Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler)

13 Şubat 2018 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Euzubillahimineşşeytanirracim.Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdu lillahi rabbil alemin. Vel akıbetu lilmuttakin. Essalatu vesselamu ala resulüne Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Türkiye’nin güneyinde çok önemli bir savaş veriliyor. Hani yedi düvel bizi sarmış vaziyette… Hatta Avrupa’nın, Amerika’nın ve çeşitli ülkelerin tepkilerine baktığınız zaman bundan rahatsız olmayan kimse yok. Dolayısıyla bizde bu son zamanlarda derslerimizi bu tarafa doğru biraz yoğunlaştırmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz Cumartesi günü Yahudilerin durumuyla alakalı bir ders yapmıştık. Geçen haftada yine onunla ilgili yapmıştık. Bu haftada Yahudileri biraz daha yakından tanımaya çalışacağız. Tabii ki onları tanırken falanın filanın kitabına göre değil. Onları yaratanın kitabına bakarak tanımaya çalışacağız. Esas olan odur. Diğerleri, hele tarih kitapları, başka kitaplar genellikle duygusal öğelerin ağırlıklı olduğu kitaplardır. Ama Allah’ın kitabı bütün gerçeği ortaya koyar. İşte nebimiz Muhammed’in (a.s) siyaseti, Nebevi Siyaset… Onun Medine’de güttüğü Nebevi Siyaset… o açıdan ehli kitapla ilişkiler konusu üzerinde duracağız. Burada işi biraz daha ayrıntıya ulaştıracağız. Şöyle; yani Kuranı Kerim Yahudi’yi nasıl tarif ediyor? Bunların özellikleri nelerdir? Nasıl bir yapı içerisindedirler? Onu inşallah ilgili ayetlerden göreceğiz. Dolayısıyla bu ayetler bir şekilde ilgililerin kulağına ulaşır. Ulaştırmak Cenabı Hakka ait olan bir şeydir. Bizim yapabileceğimiz şey sadece bunu okumaktır, anlatmaktır. Biz yapabileceğimizden sorumluyuz. Böylece muhataplarını daha iyi tanımış olurlar.

Geçen hafta şu ayetleri okumuştuk. “Feterallezîne fî gulûbihim meraduy yusâriûne fîhim yegûlûne nahşâ en tusîbenâ dâirah” “Kalplerinde hastalık olanları göreceksin.” Yani münafıklar Medine’de Resulullah (s.a.v) Beni Kaynuka’yı Medine’den çıkarmak isterken Abdullah bin Ubey bin Selul, onlara gidip geliyor. Siz korkmayın, biz sizin arkanızdayız falan diye bir takım şeyler söylüyor. İşte bu ayet onu anlatıyor. Sadece o olaya mahsus değil. O vesileyle inmiş ama her zaman için geçerlidir. Yani ayetler tarihi değildir. Bir olay için iner ama her zaman için geçerlidir. Mesela şimdi şu su, ben susadığım için içtiğim zaman bu su sadece Abdülaziz Hoca için mi olur? Susayan herkes içer. Yani Allah’ın ayetleri evrenseldir. Her zaman ve her yerde geçerlidir. Abdullah bin Ubey bin Selul, Resulullah Medine’ye gelmeden önce Medine kralı yapılmak istenen bir kişiydi. Beni Kaynuka ile hareket ediyor. Yani Resulullah’ın Medine’den çıkarmak istediği toplulukla… Orada daha iki tane Yahudi kabilesi var. Beni Nadir ve Beni Kureyza… Onlarda Evs kabilesiyle birlikte hareket ediyorlar. Bunların Medine tarihinde oynadıkları rolleri Abdullah bin Ubey bin Selul çok iyi bildiği için orada duyan herkesi memnun edecek bir takım ifadeler söylüyor. Bunları tanımazsınız, ben işte gidiyorum, adamlarla görüşüyorum. Başımıza bir problem çıkmasından korkuyorum falan diyor. İşte bu ayetler bize şöyle diyor. “feasallahu ey yeé’tiye bil fethı” “belki Allahu Teala bir açıklık getirecektir.” “ev emrim min ındihi feyusbihû alâ mâ eserrû fî enfusihim nâdimîn” “kendi katından bir şey yapacak içlerinde gizledikleri şeyden dolayı pişman olacaklardır.” (Maide 52) O Abdullah bin Ubey bin Selul’un niyeti bu, Yahudilerden bize sıkıntı gelmesin değil. Onlarla birlikte acaba Muhammed’i (s.a.v) buradan çıkarabilir miyiz? Şimdi burada konuya başlamadan önce bir Vedat’ı dinleyelim. Bu Yahudilerin bir Babil sürgünleri vardır. Buhtun nasr zamanında… Babil’e gidenlerin bir kısmı orada kalmış. O sırada İran’da Yahudi olanlar var. Azerbaycan’da Yahudi olanlar var. Asıl Yahudi olanlar sonra bu tarafa geliyorlar. Falan derken… Buhtun nasr sürgünü içerisinde değil mi Abdullah… Medine’ye gelen üç tane Yahudi kabilesi… Babil sürgünü vesilesi ile…

Abdullah BAYINDIR: Tarihte öyle kayıtlar var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Babil sürgünü vesilesiyle üç tane kabilenin… Üç kabilede bunlar aslında kardeşler, parçalanmışlar. Üç ayrı kabile olmuşlar. Medine’ye geldikleri ifade ediliyor. Bir de İran’a gidenler var. Çünkü İran şu açıdan önemli… Bugün İran’da bu işlerden ciddi anlamda rahatsız olan ülkelerdendir. Onu Vedat’tan biraz dinleyelim.

Vedat YILMAZ: Babil sürgünü M.Ö. 600 ila 580 yılları arasında oluyor. Yahudiler burada Babil tarafına sürgün ediliyor. Tabi büyük sıkıntılar yaşıyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Babil’i bilmeyen olabilir.

Vedat YILMAZ: Kuzey Irak bölgesi. Bu Fırat Nehri’nin olduğu bölgedir. Babil kentinin etrafı da Fırat Nehri’nin sularıyla çevrilip hendekler yapılmıştır. Bundan dolayı Babil Şehri, fethedilmesi mümkün olmayan bir şehir olarak görülüyormuş. Ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sürgün sırasında Hocamızın dediği gibi Yahudiler çok çeşitli yerlere dağılıyorlar. İşte bir kısmı güneye gidiyor. Bir kısmı kuzey tarafında gidiyor. Bir kısmı İran ülkesine doğru gidiyor. İran kralıyla bu dönem içerisinde Yahudilerin ciddi temasları oluyor. İran kralı Koreş o dönemde… Koreş’in imparatorluğu çok büyük bir imparatorluk… Yani Hindistan topraklarından tutun, Makedonya’ya kadar bütün bir Anadolu’yu da içine alan müthiş bir krallıktır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Kuranı Kerim’de ki Zülkarneyn’in o olma ihtimali çok yüksektir.

Vedat YILMAZ: Yahudiler kendi kaynaklarında kral Koreş için iki boynuz sahibi kişi derler. Buradaki iki boynuz biri Med krallığını diğeri Pers krallığını sembolize eder. Bundan dolayı ona iki krallığın sahibi deniyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Gerçekte boynuzu olduğundan değil yani… Adamın boynuzu yok gerçekten…

Vedat YILMAZ: İki krallığın sahibi anlamına geliyor. Veya doğuyla batının topraklarının sahibi anlamına da geliyor olabilir. Kral Koreş ile gelen bilgilere baktığımız zaman kral Koreş’in İsrailoğulları’ndan farklı bir inanca sahip olmadığı görünüyor. Yani İsrailoğulları neye iman ediyorsa Kral Koreş’de yani İran kralı aynı şeye iman ediyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Zaten Tevrat’ın Ezra bölümünde Koreş’ten bahsediyor.

Vedat YILMAZ: Kral Koreş, Babil’i M.Ö. 539 senesinde fethettiği zaman orada bir ferman çıkartıyor. Bu ferman Tevrat’ta yazıyor. İsrailoğulları’nı Yeruşalim’e gönderip Rabbin tapınağını inşa etme işiyle görevlendiriyor. İsrailoğulları’nı tekrar Kudüs’e gönderiyor. Orada rabbin tapınağını tekrar yani Beyti Makdis’i Süleyman (a.s) tarafından tekrar…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Birde şunu da söyleyelim. Beyti Makdis’in ilk yıkılışı İsra Suresinde anlatılıyor. Buda Kuranı Kerim ile birebir örtüşen bir bilgidir.

Vedat YILMAZ: Bu tapınağın tekrar yapılması talimatını da kral Koreş, göklerin rabbi bana emretti diyor. Göklerin rabbi tarafından bu tapınağı tekrar inşa etme emrini aldım diyor. Bu tapınağın yeniden yapılması için her türlü mal, hayvan, gümüş, altın desteğini İsrailoğulları’na bulunuyor. Ve İsrailoğulları böylece tekrar Kudüs’e yerleşiyor. Ama o sırada Kral Koreş’in ömrü yetmiyor. Daha sonra yerine gelen kral Darius vs. onların gözetiminde bu tapınak tekrardan inşa ediliyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O zaman bu koreş aslen İran’lı…

Vedat YILMAZ: Evet.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Dolayısıyla o zaman Yahudi olan İran’lılar var. Bazı Azerilerinde Yahudi olduğu söyleniyor. O zaman hak din elbette… Çünkü Tevrat’a inandıkları takdirde hak yolda oldukları kesin… Koreş’de hak yolda olan, gerçekten inanan birisidir. Zaten yaptıkları onu gösteriyor. Aksi olsa ismi Tevrat’ta geçmezdi. O zaman Babil Sürgününde Medine’ye gelip yerleştiği söylenen üç tane kabile var. Abdullah, o kabilelerin tarihini değil de Resulullah zamanındaki durumlarını anlatır mısın?

Abdullah BAYINDIR: Medine’de üç tane büyük Yahudi kabilesi var. Bunlar az çok zikredildi. Kaynukaoğulları, Nadiroğulları, Kureyzaoğulları… Bunlar Babil Sürgününde gelmişler. Medine’nin Arap kabileleri daha sonra gelmişler. Yahudi kabileleri sonradan gelen Evs ve Hazrec isimli Arap kabilelerini birbirlerine düşürüyorlar. Bugün yaptıkları gibi… Hazrec kabilesi Kaynukaoğulları ile müttefik, Evs kabilesi ise Nadiroğulları ve Kureyzaoğulları ile müttefik… Bunlar daha çok ticaret ile meşgul oluyorlar. Daha çok silah satıyorlar. Kendileri savaşlara dâhil olmadan bu Medine’nin önde gelen iki kabilesini birbirleriyle mücadele ettiriyorlar. İki tarafta sömürülüyorlar. Hazrec kabilesi nüfus olarak Evs kabilesinden daha büyük… Buna rağmen Buas Savaşı denilen iki taraftan bayağı kişinin, önemli liderlerin öldüğü en son savaş yaşanıyor. Bu savaş gerçekten o Arap kabileleri bayağı sarsıyor. Bayağı kişi ölüyor. İki kabilede çok zararlı çıkıyor. Aslında bu hani “Allah siz şer gördüğünüzde hayırlar var edebilir.” Ayeti mealen söylüyorum. Bu kabilelerdeki önemli küfür liderleri ölüyor ve diğer Arap yarımadasındaki kabilelere göre Hazrec ve Evs kabileleri İslam’a açık hale geliyorlar. Mekke’de de nebi çıktığını duyuyorlar. Hem de Yahudilerden bir nebi geleceğini duymuşlar. Resulullah özellikle Mekke’de çok zorlandığı bir vakit, Taif’te de kötü karşılandığı bir zaman… Medine’den gelip Müslümanlığı kabul eden kişilerle o akabe biatlarında olsun, daha evvelinde olsun gerçekten seviniyor. Müslümanlarda seviniyor. Netice itibariyle Resulullah ikinci akabe biatında Medine’ye davet ediliyor. Medine’ye gidiliyor. Medine’ye gidildiğinde Evs ve Hazrec yıllardır savaşan iki kabile ve üç tane Yahudi kabilesi var. Medine’de düzgün bir devletin oluşması için aralarında bir sözleşme yapılması gerekiyor. Resulullah’da Medine Sözleşmesi… Bir bakıma toplumsal bir sözleşme hazırlatıyor. Medine sözleşmesine bu üç Yahudi kabilesi de katılıyor. Bu birlik sözleşmesi… Medine Sözleşmesinde, özellikle şehrin savunma savaşında birlikte savaşılacak. Herhangi bir şekilde bir kişinin diyeti ödenmesi gerektiğinde hepsi katılacak diye maddeler var. Yahudiler aslında Müslümanları ciddiye almıyorlar. Müslümanların ilk vakitte gideceklerini düşünüyorlar. Mekkeliler ile Müslümanların ilk karşılaştığı savaş Bedir Savaşıdır. Nitekim Bedir Savaşında hemen Mekkelilerin Müslümanları cezalandıracağını düşünüyorlar. Özellikle de oradaki en güçlü yAhudi kabilesi olan Kaynukaoğulları Müslümanların büyük bir yenilgi alacaklarını düşünüyor. Fakat Müslümanlar Bedir Savaşında galip gelince Kaynukaoğulları ve onların müttefiki Abdullah bin Ubey bin Selul (Hazrec kabilesinin önemli lideri) bunlar çok üzülüyorlar. Kaynukaoğulları sağda solda Mekkeliler savaşı bilmiyorlar, savaşı bilen biziz, biz Müslümanlara savaşın nasıl olduğunu gösteririz falan gibi şeyler söylüyorlar. Resulullah bir Pazar yerinde onlarla konuşmaya gittiğinde açık açık ona da söylüyorlar. Onlar savaşmayı bilmiyorlardı, biz sana gösteririz gibi tehdit ediyorlar. Çünkü kendilerini üstün görüyorlar. Peşine bir de Müslüman bir hanımın edep yerlerinin açılmasıyla neticelenen kötü bir olayda yaşanıyor. Bu olay üzerine savaş ortamı doğuyor. “Ve immâ tehâfenne min gavmin hıyâneten fembiz ileyhim alâ sevâé’” “Bir topluluğun hainlik yapacağından bilgiye dayalı olarak korkarsan yaptıklarına karşılık antlaşmayı bozduklarını kendilerine bildir.” “innallâhe lâ yuhıbbul hâinîn” “Allah hainleri sevmez.” (Enfal 58) Bu ayeti kerime neticesinde Kaynukaoğulları’nın etrafı sarılıyor. Onların 700 tane savaşçıları var. Çok zenginler…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Müslümanların kaç tane var?

Abdullah BAYINDIR: Müslümanların Bedir’de savaşanlar 300 kadar… Her ne kadar Medine’nin nüfusu 10 bin olduğu söyleniyor. Bedir’de 300 kişi savaşıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Medine’nin hepsi Müslüman değil ki… Az bir kısmı Müslüman…

Abdullah BAYINDIR: Yani 700 kişi ve kendilerini çok üstün gören bir kabiledir. Çok zenginler maddi anlamda… Yahudiler her zaman ticaretle meşgul olmuşlardır. Bugünde öyle…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bir de Medine’nin en büyük kabilesi olan Hazrec onların müttefiki… O zaman Müslümanlar bir şey değil ki…

Abdullah BAYINDIR: Kaleleri de var tabi… Muhasara altına alınıyorlar. Yardım gelir mi diye bekliyorlar. Yardım gelmiyor. Çıkıp gitmek zorunda kalıyorlar. Ellerindeki zenginlikleri bırakarak gidiyorlar. Bayağı bir zenginlik Müslümanlara kalıyor. İkinci kabile Nadiroğulları kabilesidir. Uhud Savaşından sonra bu kabileyle ilgili olaylar gerçekleşiyor. Uhud Savaşı kaybediliyor. Peşine bazı hadiseler yaşanıyor. Biri maune faciası oluyor. Orada bir Müslüman Resulullah’ın eman verdiği bir ya da iki kişiyi bilmeden öldürüyor. Onların yanlışlıkla öldürüldüğü için diyetinin yani kan bedelinin ödenmesi gerekiyor. Medine Sözleşmesine göre diyet noktasında Medine Sözleşmesine katılan bütün kabileler kendi üzerlerine düşen payı ödemek zorundalar… Resulullah Nadiroğulları’na payınızı gönderin diye haber gönderiyor. Şöyle söyleyelim. Medine’de yaşanıyor ama biz şuan İstanbul falan gibi düşünmememiz lazım. Her bir kabilenin Medine’de kendisine ait bir kalesi var. Kendisine ait bir mahallesi var. Yani öyle haber gönderiyor. Onlarda sen gel al gibi bir şey söylüyorlar. Resulullah’da yanına Hz. Ebu Bekir’i ve Hz. Osman ya da Hz. Ömer ikisinden birisini alıp gidiyor. Ama tedbirli gidiyor. Orada Resulullah’a karşı bir suikast düzenlenmeye çalışılıyor. Resulullah’ın başına kaya düşürülerek öldürülmesi planlanmış.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Oturacağı yeri belirleyip yukarıdan da kayayı ayarlamışlar. Cenabı Hak Resulullah’ı kurtarıyor.

Abdullah BAYINDIR: Orada tabi bu olayın gelişiminden itibaren o kadar kötü şeyler gelişince Resulullah tabii ki şüpheleniyor. Suikasti fark edip hızlı bir şekilde oradan çıkıyor. Onlarda neden hızlı bir şekilde çıktı diye anlayamıyorlar. Nadiroğulları’na teslim olun çıkın gibi bir haber gönderiyor. Etrafları sarılıyor. Onlarda önce çıkacağız diyorlar. Özellikle Münafıklardan (Abdullah bin Ubey bin Selul) biz size destek olacağız çıkmayın diye onlarda çarpışmaya karar veriyorlar. Fakat bir destek gelmiyor. Diğer Yahudi kabile olan Kureyzaoğullarından yardım istiyorlar. Onlar destek vereceğiz diye haber gönderiyorlar. Bunun üzerine Resulullah muhasarayı kaldırıp Kureyzaoğulları’nın üzerine yürüyor. Onların destek sözünü ortadan kaldırıp tekrar Nadiroğulları’nın etrafı sarılıyor. Onlarda münafıklardan herhangi bir destek gelmediğini görünce mecburen onlarda çıkıp gitmek zorunda kalıyorlar. Bu söylediğim şeyler Haşr Suresindedir. Direkt ayetlerde anlatılıyor.

Mesela Haşr Suresinin 11. ayeti “Elem tera ilellezîne nâfegû yegûlûne liıhvânihimullezîne keferû min ehlil kitâbi lein uhrictum lenahrucenne meakum ve lâ nutîu fîkum ehaden ebedev ve in gûtiltum lenensurannekum, vallâhu yeşhedu innehum lekâzibûn” “Münafıklık (ikiyüzlülük) edenleri görmedin mi? Ehli kitaptan ayetleri görmezden kardeşlerine şöyle diyorlar. Buradan siz çıkarılırsanız bizde sizinle çıkarız. Sizin karşınızda yer alan kimseye boyun eğmeyiz. Sizinle çatışmaya girilirse kesinlikle yanınızda oluruz. Allah şahittir ki onlar yalancıdırlar.” (Haşr 11)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bu ayetleri dinlerken bugün ki Amerika ile Güneydoğu’da ki gruplar arasındaki sözleşmeleri düşünün.

Abdullah BAYINDIR:Lein uhricû lâ yahrucûne meahum” “Onlar çıkarılırsa bunlar onlarla beraber çıkarılmazlar.” Yani münafıklardan bahsediyor. “ve lein gûtilû lâ yensurûnehum” “Onlarla çatışmaya girilse yanlarında ter almazlar.” “ve lein nasarûhum leyuvellunnel edbâr, summe lâ yunsarûn” “Yanlarında yer alsalar geri dönüp kaçarlar. Sonra kendilerine kimse yardım etmez.” (Haşr 12)

Leentum eşeddu rahbeten fî sudûrihim minallâh” “Sizden duydukları korku Allah korkusundan daha güçlü bir şekilde içlerini titretmektedir.” (Haşr 13)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Elhamdülillah, bugün iyi kötü bir Müslümanlık var. Nasıl korktuklarını bugün Amerika’nın tavırlarında görüyorsunuz.

Abdullah BAYINDIR: Zaten Kaynukaoğulları’nın çıkışına baktığımız zaman sayı olarak çok daha güçsüz Müslümanlara hiçbir şey yapmadan basıp gidiyorlar. Yüzyıllardır yaşadıkları yeri bir anda terk etmek zorunda kalıyorlar. Mallarını bırakıyorlar. Çok yüklü mal… Nadiroğulları’nın da hazineleri var. Nadiroğullarının durduğu kalelerinde hazine daireleri falan varmış. Onlarda onun büyük bölümünü bırakıp gitmek zorunda kalıyorlar.

Lâ yugâtilûnekum cemîan illâ fî guram muhassenetin ev miv verâi cudur” “Onlar, surla çevrili yerlerde veya duvarların arkasında olmadıkça size karşı toplu halde çatışmaya girmezler.” (Haşr 14)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kureyzaoğulları kalelerin arkasından çatışmaya gayret gösterdi.

Abdullah BAYINDIR:beé’suhum beynehum şedîd” “kendi aralarında şiddetli çekişme içindedirler.” “tahsebuhum cemîav ve gulûbuhum şettâ” “siz onları birlik sanırsınız ama gönülleri ayrı ayrıdır.” (Haşr 14)

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İşte bütün Müslümanlar bu kısmı çok iyi bilmelidir. Siz Yahudileri birlik zannedersiniz. Kesinlikle değillerdir. Birer kum yığınıdırlar.

Abdullah BAYINDIR:zâlike biennehum gavmul lâ yağgılûn” “Bu, akıllarını kullanmayan bir topluluk olmalarından dolayıdır.” (Haşr 14)

Kemeselillezîne min gablihim garîben zâgû vebâle emrihim, ve lehum azâbun elîm” “Bunların davranışı, kendilerinden kısa bir süre önce yaptıklarının cezasını tadanların davranışı gibidir.” (Haşr 15) Yani burada Kaynukoğulları’nın davranışı gibidir. Bunların da hak ettiği acıklı bir azaptır. Şimdi onları şeytana benzetiyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Çok enteresan gerçekten… Allahu Teala tam şeytan gibidir, diyor.

Abdullah BAYINDIR:Kemeselişşeytâni” “Şeytan gibidir onlar.” “iz gâle lil insânikfur” “Şeytan insana görmezden gel der.” “felemmâ kefera” “İnsan görmezden gelince” “gâle innî berîum minke” “Şeytan, ben senden uzağım der.” “innî ehâfullâhe rabbel alemîn” “Ben alemlerin rabbi olan Allah’tan korkarım.” (Haşr 16) Yani bu Yahudilerin ve münafıkların örneği diyebiliriz. Destek sağlayacak ya bunlar birbirlerine…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bunlar tek başlarına olan insanlardır. Biraz sonra ayetleri göreceğiz. Daha iyi anlatılacak. Hepsi tek başlarına yaşar. İkinci bir şeyleri yoktur.

Abdullah BAYINDIR: Haşr Suresi 17. Ayette ikisinin varacağı yer cehennemdir diyor. Yine bunlarla alakalı Ali imran Suresi 111 ve 112. Ayetlerde şöyle söyleniyor. “Ley yedurrûkum illâ ezâ” “Onlar size sıkıntıdan başka bir zarar vermezler.” “ve iy yugâtilûkum yuvellûkumul edbâr” “Sizinle savaşa girseler gerisin geriye dönüp kaçarlar.” “summe lâ yunsarûn” “sonra yardım da görmezler.” (Ali İmran 111) “Duribet aleyhimuz zilletu eyne mâ sugıfû illâ bihablim minallâhi ve hablim minen nâsi ve bâû biğadabim minallâhi” “Allah’ın desteğini ve insanların desteğini almamış olanlar her yerde alçaklık damgası yer. Allah’ın gazabına gelirler.” “ve duribet aleyhimul meskeneh” “üzerlerine çaresizlik damgası vurulur.” “zâlike biennehum kânû yekfurûne biâyâtillâhi” “Çünkü onlar Allah’ın ayetlerini görmezden gelmişlerdir.” “ve yagtulûnel embiyâe biğayri hagg” “ve nebileri haksız yere öldürmüşlerdir.” “zâlike bimâ asav ve kânû yağtedûn” “bu ceza yaptıkları isyana karşılıktır.” (Ali İmran 112) Bunlar o döneme ait genel kurallardır. Hem o dönemi anlatıyor hem de kıyamete kadar Müslümanların çarpıştıkları dönemdir. Aslında tarihe baktığımız zaman Allah’ın ayetlerine göre Müslüman Yahudi ya da Müslüman Hıristiyan çarpışmalarının bu çerçeveye göre geliştiğini görürüz. Kureyza da aynı…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR:Duribet aleyhimuz zilletu eyne mâ sugıfû illâ bihablim minallâhi ve hablim minen nâsi” “Nerede olursa olsun alçaklık onlara yapışmış bir vaziyettedir.” Yani alçaklık onları terk etmez. “Ancak Allah’ın desteği” Allah’ın desteği olması için Mümin olmaları lazım. Doğru inanan Yahudiler var elbette. Ama hepsi öyle değil. “ne de insanların desteği.” Medine’de o kadar zengin Yahudi kabilesi, o kadar kalabalıklar… Ama ayakta durmak için birisi Evs kabilesini değnek olarak kullanıyor, birisi Hazrec kabilesini değnek olarak kullanıyor. O değnek ellerinden düştüğü an yere yıkılıyorlar. Hazrec kabilesi münafık olduğu için destek veremiyor. O da korkuyor. Çünkü Allah bunların kalplerine korku salıyor. Bunlar kâfir oldukları için diyor.

Onlar Medine’de iken hava atıyorlarmış. Bir kitap gelecek biz ona inanacağız. Ve dünya hâkimi olacağız diyorlar. Cenabı Hak bunu yalanlamıyor. “evfû biahdî ûfi biahdikum ve iyyâye ferhebûn” “bana verdiğiniz sözü yerine getirin ben de size verdiğim sözü yerine getireyim.” (Bakara 40) Tamam ben sizi dünya hakimi kılacağım ama “Ve âminû bimâ enzeltu musaddigal limâ meakum” “beraberinizde olan Tevrat’ı tasdik edici olarak indirdiğim Kuran’a inanın.” (Bakara 41) Kuran’a inanmazlarsa, Müslüman olmazlarsa sürünmekten başka şeyleri yok. Yahudiler sürünüyor mu diyeceksiniz. Aslında bunların en büyük karı Müslümanların hiçbir şeyin farkında olmamasıdır. Çünkü Müslümanlar en başta kitaplarının farkında değiller. Kendilerinin farkında değiller. Ve şu anda ekonomik yönden yüksek görünüyorlar. Hiçbir şeyleri yoktur. Ama onların kafalarını şartlandırdıkları kişiler ekonomist olarak karşımıza çıktığı için bizim hocalar nasıl Kuran ile Resulullah’ın uygulaması ile alakası olmayan fetvalar veriyorsa onlarda hayatla alakası olmayan yanlış bilgilerle milletin zihnini doldurarak hâkimiyetlerini sürdürüyorlar. “Ve lemmâ câehum kitâbum min ındillâhi musaddigul limâ meahum” “Yanlarında olanı tasdik eden bir kitap Allah katından gelince” Yani Kuranı bekliyorlardı, geldi. “ve kânû min gablu yesteftihûne alellezîne keferû” “Hâlbuki bundan önce o kâfirlere şöyle diyorlardı. “Kuran gelsin önümüz açılacak.” Öyle olacak, böyle olacak diyorlardı. “felemmâ câehum mâ arafû” “o tanıdıkları kitap gelince” “keferû bih” “onu tanımadılar.” Hani bekliyordunuz? Olur mu yani ama şimdi… Tam bir İblis gibi yani… Ben daha hayırlıyım. Biz daha iyiyiz. Baksana zenginiz. Bu kadar itibarlıyız falan. “felağnetullâhi alel kâfirîn” “Allah’ın laneti o kâfirleredir.” (Bakara 89) Lanet dendiği zamanda dışlanmadır. Cenabı Hak onları oradan dışladı. İlk lanete uğrayan İblis’di. 33:11 33:13 sn. arası anlaşılmıyor.

Şimdi dersin başında söylediğim ayetlere geleceğiz. Esas onlar çok önemli… Şu ana kadar anlattıklarımız onlar için bir giriş mahiyetindedir. “Ve iz ehaznâ mîsâga benî isrâîle” “İsrailoğulları’ndan kesin söz aldık.” “lâ tağbudûne illallâhe” “Allah’tan başkasına kulluk etmeyeceksiniz.” “ve bil vâlideyni ıhsânev” “Anne babaya iyi davranacaksınız.” “ve zil gurbâ” “en yakınlarınıza” “vel yetâmâ” “yetimlere” “vel mesâkîni” “çaresiz kalmış kişilere iyi davranacaksınız.” “ve gûlû linnâsi husnev” “insanlara karşı güzel sözler söyleyin.” “ve egîmus salâte ve âtuz zekâh” “namazı tam ve özenle kılın ve zekâtı da verin.” Allah onlardan bu şekilde bir söz almış. “summe tevelleytum” Ama “arkasından sırtınızı döndünüz.” “illâ galîlem minkum” “içinizden çok az bir kısım hariç.” Mesela az önce anlattığınız Koreş… Koreş onlardan az bir kısım… “ve entum muğridûn” “siz yüz çevirerek geri çekiliyorsunuz.” (Bakara 83) Allah’a verdikleri sözü tutmadıkları zaman tam tersi olmuş olur değil mi? “lâ tağbudûne illallâhe” “Allah’tan başkasına kulluk etmeyeceksiniz.” Bu sözü tutmadıklarına göre ne yapmış oluyorlar? Başkasına kul oluyorlar. Hürriyetlerini kaybetmiş oluyorlar. “ve bil vâlideyni ıhsânev” “Anne babaya iyi davranacaksınız.” Bir insan anne babasına iyilikte bulunmadığı zaman ne olur? Bu evde birlik beraberlik olur mu? “ve zil gurbâ” “en yakınlarınıza da iyilikte bulunacaksınız.” Eşi olur, çoluğu, çocuğu… Bunlara da iyilikte bulunmuyorsa ne olur? Kişi tek başına kalmaz mı? Yani herkes kendini düşünür. Başka kimseyi düşünmez. “yetimlere de iyi davranacaksınız, çaresiz kalmışlara da iyi davranacaksınız.” Düşmeye gör. Adam sana tekme atar, yardımcı olmaz. “ve gûlû linnâsi husnev” “insanlara karşı güzel sözler söyleyin.” Demek ki konuşurken de hep yalan yanlış, üçkâğıtçılık… İşte dikkat edin. Onların hâkimiyetindeki medyanın yaptıklarına bakın. Hep yalan haberler, uydurma şeyler vardır. “ve egîmus salâte ve âtuz zekâh” “namazı tam ve özenle kılın ve zekâtı da verin.” Bugün Yahudiler içerisinde çok az namaz kılan var değil mi? Aynen bizim gibi beş vakit namaz kılanlar var. Bizim sitemizde var değil mi?

Vedat YILMAZ: Herkesin bildiği namaz diye yazabilirler.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Namaz resimleriyle beraber… Aynı namazı kılanlar var. Ama çok az… “illâ galîlem minkum” “içinizden çok az bir kısım hariç.” (Bakara 83) Zekâtta vermiyorlar. Bugün Amerika bunlara 23 trilyon dolar bunlara borçludur. Onun 40 da 1’ini zekat verseler Afrika’da bir tane aç kalmaz.

Ve iz ehaznâ mîsâgakum” “yine sizden kesin söz aldık.” “lâ tesfikûne dimâekum” “kendi kanınızı dökmeyeceksiniz.” Yani birbirinizi öldürmeyeceksiniz. “ve lâ tuhricûne enfusekum min diyârikum” “kendi arkadaşlarınızı ülkenizden çıkarmayacaksınız.” (Bakara 84) Hepsi tek başınaysa babasını öldürseler sesi çıkar mı? “tahsebuhum cemîav ve gulûbuhum şettâ” “hepsini birlik zannediyorsun, kalpleri başka başkadır.” (Haşr 14) Adamın babasını öldürseler umurunda olmaz. Sırtını döner. “summe agrartum ve entum teşhedûn” “siz bu sözü kabul etmiştiniz.” Tamam ya rabbi demiştiniz. Birbirimizi öldürmeyeceğiz demiştiniz. “Buna da şahittiniz.” (Bakara 84)

Summe entum hâulâi tagtulûne enfusekum” “Şimdi siz kendi dindaşınızı/soydaşınızı öldürüyorsunuz.” Hem soydaşınız hem dindaşınız. “ve tuhricûne ferîgam minkum min diyârihim” “Sizden bir kısmınızı da ülkenizden çıkarıyorsunuz.” “tezâherûne aleyhim bil ismi vel udvân” “düşmanlık ve günah konusunda birbirinize destek veriyorsunuz.” (Bakara 85) Doğru konularda destek vermiyorlar, günahlara destek veriyorlar. Dikkat edin, “PKK’ya neden destek veriyorsun?” derler. Kardeşim, iyi bir şey olsa destek verirler mi? Düşmanlıkta destek verirler. İyilikte destek vermezler ki… Onların özelliklerini ayetler ne kadar güzel anlatıyor değil mi?

Abdullah BAYINDIR: Sinema filan hep ellerinde… Hep günahı yaymaya çalışıyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Sadece sinema mı? Eğitim de, her tarafta var. Bilhassa şu ekonomi… Allah’a çok şükür ekonomi konusunu çok iyi bildiğimi düşünüyorum. Ekonomi konusunda yaptıklarını görünce karşısında da bu insanlar bunu nasıl kabul ediyor ya rabbi… Tabi o kadar söylüyoruz. Herkes gözlerini, kulaklarını kapatıyor. Ben bu insanları gerçekten anlamıyorum. Hesaplarına geldikleri zaman hesaplarına gelen şeylere hiç kimse itiraz etmiyor. Hesaplarına gelmediği zaman gözde, kulakta kapalı… Bunların en kolay batırılacak tarafları ekonomidir. Ama işte eğitimde de milletin kafalarını bozdukları için o işi de başarmışlardır. “ve iy yeé’tûkum usârâ tufâdûhum ve huve muharramun aleykum ıhrâcuhum” “esir olarak geldikleri zaman onlara fidyelerini veriyorsunuz.” Hava atıyorlar. Alın fidyesini serbest bırakın diyorlar. “Hâlbuki oradan çıkarmanız size haramdı.” “efetué’minûne bibağdıl kitâbi ve tekfurûne bibağd” “Sizin Tevrat’ın bir bölümüne inanıp bir bölümünü inkâr mı ediyorsunuz.” (Bakara 85) Bugün Müslümanlarda öyledir. Yani ben gerçekten korkuyorum. Cenabı Hakkın yardımı her an kesilebilir. Gerçekten korkuyorum. Memleket gırtlağına kadar faize battı. Bugün piyasada kimsede para yok. Bu işi düzeltelim diye defalarca söylüyoruz. Allah ile savaş halindesiniz kardeşim… Allah ile savaşana Cenabı Hak zafer verir mi? Bu dinde seçici davranamazsın. Allah Yahudilere bak ne diyor? Onlar gibi olursan onun sonucuna gelirsin. “efetué’minûne bibağdıl kitâbi ve tekfurûne bibağd” “kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını görmezlikten mi geliyorsunuz?” “femâ cezâu mey yef’alu zâlike minkum illâ hızyun fil hayâtid dunyâ” “bunu yapanın cezası bu dünyada rezil olmaktan başkası mıdır?” (Bakara 85) İslam âlemi onun için bu rezillik içerisindedir. Kuran’dan uzak kaldığı için… Yani şimdi Yahudiler yapıyor da bizimkiler daha mı iyi? Peki, ahireti de kurtarsanız bari… “ve yevmel gıyâmeti yuraddûne ilâ eşeddil azâb” “Kıyamet gününde de bu yaptıklarıyla tam bağlantılı bir azapla cezalandırılacaklar.” “ve mallâhu biğâfilin ammâ tağmelûn.” “yaptıklarınızı Allah bilmiyor mu zannediyorsunuz?” (Bakara 85) Yaptıklarınızdan habersiz değildir. Burada Yahudileri anlatırken bizimkilerde onlardan geri kalmıyorlar. Gerçekten anlamak mümkün değil. Diyanet yalan resimlerle milleti kandırarak hala bugün sabah namazını vaktinden önce kıldırıyor. Teheccüd vaktinde millete namaz kıldırıyor. Bunun hesabını Allah’a nasıl vereceksiniz? Buna destek olanlar Allah’a nasıl hesap vereceksiniz? Allah size yardım eder mi? Derhal tövbekâr olmamız lazım ki Allah yardım etsin. Karşımızdakiler korkak insanlar… Ama onlar gibi olmamamız lazım. O düşmanı tanıyalım diyoruz ama kendimizde onlar gibi olmamak zorundayız. Bunlar birbirlerine karşı hiç destek olabilirler mi? Resulullah Medine’ye varmış. Nebevi Siyaset… Sen orada şeysin. Ben hep kendime bakıyorum. Ben yeni bir mahalleye taşındığım zaman 1,5 seneye komşularımı tanıyamıyorum. Resulullah 1,5 sene içinde Mekke’den gelen orduya galip geliyor. Kaynuka ondan 15 gün sonra değil mi? Bedir’den dönüşten 15 gün sonra Kaynuka… Kaynuka’ya hiç karşı çıkılır mı? O kadar zengin, her şeyleri var. Bir de Hayber var. Hayber’de İpek Yolunun üzerinde bulunan çok önemli bir ticaret merkezidir. Orası da Yahudilerin ellerindedir.

Abdullah BAYINDIR: Nadiroğulları özellikle Hayber’e gidiyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Nadiroğulları ayrıldıkları zaman Hayber’e gidiyorlar.

Abdullah BAYINDIR: 43:48 43:51 sn. arası anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Tabi orada o kadar çok önemli şeyler var ki… Fazla vaktimiz yok.

Abdullah BAYINDIR: Hendek Savaşını onlar organize ediyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hendek Savaşını, Hayberliler organize ediyor. Para onlarda bol…

Abdullah BAYINDIR: Parayla yapıyorlar o işi… Kendileri en küçük silah kuşanmadan irili ufaklı bütün Arap kabilelerini organize ediyorlar. Zaten Hendek Savaşının diğer ismi Ahzab Savaşıdır. Kuranı Kerim’de de Ahzab Suresinde geçiyor. Ahzab, gruplar demektir. Hizipler…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi bugünden farkı var mı?

Abdullah BAYINDIR: Mesela Türkiye’nin karşısına değişik isimlerle grup şeklinde çıkıyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Maddi destekle…

Abdullah BAYINDIR: DEAŞ vs. Aynı o günle benzerlikler var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bugün yedi düvel bizi çevrelemiş. Resulullah zamanında sadece yedi düvel değil, içerideki Yahudilerde, içerideki münafıklarda var. Bütün çevreleri sarıldı. Tüm Arap yarımadası onları bitirmeye çalışıyor. Onlar bitti mi? Çünkü zaferi Allah verir. Başkası değil. Savaşan kişinin kalbine korkusuzluğu Allah verir. 15 Temmuzda millet sokağa çıktıysa… O gece ben burada değildim. Kızım anlatıyor. Abdullah ile beraber gitmişler. Tank geliyor, asker geliyor korku aklımıza bile gelmiyor diyor. Kalplerine o korkusuzluğu veren kim? Allahu Teala. Öbürlerinin kalplerine korku salan kim? O da Allah. O zaman Allah ile ilişkileri çok iyi tutmak zorundayız. İşte Cenabı Hak onları bize anlattı mı? Yahudilerin birbirlerine güveni var mı? Hıristiyanlarda onlar gibidir. Ama bu ayetler Yahudiler ile alakalıdır. Peki, bunların kendilerine güvenleri var mı? O konuda da burada ayet var. Canları o kadar tatlı ki… “Ve le tecidennehum ahrasan nâsi alâ hayâh” “Onları yaşamaya en düşkün insanlar olarak bulacaksınız.” “ve minellezîne eşrakû” “müşriklerden de daha fazla düşkündürler.” “yeveddu ehaduhum lev yuammeru elfe seneh” “her biri ister ki keşke bin sene yaşasam.” Peki, bin sene yaşasam diyen adam canını hiç tehlikeye atar mı? “ve mâ huve bimuzahzihıhî minel azâbi ey yuammer” “o kadar yaşasa onu azaptan çekip çıkaracak değil ki.” Azaptan kurtulamayacak. “vallâhu basîrum bimâ yağmelûn” “Onların yaptıklarını Allahu Teala biliyor, görüyor.” (Bakara 96) Bunlardaki bu cesaretsizlik… Kendilerine güvenleri yok. Ancak Haşr Suresinde Abdullah okudu. “Lâ yugâtilûnekum cemîan illâ fî guram muhassenetin” “Ancak kaleler içerisinde sizinle savaşabilirler.” “ev miv verâi cudur” “ya da duvarların arkasında.” (Haşr 14) İsrail niye büyük bir duvar yaptı? Başka bir şey var mı? Korkudan… Biz Müslümanlar olarak şu hatalarımızdan bir tövbekar olalım. Biraz ilerleyelim. Kudüs’de bir tane Yahudi kalmaz, hepsi kaçar gider. Korkudan… Onlar hep propagandayla kendilerini güçlü göstermeye çalışırlar. Başka yapacakları bir şey yoktur. Babasına karşı, oğluna karşı, eşine karşı, komşusuna karşı bir sorumluluk duymayan bir kişi ve kendi canını her şeyden daha üstün gören bir kişi hiç savaşabilir mi?

Şimdi gelelim esas Maide Suresinin ilgili ayetlerine… Böylece dersimizin bu bölümünü bitirmiş olalım. 51. Ayetten itibaren hızlı bir şekilde okuyacağım. “Yâ eyyuhellezîne âmenû lâ tettehızul yehûde ven nasârâ evliyâé’” “Müminler, Yahudileri ve Hıristiyanları kendinize dost edinmeyin.” (Maide 51) Bunlardan dost olur mu? Güvenilir mi? Yahudileri Allah anlattı. Onlara güvenilmez ki… Mutlaka birisine dayanacaklar. Bak mesela Amerika’ya dayanıyorlar, başka bir ülkeye dayanıyorlar, şuraya, buraya… Yahudiler derken Vedat boşuna İran’dan bahsetmedi. Dolayısıyla İran ile araları her ne kadar şey yapsa bile bunlar birbirlerini de hiç sevmezler. Yani bir Yahudi diğer Yahudi’yi sevmez. Mesela şuna dikkat edin. Abdullah, Beni Kaynuka Medine’den çıkarılırken Beni Nadir’in, Beni Kureyza’nın hiç rahatsız olduğuna dair bir rivayet var mı? Hiç umurlarında değil. İşte Yahudi kabilesi… Resulullah Medine’den çıkarıyor. Bunların hiç umurlarında değil. Beni Nadir çıkarılıyor, Beni Kureyza keyfine bakıyor. Sonra da Beni Kureyza da çıkarılıyor. Böyle yani… Bunlar dost edinilir mi? “Yâ eyyuhellezîne âmenû lâ tettehızul yehûde ven nasârâ evliyâé’” “Yahudileri ve Hıristiyanları kendinize veliler edinmeyin.” Yani çok yakın dost bilmeyin. Tamam, kötü ilişkiler içerisinde olun demiyor ama öyle de dost yapmayın. “bağduhum evliyâu bağd” “Onlar birbirleriyle dosttur.” Ama o dostlukları da zaten; Allah, onları birlikte zannedersin, kalpleri farklı farklıdır, diyor. Yine birbirlerine karşı sizden daha iyi davranmaya çalışırlar. “ve mey yetevellehum minkum feinnehû minhum” “kim onları veli edinirse o onlardandır.” “innallâhe lâ yehdil gavmez zâlimîn” “Allah yanlış yapanlar topluluğunu yola getirmez.” (Maide 51) Yanlış yaparsanız Allah size yardımcı olmaz.

Feterallezîne fî gulûbihim meraduy yusâriûne fîhim” “Kalplerinde hastalık olanları göreceksin.” İşte Abdullah bin Ubey bin Selul gidip Beni Kaynuka’ya sizinle beraberiz diyor. Daha sonra Beni Nadir’e gidip sizinle herhangi bir savaş olursa bizde savaşa katılacağız diyor. Ama iş ciddiye binince o da kaçıyor, öbürleri de kaçıyor. “yegûlûne nahşâ en tusîbenâ dâirah” Resulullah’a, Müslümanlara, “siz bunları tanımazsınız, bunlar çok güçlüdür diyorlar.” Bugünde öyle işte… Amerika çok güçlüdür, İsrail çok güçlüdür, başımıza bir oyun gelir, onun için ilişkileri iyi tutmaya çalışıyoruz diyorlar. Onun gibi… “feasallahu ey yeé’tiye bil fethı ev emrim min ındihi” “Belki Allahu Teala bir açıklık getirir ya da kendi katından bir iş ortaya koyar.” “feyusbihû alâ mâ eserrû fî enfusihim nâdimîn” “içlerinde gizledikleri şeye pişman olurlar.” (Maide 52)

Ve yegûlullezîne âmenû ehâulâillezîne agsemû billâhi cehde eymânihim” “Müminler de diyecekler, bunlar mı (Abdullah bin Ubey bin Selul gibi) olanca güçleriyle yemin ediyorlardı.” “innehum lemeakum” “bizimle beraberlermiş.” Yani Abdullah bin Ubey bin Selul gibi… Bütün foyaları ortaya çıkacak. Medine’de son derece saygın bir adamken sonra millet dalga geçmeye başlamıştı. Millet sokakta laf atıyordu. O hale gelmişti. “habitat ağmâluhum feasbehû hâsirîn” “bütün yaptıkları yandı, gitti.” (Maide 53) Kaybettiler.

Şimdi burada Cenabı Hak bizimle alakalı olarak, “Yâ eyyuhellezîne âmenû mey yertedde minkum an dînihî” “Müminler sizden kim dininizden dönerse.” Mesela kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz diye Yahudileri uyardı ya… Bizde de ayetler arasında şunu bugün yapayım, onu yarın yapayım olmaz. Allah’ın bütün emirleri herhangi bir sıralamaya tabi tutulmadan her zaman geçerlidir. “fesevfe yeé’tillâhu bigavmiy yuhıbbuhum ve yuhıbbûnehû” “Allahu Teala sizi oradan giderir, bir topluluk getirir. Allah onları sever, onlar da Allah’ı severler.” “ezilletin alel mué’minîne eızzetin alel kâfirîn” “Müminlere karşı Son derece alçak gönüllü ama kâfirlere karşı izzetli ve şerefli olurlar.” “yucâhidûne fî sebîlillâhi” “Allah yolunda cihad ederler.” “ve lâ yehafûne levmete lâim” “hiç kimsenin ayıplamasından da korkmazlar.” (Maide 54) “Ley yedurrûkum illâ ezâ” “Bu Yahudilerin, böyle sizin canınızı sıkacak sözlerden başka size verecekleri bir zarar yoktur.” (Ali İmran 111) O canları sıkacak şey nedir? Mesela bugün sosyal medyada yanlış resimler çıkarıyorlar. Can sıkıcı, moral bozucu yanlış ifadeler söylüyorlar. Ondan başka bir şey yapamazlar. Onu eskiden de yapıyorlarmış. “yucâhidûne fî sebîlillâhi ve lâ yehafûne levmete lâim” “Allah yolunda cihad ederler. Hiçbir ayıplayanın ayıplamasından da korkmazlar.” Siz söyleyin ben yürüyüşüme devam ediyorum der. İt ürür kervan yürür hesabı… “zâlike fadlullâhi yué’tîhi mey yeşâé’” “Bu Allah’ın bir ikramıdır. Allahu Teala onu gerekeni yapana verir.” “vallâhu vâsiun alîm” “Allah’ın imkanları geniştir ve her şeyi bilir.” (Maide 54)

İnnemâ veliyyukumullâhu ve rasûluhû” “Sizin veliniz/dostunuz Allah’tır, resulüdür.” “vellezîne âmenu” “ve müminlerdir.” “ellezîne yugîmûnes salâte” “Namazı tam kılan, görevlerini eksiksiz yapan” “ve yué’tûnez zekâte” “ve zekâtı verenlerdir.” “ve hum râkiûn” “Onlar Allah’ın huzurunda da eğilirler.” (Maide 55)

Evet, Cenabı Hak meseleleri çok iyi kavramamızı nasip etsin. Gerçekten elimize çok büyük bir fırsat geçmiş vaziyettedir. İnşallah çok iyi bir şekilde yürütülüyor. Benim esas canımı sıkan şudur.

Abdullah BAYINDIR: Sonraki ayeti de okusak iyi olur. Çünkü ondan sonra konu bitecek.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR:Ve mey yetevellallâhe” “Kim Allah’ı kendisine veli edinir.” Yani ben Allah’a güvenirim diyorsunuz. “ve rasûlehû” “Allah’ın resulüne güvenirim.” Yani Allah’ın kitabına güvenirim diyorsunuz. Allah ne diyorsa o. “vellezîne âmenû” “ve müminlere güvenirim derse birisi” “feinne hızballâhi humul ğâlibûn” “Allah’ın partisidir galip olan.” (Maide 56) Hizip, parti demektir. Allah’ın partisi demek de Allah’tan yana olanlar demektir. Şimdi Hizbullah diye partiler oluşturuluyor. Maalesef bunlar istismar ediyorlar. Zaten geleneksel dinden de başka bir şey beklenemez. Kuran’sız bir din anlayışı var. Maalesef. Yani “Allah’tan yana olanlar kesinlikle galip geleceklerdir.” (Maide 56) Dolayısıyla bakın Allah galibiyet sözü veriyor. Onun için derhal yanlışlarımızdan tevbe edip doğruya yönelmemiz, Allah’a şükür elimize geçmiş bu büyük fırsatı kullanmamız lazım. Bir de bütün dünyayı onların sahte paralarıyla yapmış oldukları sömürüden de kurtarmamız lazım. Olmayan parayla bütün dünyayı sömürüyorlar. Ondan da tüm dünyayı kurtarmamız lazım. O zamanda göreceksiniz ki herkes Allah’ın dinine yönelecektir. Şimdi biraz ara verelim.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
2 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
3 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
4 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
8 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
9 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
10 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
11 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
12 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
13 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
16 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
17 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
21 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
22 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
23 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
24 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
25 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
29 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
30 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
31 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
32 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
33 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
34 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
35 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
36 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
37 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
38 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
39 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
40 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
41 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
42 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
46 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
47 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
50 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
51 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
54 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
55 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
56 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
58 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
59 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
60 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
63 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
64 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
68 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
69 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
70 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
72 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
73 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
74 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
75 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
79 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
80 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
81 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
82 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
83 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
84 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
87 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
88 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
89 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
90 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
91 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
92 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
93 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
94 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
95 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
96 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
97 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
98 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
99 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
100 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
101 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
102 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
105 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
106 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
109 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
110 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
113 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
114 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
115 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
118 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
119 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
120 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
121 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
122 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
123 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
124 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
125 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
127 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
128 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
154 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
162 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
166 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
180 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
224 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
225 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
226 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
242 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
250 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
258 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
259 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
284 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
287 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
288 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
289 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
290 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
291 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
292 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
293 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
294 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
295 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
296 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
297 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
298 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
299 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
300 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
301 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
302 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
303 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
304 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
305 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
306 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
307 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
308 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
309 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
310 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
311 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
312 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
313 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
314 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
315 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
316 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
317 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
318 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
319 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
320 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
321 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
322 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
323 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
324 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
325 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
326 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
327 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
328 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
329 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
330 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
331 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
332 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
333 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
334 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
335 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
336 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
337 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
338 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
339 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
340 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
341 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
342 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
343 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
344 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
345 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
346 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
347 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
348 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
349 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
350 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
351 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
352 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
353 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
354 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
355 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
356 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
357 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
358 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
359 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
360 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
361 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
362 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
363 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
364 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
366 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
367 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
368 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
369 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
370 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
371 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
372 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
373 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
374 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
375 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
376 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
377 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
378 İcma 11 Ekim 2016
379 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
380 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
381 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
382 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
383 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
384 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
385 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
386 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
387 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
388 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
389 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
390 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
391 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
392 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
393 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
394 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
395 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
396 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
397 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
398 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
399 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
400 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
401 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
402 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
403 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
406 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
407 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
410 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
411 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
413 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
415 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
416 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
419 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
420 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
421 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
422 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
423 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
424 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
428 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
429 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
430 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
432 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
433 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
434 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
435 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
436 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
437 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
438 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
439 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
440 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
442 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
443 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
446 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
447 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
448 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
449 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
450 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
451 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
452 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
455 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
456 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
458 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
459 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
460 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
464 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
465 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
468 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
469 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
470 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
471 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
472 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
473 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
474 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
476 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
477 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
478 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
479 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
480 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
481 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
482 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
484 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
485 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
488 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
491 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
493 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
494 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
496 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
497 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
500 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
501 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
502 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
509 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
511 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
514 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
515 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
518 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
519 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
520 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
521 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
522 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
523 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
524 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
525 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
526 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
527 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
528 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
529 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
530 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
531 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
532 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
534 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
535 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
537 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
538 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
542 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
543 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
544 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
545 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
546 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
547 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
548 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
549 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
550 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
551 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
552 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
553 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
554 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
555 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
556 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
558 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
559 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
560 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
561 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
562 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
563 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
564 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
565 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
566 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
567 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
568 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
569 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
570 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
571 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
574 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
575 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
576 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
577 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
578 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
579 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
580 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
581 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
582 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
583 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
584 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
585 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
586 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
587 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
588 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
589 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
590 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
591 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
592 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
593 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
594 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
595 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
596 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
597 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
598 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
599 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
600 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
601 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
602 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
605 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
606 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
607 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
608 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
610 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
611 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
612 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
613 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
614 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
615 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
617 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
618 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
619 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
621 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
622 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
623 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
624 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
625 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
626 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
627 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
628 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
630 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
631 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
635 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
636 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
637 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
638 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
639 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
640 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
641 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
642 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
643 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
644 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
645 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
646 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
648 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
649 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
651 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
652 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
653 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
656 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
657 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
658 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
659 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
660 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
661 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
662 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
663 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
664 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
670 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
671 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
672 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
673 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
674 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
675 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
676 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
677 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
679 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
680 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
681 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
683 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
684 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
687 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
688 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
692 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
693 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
694 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
695 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
698 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
699 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
701 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
703 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
704 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
705 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
706 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
707 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
708 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
709 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
710 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
711 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
712 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
713 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
714 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
715 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
716 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
717 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
718 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
719 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
720 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
721 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
722 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
723 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
724 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
725 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
726 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
727 Hac 11 Kasım 2008
728 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
729 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
730 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
731 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
732 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
733 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
734 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
735 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
736 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
737 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
738 Oruç 26 Ağustos 2008
739 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
740 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
741 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
742 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
743 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
744 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
745