Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği

15 Şubat 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Abdülaziz Bayındır:

Hucurat Suresi’nin, Kuranı Kerim’in 49. Suresi, 7. Ayetinden başlıyoruz. “Şunu bilin ki Allah’ın elçisi sizin içinizdedir. (Hucurat 49/7)” Şimdi bizim içimizde mi? Nasıl içimizde? Vefat etmedi mi Peygamberimiz?  Peygamberimiz vefat etti. Allah’ın elçisinin… Yani şu anda yaşamış olsaydı Peygamber (sav) bizim için ne anlam ifade edecekti onun yaşaması? Yani onun döneminde yaşasaydık. Allahtan getirdiklerini bizim kabul etmemiz gerekecekti değil mi? Yani onu Allahın elçisi olarak saymamız gerekecekti. Allahın elçisi saymak demek “işte su sözü Allah söylemiştir” dediği zaman onu doğru kabul etmek demektir. O anlamda onun Allah’ın elçisi sıfatıyla getirdiği Kuranı Kerim bizim elimizde. Şimdi biz bu Kuran’ı Allahın kitabı olarak kabul ediyor muyuz? Bunu bize Allah vermedi. Yani Cenabıhak’la birebir muhatap olup da onun elinden almadık. Peygamber’i (sav) de görmedik. Ama sanki onun elinden almış gibi kesin bir inancımız yok mu ona? Çünkü bunu okuduğumuz zaman bakıyoruz ki bunu bir insanın söylemesi mümkün değil. O zaman onu getiren de Allahın elçisi olur.

Allahın elçisinin tebliğ görevi var tamam. Bu tebliği kabul etmiş vaziyetteyiz. Başka ne görevi vardı? Müjdeleme görevi var o müjdeler bu Kuran içerisinde var. Başka? Örnek olma durumu söz konusu. Cenabıhak ne diyor: “Sizin için Allahın elçisinde güzel bir örnek vardır. (Ahzab 33/21)” Şimdi Allahın elçisinin yaşadığı dönemde yaşayan ve onu gören insanlar ondan örnek alırlar. Peki, bizim için örnekliği var mı bunun? Nasıl var? Peygamberimizin örnek davranışları bize kadar ulaşmadı mı? Ve biz yazılarımızda, konuşmalarımızda, davranışlarımızda, hareketlerimizde Peygamberimiz böyle yapmış biz de onun gibi yapalım demiyor muyuz? Tamam. Ha onunla birlikte yaşasaydık tabi bu konuda çok daha rahat olurduk. Şu anda o kadar rahat değiliz. Şu bakımdan rahat değiliz. Bu söz peygamberimize aittir peygamberimiz şöyle yapmıştır diye bize gelenler acaba doğru mu gelmiştir diye bir soru işareti var değil mi zihnimizde. Çünkü Kuranı Kerim’e herhangi bir kişinin bir yalan katması mümkün değil ama Peygamberimizden nakledilen sözler arasında yalanlar, iftiralar pekâlâ katılmış. Bunu herkes biliyor. Bir sürü uydurma hadisler var. Öyle uydurma hadisler vardır ki siz uydurma olduğunu anlayamazsınız. Ama uydurma hadisler var diye herhalde Peygamber’den (sav) gelen hadislerin hepsini reddedecek değiliz.

Şimdi siz şöyle düşünün. Şu anda 15 Şubat 2005. Saat 7. Sizin Kuran dışında bildiğiniz bütün bilgiler neye dayanıyor? Rivayetlere dayanmıyor mu? Yani falancanın kitabını okudum diyorsunuz. İşte coğrafyada, fizikte, kimyada, tarihte, şu şu bilim dallarından, eğitimden falan… Şu adamın kitabını okudum şöyle yazıyordu falan demiyor muyuz? O kitabın o adama ait olduğunu belgeleyen bir şey var mı elinizde? Sadece onun üzerinde bu kitap falanca adama aittir diye yazıyor. Ama Peygamberimizden gelen her bir sözün ayrı ayrı belgeleri var. Senetleri var. “Peygamberimiz bir gün şöyle dedi ameller niyetlere göredir.” Peki, bu sözü peygamberimizden kim duymuş? Hemen onun adı var orada. Ondan kim duymuş onun da adı var. Her bir insanın hayat hikâyeleri de var. İnsanlar birbirleriyle görüşebilmiş midir görüşmemiş midir o konuda da çalışmalar var. Yani Peygamberimizin ağzından çıkan her cümlenin ayrı bir senedi var, belgesi var. Ona isnat deniyor. Yani peygambere dayandırma belgesi.

Şimdi bizim hayatımızı düzenlediğimiz, ne bileyim çalışmalarımızı düzenlediğimiz bir sürü ilim dalı var. Onların hiç birinde bu kadar sağlam bir hareket tarzı yoktur. İşte “falanca âlime ait şu kitap” deniyor. Birisi öyle yazmış üzerine hiç o adamın bu kitapla alakası olmayabilir, üzerinde onun adı yazılı olduğu için bu kitap onundur demişsinizdir. Hatta adam birisinin kitabını almıştır hani eskiden hep el yazmaydı ya, üzerine kendi adını yazmıştır bu kitap benimdir diye, sonra gelenler bu kitabı şu adam yazmıştır diye pekâlâ bize kadar intikal ettirebilirler.

Ama Peygamberimizden gelen öyle değil. Şimdi ağzından çıkan her bir sözün bize senedi ulaşmış. Teker teker. Burada şu var. Uydurma senetler olabilir. Değil mi? Olmaz mı? Olabilir. Bu uydurma senetlerle Müslümanlar yanıltılabilirler. Çünkü yanıltmanın en kolay yolu “bunu Peygamberimiz söyledi” demektir. Öyle dediğiniz zaman karşı taraf susacak. “Ya öyle mi?” Bu pekâlâ olur ve olmuştur da bunu biliyoruz. Çok güvenilir kitaplarda da vardır bu tip şeyler. Kitapların güvenilirliği… Yani diyelim siz bir hadis âlimisiniz. Siz gelen her bir sözün senedine bakarsınız. Senet sağlamsa onu yazarsınız kitabınıza. Ama senedin sağlamlığını tespit etmeniz o kadar kolay değil. Çünkü siz en son kişiyle muhatapsınız, ondan öncekilerle siz görüşmüş değilsiniz. Hadis yazanlar böyle sadece senedine bakarlar. Sözün anlamına bakmazlar. Yani bir çeşit malzemeci gibidirler. Hammadde satan dükkânlar gibidirler. Malları oraya doldurur ama hangi mal üretimde nerede kullanılacak onu ustası bilir. İşte bu hadisler geldikten sonra fıkıh âlimi, kelam âlimi ya da diğer ilimlerin âlimleri alır bakar “ha anlam bakımından der ki bu hadis senet bakımından sağlam gözüküyorsa da anlam bakımından yanlıştır” der. Yanlıştır demesinin sebebi de Kuranı Kerim’le karşılaştırmasıdır. Çünkü Kuranı Kerim’de Allahütealâ Peygamberimize diyor ki: “Rabbinden sana vahyedilen neyse sen ona uy. (En’am 6/106) ” Peygamberimiz neye uyuyormuş? Vahyedilene.  Vahyedilen nedir Kuranı Kerimdir. O Kuran elimizde ve bunda en küçük şüphe yok. Bunun doğruluğundan kimsenin şüphesi yok. Kesin bir belgemiz var.

O zaman Peygamberimiz söylediğinden emin olsak, doğruluğunu asla tartışmayacağımız sözler var. Birilerinin Peygamberimize iftira ederek bizi kandırmasına fırsat vermemenin en kestirme yolu ne olur? Kuranı Kerim’le karşılaştırmak olur değil mi? O zaman Kuran önde sünnet onun arkasından. Sünnet Kuran’ın yanında ikinci bir kaynak olamaz.

Şimdi bakın mesela ailede karı koca vardır. Koca önde kadın arkasında birbirine tabidir. Bunlar kadın bir aile koca ayrı bir aile mi oluşturur yoksa ikisi toplam birleşerek bir tek aile mi oluştururlar. Ve mesela bugün Türkiye’de kocanın soyadıyla anılıyor. Gerçi o İslami bir tarafı olan bir şey değil de sadece konu anlaşılsın diye söylüyorum. Yani tabi olana ayrı bir hüküm verilemez. Sünnet Kuranı Kerime tabi ise sünneti ikinci bir kaynak sayamazsınız. Tek bir kaynağımız vardır o da Kuranı Kerim’dir.

Sünnet ne yapıyor? Sünnet Kuran’ın açıklamasını yapıyor. Örnek oluyor Peygamberimiz (sav) Kuranı uygulamakla. Nasıl uygulanacağını bize gösteriyor. İşte bu açıdan baktığımız zaman sünnette bir takım problemli noktaları olmakla birlikte… Problemli nokta şu peygamberimize yalan isnat edip bizleri kandırabilirler. Ha biz bunlardan yüzde yüz kurtulamayız. Kuranı Kerim’i esas aldığımız zaman o söz kime ait olursa olsun fark etmez Kuran’a uygunsa kabul ederiz. Nitekim ilim adamlarının Kuranı Kerim’le ilgili bazı açıklamalarını kabul ediyoruz. Çünkü bizim orada asıl kabul ettiğimiz Kuranı Kerim’dir. Kuranı anlamamıza yarıyorsa Peygamberimize ait olmasa bile bizim için makbul bir sözdür değil mi? Hele Peygamberimize ait bir sözse başımızın üstünde yeri var. İsterse iftira etmiş olsunlar aykırılık olmadıktan sonra. Yani o sözü aslında Peygamberimiz söylememiş ama söyletmiş olsalar bile madem bir aykırılık yok orada bir problem olmaz.

Yani Kuranı Kerim’e uyduğumuz zaman Peygamberimizin veda hutbesinde söylediği gibi asla yolumuz şaşırmayız ama siz işi tersine çevirirseniz sünneti öne koyar Kuranı onun arkasına alırsanız ne olur? O zaman işler tersine döner. Bu konularda son derece dikkatli olmak lazım… Sünneti ayrı Kuran’ı ayrı delil haline getirirseniz o zaman da çok kötü bir durum ortaya çıkar. “Allah böyle diyor ama peygamber de böyle diyor” şeklinde diye hâşâ iki ayrı kutup oluşmaya başlar.

Şimdi Peygamberimiz bu anlamda bizim içimizdedir. Yani biz şimdi bir ayeti kerime okuyoruz bu ayeti tebliğ eden o, getiren o. Onun peygamberliğini kabul ettiğimiz için bu ayetin Allahın ayeti olduğunu kabul ediyoruz çünkü getiren o. Ya da bu ayeti Allah’ın ayeti kabul etmek onun peygamberliğini kabul etmektir. İşte tavuk yumurta hesabı bu onun o bunun delilidir. İkincisi de Peygamber’in (sav) örnekliği bizim için çok önemlidir.

Şimdi şu makul bir şey mi? İnsanoğlu hayatını dayandırdığı her türlü ilim, her türlü sanat, her türlü gelenek ağızdan ağza geliyor bunu kabul ediyoruz ama sadece peygambere ait olursa kabul etmiyoruz. Akıllı bir insan bunu yapar mı? İşte bazı kimseler çıkıyor Peygamberimizle gelen her şeyi silip atıyor. “Böyle bir şey olmaz” diyor. Varsa da yoksa da Kuranı Kerimdir. Tamam güzel. Biz de aynı şeyi diyoruz. Varsa da yoksa da Kuranı Kerim. Ama şeyi nereye koyacaksın? Kuran diyor ki: “Bir mümin erkek ve bir mümin kadının hakkı yoktur ki Allah ve Resulü bir konuda karar verdiği zaman o konuda serbest bir davranma hakkına sahip olmuş olsun. (Ahzab 33/36)” Peki Allahın kararını öğrendik. Resulü ne yapacağız? Ayrı bir karar değil tabii ki. Kuran’ı açıklıyor Peygamberimiz Kuran’dan ayrı değil elbette. Niye ayrı değil çünkü: “Sana bu zikri indirdik ki onlara ne indirildiğini açıklayasın. (Nahl 16/44)” diyor Cenabıhak.  Açıklama da çok önemli değil mi? Ondan sonra da az önceki en başta okuduğumuz ayet: “Allahın elçisinde sizin için güzel bir örnek vardır. (Ahzab 33/21)” Pek hadisleri sildiniz bunlar nasıl yapacağız? Kuran emrediyor bunu. İşte Kuran emrettiği için mecburen hadisleri kabul etmek zorundayız. Yoksa bir Kuran’ın dışında herhangi bir kaynak oluşturmuyoruz. Ama sünneti ayrı bir kaynak sayamıyoruz çünkü sünnet Kuranı Kerim’e tabiidir.

“Şunu bilin ki Allahın elçisi sizin içinizdedir. Birçok konuda size boyun eğecek olsaydı elbette ki sıkıntıya girerdiniz. (Hucurat 49/7)” Şimdi bazıları çıkmış diyorlar ki Kuranı Kerim o günün Mekke ve Medine toplumunda oluşmuş bilgilerin derlenmesinden ibaret bir kitaptır. İşte Allah tarafından o günkü Mekke ve Medine’nin bilgi seviyesi ile sınırlı onların bilgilerinin dışına çıkmamış olan bir kitaptır. E bugün o günün Mekke’si yok dolayısıyla Kuranı Kerim’in bu günkü insanlarla ilgili bilgisi sadece tarihi bir belgedir o kadar. Bunu din adına söylüyorlar. E peki öyle olsaydı bu ayet olmazdı değil mi? “Birçok konuda sizin isteklerinizi yerine getirseydi tabii ki sıkıntıya düşerdiniz.” Peygambere uyulur peygamber uymaz.

Ama Allah size imanı sevdirmiştir. Onu sizin kalbinizde süslü bir hale getirmiştir. (Hucurat 49/7)” Şimdi hepimiz biliyoruz elhamdülillah bu iman kendi malımız olmuştur. Evet, zamanında anamız, babamız mümin olmamıza yardımcı olmuşlardır. Belki bazılarımızın da mümin olmasından çok da rahatsızlık duymuş olabilirler. Ama birileri anamız babamız hocamız arkadaşımız şu ya da bu bizim müslüman olmamıza sebep olmuştur. Biz onlara teşekkür ederiz.

Şimdi bizim hiç birimiz “ben müslümanım çünkü falan da müslüman” diyor muyuz? Artık bu bizim kendimize mal oldu değil mi? Ben müslümanım. İsterse bütün dünya bu dinden dönsün ben asla dönmem. Dünyada tek başıma kalsam da bu dine dört elle sarılırım. Çünkü bu benim kendi kararımdır. Öyle demiyor muyuz? Bunu dediğimiz zaman içimiz huzurla dolmuyor mu? İşte kalbimizin süsü bu… Bundan dolayı mutlu olmuyor muyuz bu imandan, inançtan dolayı? Artık bu kendi hayatımızın aslı bu her şeyimizi buna göre ayarlıyoruz. Bütün davranışlarımızı buna göre ayarlıyoruz. Bizim için esas olan bu. Bunun için canımızı vermek gerekirse veririz, malımızı vermek gerekirse veririz her şeyimiz, veririz. Bu bizi mutlu ediyor. İşte iman bu… “Onu kalbinizde müzeyyen (süslü) hale getirmiştir. (Hucurat 49/7)”

“Kâfirliği de size çirkin göstermiştir. (Hucurat 49/7)” Hepimiz için rahatsızlık verici bir şey değil mi bu? Tiksindirici bir şey kâfirlik… İnsan Cenabıhakka başkaldırır mı Allahın emirlerini tanımamazlık eder mi? “Fasıklığı ve isyanı Allah size kötü göstermiştir. (Hucurat 49/7)”  Kâfirlik ne demekti? Görmezlikten gelmek. Tabi gizlemek. Şimdi bir adama iyilik yaparsınız. Sonra bir yerde konuşursunuz adam der ki “ben senin neyini gördüm ki!” falan der. Siz ne dersiniz? “Ben ne yapayım kardeşim yaptıklarımı sen görmüyorsun ki!” Peki, bilmiyor mu sizin yaptığınız iyilikleri ama bilmezlikten geliyor. İşte kâfirlik budur. Cenabıhakkın varlığını ve birliğini idrak etmeyen hiç kimse yoktur. Ama birçok kimse sanki Allah yokmuş gibi davranır ama çok iyi bilir ki vardır. Çünkü canı fena halde sıkıştığı zaman yalnız ona sığınır başka hiçbir şeye sığınmaz her şey kaybolur gider yalnız ona sığınır. Her şeyini Allaha borçlu olduğunu bilir. Her zaman Allahtan her şey ister ama Allah ondan bir şey istediği zaman yani boşver. “Allah bana her şeyi versin ama emir vermesin!” demeye getirir. Cenabıhakkın verdiği nimetleri görmezlik eder ve kâfir olur ya da Allahın ayetlerini görmezlikten gelir kâfir olur. Bazı insanlar dört elle Müslümanlığa sarılırlar. E şimdi her sabah kalk namaz kıl, öğlen kıl, ikindi kıl, akşam kıl, yatsı kıl bir gün değil, beş gün değil, her gün her gün her gün. Adama ağır gelmeye başlar. Şimdi unutur arada sırada. Ya işte tüh bak sabah namazını unuttuk ya öğlen de aklımıza gelmedi falan filan ondan sonra unutmaları adet haline getirir. Sonra da canı bir takım yaramazlıklar yapmak istiyor bazı ayetleri görmezlikten gelir. Bakarsınız ki kendine yeni bir din oluşturmuştur. Namazı kılar belki… Belki ramazanda oruç tutar. Ama “efendim modern müslüman olacaksın” der. Dünyadan da nasibini alacaksın falan diyerek o nasip dediği de bir takım günahlardır. “E canım bu hocalar da her şeyi haram diyor.” O çok iyi biliyor ki haram diyen hoca değil Allah. Ama Allah dediği deme cesareti olmadığı için suçu hocalara atar. Bu defa birçok ayeti görmezlikten gelir ve kâfir olur. “Canım ben Allahıma sonsuz inanıyorum” sanki başkaları inanmıyormuş da! Ben işte şöyle böyle… Bu İslam dini kardeşim. Ya teslim olursun ya da olmazsın.

Şimdi askersiniz gittiniz düşmana tabancayı çektiniz “teslim ol” dediniz. “Teslim olurum ama bir şartım var!” Eğer sana şart kabul ettirebiliyorsa ya sende güçsüzlük vardır ya da şartlı teslim alıyorsan demek ki sende yeterli güç yoktur değil mi? O teslim almak değil. Teslim oluyorum dediğin zaman artık adam şart mart ileri süremez. İslam da teslim olmak demektir. Cenabıhakka tam teslim olursun. Ha bazı günahların olabilir ama yaptığını günah kabul ettiğin zaman o da teslimiyettir. Çünkü “yaptığım yanlış” demiş oluyorsun. Bakın Âdem (as) cennette Allahın emrini yerine getirmedi. Cenabıhak niçin Âdem ve Havva’ya sordu “bu ağaçtan yediniz mi?”. “Canım ne yaptık ki ne olmuş ki bir tane elma koparmış yemişiz de!” demediler değil mi? Ne dediler: “Yarabbi biz yanlış yaptık. (Araf 7/23)” Yanlış yaptık demek ne demektir? Sen haklısın demektir. Senin dediğin doğrudur demektir. Bu bir kulluktur işte. Bir insan günah işlediği zaman günahını günah sayması kulluktur.  O da teslimiyetin bir parçasıdır. Evet, suçludur doğru. Âdem’i (as) Cenabıhak affetti ama ne yaptı? Cennetten de çıkardı. Suç işlerisiniz, tövbe edersiniz Allah da affeder ama epeyce de derece kaybı olur. O kaldığınız yerden devam etmeniz gerekir. Fakat şeytan da Allahın emrini yerine getirmemişti. Âdem’e secde et dediği zaman secde etmedi. Âdem’e (as) sorduğu gibi sordu Cenabıhak şeytana da: “Sana emrettiğimde secde etmemene engel neydi? (Araf 7/12) Niçin secde etmedin diye sorunca ne dedi? Yarabbi ben hatalıyım falan dedi mi? “Ne demek yani beni ateşten yarattın onu çamurdan yarattın ben ondan daha hayırlıyım ben çamurdan yaratılana secde eder miyim?” Bu ne demektir senin dediğin yanlış böyle emir olmaz! Allahın dediği yanlışsa kiminki doğru? Kendi dediği doğru… O zaman ne olur? Yani siz bir yerde patronsunuz işçinize emrediyorsunuz şöyle şöyle yap. “Patron böyle olmaz bu şekilde olur mu!” dediği zaman ne yaparsınız? Lan buranın patronu sen misin ben miyim dersiniz değil mi sen çık bakayım dışarı!” Cenabıhak ne dedi? “Çık oradan dedi. Burada büyüklenmeye hakkın yok. (Araf 7/13)” Çünkü kendini o konuda Allahtan daha büyük görüyordu.

İşte orada bunu şunun için anlattım günahı günah kabul etmek de bir teslimiyettir. Ama günahı günah saymazsan bu bir başkaldırmadır. Bu kâfirliktir. Nasıl bir kâfirlik? Allahın büyüklüğünü görmezlik ediyorsun bir de diyor ki orada “beni sen ateşten yarattın!” Sanki işi kapatmaya çalışıyor. Tamam, ben yarattıysam emri de ben veriyorum ne konuşuyorsun sen? Yo bu emir yanlış hâşâ! “E canım biz Allahın yaratıcılığını inkâr mı ettik?” Şimdi şeytanı konuştursan öyle diyecek. Allah yoktur mu dedik. Kurban olayım ben ona. Hatta Kuranı Kerim’in iki ayetinde ne diyor şeytan? “Ben Allahtan korkarım. (Enfal 8/48)” diyor. Yani takvalı gösteriyor kendisini. Dolayısıyla Allaha tam teslimiyet gerekir.

İşte insanların birçoğu kâfirlik eder. O şeytanda olduğu gibi Allahın bir tek emrini beğenmediğin zaman hoşlanmadığın zaman hesabına gelmediği zaman istersen gece sabaha kadar namaz kıl, istersen malın tamamını sadaka ver. İstersen her sene hacca umreye git hiçbir şey ifade etmez. Allahın tüm emirlerini kabul etmek lazım… Ha günahkâr olabilirsin Âdem’in (as) yaptığı gibi. Ama o da isyandır. Âdem (as) cennette Cenabıhakkın yeme dediği ağaçtan yedi. Allah onun bu davranışını nasıl vasıflandırdı? “Âdem rabbine isyan etti ve yoldan çıktı. (Taha 20/121)” O zaman demek ki bu bir isyan ama bu kâfirlik değil. İsyan, günahkârlık, fakat kâfirlik değil. Bu isyanın cezasını da çekti cennetten çıkarılmak suretiyle. Tövbe etmesine rağmen cennette kalamadı.

Âdem (as) Allah tarafından eğitilmiş bir kişiydi. Cennet gibi bir yerde kalıyordu. Çalışma sıkıntısı yok yeme içme bol. Bir tane emir vardı ikinci bir emir de yoktu ve o bir tek emri yerine getirmedi. Öyleyse çok dikkatli olmak lazım… Mesela şeytan da cinlerdendi. Cinler nereye çıkıyordu Peygamberimiz gelinceye kadar meleği ala’ya çıkıyorlardı. Orada bir takım dinleme yerlerinde melekleri dinliyorlardı. Ben şöyle düşünüyorum demek ki şeytan meleği alada iken Cenabıhak meleklere Âdeme secde et emrini verince o da onların arasında secde etmek zorunda kalmıştı. Yani meleklerle beraber… Bilgi bakımından gayet iyi… Ahireti asla inkâr etmiyor: “Beni onların yeniden dirileceği güne kadar yaşat. (Hicr 15/36)” diyor Cenabıhakka. O zaman bilgi insanı kurtarmıyor. Bazı kimselerin şöyle şaşkınlıklarını görüyorum “ya kardeşim adam büyük âlim böyle bir şey yapmaz.” Her halde öğretmeni Allah olandan daha büyük âlim olunmaz değil mi? Âdem (as) öğretmeni Cenabıhak değil mi? “Âdeme bütün isimleri Allah öğretti. (Bakara 2/31)” Ve meleklerle de karşılaştırdı. Efendim biliyor musunuz o nerede yetişmiştir! Nerede yetişmişse yetişmiştir kardeşim cennet gibi olmaz ki hiçbir yer. “E onun soyu!” Kardeşim, Âdem (as) işte! O zaman hiç kimse kendisini garantide görmemelidir.

Şeytan da o kadar bilgi sahibi o kadar görgü sahibi o kadar önemli yerlerde bulunmuş kâfir olmuştur. Şeytan kâfir oldu, Âdem (as) günahkâr oldu. Öyleyse âlim olmak insanı kurtarmaz. Teslim olabilmek lazım… Ben de varım dediğin zaman Allahın yanında şeytanlaşmış olursun. Allah öyle diyorsa ben de böyle diyorum diyorsan tamı tamına şeytan olursun. Allah öyle mi diyor başüstüne. İşittik ve teslim olduk diyebiliyorsan. Bir takım günahlar işlemiş olsan dahi isyankâr olursun ama kâfir olmazsın.

Burada bir küfür var bir füsuk var. Füsuk neydi? Yoldan çıkmak değil mi? Kuranı Kerim’de geçen fasık kelimelerinin tamamı kâfir manasındadır. Ama kelamda fasık terimi vardır. Hangi manada kullanır onu kelamcılar? Büyük günah işleyenler değil mi? Büyük günahlar nedir? En büyüğü nedir büyük günahların şirktir. Şirki Allah affediyor mu? Tövbe ettiği zaman zaten şirk kalmaz. Tövbe etmediği zaman affetmiyor. Çünkü mesela Peygamber’in (sav) ashabının tamamına yakını müşrik değil miydi? Tövbe edince müşriklik kaldı mı? Şimdi Allah ne diyor: “Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. (Nisa 4/116)” Bu tövbe etmeyenler içindir. Ondan sonraki büyük günahlar hangileri? Adam öldürmek, anaya babaya isyan, yetim malı yemek, zina, sihir, faiz yemek, namuslu kadına zina iftirasında bulunmak, yalan yere şahitlik, livata yani homoseksüellik, içki içmek falan böyle gidiyor. Şimdi Kuranı Kerim’de Cenabıhakkın büyük yasakları var. Peki, bunlar affedilir mi? Tövbe edilirse hepsi affedilir, tövbe edildiğinde affedilmeyen bir tane yok zaten şirk de dâhil. Bir adam şirk günahını işlemeden ölmüş ama öbür günahlardan işlemiş ve tövbe de etmemiş. Bunlar affedilir mi? Edilebilir tabi Allahın bir garantisi yok da. Onu nereden anlıyoruz? Allah kendisini ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun altında kalanı istediği kişiler için bağışlar. (Nisa 4/116)” Bunlar böyle.

İşte büyük günah işleyenler fasık diyor kelamcılar ama Kuranı Kerim fasığı kâfir manasında kullanıyor terim olarak. Bunlar affedilmez değil edilebilir ama hiçbir af garantisi de yoktur. Geçen bir kitapta gördüm. Hz. Ömer’e atfedilen bir söz çok hoşuma gidiyor demiş ki: “Cehenneme sadece bir kişinin gideceğini bilsem acaba o kişi ben miyim diye tir tir titrerim.” Onun için gerçekten böyle olmak lazım. Yani devamlı bir korku içerisinde olmamız lazım ama cennete gitme ümidini de bırakmamız lazım. Çünkü kendimizi gevşek bıraktığımız andan itibaren kaybederiz.

Evet, Âdem (as) Allahın ayetinin şahitliğiyle isyan etmiştir ve yoldan çıkmıştır. Bu Taha suresinde…20. Sure 121. Ayet. Öyleyse hiç kimse hiç birimiz kendimizi garantide hissetmememiz gerekir. Âdem (as) isyan ettiyse hepimiz de edebiliriz. Çok dikkatli olmamız lazım. Ondan sonra da “efendim bu kadar ilim sahibi adam yoldan çıkmaz” dememeliyiz. İşte şeytan yoldan çıkmıştır o kadar ilmine rağmen işte Âdem (as) isyan etmiştir. Çevresinde melekler var kaldığı yer cennet hiçbir problem yok. Ne komşuyla kavga var, ne bir kısım medya var, ne şu televizyonlar var, ne misyoner faaliyetleri var hiçbir şey yok! (Bir katkı geliyor ama duyulmuyor.) İman noktasında da yaşamalıyız elbette. İnsan her zaman şeytanlaşabilir. Her an, çünkü bir insan önce “kedi yavrusunu yemek istediği zaman fareye benzetirmiş” derler ya. Şimdi bazı insanlar günah işlemek istedikleri zaman o ayeti görmezlikten gelir. Biz buna çok rastlıyoruz. Ayet okursunuz adam hiç duymaz yanında. Benim başımdan çok geçiyor. Ondan sonra “sen böyle diyorsun ama!” der.  Sana mal eder. Sanki sözün sahibi benmişim gibi. Okuduğun ayeti görmezlikten gelir o sözü sen söylüyormuşsun gibi yapar ondan sonra kâfir olur. Hâlbuki kendini de büyük mücahit olarak tanıtıyordur o anda. Herkes için bu tehlike vardır.

Bir konuda Cenabıhakkın emri varsa başüstüne. Peygamberimize ait bir söz gelmişse… Tabi Peygamberimize ait diye bize yalan söz de gelebilir orada biraz dikkatli olmak lazım ama prensip olarak reddetmemek lazım ne olur ne olmaz. Kendi kısır bilgimizle ayıklamaya kalkışmamamız lazım bu konuda araştırma yapıp doğruyu bulmamız gerekir. Bakarsınız ki gelen söz gerçekten Peygamberimize ait bir sözdür. Şu anda kavrayamamışsınızdır kötü duruma düşersiniz.

“İşte bunlar olgunlaşmış kimselerdir. (Hucurat 48/7)” Yani Allaha iman kalplerinde bir süs haline gelmiş. Kâfirlikten rahatsızlık duyarlar. Fasıklıktan ve isyandan rahatsızlık duyarlar. (Bir katkı yapılıyor ama duyulmuyor.) Şimdi tabi imanı onlara sevdirdi de aslında iman herkes tarafından sevilecek bir şeydir. Kâfirler de imanın güzel olduğunu çok iyi bilirler. Şimdi şöyle düşünün içkici kumarcı insanlar vardır. Onlar içkinin kumarın kötü olduğunu bilmezler mi? Hepimizden daha iyi bilirler. Yani günahkârlar günahın günah olduğunu çok iyi bilirler. Kâfirler de küfrün kötü bir şey olduğunu bilirler. Ondan dolayı Cenabıhak ne diyor ayette? ”O kâfirler zaman zaman keşke biz de Müslüman olsak diye iç geçirirler. (Hicr 15/2)” “Keşke bir yapabilsek!” çok duyarsınız. Çünkü bunun güzel olduğu açıkça ortada. Eğer açıkça ortada olmasa zaten insanların inanma mecburiyeti doğmaz ki! Ama buna sahiplenmek kolay değildir. “Hadi gel Müslüman ol ne engelin var” dediğiniz zaman bakarsınız ki adam dönmüş gidiyor. Yani bunun doğru olduğunu herkes biliyor neden? Çünkü fıtrat bunu gerektirir Allah insanı buna göre yaratmıştır. İsyanın, küfrün bunun kötü olduğunu da herkes bilir. Onun için işlenen her bir günah insanın içinde bir rahatsızlık meydana getirir. O rahatsızlığı herkes duyar. Ama sonra devam eder eder bu defa yeni bir tabiat oluşur ve ondan zevk almaya başlar. Ne kadar zevk alırsa alsın onun kötü olduğunu her zaman bilir.

“Bu Allah’ın ikramı ve Allah’ın bir nimetidir. Allah bilir ve doğru karar verir. (Hucurat 49/8)” Yani gerçekten müslümanca yaşamak her insanın hayran kalacağı bir yaşayıştır. Siz kendi hayatınızda mutlaka görüyorsunuzdur. Gittiğiniz her yerde insanlar gayriihtiyarî size saygı duyarlar. Sık sık anlattığım hatıralarım var. Bu Büyük Larousse Ansiklopedisi’ni yazarken çok hatıralar geçmişti başımızdan. Orada böyle kızlar var, kadınlar var açık saçık giyiniyorlar. İşte göğüs açık bacaklar açık falan. Ben haftada bir kere yazılarımı teslim etmek için gidiyordum oraya. Beni görünce hemen toparlanıyorlardı. Göğüslerini toparlıyorlar eteklerini çekiyorlar falan. Ve onlar kendilerini ateist olarak ilan eden, dinsiz olarak ilan eden bir gruptu. Niye böyle yapıyorlar? Bu fıtri bir şey değil mi fıtrattan gelen bir şey. Kendilerini böyle bir davranış için zorlamıyorlar. Bana karşı farklı bir davranış göstermeleri için de herhangi bir gerekçe yok ortada. Ama fıtrat bunu gerektiriyor. Çünkü doğru davranış yapan insanlara öbürleri ister istemez saygılı davranıyorlar. Zaten yanlış yapan insanlar bu yanlışın farkında oldukları için fazla güçlü bir şekilde direnemezler. İnananların sayısı az da olsa diğerlerine karşı galip gelmelerinin temelinde bu vardır. Çünkü kendilerine olan güveni kaybetmişlerdir.

“Müminlerden iki grup birbirleriyle savaşırlarsa…” Birbirleriyle öldüresiye savaşıyorlar yani o onu vurmaya çalışıyor o onu vurmaya çalışıyor. Birbirini öldüren iki grup… Bunlar ne? Mümin. Peki, bir mümini öldürmenin cezası nedir Kuranı Kerim’e göre? Ayeti kerime nasıldı: “Kim kasten bir mümini öldürürse onun cezası ebedi kalmak üzere cehennemdir. (Nisa 4/93) ” O zaman bu çok büyük bir günah değil mi? Ama bakın bu günahı işleyen kişiye Allah mümin diyor. Bunlara çok dikkat etmek lazım… Müminlerden iki taife yani iki grup iki bölük birbirini öldürüyorsa yani savaşıyorsa birbirleriyle “…onların aralarını düzelt. (Hucurat 49/9/)”  Bunları barıştırın. Demek bu kadar ağır günah da olsa o insanı kâfir yapmıyor. Az önceki okuduğumuz ayetlerde bu tür adam öldürmeler de affedilmeyecek günahlar arasında mıydı? Değildi. Yani evet bu kişinin cezası ebedi cehennemde kalmaktır ama Allah bağışladığı zaman ne olur? O ceza kalkmış olur. Mesela bugün yaşadığımız hayatta da müebbet hapis cezasına çarptırılmış insanlara bir af çıktığı zaman ne yapıyorlar? Ertesi gün çıkıyorlar dışarıya. (Bir soru geliyor duyulmuyor) Lanet ne demektir biliyor musun, lanet Allahın rahmetinden uzaklaştırması demektir. Allah gazap etmiştir, lanet etmiştir onlar için cehennemi hazırlamıştır, acıklı bir azap hazırlamıştır ama kâfir değildir bunlar. Tamam mı? Yani o en büyük günahı işlemiş sayılmazlar. Şirk günahını işlemiş sayılmazlar. Bunları böyle doğru anlamak lazım…

Ayetlere bütüncül bakmadığınız zaman doğru bakmadığınız zaman tarihteki bir takım gereksiz tartışmaların kucağında bulursunuz kendinizi. Biliyorsunuz bir zamanlar değişik kelam grupları çıktı biri dedi ki büyük günah işleyen kişi ne cennete gider ne cehenneme gider.  Cennetler cehennem arasında bir yerde kalır. Bunlara mutezile dendi. Bir grup ne dedi? Büyük günah işleyen kâfir olur dedi değil mi? Hariciler. Hatta onlar küçük günah işleyenlerin bile kâfir olur dedikleri naklediliyor. Şimdi Allah adına konuşmaya hiç birimizin hakkı yok. Allah bir kitap indirmiş. Allah ne diyorsa odur. Şimdi Allah kitabında müminlerden iki grup birbirini öldürüyorsa, o iki grubu da mümin diye vasıflandırmışsa bizim bunlara başka bir isim vermeye hakkımız olur mu? Onların aralarını düzeltin.

“Bir grup diğerine aşırılık yapıp haksızlık ediyorsa o haksızlık edenle savaşın.” Ne zamana kadar? Çünkü laftan anlamıyor. O zaman başka çaresi yok. Savaşacaksın. Ne zaman kadar savaşacaksın? “O grup Allahın emrine dönünceye kadar. (Hucurat 49/9)” Yani Allahın emri ne? Bir mümini öldürmemek, kendi hakkına razı olmak, Allah nasıl istiyorsa o şekilde yaşamak. Evet, “Müminler Allahtan korkun ve doğrulardan yana yer alın. (Ahzab 33/70)” ayetinin açıklaması oluyor.  İşte burada da doğrulardan yana yer alıyorsun. O yetmiyor karşı tarafı yola getirmek için savaşmak gerekiyorsa savaşıyorsun. Hani Osmanlıların slogan haline gelmiş bir sözleri vardır: “hazır ol cihada ister isen sulhu sala”. Eğer huzur ve güvenlik istiyorsan savaşa hazır olacaksın. Savaşa hazır değilsen güvenli bir şekilde yaşamaya hakkın yoktur. Çünkü karşı taraf hazırlanır gelir seni ezer geçer. Müminler arasında da birisi diğerine haksızlık yapabilir. Orada da bu haksızlığı engellemek için savaşa hazır beklemek her zaman tetikte olmak lazım.

“O aşırı giden taraf da kabul eder Allahın emrine uymaya razı olursa, o iki grubun arasını adaletle düzeltin ve insaflı olun. (Hucurat 49/9)”  Yani her birine hak ettiğini verin daha fazlasını vermeyin. Şimdi bazı kimseler vardır zenginle fakirin arasındaki bir ihtilaftan dolayı eğer bir ayırma yapıyorsa fakirden yana olur zenginin hakkını fakire vermeye çalışır. Ya ne oluyor kardeşim sen fakire yardımcı olmak istiyorsan ol ama kendi parandan ver adamın parasını niye veriyorsun? Onun hakkını buraya neden veriyorsun? E canım onun her şeyi var! Sana ne! Sen doğruyu anlat de ki bu senin hakkın, bu senin hakkın ayır. Ondan sonra zengine de ki “ya şuna biraz yardımcı olsan çok iyi olur” de teşvik et bunun bir sakıncası yok. Ama onun hakkını öbürüne veremezsin. Bu zengin, bu fakir yok öyle şey olmaz. Hak söz konusu olduğu zaman tarafların ne zenginlikleri, ne cinsiyetleri, ne dinleri, ne ırkları bunların hiçbirisinin etkisi olmaz. Kâfir de olsa hakkını yiyemezsin mümin de olsa yiyemezsin. Hak söz konusu olduğu zaman insaflı davranmak lazım… Doğruyu ortaya korsun ondan sonra da dersin ki şuna biraz yardımcı olsan çok iyi olur. Olursa olur olmazsa olmaz kendisi bilir. Ama sen onun malını alıp ona ver buna hakkın yok. “Allah insaflı olanları sever. (Hucurat 49/9)”   Yani herkesin hakkını yerli yerine verenleri sever.

“Sadece müminler kardeştir. (Hucurat 49/10)” Şimdi mümin olmayanlar da kardeştir ama onlar aynı ananın ya da aynı babanın yahut da aynı ana babanın çocukları oldukları için kardeştirler. Bu kardeşliği kendileri seçmemiştir değil mi? Yaratılıştan kardeştir. Tabi bu kardeşlerin birbirleriyle iyi geçinmeleri son derece güzel olur. Ama aynı evi paylaşmıyorlarsa çoğu zaman birbirleriyle iyi geçinmezler. Asıl kardeşlik aynı inancı paylaşanların kardeşliğidir. Onun için yalnızca müminler kardeştirler. Gerçek anlamda kardeşlik mümin kardeşliğidir. (Hocanın verdiği anlama eleştiri geliyor.) Şimdi senin söylediğin çok güzel bir söz. Şimdi bu Arapçada innema kelimesinin bir anlamı var. Bu bir hasır ifade ediliyor. O hasrı her kişiye vermek de mümkün. Müminlere de verebilirsiniz ihva kelimesine de verebilirsiniz. Siz şu şekilde anlam verelim diyorsunuz: “Müminler sadece kardeştirler.” Sadece kardeştirler manası verilebilir. Şimdi sadece müminler kardeştir cümlesi de doğrudur. Arapça bakımından yanlış bir anlam değil. Burada ihva kelimesi var. Öbüründe ihva değil ihvan kelimesi geçer değil mi? Ana baba bir kardeşler için. Yani ihva kelimesi, ihva şeklindeki çoğul din kardeşliği için kullanılıyor. Öbürüne ihvan denir yani kelime olarak o kelime kullanılır. Dolayısıyla senin dediğin o incelik güzel tabii. O şekilde mana vermek de doğru. Müminler sadece kardeştirler. Verilir o mana. Ama öbürü de doğrudur.  Çünkü bu Allahın kelamıdır. İki şekilde de anlamaya hiçbir engel yok. Sadece müminler kardeştirler. Biz bunu da her zaman görüyoruz. Şimdi bu öyle bir kardeşlik ki bu dünyada başlıyor cennette de devam ediyor. Ama cehenneme gidenlerin cennetliklerle bağları ne olur tamamen kesilir. Onun için her ikisini de anlamamızda bir mani yok. Yani Recep hocanın söylediğini sen tercih ediyorsun. Yani ikisi de olur. Peki, şu meallere bir bakalım nasıl mana vermişler. Recep hocanın verdiği manayı tercih etmişler. Başka? Şimdi bu mealde Recep hocanın verdiği… “Allah kendi kalplerinizi birbirine ısındırdı ve Allahın nimetleri sayesinde ana baba bir kardeş gibi kardeşler oldunuz. (Ali İmran 3/103)” Demek ki müminler sadece kardeştir ifadesi daha tercih edilmiş bir anlam oluyor. Gerçi öbür verdiğim ayeti kerime de benim verdiğim anlamı tercih ettirmiş oldu. Yani Allah’ın nimeti sebebiyle ana baba bir kardeşler oldunuz yani sanki öz kardeşler gibi oldunuz. Hayır, biz yaşadığımız hayattan biliyoruz. Birçok kimse vardır ki kendi öz kardeşiyle anlaşamaz. Ama aynı inancı paylaştığı kişilerle öz kardeşten daha ileri olur değil mi? “Allahtan korkun, belki böylece merhamete uğrarsınız. (Hucurat 49/10)” Yani Allah size ikramda bulunur. Allahtan korkarsanız Allah’ın ikramını alırsınız. O zaman kardeşlerimizin arasını düzeltmek bizim vazifemizdir.

“Müminler bir kavim bir başka kavmi yani bir erkek topluluğu bir başka erkek topluluğunu hafife almasın.” İşte kendi emrinde görmesin. Aşağı görmesin. Oyuna eğlenceye almasın. “Belki onlar bunlardan daha hayırlı olabilirler. Hiçbir kadın grubu da bir başka kadın grubunu hafife almasın.” Aşağı görmesin. Yani kendi emrinde gibi görmesin. Aşağı seviyede görmesin işte bugün 2. Sınıf falan deniyor öyle görmesin veyahut da alaya almasın. Tabi ırk olarak da olur başka şekilde de olur mümin olduktan sonra artık onun ırkı önemli değil. Zaten daha sonra ayeti kerimeyi okuyacağız bu ırk insanların birinin diğerinden üstünlüğü için değil. Üstünlük sadece takva iledir. O ayette hemen iki ayet sonra gelecek önümüze. “Belki o kadın grubu bunlardan daha hayırlı olur. (Hucurat 49/11)”

(Teknik bir aksaklıktan dolayı yayının bir kısmı kesiliyor, ayetin gerisi anlatılmıyor. 12. Ayetten devam ediliyor.[1])

Yani yüzde yüz doğruyu tespit etmek insanların kolay başarabileceği bir şey değildir. Ama bu zannın bir kısmı günah olur. Şimdi sana göre bu böyledir ama aslında öyle olmayabilir. Zannın birçoğundan sakının diyor. Zannın bir kısmı büyük günah olabilir. Yani şimdi siz zannınıza dayanarak elinizde sağlam deliller olmadan konuşursunuz o zaman büyük günaha girersiniz.

Mesela Aişe validemizin durumunu hatırlarsınız. İfk olayı. Hani bir seferden gelirken neydi o seferin adı? Beni müstarik gazzesiydi galiba. Zayıf bir hanım, devenin üzerinde görürsünüz böyle dörtgen şeklinde kapalı şeyler var. Onların içerisinde yolculuk yapıyorlar. İnmiş, tuvalet ihtiyacı için. E dönünceye kadar o arada da gerdanı kaybolmuş onu aramakla da meşgul olmuş. Dönünceye kadar bakmış ki kervan gitmiş. Kervanın arkasından da halkın eşyaları kaybolur da hani bulunamamış olur diye devamlı bir kişiyi bırakırlarmış. O Aişe validemize rastlamış. Onu kendi devesine bindirerek arkadan kervana yetiştirmiş. Şimdi bu olayı ne yaptı münafıklar? İşte Aişe şöyle şöyle yaptı diye ona zina iftirası için bir vesile olarak kullandılar. İftira ettiler yani Aişe validemize. Peygamberimiz de ondan bir ay kadar uzak kaldı. Son derece zor günler geçirdi. Sonunda Cenabıhak Aişe validemizin doğru olduğunu ortaya çıkardı, vahiy geldi ve aklandı. İşte olmasaydı olmazdı halk çok rahat söyler. Falan böyle yapmışta filan böyle yapmışta şu şöyle olmuş da bu böyle olmuşta bakarsınız ki şurada çarşının içinde birken aşağı ininceye kadar bin olur. Onun için elde kesin bir delil olmadan konuşmamak lazım. Onun için zannın bir kısmı büyük günahtır.

“Tecessüs de etmeyin. (Hucurat 49/12)” Yani casusluk yapmayın. Yani insanların sırlarını araştırmaya çalışmayın. Ne yapıyor nasıl ediyor şuraya bakalım, buraya bakalım değil. Çünkü herkesin hatası olur kusuru olur. Bizim vazifemiz insanlar da hata aramak değil ki hataları örtmektir. Örttüğünüz zaman hatalar azalır. Araştırdığınız zaman çoğalır.  “Biriniz diğerinizin gıybetini yapmasın. (Hucurat 49/12)”  Yani biriniz diğerinin arkasından konuşmasın. Bu gıybet, gaybet kelime anlamı nedir bunun yokluk değil mi? Adam burada değil. Burada olsa sizin konuşmanızı dinlese rahatsız olacak. O zaman siz onun burada olduğunu düşünerek konuşun. “Efendim ben olanı söylüyorum” der birçokları. E tabi ki olanı söylüyorsun. Olanı söylediğin zaman zaten gıybet olur. Olmayanı söylersen ne olur iftira olur onun adı farklı. Olanı söylediğin zaman gıybet olur. Adam duyduğu zaman rahatsız olacak. O zaman niye konuşuyorsun. Ha şu olur. Birisini uyarıyorsundur. Mesela bir tüccar bir müşterisine mal satacak. Ya sen kimleri tanırsın falan falanı. Açtı telefonu ya bu adamı nasıl bilirsin. Ya şimdi söylesem gıybet olacak. Hayır, orada söyleyeceksin. Bu adam borcunu ödemez diyeceksin ki karşı tarafı zulümden kurtaracaksın. Yani ortada bir sağlam bir gerekçe olursa bu tip şeyler söylenir. Ama durup dururken olmaz.

“Şimdi sizden birinizin ölü kardeşinin etini yemesini ister misiniz?” Yani hoşunuza gider mi sizin kardeşiniz ölü bir kardeşinin etini yesin. Zaten insan eti yenmez. Ölü bir kardeşinin olursa insan iyice rahatsız olur değil mi? “Bakın bundan tiksindiniz. Allahtan korkun şurası bir gerçek ki Allah tövbeleri çok kabul eder ve çok da merhametlidir ikramı da boldur. (Hucurat 49/12)” Yani burada denmek isteniyor ki böyle bir şey yaptıysanız tövbe edin bir daha yapmayın. (İsim vermeden konuşsak da gıybet olur mu diye soruluyor.) İsim vermeden bahsettiğin zaman karşı taraf onu tanıyorsa fark etmez, verdiğin tariflerden anlıyorsa aynı şey olur ama tanımıyorsa bir şey olmaz tabi. Bir de az önce dediğim gibi karşı tarafı ondan gelecek zararlara karşı uyarıyorsan o zaman da gıybet olmaz. Çünkü biliyorsun ki bu adam zarar verecek o zarara karşı uyarmak gıybet olmaz. Az önce söylediğim ayet, o ayete gelelim diye biraz acele ettim. Şimdi bu ayete geldik.

“Ey insanlar, biz sizi bir erkek bir dişiden/bir kadından ve bir erkekten yarattık. (Hucurat 49/13)” Kimler bunlar? Âdem (as) ile Havva annemiz. O zaman hepimiz aynı şeyleriz. Geçen de birisi çıkmış demiş ki Peygamberimiz de Türk’müş. Doğru mu söylemiş? Doğru söylemiş çünkü o da Âdem’in (as) çocuğuydu. O manada diyorsa eğer. Şimdi bu tip şeylerin bir anlamı yok. Türk olsa ne olmasa ne? Bizi onun ırkı mı ilgilendiriyor peygamberliği mi? Ne olacak yani farz et ki bütün peygamberler Türk ama sen Müslüman değilsin ne olur? Şimdi bir ülkeye günlerce yağmur yağıyor. Sen mermersen yağmurdan sana ne? İçine tek damla su geçmez. Topraksan bir işe yarar. Şimdi tabi bunlar çok gereksiz şeyler. Elinde avucunda övünecek bir şey olmayan ırkıyla övünmeye başlar bu tabi hoş bir şey değil. Neden hoş değil çünkü ırkın sen seçmedin ki. Bundan dolayı ne övünmeye hakkın var ne de üzülmeye. Bu Cenabıhakk’ın (takdiri) baş üstüne kabul ettim. Hani birisi hep anlatırlar işte Kâbe-i Şerif’te bir zenci görmüş. Böyle bakmış. Zenci de buna demiş ki niye bakıyorsun demiş boyayı mı beğenmedin boyacıyı mı?

(İsrailoğullarının ırkçılığı örneği veriliyor.) Evet, israiloğullarından olmadığı için peygamberimize inanmadıklarını söylediler ama İsa as israiloğullarındandı onu niye öldürmeye kalkıştılar? Yani Yahudilerden her biri peygamber israiloğullarından olsaydı niye ben olmadım derdi bu defa. Tabi iddialardan bir tanesi bu… O zaman da niye ben değil de öbürü derdi. O yüzden bu işin sonu yok.  Teslimiyet bambaşka bir şey… Zaten o ırkçılık birçok kimseyi batırıyor. İsrailoğulları biz süstün ırkız bütün dünya bizim kölemiz olmalıdır diye asırlarca o fırınlara atılmalar yakılmalar e şimdi çok yakındır. Tekrar başlarına çok büyük felaketler gelir. Kuranı Kerim’de ayetler var Allahüteala bunu bildiriyor. Bu böyle siz şimdi kendi kendinize bakın. Bir yerde bir kibirlenin. Arkasından ne olur? Ayağınız bir yere takılır küt diye düşersiniz yüzükoyun! Ya da başka bir şey olur çok kötü duruma düşersiniz. Onun için bunun bir anlamı yok.

Şeytanın yaptığı da tabi bir çeşit ırkçılık… “Beni ateşten yarattın ben daha hayırlıyım” diyor. Zaten o ırkçılar da hep “ben daha hayırlıyım” derler. Biz işte şu oluyoruz bize böyle diyorlar falan derler. Ama şimdi şu var bakın bir insan tabi ailesini sevmek zorundadır. Ana baba akrabalar bu konuda bir takım şeyler var o ayrı bir konu. Dost akrabalar arasında yardımlaşma anaya babaya kardeşlere falan onlara önceliği verme bunun ırkla bir ilgisi yok. Irkla övünmektir yanlış olan. Ne övünmeyi gerektiren bir durum var ne de yerinmeyi gerektiren bir durum var. Şimdi sık sık sorarlardı eskiden artık pek rastlamıyorum. Efendim bir çingenenenin Müslüman olması için bir tane kiremittin üzerine çıkacakmış. Ondan sonra o kiremit eriyene kadar yıkanacakmış. Önce Yahudi olacakmış sonra da Müslüman olacakmış! Bu adam ben çingene olmak istiyorum diye baştan dilekçe vererek mi bu dünyaya geldi. Öyle şey olur mu? Tabi İslam’da ırkçılık yoktur doğru.

“Biz sizi halklara ve kabilelere ayırdık… Niye böyle yaptık: …birbirinizle tanışasınız diye. (Hucurat 49/13)”  Şimdi adama soruyorsun sen kimsin adım şu. Kimlerdensin falancalardan, nerede oturuyorsun filan yerde. Öyle olacak ki bunu diğerlerinden ayırasın değil mi. O zaman bu halklar ve kabileler birbirimizi karşılıklı tanıyabilmemiz için bir işe yarıyor.  Mesela bugün Türkiye’de insanlara  birer soyadı veriyorlar. Gerçi o soyadı olmaktan çıktı ya. Adama diyor ki senin soyadın “Kansız” diyor. Gelen adam dikte ettiriyor diyor ki senin soyadın şu. Yahu bu soysa benim soyadımı sen nasıl söyleyebilirsin. Ben söyleyeceğim,  bize şunlar derler. Yok, senin soyadın şu. Getiriyor liste sen şu sen şu yahu böyle soyadı olmaz ki kardeşim. Soysa, o soy benim soyumdur adına ne dendiğini de ben bilirim. Bunu sen tayin edecek değilsin. Ama bu soyadları niçin kullanılıyor. Biri diğerinden ayrılsın tanınsın diye kullanılıyor.

“Allah katında en değerli olanınız kendini en iyi koruyanınızdır. (Hucurat 49/13)”   Takva korunma demektir. Demek ki çevrede biz bozacak çok şeyler var. Sürekli var. O zaman kendimizi sürekli korumak lazım. Öyle gevşek bırakmaya gelmez. Kim kendini daha iyi koruyorsa Allah yanında daha değerlidir. Kendimizi çok iyi korumamız lazım. Her şeyden önce şirke karşı korumamız lazım, sonra büyük günahlara karşı sonra artık diğerlerine karşı… “Allah her şey bilir ve her şeyden haberdardır. (Hucurat 49/13)”    Böylece bugünkü dersimizin sonuna gelmiş olduk. Cenabıhak bunları kavrayıp hayatımızda yaşamamızı nasip eylesin.

(Yazıya geçiren: Efe Mısırlı – [email protected])

[1] “Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir. (Hucurat 49/12)” D.V. Meali

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın