Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri

19 Ocak 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm.

Dersimiz Haşr suresinin 11. ayetinden itibaren başlıyor. Kur’an-ı Kerimin 548. sayfası. Burada Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: “E lem tere ilellezîne nâfekû yekûlûne li ihvânihimullezîe keferû min ehlil kitâb” “Şu münafıklık yapanları görmedin mi?..” Münafık demek ikiyüzlü demektir. Daha önce de birkaç kere anlatmıştık, Araplar tünele nafak derler. Tünelin iki tane yüzü vardır biliyorsunuz. İşte münafık da o tünelin durumu gibi durum ortaya koyan kişidir. Yani bir kapıyı kapatırsınız öbür kapıdan çıkar. Her iki taraf için de kendisini ayarlar.

Münafıklık yapanlar Müslümanların yanına geldikleri zaman kendilerini Müslüman gösterirler. Namaz da kılarlar, hacca da giderler, savaşa da katılırlar, her şeyi yaparlar. Hatta bazen sizi hayran bile bırakırlar. Yani dine öylesine sarılmış gözükürler ki hayran kalırsınız.

“E lem tere ilellezîne nâfekû yekûlûne li ihvânihimullezîe keferû min ehlil kitâb” “O münafıkları görmedin mi?..” Onları görmen gerekmez mi? Ehli kitaptan olan kardeşlerine şöyle diyorlar.  “… Ehli kitaptan olup kâfir olan kardeşlerine şöyle diyorlar.”, “le in uhrictum le nahrucenne me’akum.” “Eğer siz Medine’den çıkarılırsanız şurası kesin biz de sizinle beraber çıkacağız.”

“ve lâ nutîu fî kum ehaden ebeda.” “Sizinle ilgili bir konuda hiçbir zaman hiç kimseye boyun eğmeyiz.”, “ve in kûtiltum le nensurennekum” “Eğer sizinle savaş yapılırsa mutlaka size yardım edeceğiz.”, “vallâhu yeşhedu innehum le kâzibûn.” “Allah şahit, onlar elbette yalan söylüyorlar.”

Medine’den çıkarılan ehli kitabın kâfirleri kimdi? Yahudilerdi değil mi? Haşir suresi Ben-i Nadir, yani Nadir Oğulları Yahudileri ile alakalı. Peygamberimiz (s.a.v) onların kalelerini kuşatmış, bir süre direnmişler, sonra korkuya kapılmışlar, evlerini kendi elleriyle tahrip etmişler ve kalelerinden çıkıp gitmişlerdi. Tabi Peygamberimiz gitmelerine müsaade etmişti.

Medine’den bir kısım münafıklar da, yani Müslüman gözüken bir grup da bunlara haber göndermişti. Eğer siz Medine’den çıkarılırsanız biz de çıkarız. Bu ne demek? Biz çıkmayacağımıza göre sizi de kimse çıkaramaz. Sizinle ilgili bir konuda hiç kimseye itaat etmeyiz hiçbir zaman. İtaat edecekleri kişi Peygamberimiz. Çünkü Müslüman gözüküyorlar. E Medine’den çıkaran da Peygamberimiz. O zaman ne demek? Biz iç savaş çıkarırız demektir. Medine’de iç karışıklık meydana getiririz, dolayısıyla Muhammed (s.a.v) sizi buradan çıkaramaz. Ama sizinle savaşa tutuşursa biz de savaşırız.

Şimdi, her toplulukta bu tür insanlar olur. Siyasi partilerin içerisinde olur, cemiyetlerde olur, cemaatler de olur, her yerde olur. İkili oynarlar. Sizin aranızda gözükürler ve başkalarıyla da sıkı bir işbirliği içerisindedirler. Zaman zaman size de gözdağı verirler. Onlara da bir takım şeyler söyleyerek her iki tarafı idare etmeye çalışırlar ve her iki taraftan yararlanmaya çalışırlar.

“Le in uhricû lâ yahrucûne me’ahum” “O ehli kitaptan kâfir olanlar Medine’den çıkarılacak olsalar bunlar onlarla birlikte çıkıp gitmezler.” İşte Nadir Oğulları Medine’den sürüldüler bunlardan hiç kimse çıkıp gitmedi. “ve le in kûtılû lâ yensurûnehum” “Hele onlara bir savaş açılsın bunlar gidip onlara yardım etmezler.”, “ve le in nesarûhum le yuvellunnel edbâr” “Eğer onlara yardım etmeye kalkışsalar o zaman da gerisin geri döner kaçarlar.” Bunda da şüphe yok. Dayanamazlar. “summe lâ yunsarûn.” “Sonra yardım da görmezler.”

Çünkü bunlar kişiliksiz. Boş tenekeler gibi. Dışarısı parlak, güzel gözüküyor ama küçük bir çocuk dokunduğu zaman bakıyorsunuz ki müthiş bir ses çıkarıyor. Sonra oradan oraya, oradan oraya rüzgâr atıyor. Onun için bunların kimseye bir faydası olmaz. Dışarıdan sanki adam zannedersiniz. Onun için bir başka ayette Allah-u Teâlâ ki biraz sonra o ayetleri de okuyacağız, “Onlar ne sizdendir ne de onlardandır” diyor. Hiç kimseden değiller.

“Le entum eşeddu rehbeten fî sudûrihim” “Şurası kesin siz onların içerisine öyle bir korku salarsınız ki, bu korku…” “eşeddu rehbeten fî sudûrihim minallâh” “…Allahtan olan korkularından daha şiddetlidir.” Şimdi, bunlar Müslüman olduklarını söylüyorlar ya biz Allahtan korkarız diye. Sizden öyle korkarlar ki, Allahtan çok sizden korkarlar bunlar. Niye böyle? “zâlike bi ennehum kavmun lâ yefkahûn.” Bu şundan dolayıdır, onlar anlayışsız bir topluluktur.”

Çevremizde bunlardan o kadar çok var ki… O kadar çok var ki, sayıları öbürlerine nispetle çok fazla. Ama bunlar Allahtan çok bizden korktukları için sefil ve perişan olmaktan başka paylarına düşecek bir şey yoktur.

“Lâ yukâtilûnekum cemîan illâ fî kuren muhassanah.” “Onlar sizinle toplu halde savaşa girişemezler…” Yani bir araya gelsinler, birlikte size hücum etsinler bu mümkün değil. “illâ fî kuren muhassanetin.” “… Çevresi kalelerle çevrili şehirlerde olursa başka.” Yani kalelerin arkasından size anca hücum edebilirler. Yüz yüze gelemezler. “ev min verâi cudur” “Ya da duvarların arkasından.” Yani yüz yüze gelemezler sizinle, korkarlar. 

“be’suhum beynehum şedîd” “Aralarında birbirlerine baskıları çok şiddetlidir.” Yani birbirlerine karşı çekişirler. Her birisi bir tarafa çeker. Aslında onları bazı presler tutar. O pres kalkacak olsa, her birisi rüzgarın önünde kül gibi darmadağınık olurlar. “tahsebuhum cemîan.” “Sen dışarıdan bakınca onların bir arada olduklarını zannedersin.” Bak iyi cemaat oluşturmuşlar dersin.

“ve kulûbuhum şettâ” “Ama kalpleri farklı farklıdır.” Her biriyle teker teker konuş farklı konuşurlar. Ama sizin yanınızdan çıktılar mı bu defa konuşmaları değişir. “zâlike bi ennehum kavmun lâ ya’kılûn.” “Bu şundan dolayıdır, onlar akıllarını kullanmayan bir topluluktur.” Zaten böyle topluluklarda, cemaatlerde en büyük suç aklını kullanmaktır. Aklınızı kullanırsanız onların istediği itaati yapamazsınız. Onun için aklını kullanan insanlar hiç sevilmeyen insanlardır ve derhal cemaat dışına atılırlar.

E insanın aklı var, kullanmadan edemez. E kullanırsa cemaatten atılacak. Cemaatten atılmak istemezse aklını kullanmaz. Fakat aklını kullanmayıp da mantık dışı işler yapması kendisini perişan eder. Kendi vicdanına karşı rahatsızlık duyar, huzursuz olur. Ondan dolayı hiçbiri diğerine yapışamaz. Evet, birbirlerine dayanmış gibi gözükürler ama aralarında müthiş bir gerginlik vardır.

Şimdi, böyle bir durum içerisinde yaşamaya dayanamadığını söyleyen bir delikanlı bana şunu söyledi. Yakında ayrılacağım dedi. Bana birisi getirdi diyor, şöyle bir kalem getirmiş (cebinde kalem arıyor). Neyse cebimde yok. Mavi bir kalem getirmiş. (kalem veriliyor)  Hah, bu mavi sağ ol. Bunun sadece başı mavi ama olsun o kadar. Demiş ki, şu renk ne renk? Demiş ki mavi. Hayır demiş kırmızı. Ya mavi. İşte sen busun demiş. Böyle dediğin için cemaat içinde barınamıyorsun. Kırmızı dediysek kırmızı kardeşim. Tamam mı? Kırmızı dediysek kırmızı, ne mavisi? O kadar.

Bir Katılımcı: … (tam anlaşılmıyor)

Kırmızı dediysek kırmızı. Bitti. E şimdi, adam onun mavi olduğunu bile bile kırmızı dediği zaman kendi kendisiyle çekişmeye başlıyor. Vicdanına karşı büyük bir sıkıntı duyuyor. Dolayısıyla bazı presler onları tutuyor. İşte menfaat, ne bileyim birlikte olmanın sağladığı bazı şeyler. Onlar tutuyor. Onlar kalktığı an hepsi darmadağınık olurlar. Rüzgâr önündeki kül gibi olurlar. Onun için de çok korkaktırlar. Niye? Yalan söylediklerini biliyorlar da ondan. Söylediklerinin yalan olduğunu çok iyi biliyorlar.

“zâlike bi ennehum kavmun lâ ya’kılûn.” “Bu şundan dolayıdır ki onlar aklını kullanmayan bir topluluktur.” “Kemeselillezîne min kablihim karîben” “Onlardan biraz önce olan kişiler gibi.” Yani Nadir Oğulları gibi. “zâkû ve bâle emrihim.” Yani bunlar da o Nadir Oğulları gibidirler. O Ben-i Nadir nasıl Müslümanlarla ancak kalenin arkasından savaştıysa bunlar da ancak kale arkasından savabilirler. Yüz yüze savaşamazlar. “ve lehum azâbun elîm.”… Ha “Bunlar yaptıklarının vebalini tattılar.” Bununla kalmazlar. Yani burada sürgün edildiler, mallarını, mülklerini, her şeylerini bırakıp gitmek zorunda kaldılar. Hele daha çekecekleri var.  “ve lehum azâbun elîm.” “Onlar için acıklı bir azap daha var.”

“Ke meseliş şeytân” “Bunlar tıpkı şeytan gibidirler.”, “iz kâle lil insânikfur” “Şeytan insana kâfir ol dediği zaman” şeytan gibidirler. Şeytan adama der ki, kâfir ol. “fe lemmâ kefere” “Adam da kâfir olunca”, şeytan “kâle…” “Şöyle der…” “…innî berîun mink” “Ben senden uzağım.” Ya da bizim Türkçede daha güzel ifade şudur, benden uzak ol. Neme lazım, git benim yanımdan. Git git git. Niye? “innî ehâfullâhe rabbel âlemîn.” “Ben Âlemlerin Rabbi olan Allahtan korkarım.”

Bunu kim diyor? Şeytan diyor. Tamam mı? İnsana diyor ki, kâfir ol. E kâfir oluyor adam. Yok, benden uzak ol diyor. Benden uzak ol. Yanıma yaklaşma. Niye? Ben Allahtan korkarım diyor. Bu ne demektir? Herkes işlediği suçun farkında demektir. Bir başka ayette daha geçiyor. Şeytan “innî ehâfullâhe rabbel âlemîn” diyor. Hani, Bedir’de iki orduyu karşı karşıya gördüğü zaman mıydı? Felemma terael kavman. Bir yerde daha söylüyor “innî ehâfullâhe rabbel âlemîn.” Bulabilirseniz.

Şeytanı çok iyi tanımamız lazım. Şeytanı iyi tanımadığımız için çok yanlış işlerin peşine gidiyoruz. Dün bir arkadaş telefon etti… Hangisiydi?

(Burada Enes Hoca yukarıdaki ayetle ilgili bir şey söylüyor.)

Şuradan bir bak. Enfâl suresinde olması lazım yanlış hatırlamıyorsam. Ya da Mâide. İkisinden birinde. … Telefon açtı, diyor ki, ya diyor bu şirk meselesi çok önemli bir mesele diyor. Daha önce kendisine bunu söylemiştim. Bizim ulema… Yani kelâm, İslam akaidi… Akaidi ortaya koyan, insanların inanç esaslarını ortaya koyan ilim dalında şirk yok. Konu edinilmiyor. İbadet konu edinilmiyor. Dua konu edinilmiyor.

Şimdi, bizim bu son kitabı okuyunca… Bayram dolayısıyla okumuş. Ya bu çok önemliymiş diye kavramış meseleyi. Şimdi, şirkin ne olduğunu Müslümanlar kavramayınca kâfirliğe farklı bir tanım veriliyor. Onun için, bizde kâfir kimdir dendiği zaman, kâfir Allah diye bir varlığı kabul etmeyen kişidir şeklinde tanımlanır. E işte baş kâfir şeytan. Bak ben Allahtan korkarım diyor. Ben Allahtan korkarım diyor.

Sonra, tevhid inancı nasıl tarif edilir bizde? Tevhid nedir? Kitaplarda nasıl tarif edilir? Hah, Allahın varlığına ve birliğine iman etmek. Bunu en yakın zamanda Mehmet Hoca yazdı. Öyle değil mi Mehmet Hoca? Allahın varlığına ve birliğine iman etmek. Yani Allah vardır ve birdir. Peki şeytan Allah vardır demiyor mu? Birdir demiyor mu? E peki o zaman, şeytan tevhid inancında mı?

Enfâl 48’de imiş evet o ayeti kerime. Enfal, 8. sure.

(Burada Enes Hoca başka bir ayet hatırlatıyor)

Tabi kâfirler de öyle söylüyor doğru. Enfâl 48di değil mi? 184. sayfa. Bu Bedir’e giden Mekke ordusu. Onu anlatıyor. “Ve iz zeyyene lehumuş şeytânu a’mâlehum.” “O gün şeytan onların amellerini güzel göstermişti.” Şimdi, Ebu Sufyan Şam’dan kervanıyla geliyor. Müslümanlar da kervanın önünü kesmek için yola çıkmışlardı. Çünkü kervanın sermayesi Mekke’de Müslümanlardan yağmalanan mallardı. Müslümanları Mekke’den kaçmak zorunda bırakmış, mallarına el koymuşlardı.

Peygamber (s.a.v) kervanın önünü kesmek için yola çıkmıştı. Fakat Ebu Sufyan çok zeki ve mesleğinde çok başarılı bir adam. Kızıldeniz kıyısından kervanı kaçırmayı başarmıştı. Ebu Cehil komutasındaki Mekke ordusu da kervanı korumak için yola çıkmıştı. Ebu Sufyan haber gönderdi kervan tehlikeli bölgeden geçti geri dönün diye. Ama Ebu Cehil ve beraberindekiler öylesine kendilerine güveniyorlardı ki, şeytan demek onlara yaptıklarını güzel gösteriyor; şimdi gideceğiz, orada Müslümanları yeneceğiz, cariyeler dans edecekler, onların kafataslarından şarap içip geri geleceğiz. Müslümanların hepsini orada tıkır tıkır doğrayacaklar. Onların ölüleri üzerine şey yapacaklar. Şarap içip de dansözler de dans etmeden geri dönmeyeceğiz diye konuşuyorlar.

İşte o olayı anlatan ayetlerden bir tanesi. “Ve iz zeyyene lehumuş şeytânu a’mâlehum ve kâle lâ gâlibe lekumul yevm” “Şeytan onların davranışlarını kendilerine süslü gösterdi. Dedi ki, bugün kimse size galip gelemez.” “lâ gâlibe lekumul yevmi minen nâs.” “İnsanlardan hiç kimse sizin karşınıza çıkamaz.” Çünkü Arap Yarımadası ölçeğinde oldukça büyük bir ordu. Bin kişiye yakın bir ordusu var.” Zaten Müslümanların yapacakları bir şey yok. Daha iki sene olmuş Mekke’den Medine’ye göçeli Peygamber efendimiz.

“ve innî cârun lekum” “Ben de sizin yanınızdayım.”, “fe lemmâ terâetil fietân” “İki grup birbirini görünce.” Müslümanlarla müşrik ordusu birbirini görecek mesafeye geldikleri zaman, “nekesa alâ akibeyhi ve kâl” Şeytan “gerisin geri döndü ve şöyle dedi”, “innî erâ mâ lâ terevne” “Ben sizin görmediğinizi görüyorum.”

Atladım mı? Hah, gene aynı şeyi söyledi bak. Oaryı, en önemli yeri atladık. “innî berîun minkum” “Ben sizden uzağım.” Önce bunları kışkırtıyor buraya doğru. Ben sizden uzağım. Şimdi, gerçeğe ne ölçüde uyar uymaz bilmiyorum da. Okuduğum bazı kitaplarda, yani sahihtir değildir, sorarsanız ona cevap veremem. Necit’li bir ihtiyar kılığında, bir bilge kişi kılığında gözüktü deniyor şeytan bunlara. Onlara yol göstermiş. Şöyle yapın, böyle yapın o bilge kişi. Ne zaman ki iki grup birbirini görüyor. Diyor ki, “innî berîun minkum” “Ben sizden uzağım” diyor. Beni bu işe karıştırmayın diyor. Kenara çekiliyor.

“innî erâ mâ lâ terevne” “Ben sizin görmediklerinizi görüyorum.” Yani karşıdaki ordu sizi yenecek. Belki Cenab-ı Hakkın meleklerle yardım gönderdiğini görüyordur. “innî ehâfullâh.” “Ben Allahtan korkarım” diyor. Kim diyor? Şeytan diyor. “vallâhu şedîdul ıkâb.” “Allahın cezası çok şiddetlidir.”

Şimdi, siz derseniz ki, tevhid Allahın varlığına ve birliğine inanmaktır derseniz; oradaki Ebu Cehil iki tane Allah var diye iddiada bulunmuyor. Böyle bir şey yok. Orduda bulunan hiç kimsenin böyle bir iddiası yok. Şeytanın da böyle iddiası yok. Allahtan korkarım diyor. Ve tüm varlıkların sahibi olan Allahtan korkarım diyor.

Tevhid inancı, Allahtan başka ilah olmaması demektir. Yani la ilahe illallahtır. Allahın varlığını, birliğini herkes kabul eder de, Allahın dışındaki bir takım varlıklara da olağanüstü güçler verirler. İşte insanları asıl yoldan çıkaran budur. La ilahe illallah, Allahtan başka ilah olmadığı inancıdır. Mesela işte, deist dedikleri kişiler vardır. Allahın varlığını kabul eden insanlar. Tamam, Allah var ama benim işime karışmasın. Zaten müşrikin de dediği odur. Benim işime karışmasın.

Allahın var olmasına her zaman ihtiyaç var. Çünkü başı sıkıştığı zaman Ona yalvaracak. İnsanlar işine karışmayan bir Allah istiyorlar. Bana her şeyi versin ama emir vermesin. İnsanların istediği bu. İşte Müslümanlar olarak bunu keşfetmemiz lazım. Bunu anlayamadığımız için, münafıkları biz dört dörtlük kardeşlerimiz olarak görüyoruz. E kâfirleri de, arada sırada Allah dedikleri zaman da diyoruz ki, ya bunlar da Allah diyor. Tamam, sanki müşrikler Allah demiyor muydu? Şeytan Allah demiyor mu? Hem de Allahtan korkarım da diyor.Yalnız Allaha kul olmak ve yalnız ona boyun eğmek, ona ibadet etmek ve ondan yardım istemek. İşte asıl olması gereken budur.

“Fe kâne âkıbetehumâ ennehumâ fîn nâri hâlideyni fîhâ” “Her iki grubun da akıbeti…” Şeytanın ve kâfirlerin ya da münafıkların ve onların dostluk kurduğu ehli kitaptan kâfir olanların sonu, her ikisinin de “… cehennem de olmasıdır.” Her ikisi de orada ebedi kalacaklardır. “ve zâlike cezâûz zâlimîn.” “Bu zalimlerin cezasıdır.” Yanlış iş yapanların cezasıdır. (Haşr 17).

Yalnız Allaha kul olmak lazım, ikili oynamamak lazım, dürüst olmak lazım, kesin tavır göstermek lazım.Mücâdele suresinin son ayetini hatırlayalım. Bu ayeti herhalde sık sık okumamız gerekecek. Çünkü çok önemli bizim için.

“Lâ tecidu kavmen…” Yani bir yaprak geriye aldığınız zaman, 546. sayfanın başında. “Lâ tecidu kavmen yû’minûne billâhi vel yevmil âhîr” “Allaha ve ahiret gününe inanan bir toplumu bulamayacaksın.”, “yuvâddûne men hâddallâhe ve resûlehu” “Allah ve Resulünün çizgilerinin yanına başka çizgiler koyan.” Allah ve Resulü bir sınır belirlemiş. Kendisi de kendine göre sınırlar belirliyor. Yani kendi kafasına göre dine şekil vermeye çalışıyor.

Bakın, dikkat edin hiç kimse dinsiz olamıyor. Şeytan da dinsiz olamıyor dikkat ediyor musunuz? Ama dine yaklaşım açısından insanlar iki gruptur. Bir grubu kendisi dine uyuyor. İkinci grup da dini kendisine uyduruyor. Dini kendisine uydurduğu zaman, kendisine göre sınırlar belirliyor. Evet, “Allah ve ahiret gününe inanan hiç kimseyi Allah ve Resulüne karşı kendine göre sınırlar belirleyenleri sever göremeyeceksin.” Onları sevemezler.

“ve lev kânû âbâehum ve ebnâehum ve ihvânehum ev aşîretehum” “İsterse babaları, oğulları, kardeşleri ya da aşiretleri (kendi soyundan olan diğer insanlar) olsun.”, “ulâike ketebe fî kulûbihimul îmâne ve eyyedehum bi rûhin minh.” “Bunlar Allahın kalplerine iman yazdığı kişiler ve kendinden bir ruhla kuvvetlendirdiği kişilerdir.” Allah bir ruhla kuvvetlendiriyor.

Şimdi, bu ayeti kerime bana şunu hatırlatıyor. “ve eyyedehum bi rûhin minhu.” “minhu” yani “minallah”. Yani Allahtan bir ruhla onları kuvvetlendirdi. Allah ruhla kimi kuvvetlendirmişti? İsa (a.s)ı. “ve eyyednâhu bi rûhil kudus.” “O kudüsün ruhuyla onu takviye etmiştik.” (Bakara 87). Yani tertemiz olan Allahın ruhuyla. Allahın ruhu denmesi tabi değerinden dolayı deniyor. Mesela Beytullah, Allahın Evi deniyor değil mi? Allahın ona verdiği özel değerden dolayı, yoksa Beytullah hâşâ Allahın oturduğu yer değil, yani öyle bir şey olmaz. “rûhin minh” derken, Allahın kendine ait kendi ruhu değil, her şey Allaha ait de, biz de Onunuz zaten. Ona verdiği değeri, önemi gösteriyor.

Bir ruhla Cenab-ı Hak bunları kuvvetlendirir. Artık bu ruh, herhalde bir hareket gücü, bir şey oluşturur. Şimdi siz kendinize bakın. Kur’an-ı Kerimi okuduğunuz zaman, ruhunuza yerleştirdiğiniz zaman, kafanıza yerleştirdiğiniz zaman sizde müthiş bir hareketlenme oluyor mu olmuyor mu? Yani değişme oluyor mu kendinizde? Böyle şey görüyor musunuz? İşte herhalde ruh bu olsa gerektir. Kendinizde yeni bir kuvvet buluyorsunuz. Zaten ruh, rauh, riıh hep aynı şeyden geliyor. Kuvvet, güç. Allah ona bir takviye verir. Cesaret verir. Tatmin olursunuz.

Şimdi, öbür kişilikle bu kişilik arasındaki farka bakın. Öbürü, yani münafık kendisine asla güvenmeyen bir insan olduğu için hep birilerine yaslanması lazım. Ama şimdi buna yaslanıyorum, bu düşerse öbürüne yaslanayım diye hep iki taraftan yaslanacağı adamlar arıyor. Kendi ayakları üzerinde duramıyor. Ondan dolayı bir taraftan geliyor Müslümanlara yaranmaya çalışıyor, bir taraftan gidiyor öbür tarafa yaranmaya çalışıyor.

Hâlbuki Müslüman böyle değil. İşte Allahın verdiği o ruhla dimdik ayakta duruyor, tek başına da olsa. İbrahim (a.s) ile ilgili Cenab-ı Hak ne diyordu? Ve inni ibrâhîme… kâne ummeten… vahideten miydi?

(Ayetin doğrusu söyleniyor)

“kâne ummeten kâniten lillah” (Nahl 120). İbrahim bir ümmet. Bir kişi bir ümmet. Ama siz o gücü içinize koyarsanız karşınızda hiç kimse duramaz. İşte o İbrahim (a.s), Mumtehine suresinde okuyacağız. Ama gelmeden bir okuyalım. Bir daha okuruz hiç zararı yok. Şöyle iki sayfa çevirin. 550. sayfaya gelin. Yani Allahın verdiği o ruh insanı ne hale getiriyormuş görün. 4. Ayeti okuyoruz.

“Kad kânet lekum usvetun hasenetun fî ibrâhîme vellezîne meahu” “Şurası kesin ki, İbrahimde ve onunla birlikte olanlarda sizin için güzel bir örnek vardır.”, “iz kâlû li kavmihim” “Bir gün kavimlerine şöyle dediler”. Nemrut… Ki bugün bu Adıyaman Nemrut Dağı’nda Nemrut Harabeleri bugün hâlâ dünyanın harikalarından sayılıyor. Yani Cenab-ı Hak onu bize ibret olmak için orada saklıyor. Böyle sıradan bir insan değil, güçlü bir kral. O güçlü krala karşı çıkıyor. İşte o güç, Allahın verdiği o ruh öyle bir güçlü hale getiriyor ki İbrahim (a.s)ı.

Diyorlar ki, İbrahim (a.s) ve beraberindekiler, işte eşidir, Lut (a.s)ı biliyoruz; başka kimler var? Bilen varsa söylesin. Ben bir eşini biliyorum bir de Lut (a.s)ı biliyorum. Belki birkaç kişi daha vardır bilmiyorum. “innâ bureâu minkum.” “Biz sizden uzağız.”, “ve mimmâ ta’budûne min dûnillâh.” “Allahla kendi aranıza koyarak kulluk ettiğiniz şeylerden de uzağız.”, “kefernâ bikum.” “Biz sizi tanımıyoruz.” Ne muhteşem bir şey değil mi? Biz sizi tanımıyoruz.

“ve bedee beynenâ ve beynekumul adâvetu vel bagdâ” “Bizimle sizin aramızda düşmanlık ve kin ortaya çıkmıştır.” Çünkü İbrahim (a.s)ı öldürmeye kalkmışlardı. Ateşe atmışlardı biliyorsunuz. Ateşe atılıncaya kadar bunu söylemedi. O noktadan sonra söyledi. “ve bedee beynenâ ve beynekumul adâvetu vel bagdâu ebeden” “Sonsuza dek sizinle bizim aramızda düşmanlık ve kin ortaya çıkmıştır.”

“hattâ tû’minû billâhi vahdeh” “Bir tek Allah inanıp güveninceye kadar.” Ne zaman Allaha inanır güvenirseniz o zaman düşmanlık biter. “ illâ kavle ibrâhîme li ebîhi” “İbrahimin babasına söylediği sözü örnek almanız gerekmez.” O sözü örnek almayın diyor Cenab-ı Hak. Ne demiş babasına? “le estagfirenne lek” “Senin için Allahtan bağış isteyeceğim” demiş. Yani Allaha dua edeceğim seni bağışlasın. Yani siz bunu örnek alıp da kendi müşrik babalarınızın bağışlanmasını istemeyin diyor Cenab-ı Hak burada.

Ama arkasından da şunu söylemiş babasına, “ve mâ emliku leke minallâhi min şey” “Benim senin için Allaha karşı hiçbir yetkim olmaz.” Benim bu konuda her hangi bir gücüm yetmez. Allahtan seni bağışlamasını isteyeceğim ama Allah kabul eder, etmez bu benim yetkim dâhilinde değil. Bu konuda bir yetkim yok diyor. “rabbenâ aleyke tevekkelnâ ve ileyke enebnâ ve ileykel masîr.” Diyorlar ki, “Yarabbi Sana güvendik, Sana yöneldik ve dönüşümüz de Sana’dır.”

İşte o ruh insanı bu hale getiriyor. Tek başına koskoca bir devlete karşı koyabilecek bir güce erişiyor. Evet.  Ayeti devam ettiriyoruz… Demek ki Cenab-ı Hak bu ruhu veriyor. Şimdi, ben öteden beri, siz de mutlaka aynı şeyle karşılaşıyorsunuzdur da, mesela bu kurban bayramında birçok kişiden duydum; yahu kardeşim bu kitapları nasıl yazıyorsun? İşte, karşındaki cemaatin durumunu bilmiyor musun? Bunu bir delilik olarak değerlendiriyorlar.

Hatta bir paşa bana şunu söylemişti o 28 Şubat süreci içerisinde. Bizim tarikatçılıkla ilgili kitapları almış, kendi ifadesine göre dağıtmış. Dedi ki, biz ordu olarak böyle bir şeye cesaret edemeyiz dedi. Sen nasıl cesaret ediyorsun dedi. İşte Cenab-ı Hakkın ayetleri adama o cesareti veriyor. Çünkü sen Allah güvenip dayandın mı Cenab-ı Hak o tatmini senin kalbine koyuyor. Yaptığın işten emin olduğun zaman hiçbir endişen kalmıyor. Yani sen ayakların üzerinde duruyorsun, öbürü dayanacak yer arıyor. E ayakları üzerinde duran bir kişinin yanında dayanacak yer arayanların yapacağı şey kenara çekilmektir başka bir şey değil. Sen yürüdükçe onlar kaçacak delik ararlar. Sayıları ne kadar olursa olsun hiç önemli değil.

“ve yudhıluhum cennâtin tecrî min tahtihâl enhâr” “Allah onları içinden ırmaklar akan bahçelere sokacaktır.”, “hâlidîne fîhâ” “Orada ebedi kalmak üzere.”, “radıyallâhu anhum ve radû anh” “Allah onlardan razı olmuştur, onlar da Allahtan.”, “ulâike hizbullâh” “Bunlar Allah taraftarıdırlar.”, “e lâ inne hizballâhi humul muflihûn.” “Şunu çok iyi bilin ki, Allah taraftarı olanlar umduklarına mutlaka kavuşacaktır.” Yani son gülen iyi güler diye bir söz vardır ya. Son gülen onlar olacaktır.

Zaten kendine güvenir halde olmak, ayaklarının üzerinde durabilmek, tatmin halinde olmak o kişi her halükarda cennet mutluluğu içerisinde yaşatır. Ben mutmainim, benim bir endişem yok dersiniz. Son derece rahat olursunuz. İçiniz rahattır. O iç rahatlığı adamı zaten gereken dünya cennetine sokmuştur. Senin için rahat olmadıktan sonra dışarıda saraylarda otursan neye yarar.

Evet. Şimdi dersi burada bırakıyoruz…

Dersimize tekrar başlıyoruz. Haşr suresinin 11. ayetinden itibaren okumuştuk. Bir de şu ayetleri tekrar okuyalım, Mucâdele suresinin 14. ve devamı ayetleri. 545. sayfa. Çünkü aynı mahiyette, olaya bir başka açıdan bakıyor.

“E lem tere ilellezîne tevellev kavmen gadıballâhu aleyhim” “Allahın gazap ettiği bir toplumu kendisine dost edinen (o toplumla içlidışlı olan) kişileri görmedin mi?” işte bu münafıklar, az önce öbür ayetlerde anlatılan münafıklar. Allahın gazap ettiği de kalelerinin etrafı Peygamberimiz tarafından kuşatılmış olan Yahudiler. Onlarla içlidışlı olanları görmedin mi? “mâ hum minkum ve lâ minhum” “Onlar ne sizdendir ne de onlardan.” Aslında onlar da bunları kabul etmezler. Ama menfaatleri gereği birbirlerini idare ediyorlar. O ona hoş gözüküyor, o ona hoş gözüküyor.

Birçok yerde görürsünüz. Yan yana geldikleri zaman konuşurlar. Dersiniz ki bunlar canciğer dost. Birisi çıktığı zaman, kapıdan dışarı çıktı mı öbürü onun aleyhine olmadık şeyleri söylemeye başlar. “ve yahlifûne alel kezibi ve hum ya’lemûn.” “Bunlar bile bile yalan yere yemin ederler.”

“E addallâhu lehum azâben şedîdâ” “Allah onlar için şiddetli bir azap hazırlamıştır.” Kimin için? Allahın gazap ettiği o ehli kitaptan kâfir olanları kendisine dost edinen ve Müslüman gözüken kişiler için. “innehum sâe mâ kânû ya’melûn.” “Onlar ne kötü iş yapıyorlar.” “Yaptıkları şey ne kötüdür.”

“İttehazû eymânehum cunneten fe saddû an sebîlillâh.” “Yeminlerinin arkasına sığındı ve Allahın yolundan sıvışıp gittiler.” Ya da “İnsanları Allahın yolundan engellediler.” Yeminlerini kendilerine kalkan edindiler. Yemin ederek sizi kandırıyorlar. Mesela, vallahi bizim niyetimiz şöyledir diyerek kendilerinin iyi niyetle onlara yaklaştıklarını söylüyorlar. Ama Allahın yolundan çıkıyorlar ya da insanları çıkarıyorlar. “fe lehum azâbun muhîn.” “Onların payına düşen alçaltıcı bir azaptır.”

“Len tugniye anhum emvâluhum ve lâ evlâduhum min allâhi şey’â” “Onların ne malları ne de evlatları (çoluk çocukları) Allahtan hiçbir şekilde onları kurtaramayacaktır.” Zengin olabilirler. Çok da itibarlı olurlar. Çünkü hem ehli kitabın yanında itibarları var hem Müslümanların yanında itibarları var. “ulâike ashâbun nâr” “Bunlar cehennemlikdirler.”,

“hum fîhâ hâlidûn.” “(Ve) orada ebediyen de kalacaklardır.”

“Yevme yeb’asuhumullâhu cemîan fe yahlifûne lehu kemâ yahlifûne lekum.” İşin esas düşündürücü tarafı bu. O rollerine öylesine alışmışlar, öylesine içselleştirmişler ki; hem burada Müslümanlarla iyi hem ehli kitabın kâfirleriyle iyi, o arada öylesine kendilerini çok iyi Müslüman kabul ediyorlar. Öylesine içselleştirmişler ki, yarın Allah onları yeniden dirilttiği zaman Allaha da yemin edecekler ki, vallahi bizim senin emrini yerine getirmekten başka niyetimiz yoktur. Biz sadece barış olsun, anlayış olsun, insanlar birbirlerine karşı hoşgörülü olsun diye uğraşıyorduk. Bu yemini Allaha da yapacaklardır.

“ve yahsebûne ennehum alâ şey.” Çünkü öyle komik durumdalar ki, kendilerini bir şey yapıyor zannediyorlar. Kendilerini bir şey zannediyorlar. Yani Allah ahirette bunları dirilttiği zaman Allaha da aynı yemini yapacaklar. Hani diğer ayetlerde okuduk, gördük hepiniz gayet iyi biliyorsunuz ki, öldükten sonra dirilmek uyuyup uyanmak gibidir. İnsan uyuyup uyanıncaya kadar huyunu suyunu değiştirmediği için, ölüp yeniden dirilme de kişinin huyunu suyunu değiştirmiyor.

Allahın huzuruna çıkıyorlar. Allah gizli açık her şeyi bildiği halde Ona da yemin ediyorlar, bizim işte niyetimiz şöyleydi, böyleydi diye. Ve kendilerini bir şey zannediyorlar. “e lâ innehum humul kâzibûn.” “Uyanık olun (gözünüzü dört açın) işte onlar, onlar asıl yalancılardır.” Artık yalancılık hücrelerine işlemiştir. Bir hayat biçimi olmuştur.

“İstahveze aleyhimuş şeytân” “Şeytan bunların üzerinde tam bir hâkimiyet kurmuştur.”, “fe ensâhum zikrallâh.” “Onlara Allahın zikrini unutturmuştur.” Allahın Kur’anını. Zikrullah, Allahın Kur’anı demektir. Yoksa Allah Allah demek değil. Bak şeytan bile az önce okuduğumuz ayetlerde ben Allahtan korkarım dedi. Allahın zikri Allahın kitabıdır. Çünkü bu tipler Allahın kitabı yerine başka kitaplar koyarlar. Öteden beri hep öyle olmuştur. Bugün de öyledir. Allahın kitabını pek okumazlar.

“ulâike hizbuş şeytân.” “Bunlar şeytan taraftarlarıdır.” Öbür ayette de söyledi ya, şeytan gibi; adama önce kâfir ol der, kâfir olunca beni bu işe karıştırma der, ben Allahtan korkarım der kenara çıkar. “elâ inne hizbeşşeytâni humul hâsirûn.” “Çok iyi bilin ki şeytan taraftarları, işte onlar kaybedeceklerdir.”

“İnnellezîne yuhâddûnallâhe ve resûlehû” “Allah ve Resulünün yanında kendine göre yeni bir sınır belirlemeye çalışanlar var ya”, “ulâike fîl ezellîn.” “İşte onlar en alçaklar arasındadır.”

“Keteballâh” “Allah şunu yazmıştır.” Değişmez. “le aglibenne ene ve rusulî” “Ben ve elçilerim mutlaka galip geleceğiz.” Şimdi buradan şuna bakın, Müslümanların çok büyük bir bölümü uzun zamandan beri Kur’an yerine başka kitaplarla dinlerini yaşamaya devam ediyorlar. Öyle olunca da Cenab-ı Hak ne diyor? Kendine göre dine yön vermeye çalışanlar en alçaklardır.

Şimdi, Allah dini ikmal ettiğini bildiriyor. Olgunlaştırdım diyor. “Bugün sizin dininizi olgunlaştırdım.” Mâide suresi 3. ayetinde. “Size olan nimetimi tamamladım.” Olgunluğun üzerine gelen her türlü ilave sadece bozulmadır değil mi? Kemalden sonra ancak zeval başlangıcı olur. Müslümanlar da asırlarca Cenab-ı Hakkın bu olgunlaşmış kitabının dışında kendilerince yeni şeyler oluşturmuşlar.

Bugün bizin Vakıfta olan bir hadiseyi söyleyeyim. Biz de bir Arap arkadaşımız var. Cezayirli. İnşallah yakında bir ilmi toplantı organize etmeye çalışıyoruz. Orada da Kur’an-ı Kerimde geçen men yeşâ ifadelerinin anlamı ile alakalı. Bizim tefsir ve meallerde hep isteyen Allah, insanın cüzi iradesi yok sayılır. Allah istediğini sapıklıkta bırakır, istediğini yola getirir, istediğine rızık verir, istediğine daraltır, istediğini… İnsan sadece bir çöp gibi. E başka ayetlere bakarsınız. İnsana Cenab-ı Hak bayağı yetki vermiş. O zaman Kur’anda sanki çelişki var gibi bir şey ortaya çıkar.

Tabi burada çok ciddi anlam kaymaları tefsirlerimizde, meallerimizde var. Şimdi bununla ilgili inşallah bir ilmi toplantılar serisi başlatacağız, bu tip konularla ilgili. Şimdi arkadaşlar eski ulemanın neler yaptığı üzerinde çalışıyorlar. O Cezayirli arkadaşa da Eş’ari Mezhebini araştırmasını söyledik. İlgili ayetlere bakmış falan. Bugün diyor ki, ya Hocam diyor yani bu konuya çok uzaktan hafifçe değinenler var. Böyle de olur öyle de olur diyenler var ama tamı tamına sanki hiç birisi görmemiş.

Öyle deyince Mehmet Hoca atıldı. Şu karşımda duruyor. Dedi ki… Kimdi o, zatın adı neydi? Ma’bed el Cüheni miydi? Ha. Ma’bed el Cüheni diye bir âlim zat… Hangi devirde yaşamıştı hatırlıyor musun?

(Burada Mehmet Hoca hangi halife döneminde yaşadığını söylüyor.)

Abdulmelik bin Mervan döneminde mi? Hişam bin Abdulmelik? Ha. Tamam, yani Emeviler döneminde yaşayan bir âlim. Ne demişti o? Cümlede bir hata yapmak istemiyorum.

Mehmet Hoca: … İnsan yaptıklarından kendisi sorumludur. …

Demiş ki, insan yaptıklarından kendisi sorumludur. Yani hidayete gelecekse kendisi gelir, sapıtacaksa kendisi sapıtır. İşte, adam öldürürse kendi öldürür falan hepsi yani. İşlediği günahtan kendisi sorumludur, Allahın bir sorumluluğu yoktur. Bundan dolayı o zatı öldürmüşler, idam etmişler böyle dediği için ve sonra da onu Harici göstermişler. Yani bugünkü anarşist manasına.

Bugün dikkat edin, Amerika kendisine karşı gelen herkese anarşist diyor değil mi? İşte onlar da kendi politikalarına ters gelen görüş belirtenlere Harici demişler. Şimdi, biz de okurken de Harici diye okuduk. Yani işin esasını bilmiyoruz ki. Şartlandırılıyorsunuz. Farkına varmıyorsunuz. Böyle Kur’an ışığında araştırma yaptığınız zaman gerçekler ortaya çıkmaya başlıyor.

Rasim Osmanzade: (tam anlaşılmıyor)

Tabi, Allah iyilikleri Cenab-ı Hak verir. Evet. Şimdi, öyle dediği için… Bir şu vardır. Başarısız yöneticiler kendi başarısızlıklarını Allaha havale etmek için insanları kaderci olmaya zorlarlar. Bu tür yönetimlerin adına teokrasi denir. İslamın asla kabul etme ihtimali olmayan tek yönetim sistemi teokrasidir. Yani her türlü yönetim sistemini bir şekilde İslamlaştırabilirsiniz ama teokrasiyle İslamın bağdaşmasına ihtimal yoktur.

Ama bugün de dikkat ederseniz, teokrasiyle İslami yönetimi bir göstermeye çalışıyorlar. Çünkü teokrasi başarısız yöneticilerin kendi başarısızlıklarını Allaha mal ettikleri sistemdir. Ama işte o Ma’bed el Cüheni, insanın yaptığından sorumlu olan insandır deyince adamı idamla cezalandırmışlar. E şimdi böyle bir durumda ilim adamları da tabi korkmuşlar. Yani bu sadece bir örnek. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Şimdi, Allah-u Teâlâ hiç böyle bir şey söyler mi? Sık sık tekrarladığım bir ayeti gene tekrarlayım. Çünkü tekrarladıkça zihninize yerleşir. “Her bir elçiyi kendi kavminin diliyle göndermişizdir ki ona her şeyi açıklasın.” Şimdi elinizdeki mealler bakın, evinize gidin evinizdeki meallere bakın İbrâhîm suresinin 4. ayeti. “Bundan sonra Allah istediğini saptırır, istediğini yola getirir” diye mana vermişlerdir. Şimdi, Allah peygamber gönderecek, o peygamberi o kavmin diliyle gönderecek, ondan sonra da istediğini saptırıp istediğini yola getirecek (!)

Yarabbi, madem istediğini saptırıp yola getirecektin daha niye peygamber gönderdin ki? Sonra o peygamber o kavmin diliyle gelse ne, gelmese ne? İnsanlara açıklasa ne, açıklamasa ne? Tabi ki öyle değil mana. “Bundan sonra Allah dileyeni yola getirir, dileyeni de sapıklıkta bırakır.” Mana bu. Ama öyle despot yöneticiler olduğu zaman o ulema bile bile bu manaları vermiş. Arkasından gelenler de, efendim bunlar bizim büyüklerimizdir, bir bildikleri vardır, bir hikmet vardır tamam.

Şimdi, bizde bir Mehmet Erol diye bir hoca vardı. Allah selamet versin. Epeyce Vakfımızda kaldı. Şimdi, eline bir kitap alıyordu, üzerine bir gaste kapatıyordu, gidiyor. Bir adama açıyor diyor ki, oku bakayım. Okuyor. Bu ne biçim şey ya, böyle şey mi olur? Müslüman bu sözü söyler mi? Yok ya bu adam kâfir. Peki diyor bakalım kim yazmış? Bakıyor. Ha o demişse bir hikmet vardır.

(Gülüşmeler)

Az önce dışarıda konuştuğumuz bir arkadaş daha, şimdi o da gitsin sorsun aynısını söyleyecekler. Ha o demişse bir hikmet vardır. Bu mantıkta olduğunuz sürece, yani koyun olduğunuz sürece sizi çok güderler. Dolayısıyla böylece Allahın dininin yanında yeni bir din oluşmuştur. Yani Allahın çizdiği çizgi bu, İslam namına çizilen çizgi de bu. Allah diyor ki, böyle yapanlar en aşağı seviyede olan insanlardır.

Ama öbür taraftan da diyor ki, mesela burada da söylüyor, “Allah şunu yazmıştır, Ben ve elçilerim mutlaka galip geleceğiz.” (Mucâdele 21). E peki Müslümanlar onların yolundan giderse mutlaka galip geleceklerdir. E galip gelmiyorlarsa demek ki burada bir problem var. Fetih suresinde de Cenab-ı Hak diyor ki: “O kâfirler sizinle savaşacak olsalardı kesinlikle gerisin geri dönüp kaçarlardı.” Niye Yarabbi? “Sonra yardım da görmezlerdi.” Niyesi de şu: “Bu Allahın kanunudur.” Öteden beri böyle gelmiş böyle gider. “Allahın sünnetinde bir değişiklik bulamazsın.” (Fetih 22-23). Onun yerine geçecek bir başka şey yoktur.

E peki şimdi Allahın kanunu mu değişti ki bugün kefere bizim cesetlerimizin üzerinde dans ediyor? O zaman değişen şu, biz değiştik. Biz Allahın kitabına göre Müslüman olmayı bırakıp kendi kafamıza göre Müslüman olduk. Ondan dolayı böyleyiz. Yoksa Allahın kanunu hiçbir zaman değişmiş değildir. “Allahın kanununun yerine geçecek hiçbir şey bulamayacaksın.” (Fetih 23).

Evet. Şimdi burada bir iki tane soru var. Ben o sorulara cevap vereyim. Belki birkaç tane daha soru gelir. Çünkü oraya başlarsak epeyce uzar.

Sorunun birisi, “Kaza namazı var mı? Varsa delili nedir?”

Peygamber (s.a.v)den bize gelen rivayette benim hatırladığım, hatırlamadığım varsa arkadaşlarım hatırlatsınlar, bir savaş dönüşünde Bilal-i Habeşi (r.a)ı Peygamberimiz bekçi bırakıyor. Bizi namaza kaldırırsın diyor. Onlar yatıyorlar. Bilal-i Habeşi de beklerken öyle uyumuş hiç farkına varmadan. Çünkü o da yorgun. Güneş yüzlerine vurduğu zaman uyanmışlar. Eyvah! Sabah namazı geçti.

Peygamberimiz, ne oldu Bilal? Ya Resulallah sizin başınıza gelen benim de başıma geldi demiş. Peki o zaman, bir ezan oku. Bir de ikamet getir. Cemaatle kaza namazını, yani sabah namazını vaktinden sonra kaza olarak kılmışlar. Bir de Peygamber (s.a.v)in…

(Burada bir katılımcı vakit konusunda soru soruyor)

Sabah namazının vakti güneş doğunca çıkar. Öğlene kadar kılınırsa kaza olur, sabah namazının vakti değildir. Güneş doğdu mu sabah namazının vakti çıkar.

Bir de Peygamber (s.a.v) Hendek Savaşı’ndayken düşmanlar bir gün öylesine o müdafaayı yarmak için, şehrin etrafındaki koruma çemberini yarmak için öylesine bastırmışlar ki, Peygamberimiz öğle, ikindi ve akşam namazlarını kılamamış. Sonra yatsıdan sonra hepsini kaza etmiş. Bir de böyle bir rivayet var. Yani bir türlü fırsat bulamamış.

Şimdi, bundan sonra âlimler bu iki olayı değerlendiriyor. İşte, Hanefiler diyor ki, demek ki Peygamberimiz zamanında kılamadığı namazı daha sonra kılmış; zamanında kılınamayan namazlar daha sonra kaza edilirler demiş. Böyle olunca Hanefi mezhebine mensup insanlar da müthiş bir tembellik, daha sonra kılarım… Fakat Hanbelîler, işte bu iki sebep bir de unutma… Unutma da insanın, çünkü “Allah kimseyi gücünün yetmediğinden sorumlu tutmaz.” (Bakara 286).

Unutabilirsiniz, insansınız çünkü. Şahsen bende bu oluyor. Hamdolsun beş vakit namazı önemli bir engel yoksa, derste değilsem camide kılarım. Camide kılmadığım zaman unutuyorum. Çünkü ezan okununca… Mesela saat kaçta öğle namazı kılınır diye sorsanız bilmem. Çünkü ezan okununca gidiyorum, saate bakmıyorum. Şimdi öğle olunca camiye gitmedin mi unutuyorsun. Sonra, a ben namaz kılmamıştım.

E insansınız. İnsanda bu unutma şeyi olur yani. Dolayısıyla Allah bundan dolayı sorumlu tutmaz. Ne zaman aklınıza gelirse o zaman kılmanız gerekir. Peygamber efendimizin başına geldiği gibi uyku hali de bu iş için bir mazerettir. Ama bazı kimseler geç vakit yatıp da sabah namazına uyanamıyorlar. Bunlar pek ala biliyorlar ki uyanamayız. Onun için tedbir almalılar geç yatıyorlarsa. Mazeretsiz geç yatılırsa bu da mekruh olur. Çünkü namazın kazaya kalmasına kendi fiiliyle sebep olmuş olur.

Şimdi, Hanbelîler bu sebepler dışında namaz kazaya bırakılamaz diyorlar. Ondan dolayı gidin Hanbelî bölgelerine herkes namaz kılar. Ama Hanefi bölgelerinde sonra kılarım derler. Peki Allah-u Teala ne buyuruyor? Cenab-ı Hak namazın kazaya edilebileceğine dair en küçük bir işaret vermiyor Kur’an-ı Kerimde. En küçük bir işaret yok. Hani “Lâ yukellifullâhu nefsen illâ vus’ahâ.” ayeti kerimesinin kapsamına giren insanın gücü dışında olanlar hariç.

Şimdi, Allah-u Teâlâ diyor ki: “Fe in hıftum fe ricâlen ev rukbânâ.” Bakara 239 olması lazım. Bir açarsanız lütfen. Evet doğru söylemişim. Hatta 238’den okuyalım. “Hâfizû alâs salavâti ves salâtil vustâ.” “Namazları koruyun, orta namazı da.”, “ve kûmû lillâhi kânitîn.” “İtaat eden kişiler olarak Allah için ayağa kalkın.” Yani namaza kalkın, namaza durun.

“Fe in hıftum” “Korkarsanız…” Korkunun burada tarifi yok. Korkunun sözlük anlamına bakacağız. Sözlük anlamı şudur, ya bir bilgiye ya da zanna dayalı olarak başınıza kötü bir durum geleceği endişesi içinde olmak. Böyle bir şey olur… Mesela, hava kararacak, gideceğim yere varamayacağım. İşte, bir köy yerindesin. Ha öyle mi? İkindiyi de kılmamıştım. Ne yapayım? “fe ricâlen” “Yürürken kıl” diyor Allah. Bir taraftan yürü, bir taraftan kıl.

Trafiğe çıktın, sıkışma var, varamayacağım oraya ne yapayım? “ev rukbânen.” Binilisin, direksiyondayken kıl.

Bir katılımcı: Abdesti nasıl alacağız Hocam?

Abdestin yoksa o zaman da teyemmüm var. Teyemmüm denen bir olay var.

Bir katılımcı: Hocam orta namazı sabah mı, ikindi namazı mı?

Dur bakalım. Şu anda konumuz o değil.

Bir katılımcı: Hocam kerahat vakti… (anlaşılmıyor)

Kerahat vakti ikindinin akşama doğru… Kerahat vaktinde namazın sünneti kılınmaz, farz kılınır. Yani akşam güneş batmadan öncesine kadar farz namaz kılınır. Çünkü bir ayeti kerimede “ve kable gurûbihâ” “Güneşin batmasından önce namaz kıl.” diyor Allah-u Teâlâ. (Tâhâ 130).

Şimdi, korkudaysan yürüyerek ve biniliyken kıl. “fe izâ emintum” Ha “Güvenli duruma geldiniz mi”, “fezkurûllâhe kemâ allemekum” “Allahın size öğrettiği gibi…” Yani normal bir şekilde kılın namazınızı. “mâ lem tekûnû ta’lemûn.” “Daha önce bunu bilmiyordunuz.” Allahın öğrettiği gibi kılın.

Sonra bir başka kolaylık daha gösteriyor Cenab-ı Hak. Nisa suresinin 101. ayetini lütfen açarsanız. 100 ve 101. Ha 101 ve 102. Nisâ 4. sure. 95. sayfa.

“Ve izâ darabtum fîl ard” “Yeryüzünde sefere çıktınız.” Yani yolculuğa çıktınız gidiyorsunuz. “fe leyse aleykum cunâhun en taksurû mines salâh” “Namazınızı kısaltmanızda size bir günah yoktur.” Ne zaman? “ in hıftum en yeftinekumullezîne keferû.” “Kâfirlerin sizi sıkıntıya sokacağından korkuyorsanız.” Baktınız ki iş kötü, yolunuz kesilmiş; o zaman namazı kısaltmanda bir günah yoktur.

Şimdi burada ilk önce aklınıza gelen ne? Seferi namaz, dört rekâtı ikiye indirmek. O değil. O değil. Zaten sefer sırasında dört rekât ikiye iner. Onun olmadığını biraz sonra göreceksiniz. Bazıları öyle zannederek… Sadece bu ayeti okursanız işin içinden çıkamazsınız tabi. Öbür ayeti de okuyacağız, o zaman göreceksiniz. “İnnel kâfirîne kânû lekum aduvven mubînâ.” “Kâfirler sizin açık bir düşmanınızdır.”

Şimdi, orada kısaca söyledi olayı. Bu ayette şimdi Allah geniş geniş açıklayacak.

“Ve izâ kunte fîhim” “(Ya Muhammed) Onların arasında sen olursan” Yani farz edin ki şöyle zihninizde tasarlayın. Peygamberimiz (s.a.v) bir grup Müslümanla birlikte Ebu Sufyan kervanını vurmak için gitti. Üç yüz kadar kişi vardı. Kervanda kırk kadar insan vardı. Onun için hiç ciddi bir tedbir almamışlardı. Savaşacaklarını düşünmüyorlardı. Zaten o çok basit bir olay. Birdenbire karşılarına bin kişilik Mekke ordusu çıktı hiç beklemedikleri bir anda. Aaa iş değişti. Öyle tasarlayın kendi zihninizde. Olayı anlamak için.

“Ve izâ kunte fîhim” “(Ya Muhammed) sen onların içinde olursan”, “fe ekamte lehumus salâh” “Onlar için namazı tam kılarsan.” Şimdi, az önce kısaltmanızda bir günah yoktur dedi ya, tam kılmanızda da günah yoktur demektir değil mi? “fel tekum tâifetun minhum meak” “Onların bir bölüğü seninle beraber namaza dursunlar.”, “vel ye’huzû eslihatehum” “Silahlarını yanlarına alsınlar.” Tabi diğer bölük düşmanın karşısında siper halinde. Bakın o halde bile kazaya bırakmak yok görüyor musunuz?

“fe izâ secedû” “(Seninle beraber namaza duranlar secdeye varıp) secdelerini tamamladılar mı,” Secdelerini tamamladıkları zaman kaç rekât kılmış olurlar? Bir rekât. Bir rekât kıldılar mı, “fel yekûnû min varâikum” “Arkaya çekilsinler.” Yani şeye, cepheye geçsinler. Öbürlerinin yerini alsınlar. “vel te’ti tâifetun uhrâ lem yusallû” “Namaz kılmamış olan diğer taife gelsin.” Namaz olmamış olanlar gelsin dendiği zaman gidenler ne yapmış olur? Namazı kılmış olurlar. Kaç rekât kıldılar. Bir rekât. Ne oldu şimdi? İki rekât bire düştü. Kazaya kalmaması için görüyor musunuz?

Gelsinler “fel yusallû meak.” “Seninle beraber namazı kılsınlar.” Peygamberimiz de iki kılacağı için sonradan gelen kaç rekât kılacak? Bir kılacak onunla beraber. “vel ye’huzû hızrahum ve eslihatehum” “Bunlar da tedbirlerini alsınlar ve silahlarını alsınlar.” Kaza yok. “veddellezîne keferû lev tagfulûn” “Çünkü kâfirler şunu isterler, keşke bir gafil anınızı yakalasalar.”, “an eslihatikum ve emtiatikum” “Silahlarınızdan ve mallarınızdan (gafil olsanız da mallarınızı alsalar ya da size saldırsalar.)”

“fe yemîlûne aleykum meyleten vâhıdeh.” “Size bir ani saldırı yapsalar isterler.” Onun için öyle bir şey yok, bir grup cephede, bir grup kılacak ve namazlarını da kısaltabilirler. Yani seferde kıldıkları ikiyi de bir düşürebilirler. “Ve lâ cunâha aleykum in kâne bikum ezen min matarin” “Eğer yağmur yağıyorsa, bundan dolayı bir sıkıntınız varsa”,  “ev kuntum mardâ” “Ya da hastaysanız”, “en tedaû eslihatekum” “Hasta olanın ya da sıkıntı çekenin silahını yanına almamasında bir günah yoktur.” Çünkü o yağmur karşı taraf için de söz konusu.

Ama bu durumda da “ve huzû hızrakum.” “Gene tedbirinizi alın.” Düşmanın ani baskınına fırsat vermeyin. “İnnallâhe eadde lil kâfirîne azâben muhînâ.” “Allah kâfirlere alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.”

“Fe izâ kadaytumus salâh” “Namazı tamamladınız”. Peygamber kaç rekât kıldı? İki. Müminler? Birer rekât. Peygamber yerine birisi imam olursa o iki kılar diğerleri birer rekât kılarlar. “Namazı tamamladınız.” “fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum.” “Ayakta, yan üstü yatarken, otururken Allahı hatırlayın.” Allah bize bu durumda ne emirler vermiştir diye düşünün.

“fe izatma’nentum” “Güvenli bir duruma geldiniz mi”, “fe ekîmus salâh” “O zaman namazı tam kılın.” Kaç rekât? Seferi isen iki, şehirde isen dört. Peki Yarabbi niye bu kadar sıkıntı ki? Yani düşman baskısı var, kazaya bıraksalar ne olur? Yo olmaz. Niye olmaz? “innes salâte kânet alâl mu’minîne kitâben mevkûtâ.” “Çünkü namaz müminler üzerinde vakitle sınırlı olarak yazılmış bir ibadettir.” Vakit çıktı, bitti…

O zaman doğru görüş hangisiymiş? Namazın kazası yok. Evet. Şimdi, sorunun birisi bu.

(Burada bir katılımcı namazların birleştirilmesini soruyor)

Neyse, cem meselesini unutma haftaya anlatayım Allah nasip ederse. Çünkü oraya girersem burada diğer sorular var onlar kalacak. Vakit epeyce daraldı.

Bir katılımcı: Sabah namazının sünnetini de kaza yapın diyorlar… Öğleden önce…

Neyse, kaza yok dedikten sonra daha başkasına gerek yok.

Şimdi soru. Güncel bir soru var. “Şeytan taşlama kitapta bulunmuyor. Sadece bir adet dini ritüel değil deniyor.” Bir de bir ritüel kelimesi çıktı, ibadet diyin buna ya. Yani Putperestliğin adı oldu Paganizm, bilmem o… Yahu kendi kelimelerimize ne olmuş?

Şimdi, şeytan taşlama olayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından yapılmış. İbrahim (a.s)dan beri sürekli yapılan bir olaydır. Bakara suresini bir açarsanız. 203. ayet olabilir belki. 203müş evet.

“Vezkurûllâhe fî eyyâmin ma’dûdât” “Allahın adını sayılı günlerde anın.” Peki “Sayılı günlerde anın.” Her zaman zaten Allahın adını anıyoruz. Burada verilen emir nedir? İşte, Peygamberimizin uygulaması şeytana taş atılırken Bismillahi Allahu Ekber demektir. Ve burada şöyle söylüyor, “fe men teaccele fî yevmeyni” “Kim acele eder de iki günde anarsa Allahın adını”, “fe lâ isme aleyh” “Buna bir günah yoktur.” Yani o iki gün denen şey, bayramın birinci gününden sonra iki gündür, toplam üç gün eder. Yani şeytan taşlamadır bu. Günle sınırlı bir anma. Şeklini de Peygamber efendimiz belirlemiş.

Bismillahi Allahu Ekber diyerek şeytana atılan taşlar. Recmel şeytani ve hizbihi diye. “ve men teahhara” “Kim bir gün daha gecikir.” Dördüncü günü katarsa, “fe lâ isme aleyh” “Onun için de bir günah olmaz.”, “vettekûllâhe va’lemû ennekum ileyhi tuhşerûn.” “Allahtan korkun, bilin ki Onun huzurunda toplanacaksınız.”

Dolayısıyla bu… Şimdi, efendim burada şeytandan bahsedilmiyor denebilir. Zaten bu şeytan kelimesini biz söylüyoruz, Araplar şeytan taşlama demezler. Ne derler ya? Ramyül Cemerat derler. Cemerat taş yığınları demektir. Yani birer tane taş yığını var, otaya atıyorsunuz. İbadet öyle yapılıyor. Onu atarken de Bismillahi Allahu Ekber diyorsunuz. Recmel şeytani ve hizbihi, yani şeytan ve avaneleri kahrolsun diyorsunuz.

Şimdi, iki gün, bir de bayramın birinci günü üç gün. Üç gün de olur, dört de olur. Ama üç günde dönerse ona bir günah yok. Peki üç günden önce dönerse? Günah var demektir. “Allahın adını anın.” Allahın adını biz ömür boyu anacağız. O zaman orada, belli bir yerde, belli bir zamanda anma var. Bir de bunun şeklinin de bilinmesi gerekir değil mi? İşte bunu Peygamberimiz göstermiştir. Var mıymış Kur’an-ı Kerimde?

Diğer soru: “Bakara 197-203 ayetleri hac görevi üç ay içinde, her hangi sayılı günlerde yapılabilir deniyor.”

Şimdi, bazıları çıkıp bunu söylüyorlar. Onu söyleyenler de çok iyi biliyorlar ki, bu olay böyle değil. Ama maalesef Allaha değil de birilerine yaranmak istediğiniz zaman iş böyle oluyor. Şimdi önünüzdeki ayetlere bakın. Yani açtığınız sayfanın sağ en baştaki 197.

“El haccu eşhurun ma’lûmât.” Hac sayılı günlerdedir. Şey, yok, bilinen aylardadır. Az önceki ayete kafam takıldı. “Hac bilinen aylardadır.” Bilinen. Yani zaten Arapların öteden beri bildikleri demektir. Nedir bu? Şevval, Zilkade, Zilhicce. Tamam üç ay. Şimdi haklı gibi görünüyorlar değil mi? “fe men farada fîhinnel hacca” “Kim o günlerde hac ibadetine başlarsa”. Ya da o günlerde kendisine hac farz olursa, “fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc” “Hac döneminde kaba söz, günah ve birbiriyle didişme yoktur.”

“ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh.” “Yaptığınız her hayrı Allah bilir.”, “ve tezevvedû” “Azık edinin.”, “fe inne hayraz zâdit takvâ.” “Şunu bilin ki en iyi azık takvadır.” Kendinizi korumaktır. “vettekûni” “Benden korkun.” Benim emirlerim ve koyduğum yasakların içerisinde kendinizi koruyun. “ yâ ulîl elbâb.” “Ey içi temiz olanlar.”

“Leyse aleykum cunâhun” “Size bir günah yok.”, “en tebtegû fadlan min rabbikum” “Rabbinizden bir fadl istemenize.” Yani hac günlerinde kazanç sağlamaya çalışmanızda bir günah yok. Daha önce burada söylemiştik, üç ay gibi bir süre içerisinde orada eskiden panayırlar kurulurdu, sonra terk edildi. Müslümanlar çok zengin olunca bıraktılar bu işi. Hâlbuki bugün de dünyanın en büyük panayırları bu üç aylık süre içerisinde oralarda kurulabilir. Ciddi bir süredir bu. Yer de son derece müsaittir. Allah da öyle diyor. Bugünlerde para kazanmanıza bir günah yok. Çalışın kazanın.

“fe izâ efadtum min arafât.” Şimdi Arafat’a çıktınız. Arafat var bakın. Demek ki çıkıyorsunuz ki oradan aşağı akıyorsunuz. Çıkmadan nasıl akacaksınız? “efadtum”, bir sel gibi aktığınız zaman Arafat’tan. Kaç günde olur bu? Burada üç ay var mı? Buradan üç ay anlıyor musunuz? “fe izâ efadtum”, Arafat’tan sel gibi aktığınız zaman. Üç ay içerinde olsa ne? Küçük küçük dereler olur. Arafat’tan aktığınız zaman, hep birlikte. Bu ne zaman olur? Bir günde değil mi? Ne oldu şimdi üç ay? Bu işin başlangıcı, hazırlığı, ticareti, şusu busu bu.

Aktığınız zaman “fezkurûllâh” “Allahı zikredin.” Şimdi hacca gidenler hatırlasın bakalım. Oradan aşağı akıyorsunuz. Geldiniz, Allahı zikredeceksiniz. Nerede duruyorsunuz? “indel meş’aril harâm” Meş’aril Haramda. Meş’aril Haram neresi? Müzdelife. Arafat’tan akınca nerede duruyor hacılar? Müzdelife’de duruyorlar. Peki, bak aynı tek güne düştü görüyor musunuz? Bugün yapılan ne? Bundan başka bir şey mi?

“vezkurûhu kemâ hedâkum.” “Allahın sizi yola getirdiği gibi Allahı anın.”, “ve in kuntum min kablihî le mined dâllîn.” “Bundan önce isterse sapıklardan olmuş olun.” Ya da her ne kadar bundan önce sapıklardan olsanız bile…

Enes Hoca: Hac suresi 28de… (tam anlaşılmıyor)

Tamam, oraya da bakalım. Ondan sonra geldiniz. Şimdi nerede şu anda hacılar bu ayete göre? Müzdelife’deler.

“Summe efîdû.” Gene akın sel gibi. Nereden akacaklar? Müzdelife’den değil mi? “min haysu efâdan nâs.” “İnsanların aktığı yerden akın.” Yani daha önceden de oradan gidiliyordu. İbrahim (a.s) zamanından beri. “vestagfirûllâh” “Ve Allahtan bağışlanma dileyin.”, “innallâhe gafûrun rahîm.”

İşte o gün, zaten o gün iniyorsunuz. Az önce okuduğum ayette ondan sonra iki günden bahsediyor. Zaten o günde şeytan taşlanması var. Ondan sonra iki gün. İsteyen ondan sonra üç gün, yani dört gün daha kalır. Bayramın dördüncü günü hacılar buraya gelmeye başladılar değil mi? Çünkü gelebilirler, artık iş bitmiş.

Evet şimdi Hac suresi, 22. sure. 336. sayfa. Kaçıncı ayetti? 27, 28 evet.

“Ve ezzin fîn nâsi bil hacc.” “İnsanlar içerisinde haccı ilan et.” Allah İbrahim (a.s)a bu emri veriyor. “Ye’tûke ricâlen” “Sana yürüyerek gelirler.”, “ve alâ kulli dâmir” “Ve yorgun develer üzerinde.”, “ye’tîne min kulli feccin amîk.” “Uzak yollardan gelirler.” Yani çünkü çok uzak. Dünyanın her tarafından gelecekler. Tabi ki bu işin bir başlangıç zamanı olması lazım değil mi? İşte Şevval’de başlıyor, o zamana kadar.

Enes Hoca: Develer… (anlaşılmıyor)

Develer oraya gelinceye kadar zayıflıyorlar işte. Yorgunlaşıyorlar. Gelsinler, “Li yeşhedû menâfia lehum.” “Kendileri için bir takım menfaatlere şahit olsunlar.”,  “ve yezkurusmallâhi fî eyyâmin ma’lûmât.” Bakın aylar günlere düştü. “Bilinen günlerde”. Öteden beri bilinen. Yani ben yeni bir şey emretmiyorum demiş oluyor Cenab-ı Hak. İbrahim (a.s)ın adeti devam ediyor. “Bilinen günlerde Allahın adını ansınlar.” O bilinen günler de az önce şeytan taşlama günleri diye okuduğumuz günler.

Ne üzerine? “alâ mâ rezakahum min behîmetil en’âm.” “Allahın onlara o en’am denen…” koyun, keçi, sığır, deve “…üzerine Allahın adını ansınlar.” Anmak için. “fe kulû minhâ ve at’ımul bâisel fakîr.” “Siz yiyin, fakirleri de oradan doyurun.”

Şimdi, neymiş? Burada, tabi hep söyleniyor medyada, yani üç ay içerisinde olur muymuş? Bu işin belli bir günü var. Dolayısıyla her şeyin doğrusunu yapmak lazım.

Enes Hoca: Beş vakit namazı sabah hepsini bir defada…

Bazıları onu yapıyor. Diyor ki, ben sabahleyin evden çıkmadan beş vakit namazı kılıp çıkıyorum neme lazım. Ama olmaz. Peki Cenab-ı Hak kabul eylesin.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın