Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi

24 Mayıs 2011 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bugün dersimiz Bakara suresinin 151. ayetidir. Bu ayeti kerime ışığında Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin Kuran’ı nasıl öğrettiğini görmeye çalışacağız inşallah. Bu konu bizim için son derece önemli bir konudur. Zannediyorum bundan sonra o konu üzerinde sıklıkla duracağız. İnşallah Türkiye’de hemen herkes Kuran-ı Kerim’i iyi öğrenme fırsatını yakalar.

Allahü Teâlâ şöyle buyuruyor: “Nitekim size elçi gönderdik.”. Bir önceki ayetle bağlantı kurarsak “Size olan nimetimi tamamlamak, belki doğruyu bulmanız için size elçi gönderdik. Sizin içinizden birini. Size ayetlerimizi okuyor, sizi geliştiriyor. Size kitabı ve hikmeti öğretiyor. Size bilmediğinizi öğretiyor”. Bu ayeti kerime daha önce İbrahim aleyhisselamın yapmış olduğu bir duanın kabul edildiğini gösteriyor. 129. ayeti açarsanız, İbrahim aleyhisselam, Mekke’de Kabe-i Şerif’in temellerini yükseltiyor İsmail aleyhisselamla beraber ve orada dualar yapıyor. O dualardan bir tanesi de şu: “Bu Mekke’de yaşayanların içinden bir elçi gönder, elçi çıkar. Kendilerinden bir elçi. Senin ayetlerini onlara okuyan, onlara kitabı ve hikmeti öğreten ve onları geliştiren bir elçi. Çünkü sen güçlüsün, doğru karar verirsin.”.

Şimdi bakın İbrahim aleyhisselam, kitabı ve hikmeti öğreten bir elçinin Mekkelilerden çıkarılması için Cenabı Hakk’a dua ediyor. Bu ne demektir? Demek ki İbrahim aleyhisselamın kendisi de yakınında bulunan insanlara, yanına gelen kişilere kitabı ve hikmeti öğretiyordu ki bunlara da nasip et diye dua ediyor. Zaten kitap ve hikmet, bütün nebilerin insanlara öğrettiği bir şeydir. Âl-i İmran 81. ayetten buna anlıyoruz. “Allah nebilerin misakını, onlardan kesin sözü aldığında şöyle demişti: Size bir kitap ve hikmet veririm de sizinle beraber olanı tasdik eden bir elçi gelirse ona mutlaka inanacak ve yardımcı olacaksınız.” Burada asıl dikkatinizi çekmek istediğim şey burada bütün nebilere kitap ve hikmet verilmiş olmasıdır. Bütün nebiler derken bu kavramın dışında kalan bir peygamber olur mu? Yok.

Biliyorsunuz gelenekte nebi ile resulü birbirinden ayırırlar. Resul, kendisine bir kitap ve ayrı bir şeriat verilmiş olan kişidir derler. Nebi de bir resulün kitabını ve şeriatını tatbikle görevlendirilmiş olan kişi diye vasıflandırırlar. Ama Kuran-ı Kerim’e baktığımız zaman Kuran’da kendisine kitap verilmemiş bir nebi yok. Ama kitapla birlikte ne de var? Hikmet var.

Hikmet konusu son derece önemlidir. Fakat Müslümanlar maalesef hikmet konusu üzerinde -eğer gördüğümüz kitaplar bütün geçmişi anlatıyorsa- hiç durmamışlar dememiz gerekir. Ama öyle olması mümkün değil. Şu anda elimizdeki kitaplara baktığımız zaman yahut bizim ulaştığımız kitaplara baktığımız zaman hikmet konusunun hiç işlenmediğini görüyoruz. Ama son derece önemli; çünkü bütün peygamberlerin öğrettiği şey, kitap ve hikmet. İbrahim aleyhisselamın duasında da gelecek resulün Mekkelilere kitabı ve hikmeti öğretmesi yatıyor. Allahü Teâlâ, İbrahim aleyhisselamın duasını kabul etmiş ve Mekkelilere kendi içlerinden bir elçi göndermiş, Muhammet sallallahu aleyhi ve selemi. O elçi İbrahim aleyhisselamın soyundan gelen bir elçidir aynı zamanda.

İşte Bakar 151’e tekrar dönersek orada  Allahü Teâlâ şöyle diyor: “Size verdiğim nimeti nitekim şu şekilde tamamladım yani size kendi içinizden bir elçi gönderdik.” diyor Allah. Peki ne yapıyor o elçi? “Size ayetlerimizi okuyor.” Nasıl okuyor ayetleri? İnen ayetleri teker teker okuyor, uyguluyor. Mesela bir yerde siz Kuran okuyorsunuz, tefsir okuyorsunuz, tamam. Peki, başka ne yapıyor? “Sizi geliştiriyor, size kitabı ve hikmeti öğretiyor.”

Şimdi şu iki şeyin arasındaki farka bakın: Ayetleri okuyor, kitabı ve hikmeti öğretiyor. Bir ayete kitap deniyor mu? Kitap neye deniyor? Ayetlerin toplamına deniyor. “Size kitabı öğretiyor.” ne demektir? Şimdi yeni bir ayet indi. Kendinizi Mekke’de Muhammet sallallahu aleyhi ve sellemle birlikte yaşayan Müslümanlar olarak düşünün. Oradasınız, o gün bir ayet indi. Peygamberimiz ne yapar? O ayeti size okur değil mi? Allahü Teâlâ şöyle buyuruyor diye size tebliğ eder. Peki, başka? O zamana kadar inmiş ayetler bir yerde toplanıyor mu? Onların oluşturduğu yeküne ne denir? Kitap denir. Zaten indirilen ayetleri yazdırıyordu Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem. O zaman o kitabı size öğretiyor. O zaman öğrettiği şey, inen ayet de dahil nedir? O ana kadar inmiş olan ayetlerin tamamıdır. Her yeni ayet indikçe onu tebliğ eder. Tekrar o ayetle birlikte kitabı öğretir. Çünkü her yeni ayet kitaba başka bir renk katar. Bağlantılarını biraz daha geliştirir,değiştirir.

Kitapla birlikte neyi öğretiyor? Hikmeti öğretiyor, “Size kitabı ve hikmeti öğretiyor.”. Hikmet neydi? Doğru hükümdü değil mi? Kuran-ı Kerim’den çıkarılan doğru hükümdü. Yani bir konuda şurada bir ayet var, bunu açıklayan bir ayet de burada var, onu biraz daha açıklayan iki tane de ayet şurada var, onu biraz daha açıklayan ayetler var. Onların hepsini birleştirince ortaya bir hüküm çıkıyor, Peygamberimiz o hükmü de ne yapıyor, Müslümanlara öğretiyordu. Hikmeti de öğretiyordu. “Size bilmediğinizi öğretiyor.” ne demek? Ayetler inmeden önce Peygamberimiz de dahil bu insanlar biliyorlar mıydı o şeyleri?

Şimdi bazıları çıkmış diyorlar ki Kuran-ı Kerim; iman, ahlak, adalet, birtakım evrensel ilkeler dışındaki hükümlerini o toplumdan almıştır. O toplumda var olanları zaten kabul etmiştir. Dolayısıyla o toplumla ilgilidir, bizim toplumumuzu ilgilendirmez. Şurada şunu size çok açık ve net olarak söylüyorum. Türkiye’de İslam’ı din olarak değil de bir kültür olarak takdim etmeye çalışan büyük bir cereyan var. Ciddi manada desteklenen büyük bir hareket var. Bir kültür! Kültür ne demek? Yani din değil, işte bu toplumda yaşayan insanların hamurunu oluşturan birtakım bilgiler ama din değil. Bunu en çok engelleyen şey Kuran-ı Kerim olduğundan tam bir Katolik anlayışla hareket ediyorlar.

Katoliklik nedir? Katolikler, Tevrat’a ve İncil’e uyarlar mı? Uymazlar. Ha, bazen Tevrat’tan ve İncil’den cümleler alırlar, kullanırlar. Ama Tevrat’ı ve İncil’i uyulması gereken bir metin olarak kabul etmezler. Peki, uydukları şey nedir? Konsül kararlarıdır. Dolayısıyla tam bir Katolik anlayışıyla Kuran-ı Kerim’i tarihte bırakan, arada sırada böyle çeşit olsun diye bir iki ayet alan, Peygamber sallallahu aleyhi ve selemi tarihte bırakan… yani Katolikler İsa aleyhisselama inanıyorlar mı? O Aracılık ve Şirk kitabını getirir misin? Katoliklerle ilgili bölümü aç da. Katolikler, İsa aleyhisselamı Allah’ın peygamberi olarak kabul ediyorlar mı bugün? Ne diyorlar? Tanrıdır diyorlar değil mi? Peki, İsa aleyhisselamın tanrı olması ne zaman kabul edilmiştir? 3 asır sonra kabul edilmiştir.

Bakın, Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri kitabında -ki onların resmi kitabıdır- şöyle ifade var: -Bizim Aracılık ve Şirk kitabının 61. sayfasından okuyorum- “Havariler zamanında İsa gerçek anlamda insan sayılırdı.”. Havariler zamanı ile bizim Peygamberimizi düşünürseniz yani bir karşılaştırma yaparsanız Asr-ı Saadet’te dersiniz. “Gerçek anlamda insan sayılırdı. Onun Allah’ın oğlu iddiasını önce Pavlus ortaya attı.” Pavlus, İsa aleyhisselamdan sonra ortaya çıkmış ama daha sonra havarilere katılmıştır. Yani insanlar onu havarilerden saymıştır yoksa havarilerle hiçbir ilgisi yoktur. Pavlus o zaman ortaya çıkmış, söylemiş ama Hıristiyanlar bunu kabul etmemişler, karşı çıkmışlar. “Bu iddiayı doğru sayan karar, 3. Yüzyıldan sonra Antakya’da alındı.” Şimdi bir müddet sonra da İslam’la ilgili birtakım kararlar alırlarsa hiç şaşmayın. Birtakım yerlerde konsüller toplayıp kararlar alırlarsa hiç şaşmayın. “3. Yüzyıldan sonra Antakya’da alındı.” yani 300. yıla kadar İsa aleyhisselam ne sayılıyormuş? İnsan. Muhammet sallallahu aleyhi ve sellem bir insan değil mi? Peki onu bugün insan sayan kaç tane Müslüman var? Tamam, siz sayıyorsunuz da… Sizi sormadım, siz sayıyor musunuz diye değil. Muhammet sallallahu aleyhi ve selemi tanrılaştıranlar mı çok, insan sayanlar mı çok? Tanrılaştıranlar çok.

“325’te toplanan Ekümenik İznik Konsülü İsa’nın yaratılmış olmadığına, Baba’dan doğduğuna ve onunla aynı özden olduğuna karar verdi.” İsa’yı tanrılaştıran İznik Konsülü. “431’de 3. Ekümenik Efes Konsülü şu kararı aldı: -bunların hepsi Anadolu topraklarında oluyor, başka yerde değil- İsa kendi kişiliğini akıllı ruhla canlandırılmış bir bedenle birleştirerek insan olmuştur.”. Kendini insan yapan İsa’nın kendisidir diyor, Allah falan değil çünkü o da tanrı ya! “Meryem Ana, gerçek anlamda tanrının anasıdır.” Tanrıyı doğurdu. Bakın bu kaç yılında? 431. İsa aleyhisselamdan 400 sene sonra alınan bir karar.

“451’de toplanan 4. Ekümenik Kadıköy Konsülü onun gerçek tanrı olduğunu şöyle ilan etti: -Bizim Kadıköy’de İsa aleyhisselamı tanrı ilan ediyorlar. Yine Avrupa Yakasına geçmemişler, hep Anadolu’dalar. İfadeye bakar mısınız?- “Rabbimiz Mesih İsa’nın mükemmel tanrılığa ve mükemmel insanlığa sahip gerçek tanrı ve gerçek insan olduğunu; akıllı bir ruhtan ve bedenden oluştuğunu, tanrılık açısından Baba ile insanlık açısından da bizimle aynı özden olduğunu, günah dışında hepimize her şeyde benzer olduğunu, tanrılık açısından yüzyıllar öncesinden Baba’dan doğduğunu, insanlık açısından bizim esenliğimiz için bakire Meryem’den doğduğunu oy birliği ile kabul ettiğimizi resmen ilan ederiz.”. Bunun özeti ne? İsa, yüzde yüz insan, yüzde yüz tanrıdır. Bugünkü Hıristiyanların söylediği budur. Peki, bunun mantığı var mı? Tanrı işi, mantıkla anlaşılmaz.

Şimdi aynı şekilde bir hareket var. İslam’ı Katolikleştirme hareketi var. Allah’ın dini olmaktan çıkardın mı gerisi kolay. Yani Kuran’la irtibatını kopar, sünnetle irtibatını kopar. Avrupa’ya gidip Türkiye’ye akademisyen olarak gelen birçok kimse bu işin canla başla mücadelesini veren kişiler. Çok geniş bir hareket var. Zaten büyük ölçüde de başarılı oldular. Niye başarılı oluyorlar? Çünkü biliyorsunuz sağlık yayılmaz ama hastalık yayılır. Bunlar birer hastalık, birer mikrop. Çabucak yayılabiliyor. Peki, bunlara karşı ne yapmamız lazım? Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin yaptığı gibi kitabı ve hikmeti bütün insanlara öğretmemiz lazım. O görev bugün bizde. Öncelikle kendimiz öğrenmemiz lazım, sonra Türkiye’deki herkese, sonra da dünyadaki herkese öğretmemiz lazım.

Peygamberimiz kitabı ve hikmeti nasıl öğretiyordu? Onun için bundan sonra sık sık tekrarlayacağımız bir ayeti okuyalım ki bu cumartesi günü de Kuran’ı Anlama Platformunun töreninde de o konuyla ilgili bir konuşma yaptık. Ama buna sık sık vurgu yapmamız lazım, herkesin zihnine iyice yerleşmesi için. Peygamberimiz nasıl öğretiyordu?

Müzzemmil suresini açıyoruz. 73. sure, 573. sayfa. Bu, ilk inen surelerden. İlk ayetlerden başlıyoruz. Şöyle bir açıklama var elimdeki mealde: İlk vahiy geldikten sonra Hz. Peygamber ilk kez Cebrail’i asli şekliyle görmüş, vücudunu bir ürperti ve titreme kaplamıştı. Doğruca evine gidip Hz. Hatice’ye “Beni örtün.” demişti. İşte bu olayın ardından Cebrail aleyhisselam yine kendisine vahiyle gelmiş ve Resulü Ekrem’e bu şekilde hitap etmişti. Buna göre bu sure kaçıncı sırada inmiş oluyor. İlk vahiy geldikten sonra, 2. sırada inmiş oluyor değil mi? Zaten o ilk vahiy geldiği zaman değişik görüşler var. İşte ilk inen Fatiha suresiydi. İkincisi Kalem suresiydi diye var. İlk inen “îkra”, Alak suresinin ilk ayetleriydi, ondan sonra bu sure indi. Ama zaten surenin yapısı buradaki ifadeyi doğruluyor. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin asıl görevi “yuallimihul kitabe ve hikme” çünkü geliş sebebi o değil mi? İnsanlara kitabı ve hikmeti öğretmek. Kitabı ve hikmeti öğretmekse bunun usulünün de kendisine bildirilmesi lazım değil mi? Bunun ilk önce olması da gerekir. Öğretme usulünün bildirilmesi için evvela öğretilecek bir malzeme olması lazım. Yani öğreteceği bir malzeme vermeden usulü öğretmenin anlamı ne? Neyi öğreteceksin? Onun için önce ayetlerin inmiş olması arkasından şimdi okuyacağımız ayetlerin inmiş olması mantık açısından da gerekir. Yani tarihi rivayetlerde hata olsa bile mantık bunu gerektirir.

Şimdi bakın, bu sureler indiği zaman Peygamberimize namaz farz kılınmış mıydı? Hayır, kılınmamıştı. Yani mesela işte, İkra suresi indiyse orada namaz yok. Fatiha suresi indiyse orada da namaz yok. Kalem suresi indiyse orada da namaz yok. Namaz emri yok. Öyleyse biz bu ayeti anlarken buna göre anlamamız lazım değil mi? O ortama göre anlamamız lazım. Şimdi burada diyor ki Allahü Teâlâ, “Ey elbisesine bürünen ya da kendi içine kapanan, toplumunda yalnızlaşan -Çünkü o yeni durum onu şaşırtıyor tabi, yani nasıl olacak diye.- gece kalk, az bir kısım hariç.”. Gece kalk! Kalkmak için ne yapmak lazım? Yatmak lazım değil mi? Yani birazcık yat, dinlen ve kalk.

Bilmiyorum hiç denediniz mi ben denemişimdir. Mesela yatsı namazından sonra biraz uyuyun ondan sonra öyle bir dinlendiriyor ki insanı. Kalkın arkasından yani ben böyle çok fazla çalışmak gerektiği zamanlar hep öyle yapmışımdır eskiden talebeliğimde ve İstanbul Müftülüğünün o ağır görevleri sırasında. Şimdi Süleymaniye Vakfındaki şey o kadar ağır değil, bak bu arkadaşlarımızın hepsi yardım ediyor. Orada fazla yardımcı yoktu. Gerçi şimdi çok fazla arttı şey ama çok şükür arkadaşlarımız da var. Onlar da yetiştiler hamd ü senalar olsun. Yatsı namazından sonra birazcık uyurdum. Fazla değil az. Sonra uyanırdım, vücut tamamen dimdik, dinlenmiş vaziyette kalkar çalışırdım.

Şimdi bu ayetlere bakınca o aklıma geliyor. Şimdi diyor ki Allahü Teâlâ, “Gece kalk, az bir kısmı hariç.”. O az bir kısmında ne yapacak? Uyuyacak. Peki, ne kadar kalkacak gece? “Gecenin yarısında kalk.” Gecenin yarısı ne zaman? Gece yarısı ne zaman? Yatsı namazı bittikten sonra başlar. Yani bugün yatsı ezanı okunduğu zamandan itibaren gece yarısı başlar.

Avrupalılar gece yarısını saat 12.00’de başlatırlar. Yahu saat 12.00’de saatiniz olmazsa gecenin yarısı olduğunu nereden anlayacaksınız? Hayalcilik işte. Kültürleri böyle hayali şeylere dayanan insanların oluşturduğu, hayali bir inancın peşinde olanlardan başka ne beklersiniz? Böyle hayaller üzerine kurulmuş bir dünya. Müslümanların uyuyor olmasından istifade ediyorlar.

“Gecenin yarısında kalk.” Yani akşamdan gideceksin, ondan sonra namaz yok yani ne akşam namazını kılacaksın, ne yatsıyı. Öyle bir görev yok değil mi? Gidersin eve güneş batmıştır. Köy yerlerinde yaşayanlar bunu gayet iyi bilirler. O zamanın Mekke’si de öyledir. Geldin, zaten yorulmuşsun akşama kadar, vücudunu eve zor atarsın. Hemen şöyle biraz uyursun, kalkarsın gecenin yarısı. “Ya da geceden biraz noksanlaştır, gecenin yarısından.” Yani hava karardıktan sonra da biraz uyu değil mi? Ya da sabaha kadar çalış, biraz uyu. Yani tanyeri ağarana kadar çalış biraz uyu. “Ya da buna bir ilave yap.” Gece yarısından daha fazla çalış. Ki gecenin çok az bir kısmını uykuyla geçiriyorsunuz, büyük bir kısmını çalışmayla geçiriyorsunuz. Peki, ne yapayım Ya Rabbi o zaman? “Kuran’ı ağır ağır, yavaş yavaş, hazmede ede oku.” Mesela bir bahçeye güzel bir şekilde suyu götürür yavaş yavaş sularsanız o toprak ne yapar? Suyu emer. Ama büyükçe bir suyu hızlı bir şekilde oraya yöneltirseniz o su ne yapar o bahçeyi? Alır götürür, olanı da götürür. Bırakın fayda vermeyi, zararlı olur. Onun için yavaş yavaş oku diyor. Tabi bunun içerisinde, düşün, anla; ilerisini, gerisini, bağlantılarını hepsini düşün. Niye, çünkü Peygamberimiz kitabı ve hikmeti kendisi öğrenecek. Bunu öğrenmenin de bir yolu yordamı var. Biraz sonra göreceğiz.

“Kuran’ı ağır ağır, düşünerek, anlayarak oku. Çünkü sana çok ağır bir görev yükleyeceğiz. Bir söz, bir emir vereceğiz, ağır bir emir vereceğiz.” O ağır emir gelmeden önce ne yapması lazım? Hazırlanması lazım. Önemli bir göreve getireceğiniz kişileri önce yetiştiriyorsunuz değil mi? Ondan sonra oraya getiriyorsunuz. Peki, niye gece kalkıyor? “Çünkü gece kalkmak çok daha etkilidir ve o zaman ki sözler, okuyacağın sözler daha kalıcı etki bırakır sende yani unutmazsın zihnine yerleşir.” Peki, neden gündüzün yapmıyorum Ya Rabbi? “Çünkü gündüzün yapacağın bir sürü iş var.” Uzun bir yüzmedir. Yani bir oraya gidersin bir buraya gelirsin bir havuzda o tarafa bu tarafa yüzen insanlar gibi iş gereği bir oraya gidersin bir buraya gelirsin, bir oraya gidersin bir buraya gelirsin. Meşguliyetten dolayı okuma fırsatın olmaz. Akşam güneş battı mı herkes evlerine çekilir, sokak lambası yok bir şey yok biliyorsunuz. Televizyon da herhalde yokmuş o zaman, internet de yokmuş. Dolayısıyla hiç meşgul edecek bir şey yok, tamam. Peki, ondan sonra bir şey diyor, “ve Rabbinin adını hatırla.”. Yani Allah’ın emirlerini her işte hatırlayacak hale gel. Tümüyle ona yönel. Yani kendini tamamen Cenabı Hakk’ın yoluna yönelt.

Şimdi buraya kadar emir kime verilmiş? Sadece Peygamberimize. O zaman sadece kendisi öğrenecek değil mi? Acaba öyle mi? Şimdi bu surenin son ayeti Medine’de inmiştir. Burada diyor ki Allahü Teâlâ… yani Müslümanlar Mekke’de Mekke’nin yönetiminden sorumlu muydular? Değil. Savaş yapma ne bileyim birtakım ilişkiler yani böyle günlük işlerde aktif durumda mıydılar yoksa pasif durumda mıydılar. Pasif. Dolayısıyla bunların çok vakitleri vardı değil mi? Medine’de ne oldu? Çok etkili hale geldiler. Yönetimde etkili, artık savaş yapmak, şehrin işlerini düzenlemek, insanların ihtiyaçlarıyla ilgilenmek falan birçok şey ortaya çıktı.

İşte Medine’de inen ayette diyor ki Allahü Teâlâ, “Senin Rabbin biliyor, sen gecenin üçte ikisine yakın bir süre kalkıyorsun.”. Gece, üç bölüme ayrılır. Bir, akşam. Akşam dediğimizde hangi vakit anlaşılır Türkçede? Güneşin batmasından yatsının sonuna kadar yani o gündüzden kalan aydınlık bitene kadar akşam deriz değil mi? Ondan sonra gece dediğimiz vakit başlar. Ne zamana kadar? Sabaha kadar. Sabahleyin de tanyeri ağardığı zaman güneş doğana kadar. Dolayısıyla gecenin birinci bölümü güneşin batmasından havanın kararmasına kadar; ikinci bölümü havanın kararmasından tanyerinin ağarmasına kadar, sabah namazı vaktine kadar; üçüncü bölümü sabah namazı vaktinden güneşin doğmasına kadar. O zaman gecenin üçte ikisine yakın ayakta duruyorsun dendiğinde demek ki bir akşamdan işte hava kararana kadar biraz uyuyor. Bir de sabahleyin biraz uyuyor. Üçte ikisine yakın bir zamanda ayakta, çalışıyor. Gecenin büyük bir bölümünü ne yapıyor? Kuran okuyarak geçiriyor. Gecenin yarısı bazen de tam yarısını öyle yapıyor ve bazen de üçte birini. Peki, bunları yapmadığı bir gece var mı bu ayetlerden anlaşılan? Yok. Bütün, her gece, yaz kış değil mi, her gece?

Peki, tek başına mı acaba? Buraya kadar tek başına gibi anlaşılıyor değil mi? Burada ne diyor? “Seninle beraber bir grup da aynısını yapıyor.” Peygamberimizle birlikte bir grup. Peygamberimiz bunlara işte kitabı ve hikmeti böyle öğretiyor. Hepsi beraber. Bunu nerede yapıyorlardı hatırlıyor musunuz? Darül Erkamda yapıyorlardı Mekke’de değil mi? Medine’de de mescitte yapıyorlardı. Bu ayetler inene kadar da yapıyorlardı, ondan sonra da yapmaya devam ettiler.

Peki, acaba bir grup Müslüman mı yoksa diğer Müslümanlar yapmıyor muydu bu işi? “Gece ile gündüzün ölçüsünü Allah koyar. Allah bildi ki sizin buna gücünüz yetmeyecek. Buna güç yetiremeyeceksiniz. Sizin yüzünüze baktı, tövbenizi kabul etti. O zaman Kuran’dan kolayınıza geleni okuyun.” Kolayınıza geleni okuyun derken zamanla sınırlı mı burada? Var mı zaman var mı? Zaman yok artık. 24 saat içerisinde ne zaman kolayınıza geliyorsa o zaman okuyun. Onun için Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir yere oturduğu zaman orada mutlaka Kuran okur, birisiyle konuştuğu zaman konuşma bitince ona Kuran okur ve mescitte Kuran okur, insanlara öğretirdi.

“Allah biliyor ki içinizden hasta olanlar olacak, bir kısmı da yeryüzünde yolculuğa çıkmış olacak Allah’ın ikramından yararlanmak için -yani ticaret yapacak- bir grup da Allah yolunda savaşacak.” Peki, o zaman bu emirde muhatap olmayan bir Müslüman var mıymış? Yok. O zaman demek ki ilk zamandan itibaren bütün Müslümanlar bu görevle görevliymişler. Gecenin üçte biri, üçte ikisi ve üçte ikisine yakın bir zaman gecenin yarısı kalkıyorlarmış, hepsi. Ve Kuran okuyorlarmış. Bir grup Peygamberimizle beraber ama Peygamberimizle beraber olmayanlar da yine okuyorlar evlerinde ya da belki küçük gruplar halinde kendi aralarında toplanıp okuyorlar. Peygamberimizle beraber olanın aldığı bilgiyi bu taraflara getirmesi söz konusu olur.

“Kuran’dan kolayınıza geleni okuyun” Buraya kadar namazdan bahis var mı? Yok. Namaz, bundan sonra anlatılıyor. İlk ayette namaz yok. Çeviri de var da yok işte ona dikkatinizi çekeceğim. Zaten araya namazı kattıkları için tefsirlere bakın işin içinden çıkamazlar. Namaz yok. Bu ne? Bu, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin Kuran’ı ve hikmeti öğretmesi.

Şimdi 13 yıl Mekke. Bu ayetler Medine’de ikinci yılda inmiş olsalar, niye ikinci yıl diyorum çünkü Bedir Savaşı ikinci yılda oldu. Savaştan bahsettiğine göre yani savaşacaksınız falan diyor, Bedir savaşının hemen öncesinde bu ayet inmiş olabilir. O zaman toplam kaç yıl Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ve ashabı her gece istisnasız Kuran ve hikmet öğreniminde bulunmuş? 15 yıl. Peki ondan sonra bu öğrenim bitmiş mi? Devam etmiş her gün. Ama artık gecenin yarısı, üçte ikisine yakın ya da üçte biri gibi zamanla sınırlı olmayarak devam etmiş. İşte Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ashabına kitabı ve hikmeti böyle öğretmiş.

Hikmet neydi? İlgili ayetleri birleştirerek bir hükme varma. Onun için Peygamberin sahabesine bakıyorsunuz çok küçük bir kelime söylüyor, o bir tek basit bir kelime söylüyor, konuyu o kadar güzel anlamış ki tamamen hazmetmiş. Ama arkasından gelenler bunlar gibi Kuran eğitiminden geçmedikleri için onların sözünü anlamaktan aciz kalmışlar. Peygamberimizin hikmetle ilgili söylediklerini yani Kuran’dan çıkararak öğrettiği hikmeti de kavramaktan aciz kalmışlar, Peygamberin sözüyle Kuran arasındaki ilişkiyi koparmışlar, sahabenin sözüyle Kuran arasındaki ilişkiyi koparmışlar. Düşünmemişler ki bu sahabe dediğiniz kişiler, hele Mekke’den gelenler 15 yıl her gece kalkarak en az gecenin üçte biri, yarısı ya da üçte ikisine yakın bir süre Kuran’ı ve hikmeti öğrenmişler. Bir grup Peygamberimizle beraber öğrenmiş tabi ki onla beraber olanlar ertesi akşam dağılır giderler, mutlaka evlerde birer küçük Darül Erkamlar oluşmuştur. Herkes bunu her akşam öğrenmiş.

Onun için dikkat ederseniz bu dini bize kadar ulaştıranlar Mekke’den Medine’ye gelenlerdir. Medine’dekiler o kadar güçlü değiller. Dört halifenin dördünün de Mekke’den olmasını tutup da imamlar Kureyştendir gibi siyasi bir kelimeyle özetlemenin imkanı yok. Bunlar bakın, Ebubekir (r.a.) ilk Müslümanlardan değil mi? Ali (r.a.) ilk Müslümanlardan. Osman (r.a.) ilk Müslümanlardan. Hz. Ömer biraz gecikmeli ama diğer insanlarla kıyasladığınız zaman ilk kırktan. Yani biraz gecikmeyi Hz. Ali, Hz. Osman Hz. Ebu Bekir ile kıyasladığınız zaman söylersiniz. Ama diğer Müslümanlarla kıyaslarsanız ilk Müslümanlardan.

En uzun süreli Kuran’ı öğrenenler bunlar ve işi özümsemişler. Tamamen hücrelerine kadar konu işlemiş. İşte Peygamberimizin Kuran’ı öğretmesi, hikmeti öğretmesi böyle. Dolayısıyla Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem herhangi bir şey söylediği zaman bunlar ilgili ayetleri zaten öğrenmiş oldukları için olayı hemen kolayca kavrıyorlar. Ama ilgili ayetleri öğrenmediğiniz zaman kavramanız zor olur. Hatta hiç anlamayabilirsiniz. Çok da yanlış olabilir.

Şimdi Erzurumlu bir kadının sözünü anlatıyorlar da. Burma bilezik Erzurum’da bir ara modaydı. Kadının birisi ki bizimkiler tanıyorlar. Yani bu bizzat olmuş bir olay. Takı olarak taktıkları altın liraları götürmüş kuyumcuya demiş ki bundan bana burma bir bilezik yapın demiş. Tamam demişler, yok demiş benim yanımda yapacaksınız. Sonra bir hile mile yaparsınız falan diye. Şimdi eritmişler onun yanında, bakmış ki hiç altına benzemeyen bir şey oldu. Sonra oğluna demiş ki, oğlum demiş kuyumcu dükkanlarının önünden geçerken dükkanın önünde kara demir gibi bir parça görürsen hemen al getir, onlar altındır demiş.

Şimdi siz meseleyi bilmiyorsanız fark edemezsiniz ama biliyorsanız hemen anlarsınız meseleyi. Yani gördüğünüzün değerini hemen fark edersiniz. Ondan dolayı uzmanlık son derece önemlidir. Onun için bakıyoruz ki Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin sahabesi meseleyi çok güzel anlıyor, çok kolay anlıyor. Hemen sonuca varıyor. Mesela Ayşe Validemize bir soru soruluyor. Bizim bu Doğru Bildiğimiz Yanlışlar kitabında geçiyor. Bakın asırlardır Müslümanların hazmedemediği bir konuyu Ayşe Validemiz çok basit bir kelimeyle cevaplandırıyor. Ama onun o sözünü kimse anlayamıyor. Muaze adında bir kadın Ayşe Validemize geliyor, diyor ki, neden adetli kadın oruç tutuyor da namaz kılmıyor? O da diyor ki, sen Haruralı mısın? Hayır öyle değilim diyor, Haruralı değilim, soru soruyorum. Yani bu ne biçim soru demiş oluyor Ayşe Validemiz. Demiş ki bizim başımıza böyle bir olay gelince oruç tutmamız emredilirdi ama namaz kılmamız emredilmezdi. Şimdi o kadın diyor ki, yahu adetli kadın niye namaz kılmasın? Çünkü Haruralılar adetli kadın namaz da kılar diyorlarmış. Ayşe Validemiz de böyle çok kısa bir cevap veriyor. Diyor ki, ne diyor: “Biz orucun kazasıyla emrolunurduk, namazın kazasıyla emrolunmazdık.”.

Şimdi bakıyorsunuz ki bu “kaza” kelimesinin anlamı değişmiş ve insanlar başka manalar vermişler. O zaman, zamanında yapılan ibadet anlamındayken daha sonra zamanında yapılmayan ibadetin daha sonra yapılması anlamında kullanılır olmuş. Bir müddet sonra da Ayşe Validemizin o kadının sorusuna karşı şaşkınlığı tam tersine dönmüş. Bu hadise dayanarak, bize namazı kaza etmemiz emredilmez, orucu kaza etmemiz emredilirdi noktasına gelmiş. Bir adım daha ileri gitmiş demişler ki, adetli kadının Ramazanda oruç tutması haramdır. Tamam, haramsa haram. Ama daha sonra tutması farzdır. E bunu nerden çıkarıyorsunuz? Zamanında tutmasını yasaklayacaksın, daha sonra emredeceksin de delilin ne? Neye dayanıyorsun?

Peki, hangi şey orucu bozar? Yeme, içme, cinsel ilişki; peki, güzel. Adetli kadın bunlardan hangisini yaptı? Tabi sıkışıyorlar orada sözle onu ifade etmiyor, bu konuda icma vardır diyor. Sıkıştığı zaman topu taca atmaktır icma. O icmalar, Katoliklerin konsül kararlarına benziyor.

Şimdi Katolikler konsül kararlarını az önce size okudum. Diyor ki, falanca gün Efes’te toplaştık diyor. Filanca gün Kadıköy’de toplaştık. Filanca tarihte İznik’te toplaştık. Falanca tarihte Antakya’da toplaştık. Kimler katılmış toplantıya, kimler konuşmuş belli. Peki, bu konuda nerde toplantı yapılmış, kim hangi kararı almış söyler misiniz bana? Böyle bir şey yok. Peki, olgunlaştığı söylenen bir dinde ilave ve çıkarma olur mu? Olmaz. Nerden yapıyorsunuz? Bakın bugün hala gereksiz tartışmalar var.

Şimdi Yahya, buradaki Ayşe Validemizin sözünde geçen “kada” kelimesinin eski sözlüklerden Feyyumi’nin El Müsbahül Münir’inden bir okusun, bir dinleyin bakalım.

Yahya Şenol: Evet elimizdeki sözlük Ahmet bin Muhammet bin Ali el Feyyumi’nin  El Müsbahül Münir adlı sözlüğü. Onun “kada” maddesini ben Arapça olarak okuyacağım, Hocam tercüme edecek. Şöyle demiş Feyyumi, bu kelimeyi açıklıyor.

İki kişi arasında kaza ettim dendiği zaman hükmettim denir. Zaten bizde de kadılık kelimesi vardır. Kaza denir ya. Sizin şehrin kaç tane kazası var? Yani ne demek, kadısı bulunan kaç tane yerleşim merkezi var demektir. İşte bugün de öyle. Kaza merkezlerinde yani ilçelerde hakimler olur değil mi? Onun için adına kaza denmiştir.

Kazayı hacette bulundum dediği zaman ihtiyacımı karşıladım demektir.

Mesela kazayı düyun denir: borcu ödedim.

Haccımı kaza ettim dendiği zaman hac yaptım demektir. Yoksa vaktinden sonra yaptım değil yani.

Mesela Allahü Teâlâ ayetinde der ki, “İbadetlerinizi tamamladığınız zaman, ibadetlerinizi yerine getirdiğinizde”. İşte kaza kelimesi, ibadeti zamanında yapmak anlamındadır diyor.

Ayeti kerimede “Feyda kadatüm salate” buyruluyor. Bu, namazı kıldığınız zaman demektir ki bu Nisa suresinde olan ayettir.

Alimler ibadetlerde kazayı vaktinin dışında yerine getirilen, edayı da vaktinde yerine getirilen için kullandılar daha sonra. Yani daha sonra alimler, kaza kelimesinin anlamını değiştirdiler. Yeni bir terim oluşturdular diyor.

Bu kaza kelimesinin bir ibadeti vaktinin dışında yapma anlamında olması, bunun sözlük anlamına aykırıdır. Bak bunu sözlükçü söylüyor. Şimdi bugün kalkmışlar bize karşı çıkıyorlar. Yahu kardeşim bize karşı niye çıkıyorsunuz? Gidin o adamlara anlatın lafınızı. Gidin, görüşün, değiştirsin sözlüğündeki… Eğer bulabilirseniz tabi 770 yılında ölmüş adamı.

Bu diyor, sözlük anlamına aykırıdır. Ama yeni bir terim oluşturmuşlar, vaktinde yapılan ibadetle daha sonra yapılan ibadeti birbirinden ayırmak için.

Şimdi bakıyorsunuz ki ortalık yıkılıyor. Ama Ayşe Validemiz hemen bir kelime söylüyor “Orucu kaza etmekle emrolunurduk.”. Ne demek manası? Oruç tutmakla emrolunurduk diye. Kaza kelimesinin vaktinin dışında bir ibadeti yapmak için kullanılması 150 sene kadar sonra olmuştur. Şimdi tutuluyor 150 sene sonraki kelimenin anlamını 150 sene önceye taşıyorsunuz, onun anlamını değiştiriyorsunuz, bu defa bütün hükümleri değiştiriyorsunuz; akıl ve mantık almayınca, izah etme şansı ortadan kalkınca bu defa topu taca atar gibi bu konuda icma vardır diyerek sıyrılmaya çalışıyorsunuz.

Neyse, biz burada şu ayeti tekrar okuyalım, dersimizi bugün bitirmiş olalım. Ne diyor Allahü Teâlâ, “Size sizin içinizden bir elçi gönderdik. Sizden olan. Size ayetlerimizi okuyor, sizi geliştiriyor.”. İşte öyle bir geliştirmiş ki bunlar, hayatı anlamışlar, kavramışlar. Sahabenin gittiği her yerde bugün yine Müslümanlık var. Ama sahabeden sonra gidilen, 8 asır kalınan İspanya’da, İspanya’ya kimse Müslüman demiyor. Osmanlıların 4 asır kaldığı Romanya, Yunanistan, Bulgaristan bugün İslam devleti değil. Ama sahabenin bir kere gittiği, bugün adına İslam devleti demediğimiz tek bir yer yok. Peki, nasıl oluyor? Çünkü Peygamberimiz bunları öyle bir yetiştirmiş ki. Bunlar mesela bugün Ömer (r.a.) Türkiye’ye gelse otomobil ehliyeti vermez. Çünkü ilkokul diploması yok. Ama onun bir sözüyle profesör olan kaç kişi vardır. Onun üzerine doktora yapan, onun sözleri üzerinde araştırmalar yapan. Yani her biri birer büyük değer haline getirilmiş. Ama bunlar öyle bedava değil. 15 sene her gece Kuran okuyarak, Kuran’ı da öyle ben bu gece de hatim ettim -ona zaten Kuran okuma demez onlar. Onlara söyleseniz böyle yaptım. Gülerler. Katıla katıla gülerler. Ne yaptın bir daha anlatsana derler. Yahu sen deli misin, böyle Kuran mı okunur derler.

Şimdi bak, “yavaş yavaş, anlayarak, düşünerek” bir de hikmet öğretiliyor, o ayetlerin her birisinin bağlantılı olduğu ayetleri. Dolayısıyla öylesine özümsemişler ki bunlar 15 yıl içerisinde, iyice yetiştikten sonra kısa süre içerisinde 6 yıl gibi bir sürede tüm Arap Yarımadasını  dönüştürmeyi başarmışlar. Ondan sonra gelenler de biliyorsunuz artık Kuzey Afrika’dan ta Çin içlerine kadar geniş bir bölgeye İslam’ı yaymışlar. Oralara hala İslam devleti deniyor.

Ondan sonra diyor ki, “Sizin bilmediğinizi öğretiyor.”. Öyleyse bize düşen bir görev var. Biz Allah’a şükür her yerde camilerimiz var. Camilerimizin her birisini birer Darül Erkam yapmak zorundayız. Mevcut camiler, öyle yeni evler açmaya gerek yok. Çünkü Darül Erkam olan yer herkese açık olmalı. İsteyen herkes gelebilmeli. Bakın biz şu anda bu dersi Ensar Vakfında yapıyoruz. Onun yerine Süleymaniye Camisinde yapsak cemaat birkaç kat artar. Çünkü şu kapılar, şu girişler birçok kimseyi psikolojik olarak etkiler. Ama cami öyle değil. Herkes çok rahat bir şekilde girer. Herkes güvenerek girer. Dolayısıyla bütün camileri birer Darül Erkam yapmamız lazım. İmamlar da orada grup başı olarak -imam ve müezzinler- halka Kuran öğretmeliler. Ve bütün hepimizin evini de birer küçük Darül Erkam yapmamız lazım. Eşimizle dostumuzla ama her gün, 10 dakika, 20 dakika, yarım saat, 1 saat, 2 saat durum ve şarta göre fakat ama her gün mutlaka Kuran öğrenmemiz lazım. Bunu bütün Türkiye’ye yaymamız lazım. Ondan sonra bütün dünyaya yayılması lazım.

Şimdi ben az önce okuduğum ayetleri anladığım zaman gerçekten kendi kendime böyle bir kızardığımı, utandığımı hissettim. Niye? Ben bir şey bildiğimi zannediyordum. Ya iyi çalışıyoruz falan filan. Sahabeyle kıyaslarsan bizimkisi hiçbir şey. Yani bunlar ne kadar çok çalışmışlar. Bunların bu başarısı asla tesadüfi değil. Ciddi birer insan olarak yetişmişler. Gerçekten bütün insanlığın önüne konacak örnek insanlar olarak yetişmişler. Onun için bizim de öyle yetişme mecburiyetimiz var. Aksi takdirde yok efendim kültür haline getirmek istiyoruz. Tabi ki isteyecek birileri, isteniyor. Katolikleştirmeye çalışıyorlar, elbette çalışacaklar, çalışmazlarsa ayıp zaten. Ama bizim bütün bunları etkisiz hale getirecek ve onları da İslamlaştıracak bir şekilde çalışmamız lazım. Dolayısıyla tekrar ediyorum. Camilerimiz birer Darül Erkam haline gelmeli, bütün mahallelerdeki. İnsanlar Kuran okumak için oraya toplaşmalı.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
2 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
3 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
4 Hikmet Çalışmaları | Allah’ın Kitabına Uymayanın Hayatı Cehennem Olur 6 Nisan 2024
5 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
6 Hikmet Çalışmaları | Dinde Kendini Merkeze Koymak 30 Mart 2024
7 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
8 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
9 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
10 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
11 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
12 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
13 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
14 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
15 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
16 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
17 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
18 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
19 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
20 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
21 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
22 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
23 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
24 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
25 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
26 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
27 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
28 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
29 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
30 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
31 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
32 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
33 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
34 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
35 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
36 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
37 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
38 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
39 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
40 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
41 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
42 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
43 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
44 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
45 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
46 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
47 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
48 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
49 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
50 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
51 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
52 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
53 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
54 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
55 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
56 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
57 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
58 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
59 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
60 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
61 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
62 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
63 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
64 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
65 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
66 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
67 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
68 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
69 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
70 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
71 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
72 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
73 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
74 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
75 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
76 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
77 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
78 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
79 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
80 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
81 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
82 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
83 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
84 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
85 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
86 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
87 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
88 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
89 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
90 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
91 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
92 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
93 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
94 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
95 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
96 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
97 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
98 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
99 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
100 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
112 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
113 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
114 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
115 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
116 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
117 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
118 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
119 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
120 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
121 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
122 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
123 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
124 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
125 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
126 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
127 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
128 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
129 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
132 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
136 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
137 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
140 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
146 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
152 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
153 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
155 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
164 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
169 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
173 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
174 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
181 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
182 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
190 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
191 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
192 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
193 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
198 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
199 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
200 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
201 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
216 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
217 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
224 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
225 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
226 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
227 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
228 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
229 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
230 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
231 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
250 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
253 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
254 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
255 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
256 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
257 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
258 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
259 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
261 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
262 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
263 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
264 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
265 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
266 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
267 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
268 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
269 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
270 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
271 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
272 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
273 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
274 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
275 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
276 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
277 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
278 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
279 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
280 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
281 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
282 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
283 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
284 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
285 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
286 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
287 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
288 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
289 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
290 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
291 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
292 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
293 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
294 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
295 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
296 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
297 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
298 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
299 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
300 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
301 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
302 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
303 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
304 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
305 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
306 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
307 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
308 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
309 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
310 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
311 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
312 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
313 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
314 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
315 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
316 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
317 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
318 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
319 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
320 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
321 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
322 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
323 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
324 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
325 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
326 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
327 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
328 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
329 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
330 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
331 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
332 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
333 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
334 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
335 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
336 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
337 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
338 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
339 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
340 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
341 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
342 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
343 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
344 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
345 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
346 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
347 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
348 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
349 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
350 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
351 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
352 İcma 11 Ekim 2016
353 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
354 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
356 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
357 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
358 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
359 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
360 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
361 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
362 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
363 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
364 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
365 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
366 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
367 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
368 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
369 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
370 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
371 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
372 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
373 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
374 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
375 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
376 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
377 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
378 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
379 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
380 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
381 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
382 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
383 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
384 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
385 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
386 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
387 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
388 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
389 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
390 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
391 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
392 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
393 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
394 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
395 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
396 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
397 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
398 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
399 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
400 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
401 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
402 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
403 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
404 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
405 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
406 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
407 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
408 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
409 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
410 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
411 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
412 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
413 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
414 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
415 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
416 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
417 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
418 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
419 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
420 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
421 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
422 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
423 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
424 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
425 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
426 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
427 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
428 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
429 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
430 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
431 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
432 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
433 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
434 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
435 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
436 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
437 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
438 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
439 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
440 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
441 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
442 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
443 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
444 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
445 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
446 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
447 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
448 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
449 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
450 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
451 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
452 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
453 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
454 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
455 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
456 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
457 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
458 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
459 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
460 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
461 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
462 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
463 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
464 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
465 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
466 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
467 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
468 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
469 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
470 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
471 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
472 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
473 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
474 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
475 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
476 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
477 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
478 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
479 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
480 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
481 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
482 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
483 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
484 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
485 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
486 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
487 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
488 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
489 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
490 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
491 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
492 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
493 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
494 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
495 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
496 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
497 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
498 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
499 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
500 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
501 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
502 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
503 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
504 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
505 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
506 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
507 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
508 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
509 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
510 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
511 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
512 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
513 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
514 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
515 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
516 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
517 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
518 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
519 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
520 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
521 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
522 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
523 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
524 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
525 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
526 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
527 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
528 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
529 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
530 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
531 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
532 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
533 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
534 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
535 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
536 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
537 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
538 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
539 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
540 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
541 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
542 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
543 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
544 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
545 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
546 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
547 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
548 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
549 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
550 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
551 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
552 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
553 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
554 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
555 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
556 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
557 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
558 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
559 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
560 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
561 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
562 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
563 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
564 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
565 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
566 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
567 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
568 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
569 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
570 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
571 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
572 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
573 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
574 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
575 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
576 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
577 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
578 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
579 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
580 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
581 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
582 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
583 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
584 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
585 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
586 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
587 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
588 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
589 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
590 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
591 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
592 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
593 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
594 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
595 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
596 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
597 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
598 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
599 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
600 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
601 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
602 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
603 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
604 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
605 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
606 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
607 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
608 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
609 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
610 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
611 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
612 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
613 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
614 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
615 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
616 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
617 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
618 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
619 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
620 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
621 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
622 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
623 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
624 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
625 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
626 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
627 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
628 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
629 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
630 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
631 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
632 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
633 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
634 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
635 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
636 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
637 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
638 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
639 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
640 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
641 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
642 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
643 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
644 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
645 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
646 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
647 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
648 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
649 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
650 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
651 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
652 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
653 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
654 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
655 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
656 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
657 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
658 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
659 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
660 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
661 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
662 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
663 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
664 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
665 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
666 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
667 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
668 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
669 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
670 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
671 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
672 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
673 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
674 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
675 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
676 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
677 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
678 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
679 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
680 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
681 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
682 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
683 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
684 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
685 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
686 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
687 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
688 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
689 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
690 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
691 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
692 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
693 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
694 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
695 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
696 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
697 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
698 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
699 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
700 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
701 Hac 11 Kasım 2008
702 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
703 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
704 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
705 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
706 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
707 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
708 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
709 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
710 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
711 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
712 Oruç 26 Ağustos 2008
713 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
714 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
715 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
716 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
717 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
718 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
719 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
720 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
721 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
722 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
723 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
724 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
725 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
726 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
727 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
728 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
729 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
730 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
731 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
732 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
733 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
734 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
735 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
736 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
737 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
738 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
739 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
740 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
741 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
742 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
743 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
744 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
745 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
746 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
747 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
748 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
749 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
750 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
751 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
752 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
753 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
754 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
755 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
756 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
757 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
758 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
759 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
760 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
761 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
762 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
763 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
764 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
765 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
766 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
767 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
768 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
769 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
770 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
771 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
772 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
773 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
774 Mearic Suresi 27 Mart 2007
775 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
776 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
777 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
778 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
779 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
780 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
781 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
782 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
783 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
784 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
785 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
786 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
787 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
788 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
789 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
790 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
791 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
792 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
793 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
794 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
795 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
796 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
797 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
798 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
799 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
800 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
801 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
802 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
803 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
804 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
805 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
806 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
807 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
808 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
809 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
810 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
811 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
812 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
813 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
814 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
815 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
816 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
817 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
818 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
819 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
820 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
821 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
822 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
823 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
824 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
825 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
826 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
827 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
828 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
829 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
830 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
831 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
832 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
833 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
834 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
835 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
836 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
837 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
838 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
839 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
840 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
841 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
842 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
843 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
844 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
845 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
846 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
847 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
848 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
849 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
850 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
851 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
852 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
853 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
854 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
855 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
856 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
857 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
858 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
859 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
860 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
861 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
862 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
863 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
864 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
865 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
866 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
867 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
868 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
869 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
870 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
871 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
872 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
873 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
874 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
875 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
876 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
877 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
878 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
879 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
880 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
881 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın