Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet)

4 Eylül 2018 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Euzubillahimineşşeytanirracim.Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdu lillahi rabbil alemin, vel akıbetu lil muttekın, essalatu vesselamu ala resulüne Muahmmedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Bir aylık bir aradan sonra inşallah bugün tekrar Kuran sohbetlerimize başlıyoruz. Allahu Teala’dan, kendi kitabına İbrahim’in (a.s), Muhammed’in (a.s) uyduğu gibi samimiyetle uyanlardan eylemesini niyaz ediyorum. Şu anda dünyada büyük bir bunalım yaşanıyor. İnşallah Cenabı Hak lütfeder. Önce Türkiye’ye sonra bütün dünyaya bu kitabın ne kadar problem çözücü ve insanların dünyasını da mutlu edici bir muhtevaya sahip olduğunu göstermek nasip olur. Şimdi zaman zaman burada tekrarladığımız çok önemli bir konuya tekrar dokunacağız. Resul ve Tebliğ konusu… Resul kelimesinin Türkçe karşılığı elçi demektir. Bir de Arapça olarak elçinin getirdiği şeydir. Yani resul kelimesinin Arap dilinde iki anlamı vardır. Birisi elçi, birisi de elçinin getirdiği şeydir. Sözlüklere baktığımız zaman kelimenin ilk anlamı ne oluyordu, Yahya?

Yahya ŞENOL: Elim de Ragıp el İsfehani’nin Müfredatı El Fazil Kuran diye derslerimizde oldukça sık kullandığımız bir sözlüğü var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: En eski sözlüklerdendir.

Yahya ŞENOL: Bunu yazan kişi hicri olarak 425 yılında vefat etmiş. Bu Kuranı Kerim’de geçen bazı kelimelerin sözlük anlamları ve ayetlerde hangi manada kullandıklarını derleyip toplayan bir kitaptır. Burada resul kelimesiyle ilgili yazanlar şudur. Önce Arapçasını okuyayım. “verresulü” “resul” “yukalu” “denilir ki” “taraten lil kavlil mutahammeli” “resul bazen yüklenilen sözü ifade etmek için kullanılır.”

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Resulün ilk birinci manası ne oldu?

Yahya ŞENOL: Üstlenilen söz.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Resulullah’ın (s.a.v) üstlendiği söz nedir?

Yahya ŞENOL: “ve taraten” “Bazen de” “li mutahammilil kavli” “o sözü yükleyen kişi” Yani sözü iletmek üzere üzerine alan kişiye denir. “ver risaleti” Yani mesajı yüklenen kişiye resul denir. İşte bu manada elçi demektir. Arapçada; birinci manada elçinin getirdiği söz manasında kullanılırken ikinci manada da elçinin kendisine resul kelimesi kullanılır diyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Muhammed (a.s) Allah’ın elçisi olarak inanıyoruz. Ve şahitlik ediyoruz. “Eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resluhu” “Ben şahidim ki Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir.” Allah’ın elçisi olduğuna ben nasıl şahit olabilirim? Mesela birisi size bir Vali’nin yazısını getirdiği zaman eğer yazının Valiliğe ait olduğu belliyse, sizi muhatap aldığı yazılıysa, Valinin imzası varsa o getiren kişinin Vali’nin elçisi olduğundan şüpheniz olur mu? Şahitlik edersiniz değil mi? Ben şahidim ki Muhammed Allah’ın elçisidir diyoruz. Peki, orada Vali’nin antetli kağıdını gördünüz. Altında imzasını gördünüz. Orada da sizi muhatap alan yazısını gördünüz ve şahitlik ediyorsunuz. Peki, Muhammed Allah’ın elçisidir diye şahitlik edenler neyi görüp de şahitlik ediyorlar? Görüyorlar mı acaba? Kuranı Kerimi görüyorlar mı? Kuranı Kerim’i okuyacaksınız. Ya da bir suresini okuyacaksınız. Hepsine gerek yok. Bir tek suresini okursunuz. O surenin bir insan tarafından yazılamayacağı şeklinde kesin bir kanaat hâsıl olur sizde ve sizi de muhatap aldığını anlarsınız. O zaman bu sureyi bana getiren kişi mecburen ne olur? Allah’ın elçisi olur. Öyleyse benim için esas mesele… Vali’nin yazısı size geldi. Sizin için esas olan onu getiren kişi midir, yoksa yazı mıdır? Yani o kişi gelip size yazıyı teslim ettikten sonra kendisinin sizin açınızdan bir önemi kalır mı? Saygın olur.

Fatih ORUM: Teslim etti, kalp krizi geçirip öldü.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Teslim etti, öldü. Ölmese de yaşıyor. Yanında komşun. Sadece şunu dersin. Demek ki bu valinin değer verdiği bir insan… Başka bir şey diyebilir misin? Yani o kâğıdı teslim ettikten sonra senin açından onun elçilik görevi devam eder mi? Bitti. Bakın burada sözlükte gördünüz. Birinci anlamı yüklenilen sözdür. Muhammed’in (a.s) yüklendiği söz nedir? Kuranı Kerim’dir. Allahu Teâlâ’nın Kuranı Kerim’ koyduğu bir metot vardı. Acaba Kuranı Kerim bunu herkesin anlayacağı şekilde gösteriyor mu? Bazı konular var ki, anlamak için çok iyi uzman olmak gerekiyor. Gerçi burada uzmanlığa gerek yok da… Ama olsun Kuranı Kerim açısından sözlükte hata olabilir. O zaman bakıyoruz ki Bakara Suresi 101. Ayette… Hatta 100. Ayetten başlamak lazım. “E ve kullemâ âhedû ahden nebezehû ferîgum minhum, bel ekseruhum lâ yué’minûn” (Bakara 100) Her defasında bu Yahudilerden bahsediyor. Hıristiyanlarda bu kapsama giriyor. Allah’a karşı bir taahhütte bulundukları zaman, bir söz verdikleri zaman bir grup onu hiçe sayıyor. Önemsemiyor. Aslında onların çoğu inanmıyor diyor. Ondan sonra şunu söylüyor. “Ve lemmâ câehum rasûlum” Buna çok dikkat edelim. “Ne zaman ki onlara bir resul geldi.” Bakalım bu resul Muhammed (a.s) mi, getirdiği kitap mı? “musaddigul limâ meahum” “Yanlarında olanı tasdik eden” Yanlarında olan derken Musa’ya indirilen şekliyle mi onların yanlarında bulunduğu şekliyle mi? Yanlarında bulunduğu şekliyle… Siz o gün ki Yahudilerin yerinde olsanız Musa’ya (a.s) inen şeklini getir bana… Hatta bugün size Resulullah’a indiği şekliyle Kuranı Kerim’i getir deseler ne yaparsınız? Ben nereden getireyim dersiniz. “Yanlarında olanı tasdik eden bir resul geldi.” O resul Muhammed (a.s) mi yoksa Kuranı Kerim mi? Devamında ne diyor? “nebeze” “attı.” “ferîgum minellezîne ûtul kitâb” “kendilerine kitap verilenlerden bir grup” “Kitap verilenler” ifadesinden Medine’de ilk akla gelenler Yahudilerdir. Attılar. Neyi attılar? “kitâballâhi” “Allah’ın kitabını” O zaman gelen resul ne olur? Attıkları ne? Tekrar okuyorum. Dikkat edin. “Ve lemmâ câehum rasûlum” “Ne zaman ki onlara bir resul geldi.” “musaddigul limâ meahum” “yanlarında bulunanı tasdik eden bir resul” Buraya kadar Muhammed (a.s) olabilir dersiniz. “nebeze ferîgum minellezîne ûtul kitâb” “Kendilerine kitap verilenlerden bir grup attı.” Neyi? “kitâballâhi” “Allah’ın kitabını attı.” O zaman onlara gelen resul ne oluyor? Allah’ın kitabı dışında başka bir mana verme imkânı olur mu? “verâe zuhûrihim” “Allah’ın kitabını arkalarına attılar.” “keennehum lâ yağlemûn” “sanki bilmiyorlarmış gibi.” (Bakara 101) Hâlbuki pek ala biliyorlar. Çünkü kendilerinde olanı tasdik ettiği için kesinlikle biliyorlardı. Burada resul kelimesi geçiyor. Sözlükte birinci manası neydi? “el kavlil mutahammel” “üstlenilen söz.” Yani Allah’ın resulü olduğu zaman Kuranı Kerim olur. Birinci mana budur. Peki, bu manayı biz ne zaman keşfetmiştik? Keşfedeli ne kadar oldu? Bir yıl oldu mu?

Yahya ŞENOL: Tam olarak hatırlamıyorum. Resul ve nebiyi konuştuğumuz zamanlar 11:54 11:56 sn. arası anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ondan değil. Resul kelimesinin birinci anlamının getirilen şey olduğu…

Yahya ŞENOL: Yakın yani.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bir yıl olmamıştır.

Yahya ŞENOL: Belki…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bütün sözlüklerde olmasına rağmen Resul kelimesinin birinci anlamının bu kitap olduğunu daha bu sene görebildik. Şu anda da buradan başka İslam aleminde bunu bilen birinin olduğunu hiç zannetmiyorum. Ayeti kerimeyi de gördünüz. Birçok ayet daha okuyacağız. Şimdi Diyanetin mealinden okuyalım. Ama Diyanet diye ayırmıyoruz. Yahya bir oku istersen… Bu az önce okuduğum ayetten ne anlayacaksınız?

Yahya ŞENOL: Diyanet işleri Başkanlığı Meali, Bakara Suresi 101. Ayet… “Onlara, Allah katından ellerinde bulunan Kitab’ı (Tevrat’ı) doğrulayıcı bir peygamber gelince

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peygamber oldu görüyor musunuz? Çünkü bütün geleneğin bildiği bu… Bizde öyle biliyorduk.

Yahya ŞENOL:kendilerine kitap verilenlerden bir kısmı, sanki bilmiyorlarmış gibi Allah’ın Kitab’ını (Tevrat’ı) arkalarına attılar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, gelen ne? Arkalarına attıkları ne? Uyuyor mu? Cümlede bir uyum var mı? Gelen peygamber, kitabı arkalarına atıyorlar. Ne demek? Ne alakası var? Onun için bundan sonraki ayetler hiç anlaşılmayan ayetlerdir. Tefsirlere bakın işin içinden çıkamazsınız. Az önce Fatih bir şey söyledi. Hani dedik ya. Valilikten biri size tebliğ etmek üzere bir yazı getirdi. Yazıyı size tebliğ etti ve orada bir kalp krizi geçirip öldü. Sizin için o tebliğ geçerliliğini sürdürür mü, sürdürmez mi? O zaten vazifesini yaptı. İster yaşasın, ister yaşamasın. Orada bitmiştir. Muhammed (a.s) ile ilgili de Allahu Teala bize aynı şeyi söylüyor. Çok dikkat edin. Muhammed (a.s) ile aynı şeyi söylüyor. Ali İmran Suresi 144. Ayette söylüyor. Uhud Savaşında onun şehit edildiğine dair haberler yayılmıştı. Allahu Teala orada ne diyor? “Ve mâ muhammedun illâ rasûl” “Muhammed sadece bir resuldür (elçidir).” Getirip kitabı tebliğ ettiyse onun orada kalması gerekmez mi? Aynen Fatih’in az önce söylediği gibi… Adam geldi. Yazıyı tebliğ etti. O anda kriz geçirip öldü. Senin sorumluluğunda bir azalma olmaz ki… Yaşamaya devam etse sorumluluğunda artma olmaz. “Ve mâ muhammedun illâ rasûl” “Muhammed sadece bir resuldür.” (Ali İmran 144) Peki, buradaki resul hangi anlamda olur? Muhammed olduğuna göre mesajı taşıyan kişi anlamındadır. Başka bir anlamda olur mu?

Yahya ŞENOL: Sözü yüklenen kişi…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ama az önce okuduğumuz Bakara 101’de ki resulünde yüklenilen söz dışında bir anlamı olamaz. Kuranı Kerim sözlüğü nasıl tasdik ediyor, görüyor musunuz? Çünkü biz zaman zaman sözlüklerde de çok ciddi yanlışlar yakalıyoruz. Birisi çok haklı olarak, bunun doğru olduğunu nereden biliyorsunuz diyebilir. İşte buradan biliyoruz. İşte hikmetin ne kadar muhteşem bir usul olduğunu buradan anlamış oluyoruz. “Ve mâ muhammedun illâ rasûl” “Muhammed sadece bir resuldür.” “gad halet min gablihir rusul” “Ondan önce de çok resuller geldi, geçti.” “efeim mâte ev gutilengalebtum alâ ağgâbikum” “Ölse ya da öldürülse gerisin geri mi döneceksiniz?” Sorumluluğunuz bitecek mi? “ve mey yengalib alâ agıbeyhi feley yedurrallâhe şey’â” “Hanginiz dönerse dönsün. Allah’ın bir zararı yok ki…” Dönün. “ve seyeczillâhuş şâkirîn” “Allah görevlerini yapanların ödülünü verecektir.” (Ali İmran 144) Resul öldüyse görevini nasıl yapacaksın? Yaşayan resulde yapacaksın değil mi? Az önce bir resul ifadesi kullandı. Bir de kitap ifadesi kullandı. Aynı ayette… Acaba Allahu Teala bunu niye kullandı? “Ve lemmâ câehum rasûlum” Yahudilere geldi resul… “musaddigul limâ meahum” “Yanlarındakini tasdik eden…” (Bakara 101) Peki, sen şimdi o Yahudilerden birisinin yerinde olsan… Biz Kuranı Kerim’i götürsek Katolik Kilisesinde bir hatim okusak… Bir de en iyi okuyucuları seçsek… Orada Arapça bilen birisi yoksa Onlara resul gitmiş olur mu? Ya da şöyle diyelim.

Yahya ŞENOL: Onlara Kuran tebliğ edilmiş olur mu?

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Şöyle de diyebiliriz. Size Çin’den bir yazı gelmiş. Birisi getiriyor. Hakikaten üzerinde sizin isminiz var. Ama Çince… O yazının içeriğini anlamadan sorumlu olabilir misiniz? İşte Bakara 101. Ayette birincide ilk ayetin resul diye ifade edilmesi çok önemlidir. Niye önemli? Allah İbrahim Suresi 4. ayetinde ne diyordu? “Ve mâ erselnâ mir rasûlin illâ bilisâni gavmihî” “Her resulü mutlaka kendi kavminin diliyle göndeririz.” Niye? Yani o kitap o Yahudi’nin anlayacağı dilde değilse resul olmaz. Çünkü ona tebliğ edilmiş olmaz. Ne diyorsun, Kardeşim? Bakıyorsunuz ki birisi Arapça Türkü, şarkı söylüyor. Öbürü de Kuranı Kerim dinler gibi dinliyor. Zaten dinlediği Kuran’dan bir şey anlamıyor ki… Onun için esas olan o sestir. Musiki dinler gibi dinliyor. Resul muhatabın diliyle gelen kitaptır. O zaman bugün biz Türkiye’de Kuran kurslarında çocuklarımıza Kuranı Kerim’i okumasını öğretiyoruz. Tecvidi, şu, bu… Ve bu sene şu kadar hafız yetiştirdik diye övünüyoruz. Güzel. Peki, onlardan herhangi biri Fatiha Suresinin manasını biliyor mu? Onlara gerçekten resul gelmiş mi? Arapça bilmeyen insanlar… Resul geldiği zaman okuyacak ve bu Allah’ın kitabı diyecek. İşte o zaman anlayacak. Allah’ın kitabı olduğunu anladığı an uyması lazım. Uymazsa o Yahudiler gibi olur. “nebeze ferîgum minellezîne ûtul kitâb, kitâballâhi verâe zuhûrihim” “O zaman o kitap verilenlerden bir grup Allah’ın kitabını sırtlarının arkasına attılar.” (Bakara 101) Önce anlayacaksın ondan sonra atacaksın. Anlayabilmen için de kendi dilinle olmak zorundadır. Onun için bugün Türkiye’de eğer Kuran kursu açıyorsanız insanlara Türkçe öğreteceksiniz. Camilerde insanlara Kuran’ı Türkçe öğreteceksiniz. İngiltere’de İngilizce öğreteceksiniz. Çin’de Çince öğreteceksiniz.

Fatih ORUM:ve mâ kunnâ muazzibîne hattâ neb’ase rasûlâ” (İsra 15)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O da çok güzel. “Bir resul göndermeden azap etmeyiz.” (İsra 15) O zaman resul göndermesi nedir? Yani Valiliğin tebliği sana gelmeden… Mesela Valilik bir tebliğ yayınlıyor. Şu gün seni Valilikte bekliyorum diye sana özel olarak bir yazı gönderiyor. O yazı sana ulaşmadan senin orada bulunma sorumluluğun doğar mı? Peki, bana ulaştı, yazının içeriğini bilmiyorum. Sorumlu olur muyum? Anlamını da bilmiyorum. “ve mâ kunnâ muazzibîne hattâ neb’ase rasûlâ” “Bir resul göndermeden azap etmeyiz.” (İsra 15) Karşı taraf bir kere ne yaptığını bilmek zorundadır. O zaman burada çok önemli bir husus ortaya çıkıyor. Onu da Fatih’ten dinleyelim. Mesela Kuranı Kerim bu konuyu çok güzel bir örnek ile anlatıyor.

Yahya ŞENOL: Bakara Suresi 101. Ayeti okurken Fatih Hocam hatırlattı ama konuyla alakalı Bakara Suresi 89. Ayette var. Onu da söyleyip öyle geçelim. Bakara 101’de “Ve lemmâ câehum rasûlum min ındillâhi” “Allah katından bir resul gelince onlara” Onlar ne yapıyorlar? Allah’ın kitabını arkalarına atıyorlar. Aynı ifadeyi aklınızda tutun. Arapçasını söyleyeyim. Bir puzzle gibi bir parçayı çekip başka bir parçayı yerine oturtmaya çalışacağız. “Ve lemmâ câehum rasûlum min ındillâhi musaddigul limâ meahum” (Bakara 101) “rasûlum min ındillâhi” ifadesi… Bir sayfa geri çeviriyoruz. Bakara Suresi 89. Ayet var. Bakara 89’da aynen şöyle, “Ve lemmâ câehum kitâbum min ındillâhi musaddigul limâ meahum.” Bakın 89’da “kitâbum min ındillâhi” 101’de “rasûlum min ındillâhi.” İkisi de Allah katından geliyor. İkisi de gittiği toplumdaki insanların ellerinde bulunan kitabı tasdik ediyor. Dolayısıyla resul ve kitap bu ayetlerde birbirinin yerine kullanılmış olmuyor mu?

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O kaçıncı ayetti?

Yahya ŞENOL: 89. Ayet. Hemen bir arka sayfada…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O zaman orada çok önemli bir husus var.

Yahya ŞENOL: 89’da “kitâbum min ındillâhi musaddigul limâ meahum.” 101’de “rasûlum min ındillâhi musaddigul limâ meahum.” Aynı bire bir parçalar yerine oturuyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: 89’da kitap dedi. Çünkü kitabın ulaştığı kişiler bunun dilini biliyor. Aynı ayette arkasından “felemmâ câehum mâ arafû” (Bakara 89)

Yahya ŞENOL: Bekliyorlar. İçeriğini biliyorlar. Haberdarlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Çünkü Arapça bilen insanlara geliyor. Dolayısıyla buradaki kitap aynı zamanda resul oluyor. 101’de de onu söylemiş oluyor.

Yahya ŞENOL: Yani Allahu Teala birbirinin yerine kullanmış oluyor. Resul ve kitap anlamdaş oluyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi tekrar hatırlatalım. Çünkü bunlar çok ince konular… Son derecede önemli konular… İsra Suresi 15. Ayetinde Allahu Teala “ve mâ kunnâ muazzibîne hattâ neb’ase rasûlâ” “resul gönderinceye kadar…” (İsra 15) Biz hep bunu elçi gönderinceye kadar düşünüyoruz ama aslında düşüncemizde yanlış değil. Çünkü elçi elinde kitapla gider. Tabi ki Kuranı Kerim ile giden birisi oradaki ayetin anlamını karşı tarafa anlatabiliyorsa aynı zamanda elçidir. Çünkü elinde Kuran var. O da elçidir. Kuranı Kerim’de elçidir. Önce benim ne yapacağımı bilmem lazım ki ondan sonra sorumluluğum doğsun. Şimdi bunun Kuran’dan bir örneğini dinleyeceğiz.

Fatih ORUM: Buradaki derslerde zaman zaman kendilerine kitap verilmiş kişiler (utul kitap) içerisinde, o kitapla ilgili detaylı bilgiye sahip olan insanlar (ehli kitap) olduğu gibi ümmiler olduğunu söylemiştik. Mesela şuan bizim toplumumuzda her ne kadar elimizde Kuranı Kerim varsa belki de toplumun büyük bir kısmı ümmi yani ne demek? Şu veya bu şekilde elindeki kitabın içeriğinden haberdar olmayan kişiler… Ve zaman zaman bu ümmi ifadesinin içerisine de sorumlulukla ilgili olarak işte ümmiler bir şekilde bilgilendirilmemişse, içerikten haberleri yoksa bu kitabı bilen ve bildiği halde insanlara anlatmayan, saklayan, saptıran insanlar kadar sorumlu olmadıklarını, bunların mazur olabileceğini düşünmüştük. Söylüyoruz. Resul ifadesinde de… İşte biraz önce resulluğun olabilmesi için o dil ile karşı tarafa tebliğin yapılması yani bak Allah sana bunu şöyle söylemiştir diye tam kapsamlı bir şekilde bu bilginin karşı tarafa iletilmiş olması gerekli dedik. İşte burada bir örnek var. Yani bir kişiye Allah kitabında bu konuyla ilgili şunları, şunları söylemiştir dedikten sonra ki aşama ile bunu bilmeyen, bildiğini zanneden, yanlış bir bilgiyi Allah’ın emriymiş gibi zannedip hayatına o şekilde geçiren insanlar arasında fark olduğuna dair bir örnek… Ali İmran Suresi 93. Ayeti… “Kullut taâmi kâne hıllel libenî isrâîle illâ mâ harrame isrâîlu alâ nefsihî min gabli en tunezzelet tevrâh, gul feé’tû bit tevrâti fetlûhâ in kuntum sâdigîn” Ben şimdi metnini okudum. Mealini elimdeki mealden herhangi bir ekleme yapmadan okuyacağım.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Sen doğrusunu söyle de… Millet doğruyu kavrasın. Yanlışı kolay anlasın.

Fatih ORUM: Şimdi burada esasında Allahu Teala o dönemdeki Yahudilerin bir iddiasını dile getiriyor. Yani biz şöyle diyeceğiz. “Şöyle dediler, şöyle diyorlar, şu iddiada bulunuyorlar.” Nasıl bir iddia o? “Tevrat’ın indirilmesinden önce İsrail yani Yakup’un (a.s) kendisine haram kıldıkları dışında yiyeceğin her türlüsü İsrail oğullarına helal idi.” Adamların iddiası bu… Bunu söylemişler. Düşünün Kuran’ın indiği bir dönemde Muhammed’in (a.s) muhataplarından bir kısmı böyle demişler. Ne demişler? Aslında İsrail oğullarına Tevrat indirilmeden önce yiyecek olarak hiçbir şey haram kılınmış değildi. Sadece Yakup (a.s) kendi tercihiyle bir takım haramlar kıldı. Bunun dışında herhangi bir şey bize haram kılınmış değil. Tartışma ne? Allah onlara bir takım sınırları aştıkları için ceza olarak bazı yiyecekleri haram kılıyor. Kuranı Kerim’de bununla ilgili ayetler gelince kıyamet kopuyor. Sen bunları nereden çıkartıyorsun diyorlar. İşte bizim geçmişimizde atalarımız şunları yapmış da Allah da bize ceza olarak şunları, şunları haram kılmış. Böyle bir şey yok diyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Onlar Kuranı Kerim’de kendilerine ne diyorlar?

Yahya ŞENOL:nahnu ebnâullâhi ve ehıbbâuh” (Maide 18)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR:Biz Allah’ın oğulları, Allah’ın sevgili kullarıyız” (Maide 18) diyorlar. Allah’ın kendi oğullarına, sevgili kullarına bir şeyi haram kılar mı? Yahya ŞENOL: Ceza olarak…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ceza olur mu?

Fatih ORUM: Hocamın söylediği bu aşamada insanlar Yahudilere siz bir takım şeyleri yemiyorsunuz. Bunlara haram diyorsunuz. Şu hayvanları yemiyorsunuz. Şuna dokunmuyorsunuz. Bu konuda hassasiyet gösteriyorsunuz. Bu defa ne diyorlar? Kendi kitaplarına bakıldığında, “Allah bizi diğerlerinden farklı kıldığı için bizim bir takım şeylerde çok hassas olmamızı emretti. Başkaları, bizim dışımızdakiler her şeyi yiyebilirler ama Allah bize özel bir menü koydu. Ey İsrail oğulları siz benim sevgili kullarımsınız. Siz herkesin yediklerinden yemeyin. Sadece şunları, şunları yiyin diyerek aslında…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Allah mı koydu, İsrail mi koydu?

Fatih ORUM: Öyle iddia ediyorlar yani…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İsrail koydu diyorlar. Aynı şey bizde yok mu? Onlar İsrail koydu derken Yakup’u (a.s) kastediyorlar. Yakup’un (a.s) haram koyma yetkisi var mı?

Fatih ORUM: Yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Onlara göre?

Yahya ŞENOL: Var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, bizimkilere göre Resulullah’ın haram koyma yetkisi var mı?

Yahya ŞENOL: Var tabi. Kabul etmeyen neredeyse yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kabul etmeyen yok.

Yahya ŞENOL: Allahu Teala Kuranı Kerim’de bir takım haramlar koydu, Resulullah da daha sonra bu haramları genişletti diyorlar. Yetkisini arttırdı diyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bu yetkiyi kim vermişse…

Fatih ORUM: Bu iddiayı söylediler. Bunun üzerine Allahu Teala bir şey söylüyor. Yani oradaki bütün tartışmalar, iddialar, şunlar, bunlar… “gul feé’tû bit tevrâti fetlûhâ in kuntum sâdigîn” Bunlar böyle mi iddia ediyorlar. “O zaman şöyle de; Tevrat’ı getirin, konuyla ilgili Tevrat’ta ki o ayetleri okuyun eğer gerçekten bu konuda samimiyseniz.” (Ali İmran 93) Doğru söylüyorsanız. Kuran bir nevi hodri meydan diyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Tevrat’a inanıyorsunuz değil mi?

Fatih ORUM: Tevrat’ı getirip okuyun. Bakalım öyle mi, değil mi?

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Getirin bakalım o haramları Tevrat’ta Yakup (a.s) mu koymuş, Allah mı koymuş?

Yahya ŞENOL: Ceza olarak mı koymuş?

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ceza olarak mı koymuş, ödül olarak mı koymuş?

Fatih ORUM: Bundan sonra 94. Ayette Allahu Teala diyor ki; “Femenifterâ alallâhil kezibe mim bağdi zâlike” “mim bağdi zâlike” “bundan sonra.” Bu aşamadan sonra… Hangi aşama? Tevrat’ı getireceksin. O konuyla ilgili Tevrat’ta ki ayetleri okuyacaksın. Allah ne demiştir? Onu öğreneceksin. “Bu aşamadan sonra eğer hala Allah’a iftira edersen” “feulâike humuz zâlimûn” “Şunu bilin ki bunu yapan adamlar yanlışın büyüğünü yapanlardır.” (Ali İmran 94) Yani zalim adamlardır. Birden işin rengi değişti. İşin rengini değiştiren şey nedir? O toplumda gerçekten öyle inandırılmış, öyle olduğu söylenmiş vs. “Demek ki Tevrat’ta hocaların dediği gibiymiş, ben öyle kabul ediyorum” diyen insanlar olabilir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Olmaması da imkansız…

Fatih ORUM: Bizim toplumumuzda öyledir. Biraz önce Yahya Hocam “Bu konuda neredeyse hiç tereddüt yok” dedi. Hangi konuda? Yani Kuran’ın dışında ayrıca Muhammed’in (a.s) haram kıldığı yiyecekler olduğuna dair neredeyse hiçbir tereddüt yok dedi.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: 33:21 33:23 sn. arası anlaşılmıyor.

Yahya ŞENOL: Yani onun ki Allah’ın bir emri gereği yapılmış. İçtihaden konulmuş haramlarda mezhepler tarafından…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Mezheplerde haram koyuyorlar.

Fatih ORUM: İşte bu aşamada birisi size, “Bak yanılıyorsun, Allah’ın kitabını aç. Ben sana Allah’ın kitabında şunların dışında hiçbir şeyin haram olmadığını göstereceğim” der ve bunu doğru bir şekilde gösterirse ve sen hala tutumunu değiştirmezsen işte o zaman Allahu Teala “feulâike humuz zâlimûn” “İşte yanlışın büyüğünü yapan adamlar bunlardır” (Ali İmran 94) diyor. Çünkü artık elinde temellendireceğin bir şey kalmadı. Yani ümmi değilsin. Yani kurgularla hareket eden birisi değilsin artık… İşte bu aşama resulluğun olduğu aşamadır. Yani tebliğin eksiksiz gerçekleştiği aşamadır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Mesela Yahudi Hahamları var. Bir de Yahudiler var. Bu Yahudilere anlatılıyor. İşte bu haramları İsrail yapmış. Peki, öyleyse öyle diyorlar. Bugün aynı şey bizde değil mi? Mesela Yahya bu konuda doktora yapmış olan bir kişidir. Yahya’nın Helal Gıda diye de bir kitabı var. Bizim mezhepler içerisinde bir müşrikin kestiği yenir diyen bir kişi var mı?

Yahya ŞENOL: Kişi olarak var ama mezhep olarak yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kişi olarak kim?

Yahya ŞENOL: Yani işte tabiinden bir iki kişiye atfedilen görüşler var. Şu an isim hatırlamıyorum ama tek tük… Onlarda icmaya muhalefet ettiği için bu sözleri merdudtur deniyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Şii olsun, Sünni olsun mezheplerin tamamında müşriklerin kestiği yenmez konusunda ittifak var mı?

Yahya ŞENOL: Var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: % 100 ittifak var. Bizde yıllarca müşriklerin kestiğinin yenmeyeceğine göre yetiştirilmiştik öyle biliyorduk. Peki, sen doktorayı yaptın. Gördün. Kuranı Kerim’de sadece şunlar haram kılınmıştır diye dört tane şeyden bahsediliyor. Orada kesenin kimliğinden bahseden ayet var mı?

Yahya ŞENOL: Hayır. Yasaklar tamamen kesilen hayvanla ilgilidir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kesenin kimliğinden bahseden hadis var mı?

Yahya ŞENOL: Bir tane bile yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bakın ne ayet var, ne hadis var…

Yahya ŞENOL: O dönem Mekke’deyken onların kestiği hayvanları yemediğine dair Resulullah’ın hiçbir uygulaması nakledilmiyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hayır ye diye emir var.

Yahya ŞENOL: Kaçınılması gerektiğine dair hiçbir ifade yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hiçbir şey yok. Ama bugün mezheplerin tamamı…

Yahya ŞENOL: Ama ne var. Onu da söyleyelim. Olan şey nedir? Olmayanı söyledik. Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanlar… Müşriklerden bunu yapanlar vardı. Allah onların bu şekilde kestikleri hayvanı haram kıldı. Yani onlar bazen… Her zaman değil. Bazen putları içinde kurban keserlerdi. Ve inançlarına göre hangi puta kurban keseceklerse kesim esnasında o putun adını anarlardı. İşte Allah dört ayet indirip dördünde de yani sırasıyla Bakara 173, Maide 3, Enam 145 ve Nahl 115 ayetlerde dört tane haram kılıyor. Bunların dördüncüsü işte bu şekilde Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvan…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Beşinci haram yok.

Yahya ŞENOL: Yok. Bunu duyarsanız yemeyin diyor. Bunu yapan müşrikse yeme. Müslümansa yiyebilir misin? Bir Müslüman Muhamed’in (a.s) adını anarak kesse sırf Müslüman diye ve adını andığı kişi Muhammed (a.s) diye onun kestiği yenir mi? Yenmez. Yenmeyeceğine dair ve bu kişinin artık bu saatten sonra mürted olduğuna dair icma vardır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ve adamı da 37:21 37:22 sn. arası anlaşılmıyor.

Yahya ŞENOL: Kesen kişiyle ilgili bir şey değil. Kesim eylemiyle ilgili bir yasak söz konusudur. Allah’tan başkasının adı anılmış mı? Evet, ise onu yemezsin. Hayır ise kim kesmişse kessin önemli değil.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bilmiyorum.

Yahya ŞENOL: Onun da bir önemi yok. Kesin bilgi lazım.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bilmiyorsan yersin.

Yahya ŞENOL: Allah’tan başkasının adına kesildiğine dair kesin bilgi lazım.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kesin olarak biliyorsan yemezsin. Peki, şimdi bugün… O gün İsrail oğulları İsrail’in haram kıldığından başka bize haram yok derken bugün ki Müslümanlardan farkları var mıydı? Bugün Avrupa’da yaşayan Müslümanlar, Amerika’da yaşayan Müslümanlar, Çin’de yaşayanlar, Rusya’da yaşayanlar bu fetvadan neler çekiyorlar? Onlar zannediyor ki bu Allah’ın emridir. Ama ne zamanki bunlara bu ayetler tebliğ edilir ve hala aynı şeyde devam ederlerse işte o zaman günahkâr olurlar. Ama bunu bile bile onlara yanlışı anlatan Hocalar asla kurtulamazlar. Mesela besmeleyle kesilmeyen hayvanın eti yenmez derler. Bunda bir tek Şafii mezhebi istisnadır. Hepsi ittifak ederler. Yahya böyle bir ayet var mı?

Yahya ŞENOL: Yok. Ama delil getirilmeye çalışılan bir ayet var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ayetin anlamını bozuyorlar. İmam Şafii’de çok haklı olarak bu ayet bu manaya nasıl gelir diyor. Çok güzel bir şey yapıyor. Ama öbür taraftan bakıyorsunuz o da müşrikin kestiği yenmez diyor. Onu nereden çıkardın? Bunlar genellikle biraz paraya yönelik şeylerdir. Hani kasaplarda İslami usullerle kesilmiştir diye yazar. Hâlbuki o İslami usullerle kesilmiştir diye levha asan kişiyle o levhayı asmayan kişi etleri aynı mezbahadan getirip satıyor. Bir başka mezbahadan değil. O işi ranta sokmak istiyor.

Fatih ORUM: 39:47 39:51 sn. arası anlaşılmıyor. Haberdar ediyor. İşte helal su olduğunu söyledi, helal gazoz olduğunu söyledi. Helal parfüm olduğunu söyledi. Ben Kurbanda Eskişehir’de idim. Orada bir ilan gördüm. İslami usullere göre halı yıkanır yazıyordu. Hani hocam parayla alakalı dedi ya… Tamamen kullanmak mesele… İstismar etmek.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bugün ki ayeti oku.

Yahya ŞENOL: Biz bu konuyu rastgele seçmiş değiliz. Bir ay önce biz dersi bitirirken Maide Suresinin 93, 94, 95 av hayvanları ile ilgili ayetleri okumuştuk. 99. Ayette kalmıştık. 99. Ayet gereği bugün bu konuya geldik. Orada da Cenabı Hak şöyle buyuruyor. “Mâ aler rasûli illel belâğ” Yani bugün ki ders konumuz olan ayet bu. “Resule tebliğden başka bir şey düşmez.” Resulün görevi tebliğden ibarettir. “vallâhu yağlemu mâ tubdûne ve mâ tektumûn” “Allah sizin açığa çıkardığınız, açıktan açığa yaptığınız, açıktan açığa söylediğiniz şeyleri de bilir, gizliden gizliye yaptığınız, içinizde beslediğiniz bir takım yaptığınız veya yapmayı düşündüğünüz niyetlerinizi de Cenabı Hak bilir.” (Maide 99)

Mâ aler rasûli illel belâğ” “Resule tebliğden başka görev düşmez.” (Maide 99) Biz bugün biraz görevi hakkında konuştuk. Bir de resul, nebi ayrımı var. Bunu da çok sık şekilde aktarıyoruz. Ama meale baktığımız zaman hem resulün hem nebinin tek bir kelimeyle, o da Türkçe olmayan bir kelimeyle başka bir dilden, Farsça’dan emanet alınmış bir kelimeyle Peygamber kelimesiyle tercüme edildiğini görüyoruz. Hâlbuki kuranı Kerim’e göre resul başka bir şeydir, Nebi başka bir şeydir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Mesela İran’dan gelen arkadaşımıza soralım. Peygamber kelimesi aslında Peyamber değil mi?

İran’lı Arkadaş: Peygam ve Peyam ikisi aynı manaya geliyor. Peyam haber getiren demektir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peygamber haber getiren anlamına geliyor.

Yahya ŞENOL: Aslında bir manada nebiyi karşılıyor gibi… Onunla bir bağlantısı var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Birazcık karşılıyor gibi…

Yahya ŞENOL: Ama resul elçi demektir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Resulü karşılamıyor.

Yahya ŞENOL: Resulün birinci manası elçinin getirdiği söz, ikinci manada da elçinin kendisidir dedik. Nebi ne olacak? Birine Peygamber diyeceksek öbürüne başka bir şey dememiz lazım. Çünkü Allah iki farklı kelime kullandı.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İşte bunlar kelimeleri kullanarak insanları saptırma eylemidir. İşte Allahu Teala buna ivec diyor.

Allahu Teâlâ Kuranı Kerim’de sık sık Allah’a itaat edin diye emrediyor. Mesela Maide Suresinin 92. Ayetinde “Ve etîullâh” “Allah’a itaat edin” (Maide 99) diyor. Tamam, baş üstüne elbette… Allah’a itaat edin. Tabi ki itaat edelim. Ama ne yapacağım? Ne diyor? Benden ne istiyor? Onu nereden öğreneceğim? “ve etîurrasûl” “resule itaat edin.” (Maide 92) Yahya az önce bir ayet okudu. Onunla beraber şey yapalım. O ayeti sen bir daha oku.

Yahya ŞENOL:Mâ aler rasûli illel belâğ” (Maide 99)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR:Resulün yani Muhammed’in (a.s) görevi tebliğdir.” (Maide 99) Neyi tebliğ?

Yahya ŞENOL: Onu da başka bir ayetten söyleyelim. “Yâ eyyuher rasûlu bellığ mâ unzile ileyke mir rabbik” “Ey Resul rabbinden sana ne indirilmişse onu tebliğ edeceksin.” (Maide 67) Ne indirilmiş?

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Rabbinden Muhammed’e (a.s) indirilen nedir? Kuran’dır. Başka bir şey var mı? “enzelnâ ileykel kitâbe” “sana bu kitabı indirdik” (Nisa 105) diyor. O zaman resul olarak yapacağı tek görev neymiş? Kuranı Kerim’i tebliğ etmek. Tebliğ edildiği zaman, Allah böyle diyor dediği zaman itaat Muhammed’in (a.s) şahsına mı olur, söylediği söze mi olur? Bu çok önemli…

Yahya ŞENOL: Ona itaat ettiğinizde kime itaat etmiş olursunuz?

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İşte o söze itaat edince Allah’a itaat etmiş olursunuz.

Yahya ŞENOL: Ayette zaten öyle söylüyor. “Mey yutıır rasûle fegad etâallâh” “Kim resule itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur.” (Nisa 80)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İtaat edilen Resul tebliğ eden kişi değil. Tebliğ edilen sözdür. Dersin başında da demiştik ya. Diyelim ki buraya Vali’nin bir emri geldi. Biz o emri yerine getirmekle görevli oluruz. O emri getirene itaat diye bir görevimiz var mıdır? Oradaki tek görevimiz ben senin getirdiğin yazıyı almam dersek o zaman suçlu oluruz. Ama aldıktan sonra o yazının içeriği bizi ilgilendirir. Artık onu getiren kişiyi ilgilendirmez. İşte Allah da ne dedi? “Mâ aler rasûli illel belâğ” “Resulün tek görevi vardır. O da tebliğdir.” (Maide 99) Tebliğ etti, bitti. O zaman bizim elimizdeki resul ne olur? İçimizdeki resul ne olur? Bu kitap olur. Başka bir şey olmaz. Ama kelimelerle oynayıp insanları yoldan çıkaranlar bunu öylesine başarmışlardır ki… Mesela usul konusu da Fatih’in doktorasının alanı… Yoğunlaştığı alan… Bizde bu anlamda bir resul kelimesi zaten yok. Bunu Fatih’e sormaya gerek yok. Gördünüz mü, kuranı Kerim’in açık hükümleri ve sözlüğünde söylediği… Zaten Allahu Teala ben bu kitabı Arapça olarak indirdim diyor. Burada kimsenin en küçük itiraz şansı yok. Ama resulün sözüne bütün mezheplerin ittifakıyla ne diyorlar?

Fatih ORUM: Gayrı metluv vahiy diyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Kuran’ın dışında… Yani resule itaati onun tebliğ ettiğine itaat olarak hiçbir mezhep almıyor.

Fatih ORUM: Evet.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bugün İslam Alemi niye böyle diyorlar. Siz çok dua edin ki böyle. Çok daha ağır cezaları hak ediyor. Biz bütün dünyaya Allah’ın kitabını tebliğ etmek zorundayken Allah’ın kitabını etkisizleştiren, onun yerine kendi kafamıza göre yeni hükümler koyan bir yapı içine girmişiz. Ve bu bir ilim sayılıyor. Bugün Türkiye’de ki bütün ilahiyat Fakülteleri, Türkiye’de ki bütün imam hatip okulları, Türkiye’de ki bütün okullarda okutulan din dersleri… Türkiye’nin dışına çıkın. Bütün İslam üniversiteleri, Medreselerin tamamı bundan habersizdir. Hiçbirisinin bundan haberi yok. Mesela imam Şafii burada ne diyor? Resule itaat Allah’a itaatle eştir. Resul Muhammed’dir diyor. Muhammed’e itaat Allah’a itaatle eştir dendiği zaman Allah’ın dini açısından bu ne olur? Allah’ın asla affetmeyeceği şirk günahı değil midir? Şirk ilim olarak bugün bizim üniversitelerimizde okutuluyor. Dikkat edin. Maalesef… Yani o İmam Şafii’nin er Risalesi öyle yanlışlarla dolu ki… Yani inanılır gibi değil. Mesela ben şahsen talebeyken O er Risale’den ödev hazırlamıştım. Bizim fakültemizin bugün ki fakültelerden çok büyük bir farkı vardı. O da her gün dört saat fıkıh dersi okurduk. Ve ana kaynaklardan okurduk. Çünkü İslam Hukuku bölümüydü. Benim diplomamın üzerinde İslam Hukuku diye yazar. Orada bana İmam Şafii’nin er Risalesinden “el Kıyas indeş Şafii” diye hem de Arapça olarak bir ödev hazırlamıştım. O zaman İmam Şafii’nin er Risalesini okurken başka kitaplarda görmediğim… Hani ayetleri getiriyor falan… O zaman İmam Şafii hayranı olmuştum. Çünkü bir alt yapın yok ki… Sana doğruları gösteren kimse yok ki… Göremiyorsun. Fatih az önce Yahudilerle ilgili okudu ya… Tevrat’ı okuduktan sonra hala orada devam edersen o zaman zalimlerdensin. Sonradan baktım ki aman ya rabbim imam Şafii eğer gerçekten o kitapları yazan kişiyse… Sonradan birileri o kitapları yazıp da onun adını yazmamışsa ki… Çok büyük bir ihtimalle bu ikinci doğrudur. Değilse çok ağır bir günah işlemiş. Resulün sözü Allah’ın sözüyle aynı derecededir diyor. İkisine itaatte farzdır diyor. Ondan sonra da ikinci aşamada şunu söylüyor. Nesih konusunda Kuran Kuran’ı nesh eder, sünnet sünneti nesh eder diyor. Kuran sünneti nesh edemez, sünnet Kuranı nesh edemez diyor. Aralarında bir de saldırmazlık antlaşması var. Sen benim sahama karışamazsın ben de senin sahana karışmayacağım gibi… Haşa! Allah’ın ortağı sanki… Ortağı da değil, o bir tarafta tanrı, bu bir tarafta tanrı… Kural koyuyor. Sen bana karışma bende sana karışmıyorum. Eğer Kuran sünneti nesh eder dersek recm cezasını ne yapacağız, kaybolur diyor. Bir de bugünler için önemli olan bir şey var. Onu anlatayım. Recm cezasını birkaç kere anlatmıştım. O zaman faiz konusu ne olacak diyor. Neden öyle diyor biliyor musunuz? İmam Şafii bir faiz tanımlaması yapıyor ki bugün hiçbir banka o tanımlamanın içine girmez. Hiçbir banka girmez. Allah Bakara Suresi 279’da “Feil lem tef’alû feé’zenû biharbim minallâhi ve rasûlih” “Eğer faizi bırakmazsanız Allah ve resulüyle savaşmakta olduğunuzu bilin.” “ve in tubtum” “tevbe ederseniz” “felekum ruûsu emvâlikum” “ana malınız sizindir.” (Bakara 279) Ana mal nerede söz konusu olur? Borcun dışında ana mal olur mu? “lâ tazlimûne ve lâ tuzlemûn” “zulüm etmezsiniz, zulme de uğramazsınız.” (Bakara 279) Banka borçtan oluşmuyor mu? Resulullah’da (s.a.v) “la riba fid deyn” “sadece borçlar faiz olur.” “Ela innemer riba fid deyn” “Dikkat edin faiz sadece borçtadır.” “innemer riba fin 53:13 sn. anlaşılmıyor.” “Faiz sadece vadeli borçtadır” diyor. Bunların hepsi gerçek mi? Hani sen resule uyuyordun? Hesabına gelmeyen bu sözleri… Bu sözleri hiçbir mezhep almamıştır. Çünkü Servet geçende burada anlattı. Tarihin ilk bankasını Bağdat’ta Abbasiler kurmuşlar. Abbasiler kurar da bunlar hiç onun caiz olmadığına fetva verebilirler mi? Bugün görmüyor musunuz? 2005’e kadar faizsiz olan finans kurumları bugün faiz konusunda hiç kimse ellerine su dökemeyecek hale gelmediler mi? Tefecilere bile taş çıkartacak noktaya geldiler. Öyle sözleşmeler var ki insanın kanı donuyor. İnşallah Cumartesi günü onlardan bahsedeceğiz. İmam Şafii ne diyor biliyor musunuz? Neye dayanıyor? Altı mal hadisi var. Resulullah o hadiste alım satım görüntüsü altında faizcilik yapılmamasının tedbirlerini almış. Çok güzel bir hadis. Ama ayrıntıya giremeyeceğim. İmam Şafii onu saptırmış. 1- Altın ve gümüş olacak diyor. Yani faize konu olan mal ya para olur ya da gıda maddesi olur diyor. Para olduğu zamanda 54:53 54:54 sn. arası anlaşılmıyor. “para özde para olması lazım” diyor. Yani altın ve gümüş olması lazım diyor. Altın ve gümüşün dışındaki paralarda faiz olmaz diyor. Hadi buyurun. Ne oldu? Resulullah böyle mi dedi? Ayette bu var mı? Ondan sonra 55:19 55:20 sn. arası anlaşılmıyor. “Taam (yiyecek) olacak” der. İki tane yiyecek maddesini birbiriyle değiştirdiğin zaman değişim peşin olmazsa… Eğer o yiyecek maddeleri aynı ise hem eşit miktarda hem peşin olması lazım. Ama farklı yiyecek maddeleriyse peşin değiştireceksin. Yani senin çocuğuna süt içireceksin. Komşuna “Ya komşu sütünden bana bir litre kadar ver. Bende öğleden sonra tarladan sana domates getirip vereyim” diyorsun. Bu faizdir diyor. Hadi buyurun. Niye? İkisi de yiyecek maddesiymiş. Peşin değişilecekmiş. Hem de domates onun elinde süt bunun elinde ikisi aynı anda alacak. Araya bir saniye girerse faiz olur. Görüyor musunuz?

Fatih ORUM: Hassasiyet…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hassasiyete bakın. Maalesef bu yanlıştan dolayı bugün ki mezheplerin tamamına göre asla faiz sayılmayan yöntemlerle dünyanın en rahat çalışan faizli bankası kurulabilir. İşi ne hale getirmişler. Hiç birinde ayetler yoktur. Sanki Kuran yok. Hiçbirinde Resulullah’ın konuyu gerçekten izah eden sözleri yoktur. Resulullah’ın alım satımı faiz gibi göstermesinler diye koyduğu dış korumayı… Mesela İstanbul Üniversitesinde ana kampüste dış koruma duvarı var ya… Niye yapmışlar? Ana kampüsü korumak için yapmışlar. Bunlar o duvarları yıkmış Üniversitenin merkezine doldurmuşlar. O Üniversite neye benzer? Oraya girilir mi? Dolayısıyla bakın İslam Alemi ne halde? Görüyor musunuz? Bakın bir resul kelimesi… Kelimelerle nasıl oynanıyor? Anlamlar nasıl bozulmuş? Bunun en üzücü olanı da bu konuda maalesef İslam Aleminde hiç çalışan yok. Çok şükür Cenabı Hak bize nasip etti bunu… Bu metodu uzun asırlardan sonra ilk defa keşfetmeyi Cenabı Hak nasip etti. Bunları ortaya koyuyoruz. Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum. Bunu her tarafa duyurma nimetini de nasip etsin. İşte bakın her taraftan insanları Allahu Teala buraya gönderdi. Her biriniz bir başka yerden geldiniz. Maddi imkânları oldukça yüksek olan bir Araştırma Merkezinin Başkan Yardımcısı gelip bana… Bu arkadaşların hiçbirinin haberi yok. Belki ilk defa duyuyorlar. “Sen bu insanları nereden buluyorsun? Bu kalitedeki insanı hiç kimse bulamıyor ki” dedi. Kardeşim bunu Cenabı Hak nasip ediyor. Sen bu kadar kaliteli adamı nereden buluyorsun dedi. Yani şunu demek istiyor. Bizim elimizde dünya kadar para var. Her türlü imkânımız var. Biz bulamıyoruz, sen nereden buluyorsun demek istedi. Elhamdülillah. Cenabı Hak lütfediyor. Çok şükürler olsun. Hamdü senalar olsun. Onun için hem İslam Aleminin kurtuluşu, hem bütün dünyanın Allah’ın kitabıyla tanışması çok önemlidir. Fatih’in anlattığını bir düşünün. Yahya’nın anlattığı da aynı şey ya… Ama o ayet olduğu için diyorum. Adam Yahudi. Kendisine “sadece Yakup (a.s) haram kıldı diye bize haram. Yoksa Tevrat’ta böyle bir şey yok” denmiş. “Peki, öyleyse öyledir. Ben bilmiyorum” der. Bu adamlara söyle Tevrat’ı getirişinler, okusunlar diyor. Demek ki bunların hocaları Tevrat’ı okumamış. Okuduktan sonra hala aynı şeyi söylerlerse yanlış yaparlar. Peki, bugün İslam Alemindeki Hocaların bundan haberi var mı?

Yahya ŞENOL: Hocam çok basit bir test şeyi söyleyeceğim. Mesela cenazelerde, Mevlid programlarında aşr okuyan hocalara biraz bir dikkat edin. Bakın ki cenazede hangi tür ayetleri, Mevlidlerde hangi tür ayetleri okuyorlar? Kuranı Kerim’i bilip bilmediklerini buradan anlarsınız. Cenazede nikâhla ilgili ayetleri okurlar. Farkında değil. Çünkü Kuranı Kerim okuyor. Veya Mevlid’de de ölümle ilgili, cehennemle ilgili falan şeyleri okuyorlar. Bebek Mevlididir, nikâh merasimidir falan… Sorsan aşr okuyor. Kuranı Kerim okuyor. Eyvallah. Ama ortamına uygun ayet seçmek… Adam bilmiyor ki… O sadece Arapçasıyla haşır neşir… O yüzden nikâh merasiminde cehennem ile ilgili ayetleri… Oradan bile çok basit anlaşılabilir. Hocam hangi ayeti okudunuz diye sorun. Hemen mealden bir bakarsınız ki onun gündemle bir alakası var mı? Basit bir test…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Başka bir soru sorayım. Ondan sonra Fatih’i dinleyelim. Adam Yahudi. Kendi kitabının tasdik ettiğini düşündüğü şeyleri haram sayıyor. Peki, bugün bütün dünyaya biz… Elinde Kuran’ı olan, elinde Tevrat’ı olan kendi dinini bilmiyor. Bilmediği için Allahu Teala hoş görülü davranıyorsa bugün kendisine hiç tebliğ edilmemiş olan bütün dünyaya biz ne diye vay kafirler, vay zalimler diyoruz? Sanki kendileri Müslümanmış gibi onu, bunu şey yapıyorlar. Buna hakkımız var mı?

Fatih ORUM: Konuyla ilgili… Kuranı Kerim’de “Allah’a itaat, resule itaat” şeklinde bir sürü ayet var. Bir tanesi biraz önce okundu. Hocam resul ile kastedilen şey esasında bizim geleneğimizde Muhammed’e (a.s) itaat olarak anlaşılır dedi. Peki, Muhammed’e (a.s) itaat ile neyi kastediyorlar? Arkamda bulunan raflardaki kitapların tamamı… Allah’a itaat ile kast edilen Kuran’a itaattir. Resule itaat ile kast edilen de hadislerine itaattir denilir. Ve bütün bu ayetler böyle meallendirilir. Mesela Nisa Suresinin 59. Ayeti şöyledir. “Yâ eyyuhellezîne âmenû etîullâhe” “Ey Allah’a inanıp güvenenler Allah’a itaat edin.” Allah’a itaat etmek, Kuran’a itaat etmek diyorlar. Ayet devam ediyor. “ve etîur rasûle” “ve o resule itaat edin.” Kitaplar sünnete, hadislere itaat edin diyorlar. Peki, bitti mi? Hayır. “ve ulil emri minkum” Devam ediyor. “ve ulil emri minkum” ifadesi ile kast edilen ümmetin icmaına itaat edin demektir diyorlar. Bitti mi? Hayır bitmedi. “fein tenâzağtum fî şey’in feruddûhu ilallâhi ver rasûli” “Herhangi bir konuda bir ihtilafa düştüğünüzde onu Allah’a ve resulüne götürün.” O da bu ancak kıyasla, içtihad ile mümkün olur diyorlar. Bu ve benzeri ayetlerde Kuran’a, sünnete, icmaya ve kıyasa itaat gerekir diyorlar. Hani işte kitap, sünnet, icma, kıyas diye dört delil yapılır ya… Edillei Şeriyye denilen şey… İşte bununla ilgili bütün bu ayetler hep bu şekilde anlaşılır. Tahriften bahsettik, kavramların içini boşaltmaktan bahsettik ya… Bütün bu resule itaat edin ile kastedilen şey… Hatta hocam onu da siz İmam Şafii’den örnek verdiniz. Hikmet (hadisler) sadece Muhammed’in (a.s) hayatıyla sınırlıdır derler. Ondan sonra bitmiştir derler.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, o zaman… Vakit daraldı ama eksik kalmasın. Ali İmran 93. Ayete verilen meali bir okuyun bakalım. Kim ne anlıyor? Bakın az önce çok güzel bir örnek olarak anlattı. Çok güzel bir sonuç ortaya çıktı. Şimdi bu güzel sonucun ortaya çıkmasına sebep olan ayetler nasıl öldürülmüş?

Fatih ORUM: Ben şimdi mealden okuyorum. Türkiye Diyanet Vakfının Meali… “Tevrat’ın indirilmesinden önce, İsrail’in (Ya’kub’un) kendisine haram kıldıkları dışında, yiyeceğin her türlüsü İsrailoğullarına helâl idi.” (Ali İmran 93) Meal sadece böyle…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İddia mı, hüküm mü?

Yahya ŞENOL: Hüküm…

Fatih ORUM: Yani Allah böyle dedi gibi anlaşılıyor. Öyle diyorlar. Devam. “De ki: Eğer doğru sözlü iseniz, o zaman Tevrat’ı getirip onu okuyun.” (Ali İmran 93) Meal bu kadar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bir iddia olacak ki doğru sözlüyseniz denir. Bir iddia olmadan doğru sözlüyseniz denir mi? De ki doğru sözlüyseniz… Bu ne? Bir şey anlayabilir misiniz?

Fatih ORUM: Bu anlaşılamadığı için mutlaka ne yapılacak? Bir dolgu malzemesi lazım. Yani eğer bir yerde birbirine kenetlenmeyen iki-üç parça varsa ne yapar? Oraya bir dolgu malzemesi bırakır. Dolgu malzemesi hemen geliyor. Bu meale düşülen not şöyledir. “Tefsirlerdeki rivayetlerden anlaşıldığına göre Yakup (a.s) ağır bir hastalığa yakalanınca doktorların tavsiyeleriyle veya kendi tecrübesi neticesinde deve etini ve sütünü kendisine yasakladı. Daha sonra gelenler ise bunları büsbütün kendilerine haram saydılar. İşte ayette İsrail’in kendi tercihiyle kendisine haram kıldığı bildirilen yiyecek budur.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Güzelde bu ayetle bağlantısı ne?

Fatih ORUM: Bu, Allah’ın sözü olarak meallendiriyor. Allah’ın sözüyse Allah o tarihteki olaya atıfta bulunuyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani bu Kuranı Kerim’in kabul edilmemesi için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. İşte buraya Mısır’dan birisi gelmişti. Benim yanımdan çıkıp sizin yanınıza gelmişti. Bir ayı geçti galiba… Mısır’dan biri benim yanıma geldi. Üniversitede İngilizce Hocasıymış. Bir Kuranı Kerim meali hazırlamaya çalışıyorum dedi. Biraz Londra ile çok yakın alakası varmış. Gidiş gelişleri falan… Meali okuyan ateist oluyor diyor. Bende bu dini anlatmak istiyorum dedi. Sen İngilizceyi iyi biliyorsun dedim. Tamam, belli… Arapçayı da iyi biliyor musun dedim.  Arap olmak başka bir şey, Arap dilini iyi bilmek başka bir şeydir. Arapçayı da iyi bilirim dedi. Arap diliyle ilgili olarak birkaç tane soru sordum. Ve ayetlere yanlış mana verilmesine sebep olan o dil hatalarını gösterdim. Adam bir heyecanlandı. Kalkıp siz ne biçim insansınız, bunları niye bütün dünyaya yaymıyorsunuz, benim perişan olduğum konular dedi. Benim orada oturup kalktı, oturup kalktı. Sonra çıkıp Fatihlerin yanına gelmiş. Adam öyle bir heyecanlandı ki… Ben bunu bütün dünyaya yaymak için elimden gelen her şeyi yapacağım dedi. Hakikaten Kuranı öyle bir hale getirmişlerdir ki… Bakıyorsunuz, işte az önce okundu. Ayetlerin kendi içinde çelişki var. Neyse Allah yardımcımız olsun. Biraz uzattık ama şimdi bir ara verelim. Sorularınız elbette olacak. Ondan sonra devam ederiz inşallah.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
2 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
3 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
5 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
6 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
7 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
11 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
12 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
13 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
14 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
15 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
16 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
19 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
20 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
24 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
25 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
26 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
27 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
28 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
32 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
33 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
34 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
35 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
36 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
37 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
38 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
39 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
40 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
41 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
42 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
43 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
44 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
45 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
49 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
50 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
53 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
54 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
57 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
58 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
61 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
62 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
63 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
66 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
67 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
71 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
72 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
73 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
75 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
76 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
77 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
78 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
82 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
83 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
84 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
85 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
86 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
87 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
90 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
91 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
92 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
93 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
94 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
95 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
96 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
97 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
98 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
99 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
100 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
101 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
102 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
103 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
104 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
105 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
108 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
109 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
112 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
113 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
116 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
117 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
118 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
121 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
122 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
123 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
124 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
125 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
126 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
127 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
128 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
130 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
131 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
157 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
212 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
227 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
231 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
232 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
245 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
261 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
262 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
289 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
292 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
293 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
294 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
295 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
296 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
297 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
298 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
299 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
300 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
301 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
302 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
303 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
304 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
305 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
306 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
307 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
308 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
309 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
310 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
311 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
312 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
313 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
314 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
315 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
316 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
317 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
318 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
319 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
320 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
321 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
322 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
323 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
324 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
325 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
326 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
327 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
328 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
329 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
330 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
331 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
332 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
333 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
334 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
335 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
336 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
337 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
338 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
339 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
340 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
341 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
342 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
343 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
344 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
345 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
346 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
347 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
348 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
349 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
350 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
351 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
352 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
353 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
354 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
355 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
356 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
357 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
358 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
359 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
360 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
361 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
362 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
363 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
364 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
365 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
366 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
367 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
369 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
370 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
371 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
372 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
373 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
374 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
375 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
376 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
377 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
378 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
379 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
380 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
381 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
382 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
383 İcma 11 Ekim 2016
384 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
385 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
386 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
387 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
388 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
389 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
390 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
392 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
393 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
394 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
395 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
396 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
397 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
398 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
399 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
400 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
401 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
402 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
403 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
404 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
405 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
406 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
409 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
410 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
413 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
414 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
416 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
418 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
419 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
422 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
423 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
424 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
425 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
426 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
427 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
431 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
432 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
433 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
435 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
436 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
437 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
438 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
440 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
441 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
442 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
445 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
446 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
449 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
450 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
451 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
452 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
453 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
454 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
455 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
458 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
459 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
461 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
462 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
463 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
467 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
468 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
471 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
472 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
473 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
474 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
475 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
476 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
477 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
479 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
480 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
481 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
482 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
483 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
484 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
485 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
487 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
488 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
491 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
496 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
497 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
499 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
500 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
503 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
504 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
505 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
512 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
514 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
517 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
518 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
521 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
522 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
523 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
524 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
525 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
526 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
527 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
528 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
529 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
530 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
531 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
532 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
533 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
534 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
537 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
538 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
540 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
541 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
545 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
546 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
547 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
548 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
549 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
550 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
551 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
552 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
553 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
554 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
555 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
556 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
557 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
558 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
559 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
561 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
562 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
563 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
564 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
565 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
566 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
567 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
568 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
569 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
570 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
571 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
572 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
573 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
574 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
577 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
578 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
579 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
580 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
581 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
582 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
583 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
584 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
585 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
586 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
587 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
588 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
589 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
590 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
591 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
592 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
593 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
594 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
595 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
596 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
597 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
598 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
599 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
600 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
601 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
602 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
603 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
604 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
605 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
608 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
609 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
610 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
611 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
613 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
614 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
615 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
616 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
617 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
618 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
620 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
621 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
622 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
624 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
625 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
626 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
627 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
628 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
629 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
630 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
631 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
633 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
634 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
638 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
639 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
640 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
641 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
642 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
643 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
644 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
645 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
646 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
647 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
648 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
651 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
652 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
654 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
655 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
656 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
659 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
660 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
661 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
662 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
663 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
664 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
665 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
666 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
667 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
673 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
674 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
675 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
676 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
677 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
678 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
679 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
680 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
682 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
683 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
684 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
686 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
687 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
690 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
691 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
695 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
696 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
697 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
698 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
701 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
702 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
706 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
707 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
708 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
709 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
710 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
711 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
712 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
713 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
714 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
715 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
716 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
717 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
718 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
719 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
720 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
721 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
722 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
723 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
724 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
725 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
726 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
727 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
728 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
729 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
730 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
731 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
732 Hac 11 Kasım 2008
733 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
734 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
735 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
736 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
737 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008