Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler

20 Aralık 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahi mineşşeytanirracim

Bismillahirrahmanirrahim

Elhamdulillahi Rabbilalemin esselatu vesselamu ala Rasulina Muhammedin ve ala alihi vessahbihi ecmain

Bu gün Kur’an-ı Kerim’in 59. Suresi olan Haşır Suresine geldik. Bu sure Medine’de inmiş, 24 ayet, Medinedeki bir yahudi kabilesinin, Beni Nadr adındaki bir yahudi kabilesinin Peygamberimiz tarafından sürgün edilmesiyle ilgili ayetlerle başlıyor. Onlardan alınan ganimetlerin hükümlerini anlatıyor böyle devam ediyor. Her surenin başında bismillahirrahmanirrahim var. Biz bunu her hayırlı işe balarken söyleriz. Çünkü Peygamber s.a.v. Efendimizden gelen bir hadiste: ‘’Besmeleyle başlanmayan bir işin sonu eksik kalır.’’ Buyuruluyor.  Allah’ın adıyla başlıyoruz. Besmelenin anlamını her defasında tekrarlıyoruz zihinlerimize iyice yerleşmiş olması için. Bizim elimizdeki meallerde ‘’Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, esirgeyen bağışlayan Allah’ın adıyla’’ şeklinde anlamlar verilmiş. Biz de şöyle bir anlam verdik:’’İyiliği sonsuz ikramı bol  olan Allah’ın adıyla’’ Bu manayı vermemizin sebebi; burada geçen Rahman ve Rahim kelimeleri. İkisi de rahmet kökünden türemiş kelimeler, rahmet: Merhamet ve acıma anlamlarına geliyor. Merhamet ve acıma duygusu güçsüz kimseler için söz konusudur. Eğer birisi güçlü ise soğukta kalmış olan bir çocuğa acıyorsa ne yapar? İmkanı  varsa içeriye alır değil mi? Sıcağa alır, karnı açsa doyurur. Acımanın merhametin sonucu ne olur? İyilik ve ikram olur değil mi? Allahu Teala da her şeye gücü yeten, kudretinde sınır olmayan, her şeyi yaratan her şeyi bilen büyük yaratıcımız olduğu için onun merhameti de, onun iyiliği ve ikramı olur. Bazen bir şey merhametsizlik gibi görünebilir, yani görüntü öyle olabilir; ama onun arkasında çok büyük merhametler vardır. Mesela bir doktorun merhameti, eğer gerekiyorsa hastasını ameliyat etmesidir, etmemesi değil. Ameliyat olduğu zaman hasta acı çekecek tabi, ilaç verdiği zaman ilaç acı gelecek; ama hastanın iyi olması için de oradan geçmesi lazım. Şimdi, burası imtihan dünyası olduğu için Allahu Teala da bize bazen sıkıntılı şeyler verir. O sıkıntılı şeyler Cenab-ı Hak’ın  merhametinden ve ikramındandır. İnsanlar sıkıntıya pek tahammül göstermek istemez, orada bazı kimseler isyan ederler, halbuki hiç bir zaman Cenab-ı Hak’a isyan etmeye hakkımız yok. Sıkıntı içerisinde olduğumuz zamanda Cenabı Hak’ın  merhametinden olduğunu bilmek zorundayız. Bir ayeti kerimede Allahu Teala şöyle buyuruyor:

‘’Kutibe aleykumul kitâlu ve huve kurhun lekum… size kıtal, savaş farz kılındı; ama o size zor gelir ,hoşunuza gitmez.’’ (Bakara-216)  savaşmak hoş bir şey değil ki.

…ve asâ en tekrahû şey’en ve huve hayrun lekum…Belki siz bir şeyden hoşlanmayabilrsiniz ama o sizin için hayırlı olabilir…’’ (Bakara-216)

…ve asâ en tuhıbbû şey’en ve huve şerrun lekum…Belki bir şeyi de çok seversiniz ama o sizin zararınızadır.’’ (Bakara-216)Mesela bazı insanlar içki müptelasıdır çok severler, sigarayı çok severler, kötü alışkanlıklar vardır bırakamazlar; ama bu onların zararınadır.

’’ …vallâhu ya’lemu ve entum lâ ta’lemûn(ta’lemûne. Allah bilir siz bilemezsiniz.’’ .(Bakara-216) Dolayısıyla Cenab-ı Hak’ın bütün emir ve yasakları bizim lehimizedir. Şimdi, sonuç olarak merhamet kelimesi güçlü biri için iyilik ve ikram anlamına gelir, zayıf insanlar için de acımadır. ‘’Ah çok acıyorum, çok üzülüyorum ama yapacak bir şey yok’’ dersiniz. Elimden bir şey gelmiyor dersiniz siz sadece acımanızla kalırsınız, çünkü gücünüz ancak o kadarına yeter. Ama Allahu Teala’nın her şeye gücü yettiği için O’nun acıması iyilik ve ikramdır. Dolayısıyla buradaki hem rahman hem rahim kelimelerine ‘’iyilik ve ikram’’ anlamı vermemiz gerekiyor. Rahman kelimesi, yalnız Allah’ta olabilen, yalnız Allah için kullanılan bir kelimedir. Allah dışında hiçbir varlık için ‘’Rahman’’ kelimesi kullanılamıyor. O zaman Rahman’a öyle bir mana vermek lazım ki, Allah’tan başka hiçbir varlık için kullanılamasın Türkçemizde. Mesela esirgeyen ve bağışlayan deniyor değil mi şeyde(meallerde) ? E esirgeme işi her insan için kullanılır değil mi? Mesela ‘’Rahman’’ karşılığında ‘’esirgeyen ‘’deniyor. Bazısı tercüme etmiyor ‘’Rahman ve Rahim’’ diyor, e tamam ama o kelimeyi bilmeyenler için gene bir şey ifade etmiyor. Onun için biz  ‘’Rahman’’  kelimesine  ‘’iyiliği sonsuz’’  anlamı verdik. Çünkü Allah’ın dışında iyiliği sonsuz olan hiçbir varlık yoktur. Herkesin yapacağı iyiliğin bir sınırı vardır, oradan ötesini yapamaz. Ama Allah’ın yapacağı iyiliğin herhangi bir sınırı yoktur bu sebeple  ‘’iyiliği sonsuzdur’’  diye bir mana verdik. Rahim kelimesi, insanlar için de kullanılıyor (Kur’an-ı Kerim’de de var) Allahu Teala için de kullanılıyor. Ona da ‘’ikramı bol’’ anlamı verdik. İkramı bol kelimesi, insanlar için de kullanılan bir kelimedir. Sonuçta şu ortaya çıktı: ‘’İyiliği sonsuz ikramı bol Allah’ın adıyla’’ Zannediyorum ki, besmelenin tam Türkçe anlamı budur.

‘’Sebbeha lillâhi mâ fîs semâvâti ve mâ fîl ard(ardı) ve huvel azîzul hakîm(hakîmu). Göklerde ne var yerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbih eder.’’ (Haşr-1)  Tesbih derken ne anlıyorsunuz? Ya da şöyle söyleyeyim bir türke tesbih derseniz ne anlar? Yani şu elle çekilen otuzüçlü, doksandokuzlu; tesbih çekmek dediğimiz zaman ne olur? O tesbihin tanelerini sayarken ağzımızdan da ‘’subhanallah, elhamdulillah, Allahu Ekber gibi zikirleri söylememiz akla gelir değil mi? Öyle anlaşılır. Yani bu yanlış değil; ama verilebilecek en son mana belki. Belki hiç insanın aklına gelmeyecek bir mana. Yanlış değil dememin sebebi şu: O tesbihi çeken de Cenab-ı Hak’a itaat olsun diye çekiyor, Allahu Teala’nın ismini anıyor, bir takım zikirlerde bulunuyor, o açıdan. Yoksa o tesbihleri çekme, hani  o boncuklardan oluşan, adına tesbih dediğimiz o şeyi kullanmak yani insana herhangi bir artı bir şey getirmez. Peygamberimiz(sav), hayatında hiç böyle bir şey kullanmamıştır, tesbihi parmaklarıyla çekmiştir, yani namazların sonunda tesbih dediğimiz şeyi. E yasak mı? Yook yani o otuzüç rakamını tutturmak için siz o aleti de kullanabilirsiniz; ama şunu bilmek lazım ki, bunun getireceği hiçbir artı değer yok. Bazıları tutar onu kalbinin üstüne koyar, sanki bir şey yapıyormuş gibi. Bazıları onun içine üfler, bazıları bilmem yani ona bir kutsallık tanır bunların hiç birisinin bir anlamı yok.

Sebbeha, yüzme manasına yani böyle bir suyun üzerinden kaymak, kayıp gitmek. Mesela yüzücülere sebbeha derler Araplar. Bulutun gök yüzünde yüzmesi de aynı kelimeyle ifade edilir. Şimdi, suyun üzerinden mesela tozların kayıp gitmesine bakarsanız, suyun arındırılması anlamıyla düşünülür. İşte  ‘’göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ın noksansızlığını ve kusursuzluğunu ilan eder’’  şeklinde bir mana veririsiniz. Yani siz Allah’ın yaratmış olduğu neyi incelerseniz inceleyin; orda mükemmelliği görürsünüz, yaratıcının kusursuzluğunu görürsünüz. Her şey yaratıcının kusursuzluğunu haykırır, göklerde ne var yerde ne varsa hepsi öyle. Şimdi, sebbeha kelimesi, Allah’ın emrine hızla boyun eğmek manasına gelerek, yani ibadet, taat anlamında da kullanılır; yani şimdi komutan ‘’Mehmet’’ diye bağırdığı zaman Mehmet ne yapar? Koşa koşa gider, bir esas duruş bir selam çakar, ne der? ‘’Emret komutanım’’ der. Şimdi, Cenab-ı Hak’ın bir emri olduğu zaman, insan böyle hızlı bir şekilde Allahu Teala’nın emrine ‘’ya Rabbi emret’’ der ve boyun eğer. Şimdi göklerde yerde ne varsa hepsi Cenab-ı Hak’ın emrine boyun eğmek zorundadır; yani Allah’ın koyduğu kuralların dışına çıkamaz. Bunların içerisinde kuralların dışına çıkacak olan varlık, insan ve cinlerdir. Çünkü bunların  ikisi de akıllı varlıklardır, bunların  ikisinin önünde de iyi yada kötü yollar açılmıştır ister hayra ister şerre giderler.

(Bir katılımcı): Hocam  meleklerin akıllı varlıklar olduklarını söylemiştiniz onlar nasıl(16.dk 02.sn sorunun son kısmı anlaşılmadı)

Hoca: Melekler de tabi akıllı varlıklar da, melekler isyan etmezler diyor Allah ayeti kerimesinde, edemezler demiyor.

‘’…lâ ya’sûna(A)llâhe mâ emerahum ve yef’alûne mâ yu/merûn(e).  Allah’ın onlara verdiği emre karşı isyan etmezler.’’ ( Tahrim-6 )   Edemezler değil, etmezler; ama insanlar ve cinler mesela ‘‘Velekad żera/nâ licehenneme keśîran mine-lcinni vel-ins(i)İnsanlardan çoğusunu cehennem için yaratmış olduk’’ ( A’raf-179 )   Yani öyle bir noktaya geldi bunlar. ‘’…lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ … Onların kalpleri var ama onunla anlamazlar’’ (A’raf-179 )  Anlamak kalple mi oluyor? Kalp kişinin karar organıdır. Kafa düşünür, kafa kalbin danışmanı gibidir. Kalp müdürdür  kafa da danışman. Müdür danışmanın verdiği bilgiye uyarsa, çok güzel bir yönetim sergiler; ama uymak zorunda mıdır? Onu hiç dinlemeyebilir de, işte kalp kafayla birlikte düşündüğü zaman doğruyu bulur. Çünkü kalp, durum ve şartlara göre hareket eder; ama akıl öyle değil, akıl gerçeği görmeye çalışır. Kalp durum ve şartlara göre dönektir yani onun için adına kalp denir. Menfaati gerektirdiği zaman başka taraflara gidebilir, bile bile yanlış yapar kalp öyledir. Bile bile yanlış yapar, onun için mesela Firavun ve hanedanıyla ilgili bir ayeti kerimede Allahu Teala diyor ki:

‘’ Ve cehadû bihâ vesteykanethâ enfusuhum …bunlar Musa a.s.’ın gösterdiği mucizeler karşısında bunlar inkara yöneldiler,  …vesteykanethâ enfusuhum …ama içleri onun doğru  olduğu konusunda kesin bir kanaatleri vardı.’’ ( Neml-14)  Neden peki şey yaptılar?  Anlamadıkları için mi? Çok iyi anladılar.  ‘’…zulmen ve uluvvâ(uluvven)…üstünlüğünü ortaya koymak için ve yanlış davranışlarına devam etmek için.’’ (Neml-14)  Yani firavun davranışının yanlış olduğunu çok iyi biliyordu, onun hanedanı da biliyordu; ama Musa’nın yaptığı doğru derse, koltuğundan olacağından korkuyor onun için baskıyla karşı tarafı susturmaya çalışıyor. Şimdi bir insana Kur’an-ı Kerim’i anlatırsanız, onun anlayacağı şekilde anlatırsanız, doğru bir şekilde anlatırsanız; sizin doğruları anlattığınızı anlamakta gecikmez. Aklı ile kalbi arasındaki ilişkiler birebir bütünleşir; ama elindekini kaybetme korkusuna düşerse, elindekine sarılır ve onu reddeder, görmezlikten gelmeye başlar. Bu da o insanın içini rahatsız eder onun için bir ayet-i kerimede de Allahu Teala şöyle diyor:   ‘‘Lâ yezâlu bunyânu humullezî benev rîbeten fî kulûbihim illâ en tekattaa  kulûbuhum… Bunların kurdukları yapı, çünkü bir yalan dünya oluşturur bu tip insanlar bu yalan dünyada kendilerinin bir sürü destekçileri de vardır.

 ‘‘Lâ yezâlu bunyânuhumullezî benev rîbeten fî kulûbihim illâ en tekattaa kulûbuhum…  Onların kurdukları bina, içlerinde bir şüphe kaynağı olmaya devam eder.’’(Tevbe-110) Yani yaptıklarının yanlış olduğunu bilirler; ama hayatlarını devam ettirmelerinin de ona bağlı olduğunu zannederler. Kalpleri parçalanıncaya kadar bu böyle devam eder yani öldükleri zaman gerçeği anlarlar; ama bir işe yaramaz. Dolayısıyla kalp ile kafanın birlikte düşünmesi çok önemlidir. İşte gerçeği anlayıpta yerine getirmedikleri için de genellikle huzursuz olurlar. Huzursuzluklarını bastırmak için hırçınlaşırlar, haksızlık ve zulüm yaparlar, baskı yaparlar. İşte Müslümanlara düşmanlıklarının sebebi, Müslümanlar yanlış yaptıkları için değil; Müslümanların davranışlarının doğru  olduğunu bildiklerinden dolayı, zaten içleri de huzursuz. Müslümanları sustururlarsa sanki kendileri huzura kavuşacakmış gibi zannederler, halbuki mümkün değil.

 ‘‘…Lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ…Kalpleri vardır ama onunla kavramazlar, yani akılla kalp birlikte çalışmaz

…velehum a’yunun lâ yubsirûne bihâ…gözleri var ama onunla olayların arkasındaki gerçekleri görmezler.’’ Yani bakar kördürler.

‘’…velehum âżânun lâ yesme’ûne bihâ…kulakları var onunla gereği gibi işitmezler.’’

…ulâ-ike kel-en’âmi… bunlar enam gibidirler.’’ (A’raf-179)      Şimdi o elinizdeki meallere bakarsanız . Bunlar hayvan gibidirler diye anlamlandırılmış, bu yanlış. Çünkü hayvanlar içerisinde anlayışlı olanları vardır, hayvanların hepsi aynı değildir. Enam denen hayvanlar koyun, keçi, deve, sığır bu hayvanlar. Bizim yediğimiz bu hayvanlar. Davarlar ve sığırlar yani büyük ve küçük baş dediğimiz hayvanlar bunlar. Yoksa Süleyman (a.s)’ ın  kıssasında orada hüthüt var. Gidiyor ve Süleyman (a.s)’a doğru bilgi getiriyor ve bir de değerlendirmesini yapıyor. Karıncalar doğru bir emir veriyor. Bunlar enam gibidir diyor.

…bel hum edall(u)… Durumları daha da kötüdür aslında bunların.

…ulâike humul gâfilûn… Bunlar gerçeklerden habersiz yaşayan insanlardır. ‘’(A’raf-179)    

Bunun daha kötüsünü de bir başka ayette Allahu Teala  kargaya benzetiyor bu tip insanları. Yani insan ve cinler

’Ve mâ halaktul cinne vel inse illâ li ya’budûni. İnsanları ve cinleri sadece kulluk etsinler diye yarattık.’’(Zariyat-56) dolayısıyla imtihana tabi tutulanlar bunlar.

Haşr Suresi’ne döndük:

‘’Sebbeha li(A)llâhi mâ fî-ssemâvâti vemâ fî-l-ard(i)…Göklerde ne var yerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbih eder.’’

…ve huve-l’azîzu-lhakîm(u). O azizdir ve hakimdir:’’(Haşr-1) Yani her şey Cenab- Hak’ın emrine boyun eğer; işte eğmeyen iki varlık vardır. Bunlar: Mesela insanı düşünelim bizim tanıdığımız insan; diğerlerini pek tanıyamıyoruz. İnsan olarak vücudumuzun bütün  organları Allah’ın koyduğu sisteme göre çalışı. Yani bütün insanlar;

 Firavun da Ebu Cehil de bütün insanlar zorunlu olarak Allah’a kulluk yaparlar. Şimdi mesela az önce boğazım gıcık yaptı su içtim, kim olsa bunu yapacak bu zorunlu kulluktur. AllahIn dilediği zaman insanlar doğar, dilediği zaman ölür, dilediği cinsiyettedir, dilediği özelliklerdedir, şeklini o belirler, şemailini o belirler, imkanları o verir, belli imkanları. Ha bir de insanların gönüllü kulluk yapacakları noktalar vardır. O gönüllü kullukta esas imtihan vardır. Camiye de gidebilirsin günah yerine de gidebilirsin, namaz da kılabilirsin başka bir şey de yapabilirsin; bu senin tercihine kalmış. İşte orada insanlar, Cenab-ı Hak’a kul olma konusunda birbirlerinden ayrılırlar; ama insanların dışındaki ve cinlerin dışındaki bütün varlıklar Cenab-ı Hakk’a boyun eğerler.

‘’ Huve-lleżî aḣrace-lleżîne keferû min ehli-lkitâbi min diyârihim… İşte o Allah’tır göklerde ve yerde bulunan her şeyin kendisine boyun eğdiği. Allah’tır ehli-i kitaptan olan kafirleri ülkelerinden çıkaran.

 …li-evveli-lhaşr(i)…Müslümanların ilk toplanması sırasında.  Bu Beni Nadir Yahudileri Bedir Savaşı’ndan sonra dediler ki: ‘’Tamam işte bu bizim beklediğimiz peygamberdir’’

Peygamberimiz Medine’ye vardığı zaman; Medine’deki Yahudiler aşağı yukarı Medine’nin yarısı kadar bir nüfusa sahipti. Yirmi kadar Yahudi kabilesinin olduğu yazılıyor Diyanet Vakfı’nın İslam Ansiklopedisinde. Muhammed Hamidullah oraya bu konuda bir madde yazmış, yirmi kadar Yahudi kabilesinin isimlerinin tesbit edildiğini söylüyor.Bunlar da bir çok yerleşim alalarına sahipler Medine’nin içerisinde elli dokuz tane kaleleri varmış bunların; yani oraya yerleşmişler, zamanında gelmiş yerleşmişler, Araplarla kaynaşmışlar, Arapça konuşuyorlar, arap isimleri almışlar; ama tabi ayrı bir grup halindeler. Evs ve Hazreç Kabileleri var Medine’de bunları birbirlerine vurduruyorlar iki tarafı da zayıf düşürerek hakimiyetlerini devam ettiriyorlar. Peygamberimiz Medine’ye geldiği zaman Medine’de tam bir siyasi boşluk var, bunların her birisini topluyor ‘’Medine Vesikası’’ denen bir sözleşme yapılıyor. Birbirlerine karşı ilişkiler belirleniyor, Peygamberimiz fiilen Medine’nin başkanı oluyor.Yani onlar böyle seçmiş falan değiller; ama o siyasi boşluğu çok iyi değerlendirerek yönetimi ele alıyor Peygamber Efendimiz.İşte bu Ben Nadir de, Yani Nadir Oğulları denen Yahudiler de Peygamberimizle anlaşma yapmışlar, demişler ki:’’Tamam,biz her hangi  bir durumda sana destek olmayız; ama senin karşında da olmayacağız. ‘’ demişler.

Bedir Savaşı olup da, Peygamberimiz Bedir’de galip gelince demişler ki:’’Tamam, işte Tevrat’ta kendisine zafer verileceği müjdelenen Peygamber bu.’’

Sonra Uhut Savaşı oluyor, tabi Uhut Savaşı’nda biliyorsunuz Müslümanlar yeniliyorlar. Önce galip geliyorlar sonra yeniliyorlar.Sonra da Peygamber Efendimizin büyük bir gayretiyle müşrikler o galibiyetin hiç bir meyvesini almadan gitmek zorun da kalıyorlar.Dolayısıyla galibiyet de fiilen mağlubiyete dönüşmüş oluyor. O zaman da şüpheleniyorlar bu acaba o Peygamber değil mi diye. Annesi Yahudi olan Kaab Bin eşref adında bir Yahudi(kendisi arap ama annesi Yahudi),biliyorsunuz Yahudiler anneye bakarak bir adama Yahudi derler; o da Yahudi sayılıyor. Kırk kişiyle, kırk süvariyle Mekke’ye gidiyor Ebu Süfyan’la antlaşma yapıyor. Peygamber Efendimize karşı bu hazırlıkları Peygamberimiz sezince, (hani bir oyun peşindeler diye) Kaab Bin El Eşrefi kendi süt kardeşine öldürtüyor Peygamber Efendimiz. Peygamberimize karşı da suikast hazırlıkları var; ondan da haberdar olmuş, fiilen bir takım şeyler yapıyorlar. Peygamber Efendimiz onların köylerini kuşatma altına alıyor. Çok güçlü kaleleri var, akşam kalelerine girdiler mi aylarca orda kalabiliyorlar, çok da zengin durumdalar. Peygamber Efendimiz diyor ki: ‘’Medine’yi terk edin, eşyalarınızı alın gidin.’’ Onlar da’’ tamam ‘’diyorlar; ‘’ama Kaab Bin El Eşref için biz yas tutuyoruz müsaade et de şu yasımızı tamamlayalım gidelim.’’  ‘’Peki’’ diyor Peygamberimiz müsaade ediyor. Sonra Medinedeki münafıklar bunlara haber gönderiyor. Geçen dersimizde onlarla ilgili olan ayetlerin bir kısmını okumuştuk; bu surede de okuyacağız. Şimdi hatırlarsanız, bir sayfa geriye gelin.

‘‘E lem tera ilellezîne tevellev kavmen gadıballâhu aleyhim… Allah’ın gazap ettiği bir kavmi kendilerine dost edinenleri görmedin mi, onlarla sıkı-fıkı olanları görmedin mi?

…mâ hum minkum ve lâ minhum…bunlar ne sizdendir ne onlardan.

yahlifûne alel kezibi ve hum ya’lemûn(e). Bile, bile yalan yere yemin ederler.’’(Mücadele-14) Bu surede daha açık gelecek; ileriki ayetlerde. Bunlara hatta şimdi okuyalım isterseniz, sonra tekrar okuruz. 11. Ayet Haşir Suresinin.

‘’Elem tera ilâ-lleżîne nâfekû yekûlûne li-iḣvânihimu-lleżîne keferû min ehli-lkitâbi le-in uḣrictum lenaḣrucenne me’akum velâ nutî’u fîkum ehaden ebeden…Sen şu münafıklık yapanları görmedin mi? Yani onları görmen gerekmez mi? Ehli kitaptan kafir olan kardeşlerine şöyle diyorlar:’’ Eğer siz çıkarılırsanız Medine’den biz de çıkarılacağız. Sizin hakkınızda hiç kimseye boyun eğmeyiz.

…ve-in kûtiltum lenensurannekum…eğer size bir savaş yapılırsa, mutlaka size karşı bir savaş açılırsa; mutlaka yardımınıza geleceğiz.

…va(A)llâhu yeşhedu innehum lekâżibûn(e)…Allah şahit bunlar yalan söylüyorlar.’’(Haşr-11)

‘’Le-in uḣricû lâ yaḣrucûne me’ahum…Bunlar Medine’den çıkarılsalar, onlar bunlarla beraber çıkmazlar.

…vele-in kûtilû lâ yensurûnehum…bunlara bir savaş açılsa, onlar yardıma gelmezler.

… vele-in nasarûhum leyuvellunne-l-edbâra…bir de yardım etmeye kalkışsalar, hemen gerisin geri döner giderler.

… śümme lâ yunsarûn(e). Sonra yardım da görmezler.’’(Haşr-12)

‘’ Le-entum eşeddu rahbeten fî sudûrihim mina(A)llâh(i) Bu münafıkların içlerinde sizin korkunuz Allah’ın korkusundan daha fazladır; yani Allah’tan çok sizden korkar bunlar.

…żâlike bi-ennehum kavmun lâ yefkahûn(e).Bunun sebebi şudur onlar anlayışsız bir toplulukturlar.’’(Haşr-13)Şimdi bunlar münafık. Münafık neydi? İki yüzlü, iki yüzlü ne demek? Bu tarafa dönüyor ‘’sendenim ‘’diyor, o tarafa dönüyor ‘’sendenim’’ diyor değil mi? Nafak diye bir kelime vardı, neydi nafak? Tünele denir. Tünelin iki tane yüzü vardır biliyorsunuz, münafık da aynı kökten türemedir. Yerin altında tüneller açan bir hayvan vardı neydi o?

(Bir katılımcı): köstebek

Hoca: Köstebek, ha. Şimdi köstebek yerin altında şey yapar(tünel açar), işte münafık aynen köstebek gibidir. Yerin altında tüneller açar.

(Bir katılımcı): Onun yuvasına da nafika diyorlar.

Hoca: Evet onun yuvasına da nafika diyorlar, onun adı da öyle o manada bir şey olacak da tam kelime olarak aklıma gelmedi. Şimdi siz dersiniz ki: Ben burayı suyla doldurayım onu boğayım dersiniz ve suyu yuvasına verirsiniz, o öbür delikten çıkar size el sallar; merhaba, bay bay falan der. Şimdi münafıklar öyledir, dersiniz ki seni bir kıstırdım bak kapıları kapattım dersiniz, o tünelin öbür kapısından çıkar. Kendisi için devamlı bir çıkış kapısı hazır tutar. Kelimelerini hep lastikli kullanır, yuvarlak kelimeler kullanır köşeli kelime kullanmaz. İstediği zaman bir taraftan sıvışabilmesi için. Münafıklar böyle, onun için işte iki yüzlü; fakat iki taraftan da değildir bunlar. Her iki taraf da onları kendinden kabul etmez. Hiç kimseye de yaranamazlar, kendilerini  çok akıllı zannederler. İşte bunlar, münafıklar Beni Nadir Yahudilerine haber gönderdiler ‘’sakın çıkmayın, eğer size bir baskın yapılırsa biz size yardım ederiz, biz sizin aleyhinize olan hiçbir işe girmeyiz. Size karşı desteğimiz tamamdır ‘’ şeklinde. ‘’Zaten Beni Kureyza Yahudileri var onlar da destek verir. Biliyorsunuz Gatafanoğulları var onlardan da destek alırız. Dolayısıyla biz Müslümanları boğar bu beladan kurtuluruz.’’ Şimdi böyle olunca, onlara güvendi bunlar, zaten evlerin boşaltmak da istemiyorlar. ‘’Biz çıkmayacağız’’ dediler. Önce süre istediler sonra çıkmayacağız dediler. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz kuşatmayı daralttı. Ayet-i Kerime’den işin gerisini takip edelim.

‘’Huvellezi ehracellezine keferu min ehlil kitabi min diyarihim   Ehli kitaptan kafir olanları ülkelerinden çıkaran Allahu Teala’dır.

Li evvelili haşr  Müslümanlar bir kez daha onları kuşatmaya alıp, kalaleri dışında toplaştıkları zaman

 …mâ zanentum en yaḣrucû…siz onların çıkacaklarını hiç düşünmüyordunuz, yani onları kuşatma altına almıştınız; ama çıkacaklarına ihtimal vermiyordunuz.

 …ve zannû ennehum mâni’atuhum husûnuhum …onlar da kalelerinin kendilerini koruyacağını düşünüyorlardı. ‘’Nasıl olsa kalenin içerisine giremezler biz burada rahat ederiz’’ diyorlardı. Bir müddet sonra da kuşatmayı kaldırmak zorunda kalacaklar.

…mâni’atuhum husûnuhum mina(A)llâhi    yani Allah’tan kendilerini koruyacak diye düşünüyorlardı. Tabi  Allah’ın Rasulünden demektir o. Evet Mehmet Hoca,  burada buı da senin için bir delil; Rasul ve Nebi kelimeleriyle ilgili. mâni’atuhum husûnuhum mina(A)llâh(i) diyor, aslında min Rasulullah demektir. Çünkü Allah’ın Rasulu Allah’ın emri olmadan harekete geçmez.

…fe-etâhumu(A)llâhu min hayśu lem yahtesibû …Allahu Teala bunlara hiç hesap etmedikleri bir yerden geldi

…ve każefe fî kulûbihimu-rru’b(e)…kalplerine korku attı. Yani onları içten yıktı Cenab-ı Hak

 …yuḣribûne buyûtehum bi-eydîhim… evlerini kendi elleriyle yıkıyorlardı.

 

ve eydî-lmu/minîne fa’tebirû yâ ulî-l-ebsâr(i).  Ey basiret sahipleri, ey olayları güzel değerlendiren ve arka planını görebilen insanlar, bundan ibret alın.  (Haşr-2)  Yani siz doğru olduğunuz zaman karşı taraf yanlış olduğu zaman korkmayın. Yapabileceğinizi yapın neticeyi alırsınız.

Dersin ikinci bölümüne başlıyoruz.

Bismillahirrahmanirrahim

  1. Ayeti tekrar okuyalım

Huve-lleżî aḣrace-lleżîne keferû min ehli-lkitâbi min diyârihim… Ehli kitaptan kafirleri yurtlarından çıkaran odur

…Li evvelil haşr… ilk toplanma anında. Daha Müslümanlar bir kere onların kalelerini kuşattılar, ilk kuşatmaya dayanamadılar çıktılar, onu çıkaran Allahu Teala’dır.

…mâ zanentum en yaḣrucû…siz onların çıkacaklarını hiç düşünmüyordunuz.

…Ve zannû ennehum mâni’atuhum husûnuhum mina(A)llâhi…onlar da düşündüler ki bu kaleleri onları Allah’tan engeller. Şimdi hiçbir Yahudi, belki, hiçbir Yahudi demeyelim ama, yani normal bir insan hiçbir şeyin Allah’a engel olamayacağını düşünür. Peki neden Allahu Teala böyle buyuruyor? Bu Yahudiler Muhammed s.a.v.in Allah’ın elçisi olduğunu biliyorlardı. O Allah’ın elçisi. Allah’ın elçisi Allah’ın emriyle iş yapar. Allah’ın elçisini yenmek ya da Allah’ın elçisine karşı başarılı olmak Allah’a karşı başarılı olmak demektir; yani Allah’ın elçisi olduğunu bildikleri için kalelerinin kendilerini O’na karşı korumasını düşünmek Allah’a karşı korumasını düşünmektir, bunun başka bir anlamı yok. Bir de bu Yahudilere israiloğulları diyoruz. İsrail, neden İsrail deniyordu? Yakup a.s.a lakap olarak tanınıyor da, İsrail ne demek? Allah ile güreşip Allah’ı yenen kişi. Yakup a.s. haşa Allah ile güreşmiş ve yenmiş. Bunların anlayışı bu. Kendilerine israiloğulları derken; yani ‘’biz Allah’ı bile alt ederiz’’ demek istiyorlar. Dolayısıyla Kur’an-ı Kerim’e bakarsanız, bunlar kadar hırçın, bunlar kadar laf dinlemez, bunlar kadar dik kafalı bir başka topluluk göremezsiniz. En çok ayetler bunlarla ilgilidir. Dolayısıyla orda da kalelerinin kendilerini Allah’tan koruyacağını düşünüyorlar. Onun için de sürekli burunları sürtülür. Bir müddet iyi duruma gelirler ondan sonra uzun bir süre çok sefil ve perişan bir halde yaşarlar.

 …ve zannû ennehum mâni’atuhum husûnuhum mina(A)llâhi… şimdi onların, ‘’İsrail Allah’ı güreşte yendi’’ sözü nerde geçiyor? Bugünkü tevrat’ ta geçiyor yani Tevrat’a aldıkları bir şey bu. Dolayısıyla bunlar hiç hak hukuk falan tanımazlar yani kendilerini çok büyük görürler; zaten kendileri dışında hiç kimseyi de insan kabul etmezler. Bütün insanlık onlara hizmet etmek zorundadır.

( Bir katılımcı): Ademoğlu hayvandır diyorlar

Hoca: Eğer ‘’hayvan’’ ı canlıdır manasında söylüyorsa doğru da; ama bizim dediğimiz manada söylüyorsa öyle düşünüyorlar maalesef.

…ve zannû ennehum mâni’atuhum husûnuhum mina(A)llâhi…düşündülerki, kendi kaleleri kendilerini Allah’tan koruyacak.

…fe-etâhumu(A)llâhu min hayśu lem yahtesibû…Allahu Teala onlara hesap etmedikleri yerden geldi, yani onları hesap etmedikleri yerden alt etti.

…ve każefe fî kulûbihimu-rru’b(e)…içlerine korku saldı, bu korku insanı böyle tir tir titreten, artık düşünme melekelerini de kaybettiren  ( 51:35. Dk. Anlaşılmadı) hani, ’’zangır zangır titriyordum gözümde hiçbir şey yoktu hiçbir şey düşünemiyordum’’  deriz ya bazen böyle çok fazla korkar insan, dengesini kaybeder korkudan işte böyle içlerine bu şekilde bir korku düşmüş.

…yuḣribûne buyûtehum bi-eydîhim…evlerini kendi elleriyle tahrip etmeye başlamışlardı, yıkıyorlardı.

 

…ve eydî-lmu/minîne…ve müminlerin elleriyle. Bizzat artık yani şeye lüzum yok, işbirliği yapmışlar evlerinin yıkılması için.

…fa’tebirû yâ ulî-l-ebsâr(i). Ey basiret sahipleri ibret alın.(Haşr-2)  Yani siz doğrular karşısında böyle inançsızlık ederseniz başınıza gelecek olan budur, ya da muhatabınız böyle yaparsa başlarına gelecek olan budur. Geçen hafta okuduğumuz bir ayet-i kerime vardı.

Elleżîne âteynâhumu-lkitâbe ya’rifûnehu kemâ ya’rifûne ebnâehumKendilerine Kitap verdiklerimiz öz oğullarını tanıdıkları gibi o Peygamberi tanırlar.(Bakara-146)  Hz Ömer, yahudiyken müslüman olan Abdullah Bin Selam’a soruyor, diyor ki: Ayette Allah böyle buyuruyor: ‘’ sen, Medine’ye geldiğimiz zaman Peygamberimizi gördüğünde kendi öz oğlunu tanıdığın gibi; mesela bin kişinin içinde bir insanın oğlu gelse şehre karıştırır mı başkasıyla? Öz oğlunu tanıdığın gibi Peygamberimizi tanıdın mı?’’Diye soruyor. Diyor ki:’’Bak ya Ömer, oğlumdan şüphem olabilir, belki anası başka yerden kazanmıştır; ama Muhammed’in Allah’ın Peygamberi olduğuna en küçük şüphem yoktur.’’ Bu derece kesin kanaatleri var. Bu derece kesin olarak bildikleri halde neden inanmamışlar? İşte bu anlatmaya çalıştım ya kafayla kalp birlikte karar verirse doğrular bulunur. Kafaları bu Allah’ın Peygamberidir diye biliyor; ama içten:’’yok canım biz şimdi Arapların Peygamberine nasıl boyun eğelim, yani olur mu bize yakışır mı, biz kimiz onlar kim.’’ Çünkü ticarette çok zengin olmuşlar. O bölgenin iktisadiyatı onlardan soruluyor, pazarlarda ciddi hakimiyetleri var, askeri yönden güçlü hale gelmişler, oturdukları mahalleler, hepsinin mahallesi tam bir kale içinde, akşam kapıları kapadıkları zaman içerde güvenle yatabiliyorlar. Her hangi bir baskın endişeleri yok ve kendilerini de İbrahim a.s.’ın soyundan biliyorlar; zaten öyleler. Soysa, bizde. Allah’ın Kitabıysa bizde. Dinse, işte Allah’ın dini. Zenginlikse, bizde. İtibarsa, bizde. E şimdi Araplara bir peygamberlik geldiği zaman arabın Peygamberini nasıl kabul edelim? İstediği kadar haklı olsun.İşte firavunun Musa a.s.a karşı tavrındaki temel mantık neyse bu da aynı.Genelde böyledir. Gerçekleri anlamak kolay, kabul etmek zordur. Onun için ey müminler ibret alın.Siz doğru olduğunuz zaman, bir çok kimsenin rahatsız olmasına sebep olursunuz. Şimdi şurada aramızda bir yalan konusunda ittifak etsek; hepimiz de onun yalan olduğunu biliyoruz; ama ona göre bir dünya kurmuşuz o dünyada mutlu bir şekilde yaşıyoruz. Bizim en büyük düşmanımız kim olur? O yalanımızı ortaya çıkaran kişi olur, değil mi? Hani bir kral çıplak hikayesi var ya, herkes yalana iştirak ederek kralım senin elbisen var diyor, kral da o yalana iştirak ediyor hal bu ki çıplak olarak dolaşıyor. E bir çocuk kral çıplak deyince, bütün yalanları iniyor aşağıya. Siz doğru söylemeye başladığınız zaman; o yalan dünya zangır, zangır sallanır. Sizin sayınızın az olması hiç önemli değil, söylediğinizin doğru olması önemli. Onun için o dünya çok kolay yıkılır, burada asıl mesele Allah’ın desteğini alabilmektir. Allah’ın desteğini almanın tek yolu da Allah’ın kitabına uymaktır başka değil. Allah’ın Kitabına uydunuz mu, o yalan dünya çatır çatır çatlar ve yıkılır. ‘’…fa’tebirû yâ ulî-l-ebsâr’’ı bu tefsirde ‘’Allah’tan başkasına güvenmeyin’’ şeklinde tefsir etmiş diyor Enes Hoca. Evet zaten alınacak ibret de o. ‘’Allah’tan başkasına güvenmeyin’’ Her şey ortada

‘‘Ve levlâ en keteba(A)llâhu ‘aleyhimu-lcelâe le’ażżebehum fî-ddunyâ…Allah onlara bu sürgünü yazmasaydı; elbette onları bu dünyada azaba uğratacaktı.’’  (Haşr-3)  Yani gene ceza çekeceklerdi, başka bir ceza. Sürgün cezası değil başka  bir ceza.

(Bir izleyici sordu):  (59:03.dk soru anlaşılmadı)

Kader meselesi, Kur’an-ı Kerim’de bizim anladığımız manada kader meselesi yoktur. Kur’an-ı Kerim’i okuduğunuz zaman; siz iyi yaparsanız Allah sizi iyilikle karşılar, kötü yaparsanız kötülükle karşılar. Dolayısıyla, Kur’an-ı Kerim’i okuduğumuz zaman

‘‘Ve-en leyse lil-insâni illâ mâ se’â.  Kişinin kendi yaptığından başkası kendinin değildir.’’ (Necm-39)   Hükmü yer alır.

‘‘Mâ esâbeke min hasenetin femina(A)llâh(i) ve mâ esâbeke min seyyi-etin femin nefsik(e)…Başına bir iyilik gelirse Allah’tan; kötülük gelirse kendindendir.’’ (Nisa-79)   Çünkü Allah insana bir avans verir mesela diyor ki bir ayette: ‘’ Ve-iż teeżżene rabbukum le-in şekertum leezîdennekum… Şükrederseniz, size verilen nimetin kıymetini bilirseniz’’ (İbrahim-7)   Bu her şeyde olur size verilen nimetin kıymetini bilin, bir tane ceketiniz mi var, o ceketi iyi giyin. Bir çift ayakkabınız mı var iyi giyinin o nimeti vereni de bilerek, ona teşekkür ederek. O zaman görürsünüz ki Allah mutlaka nimeti arttıracak . İşte bak bizim yaptığımız da alakalı bir olay. Kur’an-ı Kerim’e baktığınız zaman, geleneksel anlamda bir kadercilik yoktur; ama her zaman burada dile getiriyoruz bazı ayetlere yanlış anlamlar verilerek insanlar kaderciliğe sürükleniyor. Bunda sık sık tekrarladığımız şeyler var, ayetler var. Onlardan bir tanesi kolay aklıma geldiği için hep onu söylüyorum, işte hafız olmayınca birkaç tane ayette takılıp kalıyorsunuz. Allah’ şükür ki etrafımızda hafızlar var onlar hatırlatıyorlar, yoksa sırf bana kalsanız hep aynı şeyleri dinleyeceksiniz. Allah’a şükür ki bana kalmıyorsunuz. İki tarafımda da iki arkadaşım var, dışarıdan da takip ediyorlar bak böyle her taraftan. Şimdi mesela: İbrahim Suresi’nin 4. Ayeti

Zannedersem bir çoğunuzda benim elimde bulunan meal var. Elmalılı Hamdi Yazır’dan sadeleştirilmiş bir meal. Elmalılı’nın orijinali de bu şekilde. Şimdi burada şöyle yazılı:

‘’Biz her gönderdiğimiz peygamberi ancak bulunduğu kavmin diliyle gönderdik ki onlara iyi açıklasın’’  (İbrahim- 4)   Şimdi Muhammed a.s.’ın dili ne? Arapça. Neden? Arap kavmine gönderildiği için. Türk kavmine gönderilseydi dili ne olacaktı? Türkçe. İngilizcede gönderilseydi? İngilizce. O zaman Arapçanın bir kutsallığı yok. Dilinin arapça olması; geldiği kavmin Arapça olmasından dolayıdır. Bunun sebebi ne? ‘’onlara iyi açıklasın diye’’ Çünkü dil ile anlaşırsınız. Şimdi ben size türkçe konuşuyorum, konuşurken de kelimelere bir dikkat ederseniz, ben sokakta kullanılan kelimeleri seçerim. Konuşmalarımda çok mecbur kalmadıkça terim kullanmam, kullanırsam onu da açıklarım, en azından öyle zannediyorum yani. Yazıları da o şekilde yazmaya çalışırım. Sebep ne? Anlaşılsın diye değil mi? Anlaşılsın diye.  İşte Peygamberimiz de, Peygamber de ‘’Kavminin diliyle’’ yani o toplumda konuşulan diliyle gelir. Oradaki ulemanın diliyle falan değil, aristokratın diliyle falan değil, sokaktaki kişinin diliyle. Niye böyle ‘’liyubeyyine lehum onlara açıklayabilsin diye’’

Ondan sonra manaya bakın ‘’sonra da Allah dilediğini sapıklık içinde bırakır dilediğini de hidayete erdirir. ‘’ (   )Şimdi ne oldu? Peygamber göndermenin bir anlamı kaldı mı? Madem Allah dilediğini saptırıyor, dilediğini de yola getiriyor daha niye Peygamber göndersin? Hadi gönderdi O Peygamber kavminin diliyle konuşsa ne yazar konuşmasa ne yazar, değil mi?

(01:15:15 izleyicinin sözleri anlaşılmadı.)

Hoca: Neyse bunu bitirmedim daha dur, çok var böyle ayet; yani böyle yanlış mana verme meselesini söylüyorum. Halbuki Arapça bakımından mesela ‘’men yeşa’’ yeşa fiilinin bir faili var yani öznesi var. Bu özne bir zamirdir Arapçada zamir en yakınını gösterir, en yakın da ‘’men ‘’ dir. Men, kişi demektir. O kişi ki diler yani Allah, gönderdiği her Peygamberi toplumunun diliyle gönderir ki onlara açıklasın. Bundan sonra Allah dileyeni sapıklıkta bırakır, dileyeni de yola getirir. Bak nasıl değişti görüyor musunuz? Doğru arapça bu. Ama ‘’dilediğini’’ dediğiniz zaman şaşırıp kalıyorsunuz. (01:06:39 kelime anlaşılmadı) Sonra da hadisler de uyduruyorlar çok rahat. İşte eğer adam başlangıçta şaki yazılmışsa; yani cehennemlikse, ömrünün sonuna kadar cennetlik amelleri yapar yapar yapar sonunda ne yaparmış, ne diyorlar? Ömrünün sonunda cehennemlik işi yapar doğru cehenneme gider. Cennetlik yazılmışsa ömrünün sonuna kadar kötü şeyler yapar sonunda tevbe eder cennete gider. E şimdi siz bu durumda daha Süleymaniye’de, şimdi Ensar Vakfında yaptığımız sohbete gelir misiniz? Peki Allahu Teala ne diyor?

‘İnne-lleżîne kâlû rabbuna(A)llâhu…Rabbimiz Allah’tır diyen

…śümme-stekâmû… sonra da doğru gidenler

…tetenezzelu ‘aleyhimu-lmelâ-iketu… melekler onlara iner de iner

…ellâ teḣâfû velâ tahzenû…korkmaytın üzülmeyin

…ve ebşirû bilcenneti-lletî kuntum tû’adûn(e). size söz verilen cennetle müjdelenin derler.( Fussilet-(30 ) 

Bir başka ayet:

‘İnne-lleżîne âmenû… inanan,

…ve’amilû-ssâlihâti … iyi işler yapan,

…veekâmû-ssalâte veâtevû-zzekâte…namaz kılan ve zekat verenler,

…lehum ecruhum ‘inde rabbihim … onların ücretleri Rablerinin katındadır. Yani burada aldıkları önemli değil esas Allah’ın vereceğini bekliyorlar.

…velâ ḣavfun ‘aleyhim velâ hum yahzenûn(e).  Bunların üzerinde korku olmaz, üzülecek de değillerdir.’’ (Bakara-277)   Şimdi bunun verdiği güvene bakın, az önceki sıkıntıya bakın. Şimdi kadercilik dediniz de oradan geldik buraya.

(Bir izleyici sordu) : Ayette sözü edilen melekler ne zaman iner?

Hoca: Şimdi, bu sorular aslında iyi; benim için de çok güzel. Bakalım ne zamanmış cevabı Cenab-ı Hak’tan alalım. Meleklerin inmesi ne zamanmış, önemli olan o. Abdülaziz Hoca ne derse desin, Allah’ın ne dediği önemli tamam mı? Şimdi hemen şu açılmış sayfa varya onun üstünde geçen hafta okuduğumuz Mücadele Suresi’nin son ayetini okuyalım. Bakın,

‘‘Lâ tecidu kavmen yu/minûne bi(A)llâhi velyevmi-l-âḣiri…Allah ve ahiret gününe inanmış olan bir topluluğu bulamazsın

…yuvâddûne men hâdda(A)llâhe ve rasûlehu…Allah ve Rasulune karşı kendisine göre bir takım düzenler oluşturabilen, evet Allah öyle demiş; ama bu böyle olmalıdır falan diyen bir takım insanlar var. Hem kendini Müslüman kabul ediyor hem de kendine göre yeni bir çizgi çiziyor, bu devirde böyle olur falan diye. Bunlara karşı sevgi gösteren bir Müslüman topluluğu bulamazsın.

…velev kânû âbâehum ev ebnâehum ev iḣvânehum ev ‘aşîratehum…’’  (Mücadele-22)   şimdi, bu gün çok sayıda Müslüman böyle. Zaten toplumda bize karşı duyulan tepkilerin temeli de bu. Bakın, biz insanlara Allah’ın ayetlerini getiriyoruz; ama onlar bize karşı, mesela bu en son bizim internet sitesine girerseniz, süleymaniyevakfi.org’da ‘’ikaz’’ diye bir yazı var. Yahya getirdi ‘’Hocam, bunu koyalım mı? Ben çok tereddüt ettim dedi.’’  Dedim ‘’koy’’ Şimdi orda-tabi bize söylemediklerini bırakmıyorlar da- esas millet şunu görsün diye koydurdum. Efendim biz ayetleri yazıyormuşuz, devrimiz müsbet ilim devriymiş, pozitif ilim devriymiş. Şimdi, Müslümanları en çok rahatsız eden şey Kur’an-ı Kerimdir. Bir kere bunda en küçük şüpheniz olmamalı. Müslümanları diyorum dışarıdakileri değil. Çünkü onlar kendilerine göre bir dünya kurmuşlar, o dünyaya uygun olmayan ayetleri zaten dışlamışlar ya da kendilerine göre onlara farklı bir manalar vermişler. Öyle mutlu bir şekilde, dine de en büyük hizmeti onlar yapıyor, dünyaya da onlar. Ama yanlışlarını ortaya koyduğunuz zaman; zangır zangır titremeye başlıyorlar. İşte Allah diyor ki: Onlara karşı sevgi gösterisi yapamazsın, ister onlar babaları olsun, oğulları olsun, kardeşleri olsun, ya da kendi aşiretleri, toplumları olsun.

ulâ-ike ketebe fî kulûbihimu-l-îmâne …İşte Allah böyle insanların kalbine imanı yazar.

ve eyyedehum birûhin minh(u)…kendinden bir ruhla onları destekler.  O ruh’u da meleklerin indirdiğine dair bir ayet vardı

.. ve yudḣiluhum cennâtin tecrî min tahtihâ-l-enhâru…onları içinden ırmaklar akan cennetlere sokar

ḣâlidîne fîhâ... Ebedi kalmak üzere.’’ (Mucadele-22) 

 Yani Allah bunların içine bir ruh veriyor, bir kuvvet, bir güç veriyor.‘‘Ve keżâlike evhaynâ ileyke rûhan min emrinâsana emrimizden bir ruh vahyettik .’’ (Şura-52)  yani senin içine böyle bir şey sokuşturduk diyor. Bak Peygamber falan değil bunlar, bunlar sadece kesin tavır koyuyor. Ondan sonra ne diyor?

‘’…ve yudḣiluhum cennâtin tecrî min tahtihâ-l-enhâru ḣâlidîne fîhâ…bunları içinden ırmaklar akan cennetlere sokacaktır sürekli kalmak üzere.’’ (Mucadele-22)

…radiya(A)llâhu ‘anhum ve radû ‘anh(u)(c) ulâ-ike hizbu(A)llâh(i) elâ inne hizba(A)llâhi humu-lmuflihûn(e). (Mucadele-22) Allah onlardan razıdır işte bunlar Allah’ın taraftarıdır, Allah’ın taraftarları umduklarına kavuşurlar. Yani buralara baktığınız zaman insanı ümitsizleştiren yahut falanca zaman şu olabilir  dedirten bir şey yok; ama zamanında bunlar oluşturulmuş. Ben şöyle düşünüyorum tarihimizin büyük bir bölümü karanlık. Burdaki arkadaşlara söyleyeyim, çok sayıda ilahiyat talebesi var burada; doktora yapan mastır hazırlayan falan ya da ilim adayı. Muhammed Hamidullah’ın ‘’İslam Paygamberi’’nin önsözünü okuyun. Peygamber Efendimizin hayatını yazmak için paçaları sıvadığı zaman, kaynak bulamama sıkıntısını nasıl yaşadığını gördüm. İlk dönemlerle ilgili fazla kaynak bulamazsınız. O zamana ait bir çok bilgiden de ben ciddi ciddi şüphelenmeye başladım. Şimdi siz başarısız bir yöneticiyseniz sizin sığınacağınız en sağlam kapı kaderciliktir. Ne yapalım vermedi Mabut neylesin Mahmut. Mahmut yatıyor akşama kadar suç Mabuda. Dolayısıyla nerede bir kaderci hoca varsa getirir onu desteklersiniz. Biz de saf saf bunların peşinden gidiyoruz. Sık sık söylüyorum, biz ehl-i sünnetiz ya, yahu yeryüzünde ben ehl-i bid’atım diyen birini bulabilir misin? Kim ben bid’atçiyim der ki? Bakalım Allah seni öyle kabul ediyor mu? Yani kur’an ve sünnet çizgisinden gerçekten gidiyor musun gitmiyor musun. Sen kendine göre çizgiler çizmişsin bu Kur’an çizgisidir diyorsun, bir bakalım hele uyuyor mu uymuyor mu? Geçen sene bir uluslar arası toplantı oldu ‘’Ehli Sünnet’’ diye. O toplantının hazırlık toplantılarından birine gittim konuştum, dedim ‘’iyi güzel biribirinizle gelin güvey olun, körler sağırlar birbirini ağırlar. Orda bana beş dakika bir konuşma verin bakayım bir ehl-i sünnet diye bir şey var mıymış yok muymuş ben anlatacağım’’ dedim vermediler. Var mıymış, yok muymuş. Ha ne kadar güzel sadece sizin istediğiniz doğrultuda konuşanları davet edersiniz. Ve birkaç tane ayet okudum, buyurun siz var mı yok mu söyleyin bana. Çok kolay ne olacak insanları kaderciliğe sürükledikten sonra yöneticilik yapmak ne ki. İşte bazıları onun için’’ din afyondur’’ diyorlar e tabi o güzelim üzüm suyunu ekşittiğiniz zaman ne oluyor? Sarhoş edici oluyor. Neyi bozaranız aynı şey olur. Dini de kendinize uydurursanız sonuç ters olur.

Enes Hoca 10. Surenin(Yunus) 108. Ayetini okuyalım diyor. Okuyalım 227. Sayfa

‘‘Kul yâ eyyuhâ-nnâsu… De ki ey insanlar,

…kad câekumu-lhakku min rabbikum…bu gerçek size Rabbinizden gelmiştir.

…femeni-htedâ fe-innemâ yehtedî linefsih(i)… kim yola gelirse kendisi için yola gelir

…vemen dalle fe-innemâ yadillu ‘aleyhâ…kim de sapıtırsa sapıklığı kendi aleyhine olur  Siz bilirsiniz, şimdi bu açık ayet varken, Arapçaya da aykırı olarak siz nasıl tutar da o İbrahim Suresi 4. Ayetine ‘’bundan sonra Allah, istediğini saptırır istediğini yola getirir diye mana veririsiniz.

…Vema ene aleykum bi vekil.  Ben sizin üzerinize vekil değilim  ’’   (Yunus-108)    Diyor Peygamber Efendimiz, Peygamberimize dedirtiyor Allah ‘’Ben sizin üzerinize vekil değilim, yani şimdi vekil avukat manasına gelir biliyorsunuz. Ben sizin avukatlığınızı yapmam öyle bir şey yok siz kendi başınızın çaresine bakın. Allah Peygambere bunu emrediyor. Gerçek ortada; yola gelen kendisi için gelir, sapıtan da kendisi için sapıtır. Şimdi bütün bunlar açıkken şu bizim İslam toplumunu uyuşuklar haline getiren kaderciliği nereye sığdırabilirsiniz? O kadar güzel şu mezhepler oluşturmuşuz, o mezheplere mevcut yönetimler meşruiyetini vermiş, işte bu doğrudur demiş; erkekseniz yanlıştır deyin hadi bakalım. Doğru söyleyenlerin ağızlarını tıkamak gayet kolay. Evet mesela bu ayeti çok iyi kavramak lazım. Mustafa Çavdar sen bunu iyi ezberledin mi?

Mustafa Çavdar: Evet

Hoca: Tamam, bu pek kaçırmaz öyle şeyleri de  J

  1. Surenin 41. Ayetine de bir bakacağız, 464. Sayfa. Gene bakın yani öyle bir hale getiriliyor ki; Allah’ın ayetleri birbirleriyle çelişir gibi gösteriliyor. Fakat, şimdi bazıları biz bu meallerdeki hataları ortaya koyunca bazıları diyor ki : ‘’artık mealleri de okumaz oldum’’ Hayır meal okuyun. Kur’an-ı Kerim öyle muhteşem bir kitap ki, o yanlış yapılan tercümeleri kendisi doğruluyor zaten. Dolayısıyla gene tavsiye edilecek en doğru şey Kur’an okumaktır; ama meal okuyanlar da iki türlü, bazıları Kur’an’ı kendilerine uydurmak istiyorlar onlar için yapacağımız hiçbir şey yok. Biz kendisi Kur’an’a uymak isteyenler için söylüyoruz. Kur’an’ı kendisine uydurmak istiyorsa ne okursa okusun sen onu yola getiremezsin; mümkün değil.

‘’İnna enzelna aleykel Kitabe linnasi bilHakki…  Sana bu Kitabı insanlar için hak olarak indirdik, hak olan Kitap. Gerçek olan o.

…fe menihteda fe linefsihi..  kim yola gelirse kendisi içindir.

…ve men dalle fe innema yedillu aleyha…  kim de sapıtırsa kendi aleyhine sapıtmış olur.

…ve ma ente aleyhim bivekillin. (yine aynı şekilde) Ya Muhammed sen onların avukatı değilsin. ‘’ (Zümer-41)  Hani bir vekil bulanlar gelsin diyorlar ya, bilhassa tarikatlarda bu çok. Bir vekili olması lazım o bizim vekilimiz demiyorlar mı? Bunu hanımlar daha iyi bilir ki çok duyarsınız bunu. Bir vekil, kime karşı? Şimdi bizim o tarikatçılığa bakış kitabında bunun bir sahnesi vardır, hani o tarikatın üst ulema heyetiyle görüşürken onlardan birisi dedi ki: ’’Bu gün mahkemede avukatı olan insan da mahkemeye gidebilir, olmayanda gider; ama avukatı olmayan genellikle kaybeder. Şeyhleri de yanlarında bu efen di bizim avukatımız olacak Allah’ın izniyle.’’ Dedim :’’yani Allah bazı kanunları hatırlamayacak, bazı delilleri toplamakta aciz kalacak, bazı değerlendirmelerde yanlışlık yapacak ve bu efendi doğrultacak öyle mi?’’

Dedim:’’Seni, seni yaratan Allah mı daha iyi tanır bu efendi mi’

– E Allah daha iyi tanır.

‘’Senin içini Allah mı daha iyi bilir bu efendi mi?’’

-Allah daha iyi bilir.

E peki bu efendi Allah’a ne anlatacak? Ve bir başka şey daha, İsra suresinde bir ayet var, 17.surenin en başında yani, 15. Cüzün başı.

‘’ Veâteynâ mûsâ-lkitâbe…Musa’ya O Kitabı verdik.

… vece’alnâhu huden libenî isrâ-île… onu İsrailoğulları için bir yol gösterici kıldık.

…ellâ tetteḣiżû min dûnî vekîlâ(n).benim dunumdan bir vekil edinmeyesiniz diye.’’(İsra-2) Yani dun Allah ile kendi aralarında. Çünkü insanlar Allah’ı bu tavan gibi kendilerinden uzak kabul ederler, Allah’a ulaşmak için bir aracı kullanırlar o onların vekili olur. Şimdi Hıristiyanlar İsa a.s.için diyorlar ki: ‘’Bu bizim avukatımızdır.’’ Aynen o kelimeyi kullanıyorlar o onların vekili olur ve Cenab-ı Hakka karşı onları savunur.Bakın burada Allah Musa a.s.’a verdiği kitabın tamamını bir kelimede özetledi, dikkat ediyor musunuz? Hangi kelime o? Vekil. Allah ile kendi aranıza öyle vekil falan koymayın. Peygamberler ne Allah’ın vekilidir ne insanların vekilidir, sadece yol göstericidir. Aracı yok.

‘’…hasbuna(A)llâhu veni’me-lvekîl(u).  Allah bize yeter en güzel vekil O.Biz O’na güvenir O’nun koruması altında oluruz.’’  (Ali İmran-173) 

 Vekil aynı zamanda koruyucudur; avukatlığınızı yapar sizi korur değil mi? Haklarınızı korur. Evet şimdi devam ediyoruz. Zannedersem kadercilikle işgili soru epeyce bir cevap buldu. Tabi bunlar ara sorular, saat dokuza on var burada bırakacağız; ama şimdi o zaman sualleri olan varsa, genel sorular

(Bir izleyici sordu): Arapçada ‘’men’’ kelimesinin anlamı nedir?

Hoca: Men kelimesi Arapçada bir bağlaçtır. Sizin Türkmenlerin kullandığı ’men’den değil o.Sizin kullandığınız ‘men’ ben manasına geliyor. Arapçadaki ‘men’ kişi, kimse manasına geliyor. Mesela Fransızcada ki,kö gibi, Farsçada da ki vardır işte bir bağlaç.

(Bir izleyici sordu):     (01:28:22-32. soru anlaşılmadı)

Hoca: Şimdi tabi bütün meallerde aynı yanlışlar var. Kur’an-ı Kerim’in mealinin yazılması tarihi çok yenidir. Osmanlı dönemi ile alakalı ben bir tane meal biliyorum, bir tane daha olabilir. Eskiden insanlar Kur’an-ı Kerim okumazlardı. Hatta size anlattım zannediyorum; ama tekrar edeyim. Bizim fakültede tefsir hocası bir arkadaşımız var; Hidayet Bey. Bu akşamda bizim vakfa geldi. Hidayet Bey anlattı bana, o isim falan da verdi kitap adı da verdi; ama aklımda kalmadı. Doçent Doktor Hidayet Aydar dedi ki : ‘’İşte bir kişi, bir hocaya gitmiş ‘Fatiha Suresi’nin farsça anlamını bana yaz‘ demiş.’Ben onun anlamını oğluma öğreteceğim ki; namaz kılıyor, okuduğu Fatiha’nın manasını bilsin.’ Vay fesatçı vay’ demiş Hoca, ‘sen fesat peşinde bir adamsın ‘demiş ve buna epeyce kızmış kendini alamamış kölesini göndermiş oraya ‘git onu öldür, o adam fesatçı’ demiş. Kölesi gitmiş öldürmüş bunu yakalamışlar götürmüşler, köle demiş ki: ‘İşte falanca alimin kölesiyim ben git öldür dedi ben de gittim öldürdüm. Hemen o alime gelmişler demiş ki:’evet bu adam fesatçı ben öldürülmesini emrettim.’’ Yönetici de onu taltif etmiş, sağol hocam teşekkür ederiz iyi yapmışsın büyük iş başarmışsın falan. Anlayışın böyle olduğu bir yerde siz ne yaparsınız? Türkiye’nin meal meselesi çok daha yeni, yeni olduğu için tarihten gelme hatalar bunlar; meallerden kaynaklanan hatalar değil. Benim bu yaptığım tenkitleri siz açın tefsirlerde hemen hepsinde bulursunuz. Yani onlar bize yansıyor. Ha e şimdi yavaş yavaş olacak. Biliyorsunuz biz de bir meal yazmaya kalkıştık, dün arkadaşlar tartışıyor, birisi diyor ki ikibin yılında başladık. Biri ‘’ikibin bir yılında başladık diyor, ikisi de benim belgem var getireceğim diyor getirmediler. İkibin yılında başladığımızı zannediyorum ki, Servet’te o kanaatte dün akşamki konuşmalarda. İkibinaltı senesi bitiyor altı sene oluyor daha Maide Suresi’ndeyiz.Maide suresi’nin 54.Ayetine gelmiştik ya da 52 neyse işte orda bir yerdeyiz. Ha doğru meali biz yapıyoruz değil, tabi bunlar yavaş yavaş olacak. Çünkü bu problem ortaya atıldığı zaman çözenler çıkar. Şimdi bazı meal hazırlayanlar bize telefon açıyorlar ‘’ Hocam biz gelelim de bizim hatalarımızı söyle biz düzeltelim’’ diyorlar. E biz de buyurun diyoruz. Üç tane söylediler hocam meal hazırlamıştık da, gelsek hatalarımızı söyler misiniz? Buyurun diyorum; ama henüz gelen olmadı yani ben hiç birisini reddetmedim hepsine de ‘’hay hay buyurun’’ dedim. Tabi elimizden geleni yaparız, henüz gelen olmadı; ama gelirler, bekliyoruz.

(16.dk 02.sn sorunun son kısmı anlaşılmadı)

( 51:35. Dk. Anlaşılmadı) 

(59:03.dk soru anlaşılmadı)

(01:15:15 izleyicinin sözleri anlaşılmadı.)

(01:06:39 kelime anlaşılmadı)

(01:28:22-32. soru anlaşılmadı)

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın