Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak

31 Aralık 2013 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Elhamdü lillahi Rabbil alemin. Vel akibetü lil muttakin. Essalatu vesselamu ala Rasulina Muhammadin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Bugün Ali İmran suresinin 33. 34. Ayetlerini okuyacağız. Bu vesileyle bugün Türkiye’de yaşanan olaylara da birazcık dikkatleri çekmeye çalışacağız. Problemin nasıl çözüleceği konusunda birtakım görüşlerimizi tekrarlamış olacağız.  Allah-u Teala, Ali İmran suresinin 32.  Ayetinde diyor ki,

(3/ Ali İmran 32 -33)

“Gul etîullâhe ver rasûl”

“De ki Allah’a ve rasulüne itaat edin”

Rasul, Allah-u Teala’dan aldığı emirleri kullara tebliğ eden kişidir. Kendi sözünü söyleyen kişiye rasul denmez. Dolayısıyla rasule itaat, Allah’a itaattir.

“fein tevellev feinnallâhe lâ yuhıbbul kâfirîn”

 “Eğer yüz çevirirlerse Allah kafirlerden hoşlanmaz”

Yani rasullerin söylediklerinin doğru olduğunu herkes açık ve net bir şekilde anlar. Hesabına gelmediği için üstünü örter. Allah da böyle insanlardan hoşlanmaz.

“İnnallâhestafâ âdeme ve nûhan ve âle ibrâhîme ve âle ımrâne alel âlemîn”

“Allah Adem’i, Nuh’u, İbrahim ailesini tüm aleme üstün kılmıştır.”

Bu ayetleri daha önce okumuştuk ama bugün başka bir vesileyle yani başka bir kapsamda inşallah okuyacağız. Üstün tutmasının ne demek olduğunu görmüştük zaten diğer ayetlerle birlikte. Bir görev için seçtiğinden dolayı o göreve uygun özelliklerle de donatmıştır onları.

“Ve ale İbrahime ve ale imrane alel alemin”

 “İbrahim ailesini, İmran ailesini tüm aleme üstün kılmıştır”

Adem As’ı biliyorsunuz, ilk yaratılan insandır. Eskiden de vardı şimdi de var. İnsanlar iki türlü. Bazıları Kur’an’ı Kerim’e uyuyor, bazıları da Kur’an’ı Kerim’i kendisine uydurmaya çalışıyor. Kur’an’ı Kerim’e uyanlar, Allah ne demişse odur diyor. Kur’an’ı kendine uydurmak isteyenler de, Allah şunu demek istemiştir diyorlar. Bazıları da Kur’an’ı Allah’ın kitabı değil de Muhammedin  (şimdi SAV demiyorum çünkü onların gözündeki Muhammed, başka bir Muhammed, kimse artık o) Muhammedin, o toplumun bilgisi, kültürü ve beklentilerini tatmin için yazdığı bir kitap olarak kabul ediyorlar. Aslında ona da kitap demiyorlar, hitap diyorlar. Yani o günün gereği, o günkü şartlara göre söylenmiş sözdür, onu siz bugüne taşıyamazsınız diyorlar. Tabii ki diyebilir, gayet serbest. Elbette diyecekler nasıl olsa bunun hesabını Cenab-ı Hakk’a verecekler. Hesabı bize verecek değiller, biz onlara karşı gerekeni yapacağız. Allah-u Teala Yasin suresinde ne diyor? Yasin 11. Ayette,

(36/ Yasin 11)

“innema tunziru menittebeazzikra”

 “Sen sadece bu zikre tabi olanı uyarabilirsin”

Yani Kur’an’a uyanı ancak uyarabilirsin. Adam zihninde prensip olarak Kur’an’a uymayı hedef almışsa, Allah şöyle buyuruyor diyerek kişiyi uyarabilirsin. Ama adamın niyeti Kur’an’ı kendine uydurmaksa, ne söylersen söyle kar etmez.

“İnnema tunziru menittebeazzikra ve haşiyerrahmane bil gayb”

” ve Rahman’dan da içten içe korkan, Allah korkusunu kalbine yerleştirmiş olan kişiyi ancak uyarabilirsin.”

Dolayısıyla bizim yapabileceğimiz başka bir şey yok yani, insanlar eğer Kur’an’ı kendilerine uydurmak istiyorlarsa isteyeceklerdir.

Allah-u Teala Adem As’ı, Nuh As’ı, İbrahim As’ı, İmran ailesini biri diğerinin soyundan olmak üzere seçmiş. Daha önce de gördüğümüz gibi, bu seçmesi demek bunların asla  masum olmaları, ismet sıfatına sahip olmaları demek değildir. Allah’ın rasullerini masum sayanlar, kendilerini masum saymanın ön şartı kabul ettikleri için böyle yapmışlardır. Çünkü kendileri masum olmak için Allah’ın rasulü de masum olacak.

Mesela işte, birisi yazmış kitabında, Cenab-ı Hakk rasullerini korumuşturama evliya korunmamıştır. Sonra sayıyor birkaç tane meşhur tasavvuf büyüklerinin adını, elbette ki bu kişi hata etmemiştir, elbette ki şu kişi günah işlememiştir, elbette ki bu… sanki kendi Allah da (haşa) onların ne yaptığını biliyor. Ondan sonra da verdiği mesaj nedir? E anlayın, benim de bir hatam yoktur. Artık onu benim söylememe lüzum yok.

Bir arkadaş diyor ki… Hacca gitmişti, daha doğrusu hacca bir kafile götürmüştü. Esnaf birisi, bir şirketle, bundan belki yirmi-yirmi beş sene önce bir kafile hacca götürmüştü. Diyor ki, bir adam var, etrafında toplaşıyorlar, konuşuyorlar, çok önem veriyorlar. Bu nedir diye dikkatimi çekti. Niye bu adamın etrafında pervane gibi dönüyorsunuz? Demiş bu her gece kırklar meclisine gidiyor, işte birinci kat semada Rasulullah’la, büyük zatlarla, peygamberlerle, şunlarla bunlarla görüşüyor. Demiş ki, bu adam yalan söylüyor, oralara çıksaydı bir gün de ben görürdüm onu orada demiş. Bir gün bana rastlardı demiş. Diyor ki ben şaka yaptım, sonra baktım benim etrafımda dolanmaya başladılar diyor. E ne yapacaksın yani insanlar böyle kendilerine tanrı arıyorlarsa yapacağımız bir şey yok.

Ama biliyorsunuz, Allah-u Teala iblisin kafirliğini onayladıktan sonra… Yani bir kere iblis Cenab-ı Hakk’ın başkasını kendisine tercih etmesini asla hazmedemiyor. Yanlış yolda olduğunu da biliyor. Diyor ki,

(7/ Araf  16)

“febimâ ağveytenî leag’udenne lehum sırâtakel mustegîm” diyor, Araf suresinin 16. Ayeti miydi?

“Madem diyor beni böyle yanlış yola sürükledin, ben de senin için onların doğru yolunun üstünde oturacağım” diyor.

Doğru yolun üstünde oturacaksa o yolu çok iyi bilen birisi olması lazım. Şimdi şuna dikkat edin, bu akşamki asıl dersimizin konusu o. Daha önce de yapmıştık, şeyi alalım, İblis ve Adem kıssası var ya, Bakara suresinin 30. Ayeti, işte tam bugünkü olayları, bu ayetleri iyi kavrarsanız çözersiniz. Niye böyle yaşıyoruz? Tabii ki yaşayacaksın. İnsan olduğun için böyle yaşayacaksın. Bu çok tabii bir şeydir. Bunu herkes yaşıyor aslında. Diyor ki bakın Allah-u Teala,

(2/ Bakara 30)

“Ve iz gâle rabbuke lilmelâiketi”

“Rabbin meleklere birgün”

“innî câılun fil ardı halîfeh”

“Ben yeryüzünde bir halifesi olan bir varlık oluşturuyorum diyor”

 Halife, ismi mef’ul olarak alıyoruz onu, ismi fail değil, çünkü Adem As’dan önce bir varlık yok ve bu sözü Allah Adem As’ı yarattıktan sonra söylüyor, yaratmadan önce değil. Onu ayetlerin gelişinden anlıyoruz.

“Halifesi olan bir varlık oluşturuyorum”

Yani  bir insan ki, arkasından gelen onun yerine geçmeye çalışacak. İşte bugün paralel devlet oluşturuldu, öbür devletin yerine geçmeye çalışıyor.  Yaratılış böyle, insan işte. Arkasından gelen onun yerine geçmeye çalışacak.

“gâlû etec’alu fîhâ men yufsidu fîhâ ve yesfikud dimâé'”

 “melekler bunu” bakıyor Allah Allah,

“fesat çıkaracak. (İşte mesela son günlerde yaşanan olay, kan da dökülecekti eğer dikkatli olunmasaydı değil mi?) “Böyle birilerini mi oluşturacaksın diyor.”

“ve nahnu nusebbihu bihamdik”

“hamdin sebebiyle seni tesbih ederiz ya Rabbi”

Evet paralel yapı tabii ki oluşturacaklar. Her insanın başına gelecek olan bir olaydır, yani seni alt edip yerine geçmek isteyecek birileri. Bu senin en sevdiğin kişi de olabilir, en çok iyiliğin geçen kişi de olabilir. En fazla yardım ettiğin kişi olabilir. Onun için şöyle bir söz söylerler. “İtteku men ahsente ileyh” İyilik yaptığın kişiye karşı dikkatli ol” Böyle işte, insanlar böyle yaratılmış, Allah böyle diyor burada.

“ve nugaddisu lek gâle innî ağlemu mâ lâ tağlemûn”

“Allah-u Teala bu olmayacak demedi, bu olacak, ama ben sizin bilmediğinizi biliyorum”

İşte bugün işin o tarafını anlatmaya çalışacağız. İnsanlarda bu var. Ama bir başka bir şey var. Ondan sonra biliyorsunuz Adem As’a… İşte burada okuyalım,

(2/ Bakara 31 -33)

“Ve alleme âdemel esmâe kullehâ”

 “Adem’e bütün isimleri öğretti.”

Yani eşyanın ne işe yaradığını öğretti. Mesela Yahya adını bilmenin bir anlamı yok ki! Aç sözlüğe bir Yahya diye. Yahya ne demek? İşte bir nebinin adıdır, erkek adıdır falan filan. Ama Yahya dediğin zaman Yahya Şenol’u hatırlıyorsan, Yahya Şenol kelimesiyle onun altında olanları, onun özelliklerini hatırlıyorsun demektir, tamam mı. Dolayısıyla ismi bilmek, müsemmayı bilmek demektir. Yani o ismin ait olduğu şeyi bilmektir. Yoksa o dış kısmıyla melekler de biliyordu onu.

“summe aradahum alel melâikeh”

 Burada hum kelimesi geçiyor, önce ha idi. Ha akılsız varlıklar, hum akıllı varlıklar. Akıl ile bilgi aynı anlama geliyor, o bilgisini öğrendiği için Adem As, hum kelimesiyle burada Cenab-ı Hakk ifade ediyor. Onları meleklere arz etti, yani onlardaki bilgiyi arzetti meleklere, hadi bakalım dedi.

“Fegâle embiûnî biesmâi hâulâi in kuntum sâdigîn”

 “Haklıysanız şunların isimlerini verin”

Yani şunların bilgilerini, eşyanın bilgisini bana bildirin bakalım dedi.

“Gâlû subhâneke lâ ılme lenâ illâ mâ allemtenâ”

“dediler ki, biz sana boyun eğeriz ya Rabbi” (Yani biz sana kulluğumuzda bir şeyimiz yok, sana kulluk  ederiz.) “Senin bize öğrettiğinden başka bilgimiz yok ki”

“inneke entel alîmul hakîm”

“bilen Sen, doğru karar veren Sen’sin”

“Gâle yâ âdemu embié’hum biesmâihim”

 “dedi ki Adem bunlara bu eşyaların adını bildir bakalım”

“felemmâ embeehum biesmâihim”

 “Eşyanın adını onlara bildirdiği zaman”

 “gâle elem egul lekum innî ağlemu ğaybes semâvâti vel ard”

“dedi ki Ben size demedim mi, Ben göklerin ve yerin gaybını bilirim”

Yani gayb demek, o anda var ama siz bilmiyorsunuz. Mesela şimdi şurada bir tane bir şey var, bunda ne var? Size göre gayb, bana göre? Değil. Şimdi siz de bildiniz, şehadete çıktı değil mi? Yani müşahade edebileceğiniz, görebileceğiniz hale geldi. Vardı; gayb oldu, vardı; gösterdim size. O bilgiler vardı, Allah-u Teala Adem As’a öğretti, onun için gayb olmaktan çıktı. Ama melekler için gayb bilgisi.

“Ve ağlemu mâ tubdûne ve mâ kuntum tektumûn”

“İçinizde olanı da bilirim”

Ademi kıskandınız hepiniz de yani. Yeni yaratılan varlık bizi geçti. Şimdi melekler de imtihan edilen varlıklardır. Bu konuda çok sayıda ders yaptık biliyorsunuz. Melekler de imtihandan geçiyor.

(Zariyat suresi 56. Ayet 51/56)

“Ve mâ halagtul cinne vel inse illâ liyağbudûn”

“İnsanları ve cinleri sadece bana ibadet etsinler diye yarattım diyor ya Allah-u Teala.

İşte o cinler, meleklerdir. Bu konuda çok sayıda ders yaptığımız için ayrıntıya girmiyorum. Yani Kur’an’ı Kerim zaten… şimdi az sonra bakacaksınız, meleklere emrediyor, secde etmeyen melek ne oluyor? Onlardan ayrılıyor.

(Kehf suresi 50. Ayet 18/50)

kâne minel cinni fefesega an emri rabbih”

“o da onlardandı ama yoldan çıktı” Onlar kim? Cinler. İşte

“kane minel cini”

 “cinlerdendi”

Buraya kadar iblis Allah’a bağlılığını ifade ediyor.  Şeyde  kusur yok. Bak o,

(2/ Bakara 32)

“subhaneke la ilme lena” diyenlerden birisi iblis.

“Ya Rabbi biz sana boyun eğeriz.” Ondan sonra

(2/ Bakara 30)

“ve nahnu nusebbihu bihamdike ve nugaddisu lek” diyenlerden birisi gene iblis.

“Hamdin sebebiyle biz sana boyun eğer ve sen her şeyin en güzelini en temizini yaparsın” diyen iblis.

Ama imtihanla yüz yüze gelince işler değişiyor. İş değişiyor. Orada ne diyor Cenab-ı Hakk?

(2/ Bakara 34)

“üscudû liâdeme” Hadi bakalım, imtihan ediyor melekleri.

“Adem’e secde edin bakayım” diyor.

Kıskanıyorlar, bakalım kıskançlıklarını yenebilecekler mi burada? İşte bu imtihan. Bilgi imtihanı olsaydı bakın iblis kazanmıştı değil mi? “subhaneke la ilme lena”(2/ 32) diyor. Ama

“üscudû liâdeme” deyince, orada şey kopuyor. Bu kadar da olmaz demiş oluyor iblis, secde etmiyor.

“ebâ vestekbera ve kâne minel kâfirîn”

  “Direndi ve kendini büyük gördü ve kafirlerden oldu”

Kendini büyük gördü, yani kafirler Allah’ın emrini görmezlikten geldi. Görüyor, görmezlikten geliyor. Ondan sonra da ne diyor? Ben senin doğru yolunun üstünde oturacağım diyor. İşte Araf 16’daki

(7/ Araf 16 )

“leag’udenne lehum sırâtakel mustegîm”

“onlar için senin doğru yolunun üstünde oturacağım”

Demek ki doğru şeyleri hangi maksatla kullanacak? Kendi yanlış amacına kullanacak. Allah’ın kitabını kullanacak. Allah’ın emirlerini kullanacak.

Şimdi bakın, Allah tarafından kendisine bilgi verilen Adem. Bilgisi yönüyle meleklerden üstün olan Adem. Bilgiden dolayı üstün.  O bilgiden dolayı melekler ona secde etmiş oldular. Şimdi iblis senin doğru yolun üstünde oturacağım diyor. Önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından geleceğim. Çoğusu sana teşekkür etmeyecektir, nankörlük edecektir göreceksin. Zaten kafirlik, nankörlük demektir.

(İnsan suresi 3. Ayet 76/3)

 “imma şakiren ve imma kefura” diyor Allah-u Teala insan suresinde.

“İnna hedeynahussebil”

 “biz onu yola yönlendirdik”

 “imma şakiren”

 “ister teşekkür eder”

 “ve imma kefura”

 “ister nankörlük eder.”

İşte iblis nankörlük etti burada.  Adem’i de nankörlüğe sürüklemek istiyor. Doğru yolda oturuyor, doğru yolda oturuyor. Onun için bu dini iyi bilmeyen Müslümanlara iblislik yapamaz, bunu çok iyi kafamıza yerleştirelim. Çünkü nasıl saptıracağını bilmez. Nerede yumuşak karınları var onu bilmez.

Yani tarihin eski çağlarından beri, yani Rasulullah’tan sonraki iblislerin çalışmaları sebebiyle Kur’an meallerinin bile ne hale geldiğini siz her defasında görüyorsunuz. Bu dinin tanınmaz hale geldiğini de görüyorsunuz. Bak öyle bir hale geldi ki, Müslümanlar bugün gayrimüslimlerin elinde oyuncak. Mum gibi istedikleri şekli veriyorlar Müslümanlara. Sopa gibi kullanıyorlar, bir grubunu bir grubuna karşı sopa gibi kullanıyorlar. Çünkü biliyor ki, Müslümanları saptırmak için karşısına Müslüman kimliğiyle çıkmak gerekir, başka şekilde çıkarsan saptıramazsın, gayet iyi biliyor.  Peki, Adem As’a ne dedi de saptırdı iblis? İki tane ayet var bu konuda değil mi? Bir tanesi Araf suresinde. 151. Sayfa.

(7/ Araf 20)

Fevesvese lehumeş şeytân”

Yani iblis artık… Allah şeytan dedi iblise. Niye şeytan dedi? Çünkü şeytan iblis değil artık. İblis, kıyamete kadar yaşama izni alan şeytan. Ama iblisin arkasından giden insan ve cin şeytanları var. Artık şeytan. Yoldan çıkmış. Önce

(6/ En’am 112)

“şeyatinul insi vel cin” diyor Allah-u Teala ayetinde.

“İnsan ve cin şeytanı.”  Enam suresinde.

Ve kezâlike cealna likulli nebiyyin aduvven şeyâtînel insi vel cinn”

“Böylece her nebiye insan ve cin şeytanlarını düşman yaptık”

Enam 112. Ayet. Bak Rasulullah SAV’in karşışına dört dörtlük Müslüman olarak çıkıyorlar insan ve cin şeytanları. Münafıklar nedir işte? Şeytandır.

(63/ Münafikun 1)

“İzâ câekel munâfigûn” Münafikun suresinin ilk ayeti.

“Münafıklar  sana geldiği zaman”

“gâlû neşhedu inneke lerasûlullâh”

 “Biz şahidiz ki sen elbette ki Allah’ın rasulüsün” diyor.

“vallâhu yağlemu inneke lerasûluh”

“Allah biliyor ki sen tabii ki onun rasulüsün”

 “vallâhu yeşhedu innel munâfigîne lekâzibûn”

“Allah şahitlik ediyor ki münafıklar yalan söylüyorlar”

Çünkü başka şekilde seni etkileyemezler ki. Onun iki sonraki ayetinde de

(63/ Münafikun 4)

“humul aduvvu fahzerhum” diyor.

Asıl düşman onlardır aman dikkat et, çünkü kendisini doğru yolda gösteriyor. Ondan sonra… Son derece de korkaktırlar, her şeyi kendi aleyhlerinde hissederler, her şeyi. Yani

“yahsebûne kulle sayhatin aleyhim” diyor Münafikun suresinin 3. Ayetinde.

“Her sesi kendi aleyhlerinde düşünürler.”

Çünkü yalan söylediklerini bildikleri için, yalanlarının ortaya çıkmasından tir tir titrerler. Bunu çok iyi bilmek lazım. Aksi takdirde başarılı olmamız mümkün olmaz.  Bak ne diyor Adem As’a? Şeytan Adem’le Havva’ya vesvese verdi. Niye?

(7/ Araf 20)

“liyubdiye lehumâ mâvûriye anhumâ min sev’âtihimâ”

 “kendi edep yerlerini birbirlerine açsın diye”

 Hedefi o. Bir edep yerlerini açsınlar, ondan sonra ben bunları daha rahat saptırırım diye düşünüyor. Cinsellikle, şununla bununla. Şimdi, Allah-u Teala şu ağaca yaklaşmayacaksınız dedi ya, her şey serbest bahçede, bir tek yasak var, tek bir yasak var, ikincisi yok. Ne diyor?

“mâ nehâkumâ rabbukumâ an hâzihiş şecerati illâ en tekûnâ melekeyni”

Buraya melekeyn demişler, melekeyn olmaz, melikeyni. İkiniz de birer melek olursunuz deniyor, ya az önce kendisine secde eden melek gibi olmayı kim ister? Ya da size sorayım, sizden hanginiz şimdiye kadar melek olmayı aklınızdan geçirdiniz, var mı içinizde böyle birisi? Var mı? Bilmediğin şeye nasıl yani, senden olan bir şeye özenirsin, başkasına nasıl özeneceksin? Sonra az önce Adem As’a secde eden melekler gibi olmayı neden istesin ki? Yani Kur’an’ı Kerim’i bir bütünlük içerisinde ele almak gerekiyor ya, sık sık söylüyoruz. Taha suresinin  biraz sonra okuyacağımız 123. Ayetinde melik diyor, melek demiyor. Ki doğrusunu söylüyor yani. Yani bu ayetlere hareke verme işi sonradan olmuştur biliyorsunuz, hareke verilme sırasında da maalesef birçok siyasi mülahazalar da devreye girmiştir maalesef. Şimdi

“illâ en tekûnâ melekeyn”

 “ikiniz de birer… yani sen kral sen de kraliçe olursun”

 O ağaçtan yersen biriniz kral, biriniz kraliçe olursunuz. Allah-u Teala’nın bir ayeti var, diyor ki, Ikra suresinde, orada ne diyor?

(96/ Alak 6-7)

“innel insâne leyatğâ.  Er raâhustağnâ”

“İnsan kendini müstağni gördüğü zaman sınırları aşar.”

Niye? İhtiyacı yok kimseye. Ne ağa, zenginleştin de bizi görmüyorsun? Mesela yıllarca beraber olduğun arkadaşın bir makama gelir, telefon edersin, hiç cevap vermez. Gidersin, içeri almaz.

Bir arkadaş anlatıyor, diyor ki, Konya’da bir arkadaş grubu demişler ki, hadi herkes bir işe girecek, yarın birbirimizi tanıyabilmek için bir sloganımız olsun. Ne olsun? Birbirimizin yanına girdiğimiz zaman, ben o’yum diyelim. Neyse arkadaşlarından bir tanesi Ankara’da bir makama gelmiş, diğer arkadaşın da ona işi düşmüş. Gidiyor özel kalemine sen içeriye git, de ki, gelen ben o’yum diyor. İçerden ben o değilim diye cevap gelmiş. O da gerisin geri dönmek zorunda kalmış, başka çare yok. İnsan kendisini yeterli gördümü sınırları aşar. Bunu bilmek lazım.

Dolayısıyla ben şimdi bu konuşmayı niye yapıyorum? Hukuki düzenlemeler yapılırken insanı çok iyi tanımak lazım. İnsanı Allah’tan öğrenmek lazım, yaratandan. Falancadan filancadan öğrenemezsin, çünkü falanca filanca kanunları kendine göre çıkarmıştır. Kendisi devamlı orada olacağını düşünerek çıkarmıştır. Kendisi bir aşağı indiği zaman başlar feryat etmeye. Niye? Sen orada olduğun zaman iyiydi de şimdi mi kötü? Şimdi,

(7/ Araf 20)

“illâ en tekûnâ melekeyn”

 “ikiniz de birer melik olursunuz”

 “ev tekûnâ minel hâlidîn”

“Ya da ölümsüzleşirsiniz” diyor.

Ölümsüzlük, kral ve kraliçe olma, acaip bir şey, muhteşem bir şey yani. Ölümsüz olacaksınız, biriniz kral biriniz kraliçe olacaksınız. Yani şimdi bir bardak su olsa, deseler ki bu suyu içen kişi ölümsüzleşiyor, o suyun değerini düşünün. Servetler vermezler mi ona? Şimdi peki ölümsüzlük kimin özelliği? Allah-u Teala’nın. Peki, yok olmayacak saltanat kimde? Bakın Adem As’ın önünde melek engeli kalkınca kimi rakip görüyor kendisine? Bak Allah’ın makamına hevesleniyor dikkatli ol. Ve orada düşünmemeye başlıyor,  düşünmüyor, ya bir tane meyveyi yemekle bu olur mu? Rüşvet çok büyük olduğu için aşağısını düşünmüyor. Öyle bir şey gösteriyor onun gözlerini büyülüyor ki şeytan, çünkü onun şeyini yakalıyor. Niye?

 (96/ Alak 6-7)

“İnnel insâne leyatğâ.  Er raâhustağnâ” Dini bilmeyen bundan haberdar olabilir mi?

 “İnsan kendini müstağni gördüğü zaman, yani ihtiyaçsız gördüğü zaman sınırları aşar”

 Bu Allah’ın bir kanunu, iblis bu kanunu gayet iyi bildiği için, onu bu şekilde kandırıyor.

Şimdi, Taha suresinin 120. Ayetine bakalım, yani 20. Sure, 319. Sayfa. Bak diyor ki,

(20/ Taha  120 -121)

“Fevesvese ileyhiş şeytân”

 “Şeytanla vesvese verdi”

Vesvese ne? Fısıldıyor.  Siz kendinize bakın, birisi kulağınıza bir şey fısıldadığı zaman çok etkilenirsiniz ondan. Yüksek sesle konuştuğu zaman değil. Kimse duymasın da…. Kim duymayacak? Allah-u Teala, Adem, Havva. Başka kimse yok. Kim duymayacak? Vesvese veriyor. Kim duymayacak? Allah duymayacak. (Haşa) Niye yasakladı biliyor musun? Ne yapıyor? Sen bilginle bana karşı galip geliyorsun, bak ben daha iyisini biliyorum diyor. Allah’ın bu yasağı niye koyduğunu biliyorum diyor. Yalan söylediğini de gayet iyi bildiği halde.

“gâle yâ âdemu hel edulluke alâ şeceratil huldi ve mulkil lâ yeblâ”

“ölümsüzlük ağacını, yok olmayacak saltanatı göstereyim mi? Diyor”

İşte bak. Göstereyim mi? Göster. Ne? O ağaç. Bak ondan ye, demiyor. İşte iblis böyle bir şey. Ye dese yemez. Göstereyim mi? Onlar da hemen balıklamasına dalıyorlar.

“Feekelâ minhâ”

 E şimdi Adem Cenab-ı Hakk’ın iktidarına paralel devlet oluşturmak istemiyor muydu? Yanlış mı? İyi düşünmek lazım, bakın bunlara kavramak lazım ki Cenab-ı Hakk’ın koyduğu kanunları kavrayalım. İnsanı tanımamız lazım, getirilen çözümler maalesef yeni problemlerin ana kaynağı oluyor. Çünkü çözüm insanca oluyor. İnsanı tanıyan, insanı yaratan Allah’ın gösterdiği çözümler olmuyor. Bak işte paralel devlet oluşturacak, bir ağaçtan yiyecek, tamam. Onun için Cenab-ı Hakk diyor ki,

(40/ Mu’min 25)

“mâ keydul kâfirîne illâ fî dalâl”

“Kafirlerin tuzağı boşa çıkar”

Onun için Müslümanlar korkmamalı. Eğer sen doğru şeyi yapıyorsan, Allah’ın dediği yolda gidiyorsan hiç korkma, onlar sana bir şey yapamazlar. Çünkü yolları yanlıştır. Çünkü doğru yollar onların işi değildir. Ama etkili olurlar, onu da önemsemeyeceksin. Olsun. Çünkü o kadar enbiya var, Nuh As 950 sene insanları davet etti, sonuç ne oldu? İblis etkili oldu değil mi? Ama neticeyi kazanan Nuh As oldu, kazanan  o oldu. Kazanan İbrahim As oldu, kazanan İsa As oldu, kazanan Musa As oldu. Doğru git, korkma!

(20/ Taha  121)

“Febedet lehumâ sev’âtuhumâ”

“Sonra edep yerleri açıldı”

Sonra da kendi hatalarını anladılar, tevbe ettiler,  Cenab-ı Hakk affetti. Tamam. Peki, Allah-u Teala iblisle ilgili olarak Adem’e ne diyor? Bu surenin 117.  Ayetinde.

(20/ Taha  117)

Fegulnâ yâ âdemu inne hâzâ aduvvun leke ve lizevcike”

 “Adem, bu senin de eşinin de düşmanıdır dedik” diyor.  Düşman. Peki, şimdi 123. Ayete gelin.

(20/ Taha  123)

Gâlehbitâ minhâ”

Adem’le Havva o ağaçtan yeyince bahçeden çıkarılma cezasıyla cezalandırılıyorlar, tevbe etmelerine rağmen.

“İhbitâ minhâ”

 “İnin oradan aşağı”

 “cemîan”

 “birlikte”

Peki, nasıl? Bunlar karı koca, birisi Adem, birisi Havva. Allah-u Teala tarafından eğitilmiş birisi, o da onun eşi. Uzak birisi değil yani. Bilgiyse bilgi, tecrübeyse tecrübe, hepsi de var işte. Ne diyor?

“Bağdukum libağdın aduvv”

 “Biriniz diğerine düşman”

Karı koca ya. Ya nasıl oluyor? İblis bunlarda düşman, bunlar da birbirlerine düşman, hadi buyurun. Herkes imtihan ediliyor da, düşman ne demek? O senin sahana girmeye çalışacak. Ailelere bakın, karı koca kavgası ne olur? Kadın ister ki, bu evde benim sözüm geçsin, koca ister ki benim sözüm geçsin. O onun otoritesini tanımaz, o onun otoritesini tanımaz. Aslında kavga otorite kavgasıdır, başka bir şey değil. Önce karı koca kavgalarında böyle incir çekirdeğini doldurmayacak şeyle ortalık toz duman olur. E peki, Adem bunlara, bunlar birbirlerine düşman ne oluyor peki? E imtihan ediliyorsunuz, burası imtihan yeri. Burası rahatlık yeri değil, cennet değil, cennette sen onu bekleyeceksin. Peki kavga etmeden iblisin etkisine girmeden mutlu bir aile kurabilir miyiz? Tabi kurarsınız diyor Allah-u Teala. Yolu ne? Bak diyor ki,

“feimma yeé’tiyennekum minnî huden femenittebea hudâye felâ yedıllu ve lâ yeşgâ”

 “Eğer benden bir doğru yol gösteren birisi gelir de, benim yoluma kim uyarsa o ne yanılır, ne de sıkıntıya girer.”

Yanılmaz da, sıkıntıya da girmez. Ne demek? Sen devletin başındaysan sıkıntıya girmezsin, yeter ki, o yola uy. Ailenin başındaysan sıkıntıya girmezsin, ailenin kadınıysan sıkıntıya girmezsin, Allah’ın emrine uyman şartıyla. O zaman yol neymiş? İşte, ortada paylaşılacak bir şey yoksa bir mal yoksa herkes birbiriyle gayet iyi geçinir. Oh. Ama bir menfaatin paylaşımı olsun, bakın neler olur. Herkes kendi hakkına razı olursa problem yok. O zaman herkes kendi hakkına razı olmazsa, razı olmayanların hak ettikleri şekilde cezalandırılması için bir sistem oluşturmak lazım.

Onun için Allah-u Teala, kendi kurduğu sistemde… İşte şimdi burada bunu bütün dünya, yani devlet politikalarını belirleyen, kanunları çıkaran  yani ne bileyim herkese bir bilgi olsun diye söylüyorum,bir kere her insan apayrı bir varlıktır. İnsan asla küçümsenemez, onun için her insan kendisini ispatlayabilmelidir. Bütün rasullerin, nebilerin, Allah’ın emriyle insanlara söylediği şey şudur. Allah’tan başkasına kul olmayın. Ve hiç kimse de bir başkasını kendisine kul etmeye kalkışmamalı. Bu ne demek? Hürriyet insanlar için olmazsa olmazdır. Dolayısıyla kanun çıkaranlar buna azami derecede dikkat etmek zorundadır. Bu hürriyet, insanın bütün kabiliyetlerini gerçekleştirebileceği imkanlara sahip olması demektir. İşte o zaman bilimde, teknolojide, sanayide yani kendisini ispatlayabileceği sahalarda çalışır. Niye? Çünkü herkesin uyanık olduğu, herkesin başarı için gayret ettiği bir yerde insan başarıya şartlanmak zorundadır. İnsan dürüst olmak zorundadır. Öyle bir yapı oluşturacaksın ki dürüst olmak mecburiyetini hissetsin. Kendi başına bırakırsan dürüst olmaz. İşte bak Adem As’ı görüyorsunuz. Yani bundan daha iyi bir örnek olur mu?

Bak şimdi açık sahada bir ot dikin, ot sağa sola dağılır. Aynı yere yüz tane ot dikin hepsi dümdüz çıkmak zorunda kalır. Dağılacak bir tarafı yok. Onun için herkes hür olmak zorundadır. Ve bu hürriyet… Adam bütün şeylerini gerçekleştirecek. Bu hürriyet adamın kafir olma hürriyetidir. Niye?

(2/ Bakara 256)

“la ikrahe fiddin” diyor Allah-u Teala, Bakara 256’da.

“Dinde zorlamanın hiçbir çeşidi olmaz” diyor.

Adam kafir olacaksa olacak sana ne? Zorlamayla adamı Müslüman mı yapacaksın? Ya da zorla bir müslümanı kafir mi yapacaksın? Sadece kendine düşman yaparsın, başka hiçbir şey olmaz. Öyleyse kimsenin kimseye… adam gerçekleştirsin. Ne yapıyorsa yapsın, sana ne. Sen ona doğruyu söyle. Yaparsa yapar, yapmazsa yapmaz. Onun için inanç dahil kişi kendisini ispatlayabilecek imkanlara sahip olmalı.

Bu sebeple hapis cezası derhal, kesinlikle insanlık gündeminden kaldırılması lazım, böyle saçmalık olmaz. Bugünkü ceza yargılama sistemi kesinlikle kaldırılması lazım. Böyle bir şey olmaz, bu ancak Napolyon’dan kalma sistemi devam ettirir o kadar. Vatandaşa suçu isnad eden de devlet, yargılayan da devlet, cezayı veren de devlet. Böyle saçmalık olmaz. Savcılık kurumu kesinlikle kaldırılması lazım, asla olamaz. Geçen hafta ben size söylemiştim, bizim ülkemizde savcılık 1879’da ilk defa kurulmuştur. O zamana kadar böyle bir şey yoktu ve her insanın savcı görevi vardı. Polislik teşkilatı yoktu, jandarma teşkilatı yoktu. Siz o teşkilatları oluşturduğunuz zaman… Bak, tek teşkilatlı, silahlı güç yeniçeri ocağıydı, Osmanlı’nın tek sancı kaynağı da orasıydı. Peki Rasulullah’ın bir silahlı gücü var mıydı? Herkes askerdi değil mi? Hadi savaşa gideceğiz dediği zaman kadınıyla erkeğiyle kalkıp gidiyorlardı. Bu ne demek? Herkesin kendisini savaşa her an hazır tutması demektir. Herkesin dünyada olup bitenle yakından ilgilenmesi demektir. Herkesin çevresinde olup bitenle ilgilenmesi demektir. Herkesin kişiliğini yüzde yüz gerçekleştirecek imkanlara sahip olması demektir. Onun için bizde devlet insan içindir, batı anlamında devlet, insan devlet içindir, bunu hiç unutmayalım. Şimdi şeye bakın, Cenab-ı Hakk nasıl bir sistem kuruyor. Nisa suresinin 59. Ayeti. 86. Sayfa. Bak diyor ki burada

(4/ Nisa 59) 

“Yâ eyyuhellezîne âmenû etîullâhe ve etîur rasûl”

“Müminler Allah’a ve rasulüne itaat edin”

Sürekli tekrarlıyoruz, rasul Allah’ın emirlerini bize ulaştırandır, kendi emirlerini bildiren değildir. Peki Allah’ın kanunlarını bize bildirendir. Allah’ın kanunları da tüm tabiatta geçerli olan kanunlardır. Çünkü Allah’ın dini fıtrattır. Dolayısıyla siz Allah’ın dinini anlattığınız zaman yeryüzünde buna hayır diyecek bir tek insan çıkmaz. Sadece menfaatine ters düşenler çıkar. Dolayısıyla evrensel kurallarla hareket edeceksiniz demektir. Yerel değil, evrensel olacaksınız. Evrensel olduğunuz zaman… Bak Rasulullah’ın yetiştirdiği insanlar -ki hikmeti bildikleri için, bugün maalesef müslümanlar hikmetsizdir. İlahiyat fakültelerinde hikmet kelimesi sadece felsefede geçer, o da bizden kaynaklandığı şekliyle değil, Yunanistan’dan geldiği şekliyledir. Halbuki Kur’an’ı Kerim’de Cenab-ı Hakk kitabı ve hikmeti öğrettiğini bildiriyor Rasulullah’ın. Ki kitap da bilinmez bizde, hikmet de bilinmez. En acısı Kur’an bilinmez bizde. Bakın! Size basit gibi geliyor. Kur’an kelimesinin geçtiği ayetlerin mealine bir bakın bakayım bir şey anlayabiliyor musunuz? Çünkü o tefsirciler Kur’an’ın ne demek olduğunu bilmezler. Kur’an ilgili ayetler bütünüdür. Bir konuyu açıklayacağınız zaman bir ayetler kümesidir. İlk inen ayetler kümesi, işte o İkra suresinin Bismillah’ı da katarsanız, ilk ayetidir. Onu katmanız lazım. Çünkü mesani olduğu için beş olmaz, altı olur. Ona Kur’an diyorsa Allah-u Teala, -ki diyor-

(2/ Bakara 185)

“Şehru Ramadan ellezi ünzile fihil Kur’an”

 “İçinde Kur’an indirilen aydır Ramazan ayı”

Niye? İşte o altı tane ayetin adı Kur’an’dır. Ayetler bütünüdür. Onun için

 (17/ isra 106)

Ve gur’ânen feragnâhu litagraehû alen nâsi alâ muksin” diyor.

“Bunu Kur’an Kur’an ayırdık ki insanlara beklenti üzerine okuyasın”  

Müslümanlar önce bir Müslüman olmalı. Bugün İlahiyat Fakültelerinde ne öğretiliyor? Acaba İlahiyat Fakültelerinde kaç kişi Kur’an’ı Kerim’in Allah’ın kitabı olduğuna inanıyor? Eskiden inanıyorlar mıydı sanki? Öyle, Kur’an Allah’ın indirdiği kitaptır demek inanma değil. İçinde olanlara güvenmektir bu. Eğer bir Müslüman probleminin çözümünü başka yerde arıyorsa, bu adamın namaz falan kılmasına gerek yok. Hiç! Boşuna uğraşmasın. Çözümünü Allah’ın kitabında arıyor mu? Kaç kişi var Allah’ın kitabında çözüm arayan? Asırlar öncesinden bu bitmiş.

Ama Rasulullah’ın yetiştirdiği insanlar, o evrensel çözümü sundukları için… Nedir, bir avuç insan ya, bir avuç insan. Bakıyorsunuz bir taraftan Kuzey Afrika, öbür taraftan ta Çin içlerine kadar insanlar Müslüman olmuş. Niye? Müslüman olmuş. Savaşla insan Müslüman olmaz. Savaş sadece düşmanlıkları körükler, başka bir işe yaramaz. Evrensel şeylerle gideceksin. İşte burada bak ne diyor Allah-u Teala.

( 8/ Enfal 20)

“Yâ eyyuhellezîne âmenû etîullâhe ve etîur rasûl”

“Müminler Allah’a ve Rasule itaat edin”

Yani Allah’ın kitabına uyarsanız evrenselleşirsiniz. Dünyada her insana rahmet olur sizin şeyiniz.

Tübingen Üniversitesinin Katolik Fakültesinde Üniversitenin bölüm başkanlarıyla bir toplantı yaptık. Fakültenin de hocaları vardı, üniversitenin de bölüm başkanları vardı, nasıl bir işbirliği yapabiliriz diye. Ana konuşmacı bendim. İlk cümlem şu oldu. Allah katında din İslam’dır. Öyle deyince orada sakallı birisi vardı, belli ki Katolik. O zaten rahatsız olduğu belliydi hareketlerinden. Yanındakilere, (ben Almanca bilmiyorum ya) bak demedim mi bu adam bizi Müslüman yapmaya geldi diye…. Şimdi orada herkes de şaşırdı, kağıdı kalemi koydular, geriye doğru yaslandılar. Dedim ki sorun bakayım İslam ne? Onu niye sormuyorsunuz dedim. İslam sizin topraklarınızdan çıkıp Karadeniz’e akan Tuna Nehri gibidir. Dünya kurulduğu günden beri bu nehir  aynı kaynaklardan beslenir, aynı yataklardan akar ve aynı yere dökülür. Bu nehir zaman zaman kirleniyordu, Allah’ın enbiyası gelip onları temizliyordu. Çünkü kirlenince bir zehir kaynağı haline geliyor. İnsana hayat veren su, bu defa insanı öldüren bir kaynak haline dönüşüyor, çevreyi kirleten bir şey haline dönüşüyor. Artık nebiler gelmeyecek, bunu temizleme görevi bizde, deyince hepsi kağıda kaleme sarıldı. Sanki farklı bir şey söyledim. Burada ne diyor Allah-u Teala? Evrensel kurallar. Peki,

(4/ Nisa 59)

“fein tenâzağtum fî şey’in ”

“herhangibir şeyde nizaya düşerseniz”

Herhangi bir konuda aranızda çekişme olursa. İşte kanunlar buna göre yapılması lazım.

“feruddûhu ilallâhi ver rasûl”

“Allah ve rasulüne götürün” Yani evrensel kurallara göre çözün.

Hapis cezası. Tabiatta hapis cezası diye bir ceza yoktur. Bu insana verilen en büyük cezadır. Tutuklama ne demek oluyor? Efendim diyor delil karartmasından korktuğumuz için tutukladık. Ne demek yani? Sen bu adamı burada saklayacaksın, peki sen delil uydurduğun zaman ne yapacak bu adam? Böyle bir mantık mı olur? Şüpheyle bir insanın hürriyeti engellenir mi? Onuru zedelenir mi? Böyle şey mi olur? Kim olursa olsun yani. Bakın evrensel olmak lazım. Adamın inancı ne olursa olsun. Allah-u Teala’nın güneşi doğduğu zaman kafirin tarlasına başka, müslümanın tarlasına başka mı doğuyor? Ya da suyla suladığınız zaman bu tarla müslümanın tarlası ben bunu iyi ıslatayım ama, kafirin tarlası, hadi oradan, öyle mi diyor? Hani Karadenizli gibi mi yapmış?  Hani öğrenmiş ki sağ taraftaki melekler sevabı yazıyor, soldakiler de günahı yazıyor. Namazın bitiminde ikisine de selam veriyoruz diye öğretmişler ona, namazı bitirdikten sonra, esselamu aleyküm kurban olduğum (sağ tarafına dönerek) sol tarafa dönüyor, hadi oradan! Böyle şey yok. İnsanları dini bakımdan yargılayacak olan Allah-u Teala’dır. Sen ona karışamazsın. Sen insani ilişkileri organize edeceksin. İşte diyor ki,

“fein tenâzağtum fî şey’in feruddûhu ilallâhi ver rasûl”

 Feruddûhu ilallâhi ver rasûl demek evrensel kurallar demektir, işte o da Kur’an’da olandır. Kur’an’ı Kerim’de olandır, hikmettir o işte. Bir kere Müslümanların önce şu hikmeti bulması lazım, kaybolmuştur. Müslümanların Kur’an’ı öğrenmesi lazım. Kur’an’dan hükmün nasıl çıkarıldığını, problemin nasıl çözüldüğünü önce bir Müslümanların öğrenip dünyaya öğretmesi lazım. İslam alemindeki eğitim kurumları maalesef bundan habersizdir. Çünkü Abbasilerden beri bu iş kaybolmuştur. Onun için Rasulullah’ın sözü anlaşılamıyor, Kur’an’a zıt gibi gösteriliyor. E tabi sen şu aletin nasıl üretildiğini bilmezsen bunu tabiatta var, herhalde gökten bir yerden yağmış zannedersin, onun için Rasulullah’ın sözlerini de ayrıca bir vahiydir diyorlar. Ya kardeşim Allah’tan korkun. O ayrıca bir vahiy olsa bana nasıl örnek olacak? Vahiy olarak bu işte. Bilmeyince uydur git, ne olacak?

“İn kuntum tué’minûne billâhi vel yevmil âhır”

“Allah ve ahiretine inanıyorsanız böyle yaparsınız”

Hem Allah ve ahiret gününe inanıyorum diyecek, hem de çözümü Kur’an’dan değil başka yerden arayacaksın, hiç kusura bakma. Böyle şey olmaz.

“zâlike hayrun ve ahsenu teé’vîlâ”

“Bu hayırdır, hayırlıdır ve en güzel sonucu doğurur”

Evet, şimdi gelelim reklamlara. Gerçi Fatih Hoca’ya söyledim, bana ne vereceksiniz reklam parası diye, hiç bir şey vaad etmedi yani açıkça söyleyeyim. Bir dergi verecekmiş bak Yahya öyle söylüyor. Bu dergi müslümanın kimliği namaz diye çıktı. Gerçekten yani Süleymaniye Vakfı’nın yüzü diye demiyorum, çok güzel oldu. Burada çok orijinal olan, şurada 41. Sayfa, İsrail’den gelen bir  yazıdan alıntılar yapıldı. Bizim Vedat Yılmaz  yaptı bu işi. Şimdi, İsraillilerin beş vakit namazı nasıl kıldıkları, kıyam, rüku, secde, kıraat falan her şey aynı. Burada resimleriyle var. Sabah namazı iki rekat. Bizde kaç rekat? Öğlen namazı dört rekat. Burada! Onlardan alınan şey. İkindi namazı dört rekat. Mesela biz mağrib namazı deriz, onlar mağriv namazı diyor akşam namazına, o da üç rekat. Bir tek yatsıya bir rekat yazmışlar. Orada bir problem var. Bir olamaz, o da dört rekattır. Şimdi, bunu inşallah burada ilk defa görmüş olacaksınız. Çünkü namaz Adem As’dan beri aynıdır, Cebrail As Rasulullah’a nasıl kıldırmışsa Adem As’a da, Nuh As da, hepsi de aynı kılmıştır. Medine’nin ilk yıllarında Yahudiler bu beş vakit namazı gelip Rasulullah’ın arkasında kılıyorlardı. Çünkü namaz aynı namaz. Rasulullah’ın Allah’ın rasulü olduğunu biliyorlardı. Delilin ne? Kur’an’ı Kerim. Bunu bize gösteriyor. Çünkü

(2Bakara 143)

ve mâ cealnel gıbletelletî kunte aleyhâ illâ linağleme mey yettebiur rasûle mimmey yengalibu alâ agıbeyh” diyor.

Bakara 143. Ayet. Bak diyor ki, “senin şu anda üzerinde bulunduğun kıble var ya, beyt-i makdis’e dönüyorsun ya, eskiden orası kıble değildi diyor Allah. Kabeydi. Onu sana uyanla gerisin geri döneni ayırd etmek için yaptık. Ayrılması için baştan bir süre onun arkasında namaz kılmaları lazım. Bak burada da görüyorsunuz ya. Tıpkı şey gibi. Nasıl ki kıbleyi çevirdi, iblis nasıl Adem’e secde et deyinceye kadar Cenab-ı Hakk’a boyun eğiyordu, kıble çevrilinceye kadar da Rasulullah’ın arkasında namaz kılıyordu. Kıble çevrilince,

(2Bakara 142)

“mâ vellâhum an gıbletihimulletî kânû aleyhâ”

“Ne oldu ya kardeşim bu kıbleyi niye çevirdiler ki şimdi, ne vardı”

 Halbuki çok iyi biliyorlardı ki kıble çevrilecek. İşte bunları inşallah göreceksiniz. Biliyorsunuz namaz etrafında bir sürü şüpheler oluşturulur. Hadi bakalım madem Kur’an’ı Kerim’de her şey var, namaz da var mı? Ya defalarca söylüyorum, var işte. Var. A gelin resimleriyle görün. Hadi bakalım. İyi reklam oldu mu? Şimdi bu sayıda bu ve buna bağlı çok şey var. Evet çok teşekkür ediyoruz.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
2 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
3 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
5 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
6 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
7 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
11 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
12 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
13 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
14 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
15 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
16 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
19 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
20 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
24 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
25 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
26 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
27 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
28 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
32 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
33 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
34 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
35 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
36 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
37 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
38 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
39 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
40 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
41 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
42 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
43 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
44 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
45 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
49 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
50 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
53 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
54 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
57 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
58 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
61 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
62 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
63 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
66 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
67 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
71 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
72 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
73 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
75 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
76 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
77 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
78 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
82 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
83 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
84 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
85 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
86 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
87 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
90 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
91 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
92 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
93 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
94 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
95 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
96 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
97 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
98 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
99 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
100 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
101 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
102 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
103 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
104 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
105 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
108 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
109 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
112 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
113 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
116 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
117 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
118 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
121 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
122 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
123 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
124 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
125 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
126 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
127 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
128 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
130 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
131 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
157 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
212 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
227 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
231 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
232 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
245 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
261 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
262 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
289 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
292 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
293 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
294 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
295 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
296 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
297 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
298 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
299 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
300 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
301 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
302 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
303 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
304 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
305 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
306 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
307 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
308 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
309 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
310 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
311 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
312 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
313 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
314 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
315 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
316 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
317 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
318 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
319 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
320 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
321 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
322 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
323 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
324 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
325 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
326 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
327 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
328 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
329 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
330 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
331 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
332 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
333 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
334 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
335 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
336 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
337 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
338 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
339 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
340 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
341 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
342 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
343 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
344 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
345 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
346 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
347 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
348 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
349 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
350 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
351 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
352 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
353 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
354 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
355 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
356 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
357 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
358 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
359 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
360 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
361 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
362 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
363 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
364 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
365 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
366 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
367 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
369 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
370 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
371 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
372 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
373 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
374 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
375 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
376 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
377 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
378 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
379 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
380 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
381 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
382 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
383 İcma 11 Ekim 2016
384 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
385 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
386 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
387 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
388 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
389 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
390 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
392 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
393 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
394 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
395 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
396 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
397 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
398 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
399 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
400 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
401 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
402 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
403 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
404 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
405 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
406 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
409 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
410 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
413 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
414 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
416 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
418 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
419 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
422 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
423 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
424 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
425 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
426 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
427 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
431 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
432 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
433 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
435 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
436 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
437 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
438 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
440 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
441 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
442 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
445 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
446 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
449 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
450 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
451 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
452 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
453 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
454 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
455 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
458 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
459 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
461 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
462 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
463 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
467 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
468 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
471 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
472 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
473 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
474 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
475 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
476 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
477 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
479 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
480 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
481 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
482 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
483 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
484 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
485 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
487 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
488 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
491 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
496 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
497 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
499 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
500 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
503 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
504 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
505 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
512 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
514 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
517 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
518 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
521 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
522 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
523 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
524 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
525 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
526 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
527 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
528 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
529 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
530 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
531 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
532 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
533 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
534 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
537 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
538 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
540 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
541 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
545 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
546 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
547 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
548 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
549 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
550 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
551 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
552 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
553 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
554 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
555 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
556 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
557 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
558 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
559 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
561 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
562 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
563 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
564 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
565 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
566 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
567 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
568 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
569 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
570 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
571 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
572 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
573 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
574 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
577 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
578 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
579 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
580 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
581 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
582 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
583 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
584 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
585 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
586 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
587 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
588 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
589 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
590 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
591 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
592 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
593 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
594 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
595 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
596 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
597 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
598 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
599 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
600 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
601 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
602 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
603 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
604 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
605 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
608 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
609 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
610 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
611 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
613 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
614 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
615 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
616 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
617 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
618 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
620 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
621 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
622 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
624 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
625 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
626 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
627 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
628 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
629 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
630 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
631 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
633 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
634 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
638 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
639 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
640 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
641 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
642 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
643 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
644 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
645 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
646 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
647 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
648 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
651 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
652 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
654 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
655 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
656 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
659 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
660 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
661 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
662 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
663 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
664 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
665 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
666 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
667 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
673 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
674 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
675 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
676 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
677 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
678 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
679 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
680 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
682 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
683 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
684 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
686 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
687 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
690 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
691 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
695 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
696 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
697 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
698 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
701 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
702 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
706 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
707 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
708 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
709 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
710 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
711 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
712 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
713 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
714 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
715 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
716 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
717 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
718 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
719 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
720 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
721 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
722 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
723 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
724 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
725 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
726 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
727 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
728 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
729 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
730 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
731 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
732 Hac 11 Kasım 2008
733 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
734 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
735 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
736 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
737 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
738 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
739 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
740 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
741 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
742 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
743 Oruç 26 Ağustos 2008
744 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
745 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008