Gayri Müslimler ile İlişkiler

16 Eylül 2014 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Elhamdu lillâhi rabbil âlemîn, vel akibeti lil müttakin, vesselatu vesselamu ala rasulina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Bugün size gayrimüslimlerle ilişkiler konusunu anlatacağız, bunu zaman zaman anlatıyoruz, siz de biliyorsunuz. Fakat dünyanın bugünkü gündemi dolayısıyla bu meseleyi yeniden ele almak gerekti. Biliyorsunuz, IŞİD sebebiyle, işte Amerika, Avrupa, bazı İslam ülkeleri, ittifak ederek, büyük bir harekât başlatıyorlar. Bundan önce, bir 11 Eylül olayı vardı, biliyorsunuz. Amerika’daki iki tane kulenin yıkılması olayı. O zaman 2001 idi galiba, yanlış hatırlamıyorsam. Süleymaniye Camiinde vaaz ediyordum. Kendisi burada Ömer Germirligil, o zaman Amerika’da oturuyordu. Fakat Amerika da oturmasına rağmen, bizim vakıfla sıkı ilişkisini devam ettiriyordu. Amerika da bir iş yeri vardı, eşiyle beraber oradaydı. 11 Eylül de, zannedersem o vaazı yaparken, buradaydın değil mi, haa vaaz sırasında buradaydın. Süleymaniye Camiinde bir vaaz etmiştim. 11 Eylül, İslam’a karşı hareketlerin meşrulaştırılması için oluşturulmuş bir senaryodur. Amerika’nın, İslam ülkelerinde, bir operasyon yapması için, elinde bir gerekçe olması lazım. O da çok kolay işte, yok, falanca adam, uçağıyla geldi de ölüm dalışı yaptı da, bu olacak şey değil, ne ki yani? Uçak şeklinde bir füze yaparsın, olur biter ve ilginç bir şey de, o gün bir tane çalışan gelmiyor binalara, Yahudilerden, bir tek Yahudi yok, evet, bir tek Yahudi gelmiyor.

O zaman şunu söylemiştim. Bu; İslam’a karşı yapılmış ama, göreceksiniz, bundan sonra “İslam”, Amerika’nın gündeminde bir numaralı mesele haline dönüşecek. O sırada Ömer Bey, tabii yine Amerika’dan gelmiş, tekrar gidecek, işte kendisi burada. Bana dedi ki, “yaa Hocam öyle şey mi olur?”, dedi. Amerika’da İslam’a karşı çok büyük şeyler oldu dedi işte. Bir nefret oluşuyor, falan. Bir müddet sonra, bir sene sonra geldi, şöyle söyledi, dedi ki, “gerçekten halkın İslam’a ilgisi büyük ölçüde arttı.” Ben, daha önce bir arkadaşıma Kuran meali vermek için, o kadar dolaştım ki,  kitapçılarda bulamadım, ama şimdi her alışveriş merkezinde, İslam eserlerinin ayrı bir standı var, çünkü halk onu öğrenmek istiyor. Bu, sosyal hareketler, bazı insanların planladığı gibi sonuç doğurmuyor. İslam, bütün dünyada, çok ciddi anlamda yayılıyor. IŞİD’e destek verdiği söylenen selefileri, Avrupalıların, Amerikalıların yetiştirdiğini, biz bizzat müşahede ederek biliyoruz, yani “bir kötü Müslüman örneği” olsun diye bunu yapmışlardı. Bu IŞİD karşıtı hareketler, ciddi manada beni şüphelendiriyor, tıpkı Amerika’daki Ticaret Merkezine yapılan saldırı gibi. Burada, büyük bir oyun oynanıyor, ekranların karşına geçip de, o insanları infaz edenlerin, Müslüman olduğunu asla inanmıyorum, dikkat ederseniz, yüzlerini, gözlerini tamamen kapatıyor. Kimden çekinip kapatıyorsun? Çünkü görevi tamamlanıp ta, yarın memleketine döndü mü, kimsenin yüzüne bakamaz da, onun dolayı. Burada, çok büyük bir senaryo var, Müslümanların çok uyanık olması lazım. Bir de kendinizi, o bölgede yaşayan insanların yerine koyun. Ortada bir devlet yok, herkes elinde silahı olan, gücü olan, kendi başına bir hâkimiyet kuruyor ve hiç bir şekilde huzur ve güvenliğin olmadığı bir yer. Elbette ki, insanlar huzur ve güvenliğin olabileceği bir ortamın peşinde olurlar. İşin o iç yüzü, ayrı bir şey, ben orayı da fazla bilmiyorum, çünkü bilgi eksikliği itibariyle konuşmamız doğru olmaz, ama Amerika’nın ve Avrupalıların, IŞİD’e karşı hareketlerinin, bir senaryo olduğundan, asla şüphem yok. Çünkü bunlar, İslam’a asla destek vermezler, hiç bir şekilde istemezler.

2007 senesinde Vatikan’a gittiğim zaman, Vatikan başbakanı, orada büyük bir heyet gitmemize rağmen, Almanların oluşturduğu büyük bir heyet, orada beni muhatap alarak konuştu, yani bütün konuşma; onunla benim aramda geçti. Diğerlerinin tamamı, dinleyici oldular. Mustafa Evri burada değil, değil mi? O konuşmaya katılmıştı, ama benim kızım oradaydı, kızım burada.

O konuşmada; o sırada, Vatikan başbakanı bana dedi ki, kendisi diyalog kurulunun başkanı. Fethullah Gülen tarafından organize edilen, diyalog kurulunun başkanı. Roma’da onların bir merkezleri vardı, merkezlerini ziyaret etmiştim ve orada bulunan görevliler dediler ki; “bizim başkanımızdır, Jean-Louis Pierre Tauran”, Bana aynen şunu söyledi; “siz Kur’ana uyduğunuz sürece, sizinle diyalog olmaz” dedi.

Diyalogun birinci şartı ne? Kur’ana uymamak, değil mi? Fethullah Hoca grubuna mensup, Reşit Haylamaz adında bir zatın yazmış olduğu bir kitap var. Orada, “Resulullah’a inanmak gerekmediğine dair” ifadeler var. Muhammed’e (as) inanmak gerekmiyor; “la ilahe illallah” dediniz mi, yeter. Resulullah yoksa Kur’an-ı Kerim olur mu? Çünkü Kur’anı Kerimi getiren o, değil mi? Dolayısıyla, burada tam bir ittifak içerisinde oldukları ortada, Kur’ansız bir diyalog. Ne biçim diyalogsa, Kur’anı aldığınız zaman, ortada Müslümanlık kalır mı? Orada, tabi benim tepem atmıştı, gerçekten, tam anlamıyla tepem attı ve orada çok uzun bir konuşma yaptım. O konuşmayı kaybettiler, çünkü ben kameraman götürmemiştim, ben götürseydim kaybolmazdı. Demiştim ki, “biz Kur’ana uymazsak, asıl o zaman bizimle diyalog yapamazsınız” dedim ve ayetler okudum, epeyce ayet okudum. Sonra, o başbakan heyecanlandı, bizim büyükelçinin ifadesi; “bu, her ne kadar ikinci sırada olsa da, etki bakımından, birinci sıradadır” dedi, o başbakan için. “Her ne kadar, Papadan sonra gelse de, etki bakımından, Papadan öncedir” demişti.

O zaman heyecanlandı, şöyle yaptı, “tabii canım, sizinle diyalog yapmayıp da kiminle yapacağız”, şöyle duvara doğru koltuğunu itti, “sizinle diyalog yapmayıp da kiminle yapacağız”, dedi. “Avrupa da ikinci büyük din haline geldiniz” dedi. “Avrupa da ikinci büyük din”. Ondan altı ya da yedi ay sonra, Viyana’ya gitmiştim, Viyana’da son derece yoğun temaslarım oldu, bütün yetkililerle görüşmüştüm. O zaman yapılmış olan, sayımı anlatmışlardı, Rabıta-tül Âlemi İslami’nin, Tuna nehrinin hemen yanında kubbeli bir camisi var, yeşil bir kubbesi var, büyükçe bir camii. Oradaki yetkililerin ifadesi, demişlerdi ki “en son yapılan sayımlara göre; İslamiyet, Avrupa da birinci sıraya yükseldi.”

Ondan bir müddet sonra, Almanya da Tübingen Üniversitesine gitmiştim, orada İslam İlahiyat Fakültesi açılmıştı ki, onun açılmasından öncesinden sonrasına kadar, bizim Vakfın ilişkileri vardı, orada. Demişlerdi ki, “bu sene, Katolik dünyasının bir numaralı fakültesi olan, Katolik İlahiyat Fakültesine bir tane öğrenci başvurdu”, “peki, İslam İlahiyat Fakültesine kaç tane öğrenci bekliyorsunuz?” dedim, “3000 kadar müracaat bekliyoruz” dedi. Bu, kendi ifadeleri.

O konuşmalarımızda, şu diyaloglar geçmişti. “Almanya’da öyle camiler var ki, 4000 kadar cemaati var, çünkü onlarda cemaat sayısı önemli, bu kiliselere kayıtlı üyeleri var ya, 4000 kadar cemaati var, tamamı Alman” demişlerdi. Cemaati sırf Alman olan camiler var. Şimdi, böyle bir ortamda, bunların yapacağı en önemli şey, İslam’ı tüm dünyaya kötü göstermektir. Zaten, kendilerinin insanlara sunacakları bir inanç sistemi yok, bitmiş ki, bunu Vatikan’da; Katolik kilisesinin, bütün kiliseleri arasında, koordinasyonu kurmakla görevli olan kardinal söylemişti. Demişti ki, “Kilise bitti”, onlar, kilise derken, Katolik Kilisesini kastediyorlar. “Bitti”, bitiyor değil, “bitti” demişti. Merkezi ayakta tutuyoruz ki, herhangi bir kişi eğer Hıristiyan olmak isterse, katolik olmak isterse, hiç olmazsa, merkez ayakta kalsın

Şimdi, dünyada böyle bir ortam var, böyle bir ortamda; İslam’ı kötü göstermek için,   ikide bir haberler yayılıyor, bu haberler; ne derece doğru, onu bilmiyoruz ki, bana göre; bunlar, büyük ölçüde doğru değildir. Nasıl olsa, haber kanalları onların elinde. Bakın, bir zamanlar, bir gazete benimle röportaja geldi ve dedi ki, “İsa (as) gelecek mi?” O zaman o konuda hiç bir çalışmam yoktu, Kur’anı Kerim’e baktığınız zaman, İsa’nın (as) gelmesi mümkün değil, hadisler konusunda çalışmadım, o konuda bir çalışmam yok, onun için o konuda bir şey söyleyemem. O zaman, gazete bir manşet attı; “Abdülaziz Bayındır dedi ki, İsa’nın nüzulüyle ilgili hadislerin tamamı uydurmadır.” Ben, “bu konuda çalışmam yoktur” dedim, başka bir şey yok. Yaa bunu nereden çıkardınız, dedim? Hemen ertesi gün, “tabii sıkıyı gördü vazgeçti”, tekrar şey ettim, siz benim şimdiye kadar ikili oynadığımı gördünüz mü? dedim. Ne kadar uğraştıysam, adamlar yaptıkları yalan haberi değiştirmediler. Bu haber kanalları, kendi başlarına, hür bir şekilde haberler yapmıyorlar. Birilerini kötülemek istedikleri zaman, onu pekâlâ yapabiliyorlar. Eee şimdi İslam, bütün dünyada bir numaralı problem. Çünkü biz şimdi kendimizi tenkit ediyoruz, doğru, son derece haklıyız, fakat bütün yanlışlara rağmen, bu tenkit ettiğimiz şekliyle İslamiyet, öbürleriyle kıyaslanamayacak kadar güzel, ama şu anda insanlar, artık kiliseyi bıraktılar, geleneksel dinler, büyük ölçüde terk edilmeye başlandı. Kur’an-ı Kerim mealleri, dünyanın her yerinde var. Kur’an-ı Kerim’i okuyanlar, fıtratlarını orada bulup Müslümanlığa yaklaşıyorlar, fakat işte devreye çeşitli şekillerde bu geleneksel din girince, problem ortaya çıkıyor.

Asıl mesele şu; şu anda sebep ne olursa olsun, bir zamanlar, 11 Eylül olayları dolayısıyla, müthiş bir İslam’ı yayma imkânı ortaya çıkmıştı ki, ondan sonrada bayağı bir yaygınlık kazandı. Şu anda; çok büyük bir imkân var, krizleri iyi yönetebilirsek, krizler, insanlara müthiş kapılar açar. Şu anda yapmamız gereken şu: orada esir aldıkları kişileri, siz müşriksiniz diye öldürüyorlar değil mi? Yani öldürdüklerine dair, internet sitelerine haberler geliyor, öldürüyorlar mı öldürmüyorlar mı bilmiyorum. Bana Fehmi mi birisi göstermişti, Hocam baksana bunların hepsini öldürmüşler. Hakikaten, otomatik silahlarla tarıyorlar ama öldü dedikleri kişilerde, bir kıpırdama bile yok, eğer gerçekten kurşun gidip de o adamlara vuracak olsa, kalkacaklar, yatacaklar, bir daha hiç kıpırdama yok, dedim valla bu bir senaryo gibi gözüküyor. Kan da yok, ne kan var, ne kıpırdama var, nasıl oluyor bu iş, ne olacak şimdi? Biliyorsunuz, kuru sıkı tabanca varda kuru sıkı makineli tüfek yok mu? Ne var ki, çok kolay bir şey, pekâlâ öyle bir sap ta takabilir, kan da çıkarabilirsiniz, ama demek ki onu düşünmemişler.

Şimdi, bunlar böyle, ama esas olan Müslümanların bu vesileyle artık kendilerine gelmeleri gerekir. Artık, şu geleneksel İslam’ı kesin olarak bırakmamız lazım. Geleneksel İslam’ı bırakmak zorundayız. Bakın Tövbe suresinin 5. ayetini (186. sayfa) açalım, “haram aylardan çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün,  onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin, eğer tövbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekâtı da verirlerse, artık yollarını serbest bırakın. Allah, yarlığayan, esirgeyendir.” Evet, şimdi bu ayeti kerimeyi, mezheplerin hemen tamamı, bağlantısından kopararak delil alır ve burada da gördünüz zaten, “haram aylardan çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün”, haram aylar hangisi? Zilkade ki şu anda zilkadedeyiz, zilhicce, arkasından muharrem, peş peşe gelen ay, bir de recep ayı, peki burada o mu kastediliyor? Burada başka, haram aylar değil, burada başka bir şey var, peki, bunlar hangi müşrikler? Biliyorsunuz, Allah-u Teala Hud suresinin ilk ayetlerinde “elif-lâm-râ kitâbun uhkimet âyâtuhu śümme fussilet min ledun hakîmin habîr”, “bu, bir kitaptır ki, ayetleri muhkem kılınmış”, yani hüküm ifade eden ayetler, işte bu hüküm ifade eden ayet, “śümme fussilet”, “sonra da ayrıntılı olarak açıklanmıştır”, “min ledun hakîmin habîr”, “hakîm ve habîr tarafından, Allah tarafından. Açıklamayı kim yapıyormuş?  Allah, niye? “ellâ ta’budû illallâh”, “Allah’tan başkasına kul olmayasınız diye, çünkü birisi kendi kafasındaki hükmü, Allahın hükmü gibi ortaya koyar, siz ona kul olursunuz, Allah’a kul olduğunuzu zannederek, peki Resulullahın görevi ne? “innenî lekum minhu neżîrun ve beşîr”, “ben de, sizin için, o kitapta olanla sizi müjdeleyen ve uyaran bir elçiyim diyor.

Bir kimse, Kuranı kendisi açıklamaya kalktığında bu ayetlere göre ne olur? Kendisini Allahın yerine koymuş olur ve en büyük günahı işlemiş olur. Peki, burada ne anlatıyor, Allah-u Teâlâ? Bakın surenin başındaki ilk ayet ne? Oku bakalım Yahya?

Y.Ş.: “Allah ve Resulünden, kendileriyle anlaşma yapmış olduğunuz müşriklere bir ihtar”,

A.B.: Bak, anlaşma yaptığınız müşrikler, bu Tövbe suresi hicretin 9. yılında indi, hicretin 8. yılında Mekke fethedildi, kimlerle antlaşma yapılmıştı? Mekkelilerle, Hudeybiye antlaşması, bakın onlara hitap ediyor bu, onlara diyor tamam mı?

Y.Ş.: (Ey Müşrikler) Yeryüzünde dört ay daha dolaşın,

A.B.: Bak, yeryüzünde dört ay daha dolaşın, yani size dokunulmayacak demektir. İşte, az önce okuduğumuz haram aylar, bu dört aydır. Bizim bildiğimiz, yani oradaki haramdan maksat, onların can güvenliğinin ve bu ayetler müşriklere, Ali (r.a.) tarafından Mina’da okunmuştur, yani zilhiccenin 10. günü, dört ay o zaman başlıyor, o zamandan itibaren dört aydır, tamam mı?

Y.Ş.: (Ey Müşrikler) Yeryüzünde dört ay daha dolaşın, iyi bilin ki, siz Allahı aciz bırakacak değilsiniz. Allah’sa; kâfirleri, rezil ve perişan edecektir. Hacc-ı Ekber yani en büyük hac gününde, Allah ve Resulü

A.B.: Tarihini de veriyor, görüyor musunuz Kur’an-ı Kerim? Hacc-ı Ekber günü, yani, en fazla birisi diyebilir ki, arefe günü, olsun o kadar bir gün fark eder. Arefe günü diyen çıkabilir, arefe mi yoksa şey mi? Kaynaklarda Mina günü deniyor, zilhiccenin 10’u, olsun 9’u bir gün fark eder, başka bir şey değil. Bak, tarihte veriyor Kur’an-ı Kerim görüyor musunuz?

Y.Ş.: Hacc-ı Ekber gününde, Allah ve Resulünden insanlara bir bildiridir. Allah ve resulü, müşriklerden uzaktır. Eğer tövbe ederseniz, bu sizin için daha hayırlıdır,  eğer yüz çevirirseniz bilin ki, siz Allah’ı aciz bırakacak değilsiniz.

A.B.: Yani dört ay size süre, bu müşrikler kim? Bu müşrikler, Resulullaha ölüm kararı verenler değil mi, Mekkeliler? Darun-Nedve’de ölüm kararı vermediler mi? Uygulamak için harekete geçtiler, o sırada Resulullah Mekke’yi terk etti, biliyorsunuz, 3 gün Sevr mağarasında kaldı, sonra ortalık düzelince, Medine’ye gitti, yolda peşine takıldılar ve Müslümanların Medine’ye hicrete mecbur kıldılar. Bedir, Uhud ve Hendek savaşını yaparak, tüm Müslümanları yok etmek istediler. Onun için, bunlar, yaptıklarının cezasını bulmaları gerekir, bundan dolayı, Allah-u Teala, Bakara suresinin 191. ayetinde “ve aḣricûhum min hayśu aḣracûkum” “onlar sizi nereden çıkardılarsa, siz de onları oradan çıkarın”, onlar sizi nereden çıkardılarsa, siz de onları oradan çıkarın. Nereden çıkardılar Müslümanları? Mekke’den, değil mi? O zaman bunların cezası, yaptıkları suçun dengi, fazla bir şey yok. Mekke’den çıkaracaklar; gitsinler Taif’e gitsinler Medine’ye, gitsinler Cidde’ye ama Mekke’de duramazlar. Çünkü Müslümanları Mekke’den çıkarmışlardır, kim? Oradaki, o Resulullaha karşı gelen müşrikler, o suçlu olanlar belli, onlar sadece. Bunların hepsi ayet, Kuran Kuran’la açıklandığı zaman, böyle oluyor işte.

Y.Ş.: Ancak, kendileriyle antlaşma yaptığınız müşriklerden, antlaşma şartlarına uyan, hiç bir şeyi size eksik bırakmayan ve sizin aleyhinize her hangi bir kimseye arka çıkmayanlar bu hükmün dışındadırlar.

A.B.: Haa, aslında antlaşmaya karşı çıkmayan müşriklerin cezası da Mekke’den çıkmaktır ama antlaşmaya uydukları için, onlara bir şey yapılmıyor, bak bütün müşrikler değil. Mekke’de Resulullah’la antlaşma yapmış müşrik ve antlaşmayı bozmuş müşrikler, tamam mı? Bu, Kur’an’ da yani, birisinden hikâye etmiyoruz.

Y.Ş.: Onların antlaşmalarını, süreleri bitinceye kadar tamamlayınız, Allah haksızlıktan sakınanları sever. Haram aylar çıkınca,

A.B.: Bundan sonrasını ben şey yapayım, bak ayete verilecek meal şudur; haram aylar değil, bunların can güvenliğinin sağlandığı aylar çıkınca, haram yani, onları öldürmek haram demek, çıkınca yani buradan çekin gidin diyor, siz bizi çıkardınız, şimdi de siz çıkacaksınız. O müşrikleri, antlaşmayı bozan Mekke müşriklerini, bulduğunuz yerde öldürün, yani bu ciddi bir şey. Bak, size bu kadar zaman sabrettik, ya çıkarsınız, ya öldürürüz, öyle sağı solu yok. Onları yakalayın, onları kuşatın, onlar için her gözetleme yerinde oturun. Çünkü bunlar suçlu, Müslümanlara yapmadıklarını bırakmamışlar, Müslümanları tamamen yok etmek için ellerinden geleni yapmışlar ama ne diyor? yine de bir açık kapı bırakıyor; tövbe ederler, namaz kılar, zekat verirlerse serbest bırakın, kalabilirler, gitmesinler bir yere. Zaten benim bildiğime göre, oradan çıkıp giden de olmamıştır. Ben bilmiyorum, siz biliyor musunuz çıkıp gideni, ben görmedim şu ana kadar.

Şimdi, bu ayeti kerime esas alınarak, çok sayıda ayet, mensuh sayılmıştır. Mensuh ne demek? Yürürlükten kaldırılmış sayılmıştır. Şimdi, onlardan bir tanesi de Muhammed suresinin (47. sure) 4. ayeti, bir de onu oku.

Y.Ş.: Savaşta, inkar edenlerle karşılaştığınız zaman, boyunlarını vurun. Nihayet, onları iyice vurup sindirince, bağı sıkıca bağlayın, esir alın. Savaş sona erince de ya karşılıksız ve ya fidye karşılığı salıverin. Durum şu ki, Allah dileseydi, onlardan intikam alırdı, fakat sizi birbirinizle denemek ister. Allah, Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların yaptıklarını boşa çıkarmaz.

A.B.: Bak, diyor ki Allah-u Teala; “savaşta yüz yüze geldiğiniz zaman, onların boyunlarını vurun”. O seni öldürmeye geliyor, sen onu öldüreceksin. Savaşta bir kimseyi öldüreni, suçlayan bir insan çıkar mı, yeryüzünde. Böyle bir şey olmaz, “ama karşı tarafı tamamen ezinceye kadar devam edin, sonra bağı sıkı tutun”, yani esir alın. Peki, esirleri ne yapacağız? ya karşılıklı ya karşılıksız serbest bırakacağız. Peki bu ayetle, az önce okunan ayet arasında bir çatışma var mı? Onunla bunun bir ilgisi var mı? O ayet sebebiyle, bu ayet yürürlükten kalkmış saymışlardır, yaa bu ne oluyor? Bu Kur’an-ı siz mi indirdiniz? Onun için bu fırsatı, ganimet bilmek zorundayız. Sünnisiyle, şiisiyle bütün mezhepler, Kuran’a karşı ittifak halindedirler. İttifak halindedirler, bu; basit bir suçlama değil. Ama bunu söylemek mecburiyetindeyiz, eğer, hesabı Cenabı Hakk’a vereceksek, mecburuz.

Şimdi bakın, şu kitap; “Hukuk-u İslâmiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu”, Ömer Nasuhi Bilmen’in. Geçen hafta anlatmıştım, Ömer Nasuhi Bilmen yazmıştır ama büyük bir ekip tarafından hazırlanmıştır, bu kitap, yani Mecelle Tadil Komisyonu tarafından hazırlanmıştır. Uzun yıllar çalışılmıştır, büyük bir ekip tarafından. Onun için, İslam âleminde bu kitabın dengi yoktur, yani çok ciddi bir çalışmadır; yani, geçmişi bize doğru nakletme açısından, yoksa Kuran açısından değil. Bunu göreceksiniz, bak burada ne diyor Ömer Nasuhi Bilmen.

Esirler hakkında Allah ne dedi? “Ya karşılıklı ya karşılıksız serbest bırakacaksınız”, üçüncüsü var mı? yok, diyor ki; “Harp neticesinde, kasten elde edilen esirler hakkında, veliyyül emr, muhayyerdir. Veliyyül emr dediği; yetkili makam, serbesttir. Bu hususta Müslümanların menfaatlarına göre hareket ederek, Allahın emrine göre değil dikkat edin, Müslümanların menfaatine göre hareket ederek, dilerse, bu esirlerin savaşçı olan takımını öldürür”. Peki, IŞID’e mal edilen o haberlerde ne var? Erkeklerini öldürdü deniyor, değil mi? Öyle diyor değil mi? Eee, tamam işte buyur, yanlış bir şey mi yapmış bunlara göre? Peki, Kur’an-ı Kerim’e göre: olmaz, mümkün değil, savaşta öldürürsen öldürebilirsin. Savaş bitti ya, adama dokunamazsın, peki, ne yaparmış böylece? Fesadı büsbütün ortadan kaldırırmış, asıl fesat şimdi ortaya çıkmıyor mu? “Dilerse bunların şerlerini def için, yalnız köle yapılmalarıyla iktifa eder”, bunları köle yapacakmış. Köle ve cariye edilmeleriyle iktifa eder, var mı ayette kölelik, cariyelik. Peki, Resulullah Bedir esirlerinden hangisini köle-cariye yaptı, bir tane var mı? Ondan sonra da, bir takım uydurma şeyleri, bir kenara bırakırsanız, yoktur hiç. Bir tek örneği vardır: o, sadece Mısırın hediye etmiş olduğu Mariye’dir. Onunla ilgili de, özel bir ayet vardır. Ahzab suresinin 50. ayeti ama o ayete de öyle bir mana vermişlerdir ki, kendi sistemlerini bozmayacak şekilde.

“Dilerse, İslam zimmetinde ahd ve emanında olmak üzere, hepsine hürriyet verir”, yani cizye ödeyerek yaşarlar diyor. Peki, ayeti kerime ne dedi? Dedi ki, “karşılıklı ya da karşılıksız serbest bıraksın” dedi, değil mi? Karşılıksız serbest bırakmanın, ayetteki adı, Arapça “men”, bizim Türkçede bu kökten “minnet” kelimesi kullanılır, “birisine iyilik yapmak” manasında, ama biraz anlam değişikliği olmuş. Diyor ki burada: “Esirler hakkında “men”, açıklama yapıyor; bir lütuf olarak, meccanen salıvermek, karşılıksız salıvermek caiz midir, değil midir meselesinde, müçtehitler ihtilaf etmişlerdir. Ayette olan bir şeyde ihtilaf edilir mi? Ne oluyor? Paralel din mi oluşturdunuz, ne oldu ne oldu ya? İhtilaf edilmiş, peki, Hanefi mezhebine göre; “men” caiz değildir. Allahın emri geçerli değildir, değil mi? Niye efendim? Nesh etmişmiş, az önce okuduğumuz ayet, bunu yürürlükten kaldırmış, diyor ki “velev ki, İslamiyeti kabul etmiş olsun”, Müslüman olsa bile yapamazsın diyor, bunu”. Bu vechiyle muamele, nassa muhalif, hangi nas? Ayete aykırıymış, hangi ayet? yaa, bak, görüyor musunuz? Ayete uymak, ayete muhalefet kabul ediliyor. “Düşmanın kuvvetini artırmaya hizmet eder, mücahitlerin de hakkına bir çeşit tecavüzdür, diyor. Niye? Mücahitlere köle-cariye lazım.

Peki, ikincisi neydi? “fida”, yani “fidyeyle serbest bırakma”, hem Resulullah uygulamış, hem Kuran’ı Kerim’in emri. Hani bizi hadis düşmanlığıyla suçluyorlar ya, ben geçen hafta söyledim, bu hafta yine söylüyorum: hodri meydan, şu mezhep, bu mezhep değil, mezheplerin tamamının kullandığı hadisleri bir araya toplasınlar, bir de bizim kullandığımız hadisleri toplasınlar. Onlara bir kaç fark atar. Çünkü, onlar bu hadisleri kullanamazlar, ayeti kullanamayan, hadisi kullanamaz ki.

Neymiş? Esirler hakkında “fida”, yani “karşılıklı serbest bırakma”, bir mal ile ve ya İslam esirleriyle mubadele tarikine tevessül edilip edilmemesi meselesi de, müçtehitler arasında ihtilaf konusuymuş, Allah Allah. Ayetin ikinci bölümü de ihtilaf konusuymuş. Yine, Hanefi fukahasının meşhur olan görüşüne göre, “bedel karşılığı serbest bırakmak ta” caiz değildir, diyor. Sadece İmam Şafii, caizdir diyor, o da ayeti delil almıyor, Resulullahın Bedir savaşındaki uygulamasını delil alıyor.

Ömer Nasuhi Bilmen, “Hukuk-u İslâmiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu”, 3. cilt, esirlerle ilgili olan; sayfa 408 de 491. paragraf, yani o öldürme meselesi, “men” ve “fidayla” ilgili olanda, sayfa 399’da 501 ve 502. paragrafta bulunmaktadır

Köle ve cariye dediklerinde, “odalık” olarak kullanırlar, biliyorsunuz. Bu konuda da hiç ihtilaf yoktur. Sünni-Şii, hiç bir mezhebin ihtilafı yoktur. % 100 ittifak vardır, “icma” dedikleri şeyin dik alası, bundan daha fazla icma ettikleri bir şey var mı?

A.B.: Nisa suresinin 3. ayetini bir okur musun?

Y.Ş.: (76. sayfada) Eğer kendileriyle evlendiğiniz takdirde, yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız, beğendiğiniz ve ya size helal olan kadınlardan, ikişer, üçer, dörder alın, haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın, yahut ta sahip olduğunuz (cariyeler ile) yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olandır.

A.B.: Bir tane ile evlenin ya da cariyeyle yetinin, cariyeyle evlenin diyor mu? Yetinin ne demek? Zaten helal sana. Şimdi Hanefilerin yere göğe koymadığı son devir kitaplarından İbn-i Abidin vardır, 19. asırda yaşayan bir zattır o. Onun yazdığı kitap, orada diyor ki;” bir adamın dört tane karısı, 1000 tane de cariyesi olsa, 1001.’yi almak istese, karısı karşı çıksa, “yuhafu aleyhel kufru” diyor, kafir olmasından korkulur, o kadının, niye? Allahın helaline karşı çıkmışmış. Allah, helal kılmış, o karşı çıkmış. Nerede helal kılmış Allah? Hangi ayette?

Bu ayette diyor ki, “yetinsinler” diyor, “yetinsinler” kelimesi var mı orada? Ayet diyor ki, “fevâhideten ev mâ meleket eymânukum”, “ev” Arapça bilenler, harf-ı atıftır, matuf, matufun aleyhinin hükmündedir. “fevâhideten” ile ilgili hüküm neyse, “mâ meleket eymânukum” ile ilgili hüküm de aynı olmak zorundadır. Başka bir anlam vermezsiniz. Onun için, “fevâhideten”, ya bir tane hür kadınla nikâhlanın, “ev mâ meleket eymânukum”, ya da kendi eliniz altında bulunan, esir kadınla nikahlanın, Niye? Çünkü esir kadın fidyesini ödememişse, siz de fidye istiyorsanız, fidye ödeninceye kadar, ailenin bir ferdi olarak yaşatılır, o da vakit yetmez, ayeti okumaya, o da Nur suresinin 58. ve 59 ayetinde ve Nur suresinin 31. ayetinde; “ailenin küçük çocuğu gibi kabul edilir”; yani aileyle öyle bir kaynaşır ki; yediğinizden yedirirsiniz, giydiğinizden giydirirsiniz, yani evinizin içerisinde kalır. Yani, öyle esir kampı falan yok. Sizi öldürmeye gelmiş olan, sizin aziz bir misafiriniz haline dönüşmüş olur. Eee, peki, evlenmek istiyorsun onunlan, onun için, “fevâhideten”, “inkuhuha” demektir, “ev mâ meleket eymânukum”, o da aynı, yani ya hür bir kadını nikâhlayın ya da elinizin altında bulunan, esir kadını nikâhlayın. O esir kadını nikâhladığınız zaman da şart var, Nisa suresinin 25. ayetinde. Resulullahda öyle bir uygulama yapmıştır. Hayber esirlerinden Safiyye ile ilgili, hürriyet bedeli karşılığında nikâhlamıştır, onun mehri hürriyet bedeli olur. Yani, nikâhladığınız andan itibaren kadın hür olur. Nisa suresinin 25. ayetini özellikle okuyacağım, onunla ilgili kitap ta getirdim.

Nikâhlanacaksınız, ya elinizin altındaki bir cariyeyle nikâhlanacaksınız, nikâhlanma da, normal bir nikâhtır, o kabul edecek ki olsun, kabul etmezse olmaz. Kabul etmezse evlenemezsin, şimdi onun ayetini okuyacağız. Şimdi o ayeti okuyalım, mesele tam olarak ortaya çıksın.

Nisa suresinin 23. ve 24. ayetinde; nikâhlanması helal olan kadınlar anlatılıyor, 25. ayette deniliyor ki, buraya kadar hiç din hanesinden bahsedilmez, burada bahsediliyor. “ve men lem yestati minkum tavlen en yenkihal muhsanâtil mu’minâti”, içinizden herhangi biriniz, namuslu mü’min kadınları nikâhlama gücüne sahip değilse”, “femin mâ meleket eymânukum min feteyâtikumul mu’minât”, “elinizin altındaki mü’min cariyelerden birisini nikâhlayın” diyor, Şimdi, kendi cariyesi olursa, kendi cariyesini, “hürriyete kavuşturmak” şartıyla nikâhlayabilir, niye? Çünkü onun gücü yetiyor, bir kimse, kendi cariyesinin hürriyetine kavuşturmaya gücü yettiği için, kendi cariyesiyle evlenirse, onun mehir bedeli, hürriyete kavuşma bedeli olmak zorundadır, çünkü gücü yetmeyenler için geliyor bu ayet ama bir başkasının cariyesiyle evlenmek isterse bir insan, bundan sonraki kısım o. Diyor ki, Allah-u Teâlâ, “fenkihûhunne biiżni ehlihinne”, “onlarla nikâhlanın”, nikahın tarafı kim? “hunne”, “cariyeler”, nikahın bir tarafı erkek, bir tarafı cariye, peki, efendisinin görevi ne? “bi izni ehlihinne”, “ailesi” diyor efendisine, ailesi çünkü artık ailenin bir ferdi yapıyor, Kur’an,  ailesinin izniyle, onun vereceği fazla bir şey yok, izin. Evlenmek istiyorum, müsaade eder misin? Onun için, Resulullah ne demiştir? “la nikaha illa biiznilla bi veliyyin”, “biizni,”, biiznilveliyyi” demektir, velinin izni olmadan nikah olmaz. Hürler için de aynı şey söz konusu, Bakara suresinin 230. ayetinde diyor ki, “felâ ta’dulûhunne”, “o kadınlara baskı yapmayın”, “en yenkihne ezvâcehunne”, “eşleriyle, yani müstakbel eşleriyle nikâhlanma konusunda, yani buradaki, “fenkihûhunne” ile “en yenkihne ezvâcehunne”, aynı anlamda, yani nasıl bir hür kadın zorla evlendirilemezse, aynı kalıp da, bir köle kadın da, köle demeyelim de ağzımız alışmış, esir kadın da zorla evlendirilemez.

Ömer Nasuhi Bilmen’in, “Hukuk-u İslâmiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu”, 2. cilt, 64 ve 65. sayfa, 235. paragraftan okuyorum, “bir efendi kendi kölesi ve cariyesini, rızası olsun olmasın, evlendirebilir. Ayet öyle mi diyor? “Başkasının cariyesiyle evlenen bir kimse, birisi, birisinin cariyesiyle evlendiği zaman, o nikâhtan doğan çocukta köle ve ya cariye olur”. Bak okuyayım buradan, 339. paragraf, birisinin cariyesiyle evlendin, “akdi nikâh anında sulbünden gelecek çocuğun, hür olmasını şart kılmış olmadıkça, yani doğan çocuk, hür olacak diye şart koymamışsa, diyor, “o cariyeden doğan çocuklar, bu cariyenin efendisine ait, onun kölesi ve cariyesi olur”, diyor. Anadan doğarken, köle doğuyor. Ayet ne dedi? “Sadece, savaş esirleri” dedi ve kölelik-cariyelik yok, gördünüz mü şimdi?

Şimdi, niye öyle yapıyorlar ki, hangi şeyde doğru yaptılar ki, burada doğru yaptıklarını sorguluyorsun? Şimdi şu kitap, Ahkâm-ul Kur’an, Cessas’ın, Hanefi mezhebinde çok önemli bir kitaptır, Hicri 370 senesinde vefat etmiş, Ahkamul Kur’an ne demek, Kuran’ın Hükümleri, yani, Kuran’da hüküm ifade eden ayetlerin tefsiri. Bunu ne için getirdim? Burada, Allah-u Teâlâ diyor ki ”ve âtûhunne” “o cariyelere verin”, “ucûrahunne”, “mehirlerini”, mehir kime veriliyor? Cariyenin kendisine, çünkü o aldığı mehire, 3-5 kuruş daha ilave eder, fidyesi olarak verir ve kurtulur, fidyesini veremediği için zaten esir tutuluyor. Yani oradan kurtulması için bir fırsat olsun diye şey yapılıyor, “ona verin, cariyenin kendisine diyor,  “bil ma’rûf”, “marufa göre”, yani, Kuran’a, geleneğe, doğru olan hükümlere uygun bir şekilde, miktarı.

Şimdi, peki bu ne diyor? Bir şart daha “muhsanâtin”, “namuslu olacak”, öyle kadının rızasına bakmadan, zorla ilişkiye girerse efendisi, böyle bir kelime kullanılır mı, hayır, “ġayra musâfihâtin”, “zinaya gitmeyecek”, “velâ mutteḣiżâti ahdân”, “gizli dostlar edinmeyecek diyor ki, esir kadınlarla ilgili, namuslu olma şartı var, tıpkı hür kadınlarda olduğu gibi, aynı şart, Maide suresinin 5. ayetinde hür kadınlarla ilgili aynı şart.

Şimdi burada ne diyor, bakın? Bunun Arapça-Türkçe tercümesi var mı, hiç görmedim. 2. cilt. Bu, Beyrut baskısıymış, baskı tarihi burada gözükmüyor, 2. ciltte, 166 ve 167. sayfalar “ve kavluhu teala ve âtûhunne ucûrahunne”, Allahın, onlara mehirlerini verin sözü”, “yehtedi dahiruhu vucube def’il mehri ileyha”, “bu ayetin açık anlamı, mehrin, o kadına yani cariyeye verilmesinin, vacip olduğunu gösterir, diyor. Yani ayet, mehrin cariyeye verilmesinin vacip olduğunu gösterir. “vel mehru vacibu lil mevla”, “halbuki mehir, efendisinindir”, diyor. Allah bilememiş hâşâ, buyurun işte, Akham-ul Kuran işte. “vel mehru vacibu lil mevla”, “cariyenin efendisi içindir, vaciptir, o alması gerekir, diyor”, “duneha”, “cariye değil”, peki niye? “li ennel mevla huvel maliku lilvathi”, bu daha çirkin, “çünkü bu cariyenin efendisi, bu kadınla cinsel ilişkiye girme hakkına sahip, kim vermiş bu hakkı ona, kim vermiş? “ellezi ebahahu lizzevci”, o cariyenin eşine helal kıldığı, eee haydi ben vazgeçtim, sen bununla ilişkiye gir diye mübah kılmış ya, onun ücretiymiş bu. “bi ahdin nikaha”, nikah akdiyle, bununlan cinsel ilişkiye girme hakkını eşine devretmiş, bu hak benim ama sen al. Dolayısıyla, onun ücretini de kendi alacakmış. “fehuvel mustehikku li bedelihi”, o ilişkiye girme bedeli ne? O da onun bedeli, sanki kadını kiraya veriyor hâşâ, onun bedeline hak kazanandır, diyor. Benzetmeye bakın, ayet bir tarafta duruyor, bakın diyor ki, “kema lev aceraha lil hidmeh”, hizmet için birisine kiraya verse, o zaman da kendisi alacak, değil hâlbuki bak başka bir ayet var. Sen, Nur suresinin 33. ayetini aç, bundan sonra onu okuyalım.

“kanel mevla huvel mustahikhu”, yani cariye bir yerde gider çalışırsa, ücret efendinindir, çünkü niye? O mal zaten, bir hakkı yok ki, öyle fidyeyle fidyesiz, boşuna mı ayeti kerimeyi devre dışı bıraktılar? “huvel musteyakki lil ucreti duneha kezalikel mehruc”, mehirde öyledir, diyor, sanki bir yerde gidip çalışıp, aldığı ücret gibi. “vema zalik”, bir de diyor üstelik böyle tercüme edersek daha uygun olur, “fe innel eme telatemliku şeyen”, yani cariyenin kendi malı olmaz ki, kendisi mal zaten. “….” O zaman mehir almaya da hakkı olmaz, Allah bilmiyormuş bunları, nereden bilsin? Peki, bu, kendini Allah yerine koymaktan başka bir anlam taşır mı? Ama hepsi aynı görüştedir biliyor musunuz? Hele Şia’da şu da var, adam evlendirdi, bir müddet sonra cariyeyi canı çekti, bir ay getir bana diyor. Bir ay sonra sana tekrar gönderirim. Düşünebiliyor musun? Bunu anlatırken bile rahatsız oluyorum.

Evet, şimdi, bak diyor ki, “malı olamaz” diyor, ayette ne diyor Yahya oku bakalım. Ben de açayım, Nur suresinin 33. ayeti (353. sayfa), ben 32’den başlayayım, “Aranızdaki bekârları; kölelerinizden ve cariyelerinizden elverişli olanları evlendirin. Eğer bunlar fakirseler, Allah kendi lütfuyla onları zenginleştirir. Allah, lütfu geniş olan ve her şeyi bilendir. Evlenme imkânı bulamayanlar ise, Allah lütfuyla kendilerini varlıklı kılıncaya kadar iffetlerini korusunlar.

Bak şimdi, burada birinci ayet dedi ki, “ister esir olsun, ister hür olsun, evlendirin” diyor. Erkeğinde kadınında, Allahın emri öyle ya. Evlendirilmeyen de yani hür olanla olmayan ayrımı yok, eee peki evlendirdik, ne olacak, bu nasıl geçinecek, çoluk çocuğu nasıl geçindirecek, eğer erkekse, kadınsa haydi kocası bakar, evet ondan sonra oku ayeti.

“Evlenme imkânı bulamayanlarsa, Allah kendi lütfuyla kendilerini varlıklı kılıncaya kadar iffetlerini korusunlar. Ellerinizin altında bulunanlardan, yani köleler ve cariyelerden, mükatebe yapmak isteyenlerle, eğer kendilerinde bir hayır görüyorsanız, hemen mükatebe yapın.”

Bak şimdi diyor ki “hürriyetine kavuşacak, benim ödemem gereken fidye ne kadar, mesela diyor ki, 100 lira. Eee, peki bana müsaade et, ben çalışıp ödeyeyim, mükatebe bu, Az önce ne dedi, çalıştığı zaman parası bunundur dedi, Gördünüz mü ayeti?

“Allahın size vermiş olduğu maldan siz de onlara verin.”

Bak, Allahın size verdiği maldan siz onlara verin dediği halde, o efendilere diyor ki, siz verin onlara mal dediği halde az önce ne dedi, bunların malı olamaz dedi. Şüpheye yer var mı burada. Şimdi gelelim sonuca. Akşam ile yatsıyı birleştireceğiz, başka çare yok.

Şimdi, bu çok büyük bir fırsat, siz İslamiyeti dünyaya, mesela bu IŞID olayında, belki onlar, bunu yapıyorlar ama dışarıya, site kurma, anlatma imkânları olmayabilir, o ayrı bir konu. Şu anda, İslamiyeti bu ayetlerdeki gibi, bu savaş hukukunu, dünyaya anlatacak olsak, ne olur? Millet, Müslüman olma yarışına girmez mi? Ama şu kitaplardaki gibi anlatırsak ne olur? Anlatılanlar, bu kitaptakilere aykırı mı? % 100 uygun değil mi? Peki, bu kitaba aykırı mı? % 100 aykırı. İşte, iyi bir fırsat yakalamışız, ama ne var ki, Allahın emrinin hâkim olması değil, benim gücümün hakim olması deniliyor. Diyanet İşleri başkanlığının Ramazan’da ne yaptığını gördünüz, efendim ben güçlüyüm, benim dediğim olacak, Allahın dediği olamaz. Yaptıkları bu. Hiç kusura bakmasınlar. O kafadan ne Müslümanlığa hizmet beklenebilir, ne de hiç bir şey beklenemez, hiç bir şey beklenemez. Allahın açık ayetiyle kaç senedir savaşılıyor, Türkiye’de. Burada ilan ettik. Haydi, buyurun gidelim, siz nerede rasat yapıyorsanız, hep beraber yapalım, yine bir tane şey yapamadılar. Allahın ayetleriyle savaşanlardan ne bekliyorsunuz? Eskiden neydiyse, şu anda da o, değişen bir şey yok ama bu fırsatı, ganimet bilmek zorundayız. Ben sesimi, Cenabı Hakk’ın rızası için, yükselttim, başka bir şeyden dolayı değil. Çünkü çok canım sıkılıyor, elimizdeki İslam dini, herkesin hayran kalacağı, bu İslam dini, herkesin kaçacağı bir hale getirilmiş. Böyle bir fırsat yakalanmış, bu dinin, bütün dünyaya anlatılacağı, bir fırsat yakalanmış, ben hayret ediyorum, yurt dışına gittiğimiz zaman, herkes başına taç ediyor, Türkiye’ye geldiğimiz zaman kimse görmek istemiyor. Yurt dışı derken, İslam ülkelerini kastetmiyorum. Evet, şimdi ara veriyoruz.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
2 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
3 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
4 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
5 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
6 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
7 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
8 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
9 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
10 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
11 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
12 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
13 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
14 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
15 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
16 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
17 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
18 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
19 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
20 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
21 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
22 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
23 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
24 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
25 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
26 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
27 Hikmet Çalışmaları | Allah’ın Kitabına Uymayanın Hayatı Cehennem Olur 6 Nisan 2024
28 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
29 Hikmet Çalışmaları | Dinde Kendini Merkeze Koymak 30 Mart 2024
30 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
31 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
32 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
33 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
34 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
35 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
36 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
37 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
38 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
39 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
40 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
41 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
42 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
44 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
45 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
46 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
47 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
48 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
49 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
50 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
51 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
52 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
53 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
54 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
55 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
57 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
58 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
59 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
60 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
61 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
62 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
63 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
64 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
66 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
67 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
68 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
69 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
70 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
71 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
72 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
73 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
74 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
75 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
77 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
78 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
79 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
80 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
81 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
82 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
83 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
84 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
85 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
86 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
87 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
88 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
89 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
90 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
91 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
92 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
93 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
94 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
95 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
96 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
97 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
98 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
99 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
100 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
101 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
102 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
103 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
104 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
105 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
106 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
107 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
108 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
109 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
110 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
111 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
112 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
113 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
114 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
115 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
116 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
117 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
118 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
119 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
120 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
121 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
122 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
123 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
124 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
125 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
126 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
127 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
128 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
144 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
145 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
147 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
152 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
153 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
154 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
155 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
160 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
161 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
164 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
168 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
178 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
184 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
186 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
187 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
206 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
222 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
223 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
224 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
225 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
227 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
240 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
241 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
242 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
244 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
245 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
248 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
256 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
257 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
258 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
259 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
282 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
285 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
286 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
287 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
288 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
289 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
290 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
291 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
292 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
293 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
294 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
295 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
296 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
297 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
298 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
299 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
300 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
301 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
302 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
303 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
304 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
305 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
306 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
307 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
308 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
309 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
310 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
311 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
312 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
313 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
314 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
315 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
316 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
317 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
318 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
319 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
320 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
321 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
322 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
323 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
324 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
325 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
326 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
327 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
328 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
329 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
330 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
331 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
332 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
333 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
334 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
335 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
336 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
337 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
338 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
339 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
340 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
341 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
342 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
343 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
344 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
345 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
346 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
347 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
348 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
349 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
350 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
351 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
352 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
353 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
354 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
355 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
356 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
357 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
358 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
359 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
360 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
361 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
362 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
363 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
364 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
365 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
366 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
367 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
368 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
369 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
370 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
371 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
372 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
373 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
374 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
375 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
376 İcma 11 Ekim 2016
377 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
378 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
379 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
380 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
381 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
382 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
384 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
385 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
386 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
388 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
389 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
390 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
391 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
392 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
393 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
394 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
395 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
396 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
397 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
398 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
399 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
400 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
401 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
402 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
403 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
404 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
405 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
406 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
407 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
408 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
409 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
410 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
411 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
413 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
414 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
415 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
416 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
417 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
418 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
419 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
420 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
421 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
422 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
423 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
424 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
426 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
427 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
428 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
429 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
430 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
431 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
432 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
433 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
434 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
435 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
436 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
437 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
438 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
439 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
440 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
441 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
442 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
443 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
444 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
445 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
446 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
447 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
448 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
449 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
450 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
451 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
452 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
453 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
454 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
455 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
456 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
457 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
458 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
459 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
460 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
462 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
463 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
464 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
465 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
466 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
467 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
468 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
469 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
470 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
471 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
472 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
473 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
474 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
475 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
476 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
477 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
478 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
479 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
480 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
481 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
482 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
483 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
484 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
485 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
486 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
487 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
488 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
489 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
491 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
492 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
493 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
494 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
495 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
496 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
497 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
498 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
499 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
500 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
501 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
502 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
507 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
508 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
509 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
510 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
511 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
512 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
513 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
514 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
515 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
516 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
517 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
518 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
519 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
520 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
521 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
522 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
523 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
524 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
525 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
526 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
527 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
528 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
529 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
530 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
531 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
532 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
533 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
534 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
535 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
536 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
537 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
538 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
540 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
541 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
542 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
543 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
544 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
545 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
546 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
547 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
548 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
549 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
550 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
551 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
552 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
553 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
554 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
555 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
556 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
557 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
558 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
559 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
560 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
561 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
562 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
563 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
564 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
565 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
566 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
567 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
568 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
569 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
570 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
571 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
572 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
573 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
574 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
575 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
576 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
577 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
578 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
579 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
580 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
581 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
582 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
583 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
584 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
585 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
586 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
587 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
588 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
589 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
590 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
591 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
592 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
593 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
594 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
595 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
596 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
597 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
598 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
599 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
600 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
601 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
602 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
603 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
604 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
605 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
606 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
607 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
608 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
609 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
610 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
611 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
612 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
613 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
614 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
615 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
616 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
617 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
618 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
619 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
620 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
621 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
622 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
623 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
624 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
625 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
626 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
627 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
628 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
629 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
630 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
631 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
633 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
634 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
635 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
636 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
637 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
638 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
639 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
640 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
641 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
642 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
643 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
644 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
645 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
646 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
647 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
648 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
649 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
650 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
651 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
652 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
653 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
654 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
655 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
656 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
657 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
658 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
659 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
660 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
661 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
662 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
663 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
664 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
665 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
666 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
667 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
668 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
669 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
670 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
671 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
672 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
673 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
674 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
675 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
676 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
677 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
678 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
679 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
680 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
681 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
682 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
683 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
684 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
685 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
686 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
687 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
688 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
690 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
691 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
692 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
693 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
694 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
695 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
696 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
697 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
698 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
699 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
701 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
702 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
703 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
704 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
705 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
706 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
707 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
708 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
709 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
710 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
711 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
712 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
713 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
714 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
715 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
716 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
717 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
718 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
719 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
720 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
721 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
722 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
723 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
724 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
725 Hac 11 Kasım 2008
726 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
727 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
728 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
729 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
730 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
731 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
732 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
733 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
734 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
735 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
736 Oruç 26 Ağustos 2008
737 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
738 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
739 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
740 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
741 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
742 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
743 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
744 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
745 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
746 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
747 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
748 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
749 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
750 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
751 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
752 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
753 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma