Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek

6 Aralık 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytanirracim,

Bismillahirrahmanirrahim,

Bu akşamdan itibaren derslerimize Ensar vakfında devam ediyoruz. Bu vesileyle bize bu imkânları sunan Ensar vakfı yetkililerine çok teşekkür ediyoruz. Şimdiye kadar küçük bir salonda dersimizi yürütürken şimdi Allah’a şükür, işte böyle 200 kişilik bir salon, ilk akşam olması sebebiyle tabii salon dolmadı ama bundan sonra arkadaşlarımızın haberi oldukça yer darlığından dolayı gelemeyenler buraya rahatlıkla gelebilirler.  Allah’a şükür böyle bir imkân nasip oldu, onun için Mecit Çetinkaya’nın, Mustafa Kartal Bey’in, Aziz Torun Bey’in gayretleri oldu, Allah onlardan da razı olsun.  Cenabı Hak bundan sonra hayırlarda, daha büyük hayırlarda yarışmayı nasip eylesin Allah onlara da. Dersimiz Mücadele suresinden devam ediyor. Surenin 5.ayetindeyiz.  Saat 8’e çeyrek kalaya kadar dersimizi devam ettireceğiz, 15 dakikalık bir çay molasından sonra, tekrar derse başlayacağız, internetleri başında bizi takip edenlerin bundan haberdar olması lazım.

  1. İnnelleziyne yuhaddunallahe ve resulehu “Allah’a ve Resulüne karşı sınır koymaya çalışanlar”. Allah’a ve Resulüne karşı bir sınır koymaya çalışanlar, yani Allah bir sınır belirlemiş ve bunlar da kendilerine göre bir sınır belirliyor. Allah öyle demiş, ben de böyle dedim gibi.  Allah’a ve Resulüne karşı, yani Allah’ın koyduğu sınırların yanında, kendileri bir takım sınırlar belirliyorlar.

kubitu kema kubitelleziyne min kablihim “bunlar yüzüstü bırakılacaklardır, ondan öncekilerin yüzüstü bırakıldığı gibi”. Yani alçalacaklar, zelil ve hakir hale geleceklerdir.  “Allah öyle demiş ben de böyle derim”, bunu söyleyenlerin durumu böyle.

ve kad enzelna ayatin beyyinatin “halbuki biz çok açık ayetler indirmişizdir”. Şimdi Allahü Teâla demiş oluyor ki, apaçık ayetlerimiz var, orada bizim koyduğumuz hükümler var, ama onun dışında biz de şu hüküm koyarız diyenler, işte bunlar yüzüstü bırakılacaklar, yani yüzleri koyu dirilecekler ve alçalacaklar, zelil ve hakir hale geleceklerdir.

ve lilkafiriyne ‘azabun muhiynun. “bu kafirler için alçaltıcı bir azap vardır”.  Şimdi insanlar biliyorsunuz birkaç gruba ayrılıyor. Bazıları kâfir açıkça, Allahü Teâla’nın koyduğu sınırları kabul etmiyor.  Şimdi Allahü Teâla’nın koyduğu sınırlar evrensel sınırlardır, aşılamayacak sınırlardır, siz o sınırları aşarsanız yanlış yapmış olursunuz.  Şimdi Kuranı Kerim Allah’ın kitabı.  Kuranı Kerim’e uyan insanlar eğer müminseler, hem dünyada hem ahirette mutlu olurlar.  Kâfirseler, bu dünyada mutlu olurlar, ama ahiret mutluluğunu kaybederler.  Şimdi buna karşı sınır koymaya çalışanlar, Allah böyle demiş, ben de böyle derim şeklinde, Allah’ın açık ayetlerine rağmen, kendilerine göre bir kısım hükümler belirlemeye çalışanlar da zelil olurlar. Yani hem bu dünyada hem ahirette.  Ahirette zaten zelil olacakları meydandadır.  Şimdi bu tip yerlerde salonun dışında konuşmak çok kolaydır, işte filanca kâfirler, falanca kâfirler deyip konuştuğunuz zaman sizi herkes alkışlar.  Öz eleştiri çok zordur. Ama biz hemen her dersimizde şunu açıkça görüyoruz.  Allah’ın açık ayetlerine rağmen, Müslümanlar Allah’ın hükümleri yanında, Allah’ın hükmüymüş gibi göstererek başka hükümler oluşturmuşlardır.  Bunu hep görüyoruz, ondan dolayı da perişanlık içerisindeyiz görüyorsunuz.

ve uhumullahu cemiy’an feyunebbiuhum bima ‘amilu “Allah onların her birisini toplayacağı günde ne yaptıklarını onlara haber verecektir”.  Biliyorsunuz bütün insanlık bir araya toplanacak, herkes ne yapmışsa hazır bulacaktır.  İnsanın yapmış olduğu iyilik te hazır olacak, yaptığı kötülük te hazır olacak. O zaman Allahü Teâla herkese tek tek haber verecek, işte sen şunu yaptın, şunu yaptın.

ahsahullahu ve nesuhu “onlar unutmuşlar ama Allah onu tümüyle korumuştur”.  Hani ayeti kerimede var

(anlaşılamadı)08:05.  Ya bu deftere ne oluyor, çünkü insanların amel defteri ortaya çıkacak, ne küçük ne büyük hiçbir şey bırakmadan hepsini tamamen kuşatmış, yani bunu da yazmış, bak bu da var, ben bunu unutmuştum.

  1. Yevme yeb’as vallahu ‘ala kulli şey’in şehiydun. “Cenabı Hak her şeye şahittir”. Zaten Allahü Teâla ne yapılmışsa onların her birisini dünyada görüp gözetmektedir.  Allahü Teâla şahit ama Cenabı Hak kendi şahitliğiyle bırakmıyor. Biliyorsunuz her birimizin yanında görevlendirdiği melekler var.  Bu melekler bütün yaptıklarımızı kayda geçiriyorlar ve ahirette de insanlar ben bunu yapmamıştım, şunu yapmamıştım diye itiraz edebilecekler.  Hani bu dünyadaki mahkemelerde nasıl yalan söylenebiliyorsa, ahirette de bu yalanlar söylenecek, çünkü insan aynı insan.  Ölüp dirilme uyuyup uyanma gibi biliyorsunuz.  İnsan uyuyup uyandıktan sonra huyunu değiştirmez ki.  Ahirette de Cenabı Hakka karşı yemin etmeye kalkışacaklar, ben bunu yapmamıştım diye.  (Yasin 36/65);
  2. El yevme nahtimü ala efvahihim ve tükellimüna eydıhim “O gün onların ağızları üstüne mühür basacağız, bize elleri konuşacak”

ve teşhedü ercülühüm “ayakları şahitlik edecek”

bima kanu yeksibun “ne yaptıklarına dair”.

İşte ya Rabbi bu adam benimle şunu tuttu, ayakta benimle yürüdü diyecek.  Dolayısıyla tabii bundan kurtuluş yok, o zaman asıl mesele şu; Cenabı Hakk’a kayıtsız şartsız teslim oluyor muyuz, olmuyor muyuz?  İnsanlarda bir huy var.  Dine de yön vermeye çalışıyorlar.  Şimdi bu hafta benimle ilgili bir tenkit duydum.  Bir fakültenin hocaları bizim konuşmalarımızdan rahatsız olduklarını söylüyorlarmış.  Niçin rahatsız oluyorlar diye sordum, “Efendim geleneği yok sayıyor”.  Ha iyi dedim yani.  Şunu da diyebilirlerdi, ayetlere yanlış mana veriyor.  Değil mi? Yanlış hükümler ortaya çıkarıyor diyebilirlerdi.  O zaman dedim ki çok iyi anlamışlar.  Benim vermek istediğim mesaj da buydu zaten.  Bundan önceki derste size anlattım, Isparta’da ki konuşmada da siz çok iyi biliyorsunuz, Talak konusunda örnek vererek, Kuran’ın Kuran’la açıklanmasını anlattım.  Şimdi dediler ki tamam dediler, tam tatmin edici, gerçekten ayetler birbirini çok iyi açıklıyor, ama bu geleneği ne yapacağız dediler.  Bunu yok sayamayız ki (dediler). Dedim ki ben geleneği yok varsaymıyorum, var da doğru değil, yanlış oluşmuş bir gelenek.  Şimdi dedim, peygamberlere en çok yapılan itiraz hangi noktada odaklaşıyordu dedim.  Gelenek noktasında, tamam dedim o zaman benim bir şey söylememe gerek yok.  Atalarının dini. Şimdi bir gelenek oluşmuş, gerçekten bir gelenek oluşmuş, ama bu gelenek doğru mu değil mi bunu her zaman sorgulamamız gerekiyor.  Hakikaten bakıyorsunuz, dün bir de şunu gördüm, gerçi belki çok aceleyle gelmiş bir bilgi de olabilir ama biraz dikkatle baktım.  Hani evlenmede bir velayet konusu var. Şafii mezhebine göre bakire bir kızı babası istediği kişiye verebilir.  Tabii bir de verdiği kişinin de denk olması gerekiyor. Şafiilikte bu denklik aranıyor. Babasının yanlış davranışları ispatlanabilirse, evlilik ortadan kaldırılabiliyor.  Kadın evlenmede taraf olamıyor. Şimdi dün Şafii mezhebine mensup, daha önce de bende mastır yapmış olan, şimdi öğretmen olan, daha önceleri benim talebem olan, bir arkadaş geldi.  İşte doktora konusu araştırıyormuş, ona Şafiilerin delillerini gösteren bir kitap gösterdim.  Orada bu hususa ayeti kerimeyi delil getiriyor, El Beyan diye Şafiilerin güvenilir kaynaklarından bir tanesi, bütün delilleri yer veren bir kitap, oldukça iyi bir kitap.  O Türkiye’de pek meşhur değil, ben onu Mekke’den almıştım, ama çok güzel bir kitap. Şimdi orada diyor ki kadının kendi başına nikâha taraf olamamasına karşı bir delil söylemesi lazım Kuranı Kerim’den, Allahü Teâla şöyle buyurmuştur (Bakara 2/232);

Ve izâ tallaktumun nisâe fe belagne ecelehunne fe lâ ta’dulûhunne en yenkıhne ezvâcehunne… “kadınları boşadınız, bekleme sürelerinin sonuna geldiler ve ayrılmak tahakkuk etti, müstakbel eşleriyle evlenmeleri konusunda onlara engel çıkarmayın”.  Devamı var, aralarında marufa göre anlaşmışlarsa şartı var, şartını kesmiş.  Çünkü diğer kitaplarda şartı kesiyorlar, bir cümlede şartı kaldırdığında cümlenin hiçbir anlamı kalmaz.  Mesela şimdi Ensar vakfı bizim bu salonda toplantı yapmamıza müsaade etti, anlaştığımız şart ne? Salı günü akşamı, saat 7 ile 9 arası.  Canım müsaade etmişsiniz diye herhangi bir gün gelebilir miyiz buraya? Şartı ortadan kaldırdın mı anlaşmanın hiçbir anlamı kalmaz değil mi? Bir kere o şartı ortadan kaldırmışlar “…iza teradav beynehüm bil ma’ruf…”. Şimdi ayeti de nasıl delil getirmiş, “fe lâ ta’dulûhunne” sadece tek kelimeyi delil olarak alıyor.  O tek kelimeden de “onlara engel çıkarmayın” “fe lâ ta’dulûhunne” diye anlam vermiş, madem engel çıkarmayın deniyor, demek ki velilerin bir yetkisi vardır. Tamam, var, ama sen velinin yetkisini tutuyorsun aşırıya kaçırıyorsun, kadını nikâhın tarafı yapmıyorsun, hâlbuki o ayetin devamı var, “ey yenkıhne ezvacehünne”, “eşleriyle nikâhlanmalarına engel çıkarmayın”. Nikâhlanma fiili kadının fiili, nikâhı yapacaksa nikâhın faili kadın.  Çünkü fiilin faili kadın, bu çok açık, engel çıkarmayın, hangi şartla? Marufa göre anlaşmışlarsa.  E kardeşim, “ey yenkıhne”den hiç bahsetmiyor zaten, kadın nikâhın tarafı olamaz diyorsun, delil olarak da diyorsun, engellemeyin diyor ya ayet. Bu adamın yetkisi olmasa engellemeyin denmez, demek ki velilerin yetkisi vardır. Tamam, var, o yetkiyi peygamberimiz açıklıyor. Peygamberimiz demiştir ki;

(anlaşılamadı)17:55. “Hangi kadın velisinin izni olmadan evlenirse, onun nikâhı batıldır, batıldır, batıldır”.  Bak burada da evlenme fiilinin faili gene kadın hadiste.  Onu da almış oraya, ama sen diyorsun ki kadın nikâhın faili, taraf olamaz. Kardeşim bu ayet, bu hadis sana delil olur mu? Tam tersine aleyhine delil oluyor.  Ondan sonra buradan hüküm çıkarıyor, e şimdi dışarıdan baktığınız zaman ayet var, bizim gibi tenkitçi bakışla bakmazsanız, işte kardeşim ayet, hani teslimiyetçi olursanız, bir kere o “iza teradav beynehüm bil ma’ruf”a bakmazsınız, farkına bile varmazsınız.  Asırlarca kimse farkına varmamış nitekim hadisi şerifin o konuyla alakasını da kuramazsınız, işte bak ayete dayanıyor, hadise dayanıyor, daha ne yapsın adam dersiniz.  Çıkan sonuç bakireyi, babası ona sormadan evlendirir, dul kadını da velisi evlendirir, ne bakire ne dul kadın nikâhta taraf olamaz, nikâhta şahit olamaz, nikâhta herhangi bir kişiyi temsil edemez.  Peki, bu ayetlerin neresinden çıkarılmış, o hadislerin neresinden çıkarılmış?  Bir dakika şey gelsin de, ondan sonra, mikrofona konuşun ki interneti başındakiler duysun.

Seyirci: Bir ayetin bir parçasını alıyorlar.

Ayetin tek bir kelimesini alıyorsunuz delil olarak. Tek bir kelimeyi alırsanız o zaman namaz kılmayın olur.  Şartı var, evet arkadaki Mehmet hocaya ver.

Seyirci: Engel olmaya hak var değil mi?

Engel olmaya hakkınız var da şarta bağlı.

“iza teradav beynehüm bil ma’ruf”. Aralarında marufa göre anlaşmışlarsa hakkınız yoktur, ama anlaşmamışlarsa, anlaşma marufa uygun değilse hakkınız var demektir. Ama onlar katmamış onu. Ayetin o kısmını almamışlar.

Seyirci: Orada yetki kimin içindir?

“fe lâ ta’dulûhunne” engellemeyin sözü, engelleme yetkisi olan için kullanılır, herkes için olmaz o.  Onun için peygamberimiz o kapalılığı gidermiş.

(anlaşılamadı)21:37.  Velisiz nikâh olmaz demiş, denetimsiz nikâh olmaz demiş.  Allahü Teâla’nın koyduğu kural ve peygamberimizin açıkladığı ve uyguladığı şey nikâhın denetlenmesi olayıdır. Ama Hanefi mezhebi de ayeti kerimeyi gene şartını bir kenara atarak almış, “iza teradav beynehüm bil ma’ruf” kısmını almamış. Yani marufa göre anlaşırlarsa kısmını almamış, onlara engel çıkarmayın kısmını almış sadece, o zaman kardeşim, iki tane şahit bulsun evlensinler, ne engel çıkarıyorsunuz demiş, ilgili hadisleri de almamış.  Böyle olunca Hanefiler’de nikâh tümüyle denetimsiz bırakılmış, 2 tane şahit, 1 erkek 1 kadın buldu mu nikâh kıyılmış.  Onun için bugün okullarda, iş yerlerinde kontrolsüz nikâhlar oluyor.  Bu insanlar dine uyduklarını zannediyorlar.  Çünkü bir mezhep fetva vermiş ya. Şimdi bunların ikisi de uygun değil, peki kim uymuş?  Maliki mi uymuş? O da öyle değil.  Hanbeli mi uymuş? O da uygun değil. Şimdi bakıyorsunuz, 4 tane mezhep var, dördünün de verdiği fetvalar Kuranı Kerim’e de, sünnete de uymuyor.  Şimdi asıl söylemek istediğim başka.  Bu konuları daha önceden söylemiştim, dün o talebe gitti. Bir de İmam Şafii’nin El-Dünr diye bir kitabı var.  Kendi kitabı İmam Şafii’nin, onu getirdi onu okuduk ve çok şaşırdım gerçekten.  İmam Şafii’nin anlattığı şu anda bizim anlattığımızdan farksız.  Yani ayetin tamamını almış. Hadisleri doğru değerlendirmiş, yani kadın nikâha taraf olamaz dememiş, şahit olamaz da dememiş.  Başka yerde başka diyor mu bilemiyorum, sadece dün akşam baktığım kısmıyla. Şimdi eğer bu gerçekten böyleyse felaket çok daha büyük demektir. Yani İmam Şafii’nin kendi kitabında öyle yazılı, başka bir yerde bir görüşü var mı bilmiyorum, ama Şafii Mezhebi kitaplarında İmam Şafii böyle demiştir diye tam tersi yazılı.  İşte o zaman şu oluyor (Mücadele 58/5);

  1. İnnelleziyne yuhaddunallahe ve resulehu kubitu kema kubitelleziyne min kablihim ve kad enzelna ayatin beyyinatin

Şimdi Allah bir hüküm koymuş, bu yanına başka bir hüküm koymuş. Şimdi siz bunu anlatırken, efendim diyor, geleneği ne yapacağız diyor. Allah Allah, yahu kardeşim, bana ne yapacaksan yap, ortada Allah’ın ayeti var sen ona uymak zorundasın.  Öyle değil mi? O zaman o insanlar bu ayetin kapsamına girmezler mi? Yani Allah bir sınır belirlemiş, karşısında sen bir başkasını belirliyorsun.  Böylelerini diyor Allah, ben yüzüstü bırakırım. Şimdi İslam alemi yüzüstü bırakılmış değil mi?  Diyor ki ben apaçık ayetler indirmişim.  Açık işte açık değil mi? Örneğin kabul edersek, Allahü Teâla diyor ki;

“fe lâ ta’dulûhunne” “onlara engel çıkarmayın”

“en yenkıhne ezvâcehunne” “müstakbel eşleriyle nikâhlanmaları konusunda”

“iza teradav beynehüm bil ma’ruf” “aralarında marufa göre anlaşmışlarsa”.  Yani kadınla erkek dinin emirlerine uygun, geleneğe uygun, denklik esasına uygun, denklik herşey tamam.  Buna göre anlaşmışsa ses çıkarma diyor. Bu ne demektir? Okulda bir kızla erkek anlaşmış, 2 tane de arkadaşını getirmiş şahit tutuyor ve nikâh kıyıyor. Bu ayete göre bu olur mu?  Gelin bakalım diyeceksiniz, siz anlaştıysanız, kitap ve sünnete uygun mu, bir denetleyelim, bir bakalım, değil mi? Bakalım diyecek bir merci gerekmiyor mu ayete göre? Peygamberimiz ne demiş?

(anlaşılamadı)26:27. “Velisiz nikâh olmaz”.  Yani denetimsiz nikâh olmaz demiş. Peki, şimdi Hanefi mezhebi bu işi denetimsiz bıraktığı zaman ki öyle, efendim diyor, veli olmasını tavsiye ederiz ama şart değildir.  Ne demek velisiz nikâh kıyıldıysa bu nikâh geçerlidir demek, zaten bunu hep görüyoruz.  Kardeşim, bu ayetten mi anlaşılıyor, hadisten mi anlaşılıyor? Nereden anlaşılıyor?  Çok ilginç mesela şeyde, çok ilginç bir ayeti daha delil getiriyor Hanefiler.  Bunu görmek isteyenler için söyleyelim, El Mepsut diye Hanefilerin en çok güvendikleri fıkıh kitaplardan birisi var.  Ebu Hanefi’nin talebelerinden Ebu Muhammed’in 6 kitabı var ki, mezhebin ana kaynaklarıdır. Bu kitapları şerh eden bir kitaptır, 30 cilttir.  El Mepsut’ta nikâh bölümünün başında yer alıyor bu hususlar, açan görür orada net bir şekilde.  Şimdi orada bir de şu ayeti delil getiriyor Hanefiler. O da kocası ölen hanımlarla ilgili (Bakara 2/234);

Vellezîne yuteveffevne minkum “sizden kim vefat eder”

ve yezerûne ezvâcen “geriye eşler bırakarak ölürlerse”

yeterabbasne bi enfusihinne erbeate eşhurin ve aşrâ “bunlar 4 ay 10 gün kendi başlarına beklerler”

fe izâ belagne ecelehunne “sürelerinin sonuna ulaştılar mı”

fe lâ cunâhe aleykum “size bir günah yoktur”

fî mâ fealne fî enfusihinne bil ma’rûf “kendi başlarına marufa uygun olarak yaptıkları şeyden dolayı bir günah yoktur”.

Peki, marufa aykırı olarak yaparlarsa? Evliliği?  O zaman bizim müdahale etmemiz gerekiyor değil mi? Şimdi Hanefiler bu ayeti delil getiriyor, o sondaki “bir ma’ruf” u almıyor.  İşte gidin bakın ekran başındakilere de söylüyorum, size de söylüyorum.  “bil maruf”, yani marufa uymaları şartıyla günah yoktur, o kısmı kaldırıyor.  Çünkü onu koyarsa velisiz nikâh yoktur sözünün bir şeyi olmaz, bir anlamı olmaz. Onu oraya koymamış.  Peki, kardeşim, ben şimdi Hanefi’nin bu konuda Kuran’a uyduğunu siz söyleyebilir misiniz? Ayetin koyduğu şartı siz kaldırarak, ayetin o kısmını keserek delil olarak koyuyorsunuz, Şafii de aynısını yapıyor.  Ama İmam Şafii hariç, onu da az önce söyledim. Mutlaka İmam Hanefi’nin kendisi de hariç olabilir, çünkü Ebu Hanefi’nin kendi kitabı yok ki ortada. Biz buradan geçmişi tenkit ediyoruz, biliyorsunuz, şimdi bir arkadaşımız dün akşam haklı olarak bir serzenişte bulundu, hocam son birkaç derstir sürekli böyle eskilerin hatalarını ortaya koyuyorsun, bu biraz farklı anlaşılmaya başladı dedi. Kardeşim yani, ne yapalım? Bizim bu söylediklerimiz elimizdeki kitaplarda olanlar, belki o insanların bu yazılanlarla hiçbir alakası da olmayabilir.  İmam Şafii’nin kendi kitabına baktık farklı, Şafii mezhebinin güvenilir kaynaklarına bakıyorsunuz farklı. Ama ne yapalım bizim elimizde başka bir imkân yok, o insanları burada konuşturma imkânımız yok, dolayısıyla elimizdeki kaynaklara göre tenkitimizi yapıyoruz.  İşin gerçeği ahirette ortaya çıkacaktır.  Bakıyorsunuz ki Allahü Teâla başka bir şey söylemiş, ulema başka bir şey söylemiş. Bu o kadar çok konuda var ki, dün bir hesap yaptım, şu anda size söylediğim şekilde, bizim üzerinde çalışma yaptığımız tama 60 tane konu oluşmuş.  Şöyle de düşündüm, biz ayda bunlardan 1 tanesini tartışmaya açsak ki bunların her birisi dünyayı sarsacak konulardır, yani İslam dünyasını kastediyorum. Çünkü her yerde bunlar ciddi problemlerdir.  Ve Batı için de çok önemlidir, çünkü Batı dünyasının da İslam’a yönelişi var, yani ister müspet anlamda olsun, ister tenkit anlamında olsun.  Bir yöneliş var, böyle bir noktada onları da Kuran’da olana yönlendirmek lazım.  5 yıl süreyle her ay bir toplantı yapsak, 5 yıllık toplantı konumuz hazır.  Ve her defasında insanlarda heyecan dorukta olur, eminim ki o zaman gündemi bile belirleyecek noktaya geliriz.  Onun için de bunu da hepinize söylemiş olayım, bu konu hep birlikte başarılabilecek bir konudur, tek başına olmaz.  Ama bunu mutlaka yapmalıyız, ölmeden bu işi yapmamız lazım. İnsanları Kuran etrafında toplamanın başka bir yolu yok, sloganla olmaz. Gerçekleri göstererek olur.

  1. Elem tere ennallahe ya’lemu ma fiyssemavati ve ma fiyl’ardı “Görmedin mi Allah göklerde ne var, yerde ne varsa hepsini biliyor”

ma yekunu min necva selasetin illa huve rabi’uhum ve la hamsetin illa huve sadisuhum “3 kişi bir arada şöyle gizli bir konuşma yaparsa Allah dördüncüsüdür, onların ne konuştuğunu çok iyi bilir. Beş kişi konuşma yaparsa Allah onların altıncısıdır. Sayı daha az ya da daha çok olsun Allah onlarla beraberdir”. Yerleri nerede olursa olsun, toplantıyı nerede yaparlarsa yapsınlar, gizli toplantıyı.

ve la edna min zalike ve la eksere illa huve me’ahum iyne ma kanu

summe yunebbiuhum bima ‘amilu “sonra Allah onlara haber verecektir yaptıkları şeyi”

yevmelkıyameti “kıyamet günü onlara haber verecektir”

innallahe bikulli şey’in ‘aliymun “Allahü Teâla her şeyi bilir”.

Ben bu arada şuraya geçmeden önce, birkaç tane ayeti kerimeyi seçmiştim onları bir okuyalım.  Şu 20.surenin 124.ayetini bir zahmet açın (Ta Ha 20/124).  Burada Allahü Teâla şöyle diyor;

  1. Ve men a’rada an zikrı “kim benim zikrimden yüz çevirirse”. Yani benim kitabımda olandan kim yüz çevirirse. Zikirden maksat neydi? Kuran. Yani Kuran’dan kim yüz çevirirse, Kuran’da olandan bir başka tarafa yönelirse.

fe innel lehu meıyşeten dankev “onu bekleyen sıkıntılı bir hayattır”.  Şöyle düşünün, bir namaz kılmazsanız içiniz daralmaya başlar, işlenen her günah insanı rahatsız eder.  Bir de topluma yönelik sosyal bir günahsa o zaman daha büyük bir günah olur. Daralma meydana gelir.

ve nahşüruhu yevmel kıyameti a’ma “Kıyamet günü onu kör olarak haşrederiz”.  Yani kör olarak toplaşır. O da şöyle der;

  1. Kale rabbi lime haşertenı a’ma “Ya Rabbi sen beni niye kör ettin ki?”

ve kad küntü besıyra “benim gözüm daha önce görüyordu”.  Şimdi göremiyorum ama olmuşum.  Allahü Teâla diyecek ki;

  1. Kale kezalike etetke ayatüna fe nesıteha

Şimdi gelenekçilere bunu söylemek gerekiyor.  İşte bak bu böyle, bu böyle “Sana ayetlerimiz geldiği zaman onları unuttun”. Yani o ayetleri görmezlikten gelerek başka taraflara yöneldin. Siz adama ayet okuyorsunuz, diyor ki valla ben bilmem, ben nasıl görmüşsem öyle yaparım diyor.

ve kezalikel yevme tünsa “bugün de sen unutuldun”  “ayetlerim geldi sen unuttun, bugün de sen unutuldun”

Bir de 43.surenin 36.ayetini açalım (Zuhruf 43/36), bu ayet te çok önemli;

  1. Ve mey ya’şü an zikrir rahmani nükayyıd lehu şeytanen fe hüve lehu karin “kim Rahman’ın zikrinden”, yani Kuran’dan, yani Kuran’a karşı böyle bir puslu bakarsa, burada bu “ya’şü” kelimesi bunu anlamaya çalışalım. “İ’şa” denilir “i’şa”, mesela yatsıya i’şa denilir.  Ama Araplar güneş ışınları hafifçe zayıflamaya başladığı andan itibaren, öğleden sonrasından itibaren, i’şa kelimesini karanlık iyice bastırıncaya kadar kullanırlar.  Yani aydınlıkla karanlığın karışık olduğu bir şeydir.  Evet, güneşin batıya kaymasından sabaha kadar devam eden vakit i’şa. “Aşaayü ya’şü” da böyle aydınlıkla karanlığın karışığı bir şey sisli bir şey diyebiliriz, puslu bir şey diyebiliriz, alacakaranlık diyebiliriz, bulanık görmek diyebiliriz.

“Ve mey ya’şü an zikrir rahmani” “Rahman’ın zikrine karşı böyle bir bulanık bakanlar”.  Yani Kuran bizim için açık değildir, pek öyle açık değil, yani orada kapalılık var.  O kadar herşey net değil, bunu hep duyarsınız değil mi? Öyle herşeyi Kuran’da aramayın kardeşim yahu falan.  Öyle bir şey değil bırakın ya bırakın Allah’ınızı severseniz falan filan. İşte bunlar Kuran’ı şey görüyorlar, böyle alacakaranlıkta görüyorlar, bazı yerleri belirli, bazı yerleri belirsiz; kim Kuran’a böyle bakarsa, onun başına bir şeytan sararız. Bu “kayyada” kelimesi de “yumurtanın kabuğunu kapatması” gibi.  Yani o kabuk yumurtanın içinin tamamını kapatıyor ya.  İşte şeytan da adamı tümüyle kaplar.

fe hüve lehu karın “bu onun yakın dostu olur”. 

  1. Ve innehüm le yesuddunehüm anis sebıli

Şimdi şeytan bir tane değil demek ki çok şeytan var.  İnsan şeytanı, cin şeytanı hepsi etrafında, onu o Hak yoldan engellerler, çünkü siz Kuran’ı Kerim’i biraz puslu gösterdikten sonra, ona her şeyi söyleyebilirsiniz.  “Bunlar onu Allah’ın kitabından engellerler”.

ve yahsebune ennehüm anis sebıli “ama onlar da kendilerini doğru yolun ortasında hesap ederler”.  Zannederler ki en iyi Müslüman benim.  Bakın Kuranı Kerim’e böyle sisli, puslu bakıyor.  Akşam namazından çıkın mesela i’şa kelimesi daha çok akşamdan sonraki vakit için kullanılıyor, en yaygın ifadesiyle. Bazı eşyalar görürsünüz o da net değildir, bazılarını göremezsiniz, e Kuran’ı Kerim de öyle, ya herşey Kuranı Kerim’de net değil ya bazılarını öyle göremezsiniz, öyle mi? O zaman senin başına bir şeytan sarar Cenabı Hak, çünkü Allahü Teâla, Kuranı mübiyn diyor,

(anlaşılamadı)41:40.  “Kuran anlaşılsın diye kolaylaştırdık” diyor. “Var mı düşünüp anlamak isteyen?” diyor.  Çok sayıda ayet var, bütün bunlara rağmen, Kuranı Kerim’i böyle pus içerisinde görenlerin başına bir şeytan sararız.  O şeytanlar bunları Allah’ın yolundan engellerler, ama bu insanlar da kendilerini hak yolun ortasında zannederler.  O bakımdan çok dikkatli ve uyanık olmak zorundayız.

Şimdi çay molası veriyoruz.

Evet dersimize devam ediyoruz, Mücadele suresinin 8.ayetinden, ama derse başlamadan bu arada sorulan bir soru var, o sorunun cevabını hemen vereyim.  Resmi nikâh dini nikâh yerine geçer mi? Şimdi nikâhta aslolan bir denetim olması ve şahitler huzurunda sözleşme yapılmasıdır. Bugün resmi nikâh Türkiye’de yürürlükte bulunan kanunlarla bir denetleme yapıldıktan sonra kıyılan nikâhtır. Mesela şöyle bakın, 2 kişi, yani bir kadınla bir erkek, devletin denetimi olmadan, birliklerine karar verseler, aralarında nikâh kıysalar, bunun için de gazetelere ilan verseler, televizyonlarda reklamlarını yapsalar, devlet makamları onları karı koca kabul etmez.  Der ki benim denetimimden geçin, gerekli prosedürleri tamamlayın, ondan sonra sizi karı koca ilan edeyim. Yani bir denetim var.  Bugünkü resmi nikâhta Peygamberimizin belirttiği velayet yani velilik olayı var. Ondan sonra şahitler huzurunda tarafların kıydıkları bir akit var, bu akit bir deftere kaydediliyor, şahitlerin de imzasıyla gayet düzgün bir şekilde tespit ediliyor.  Şekil şartları itibariyle Kuranı Kerim ve sünnetin istediği bütün şartlar var.  Burada Kuranı Kerim’in istediği ama bugün olmayan bir takım şeyler de olabiliyor, mesela nikâhta bir mehir gerekir.  Evlenmede erkek karısına mehir vermek zorundadır, yani bir mal vermek zorundadır.  Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yasalarda bu yok.  Bazı evlenme yasakları vardır.  Mesela sütkardeşle dinimizde evlenilmez. Ama bugün yürürlükte bulunan yasalarda böyle bir yasak da yoktur.  Ha dinimize uygun evlenmeleri dinimiz açısından sakıncalı değil, yani dini bir kontrolden geçtikten sonra, yani dine uygun bir velayet ortaya konduktan sonra, belediyede kıyılan nikâh dinen de geçerli bir nikâhtır, onun için ayrıca bir imam nikâhına gerek yok.  Zaten bu imam nikâhı kavramı bizde çok yenidir. 1926’da Türk Medeni Kanunu İsviçre’den tercüme edilerek alınan bir kanundur. Nöşatel diye bir kantonun kanunudur.  Orası Hristiyan bir bölgedir. Hristiyanlıkta kilisede kıyılmayan nikâh geçersizdir. Onun için onlarda kilisede nikâhın kıyılması çok önemli.  Ama bizde nikâh camide kıyılacak, bunu imam kıyacak, müezzin kıyacak böyle bir şart bizim kitaplarımızın hiçbirinde yoktur, hiçbir mezhep te yoktur.  Şimdi oradan Türk Medeni Kanunu’nu tercüme ederken, tabii kilise diye tercüme yanlış olur, burası Müslüman bir ülke, papaz demeleri yanlış olur. O zaman onların kanunlarındaki papazın karşısına imam yazmışlar.  Böylece imam nikâhı ortaya çıkmış. Orada resmi nikâhtan sonra kilise nikâhını kabul ettiklerini belirtmişler.  Bizde de resmi nikâh kıyılmadan imam nikâhı kıyılmaz denmiş.  Yoksa bizde imam nikâhı diye bir kavram yoktu.  Bizde imam kelimesi camide görevli, dini hatırlatıyor.  Sonra bu imam nikâhı bazı çevreler tarafından dini nikâh şeklinde çevrilmiştir.  Kanunda bu kelime yok, şimdi dinimize uygun şartlar yerine getirildikten sonra, yani dinimizin istediği şartlar yerine getirildikten sonra, belediyede kıyılan nikâhın arkasından bir başka nikâh kıymaya gerek yok.  Yeter ki o şartlara uyulsun.  Böylece bu soruyu da cevaplandırmış olduk.

 

  1. Elem tere ilelleziyne nuhu ‘aninnecva “şunları görmedin mi?” Gizli konuşmaları yasak edilmiş, tabii burada gizli konuşmanın ne anlama geldiğini başka ayetlerden biraz sonra okuyacağız.

summe ye’udune lima nuhu ‘anhu “sonra yasaklandıkları tarafa yöneliyorlar”

ve yetenacevne bil’ismi vel’udvani ve ma’sıyetirresuli “günah, düşmanlık ve peygambere isyan konusunda birbirileriyle fısıldaşıyorlar”

ve iza cauke hayyevke bima lem yuhayyike bilillahu “sana geldikleri zaman, Allah’ın seni selamlamadığı şekilde seni selamlarlar”.  Yani sana selam vermeleri de bu hayye kelimesi canlı olmak manası, “selam” da da karşı tarafa uzun ömürler ver, mesela bazı yerlerde “Allah sana uzun ömürler versin” diye selamlaşmalar olur. Şimdi mesela Yahudiler Peygamber Efendimize selam verirken essalamü aleyk diyorlardı. “Salm” yani ölüm, sana ölüm olsun demek.  Ama essalamü deyince karşı taraftaki dikkat etmezse selam zanneder onu.  Selam demek dünyada da, ahirette de mutlu ol demektir.  Yani her iki dünyada da her türlü eksikten kusurdan, noksandan salim, her türlü esen ve güvenlik içerisinde ol demektir.  Yani Allahü Teâla’nın kabul ettiği şekilde değil de, başka şekilde selam verirler.

ve yekulune fiy enfusihim lev la yu’azzibunallahu bima nekulu “madem bu Allah’ın Peygamberi, Allah bize bu sözümüzden dolayı bize azap etse ya derler”.  Allah madem azap etmiyor, dolayısıyla bu Peygamber değildir.  Sanki Cenabı Hak anında cevap verecekmiş gibi.

hasbuhum cehennemu “onlara cehennem kâfidir”

yaslevneha “onlar oraya gireceklerdir”

febi;’selmasıyru “ne kötü masirdir”.

Şimdi elinizdeki meallere bakın, ben kendi elimdeki mealden okuyayım, siz de kontrol edin.

“Ne kötü dönüş yeridir orası” diye geçiyor, farklı yazan var mı? “Ne kötü akıbettir”. Başka?  “Ne kötü bir gidiştir”.  “Ne kötü gidilecek yerdir orası”.  Şimdi “ne kötü akıbet benim verdiğim manaya daha uygun düşüyor. Şimdi “masıyr” kelimesi Arapça bilenler için şey yapayım. Bu “sare” var ya, bir dönüşü ifade eder.  Mesela işte, sütün sare ifadesi sütün yoğurda dönüşmesini ifade eder.  Bir değişim, masıyr kelimesi de 3 manada olabilir. Masiyr zaman, masiyr mekan, ve mastar masiyr. Şimdi ismi zaman uymuyor, ismi mekana uymuyor, mekan manası verdiğiniz zaman cehennem ne kötü bir masirdir.  O zaman dönüş yeri diye tercüme etmek zorunda kalıyorsunuz, yani önce şuydu, sonra şu oldu.  E önce dünyadaydı sonra cehenneme gitti.  Ama öyle değil de buna mastar manası vermek bana göre çok daha güzel olur.  Ama bu mana yanlış falan değil, yani sizin okuduğunuz manalar doğru ama kelimenin yapısı itibariyle, dönüşüm anlamını vermek için mastar manasını vermek uygun geliyor, o zaman şu; bunlar Cehenneme gidiyor, ne hale gelmektir o.  Hey gidi neydiler, ne oldular.  Bu insanlar dünyada beylerdi, ağalardı, yetkililerdi, yöneticiydi, zengindi, şuydu buydu. Ama şimdi baksanıza, hatta dünyada en kötü şartlar altında yaşayan bir insanın şartları, cehennemle karşılaştırılınca mükemmel olur.  Onun için o cehennemle karşılaştırdığınız zaman en kötü şartlarda yaşayan insanın yaşamı mükemmel. O zaman ne hale gelmektir o, neydiler ne oldular. Bu mana bana daha doğru geliyor. Şimdi onların gizli konuşmalarının ne olduğunu anlamak için, Enbiya surenin ilk ayetlerini açıyoruz. (Enbiya 21/1);

  1. İkterabe lin nasi hısabühüm ve hüm fı ğafletim mu’ridun “insanların hesapları yaklaştı, yani hesap günü yaklaştı, hepimiz için hesap günü çok yakın”. Ölüm uyku kadar bize yakın olduğuna göre, şimdi ben burada dinlerken bazılarınızın uyuduğunu görüyorum.  Hâlbuki bizim vakıfta kimse uyumuyordu, burası biraz rahat buldunuz galiba burayı.  Şimdi ölümle uyku aynıdır, uyumak için gözünüzü yumduğunuz an, ölmüş olabilirsiniz. O andan itibaren yapacağınız ilk iş hesap vermektir. Her an ölümle yüz yüze olduğumuza göre, hesabımız her an çok yakın.

“İkterabe lin nasi hısabühüm” mesela bu ayet indiğindeki tüm insanlık yok değil mi? O zamandan bu zamana kadar kaç tane nesil yok.  Bir müddet sonra da bizden hiç kimse olmayacak.  “İkterabe lin nasi hısabühüm” “insanların hesap verecekleri günleri yaklaştı”

ve hüm fı ğafletim mu’ridun “hâlbuki onlar hiç umurlarında değil böyle bir hesap”

  1. Ma ye’tıhim min zikrim mir rabbihim muhdesin “Allah’tan yeni duydukları bir ayet kendilerine geldiği zaman”

illestemeuhü ve hüm yel’abun “onu dinlerler, şöyle onu oyuna alarak dinlerler”.  Ha ha öyle mi ha, söyle bakalım, söyle söyle, oyuna alarak dinlerler.

  1. Lahiyeten kulubühüm “içleri boş”

ve eserrun “kendi içlerinde de fısıldaşırlar böyle gizli gizli”. Bak şimdi neler yumurtlayacak bak bak diye kendi aralarında fısıldaşırlar.

necvellezıne zalemu “şu zalimler kendi aralarında fısıldaşırlar”

hel haza illa beşerum mislüküm “bu da sizin gibi bir insan değil mi?”

e fete’tunes sıhra ve entüm tübsırun “şimdi göz göre göre bu büyüleri mi güveneceksiniz”  Adam sizi büyülemiş kardeşim. Siz büyüye mi geleceksiniz?

  1. Kale rabbı ya’lemül kavle fis semai vel erdı ve hüves semıul alım “Peygamberler de şöyle diyor, Rabbim göklerde ve yerde söylenen her sözü biliyor, o işitendir ve bilendir”. Yani şimdi insanlara Allah’ın kitabından bahsettiğiniz zaman bazıları kendi aralarında fısıldaşırlar, bakalım şimdi neler söyleyecek, şimdi neler yapacak, şimdi ne ortaya koyacak falan diye, birbirlerine karşı kaş göz işareti yaparlar, bunlar da Müslümanları rahatsız eder tabii.

(Mücadele 58/9);

  1. Ya eyyuhelleziyne amenu iza tenaceytum fela tetenacev bil’ismi vel’udvani ve ma’sıyetirresuli “müminler birbirinize gizli konuşursanız, yani aranızda gizli gizli bir takım konuşabilirsiniz ama günah ve düşmanlık üzerine olmasın, Peygamber’e isyan konusunda olmasın konuşmanız”

ve tenacev bilbirri vettakva “iyilik ve takva konusunda gizlice konuşun”.  Falan yerde bir hizmet var onu nasıl yapalım? Falan yerde bir fakir var ona yardımcı olalım, yani iyilik ve takva konusunda gizli gizli konuşabilirsiniz ama isyan, düşmanlık, günah, bu konularda birbirinizle fısıldaşmayın.

vettekullahelleziy ileyhi tuhşerune “huzurunda toplanacağınız Allah’tan korkun”

  1. İnnemennecva mineşşeytani “bu gizli konuşmaların bir kısmı şeytandandır”. Burada bir kısmı diye tercüme etmemizin sebebi şu.  Oradaki Elif Lam, yukarıda Allahü Teâla’nın yasakladığı şekilde konuşma, şeytandandır, ya da o fısıldaşmalar, o işaretler, kaş göz işareti

liyahzunelleziyne amenu “müminler üzülsün diye”

ve leyse bidarrihim şey’en “ama bu insanlar müminlere herhangi bir şekilde zarar veremezler”

illa biiznillahi “Allah’ın onayı olmuş başka”

ve ‘alellahi felyetevekkelilmu’minune “müminler yalnız Allah’a güvensin ve dayansınlar”

  1. Ya eyyuhelleziyne amenu “müminler”

iza kıyle lekum tefessehu fiylmecalisi fefsehu  “size denilirse ki bu oturma yerlerinde, toplantı yerlerinde yeni gelenlere yol açın, şöyle birazcık sıkışın denir ya, hemen yer açın”. Gelenlere yer açın. Mesela şimdi camide lütfen ön saflara ilerleyin denir. Herkes bekler ki başkası ilerlesin, herkes olduğu yerde durur. Hâlbuki herkes önce ben ilerlemeliyim demesi lazım. Yağmur yağar arka tarafta millet ayakta bekler, cemaat yer bulamaz, ön taraftaki böyle kazık gibi durur.  Kardeşim boş yer var, git sen geç der. Tamam, ben geçeyim de sen benim önümde engel olmuşsun nasıl geçeceğim.

iza kıyle lekum tefessehu fiylmecalisi fefsehu “size denirse ki oturma yerlerinde yer açın denirse, siz yer açın”

yefsehıllahu “Allah ta sizin için orayı genişletsin”  Siz yer açın ki Allah orayı genişletsin sizin için

lekum ve iza kıylenşuzu “ama size kalkın denirse”.  Artık tamam gidebilirsiniz, artık sen sen sen git denirse bunu da onur vesilesi yapmayın.

fenşuzu “kalkın”

yerfe’ıllahulleziyne amenu minkum “o zaman Allah sizin inananların derecesine yükseltir”

velleziyne utul’ılme “size inananların, kendisine bilgi verilmiş olanların”

derecatin “derece derece yükseltir”. Yani Mevla basamakları gibi her seferinde biraz daha yükselirsiniz, biraz daha yükselirsiniz.

vallahu bima ta’melune habiyrun  “Allahü Teâla yapmakta olduğunuz şeyleri bilir, ondan haberdardır”.  Yani yaptığınız şeyin iç yüzünü gayet iyi bilir.

Enes hoca bir şey yakaladı. Ayetin başında “Ya eyyuhelleziyne amenu” bir kere dedi, aşağısına tekrar “Ya eyyuhelleziyne amenu minkum” ne demektir diyor.  Bunun özel bir manası olmalı, senin bildiğin başka bir mana varsa. Peki, yokmuş, o zaman okuyalım, başka bir mana akla geliyor mu?

“Ya eyyuhelleziyne amenu” “müminler”

iza kıyle lekum tefessehu fiylmecalisi “oturma yerlerinde yer açın dendiği zaman size”

fefsehu “beklemeyin, hemen yer açın”.  Kimse kimsenin yüzüne bakmasın hemen yer açın.

Yefsehıllahu “Allah ta sizin için orayı genişletsin”

ve iza kıylenşuzu fenşuzu “kalkın dendiği zaman hemen kalkın”

yerfe’ıllahulleziyne amenu minkum velleziyne utul’ılme derecatin “Allah sizi inanmış olan” belki ikincisi “sürekli imana devam eden” olabilir. Şimdi bir şey var, Müslüman olmak gerçekten çok kolaydır, çünkü akıl ve mantık gereğidir. Müslüman olduğunuz zaman çok rahat edersiniz, kafanız rahat olur, gönlünüz rahat olur ama Müslüman kalmak çok zordur. Müslüman olmak çok kolaydır da Müslüman kalmak çok zordur.  Çünkü o zaman çevrenizden bir sürü insan size karışmaya başlar.  Ben mutluyum, huzurluyum, tamam ama seni kendi başına bırakmazlar ki.  Arkadaşının karışır, dostun karışır, çocukların karışır.  Ne bileyim herkes karışır.  Sonra bir de sen kendin bir takım alışkanlıkların vardır, mesela birisi içki alışkanlığındandır.  Ya da başka kötü alışkanlıkların vardır, e onlar bunu sıkıştırdığı zaman, kıyısından biraz biraz dersin sonra kendini kaptırırsın.  Onun için Müslüman olmak çok kolay ama Müslüman kalmak çok zordur. Bu sebeple insan her dakika her saniye kendisini kontrol etmesi lazımdır.  Allahü Teâla diyor ya,

(anlaşılamadı)1:04:58.  “Müminler Allah’tan korkun hakkıyla”.

(anlaşılamadı) Yani “gücünüzün yettiği ölçüde Allah’tan korkun” diyor.

Bir de muttaki olmak gerekiyor, kendimizi korumamız gerekiyor.  Takva kelimesinin asıl manası korunmadır.  Kendimizi koruduğumuz zaman neyden koruruz? Şirkten, yanlış şeylerden, o günahı, yanlışı, şirki, şunu bunu belirleyen de Allahü Teâla olduğu için, Allah’ın koyduğu sınırlara karşısında kendimizi koruduğumuz zaman Allah’a karşı da takvalı olmuş oluruz, yani Allah’tan korkmuş oluruz.  Çünkü onları yapmadığımız takdirde cezayı verecek olan gene Cenabı Hak’tır. Şimdi mesela kış şartlarındayız, sürekli korunmalıyız, korunmadan dışarı çıksak kısa bir süre sonra bakarız ya nezle olmuşuz, ya grip olmuşuz ya başka bir şey.  Günaha karşı da öyle, küfre karşı da öyle, etrafımızda sürekli bizi yoldan çıkarmaya çalışan engeller bulunacaktır, bu imtihanın parçası.  Kardeşim bu şartlar altında Müslüman olmak kolay mı?  Müslüman olmak kolaydır da Müslüman kalmak kolay değildir.  Şartlar her zaman öyledir.  O şartları biz hazırlamıyoruz.  O şartları hazır buluyoruz.  Efendim 20.asır, sen bilmiyorsun hocam. Ben başka asırda yaşamıyorum ki.  İşte şu var, tabii ki olacak, şartları biz hazırlamadık, hazır bulduk, o zaman bize şikâyet düşmez.  Bize düşen imtihanı kazanmaktır.  Çünkü imtihanın yerini ve şartlarını imtihanı yapan hazırlar, onu sana hazırlatmazlar.  Dolayısıyla iman ettin tamam. Şimdi ne derler biliyor musun, benim babam kim, bizim soyumuzda neler var neler. Tamam, kardeşim onu anladık, ama sen kimsin.  Çünkü sen kendin Cenabı Hakka karşı imtihanı vereceksin. O bakımdan imana devam eden, kendisine bilgi verilmiş olan, Allah’ın razı olduğu bilgi, doğru bilgi insanı her zaman doğruya götürür.  Şimdi Kuranı Kerim ayetlerini bilmekle kâinattaki ayetlerini bilmek arasında bir fark yoktur.  Çünkü birisi yazılı olandır, birisi görsel olandır, hepsi ayettir. Kuran’daki ayetleri bilen de onun yaratıcısını çok iyi kavrar, Kuran’daki ayetlerini bilen de kavrar.  Kâinattaki ayetlerde namaz yoktur, oruç yoktur, hac yoktur, burada vardır. Kâinattaki ayetler insana ahiretin olduğunu hatırlatır ama net bilgi sahibi olamazsınız, onlar da net olarak Kuranı Kerim’de vardır. İşte gerçek bilgi sahibi olduğunuz zaman, Kuranı Kerim’le bilginizi süslediniz mi artık gayet güzel olur ve sizin derecenizi Cenabı Hak çok yükseltir.

vallahu bima ta’melune habiyrun. “Allah yapmakta olduğunuz şeyden haberdardır”.

  1. Ya eyyuhelleziyne amenu “müminler”

iza naceytumurresule fekaddimu beyne yedey necvakum sadekaten “siz Allah’ın elçisiyle gizli konuşma yapacağınız zaman (yani Peygamberin yanına gidip özel bir konuşma yapacağım diyorsan) bu konuşmanızdan önce bir sadaka verin” . Önce bir sadaka ver, sonra git konuşmayı yap.  Bir zamanlar Türkiye’de dilekçelere bir pul yapıştırılma şartı getirilmişti hatırlarsınız.  O zaman hemen bu ayeti hatırlamıştım.  Şimdi bir dilekçe veriyorsunuz, bir sadaka, tabii bu devlete verilen bir vergi oluyor.  Peygamberle özel bir konuşma yapmak istiyorsanız ondan önce bir sadaka verin.

zalike hayrun lekum ve atheru “bu sizin için daha hayırlı ve daha nezihtir”

fein lem tecidu feinnallahe ğafurun rahıymun “ama verecek bir şey bulamazsanız, e benim verecek bir şeyim yok Peygamberle görüşmeyecek miyim deme, Allah bağışlar git o zaman görüş”. Ama sadaka verecek bir şeyin varsa ver.

  1. Eeşfaktum en tukaddimu beyne yedey necvakum sadekatin

Şimdi “eeşfaktum” kelimesine korktunuz mu deniyor, korktunuz mu diye tercüme ediyoruz da, bu daha önce reça kelimesiyle aynı manayı taşıyor aşağı yukarı. Şimdi “i’şa” dedik ya, karanlıkla aydınlığın karışımı.  Şafak kelimesini de kullanır Araplar biz mesela sabahleyin tan yerinin ağarmasına şafak deriz, onlar akşam güneşin batmasından sonra batı ufkunda oluşan kızıllığa şafak derler.  O şafak vaktinde karanlıkla aydınlık birbirine karışır bazıları da karanlıktan korkar. Bazen sonra karanlık giderek artar, işte bu eşfaka öyle bir korkudur.  Yani öyle bir korku ki aslında ümit te var. Yani bir taraftan bakıyorsunuz aydınlık bir taraftan bakıyorsunuz karanlık.  Yani versek mi vermesek mi diye tereddüt ediyorlar.

  1. Eeşfaktum en tukaddimu beyne yedey necvakum sadekatin

 “Şimdi peygamberle konuşmadan evvel sadaka verme işi size böyle korkulu bir, sizi tedirgin eden bir durum mu meydana getirdi?”

feiz lem tef’alu “bunu yapmadınız”.  Demek ki vermeden gitmiş konuşmaları yapmışlar. Ya boşver gidelim konuşalım.

ve taballahu ‘aleykum “ve Allah ta sizin tövbenizi kabul etti”. Yani sizin bu günahınızdan vazgeçti.

feekıymussalate ve atuzzekate “siz öyleyse namazınızı kılın, zekatı verin”

ve etıy’allahe ve resulehu “Allah’a ve Resulüne itaat edin”

vallahu habiyrun bima ta’melune “ne yaptıklarınızdan Allah haberdardır”.

Şimdi bu ayet size neyi hatırlattı?  Soru.  Evet, Halit Bey.

Seyirci: Nesih

Nesih söz konusu değil mi? Burada Kuranı Kerim’de nesihin örneklerinden bir tanesi.  Efendim Kuran’da nesih yok. Yani bazıları o kadar güzel hamaset gösteriyorlar ki. Çok iyi yoksa yok. Ama Allahü Teâla diyor ki (İsra 17/89);

  1. Ve le kad sarrafna lin nasi fı hazel kur’ani min külli meselin “biz bu Kuran’da her örneği birkaç kere verdik”.

Ondan sonra da Kehf Suresi 54’te (Kehf 18/54);

  1. Ve le kad sarrafna fı hazel kur’ani lin nasi min külli mesel “biz bu Kuran’da insanlar için her örneği verdik”. Nesih için de örnek gerekiyor değil mi? İşte nesih örneği, örneklerden bir tanesi bu. Nesih ne demekti?  Allah’ın bir hükmü kaldırması demek, bir hükmü kaldırması. Şimdi bütün peygamberlere verilen kitaplar aynı.  (Şura 42/13);
  2. Şeraa leküm mined dıni ma vessa bihı nuhav “Nuh’a Allah neyi vasiyet etmiş, emretmişse, onu sizin için bu dinin şeriatı yaptı”

Mesela şimdi bu anlatacağım bu konuda, meselesi konusunu anlatıyoruz ya, usulü harf yani tefsir usulü, tefsirlerdeki metodoloji diyelim, o kitaplara bakın, burada anlatacağım şekilde bulamazsınız oralarda, ama burada anlatacağım Kuran’ı Kerim’in anlattığıdır.  Ayetleri şimdi size okuyacağım.

  1. Şeraa leküm mined dıni ma vessa bihı nuhav “size bu dinden Nuh’a neyi emretmişse, onu size bu dinin şeriatı yaptım”. Yani bütün peygamberler aynı tebliği şey yapmışlar

(anlaşılamadı)1:16:55 “Bu Kuran kuşkusuz ki öncekilerin kitaplarındadır” diyor. Burada gördüğünüz var ya, bu Kuran önceki kitapların içerisinde elbette vardır diyor. (Şu’ara 26/192);

  1. Ve innehu le tenzılü rabbil alemın “bu Kuran alemlerin Rabbinin indirdiğidir”
  2. Nezele bihir ruhul emın “O güvenilir Ruh, yani Cebrail onu indirmiştir”
  3. Ala kalbike li tekune minel münzirın “ya Muhammed senin kalbine, sen de diğer insanları uyarıcılardan olasın diye”
  4. Bi lisanin arabiyyim mübın “açık Arap diliyle”. Bu hangi kitap? Kuran olduğuna şüphe var mı? Bütün açıklığıyla.
  5. Ve innehu lefı zübüril evvelın “bu Kuran hiç kuşkusuz öncekilerin kitabının içerisindedir”. Tamam mı? Şimdi bunu anladık.

Bu tamam, bundan sonra şunu anlayalım.  Nesih ile ilgili ayette. O da Bakara 106 olması lazım (Bakara 2/106);

  1. Ma nensah min ayetin ev nünsiha “biz bir ayeti nesheder”. Nesih kelimesinin buradaki anlamını söyleyeyim. “İstinsah”, hiç duydunuz mu? Çoğaltmak, bakıyorsunuz bir kitap, alıyorsunuz bir kalem orada olanı buraya yazıyorsunuz. Yani buna istinsah denir, nüsha çıkarmak, kopya çıkarmak demek. İşte bu fotokopi.  Fotokopi çektirince burada olanın aynısı buraya geçiyor.  O zaman nesih ne demek olur? Bu Kuran öncekilerin kitaplarında vardı dendiği zaman nesih ne olur? Önceki kitapta olanların buraya geçirilmesi olur, değil mi? Tashih değil, tashih başka nesih başka, nüsha çıkarmak. Bir nüsha çıkarırsın ondan sonra arttırırsın.  Esas olan ilk nüshadır, önemli olan o.  Şimdi önceki kitaplarda var demiyor mu Allah? Peki, bugünkü Tevrat’ı, İncili açtığınız zaman Kuran’ı tamamen bulabiliyor musunuz? Ama bazı şeyleri buluyorsunuz.  Bazı şeyleri bulabiliyorsunuz.  Şimdi de Maide suresini bir açalım, bu ayete geri döneceğiz Maide 5/15;
  2. Ya ehlel kitabi “ey kitap ehli”. Yani Yahudi ve Hristiyanlar,

kad caeküm rasulüna “size bizim elçimiz geldi”

yübeyyinü leküm kesıram mimma küntüm tuhfune minel kitabi “o kitaptan gizlediğiniz birçok şeyi sizin için ortaya çıkarıyor”.  Nereden çıkarıyor? Kuran’dan. Demek ki bunlar Tevrat’ta ve İncil’de birçok şeyi gizlemişler.   Kuran onları ortaya çıkarıyor değil mi? Ondan sonra,

ve ya’fu an kesır “birçoğunu da bağışlıyor”.  Hiç çıkarmıyor ortaya, onlar öylece kalıyor. O zaman bu Kuranı Kerim’de olan diğer kitaplarda var, ama diğer kitaplarda olan herşey Kuranı Kerim’de yok. Anlatabildim mi? Çünkü bunların bir kısmını Allah bağışlamış. Şimdi nesih konusu bitmedi henüz, şimdi Bakara 106 ile devam ediyoruz.

  1. Ma nensah min ayetin ev nünsiha “bir ayeti nesheder ya da unutturursak” işte şimdi bunlar gizlemişler ya kitaplarından. Gizleyince Yahudiler Hristiyanlar unutmuşlar artık öyle bir ayet olduğunu bilmiyorlar.
  2. ….ne’ti bi hayrim minha ev misliha… “yani bu Kuran’da olan ya önceki kitapların ya aynısıdır, ya da buraya gelen hüküm daha hayırlıdır”. O zaman Kuranı Kerim’in tamamı önceki kitapları neshetmiş oluyor mu? Çünkü önceki kitaplarda olanların tamamı, tamamı değil de, burada olanların büyük bir kısmı önceki kitaplarda olandır zaten. Bir kısmını da değiştirmiş ama daha rahatlatıcı bir şekilde değiştirmiş.  Daha hayırlı bir şekilde değiştirmiş. Şimdi daha hayırlı deyince bazıları diyebilir ki canım ahiretimiz açısından daha hayırlı demektir, dünyamız açısından değil anlamına gelebilir.  2 anlama gelmesin diye Allah onu da açıklamış A’raf 157’de (A’raf 7/157);
  3. Ellezıne yettebiuner rasulen nebiyyel ümmiyyellezı yecidune mektuben ındehüm fit tevrati vel incıli “bu ümmi peygambere uyanlar ki bunun adını Tevrat’ta ve İncil’de adını bulacaklardır”

ye’müruhüm bil ma’rufi “bu peygamber onlara marufu, iyiliği ve güzelliği emreder”

ve yenhahüm anil münkeri “kötülüklerden onları yasaklar”

ve yühıllü lehümüt tayyibati “temiz şeyleri onlara helal kılar”

ve yüharrimü aleyhimül habaise “pis şeyleri de onlara haram kılar”

ve yedau anhüm ısrahüm “onların sırtlarından ağır yükleri kaldırır”.  Şimdi biz Amenerrasul de nasıl biliyoruz?

(anlaşılamadı)1:25:30.  “bizden öncekilere yüklediğin ağır yükü bize yükleme”.  O zaman Kuranı Kerim’deki hükümlerin bir kısmı da önceki kitaplara göre daha hafif hükümler taşıyor.  Tamam mı? Kuranı Kerim’in büyük bir bölümü önceki kitapların aynısı.  Misliyle nesih.  Bir kısmı da hafifletici hükümler taşıyor.  Onun için,

  1. Ma nensah min ayetin ev nünsiha ne’ti bi hayrim minha ev misliha “bir ayeti nesheder, ya da unutturursak, ya daha hayırlısını getiririz” . Önce sadaka versinler dedi, sonra kaldırdı, affettim dedi. Şimdi daha rahatlatıcı değil mi? Yine daha hayırlısına örnek olarak recm konusunu kısaca anlatayım vakit bir hayli ilerlerdi.  Tevrat’ta ve İncil’de zina edenlerin recmedilmesi var. Peygamber efendimizde bir süre Tevrat’ı uygulayarak, Müslümanları da Yahudileri de recmetmiş.  Sonra bu konuyu detaylı olarak okumak isteyenler Süleymaniye Vakfı sitesinde detaylı olarak görebilirler recm cezası ve nesih diye var. Sonra ölüm cezası kaldırılınca hangi ceza verilir? Ölümün bir sonraki cezası nedir? Müebbet hapis cezasıdır. Nisa suresinin 15.ayetinde;

Vellati yeçtinel fahişete min nisa’çüküm festeşhidü aaleyhinne erbaaten minküm fe in şehidü fe emsikuhünne fil büyuti hatta yeteveffahünnel mevtü “kadınlar zina ederlerse 4 şahit getirin, şahitlik ederlerse, onları ölünceye kadar ev hapsinde tutun”

ev yecaalel lahü lehünne sebila “Allah onlara bir yol açıncaya kadar”.  Bir yol açmak ne demektir? Yani evlerden çıkabilecekler demektir. Yani müebbet hapis cezası da hafifleyecek demektir.

vellezani yeçti yaniha minkum fe azuhüma “bu suçları işleyenlere de, hem kadın hem erkek, o ikisine de eziyet edin”.  Sadece ev hapsi değil, girip çıkarken de eziyet edeceksin, utanmıyor musun diyeceksin.  Erkeği hapse atmıyorlar ama dışarıda dolaşıyor eziyet ediliyor. Orada zannedersiniz ki kadın daha kötü durumda hâlbuki kadın daha iyi durumda.  Çünkü evde hapsediliyor, birkaç kişiye ben tövbe tamam dediği zaman eziyet edemezler.

Fe in taba ve aslaha fe aaridü aanhüma “tövbe eder durumlarını düzeltirlerse artık onlara dokunmayın” diyor AllahAdam bütün şehirde dolaşıyor hangi adama anlatacak ben tövbe ettim diye. Allah rızası için şu adama bir su verin diyecek. Yani onun için birine oda hapis olacak, öbürüne tüm şehir hapis olacak.  Neden sonra bunlar öğrenecek bunun şey yaptığını?  En son inen ayet. Zina eden erkekler.

(anlaşılamadı)1:28:40.  “Zina eden erkekle zina eden kadına, her birine 100’er değnek vurun”.  İster evli ister bekar.  Kuranı Kerim’de çok detaylı olarak anlatılmıştır, vakit çok geçti onlara girmiyorum.  İsteyenler bizim siteden okuyabilirler bu ayetleri. Böylece nesih, gerek Kuranı Kerim’in tamamı, önceki kitapları neshetmiştir.  Ayetlerden büyük bir bölümü önceki kitapların aynısıdır.  Bir kısmı da daha hafifletici hükümler taşımaktadır.  Nesih te budur, ya aynısıyla, ya daha hayırlısıyla olur.  Böylece bu dersin de sonuna gelmiş olduk. Allah hepinizden razı olsun.

Çok teşekkür ederiz.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
2 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
3 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
4 Hikmet Çalışmaları | Allah’ın Kitabına Uymayanın Hayatı Cehennem Olur 6 Nisan 2024
5 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
6 Hikmet Çalışmaları | Dinde Kendini Merkeze Koymak 30 Mart 2024
7 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
8 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
9 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
10 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
11 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
12 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
13 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
14 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
15 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
16 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
17 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
18 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
19 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
20 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
21 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
22 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
23 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
24 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
25 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
26 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
27 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
28 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
29 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
30 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
31 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
32 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
33 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
34 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
35 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
36 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
37 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
38 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
39 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
40 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
41 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
42 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
43 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
44 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
45 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
46 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
47 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
48 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
49 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
50 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
51 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
52 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
53 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
54 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
55 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
56 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
57 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
58 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
59 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
60 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
61 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
62 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
63 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
64 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
65 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
66 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
67 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
68 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
69 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
70 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
71 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
72 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
73 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
74 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
75 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
76 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
77 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
78 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
79 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
80 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
81 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
82 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
83 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
84 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
85 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
86 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
87 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
88 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
89 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
90 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
91 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
92 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
93 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
94 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
95 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
96 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
97 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
98 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
99 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
100 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
112 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
113 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
114 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
115 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
116 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
117 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
118 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
119 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
120 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
121 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
122 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
123 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
124 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
125 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
126 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
127 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
128 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
129 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
132 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
136 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
137 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
140 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
146 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
152 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
153 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
155 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
164 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
169 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
173 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
174 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
181 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
182 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
190 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
191 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
192 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
193 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
198 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
199 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
200 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
201 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
216 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
217 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
224 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
225 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
226 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
227 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
228 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
229 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
230 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
231 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
250 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
253 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
254 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
255 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
256 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
257 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
258 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
259 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
261 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
262 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
263 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
264 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
265 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
266 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
267 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
268 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
269 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
270 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
271 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
272 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
273 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
274 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
275 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
276 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
277 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
278 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
279 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
280 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
281 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
282 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
283 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
284 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
285 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
286 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
287 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
288 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
289 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
290 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
291 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
292 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
293 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
294 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
295 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
296 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
297 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
298 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
299 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
300 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
301 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
302 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
303 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
304 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
305 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
306 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
307 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
308 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
309 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
310 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
311 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
312 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
313 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
314 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
315 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
316 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
317 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
318 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
319 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
320 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
321 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
322 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
323 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
324 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
325 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
326 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
327 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
328 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
329 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
330 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
331 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
332 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
333 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
334 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
335 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
336 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
337 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
338 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
339 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
340 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
341 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
342 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
343 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
344 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
345 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
346 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
347 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
348 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
349 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
350 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
351 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
352 İcma 11 Ekim 2016
353 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
354 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
356 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
357 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
358 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
359 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
360 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
361 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
362 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
363 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
364 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
365 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
366 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
367 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
368 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
369 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
370 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
371 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
372 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
373 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
374 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
375 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
376 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
377 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
378 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
379 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
380 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
381 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
382 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
383 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
384 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
385 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
386 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
387 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
388 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
389 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
390 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
391 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
392 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
393 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
394 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
395 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
396 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
397 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
398 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
399 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
400 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
401 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
402 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
403 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
404 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
405 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
406 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
407 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
408 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
409 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
410 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
411 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
412 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
413 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
414 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
415 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
416 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
417 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
418 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
419 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
420 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
421 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
422 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
423 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
424 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
425 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
426 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
427 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
428 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
429 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
430 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
431 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
432 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
433 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
434 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
435 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
436 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
437 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
438 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
439 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
440 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
441 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
442 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
443 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
444 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
445 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
446 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
447 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
448 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
449 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
450 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
451 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
452 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
453 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
454 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
455 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
456 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
457 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
458 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
459 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
460 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
461 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
462 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
463 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
464 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
465 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
466 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
467 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
468 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
469 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
470 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
471 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
472 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
473 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
474 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
475 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
476 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
477 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
478 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
479 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
480 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
481 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
482 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
483 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
484 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
485 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
486 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
487 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
488 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
489 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
490 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
491 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
492 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
493 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
494 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
495 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
496 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
497 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
498 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
499 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
500 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
501 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
502 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
503 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
504 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
505 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
506 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
507 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
508 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
509 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
510 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
511 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
512 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
513 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
514 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
515 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
516 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
517 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
518 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
519 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
520 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
521 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
522 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
523 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
524 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
525 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
526 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
527 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
528 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
529 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
530 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
531 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
532 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
533 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
534 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
535 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
536 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
537 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
538 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
539 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
540 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
541 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
542 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
543 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
544 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
545 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
546 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
547 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
548 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
549 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
550 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
551 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
552 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
553 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
554 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
555 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
556 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
557 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
558 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
559 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
560 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
561 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
562 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
563 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
564 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
565 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
566 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
567 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
568 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
569 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
570 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
571 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
572 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
573 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
574 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
575 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
576 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
577 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
578 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
579 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
580 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
581 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
582 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
583 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
584 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
585 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
586 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
587 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
588 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
589 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
590 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
591 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
592 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
593 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
594 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
595 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
596 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
597 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
598 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
599 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
600 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
601 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
602 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
603 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
604 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
605 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
606 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
607 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
608 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
609 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
610 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
611 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
612 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
613 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
614 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
615 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
616 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
617 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
618 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
619 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
620 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
621 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
622 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
623 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
624 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
625 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
626 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
627 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
628 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
629 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
630 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
631 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
632 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
633 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
634 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
635 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
636 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
637 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
638 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
639 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
640 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
641 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
642 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
643 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
644 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
645 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
646 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
647 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
648 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
649 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
650 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
651 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
652 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
653 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
654 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
655 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
656 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
657 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
658 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
659 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
660 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
661 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
662 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
663 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
664 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
665 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
666 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
667 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
668 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
669 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
670 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
671 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
672 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
673 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
674 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
675 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
676 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
677 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
678 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
679 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
680 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
681 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
682 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
683 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
684 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
685 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
686 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
687 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
688 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
689 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
690 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
691 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
692 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
693 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
694 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
695 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
696 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
697 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
698 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
699 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
700 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
701 Hac 11 Kasım 2008
702 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
703 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
704 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
705 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
706 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
707 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
708 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
709 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
710 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
711 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
712 Oruç 26 Ağustos 2008
713 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
714 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
715 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
716 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
717 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
718 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
719 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
720 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
721 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
722 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
723 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
724 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
725 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
726 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
727 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
728 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
729 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
730 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
731 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
732 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
733 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
734 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
735 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
736 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
737 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
738 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
739 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
740 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
741 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
742 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
743 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
744 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
745 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
746 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
747 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
748 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
749 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
750 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
751 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
752 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
753 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
754 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
755 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
756 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
757 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
758 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
759 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
760 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
761 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
762 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
763 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
764 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
765 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
766 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
767 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
768 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
769 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
770 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
771 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
772 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
773 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
774 Mearic Suresi 27 Mart 2007
775 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
776 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
777 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
778 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
779 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
780 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
781 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
782 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
783 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
784 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
785 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
786 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
787 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
788 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
789 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
790 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
791 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
792 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
793 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
794 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
795 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
796 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
797 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
798 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
799 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
800 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
801 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
802 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
803 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
804 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
805 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
806 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
807 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
808 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
809 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
810 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
811 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
812 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
813 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
814 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
815 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
816 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
817 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
818 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
819 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
820 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
821 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
822 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
823 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
824 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
825 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
826 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
827 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
828 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
829 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
830 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
831 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
832 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
833 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
834 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
835 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
836 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
837 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
838 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
839 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
840 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
841 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
842 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
843 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
844 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
845 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
846 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
847 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
848 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
849 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
850 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
851 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
852 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
853 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
854 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
855 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
856 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
857 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
858 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
859 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
860 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
861 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
862 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
863 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
864 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
865 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
866 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
867 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
868 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
869 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
870 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
871 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
872 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
873 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
874 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
875 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
876 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
877 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
878 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
879 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
880 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
881 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın