Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri

9 Ağustos 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bu gün kuranın 56.sure olan Vakıa suresini okuyacağız.

Bismillahirrahmanirrahim.

Biliyorsunuz, surelerin başında besmele geçiyor. Biz de onu her defasında kısaca anlatmaya çalışıyoruz.

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla. Rahman da rahim de aynı kökten gelen iki kelime. Rahman kelimesi arapların pek kullandığı bir kelime değil. Ayette de var değil mi “vemar rahman: rahman da kim”(FURKAN 60) diye soruyor araplar. Rahman kelimesi Allah’a mahsus olmak üzere kullanılan bir kelime. Rahim kelimesi Allah için de insanlar için de kullanılabiliyor. Her ikisinin kökü olan rahmet tabi bir merhamet, acıma duygusu şeklinde tercüme edilir de acı ma duygusu daha çok,  problemi çözemeyecek kişilerle ilgilidir. Mesela Allah kişiye acır derseniz, o zaman bir başkası der ki; niye? Acıyacaksa yardım etsin. Yani ben olsam acırım ama onun her şeye gücü yetiyor diyebilir. Dolayısıyla Allah’ın rahmeti dediğimiz zaman, Allah’ın ikramı demek olur. Bu sebeple bazen bizim sıkıntı gibi gördüğümüz şeylerde Allah’ın rahmeti olabilir. “Ve asa en tekrahu şey’en fe huve hayrun lekum: olur ya bir şeyden hoşlanmayabilirsiniz, o sizin için hayırlı olabilir”. “Ve asa en tuhibbu şey’en fe huve şerrun lekum: belki bir şeyi de seversiniz ama sizin aleyhinizedir”,”vallahu ya’lemu ve entum la ta’lemun: Allah bilir siz bilemezsiniz”. Dolayısıyla, yani Allah’ın rahmeti her zaman bizim hoşumuza giden biçimde bize ulaşmaz. Bazen hoşlanmadığınız bir şeyin de rahmet olduğunu sonradan anlarız. Tıpkı ilk okul birinci sınıfa çocuğu yazdırıyorsunuz. Sabahın köründe kaldırıyorsunuz, önlüğünü giydiriyorsunuz. Kahvaltı yaptırmaya çalışıyorsunuz, ben yemiyorum diyor. Bu saatte kahvaltı mı olur diyor. Ondan sonra çocuğu tıpış tıpış okula gönderiyorsunuz. Bu ne büyük merhametsizlik denebilir değil mi? Çocuk da ağlar bir taraftan. İşte bu merhametsizlik değil. O zaman çocuğa dersiniz ki;  oğlum yada kızım, sen daha sonra bunun ne kadar büyük iyilik olduğunu anlayacaksın. Onun gibi Allah’ın bazı ikramları olur ki biz onu sırada anlamayabiliriz, bize zor gelebilir. Yani sonuç olarak Allah’ın rahmeti, Allah’ın ikramı demektir. Öyleyse bu rahman ve rahim kelimesini öyle şekilde anlamlandırmamız lazım ki birisi yanlız Allah’a mahsus olsun, diğeri insanlar için de söz konusu olabilsin. Madem iyilik ve ikramdır bu rahmet, o zaman rahman: iyiliği sonsuz dersek, Allah’tan başka hiç kimsenin iyiliği sonsuz olmaz değil mi? Dersiniz ki; kardeşim her şeyin de bir sınırı var. Çünkü insanın gücü sınırlıdır. Sınırlı güce sahip olandan sınırsız bir şey beklenmez. Sınırsız güce sahip olandan beklenir o. O da yanlız Allah’tır. Onun içün rahmana iyiliği sonsuz diye anlam veriyoruz. Rahim kelimesine de ikramı bol diye anlam veriyoruz. Çünkü ikramı bol sözü insanlar için de bir sıfat, özellik olabilir. Falan adamın ikramı boldur diyebilirsiniz. Kuranda peygamberimizin vasfı olarak “bil mu’minine raufun rahim”(TEVBE 128) diyor. Rahim sıfatı bir insanın sıfatı olarak da bildiriliyor.

Özet olarak besmeleye şu manayı veriyoruz: iyiliği sonsuz, ikramı bol Allah’ın adıyla.

“İza ve kaatil vakıah: olacak olan olduğu zaman”(VAKIA 1). Buradaki “el vakıah”dan maksat kıyamettir. Olacağı da kesin olan bir olaydır.

“Leyse li vak’atiha kazıbeh: onun oluşu sırasında onu yalanlayacak hiç kimse yoktur”(VAKIA 2). Buradaki “lam”a “fi” manası verebiliriz. Yani oluşu sırasınnda. O olay oldu mu, hadi yalanlayın bakalım dersiniz. Yani kıyameti yalanlayan bir çok kimse var da, olduğu zaman görürsünüz. İşte başınıza geldimi görürsünüz. Yada “fi” manasına değil de, gene “lam: onun oluşumunu engelleyecek olan birisi yok manasına da olabilir. “Kazibe” kelimesi “lafia” “mania” anlamına da kullanılabilir. Yani onun olmasını engelleyecek hiç bir şey de söz konusu değil, hiç kimse de engel olamayacaktır. O olay olacak. Allah kararını vermiş, kuralını koymuş, kıyamet olayı meydana gelecektir, bu kesin.

“Hafidatun rafiah:bu kıyamet/vakıa olayı bazı kimseleri alçaltacak, bazılarını da yükseltecektir”(VAKIA 3). Hani bu dünyada kendini yüksek/üstün gören insanlar var. Onlar ahirette cehennemi boylayacaklar. Ve bütün itibarları ellerinden alınmış olcak, her şeylerini kaybetmiş olacaklar. Kendilerini zarar etmiş olacaklar. Nefislerini zarar etmiş olacaklar. Bu dünyada çok hakir görülen, hor görülen. Bazen itilen kakılan, bazen öldürülen imanından dolayı. Mesela “ashabı uhdud” var. Hendekler açmışlar, ateşler yakmışlar, atmışlar onları hendeklerin içerisine. Bunlar da hendeğin kenarında onların yanışını zevkle seyretmişler. “izhum aleyha kuud ve hum ala ma yef’alune bil mu’minine şuhud”(BURUC 6-7) ateş dolu hendeklerin içerisinde müminler cayır cayır yanarken, bunlar da orada keyif çatıyorlar. İşte o ateşte yananlar yarın ahirette çok iyi noktalarda olacaklar. Yakanlar, bugün keyifli olanlar da çok kötü duruma geleceklerdir. Yani bu işin asıl hesabı bu vakıa, olacak olan olduktan sonra görülecektir. Ortaya çıkacaktır.

“İza ruccetil ardu recca: yer iyice sarsıldığı zaman”(VAKIA 4). Yani şöyle eleğin içerisine buğday koyarsınız. Bazen unu koyarsınız, böyle iki tarafa doğru sallarsınız. İşte “recca” da öyle. Yani yer de öyle elek gibi sallanıyor. Depremlerde de insanlar öyledir. Elek gibi sallandık derler. Sanki elekte sallanıyormuş gibi sallandık. İşte “İza zulziletil ardu zilzaleha: yer yüzü o zelzelesiyle sarsıldığı zaman”(ZİLZAL 1). O depremiyle sarsıldığı zaman.

“Ve bussetil cibalu bessa”. “Bessa” kelimesinin anlamı: bir koyun sürüsünü sürüp götürüyorsunuz. Yada bir sel önüne kattığını sürüp götürüyor. Yahut şurada bir un yığını var, üzerinden su döküyorsunuz. Un yığınının üstüne su döktünüz mü ne yapar? Bir dere oluşturur değil mi? O unu alır götürür. Yada bir buğday yığını üzerine suyu dökerseniz, buğdayı alıp götürür.

Katılımcı: Erezyon.

  1. Bayındır: Erozyonun biraz daha ileri safhası olabilir. Şimdi bunu erozyon değil de tusunami kavramı milletin şeyine girdi, ona benziyor daha çok. İlgili ayetleri birleştirip okursak, kıyamet olayı tüm detaylarıyla ortaya çıkıyor. Zaman zaman bunları birleştiriyoruz ama tamamını bir birleştirsek, herhalde çok güzel olacak. Mesela Allah diyor ki; “izeş şemsu kuvvirat: güneş kabuk bağladığı zaman”(TEKVİR 1). Etrafı sarılıyor. Kendisinde de kül oluşabilir yada işte gök cisimlerinden onun üzerine yağan bir takım şeylerle de bir kabuk oluşmuş olabilir. Onun nasıl olacağını yanlız Allah bilir tabi. “Ve izen nucumun kederat: yıldızlar karardığı zaman/dağıldığı zaman”(TEKVİR 2). Aslında kararma daha uygun. Çünkü; madem C.Hakk “semavatu matviyyatun bi yeminihi: gökler Allah’ın yanında rulo halinde dürülmüş şekilde durur”(ZÜMER 67) dediğine göre, o ışıkları orada gözükmez halde olur. Şimdi yıldızlar da karardı. Yani artık yıldız falan gözükmüyor. Güneş de gözükmüyor. Benim Sakarya depreminden sonra sürekli dikkatimi çeken bir olay var. Hatırlarsanız Sakarya depremi büyük bir ay tutulması olayından sonra oldu. Hatırlyormusunuz? Bu Endonezya, Hindistan oralarda olan tusunami olayı da ay tutulmasının arkasından oldu. Şimdi kıyamet suresinde de bunu gösteren ifadeler var. Hani az önce tekvir suresinde aydan bahsedilmiyor ama Kıyamet suresi kaçıncı sure? Burada rakam yanlış değilse 75. Artık biraz ihtiyatlı konuşmak lazım. Bende 75.sure

“Ve iza berikan basar”. Hatta yukarıya çıkalımda

“Yes’alu eyyane yevmul kıyameh: insanoğlu soruyor; kıyamet ne zamanmış”. “Ve iza berikal basar: göz keskin bir ışığın karşısında kamaşmış gibi olduğu zaman”.(KIYAMET 6-7). Deprem olmadan önce büyük bir ışık çıkmıştı. Onu görenler vardı. Muharrem Usta burada olsaydı. Gece evşnin damında yatıyormuş. Gök yüzünde büyük bir aydınlık gördüm diyordu. Arkasından deprem oldu. Çünkü o aydınlığın şiddetiyle böyle kamaşıyor. Sanki yıldırıma bakmış gibi oluyor.

“Ve hasefel kamer: ay tutulduğu zaman”.”Ve cumiaş şemsu vel kamer: ay ile güneş birleştirildiği zaman”(KIYAMET 8-9). İşte o güneş tutulma olayı ay güneş ile dünyanın arasına girmişti değil mi? Ve bize göre güneş ile ay birleşmişti, bizim açımızdan birleşmişti. Aynı doğrultuda olmuştu. Bakanlar açısından birleşmişti. Yani bu benim dikkatimi çekiyor. Ama bilmiyorum bu deprem bilim uzmanları bu konuda bir şey söylüyor mu söylemiyor mu da, o günden beri bu ayet zihnimde. İlk defa burada burada okuyorum ama her defasında aklıma geliyor. Bu sureyi okuduğum zaman.

“Yekulul insane yevme izin eynen meferr: o gün insan diyecek ki; kaçış nereye”(KIYAMET 10). Nereye gidip de canımızı kurtaralım. Biliyorsunuz biz de burada depremin merkezi olmasına rağmen arabalarımıza bindik ama gidecek yer yok. Nereye gideceksin?

“Kella la vezer. İla rabbike yevme izinil mustakar: hayır, sığınak yoktur. Bugün varıp durulacak yer rabbinin huzurudur”(KIYAMET 11-12).

Güneşin etrafı sarıldığı zaman. Belki o sarılma ayın güneşin önüne geçmesi manasına da olabilir yani, bilmiyorum. Madem bu ayette öyle bir şeyden bahsediliyor. Çünkü o zaman güneşi göremiyorsunuz. Tam önüne geldiğinde. Bu ayette öyle bahsedildiğine göre öyle bir olay da olabilir. Şimdi orada diyor ki; “ve izel cibalu suyyiret: dağlar yürütüldüğü zaman”(TEKVİR 3). Şimdi deprem, büyük bir deprem. Depremde tabiki dağ yerinden kayar. Çünkü öyle bir deprem ki dünya elek gibi sallanıyor. Artık mevzi bir deprem değil. Tüm dünyayı içine alan bir deprem. Büyük bir deprem. “Ve izel işaru uttilet: on aylık dişi develer serbet bırakılıyor”(TEKVİR 4). Artık o anda insanın gözü hiç bir şey görmüyor. Herkes kendi canının derdine düşmüş. En kıymetli malını bile artık görmüyor. “Ve izel vuhuşu huşiret”(TEKVİR 5). Demek ki insanlar yaşıyor. İnsan var o şeyler olduğu zaman. Vahşi hayvanlar da bir araya toplanıyır” çünkü o depremde onlar da can havline düşmüş. Nerede bir sığınak buluyorlarsa orada bir araya toplanıyorlar. Sonra “ve izel biharu şuccirat: denizler kaynatıldığı zaman”(TEKVİR 6). Bir başka yerde de “fuccirat” var. Ondan sonraki surede. Denizlerin araları açılıp, bir diğerine katıldığı zaman. Şimdi denizlerin kaynaması ne oluyor? Denizin altından güçlü bir ateş geliyor yukarıya doğru. Çünkü o mağma tabakası, kabuk çatlıyor, orada yukarıya doğru çıkıyor. Şimdi bu denizler ki dünyanın üçte ikisi değil mi? Üçte ikisi su olduğuna göre bu denizlerin kaynamasını düşünün. O tusunami olayında on metre denizden kum, taş, gibi bir takım şeyler gelmiş ve orayı kapatmış. İşte bu yükselen denizler ki oradaki tusunami mevzi bir olay. Tüm dünyayı düşündüğün zaman müthiş şeyler olur tabi. Çok müthiş şeyler olur. O zaman tekrar aynı sureye dönüyoruz. Vakıa suresi 5.ayete.

“Ve bussetil cibalu bessa” o zaman demek ki bu su, o elek gibi sallanan dağların üzerine geliyor. O dağlar o sallantıda tabi kendi molekül şeylerini kaybetmil gibi. Yani parçalanmış oluyorlar. Sanki bir un yığınının üzerine su dökmüş gibi o gelen deniz suları onları alıyor götürüyor. İşte o “bussetil cibalu bessa bu. Yani deniz suları onları alıyor. Su götürdüğü zaman da tabi çukur yerlere dolduracak onları. Değişik ayetlerle kıyametin değişik safhaları bize anlatılmış oluyor.

“Fe kanet hebaen mun bessa: o zaman dağlar toz haline gelmiş”(VAKIA 6). Ama nasıl bir toz? Yayılmış, dağıtılmış bir toz. Her tarafa yayılmış. O çukur yerler belki tabi deniz yerleri de dolmuş olabilir. Sonra şey vardı, bir ayeti kerimede okumuştuk. Elli bin sebe diye geçen hangisiydi? Tabi orada insanlar da bütün varlıklar da hepsi ölüyor. Sadece C. Hakk kalıyor. “Ta’rucul melaiketu ver ruhu” değik mi? 70.surede. Mearic suresi değil mi? Tamam.

“Ta’rucul melaiketu ver ruhu ileyhi”(MEARİC 4), melekler ve ruh da çıkıyor. Şimdi yer yüzünde bütün bu olaylar oluyor. Yeryüzünde biliyoruz bizimle görevli melekler var. Kiramen-Katibin var. Diğer başka melekler var yeryüzünde. Göklerde de görevli melekler var. Gökleri C. Hakk bir rulo gibi dürüyor. E yeryüzünde de tüm bu değişiklikler oluyor. Artık meleklere iş kalmıyor orada. Onun için ne diyor C. Hakk; “ta’rucul melaiketu ver ruhu ileyhi: melekler ve ruh(Cebrail a.s) C.Hakka çıkarlar”(MEARİC 4). Tabi Allah her yerde var da, hani yükseklikten kinaye olmak üzere. Hani şeyi hatırlarsanız. “Sidretil munteha, indeha cennetul me’va: sidretil muntehanın yanında cennetul mev’a var”(NECM 13-14). Yani sidretil münteha yedinci kat semada. Semalar hepsi dürülmüş. O zaman çıktı dendiği zaman oradan cennetül mev’a olduğunu Allah bildiriyor. Kimbilir başka neler var, onu bilmiyoruz.

Miktarı ellibin sene olan o günde melekler çıkacak. Peki sonra ne olacak? Bu kıyamet olup bittikten sonra, yeniden insanlar dirildikten sonra “yevme yekumur ruhu vel melaike”(NEBE 38), şimdi çıkan ruh demek ki tekrar geri geliyor bu mahşer yerinde. Ruh ve melekler o gün ayakta duruyor. Kıyamda. “Saffa: sıra sıra”. Saf saf, sıra sıra. “La yetekellemune illa men ezine lehur rahman ve kale savaba: Rahman’ın izin verdiği hariç diğerleri konuşmayacak, o da doğruyu söyleyecek”(NEBE 38).

Mustafa Bey: Kıyamet anında Bu olanları inananlar görmeyecek hadis var, C. Hakk inananlara göstermeyecek diye.

  1. Bayındır: Hocam sizin bildiğiniz var mı? Söyleniyor bu tip şeyler de. Şimdi Mustafa Bey, sen öldükten sonra isterse bin tane kıyamet kopsun ne farkeder ki? Kıyamet anı dediğin sen ölene kadar olan kısımdır. Ondan sonrası hiç mühim değil. Şimdi o şeyleri “kema bede’na evvele halkın nuiduh”(ENBİYA 104) diyor Allah. Sizi nasıl başlattıysak o şekilde iade olunacaksınız. Yani dönceksiniz. İnsanların yaratılmasının başlangıcı “Ve lekad halaknel insane min sallalin hamein mesnun”(HİCR 26) insanı salsaldan ve yıllanmış bataklıktan, yani bataklık çamurundan yarattık diyor ya Allah. Şimdi onu düşündüğümüz zaman, kıyametin yeniden oluşunu da düşündüğümüz zaman hakikaten bu sular gelir bunları böyle alır götürürse yeni bir bataklık olacağı kesin. Yeniden bir bataklık oluşacak demek ki. Madem bu denizler kabarıyor, dağları alıp götürüyor. Topraktan fazla. E şimdi bu bataklık uzunca bir süre olduğu zaman tabiki salsal gibi yani çanak parçası gibi, tak tak vurduğunuz zaman ses çıkaracak hal alır. İşte orası belki insanların tohumları da olduğu için, belki ana rahmi görevi görüyor olabilir. Mesela bu açıdan ben sivri sineği çok merak ediyorum. Acaba bunun yapısıyla insan yapısı arasında bir benzerlik var mı? Bakıyorsunuz ki bir bataklık ne kadar sivrisinek üretiyor.

Katılımcı: Meyve sineği ile insan geni arasında %2-2.5 fark var.

  1. Bayındır: Genetik açısından. Yani hakikaten ilim adamlarının üzerinde durmaları gereken konulardan birisi de bu. Yeniden yaratılışta insanları en çok şüphelendiren şeylerden bir tanesi, işte baba kim olacak meselesi. Şimdi biz bu dünyada insanları baba ile anadan doğmuş olarak görüyoruz. C. Hakk İsa(as)’ı babasız dünyaya getirerek bu işin babasız olacağını gösterdi. “Ve meseli isa indallahi kemeseli adem halakahu min turabin summe kale lehu kun fe yekun”(ALİ İMRAN 59). İsa(as) örneği, Adem(as) örneği gibidir. İsa örneği Adem örneği gibiyse, İsa(as) ile Adem(as) arasında bir fark daha var. İsa(as)’ın annesi var Meryem validemiz. Ama Adem(as)’ın annesi diyebileceğimiz birisi yok. O da işte “hame”,”mesnun” yani yıllanmış bir bataklık çamuru. Onun için orada bir çalışma yapmak lazım. Hani insanlar öldükten sonra, işte DNA diyorlar bugün, yarın belki başka bir isim söylerler. Peygamber(sav) kuyruk sokumu kemiği diyor. O bir tohum olur. Tohumun toprakta yeşerip büyüdüğünü biz görüyoru, biliyoruz. İnsana ana rahmi görevi göreceğini de insan tahmin eder. Ama bir de bunu araştırmacılar tam bir şekilde araştırıp ortaya koysalar, herhalde çok güzel olur.

“Ve kuntum ezvacen selaseh” hadi bütün bu olaylar olup bitiyor. Yeryüzü tekrar eski halini alıyor. Kaf suresinden de dikkatimi çeken bir yer vardı da orayı okurken. İnsanların yeniden yaratılışıyla ilgili, Kaf suresi 50.sure. Burada Mekkeliler’in yeniden yaratılışla ilgili şüphelerinden bahsediyor C. Hakk.

“Kaf. Vel kur’anil mecid: yüce kuran hakkı için”(KAF 1). Yada bereketi bol kuran hakkı için.

“Bel acibu en caekum munzirun minhum fe kalel kafirune haza şey’un acibun”(KAF 2) i, içlerinden onları uyaran birisi geldi, buna şaşırdılar, onun gelmesine şaşırdılar. Kafirler dediler ki; ya bu acayip bir şey. Yani şaşılacak bir şey. Olacak gibi gözükmüyor. Neymiş acayio olan?

“E iza mitna ve kunna turaben” yani biz öleceğiz toprak olacağız, o zaman mı? Toprak olduktan sonra mı yeniden dirileceğiz? “Zalike rec’un baidin”(KAF 3), uzak bir ihtimal ya böyle birşey. Olmaz falan diyorlar. Ondan sonra C. Hakk diyor ki; “kad alimna ma tenkusul ardu minhum ve indena kitabun hafiz”, toprağın içerisine insan giriyor, evet. Çürüyor, toprak oluyor, doğru. Ama toprak onlardan neyi noksanlaştırıyor, hangi şeyler toprak oluyor, hangi şeyler eksiliyor biz onu biliyoruz. Bunu koruyan bir yazı var bizim elimizde. Hepimizin teker teker envanteri var. Neler eksik, neler çürümüş çürümemiş onların hepsi belli.

“Bel kezzebu bil hakkı lem ma caehum fehum fi emrin mericin: aslında kendilerine gelince bu gerçek karşısında yalan söylediler”(KAF 5). Niye? Çünkü hakikaten mantıklı düşünen her insan bunun olabileceğini düşünür. Şimdi bakarsınız ahiret olmaz diyen adam birisinin bir haksızlığına uğradı mı, bir gün gelecek bunun sana hesabını soracağım der. İlahi adalet tahakkuk edecektir der falan. Bekliyor. Yada yaptığı şeyin karşılığını görmediği zaman, dur bakalım gün gelecek benim haklı olduğumu göreceksin derler. Herkes öyle değil mi? Müslüman , kafir. Yani mutlaka böyle bir şey olmazsa insan tatmin olamaz ki. Bu şekilde kendini tatmin edemeyenler reenkarnasyona sarılıyorlar. Onlar aslında böyle dalgalı bir durumdalar. “Ya olabilir aslında ama niye olsun ki”. İşte bir türlü karara varamıyorlar.

Katılımcı: 32:55-33:02 arası duyulmuyor.

  1. Bayındır: Doğru. “Ma na’buduhum illa li yukarribuna illalkahi zulfa”(ZÜMER 3). Bir de “ha ulai şufeauna inde allahi”(YUNUS 18) diyorlar değil mi? Onlardaki şefaat anlayışı bizimkilerin anlayışı değil. Bu dünyada şefaatçi oluyor. Mesela geliyor putunun önüne kendisiyle ilgili problemi var, o problemi putu aracılığıyla Allah’a ulaştırırsa ki puta Allah’ın kızı diyor ya. Yani bir torpil olur. Bugün de öyle değil mi? Bir büyüğün yanına giderken onun tanıdığı birisiyle gidiyorsu ki bir torpil olsun. İşte bunlar bizim torpilimiz gibi düşünüyorlar. Yani bunların aracılığıyla isteğimizi Allah’a ulaştırırsak Allah reddetmez. Adamın işi bozulduğu zaman Eyüp Sultan’a giden adam ahiret için mi şefaat istiyor? Eyüp Sultan’a gidince olmuyorsa, ondan sonra falanca efendiye giden adam ahiret için mi istiyor? Yukarıdakiyle aram bozuldu aman bir düzelt diye gitmiyormu? Ahiretteki durum da ayrı. Zaten bu tip insanlar ahiretini garanti etmiştir, ahirete gitse cennet kesindir. Onlar hep öyle düşünürler. Ben varken başkası mı cennete gidecek derler.

Şimdi burada C. Hakk kıyamet konusunda onların şüpheleri karşısında diyor ki; “felem yanzuru iles semai fevkahum: onlar üstlerindeki göğe bakmadılar mı?”,”keyfe beneynaha: o göğü nasıl bina ettik/oluşturduk”,”ve zeytennaha: ve onu süsledik”,”ve ma leha min furuc: orada bir çatlak yok”(KAF 6).

“Vel arda medetnaha: yeri de ayaklarının altına yaydık onların”,”ve elkeyna fiha revasiye: onun üzerine de kazıklar yerleştirdik”. Yani o gemilerin demir atması gibi,”ve embet na fiha min kulli zevcin behic: ve o yeryüzünde her güzel çiftten de bitirdik”(KAF 7).

“Tebsiraten ve zikra li kulli abdin munib: işte bunlara olayların arka planını göstermek için ve C. Hakka yönelen her bir kula düşünmesine vesile olsun diye(KAF 8).

“Ve nezzelna mines semai maen: gökten de bir su indirdik”,”mubareken: bereketli”,”ve embetna bihi cennetin ve habbel hasid: bununla bitki örtüsünü yeryüzündeki bitirdik ve o toplanan taneli bitkileri”(KAF 9).

“Ve nahle basikatin: bir de göğe doğru uzanıp gitmiş olan hurma ağaçlarını”,”leha tal’un nadidun: onunda üst üste binmiş salkım salkım hurmaları var”(KAF 10).

“Rızkan lil ibadi: kullara bir rızık olmak üzere”,”ve ahyeyna bihi beldeten meyten: işte o indirdiğimiz suyla ölü bir toprağı yeniden ihta ettik dirilttik”. İşte esas size söylemek istediğim kelime bu. “Kezalikel huruc: işte topraktan yeniden çıkış böyle olacaktır”(KAF 11). Şimdi “kezalikel huruc”u bütün bunların hepsiyle birleştirirseniz benim aklıma gelen şu: demek ki insanlar yeniden dünyaya gelmeden gene bir bitki örtüsü olacak herhalde. Yada şu mana da olabilir: bu bitkiler nasıl çıkıyorsa topraktan, sizin bitmenizde-çıkmanızda o şekilde olacaktır diye de anlaşılabilir. Bilmiyorum Hocam, siz bir şey söyleyecekmisiniz burada?

Hoca: Ölü toprağın yeniden diriltilmesi benzetiliyor. Bu olayı siz her sene yaşıyorsunuz. Toprak ölüyor, tekrar diriliyor, ölüyor tekrar diriliyor.

  1. Bayındır: Peki sizin tekrar dirilmenizi niye kabul etmiyorsunuz? İlk akla gelen o ama acaba diyorum dirilmeden önce de bu bitki örtüsü yeniden oluşacak mı? Öyle bir his de veriyor bu ayetler. Tabi açıça değil de, öyle bir çağrışım da yapıyor.

Peki şimdi şeye gelelim. Geçen hafta okuduğumuz, bu ayetleri geçen hafta okumuştuk, tekrar okuyacağız.

“Ve kuntum ezcacen selase: siz üç çiftler halindesiniz”(VAKIA 7). Bazıları “aslasen selase” diye mana veriyor. Üç guruba ayrıldınız kıyametten sonra.

“Fe ashabul meymene”, bir kısmı ashabu meymene, ashabu yemin”, defteri sağından verilenler. “Ma ashabul meymene: ne müthiş insanlar bunlar”(VAKIA 8), ne güzeldir o ashabul meymene.

“Ve ashabuş meş’emeti” ikinci gurup defteri solundan verilenler. “Ma ashabul meş’emeti: yazık o ashabul meş’emete”(VAKIA 9), ne kötü haldedir onlar. Üçüncüsü de:

“Ves sabikunes sabikun”(VAKIA 10), hep önde gidenler, hep önde olmaya çalışanlar.

“Ulaike mukarrabun: iyice yaklaştırılmış olanlar onlardır”(VAKIA 11). Yani C. Hakkın rahmetine, ikramına iyice yaklaştırılmış. Allah’a iyice yaklaştırılmış olanlar bunlardır. Üç gurup var. Ashabı yemin, ashabı şimal, bir de mukarrabun. Yani sabikun. Her türlü hayırlı işte en önde gidenler. Kuranı kerime baktığımız zaman, mesela C. Hakk diyor ki; şirk işlemediyseniz diğer günahları affedebilirim diyor. “İnnallahe la yagfiri en yuşreke bihi ve yagfiru ma dune zalike li men yeş’a”(NİSA 116) , şimdi adam şirk işlememiş ama hiç bir sevabı da yok? AllahTeala bunu affetmiş olabilir. Ama bunu elbette ki öbürlerinin üzerinde bir noktaya çıkaracak değildir. Bu dünyada insanlar çeşitli derecedeler. “Unzur keyfe faddalna ba’dagum ala ba’d: bak bakalım bu dünyada insanların birini diğerine nasıl üstün kılmışızdır”(İSRA 21). Bakıyorsunuz şurada ne kadar adam varsa hiç biri aynı seviyede değil. Her birnin diğerinden bir farkı var. Herkes de bu çatının altında ama. “Ve lel ahiratu ekberu derecatin ve ekberu tafdila: şurası kesin ki ahiret, dereceler bakımından daha büyük”(İSRA 21), oradaki derece farkları daha büyük, üstünlük daha belirgin olacak. Daha büyük olacak. Şimdi ashabı yemin dediğiniz şirke düşmemiş ama onun dışında her türlü günahı işlemiş kişiden başlamak üzere, büyük günahlardan kaçınanlar hatta küçüklerden de kaçınanlara kadar gelen insanlar. Aralarında bir sürü derece var, bunlar ashabı yemin.

Ashabı şimal: cehennemde de dereceler var. Cehennemde herkes aynı seviyede ceza görmüyor ki. Yaptığına göre ceza görüyor. Adam şirk günahı işlemişse kurtulma imkanı yok. Şirk günahını işlememiş bir mümin cehenneme girebilir. O ayrı bir konu. Allah’ın affettiği takdirde affedildiğini söylüyor. Bir de şey var, günah işlememiş ve hayırlarda hep önde olmuş insanlar var. Nerede bir hayırlı iş söyleniyorsa hemen ben varım diyor ve samimiyetle orada mücadele ediyor. Bazı kimseler de, evet günaha girmiyor, şirkten uzak ama neme lazım diyor geride kalıyor. Böyle üç gurup. Şimdi bu mukarrebler. Yani herşeyde en başı çekenler. Önce C. Hakk bunları anlatıyor.

“Sulletun minel evvelin: öncekilerden bir topluluk”(VAKIA 13).

“Ve kalilun minel ahırin: sonra gelenlerden de az bir gurup”(VAKIA 14). Öncekiler daha çok, arkadan gelenler daha az..

“Ala sururin mevdunet: bunlar örülmüş, süslenmiş, güzel taşlarla(yada altın yaldızlarla) süslenmiş olan koltuklar üzerindedirler”(VAKIA 15).

“Muttekiıne aleyha: o koltuklara yaslanmışlar”,”mutekabilin: karşılıklı”(VAKIA 16), eşleriyle beraber tabi.

“Yetufu aleyhim vildanun muhalledun: çevrelerinde muhallet vildan”(VAKIA 17). Yani ölmeyecek durumda, orada sürekli yaşayacak olan çocuklar. Etraflarında dönüp dolaşıyorlar, hizmet ediyorlar.

“Bi ekvabin ebarika: bardaklar var ellerinde”, kulpsuz bardağa ne diyorduk? Hem kulbu yok hem de suyun aktığı lülesi yok, evet. Şimdi şunlara kulb diyor araplar. Ellerinde böyle bardaklar var. “Ve ebarika: ibrikler var. Bildiğimiz ibrik, sapı da var, lülesi de var. “ve ke’sin: bir de kaseler”, biraz daha geniş olan şeyler. “Min main”(VAKIA 18), bunların içerisi içeceklerle dolu ama biten içeceklerden değil. Bir gözeden kaynıyor, sürekli geliyor. Bir kaynaktan kaynayıp gelen bir şey. İşte cennet şarabıdır, bal oluyor, süt oluyor, başka şeyler oluyor. Bitme ihtimali yok yani. Sürekli akan bir kaynaktan geliyor.

“La yudaddeune anha: içtikleri o şaraptan dolayı başları ağrımaz”, dünya şarabı insanların başını ağrıtıyormuş. “Ve la yunzifun: sarhoş da olmazlar”(VAKIA 19). Burada “yunzefun” diye de kıraat var. İkisi de olabilir, aynı mana. Çünkü bu kelime lazım da oluyor müteaddi de oluyor.

“Ve fakihetin mimma yetehayyerun” ellerinde de birer bardaklar var, kaseler var. İşte hangisinden istersiniz, ne den istersiniz. Çeşitli içecekler, şaraplar, şunlar, bunlar dağıtılıyor.

Katılımcı: Menü zengin.

  1. Bayındır: Menü çok zengin, öyle bildiğin gibi değil. “Ve fakihetin mimma yetehayyerun”(VAKIA 20) meyveler var. Gidip de sen seçmiyorsun, önüne getiriliyor oradan beğeniyorsun. Yani gitmeye de gerek yok. Güzel değil mi? Yani tercih edeceği meyveler.

“Ve lahme tayrin: ve kuş etleri”,”mim ma yeştehun: canlarının çektiği cinsten”(VAKIA 21). Yani hangisini beğenirsiniz beyefendi diye soracaklar. Hangisini beğenirseniz?

“Ve hurun inun: beyaz tenli, iri gözlü,siyahı siyah, beyazı beyaz göze sahip olan huriler”(VAKIA 22). Şimdi bu “hurun inun” yukarıdaki “vildanun”ın üzerine atfedilmiş olması en akla uygun olanıdır. Yani “yetufu aleyhim: onların çevresinde döner”,”vildanun muhalledun: o çocuklar”(VAKIA 17), yani “muhalled” ebedi, sonsuza kadar yaşayacak olan çocuklar. “Yetufu aleyhim hurun inun: huriler de etraflarında dönecektir”. Onlar da atraflarında dönecektir. Şimdi bazı tefsirlerde diyor ki; “vildan” üzerine atfetmiyor da “ve lehum fiha hurin inun” diye mana veriyorlar. Onlar için orada huriler vardır. Aslında böyle dediğiniz zaman da sonuç değişiyor. Geçen hafta detaylı olarak burada anlatmıştık. Tabi ilgili bütün ayetleri okumuştuk. Onlar için dediğiniz zaman ister sağcılar olsun yani defteri sağından verilenler olsun isterse, gerçi burada “sabikunes sabikun” hep önde gelenler anlatılıyor şimdi. Bunların içerisinde kadın da var erkek de var değil mi? Yani cennete giden ister önde gidenler olsun ister ondan sonraki gurup, kitabı sağdan verenler olsun. Kadın da var erkek de var, hepsi de var. O zaman “yetufu aleyhim”deki” yetufu” üzerine atfettiği, çevresinde gezer dolaşırlar şeklinde değil de onlar için “hurun inun” vardır derseniz, kadın için de var erkek için de var demektir. Dolayısıyla netice değişmiyor. Şimdi bizim tefsirler bu hurileri erkeklere eş olarak görürler. Şimdi “ve zevvecnahum bi hurin inun” diye geçiyor ayetlerde. Onları eşleştirdik iri gözlü hurilerle diyelim. Şimdi burada “zevvece” kelimesi “ba” harfi cerri ile birlikte kullanılıyor. Bu eş kelimesi her konuda kullanılır. İşte gece-gündüz bir birinin eşi, siyah-beyaz. Yani zıtlarda, aynı şeylerde. Böyle çift dediğimiz her şey. Ama vu “zevvecna” evlenme manasına olursa “ba” harfş cerri olmuyor arapçada. “Fe lemma kada zeydun min ha vataran zevvecna keha: Zeyd karısını boşadığı zaman onu seninle evlendirdik”(AHZAB 37) diyor Allah Peygamberimize. Orada ba harfi cerri yok. Ama hurilerle ilgili tüm kelimelerde ba harfi cerri var. Şimdi burada şey var, Ragıp El Isfahani’nin Müfredat’ı var. Müfredatta zevc kelimesi “yuharri kulli vahidin minen karineyni min zekeri vel unsa bil hayvanati mütezaviceti zevcin veli kulle karineyni fiha ve fi gayriha zevc” yani birbirine yakın olan iki şeye zevc denir. Karı-koca da sürekli bir birine yakın olduğu için zaten zevc adını alıyor. Çift, eşler manasını alıyor. Şimdi Müfredat’ta bu farka dikkat çekmiş. Diyor ki; “ve kavluhu “ve zevvecnahum bi hurin inun” karrennahum bi hinne: Allah’ın onları hurin inun ile eşleştirdik sözü o hurileri bunlara yaklaştırdık manasındadır”. “Ve lem yectil kurani zevvecnahum huren: kuranda ba harfi cerri olmadan hiç kullanılmamıştır” diyor. Onları hurilerle  nikahladık manasına bir şey gelmemiştir diyor. “Ke ma yukalu zevvectukum imraaten” mesela bir kadını nikahlama konusunda zevvece kelimesi kullanılıyor ama ba harfi cerri olmadan kullanılıyor. Bu şekilde bir kullanım kuranda yok. Geçen hafta baktık hadislerde de yoktu. Hadislerde de öyle bir kullanım yok hurilerle ilgili. Ama evlenmeyle ilgili olursa fasih arapçada ba harfi cerriyle kullanılmıyor evlenme kelimesi. Bugünkü araplar kullanıyormuş geeçi. “Enbihen enne zalike la yekune ala hasebin mutearafi fi ma beynena minel munakehati”, bu şuna tembihtir diyor. Allah hep bu ba harfi cerrini kullanıyor, insanların şuna dikkatini çekmek için kullanıyor: buradaki eşleşme dünyada bildiğiniz nikahlanma gibi değil. Yani o nikahlı karınız gibi anlamayın. Ondan dolayı ba harfi cerriyle kullanıyor ki ikisi bir birinden ayırd edilsin. Ama bakıyorsunuz tefsirlerde bu farkı mutlaka söyleyen vardır ama ben göremedim. Yada mesela meallerde sanki o huriler-geleneğimizde de öyle-cennete gidenlerin eşi olacak. Güzel de cennete sadece erkekler gitse doğru. E kadınlar da gidiyor. Zevvecnahum dediğiniz zaman o hum yani onlar kavramı içerisinde kadınlar da var. Eğer siz buna bizim bildiğimiz manada haki nikahlı eş gibi verirseniz kadınlar için nası bir anlam vereceksiniz? Böyle bir anlam vermiyorlar. Onlardan ayırıp sadece erkeklerin eşleri diye şey yapıyorlar. Mesela işte “fihinne kasıratut tarfi”(RAHMAN 56) diyor. Orada gözlerini kocalarından ayırmayan” diye de anlam veriyorlar. Dolayısıyla burda bir yanlış ortaya çıkıyor. Yani ister “yetufu” kelimesinin faili olsun isterse “lehum fiha hurin inun” denmiş olsun, her halükarda da cennete gidenler hem kadın hem erkek olduğu için. Ve Allah’da buradaki zevvece kelimesini evlenme manasında olan kelime gibi kullanmadığı için, Peygamberimiz hiç bir yerde böyle bir şekilde kullanmadığı için, o zaman buna göre mana vermek lazım. Peki nasıl yaklaştı onlar? Onu da tasavvur etmek kolay. Mesela İnsan suresinde 76.sure “ve yetufu aleyhim vildanun muhalledun iza reeytuhum hasibtehum lu’luen  mensura”(İNSAN 19) şimdi bunların çevrelerinde bu vildan yani ölümsüz çocuklar dönüp dolaşırlar. Onları gördüğün zaman sanki yayılmış inciler gibi. Şöyle dağıtılmış inciler gibi görürsün. Saçılmış inciler gibi görürsün. Onlar da beyaz ama hurileri nasıl anlatıyor? “Lu’luun meknunun”(TUR 24) onlar da istiridyenin içerisinde saklı inciler gibi. Öbürü istiridyeden çıkmış, renginde az da olsa bir bozulma olmuş. Ama bu olmamış, bu daha beyaz. Daha beyaz tenli. Çünkü daha yakın. O zaman ben bunu şöyle düşünüyorum: her ikisi de etrafta döndüğüne göre, bunlar birer hizmetçi. Ama birisi yakın hizmetçi, sizin hiç yanınızdan ayrılmıyor. “Kasıratut tarfi”(RAHMAN 56), yani gözü sizin üzerinizde. Sürekli acaba bir emri, isteği olacak mı diye. Herkese görevlendirilmiş. İşte lüks bir lokantada yemek yiyorsunuz. Bir yemeği salona geririp götüren garsonlar var, bir de sizin masanızın başından ayrılmayan garsonlar oluyor. Onlar şöyle sürekli sizi takip ediyor. Kafanızı bir kaldırsanız hemen karşınızda, bir arzunuz mu var demiyor bile. Size bakıyor, bir emriniz olup olmadığını bekliyor. Çağırma ihtiyacı duymuyorsunuz, bir şey söylediğiniz zaman o gitmiyor mutfağa. Mutfağa gidip gelenlere söylüyor, o da getiriyor. Size o sunuyor. Şindi bu huriler onun gibi yakın hizmette bulunanlar gibi ben şahsen algılıyorum. Hılman da madem mensur diyor(İNSAN 19) etrafa yayılmış şekilde, uzak hizmette bulunan kişiler olarak. Yani bu da çok büyük bir zenginlik C. Hakk bize takdim etmiş oluyor. Zaten ayeti kerime “ve hurin inun, ke emsalil lu’luil meknun: bunlar saklı inciler gibi”(VAKIA 23). Bunlar saklı inciler gibi, öbürleri de inci. Ama onlar yayılmış inciler gibi. Onlar saklı değil. Şimdi bunlar “fihinne kasıratut tarfi lem yatmishunne insun kablehum vela cann”(RAHMAN 56) orada gözlerini gidenler cehenneme ayırmayan huriler var. Ama bunlar dişi. Daha önce bunlarla ne insan ne de cşn ilişkide bulunmuş değil. Bakirelikleri bozulmamış, öyle devam ediyor. Şimdi biraz sonra bu bakireliklerinin bozulmamışlığı da önemli. Az sonra gelecek ayeti anlamamız bakımından.

“Cezaen bi ma kanu ya’melun: yaptıklarına karşılık bir mükafat olmak üzere”(VAKIA 24).

“La yesmeune fi ha lagven vela te’sima: bunlar orada ne bir boş söz işitecekler be de günaha sokacak bir şey”(VAKIA 25).

“İlla kılen: sadece şu sözü”,”selamen selame: selam selam”(VAKIA 26). Çünkü herkes son derece mutlu, yani herkes birbirini selamlıyor. İşte esenlik , güvenlik içerisinde ol diye. Bu hayırda hep önde gidenler için.

“Ve ashabul yemini ma ashabul yemin: defteri sağdan verilenler”(VAKIA 27).

Önde gidenlerle ilgili aklıma bir ayeri kerime daha geldi. C. Hakk diyor ya; “ve sariu ila mağfiratin ve cennetin ardus semavati vel ard: Allah’ın bağışlaması eni gökler ve yer kadar olan cennet için yarışa girin”(ALİ İMRAN 133). O yarışı kazananlar demek ki az, onların her birine o kadar büyüklükteki cennet. Bir başka yerde daha var. “Arduhas semavati vel ard” diye iki yerde var. Onun için bu dünyada yapılan her bir hizmetin karşılığı orada farklı olarak alınacak. İnsan birazcık geriye durursa onun da kaybı olacak. Mute savaşında Hz. Ali’nin kardeşi Cafer, Caferi Tayyar diye sonradan vasıflandı. Savaşa en önde atılmış. İşte kolunun bir kesilmiş öbürüyle savaşıyor. Öbürü de kesiliyor ve sonra olduğu yerde şehid düşüyor. Bir de Abdullah B. Revaha önce bir tereddüt yaşıyor, sonra düşmana karşı çıkıyor. O tereddüt yaşamasından dolayı Caferi Tayyar’ın makamının ondan daha üstün olduğunu Peygamber efendimiz haber veriyor değil mi? İkisi de aynı savaşta şehid olmuşlar ama birisi hiç düşünmeden düşmana karşı atılmış, öbürü biraz tereddüt gösterdiği için oradaki makamı ona göre düşük oluyor.

“Ve ashabul yemini ma ashabul yemin: defteri sağdan verilenler, ne güzel insan onlar”, yada ne güzel ikram alacak onlar. Bunlar “Fi sidrin mahdud”(VAKIA 28), kirazlıklar içerisinde ama öyle dikenli kiraz falan değil. Dikenden arınmış, bol meyveli, dallarını aşağıya doğru sarkıtmış kirazlar.

“Ve talhın mendud: üst üste binmiş muzlar”(VAKIA 29).

“Ve zıllin memdud: uzayıp giden gölgeler”(VAKIA 30).

“Ve main meskub: ve yukarıdan aşağıya akan sular içerisinde”(VAKIA 31), yaki çağlayanlar akıyor, her türlü meyveler var, uzayıp giden gölgeler var.

“Ve fakihetin kesirah: ve çok meyveler”(VAKIA 32).

“La maktuatin ve la memnuah”(VAKIA 33), ne bu sene ürün oldu olmadı, ne bu mevsimde bu olur mu şu olur mu diye bir sıkıntı yok. Ne de sen bundan yiyemezsin, bu sana dokunur senin şekerin varmış, ne senin şişmanlama derdin var, işte senin rejimin var değil, her hangi bir şey yok. Serbest, her şey serbest. Sıkıntı yok.

“Ve furuşin merfuah: yükseltilmiş furuş”. Furuş kelimesi firaş kelimesinin çoğulu. Firaş: araplar hem kadın hem de erkek için kullanıyorlar bunu. Gerçi burada kadın olduğu anlaşılıyor da. Çünkü “inna en’şena hunne inşaen”(VAKIA 35) diye buyruluyor. Yükseltilmiş furuş. Neyi yükseltirsiniz siz? Aşağıda olanı değil mi? Zaten yüksekteyse yükseltilmiş denmez ki. Yüksekte derler. Surenin başında bir ifade geçti. “Hafidatun rafiah: o kıyamet bazılarını alçaltıyor, bazılarını yükseltiyor”(VAKIA 3). O zaman bu dünyada hakettikleri mevkide olmayan kişiler. Yada Allah’ın ikramıyla orada yükseltilmiş olacak. Dolayısıyla bunlar huriler değil. Hurilerin olmadığının başka bir deli de şu: “inna enşe’na hunne inşaa: onları yeniden inşa ettik/yeniden oluşturduk”(VAKIA 35).

“Fe cealna hunne ebkaran: bakireler kıldık”(VAKIA 36). Peki huriler için ne diyordu? “lem yetmishunne insun kablehum ve la cann: onlara ne insan ne cin dokundu, onlar zaten doğuştan bakire”(RAHMAN 56). Zaten bakireye onları bakire kıldık denmez. Çünkü oluşumdan “ceale” fiili var burada. “Fe cealna hunne ebkaran”.

Katılımcı: Bulamadık.

  1. Bayındır: Hangisi? Furuş? Furuş “ra” ile. “ve furuşin”. Fuhuş değil furuş, “ra” ile. “ve furuşin merfuah”. Yükseltilmiş döşekler. Yani bu kadından kinaye oluyor. Yükseltilmiş “velehum fiha ezvacun mutahharatun: onlar için orada temiz hale getirilmiş eşler vardır”(NİSA 57). Temiz hale getirilmişse, bundan önce demek ki temiz değil. Yani bu dünyada erkeğin ve kadının bir takm huysuzlukları olur birbirlerine karşı. Zevc kelimesi hem kadın için hem de erkek için kullanılan bir kelimedir. Temizlenmiş eşler. Yani artık kötü huylarından arındırılmış. Böyle bir ifade gene huriler için kullanılmaz.

“Fe cealna hunne ebkaran: onları bakireler şeklinde oluşturduk”(VAKIA 36).

“Uruben etraben”. Urub, yani bir birlerine karşı sevgi duyuyor. Arab kelimesi böyle çok güzel konuşma manasına kullanılıyor araplarda. Urub, yani eşlerine karşı duydukları sevgiyi açıkça ifade ediyorlar. Karşılıklı oturmuşlar, erkek eşini sevdiğini çok güzel kelimelerle ifade ediyor. Kadın da eşini sevdiğini çok güzel kelimelerle ifade ediyor. Birbirlerine karşı çok güzel sözler söylüyorlar, çok tatlı sözler söylüyorlar birbirlerine. Bir de ertab: bunlar yaşıt insanlar. Bazen erkek yaşlı kadın küçük olur. Bazen kadın yaşlı erkek küçük olur. Bazen şu, bazen bu yok. Bunların hepsi yeniden, tanrım beni baştan yarat diye türküler söylüyorlar ya. Alla baştan yaratmış, aynı yaşta yapmış. Kadınları bakire haline getirmiş, derecelerini yükseltmiş. Kimin üzeine çıkar bunlar yükseltilmiş olduğu zaman? Hurilerden de yüksek olması lazım. Allah hurileri bu kadar güzel tarif ediyor, öyleyse bu kadınlar? Onlar bunlara hizmet ettiğine göre, bunlar da dünyadan gittiklerine göre. O kadar imtihanlardan geçerek gittiklerine göre tabiki onlarla kıyaslanamayacak kadar güzel olmaları lazım. Onun için merfuah diyor Allah. Yükseltilmiş. Bir ayet daha vardı. Hani onların kinlerini “ve ne’zana ma fi sudurihim min gıllin ıhvanen ala sururin mutekabilin”(HİCR 47)işte onların kalplerindeki kini de soyduk çıkardık. Artık birbirlerine karşı kıskançlık yok, kin yok, nefret yok, hiç bir şey yok. Yani gittiğin zaman senin etrafında toplaşmayacak, seninle mücadee etmeyecek Mustafa Bey, sadece dostluk. Piknik yapmak için gideceksiniz bir yerlere.

“Uruben etraben”(VAKIA 37) işte bunlar kendi duygu ve düşüncelerini çok güzel bir şekilde ifade eden, yaşıt olan insanlar. Kimin için bunlar?

“Li ashabil yemin: ashabı yemin için”(VAKIA 38), yani amel defteri sağından verilenler.

Şimdi böyle bir zihninde soru kalan var mı? Evet Hasan Bey, söyle bakalım sana neler söylediler?

Hasan Bey: 01:10:58 duyulmuyor.

  1. Bayındır: AllahTeala veriyor. Şimdi bunlara şu soruyu sormanız lazım: neden Allah bu zevvece, eşleştirme kelimesini evlilikle ilgili kullandığı şekilde kullanmıyor, bir bunun cevabını verin. İki cennet nimetlerinin erkeklere ait olup da kadınlara ait olmadığına dair bir deliliniz var mı? Huriler erkeklereyse, kadınlara ne verilecek diye bir sormak lazım. Hemen orada, “efendim C. Hakk kadınlara da elbet bir şey verir”. Niye onu gizlemiş? Kuranı kerimde hiç bir şeyi eksik bırakmadım diyor.

Katılımcı: Erkeklere çok eşlilik var, kadınlara yok.

  1. Bayındır: Erkeklere çok eşlilik var, kadınlara yok ayrı bir konu da, söylediğim çok eşlilik meselesi ile ilgili değil. Cennet nimetleri kadına da erkeğe de. Çünkü ashabil yemin diye yada sabikun diye C. Hakk’ın vasıflandırdığı kişiler içeriside kadınlar da var erkekler de var. Sadece biri yok ki. Kadın cenneti kazandı ve erkek kazanamadı. Bunun ayeti ne idi? Mü’min suresinin 8.ayeti. 40.sure. Bak burada arşı taşıyan meleklerin bir duasından bahsediliyor. “Ellezine yahmilunel arşa Ve men havlehu: arşı taşıyanlar ve onların çevresinde bulunan melekler”,”yusebbihune bi hamdi rabbihim: Rableri’nin hamdi sebebiyle, Allah her şeyi yerli yerinde yaptığı için ona kulluk eder, boyun eğerler”,”ve yu’minune bihi: ona inanır ve güvenirler”,”ve yestagfirune lillezine amenu: müminler için de Allah’tan günahlarını görmeme talebinde bulunurlar”, hatalarını görmeme talebinde bulunurlar. Derler ki; “rabbena vesi’te kulle şey’in rahme: ya Rabbi sen ikramınla her şeyi kuşattın”, her şeye her tarafa ikramın var. “Ve ilmen: ve bilginle”,”fagfir lillezine tabu: tevbe edenleri bağışla”,”vettebeu sebilek: ve senin yoluna uyanları”,”ve kıhim azabel cahim: onları cehennem azabından koru”(MU’MİN 7).

Sonra bir duaları da şu: “Rabbena ve edhilhum cennati adninilleti vaadtehum: onları söz verdiğin adn cennetlerine onları sok”,başka? “Ve men salaha min abaihim ve ezvacihim ve zurriyatihim”, salaha: uygun olan. Durumu uygun olan. “Babalarından, eşlerinden ve soylarından uygun olanları da oraya sok”. “İnneke entel azizul hakim: çünkü aziz ve hakim olan sensin”(MU’MİN 8), yani doğru karar verirsin ve güçlüsün. Durumu uygun olan kim olabilir? Ashabı yeminden olanlar. Yani cehennemlik olanlara bir şey yok. “İnnallahe la yagfiru yuşreke bihi”(NİSA 48) diyor. Müşrik varsa bu

Katılımcı: Zaten cehenneme gireni cennete girsin istemez.

  1. Bayındır: Dur bakalım, ister mi istemez mi meselesi ayrı bir konu. Şimdi esas kurana göre düşünmek lazım, duygusal değil. Sen dersin ki istemez, öbürü der ki canı yanar. Soru o değil. Bak şimdi Adın neydi senin? Ercan bak şimdi. Soru şu: cehennemden çıkmayacak olanlar kimler? Müşrik olanlar. Çünkü “innallahe la yagfiru yuşrake bihi ve yagfiru dune ma zalike li men yeşau: Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz”(NİSA 47), tüm kafirler müşriktir. Bunun altında kalanı istediği kişi için bağışlar. Şimdi bir kişi cennete gitmiş. Yakınlarından birisi de müşrik değil ama cehenneme gidecek bir suç işlemiş. Mesela Allah ne diyor; “ve men yaktul mu’minen muteammiden fe cezauhu cehennemu haliden fiha: kim bir mümini kasten öldürürse cezası ebedi cehennemdir”(NİSA 93). Cezası o dur ama bağışlanmayacak bir suç değil o. Bağışlanabilecek bir suç. E şimdi mesela sen de gittin yüksekçe bir makamdasın. Biliyorsun Allah isterse şirkin dışındaki günahları bağışlar. İşte bu ona uygun olmaz mı? Yani bağışlanmaya aday değilmidir bu şahıs? Bağışlanma garantisi yok ya şimdi, ama adaydır. Şimdi onun bir yakını cennette bir yerde ise “ve men salaha” bu olmaz mı? Allah bağışlar. Peygamber(sav) ne diyor; “şefeati bi ehlil kebairi min ummeti: ümmetimden ben büyük günah işleyenlere ben şefaat edeceğim” diyor. Zaten küçük günahları C. Hakk sormuyor. “İn tectenibu kebaire ma tunhehevne anhum nukeffire ankum seyyiatikum”(NİSA 31), yasaklandığınız günahların büyüklerinden kaçındınız mı, küçükler gitti. Onu sormuyor C. Hakk. E büyükleri soruyor. E büyüklerinden de en büyüğü var onu da affetmiyor. Şirki affetmiyor. Onun dışındakileri eğer C. Hakk bağışlayacaksa bağışlar. Bağışlamak istediklerini de der ki işte; ya Muhammed yada ey şu melek, sen ona şefaat et der. Kendisi şeffat edemez. “La yemlikuneş şefaate”(MERYEM 87), “illa li men ezine lehur rahmanu ve radiye lehu”(TAHA 109), “ve kale sevaba”(NEBE 38) da var tabi. Yani kimsenin kendiliğinden şefaati söz konusu değil. Allah bu aşamaya kadar zaten kararını vermiş olacak. Ondan sonra da gel sen çık diyecek. İşte o zaman sen yüksekçe bir mevkide isen senin bu yakınınla, işte eş, baba, soydan gelenler ne ise o şekilde olabilir. Oradan çıkmış olabilir. Allah bağışlamış olabilir. Ve enin bulunduğun yere kadar gelmiş olabilir. Mesela sabikun gurubundansın, çok ileri bir yerdesin. Ee ol. Oranın ağası sensin, öbürü ağa değil. Yani şimdi cumhurbaşkanı köşkte oturuyor. Onun oğlu da geliyor, belki annesi gelir, yakınları gelir, o köşkte kalabilirler. Ama köşkün efendisi bir kişidir değil mi? Ne oluyor? Onlar senin mutluluğunun tamamlanması için oraya gelen kişilerdir. Ama o mutluluktan onlar da istifade ediyor tabi. Bilmem anlatabildim mi? Başka bir soru var mı?

Katılımcı: Öyle bir tanıdığı olmayanlar yandı o zaman.

  1. Bayındır: Nasıl?

Aynı Katılımcı: İnsanın bir tanıdığı yoksa ilelebet cehennemde yanacak.

  1. Bayındır: Affedecek olan C. Hakk’tır Hocam. İsterse affeder, isterse affetmez.

Birisine şefaat et demesi de öyle pek uygun düşmüyor. Allah affetmek isterse ille de falanca sana şefaat etsin, sen de şefaat et..

  1. Bayındır: Öyle demesi tabiki gerekmez de , “la yemlikuneş şefate”(MERYEM 87) diyor ya Allah. “illa limen ezine lehur rahman” bizim bugün şefaat diye algıladığımız bir şefaar yok. Kesin öyle bir şefaat yok. Çünkü “ya eyyuhellezine amenu enfiku rezaknakum min kabli en ye’tiye yevmeun la bey’un fihi ve la kulletun ve la hulletun ve la şefaah: öyle bir gün gelmeden önce harcamada bulunun ki, o gün ne alım satım ne dostluk ne şefaat olacak”(BAKARA 254). Bizim bildiğimiz manada insanların işte beni gelip kurtaracak dedikleri manada bir şefaat kesinlikle olmayacak orada. Ama öbür tarafran “la yemlikuneş şefaate illa men ezine lehur rahman” dediğine göre C. Hakk, şefaat edecek kişiyi C. Hakk kendisi seçecek, biz seçmeyeceğiz. Yada şefaat edilecek olanı da kendi seçecek. Bugün bizim inandığımız manada bir şefaat tabiki söz konusu değil. Yani bir tanıdığı olma olayı söz konusu değil. Peygamberimiz’in tanımasına da gerek yok, başkasının da. Ben bunu şöyle anlıyorum: şöyle bir diploma töreni. İşte birisi birinci olmuş, birisi ikinci olmuş zaten. İşte Mevlüt Güngör Bey, şu birincinin diplomasını sen ver gibi bir şey. Yoksa siz diplomayı vermezseniz de o birinciliği hak etmiştir zaten. Onun gibi bir şey. Yani şefaat olmasa da C. Hakk onu affetmeyi kararlaştırmışda. Bu şeye benziyor, insanların toplandığı bir yerde o şahsa verdiği bir değeri ifade etmeye benziyor.

Katılımcı: Hocam ben arkadaşım hafız oldu çok sevindim. Bir hafız 25 kişiyi cennete sokacak deniyordu o zaman.

  1. Bayındır: Sen de kendini kaydettirdin, yani kendini. Ama orada artık kaybetti. O yok. Bu manada. Şimdi hadisi şerifleri de ayetlele birleştirdiğimiz zaman yani “şefaati bi ehli kebairin ummeti” meselesini bu ayetlerle de birleştirdiğin zaman, o şefaat Peygamber efendimizin kurtarması manasına bir şey değil. Ama Allah affetmeye karar vermişse, o kişiyi affedecekse, birisine diyor ki; gel sen de buna şefaat et. Aksi takdirde bir şey değil. Bu ayetlerle de öyle anlıyorum.

Katılımcı: Gel sen buna şefaat et demesi C. Allah’ın, tam yerine oturmuyor. Ben affettim diyebilir.

  1. Bayındır: Tabiki affettim diyecek de, yanlız itibar gibi. O ayeti nasıl anlayacağız o zaman? “La tenfauş şefaate illa li men ezine lehur rahman ve radiye lehu kavl”(TAHA 109), o zaman o ayeti nasıl anlayacağız?

Katılımcı: Kendisi hem bir af talebinde bulunursa, Allah izin verirse diye anlaşılabilir.

  1. Bayındır: “La yemlikuneş şefeate illa limen”,”şefea lehu” şu kişi için şefaat ediyor. O kişi kendisi Allah’tan bir şey istiyor manasında değil. Zaten ahirette her şey bitmiş oluyor. “La yemlikune şefaate illa li men”. Onu bir açalım da. “Men zellezi yeş’fau indehu illa bi iznih”, zaten şey olarak “la temliku nefsun li nefsin şey’a vel emru yevme izin lillah”(İNFİTAR 19), kimsenin kimseye hiç bir faydası olmayacak. Yani falanca kişi gelip de işte; ya rabbi ben şunun kurtarılmasını istiyorum demeyecek. Yani öyle bir şey değil.

Katılımcı: İzin verir.

  1. Bayındır: Hah! Diyeceği değil, gücü yetmeyecek. “La temliku nefsun li nefsin şey’a: hiç kimsenin, hiç bir kimse için, hiç bir şey yapmaya gücü yetmeyecek”(İNFİTAR 19). O zama kişiden kaynaklanan bir güç yok.

Katılımcı: “Ve lillahi şefeatu cemia”.

  1. Bayındır: Tabi. Enbiya 28. “Ya’lemu ma beyne eydihim ve ma halfehum”, tabi yani insanların ne yapıp yapmadığını Allah biliyor. Peygamber efendimizin kimin gerçekten kimin mümin olup olmadığını da bilemez. Yani böyle bir şey mümkün değil. Ya Rabbi sen aslında bilmiyorsun, bu adam şöyle iyi adamdır. Böyle bir şey söz konusu olamaz. “Ve la yeşfeune: bunlar şefaat edemeyecekler”. Kime? Sadece şuna edebilirler: “illa li menirteda: Allah’ın razı olduğu kişi hariç”. “Ve hum min haşyetihi muşfikun” işte senin söylediğin. O şefaati edecek dediğiniz kişiler Allah’ın korkusundan zaten tir tir titriyorlar, ben kurtuldum da başkası kaldı. O zaman işte öyle tasavvur ediyorum. Demek ki bütün insanlığın toplaştığı bir yerde C. Hakk birisine itibar ettiğini göstermiş oluyor. Yoksa ne Peygamberimiz herhangi bir kişiyi haşa kurtarabilir, ne de bir başkası kurtarabilir. C. Hakk kurtulmasına karar vermiştir. Çünkü Allah her bir kuluna hepimizden daha yakındır. Hepimizden daha çok sever. Çünkü yaratan O dur. Ne yapacaksa o yapar. Herkesin içini o bilir. “Ya’lemu ma beyne eydihim ve ma halfehum”. Onurlandırma gibi bir şey. Yani işte falancanın diplomasını sen ver gibi. Ben öyle anlıyorum. Zaten diplomayı hak etmiş yani.

Katılımcı: Ama o zaman şefaat demez.

  1. Bayındır: Tabi bugün yerleşik manadaki şefaat kesinlikle olmayacak. Bu insanlar şefaat derken anladıkları şey olmayacak. Onu zaten Allah söylüyor.

Katılımcı: Şefaat deyince oraya kayıyor.

  1. Bayındır: Zihin o tarafa doğru kayıyor. Tabi “şef’a” eşlik etme manasına geliyor da, yanlız şimdi onlar dememe engel şu oluyor: büyük günah işleyenler Peygamberimize niye eşlik etsinler.

Katılımcı: Hocam sizin şeyinize göre yakın hizmetçiler, yakın garsonlar oluyor.

  1. Bayındır: Ben öyle anlıyorum.

Aynı Katılımcı: Vildan’da uzak garson olmuş oluyor. Bu biraz daha emek isteyen bir görüş herhalde. Tam yerine oturmadı herhalde.

  1. Bayındır: Bu işler yavaş yavaş, işleye işleye. Ben yani şu anda onu o şekilde anlıyorum. Epey zamandır bu zihnimi meşgul ediyor. İki haftadır bu konu üzerinde duruyoruz. “Zevvecet bihi” var.

Aynı Katılımcı: Şimdi tabi orada bizim bildiğimiz manada bir nikah olmuyor. Nikahta iki taraf var. İstek ve kabul var. Burada artık Allah ben sana bunu verdim diyor. Yani orada sormuyor huriye, sen de evet diyormusun falan diye. Onun için bizim nikahı orada düşünmemek lazım. İki taraf var da işte.. Sizi eşlendirdim manasında.

  1. Bayındır: Tamam, o olabilir de şeye nasıl cevap vereceğiz? Oraya sadece erkekler gitmiyor, kadınlar da gidiyor.

AynıKatılılcı: Onu şu şekilde çözebiliriz: pek çok yerde geçiyor zaten. Orada istediğiniz her şey var diyor Allah. Onlar da böyle bir talepleri olursa demek ki olabilir kapısı açık. Olur mu olmaz mı bilgi yok orada.

  1. Bayındır: Yanlız buradaki onlar için huriler dendiği zaman, mesela yukarıdan beri sayılan şeyler var az önce okuduğumuz ayette. Vakıa suresinü tekrar açabilirsek eğer. Mesela şimdi etraflarında Vakıa 17.ayet: çevrelerinde dönüyor vildanı muhalledun küplerle, ibriklerle, bardaklarla, kaselerle. Şimdi burada kadın ve erkek, problem yok. O cennetin şaraplarını, içeceklerini sundukları kadın da oluyor erkek de oluyor. Herhangi bir problem yok. Ondan sonra baş ağrısı olmayacak, sarhoş olmayacaklar. Bunlar da gene kadın ve erkek. Meyvelerle dolaşıyorlar, herkes tercih edecek. Kadın da istediği meyveden alacak, erkek de istediği meyveden alacak. Ondan sonra kuş etleri, yine arzu ettikleri. Bunlar kadın ve erkekler için. “Ve hurin inun”, neden burada hemen sadece erkeklere gidiyor bu? Buraya kadar kadın ve erkeğe tamam. O zaman kadınlar tarafı boş kaldı. “Bi ma kane ya’melun” diyor: yaptıklarına karşılık. Kadın da yapmış, erkek de yapmış yani amellerini. Mesela bu ayetlere bakalım. Rahman suresi 56. Şimdi bunlar “kasıratut tarfi” bir de bu ayetlere bakalım. Rahman suresinin 56.ayeti “fihinne kasıratut tarfi: orada gözlerini”, eşleinden diye tercüme ediliyor. Bu şeye göre hizmet ettikleri kişilerden. Cennete gitmiş kişilerden gözlerini ayırmayanlar. “Lem yatmishunne insun kablehum ve la cann: daha önce onlara ne bir insan ne de bir cin dokynmuştur”.

Katılımcı: İşte şimdi burada hizmetçiye böyle bir vasıf niye verilsin? Yani hizmetçiye birisi dokunmuş-doknmamış önemli değil ki. Bunlar yakın hizmetçi garson olsalar dokunmuş, dokunmamış önemli değil.

  1. Bayındır: Onu da ben şöyle anlıyorum. Onu da düşündüm. Sizin o dediğiniz soruyu. Bunlar kendilerine bir erkek dokunmuş olursa bu defa gözleri başka tarafa da kaçabilir. Yani başka şey peşinde de koşabilirler. Henüz öyle bir şeyleri olmadığı için kendilerini tamamen hizmete verebilirler. Sevgiyle konuşma konusu bunlarla ilgili değil. “Uruben etraben. Daha önce onu okuduk.

Katılımcı: Vakıa 35.ayette şöyle diyor. : biz  o kadınları yeni bir taratılışla yarattık. O zaman hocamın dediğine göre bütün kadınlar huri oluyor.

  1. Bayındır: Yok, şimdi hurilere daha önce bir erkek ve cin dokunmamıştır ama cennete giden kadınların her birisinin kocası da var yani.

Aynı Katılımcı: Yeni bir yaratılışla yeniden tarattık diyor.

Katılımcı: Sonsuz bir hayat olarak görürseniz başka gelişecek şeyler de olmayacak mı? Çok merak ettiğimiz şeyleri orada herhalde öğreneceğiz. Kuranda anlatılan kıssaların ne olduğunu çok merak ediyoruz. Tahtın gelmesi onları düşünüyorum şahse. İnsanlık tarihinden bugüne her halde bütün her şeyin aslını orada öğrenme imkanımız olur değil mi hocam? Sonsuz yaşayacağız. Bu da önemli belki.

Katılımcı. Dediğiniz gibi bunu o ayet söylüyor zaten pek çok yerde. İstediğiniz her şey var diyor. Artık yok yok.

  1. Bayındır: İstediğimiz her şey var da bir de şu var: kuranı kerim her şeyi açıklayan bir kitap. Erkekler kısmını açıklayacak da kadınlar kısmını niye kapalı bırakacak? Yani yukarıdan sıralanacak, o hurilere gelinceye kadar kadın ve erkeğe müşterek olacak, birden bire erkek tarafına dönülecek. Bu bana pek mantıklı gelmiyor. Mesela şurada bir ayet de var: “hurum maksuratun fil hiyam: çadırlar içerisinde oraya hasredilmiş huriler”(RAHMAN 72). E şimdi mesela bizim bir yazlığımız olduğu zaman kışın, bahar kalıyor. Yazın bir iki hafta onu tamirle meşgul oluyorsunuz. Tamir bittikten sonra tatil de bitiyor zaten. Yok buralara fare basmuş, buraya su basmış, burada şu çürümüş, şuna şu olmuş, tatil de bitiyor. Ama buradaki çadırların içerisinde sürekli görev yapan huriler. Tertemiz, sürekli açık, sürekli hizmete hazır halde tutuyorlar diye düşündüğünüz zaman eşinizle beraber oraya da gidersiniz başka yere de gidersiniz. Benin eşimse niye çadırın içinde kalsın. Ben alırım onu yanıma istediğim yere giderim. Nasıl olsa kimsenin laf atması da yok cennette. Kimse yanlış bir şey yapmayacak. Yasak da yok artık dünyadaki gibi.

Katılımcı: Evet şimdi sizin düşüncenize göre orada sadece şahısların kendi eşleri var, başka eşleri yok.

  1. Bayındır: Yoo! Onu söyleyemem. Ona ben karışamam. Ayetlerde olanlarda bir kere, bu dünyadaki eşlerin varlığı zaten müsellem. Orada C. Hakk başka eşler de verebilir. Ama bunlar bizim gibi cennete gitmeyi hak edenlerden olabilir. Şimdi şunu hatırladım: Peygamber(sav) Hz.Hafsa’yı boşamıştı. Sonra Cebrail(as) bu senin cennetteki eşlerindendir diyerek Peygamber(sav)’in dönmesinin uygun olacağını söylemişti ve dönmüştü. Bu cennet. Bu dünyadan gidenlere hizmet için yaratıldığına göre, ben oranın efendisiyim. Yani hizmetçiye ben tenezzül etmem ki. Oranın sevidesi varken hizmetçiyle niye alakalı olayım. Tamam hizmet eder, çok hoşuma gider, çok güzel bir şey.

Katılımcı: Fazla mal göz çıkarmaz Hocam.

Katılımcı: O da bir hizmet yani.

  1. Bayındır: Hurilerin verilmesi kadın erkek ayrımı olmayacağına göre, o zaman çok değişik bir şey ortaya çıkar.

Katılımcı: Bekar ölen erkekleri nasıl düşünüyorsunuz?

  1. Bayındır: Bekar ölen kızlar da var Hocam.

Katılımcı: Tamam yani onları ayrı düşünelim de bekar ölen erkekler?

  1. Bayındır: Bekar ölen kızlar var, çocuklar var. Bunların hepsi aynı yaşta olacaklar orada. Hepsi aynı yaşta. Kimse çocuk olmayacak, kimse yaşlı olmayacak. Herkes aynı yaşta. Cennete gitmeyi hak edenler. Ayeti kerimede derece farklılıkları da Allah tarafından bildiriliyor. Burada problem yok. Biz burada sadece şu huri kelimesinin, onunla ilgili ifadeleri kendimize göre doğru anlamaya çalışıyoruz. Mesela “yetufu aleyhim” var “vildanun muharredun; aşağıda da gene o “yetufu”ta atfedilmesi gereken “ve hurun inun” var. Yani benim artık cennete gitmiş bir eşim niye daha hizmetle meşgul olsun ki. Yaz tatiline gidiyoruz hanım diyor ki; ben zaten kış boyu yemek yapıyordum, şimdi yapmam diyor. Haklı yani. Tatile gidiyorsa, e şimdi cennete gelmek için uğraş uğraş, şimdi de gene burada senin hizmein için döneceğim.

Katılımcı: Kadınlar o işleri yapar.

  1. Bayındır: “Yetufu” ise eğer. Bak bu “hur” kelimesi yukarıdaki etrafta dönme.

Katılımcı: Etrafta dönmeyi sizin etrafınızda dönme olarak düşünebiirsiniz. Öyle her istediğinizi hemen yapacak.

  1. Bayındır: Bizim etrafımızda şüphesiz de, ama cennete giden sadece erkekler değil kadınlar da var. Onların da etrafında dönmeleri gerekiyor. Öyle ise o zaman öyle bir mana vermek lazım ki “zevvecet bihi” de var. Öyle bir mana vermek lazım ki kadına da uygun olsun erkeğe de uygun olsun. Ha bizim dediğimiz gibi çıkmayabilir elbette. İşin geçeğinin nasıl olduğunu biz bilemiyoruz. Anladığımız bu ayerlerden.

Katılımcı: Dünyada erkek kadın nüfusu ayarlayan Allah, orada da cennete giren çıkan nüfusa karar verir heralde. Burada sıkıntılarımızdan dolayı orada biraz daha hocamın hikayesi gibi, hemen yöneliş var ama bence onun kuralını  Allah bir şekilde verir. Daha seviyeleri burada belirlemiş olsak bu bizim için yeter diye düşünüyorum.

  1. Bayındır: Yani en önemli soru cennete gidenlere cennet nimetleri kadın için de erkek için de söz konusudur. Yukarıdan itibaren bütün sayılan nimetler erkek kadın eşit sayılacak, birden bire hemen bir makas değişimi: kadın bir tarafta kalacak. Öyleyse öyle, Allah öyle diyorsa başüstüne ama farklı ifadeler var orada. Farklı ifadeler varsa, ı farklı ifadelere göre farklı mana vermek daha uygun olur herhalde.
Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın