Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler)

8 Mayıs 2018 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Euzubillahimineşşeytanirracim.Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdu lillahi rabbil alemin, vel akıbetu lil muttekın, essalatu vesselamu ala resulüne Muahmmedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Her şeyimizi Allah’a borçluyuz. Bütün insanları yaratan o, yaşatan o, imtihandan geçiren odur. Allahu Tealanın bütün kullarına karşı Allah’ın emrettiği gibi yaklaşmamızı, onlarla ilişkilerimizi Allah’ın emrine uygun bir şekilde kurmayı bizlere nasip eylesin.

Bu hafta Türkiye’nin gündeminde Fransa’da Sarkozy ve beraberinde bulunan siyasilerin ve bir kısım Fransız önde gelenlerinin Kuranı Kerim ile “bazı ayetler kaldırılmalı” şeklinde bazı sözleri var. Tabi Türkiye’den de haklı olarak bir kısım tepkiler ortaya çıktı. Biz böyle durumlarda Kuranı Kerim’e göre ne yapmamız lazım? Yani “Kuran’a Yönelik Saldırılar” bunlara karşısında yapacağımız şey nedir? Bütün insanların kâfir olma hürriyeti olduğuna göre insanlar tabi ki Kuran ile ilgili kendi görüşlerini söyleyebilir. Kâfir, kâfirliğini söyleyecektir. Münafık kendini Müslüman gösterecek, alttan alta işler becerecektir. Bunlar gayet normaldir. Kitabına saldırıldığını gören bir Müslümanın buna tepki duyması da normaldir. Ama Kuran’ı Kerim bu tepkiler konusunda bize ne emrediyor?

Geçen hafta Maide Suresinin 70. Ayetini okumuştuk. Bu hafta 71. Ayetindeyiz. Ama ben yine 70. Ayetten başlayacağım. Bu olayda Yahudiler birinci derecede rol alıyorlar. Yani okuduğumuz ayetlerden gayet iyi biliyorsunuz ki Resulullah (s.a.v) zamanında Yahudileri en çok rahatsız eden Kuranı Kerimdi. Hıristiyanları da öyledir. Çünkü Kuranı Kerim gerçek hüviyetiyle ortaya çıkarsa Yahudilerin ve Hıristiyanların Kuran’a inanma mecburiyetleri var. Kendi kitapları bunu emrediyor. Dolayısıyla ilk günden itibaren “Bizim beklediğimiz kitap bu değildir” demek için ellerinden gelen her şeyi yapmışlardır. Bunun Kuranı Kerim’de çok ayrıntılı ifadeleri vardır. Fakat yine sık sık tekrarladığımız bir şey var. İlginç olan, Yahudilerin o zamandan Müslüman görünüp… Resulullah’ın huzuruna geliyorlar. Ayeti kerimeyi dinliyorlar. Anlıyorlar. Anladıktan sonra manasını başka tarafa çekiyorlar. Allahu Teala Bakara Suresi 75. Ayette şöyle diyor. “Efetatmeûne ey yué’minû lekum ve gad kâne ferîgum minhum yesmeûne kelâmallâhi summe yuharrifûnehû mim bağdi mâ agalûhu ve hum yağlemûn” Yani Bunların size inanacağını mı bekliyorsunuz? Bir grubu gelip Allah’ın kelamını inliyorlar. Anladıktan sonra anlamını sağa sola çekiyorlar. Bakıyorsunuz ki başka anlamlar ortaya çıkmış. “Ve izâ legullezîne âmenû gâlû âmennâ” Müslümanlarla karşılaştıkları zaman amenna diyorlar. Müslümanlar da “Hahamlarda inandı bak ne güzel” diye düşünüyorlar. “ve izâ halâ bağduhum ilâ bağdın” “birbirleriyle baş başa kaldıkları zaman” “gâlû etuhaddisû nehum bimâ fetehallâhu aleykum liyuhâccûkum bihî ınde rabbikum” “Allah’ın size açtığı bu gerçekleri niye onlara söylüyorsunuz?” Allah’ın huzurunda ‘ya rabbi bunlar geldi, Kuran’ı Kerim’in Allah’ın kitabı olduğunu anladılar’ diyecekler. “efelâ tağgılûn” “Aklınızı çalıştırmaz mısınız?” (Bakara 75) diyorlar. Resulullah’ın zamanında Yahudi münafıkların olduğunu bu ayet ve çok sayıda ayet bildiriyor. Ama bizim gelenekte bir tane Yahudi münafıktan bahseden kitap bulamazsınız. Kuranı Kerim Tevrat’ı ve İncil’i tasdik ederse ona inanma şartları vardır. Bildiğiniz gibi Müslümanların gündeminde tasdik diye bir şey yoktur. Hep tahrif vardır. Yani Tevrat ve İncil akla geldi mi tahrif edilmiş kitap olarak bilinir. Hatta Şafii mezhebinde bir insanın tuvalette ihtiyacını giderdikten sonra o Tevrat ve İncil parçacıklarıyla temizleneceği görüşü bile vardır. Yani iş gerçekten kötü noktalara gelmiş. Sonra Müslümanların gayri Müslimlerle ilişkileri son derece Kuranı Kerim’e aykırı bir hal almış. Zaten her derste anlatıyoruz. Kuran ile Müslümanların uzaktan, yakından bir alakası kalmamış. Yani mezhepleri kastediyorum. Ama işi bilmeyen Müslümanlar iyi niyetleriyle işi yürütüyorlar. Allahu Teala da büyük bir ihtimalle onların yüzünden Müslümanları ayakta tutuyor.

Müslümanlar ile gayri müslimler arasındaki ilişkilerde Kuranı Kerim’e % 100 aykırı bir yapı vardır. Ankebut Suresi 46. Ayet şöyledir. “Ve lâ tucâdilû ehlel kitâbi illâ billetî hiye ahsen” “Ehli kitapla” Ehli kitap Tevrat ve İncil’de uzman olan kişilerdir. Sıradan Yahudi ve Hıristiyanlar değildir. Bilen insanlardır. Ehil yani… Utul kitap değil. Ehli kitap… Utul kitap dendiği zaman kendilerine kitap verilmiş herkes girer. Ama ehli kitap dendiği zaman onda ehil olan, uzman olan kimseler girer. “Onlarla mücadeleyi çok güzel bir şekilde yürütün” diyor. En güzel şekilde yürütün. “illellezîne zalemû minhum” “Ama onlardan aşırılık yapanlar hariç.” Zalimlik edenler hariç. Peki, onlara ne diyeceğiz? Zalimlik edenleri de Allahu Teala Mümtehine Suresinin 8 ve 9. Ayetlerinde anlatıyor. Üç tane kırmızıçizgi koyuyor. İnancımızdan dolayı bizi ülkemizden çıkarmayan, çıkarılmamıza destek vermeyen ve inancımızdan dolayı bizi öldürmeye kalkmayan… Bunlarla iyi ilişkilerimizi devam ettirmemizi istiyor. Bunlar zaten dünyanın hiçbir yerinde savunulacak şeyler değil. Beni başka suçumdan değil. Sırf Müslüman olduğum için öldürüyorsun. Kusura bakma yani… Ya da sırf Müslüman olduğum için kendi ülkemden çıkarıyorsun. Olmaz. Ya da sırf Müslüman olduğum için çıkarana destek veriyorsun. Zaten bunu savunacak bir kimse olmaz. Evrensel bir ölçüdür. Yani fıtrata uygun bir ölçüdür. Evrensel ne demek? Yani Allah’ın kâinatta koyduğu düzene uyan birebir ölçüdür. Çünkü o ölçüleri koyan Allahu Tealadır. “ve gûlû âmennâ billezî unzile ileynâ” “Onlara bize indirilene biz inandık deyin.” “ve unzile ileykum” “size indirilene de inandık.” O zaman Tevrat’ı, İncil’i lüzumsuz şeylerde kullanabilir miyiz? Son derece saygın olması lazım. Allah’ın kitabı… “ve ilâhunâ ve ilâhukum vâhıduv” “Bizim ilahımızda, sizin ilahınızda tektir.” Yok, efendim o başka Allah’a, ben başka Allah’a… Haşa, öyle bir saçmalık olmaz. Herkes aynı Allah’a inanır. “ve nahnu lehû muslimûn” “biz ona teslim olmuş kimseleriz.” (Ankebut 46) Yani sizde gelip teslim olun. Burada durum böyleyken bir zamanlar Resulullah ile karikatür krizi vardı. Orada çıkan bir sürü olaylar vardı. Şimdi onun devamı niteliğinde bir şeyler var. Bizim Fransızca sitenin yöneticisi olan Hisham Beyden bunu dinleyelim. Çünkü Fransız basınından olan şeyleri alarak bize nakledecek.

Hisham ALABED: 22 Nisanda Fransız bir grup bildiri yayımladı. O grubun içerisinde eski Cumhurbaşkanı (Nicola Sarkozy) vardı. O grubun içinde eski Başbakan ve üç yüz yazar vardı.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Sarkozy devlet başkanı, eski başbakan ve üç yüzde yazar vardı.

Hisham ALABED: O bildiri iki sayfalık bir şeydir. Onun içinde ne var? Özetle şöyle diyorlar. Şiddete teşvik eden bazı emirler var. Bu emirleri dinden çıkarmamız lazım diyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kuranı Kerim’den mi?

Hisham ALABED: Biz Yahudiler ve Hıristiyanlar olarak kutsal kitaplarımızdan bunları çıkardık, siz de aynı şeyi yapmanız lazım.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Tevrat’tan çıkardıkları bazı emirler var.

Hisham ALABED: Şiddete teşvik eden emirleri…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Sizde Kuran’dan çıkarın diyorlar.

Hisham ALABED: Fransa’da çok fazla Müslüman yaşıyor. Son zamanlarda bazı olaylar oluyor. Özellikle Yahudilerle… Ve her zamanda öyle bir olay olunca Fransızlar suçu Müslümanlara atıyor. Yani araştırma yapmadan suçlu bir Müslüman olması lazım. Ben o Fransızlardan başka bir şey beklemiyordum. Siz bekliyor muydunuz, bilmiyorum. Ben şaşırmadım. Bunları yapmaları normaldir. Çünkü bunlar Müslüman değiller. Bir şeye göre bu bildiriyi yayınladılar. Ama şaşırdığım şeyde maalesef bugün Müslümanlar içinde bazı Müslümanlar bunu yapıyor ama başka şekilde bunu yapıyorlar. Tamam, Kuran’dan ayet çıkarın demiyorlar. Kuran’da birçok ayet mensuh var diyorlar. Mesela bir örnek vereyim. Ankara’da İlahiyat Fakültesinde bir hoca var. Kendisi Profesördür. Geçen sene, Kehf Suresinde anlamadığım üç tane ayet var diyordu.  Anlamadığım için bu ayetlerin Kuran’da ne işi var diyordu.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hızır ve Musa (a.s) ile ilgili ayetler Kuran’dan çıkmalı diyor. Haşa!

Hisham ALABED: O adamın adı İlhami GÜLER’di. İlahiyat Fakültesinde bir Profesördür. Ben buna şaşırıyorum ama Fransızların yaptıklarına şaşırmam. Bizim Fransız Müslümanlara şaşırıyorum. Ayeti anlamadığım için Kuran’dan çıksın diyor. Ya da ayeti anlamadığım için bu ayet mensuh diyenler var. Ne yapmamız lazım? Tevbe Suresinin 5. Ayeti onlarca ayeti nesh etti, artık biz ehli kitapla, gayri Müslimlerle ilişkimizin temeli savaştır, barış değil diyorlar. Ben buna şaşırıyorum. Yine Marmara Üniversitesinde bir hoca var. Profesör kendisi… Bu hoca da kendi sayfasında “Maturidi’ye göre faiz helal” diye yazıyor. Kime göre? Maturidi’ye göre… Yorumsuz yazdı. Facebooktan bir arkadaş bak bu ne diyor dedi. Baktım ve şaşırdım. Bir Profesör din adına konuşuyorsa faiz helalmiş nasıl diyebilir? Maturidi gerçekten öyle bir şey dedi mi diye kendi kendime sordum. Yoksa bu adam yalan mı söylüyor, iftira mı ediyor? Cevap olarak, Maturidi dedi veya demedi benim için önemli değil dedim. Kuran’da faiz yasaktır. Sen Allah’a mı inanıyorsun yoksa Maturidi’ye mi inanıyorsun? Bu Profesör cevap olarak beni engelledi. Bu Profesör yani… İlahiyatta Profesör olmak budur. Yani bu Profesörlerin yaptıklarının Fransızların yaptıklarından ne farkı var? Bence bu daha rezil bir şeydir. Biz din adı altında Kuran’ı etkisiz yapıyoruz. Kuran’ı hayatımızdan çıkarıyoruz. Nicola Sarkozy bunu yaptığı için şaşırabilirsiniz. Ama bizim Müslümanların yaptığı şeylere daha çok şaşırmanız lazım.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ama en şaşılacak şey beraberce Maturidi’nin kitabına bakmıştık.

Hisham ALABED: Öyle bir şey yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Tefsirine baktık, öyle bir şey yok yani… Yani onun dediği yerde Maturidi tam doğruları söylemiş.

Hisham ALABED: Zaten bu Profesör sırf faizi helalleştirmek için o büyük isimleri kullanıyor. Faiz helal diyor. Ya bunu diyebilmek için Müslüman olmamak lazım. Faiz Kuran’da haramdır. Müslüman isen bunu kabul edeceksin. Değilsen Müslüman değilim de. Müslüman olmak zorunda değilsin. Ama münafıkta olmak zorunda değilsin. İlhami Güler bir ayeti anlamadığı zaman ben bunu anlamadım desin. Ama Müslüman isen ben bu ayeti Kuran’dan çıkarmak istiyorum demeye hakkın yoktur. Ne sen, ne başka kişi… Kim olursa olsun… Bu dinde ben Profesörüm, ben bilmem neyim yoktur. Ya Müslüman olacaksın ya da hiç olma. Profesör istediği şeyi konuşuyor ne demek? Neye göre konuşuyor? Hoca Fransızlar bunu niye yaptı diyor. Niye bu bildiriyi çıkardılar? Tamam, samimiyetsiz insan olabilir ama… Müslümanların anlattıkları şeylerde Müslümanlar ile gayri müslimler arasındaki ilişkilerin nasıl olacağına bakıyorum. Savaş… Bu anlatılan dine göre adamlar Kuran’ın şiddete teşvik ettiği konusunda demek ki haklılar. Demek ki İslam düşmanlığa teşvik eden bir dindir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İstersen Vedat onunla ilgili kısımları okusun. Yani öyle bir din anlayışı var ki, Resulullah’ın yaşadığı İslam ile Kuranı Kerim’in anlattığı İslam’ın uzaktan yakından alakası yoktur.

Vedat YILMAZ: Bu İslam Fıkıh Ansiklopedisidir. Profesör Vehbi Zühayli tarafından yazılmış. İritdat Etme Haddiyle İlgili Hükümler kısmında şöyle anlatılıyor. Anlatmaya zındıktan başlıyor. “İçinde küfrü sakladığı halde dışında Müslüman görünen kimsedir. Eğer küfrüne rastlanırsa öldürülür. Tevbeye de davet edilmez.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani adamın dışı Müslüman içi kâfirmiş. İçini nereden biliyorsun? Tevbe etmeden öldürüyor. Yani adamı öldürmek istiyor. Gerekçe olarak da zındık diyecek.

Vedat YILMAZ: Zaten devamında da “Tevbe ettiği iddiası da kabul edilmez” diyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bak tevbesi de kabul edilmez diyor. Tevbeyi sana mı edecek, Allah’a mı edecek? Her mezhepte böyledir.

Vedat YILMAZ: Zaten ortak görüştür. “Ancak zındıklığı ortaya çıkmadan önce tevbe ederek İslam’a dönerse o zaman sözü kabul edilir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İçindeki kâfirliği nasıl ortaya çıkarıyor? Yani dışarısı dört dörtlük Müslüman…

Vedat YILMAZ:Sihirbaz kâfir gibi yakalandığında öldürülür. Tevbesinin kabulü hususunda çeşitli görüşler vardır. ” Şimdi Cahlie Hebdo olayıyla ilgili kısma geldik. “Allahu Teala’ya veya Resulullah efendimize veya peygamberlerden veya meleklerden birine kötü söz söyleyen, söven kimse eğer Müslümansa ittifakla öldürülür. Tevbeye davet edilip edilmeyeceği hakkında ihtilaf vardır. Şayet kâfirse kâfirliğinin gereği dışında bir şey söyleyerek sövmüşse eğer öldürülür. Yoksa öldürülmez.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Resulullah’a sövmüşse öldürülür. Gereği dışında ne demek oluyor?

Vedat YILMAZ: Kâfirliğinin gereğiyle ilgili sövmüşse… Mesela bu sahte peygamber demişse belki…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ama kişiliğine dokunursa gider.

Hisham ALABED: Hocam ben bu Charlie Hebdo meselesiyle ilgili bir şey söylemek istiyorum. Ben bu Charlie Hebdo meselesini yakından takip ediyordum. Bir gün…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Geçen sene Resulullah ile ilgili karikatürler vardı ya… O olaydan bahsediyor.

Hisham ALABED: Charlie Hebdo dergisi Fransa’da kimse bilmiyor, tanımıyordu. Bir gün öyle bir karikatür yayımladı. Müslümanlar reaksiyon olarak dergiye gidip saldırdılar. Birkaç kişiyi öldürdüler. Bunu neye göre yapıyorsunuz? Kuran’a göre değil. İbni Teymiye bin sayfa bir kitap yazdı. Resulullah’a hakaret eden kişinin öldürülmesi lazım, tevbesi yoktur, Müslüman olsa bile… Ama Allah’a hakaret ediyorsa tevbe olabilir diyor. Bunu bir Müslüman nasıl kabul edebilir? Ama ediyoruz. Ona göre davranıyoruz. Bu yaptığımız şeylerden sonra Fransızlar korkuyorlar. Tabii ki korkacaklar yani… İnsanlara korkunç bir din anlatıyoruz. Niye? Kaynağı belli olmayan bir din anlatıyoruz. Hocam herkesin söylediği bugün din oluyor. Elimizde Kuranı Kerim var. Onu bırakıyoruz. Birçok kitap var. Niye bu kadar kitap yazıyoruz? Demek ki bu yeterli değil. Tamam, yeterli değilse sen neye göre Müslümansın? Hangi ilaha inanıyorsun? Kuran’ın yeterli olmadığına inanıyorsam ben Müslüman değilimdir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kitaplar yazılır da onların hepsi Kuranı Kerim’e uygun olması lazım. Kuranı Kerim’e ters işler yapılıyor.

Hisham ALABED: Bir ayeti anlamak için Kuran yerine hemen tefsire gidiyoruz. Sanki müfessir Allah’ın dediği şeyi daha iyi biliyor. Ayeti okuyun. Allahu Teala Kamer Suresinde 4 defa bu Kuran kolay bir kitaptır diyor. Din adamları, yok kolay değil, zor bir kitap diyorlar. Niye? Ticaret yapmak için… Dinden para kazanmak için… Bu nedenle halimiz korkunçtur. Ve devam edecektir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, o yazıda Sarkozy ve diğerleri ne diyorlar?

Hisham ALABED: Kuran’da; Yahudilere karşı, Hıristiyanlara karşı, inançsız insanlara karşı bir düşmanlık var diyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Yahudiler ve Hıristiyanlar kutsal kitaptan o benzer şeyleri nasıl çıkardılarsa sizde Müslüman olarak çıkarmanız lazım diyorlar. Tabi ki Müslümanlar kızıyorlar. Nasıl bunu derler diyorlar. Bugün İslam adına konuşanların ayetleri Kuran’dan çıkardıklarını bilmiyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Asıl mesele şudur. Kuranı Kerim’de sadece antlaşmayı bozmuş olan Mekke müşrikleriyle ilgili, Tevbe Suresinin 5. Ayeti çok yanlış bir şekilde anlamlandırılarak bütün müşriklerin nerede bulunursa öldürülmesine hükmedilmiştir. Kuranı Kerim’de Müslümanlar ile gayri müslimler arasındaki ilişkileri doğru dürüst yürütmeyi emreden ayetlerin hepsi mensuh sayılmıştır. Mensuh ne demek? Kuran’dan çıkarılmış gibi oluyor. Yani bu adamlar iyi ilişkileri ortaya koyan ayetlerin hükmünü Kurandan çıkarırken, yani mensuh (yürürlükten kaldırılmış) diyerek Kuran’dan çıkarırken bunların işlediği suç Sarkozy’nin suçuyla hiç kıyaslanabilir mi?

Hisham ALABED: Ben Fransızca sitenin yöneticisiyim. Sürekli Fransızca da yazıyorum. Fransızca sitesinde bu konuyla ilgili uzun bir makale var. Müslümanlar ile gayri Müslimler Arasındaki İlişki… Fransızlar tarafından sitede en sevilen yazı bu yazıdır. Niye seviyorlar? Çünkü Kuran’a göre yazıldı. Ama herkes bizim sitemize bakmıyor. Binlerce site var. Ve bu binlerce site yanlış bilgilerle doludur. Bu nedenle Fransızlar haklı olarak korkuyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İstersen o kısmı Vedat’tan dinleyelim.

Vedat YILMAZ: Kuranı Kerim’de gayri Müslimlerle ilişkiler sizin dediğiniz gibi Mümtehine Suresinde Allahu Teala üç kırmızı çizgiden bahsediyor. “Dinimizden dolayı bizimle savaşanlar, bizi yurdumuzdan çıkarmaya çalışanlar, çıkaranlara destek verenler…” Bunlarla alakalı üç kırmızıçizgiden bahsediyor. Bu kırmızıçizgileri geçtiklerinde ne yapılması gerektiği de bakara Suresi 190 ila 193. Ayetler arasında bildirilmektedir. “Sizinle savaşanlarla sizde aynı şekilde savaşın” diyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani o insanlarla savaş, o kadar…

Vedat YILMAZ: Yani bu çizgileri aşanlarla…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Allah bizimle savaşanlarla savaşmayı emrediyor.

Vedat YILMAZ: Bunun örneği de Tevbe Suresindedir. Müslümanlara vermiş oldukları sözü, yapmış oldukları antlaşmayı bozup Müslümanlara saldıran müşriklerle alakalı ayetlerdir. Bu ayetlerde müşriklere ültimatomda bulunuluyor. Antlaşmayı bozduklarından dolayı onlara dört ay bir süre tanındığı söyleniyor. Bu aylar çıktıktan sonra da 5. Ayette onları bulduğunuz yerde öldürün diyor. Çünkü bunlar o Mümtehine Suresindeki çizgileri aşmış kişilerdir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani şöyle söyleyelim. Hudeybiye Antlaşmasında Resulullah 10 yıllık bir barış antlaşması yapmıştı. Müşriklerden bir kısmı bu antlaşmayı bozmuşlardı. Antlaşmayı bozmaları üzerine Resulullah Mekke’yi fethetmişti. Resulullah Mekke’yi fethetmeye giderken hiç kimsenin burnunu kanatmamaya önem verdi. Bunlar, az önce Hisham’ın anlattığı, Resulullah’a sövmeyi bırakın öldürmeye karar verdiler. Öldürmeye karar verdikten sonra Resulullah Mekke’yi terk etmek zorunda kaldı. O yetmedi Bedir Savaşı, o yetmedi Uhud Savaşı, o yetmedi Hendek Savaşı… Hendek Savaşında bütün Arap Yarımadasını harekete geçirmişlerdi. Yahudisiyle, Arabıyla, her şeyiyle… Müslümanları orada boğmak için içerideki münafıklarla da işbirliği yapmışlardı. Her türlü pisliği yapmalarına rağmen Resulullah (s.a.v) Mekke’yi fethettiği zaman bir tek kişinin rahatsız olabileceği bir davranış yapmadı. Sonra 1,5 sene bekledi. Çünkü Allahu Teala “feinintehev felâ udvâne illâ alez zâlimîn” “Savaştan vazgeçerlerse yanlış yapanlardan başkasına düşmanlık olmaz” (Bakara 193) diyor. Ama yanlış yapanlar kim? Mekke’nin fethedilmesi içinde yanlış yapanlar kim? O daha açıklanmadığı için… O Tevbe Suresinin inmesiyle açıklanıyor. Mekke’nin fethinden yaklaşık 15 ay sonra o sure iniyor. Resulullah Ali’yi (r.a) onu okuması için gönderiyor. Kurban Bayramının 1. Günü onu okuyor. Orada ilan ediyor. “Antlaşmayı bozmuş müşrikler…” Yani Hudeybiye Antlaşmasını bozanlar var, bozmayanlar var. “Bozmuş müşrikler dört ay daha burada kalabilirler. Ama dört ay sonra buradan gitmeyenler öldürülür.” Fakat antlaşmayı bozmamış müşrikler orada antlaşmanın sonuna kadar kalabilirler. Antlaşmayı bozsun, bozmasın hangisi tevbe eder Müslüman olur, namaz kılar, zekât verirse onlara dokunulmaz. Olayın bu tarafı tamamen yok sayılıyor. Ayetin önü ve arkasıyla irtibatı tamamen kesiliyor. Sonra yeni bir Müslüman, gayri müslim ilişkileri anlatılıyor. O nasıl?

Vedat YILMAZ: Tevbe Suresinin 5. Ayeti Mümtehine Suresinin 8 ve 9. Ayetlerini nesh etmiştir diyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Az önce üç kırmızıçizgiyle ilgili ayetleri bu ayetler nesh etmiş. Hâlbuki bu ayetler hiçbir ayeti nesh edecek, yürürlükten kaldıracak özellikte değildir. Yani kendi kafalarına göre… Az önce Hisham ne dedi? İmam Maturidi asla öyle bir şey söylemediği halde İmam Maturidi’ye göre faiz haram değildir.

Hisham ALABED: 30:11 30:13 sn. arası anlaşılmıyor. Kimse araştırmıyor. 30:14 30:16 sn. arası anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İmam Maturidi ne yapsın ki? Şey gibi… Musa (a.s) Turu Sina’ya gitti. Arkasından Firavun’un zulmünden kurtulmuş, maddi durumda iyileşmiş olan İsrail oğulları ne yaptı? Sığıra tapmaya başladılar. Apis öküzüne tapmaya başladılar. Ondan sonra suçlarına Musa’yı (a.s) da alet ettiler. Bu Musa’nın ilahıydı, onu unuttu dediler. İmam Maturidi’yi de alet edebilirler, herkesi de alet edebilirler. Önemli değil. Vedat başka ne var?

Vedat YILMAZ: Bu bölüm burada bitiyor. Ardından İrtidat geliyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani şimdi gayri Müslimlerle ilişkiler tamamen savaş esasına göredir. Halbuki Resulullah’ın yapmış olduğu barış esasına göredir. Dikkat ederseniz kendileri savaşan ya da savaşmak için hazırlanmış olan grupların dışında Resulullah hiç kimse ile savaşmamıştır. Mekke’de kan dökülmemesi içinde Mekke’ye fethetmeye gittiğini hiç kimseye söylememiştir. Mekke’ye yaklaştığı zaman herkese birer ateş yakmayı emretmiş. Çünkü bir ateşin etrafında en az dört-beş kişi ısınır. Herkes birer ateş yakınca Mekkeliler çok büyük bir ordu geliyor, biz buna karşı koyamayız desinler de savaşsız olarak Mekke fethedilsin diye uğraşmıştır. Yani kendisine akla hayale gelmemiş kötülükler yapmış olan o Mekkelilerden hiçbirine bir şey yapmamış. Hatta bu işin başını çeken Ebu Süfyan’ın evine girenler kurtulmuştur demiştir.  Resulullah bu tavrıyla İslam’ı bütün dünyaya yaymıştır. Ama ondan sonra oluşturulmuş din anlayışıyla hiç kimsenin Müslüman olması beklenemez.

Bir akşam… Amerika’dan yayın yapan evanjelist bir televizyon vardı. Yıllarca önce izliyordum. Yatsıdan sonra… Orada bir Papaz çıkıp sorular falan soruyordu. Ramazan Bayramına bir hafta kala bir Papaz ile bir Haham çıktılar. Orada Papaz Hahama sordu. “Müslümanlar bizim kontrolümüz altında yaşıyorlar. Hiçbirisine dokunmuyoruz. Hem yaşama hürriyeti hem dokunulmazlıkları var. Yani biz kendi vatandaşlarımıza tanıdığımız hakları onlara da tanıyoruz. Peki, yarın iktidar bunların eline geçerse durum ne olur?” O sıra haham ben sana göstereyim dedi. Kuranı Kerim’den Tevbe Suresinin 5. Ayetini açtı. Bakın ben Diyanetin mealinden okuyacağım. “Haram aylar çıkınca bu Allah’a ortak koşanları artık bulduğunuz yerde öldürün.” Savaş şartı var mı? Bulduğunuz yerde öldürün diyor. “onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin.” Hâlbuki burada haram aylar değildir. Onların can dokunulmazlığının yasaklandığı dört aydır. Sadece o olayla ilgilidir. Ve antlaşmayı bozanlarla ilgilidir. Burada “müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün” dediğiniz zaman antlaşmayı bozan, bozmayan farkı var mı? Ama hep böyledir. “Onlara göre sende müşriksin, bende müşriğim. Ramazanın son haftası…” Ramazanın haram ay olduğunu zannediyor. Orada hata yaptı. “Şimdi bir hafta var. Onların kitapları bir hafta sonra bizi buldukları yerde öldürmeyi emrediyor” dedi. Kendinizi onların yerine koyun. Bir Müslüman gördüğünüz zaman eliniz ayağınız titremez mi? Her an senin kelleni sürebilir değil mi? Dolyısıyla hakikaten bu son derece problemli bir durumdur. Müslümanların önce Müslümanlığı doğru bir şekilde kendileri öğrenmeleri lazım. Nerede kaldı Allahu Tealanın “Ve lâ tucâdilû ehlel kitâbi illâ billetî hiye ahsen” “ehli kitapla en güzel yöntemle mücadele edin” emri? “illellezîne zalemû minhum” “zalimlik edenler başka” (Ankebut 46) Zaten Allahu Teala zalimlik edenleri Mümtehine Suresinde anlatıyor. Onun dışındakilerle dostluk ilişkisi kuracağımızı söylüyor. Şimdi “bulduğun yerde öldürün” denilen bir kişi ile… Mesela bir kadın Maide Suresinin 5. Ayetinde açık bir şekilde ehli kitabın namuslu kadınlarıyla evlenmenin hiç şüpheye meydan vermeyecek şekilde açıklanıyor. İstediğin zaman onu keseceğini bilen bir kadın senin eşin olur mu? Böyle bir kadına sen nasıl canını teslim edersin? Çünkü her an senin öldüreceğini düşündüğü zaman o da fırsat bulunca seni öldürecektir. Yani hakikaten çok çok büyük problemler var. Maalesef… Bizim her şeyden önce doğru dürüst Müslüman olmaya ihtiyacımız var.

28 Şubat döneminde bir hocayla, bizim İstanbul Üniversitesinin Rektör Yardımcısı bir akşam televizyondaydılar. “Siz bizi müşrik sayarsınız” dedi. O bir şey demedi. Sonra Tevbe Suresi 5. Ayeti okudu. Bu ayete göre bizi bulduğunuz yerde öldüreceksiniz değil mi dedi. Yani yetki elinize geçerse… Verdiği cevap ne biliyor musunuz? Kurana bütüncül bakmalıyız diye cevap verdi. Ee bak o zaman… Sen tefsir yazmışsın, meal yazmışsın. Baktın da sana hayır diyen mi var? Çünkü geleneksel yapıya göre yetişmiş olanların ister tefsir yazsın, ister meal yazsın, Kuranı doğru anlama şansı yoktur. Çünkü geçen asırlar içerisinde her şeyi öyle bir bozmuşlar ki okuyanlar bile Kuranı Kerimi doğru dürüst anlayamıyorlar. Allahu Teala bir taraftan “Lâ ikrâhe fid dîni” “Dinde zorlamanın hiçbir çeşidi olmaz” (Bakara 256) diyecek. Bir taraftan da müşrikleri bulduğumuz yerde öldüreceğiz diyeceksiniz. Her kâfir müşriktir zaten… Ee ne oluyor? Bir de kadınlarını cariye olarak kullanma meselesi konusunda da herkes ittifak etmiştir. Batılılar geleneksel dinin bütün yumuşak karınlarını tespit etmiş vaziyettedir. Ve bunu kullanıyorlar. Çok rahat bir şekilde kullanıyorlar. Mesela bugün IŞİD’e karşı çıkıyorlar. IŞİD’in uyguladığı… Hangi mezhebin kitabını açarsanız açın onlara uygun davranıyorlar. Oradaki gençler yaptıklarının Allah’ın emri olduğunu zannediyorlar. Onlara bizim doğruları anlatma zorunluluğumuz var. Mecburiyetimiz var. İşte bugün Hisham söyledi. İlahiyat Fakültelerinde Kuran diye bir şey yoktur. Yıllarca önce İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin dergisine bir makale yazdım. Kuranı Kerim’ göre Talak yani erkeğin boşaması… Sonra hakem olarak ikisi de çok meşhur olan Hoca arkadaşa gitmiş. Onlar rapor vermişler. Bu dergi içerisinde ayet olduğu için bilimsel bir dergide yayımlanmaz demişler. İçinde ayet geçtiği zaman bilimle ilgisi yok diyorlar. İlmi bir tarafı yokmuş yani… Kuransız olacak ki ilmi olsun. Ondan sonra da ben o dergiye bir daha da makale yazmadım.

Hisham ALABED: 40:53 41:00 sn. arası anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hisham master yapıyor. Master öğrencisi olduğu için anısını anlatıyor.

Hisham ALABED: Bir öğrenci Kelam konusunda üç saat sunum yaptı. Kelam ne demek? İtikad, inanç demektir. Müslüman olarak bu itikadı nereden almamız lazım? Kuran’dan… Üç saat sunum yapıldı. Öğrencilerden hiç kimse bir şey anlamadı. Ben o hocaya sordum. Üç saat böyle bir sunum yapılıyor. Bizim vaktimizden çalıyorsunuz. Orada kelam konusunda bir ayet söylenmiyor. Bunun sebebi nedir dedim. Kuran varsa bizim İlahiyat Fakültesinde ne işimiz var burada dedi. Kuranı demek herkes anladı, bizim Kuranın dışında bir şey söylememiz lazım… Görevimiz bu yani… Profesör olmak öyle bir şey yani…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Eskiden Avrupa’ya giden arkadaşları hep bu Tevbe Suresinin 5. Ayetini soruyorlardı. Bende herhangi birisinin gittiğini duyarsam çağırıp ilgili ayetleri gösteriyordum. Sorarlarsa şunları, şunları söyle diyordum. Ondan sonra bizi çağırmamaya başladılar.

Şimdi bir gün… Avrupa’nın en önemli üniversitelerinden Tübingen Üniversitesi ile işbirliği yapmak için hazırlandık. Tübingen Üniversitesine ben birkaç kere gittim. Önce Din ve Devlet İlişkileri konusunda bana bir konferans verdirdiler. Gittiğim konferans üç saatten fazla sürdü. Girişten sonra iki saatten fazla soru sordular. Akıllarına ne geldiyse sordular. Benim kuranı Kerim’i esas aldığımı öğrendikleri için Tübingen Üniversitesinin hocalarının ellerinde Kuranı Kerim vardı. Gazeteye de ilan vermişlerdi. Salon ağzına kadar doluydu. Hatta o akşam konferanstan önce bizim Türklerle görüştüğümüzde 28 Şubat döneminden sonra üniversiteye giden bazı kızlar şöyle demişlerdi. 2008 gibi… Hocam Almanya’da Üniversitelerde başörtüsünü yasaklayacaklar dediler. Din ve Devlet İlişkileri konusunda konferans verdim. Tabi hiçbirisi şey yapamadı. Bir sürü sorular sordular. Sonra Tübingen Üniversitesi Katolik Fakültesinin Dekanı “Tamam, ben şimdi seni dinledim. Şunu anladım. Bir ülkede başörtüsü yasaklanabilir” dedi. Fetvayı benden alacaklar. Almanya’da ilan edecekler. Abdülaziz BAYINDIR’da onayladı diyecekler. Elbette kaldırabilirsiniz ama bir şartla dedim. Türkiye’de bana soruyorlar. Onlara “Anayasadan din hürriyeti maddesini kaldırın, ne yapıyorsanız yapın” diyorum. Olur mu öyle şey diyorlar. O zaman buda olmaz. “Sizin anayasanızda din hürriyeti var mı? İnanç hürriyeti var mı?” dedim. Var dediler. O zaman ilk önce o maddeyi kaldırın. Sonra da başörtüsünü yasaklayın dedim. Ve o yasak bitti. Bir daha da gündeme gelmedi. 20’nin üzerinde konferansa çağırmışlardı. Size şimdi birkaç tanesini anlatacağım.

Bir günde ekonomi konusuyla alakalı çağırdılar. 2008 yılında Avrupa’da ekonomik bir kriz vardı. İslam İktisadı alternatif olabilir mi diye benden seminer istediler. Gene Tübingen Üniversitesinde… Gene dar çerçevede bir şey… Bakın karşınızda Almanlar… Şöyle başladım. Siz ekonomiden anlamazsınız diye başladım. İlk cümlem buydu. Arkasından öyle devam edip gitti. En sonda da “İlam ekonomisi alternatif olur mu diye soruyorsunuz. İslam ekonomisi alternatifsizdir. Tek çözümdür. Yanına bir başka şeyi katamazsınız” dedim. Ama bizim fıkıh kitaplarındakini anlatmadım. Kuranı Kerimi anlattım. Çünkü bizim bu vakıfta, on sene her Pazar saat 8’de kahvaltı yapardık. Arkasından Türkiye’de önde gelen ekonomistlerle onların getirdiği bir problemi Kuranı Kerime göre çözerdik. Kalkar giderlerdi. Akıllarına gelen her türlü problemi getirirlerdi. Öyle olduğu için Almanların bize karşı bir şey söylemeleri mümkün değildi. Zaten dinlerken hiçbir şey söyleyemediler. Programı yürüten Başkan “biz biraz dersimize çalışalım, sana gereken cevabı veririz” dedi. Sonra yenidünyanın ekonomik yapısını birlikte oluşturabilir miyiz dediler. İşte burada sözleşmemiz var. Ben şimdi sözleşmeyi anlatacağım. Orada ilk gittiğimde dört gün oradan bırakmadılar. Çünkü Almanya’da kalacaktım. Gündüzleri burada isteriz dediler. Dört gün hemen hemen hocaların hepsiyle toplantılar yaptık. Sonra bu sözleşmeyi yapmak için üniversitenin bütün ana bilim dalı başkanları geldiler. Bir salonda toplandık. Tabi ana konuşmacı bendim. “Allah katında din İslam’dır” dedim. Öyle deyince Katolik Fakültesinden gelenler kalemi kâğıdı bırakıp birbirlerine baktılar. Diğer Fakültelerdekiler bir şey yapmadılar. Almanca bilmediğim için ne konuştuklarını anlamadım. “Niye öyle yapıyorsunuz? Bir sorun bakayım İslam ne?” dedim. İslam’ın ne olduğunu bir sorsanıza dedim. İslam sizin topraklarınızdan çıkıp Karadeniz’e dökülen tuna Nehri gibidir dedim. Dünya kurulduğu günden beri o su aynı kaynaktan çıkıyor. Aynı yataklardan akıyor, aynı denize dökülüyor. Zaman zaman insanlar bu suyu kirletiyor. İçen hasta olmaya başlıyor. İslam kaynağından çıkan taze sudur. Bu suya ihtiyacı olmayan hiç kimse yoktur. Müslüman’da muhtaçtır, gayri müslimde muhtaçtır, hayvanda muhtaçtır, ağaçta muhtaçtır, otta muhtaçtır. İslam budur. Onun için Allahu Teala dini fıtrat olarak tanımlamıştır dedim. Yani tabiatta ve insan yapısında geçerli kanun ve kurallar sistemidir. Onu anlatınca hepsinin hoşuna gitti ve hemen kâğıda kaleme sarıldılar. Sözleşmede bir tarafta Richard PUZA, bir tarafta da Abdülaziz BAYINDIR var. Burada imzalar falan var. Orijinal belgeler var. Sözleşmede şöyle yazıyor. “Taraflar önce İstanbul’da sonra Tübingen’de yaptıkları toplantılar sonunda…” Bir toplantı değil, birçok… “Yaratılış düzenini yani fıtratı temel alan ortak çalışmalar yapmak için görüş birliğine varmışlardır.” Fıtratı temel alıyor. Tabiat… “Her iki fakülte de ve Süleymaniye Vakfında din hukuku ve fıtrat alanlarında araştırmalar yapacak birimler oluşturmak…” İki fakülte derken İlahiyat Fakültesidir. O zamanlar aynı zamanda Dünya Dinleri Bölümü Başkanıydım. Sonra o bölüm kapatıldı. “Doktora ve Master çalışmalarını desteklemek için elden gelen gayret gösterilecektir. Diyaloğunda Fıtrat zeminine oturtulmak için çalışma yapılacaktır. Bunun başarılması halinde…” Buraya dikkat edin. “Allah’ın yarattığı kitap yani fıtratla indirdiği kitaplar…” Bunu onlar yazdı. Ben altını imzaladım. O kadar konuşmalardan sonra yani… Yani ne kadar içselleştirdiklerini anlayın. “Allah’ın yarattığı kitap yani fıtratla indirdiği kitaplar arasındaki bütünlük” indirdiği kitaplar; Kuran, Tevrat, İncil… Çünkü o bütünlük tasdiki gösterecek. Tasdik ortaya çıkınca inanmaları gerekecek. “asırlar sonra yeniden görülecek.” Asırlar sonra… Bunu da kabul etmişler. Çünkü orada gördüler ki geleneksel din Kuran’da anlatılan din değildir. Net bir şekilde gördüler. Çünkü ellerinde kendilerinin tercüme ettiği Kuran meali var. “Tartışmasız doğrular etrafında işbirliği imkânı doğacak. Yanlış inançlar bir kenara bırakılacak.” Neye göre yanlış? Kuran, Tevrat ve İncil’e göre… Çünkü Allahu Teala az önceki ayette ne dedi? “ve ilâhunâ ve ilâhukum vâhıduv” “Sizin ve bizim ilahımız aynı” (Ankebut 46) dedi. “teâlev ilâ kelimetin sevâim beynenâ ve beynekum” “bizim aramızda ortak olan kelimeye gelin.” “ellâ nağbude illallâhe” “Allah’tan başkasına kulluk etmeyelim.” (Ali İmran 64) Bakın dikkat edin. Allah’ın kitapları çoğuldu. Bunu da onlar yazdı. “Allah’ın kitabı temel başvuru kitabı haline gelecektir.” Bundan neyi anlarsınız? 53:03 53:05 sn. arası anlaşılmıyor. Nereden oldu bu? Onlara doğru İslam’ı anlattık. Ki Tübingen, Katolik dünyasında bir numaradır. Avrupa’da en eski üniversitelerden birisidir. Meşhur Hegel’in kabri onun bahçesindedir. Bakın şuna da çok dikkat edin. “Yaratılış düzeninden çıkarılan bilgilerin bir bölümü tabi hukuku oluşturur. Bu hukuk Allah’ın yarattığı insanın tabiatından türetilen ve doğal idrak ile anlaşılan normların tümü anlamına gelir. Ve insanda ilahi bir tabiatın var olabileceği tasavvuruna dayanır.” Çünkü Allah’ın koyduğu… Her şey Allah’a aittir. “Tabi hukuk farklı inançlarda insanların ve devletlerin kendi aralarında akılcı birlikteliğinin zeminine oturtmaya hizmet eder.” İnanç farklılıkları önemli değil. Ortak zemin… Niye? Allahu Tealanın güneşi doğarken ben kâfirin bahçesini ısıtmama diyor mu? Yağmur yağarken ben oraya yağmam diyor mu? O zaman Allah ayırım yapmıyor da biz niye yapıyoruz? Onun hesabını Allah soracak. Biz niye soralım? Haşa kendimizi Cenabı Hakkın yerine koyma yetkimiz var mı? “Ayrıca bu hukukun yöneticileri ve yasa koyucuları bağlayıcı niteliği vardır.” Yani yöneticiler, yasa koyucular istedikleri kanunu çıkaramaz. Kuran da öyle diyor. “Bu durum özellikle temel hakların ve insan haklarının gerçekleşmesi için gereklidir. Tabiat kitabını okuyan her insan Allah’ı kavrar. Her şeyi ona borçlu olduğunu anlar. Peygamberler çalışmalarını bu sahada yoğunlaştırmış, din konusunda aklın ve fıtrat bilgilerinin kullanılması için çaba göstermişlerdir.” Ayette “efela tezekkerun” “zihninizdeki bilgileri kullanmaz mısınız?” (Nahl 17) “Efela takılun” “aklınızı kullanmaz mısınız?” (Saffat 138) İşte bunları anlatıyor. “Onların örnek alınması halinde…” Kimin? Peygamberlerin değil mi? “Din ve bilim uyuşacak,” Çünkü bana Din ve bilim konferansı da verdirmişlerdi. Bu ikisi arasındaki birlikteliği göstermek için… Kuranı Kerim insanı nasıl anlatıyor, o konuda da konferans verdirdiler. “Ve insanlığın ortak değerler etrafında bütünleşmesinin zemini oluşacaktır.” Tüm insanlığın… “Bilimin kaynağı Allah’ın yarattığı kitap yani fıtrattır. Bu sahada Allah’ın indirdiği kitap…” Dikkat edin çoğul değil, tekil… Bu onların yazdığıdır. Tekrar ediyorum. “Bu sahada da Allah’ın indirdiği kitaptan da yararlanılması halinde hayallerin ötesinde bir gelişme yaşanacaktır. Böylece diyalog içinde birlikte araştırmalar yapma ve hayırlı işlerde yarışma imkânları ortaya çıkacaktır.” Allahu Teala “hayırlı işlerde yarışın” (Bakara 148) diyor. “Taraflar insanlığın hayrına olan bu büyük işbirliği için anlaşmış, Allah’tan yardım ve başarı niyaz ederek bu metni imzalamışlardır.” Anlaştığımız şeylerden birisi tabi hukuk… Tabi hukuk ne demek? Allah’ın yarattığı düzene uygun hukuk… Yani Allah’ın koyduğu hukuk demektir. İkincisi ekonomidir. Üçüncüsü insanı tanıma, ruh ve beden ilişkisidir. Dördüncüsü Hıristiyanlarla Müslümanların tarihlerini birlikte okumadır. Burada tasdik rahat bir şekilde görülecektir. Bir de ahlak konularıdır.

Burada bir de şunu ayrıntılı olarak yazdılar. Bu da onların ifadesidir. Benim tek kelimem yok. “Taraflar dünyada arzulanan yeni ekonomik düzenin…” Onların bize teklifi… Hani siz ekonomiden anlamazsınız dedim ya arkasından teklifleri… “Yeni ekonomik düzenin felsefi zeminin oluşturulmasında katkıda bulunmak istemektedirler. Bunun için yapılması düşünülen çalışmanın başlığı Ekonomi, Ticaret ve Faiz şeklinde belirlenmiştir. BAYINDIR bu hususta şuna işaret eder. İnsanların paraya değil, sadece mal ve hizmete ihtiyacı vardır. Para vücuttaki kan gibidir. Kan vücuda giren gıdaları nasıl hücrelere taşırsa para da alım satım yoluyla malı ve hizmeti ilgili yerlere taşır. İnsanlar mal ve hizmet üretebilirler ama para üretemezler. Bu sistemde faizin rolü ne olacaktır?” O araştırılacak. Onlara şunu anlatmıştım. Orada “Sabahleyin kalkıp da tabağına para doğrayıp da yiyen bir adam gördünüz mü şimdiye kadar? Sizde hiç ekonomik kriz olur mu? Siz mal üreten, hizmet üreten devletsiniz. Para dediğiniz nedir? Bir kâğıt parçasının üzerine yazdığınız rakamlardır. Onunla bir devletin krize girmesi ne demek? Böyle şey mi olur?” dedim. Ve şunları da söyledim. “Kan sürekli vücutta dolaşmak zorundadır. Siz bankalarda paraları depoluyorsunuz. Vücudun herhangi bir yerinde kan dolaşmasa, depolanırsa ne hale gelir? O vücut çalışır mı? Kan gittiği her hücreye onun ihtiyacı olan gıdayı götürür. Onun atıklarını alır ilgili yerlere götürür. Onun için para sürekli dolaşımda olmalı. Birinin mal ve hizmetini başka birine götürecek. Ondan ona, ondan ona sürekli dolaşacak ve vücut gibi canlı olacaksınız” dedim. İşte Kuranı Kerim’i anlattığınız zaman ne hale geldiğini görüyor musunuz?

Biz insanlara Allah’ın ayetlerini anlatmak zorundayız. Allahu Teala ne diyor? “Ud’u ilâ sebîli rabbike bil hıkmeti” “Rabbinin yoluna hikmetle çağır” (Nahl 125) Hikmet, doğru hüküm demektir. Yani çözüm… Kuranı Kerim’den o insanlara çözümler bulacaksınız. İşte onlarla her toplantımızda o olmuştu. Ne sordularsa şu ayeti, şu ayeti okuyun. Açıyorlardı bende okuyordum tamam. Asırlarca çözemedikleri problemlerde iki dakikada tatmin oluyorlardı. Onun için orada “asırlar sonra” ifadesini gördünüz değil mi? “vel mev’ızatil haseneti” “ve güzel öğütle çağır.” (Nahl 125) Tübingen Üniversitesinde ilk toplantıda hocalardan bir tanesi “Sen buraya bizi Müslüman yapmaya mı geldin?” dedi. Niye biliyor musunuz? Artık hiç söyleyecek sözleri kalmayınca… Bütün sorularını sordular. Baktılar ki hiçbir şey yok. Hatta şunu söylediler. Bizim dünyamızı alt üst ettin dediler. Öyle bir karıştırdın ki artık ağzımızı açamaz hale getirdin dediler. “Sizin ağzınızı açamaz hale getiren ben değilim. Siz de Allah’ın ayetisiniz, okuduklarım da Allah’ın ayetidir. Bir araya geldiğiniz zaman bunun doğruluğunu sizin vücudunuz söyler, benim söylememe gerek yok” dedim. Sen bizi Müslüman yapmaya mı geldin, dedi. Allah şöyle diyor dedim. Ayeti okumayıp da cevabı ben kendim versem bizim gönlümüzü almaya çalışıyor diyecekler. Ama ayet olduğu zaman Abdülaziz’e göre olur mu? “Ve likulliv vichetun huve muvellîhâ” “Herkesin yöneldiği bir yön vardır.” Yani herkesin bir hedefi vardır. Oraya yönelir. “festebigul hayrât” “Hayırlı işlerde birbirinizle yarışın.” Onun için Sözleşmede de yarışma kelimesinden bahsetti. Dikkat ettiniz mi? “eyne mâ tekûnû yeé’ti bikumullâhu cemîâ” “Nerede olursanız olun Allah sizi çağıracak.” (Bakara 148) Hesabı Allah’a vereceksiniz, bana vermeyeceksiniz ki dedim. O zaman hepsi rahatladılar. İşte ayet… Zaten bundan önce de Allahu Teala ehli kitaptan bahsediyor. “Ellezîne âteynâhumul kitâbe yağrifûnehû kemâ yağrifûne ebnâehum” “Kendilerine kitap verdiklerimiz kıble değişim işini kendi çocuklarını bildikleri gibi bilirler” (Bakara 146) diyor. Bizim yapmamız gereken şudur. Resulullah (s.a.v) gibi davranacağız. Resulullah’tan ve sahabeden sonra meydana gelen o bozukluklara bakmayacağız. Resulullah’ın hayatındayken Müslüman görünümlü Yahudilerin neler yaptığını, bu konularda kitaplar yazdığını bize Kuranı Kerim söylüyor. Münafık olarak davranıyorlar. Onun için mesela Resulullah Kuranı Kerim’den başka hiçbir şey yazdırmamıştır. Hele bir yazdıracak olsaydı Yahudiler ne yapardı? Doldururlardı. Ebubekir’de (r.a) yapmadı. Ömer’de (r.a) yapmadı. Çünkü milletin durumunu çok iyi biliyorlardı. Onun için biz gerçekten şu anda çok büyük bir şey yakalamış durumdayız. Az önce Hisham, Fransa’da ki durumu anlattı. Kendisine sormadım da… Dün buraya Fransız bir aile geldi. Görüştün mü sen?

Hisham ALABED: Burada yoktum.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O zaman sen onların verdiği bilgileri bakalım tasdik edecek misin? Onlara “Fransa’da İslam’ın yayılması nasıl” dedim. Müthiş. İslam acayip bir şekilde yayılıyor dedi. Bu konuda ne diyorsun?

Hisham ALABED: Bu doğru… Bu nedenle zaten Fransızlar İslam’dan, Müslümanlardan o kadar korkuyorlar. Ama ben üzülüyorum. Çünkü tam doğru bir İslam değil.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Onlarda aynı şeyi söylediler.

Hisham ALABED: Müslümanların sayısı artıyor ama kaliteli Müslüman çok az…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Müslümanlar Kuranı Kerim’e göre değil. Geleneğe göre… Dün onlarda söylediler. Çok Müslüman oluyor ama geleneksel yapıya göre… Kuranı Kerim’e göre değil dediler.

Hisham ALABED: Hâlbuki Kuran’a göre olsaydı Fransızların hepsi Müslüman olacaklardı.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Türkiye’de de aynı. İslam ülkelerinin tamamında aynı… Ama her defasında size söylüyorum. Allah bize çok büyük bir kapı açtı. Bütün dünyaya doğru İslam’ı gösterelim. Elimizden geleni yapalım.

Fransızlarla ilgili bir hatıramı söyleyeyim. 1976’da İstanbul Müftü Yardımcısı olduğum zaman Fransızcam oldukça iyiydi. Fransız konsolosluğunda üst seviyede derslere katıldım. Orada Fransızcayı geliştirmek için her akşam bir konu getiriliyordu. Bir dergi, bir gazete… Tartışıyorlar. Bende hep konuyu dine çıkarıyordum. Bir gün Fransız öğretmen Natali “Burası İslam dini sınıfı oldu” dedi. İstersen konuşmayayım dedim. Yok, konuş dedi. Meğer benim konuşmalarımı Natali gidip öğretmenler odasında tekrarlıyormuş. Orada anlatıyormuş. Sonra Janser seninle görüşmek istiyor dedi. O da oranın hocalarından birisiydi. Tamam, dedim. Her teneffüse çıktığımızda Janser yanıma geliyor, teneffüs boyunca konuşuyoruz. Bir daha, bir daha derken ben Müslüman olmak istiyorum dedi. İyi dedim. Zaten karar verdin mi oldun dedim. Benim Müftü Yardımcısı olduğumu öğrendi ya. Müftülüğe geleyim dedi. Yok ben adımı da değiştireceğim. Resmen kayda da geçmek istiyorum dedi. Peki, gel o zaman dedim. Janser aynen şunu söyledi. Fransızlar İslam’ın böyle olduğunu bilseler hepsi Müslüman olur dedi. İslam’ı böyle bilmiyorlar dedi. 2009’da Katolik kilisesine gittiğimizde… Geçenlerde Suudi Arabistan’da Rabıtayla antlaşma imzalayan… Jean Louis Pierre Tauran ile bir konuşma yaptık. O zaman Başbakandı. O zamanda Dinler Arası Diyalog Kurulu Başkanıydı. Şimdi de… Bana söylediği söz çok önemli… Birkaç kere tekrarladım. Bundan hepinizin haberi olsun. Suudi Arabistan’da kilerinde haberi olsun. Çünkü Suudi Arabistan’dan da bizi takip eden çok büyük bir kitle var. Gerçi Türkçe konuşuyoruz. Anlamayacaklar ama neyse… En azından duyulur. Jean Louis Pierre Tauran önce sen bize müşrik diyorsun biz müşrik değiliz dedi. Ben güldüm devam ettiremedi. Daha konuşamadı. Sonra konuyu değiştirdi. Siz Kuran’a uyduğunuz sürece sizinle diyalog olmaz dedi. Öyle mi, bende oradan başladım konuştum. En sonunda öyle bir heyecanlandı ki… Tabi canım sizinle diyalog yapmayıp kiminle yapacağız dedi. Başbakan’ın makamındayız. O adam Başbakandı. Avrupa’da ikinci büyük din haline geldiniz dedi. Bunu unutmayalım. O zaman Richard PUZA çok güzel bir yazı hazırladı. Az önceki sözleşmeyi hazırlayan hoca… Çok güzel bir şey verdik onlara… Az önce okuduğum yazıyı da verdik. Bu temel üzerinde siz de gelin dedik. Yani Kuran temelli bir diyalog yapalım dedik. Tamam, ben size cevap vereceğim dedi. Hala verecek. Yani Allah’ın indirdiği kitaplar temelli… Tabi Kuranı Kerim ister istemez orada ana kitap olacak. Ondan birkaç ay sonra Avusturya’ya davet edilmiştim. Öyle bir program hazırlamışlar ki… Bir günde 22 mi, 23 mü toplantı yaptım. Ben fazla vaktim yok dedim. Oradan oraya derken gece saat 1,5 da otele gelebildim. Artık ayakta duracak halim yoktu. Sabahleyin türkiye’den gitmişim o saate kadar konferans yapmışım. Orada Rabıta’nın Tuna Nehrinin kenarında bir merkezi var. Onları da ziyaret ettik. Onlarda programda varmış. Araplara orada bir konuşma yaptım. Rabıta’da ki Araplar bana unu söylediler. Bu sene yapılan sayımlara göre İslam Avrupa’da birinci din oldu dediler. Bu 2009 senesiydi. Bütün bu artlar altında Avrupalının korku duymaması mümkün mü? IŞİD diye bir şeyi ortaya çıkardılar. Şunun için çıkardılar. Bakın işte İslam bu, inanmayın demek için çıkardılar. O zamanda Almanların bu konuda televizyonda konuştuklarını duyunca Almanya’ya ben geliyorum, o adamları da toplayın, konuşalım dedim. Bir Üniversitenin konferans salonuna gittik. Çok sayıda katılım oldu ama IŞİD’den kimse gelmedi. Sonra o gençlerle konuştuk. Doğruları anlatınca şaşırdı kaldılar. O çocuklar zannediyor ki geleneksel din dindir. Allah rızası için orada cihad ediyorlar zannediyorlardı. Bizim doğru dini önce İslam ülkelerine anlatmamız lazım. Bugün maalesef İslam Ülkelerinde doğru din bilinmiyor. Tarih içerisinde öyle bir hale getirilmiş ki… Aynı şeyi Rusya’ya… Rusya’da da çok ciddi bir gelişme var. Aynı şeyi Avrupa’ya, aynı şeyi Amerika’ya, aynı şeyi dünyanın her tarafına anlatmamız lazım. Bu büyük fırsatı kullanarak… Bak biz burada konuşuyoruz. Mesela şurada Özbekistan’dan gelen arkadaşımız var. Özbekistan’dan buraya kalkmış gelmiş. Niye geldiğini şurada anlatsa… Neler söyler neler…

Hisham ALABED: Afrika’da ki resmi dil Fransızcadır. Ben Fransızca biliyorum. Bu nedenle binlerce kişiyle diyaloğum var. Mali’den buraya geçen sene üç kişi geldi. Burada salonda oturduk. Onlara anlattığım şeyler… Sanki burada bizimle oturuyorlar. O kadar mutlu oldular ki… O kadar da ben mutlu oldum. Mali’de yaşıyor ama sanki burada bizimle yaşıyorlardı.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Fransa’dan gelen Fransız gençler vardı. Burada ne kadar kaldılar?

Hisham ALABED: Birisi iki hafta, birisi iki ay kaldı.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ne dediler?

Hisham ALABED: Birisi sadece Süleymaniye Vakfını ziyaret için geldi. Fransa’dan buraya… Burada Vakıfta kaldı. Ben hayatımda bu kadar mutlu olmadım dedi.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kendimi cennette hissettim dedi.

Hisham ALABED: Burada iki hafta kaldığım sürece kötü şeylerden uzak kaldım dedi. Çok mutlu oldum dedi. İkincisi Fransız bir gençti. Türkiye’ye seyahat için geldi. Ben bir gün Süleymaniye Camiinin bahçesinde karşılıklı oturduk. Biraz onunla konuştum. Türkiye’de ne iş yapıyorsun dedim. Beyoğlu’nda bir otelde çalışıyorum dedi. Adam bana sadece yiyecek, içecek şeyler veriyor dedi. Bana maaş vermiyor dedi. Mecbur orada kalıyorum dedi. Onunla biraz konuştum. Çantasında Kuran’ın tercümesi vardı. Ben Kuran’ın tercümesini okuyorum dedi. Siz nasıl düşünüyorsunuz diye bir bakmak istiyorum dedi. Ben kendimce bu güzel bir fırsat dedim. Vakıfa getirdim. Abdülaziz Hoca’da bana sana yardımcı olacak birini getir diyordu. Bende ona burada çalışacaksın. Hayatında ilk defa maaş alacaksın ve bana yardımcı olacaksın dedim. İki ay burada kaldı. 24 saat buradaydı. Dışarı çıkmıyordu. Sitede 200’den fazla yazı okudu. Dil bakımından bazı yanlışları düzeltti. Gayet memnun kaldı. Gayet mutlu oldu. Buradan çıkmak istemiyordu ama adam iki yıldan beri ailesini görmediği için Fransa’ya döndü. Bunu biz anlatıyoruz. Müslümanlar ile gayri müslimler arasındaki ilişkiler… Bizim sitemizde bu konuda bir yazı var. Bana hayatımda en beğendiğim yazılardan birisi dedi. Konumuz bu… Hayatımda en sevdiğim yazılardan birisi dedi. Niye? Çünkü ayetlerle doluydu. Üç gün önce Özbekistan’dan bu arkadaşımız geldi. Neden geldiğini bir anlatsın bakalım.

Özbekistan’lı Arkadaş: Ben 17 yaşındayım. O zaman Kuran hafızlığını daha bitirmemiştim.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Özbekistan, Buhara, Semerkand o bölgeler oraların dini hayatı için çok önemlidir.

Özbekistan’lı Arkadaş: İslami Medrese her yerde bulunurdu. Devlet Medresesi yani. Bitirince kağıt verir. O medreseyi bitirdikten sonra camilerde imamlık yapma izni verir. Bir de okullarda İslam Tarihi ve İslam Medeniyeti öğreticisi diye bize kâğıt veriyordu. Medreseyi bitirdim. 6 sene okudum. Sonra hemen hemen kendi şehrimizde camide imamlık yapmaya başladım. İmamlık yaparken her gün İslam’a yeni giren bir iki arkadaş… Zaten eski olanlar biz Müslüman olduk o gerçektir zannediyorlardı. Ama yeni namaza gelen arkadaşlar bana gelip hep soru soruyorlardı. Ben medresede okumuş olan imamım. Hocam bu ayete göre böyleymiş siz ne dersiniz diyorlardı. Bende medresede okuduğuma göre cevap veriyordum. Onlar da o zaman bu ya bu ayet yanlış olacak ya da siz yanlış söylüyorsunuz diyorlardı. Hangisi doğru? Ayet böyle diyor. Ben de ama biz böyle okuduk dedim. Bu mezhebimizde, fıkıhta, akaidimizde böyledir dedim. O zamanda ya Kuran’a inanmamız lazım, ya da size inanmamız lazım diyorlardı. Her gün geliyorlardı. Sorular yağmur gibi üzerime geliyordu. Sonra ben artık okuduğum şeye inanmamaya başladım. Ben ne okudum diyordum. Millete öğrettiğim, Cuma günleri hutbede söylediklerim hep bana efsane gibi gelmeye başladı. Sonra istifa dilekçemi yazdım. Görevden ayrılmayı talep ettim. Ayırdılar. Sonra 1:20:17 sn. anlaşılmıyor. gittim. Orada 6 ay falan kaldım. Orada da çoğunlukla imamlarla konuştum. Onlar da hep İmam Buhari’nin hadisinden konuşuyordu. Hiç ayete geçmiyordu. Buhari deyince ayağa kalkıyor. Ayet söyleyince kalkmıyor. Ben orada da ayet öğrenemeyeceğim dedim. Sonra İstanbul’a geldim. Hocalardan sordum. Büyük âlim olanlar kimler dedim. Nerede öğrenebilirim dedim. Adıyaman’da Menzil köyü var. Oraya git dediler. Adıyaman Menzile gittim. Birbirlerine olan aşk hoşuma gitti. Orada 1 seneye yakın okudum. Ama okuduğum da hep 1:21:11 sn. anlaşılmıyor. okutulan şeylerdi. 1:21:12 1:21:19 sn. arası anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Orada ne okumuşsa burada da aynısını okumuş.

Özbekistanlı Arkadaş: Hocalara ben bunu okumuştum zaten dedim. Ben ayetleri okumak istiyorum dedim. Ayete yaklaşmaya senin için daha var diyordu. Daha bekleyeceksin dedi. Ben geldiğim yerde 6. Sınıftım. 1 sene sonra Medrese bitecekti. Ben burada okumayacağım dedim. O zaman Suriye’ye gideceksin dediler. 2008 yılıydı. Suriye’nin Halep şehrinde Kamışlı köyün de Şeyh Abdullah’ın medresesi var dediler. 1:21:54 1:21:57 sn. arası anlaşılmıyor. Oraya gittim. Orası da aynı. 1 ay sabredebildim. Daha fazla sabredemedim. Orada da ayet yok. Dünyanın dört medresesinde de hep aynı şeyler…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Özbekistan’da gördüğünün aynısı orada da var. Hiç değişen bir şey yok.

Özbekistanlı Arkadaş: Ayete geçmeye izin vermiyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ayet yok.

Özbekistanlı Arkadaş: Her medresede ben ayet öğrenmek istiyorum deyince ayete yaklaşmayacaksın. Kuran’a dokunduğun zaman yanarsın dediler. Öyle mukaddes kitaptır dediler. Sen hiç anlamazsın dediler. Sonra Dağıstan’a gittim. Dağıstan’da da biraz ayet okuyorlardı. İmamlar Medresede 1:22:37 sn. anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Selefilerdi değil mi?

Özbekistanlı Arkadaş: Evet, selefilerdi. Bir üniversiteye gittim. Orada iki sene kaldım. İki seneden sonra ayetleri öğreniyordum. Üniversitede okuyordum. Hem de çalışıyordum. Ben o zaman Menzil tarikatına bağlıydım. İnternetten de Menzil’de ne var ne yok, yeni haber var mı diye bakıyordum. Bir Hoca Sayın Abdülaziz BAYINDIR hocamız hakkında bazı şeyler konuşuyordu. Hocayla o kadar uğraşıyordu ki… Niye bu kadar uğraşıyor bu adamla dedim. Kim bu bir bakayım dedim.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bu kadar kötü adam nasıl olur?

Özbekistanlı Arkadaş: Youtube’da Abdülaziz BAYINDIR yazdım. Çıktı. Hangi ders olduğunu hatırlamıyorum. 10 dakika falan baktım. Türkçeyi anlıyordum. İzledim. 10 dakika da Kuranı Kerim ile ayetleri anlatması bana yeterli oldu. Hemen ayağa kalktım. Secdeye gittim. Allah’a tevbe ettim. Bütün okuduğum şeylerden, anladığım şeylerden, bu güne kadar insanlara anlattığım her şeyden tevbe ettim. Özellikle tarikattan tevbe ettim. 10 dakikalık ders yetti. Tevbe ettikten sonra 1 sene hocamızın derslerine devam ettim. Orada benim hocalarımla ayetlerle münazaraya başladım. Onlarla herhangi bir ayet konusunda konuşmaya başlarken onlar Kuran’ı açmıyorlardı. Suriye’de Suudi’de Mısır’da olan şeyhlerinin kitaplarını, onların derslerini açıyorlardı.  Ben niye ayete bakmıyorsunuz deyince onlarda aynısını diyorlardı. Ayeti biz anlamıyoruz, bizim hocalar ne derse o olacak. Hz İsa hakkındaki ayetleri hep toparlar, hocamızdan internetten öğrendiğimiz şeyleri anlatınca sen yanmışsın, artık Kuran’a dokunmuşsun diyorlardı. Onlardan da aynı cevabı alınca oradan Özbekistan’a gittim. Ben dünyanın dört beş yerini gezdim. Ben buldum. Suriye’ye, Dağıstan’ın başka yerlerine vardım da… Bana yeterli olmuştu. Hocama internette bakıyorum. Kimseye gerek yok, medreseye gerek yok. Zaten burada her şeyi öğreniyorum dedim. Sonra Allahu Teala’ya bir şey söylemiştim. Buraya gelip Allah için bir şey yapmayı istemiştim. Allah nasip etti. Gayreti gösterdim. Ne kadar bana mani olan şeyler çok olsa da elhamdülillah buraya kadar geldim.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bu arkadaşımız gibi bir başka kişide Abdülkerim adında Doğu Türkistanlı bir zattı. İngiltere’den buraya geldi. Londra’da oturuyordu. Ben Doğu Türkistan’da doğdum büyüdüm. Komünist Çin döneminde 10 sene komünizmi okudum. Baktım bir mantığı var. Beğenirsin beğenmezsin iyi kötü bir mantığı var. Sonra şu dinimi bir öğreneyim diyor. 10 senede medresede okudum dedi. Hiç tutarlı bir şeyi yok diyor. Ya bu ne biçim bir din dedim diyor. Ben bu dine inanmam diyemiyor. Çünkü cehenneme gitmekten korkuyor. Bir acayip oldum diyor. Hiçbir mantığı yok. Komunizm de bir mantık vardı. Bunda hiçbir mantık yok diyor. Aynı Özbekistanlı arkadaşımız gibi… Medrese nereye gidersen git aynıdır zaten… Türkiye’ye gelmiş. Sonra Türkiye’den de Londra’ya tamamen yerleşmiş. Kaç senedir Londra’da oturuyorum. Komşuma İslam’ı anlatamıyorum. Çünkü ben inanmıyorum ki onlara anlatayım diyor. Ama beni bu çok fazla rahatsız ediyordu diyor. Arapçayı da gayet iyi biliyor. Enes Hocanın yönettiği Uygurca sitemiz var. İnternet üzerinden o siteyle tanışmış. Biraz Türkçe’de biliyor. Türkçe konuşmaları, sohbetleri… Buraya geldi. Artık İslam’ı dünyanın her tarafına anlatırım dedi. Değil ki Fransa, değil ki İngiltere, Londra… Kim gelirse gelsin dedi. Artık ben bu dini iyice özümsedim. Bana lütfen Londra temsilciliğini verir misiniz dedi. Buradan gitti. İki ay sonra tekrar geldi. Gideli de 10 gün kadar oldu. Adam buradan gitmek istemiyor yani… Niye? Çünkü doğru din anlayışını yakalamış. Dolayısıyla biz burada gerçekten Allah’a hamd olsun. Çok büyük bir nimetin içerisindeyiz. Bunu bütün dünyaya inşallah hep birlikte anlatalım. Cenabı Hakkın rızasına uygun bir şekilde hep birlikte bu dini yaşayalım. Yoksa gerçekten bütün dünya bu dini anlamaya hazır da biz anlatmaya hazır değiliz.

Son hatıramı da söyleyeyim size… Bir akşam burada Müslüman, gayri müslim ilişkilerini anlattık. Meğer Çin’de bizi dinleyen Uygur Türkleri varmış. Oradan buraya bir mail göndermişler. “Allah razı olsun” diyor. Ne oldu? “Ben şimdiye kadar bir Çinliyi öldüremediğim için kendimi günahkâr hissediyordum” diyor. O adamın psikolojisini düşünün. “Çünkü benim gördüğüm kitaplarda müşrikleri yakaladığınız yerde öldürün yazıyordu. Bunların hepsi müşrik. Ben bunlardan bir tane bile öldürmedim, Allah’ın huzuruna nasıl gideceğim diyordum” diyor. Özbekistanlı sizin orada da aynı değil mi?

Özbekistan’lı Arkadaş: Aynı…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Maalesef. “Allah’ın huzuruna nasıl gideceğim diye düşünüyordum. Allah razı olsun. Meğer öldürme hakkımız yokmuş. Onlarla iyi geçinmemiz gerekirmiş” diyor. Aradaki farkı düşünebiliyor musunuz? Kuranı Kerim’de ki dine… Aynen o Almanlara anlattığım gibi… Topraktan çıkan taze, katıksız su… Ona ihtiyacı olmayan ne bir insan, ne bir hayvan, ne bir bitki var. Onun için biz bunu bütün insanlara anlatırız. Herkes bundan yararlanır. İnanıp inanmamak başka bir şeydir. Ama doğruların doğruluğunu görür. Dolayısıyla bugün… Dersimizin sonu olarak Maide Suresindeki ayetlerimizi okuyup bitirelim.

Legad  ehaznâ mîsâga benî isrâîle” “İsrail oğullarından kesin söz aldık.” (Maide 70) Zaten bu Sarkozy olayının arkasında Yahudiler var değil mi?

Hisham ALABED: Zaten Sarkozy’nin kendisi de Yahudidir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR:ve erselnâ ileyhim rusulâ” “onlara resuller gönderdik.” “kullemâ câehum rasûlum bimâ lâ tehvâ enfusuhum” “hoşlarına gitmeyen herhangi bir şeyle onlara hangi resul geldiyse” Hoşlarına gitmiyor. Mesela Kuranı Kerim’de hoşlarına gitmiyor. Çünkü sistemlerini bozuyor. “ferîgan kezzebû” “Bir kısmını yalanladılar.” “ve ferîgay yagtulûn” “bir kısmını da öldürüyorlardı.” (Maide 70) Yani doğruluk şey değil. Bugün Yahudi’den başka ne bekleyeceksiniz? Ama bunların bu hareketlerini fırsata çevirmek lazım. Krizi fırsata çevirmek diye bir şey vardır. Bunu fırsata çevirip doğru dini anlatmamız lazım.

Ve hasibû ellâ tekûne fitnetun” “Allah’ın emrine uymasak da bir zararımız olmaz zannediyorlardı.” Allah bize niye azap etsin ki… Bizde de vardır. Namaz kılmaz, oruç tutmaz. Allah bana niye ceza versin ki derler. Aynen onun gibidir. “feamû ve sammû” “kör ve sağır kesildiler.” Ne görüyorlar, ne dinlemek istiyorlar. Bunlar böyle… Ama Yahudilerin içerisinde de doğruları arayanlar var. “summe tâballâhu aleyhim” “Arkasından Allah onların tevbesini kabul etti.” Yani çeşitli söz alma olayları var. “summe amû ve sammû” “Tekrar kör ve sağır kesildiler.” “kesîrum minhum” “Onların çoğu.” Bakın onların hepsi demiyor. Çoğu diyor. Onun için biz gene Yahudi’ye de, Hıristiyan’a da, herkese de doğru dini anlatacağız. Mesela senin Rusya’da ki gelişmelerden haberin var değil mi?

Özbekistan’lı Arkadaş: Var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Rusya’da da çok ciddi manada Kuranı Kerim’e yönelişler var. Aynen Fransa’da olduğu gibidir. Tüm Avrupa’da, tüm dünyada… Tekrar ediyorum. Bu fırsatı çok iyi kullanalım. Allahu Teala sonra “vallâhu basîrum bimâ yağmelûn” “Ne yaptıklarını Allah görüyor.” (Maide 71) Siz fazla şey yapmayın. Siz gidip onlara doğru dini anlatın. Biz onlara doğru dini anlatacağız. Çünkü Allahu Teala Yahudiler ve Hıristiyanlar için şöyle söylüyor. “Gul yâ ehlel kitâbi” “Deki ey ehli kitap” Yani Yahudilerin ve Hıristiyanların bilginleri… O kitapları bilenler… “lestum alâ şey’in” “hiçbir temeliniz yok.” “hattâ tugîmut tevrâte vel incîle” “Tevrat’ı ve İncil’i ayakta tutmadıkça” Yani onu uygulamadıkça… “ve mâ unzile ileykum mir rabbikum” “Rabbinizden size indirileni uygulamadıkça” “ve leyezîdenne kesîram minhum mâ unzile ileyke mir rabbike tuğyanev ve kufrâ” “sana indirilen bu ayetler var ya çoğunun taşkınlığını ve kâfirliğini arttırır.” Kimin? Ehli kitabın. Yani o dinden yararlanan grubun… Menfaat sağlayan grubun… Niye? Çünkü dükkân kapanacak diye korkarlar. “felâ teé’se alel gavmil kâfirîn” “O kafirler topluluğuna üzülme.” (Maide 68) Bir de şunu düşünün. Bu ayete göre şu anda yeni bir nebi gelse, bizim için Allah nasıl bir ayet indirir? “lestum alâ şey’in hattâ tugîmul kurane” “Kuran’ı yerine getirmedikçe hiçbir temeliniz olmaz” demez mi? Özbekistanlı arkadaşımız bütün medreseleri özetledi. Benim okuduğum medreselerde aynıydı. Bugün İlahiyat Fakültelerinin tamamı aynıdır. Size anlattım. Kuran’a Göre Talak diye makale yazmışım, bugün çok meşhur iki kişi bu bilimsel değil diye rapor veriyorlar. Makalenin adı Kuran’a Göre… Orada ayet olmazmış. Yani İslam aleminin tamamında Kuransız bir din var. Özbekistanlı arkadaşımız Mısır’dan gelenleri anlattı. Suriye’yi anlattı. Dağıstan’ı anlattı. Buhara’yı anlattı. Orta Asya’da ki durumları anlattı. Türkiye’de ki durumları anlattı. Hep aynı… Çünkü bu organizasyonu yapanlar öyle güzel bir organize etmişler ki Kuran’sız bir dini İslam âlemine kabul ettirmişler. Şimdi de Kuran ile inşallah biz insanları uyaracağız. Allahu Teala cümlemize yardım eylesin. Allah hepinizden razı olsun.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
2 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
3 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
5 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
6 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
7 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
11 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
12 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
13 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
14 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
15 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
16 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
19 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
20 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
24 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
25 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
26 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
27 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
28 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
32 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
33 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
34 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
35 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
36 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
37 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
38 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
39 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
40 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
41 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
42 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
43 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
44 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
45 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
49 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
50 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
53 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
54 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
57 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
58 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
61 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
62 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
63 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
66 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
67 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
71 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
72 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
73 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
75 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
76 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
77 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
78 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
82 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
83 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
84 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
85 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
86 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
87 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
90 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
91 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
92 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
93 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
94 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
95 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
96 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
97 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
98 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
99 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
100 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
101 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
102 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
103 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
104 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
105 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
108 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
109 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
112 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
113 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
116 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
117 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
118 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
121 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
122 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
123 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
124 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
125 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
126 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
127 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
128 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
130 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
131 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
157 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
212 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
227 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
231 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
232 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
245 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
261 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
262 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
289 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
292 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
293 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
294 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
295 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
296 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
297 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
298 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
299 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
300 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
301 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
302 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
303 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
304 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
305 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
306 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
307 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
308 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
309 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
310 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
311 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
312 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
313 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
314 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
315 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
316 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
317 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
318 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
319 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
320 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
321 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
322 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
323 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
324 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
325 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
326 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
327 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
328 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
329 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
330 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
331 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
332 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
333 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
334 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
335 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
336 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
337 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
338 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
339 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
340 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
341 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
342 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
343 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
344 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
345 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
346 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
347 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
348 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
349 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
350 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
351 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
352 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
353 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
354 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
355 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
356 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
357 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
358 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
359 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
360 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
361 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
362 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
363 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
364 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
365 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
366 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
367 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
369 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
370 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
371 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
372 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
373 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
374 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
375 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
376 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
377 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
378 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
379 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
380 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
381 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
382 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
383 İcma 11 Ekim 2016
384 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
385 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
386 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
387 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
388 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
389 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
390 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
392 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
393 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
394 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
395 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
396 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
397 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
398 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
399 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
400 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
401 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
402 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
403 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
404 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
405 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
406 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
409 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
410 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
413 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
414 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
416 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
418 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
419 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
422 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
423 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
424 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
425 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
426 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
427 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
431 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
432 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
433 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
435 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
436 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
437 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
438 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
440 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
441 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
442 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
445 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
446 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
449 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
450 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
451 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
452 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
453 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
454 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
455 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
458 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
459 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
461 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
462 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
463 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
467 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
468 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
471 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
472 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
473 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
474 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
475 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
476 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
477 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
479 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
480 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
481 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
482 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
483 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
484 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
485 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
487 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
488 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
491 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
496 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
497 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
499 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
500 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
503 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
504 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
505 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
512 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
514 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
517 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
518 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
521 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
522 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
523 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
524 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
525 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
526 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
527 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
528 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
529 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
530 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
531 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
532 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
533 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
534 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
537 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
538 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
540 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
541 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
545 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
546 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
547 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
548 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
549 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
550 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
551 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
552 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
553 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
554 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
555 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
556 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
557 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
558 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
559 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
561 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
562 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
563 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
564 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
565 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
566 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
567 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
568 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
569 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
570 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
571 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
572 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
573 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
574 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
577 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
578 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
579 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
580 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
581 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
582 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
583 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
584 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
585 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
586 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
587 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
588 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
589 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
590 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
591 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
592 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
593 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
594 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
595 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
596 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
597 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
598 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
599 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
600 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
601 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
602 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
603 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
604 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
605 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
608 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
609 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
610 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
611 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
613 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
614 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
615 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
616 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
617 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
618 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
620 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
621 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
622 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
624 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
625 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
626 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
627 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
628 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
629 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
630 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
631 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
633 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
634 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
638 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
639 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
640 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
641 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
642 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
643 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
644 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
645 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
646 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
647 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
648 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
651 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
652 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
654 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
655 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
656 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
659 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
660 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
661 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
662 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
663 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
664 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
665 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
666 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
667 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
673 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
674 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
675 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
676 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
677 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
678 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
679 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
680 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
682 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
683 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
684 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
686 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
687 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
690 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
691 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
695 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
696 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
697 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
698 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
701 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
702 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
706 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
707 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
708 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
709 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
710 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
711 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
712 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
713 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
714 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
715 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
716 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
717 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
718 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
719 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
720 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
721 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
722 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
723 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
724 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
725 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009