarıda bekliyor kılınmasını teravih başladı mı giriyor camiye. Hâlbuki sen ömür boyu teravih kılsan bir yatsı namazının farzının sevabını alman mümkün değil o başka bu başka. Bu esas senin zorunlu görevin… O yapmasan da olabilecek olan bir şeydir. Tamamen sana kalmış bir şeydir. İster kılarsın ister kılmazsın. (Berat gecesi gibi günlerde yapılan ibadetler var mıdır diye soruluyor) Evet, yani bu berat gecesi yedi rekât falan gece şu rekât, bunların hepsi uydurmadır. Onların aslı astarı yok. Zaten bizim sitede Yahya’nın hazırladığı Kandil Geceleri diye bir yazı var. Bunların her birisinin aslı anlatılıyor. Sadece Kadir gecesi Kuranı Kerim’de geçiyor. Peygamberimiz (sav) ramazanın son 10 gününü ihya ettiği için onu da ihya etmiş oluyor. O gece çoluğunu çocuğunu da ibadete kaldırdığına dair rivayetler var. Ama onun dışında diğer geceler sonradan uydurulmuş şeyler. Öyle şeylere insanlar çok daha fazla ilgi gösteriyorlar nedense. Yani asıl vazifelerini yapmıyorlar ama detayda boğuluyorlar. (Kadir Gecesinde bir namaz kılmak 365 günü kapsıyor zaten!) Kâdir gecesi fazlaca abartılıyor. Bu gece şunu yaparsan şu kadar sene ibadet yapmış olursun cennete gidersin. Yani Allahın vermediğini insanlar veriyor. Yalan olduğu zaman istediğin gibi söyleyebilirsin. Önemli olan doğruların peşinden koşmaktır.

Hilal, ramazan ve bayramın başlangıç günleri…

Hilalle ilgili… Suudi Arabistan erken başladı. Cumartesi günü başladı değil mi? Cumartesi günü ramazan olma ihtimali milyarda bir bile yok. Kesinlikle öyle bir şey olmaz. Eğer Suudi Arabistan ben hilali görerek oruç tutacağım diye bir karar almış olsa ve gerçekten de onu yapsa oruca Pazar da değil Pazartesi başlaması gerekir. Pazar günü de göremezlerdi Suudi Arabistan’da hilali. Ancak Pazartesi görebilirlerdi. Ama dünyanın neresinde hilal görülürse oruca başlayacağız kararı alındığı için biz de ona uyarak Pazar günü oruca başladık. Yoksa pazar günü Türkiye’de de hilal gözükmezdi.

Şimdi sizin için önünüzde çok güzel bir imkân var. Bayram yaparlarsa eğer bakın bakalım onların bayram yaptıkları gün akşam hilalin iki günlük olması gerekecek değil mi? İki günlük hilali sokakta rahatlıkla görebilirsiniz bakın görebilecek misiniz? Göremeyeceksiniz. Orucu otuza çıkarmak mecburiyetinde kalacaklardır. Bir Arap geldi benim fakültedeki odaya. Bu meseleleri sordu anlattım. Dedi ki Suudi Arabistan’da da bir astronomi âlimini dinledim dedi. O da söylemiş ki hiç mümkün değil oruca başlama mümkün değil ama başladılar. Dedi ki tabii ki öyle olur dedi. Ben bilmiyorum onun ifadesi. Ben hilali gördüm diyene on bin riyal veriyorlar! Adam on bin riyal için… Ama doğru mu değil mi bilmem. Suudi Arabistan’ın astronomi âlimleri de gayet iyi biliyorlar bu meseleyi. Ama siyaset karışınca iş değişiyor.

(Bayramın başladığı gün oruç tutmak çok problem doğuruyor) Onların bayram dediği gün bayram değil ki. O önemli değil biz onlara göre hareket edecek değiliz. Daha önce de anlatmıştım. Bizim Türkiye’nin kalburüstü adamları ile bir kere umreye gitmiştik. Bayram akşamı bana dediler ki onların bayram yapacağını tahmin ettiğimiz akşam. Ne yapsak biz bayram edecek miyiz etmeyecek miyiz? Ben dedim ben yarın oruç tutacağım. Çünkü bayram olma ihtimali yok. Size de karışmam. Allahtan ertesi gün onlar da bayram etmediler de kurtuldum. Bayram etselerdi ben kesin bayram yapmayacaktım. (Borç mu oluyor o zaman?) Tutmadığınız gün borç olur tabi. Maalesef yanlış yapıyorlar. Bile bile yanlış yapıyorlar en kötüsü de o.

Yani orada anlatmıştım bir daha anlatıyım. Bir gün Yusuf el-Kardavi şimdi epeyce meşhur oldu. Türkiye’de de adını bilmeyen hemen hemen yok. Abdulsekkar Ebu Mutte, Abdullah Ermeni bir de ben yemek yiyoruz boğazda bir lokantada. Yusuf Kardavi, Abdullah Ermeni’ye dedi ki ya kardeşim Sudi Arabistan temyiz mahkemesi reisiydi o zaman o ilan ediyordu o zaman bayramlarda ramazanı. Dedi ki ya sen bayram ilan ediyorsun ben ikinci gün bile hilali göremiyorum. Sen bu hilali nerede görüyorsun? Ben ne biliyim dedi iki kişi geliyor gördüm diyor ben de ilan ediyorum! Abdülsettar ya şeyh dedi şeyh âlimlere söylerler. Sen iyi biliyorsun ki gerçeğe aykırı şahitlik kabul edilmez. Adamların şahitliğinin gerçeğe aykırı olduğunu bile bile nasıl kabul ediyorsun dedi. Ona da cevap vermedi. Sonra ertesi akşam Hıdiv Kasrına gittik. Bizi üstteki kuleye çıkardılar. Kulede tam ay karşımıza çıktı bak seninki o yanlışlık olacak yanlış mı var falan. Dedik ayda yanlışlık olmaz yanlışlık başkalarında var dedim. Dolayısıyla böyle enteresan bir şey var. Ciddi bir vurdumduymazlık var. Ne yapalım? Allah bu dünyayı öyle bir yaratmış ki Cenabıhak herkesi imtihan ediyor. Âlimini de cahilini de zalimini de. Ahirette hiç kimsenin itiraz hakkı kalmayacak. Herkese cehenneme gidiş kapısı sonuna kadar açık. Giden gider. Ama herkese açıktır. Bakın peygamberlere bile açıktır. Bu konuda ayet var hangi ayet Zümer Suresi 65. Ne diyor Allahütealâ Ya Muhammed “Sana ve senden önceki peygamberlere şu husus kesin olarak vahyedilmiştir: Hele şirke düş bütün yaptıkların yok olur gider ve sen kaybedenlerden olursun. (Zümer 39/65)” Kaybedersin diyor. Kime diyor? Peygambere. Demek ki peygamberin bile garantisi yok. Dokunulmazlığı yok. O zaman biz kendimize iyi bakalım. Kendimizi kurtarmaya çalışalım. Onun için çok dikkatli olmamız lazım. Başkalarına gülüp de onları ayıplamak değil aman ya Rabbim ben nasıl bu şeylere girmeden ahirete giderim kendimizi korumamız lazım. Böylece bitirmiş olduk el-fatiha.

(Yazıya geçiren: Efe Mısırlı – [email protected])

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
2 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
3 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
4 Hikmet Çalışmaları | Allah’ın Kitabına Uymayanın Hayatı Cehennem Olur 6 Nisan 2024
5 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
6 Hikmet Çalışmaları | Dinde Kendini Merkeze Koymak 30 Mart 2024
7 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
8 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
9 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
10 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
11 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
12 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
13 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
14 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
15 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
16 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
17 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
18 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
19 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
20 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
21 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
22 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
23 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
24 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
25 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
26 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
27 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
28 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
29 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
30 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
31 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
32 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
33 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
34 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
35 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
36 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
37 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
38 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
39 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
40 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
41 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
42 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
43 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
44 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
45 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
46 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
47 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
48 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
49 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
50 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
51 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
52 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
53 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
54 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
55 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
56 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
57 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
58 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
59 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
60 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
61 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
62 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
63 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
64 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
65 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
66 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
67 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
68 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
69 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
70 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
71 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
72 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
73 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
74 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
75 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
76 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
77 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
78 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
79 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
80 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
81 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
82 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
83 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
84 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
85 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
86 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
87 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
88 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
89 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
90 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
91 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
92 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
93 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
94 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
95 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
96 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
97 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
98 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
99 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
100 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
112 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
113 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
114 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
115 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
116 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
117 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
118 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
119 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
120 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
121 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
122 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
123 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
124 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
125 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
126 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
127 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
128 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
129 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
132 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
136 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
137 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
140 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
146 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
152 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
153 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
155 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
164 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
169 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
173 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
174 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
181 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
182 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
190 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
191 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
192 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
193 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
198 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
199 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
200 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
201 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
216 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
217 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
224 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
225 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
226 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
227 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
228 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
229 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
230 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
231 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
250 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
253 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
254 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
255 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
256 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
257 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
258 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
259 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
261 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
262 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
263 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
264 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
265 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
266 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
267 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
268 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
269 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
270 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
271 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
272 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
273 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
274 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
275 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
276 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
277 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
278 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
279 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
280 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
281 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
282 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
283 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
284 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
285 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
286 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
287 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
288 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
289 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
290 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
291 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
292 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
293 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
294 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
295 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
296 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
297 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
298 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
299 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
300 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
301 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
302 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
303 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
304 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
305 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
306 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
307 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
308 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
309 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
310 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
311 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
312 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
313 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
314 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
315 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
316 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
317 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
318 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
319 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
320 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
321 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
322 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
323 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
324 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
325 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
326 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
327 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
328 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
329 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
330 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
331 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
332 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
333 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
334 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
335 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
336 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
337 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
338 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
339 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
340 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
341 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
342 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
343 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
344 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
345 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
346 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
347 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
348 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
349 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
350 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
351 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
352 İcma 11 Ekim 2016
353 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
354 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
356 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
357 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
358 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
359 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
360 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
361 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
362 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
363 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
364 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
365 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
366 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
367 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
368 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
369 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
370 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
371 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
372 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
373 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
374 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
375 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
376 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
377 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
378 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
379 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
380 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
381 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
382 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
383 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
384 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
385 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
386 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
387 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
388 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
389 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
390 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
391 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
392 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
393 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
394 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
395 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
396 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
397 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
398 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
399 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
400 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
401 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
402 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
403 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
404 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
405 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
406 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
407 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
408 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
409 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
410 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
411 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
412 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
413 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
414 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
415 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
416 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
417 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
418 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
419 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
420 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
421 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
422 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
423 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
424 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
425 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
426 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
427 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
428 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
429 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
430 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
431 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
432 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
433 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
434 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
435 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
436 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
437 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
438 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
439 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
440 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
441 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
442 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
443 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
444 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
445 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
446 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
447 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
448 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
449 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
450 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
451 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
452 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
453 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
454 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
455 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
456 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
457 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
458 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
459 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
460 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
461 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
462 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
463 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
464 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
465 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
466 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
467 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
468 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
469 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
470 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
471 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
472 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
473 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
474 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
475 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
476 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
477 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
478 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
479 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
480 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
481 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
482 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
483 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
484 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
485 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
486 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
487 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
488 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
489 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
490 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
491 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
492 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
493 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
494 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
495 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
496 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
497 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
498 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
499 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
500 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
501 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
502 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
503 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
504 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
505 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
506 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
507 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
508 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
509 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
510 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
511 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
512 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
513 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
514 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
515 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
516 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
517 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
518 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
519 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
520 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
521 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
522 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
523 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
524 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
525 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
526 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
527 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
528 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
529 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
530 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
531 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
532 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
533 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
534 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
535 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
536 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
537 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
538 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
539 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
540 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
541 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
542 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
543 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
544 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
545 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
546 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
547 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
548 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
549 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
550 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
551 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
552 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
553 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
554 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
555 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
556 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
557 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
558 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
559 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
560 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
561 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
562 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
563 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
564 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
565 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
566 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
567 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
568 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
569 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
570 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
571 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
572 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
573 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
574 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
575 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
576 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
577 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
578 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
579 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
580 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
581 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
582 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
583 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
584 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
585 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
586 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
587 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
588 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
589 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
590 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
591 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
592 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
593 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
594 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
595 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
596 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
597 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
598 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
599 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
600 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
601 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
602 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
603 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
604 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
605 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
606 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
607 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
608 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
609 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
610 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
611 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
612 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
613 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
614 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
615 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
616 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
617 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
618 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
619 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
620 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
621 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
622 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
623 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
624 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
625 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
626 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
627 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
628 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
629 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
630 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
631 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
632 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
633 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
634 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
635 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
636 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
637 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
638 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
639 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
640 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
641 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
642 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
643 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
644 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
645 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
646 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
647 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
648 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
649 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
650 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
651 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
652 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
653 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
654 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
655 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
656 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
657 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
658 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
659 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
660 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
661 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
662 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
663 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
664 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
665 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
666 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
667 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
668 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
669 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
670 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
671 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
672 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
673 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
674 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
675 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
676 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
677 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
678 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
679 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
680 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
681 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
682 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
683 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
684 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
685 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
686 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
687 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
688 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
689 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
690 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
691 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
692 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
693 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
694 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
695 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
696 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
697 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
698 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
699 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
700 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
701 Hac 11 Kasım 2008
702 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
703 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
704 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
705 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
706 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
707 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
708 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
709 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
710 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
711 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
712 Oruç 26 Ağustos 2008
713 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
714 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
715 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
716 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
717 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
718 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
719 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
720 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
721 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
722 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
723 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
724 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
725 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
726 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
727 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
728 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
729 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
730 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
731 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
732 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
733 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
734 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
735 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
736 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
737 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
738 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
739 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
740 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
741 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
742 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
743 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
744 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
745 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
746 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
747 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
748 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
749 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
750 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
751 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
752 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
753 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
754 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
755 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
756 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
757 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
758 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
759 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
760 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
761 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
762 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
763 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
764 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
765 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
766 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
767 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
768 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
769 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
770 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
771 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
772 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
773 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
774 Mearic Suresi 27 Mart 2007
775 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
776 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
777 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
778 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
779 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
780 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
781 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
782 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
783 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
784 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
785 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
786 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
787 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
788 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
789 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
790 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
791 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
792 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
793 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
794 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
795 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
796 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
797 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
798 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
799 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
800 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
801 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
802 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
803 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
804 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
805 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
806 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
807 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
808 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
809 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
810 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
811 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
812 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
813 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
814 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
815 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
816 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
817 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
818 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
819 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
820 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
821 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
822 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
823 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
824 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
825 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
826 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
827 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
828 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
829 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
830 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
831 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
832 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
833 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
834 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
835 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
836 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
837 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
838 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
839 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
840 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
841 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
842 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
843 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
844 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
845 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
846 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
847 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
848 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
849 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
850 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
851 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
852 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
853 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
854 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
855 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
856 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
857 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
858 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
859 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
860 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
861 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
862 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
863 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
864 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
865 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
866 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
867 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
868 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
869 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
870 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
871 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
872 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
873 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
874 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
875 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
876 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
877 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
878 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
879 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
880 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
881 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın