Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı

12 Nisan 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

       BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

        Elhamdülillhi rabbil alemin

        Vel akibetü lil müttekîn

                  Vesselâtü vesselâmü alâ resulinâ muhammedin

                    Ve alâ âlihi ve sahbihi ecmaîn

  Zariat suresinin 38. ayetinden başlayalım. Gerçi o ayeti daha önce okumuştuk, ama bazen bir daha okunmasında fayda var.

Çünkü bu oldukça ince bir konu. Bu meselelerin doğru anlaşılması lazım.

’ ve fî mûsâ iz erselnâ ilâ fir’avne bi sultânin mubîn’’ (zariat38)

[musa’da da sizin için ibret vardır]

Kur’anı Kerim^de geçmiş peygamberlerin hayatları anlatılır. Onları dikkatle okursak bu günümüz için çok fayda çıkarırız.

Mesela oralarda olayların hangi tarihte olduğu yazılı değil, olayların geçtiği bölge ile ilgilide fazla bilgi verilmiyor. Şahıslar anlatılmıyor.

Oralarda Cenabı Hakk’ın verdiği bilgiler bizim için bugün hayatımıza uygulayabilecek bilgilerdir. Hayatımıza birebir uygulayabiliriz. Bazen bakarsınız ki iki olay arasında uzun tarih vardır, ama ayetten sanki ikisi aynı günde olmuş gibi anlarsınız. Çünkü bunun fazla bir önemi yok. Bizim alacağımız ibret açısından, şu falan tarihte olmuş, bu da falan tarihte olmuş bizim için fazla bir önem taşımıyor.

Kur’anı Kerim’deki peygamber kıssaları peyaygamberlere karşı gelen, mesela firavun gibi insanların kıssaları, hikayeleri bizim için birer hayat örnekleri olarak çok güzeldir. Onları ihmal etmemek lazım. Son derece önemli. Üzerinde düşüne düşüne, kavraya kavraya onları okumak lazım. Ve dikkat ederseniz Kur’anı Kerim okuduğunuz zaman aynı sahneler değişik şekillerde karşınıza birkaç kere çıkar. Birincisinde anlamadıysanız 2.sinde anlarsınız, 3. sünde anlarsınız.

[Musa’da da sizin ibret alacağınız bir durum vardır],

’iz erselnâ ilâ fir’avne’’(zariat38)

[o nu firavuna elçi olarak göndermiştik]

’bi sultanin mubîn’’

[açık bir sultanla, yetkiyle]

Açık bir yetkiyle göndermiştik.

Şimdi şöyle düşünün; Musa a.s firavunun sarayında yetişmişti biliyorsunuz. Sonra bir olaya karışmıştı. Bir kıptiye bir yumruk vurmuş ve o da ölmüştü. Saray zaten Musa a.s’ın Israiloğullarından olduğunu biliyordu. Onun için O’nu hiçbir zaman benimsememişti. Musa a.s aleyhinde bir takım kararlar alındığını duyunca o kaçtı Medyen’e.

Medyen’de 10 sene kadar kaldı. Orda Şuayb a.s’ın kızıyla evlendi. Ordan da süre bitince Cenabı Hakk’ın emriyle, yani yolda kendisine peygamberlik verildi ve Allahu Teala firavuna gönderdi.

Cebabı Hakk onu firavuna gönderirken Musa a.s dedi ki; ‘’ben korkarım, onlar beni öldürür’’

Çünkü onlara karşı işlemiş olduğum bir suç var. Onların yasalarına göre o suçun cezası ölüm. İşte Allahu Teala onun eline öyle bir güç veriyor ki firavun onu öldürmeye cesaret edemiyor. O güç Allah’ın ona vermiş olduğu mucize. Çünkü birkaç kere firavun Musa a.s’ın yanına gelmiş, başına gelen sıkıntılar sebebiyle ; ‘’ ya musa rabbine yalvar başımızdan bu sıkıntıyı gidersin, bu sıkıntı giderse söz sana inanacağız ve israiloğullarnı serbest bırakacağız’’ demek zorunda kalmış, ki bu firavun kendisini tanrı ilan bir kişi. O derece kendisini yüksek görüyor.

’ene rabbukumul a’la’’ (naziat 24)

[Sizin en büyük rabbiniz benim]

‘En büyük rabbiniz benim’ diyen bir  kişiydi o. Öyle olmasına rağmen Cenabı Hakk onun karşısında Musa a.s’ı o kadar güçlü bir pozisyona getirmişti, ona gidip yalvarmak zorunda kalıyordu. Birkaç kere bunu yaptı, Kur’anı Kerim’de bunlar var.

’fe tevellâ bi ruknihî’’ (zariat39)

Firavun rüknuyla, erkanıyla, yani devletin ileri gelenleriyle, devletin ana direkleriyle, temek direkleriyle, önde gelen yetkilileriyle birlikte Musa a.s’ın davetinden yüz çevirdi.

Dedi ki;

‘’ ve kâle sâhirun ev mecnunûn’’ (kamer39)

[dedi ki: bu adam  sihirbaz]

Bu adam sihirbaz dedi, çünkü kendisi için en kolay yol o. Musa a.s değneğini yere atıyor, yerde yılan haline geliyor. O zamanda sihir oldukça ilerlemiş, sen sihirbazsın diyerek halkıda toplamıştı. O toplaşan sihirbazlar kendi oyunlarını yapmışlardı. Sihirbazın yapmış olduğu hiçbir şey yok, o sadece bir kısım maddelerdeki fizik kanunlardan yararlanarak insanın yanlış yönlendirilmesine sebep oluyor, mesela kitaplarda bir izah şekli var ki Kur’anı Kerim’de, Kur’anı Kerim’de anlatılan yapıya çok uygun bir izah şekli bu; o şeyler, firavunun sihirbazları, bağırsakların içersine civa yerleştirmişler, zamanıda güneşin tam tepeden geldiği bir zaman seçiyorlar. Yukardan aşağıya güneş ısısı geliyor, aşağıdan yukarıya tekrar dönüyor. Bu ikisi arasında bir ısı değişikliği oluyor. Yere atıyorlar. Civada biliyorsunuz ısıya son derece duyarlı bir maddedir. O kısa kısa ısı değişikliklerinden etkilenerek o civa hızla yer değiştiriyor bağırsağın içersinde,. O aradada bir hareketlenme oluyor bağırsaklarda. Gelenlerde yılan görmek için gelmişler, insanlar zaten kendilerini şartlandırmış yılan görmeye. Bir anda bakıyorlar ki herkes, her tarafı yılanlar sardı. Onu atmadan önce bağırsakların içinde şey var, bir taraftan tuttuğunuz zaman o bağırsağı, bayağı ağırdır o civa, bir değnek gibi duruyor. Sıvı olduğu için ortasından yutarsanız ip gibi gözüküyor. Öyle yapıyorlar ki Musa a.s değneğini atıyor, yılan haline dönüşüyor ya, bunlarda değneklerini atacak, yılan haline dönüşecek. Ya da iplerini atacak, yılan haline dönüşecek. Bir anda her tarafı yılanlar sarıyor. Musa a.s ‘da korkuyor. Cenabı Hakk diyor ki; ‘’korkma, sen galip geleceksin’’

Musa a.s değneğini atınca bütün onların yılanlarını yutuyor. Bu defa sihirbazlar bakıyorlar ki bu sihir değil, bu oyun değil, kendi değneklerinin bir tekini bir iğne delecek olsa bütün foyaları ortaya çıkacak, ama burada bu yutuyor onları. İşte sen sihirbazsın demekten başka şeyi yok, elinde imkanı yok. Bir de mecnunsun diyor.

Mecnun, yani sana cinler dokunmuş. Şimdi mecnuna deli diyorlar. Ama bu kelimenin Kur’anı Kerim’in indiği zamanki anlamı bu değil, daha sonra anlam değiştirmiş kelime.

Mecnun; cinlenmiş.

Yani şimdi cin bir insanın üzerinde hakimiyet kuruyor ve onu konuşturuyor. Şimdi diyorlar ki; ‘sen mecnunsun. Yani sana bir cin hakim olmuş, öyle acaip acaip şeyler söylüyorsun ki biz ona cevap vermekten aciz kalıyoruz. Çünkü farklı boyutlardan konuşuyoruz şeklinde.

’fe ehaznâhu ve cunûdehu’’ (zariat 40)

[biz onu yakaladık, ordusuyla birlikte]

Fakat 2. ayette tüm Musa a.s’ın ve firavunun hayatı anlatılıyor.

’fe nebeznâhum fîl yemmî’’ 8zariat 40)

[bunları denize, denizin içine attık]

Ne zaman attı, ne zaman denizin içine atılmış olur?

-deniz kapandığı zaman.

Önce bir çırpınırlar değil mi, kendilerini kurtarmak için. Boğuldular mı teker teker aşağıya doğru kayarlar. Denizin yüzünde kalsalar bile, deniz onları kıyıya atar, bir şeyler olur. Artık kendi kontrollerini kaybetmiş olurlar, canları çıkmış olur.

’ve huve mulîm’’ (zariat 40)

[o kendisini ayıplar haldeyken denizin içerisine attık]

Şimdi 2 hafta üst üste bunu tekrarladık. Geçmiş bundan 2 hafta önceki dersle, ondan bir hafta önceki derste tekrarladık. Bugün gene anlatmak istiyorum bu inceliği kavramamız lazım. Firavun bile; kimle karşılaştırmıştık, Yunus a.s ile karşılaştırmıştık.  Şimdi burada; ‘’ve huve mulîm’’ ifadesi 2 yerde geçiyor, kendini ayıplıyor, ben niye böyle yaptım gibisinden. Yunus a.s balık tarafından yutulduğu zaman kendisini ayıplıyordu, ama Yunus a.s yutulduğunun farkında değildi, kendini karanlıklar içinde düşünüyordu. O kendini balığın karnında düşünmüyor atıldığı zaman sanki bir mağaranın içine girmiş gibi. Ve denize atılırken ölümü tabiî ki hissederdi, ama kendini karanlıklarda bulunca, iyi kurtulduk der, yani çünkü mağaraya girdik der. Denizin içinde şimdi siz kendinizi şöyle düşünün; bir teknede gidiyorsunuz. Şimdi gemi kelimesi bizim tekneler gibi olacak yani, yoksa bir kişiyle batacak gemi bugün yok. Gemi kavramı dediğimiz zaman bugün yok. O zaman teknedir bu, küçük bir teknedir hemde değil mi?

Şimdi Yunus a.s’ı atma kararı alıp atıyorlar.

İZLEYİCİ: 00:13:55

-Gündüzün gidiyorlardır. Çünkü ayeti kerimeye baktığınız zaman geceye kalmış değildir. Atılırken kendisi tabi denize atıldığını düşünür. Atılırken bir şey söylemiyor Yunus a.s. Yani denize atılırken ağzından çıkan söz yok. Çünkü o anda ölümle yüzyüze gelmiş. O anda bir şey söylemiyor. Çünkü artık ölüm meselesi söz konusu. Fakat atılıyor, şimdi atılırken siz denizdeki büyük balığı falan göremezsiniz, mümkün değil. O arada balığın karnından içeri giriyor. O bağırırken yani seslenirken;

’ve nâdâ fiz zulumâti’’(enbiya87), diyor ayet

[karanlıklarda seslendi]

Orda kurtulduğunu düşünüyor kendisinin. Yani siz onun  haleti ruhiyesini şey yaparsanız, kurtulduğunu düşünüyor. Yani beni attılar ama işte bak geldim bir mağaraya sığındım mesela. Çünkü balığın midesinde insana epeyce yetecek oksijen varmış. İşte bir hafta falan yetiyormuş bir adama. Ama tabi orda, tabi bu büyük balıklar, ama orda asitlerde var. Vücutta yavaş yavaş sarhoş olmaya da başlıyor.

Onun için

‘’ ve nâdâ fiz zulumât’’

[karanlıklarda bağırdı],

denize atılırken bağırmadı,

denize atılırken kendini ayıplasaydı Cenabı hakk onu kabul etmezdi. Çünkü o zaman ölümle yüz yüzeydi. Balığın yuttuğunu bilse tabi ki ölüm korkusu olur. Balığın yuttuğunu Cenabı Hakk söylüyor. Ama Cenabı Hakk diyor ki; ‘’karanlıklarda bağırdı’’

yani Yunus a.s kendini bir karanlıkta düşünüyor orda, yani bir şeyin içinde düşünüyor. Yani bir denizin kenarında bir şey düşünün, bir mağara düşünün, ordan içeri girmiş, karanlık, birde kararmış hava. Tabi yaşadığını hissediyor

İZLEYİCİ:00:16:11

-Tabi bilmediği bir durum ama karanlık, ölümle yüzyüze görmüyor kendisini. Kendini öyle görmüyor. İşte kendini orda ayıplıyor;

’feltekamehul hûtû ve huve mulîm’’ (saffat142)

[balık onu yuttu, ama o kendini ayıplıyor]

Şimdi orada;

’la ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minezzâlimîn’’ (enbiya 87)

Dedi. Gene ayeti kerimede geçiyor. Bunu Yunus a.s söyledi;

[ya rabbi! Senden başka ilah yok, sen bütün noksanlıklardan, eksikliklerden uzaksın, ben yanlış yaptım] dedi.

‘Ben zalimlerden oldum’

Zulüm kelimesi: bir kimsenin yapmaması gerekeni yapması demektir. Yani yapmamanız gerekeni yaptığınız zaman zulmetmiş olursunuz.

Ben şimdi burada size konuşuyorum. Sizin kulaklarınızı patlatacak şekilde konuşursam ne yaparım?

-Zulmetmiş olurum.

Duyamayacağınız şekilde konuşursam, yine zulmetmiş olurum.

Ya da burada siz Kur’anı Kerim dinlemek için geldiniz, önüme Kur’anı alıp, Kur’anla alakası olmayan şeyleri anlatırsam yine zulmetmiş olurum.

İşte zulüm o. Yapmamanız gerekeni yapmak.

Yunus a.s’ın yapmaması gereken neydi?

-Görev yerini terk etmemekti, Allah’tan izin almadan.

Evet Salih a.s terk etti, insanlar inanmadığı için, Hud a.s terk etti, ama Allah’tan izinle terk etti, Allah’ın emriyle terk edip gittiler. Lut a.s terk etti, ama Allah’ın emriyle terk etti. Fakat Yunus a.s’a bir kişi bile inanmamış. Niye bir kişi bile inanmamış diyoruz?

-Kur’an’ın işaretiyle diyoruz. Çünkü bir kişi bile inansaydı, onunla beraber çıkardı şehirden. Yanında hiç kimse yok. Yani 33 sene kadar tebliğde bulunduğu geçiyor bazı kitaplarda. Kur’anı Kerim’de senesi yok, ama demek ki bayağı bir zaman bu işi yapmış. İşte Cenabı Hakk’tan izin almadan görev yerini terk etmek, zulmetmek, zulüm olur. Yani yapmaması gereken bir iştir. Ondan dolayı tercüme ederken ‘ben zalimlerden oldum’ diye tercüme etmiyoruz bir Türk’ün anlayacağı şekilde. Çünkü biz Türkiye’de zalim dedik mi..

E bir adam Allah’a zalimlik yapamaz, Türkler açısından yapamaz değil mi? Ama kelimenin gerçek anlamını söylersen; ‘ben yanlış yaptım’, kime karşı yanlış yaptı?

-Allah’a karşı

O zaman bu Allah’a karşı zulümdür. Ama Türkiye’de böyle derse, bir Türk bundan hiç bir şey anlayamaz ‘Yanlış söylüyor hoca’ der değil mi? Onun için o şekilde tercüme ediyorum.

‘Ya rabbi senden başka ilah yok, senin hiçbir eksiğin ve kusurun yok, ben yanlış yaptım’

İşte bunu söylüyor karanlıklar içinde.

Firavunda kendini ayıplıyor. Ne zaman?

-Boğulduktan sonra, zamanında değil. Boğulduktan sonra ayıplıyor kendisini.

Şimdi ayete bakın, dikkatle incelememiz lazım;

[onu ve ordusunu yakaladık]

’ fe nebeznâhum fil yemmi’’ (zariat40)

[denize atmak demek, denizin içine attık, deniz üzerine kapandı]

‘’ve huve mulîm’’

[o kendisini ayıplıyordu]

Deniz kapandı. Çünkü deniz kapamadan öncede söylediği bir söz vardı, yani boğulmadan önce söylediği bir söz vardı; ‘’Musa’nın ve Harun’un rabbine inandım’’ demişti.Bu bir kendini ayıplama olayı değil, bu bir tevbe olayıdır. Tevbesi kabul edilmedi. Niye kabul edilmedi?

-Ölüm anı gelmiş.

Peygamberimizin bir hadisi var; ‘’ can boğaza çıkınca Allah artık tövbeyi kabul etmez’’

Yunus a.s’ın tevbesi kabul edildi, çünkü onun açısından, Yunuz a.s’ın penceresinden baktığınız zaman can boğaza gelmemişti henüz, ölüm hali değildi. Ama ayette ne diyor;

‘’ayet anlaşılmıyor’’(00:21:30-00:21:40)

dedi ki boğulma onu yakaladı

‘’edrakahul garak’’

Artık boğuluyor yani,

Yani peygamberimizin bildirdiği gibi, can boğaza çıktı, artık gidiyor, kurtuluş yok. O zaman ne diyor; ‘‘ben inanıyorum ki israiloğullarının inandığından başka ilah yoktur, ben de müslümanlardanım’’ dedi. Yani Allah’a teslim olmuş kişilerdenim dedi. Şimdi Cenabı Hakk’ın koyduğu kanunda, neydi o kanun: ‘’veleysetit tevbetü..’’

Nisa suresinin 18. ayeti galiba, ya da 17. ayeti;

’veleysetittevbetu lillezîne ya’melunes seyyiât’’ (Nisa 18)

[kötülük yapıp duranların tevbesi tevbe değil]

İşte firavun ömrü boyu kötülük yapıp durmuş değil mi? Ne zamana kadar?;

’hattâ izâ hadara ehadahumulmevt’’ (nisa18)

[ölüm ona hazır oluncaya kadar]

Yani artık ölüm tam kapıda. Yani can boğaza çıkıncaya kadar firavunun tam durumu değil mi?

Şu tevbesi tevbe değil, o andaki tevbesi tevbe değil. Onun için Cenabı Hakk onun tevbesini kabul etmedi. Ama Yunus a.s’da buna çok yakın bir noktadaydı. Fakat kendisini öyle düşünmüyordu. Kendini karanlıklarda kabul ettiği için Cenabı Hakk onun tevbesini kabul etti. Onun için bu inceliği çok iyi kavramak lazım

İZLEYİCİ: 00:23:40 anlaşılmıyor

-Yok yoğun bakım ölüm sayılmaz. Çünkü yoğun bakımdan kurtulan çok hastalar vardır. Ama ölmekle yüzyüze geldiği zaman vardır o kişinin. O yoğun bakım demek adamın mutlaka öleceği manasına gelmezki. Ne kadar yoğun bakımda olupta kurtulan insanlar var. İşte ölümle yüzyüze gelmiş, durumunun ne olduğunu Cenabı Hakk belirlemiş zaten, biz sadece bunu bu kadar anlatırız, ondan sonrasını bizim cevap verebileceğimiz şey değil yani. Uygulamada ne zaman olur, karar verecekte Allah’tır. Çünkü onu bilen o. Mesela bize bıraksalar kararı bize verdirselerdi Yunus a.s’ında tevbesinin kabul edilmemesi gerekirdi. Ama Allah olduğu için, Allah Yunus a.s’ın o andaki durumunu çok iyi bildiği için, onun bakışıyla bize olayı anlatıyor. Ama biz dışarıdan baksaydık Yunus’un kurtuluşu yok derdik değil mi?

Çünkü biz kendi bakışımızla bakacaktık. Ama Cenabı Hakk işin iç yüzünü bildiği için böyle şey yapıyor, dolayısıyla burada karar verecek olan Allah’tır. Biz sadece Cenabı Hakk’ın ayetini anlatmaya çalışıyoruz, anlatabiliyor muyum?

İZLEYİCİ: 00:25:00 anlaşılmıyor

-Belli yani Yunus a.s’ın yüzyüze olmadığı. Ayetten bunu düşündüğün zaman anlıyorsun. Yunus a.s’ın tevbesini kabul etti, firavunda arık çok geç. Ayetin bir parçası böyle. Az önce okuduğumuz nisa suresinin 18. ayetinde devamı şu;

’ve lellezîne yemûtûne ve hum kuffar’’

[kafir olarak ölmüş olanlarında tevbesi tevbe değildir]

Çünkü kafir olarak öldükten sonrada tevbe var mı? Öldükten sonra tevbe var mı?

-Var var.

Tevbe olmasa ayette o olmaz. İşte bu ‘’ve huve mulîm’’ budur, ölecek firavun, ondan sonra tevbe ediyor. Tevbe eden nesi oluyor firavunun?

-Ruhu mu oluyor?

Ölüm neydi?

-Ölüm uykuda ruhun vücuttan ayrılmasıydı. Uykuda ruh vücuda tekrar dönüyor.

Ölümde ne oluyor?

-Dönmüyor

Ne zamana kadar?

-Tekrar yaratılıncaya kadar. Onun için geçende gene okumuştuk, bir daha okuyalım;

Mu’minun suresini, 23. sureyi bir zahmet açarsanız, kafamıza yerleştirmek için birkaç kere okumak lazım bunları, bir kereyle olmaz. Bu surenin 99. ve 100. ayetleri;

’hatta izâ câe ehadehumul mevtün’’

[onlardan birine ölüm geldiği zaman]

Mesela, firavun değil mi?

’kale rabbirciûn’’

[ya rabbi beni geri çevir]

Kendini ayıplaması sadece bir kelimeyle değil tabi, burada keşke bunları yapmasaydım, ben yanlış yaptım, böyle yapmamalıydım, tıpkı Yunus a.s’ın dediği gibi bir takım cümleler söylüyor tabi firavun orda.

Diyor ki;

’rabbirciûn’’

[ya rabbi beni geri çeviriniz’’ diyor

Çeviriniz. Ne kadar saygılı hale gelmiş. Daha önce hiç böyle hitaplar yoktu, bende tanrıyım deyip duruyordu, bende rabbim diyordu. Şimdi çok saygılı bir hale geldi.

‘’ya rabbi beni geri çeviriniz’’

’leallî a’milussalihân’’

[belki iyi bir şey yaparım]

’fîmâ terektu’’

[terk ettiğim yerde]

Nereyi terk etmişti?

-Dünyayı

Bak işte bu kendini ayıplamak değil mi?

Ama bu da bir tevbe yani. Ama artık öldükten sonra yaptığı bir tevbe. Artık Allah onu kabul etmiyor. Ne diyor;

’kellâ’’

[hayır]

Diyor, artık iş bitti, asla.

’innehâ kelimetun huve kâilhâ’’

[bu bir söz], söyleyip duruyor işte.

Susturmuyorda Cenabı Hakk yani konuşuyor. Ama kabul edilmiyor.

Bu insanlar cehennemdede beni geri çevir demeyecekler mi?

O da bir tevbe, ama bitti.

Tevbeyi ne zamana kadar yapmak lazım: can boğaza gelinceye kadar.

Ondan sonra hiçbir anlamı yok.

Şimdi Allah’u Teala diyor ki;

Ve min verâihim berzahun’’ (mu’minun 100)

[bunların arkalarında bir engel vardır]

Tekrar dönüyoruz, şey ayetini. Çünkü ayetler arası ilişkiyi tam kurmazsak Kur’an’ın ruhunu anlayamayız. Gene ben size çok okuduğum bir ayeti tekrar okuyayım, zumer suresinin 42. ayeti;

’Allâhû yeteveffel enfuse hîne mevtihâ’’

[Allah nefisleri ölümü sırasında vefat ettirir]

Hem vefat kelimesinin mef’ulu nefisler, hem mevt kelimesinin mef’ulu.

Arapça bilenler için söylüyorum, iyice kavrasınlar, bu çok önemli bir incelik;

Enfus kelimesi , yani tek bir kelime 2 fiilin mef’ulü, yani yüklemi. Birisi yeteveffa kelimesi,

’Allahu yeteveffel enfuse’’

[Allah nefisleri vefat ettirir]

Ne zaman? ;

’hîne mevtihâ’’

[o nefislerin ölümü sırasında]

Mevt’te mestardır, mastarın mef’ulüdür.

Mastar ‘’hâ’’ya muzaftır, o ‘’hâ’’ da enfus’u gösteriyor.

‘ölümü sırasında vefat ettirir’

Burada bir ölüm var ve vefat var;

’velletî lem temut’’ (zumer42)

[ölmemiş nefside vefat ettirir]

’fî menamihâ’’

[uykusunda]

O zaman burada 2 kelime var, nefis her halükarda vefat ediyor, ölümü sırasında vefat ediyor, birde uykusu sırasında vefat ediyor.

Şimdi biz vefat kelimesini Türkçemiz de ölüm manasında kullanıyoruz. Arapça’da da kullanılıyor. Kur’anı Kerim’de de bu kelime kullanılıyor ama mecaz olarak. Asıl sözlük anlamı mesela bizim Türkçemiz de de vefa kelimesi vardır. Adam ahdine vefalı, çok vefalı bir dosttur denilir. Sözünün eri, görevini yapan, şeyi yerine getiren, vefalı.

Tevafli işini tamamlamak manasına.

Vücut uyuduğu zaman ruhun vücutta yapacağı bir şey kalmadığı için onun işini Cenabı Hakk tamamlatıyor ve alıyor ordan. Vücut öldüğü zamanda ruhun yapacağı bir şey olmadığı için alıyor. Cenabı ne diyor Hakk?

Yani işte vefat ruhun alınması, ölüm değil, bu ayette ölüm değil. Ama ölüm manasında da kullanılır. Çünkü mevt kelimesi ile beraber kullanılıyor bu ayette vefat kelimesi. Ruhun çekilip alınması, öldüğü zaman kişinin ruhunu çeker alır, ölmemiş kişinin ruhunu uykuda alır, ruhlar gidiyor, tabi ki bir yere gidiyor

’fe yumsikulletî kadâ aleyhel mevt’’ (zumer42)

[Ölümüne karar verdiği kişinin ruhunu tutar]

Nasıl tutuyor?

Nasıl tuttuğunu öbür ayeti okuduğumuz zaman anlarız ama,

’ve yursilul uhrâ ilâ ecelin musemmâ’’(zumer42)

[Diğerini belirli bir sureye kadar serbest bırakır]

Diğeri, serbest bırakılan ruh nereye gidiyor?

-Bedene

O zaman tutulan ruh artık bedene dönmüyor demektir değil mi?

Ruh bedene dönmediği zaman insanda insan olmaz artık. Zaten beden ölmüş.

O zaman ölüm ne demekmiş?

Ölüm bedenin ölümü, ruhun ölümü değil değil mi?

Ruh şuurlu bir şekilde devam ediyor.

İZLEYİCİ: 00:33:48 anlaşılmıyor

-Şimdi ruhun ne olduğunu biz tam olarak bilemiyoruz. Tabi ki bağlantısı vardır. Bakın burada akıllıca laflar ediyor

İZLEYİCİ: 00:33:59

-Akılla bir alakası olabilir. Yalnız sizin sorunuza %100 netlikte cevap verebilecek netlikte değil şu an zihnimde, fakat şu kısım net; vücuda ruh üfleninceye kadar, yani ruhla vücut birleşinceye kadar, ana rahmindeki vücut diğer canlı varlıkların vücudundan farklıdır. Şekil itibariyle farklı tabii. Yani onun, o ayakta yürüyecek gibi, bilmem işte, ama yapı itibariyle farksız. Ne zaman ruh vücuda üfleniyorsa farklılaşma o zaman  başlıyor. Onuda yine aynı surenin 14. ayetinde görüyoruz:

‘’ summe enşe’nâhu halkan âhar’’(mu’minun 14)

Tam ruhun üflenme, yani vücudun tesviyesi yani düzgün hale getirilmesinden sonra ruh üfleniyor. Ruh üflendiği zamanda kişiyi başka bir mahluk halinde, yaratık halinde inşa ettik diyor. İşte ruh üflenince insan ‘insan’ oluyor.

Tamam mı?

Dolayısıyla esas şey o, ama ruhla ceset birleşmedikten sonra ona tam insan diyemiyoruz.

Şimdi Allah’u Teala o ayette diyor ya;

‘’ölümüne karar verdiği ruhu tutar’’

Yani cesede geri göndermez. Açık değil mi bu? Herhangi bir tereddüte gerek yok.

İşte burdada bu şahıs diyor ki, yani bu ölen kişi, mesela burada örneğimiz firavundu;

’ve huve mulîm’’ den anlıyoruz, diyor ki;

‘’ta rabbi beni geri gönderiniz’’ diyor, tekrar vücuduma gireyim. Çünkü hergün çıkıp geldiği için buna zaten alışmış, yarın beni geri gönder diyor,

‘’belki iyi bir iş yaparım geride bıraktığım dünyada’’ diyor.

’kellâ’’

[hayır]

’innehâ kelimetun huve kâiluhâ’’

[onun söylediği bir sözdür, boş bir sözdür]

’ve min verâihim berzahun’’ (mu’minun 100)

[bunların arasında bir engel vardır], yani vücutlarına dönemezler,

Ne zamana kadar?

’ilâ yevmi yub’asûn’’ (mu’minun 100)

Yeniden dirilecekleri güne kadar, baas gününe kadar], baas

Ba’dü ba’del mevt’ deriz; deriz biz işte öldükten sonra dirilmek. Şimdi bu baas kelimeside çok önemli bir kelime. Baas kelimesinin asıl anlamı ‘yataktan kalkmak’tır.

Sözlük anlamı budur. Onun için Kur’anı Kerim’de bu anlamda kullanılıyor.

Diyor ki Allah’u Teala;

’Ve hüvellezî yeteveffaküm bil leyl ve ya’lemu mâ cerahtüm min nehari summe yeb’asukum fîhi li yukdâ ecelin musemma’’ (enam 60)

[geceleyin sizi vefat ettiren Allah’tır]

Vefatın ne olduğunu öğrendik değil mi? Sizin ruhunuzu aldı

’ve ya’lemu mâ cerahtum min nehar’’

cerah kelimesi nedir?

Manası: yaralamak.

Yani gündüzün neleri kırıp döktüğünüzü biliriz diyor. Yani bir şeyler yapıyorsunuz, neleri kırıp döktüğünüzü biliriz.

’summe yeb’asukum fîhi’’

[Allah sizi o güzdüzde baas eder]

Bakın ba’s kelimesi aynen burada geçen kelime; kaldırır.

Ruh vücuda üfleniyor, uyanınca o vücut kalkıyor.

Peki kıyamet günüde bir baas olacak. O zamanda yani bir vücut yaratılmış olacak, kabrimizin bulunduğu yerde, o zamanda kalkış olacak ki kıyamet demek ‘kalkış’ anlamına geliyor. İşte o sırada ruh gelip vücuda girecek, tıpkı yataktan uyanırken gelip girdiği gibi.

İZLEYİCİ: 00:39::11 anlaşılmıyor

-Aynı ruh, değişen bir şey yok. Ve o zaman ruh kendini uykudan uyanmış zannedecek, çünkü alıştığı o. Belki binlerce defa uyumuş uyanmış, e gene öyle düşünecek. Onun için gene sık sık okuduğumuz bir ayette Yasin suresinde Cenabı Hakk ne diyor;

’ve nufika fîs sûr’’ (yasin51)

[Sura üflendi]

Yani kalk borusu çalındı bütün insanlığa. Çünkü Allah herkesin vücudunu yaratmış, sonra kalk borusu çalınıyor, koğuş kalk der gibi.

Herkes yataklarından kalkanlar gibi sabahleyin kalkıyor.

Tabii kalkıyor ama şaşırıyor.

Şimdi hababam sınıfında var, ben hep onu görünce bu sahne aklıma geliyor. Arkadaşlarını tutuyorlar, hani koğuştan götürüp bodruma uyurken bırakıyorlar. Sonra adam uyanıyor, şaşırıyor, yav ben öldüm mü ne oldu falan. Çünkü yattığım yer başka, burası başka.

Şimdi ordada insan kalkıyor, hiç alışkın olmadığı bir yer, ama uykudan kalktığınıda biliyor.

’mem beesena min merkadinâ’’ (yasin52)

[Bizi uykumuzdan kim kaldırdı]

’hâzâ mâ vaader rahmân’’ (yasin52)

[işte bu rahmanın vaat ettiği gündür]

İzleyici:00:41:01

-E demek anlamasa tövbe söz konusu olmaz, ama insan unutur. Alıştığı şey bu. İnsan bir kere ölüp diriliyor ama uykudan uyanma işi günde kaç kere uyuyup uyanıyor değil mi? Vücut alışkın.

Ahirette ne diyor?;

’men beasenâ min merkadina’’ (yasin52)

[bizi uyuduğumuz yerden kim kaldırdı?)

Uykudan uyanmış zannediyor

’hâzâ mâ veaderrahmânu’’ (yasin52)

[bu rahmanın vaat ettiği şeydir]

Neyi vaat ediyor Cenabı Hakk?

-Ahirettir değil mi?

Öldükten sonra diriliş ve devamı.

’ve sadakal murselûn’’ (yasin52)

ve elçilerinde haklı çıktığı bir olaydır

‘bütün elçiler sizi uyarmıştı buna karşı’

İZLEYİCİ: 42.51 (rahman’ın vaat ettiği…)

-elbette tabi yani, bir şekilde Cenabı Hakk onlara duyuruyor. Yalnız şu var; bütün insanlık ahretin varlığını biliyor mu sorusuna cevap vermek o kadar değil, herkes bunu bilmeyebilir. Ama herkes böyle bir şey olmasını hisseder. Çünkü her insanın yapısında arzusunda ebedi yaşama duygusu vardır. Mesela birisi size bir kötülük yapar, siz dersiniz: ‘dur, zamanı gelecek, ben bunu sana ödeteceğim’dersiniz. İnanmayanda bunu söyler. Birisine bir iyilik yaparsınız, yanlış anlaşılır, eh zamanı gelince sen benim sana iyilik yaptığımı anlayacaksın dersiniz. Yani insanlar bir cennet ve cehennem beklentisi içersindedirler ve insanları dünyanın hiçbir varlığı tatmin etmez. Çok zengin olmak ister insanlar, bütün dünya sizin olsa gene tatmin olmazsınız. Sonsuz güzellik arzusu vardır insanlarda. Her insanda var. O zaman bunlar bir yerde tatmin olmalı. Ahretin olması gerektiğini siz hissedersiniz ama, bu his yetmez inanmanız için. Bu konuda kanat sahibi olmanız, yani bir desteğe ihtiyaç var. Ama Allah’ın varlığı için desteğe ihtiyaç yok. Onu zaten her gün görüyorsunuz. Ondan dolayı..

Bakın Cenabı Hakk bakara suresinin 62. ayetinde geçen hafta x hoca o ayetten bahsetti, orda ahret inancı konusunda bir ayırım yapılıyor:

’innellezîne âmenu vellezîne hâdu ve nâsara ve sâbiîne’’(bakara 62)

İnnellezîne âmenu: mu’minler

Vellezîne hâdu: Yahudiler

Ve nasara: Hıristiyanlar,

Ves sâbiîne: sabiîler

Şimdi Kur’anı kerim’de ahret inancı var, Yahudilerde ahret inancı var, Hıristiyanlarda ahret inancı var ve sabilerde ahret inancı var. Çünkü sabiler kendilerini Adem a.s’ın tebliğ ettiği dine mensup kişiler olarak görüyorlar. Kendileri için son peygamber Yahya a.s. Öyle düşünüyorlar kendilerini. Ama güçlü bir ahret inancı var onlarda. Allah’u Teala bir grup için diyor ki;

’men amene billahi’’ (tevbe 18)

[kim Allah’a inanırsa]

Allah’a inanma konusunda bütün insanlık eşit. Araya şirk koşulmaması gerektiği konusundada bütün insanlar eşit. Sabiler araya ortaklar koşuyorlar. Kendi hayallerinden ışık elçisi diye bir takım melekleri, bir takım varlıkları araya koyuyorlar aracı olarak. Ama konmaması gerektiğininde farkındalar. Kendi kitaplarını okuduğunuz zaman görüyorsunuz.

Hıristiyanlar, Yahudilerde aynı. Onlar da araya aracılar koyuyor ama konmaması gerektiğinin onlarda farkında. O zaman araya aracılar konmadan inanmaları lazım, yani şirksiz bir inancınız olacak.

’ve amile sâlihan’’ (bakara 62)

[ve ahrete inanırlarsa]

Çünkü ahret inancı bunlarda da var

[ve iyi bir iş yaparlarsa]

İyi işte Cenabı Hakk’ın kabul ettiği iş olacak zaten.

[onların ücretleri Cenabı Hakk’a aittir]

[ne bir korku var, ne de üzüleceklerdir]

Ama birde şu var Kur’anı Kerim’de, tabi bir çok ayette, benim şimdi aklıma gelenler;

’yevme tebyeddu vücûhun ve tesveddu vucuh’’ (ali İmran 106)

[o gün, hitap günü bazı yüzler ak olacaktır, bazı yüzlerde kararacaktır]

’fe emmellezînesveddet vucûhuhum’’ (ali İmran 106)

[yüzleri kararanlara şöyle denecektir]

’e kefertum ba’de imânikum’’ (ali İmran 106)

[inandıktan sonra kafir mi oldunuz]

’fe zûkûl azâbe bimâ kuntum tekfurûn’’ (ali İmran 106)

[o zaman bu kafirliğinin karşılığı olarak bu azabı tadın]

Öyleyse Cenabı Hakk hiç kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez. İnsanların gücü buna yetiyor. Onun dışındaki insanların gücü neye yetiyor? Herhangi bir peygamberle yüzyüze gelmemiş insanların gücü neye yetiyor, inanç konusunda?

-Sadece Allah’a inanmaya gücü yeter. Başka bir şeye gücü yetmez. Çünkü inanmak için peygamberin mucizesini görmek lazım. Sadece Allah’a inanmaya gücü yeter. Bundan sorumlu olduğunuda Cenabı Hakk Araf suresinin 172., 173. ayetinde belirtiyor. 172 ve 173 her ikisinde belirtiyor.

İnsanların, her bir ferdin Allah’ın varlığı ve birliğini iyice kavrattıktan sonra diyor ki;

’en tekûlû yevmel kıyâmeti inna künnâ an hâzâ gafilin’’ (araf 172)

[sonra kıyamet günü kalkar derdiniz ki; bizim bundan haberimiz yok]

Hatta bunu epey oldu bu ayeti kerimeyi açıklmayalı, eskiler için bir tekrar olsun, yeniler içinde, yeni duymuş olurlar. Çünkü maalesef bir çok ayette olduğu gibi bu ayette bazı tefsirlerde çok yanlış anlamlara sebep verecek şekilde tefsir edilmiştir. Halkımız arasındada maalesef yanlış anlayışlar yerleşmiştir.

’elestü bi rabbikum’ olayı ne zaman olmuştur diye sorduğumuz zaman ne cevap verir insanlar:

_ruhlar alemi

Ruhlar alemi nerdeymiş?

Bununla ilgili bir bilgi var mı?

_yok, hayal

Nerden çıkardınız ruhlar alemini? Peygamberimiz böyle böyle bir şeyden haber vermemiş, Kur’anı Kerim haber vermemiş. Nerden çıkarıyorsunuz?

Şimdi bakın Kur’an,  o ‘elestü bi rabbiküm’ olayını taa eskiye atıyorlar. Kur’anı Kerim’de bu konuda net bilgiler veriyor mu, vermiyor mu, şimdi oraya bakalım. Araf 172 yi bir zahmet açıverin;

‘’ ve iz ehaze rabbuke min benî âdeme min zuhûrihim zurriyyetehum’’

[rabbim ademoğullarından, onların bellerinden soylarını aldığı zaman]

Ademoğulları dediğimiz zaman kimler girer buna?

Burada ademoğlu olmayan var mı?

Adem kızlarıda girer bu ifadenin kapsamına, yani kadın erkek herkes girer. O zaman kiminle ilgili bu ifade; hepimizle ilgili. Artık ruhlar alemine gerek var mı burada? Hepimizle ilgili.

[onların bellerinden zürriyetlerini aldığı zaman]

Belden zürriyyeyin alınması diye bir olay var mı?

Zürriyet nedir?

-Nesil, soy, çocuk yani çocuk.

Çocuk belden mi çıkar

İZLEYİCİ: 50:53

-nasıl bir yerde öyle? Mesela çocuğu anneler doğurur, babalar mı doğurur? O zaman (o değil, o daha sonraki bir olay) o zaman burada anlatılan nedir bakın, bellerindenden zürriyetin alınması ne demektir, belden çocuk doğmadığına göre, ne doğar belden?

-çocuğa sebep olan tohum doğar. O zaman burada bir mecaz var demekki. Belden zürriyetin alınması ne demek olur o zaman?

-ergenlik çağına girme olur. İşte o zaman ‘’elestü bi rabbikum’’ olayı oluyor. Ergenlik çağı sorumluluğun başladığı çağdır değil mi? Yani mükellef dediğimiz sorumluluğun başladığı çağdır

İZLEYİCİ: 52:00

-Her şey ergenlik çağında bütün sorumluluklar başlar. Oda belden zürriyetin alınmasıyla .gerçekleşir.

İşte o zaman ruhlar alemi değilmiş demekki.

’ve eşhedehum alâ enfusihim’’  (araf 172)

[Allah insanları kendilerine karşı şahit tutuyor]

Yani beni bana karşı şahit tutuyor. Hepimizi kendimize karşı şahit tutuyor. Çünkü ayette hani diyor ya;

’ se nurîhim âyâtiha fil âfâkı ve fî enfusihim’’ (fussilet 53)

[çevrelerinde ve kendi içlerinde ayetlerimizi onlara göstereceğiz]

Biz zaten doğumumuzdan itibaren bu ayetleri okumaya başlıyoruz, çevremizde ve içimizde

’hattâ yeteveyyene lehum’’ (fussilet 53)

[öyle bir noktaya gelecekki insanlar açık ve seçik bir şekilde net olarak ortaya çıkacak]

’ennehul hakk’’ (fussilet 53)

[Allah hakk gerçektir]

İşte bu çocukluktan itibaren gelen bir şey ve buluğ sırasındada Allah onları kendilerine karşı şahit tutuyor.

’elestü bi rabbikum’’ (araf 172)

[ben sizin rabbiniz değil miyim?]

’kalu bela’’(araf 172)

[tabi, elbette yarabbi]

Diye cevap verdiler.

Şimdi böyle bir sözleşme yapılıyor

İZLEYİCİ:53.48

-Hatırlamıyor musun?

Peki söyleyim, kaç yaşındasınız.

17 yaşındasın. Şimdi en yakın sensin değil mi?

Şimdi sen kendi içinden zaman zaman Cenabı Hakk’ın büyüklüğünü hissedip: ‘’ya rabbi sen ne büyüksün, senin varlığına inanmamak olur mu gibi sözler geçiyor mu hiç?

-İşte bu!

Bu kelimelerle olması gerekmiyorki. Herkesin kendi dili ve anlayışına göre. Bu aslında çocukluktan itibaren sorular şeklinde ortaya çıkıyor, bir takım karmaşık duygular, sonra netleşiyor zihninde, sonrada kesin olarak bir kanaate varıyorsun değil mi Allah’ın varlığı konusunda.

Şimdi baban başka şeyde söylese seni hiç ilgilendirmez öyle değil mi?

Ve bu ölene kadar tekrarlanan bir süreçtir. Yani bu konuşma ölene kadar tekrarlanır. Hepiniz hergün içten bunu tekrarlayan konuşmalar yapmıyor musunuz? Hissetmiyor musunuz hergün, Cenabı Hakk’ın varlığını, gücünü kudretini içten bir konuşma geçmiyor mu hergün, her zaman.

Ve bu her insanda geçer.

Dolayısıyla her insan Cenabı Hakk’ı görüyormuş gibi bilir. Ondan dolayıda Allah’a inancımızı biz nasıl ifade ederiz?

Eşhedü kelimesiyle değil mi?

Eşhedü: ben şahitlik ederim ki

Bak burdada aynı;

’kalu bela şehidnâ’’ (araf 172)

[evet şahidim ya rabbi]

Ben şahitlik ederim ki, gözümle görmüş gibi bilirim ki, çünkü o kadar çok Allah bunun dediklerini bana gösteriyor ki, gözümle görmüş gibi bilirim ki; Allah’tan başka ilah yoktur

İZLEYİCİ:55:49

-Yok peygamber gelmediği taktirde

-Elbette

İZLEYİCİ: 56:04

-Peygamber gelmedi, ben Allah’ın varlığından birliğinden sorumlu değilim diyemez diyoruz

Ayetin devamı zaten bunu daha net bir şekilde ortaya çıkarıyor, senin bu dediğini daha da pekiştiriyor yani

İZLEYİCİ: 56:20

-Hiç şüphesiz, zaten bu ayettende görüyoruz onu

İZLEYİCİ: 56:30

-Şimdi bu hadise öyle bir şey ki, bunun eğitimini bizzat Allah veriyor. Burada okula şuna buna gerek yok. Bunun eğitimini bizzat Allah veriyor. Az önceki ayeti tekrarlayayım, diyor ki Cenabı Allah;

’se nurîhim âyâtiha fîl âfakı ve fî enfüsihim’’ (fussilet 53)

Yakin bir iman tabî allah’ın varlığı konusunda. Firavunda yakîn bir iman olmasa en zor zamanında Allah aklına gelir mi?

İZLEYİCİ: 57:10

-Tabi, onun için dikkat edin, kafirler ne yaparlar biliyor musunuz?

Şimdi bu ‘kafir’ demek ‘örten’ demektir, örten.

(Şu kitabı ver bana, ya şu kutulardan bir tanesini.)

Şimdi şurda bir kaset kutusu var, şuda bir örtü. (kutuyu örtüyorlar)

Şimdi şurda kaset kutusunu görüyor musunuz?

Kafir kendi inancını böyle bir şeyle örter, dışarıdan baktığın zaman göremezsiniz. Ama şurdan bir rüzgar vursa, şunu kaldırır, aşağıdan kaset kutusu ortaya çıkar değil mi?

Kafir niye örtüyor inancını göstermiyor. Çünkü bazı gösterişleri var, bir takım beklentileri var, … bir şey var kendine göre günah işlemek istiyor, Allah’ı hatırlamak istemiyor falan, bir sürü menfaat var. Ama sıkıştığı zaman firavun gibi mesela, artık bunların bir anlamı kalmıyor. O zaman Allah Allah demeye başlıyor. Ondan dolayı ayetlerde var; ‘gemi dalgalar içersinde sallanırken Allah’tan başkasına yalvarmıyordunuz, ama nasıl sahile geldiniz, bu defa müşrik olmaya başladınız’

Çünkü gemi sahile çıkıncaya kadar Allah onları kurtarır, sahile çıktıktan sonra kaptan kurtarmış olur, ustalık yapmışlardır, falanca efendi gelip kurtarmıştır, filanca şöyle yapmıştır, böyle yapmıştır

İZLEYİCİ: 58:59

-Her insan. Her insanda yakîn iman var

İZLEYİCİ:59:09

-Allah inancı bilimsellikten öte, yakîn. Bakın bilimsel kelimesi hafidtir. Çünkü bilimsel olarak kanıtlandı derler size ve gelir sizin karşınızdada ispatlarlar onu. Gördükten sonrada bir başka ilim adamı çıkar onun yanlış olduğunu ispatlar, hayır şimdiye kadar böyle biliyordum dersiniz. O bilimsel

Onun için biz ‘’a’lemu lâ ilahe illallah’’ demiyoruz. Ben biliyorum ki Allahtan başka ilah yoktur demiyoruz. Bilmek kelimesi biraz zayıftır.

Ama eşhedü diyoruz; ‘gözümle görmüş gibi biliyorum’

Yani hiç tereddüt edilecek bir şey aksi ispatlanamaz bir şekilde.

İZLEYİCİ: 01:00:10

-Ama bilmenin çok daha ileri bir safhası bu, çok ileri bir, en ileri safhası ‘eşhedü’.

İşte şuna elimle dokunduğum gibi biliyorum.

İZLEYİCİ: 01.00:22

-Bilmeden olur mu? Çocukluktan itibaren Allah bu eğitimi her insana veriyor

İZLEYİCİ: 01.00:30

-Zaten kainattan öğreniyor bunu, çevresinden öğreniyor, insanlar kendinden öğreniyor

İZLEYİCİ: 01:00:39

-Çok güzel söylediniz. Şimdi Kur’anı Kerim’e bakın hiçbir peygamber Allah’ın varlığını ispatla uğraşmamıştır. Çünkü buna gerek yok. Eğer böyle bir şey olsaydı ‘eşhedü’ diyemezdik.

‘ben şahidim ki’ diyemezdik. Ne derdik?

-Falan peygamberin söylediğine göre Allah’tan başka ilah yoktur derdik.

Oda iman olmazdı. Böyle bir şey yok. Eşhedü diyerek kendimize mal ediyoruz, ‘ben şahitlik ederim ki’ diyoruz.

Ondan dolayı, tekrar ediyorum en kafiri bile sıkıştığı zaman yalnız Allah’a sığınır.

Şimdi burada belki olayı tam net olarak anlatamayacağım ama, Rusya’dan gelen bazı arkadaşların birkaçındanda duydum, Stalin’i anlatıyorlar. Stalin hani inanç konusunda çok ağır baskıları olan insan, yanında bir komutanıyla birlikte imiş, bir şey söylemiş, o cümleyi aynen söylemem mümkün değil de, mealen söyleyeyim, komutanına demişki; ‘bütün bu işleri yapan, acaba kim yapıyor? ‘siz yapıyorsunuz efendim’ demiş, ‘sus lan’ demiş, ‘Allah yapıyor’ demiş. Komutanım bende biliyorum ama ne yapayım demiş.

Çünkü Allah yapıyor dese kelle gideceğinden korkuyor.

İZLEYİCİ: 01:02:53

-Fıtrat değil yani

Çevrede öğrenilen bir bilgi. İnsan bu bilgiye sahip olarak doğmuyor. Bu bilgiyi elde edecek kapasitede doğuyor. Bu öyle değil yani, sahip olarak doğsa o ayetin bir anlamı kalmaz.

İZLEYİCİ: 01:03:16

-yani Allah öyle bir eğitim veriyor insanlara ki insan nerede doğar nerede büyürse büyüsün, bir çevre içinde yaşıyor. O çevre o insana, yaşadığı fıtrî çevre, işte fıtrat orası, o manada fıtrat, o çevre o insana Allah’ın varlığını ve birliğini tüm şüphelerden uzak bir şekilde anlatıyor.

İZLEYİCİ: 01:03:42

-Şimdi Allah yoktur diye ispat için uğraşan kişi, Allah’ın varlığına herkesten daha çok inanan kişidir. Çünkü niye?

-Onun var olduğunu biliyorsun, bir tarafa itmeye çalışıyorsun, tamam mı?

Mesela sen hiç hayatında olduğuna inanmadığın bir şeyin yokluğunu ispata çalıştın mı? Hiç aklına bile gelmez.

İZLEYİCİ:01:04:34

_23 kitabı varda, bir türlü kendini yenememiş, o kadar kitabı

Şimdi ben gene çok anlattım, şu an tekrar anlatıyorum, bu biraz bazıları için çok sıkıcı oluyor farkındayım, ama gene kısaca anlatayım;

Şimdi öldü Türkiye’nin meşhur ateistlerinden bir tanesi, yani ismi aklıma gelmezde, ateist camiada oldukça iyi bir yerde olan fakat medyatik tarafı olmayan bir adam. Medyatik tarafı çok zayıf olan bir adam.

Şimdi birgün konuşuyoruz, bana dedi ki; ‘hiç kendini yorma hoca’ dedi, ‘ben dinsiz bir adamım, ben Allah’a filan inanmam’ dedi. Bende böyle tam önünde oturuyorum, kalktım böyle yumruğu bir vurdum masaya, ‘bana bak’ dedim, ‘sen yalan söylüyorsun’ dedim, ‘bende senin Allah’a inanmadığına inanmam’ dedim. ‘Tabi inanıyoruz hoca’ dedi. ‘Ama senin inandığın gibi inanmıyoruz’.

İşte mesele bu. Mesele Allah’a inanıp inanmamak değil.

İZLEYİCİ: 01:05:52

-Adına Allah demişsin, doğa demişsin fark etmez. O doğa derken senin Allah dediğini kastediyor, başkasını kastetmiyor. Şimdi burada asıl mesele şu; hani az önce hiçbir peygamber Allah’ın varlığını ispatlamakla meşgul olmamıştır diyoruz ya, peygamberlerin yaptığı şey, insanlara ‘’lâ ilâhe illallah’’ dedirtmektir. Allah’ın dışında hiçbir ilah yoktur dedirtmektir. Allah’ın eşi ve benzeri yoktur dedirtmektir. İnsanlar Allah’a benzer varlıklar oluştururlar, Allah’ın bir takım özelliklerini varlıklara verirler, onları tanrılaştırırlar. İşte peygamberlerin mücadelesi buradadır. Araya aracılar koydukları zaman Cenabı Hakk ile ilişkileri kesilir. Tıpkı sizin başbakanla yapacağınız işlerinizi gören bir adam bulursanız sizin için başbakan odur artık. Başbakanda artık aklınıza bile gelmez. Benim işimi bu adam görüyor deriz. Allah ile ilişkilerinizi düzenleyen birisini hayalinizde buluyorsunuz artık daha Allah’ı hatırlamanıza artık gerek yok. İşte Hıristiyan alemini görüyorsunuz, İsa bizi koruyacak diyorlar, kime karşı?

-Allah’a karşı koruyacak.

Niye koruyacak?

-Çünkü Allah yanlışlık yapacak, o zaman İsa Allah’tan da güçlü olacak, daha merhametli olacaki bizi daha iyi tanıyacak, bütün her şeyimizi bilecek. E böyle inandıktan sonra, daha Allah’ı niye aklınıza getiresiniz ki? Bakın Hıristiyan dünyasına, İsa diyorlarda başka bir şey demiyorlar. Nadiren Allah diyorlar.

Gemi batarken onu derler, çoğu zaman İsa akıllaına gelmez.

İZLEYİCİ: 01:08:08

-Şimdi mesela ‘şek’ ile ilgili olarak Kur’anı Kerim’de İbrahim a.s çok anlatılır. Zuhruf suresi değil mi?

İbrahim a.s’ın mücadelesini anlatan ayetlerden zuhruf suresi 26. ve 27. ayetler;

’ve iz kâle ibrâhîmu li ebîhi ve kavmihî’’

Diyor ki;

[İbrahim babasına ve kavmine demişti]

’innenî berâun mimmâ ta’budûn’’

[ben sizin kul olduklarınızdan uzağım]

Bunlar nelere kul?

-Bir takım putlara kul.

Peki putlara kul olanlar, kendilerini Allah’a kul olarak kabul etmiyorlar mı?

-Allah’a da kul sayıyorlar. Ama aracılara güvenerek, Allah’ın baskısından kurtulacak, ya da kendileri biz Allah’a sesimizi duyuramayız, Mekke’li müşriklerin söylediği gibi;

’hâulâi şufeâunâ indallah’’ (yunus 18)

[onlar Allah yanında bizim şefeatçılarımızdır]

Dolayısıyla bunlar esasen Allah’a kul olduklarını iddia ediyorlar. Yani asıl niyetleri o gibi gösteriyorlar. Ve gene Mekkeli müşrikler diyorlardı ki;

’mâ na’buduhum illâ li yukarribûna illallâhi zulfa’’ (zümer 3)

[biz bunlara kulluğu niye yapıyoruz biliyor musunuz, bizi Allah’a daha çok yaklaştırsınlar diye]

Niye daha çok yaklaştırsın?

-Çünkü lat, menat, uzza dedikleri melek isimleri. Neml suresini dikkatli okursanız görürsünüz, bunların melek ismi olduğunu. Meleklerede Allah’ın kızları diyorlar. Yani Allah’a kızları aracılığıyla gittiğiniz zaman, Allah kızlarını kıracak değil ya, işte biz onun aracılığı ile Cenabı Hakk’a sesimizi duyuracağız diye hayal ediyorlardı.

O zaman siz müşriklere Allah’a kul olmak istemiyorlar der misiniz?

İstiyorlar.

İşte bakın İbrahim a.s’da ne diyor burada, çok iyi kavramazsak etrafımızda gördüğümüz müşrikleride anlayamayız.

‘İbrahim banasına ve kavmine dedi ki; ‘’ben sizin kulluk ettiklerinizden uzağım’’

‘’ illellezîne fataraî’’ (zuhruf 27)

[ama beni yaratan hariç]

Yani O’na da kulluk ediyorsunuz, ama ben O’na kulluk ediyorum ama diğerlerinden uzağım.

İZLEYİCİ: 01:11:06

-Şimdi hiçbir (bakın az önce söylediğimi düşünün) şu latın putu, şu menatın putu, şu uzanın putu diyor Mekkeli müşrik.

(necm suresindeki o şeyide bir açsana gösterelim arkadaşlara)

İZLEYİCİ: 01:11:36

-Hiçbirisi bu taşa tapmıyor. Hiçbir putperet taşa toprağa ağaca tapmaz. (niye şimdi?)

Onu orda düşünüyor, onun manevi huzurunda durduğunu düşünüyor, yoksa taşa ibadet etmiyor. Taşı görmüyor, o taşta bir ruhani görüyor, yani onun melek olmadığını biliyor tabi. Lat melek değil ki, taş. Yani o heykeli kastediyorum. O heykel melek değil, ama onun heykelini yaparak, çünkü onun heykelini sadece burada yapmıyor, başka yerlerdede yapıyor. Yoldada helva olarak yapıyor, sonra helvayı yiyor. Düşünüyorki helvanın içerisinde o var, onun ruhu gelip oraya giriyor diye düşünüyor. Dolayısıyla taptığı o taş toprak değil, onun temsil ettiği ruhani. Sen taşı yapmasanda o ruhaniyi hayalinde düşünsen birşey değişir mi?

İZLEYİCİ: 01:12:46

-Değişen bir şey yok yani hayal ettiğin zamanda aynı şey oluyor. Şimdi bizimkilere, fotoğraf bulunduruyor bazıları değil mi? Heykel bulundurmuyorlar. Niye bulundurmuyorlar?

-Peygamberimizin sert uyarıları var. Peygamberimizin o uyarıları olmasaydı onlar o heykeli yapmazlar mıydı? Karşısına geçipte rabıta yaptıkları zaman, boyunlarını eğip yardım istemezler miydi?

Ve birisi gelip deseydi ki bu taştan ne bekliyorsunuz? Derlerdi ki; ben bu taştan ne bekliyorum, ben sadece zihnimi toparlıyorum, ben efendi hazretlerinden bekliyorum derdi değil mi?

İZLEYİCİ: 01:13:34

-Putlarda öyleydi. Bazen büyükleri temsil ediyor, bazande işte Mekke’de olduğu gibi melekleri temsil ediyor. Şimdi bakın okuyalım ve bu tamamlanmış olsun cümle, çünkü olayın bu kısmını hiç anlatmadık şimdiye kadar;

Necm suresinin 19. ayeti 53. sure. Üstten almıyorum, çünkü dağılmasın, bundan aşağısı yetiyor, şimdi bakın;

’efera eytumul lâte vel uzzâ’’

(şimdi melekler ifadesi yukarda var mı, aşağıda tamam)

[lat ve uzayı gördünüz mü?]

_El lât

_Allah

Benziyor mu siz ce?

El lat, eallah

Birisi müzekkiri, birisi müennes. Biri erkek için, biri dişi için aynı isim. Allah’ın karısı var diyemedikleri için hiçbir kafir Allah’a karı isnat edemez, çünkü Allah’ı hiçbir şeye benzetemez. O konuda herkesin bilgisi aynıdır. Taoistlerin Tao ile ilgili anlattıklarını alın, Kur’anı Kerim’in Cenabı Hakk ile ilgili anlattıklarına tıpatıp benzer

İZLEYİCİ: 01:15:12

Ente sen demek, ente de bir şey yok. Ente sen anlamına geliyor, anlamı sen. Enti’de sen demek. Enti müennesler için sen yani kadınlar için, ente’de erkekler için sen demek

Cenabı Hakk ile ilgili ifadeler her erkeklik cümleleriyle kullanılır Kur’anı Kerim’de. Arabın dili neyse onu kullanacaksın, yeni bir dil icad edemezsinki.

El lat, Allah; görüyor musunuz?

Vel uzza; Cenabı Hakk’a ne diyor: el Aziz diyor

Arapçayı bilen bu yakınlığı hemen anlar.

Ve menat; Mennan: Cenabı Hakk’ın çok geçen bir ismi.

Zaten Cenabı hakk’ın sıfatlarını ….(01:16:21 anlaşılmıyor)

Zatta değil sıfatta şirk olur.

El lat’ı el uzza’yı ve diğer 3. menat’ı gördün mü, bunların hepsi dişi, Allah’ın kızları. Mekkeliler kendi kızlarının olmasını istiyorlar mıydı? Kız oldu mu simsiyah kesiliyordu.

Allah’u Teala diyor ki;

’ele kumuz zekeru ve lehul ünsâ’’ (necm 21)

[erkek size de, kız Allah’a mı?]

‘’niye kızlar isnat ediyorsunuz’’

’tilke izen kısmetun dîzâ’’ (necm 22)

[o zaman bu haksız bir paylaşım]

’in hiye illâ esmaun semmeytumûhâ entum’’ (necm 23)

[bunlar sizin taktığınız isimlerden başka bir şey değil]

Gerçekte böyle bir şey yok. Kendi hayallerinin ürettiği isimler, boş isimler.

Siz o taşa Allah’ın adına benzeterek bir isim veriyorsunuz, kendi hayalinizde; bu işte melektir, bu Allah’ın kızıdır falan filan diyorsunuz.

Şöyle düşünürseniz; bir hanedan düşünün. Yani diyelim ki Sultan Fatih, ya da Suud kralını da düşünün şu anda yaşayanlardan. Suudi Arabistan’da bir işiniz olduğu zaman, hanedandan birisini ararsınız değil mi? Hanedandan birisiyle iş yaparsanız, çok kolay yaparsınız. Şimdi buralarda Allah’la ilişkilerini yürütmek için hanedandan kızlarını arıyorlar, aynı mantık. Çünkü Allah’ı insana benzetiyorlar.

’in hiye esmâun semmeytumûha entum’’ (necm23)

[bu sizin taktığınız isimler]

’ve abaukum’’ [necm23]

[babalarıda aynı şeyi yapmıştı]

’mâ enzelallâhu bihâ min sultân’’ (necm 23)

[Allah bu konuda sizin elinize bir belge vermiş değil]

Madem Allah diyorsunuz, önce Allah kabul etmesi lazım bu benim kızımdır diye. Böyle bir şey yok.

’in yettebiûne illez zanne’’ (necm23)

[onlar sadece kendi hayallerinin peşine düşmüşlerdir]

’ve mâ tehvel enfus’’ (necm23)

[canlarının hoş gördükleri şeylerin]

’ve lekad câehum min rabbihimul hudâ’’ (necm23)

[işte onların rablerinden bir hidayet gelmiştir]

Bakın işte peygamber geldi, kitabı anlatıyor size.

’em lil insâni mâ temennâ’’ (necm 24)

[insan her arzu ettiğini elde edebilir mi?]

E ben böyle düşünüyorum Allah’ta verir. Allah senin emrinde mi?

Şimdi dikkat ederseniz Cenabı Hakk’a hep kendi hayallerinin ürünlerini yaptırmaya çalışıyorlar. Cenabı Hakk niye yarattığı cana niye ceza versin, bizi korkutup duruyorsunuz?

Biz korkutmuyoruz ki, Allah gönderdiği peygamberlerle söylüyor bunu;

’fe lillâhil âhiretu vel âlâ’’ (necm25)

[‘son’da Allah’ın ‘ilk’te Allah’ındır]

’ve kem min melekin fîs semâvâti’’ (necm 26)

[göklerde nice melekler var]

İşte yukardakilerin melek olduğunu hissettiriyor bu ayeti kerime.

’lâ tugnî şefâatuhum şey’e’’ (necm 26)

Şimdi bunlar demiyorlar mı?

’hâulai şufeâunâ indallah’’ (yunus 18)

Yani bunlar Allah’ın kızı ya, Allah’ın yanında bize şefaat edecekler.

Allah Teala diyor ki; ‘gökte nice melekler var’ , siz gelmiş 2-3 tanesinden bahsediyorsunuz. Sayısız melek var, ama bunların şefaati sizin hiçbir ihtiyacınızı karşılamaz, size hiçbir faydası olmaz.

’illâ min ba’di en ye’zenallahû’’ (necm26)

[sadece Allah izin verdikten sonra faydası olur]

Kimin için?;

’limen yeşâu’’

[Allah’ın istediği kişi için]

’ve yerdâ’’ (necm26)

[ve razı olduğu kişi için]

Yani Allah o meleğe diyecek ki, tamam git şuna şunu yap, o zaman olur. Yoksa melek melek kendiliğinden bir şey yapamaz.

Öyleyse niye tutmuşsunuz, kafanızdan bir takım tanrılar uyduruyorsunuz?

’innellezîne lâ yu’minûne bil ahireti’’ (necm 27)

[ahrete inanmayan kişiler ya da başlarına gelecek şeyler konusunda güvencesi olmayan kişiler]

Çünkü iman konusunu iyi anlamak lazım. Mesela kafirlere ‘Allah’a inanmayan’ ..

Mesela ‘eyyühellezîne amenu’,

amenu billahi ve resulihi’ ;(mu’minler Allah’a ve resulune inanın),

İnanma kelimesi içerisinde güven kelimesi vardır. Kafirler Cenabı Hakk’a güvenmedikleri için tam olarak, işte mesela bu beni koruyacak, hep güvensizlikten kaynaklanmaz mı? Yoksa hiç kimse Allah’ın varlığını inkar etmez ama, güvenmiyor.

’innellezine la yu’minune bil ahir’’ (mu’minun 74)

Mesela ahret konusunda güvencesi olmayan insanlar

Niye bir dala tutunuyorlar? Bize şefaatçi olacak bizi orda kurtaracak.

’le yusemmûnel melâikete tesmiyetel unsâ’’ (necm 27)

[bunlar melekleri dişi adlarla adlandırırlar]

’ve mâ lehum bihî min ilm’’ (necm 28)

[ve onların bu konuda bilgileri yok]

‘’ in yettebiûne illez zanne’’ (necm 28)

[bunlar sadece kendi hayallerinin peşine düşmüşlerdir]

’ve innez zanne lâ yugnî minel hakkı şey’a’’ (necm 28)

[zan gerçeği değiştirmez, hatta hiçbir şeyi ortadan kaldırmaz]

_şimdi evet, o hangi ayet dediniz (01:22:22) (izleyicinin sorusuna dönülüyor)

_Nuh suresinde de var, inşallah önümüze gelecek. Nuh suresinde 5 kişiden bahsediliyor; vedd, yagûs, yaûka, nesr, suva.

Bunlar 5 kişi eskiden çok iyi, dindar insanlarmış. Sonradan insanlar bunları putlaştırmışlar, bu da olur.

Şimdi esas konumuza dönelim, şimdi esas konumuza değilde, açtığımız parantez daha kapanmadı, Cenabı Hakk ne diyor insana; ‘belinden zürriyetini aldığı zaman’ diyor. Ondan evvelde diyor, zaten çocukluktan itibaren bu eğitimi alıyor alıyor, ortada sınıf geçme notunu arıyor, yani imtihan, net, netice işi bağlıyor. Ya rabbi sen beni sorumlu tuttun ama buluğda sorumluluk başlıyor, bana öyle öğrettin ki. Öğrettiğimden sorarım başkasından değil.

’lâ yukellufulâhu nefsen illa vus’aha’’ (bakara 286)

[Allah kimseyi gücünün yetmediğiyle sorumlu tutmaz]

Şimdi

‘‘elestü bi rabbikum’’

[ben sizin rabbiniz değil miyim?]

Diye soruyor

’kalu bela’’

[tabi]

’şehidnâ’’

[biz sana şahidiz]

Bunu niçin yapmış Cenabı Hakk?

’en tekûlu yevmel kıyâmeti innâ kunnâ an hâzâ gâfilîn’’ (araf 172)

[sonra kıyamet günü kalkıp derdiniz ki]

‘ya rabbi sen bizi bilmediğimiz şeyden sorumlu tutmazsın. Bizim senin varlığından, birliğinden haberimiz yoktu ki’ diyebilirdiniz bu olmasaydı.

Şimdi bir müşrik topluluğu içerisinde doğup büyüyen bir insan. Nerden anlıyoruz? Ayetten.

‘’el tekul’’ ya da şöylede diyebilirdi:

’innemâ eşrake  abâuna min kablu’’ (araf173)

[Daha önce babalarımız şirk koşmuşlar]

’ve kunnâ zurriyyeten min ba’dihim’’

[bizde onlardan sonra gelen, onların soyundanız]

Biz ne görmüşsek onu yapmışız, biz nerden bilelim, herkes müşrik, herkes puta tapıyor, biz de taptık diyebilirdiniz.

O zaman onlara peygamber gelmemişi mi bu adamlara? Burada belirtilen gelmemiş.

’e fe tuhlikunâ bimâ fealel mubtilûn’’ (araf173)

[hakkı batıl gösterenlerin yaptığından dolayı biz sorumlu mu tutacaksın?]

Ne yapalım onlar bize öyle gösterdi, biz ne yapabilirdik ki?’

Bunu da diyemeyeceksin, çünkü ben her birinize varlığımı ve birliğimi öyle basit bir şekilde değil, şahit olacağın bir şekilde göstermiştim.

Buraya nerden geldik? Vakit geldi, hayır, şeyi tamamlayalım, öbür dersi bitirelim, asıl dersimizi, zariat suresi;

’fe ahaznâhu ve cunûdehu fe nebeznâhum fîl yemi ve huve mulîm’’ (zariat40)

Yani firavunda Cenabı Hakk’ın varlığı ve birliği konusunda şüphesi olmayan bir kişi. Yoksa en zor zamanında ben Allah’a inandım demez, mümkün değil. Ömür boyu mücadele ettiği bir şeyle, inandım diyebilir mi? O anda aklına başka şeyler gelir, ama gelmiyor. Sadece Allah aklına geliyor. Çünkü o kadar net bir bilgisi var ki o konuda, ama pişmanlığı ölümünden sonrada izhar ediyor. Tevbesini ölümle yüzyüze geldiği zaman yaptığı için kabul edilmedi. Pişmanlığıda ölümden sonra olduğu için kabul edilmedi. O zaman bunu çok iyi anlamış olalım, hem de dersin bir özeti olmuş olsun: can boğaza gelinceye kadar Allah tevbeyi kabul eder, suç ne olursa olsun. Bakın en büyük suç şirktir değil mi? Şirkten tevbe ettiği zaman Allah affeder mi? Peygamber s.a.v’in ashabının büyük çoğunluğu neydi baştan; şirkti ve tevbe ettiler, Allah kabul etti. O zaman en büyüğünü kabul ediyorsa ondan aşağılarınıda kabul eder. Ama bunun şartı; can boğaza gelmeden. Canın ne zaman boğaza geleceğini bilebilir miyiz? O zaman bir an önce tevbe etmek lazım, sonra çok geç olmuş olacak.

Can boğaza geldiği zaman yapılan tevbe kabul edilmiyor. Ondan sonrada insanın pişmanlığı devam ediyor. Öyleyse dünya ile ahret arasında bir insanın konuşabildiği bir zaman dilimi var, ayette gördük.

Mu’minun suresinin 99. ve 100. ayeti.

Orda bir sıkıntı çektiğide anlaşılıyor ki,’geriye gönder ya rab’ diyor, ‘daha iyi şeyler yapayım’ diyor. Ama henüz yeniden dirilmemiş, ölmüş ama daha dirilmemiş. Yani o ruh vücuda gelip girmemiş. Şimdi bunada ne diyoruz biz?

-Kabir hayatı diyoruz, değil mi?

İZLEYİCİ: 01:28:23 (kabir hayatı)

-Açık değil mi ayet, açık. Kabir hayatı var. Ondan sonrada ahret hayatı.

Böylece bugünkü dersimizide özetlemiş olduk.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın