Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı

26 Nisan 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdülillahi rabbil alemin.Esselatu ves selamu ala rasuluna Muhammedin alihi ve sahbihi ecmain.

Geçen hafta biliyorsunuz Peygamber (s.a.v) le ilgili ayetlerden okumuştuk, onları anlamaya çalışmıştık.

Diyanet İşleri Başkanlığı epey zamandan beri, aşağı yukarı on altı veya on sekiz yıldan beri “Kutlu Doğum Haftası “ adı altında bir hafta düzenliyor. O hafta boyunca peygamberimizle ilgili konuşmalar yapılıyor. Bu sene de bir slogan ortaya koymuşlar. “Peygamberimizi anmadan anlamaya” Yani boşu boşuna anma değil,bir takım duygusal sözlerle anma değil,onu anlamaya yönelelim diye.Konu olarak da “Çağımızda ailenin ve gençliğin problemleri” diye konu seçmişler. Birkaç tanıdık müftü de bize vazife verdi. Birkaç yerde konuştuk.

 Bunların ilki İstanbul’da Bahçelievler’de oldu. Oranın camiinde konuştuk. Her zamanki gibi Kur’an-ı Kerim’den okuduk. Bir şeyler anlatmaya çalıştık. Evvela bizim orda konuşacağımızın ilan edilmesi, müftü tarafından emredilmiş olmasına rağmen, görevliler bu emri yerine getirmemiş. Hatta sanki cemaata “gelmeyin” denmiş gibi bir halleri vardı. En kalabalık camide cemaat çok azdı. O çok az olan cemaati de sanki hazırlamışlar gibi, “Ne hep Kur’an Kur’an Kur’an diyorsun?” diye, gelip böyle çıkışan oldu. “Peygamberimizi anlatsana, onunla ilgili hikayelerden bahsetsene, bir takım duygusal şeyler söylesene!” gibi. Ben hayatımda ilk defa böyle bir tepkiyle karşılaştım. “Niye Kur’an? Siz ilahiyatçılar zaten hep böylesiniz.Kur2an diyor, başka bir şey demiyorsunuz.” falan…Dedim ki “Bu gün burada peygamberimiz olsaydı ne anlatacaktı?” “E Kur’an anlatacaktı.” “Tamam işte ben de Kur’an anlattım” “Yok! Ama! Ama! Ama!” Ondan sonra birkaç tane yaşlı protesto ettiler gittiler.

Sonra Sarıyer’e gittim. Sarıyer’de çok güzel bir manzarayla karşılaştım. Hakikaten insanı duygulandıran bir şeydi. Geçen hafta da kısmen bahsetmiştim. Kırbirbin tane Kur’an meali dağıtmışlar Sarıyer’de. İnsanlar Kur’an-ı Kerimi öğrensinler diye. Toplantıda Kaymakam Bey, Belediye Başkanı, İdari Şube Başkanları ve halk,tamamen salonu doldurmuşlardı.Sonuna kadar büyük bir ilgiyle dinlediler. Ve gayet güzel bir şekilde toplantı sona erdi.

Bu sabah da Siirt’ten geldim. Sabahleyin Siirt’teydim. Pazar sabahı gittim, dün sabahleyin, din görevlilerine bir konuşma yaptık. Sohbet toplantısı yaptık. İşte Kur’an-ı Kerim’in fıkıhla ilgili bazı konularını, talaktır, evlenmedir, kadınların boşanma hakkıdır, onunla ilgili ayetlerden bahsettik. Dedim ki; siz kendinizi Peygamber (s.a.v) in henüz yeni vefat ettiği bir dönemde yaşıyor kabul edin. Elinizde bir Kur’an-ı Kerim var, bir de onun uygulamalarıyla ilgili bilgileriniz var. Herhangi bir mezhep oluşmamış. Bu şartlar altında bu problemi nasıl çözersiniz? O şekilde bakın. Sizin mezheplerle ilgili hiçbir sorunuza cevap vermeyeceğim. Mezhepler konusuna asla girmeyeceğim. Soracağınız sorulara da sadece Kur’an- Kerim’den cevap vereceğim. Son derece ilgiyle dinlediler. Çok güzel sorular sordular.

Yani şimdi Siirt dediğiniz zaman akla gelen nedir?

(Bir katılımcı) : – Cehalet

Yok cehalet değil. Siirt öyle Güney Anadolu’nun ilim merkezi kabul edilen bir ildir. Orda işte Tillo dedikleri bir ilçeleri var. Aydınlar ilçesi deniliyor. Orda hala birkaç tane medrese var. Diyanet de onları resmileştirmiş. Orda güzel Arapça öğretiliyor öğrencilere. Eski usul devam ediyor. Dolayısıyla Güney Anadolu’dan başlayın, ta İstanbul’a kadar çok etkili bir yerdir orası. Başka illere benzemez. Oldukça etkili bir yerdir Siirt.

 Şimdi Siirt’in bir de başka bir özelliği var. Oranın merkez halkı Araptır. Köyler de Kürttür. Çok az Türk var. Böyle bir yapılanması var. O Arapların her birisi kendini, büyük bir aileye mensup kabul ediyor. Tabi doğru mu değil mi, onu bizim ne doğru deme imkanımız var, ne de yanlış deme imkanımız var. Madem öyle diyorlar, öyle kabul etmek zorundayız. Aksi sabit oluncaya kadar onların doğru söylediğini kabul etmek zorundayız. Yani öyleyse öyledir. İşte bir kısmı Peygamber (s.a.v.) soyundan seyittir, şeriftir. Yani Hz. Hasan kolundan, Hz. Hüseyin kolundan, işte Hz. Ömer soyundan, Hz. Abbas soyundan… Böyle her biri kendisini, sülalesini peygambere (s.a.v.) ya da ashabına dayandıracak şekilde yapılanma var. Şimdi böyle bir yapılanma olunca, birçoklarını dinliyorsunuz, bakıyorsunuz ki, tarihte yaşıyor günümüzde değil. Ağzını açtığı zaman kendinden değil, babasından, dedesinden, dedesinin dedesinden bahsediyor. E tamam onlar ne güzel, yani iyi yapmışlarsa yapmışlar, kötü yapmışlarsa yapmışlar. E bir de sana gel. Demiyoruz tabi. Şimdi orda daha bir günlük gitmişsin. Olay sade bir fotoğraf çekme.

Şimdi böyle bir yapı içerisinde, hurafeler çok rahat bir şekilde kendisine zemin bulur. Çünkü madem geçmişte yaşıyor, geçmişi allayıp pullayıp, çok olağanüstü göstermeye son derece müsait. Fakat yani ben tabi zihnimde bu şekilde düşüncelerle oraya gittim. Onun için konuşma yaparken de işte tepki toplayacak cümleler kullanmamaya çalıştım. Fakat tepkiler son derece müspet oldu. Yani beklediğimin aksine çok müspet tepkiler aldım. Bayağı hoşuma gitti. Bunu tabi sizinle de paylaşmak istedim. O din görevlileri içerisinde sorular sordular tabi. Ama böyle aklı başında, güzel sorular sordular. Sonra geçtik şeye. Öğleden sonra da konferans salonuna gittik, konferans vermek için. Elime Kur’an-ı Kerim’i aldım. Dedim ben bu Kur’an-ı Kerim’den konferansımı, konuşmamı yapacağım. Bu kitap, son derece önemli bir kitaptır. Hem Müslüman olanlar için, hem de olmayanlar için. Çünkü Müslüman olanlar inanıyorlar ki, bu Allah’ın kitabıdır ve doğruluğunda şüphe edilmeyen bilgiler bunda vardır. Bunun dışına çıktığınız zaman mutlaka, oranı artacak şekilde şüpheler peşpeşe sıralanır. Müslüman olmayanlar için de çok önemlidir. Çünkü onlar da Allah’ı bilirler. Allah’ın kitabıdır diye iddia edilen şey nedir? Madem Allah’ın kitabı olduğu iddia ediliyor, bu Müslümanlar Allah’a iftira mı ediyorlar, ya da dedikleri gerçekten doğru mu diye onların araştırmaları gerekir. Onlar için de çok mühim, bizim için de çok mühim. Ben de size bundan konferans vereceğim.

Konferansa Vali Bey geldi, Belediye Başkanı geldi,Müftülük zaten düzenlemişti, Müftü bey zaten ordaydı, hemen hemen bütün şube başkanları oradaydı. Ve halk büyük bir ilgi göstermişti. O manzara karşısında da insan gerçekten çok duygulanıyor. Dedim işte Türkiye’nin olması gereken manzarası bu. İnşallah darısı diğer illerin başına. O birliktelik, o kaynaşma insanı son derece duygulandırıyor. Son derece güzel bir şey elhamdülillah. Şimdi Vali bey dedi ki: “Ben burada en fazla yarım saat kalabilirim.” Çünkü çok programları varmış. “Haftanın ilk günü” dedi.”Bizim en yoğun olduğumuz gün.” Allah razı olsun” dedim.”Yani siz bu kadar vakit ayırdınız” “Yani, kusura bakma falan, çıkarım…” Ona rağmen belki bir yarım saat daha uzattı orada kalışını. Ben tabi saate bakamıyorum, ama epeyce uzattı. Şimdi o şeyden görüyorum. O müdürler böyle kıvranıyorlar, herhalde bekleyenler var. O da biraz daha kalmak istiyordu. Belediye başkanı da aynı şekilde, onun da programları varmış. O sonuna kadar kaldı. O çıkmadı. Onun müdürleri de gidip geliyorlar, böyle göz göze gelmeye çalışıyorlar başkanla. Başkan hiç bakmıyor o tarafa. Ve diğerleri de sonuna kadar kaldılar. Şimdi konuşma sırasında tabi ister istemez, bizim gittiğimiz hemen her yerde, önemli konulara mutlaka dikkat çekiyoruz. Onların başında şirk konusu geliyor. Çünkü ayetlerde, hangi ayeti okusanız orada geçiyor. Mecburen de izah edeceksiniz. Şimdi şöyle bir örnek verdim. Dedim bakın burada Belediye Başkanımız ve Valimiz var. Mesela dedim, sizin tanıdığınız birisi olsa, valimizle ilgili işlerinizi hep onunla yaptırıyor olsanız,sizin açınızdan vali kim olur? Dedim. Dediler ki o kişi olur. Tamam işte, şimdi dedim, Allah’a karşı da birisini aracı koyarsanız, sizin için Allah odur. Öbürü hikaye. Bunu söyleyince baktım ki birkaç kişi kalktı gitti. Biraz azalma oldu. Ama ciddi bir azalma olmadı. Oranlarsanız belki yüzde yirmiyi bulmaz. Ben mesela yüzde seksen gider diye düşünüyordum. Yani ben buradan giderkenki intibaım oydu. Yani bir de orda karşılaştığım… Bu çok güzel bir şey. Onu anlatmak için şey yapıyorum.

Sonra akşam çıktık, halkın çok büyük bir ilgisi oldu. Mesela bir saatte bitirelim diye kararlaştırmıştık. Fakat bırakmadılar. Hem oradakiler devam et diyor, vali yardımcıları hiç ayrılmadı zaten. Bütün şeyler “devam et hocam, falan…” Ben de devam etmek istiyorum ama milleti de sıkmamak lazım. Sorular sordular, sorulara cevaplar verdik. Sonra baktım onlar da hakikaten onlarda da çok büyük bir iştiyakla dinleme var. Bir de zannediyorum ki elimde Kur’an-ı Kerim’in olmasının da psikolojik bir etkisi mutlaka olmuştur. Sonra akşam o Tillo diye, zaten asıl adı Tillo, sonradan adını Aydınlar yapmışlar, şu anda adı Aydınlar ilçesi olarak geçiyor. Siirt’e 9 km. uzaklıkta. Oldukça yakın. Bir dış mahalle gibi bir şey. Oraya gittik. Orda medrese var. 250 kadar öğrenci var. O öğrenciler orda güzel Arapça öğrenmişler. Güzel de bir kütüphane donatmışlar. Akşam yemeğini orda onlarla birlikte yedik. Orda da bir sohbet başlattık. İşte bizim burada sık sık yaptığımız şeyler var. Kur’an-ı Kerim’in Kur’an-ı Kerim’le açıklanması metodu. Şimdi o medresede şey var. Bizim bir çok medresede olduğu gibi geleneksel olarak mezheplere aşırı bağlılık var. Şimdi onlara anlattım. Dedim ki şöyle düşünmemiz gerekmez mi? Peygamberimiz (s.a.v.) birkaç kişi yetiştirmiş. Bunlar birkaç kişi. Yani toplasanız yüz yirmi beş kişiyi bulmaz. Vefatında işte birkaç yüzbin sahabesi var ama bunların çoğusu, hayatında bir kere görmüş. O ne kadar almış olabilir peygamberimizden. Asıl onun yetiştirdikleri işte yüz yirmi beş kadar sayılıyor, İbn Kayyım’ın “İ’lamu’l – Muvakkiin” adlı kitabında. Onların hepsini seçin, en tepedekiler de o dört sahabe,şeyler,halife. Bu kadar az insan yetiştirmiş. Fakat bu kadar az insan,öyle yetişmiş ki, o gün, o insanlar Kuzey Afrika’ya gitmişler Fas’a kadar. Bu gün oralar hala İslam. Burda sık sık anlatıyoruz. Orta Asya içlerine, Doğu Türkistan’a kadar gitmişler. Bu gün Çin’in aşırı baskılarına rağmen bakın, aradan asırlar geçmiş, o İslami renk oradan sökülüp atılamıyor, devam ediyor. İşte Anadolu’ya gelmişler, hala o İslami renk var. Kafkaslara gitmişler. Nereye gitmişlerse, o İslami rengi oraya koymuşlar. Halen devam ediyor. Peki bunların torunları, Tarık bin Ziyad mesela, veya beraberindekiler, İspanya’ya gittiler, sekiz asır kaldılar. Şu anda İspanya’ya İslam devleti gelemez değil mi? Ordan silindiler. Peki ne oldu da bu insanlar Medine’den de çıkarılmadılar. Çünkü “bize lazımsınız, gitmeyin bir yere” denildi. Bunlar bir merkezde kalan insanlar. Ama…Ve ellerinde bir tane Kur’an-ı Kerim de yok. Kur’an-ı Kerim’i Hz.Ebu Bekir toplattı. Yani bir araya getirtmişti. Tek bir nüsha Kur’an-ı Kerim var.O da Hafsa validemizin korumasına terk edilmiş. Al koru. Pegamberimizin eşlerinden. Onun dışında hiç kimsenin elinde Kur’an-ı Kerim de yok. Ama Kur’an’ın mesajını hazmetmiş insanlar. En azından Fatiha Suresini kavramış insanlar. Gittikleri her yerde evrensel dili konuşuyorlar.

Yani şimdi şöyle düşünün, güneş aydınlatırken ya da ısıtırken ya da toprağın ihtiyaç duyduğu ışınları verirken, bir dil farkı gözetir mi? Din farkı gözetir mi? Irk farkı gözetir mi? İşte siz o evrensel dili yakaladığınız zaman, söylediğiniz söz, güneş gibi olur. Adam kafir de olsa çok etkilenir. İnanmayabilir. Şimdi şöyle düşünün; güneş bir çöplüğe doğduğu zaman, çöplük güneşten etkilenmez mi? Ha bazen kokusu artabilir, ama etkilenmiştir. İşte bunlar, o evrensel dili, yani güneş gibi olmayı yakalamış insanlar. Ve gittikleri her yerde, muhataplarının içine öylesine  nüfuz etmişler ki, orda kalıcı olmuşlar. Peki gelelim, biz de Balkanlar’da 400 sene kaldık. Oraya Müslümanlığı götürebilmek için Anadolu’dan Müslüman aileleri taşımak zorunda kaldık. Öyle değil mi? Bak burada arkadaşlarımız mesela Balkanlar’dan. Bu da öyle. O yerli halktan Müslüman olanlar fazla var mı?

Bir katılımcı: – Varmış hocam.

Varmış. Ama esas olan buradan gidenler. Varmış diyorsunuz. Ama sahabenin gittiği yerlerdeki müslüman olanların tamamı yerli halk. Taşıma şeyi yok. Çünkü asıl o merkezi sağlam tutmak için, Hz. Ömer çıkmalarını yasaklamıştır. Medine’yi terk etmelerini de yasaklamıştır. Çünkü “bana lazımsınız” diyor.”Sizinle istişare edeceğim.” Şimdi, peki ne oldu da dedim biz böyle olduk? Bunu bir düşünmek gerekmez mi?

 İşte o kütüphaneleri gezdim. Kütüphaneler dolu. Bak burda binlerce kitap var. Her bir kitabın çok da güzel isimleri var. Şahane de ciltleri var. İçine bakıyorsun, çok da güzel baskıları var. Tamam bunlar gayet iyi. De…İçindeki ne? O ana kitabı, Allah’ın kitabını anlayabiliyor muyuz? Şimdi ordaki hoca dedi ki;” hocam” dedi,” Bu gün herkes kalkmış diyor ki “Biz Allah’ın kitabını anlarız.” Öyle herkes anlayamaz. Biz de anlayamayız.” Niye anlayamıyorsun dedim. Niye anlayamıyorsun? “E şimdi mesela” dedi “Hadisleri okuyoruz, bakıyoruz ki en güvenilir hadis kitabında peş peşe sıralanan hadisler, üsttekinin ak dediğine alttaki kara diyor. Bunalıma giriyorum, işin içinden çıkamıyorum. O zaman diyorum, en iyisi eski ulema ne demişse öyle yapayım.” E bak hadislerle ilgili söylüyorsun. Sen hiç ayetler üzerinde bir çalışma yaptın mı? Tabi bunun cevabı yok. Şimdi dedim ki; bakın bu Kur’an-ı Kerim, bir ormana benzer. Yeni doğmuş bir çocuğu da götürdüğünüz zaman, ormanın havasından da, tatlı esintisinden de yararlanır. Halbuki orman ne demektir bilmez. Belki de uyuyordur değil mi o anda. Fakat bir de ormanın uzmanları vardır. Oraya giden herkes yararlanır, ama uzmanları esas olarak yararlanır. Çünkü Kur’an-ı Kerim’i okuyan herkes, ondan istifade eder. Fakat birisi ormana gidip de, çok güzel gördüğü bir ağaçtan, “ben bundan iyi bir mobilya yapacağım” derse, mobilya ustası değilse, ne yapar onu? Kendini de zayi eder, ağacı da zayi eder değil mi? Aklı başında bir insan bunu söyler mi? Bu da aynı. “Ben bu ayetlerden fetva çıkaracağım, içtihat yapacağım” diyenler de aynı onun gibidir. Bunun da kuralı var. Ama insaflıysa, haddini biliyorsa… “Ama hocam, işte bir sürü şeyleri var” dedi.”Saptırıyorlar Kur’an’ı kullanarak” Tabi ki saptıracaklar. Bu çok tabii bir şeydir. Allah demiyor mu ki;

Zalikel kitabu huden lil muttakin       (Bakara, 2)

“İşte kitap bu. Bu, muttakilere yol gösterir.”

Yani kendini koruyanlara yol gösterir. Fakat başka ayette demiyor mu;

Ve la yezidüzzalimine illa kasarsa      (İsra, 82)

“Zalimlerin de sadece zararını arttırır.”

 Çünkü bazıları dini kendine uydurur. Bazıları da kendisi dine uyar. Esas olan dine uymaktır, dini kendine uydurmak değildir. Ama bu olacak. Allah bu hürriyeti vermiş. Sen engelleyemezsin. Bu böyle olacak diye, şimdi mesela dedim ki, millet içki yapar diye biz şimdi üzüm yetiştirmeyelim mi dedim. Üzüm yetiştirmeye son verelim o zaman. Aman işte birisi kalkıp içki yapar, neme lazım falan gibi. Ya da adam sofrasında meze yapar diye hayvan kesimini yasaklayalım. Öyle şey olur mu ya? Şimdi neyse.

 Ondan sonra da, baktım mezhepçilik üzerinde ısrar. Peki dedim, şimdi, örnek verdim. Şimdi şu ayeti kerimeye bakın dedim ve kitabı da getirdim. Şimdi hangi insaf sahibi der ki; ”Bunlar bu ayetten delil getirmişlerdir.” Dört mezhebin dördüne de delil getireceğimiz bir ayet koydum ortaya. O ayet şu; üstü kapalı bir şey olmasın. İsterseniz açın Bakara suresinin 232. Ayeti. Şimdi bu ayet dört mezhebin de, yani Hanefi, şafi, maliki, hanbeli. Bu dört mezhebin de evliliğin denetlenip denetlenmeyeceği konusunda delil aldığı ayet. Şimdi burda şey var. Gene bu dört mezhebin fıkhını anlatan, eski kitaplardan ve güvenilir kitaplardan “El Muğni” var. İbn Kudame’nin. İbn Kudame, eski Hanbeli alimlerindendir.  Ama bütün mezhepleri, delilleriyle birlikte ortaya koyarak karşılaştırmalı bir kitap yazmış. El Muğni adında. Şimdi ona da herkes güvendiği için onu getirdim. Hepsini de yazıyor. Şimdi, Hanefi mezhebi, fetvasında, evliliği tamamen denetimsiz bırakmıştır. Yani şöyle, hepiniz duymuşsunuzdur, bilirsiniz, ya da dinleyenler duymuştur. İki tane şahit oldu mu, iki şahit huzurunda kadınla erkek, “biz evleniyoruz” dedikleri an, nikah kıyılmış olur. Herhangi bir denetime gerek yok. Yani ne devletin denetimine gerek var, ne ailenin denetimine gerek var. Bu ayeti delil alırken, şimdi bakın mealini okuyayım ben size.

“Kadınları boşadığınız ve onlar da bekleme müddetlerini bitirdikleri vakit, aralarında iyilikle anlaştıkları takdirde, onların kocalarıyla evlenmelerine engel olmayın.”            (Bakara 232)

Bak, aralarında iyilikle anlaştıkları takdirde diyor. Şimdi ayetin metni şöyle. Şimdi burda ,” eski kocaları” diye bendeki kitapta parantez koymuş. Bu dört mezhep bu “eski” kelimesini almaz. “Kocalarıyla” diye alır. Çünkü kocalarıyla der ki, bu kadın eski kocasıyla da evlenebilir, yeni birisiyle de evlenebilir. Çünkü eski kocası da o anda kocası değildir. Boşanmıştır. Yani koca adayıyla demektir bu. Şimdi burda asıl delil aldıkları kısım şu;

Fe la taduluhunne

“Onlara baskı yapmayın, kadınlara.”

En yenkehne ezvacehunne

“Eşleriyle, yani müstakbel eşleriyle nikahlanmaları konusunda.”

Nikahlanmaları konusunda baskı yapmayın. Yani engel çıkarmayın.

İza teradev beyne hum bil ma’ruf.

“Aralarında marufa göre anlaşmışlarsa.”

 Maruf ne demektir? Maruf, Kur’an-ı Kerim’e aykırı olmayan, gelenek, görenek, örf ve adetlerdir. Ama Kuran’a aykırı olmamak şartıyla. Marufa aykırı değillerse engel olmayın. Bundan ne anlarsınız. Marufa aykırıysa engel olun. Öyleyse evliliğin denetlenmesi anlaşılıyor mu burda? Yani şart var değil mi burda. Çünkü karşınıza birisi gelecek. Sizin de engel olma yetkiniz olması lazım. Burda yetkili olmanız gerekir. Bakacaksınız, marufa uygun mu? Uygun. Tamam onaylayacaksınız. O zaman da evlenecekler. Marufa aykırı, karşı çıkacaksınız. Şimdi mesela şu andaki evliliği düşünün. Evlenmek isteyen ne yapıyor? Evlenme dairesine müracaat ediyor. Evlenme dairesi ne yapıyor? Kendi belirlediği marufa göre denetim yapıyor. Yani, bir kanun çıkarılmış, o, eni boyu belli olan bir şeydir. Ha siz, şu maddeye karşı çıkabilirsiniz, o ayrı konu. Ama kendi belirlediği bir maruf var. O marufa göre bakıyor. Ondan sonra da görüşünü bildiriyor. Ne diyor? “Sakınca yoktur”, ya da “vardır” diyor değil mi? “Siz evlenemezsiniz” diyor. Sakınca yoktur dediği zaman gün veriyor ve o gün nikahı kıyıyor. Şimdi bu açıdan bu ayete bakın. Kadınla erkek birbiriyle anlaşmış. Evlenme dairesine başvururken de anlaşmış olarak başvuruyorlar değil mi? Allah böyle diyor. Aralarında anlaşmışlar. Ama marufa göre anlaşmışlarsa…Her anlaştım diyenin nikahını kıyıyor mu evlendirme dairesi? “Sen evlisin” diyor “Nikahın olmaz” diyor mesela. Değil mi? Marufa göre anlaşmışlarsa , engel olmayın. O zaman orda bir denetim var.

Şimdi Hanefi mezhebi ne yapmış biliyor musunuz? Ben onu tabi kitaptan onlara gösterdim. Hanefi mezhebi ayetin şart kısmını kaldırmış. Delil olarak almamış. Anlaşmışlarsa kısmını almamış. Peki bir yerde bir şey şart koşulmuşsa, o şartı kaldırırsanız bir anlamı kalır mı? Cümlenin şart kısmını kaldırıyorsunuz, öbür kısmı bırakıyorsunuz. Bunun bir anlamı olur mu? Üniversiteyi bitirmenin şartı, liseyi bitirmek ve yeterlilik puanı almaktır. Yok. Şartı kaldırdınız. Ne oldu? O zaman yeni doğmuş bir çocuk da ben üniversiteye gireceğim deyip getirirse kaydetmek zorunda kalırsınız değil mi? O zaman da üniversite üniversite olmaktan çıkar. Hiçbir anlam ifade etmez. İşte Hanefi mezhebi onu kaldırmış. Gösterdim. “Bakın” dedim.” Mezhep, mezhep” diyorsunuz. Siz şimdi Allahın verdiği akılla, böyle bir delil getirmeyi kabul eder misiniz? Ben önce hanefiden başladım. Çünkü hani önce iğneyi kendine batır, çuvaldızı başkasına ya. Biz şimdi Hanefi mezhebi kabul ediyoruz ya, orda onlar daha çok şafi mezhebinde. Önce kendimize batıralım.”Kabul edebilir misiniz?” dedim.

Bir de peygamber (s.a.v);

La nikaha illa bi veliyyin

“Velisiz,yani denetimsiz nikah olmaz.” Diyor ki, bu ayetin bir anlamıdır bu.

 Ondan sonra da yine diyor ki peygamberimiz ;

“Hangi kadın, velisinin iznini almadan nikahlanırsa, yani denetimsiz nikahlanırsa, onun nikahı geçersizdir.”

Şimdi şöyle düşünün. Yani anlaşılması için söylüyorum. Bu gün “Efendim ne gerek var evlenme dairesine, biz zaten nikahlıyız, kendi aramızda da bir belge düzenledik” derseniz, resmi makamlar sizi evli kabul ederler mi? Hah işte peygamberimiz de diyor ki ; “Kur’an ve sünnetin belirlediği denetim yoksa biz o nikahı kabul etmeyiz.” diyor. Bak şimdi o hadisle o ayet arasında tam bir bütünlük var mı? Ama Hanefiler o hadislerin hiç birini de almamışlardır delil olarak. Peki Hanefiler, Kurana uymuş denebilir mi burda? Denemez. Sünnete uymuş denebilir mi? Hilkat garibesi bir şey koymuş. Peki fıtrata uymuş mu? Üniversitelerde bu gün kızla erkek anlaşıyor. İki tane,sevgilisi olan şey geliyor birbirlerine. Biri diğerine şahit oluyor. Aman ha, kimseye söylersen, ben de seni söylerim gibi. Ondan sonra “nikah kıydık” diyorlar. Ne ailelerinin haberi var, ne şunun ne bunun. Peki bu hangi vicdan nikah kabul eder? Zaten kendileri de kabul etmiyor. Diyorlar ki “Esas nikahı sonra kıyacağız.” Çünkü vicdanları bunu bir türlü onaylamıyor. Ama Hanefi mezhebi bunu kabul ediyor.” E Hanefi mezhebi kabul ediyor diye, ben de kabul edersem” dedim onlara “ben şimdi yarın Allahın huzurunda bunun hesabını verebilir miyim?” Kusura bakmayın, ben Ebu Hanife’ye hesap vermeyeceğim. Ben Allah’a vericem. Ebu Hanife iyi yapmıştır sevabını alır, kötü yapmıştır günahını alır. Beni hiç ilgilendirmez. O kendi hesabını vericek. Ben benim hesabımı vericem.

 Şimdi tabi buraya kadar problem yok. Nasılsa Ebu Hanife gitti. Ondan sonra da yine aynı kitaptan gösterdim. O kitabın yazarı Hanbeli. Az önce de söylemiştim, El Muğni’nin sahibi İbn Kudame. Bu konuda hanbeli, maliki ve şafi mezhepleri aynı görüşte. Aralarında ufak tefek farklar var. Yani temelde değil de detayda farklar var. Bu üç mezhebe göre kadın, nikahta taraf olamaz. Yani nikah masasına oturup da evet deme hakkına sahip değildir. Neden? Çünkü kadın nikahın tarafı değil, nikahın konusudur. Çünkü bunlar kadını satılık köleye benzetirler. Satılık mala benzetirler. Şurda satılan bir köle varsa, onun bir satıcısı, bir de alıcısı olmalı. Bu benim benzetmem, onların açık ifadelerine göre. Yani bu kelimeler benim şey yaptığım, size anlatmak için kullandığım kelimeler değil. Bu, onların kullandığı kelimeler. Kadın nikahın konusudur. Şimdi o zaman kadının, mesela bakireyse, bakireyse dulu da birbirlerinden ayırıyorlar. Diyorlar ki, bakireyi babası evlendiriyorsa, bu üç mezhep, baba kızının görüşünü hiç almadan istediği kişiye verebilir. Gene şafiler burda bir denklik arıyorlar. Ama diğerlerinde o da yok. Maliki mezhebi mesela diyor ki; Kız çok güzel, iyi bir aileye mensup, iyi eğitim almış,genç olsa, damat adayı da yaşlı, çelimsiz, ihtiyar, fakir, beceriksiz birisi olsa, baba evlendirdiği zaman kızın itiraz hakkı yok. Ona tıpış tıpış gitmek zorundadır. Mesela İstanbul’da tıp fakültesini bitirmiş olan bir kız, fakültenin de birincisi olmuş, hem de çok da güzel. Babası diyor ki; köyde otursun, burda tabiplik yapsın, ne yapıyim, bizim şu topal çobana vereyim. O topal çobanla evlendirdiği an, bu kızın intihardan başka seçeneği yoktur. Gelecek, kocasının evinde oturacak. Malikilerin koştukları tek şart şu; söylemek bile insanı utandırıyor ama,  gerçekler söylenmek zorundadır. Bu adamın erkeklik organı sertleşiyorsa kadının itiraz hakkı yok. Tek şart. Ve siz buna din diyeceksiniz. Ve İslam dini diye takdim edeceksiniz. Bunu da gösterdim onlara. İşte buyurun dedim. Şimdi böyle bir yapı içerisinde, onlarca, bu üç mezhep de, ayetin şart kısmını almıyorlar. Az önce söylediğim kısmını.

İza beynehum bil maruf.  (Bakara 232)

“Aralarında marufa göre anlaşmışlarsa” kısmını. Çünkü anlaşıp anlaşmamasının bir anlamı yok ki. İsterse aşık olmuş olsun, fark etmez.

Orda şunu da anlattım onlara. Ben İstanbul Müftülüğü’ndeyken, bir kadın bana telefon etmişti. Konuşmasından, o yörelerin kadını olduğu anlaşılıyordu. Dedi ki; “Onsekiz yıllık evliyim. Ben köyde bir delikanlıya terade

aşık olmuştum. Birbirimizi o kadar çok severdik ki, aşkımız çevre köylerde de yayılmıştı. Herkes biliyordu. Gizlisi kapaklısı yoktu. Sonra bu delikanlı askere gitti. O askerdeyken, beni bir başkasıyla evlendirdiler. İtiraz hakkı yok ya. Bir başkasıyla evlendirdiler dedi. Ve dedi, eşim benim o delikanlıyı sevdiğimi çok iyi biliyor. Herkes biliyor zaten. Gizlisi kapaklısı yok ki. O delikanlı da benim evlendiğimi duyunca, bir daha köye gelmedi askerden. Hiçbir haber alınmadı onsekiz senedir. Yaşıyor mu, öldü mü, nerdedir, belli değil. Ben de, dedi, o gün bu gün, bir türlü onu aklımdan çıkaramıyorum. Gece sabahlara kadar namaz kılıp, Allah’a yalvarıyorum. Ya Rabbi ne olursun, şunun sevgisini benim içimden al. Olmuyor. Ya Rabbi, ne olursun, şu kocamı sevmemi nasip et. Bir türlü sevemiyorum. Yalvarıyorum ama hiç sevemiyorum ben bu kocamı. Kocam da bana son derece anlayışlı. Hiçbir şekilde baskı yapmıyor. Hiçbir şekilde beni üzecek bir tavır içerisinde değil. Kadını bana sorusu şu; Hocam ben günahkar mıyım? Kocamı sevemiyorum, o adamı aklımdan çıkaramıyorum. Ve şimdi siz bana diyeceksiniz ki, İslam dininin hükmü. Mezheplere baktığınız zaman öyle gerçekten. Yani şafi, maliki, Hanbeli. Bu üç mezhebe göre, madem baba vermiş, bitti, kız gitmezse zaten çok büyük günah işlemiş olur.

Şimdi bu ayeti kerimenin şartını ortadan kaldırıyorsunuz; Aralarında marufa göre anlaşmışlarsa. Ama o yetmiyor bu mezheplere. Gene delil olmuyor. Ondan sonra diyor ki; baskı yapmayın kısmını ayetin, kendinizi bu işten uzak tutmayın şeklinde anlamlaştırmışlar. Yani geri çekilmeyin diye mana vermişler. Şimdi geri çekilmeyinle baskı yapmayın arasında bir bağlantı var mı? Yani şimdi Arapça bilenler için söyleyeyim.“Fe la tabuduhunne” yerine “fe la temteniu min tezvidihinne” anlamını vermişlerdir. Yani Türkçemizde de bunun karşılığı var. İmtina etmek. İmtina etmek ne demektir?

(Bir katılımcı): – Kaçınmak.

Hah. İmtina etmeyin onları evlendirme konusunda. Kelimenin anlamını, tam zıt bir anlama çekmişler. Ki o kelimeye, sordum onlara. “ Bu kelimeye bak siz bu kadar Arapça okuyorsunuz. Bu anlamı vermek mümkün mü?”  “Hayır” dediler. Bak ama bunlar vermişler. Çünkü bu anlamı vermezlerse, mezhepler elden gidiyor. Ondan sonra bu da yetmiyor, bakın şimdi şu ayeti kerimeye bakın. Sayalım burda.

Fe la tadulunne 1

Eninkihne        2

Ezvacehunne   3

Burda üç tane kelime var.

“İza teradel beynehum bil maruf”  u zaten kestiler. Şartı kaldırdılar. Öbüründe de üç tane kelime var. Şimdi birinci kelimenin ana fiilinin anlamını değiştirdiler. Fiilin yükleminin anlamını değiştirdiler. Yani cümlenin anlamı tamamen değişmez mi? “Ahmet buraya gel.” yerine “Ahmet buradan git.” dediniz. Ne oldu cümlenin manası? Tam tersi olmadı mı? İşte burda da, “baskı yapmayın” yerine, “imtina etmeyin” diyor. Ama bu da yetmiyor. Geriye iki tane kelime kaldı ayette. Şimdi “eninkihne” nikahlanmaları, nikah fiilinin faili burda kadın, yani Allah bu fiilin faili yapmış. Yani öznesi yapmış.  Dolayısıyla nikahın tarafı. Tarafı olmazsa bir insan, kendi yapmadığı bir işin öznesi olur mu? Diyorlar ki; “Kadının nikah fiilinin faili olması mecazdır.” Niye mecaz? Kadın nikahın konusudur ya. Bu konusu diyen kim? Bir tane ayetten, bir tane hadisten herhangi bir, yani peygamberimizden, sahabeden, herhangi bir küçük bir nakil getirin ki, kadın nikah fiilinin konusu olsun. Böyle bir şey bulmak mümkün değil. Ama bunu siz söylüyorsunuz. Ne kaldı geriye? Şimdi diyebilir misiniz ki, bu mezheplerden herhangi birisi, bu ayeti delil almıştır? Bundan sonra da evlenmeyle ilgili hükümleri, bu temel üzerine kurmuşlar, boşanmayla ilgili hükümleri bu temel üzerine kurmuşlar. Ve bu aile! Bu şekilde kurulan aileden ne beklenir? Bir şey bekler misiniz? Ve bu İslam mı olur bu? Ve buyurun bakın dedim sizin. “E hocam, içtihatta fark olur.” Dedim ki, ben içtihat farkıyla meşgul olmuyorum. Anlayış farkları olur. Ama burda bir anlayış farkı yok. Allah’ın ayetinin anlamının değiştirilmesi var. Anlamının işlevsiz hale getirilmesi var. Peygamberimizden de bunlar delil almış değiller. Mesela peygamberimizin hadisini yazmışlar oraya. O kitapta var. Şunu delil aldık diyorlar.

Eyyumemreatin nikaha bi gayri veliyyiha ve nikahuha batılın batılın batıl

“Hangi kadın velisinin onayı olmadan evlenirse, onun nikahı batıldır batıldır  batıldır.”

Evlenme fiilinin faili kim burda? Kadın değil mi? Özne. Bak peygamberimiz de kadını özne yapmış. Bir de velisinin izni olmadan, veli de zaten babadır, ailenin ileri gelenleridir, ya da devlettir, otoritedir. Peygamberimiz bunları da açıklıyor. Yerine göre.E burda sadece bir onay makamı. Sen burda tutuyorsun, kadın taraf olamaz diyorsun ve bu hadisi delil getiriyorsun. Bu hadis buna delil olur mu? E sonuçta siz şimdi başa taç ettiğiniz mezheplere, hadi buyurun uyun bakalım dedim. Ben asla uymuyorum dedim. Hiçbir tanesini de kabul etmiyorum. Kabul ettiğim bazı görüşleri var tabi. Bazı çok mükemmel görüşleri de var bu mezheplerin. Ama ben hepsine bakarım, Kuran ve sünnete aykırı oldukları zaman, hiç kusura bakmasınlar, ben hesabı Allah’a vereceğim.

 Tabi sonra çok güzel bir sohbet oldu orda da. Onlar da şöyle söylediler; “Hocam “ dediler. “Bu gerçekten çok büyük bir problem” dediler. Ve şunu söyledim, dedim ki “ Kardeşim bakın, bir gayrimüslim kadın, Müslüman olmak istese, Müslümanlıkta işte kadına verilen şeyler buymuş diye, gördüğü zaman ne der? Bu Allah’ın dini olamaz der.” Demez mi? Peki bunun günahını kim çekecek? İşte zaten bu, Allah’ın dini olamadığı için, bizim iddiamız boş. Ondan dolayı bakın, bu gün aleme rezil oluyoruz. Allah’ın  kitabı elimizde olmasına rağmen.

Bir kesit verdim size bakın. Bu kesiti size onlarca konuda veririm arkadaşlar. Bizim internet sitemizde bunlar var. Ama ben bu sohbetlerde fıkhi konulara pek girmek istemiyorum. Ama bunu burda neden anlatıyorum? Bu önemli bir hatıradır. Çünkü Siirt Türkiye’de önemli bir şehirdir. Dini hayatımız açısından önemli bir şehirdir. Ordaki hatıralar, böyle kayda da geçmiş olsun, sizin de haberiniz olmuş olsun diye, bir de bu arada böyle önemli bir meseleden haberdar olmuş olasınız diye anlatıyorum. Şimdi problemin büyüklüğünü her defasında görüyorsunuz değil mi? Yav kardeşim, Allah bize kendi kitabını vermiş. Bundan daha büyük nimet olur mu? Biz de onu bir kenara bırakmışız. Bırakmış mıyız, bırakmamış mıyız? Şimdi açıkça ortada değil mi? E bari Kuran’a dayanıyorum deme yav.

Şimdi bu usul-ü fıkıhta diyor ki; bu mezhepler, biz önce Kuran’ı delil alırız sonra sünneti. Ben de diyorum, onu benim kavuğuma anlat! Herhalde bundan sonra siz de söylersiniz bunu. Ben öyle deyince karşı taraf manasını anlamıyor. Diyor ki “Bu adam mezhepsiz falan filan.” Ondan sonra icma ve kıyas diye bir delil çıkarılmış. Onu da onlara anlattım. Dedim ki, yahu Allahu Teala bu din için diyor ki ;

El yevme ekmeltu lekum dinekum    (Maide,3)

“Ben bu gün sizin dininizi tamamladım, olgunlaştırdım.”

Ve etmemtu aleykum nimeti

“Size olan nimetimi tamamladım.”

Ve raditu lekumul islama dinen

“Bu islamın da sizin dininiz olmasına razı oldum.” Yani onayladım.

Peki o zaman siz öyle bir sistem kuruyorsunuz ki, icma ve kıyas diye, habire şeriat üretmeye devam ediyorsunuz. Üretim devam ediyorsa bir eksiklik var demektir. Allah diyor ki, olgunlaştırdım. Daha ne ilavesi yapacaksınız olgunlaşmış bir dinin üzerine? Yapacağınız şey bu dini anlamak ve uygulamaktır. Muhterem arkadaşlar, bizim karşılaştığımız sıkıntıların tamamı budur. Biz bunu her vesile ile ortaya koyuyoruz. Siirt müftüsü çok güzel bir şey söyledi. Dedi ki ,” Ya hocam!” Ama ben bu konuşmaları yapmadan önce söyledi. Zannedersem bu konuşmalardan sonra artık onu söylemez. “Hocam” dedi, “Tamam, biz bu mezheplere uymak zorunda olmadığımızı biliyoruz da, bir problemle karşılaştığımız zaman, elimizde bir başka çözüm olmadığı için mecburen yine onlara gidiyoruz.” Bu doğru bir söz. Yani şey değil. Bir çözüm olmayınca ne yapacaksın?

Aynı şey Enes hocanın memleketinde olmuş değil mi? Siz de anlatıyorsunuz. Bu mezheplere uymayalım bari dedikten sonra ne yaptılar Doğu Türkistan’da? Bir sistem ortaya koyamayınca uymak zorunda kalmışlar. Ama hamdolsun bizim bir farkımız var. Şu Süleymaniye Vakfında yaptığımız çalışmaların farkı var. Biz hep alternatif ortaya koymadan konuşmuyoruz. Bu sistemi yazıyoruz. Mesela ben onlara götürdüm. Bak şöyle yapılacak, evlenme şöyle olur Kuran ve sünnette, boşanma şöyle olur. Kadının boşanma hakkı şudur, ki hiçbir mezhepte, üzeri küllenmiş, yoktur. Yazılı olarak götürdüm.Bak işte bu, alternatifsiz falan değil. Herşey burda var. Evet yani biz bu şartlar altında, yani biz bu gelenekle hareket edersek, daha çok daha ……………..(buradaki sözü anlaşılmıyor) Allah bize akıl vermiş, izan vermiş, bu çalışmaları yapıp bütün dünyaya anlatma mecburiyetindeyiz.

Geçen hafta da söylemiştim, bizim bu vakfın en büyük eksiği tanıtım eksiğidir. Eminim ki gerekli tanıtımı yapabilsek, hiç şüphem yok, dünyada bir numara olacaktır. Asla şüphem yok, çünkü mesela şu anlattığım şekilde bir çalışmayı, ben herhangi bir yerde ne gördüm, ne de duydum. Ne yapılıyor? Yapılıyor çalışmalar. Orda Tillo müftüsü dedi ki, işte” biz “dedi, “Riyad’da okurken, sizi yakından takip ederdik” dedi. Riyad’da okumuş.”Sizi yakından takip ederdik, sizin çalışmalarınızı. Yav biz bu hocaya destek için ne yapmalıyız falan diye arkadaşlar kendi aramızda otururduk, konuşurduk, planlar projeler yapardık. Ama bir şey olmadı şimdiye kadar. Ve biz orda” dedi “çalışmalarımız işte bize hocalar, Kuran ve sünnet esastır, dersler verirlerdi ve tercih yaparlardı.” Dedim ben sizin tercihlerinizi biliyorum. Ne yapıyorlar? Alıyor, Hanefi mezhebi şöyle demiş, delili şu, şafi böyle demiş, delili bu, Maliki böyle demiş, delili bu, Hanbeli böyle demiş, delili bu. Anlattıktan sonra, ben bunlardan şunu tercih ediyorum. Kardeşim bu bir çalışma değil. Bu bir çalışma değil. Sen evvela, hanefinin delili bu demişsin, bakayım bu ona delil olur mu olmaz mı? Biz ona bakıyoruz. O konunun, bu delili olur mu, adam delil almış diye? Şu mezhep bunu delil almış, delil olur mu olmaz mı, buna bakalım. Buna bakalım. Ama hamdolsun biz işin o tarafına baktığımız için Cenab_ı Hak çok ciddi şeyler lütfediyor.

E şimdi, adını vermeyelim de duyulmasın, fakat Enes Hoca çok büyük bir internet sitesi, ikiyüz tane çalışanı olan, yani ikiyüz tane ilim adamı çalıştıran Arapların bir internet sitesine bir tane soru sordu. Enes hoca tam böyle alnının ortasından vurur gibi soru soruyordu. Biz gene burda epeyce konuştuk. İşte Ataullah bir taraftan, Yahya, işte Mehmet hoca, ben falan, onu epeyce yumuşattık soruyu. Enes hocanın dediği şekilde sormadık. Çok nazik hale getirdik. Şimdi o soruyu sorunca cevap vermek kolay değil bu sorudan sonra. Bu defa Enes hocanın internetini şeye kapadılar. Bir daha ordan soru gelirse giden soruları artık almıyorlar oraya. Engelleme koymuşlar önüne. Şimdi adamların elinde geniş imkanlar var. İnşallah biz de tanıtım eksikliğimizi giderebilirsek, hiç şüphem yok burası bir numara olacaktır Allah2ın izniyle. Çünkü onun alt yapı çalışmaları yani aşağı yukarı bitmiş sayılabilir.

Bir katılımcı: – ……………………………………………………………………………(anlaşılmıyor)

Dili bilmek bir şey değil ki Ahmet bey. Dili bilmek bir şey değil. Bakın şu anlattığım şekildeki bir evlilik şeyini, herhangi bir kitaptan, herhangi bir ilim adamından bulamazsın, yok. Çünkü bu bakış açısı yok onlarda. Şimdi onlar prensip olarak “ulema doğru yapmış” tan hareket ediyorlar. Biz öyle hareket etmiyoruz. Biz bir konuyu araştırdığımız zaman şöyle diyoruz. Farzedin ki biz peygamberin (s.a.v.) vefatından hemen sonra Müslüman olmuş bir kişiyiz. Hiçbir mezhep çalışması yok. Elimizde Kur’an-ı Kerim var, bir de peygamberimizden gelen bilgiler var. Biz buna göre, bu problemi nasıl çözeriz diyoruz. Evvela öyle bir problemi çözüyoruz. Ondan sonra mezheplere bakınca böyle patır patır hatalar hemen kendiliğinden gözüküyor. Bizim hiç uğraşmamıza lüzum yok. Ve çok çabuk sonuç alıyoruz. Öyle bakıyoruz. Ama onlar öyle bakmıyor ki. Bunlar doğru yapmış, şu mezhep, bu mezhep, bu mezhep, bu mezhep. Onların arasından bir seçim yapıyor. Yani mevcut arasından bir seçim yapıyor. Yani yeni bir üretim yapmıyor. Tamam mı? Peki şimdi bu kadar kafi.

Biraz Zariyat Suresinden okuyalım. İki haftadır hiç okuyamadık. Ama şu oldu, bu sabah müftü bey dedi ki, dün akşam da söyledi “sizin bu gelişiniz” dedi, “çok güzel,çok bereketli oldu ama, yıllarca konuşulacak galiba” dedi. Geçekten Kur’an-ı Kerim’den söylediğiniz zaman, hem çok rahat oluyorsunuz hem de son derece etkili oluyor. Tabi etki sizde değil, etki Allah’ın ayetlerinde. E siz de o ayetleri dile getirme şerefini yaşıyorsunuz. Çünkü orda Allahın ayetini söylemek çok büyük bir nimet. Şimdi Zariyat Suresinden devam edelim. 41. Ayette kalmıştık değil mi?

Ve fi adin iz erselna aleyhimurrıhal akim.     (Zariyat,41)

Şimdi yukarıda bir ibretten bahsederek geliyor. Daha önce işte Firavun’dan bahsedilmişti.

“Ad kavminde de sizin için bir ibret vardır. Onların üzerine , köklerini kurutan bir rüzgar göndermiştik.”

Sekiz gece yedi gün sürmüştü değil mi? Rüzgar geliyor. Orda Ahkaf denilen kum tepeleri var. Bunlar çok zengin insanlar.

(Bir katılımcı): – Yedi gece sekiz gün.

Yedi gece sekiz gün süren bir rüzgar. Bu rüzgar kum tepelerini bunların üzerine yığıyor. Şimdi onların o şehirleri keşfedilmiş yeni, 12 metre kumun altında kalmış. Tamamen yokolup gitmiş. Halbuki mesela bu, bunlarda bir İrem şehri var ki, hala şiirlerde falan anlatılır. Bağ-ı İrem diye. İramedetil imad elleti lemyuhlak fil bilad. İrem şehri. Yüksek sütunları olan şehir. İşte o buldukları şeyler, hala o yüksek sütunlar var. İnternette resimleri yayınlanıyor. İnşallah bir tepegöz falan oluşturabilirsek, burda belki gösterme imkanımız olur.

……………………………………………………………………(anlaşılmıyor)

Şimdi power pointler var. Şu anda bizde yok. Olduğu zaman inşallah şey yaparız. Şehir çok zengin ve bunlar da çok güçlü. Yani kendilerini o kadar güçlü hissediyorlar ki, karşılarında kimseyi görmüyorlar. Ayetlerde bu var ama şu anda ayet olarak sen bulursan, şey yapalım. Yani ayetlerde var. İri yarı insanlar. Oyma taşlar içerisinde evler, saraylar yapıyorlar. Böyle muhteşem bir saltanatları var. Ama peygamberlerine karşı gelip, onları dinlemedikleri için, 12 metre boyunda, ölçmüşler, o kumun altında kalıyorlar. Her şeyleri kaybolup gidiyor. Dünya da gidiyor, ahiret de. Şimdi biz de, yani orda ibret alın diyor ya Allahu Teala, biz bunları nasıl ibret alırız ? Biz de Ad kavmi gibi yapmıyor muyuz? Şimdi az önceki örneğe bakın, yani Kuran’a. Aile gibi bir konuda, ailenin kuruluşu Kur’an-ı Kerim’e uygun değil. Zaten kadınlara hiç boşanma hakkı vermemişsiniz, o da Kur’an’a uygun değil. Halbuki Kuran’da bunların hepsi var. Kadını satılık mal haline getirmişsiniz. Kur’an-ı Kerim, kadınla erkek arasında denklikten bahsediyor.

Ve le hünne mislüllezi aleyhine bil ma’ruf                (Bakara, 228)

“Erkeklerin lehine olan, marufa göre aleyhine olanın dengidir.”

Yani hak ve görevler arasında bir denge olduğunu Cenab-ı Hak bildiriyor. Hiç köleyle efendi arasında bir denklik olur mu? Kadını köleye benzetiyorlar. Satılık mal gibi değerlendirdiğiniz şeyde bir dengeden bahseder misiniz? Şimdi biz çıkıp söylüyoruz. İslam, kadına çok büyük önem vermiştir. Ki gerçekten çok büyük önem vermiştir. Kur’an-ı Kerim’e baktığınız zaman, Allah-u Teala kadına, pozitif ayrımcılık yapmıştır. Çok açıktır. Zaten bunu ayette kendisi söylüyor Allah-u Teala. Nisa suresi 34. Ayet.

Fes salihatu kanitatun hafizatun lil gaybi                  (Nisa, 34)

“Saliha kadınlar,yani iyi kadınlar,itaatkar kadınlardır.”

Bizdekiler bu itaatkarı,kocasına itaatkar diye tercüme ediyorlar. Halbuki öyle değil.

(Bir katılımcı):- Öyle olsun hocam.

Öyle olsun da. Bakın şimdi kocasına itaatkar dediğiniz zaman, itaatin bir kuralı olmaz, Mecit bey. Kuralı koca koyar. Halbuki Allah-u Teala, başka ayetle, ayetler arası ilişkilerle açıklarsanız olayı, netleşir. Erkekler için de itaatkar. Aynı kelime erkekler için de kullanılıyor, kadınlar için de kullanılıyor. Şimdi bulacak yerini. Ahzap suresi 35. Ayet. Şu işe bak, enteresan. Nisa 35, Ahzap 35. Burda da bazen bir tevafuk oluyor ama ben bir şey yakalayamadım. Ama böyle bir şeyler var.

(Bir katılımcı): -Şifre!

Şifre? Hayır! Kur’an-ı Kerim’de şifre olmaz. Şifre olan kitap mübin kitap olmaz. Açık kitap olmaz. Öyle şey olur mu? Şimdi 33. Sure Ahzap, onun 35. Ayeti. Bak.

İnnel müslimine vel müslimat                       (Ahzap, 35)

“Müslüman kadınlar ve müslüman erkekler”

Vel müminine vel müminat

“Mümin kadınlar ve mümin erkekler”

Vel kanitine vel kaninat.

İşte “kanitin”. İtaatkar erkekler. Ve “kanitat”. İtaatkar kadınlar. Şimdi siz  “kanitat” a, kocasına itaat eden eden diye mana verirseniz, “kanitin” e ne mana vereceksiniz? O zaman karısına itaat eden demek zorundasınız. Orda o manayı ver, burda başka mana ver , olmaz. Ama maalesef böyledir. Yani verilen mana böyledir. Tefsirlere bakın görürsünüz.

Şimdi burda muhteşem bir şey ortaya çıkıyor. Kadın da erkek de Allah’a itaat ediyor. Yani objektif kurallar içinde işi yürütüyorlar. Kuralı koca ya da kadın koymuyor. Kuralı Allahu Teala koyuyor, hem kadın için hem erkek için. Bir de diyor ki, Nisa 35’e döndük;

Salihatu kanitatun

İyi kadınlar, Allah’a itaat eden kadınlardır.”

Hafizatun lil gayb

Kimse yokken, kendilerini koruyan kadınlardır.”

Çünkü o zinada dört şahit getirme şartı ile ilgili ayetlerin tamamı sadece kadınlar içindir. Erkekler için değildir. Yani zina eden kadınların, dört şahitle ispatı şartı getirilmiştir Kur’an-ı Kerim’de. Dört şahitle ispat çok zor olduğu için, kötü niyetli kadınlar bunu kendi , afedersiniz edepsizlikleri için bir yetki olarak kullanabilirler. Çünkü üç kişi çıksa, üçünü de iftiracı kabul edip seksen değnek vuruyorsunuz. İşte Allahu Teala diyor ki bak; bunlar, kimsenin olmadığı yerde de namuslarını korurlar. Niye koruyor? Bima hafizallah.Allah onları koruyor ya, ona karşılık. Bak Allah kadınlara işte pozitif ayrımcılık yapıyor. Öyle bir şekilde koruyor ki kadınları, dört şahit gelmedikçe, hepsini iftiracı sayıyor ve dayak atıyor. O zaman sakın siz de bunu kendinize verilmiş bir ruhsat olarak görmeyin. Allah’ın sizi bu korumasına karşılık, siz de kendinizi koruyun. Tam bir pozitif ayrımcılık değil midir? Çünkü kadınlarda yapı olarak bir zayıflık vardır. Onu Cenab-ı Hak kendisi koruyarak, o zayıflığı gideriyor. Şimdi Allah-u Teala, gerçekten vermiş Kur’an-ı Kerim’de, eksik yok. Ama siz onun, uygulamaya, yansımasına baktığınız zaman, hiçbir şey kalmamış. Ve şu okuduğunuz ayet-i kerimede, Kur’an-ı Kerim’le alakası olmayacak şekilde anlamlandırılmış oluyor.

(Bir katılımcı): -………………………..(anlaşılmıyor)

Senin öyle soracağını anladığım için, ben şimdi konuyu yine mecburen değiştireceğim. Şimdi erkek karısını dövüyor ama kadın erkeği dövmüyor diyorsun değil mi? Devli misin sen? Evlen o zaman görürsün. Şimdi gerçekten bu ayeti kerimeyi bu vesileyle açıklamış olalım da. Esasında yoktu. Şeyden, bu ayeti açıklarken, ayetler arası ilişkileri kurarak açıklarsanız, o zaman ne muhteşem bir şeyin ortaya çıktığını göreceksiniz. O zaman artık gene mecburen konuyu değiştiriyoruz. Önemli değil, bunu açıklayalım bu akşam yeter. Çünkü bu da önemli bir husus. Nisa suresi 34. Ayet. Evet şimdi burda;

Er ricalu kavvamune alennisa            (Nisa, 34)

Erkekler, kadınlar üzerinde hakimdirler

Bir yetkileri vardır. Var bak Mecit bey yani, korkma üzülme, senin de hakkın veriliyor. Cenab-ı Hak kimsenin hakkını zayi etmez. Şimdi bu erkeklerin kadınlar üzerinde hakimiyeti de, bedava bir hakimiyet değil. Karşılığı var.

Bima faddalallahubaduhum ala bad             (Nisa, 34)

Allah’ın birini diğerine üstün kılması karşılığında

Bu üstünlük nedir? Tüm erkekleri düşüneceksiniz. Fiziki güçtür, o kadar. Fiziki güçtür. Çünkü fiziki yönden erkekler güçlü olduğu için eşlerini koruyabilirler. Bu bir. İkincisi de var.

Ve bima enfeku min envalihim                     (Nisa, 34)

Ve mallarından karılarına harcamaları sebebiyle. Çünkü kadın çok zengin olsa bile, onu geçindirme görevi erkeğe aittir. Öyle bir sistem kurmuş ki mesela Kuran ve sünnet, kadına çalışma yasağı hiçbir şekilde koymamış. Ama çalışma zorunluluğu da koymamış. Yani öyle bir sistem ortaya koymuş ki, kadın çalışmayabilir. Çalışırsa bu defa zevkine çalışır. Çalışmasını da yasaklamamış. O zaman ne oluyor? Yıpranmasını engellemiş oluyor. Sonra geliyoruz

Fessalihatun kanitatun hafizatun lil gayb

“İyi kadınlar itaatkar kadınlardır.” İşte Ahzap 35’ te de gördük.

Kanitatun” un karşılığı “kanitin” de var. Erkekler de itaatkar. O zaman burda “kanitat”a kocasına itaat manasını verirsen, orda da karısına itaat manası vericeksin. Kuralı belirleyici karı ve koca olacak. Ki tam bir kargaşa olur. Anarşi olur. Başka hiçbir şey olmaz. Halbuki her ikisi de Allah’a itaat eden olduğu zaman, kuralı Cenab-ı Hak koyar, Allah’a itaat çerçevesinde, objektif kurallar çerçevesinde aile yürütülür. Birbirleriyle ilişkiler o şekilde yürür. Şimdi gelelim;

            Men la hu tehafune nüşuzehunne                  (Nisa, 34)

            “Nüşuzundan korktuğunuz kadınlar

Nüşuz ne demek?

            (Bir Katılımcı) :-Huysuzluk

            Huysuzluk. Tabi bu en kolay taraf. Peki huysuzluk diyelim. Hep öyle söylüyorlar.Serkeşlik diyorlar. Yani başını çekip bir tarafa gitmesi falan. Bu “nüşuz” kelimesi erkekler için de geçiyor.

           Ve inimraetun hafet min ba’liha nüşuzen ev i’raden              (Nisa,128)

           “Bir kadın,nüşuzunden ya da kendisinden yüz çevirmesinden korkarsa……”

           O zaman bu nüşuz kelimesine öyle bir mana vereceksiniz ki,hem kadına uygun olsun,hem erkeğe uygun olsun. Şimdi burda bir başka mana ver, orda bir başka mana verdiniz mi bu olmaz. Şimdi bakalım şurda nasıl bir mana vermişler. 34. ayet.

             “Başkaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin.” Başkaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin. Peki kadın da kocasının başkaldırmasından mı endişe edecek? Bir de oraya bakalım. Nisa 128’i açın.

             “Eğer bir kadın kocasının geçimsizliğinden ….” E niye sıra kocaya gelince geçimsizlik diyorsun da kadına sıra gelince başkaldırma diyorsun? Peki sizdeki meallerde ne geçiyor? Farklı bir şey veren var mı? Nedir?

              (Bir Katılımcı) :-……………………………………………(anlaşılmıyor)

              Başkasını tercih edeceğinden veya kendini terk edeceğinden. Peki 128’de öyle demiş. O meal 34’te ne demiş?

              (Aynı Katılımcı):- İffetsizlik edip, aileyi yıkacağından korktuğunuz kadınlar…

              İffetsizlik edip, aileyi yıkacağından korktuğunuz. Gene aynı mana değil. Serkeşlik ne demek? Başını alop gitmek. Aynı mealden iki ayrı ayet. Ben de aynı mealden okudum.

              (Bir Katılımcı) :-……………………………………………(anlaşılmıyor)

               34’e mi söylüyor?

              (Bir Katılımcı) :- Nüşuz kelimesini kullanmış, sözlük olarak vermiş.

              Nasıl yazmış?

              (Bir Katılımcı) :-……………………………………………(anlaşılmıyor)

              Karşı cinsin cinsel arzularını tahrik edecek şekilde davranıp, uygunsuz davranışlar. Tamam. Kadın için onu söylemiş. Erkek için 128’de ne söylemiş?

               (Bir Katılımcı) :- Burda sözlüğe bakın diyor. Sadece nüşuz geçmiş. Arka sözlüğe bakıyoruz. Orda aynı kelime.

              Karşı cinsi tahrik edici davranışta bulunursa erkek. E bir erkeğin dörde kadar evlenme hakkı var. Gerçi bu meal doğruya en yakın meal. Hakkını vermek  lazım. O mana doğru. Sadece orda bir uyum eksikliği var, o kadar. Başka bir şey yok. Şimdi Kur’an- Kerim’de yani çok dikkatli bakan insanlar, Kur’an-ı Kerim’i sözlük olarak da kullanabilirler. Ama bu konuda çok dikkatli bakmak lazım. Allah-u Teala önemli kelimelerin anlamını kendi vermiş. Başkasına bırakmamış. Çünkü zamanla sözcüklerde de kelime kaymaları oluyor. Bütün sözcüklerde oluyor. Arapça sözlüklerde de var. Ben o kadar şey yapmıyim, çünkü vakit dar. Bu kadar söyliyim de fazla sizi meşgul etmiyim. Bunun detayını görmek isteyenler, bizim internet sitemizde “Kadının dövülmesi” diye bir konu var ayrıca, biz yayınladık. Ordan okursunuz detaylı bir şekilde. Oraya temas etmiyorum , fazla vaktinizi almamak için. Gerçi oraya, kelimenin bu şekildeki anlamını da koymadık. İnşallah bir ara koyarız. Yani size söylemediğim orda da yok. Şimdi vakit dar olduğu için ona girmiyorum.

             Şimdi “nüşuz” kelimesinin kökü “yeşz”. Bir tümseğe verilen addır. Kadın erkek ilişkilerinde de eşlerden birinin bir başkasını gözüne kestirerek, onu yani şöyle düşünün, mesela kadın kocasının yanında gezerken, gözü başka erkekte, ya da erkek karısının yanında gezerken gözü başka kadında. Tamam mı? Peki, bu başka erkekte, başka kadında olma işi, ileri noktalara kadar da gitmiş olabilir. Şimdi erkek evlenebilir bir başka kadınla da, kadın başka erkekle evlenemez. Şimdi böyle yaptığınız zaman, bakın iki ayette de uygun düşüyor. Şimdi öbüründe, erkek başka bir kadınla evlenebildiği için, ayet diyor ki;

             Ve inimraetun hafet min ba’liha nüşuzen ev i’raden

             Kadın bakıyor ki, kocasının gözü başkasında ve kendisinden de yüz çevirecek, o zaman onunla bir anlaşma yapsın diyor ayetinde. Anlaşma yapsın, çünkü kıskançlık vardır diyor herkeste. Bir anlaşma yapsın. Kadınlarda da kıskançlık vardır, erkeklerde de . Tamam beni de terk etme artık, onunla evleneceksen evlen. Bir anlaşma yapsın. Çünkü bunun bir orta yolunu bulmak lazım. Orda sulhten bahsediyor ayet. Ama kadının gözü başka erkekte olduğu zaman, erkekle anlaşma yapamaz ki. Anlaşma yapamaz. Çünkü kadın, bir başka erkekle birlikte olamaz ki. Yani ikinci bir evlilik yapamaz ki evli bir kadın. O zaman bunun çözümü farklı olmalı. Burda da bir şey var.

              “Vellati tehafune” de havf kelimesi var. Havf kelimesi, bir bilgiden, ya da kuvvetli bir zandan doğan korkudur. Yani bakıyorsunuz, böyle mesajlaşma var, mektuplaşma var, ya da eve giren çıkan var, ya da başka. Yani elde bir delil olması lazım, kuruntu değil. Bir delil. İşte burda “vellati tehafune nüşuzehunne”. Peyamber (s.a.v.) veda hutbesinde bu konuyu anlatıyor. Diyor ki:

              “Hiçbir kadın, evinin sergisini, kocasının hoşlanmadığı bir kişiye çiğnetmesin.” Yani evine kocasının hoşlanmadığı kişiyi almasın.Çünkü kuşku, orda başlar bu iş. Ondan sonra, aynen bu ifadeleri kullanarak, eğer bir kadın açık bir fahişelik yaparsa diyor, ona nasihat edin, en ileri noktasını söylüyor peygamber. Onun yatağını ayırın ve dövün. Eğer itaat ederlerse başka bir şey aramayın. Nedir burda, kadının gözü başka erkekte, hatta onunla da ilişkiye bile girmiş olabilir. Nur suresinin 6.,7.,8.,9. Ayeti. Orda Allah-u Teala diyor ki:

              Vellezine yermune ezvacehum velem yekun lehum şuhedau illa enfusuhum

              “Eşlerine zina suçu atanlar,ama kendilerinden başka şahitleri yok.” Bu ne demektir? Kendisi görmüş demektir. Gözüyle görmüş. Gözüyle görmesine rağmen, bu benim karım zina etmiştir diyene, Allah “Sen iftiracısın.” diyor. Bak, kadın bundandaha fazla korunur mu? Pozitif korumacılık dedik ya işte, bundan daha fazla kadın korunur mu? Diyor ki dört tane şahit getir. Nası getireyim ya Rabbi ben bunu? O zaman ne demektir? Sen istersen bu kadını dışarı atmayabilirsin. Sahip olursun. Peki ne yapıyim? Ben bu kadını ihbar etsem, ispatladığım zaman bunun cezası nedir? Yüz değnek. Yani dayak yiyecek. E bir de aleme rezil olacak. Ben de rezil olacağım. Çünkü çoluğum var,çocuğum var, şu var, bu var. Bir sürü şey. Burda, ya ben bunu tutarım, ama nasıl tutacağım? İşte Allah dövün diyor. Dövün diyerek senin de şeyini rahatlatıyor. Seni de rahatlatıyor, kadını da rahatlatıyor. Çünkü kadın da suçunu bilir ve rahatlamak ister o an. Çünkü problem halledilsin. Ve kimseye de duyuramıyorsun. Ağzından bir laf çıksa diyelim bir yere, bu kadın zina etti, hemen Allah sana iftiracı damgasını vuruyor. İftiracı damgasını vuran Allah.  Başkası değil. O zaman kimseye de söylemiyorsun. Parçalanacak mısın? O zaman nasihat et,yatağını ayır, döv!

               Fe in ata’nakum                    (Nisa, 34)

               “Eğer itaat ederlerse, yola geldilerse

               Fe la tebğu aleyhine sebila

               “Artık başka bir yol aramayın.”  Yani çıkıp da şikayet falan etmeyin. Ya da boşamayın da demiş oluyor.

              (Bir Katılımcı):- Gözümüzle gördüğümüz zaman ne olacak?

               Gözünle gördüğün zamanla ilgili amca burası. İşte Allah böyle diyor yani. Ayetlerde diyor. Bak tekrar ayeti okuyayım sana. Ben amcamın geldiğini bilmiyordum, daha şimdi gördüm.

              (Bir Katılımcı):- Hocam, adamın melek olması lazım.

              Allah ne yapıyor? Kol kırılır yen içinde kalır demiş oluyor.

              (Bir Katılımcı):- Hocam, şimdi gördükten sonra  iftira olur mu?

              Allah iftira diyor buna ben demiyorum.

              (Bir Katılımcı):- Hocam kendi kendine yemin etme olayı var ama şahitlik konusunda.

              Şimdi tamam. O zaman sizi tatmin edene kadar konuşmam lazım.

              (Bir Katılımcı):- Hocam, tam tersi olursa, kadın görürse erkeği? Ne olacak hocam?

              Kadın da görür söylerse dört şahit getirmeden, iftiracı sayılır.

              (Katılımcılardan sorular,sorular…)

              O zaman hiç anlamamışsınız benim söylediklerimi. Tekrar etmem lazım. Hiç anlaşılmamış anlattıklarım. Hiç anlaşılmamış. Dikkatle dinleyin.

Şimdi kadın erkeği niye dövsün? Erkek karısını ayırmadan, ailenin devam etmesi için aranan bir şart. Aile devam etsin diye konan bir çözüm bu. Orada da erkeğin de şeyi gidiyor. Hani çatlasın mı, patlasın mı, öldürsün mü? Orda birçokları öldürmeye kalkışır. Onda adamı rahatlatacak bir şey vermiş Cenab-ı Hak. Yol göstermiş. Ha git söyle, çık da şikayet etmek istiyorsan et. Onu yasaklamamış. Ama rezil olursun. Her zaman kolay mıdır bu? Ama siz şimdi oturup rahat rahat şey yaparsınız. Biz şimdi müftülükte uzun sene kaldığımız için, insanların ne hale girdiğini çok yakından gördük bu olaylarda. Öyle o kadar kolay mı? Çoluğun var çocuğun var. Toplumda bir itibarın var. Bazen boşayamıyorsun da. Mümkün de olmuyor. E ne yapıcaksın?

               (Bir Katılımcı):- Hocam, arkadaşımız diyor ki,erkek evlenme müsaadesi olduğu halde, ikinci evliliği yapabilecekken evlenmiyor. Erkek zina yaparsa?

Yav,o kafayı lüzumsuz bir şeye takmış. Yav orda olay hukukun yolunda gider. Burda kadını evde tutmanın bir yolunu gösteriyor Cenab-ı Hak. Onlan bu hiçbir alakası yok. Olay, bunla o farklı bir şeydir. Onlan bunu niye kıyaslıyorsunuz? Bu kadının ailenin bir parçası olarak devam etmesi için çözümü gösteriyor Cenab-ı Hak, tamam mı? 128’de onu söylüyor açıkça. Çünkü olayın kadınla ilgisi olduğu zaman boyutu farklıdır, erkekle ilgili olduğu zaman boyutu farklıdır. Bütün dünyada bu böyledir. Kadınla erkek arasında fark var. Ona bakacaksın tabi. Yani bakın bir de şu var. Allah kimseye göstermesin tabi ama oluyor olaylar. Erkek, kadın bir başka erkek ilişkiye girdiği zaman, onu doğuracağı çocuğun babası, bu erkek olacak hukuken. Öyle değil mi? Hukuken o olacak. Ama erkek bir başka kadınla ilişkiye girdiği zaman o kadının doğuracağı çocuğun annesi, bu kadın mı olacak? Onun için olayı aynı değerlendiremezsiniz. Öyle şey mümkün değil. Ve yani hayatın gerçekleri var. Tamam şikayet ediyorsan et. Allah onun da kapısını kapamamış. Şikayet etmene de müsaade etmiş. Nur suresinin o ayetinde diyor ki,tamam, senden başka şahit yok mu, sen gördün değil mi? Sen çıkarsın dört kere dersin ki;” Bu kadın zina etmiştir. Ben doğru söylüyorum bu konuda” diye, şahitlik sözüyle, “Ben şahitlik ederim ki doğru söylüyorum.” dersin. Beşincisinde de “ Eğer yalan söylüyorsam, Allah’ın laneti üzerime olsun” dersin. Ha kadına da eşit bir savunma hakkı vermiş Allah. Bak gene savunmasız bırakmamış. Kadın da kalkar dört kere der ki… Tam eşit bir savunma hakkı. Erkek dört kere diyor ki “ Bu kadın…..ve ben doğru söylüyorum “ diyor. Tam bunu tersi, şeyde, matematikteki artı eksiyi düşünün. Mesela m artı, m eksi, hiç şeysi yok.Aynı cümlelerle söylüyor. Diyor ki, “Ben şahitlik ederim ki, bu adam yalan söylüyor.” Sonunda da yine artı eksi şeklinde “Eğer o doğru söylüyorsa, Allah’ın laneti benim üzerime olsun.” diyor. Böylece kadın da şeyden kurtuluyor. Erkek de o çocuğun babası olmaktan kurtuluyor eğer bir çocuk doğacaksa. Ve tabi bunlar da ayrılıyor. Ama dediğim gibi, her zaman bu iş bu kadar kolay olmaz. İnsanın bir sosyal mevkii olur, eşi olur,şu olur, bu olur. Yani bu, çok zor bir şeydir.Allah kimseye göstermesin. Şimdi Cenab-ı Hak burda bir de, evliliği bozmadan çözüm yolunu gösteriyor. Ki bunu peygamberimiz, veda hutbesinde çok daha açık ifadelerle söylemiş. O açık ifadeler, bizim internet sitesinde var, görürsünüz. İşte kadının dövülmesi burda Cenab-ı Hak tarafından meşru kılınmış. Hadisle ayetler arası ilişkiyi kurduğunuz zaman, bu net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ha iş zina noktasına gelmeden de bu olabilir. Elde emareler varsa. Çünkü aileyi kurtarmak… Ha onu öyle de yapabilirsiniz. Öyle yapma yerine bir başka şekilde evliliğe de son verebilirsiniz. Allah ona da şey yapıyor. Ve burda devam ediyor, diyor ki:“ Baktınız ki bunlar anlaşamadılar”

Fe in hıftum şikaka beynihima  (Nisa,35)

 “Aralarının  ayrılacağından korkarsanız

Yani durulmuyor araları,erkek de çıkıp da söyleyemiyor da dışarıya, çünkü söylese bir sürü başına işler açılacak. Bak Allah söyletmiyor zaten. Kadın bundan fazla nasıl korunur? Mümkün değil yani.Hiç bir kanun yapıcının aklına bile gelmez bu.

 Fe in hıftum şikaka beynihima

Eğer aralarının artık ayrılacağına, bir türlü tutmuyor yani, adam kabullenemiyor. O zaman diyor ki

 Feba’su hakemen min ehlihi ve hakemen min ehliha (Nisa,35)

Bir kişiyi kadının ailesinden, bir kişiyi de erkeğin ailesinden hakem olarak gönderin.”

Gene aile içinde halledilmesidir.

İn yurida islahen  (Nisa,35)

Bunlar, aralarını düzeltmek isterlerse” diyor ki;

Yuveffikıllahu beynehuma  (Nisa,35)

 “Allah onların arasında uyuşmayı sağlar.

Allah da burda bak söz veriyor. Çünkü burda belli bir zaman geçecek.

 İnnallahe kane alimen habira   (Nisa,35)

  “Allah her şeyi bilir ve her şeyden haberdardır”

 Şimdi biz burda ayetler arası ilişkiye göre kadının dövülmesine bir bakın, bir de bizde hep anlatılanlara bakın. Benzerlik var mı? Halbuki bunu peygamberimiz açıklamış.Ayetler açıklamış. Biz şimdi kendimiz, Allah’ın sözünü kendimiz açıklamaya çalışıyoruz. Siz kendinize bir soru sorun. Sizin bir yerde söylediğiniz sözü, bir başka kişinin açıklamasına razı olur musunuz? Bir yerde bir söz söylüyorsunuz, sizin sözünüzü  bir başkası yorumluyor. Doğru yorumlayabilir mi? Doğru yorumlaması için sizi çok iyi tanıması lazım. Ancak ondan sonra doğru yorumlama ihtimali vardır. Ya sen, kendi sözünün yorumlanmasına razı olmuyorsun, Allah’ın sözünü yorumlama hakkını kendinde görüyorsun. Olmaz öyle şey. Allah bu hakkı peygamberine bile vermemiş. Çünkü diyor ki;

 La tuharrik bihi lisaneke li ta’cele bihi (Kıyamet,16)

  Yani Kuran sana indiği zaman, böyle aceleyle ezberleyim diye, hemen okumaya kalkma.

  İnne aleyna cea’hu ve kuraneh  (Kıyamet,17)

 “Onu senin zihninde toplamak ve okutmak bize düşer.” Yani sen peygambersin. Tabi ki onu ezberleyeceksin. “Unutmazsın, korkma!” demiş oluyor.

Fe iza karanahu fettebi’ kuraneh (Kıyamet,18)

Biz okuduğumuz zaman sen sadece okuyuşu takip et.” Yani Cebrail geliyor okuyor, sen onu takip et.

 Sümme inne aleyna beyaneh  (Kıyamet,19)

 “Sonra onu açıklamak bize düşer.” diyor.Kendi sözünü kendisi açıklıyor.

 Peygamberimizin sözleri de zaten Allah’ın yaptığı açıklamalardır. Başka bir şey değildir. O açıklamalar bizim için son derece önemlidir. Çünkü Kuranı doğru anlamamızı sağlıyor. Ama o açıklamayı ayrı bir vadide değerlendirin, Kuran ayetlerini de parça parça edin, sonra da bir sonuca varmaya, kendiniz açıklama yetkisinde olduğunuzu gösterin, işte ortaya çıkan manzara, bu gün yaşadığımız manzaradır. Evet Allah yardımcımız olsun.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın