Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler

20 Nisan 2010 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bugün Bakara Suresinin 47. ayetinden itibaren okumaya devam edeceğiz.

Estaizubillah

Ya beni israilezkuru ni’metiyelleti en’amtu aleykum ve enni faddaltukum alel âlemîn.

“Ey İsrailoğulları! Size vermiş olduğum nimetimi hatırlayın. Sizi o aleme üstün kıldığımı da hatırlayın” (Bakara, 2/47)

Şimdi burada tabi birkaç kelimeyi açıklamakta fayda var. “İsrail” Yakub (a.s.)’ın lakabı, “İsrailoğulları” da Yakub (a.s.)’ın soyundan gelen on iki kişi. Bunlardan bir tanesi Yusuf (a.s.) ve o on iki koldan gelen insanlara İsrailoğulları deniyor.

“sizi o âleme üstün kılmıştık” “o aleme” ifadesini kullanıyoruz. Çünkü Allah-u Teâlâ her dönemde peygamberine uyanları diğer insanlardan üstün kılmıştır. Bizim için de Allah-u Teâlâ aynı şeyi söylüyor:

Estaizubillah

Ve la tehinu ve la tahzenu ve entumul a’levne in kuntum mu’minîn.

(Al-i İmran kaçıncı ayetti? Bak bakalım)

“Gevşemeyin, üzülmeyin, inanıyorsanız en üstün sizlersiniz.” (Al-i İmran, 3/139)

Demek ki bu çağımızda üstün olan bizleriz. Dolayısıyla İsrailoğularınn “üstün ırk” şeklindeki sözleri tamamen yanlıştır. Üstün ırk diye bir olay yok, Üstünlük (Al-i İmran 139. ayetmiş az önce okuduğum)Üstün ırk diye bir şey yok. Çünkü bütün insanlar Adem (a.s.)’dan gelme. Bir kere kişinin kendi eliyle yapmadığı bir şey kendisine üstünlük kazandırmaz. Allah-u Teâlâ Necm Suresinde şöyle buyuruyor:

Estaizubillah

Ve el leyse lil insani illa ma sea

“İnsanın çalışmasından başkası kendinin değildir.”(Necm 53/39)

Dolayısıyla doğarken hangi anne babanın çocuğu olara doğarsanız doğun, o size bir üstünlük ya da eksiklik kazandırmaz. Sizin yapacağınız çalışmadır, size üstünlük ya da eksiklik kazandıracak olan. Bu sebeple o israiloğulları içerisinde peygamberlerine uyan, onun yolundan gidenlerdir üstün olanlar. Şu anda da üstün olanlar Muhammed (s.a.v.)’e uyan ve samimiyetle onun yolundan gidenlerdir.

Şimdi, inşallah o konuda çalışmaları Enes hoca bugün başlattı. Tamamlandığı zaman size onu da inşallah anlatırız, detaylı bir şekilde. İsrailoğulları kendilerine söz verilen topraklardan bahsederler, Hıristiyanlar dünya hâkimiyetinden bahsederler, işte, ahir zamanda bütün dünyaya hâkim olmaktan bahseden çeşitli gruplar vardır. Bütün bunlar Muhammed (s.a.v.)’e inananlara Cenab-ı Hakk ‘ın vaad ettiği şeylerdir. Biliyorsunuz geçtiğimiz asrın başına kadar dünya hakimiyeti Müslümanların elindeydi, bu Allah-u Teâlâ’nın bir vaadidir, ama vaadi tam olarak gerçekleşmiş değildir, dünyanın tamamına hâkim olunmasıyla ilgili ayetler vardır. O konuyla ilgili çalışmalar tam olgunlaştığı zaman inşallah size okuyacağız burada. Dolayısıyla, o yapılan vaatler son peygambere inanma şartıyladır. Son peygambere inanacaksınız, onun ümmeti olacaksınız, o ümmetin hâkimiyetinden sizde ümmetin bir ferdi olarak pay alacaksınız. O kadar, başka bir şey yok. Bu sebeple bugün Hıristiyanların ve Yahudilerin gayretleri boşunadır. Gereksiz yere kan döküyorlar, bir hayal peşinde koşuyorlar, boş bir hayal, başka hiçbir şey değil. Dolayısıyla üstün ırk iddiaları gerçek dışıdır, dünyaya hâkimiyet iddiaları gerçek dışıdır, arzı mevud iddiaları gerçek dışıdır. Bu peygambere inanmayan, bu peygambere ümmet olmayanlara herhangi bir şey yok. Geçen hafta zaten okumuştuk.

Evet Cenab-ı Hakk öye işte, Enes hoca bir ayeti kerimeyi hatırlattı,

Estaizubillah

Ve lekad ketebnâ fîz zebûri min ba’diz zikri ennel arda yerisuhâ ıbâdiyes sâlihûn

“O zikirden(Tevrat’tan) sonra Zebur’a şunu yazdık, “bu topraklara salih kullarımız hâkim olacaktır”(Enbiya, 21/105)

Yani yeryüzüne hâkimiyeti Salih kullarımız sağlayacaktır. Dolayısıyla yeryüzü hâkimiyeti için boş hayal peşinde koşuyorlar, Muhammed (s.a.v.)’e inanıp onun ümmeti olmadıktan sonra hâkimiyet söz konusu değil, ama onun ümmeti olanlara Cenab-ı Hakk’ın vaat ettiği hâkimiyet var. Muhammed (s.a.v.)’e kim ümmet olur, kim İslam’ı kendisine uydurmaz da kendisi İslam’a uyarsa, gerçek manada Müslüman olursa bir kere yeryüzü hâkimiyeti Cenab-ı Hakk tarafından vaat edilmiştir. Yani tarihte biliyorsunuz Viyana’ya kadar gittik, ama bundan sonraki hamle dünyada nefes alan ne kadar insan varsa onların bulunduğu her yer olacaktır. İnşallah onunla ilgili ayetleri daha sonra size okuyacağız. O diğer grupların inançlarının dayandığı temelleri de inşallah size anlatacağız. Dolayısıyla burada;

Estaizubillah

Ya beni israilezkuru ni’metiyelleti en’amtu aleykum ve enni faddaltukum alel âlemîn.

“Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimetimi hatırlayın ve sizi o çağdaşlarınızın (o zaman ki çağdaşlarınızın) üzerine faziletli kıldığımı da hatırlayın” (Bakara, 2/47)

Biliyorsnuz Cenab-ı Hakk faziletin ölçüsü olarak ne yapıyor, takvayı gösteriyor di mi.

inne ekramekum indellahi etkakum

“Allah katında en değerli olanınız, en fazla kendini koruyanınız, Allah’tan en çok çekineninizdir.” (Hucurat 49/13)

Onun için yani faziletli olmanı yolu da bu, başka bir fazilet şeyi yok. İnandığınız zaman üstün hale gelmiştiniz, Cenab-ı Hakk sizde peygamberler göndermişti, melikler göndermişti, yeryüzüne hâkimiyet kurmuştunuz, yani o günkü bilinen bölgelere hâkimiyet kurmuştunuz.

Vetteku yevmel la teczi nefsun an nefsin şey’ev ve la yukbelu minha şefaatuv ve la yu’hazu minha adluv ve la hum yunsarûn

“Bir günden çekinin, o gün hiç kimse, hiç kimseden hiçbir şeyi kurtaramayacaktır. Hiç kimseden bir şefaat kabul olunmayacak, hiç kimseden bir karşılık da alınmayacaktır (yani hiç kimse bir fidye de ödeyemeyecektir) ve onlar (yani hiç kimse) yardım da görmeyecektir.” (Bakara 2/48)

Mahşer yerinde olacak işlemlerdir bunlar, mahşer yerinde kimsenin kimseye yardımı olmayacaktır. Bu son derece kesin. Biliyorsunuz eğer insanlar büyük günah işlememişlerse, kıyamet günü yani mahşer günü cehennemden uzak kalacaklar, cehennemin uğultusunu dahi duymadan cennete gideceklerdir. Büyük günah işlemiş olanlar da cehenneme gideceklerdir. Meryem suresinde belirtildiği gibi cehennem alevli ateşinin çevresine oturacaklar. Daha sonra Tûr suresinde belirtildiği gibi onların içerisinde imanlı olan, yani şirke düşmemiş olanlar, cehenneme gitmiş olup da şirke düşmemiş olanlar, Cenab-ı Hakk tarafından cennetteki yakınlarının yanına verileceklerdir ve cennetteki yakınları da onları yanlarına isteyebileceklerdir. Bu onlar için bir şefaat olacaktır, ama cehenneme gittikten sonra. Cennette yakını olmayan da peygamber (s.a.v.)’in yanına gelecektir. Zaten peygamber buyuruyor ki:

“Ümmetimden büyük günah işleyenler içindir benim şefatim.” Tirmizi, Kıyamet 12, (2437); Ebu Davud, Sünnet 23, (4739); İbnu Mace, Zühd 37, (4310)  

Yani, onları yanıma alacağım anlamındadır, ama cehennemden alınacaktır. Yani mahşer yerinde kimsenin kimseye yardımı olmayacaktır. İnfitar suresinde de belirtildiği gibi:

Estaizubillah

Ve ma edrake ma yevmuddîn.

“O hesap gününün ne olduğunu sana kim bildirdi” (İnfitar 82/17)

Summe ma edrake ma yevmuddîn.

“Evet, o hesap gününün ne olduğunu sana kim bildirdi” (İnfitar 82/18)

Yevme la temliku nefsul linefsin şey’e, vel’emru yevmeizil lillah

“O gün hiç kimse, hiç kimse için, hiçbir şey yapamayacaktır(hiç kimsenin, hiç kimse lehine hiçbir yetkisi olmayacaktır)” (İnfitar 82/19)

Şimdi bugünlerde ‘kutlu doğum haftası’ dolayısıyla bolca Kur’an’a aykırı, İmana aykırı şeyleri din adına duyuyorsunuz. Müftülüklerin düzenlediği toplantılarda çıkıyorlar korolar ilahi adı altında söylüyorlar. Haşa; “Mahşerde nebiler bile senden medet ister” diyor.

Şimdi, bu nebiler büyük günah işlemiş insanlar mı? Cenab-ı Hakk büyük günah işlememiş olan insanların hiçbir sıkıntı çekemeden cennete gideceklerini bildiriyor. Yani nebiler o kadar da mı değiller; çok mu düşük insanlar bunlar? Haşa! Cenab-ı Hakk az önce okuduğum ayette;

“kendileri hakkında bizden hüsna sözü geçenler” ki bunlar büyük günah işlemeyenler Necm Suresinin 31-32. ayetinde belirtilen kişiler. “cehennem bundan uzak kalacaktır.” (Enbiya 21/101)

Diğer günahları işlemiş olabilir, büyük günah işlememiş olanlar. Biz biliyoruz ki peygamberler diğer günahları da ya işlememişler, ya da işlemişlerse tevbe etmişlerdir. Dolayısıyla peygamberlerin ahirette Cenab-ı Hakk’ın huzuruna gittikleri zaman hanelerinde ne büyük günah var ne küçük günah var. Allah-u Teâlâ yani tekrar edeyim; küçük günah işlememişler değil işlemişler ama Kur’an-ı Kerim’de var, ama tevbe etmişler. Dolayısıyla Allah’ın huzuruna günahsız gitmişlerdir.

Şimdi, Allah-u Teâlâ, Allah’ın huzuruna günahlı gitmiş ama büyük günah işlememiş olanların diğer günahlarını görmeyeceğini söylüyor ve onları doğruca cennete gönderecek, peki peygamberler çok mu günahkâr insanlar ki, haşa peygamberimizden medet umuyorlar? Peki, kimden kaçarak peygambere sığınıyorlar? Allah’tan değil mi haşa. O zaman peygamber Allah’tan daha mı büyük? Şimdi, şu din adına yapılan cinayetleri görüyor musunuz?

Ondan sonra, mesela gene duyarsınız, “gel şefaat eyle kemter kuluna, adı güzel kendi güzel Muhammed”. “gel şefaat eyle kemter kuluna”, “çok kötü kul”, biz kimi kuluyuz? Bu kemter kul derken kimin kulu diyor o? Peygamberin kulu diyor değil mi? Zaten “gel şefaat eyle” dediğiniz zamanda peygamberi tanrılaştırmış oluyorsunuz. Dolayısıyla o söz kendi içinde tutarlı, o söz kendi içinde tutarlı. Çünkü “gel beni kurtar” diyorsunuz, kimden kurtaracak? Allah’tan değil mi haşa. Öyleyse seni Allah’tan daha çok tanıyor, Allah’tan daha çok sana yakın, Allah’tan daha merhametli ve Allah’tan daha güçlü haşa, o zaman bu bir tanrı olur. Hıristiyanlar da aynı şeyi söylüyor İsa (a.s.) la alakalı olarak. Görüyor musunuz, yani, kaş yapıyım derken göz de çıkarmıyoruz kelle uçuruyoruz. Göz çıkardığın zaman gene adam hayatta kalır, ama kelle uçurduğun zaman hiçbir şey kalmaz. Tekrar okluyorum 48. ayeti

Estaizubillah

Vetteku yevmel la teczi nefsun an nefsin şey’a

“Bir güne karşı kendinizi koruyun ki, o gün hiçbir nefis, hiçbir nefisten yana hiçbir karşılık ödeyemeyecektir.” (2/48)

Hiçbir nefis deyince peygamberler de girmiyor mu? Hiçbir nefis derken herkes girmiyor mu bu işin içerisine? Yani, haşa Cenab-ı Hakk’a laf öğretir gibi birtakım şeyler var.

ve la yukbelu minha şefaatuv

“hiçbir nefisten bir şefaat kabul edilmeyecektir.”(2/48)

Hangi gün? Mahşer günü.

SALONDAN BİR KİŞİ: Hocam bir açıklama getirmiş şurada. “izin vermedikçe diyor”. Ayette o görünmüyor. Bu açıklama doğru mu?

Abdülaziz BAYINDIR: işte bunlar, bu “izin vermedikçe” açıklaması yanlış. Cenab-ı Hakk izin vermez kimseye. İzin vermeyeceğini açıkça bildiriyor burada.

SALONDAN BİR KİŞİ: Nerden almış “izin verilmemesini”

 

Abdülaziz BAYINDIR: İşte o izin meselesi şeydir, az önce söylediğim gibi, doğrudan doğruya cennete gitmiş olanların, imanla, sadece imanları var müşrik olmayarak cehenneme gitmiş yakınlarını kurtarmak için Cenab-ı Hakk’ın iznidir. O da zaten Kur’an-ı Kerim’de belirtiyor onu. Orada izindir. Ondan önce izin yok. Mahşer yerinde hiçbir izin yok.

Şimdi bizde, her zaman burada tekrar edip duruyoruz, bizde Kur’an ayetlerini kendimiz açıklaya kalkışıyoruz. Hâlbuki biliyorsunuz Allah-u Teala bu konuda peygamberimiz dâhil hiç kimseye Kur’an’ı açıklama yetkisi vermiyor. Kur’an’ı kendisi açıklıyor, peygamber (s.a.v.) Allah’ın yapmış olduğu açıklamaları biz bildiriyor, başka bir şey yok. İşte peygamberimizin Allah’ın açıklamalarını bildirmesine de “sünnet” diyoruz “hikmet” diyoruz. Sünnetle, hikmet işte Kur’an’dan Kur’an’ın açıklamalarının nasıl bulunup çıkarılabildiğini gösterdiği için, bu açıdan da peygamberimiz bize en güzel örnek oluyor. İşte bu ilişkiler ağına bakılmadığı için her şey birbirine karışıyor. Haşa, Kur’an-ı Kerim çelişkili bir kitap oluyor. Diyor ki “bir yerde” diyor “şefaat yok diyor, öbür yerde var diyor, o zaman ne yapayım?”. Ne yapacaksın, Kur’an-ı Kerim’in tamamını okuyacaksın, başka bir şey yok ve tek başına okumayacaksın, Allah’ın emrettiği gibi bilenler topluluğuyla birlikte okuyacaksın, çok da sabırlı olacaksın, öyle bir güde beş günde on günde bir senede iki senede beş senede bir problemi çözemeyebilirsin. Sen peygamber değilsin ki Allah-u Teâlâ hikmeti sana öğretmiş olsun. Cenab-ı Hakk peygambere hikmeti öğretmiş. Cenab-ı Hakk peygamber (s.a.v.)’e Cebrail (a.s.)’ı muallim olarak görevlendirmiş, öğretmen olarak görevlendirmiş. Sen peygamber (s.a.v.)’i örnek alırsın, Cenab-ı Hakk’ın Kur’an-ı Kerim ‘de gösterdiği metoda bakarsın, orada Allah-u Teâlâ’nın emrettiği vasıftaki “Rasih” dediği, yani “derinleşmiş bilgi sahibi olan kişilerden” oluşmuş bir ekip kurarsın, sabırlı bir şekilde çalışırsın, ilgili bütün ayetleri ortaya koyarsın, ondan sonra problemi çözersin.

Ve iz necceynakum min ali fir’avne

“Hani sizi firavun hanedanından (ya da firavun taraftarlarından, “ehil” dediğimiz zaman aile denir de “ale yeul evlen” işleri firavuna kalmış kişiler, firavunun çevresinde olan kişiler, firavun taraftarları), (firavun taraftarlarından) sizi kurtarmıştım.”(Bakara 2/49)

yesumunekum suel azab

yesumu sevmen bir şeyi araştırmak için gitmek manasına geliyor

“araştırıyordu (o firavun çevresindeki insanlar) biz bunlara daha ağır nasıl bir ceza verebiliriz” (Bakara 2/49)

En ağır ceza ne olabilir diye araştırıyorlar. Bu derece bir düşmanlıkları var.

yuzebbihune ebnaekum

“oğullarınızı kesip duruyorlar(doğruyorlardı oğullarınızı)” (Bakara 2/49)

Nesil kurusun diye, nesil devam etmesin diye oğullarınızı doğruyorlardı bunlar.

ve yestahyune nisaekum,

“kadınlarınızı da sağ bırakmaya çalışıyorlardı” (Bakara 2/49)

Şimdi, burada kadın kelimesi ifade ediliyor, kadın değil aslına kızlarınızı öldürmüyorlardı ki büyüsün kadın olsun, kendi pis emellerine alet etsinler. Çünkü bunların kendilerini öldürmediğini ayetten anlıyoruz. Yani bu israiloğulları bu şeyleri öldürmüyor, mesela Musa (a.s.)’a inanan kadın olsun erkek olsun onları öldürmüyor, onların doğan neslini öldürüyor. O doğan nesilden erkekleri öldürüyor, e kız çocuklarına “nisa” kelimesi kullanılmaz. O zaman burada başka bir şey kastediliyor, öldürmüyorlar ki onlar büyüsün kadın haline gelsin, pis emellerine alet etsinler. Yani bir topluma verilebilecek en ağır cezayı vermeye çalışıyorlar.

ve fi zalikum belaum mir rabbikum azîm.

“bunun içerisinde Rabbinizden size verilen büyük bir imtihan vardı” (Bakara 2/49)

Bu “bela” kelimesi, yani yıpratıyor, adamı eskitiyor, adamın iflahını söküyor. Öyle bir imtihan. Yani düşünün bir hayal edin, Allah muhafaza hepimizin çoluk çocuğumuz var, evli olmayanlar da yeğeni vardır kardeşi vardır neyse, şimdi gelip koyun doğrar gibi oğlan çocuklarını doğruyorlar. Kızları sağ bıraktıkları zaman da kendi arzuları için sağ bırakıyorlar, sizin için değil. Size beslettiriyorlar, yarın kendileri pis emellerine alet edecekler. Ne olmuş oluyor; oğlunuz da gitti, kızınız da gitti. Peki, ne olacak, bir müddet sonra ne olacak siz öldüğünüz zaman yok olup gideceksiniz, nesil bitecek. Geleceğe dair hiçbir şey düşünemiyorsunuz, bütün ufkunuz kararmış. Bir insan için olabilecek en kötü sonuç.

İşte bunun içerisinde Rabbinizin size yaptığı büyük bir imtihan vardı. O zaman burada şey var, evet her ne kadar bu işi firavun yapıyorsa da, bu Allah-u Teâlâ’nın size yaptığı büyük bir imtihan. Yani bu işin iç yüzü ne? Dış tarafta bakıyorsunuz ki firavun şunu şunu yapmış. Yaptı da iç yüzü ne? Bu işin de görünmeyen tarafı var. Görünmeyen tarafı Rabbinizin sizi çok yıpratıcı bir imtihandan geçirmesidir. O zaman biz de başımıza ne gelirse gelsin Cenab-ı Hakk’tan bileceğiz. Çünkü Allah-u Teâlâ ne diyor;

Estaizubillah

Ve ma teşaune illa ey yeşaallah

“Siz herhangi bir şeyi var edemezsiniz, Allah o şeyin var olması için emrini vermedikçe” (İnsan 76/30)

Yani kim ne yaparsa yapsın Allah emir vermedikçe hiç kimse hiçbir şey yapamaz. Yani Allah emir vermeden firavun bir çocuğu kesemez, Allah emir vermeden herhangi bir kimsenin tüyüne dokundurulamaz, bütün işler Cenab-ı Hakk’ın kontrolü altındadır. Ha siz O’nun, Allah’a isyan için gayret gösterirseniz, isyan konusunda emrini verir, itaat için gayret gösterirseniz itaat. Yani bütün işleri yaratan Allah-u Teâlâ’dır, sebebi sizsiniz ama Allah-u Teâlâ’dır.

Peki, Allah-u Teâlâ’ysa, her şeyi yaratan oysa; mesela şimdi şöyle bi düşünün daha iyi anlaşılması için: bakın ben şimdi size konuşuyorum, konuşmam için gereken bütün şartları Allah yaratmadı mı? Nice insanlar var ki konuşmak istiyor sesi çıkmıyor değil mi, nice insanlar var ki konuşmak istiyor, dudaklarını hareket ettiremiyor, nice insanlar var ki konuşmak istiyor, heyecandan tutuluyor, ağzından kelimeleri çıkaramıyor. Şimdi, benim size konuşabilmem için gereken her şeyi yaratan Allah-u Teâlâ değil mi? Bakın şimdi elimi açıp kapatıyorum; o gereken şeyleri Allah-u Teâlâ yapmamış olsa be bunları yapabilir miyim? İşte ve ma teşaune illa yeşaallah o demektir. Yani, “siz hiçbir şeyi yapamazsınız, Allah yapmadıkça”. Peki, o zaman biz yapamazsak firavun da yapamaz. Öyleyse bunun dış tarafında görüyorsunuz ki, firavun geliyor, oğullarınızı kesiyor, kızlarınızı, şunu bunu yapıyor. Şunu düşünün bu dünya bir imtihan yeridir ve Cenab-ı Hakk her yerde hazır ve nazırdır, bütün işler Allah’ın kontrolü altındadır; kim ne yaparsa yapsın. O zaman sizin yapacağınız her zaman doğru davranış göstermektir. Her zaman doğru davranış göstermektir.

Şimdi mesela Araf suresindeydi ben buraya almamışım, diyorlar ki; buraya aldığımı zannediyordum ama almamışım, 129 mu, 164. sayfayı açarsanız; Araf 127 den itibaren okuyacağız. Ondan önce bir ön şey söyleyeyim size: Firavun biliyorsunuz Musa (a.s.)’ın gösterdiği mucizeyi şey sayıyordu, yani o değneğini atıp yılana dönmesi, elini çıkarması beyazlanması, elini çıkarıp beyazlanması konusunda hiç kimse bir şeye cesaret edemedi de, yani mesela esmer bir el var burada, koltuğunuzun altına sokuyorsunuz çıkarıyorsunuz bembeyaz oluyor, tekrar sokuyorsunuz eski haline geliyor. Böyle bir şeyi kimsenin yapması mümkün değil yani şimdi şuraya beyaz boya koyabilirsiniz, elinizi oraya soktuğunuz zaman beyaz boya olur çıkarır gösterirsiniz ama tekrar soktuğunuz zaman eski haline getiremezsiniz. Bir de boyalar buradan (koltuk altından) dökülür aşağıya. Şimdi, onu taklide kimsenin cesareti olmadı o sihirbazlardan. Yani, sihirbazlık dediğimiz şey insanların gözünü boyamaktır. Ama yılan konusunda yapabileceklerini düşündüler, işte sıvı dolu bağırsakların içerisine birkaç damla cıva koyduğunuz zaman, cıva oradan oraya oradan oraya hareket edince bağırsaklar da kıvrılıyor bakan insanlar zannediyor ki yılanlar hareke ediyor. Çünkü insanları önceden şartlandırmışsınız, ‘bakın işte yılan gösterilecek’ diye. Zaten küçücük bir kıpırdanma olsa yeter fazlasına lüzum yok. Zamanı da güneş ışınlarının en dik geldiği zamana ayarlamışlar, işte yukardan aşağıya geliyor, alttan dönüyor o arada ciddi bir ısı farkı oluşuyor, o ısı farkı da biliyorsunuz termometreleri de cıvadan yaparlar, oradaki hareket bağırsakları hareket ettiriyor. Bunu başaracaklarına inanıyorlar ama sihirbazlar değneklerini ve iplerini attıkları zaman, Musa (a.s.) değneğini atıyor, onların bütün iplerini yutuyor. Sihirbazlar bakıyor ki, bizimkisinin herhangi bir şeyi yutması mümkün değil, zaten bir toplu iğne dokunsa bütün numara bitti, bütün içindeki sıvı boşalır. Dolayısıyla onlar bunu görünce bakıyorlar ki bu bir sihir değil, bu gerçek bir olay diyorlar. O zaman. Musa (a.s.)’ın peygamberliğine inanıyorlar.

İşte o zaman firavunun çevresindeki o mele takımı yani o önde gelen, göz dolduran böyle haşmetlûlar yani diyelim, diyorlar ki firavuna:

Estaizubillah

etezeru musa ve kavmehu li yufsidu fil ard

“…Sen şimdi bu Musa ve kavmini bu yeryüzünde fesat çıkarmak için serbest mi bırakacaksın…”

O güne kadar çoluk çocuklarını hep doğramaya devam ediyorlar hala serbest mi bırakacaksın ki, hala doymamışlar, doymamışlar

ve yezerake ve alihetek kale senukattilu ebnaehum ve nestahyi nisaehum ve inna fevkahum kahirûn.

 “seni ve senin tanrılarını terk etmene müsaade mi edeceksin” (Diyorlar). Firavun diyor ki; “ (Demek ki artık bırakmışlar) “bunların çocuklarını keseceğiz, oğullarını keseceğiz, kızlarını da yaşatacağız ki kadın haline gelsinler, biz bunlar üstünde gerekli güce sahibiz, bunlara tam hâkim durumdayız.” (Araf 7/127 )

Peki Musa  (a.s.) ne diyor kavmine burada;

Kale musa li kavmihisteînu billahi vasbiru

“Musa kavmine diyor ki, “Allah’tan yardım isteyin ve sabredin…” (Araf 7/128 )

Şimdi çok güçlü bir hükümdar var başlarında firavun son derece güçlü. Allah-u Teâlâ öyle söylüyor:

Estaizubillah

ve inne fir’avne leâlin fîl ard

‘firavun o topraklarda tam bir hâkimiyet kurmuştu’ (Yunus 10/83)

 Kimse öyle dışarıdan gelip te kimsenin öyle ona laf söylemesi falan mümkün değil.

O zaman diyor ki Musa (a.s.): “Allah’tan yardım isteyin’ ondan sonra “sabredin”. “E çoluk çocuğumuzu kesiyorlar”, “sabredin yani sabredin”.

Mekke’de de peygamber (s.a.v.)’e ne kadar baskı yapılmışsa yapılmış fakat peygamberimiz hiçbir olaya müsaade etmemiştir. “Sabredin” demiştir.

innel arda lillah.

“Bu topraklar firavun’un değil Allah’ın” (Araf 7/128 )

İşte bir peygamber ancak böyle söyler. Hani firavun, nere gitti, hani onundu?

yûrisuhâ men yeşâu min ibâdihî

“kullarından kimin için emrederse onu buraya mirasçı kılar.” (Araf 7/128 )

Zamanı gelir sizin mirasçı olmanızı emreder, siz mirasçı olusunuz. Bu topraklar size kalır. Nitekim firavun ve hanedanı denizde boğuldu ve tüm o topraklar, bütün o saraylar, tüm hazineler israiloğullarına kaldı. Peki, bu çok önemli;

vel akibetu lil muttekîn

“akıbet muttakiler içindir” (Araf 7/128 )

Son gülen kim olurmuş, muttakiler olurmuş. O zaman şunu lütfen hiç unutmayın hiçbir peygamber yeryüzünde herhangi bir insanın “yanlış’ diyebileceği bir davranış yapmaz. Çünkü peygamberler bütün insanların inanması gereken kişilerdir. Her insan onun doğru olduğuna içten inanması lazım. Bak, görüyor musunuz? Gidin intihar saldırısı falan yapın demiyor.

Şimdi, peki ona ne diyorlar İsrailoğulları;

Kalu uzina min kabli en te’tiyena ve mim ba’di ma ci’tena

Şöyle cevap verdiler; “sen bize gelmeden biz zaten bu adamın baskılarını görüyorduk.” (Ya Musa, baskı altındaydık.) “bize geldikten sonra da hâlâ baskı altındayız…” (Araf 7/129 )

Biz senin neyini gördük, sen bizi bu adadan kurtarmadın ki. Musa (a.s.)’ın cevabı;

kale asa rabbukum ey yuhlike aduvvekum

“bakarsınız rabbiniz düşmanınızı helak eder”(7/129)

Düşmanınız gider. peki gider de ne olur;

ve yestahlifekum

“ve sizi onların yerine koyar” (7/129)

Yani onların ardından gelen, onların mirasçıları sizi yapar, ondan sonra;

fil erdi fe yenzura keyfe ta’melûn.

“o zaman bakar siz ne yapacaksınız” (7/129)

İş sizin elinize geçtiği zaman ne yapacaksınız? Dikkat ederseniz muhalefette olanlar iktidara gelinceye kadar dünyanın en iyi insanlarıdır. Her şeyin en güzelini vaat ederler. İktidara geldikleri zaman kısa süreliğine unuturlar, iktidardan ininceye kadar unuturlar. İnince tekrar akıllarına gelir. İşte burada da Musa (a.s.) öyle diyor. “bakacak Cenab-ı Hakk, o zaman siz ne yapacaksınız?”

Peki, firavun ve hanedanı boğuldu gitti askerleriyle birlikte. O zaman ne yapmıştı İsrailoğulları; bu Araf suresin 139. ayetine bakalım hemen bir arka sayfada. 138-139;

Ve cavezna bi beni israilel bahra fe etev ala kavmiy ya’kufune ala asnamil lehum kalu ya musec’al lena ilahen kema lehum aliheh,

“israiloğullarını o denizden geçirdik.”(Tabi israiloğulları geçti, firavun da boğuldu, bütün askerleriyle gözlerinin önünde boğuldu, gördüler düşmanlarının boğulduğunu ve her şey de onlara kaldı) bir kavme geldiler, kendi putlarının karşısında dikilmiş duruyorlar, oraya kapanmış ibadet yapıyorlar. (Musa (a.s.)’da ilk istekleri) “Musa bize bir ilah yap, bunların tanrıları olduğu gibi.” (7/138)

Bu kadar mucizeyi kim gördü, bu kadar sıkıntıyı kim gördü, hâlâ adam olamamışlar. Şimdi ben burada, Musa (a.s.)’a bir de sert diyorlar, sinirli diyorlar. Ben bakıyorum vallahi ben onun kadar tahammül edemezdim şahsen yani. Bunu okuduğum zaman ölür müsün öldürür müsün; şunlara bakın, dokuz tane mucizeyi görmüşler, hala ilah, tanrı istiyorlar. Şirk, Allah’ın hiç affetmeyeceği günahı istiyorlar Musa (a.s.)’dan. Hem de peygamberden istiyorlar.

kale innekum kavmun techelûn.

Musa (a.s.) dedi ki; “siz cahil bir toplumsunuz.” (7/138)

‘cahil bir toplumsunuz’ Cahil ne demek bu bilmeyen değil her şeyi biliyorlar ama, kendine hakim olamayan bir toplumsunuz, duygularına hakim olamayan bir toplumsunuz, duygusal davranan bir toplumsunuz.

İnne haulai mutebberum ma hum fihi ve batilum ma kanu ya’melûn.

“Bunların içerisindeki bu durum yok olup gidecektir ve yapmakta oldukları şey de batıldır ve hiçbir anlamı yoktur” (7/139)

Diyor. neyse ondan sonra da, diyor ki;

Kale eğayrallahi ebğikum ilahev ve huve feddalekum alel âlemîn.

“Ben şimdi size Allah’tan başka bir ilah mı arayacağım” diyor “ve O sizi diğerlerinin hepsine üstün kıldı.” (7/140)

 İşte bak bu topraklara hakim oldunuz, Ondan başka ilah mı arayacağım?

Evet, şimdi tekrar başa dönelim, yani şimdi;

ve fi zalikum belaum mir rabbikum azîm.

Diyor Allah-u Teâlâ

“bunun içerisinde Rabbinizden size verilen büyük bir imtihan vardı” (Bakara 2/49)

Yani orada insanlar yetiştiriliyor. Arkasından gelecek o büyük saltanata hazırlanıyorlar, ama ne yapacaksın duygusal davrandıktan sonra hiçbir şey fark etmiyor. Şimdi Adem (a.s.) ‘ın davranışını hatırlayın. Cenab-ı Hakk Adem (a.s.)’a her şeyi verdi, sadece “şu ağaca yaklaşmayın” dedi ve yaklaştı. Duygusal davrandı. Duygusal davranan kim olursa olsun mutlaka yanlış yapar. Akıllı davranmak zorundayız. Ama nedense insanlar din söz konusu olduğu zaman akıllarını kullanmamayı bir dindarlık zannediyorlar.

Tabi şimdi Âdem (a.s.) nasıl Tevbe ettiyse başlarında bulunan Musa (a.s.)’da israiloğullarına sık sık tevbe ettiriyor. Dolayısıyla gitgeller oluyor, çok gitgeller oluyor Musa (a.s.)’ın kavminde.

Diyor ki Cenab-ı Hakk

Ve iz ferakna bikumul bahra fe enceynakum ve ağrakna ale fir’avne ve entum tenzurûn.

“Sizin sebebinize denizi yardık, sizi kurtardık ve firavun ve onun destekçilerini boğduk, sizde onların boğulmasına bakıyordunuz(gözünüzün önünde boğuldular)” (Bakara 2/50)

Ondan sonra olan olaylar:

Veiz vaadna musa erbeîne leyleten

“Hani Musa’yla sözleşmiştik, kırk gece” (Bakara 2/51)

Kırk geceliğine Musa (a.s.) israiloğullarının yanından ayrıldı. Başlarında kim vardı; Harun (a.s.). Allah’ın bir peygamberi vardı.

summettehaztumul icle mim ba’dihi ve entum zalimûn.

“Sonra o buzağıyı kendinize ilah edindiniz, Musa (a.s.)’ın arkasından. Yanlış yapıyordunuz.” (Bakara 2/51)

Şimdi bunlar Musa (a.s.) ‘ın ashabı değil mi? Bakın Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teâlâ ne diyor?

Estaizubillah

Ve le kad sarrafna lin nasi fi hazel kur’ani min kulli mesel

“Bu kur’an’da biz her örneği evire çevire vermişizdir(değişik yönleriyle vermişizdir).”(İsra 17/89)

Şimdi peygamber (s.a.v.)’e mâl ettikleri bir hadis vardır:

“Ümmetim dalalet üzere birleşmez” (İbni Mâce, K. Fitne, 3940)

Peygamberimizin ümmeti ile Musa (a.s.) ‘ın ümmetinin ne farkı var? Bakın Musa (a.s.) kırk günlüğüne ayrıldı, başlarında Harun (a.s.) olmasına rağmen nerde ittifak ettiler? Allah’ın en büyük günahında ittifak ettiler. İşte icma ise bundan daha iyi icma olur mu? Başlarında da Harun (a.s.) var, “sükûti icma” dedikleri o da sesini çıkaramamış. Birde sükûti icma diyorlar bizde. İcmayı bir delil olarak alanlar Kur’an-ı Kerim ‘den bir ayeti delil sayıyorlar; Nisa 115. ayeti. Bakın bakalım öyle bir delil olur mu? Doksan altıncı sayfa. Diyor ki Allah-u Teâlâ burada:

Ve mey yuşakikir rasule mim ba’di ma tebeyyene lehul huda ve yettebi’ ğayra sebilil mu’minine nuvellihi ma tevella ve nuslihi cehennem, ve saet mesıra.

“Kim resulden ayrı kalır(ayrı düşer, resulden ayrılır), o gerçek kendisi için çok net bir şekilde anlaşıldıktan sonra (anlayamadığı için ayrılmışsa değil, ama her şeyi tam olarak ayrılmış ondan sonra ayrı düşmüşse resulden, kendi ayrılmış, isteğiyle ayrılmış) ve müminlerden başkasının yoluna girmişse (müminlerin yolundan başka bir yola girmişse) onu yöneldiği yola yönlendiririz ve cehenneme sokarız. Ne kötü hale gelmektir o” (Nisa 4/115)

Şimdi, icmaya delil bu ayet. Burada bir delil kırıntısı görebiliyor musunuz? Ve bununla bir delil oluşturulur ve bununla. Mesela adetli kadının Ramazanda oruç tutamayacağının delili icmadır, icmanın delili de bu ayettir.

İşte Cenab-ı Hakk bize başlarında Harun (a.s.) olmasına rağmen, dokuz tane mucizeyi görmüş olan israiloğullarının nasıl batılda ittifak etlerini gösteriyor. Demek ki bu insanlar böyle yapıyor. Ve Cenab-ı Hakk bize öğretmeni kendi olduğu halde Adem (a.s.)’ın verilen bir tek emri yerine getirmediğini, tek bir emir var onu da yerine getirmediğini, tek bir uyarı var onu da yerine getirmediğini bize gösteriyor. Öyleyse biz hiç kimse için tezkiyede bulunamayız. Tıpkı Musa (a.s.) gibi, Musa (a.s.) işte bu olayları gördükten sonra Cenab-ı Hakk’a diyor ki:

Estaizubillah

rabbi inni la emliku illa nefsi ve ehi

“Ya Rabbi benim gücüm sadece bana ve kardeşime geçer”

Kardeşini söylüyor çünkü kardeşi peygamber. Karıma geçer diyemiyor, oğullarıma kızıma geçer diyemiyor çünkü onlarla ilgili Cenab-ı Hakk ‘tan bir onay yok.

Peki, biz ne diyebiliriz? Bizim peygamber kardeşimiz var mı? Ne deriz Cenab-ı Hakk’a; “Ya Rabbi benim sözüm sadece kendime geçer” deriz.

Salondan Bir Kişi: Hocam “hanımlarınızda peygamber kızı değil”.

Abdülaziz BAYINDIR: Ha “hanımlarınızda peygamber kızı değil” ha şeyi diyor Şuayb (a.s.)’ın kızı olduğu için tabi. Şuayb (a.s.)’ın kızı olması bir şeyi değiştirmiyor Musa (a.s.)’ın eşinin. Yani herkes önce kendisini kurtarmanın peşinde olmalı. Bir takım hayallere kapılmamamız lazım, ‘efendim falanca büyük bir âlimdir, onda bir yamukluk olmaz’ demeyelim. Herhalde ne kadar büyük olursa olsun Âdem (a.s.) kadar olması mümkün değildir. O günah işlemiştir. Ama sonradan tevbe etmiştir tabi, onu gördük Kur’an-ı Kerim’de geçen hafta, evvelki hafta. Ne kadar âlim olursa olsun, herhalde şeytandan daha alim olmaz, o kıskançlıktan dolayı kafir olmuştur.

Şimdi, hakikaten kıskançlık insanlarda, müthiş bir şey var; şimdi, bir arkadaş bana dedik ki geçenlerde; “Sen diyorsun ki ‘herkes Allah’ın varlığına ve birliğine inanır’. Dehriler var ona ne yapacaksın?” şimdi “Dehriler” diye “bizi ancak zaman helak eder”(Casiye 45/24) diyenler var. Dedim ki ‘gel hemen onlarla ilgili ayete bakalım’. Çünkü onunla ilgili iki tane ayet var. Bir tanesinde Cenab-ı Hakk şöyle bildiriyor onların sözlerini:

Bunların Dehri dedikleri kişiler peygambere diyorlar ki:

İn huve illa raculuniftera alellahi kezibev

“ bu Allah’a yalan iftirasında bulunan(yalanı Allah’a mâl eden) kişidir”( Mu‘minûn, 23/38)

“Yalanı Allah’a mâl eden kişidir” diyen kimseler, Allah’ı var kabul etmeyen kimseler mi? Öyle mi?

Allah nasip ederse bu Perşembe akşamı showtv’nin Siyaset Meydanı’nda meşhur bir ateistle Din Bilim tartışması yapacağız. Şimdi orada göreceksiniz.

Salondan: biz de katılabiliyor muyuz?

Abdülaziz BAYINDIR: Bilmiyorum yani şu anda bana bir şey, yarın akşam çekim yapılacak canlı değil. Belki davet ederlerse tabi niye olmasın. Şu ana kadar bana bir şey söylemedi, söylenmedi yani. Kim olduğunu görürsünüz. Şimdi, geçen sene Allah’a inandığını ekranlarda söylettiğimiz kişi.

Yani şunu artık Müslümanlar çok iyi bilsin ki; insanlar bilgisizlikten dolayı sapıtmıyorlar. İnsanları saptıran Allah’a teslim olamamaktır. Allah’a teslim olamayınca dini kendine uydurmaya başlıyor. Çünkü Allah’a teslim olursan sen dine uyarsın. Allah’a teslim olmazsan, Allah’ın dediği gibi yapamazsan bu defa dini kendine uydurmaya başlarsın. Ondan sonra da sapıtırsın. Dinden menfaat sağlamak istersen, Allah’ın dininden kimse menfaat sağlayamaz, yani maddi menfaat olarak. Ha en büyük menfaati o din sağlar o ayrı, o helalinden sağlar. İmtihandan geçirdikten sonra. Ama insanları dini kullanarak sömürmek istiyorsa, yani eğer insanları sarhoş etmek istiyorsan üzüm yediremezsin onlara. Üzümün suyunu sıkacaksın ve bozup ondan sonra içireceksin ki sarhoş edesin. Aynı şekilde insanlara doğru dini anlatırsan o insanları sömüremezsin, cebinden parasını alamazsın. Onun için o dini, o üzümün şırası gibi nasıl içkiye çeviriyorsan, bu dini de bir şekilde çevireceksin ve insanları onunla uyutup malı götüreceksin orada.

O zaman son olarak o ayeti okuyalım. Şimdi, Akşam namazı yaklaşıyor.

Sümme afevna ankum mim ba’di zalike leallekum teşkurûn.

“Bundan sonra sizi affettik, belki şükredersiniz”.(Bakara 2/52)

Biliyorsunuz ondan sonra da tevbe ettiler ve Cenab-ı Hakk onları affetti.

Şimdi biraz da bu hafta sonu yaptığım seyahatten size bahsedeyim, Akşam ezanı okununcaya kadar. Geçtiğimiz Salı akşamı buradaydık biliyorsunuz, işte Çarşamba günü sabah namazını kılar kılmaz, camiye gidemedik yani evde kıldık, Mustafa çavdar’la birlikte doğruca havaalanına gittik ve oradan doğrudan Trabzon’a hareket ettik. Trabzon’da din görevlilerine ve halka hitap ettik. Din görevlilerine ait bir toplantı, halka yönelik bir toplantı yaptık. Oradan geçtik Rize’ye. Rize, Çayeli, Ardeşen, Pazar, Muradiye, başka nereydi; bunlar, bunlar tamam değil mi?

Buralarda halka, Muradiye dışındaki yerlerde de din görevlilerine de hitap ettik. Şimdi buradan giderken ki duygularımla dönerken ki duygularım arasında çok ciddi farklar oluştu. Oradaki din görevlileri şuradaki anlattığımız meseleler konusunda ciddi manada şuurlanmış görünüyorlar. Mesela bu kadar çok toplantı yaptık, on iki tane, tam on iki tane program yaptık. Her gün üç tane, hala ayaklarımın altı ağrıyor şişmiş, Mustafa Çavdar da iki gündür hastanelerde dolaşıyor, bugün de epeyce bir tetkikat yaptırdı. Şimdi her gün yedi sekiz saat belki dokuz saat konuştuk yani. Halkın müthiş bir ilgisi var yetkililerin ilgisi var herkesin bir ilgisi var ama din görevlilerinin ilgisi beni son derece etkiledi. Bunların tamamında yani Trabzon’da Rize ilde ve diğer ilçelerdeki ilgileri. Bu kadar on iki tane programda sadece zannederiz ya bir kişi toplantıyı terk etti ya da iki kişi dimi?

Mustafa ÇAVDAR: bir kişi

Abdülaziz BAYINDIR: Bir kişi mi? Ha çünkü arkada o olduğu için toplantıyı o takip ediyordu ben değil. Sadece bir kişi protesto ederek çıkmış başka yok. Yoksa biz nelere alışkınız.

Mesela Isparta da davet edildik gittik salona tıklm tıklım sandalye dolu. Ön tarafta iki tane kadın var yanlarında da üç tane kız çocuğu var. Birde bizi davet edenler. Herhalde zannediyorum o kadınlar ve kız çocukları davet edenlerin eşerliydi herhalde. Çünkü kimse gelmediği için. Hiç olmazsa….

Şimdi, dolayısıyla gerçekten yani buradan da o bilhassa o din görevlilerine özellikle Rize Müftüsü İlyas SERELLİ beye ki çok eski bir dostumuzdur, hakikaten çok teşekkür ederiz. Diğer ilçe müftüleri de öyle, Trabzon müftüsü de. Yani çok güzel, on iki tane program ama çok büyük bir zevkle yaptık. Sabahın erkeninden başla gece saat yarıma kadar sürekli meşgul. sürekli meşgul. Yani insan zevk duyduğu işi ne kadar çok yaparsa yapsın yorulmuyor. Ama buraya geldikten sonra sadece ayaklarının şiştiğini hissediyor. Bunu da size bildirmiş olayım. Namazdan sonra tekrar buluşuruz inşallah.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
2 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
3 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
5 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
6 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
7 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
11 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
12 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
13 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
14 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
15 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
16 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
19 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
20 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
24 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
25 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
26 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
27 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
28 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
32 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
33 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
34 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
35 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
36 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
37 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
38 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
39 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
40 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
41 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
42 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
43 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
44 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
45 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
49 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
50 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
53 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
54 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
57 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
58 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
61 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
62 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
63 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
66 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
67 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
71 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
72 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
73 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
75 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
76 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
77 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
78 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
82 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
83 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
84 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
85 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
86 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
87 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
90 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
91 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
92 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
93 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
94 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
95 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
96 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
97 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
98 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
99 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
100 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
101 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
102 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
103 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
104 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
105 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
108 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
109 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
112 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
113 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
116 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
117 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
118 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
121 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
122 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
123 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
124 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
125 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
126 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
127 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
128 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
130 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
131 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
157 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
212 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
227 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
231 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
232 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
245 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
261 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
262 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
289 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
292 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
293 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
294 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
295 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
296 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
297 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
298 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
299 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
300 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
301 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
302 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
303 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
304 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
305 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
306 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
307 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
308 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
309 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
310 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
311 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
312 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
313 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
314 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
315 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
316 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
317 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
318 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
319 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
320 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
321 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
322 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
323 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
324 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
325 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
326 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
327 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
328 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
329 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
330 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
331 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
332 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
333 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
334 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
335 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
336 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
337 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
338 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
339 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
340 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
341 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
342 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
343 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
344 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
345 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
346 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
347 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
348 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
349 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
350 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
351 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
352 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
353 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
354 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
355 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
356 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
357 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
358 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
359 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
360 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
361 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
362 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
363 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
364 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
365 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
366 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
367 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
369 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
370 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
371 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
372 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
373 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
374 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
375 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
376 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
377 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
378 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
379 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
380 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
381 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
382 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
383 İcma 11 Ekim 2016
384 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
385 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
386 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
387 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
388 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
389 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
390 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
392 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
393 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
394 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
395 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
396 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
397 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
398 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
399 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
400 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
401 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
402 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
403 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
404 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
405 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
406 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
409 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
410 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
413 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
414 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
416 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
418 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
419 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
422 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
423 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
424 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
425 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
426 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
427 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
431 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
432 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
433 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
435 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
436 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
437 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
438 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
440 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
441 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
442 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
445 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
446 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
449 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
450 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
451 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
452 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
453 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
454 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
455 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
458 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
459 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
461 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
462 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
463 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
467 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
468 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
471 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
472 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
473 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
474 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
475 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
476 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
477 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
479 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
480 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
481 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
482 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
483 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
484 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
485 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
487 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
488 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
491 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
496 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
497 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
499 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
500 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
503 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
504 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
505 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
512 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
514 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
517 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
518 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
521 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
522 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
523 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
524 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
525 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
526 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
527 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
528 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
529 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
530 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
531 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
532 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
533 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
534 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
537 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
538 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
540 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
541 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
545 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
546 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
547 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
548 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
549 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
550 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
551 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
552 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
553 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
554 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
555 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
556 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
557 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
558 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
559 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
561 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
562 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
563 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
564 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
565 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
566 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
567 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
568 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
569 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
570 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
571 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
572 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
573 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
574 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
577 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
578 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
579 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
580 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
581 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
582 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
583 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
584 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
585 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
586 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
587 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
588 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
589 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
590 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
591 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
592 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
593 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
594 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
595 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
596 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
597 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
598 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
599 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
600 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
601 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
602 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
603 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
604 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
605 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
608 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
609 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
610 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
611 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
613 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
614 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
615 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
616 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
617 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
618 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
620 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
621 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
622 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
624 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
625 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
626 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
627 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
628 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
629 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
630 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
631 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
633 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
634 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
638 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
639 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
640 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
641 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
642 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
643 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
644 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
645 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
646 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
647 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
648 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
651 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
652 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
654 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
655 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
656 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
659 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
660 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
661 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
662 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
663 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
664 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
665 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
666 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
667 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
673 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
674 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
675 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
676 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
677 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
678 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
679 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
680 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
682 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
683 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
684 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
686 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
687 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
690 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
691 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
695 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
696 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
697 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
698 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
701 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
702 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
706 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
707 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
708 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
709 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
710 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
711 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
712 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
713 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
714 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
715 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
716 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
717 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
718 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
719 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
720 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
721 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
722 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
723 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
724 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
725 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
726 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
727 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
728 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
729 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
730 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
731 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
732 Hac 11 Kasım 2008
733 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
734 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
735 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
736 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
737 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
738 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
739 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
740 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
741 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
742 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
743 Oruç 26 Ağustos 2008
744 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
745 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
746 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
747 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
748 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
749 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
750 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008