Hadid Sûresi 11.Ayet

20 Eylül 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Hadid suresinin 11. ayetinden başlayalım daha güzel olur.

“Men zellezi yukridullahe kardan hasenen fe yudaifehu lehu ve lehu ecrun kerim: kim Allah’a bir karzı hasende bulunur”. “Karz” demek: malınızın bir kısmını ayırıyorsunuz, başkasına veriyorsunuz. Siz kullanabilecekken başkasına kullandırıyorsunuz. Yani borç dediğimiz, ödünç dediğimiz şey. Karzı hasen de karşılığında Allah rızasından başka bir şey beklemiyorsunuz. Yani bir faiz falan yok. Onun için karzı hasen oluyor. “Kimmiş o Allah’a bir karzı hasende bulunur”. Tabi Allah’a borç verilmez. Allah rızası için ihtiyacı olan birisine borç verirsiniz. Yada Allah rızası için birisşne yardım yaparsınız. Nasıl olsa Allah onun karşılığını vereceği için o da borç gibi olmuş olur.

“Fe yudaifehu lehu: Allah o borcu ona katlayarak iade etsin”. “Ve lehu ecrun kerim: onun için değerli bir ücret de var ayrıca”. Yani verilmiş olan borcu, geçen hafta okumuştuk ayeti kerimede. Allah için yapılan infak toprağa atılmış olan bir buğday tanesi gibidir. Yedi başak bitirmiş, ber başakta yüz buğday var. Allah istediği kişi için vereceği ücreti, bunu da katlayarak verir. Dolayısıyla C.Hakk çok büyük ikramlarda bulunur. Şimdi şöyle düşünün: beş yıldızlı oteller var bugün. Orada bir bardak çay parasına bir başka lokantada karnını doyurursun. Şimdi böyle mesela asgari ücretle çalışan kişi bir aylık maaşıyla orada bir gece ancak kalır. Hatta bazılarında kalamaz bile. Bayreyn’de bir otelde iki akşam kaldım 780 dolar hesap çıkardılar. 780 dolar bugün bir işçinin herhalde iki aylık maaşıdır değil mi? O kadardır. Doğru, umreye gidilir. Şimdi bir de cenneti düşünün. Bizim bir ömür boyu elde ettiğimiz sevapların hepsini toplasanız cennette bir kap yemek yiyemezsin. Oradaki zenginlik çok daha fazla. Öyleyse, aslında bu bizim kazandığımız şey değil, Allah’ın ikramı. Biz bir yapıyorsak Allah on veriyor, yüz veriyor, daha da fazlasını veriyor.

“Yevme terel mu’minine vel mu’minat: o gün mümin erkeklerle mümin kadınları göreceksin”. “Yes’a nuruhum beyne eydihim: nurları önlerinden koşup gidiyor”. Yani abdest organlarının, hadisi şerifte var; her bir abdest organı parıl parıl parlayacak. El, ayak, yüz. Ve bu dünyadan götürdüğü o nur, ahirette önünü aydınlatacak. “Ve bi eymanihim: ve sağlarından”. “Büşrakumul yevme cennatun: denecek ki; bu gün sizin müjdeniz cennetlerdir”. Size müjde olarak butün cennetler verilecektir. Bir tek cennet değil. Mesela Rahman suresinde okuduk, “ve li men hafe makame rabbihi cennetan: Rabbinin huzurunda durmaktan korkana iki cennet var”(RAHMAN 46). Yani yaptığınız bir işte AllahTeala’ya bunun hesabını nasıl veririm diye korkuyorsanız, o zaman iki cennet sizin için hazırlanmış oluyor. Ve daha başka. Mesela bir başka ayeti kerimede “ve sariu ila mağfiratun min rabbikum ve cennetin arduhas semavatu vel ard”, zaten burada da geliyor değil mi öyle bir ayeti kerime? “Genişliği gökler ve yer kadar olan cennet için birbirinizle yarışın”(ALİ İMRAN 133). Şimdi yarışıyorsunuz, ödül ne? Genişliği gökler ve yer kadar olan bir cennet. Hayal edilmesi mümkün olmayan büyklükte güzellik. Yani birinci kat semada iki tane yıldızın uzaklığını belirtmek için insanlar ışık yılını kullanıyor. Çünkü başka kullanacağı bir şey yok. Birinci kat semanın genişliğini ışık yılıyla da anlatamıyorsunuz. İkinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncıyı hiç anlatamazsınız. İşte öyle bir cennet ki genişliği gökler ve yer kadar. Onun için yarışın. Ödül o. O zaman kaç kişiye verilmiş olur o cennet? Bir kişiye. Yani o koskoca cennet bir kişiye verilecek. Ödül bu. Yani her kazanana o kadar büyük cennet verilecek. Herkes de isterse kazanabilir. Kazanan herkese genişliği gökler ve yer kadar olan bir cennet. Onun için iyi çalışacaksınız. Yarışı kazanmak için çok iyi çalışmak lazım. “Buşrakumul yevme cennatun: Bu gün sizin müjdeniz cennetlerdir”.”Tecri min tahtihel enhar: içinden ırmaklar akan cennetler”. Muhammed suresinde geçiyor: bal ırmağı, saf bal ırmağı, taze su ırmağı, bozulmayan süt ırmağı ve içki ırmağı. İçki evet. Cennette içki var. Ama sarhoş etmeyen içki. Fakat içki yani, “hamr” diyor. Mesela kuranı kerimde haram olan içkinin adı da “hamr”, cennette olan da “hamr”. Demek ki o içkinin insana biır zevk veren tarafı var, bir de insanı rahatsız eden tarafı var. Sarhoşluk adamı rahatsız eden tarafı. Aklını giderir. O tarafı yok. Ama zevk tarafı var. Mideyi bozan tarafı, adamın görüntüsünü bozan, aklını gideren, böyle kötü duruma sokan tarafı yok. Ama zevk veren tarafı var. Onun için “hamr”. Kuranda yasaklanan içkinin adı da hamr, cennette olduğu söylenen içkinin adı da hamr. Ama baş ağrısı yapmıyor ve sarhoş etmiyor.

Katılımcı: İçkiyi sevmiyorum, orada da içmem yani.

  1. Bayındır: Belki oradakini çok seveceksin. O cennetin ikramı olduğu için o başka. Allah’ın cennetinin nimetleri reddedilir mi?

Katılımcı: Yemekte var değil mi?

  1. Bayındır: Şüphesiz. Yemek olmaz mı? İstediğiniz her şey “kullema ruziku minha mün semeratin rızkan kalu hazellezi ruzıkna mi kabl”(BAKARA 25) her bir niğmetten ikram edildiği zaman, biz bundan yemiştik diyecek insanlar. Tabi görüntü aynı ama lezzeti farklı. Mesela ayetlerde okuduk, dalbastı kirazlar, muzlar, incirdir, nardır, çeşitli şeyler. Zaten orada tıpkı bura gibi etten ve kemikten oluşan, topraktan yaratılmış bir vücuda sahip olacağız. Ama tek farkı bu vücut ihtiyarlamayacak, o vücut ölümsüz olacak o kadar. Ve buradaki gibi de vücufuma şu dokundu, şu rahatsız etti diye bir şey yok. Doktorluk yapmaya gerek yok ki orada. Doktorlar da işin zevkinde, eğlencesinde olacak.

“Zalike huvel fevzul azim: işte bu büyük bir kurtuluştur”(HADİD 12). C. Hakk cümlemize nasib etsin.

“Yevme yekulul munafikune vel munafikat: o gün münafık erkeklerle, münafık kadınlar şöyle diyecek”. Şimdi, geçen hafta infak kelimesini anlatırken bir “nafak”tan bahsetmiştik hatırlıyormusunuz? Ne idi nafak? Tünel! Şimdi tünel. Münafık da: bir tünelin iki tane yüzü vardır. Münafık da iki yüzlüdür. Nafika mı deniyordu köstebeğe? Münafık da diyorlar, evet. Şimdi köstebek tarlada tüneller açar. O tarlanın sahibi açtığı o tünelleri su ile doldurur. Der ki; köstebeği boğayım da ondan kurtulayım der. Orayı su ile doldurduğu zaman köstebek ne yapar? Öbür delikten bakarsın ki el sallıyor. Münafık da öyledir tamam mı? Mesela tünelin bir tarafını dersiniz ki şunun ağızını kapatayım, burada çok afedersiniz  gebersin gitsin dersiniz, öbür raraftan çıkar işini gücünü görür orada. Yani kuranı kerimde AllahTeala onları anlatıyor ya.”Ve iza lekullezine amenu kalu amenna: müminlerle karşılaştıkları zaman amenna deler”. Biz de müminiz kardeşim, biz de inanıyoruz. Ama “ve iza halev ila şeyatınehim: kendi şeytanlarıyla baş başa kaldıkları zaman”.”Kalu inna meakum: biz sizinle beraberiz”. “İnne ma nahnu mustehziun: biz onları işletiyoruz”(BAKARA 14), sen bakma. İşletiyoruz işte, biliyorsun, anlarsın, falan. İki yüzlü. Oraya gidiyor oradan, oraya gidiyor oradan.

“Muzbzebine beyne zalik la ila haulai ve la ila haulai”(NİSA 143) serseri bir şekilde dolaşıyor. Ne o kıyıya çıkabiliyor, açıkça ben kafirim diyebiliyor ne bu kıyıya çıkabiliyor, açıkça ben müminim diyebiliyor. Yani gerçekten müminim diyerek müminlik yapıyor.

“Yevme yekulul münafikune vel munafikat: o gün münafık olan erkeklerle, yani iki yüzlü erkeklerle, iki yüzlü kadınlar şöyle diyeceklerdir”. “Ellezine amenu: müminlere”. “Unzuruna: bize bakın”. Yani müminlerin önlerinde nur olacak ya, onların önlerini aydınlatacak. Bir de gene hatırlayın o yeniden dirilme gününde güneş ne idi? Güneşin üzerini kabuk bağlamıştır. “İzeş şemsu kuvvirat”. Güneşin üzerini kabuk bağladığı için ışığını vermiyor. Bir köz gibi. Közün etrafını kül kapattığı zaman, içindeki ateşi göremezsiniz. Güneş de o şekilde olacak. Dolayısıyla karanlık. Karanlık olduğu için, falanca yere gideceksin de deniyor. Toplanma yerine gidiliyor. Bir de toplanma yerinde de insanlar toplanma yerindeyken bakıyorsunuz ki birisi çok güzel ışıklar içerisinde oturuyor, öbürü karanlıkta oturuyor. Onun için diyor ki bizim tarafa bir bakın da şu ışığınızdan yararlanalım. Çünkü ne tarafa baksalar, o tarafta ışık oluşuyor.

“Unzuruna naktabis min nurikum: bize tarafa bakında biz de ışğınızdan biraz yararlanalım” diyorlar.

“Kılerci’u veraekum: onlara deniyor ki”, müminler demiyor da başkaları diyor. Melekler mi söylüyor, kim söylüyorsa. “Geriye dönün, dünyaya dönün de”

“Fel temisu nura: nuru orada arayın”. Artık burada bu tip şeyler aramayın. Dönün dünyaya, nuru orada arayın.

“Fe duribe beynehum bi surin lehu babun: aralarına bir sur çatılır”. Yüksekçe bir duvar. Kapısı da var onun.

“Batınihu fihir rahme: o surun iç kısmı rahmet, güzel. Müslümanların tarafı gayet güzel ve rahat.

“Ve zahiruhu: ama öbür tarafı”, yani surun dışı.

“Min kıbelihil azab: o tarafta bir azab var”(HADİD 13). Onlar çok sıkıntı çekiyor. Mahşer yerinde çekilen sıkıntılar. Ayeti kerimede vardı “ve yevme ahşuruhum cemian”(EN’AM 22). Enam 6. Sure 22.ayeti bir açalım. “Yevme nahşuruhum cemian: ogün onları hep bir arada toplayacağız”. Yani müslümanıda, kafiride, melekler, ruh yani Cebrail(as), hepsi “yevme yekumur ruhu vel melaiketi saffa: o gün ruh ve melekler sıra sıra dizilir”(NEBE 38). Ondan sonra “yevme ned’u kulle unasin bi imamihim: o gün her insan gurubunu önderiyle birlikte çağırırız”(İSRA 71). Bu dünyada kimin arkasından gitmişse, orada yeniden dirildikleri zaman o şahsın arkasında toplaşacaklar. Kendisine kimi önder yapmışsa. Peygamberimizi önder yapmışsa onun arkasında, başkasını önder yapmışsa onun arkasına.

“Ve yevme nahşuruhum cemian: o gün hepsini birden toplayacağız”.”Sümme nekulu lillezine eşraku: şirke düşmüş olanlara şöyle diyeceğiz”.”Eyne şurekaukum: hani ortaklarınız?”. “Ellezine kuntuz tez’umun: bir takım kuruntulara kapılıyordunuz”(EN’AM 22). İşte bu bize şefaat edecek, bizi kurtaracak diyordunuz, nerede?

Şimdi şuraya dikkat edin: “Summe lem tekun fitnetuhum illa en kalu vallahi rabbina kunna muşrikin: onları bu sıkıntıya düşüren şu sözleri” yani bu hale getiren şu sözleri. “Rabbimiz Allah’a yemin olsun ki biz müşrik değiliz”(EN’AM 23). Şimdi, Mekkeli müşrikler de kendilerini müşrik saymıyorlar. Bu putlara niye kulluk ediyorsunuz diye sorulduğunda, “ma na’buduhum illa yukarribune ilallahi zulfa: biz bunlara niye kul olalım? Bir tek sebebi var: bizi Allah’a daha çok yaklaştırsın”(ZÜMER 3). Çünkü o putları Allah’ın kızı kabul ediyorlar. O zamqn laflarına bakarsanız: bakın hedefleri Allah değil mi? Ama Allah’tan önce birisine kul oluyorsunuz. Ondan sonra diyorsun ki; bu bizi kurtaracak. Kimden kurtaracak? Allah’tan kurtaracak değil mi? Allah’tan kurtaracaksa ondan daha güçlü olmalı. Ondan daha merhametli olmalı öyle değil mi? Seni ondan daha iyi tanıması lazım. Böyle bir başka varlık yok, bunu nasıl söylüyorsun. Akıl mantık işi mi? İşte onun için ahirette diyecek ki; “vallahi rabbina ma kunna muşrıkin: Rabbimiz Allah’a yemin olsun biz müşrik değildik”(EN’AM 23) diyecek. Şimdi adam diyor ki; yetiş ya Abdulkadir Geylani diyor. Ondan sonra da diyor ki; Allah’ın izniyle geldi beni kurtardı. Ya Allah böyle şeye izin vermez, bir de Allah’a iftira ediyorsun ayrıca. Seni nereden duyacak adam. Ölmüş bir kere duynaz biir. Yaşasa bile Bağdat’tan buraya gelemez. Gücü yetse zaten. Arkasından Allah’ın izniyle deyince zannediyor ki ben artık şirke düşmedim. Böyle saçmalık olur mu? Yetiş ya Hz. Hamza dedim diyor, Allah o büyük zatı gönderdi bana yardım etti, beni kurtardı. Allah göndetmez, niye göndersin ya. Allah diyor ki; “ve men edallu minmem yed’u min dunillahi men la yestecibu lehu illa yevmil kıyameh: kıyamet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek birini yardıma çağırandan daha sapık kimdir”(AHKAF 5) diyor Allah. Böyle birisine en sapık insan diyor. Ondan sonra bu insana desen ki sen müşrik oldun: haşa ne demek sen bize nasıl müşrik dersin, en samimi biziz. Biz işte şöyle imanlıyız, böyle imanlıyız. Güzel de, eğer ölçü Allah’ın kitabıysa her şey ortada. Ama başka kitapları ölçü alıyorsan, Allah da onu kabul etmiyor.

Katılımcı: 22:35-224 arası hiç duyulmuyor.

  1. Bayındır: Allah sana nasıl yardım edecekse eder. Allah’a nasıl yardım edeceğini biz öğretecek değiliz tabi. Ama bizim yapabileceğimiz şu: yardımı Allah’tan isteyeceğiz. Allah nasıl isterse öyle yardım eder. Nasıl isterse. Biz vesileden istemiyoruz, Allah’tan istiyoruz. Allah seni de gönderir, başkasını da gönderir, başka şartlar yaratır. Kendisi bilir nasıl yardım edeceğini. Ama biz Allah’tan isteyeceğiz. Bizim vazifemiz o. Çünkü “iyya kena’budu ve iyya kenestain”diyoruz. Ya rabbi kulluğu yanlız sana yapar, yardımı yanlız senden isteriz diye C.Hakk bunu bize hergün söyletiyor.

Katılımcı: Savaşta yardım etmiş ama melekleri göndermiş. Hiç bir zaman için meleklere bize yardım edin diye dua edilmiyor.

  1. Bayındır: Hayır, hayır. Zaten Allah diyor ki melekleri gönderdiği zaman da “ve man nasru illa min indillah: zafer yanlız Allah tarafındandır”(ENFAL 10) meleklerden değildir diyor. Allah’tan istersiniz Allah gönderirse gönderir. Melekleri de gönderebilir. Bazen siz bir yerde çok zor durumda kalırsınız. Mesela denizde boğulur gibi olursunuz, bakarsınız bir yüzücü geldi sizi kurtardı. Aslında o bir melek de olabilir. Benim onu tanımam gerekmez ki. Allah isterse yapar. C Hakk nasıl isterse öyle yapar. Yada o anda yanına tahta parçası C.Hakk halk eder çıkarsın. Kendi bilir yani. O konuda bizim bir şey yapmamız mümkün değil. Ama bizim görevimiz yanlız Allah’tan istemektir. Bu bizim görevimizdir. İster yardım eder ister etmez, o kendi bileceği bir şey. Boğulabiliriz de.

Katılmcı: Peygamber(sav)’in direk ondan yardım istemesi var. Yani Rabbine dua et diyerek ama Allah’tan direk istemiyor. Peygamber(as)’a güvenerek..

  1. Bayındır: Ne yapıyor? Onu bir daha söyle bakayım.

Aynı Katılımcı: Mesela Allah günhlarımızı affede..

  1. Bayındır: Biz de birbirimize dua ederiz. Yani ya Resulallah beni affet demiyor ki. Benim için C.Hakka dua et diyor. Biz birbirimize dua etmiyormuyuz?

Aynı Katılımcı: Garanti mi Peygamberin duası?

  1. Bayındır: Garanti diye bir olay yok. Garanti olur mu Peygamberin duası. Sen hafızsın değil mi? Mesela Peygamberimiz(sav) münafıkların bağışlanması için dua etmişti. C.Hakk ne dedi? “İsragfir lehum ev la testagfir lehum: ister onların bağışlanmasını iste onun için dua et, ister etme”. “Fe len yagfirallahu” bir ayette öyle. “Seb’ine merraten iki ayrı ayette var. Birisi Münafikun suresi. “Seb’ine merraten fe len yagfirallahu: istersen yetmiş kere dua et, Allah onları asla bağışlamayacak”(TEVBE 80). Hadi buyur. Garantimiymiş?

Katılımcı: Hz.İbrahim babası için yapmıştı.

  1. Bayındır: İbrahim(as) da babası için dua etmişti. Mesela “rabbena firli ve li valideyye ve lil mu’minine yevme yekımul hisab” İbrahim(as)’ın duası değil mi? Ama C.Hakk affetmedi babasını. İbrahim(as) ile ilgili ayeti kerimede “ma kane lin nebiyyi vellezine amenu en yestagfiru bil muşrıkine ve lev kanu uli kurba: hiç bir peygamberin ve müminlerin müşriklerin bağışlanmasını istemeye hakları yoktur, isterse akrabaları olsun”. “Min ba’di ma tebeyyene lehum ennehum ashabu cahim: onların cehennemlik olduğu onlarca açıkça ortaya çıktıktan sonra”(TEVBE 113) böyle bir şey isteyemezler.

“Ve ma kanestigfaru ibrahimi li ebihi illa mev’idetin vaadeha iyyahu: İbrahim’in babasının bağışlanmasını istemesi İbrahim’in ona yaptığı vaaden, verdiği sözden dolayı”(TEVBE 114). “Ve estagfirenne ve ma emliku leke minallahi  min şey’in: senin bağışlanmanı C.Hakk’tan isteyeceğim muhakkak ama benim Allah’a karşı herhangi bir gücüm de yetmez”(MUMTAHİNE 4). Allah’ın bağışlamasını garanti edemem diyor İbrahim(as). Mümin olursanız, Peygamberimiz de bağışlanması için dua ederse AllahTeala’nın o duayı kabul etmesini bekleriz. Gene bir ayeti kerimede öyle var. “Ve lev ennehum iz zalemu enfusehum cauke festagferullahe vestagfera lehumur resulu le vecedullahe tevvaben rahima: onlar kendilerini kötü duruma düşürdükleri zaman senin yanına gelseler ve Allah’tan bağışlanmalarını isteselerdi”, bir kere önce onlar istiyor. Ya rabbi bizi bağışla diyorlar. “Peygamber de onların bağışlanmasını isteseydi, göreceklerdi ki C.Hakk gafur ve rahimdir”(NİSA 64). Yani böyle C.Hakkın kimseye verdiği bir garanti yok. Onun için bizim evvela AllahTeala’ya yönelmemiz gerekiyor.

Bir de Yunus suresinin 28 ayeti var. Yunus 10.sure. “Ve yevme nahsuruhum cemian” gene aynı şekilde “Onların hepsini bir araya toplayacağız. “Summe nekulu lillezine eşraku: sonra müşriklere diyeceiz ki”,”mekanekum entum: olduğunuz yerde kalın”. “Ve şurekaukum: ortaklarınız da kalsın”. “Fe zeyyelna beynahum: ve kendi aralarında sabitleştirdik”, yani öylece donup kaldılar. “Ve kale şurekauhum ma kuntum iyyana ta’budu: bu defa bu dünyada ortak koştukları bunlara diyecekler ki; siz bize tapmıyordunuz ki”. Siz kendi hayalinizde ranrı oluşturdunuz, taptınız. Siz bize tapmıyordunuz ki. “Fe kefabillahi şehiden beynena ve beynekum. Allah bizimle sizin aranızda şahit olmaya yeter. O kafi, başka şahide gerek yok. “İn kunna an ibadetikum legavi: sizin bize kulluğunuzdan gerçekten haberdar değildik,biz bilmiyorduk diyeceklerdir”.

Katılımcı: Siz ve ortaklarınız dedikten sonra parantez.(31:41-31:46 arası duyulmuyor.)

  1. Bayındır: Kuranı kerimde put kelimesi sanem ve veten diye şey vapar. Sanem ve veten kelimelerini araştır bakayım, kaç tane ayette var? Arayabiliyormusun? Müfredattan ara. Sanem ve veten. Sadece İbrahim(as) ile ilgili olması lazım. Bu iki kelimeden başka var mı put manası arapçada?

Katılımcı: Sanem üç yerde geçiyor.

  1. Bayındır: Ama hepsi İbrahim(as) ile ilgili geçiyor. Yani şimdi bizim put dediğimiz olay ile ilgili ayetler sadece İbrahim(as)’ın hayatındaki ayetlerle ilgili bildiğim kadarıyla. Sanem yok mu hiç? “Esnam” sanemin çoğulu. Yazı küçük okuyamıyorsun. “İz kale İbrahimu li ebihi Azera: İbrahim(as) babasına diyor ki”,”etettehızu esnamen alihaten: sen şimdi bu putları kendine tanrı mı ediniyorsun”(EN’AM 74). Peygamberimizin hayatıyla ilgili ayetlerin hiç birinde put kelimesi geçmiyor. Hiç bir tanesinde.

Katılmcı: Burada tanrılarıyla,putları kastediliyor ama altındaki ayette koştukları ortaklar onları da insan yerine koyduklarını söylüyor.

  1. Bayındır: Elbette, tabi. Onlar da akıllı varlıklar, tabi. Zaten Mekkeli müşrikler, mesela biz Allah’ın kızlarına tapıyoruz diyorlar. Bugün Hıristiyan mabedlerine gidin, İsa heykelleri vardır. Yada Meryem Ana heykelleri vardır, yada ikonalar vardır. Onların her birisi gerçek bir şahsı temsil eder. Dolayısıyla deseniz bu heykele, puta tapıyorsunuz, olurmu öyle şey derler. İsa’nın manevi şahsına. Çünkü İsa kilisde hazırdır, işte ona biz tapıyoruz falan deler.

Katılmcı: Bizdeki Ömer, Ali,Hasan, Hüseyin şeyleri de aynı kategoride mi?

  1. Bayındır: Aynı değil. Oradaki o şeylere tapmıyoruz camide. C.Hakka ibader ediyor, yani hiç kimse orada Ali ismi var, Ömer var diye kimse onlara tapmıyor. Ama olması hoş bir şey değil tabi.

Katılımcı: Hocam mesele İbni Teymiye’nin söylediği mesela Nuh(as) zamanında putların ismi kuranda da geçiyor. Onlar aslında şahıslarmış. Zamanın salih insanları. Vefat ettikten sonra aşırı sevgi, suretlerini yapma falan derken putlaşma.

  1. Bayındır: Şimdi kuranı kerimde put kelimeleri sadece İbrahim(as)’ın hayatıyla alakalı olarak geçip de Peygamber efendimizin yaşadığı toplumla ilgili geçmemesi oldukça önemli. Çünkü insanlar bazı kavramları putlaştırp, kendini onlara kul ediyorlar. Dolayısıyla bizim de nasıl ise öyle anlatmamız lazım. Bizim geleneğimizde şirk dediğiniz zaman: işte şurada bir put var, karşısında secde eden bir adam gibi düşünülüyor. Bu şirk doğru. Ama sadece o değil ki. İşte Allah’tan başka birisini yardıma çağırmak da en büyük şirk olarak C.Hakk tarafından bize bildiriliyor. Yani ayeti kerimelere meal verirken de insanları yanıltıcı manalar vememel lazım. Niye AllahTeala Peygamber efendimiz ile ilgili,Mekke toplumuyla ilgilü hiç bir ayette bunu zikretmiyor? Bir sebebi olması lazım. Hıristiyanlar ile ilgili hiç bir ayette de vesen ve sanem kelimesi geçmiyor. Ama İsa’yı tanrı yaptıklarına dair ayet geçiyor. Mekkeliler’in melekleri tanrı yaptığına dair ayet geçiyor. Hıristiyanlar’ın İsa’yı ve Cebrail(as)’ı yani Kutsal Ruh’u tanrı yaptıklarına dair ayet geçiyor. İşte üçün üçncüsüdür diye Allah teala, ondan sonra Meryemoğlu İsa Allah’tır, Meryem Allah’tır diye de var değil mi? “İnnallahe huvel Mesihubnu Meryem”(MAİDE 72) İsa(as) ile ilgi var. Meryem validemiz ile ilgili de bir ayeri kerime var. Diyor ki; sen dedin mi ki Ya İsa “ente kulte in nasittehizuni ve ummiye ilaheyni mindunillah: beni ve annemi Allah’ın yakınından tanrılar edinin diye söyledin mi?”(MAİDE 116) diye C.Hakk İsa(as)’a ahirette soracağını bildiriyor. O da diyor ki; haşa benim böyle bir şey söylemeye ne hakkım var. Yani olayı kuranda olduğu gibi anlamaya çalışırsak doğru anlarız. Öyle olmayınca bir çok kişi şirkte olduğunun farkına bile varmıyor.

Katılmcı: Hocam bunlar namazda durur gibi böyle kıyamda duruyorlar dakikalarca.

  1. Bayındır: Ve bir şeyler istiyorlar. Şimdi bir de ölü ile rabıta yapmak diye bir şey var. Mesela anlatıyorlar, efendim velayerin en küçük mertebesi ne imiş? Kabirdekilerin halini bilmekmiş. Kabirde ne var: işte çürümüş iki tane kemik var. Bilmiyorum işte orada kokuşmuş bir ceset var. Neyi öğreneceksin? Böyle bir takım hayali şeyler var. Uydurma iftiralar var. Şimdi aksini söyleyemiyorsun. Nasrettin Hoca gibi sonuçta.

-Dünyanın ortası neresi? demiş.

Nasrettin Hoca: Benim ayağımı bastığım yer.

– Olur mu?

Nasrettin Hoca: İnanmıyorsanız ölçün.

-Efendim, ben bu kabinde yatanın durumunu biliyorum!

-Yaa nereden bileceksin?

-Sen ne bilirsin ki,

Bilmeyene anlatılmaz diyecek kolay. Yalan söylemek kolay, nedir ki yani.

Evet, şimdi akşam namazını herhalde bu arada kulmamız lazım. Vakit epeyce daraldı. Şu ayeti kerimeyi tamamlayalım da, ondan sonra kılalım.

“Yevme yekulul munafikune vel munafikat: o gün münafık erkekler ve münafık kadınlar şöyle diyeceklerdir”. “Ellezine amenu: müminlere”. “Unzuruna: bize bakın”.”Naktebis min nurikum: sizin nurunuzdan yararlanalım”. “Kilerci’u veraekum: denecek ki siz geriye dönün”, dünyaya, orada kazanılıyor, burada kazanamazsınız. Bitti artık. “Fel temisu nura: orada nur arayın”. Tabi dünyaya dönmek de mümkün değil. “Fe duribe beynehum bi surin lehu bab: aralarına bir duvar çekilir, onun da bir kapısı var”. “Batınuhu fihir rahme: iç tarafında müminler var, orada rahmet var” Allah’ın ikramları var, orada ikramlar görüyorlar. “Zahiruhu min kıbehil azab: ama dış kısmında azab var, çekilen sıkıntılar var”(HADİD 13).

“Yunadunehum: Bu defa onlar, bunlara bağıracak”. “E lem nekun meakum: biz sizinle beraber değilmiydik?”. Peygamberimiz ile savaşa katılmışlardı. Camiye gelip namaz kılıyorlardı. Hatta en zor savaş diye C.Hakk’ın belittiği Tebuk savaşına bile katılmışlardı münafıklar. Dönüşte Peygamberimize komplo kurdu, öldürmeye çalıştılar. Bizimle iç içe, bilemiyorsunuz ki. Peygamber(sav) bazı münafıkları o kadar beğeniyordu ki çok iyi müslüman zannediyordu. “Ve iza reeytehum tu’cibuke  ecsamuhum” dedi C.Hakk Peygamberimize. “Onları gördüğün zaman görüntüleri seni hayran bırakır. “Ve in yekulu tesma li kavlihim: konuşmaya başladılar mı sözlerine dersin: ne güzel konuşuyor”(MÜNAFİKUN 4). E nolacak? Yalan söyleyen çok rahat konuşur. Nası olsa yapmayacak. Yani bunlar çok. Bu tip meseleler Peygamberimiz bile anlıyamıyordu. Allah haber verince ancak bilebiliyordu. Onun için orada bağıracaklar biz de beraber değilmiydik? “Kalu bela: evet, doğru, gerçekten beraberdik”. “Ve lakinnekum fe tentum enfusekum: ama siz kendiniz ettiniz, kendiniz buldunuz”. Kendinizi bu hale siz soktunuz. Siz soktunuz, biz bir şey yapmadık size. “Ve terebbastum: sürekli kolladınız bizim bir hatamızı, eksiğimizi”. “Verkebtum: ve şüpheye düştünüz”. “Gerret kumul emaniyyu” bir takım kuruntularınız kendi zihninizde bir şeyler kurdunuz hayalinizde. Ve onlar sizi aldattı. Falan beni kurtaracak, filan şunu yapacak, filan bunu yapacak. Mesela Medine’de bir gurup hacı ile sohbet yapıyoruz. Birisi beni efendi kurtaracak dedi. Dedim ki; peki efendiyi kim kurtaracak? Kalktı kaçtı. O kadar duydum ki. Cevabını ver o zaman? Efendiyi kim kurtaracak? Ver bakayım cevabını. Cevabını veremeyince kalktı gitti. Bunu da defalarca duydum Medine’de. Yanlış mı söylemişiz? Getirin verin cevabını ben de öğreneyim. İşte bu kendi kurdukları yalan ve o yalana inanıyorlar, ondan sonra sizin doğrunuz ortada kalıyor.

Katılmcı: Peygamberin sözü olarak;  yarın bana ve size ne yapılacağını bilmiyorum şeklinde geçiyor.

  1. Bayındır: Tabi. Peygamberimize C.Hakk öyle dedirtiyor. “Kulla a’lemu ma yuf’alu bi ve la bikum: bana ne yapılacağını, size ne yapılacağını bilmem de” diyor Allah Peygamber efendimize. Peygamberimizin garanti vermesi söz konusu değil ama öbürleri veriyor. Bir gün Süleyman Ateş bana dedi ki; bir dergi çıkarıyordu.

-Ya benim dergimi kimse almıyor, başkalarını herkes alıyor.

– Hocam sen cennet garantisi vermiyorsun!- Ne yapalım yani biz de mi verelim.

-Dedim; cennet garantisi ver bak nasıl alırlar.

-Olsa vereyim ama yok.

Hocam benim başımdan geçti. Bir şeyhi ziyarete gittik. Vesikalık fotoğrafını verdi. Bir kere yetiş şeyhim dediğin zaman ben dedi melek gönderirüm sana. Hala yaşıyor.

  1. Bayındır: Nasıl olsa bir gün ölecek, önemli değil.

Onlar, onlara seslenecekler, biz de beraber değilmiyiz? “Kalu bela: evet” beraberdini ama “ve lakinnekum fe tentum enfusekum: siz kendiniz kendinizi kötü duruma soktunuz”. “Ve terebbastum: bir eksik gedik aradınız”. “Vertebtum: ve şüpheye düştünüz”. “Ve garret kumul emaniyyu: kendi kurgularınız sizi aldattı”. “Hatta cae emrullah: Allah’ın emri geldi ve öldüler”. “Ve garrekum billahil garur: Allah’a karşı o çok aldatan şeytan sizi aldattı”(HADİD 14. Yada dünya, ne ise.

Şimdi bir çok insan kendini Allah ile aldatır. Konuşursunuz. Bakarsınız ki o;

-Allah’ıma inanıyorum, sonsuzdur benim Allah’ıma inancım.

Dün akşam. TGRT’de bir programa çağırmışlardı. Reenkarnasyon tartışılıyordu. Dinleyicilerden de bir hanım, ben reenkarnasyona inanıyorum diye hararetle savunmaya kalkıştı. Sonra program bitti kulise geçtik, o da geldi. Dedi ki; benim Allah’ıma inancım sonsuzdur dedi ama peygamberi kabul etmem dedi. Dedim tabi sen zannediyorsun ki Allah’a sadece sen inanıyorsun. Araştır bakayım Allah’a inanayamayan adam var mı? Siz istiyorsunuz ki emir vermeyen, yasak koymayan bir Allah olsun. Ve bana herşeyi versin. Ama emir vermesin. Sizin aklınız bunu alıyor mu dedim. Hem herşeyi verecek, hem emir vermeyecek. Sen şurada birisine küçücük bir iyilik yapıyorsun, hemen karşılığında bir şey bekliyorsun. Şimdi, çok çirkin de bir kadın. Çelimsiz. Şimdi orada epeyce toplaştılar kuliste. Konuşmaya başlarken ben 46 yaşındayım dedi. Çünkü en az 65 gösteriyor. Ama dedi ben reenkarnasyona inanıyorum. Dedim bak, sen reenkarnasyona falan inanmıyorsun. Olur mu dedi. Söyleyeyim bak, sana söyleyeyim; şimdi sen dedim, çok güzel olmak istiyorsun. Ama bu dünyada olmuyor. Evet dedi. Bir yerde bu iş olmalı diyorsun. Ebedi yaşamak istiyorsun, ölümlü hayatım bitsin istemiyorsun. Evet dedi. Mutlu olmak istiyorsun. Evet dedi. Ahirete de inanmak hesabına gelmiyor, çünkü orada hesap vermek var. Bu defa kendini reenkarnasyon ile kandırıyorsun. Doğru söylüyorsun dedi. Ne yapayım dedi. Dedim bak, Allah kuranı kerim diye bir kitap göndermiş. Biz bunun Allah’ın kitabı olduğunu söylüyoruz. Sen de al da oku. Deki ya bu insanlar Allah’ın kitabı diyor, bakayım bu nasıl birşeymiş oku. Eğer sende de bu kitap Allah’ın kitabıdır diye kanaat hasıl olursa, o zaman o kitapta olanları yapmak zorunda kalırsın. Tamam okuyacağım dedi. Artık ne oldu bilmiyorum. İşte mesela benim Allah’ıma inancım sonsuzdur dediği zaman, kendini kurtaracağını zannediyor. Ve bir çok kimse bu şekilde kendini aldatıyor. Ben Allah’a inanıyorum diyor. Peygambere de inanıyorum, kurana da inanıyorum. Tamam peki. Bu defa kuranı kerimden bazı ayetleri görmemeye başlıyor. Canım şimdi onun yeri mi diyor. Onun zamanı mı diyor. Kardeşim, yeri ve zamanı gelmeseydi Allah bu kitabı indirmezdi ki. Allah indirdiğini göre, demek ki yeri de gelmiş zamanı da gelmiş. Ve bunu her yerde söyleme! Niye söylemeyeceğim? Dikkat ederseniz en çok bununla karşılaşırsınız. İnsanlar kendilerini Allah ile aldatırlar. Halbuki biz Allah’a boyun eğmek zorundayız. Allah’ın bize karşı hiç bir borcu yok. Ama biz herşeyimizi O’na borçluyuz. Dolayısıyla biz onun emirlerine uymak zorundayız.

“Fel yevme la yu’hazu minkum fid yetun ve la minellezine keferu: münafıklara denecek ki; bugün sizden bir fidye kabul edilecek değildir”. Kurtulmanız için yapacağınz bir şey yok. “Kafirlerden de öyle”. Yani kafirliğini açıkça söyleyenden de fidye kabul edilmeyecek, gizleyenden de kabul edilmeyecek. “Me’vakumun nar: sizin sığınacağınız, kalacağınız yer o ateştir”. “Ve bi’sel masır: ne kötü hale gelmektir o”(HADİD 15). Ne idiniz ne oldunuz. Ağalardınız, paşalardınız, zenginlerdiniz. İtibarlı kişilerdiniz, etkili kişilerdiniz, bak ne hale geldiniz. Ne kötü hale gelmektir o.

“Elem ye’ni lillezine amenu en tahşea kulubuhum bi zikrillah: şimdi inandık diyen insanların kalplerinin Allah’ın zikrine boyun eğme(yani kurana) zamanı henüz gelmedi mi?”. Daha neyi bekliyorlar? Şimdi bir çok müslümana Allah’ın ayetlerini gösteriyorsunuz, birilerine onaylatmak istiyor. Diyor ki şuna bir sorayım, bakalım ne diyor. Sana ne! Allah ne diyorsa o. “Elem ye’ni lillezine amenu: inanmış kişiler için Allah’ın zikrine boyun eğme(yani Allah’ın kitabına) boyun eğme zamanı gelmedi mi?”. Neyi bekliyorlar boyun eğmek için? “Ve ma nezele minel hak: haktan inmiş olana”. Şimdi bu ayeti kerimeyi şöyle de anlayabiliriz: zikrullah diye dış dünyadan öğrendiğimiz, yani dış dünyada okuduğumuz Allah’ın ayetleri. Hak’tan inen de kuranı kerim. Çünkü biz çocukluğumuzdan itibaren kainatı, çevremizi okuyoruz. Her insan öyle. Kainatı yaratan kim ise kitabı gönderen de o dur. Dokayısıyla ikisi arasında tam bir bütünlük vardır. Kainatı doğru okuyan aslında Allah’ın kitabını okuyordur. O insanların zihninde bir çok doğru bilginin oluşmasını sağlar. Ondan dolayı mesela Allah Peygamber efendimize ne diyor; “fe zekkir inne ma ente muzekkir: sen hatırlat, senin görevin sadece hatırlatmadır”(GAŞİYE 1). Peki Peygamberimiz Mekkeli müşriğe neyi hatırlatacak? Ayet böyle. Evet Mustafa Bey, neyi hatırlatıcak? Mekkeli müşrik. Hayır hatırlat diyor, senin görevin hatırlatmak. Ne hatırlatılır? Zihinde olan bir şey hatırlatılmaz mı? Daha önce bilmediğin bir şey için şunu hatırlasana dediğim zaman, bir şey bilmiyorum ki neyi hatırlatayım demezmisin? O zaman Allah hatırlat diyor Mekkelilere? “Fezekkir inne ma ente müzekkir: sen hatırlat, senin görevin sadece hatırlatmadır”(GAŞİYE 1) diyor Allah. Peki neyi hatırlatıyor? O zaman hatırlayabilmek için bir şeyin olması lazım. Önceden oraya girmiş bir takım bilgiler olması lazım. Mekkeli’nin zihnine giren bilgi çocukluğundan itibaren çevresindeki gördüğü, işte dağdır, kuştur, ağaçtır, rüzgardır, insan ilişkileridir, şudur, budur, onlardan edindiği bilgilerdir. Onlardan edindiği bilgiler Allah’ın kitabında bulunan bilgilerle birebir örtüşür. Ondan dolayı Allah’ın kitabınınokuduğu zaman haaa der. Ben zaten böyle düşünüyordum. Bir çok kimseyle karşılalırsınız, Allah’ın kitabını ona oku, “ben zaten böyle düşünüyorum”. Aslında düşündüğü falan yok da senin genlerinde bu bilgiler zaten var. Yani çocukluğundan itibaren dış dünyadan edindiğin şeyler. Onun için siz kendi kendinize bakın, kuran ayetini dinlediğiniz zaman rahatlamıyormusunuz? Niye rahatlıyorsunuz? Çünkü sizin hücrelerinize kadar olan bu. O zaman bu ayeti şöyle anlayabiliriz: Allah’ın zikrine boyun eğmeleri yani şu tabiattan öğrendikleri doğru bilgiyi kullanma zamanları gelmedi mi? Bir de C.Hak’tan inene uymaları. Çünkü Allah’tan inene uyma ile dış dünyadan edinilen doğru bilgi ile birebir örtüşür. Yani fıtrattan elde edilen bilgi. Dolayısıyla, biz eğer insanlara Peygamberler gibi yaklaşacak olsak. Peygamber yeni bir şey söylemiyorum demiş oluyor. Bak işte bunları duyduğun zaman, hakikaten doğrudur diyeceğin şeylerdir. Yani evrensel dildir peygamberlerin kullandığı dil. Peygamberler gibi dünyada kime hitap ederseniz edin bu adam doğru söylüyor derler. Yani ağızıyla sana bunu itiraf etmeyebilir. Karşı da çıkabilir. Belki sana karşı savaş da açabilir ama içten içe senin doğru söylediğini çok iyi bilir. Ama Allah’ın kitabı dışında hangi kitapla giderseniz gidin, onu yakalayamazsınız. O güzelliği yakalayamazsınız. O evrensel dili kullanmazsanız bu olmaz. İşte bakın, zaman zqman bu şeyi tekrarlıyorum. Peygamber efendimiz(sav) ashabını sadece kuranla yetiştirdi değil mi? Onlar o evrensel dili konuştukları için, ki sayıları çok çok azdı. İşte Hudeybiye’de 1500 kişi kadardı. Ondan sonra müslüman olanlar zaten uzun süre tezgahında kalmadı ki Peygamber efendimizin. Hayatında bir kere görmüş, iki kere görmüş, bir ay kalmış falan. Esas yetişenler çok az. Bu çok az olan insanlar bakıyorsunuz ki asırlarca bilimin, felsefenin merkezi olan İskenderiye’dir, Suriye’dir, Mısır’dır, oraları çok kolay bir şekilde fethediyorlar. Yani insanların gönüllerini fethediyorlar. Ülkeyi fethetmek bir şey değil. Mesela Amerika Irak’ı işgal etti. Iraklılar’ın gönlünü fethetti mi? Bakın Iraklılar kendilerini parçalıyorlar Amerika’yı kovmak için. Ama siz şu 1500 tane müslüman bunlar ne olur ki, koskoca dünyayı dize getirdiler. Ne ile? Ve onların gittiği her yer bugün hala islam rengini taşıyor. Niye öyle? Çünkü işte bu zikri anlattılar o insanlara. O evrensel dili kullandıkları için, hemen karşılık buldu. Atılan tohumlar çok güzel bir şekilde yeşerdi ve hala o yeşillik devam ediyor. Efendim?

Katılımcı: Fıtrat dili.

  1. Bayındır: Fıtrat evet.

Katılmcı: 58:11

  1. Bayındır: Neyse, onu çok anlattık. Tekrar edersek hep aynı, başka bir şey bilmiyor bu hoca, zaten bilmiyoruz ama herkes duymasın bir şey bilmediğimizi. Şimdi, ama sahabeden sonra bu fıtrat dili kayboldu. Arkasından İspanya’ya gidildi, sekiz asır kalındı. Bu gün İspanya’ya İslam ülkesi diyebiliyormusunuz? Osmanlılar Batıda dört asır kaldılar. Romanya’da, Bulgaristan’da, Yunanistan’da, şimdi oralara islam ülkesi diyebiliyormuyuz? Ama sahabenin gidip de hala islam ülkesi sıfatını taşımayan bir yer biliyormusunuz?

Katılımcı: İran da buna dahil mi?

  1. Bayındır: Orada da hakim renk islamdır. Ama benim dediğim bütün bu ülkelerd de şirk yaygın. Ama insanlar kendilerini müslüman kabul ediyorlar. O açıdan söylüyorum. Yoksa sahabenin tebiğ ettiği islamiyet kalsaydı, ondan sonra gelen müslümanlar da o dille konuşurdu , bütün dünya islama girerdi. O manada söylemiyorum. O kalmadı, onu şikayet etmeye çalışıyordum. Şimdi bizim de vazifemiz Allah’ın kullarını Allah’ın kitabıyla Allah’ın dinine davet etmektir. Kendi sözlerimizle değil. Çünkü hiç kimsenin bizim sözümüze inanma mecburiyeti olamaz. Yani insan karıştığı zaman. Bakın, tabiattan alıyorsunuz bir şeyi diyorsunuz ki; bozulmamış, tabi gübre ile oluşmuştur. Güneş ışığında, temiz toprakta falan diye bir şeyler söylüyorsunuz. O da aaa diyor adam, daha fazla para veriyor. Onun için bizim de bozulmamış, Allah’ın kitabından alınmış. Bak işte bunu Allah’ın kitabından okuyorum dediğiniz zaman muhattabınızda bunun muhteşem bir etkisini göreceksiniz. Bunu siz hepiniz görüyorsunyuz. Ayetlerle gittiğiniz zaman karşınızda kimse dayanabiliyor mu? Ama herhangi gittiğiniz bir yerde Abdulaziz Hoca şöyle diyor dese, belki bir de dayak yer çıkarsınız. Ama hak etmiş olursunuz o dayağı. Asıl Allah’ın cezasıdır size. Ya sanane! Allah bir peygamber göndermiş, bir de kitap göndermiş. Falan adam ile ne işin var senin. Falan adam sana jir şey öğretmişse teşekkür edersin. Öğrettiği yanlış da olabilir. Doğru da olabilir. O başka. Ama insanlara anlatacağın Allah’ın kitabı olmalı. O zaman görürsün ki çok az, mesela işte ne internetleri vardı ashabın, ne uçakları vardı, ne tankları, ne şu, ne bu. O zamanın imkanlarına göre çok geniş sahaya yayıldılar. Ama şunu da unutmamak lazım, o ilk insanların yetişmesi uzun bir zaman aldı. Yani bir tohumun toprağın içerisinde gelişmesi, bir ağacı düşünün. Yeşermesi, tam sağlamlaşması uzun bir zaman alır. Artık o topraktan çıktıktan sonra hızla büyüyebilir. Ondan sonra sağlam olur. Yani o ilk dönemler, Mekke dönemi, Medine dönemi tohumun olgunlaşma dönemi. Ondan sonra çok hızlı şekilde devam eder gider.

Burada bu zikrullah ile haktan inen yani fıtrat ile kuran, bu ikisini birlikte anlamamız lazım. Dolayısıyla, okuduğunuz bir ayeti kerimeden dolayı içinizde bir rahatsızlık hissediyorsanız, mutlaka o ayeti yanlış anlamışsınızdır. Yani bir türlü kafama yatmadı dersiniz bu ayet. Mutlaka yanlış anlamışsınızdır. Yada sizde bir bozukluk vardır. O da olabilir. Çünkü bir insan hasta olduğu zaman bal şerbeti verirsiniz içer, aaa çok acı acı götürün bunu der. Bal acı değil, adam hasta. Bu da olabilir. Yani bu fıtratla Allah’ın kitabı arasındaki ilişkiyi sürekli korumak lazım. Yani doğru anlayabilmek için meseleyi. Bu da kafayı çalştırmayı gerektirir. Ve mantıklı olmayı gerektirir. Akıllı olmayı gerektirir.

“Vevla yekunu kellezine utul kitab: kendilerine kitap verilmiş kimseler gibi olmasınlar”, yahuydiler ve hıristiyanlar gibi. “Min kablu: daha önce verilmiş kitab”. “Fe tale aletyimul emedu: zaman uzadı”,”fe kaser kulubuhum: kalpleri kaskatı kesildi”(HADİD 16). Allah’ın kitabına bakmadılar, başka kitaplarla kendilerini idare etmeye çalıştılar. İşte bugün biliyorsunuz hıristiyanlar Allah’ın kitabının içerisine bir çok kimsenin mektuplarını falan doldurmuşlar incil diyorlar. Yahudiler de Allah’ın kitabının içerisine bir sürü uydurma şeyler koymuşlardır. Ve buna rağmen bugün o haliyle bile tevrata, incile uymuyorlar. Çünkü gene hesaplarına gelmiyor. Müslümanlarda da aynı. Allah’ın kitabı bir kenarda, müslümanlar bir kenarda. Biz burada hemen her derste bu yanlışları söylemeye çalışıyoruz. Bu asırlardır böyle. Ben müslmanım dört dörtlüğüm falan diyor, bakıyorsun ki kuranı kerim ile müslümanların hayatı, kuranı kerim ile müslümanların hukuku, müslümanların itikadı hiç bağdaşmıyor.

“Ve kesirun minhum fasikun: onların çoğu yoldan çıkmıştır”(HADİD 16).

“İ’lemu ennallahe yuhyil arda ba’de mevtiha: şunu çok iyi bilin Allah toprağı ölümünden sonra diriltir”. Bakarsınız ki ölmüş, hiç bir bitki yok. Ama bir yağmur yağar her taraf yemyeşil. Ben bu işi en iyi Suudi Arabistan topraklarında hissettim. Defalarca gittik, kupkuru gördüğümüz toprağı bir keresinde gittim yemyeşil. Ya nasıl oldu? Yağmurlar yağdı dediler. AllahAllah burada da ot bitermiymiş? Demek ki bitiyormuş yağmur yağınca. Mekke ile Cidde arasında, Mekke ile Medine arasında, Arafat’a çıkarken. Sanki yemyeşil her taraf. AllahAllah bu nasıl oldu? Hatta Medine hava alanının yanında bir dere vardır, Taif’den gelir. Baktım ağızına kadar su akıyor oradan. İki aydır böyle akıyor dediler. Topraktaki bitkilerin ölmesi. Tabi. Toprağın ölmesi, topraktaki bitkinin ölmesinden sonra toprağa yeniden can veriyor Allah. İnsanlar da ölebilir, yani manevi olarak ölebilir. Allah onlara da yeniden can verebilir. Onun için bizim herhangi bir ümit kesmemize gerek yok. Bu topraktan bir şey olmaz demeyeceksin, oradan bir şey yapmaya çalışacaksın. Bu adam artık adam olmaz deme. Olmaması seni ilgilendirmez. Ya olursa ne yapacaksın? Ne güzel olur. Biz elimizden geleni yapmalıyız. Elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Ama toprağı su ile sulamak varken benzin ile sularsan mevcut olan bitki de gider. Senin de çok masrafın çıkar ama hiç de bir şey elde edemezsin. Benzin de topraktan çıktığı halde. Her şeyi yerinde kullanacaksın.

“Kad beyyenna lekumul ayati le allekum ta’kılun: işte ayetleri(belgeleri, işaratleri) size böyle açık açık anlattık, belki aklınızı çalıştırırsınız”(HADİS 17). Kafanızı çalıştırın. Zaten biz aklımızı çalıştırırsak farklılığımız ortaya çıkar. Bizim diğer canlılardan asıl farkımız o. Ama yoldan çıkanlar bizim aklımızı çalıştırmamızı hiç istemezler. Onun için mesela din adına hareket eden, kendine göre din oluşturmuş bir takm guruplar vardır. Bunların hiç birisi İmam Hatip Okulu’nu istemez. Hiç birisi İlahiyat Fakültesi istemez. Ve derler ki; oraya gidenler bozuluyor ve cemaatimizden ayrılıyor derler. Çünkü önemli olan cemaat. Çünkü bilirse bunun arkasından gitmez ki. Soru sorar. O da soru sorulmasından hoşlanmaz.

Katılımcı: Cemaatte olan arkadaşlar gizlice kuran okuduklarını, normalde meal okumalarına izin vermediklerini söylüyorlar.

  1. Bayındır: Doğru. İşte onlarla mücadele ediyoruz. Diyorlar ki; Niye o kadar kafir duruyor da bizimle mücadele ediyorsunuz? Ya kardeşim! Yani benim vücudumda bir rahatsızlık varsa önce kendimi şey yapmam lazım. Ben dikine duracağım ki başkası.. Demiş ki adam, boks maçı yapıyormuş. Ya şuna bir yumruk indirsene. Dikine duramayrum ki demiş. Ben ayağa kalkacağım ki yapacaksam yapayım, değil mi? E şimdi sen diyorsun ki; ben müslümanım diyorsun. Dışarıya beni temsil ettiğini gösteriyorsun. Senin yaptığının islam ile hiç bir alakası yok. Kendine farklı bir isim veriyorsun, farklı bir kitap kullanıyorsun, farklı bir liderin var. Bari ben müslümanım deyip de benim canımı sıkma.

“Innel mussaddıkıne vel mussaddıkat” dini kalpten tasdik eden, içten kabul eden kadın ve erkekler”,”ve akradullahe karden hasene: ve Allah’a iyi bir borç verenler”, yani Allah için bir şey yaptığı zaman karşılığını beklemeden yapanlar. İster maddi olsun ister manevi olsun, ne olursa olsun karşılığını beklemeden yapanlar var ya “yudaafu lehum: onların yaptıkları katlanarak kendilerine iade edilir”,”ve lehum ecrun kerim: ve onlara çok değerli bir mükafat da vardır”(HADİD 18).

“Vellezine amenu billahi ve resulihi: Allah’a ve elçilerine inanmış olanlar”. İnanmak, ben peygamberine inandım demekle inanmak olmaz. Yani iki üç derstir bunu tekrarlıyoruz biliyorsunuz. İnanmak demek o peygambere güvenmek demektir. Kurana inanıyorum diyen kurana güvenir. Kuranı yeterli görür. Kuranın yanına başka bir kitabı öne alıyorsa, bu adamın inancı laftadır gerçekte değil. Kurban olayım kurana. Ol? Lafla kurban olunuyor mu? Fiilen ol bakayım, hadi. Onun için AllahTeala bir şey diyorsa ona kesin inanmak ve kesin güvenmek gerekir. Evet bu böyledir diyeceksin ve canla başla onu savunacaksın. İnanmak budur. Medine’nin çevresinde bir kısım araplar biz de müminiz, müslümanız diye gelmişlerdi. Gerçekten de kendilerini mümin müslüman kabul ediyorlardı. AllahTeala onlarla ilgili ayette diyor ki; “kaletil arabu amenna: o çöl arapları amenna dediler, inandık”. “Kul lem tu’minu: deki onlara siz inanmadınız”.”Ve lakin kulu eslemna: teslim olduk deyin, tamam olur”. “Fe lemma yed’ulil imanul kulubikum: o iman henüz kalbinize girmiş değildir”. “Ve in tu’tiuallahe ve resulehu la yetilkum min a’milikum şey’a: Allah ve resululune itaat ederseniz(boyun eğerseniz) Allah sizin yaptıklarınızdan hiç bir şeyi eksiltmez, karşılığını da verir”(HUCURAT 14). Ondan sonra kimin inandığını söylüyor. “İnnemel mu’minun ellezine amenu billahi ve resul: müminler sadece şunlardır: Allah’a ve resulüne inanan”,”summe lem yertabu: sonra da şüpheye düşmeyen”. “Ve cahedu bi emvalihim ve enfusihim fi sebilillah: malıyla canıyla Allah yolunda bütün zorluklara göğüs gerendir inanan”(HUCURAT 15). Bu Allah’ın tarifi. O zaman kendimizi ona göre bir yoklamadan geçirelim. Şimdi benim hayatımda bir numara mevkim, makamım, param, istikbalim mi? Yoksa bir numara Allah’ın emri, Allah’ın dini, Allah’ın rızası mı? Eğer bu iki numaraya düştüyse, işte Allah onu mümin kabul etmiyor. “Ulaike humus sadikun: işte özü sözü doğru olanlar onlardır”(HUCURAT 15). İnandım deyip de doğru olanlar onlardır. Yoksa lafta ben müminim demek çok kolay.

“Vellezine amenu billahi ve rusulihi: Allah ve elçilerine inanan ve güvenenler var ya”,”ulaike humus sıddıkun: işte sıddıkler, özü sözü doğru olanlar, gerçekten peygamberleri tasdik etmiş kabul etmiş olanlar bunlardır”. “Veş şuhedau: bunlar şehidlerdir”,”inde rabbihim: rableri katında”. Şimdi bu şehid kelimesi geçtiği her yerde bizim aklımıza Allah yolunda öldürülenler aklımızdan geçer. Halbuki kuranda ona C.Hakk başka kelime kullanıyor. Diyor ki; Allah yolunda öldürülen diyor. Ama şehid farklı bir şey, kuranda geçen şehid. Yani şahid olmuş. Nedir? Allah’ın kitabının doğruluğunu gözüyle görür gibi. Gözüyle görmüş, iyice kanaat sahibi olmuş. Allah’ın gücünü, kudretini iyice özümsemiş. Şöyle söyleyeyim; mesela siz dışarı çıktınız, birisi dedi ki;

– Ta biliyormusun?

-Ne var?, Abdulaziz Hoca gitmiş falanca yere.

– Yok ya az önce sohbetteydi.

-Yok yok öyle değil.

Ne dersiniz? Ben gözümle gördüm kardeşim, kusura bakma da sen bunu git başkasına anlat dersiniz değil mi? Niye? Ben şahidim diyorsunuz. Tanığım. İşte şahiddir şehid. Şayit, tanık.

-Kardeşim bu Allah’ın kitabı!

-Ya bakma, hocalar öyle söylüyor.

-Ne demek hocalar öyle söylüyor. Bütün dünya aksini söylese bile ben bu işi kesin biliyorum.

İşte şehid o. Eşhedu diyorum ya. Allah’tan başka ilah olmadığına ben tanıklık ediyorum, ben kesin bilgi sahibiyim. Öyle isterse bütün dünya aksini söylesin. Muhammed(sav) Allah’ın peygamberi olduğuna ben şahidim. Çünkü bu kitabı getiren başka şey olamaz. Ben bu konuda kesin bilgi sahibiyim. İşte şehid o. Yani sağlam bilgisi olan. Arapça bilen arkadaşlar için söylemiş olayım: şimdi mesela “fe in kuntum fi raybın mimma nezzelna ala abdina fe’tu bı suretin ved’u şuhedaekum: eğer kulumuza indirdiğimiz bu kitap hakkında şüpheniz varsa o zaman bu kitaptaki surelerden bir tanesini benzer şekilde yapın getirin , şahitlerinizi de çağırın(yada şehidlerinizi de çağırın”(BAKARA 23). Ölüleri mi çağıracaklar? Ne demek? Uzmanlarınızı! Bu konuyu çok iyi bilenleri de çağırın. Dolayısıyla kuranda geçen şehid kelimesini bizim geleneksel manada şehid diye tercüme edersek yanlış olur. Olayı özümsemiş, kabul etmiş, tamamen benimsemiş kendisi için şey olmuş kişi demektir

Katılımcı: Allah yolunda öldürlenlere şehid denmesi bu anlamda mı?

  1. Bayındır: “Ölü demeyin, Allah katında diridirler ama siz bilemzsiniz” diyor. O Allah yolunda öldürülmüş olanlar. Onlara da şehit deniyor da, bak kurandaki manada şehid değil. Onlara da şu manada şehid diyorlar: öldüğü zaman cennette gireceği makamı görmüş, ondan dolayı şehid deniyor. Gene bir görme olayı var. Asıl burada bahsedilen bak şu ayeti bir daha okuyalım. Allah ve resulüne inanan, işte onlar sıddıkler, özü sözü doğru olan kişilerdir. Ve şuhedadır Allah katında. Şahit insanlardır. Biz bu şahitlikle eşhedü diyerek imanımızı şey yapıyoruz. Ben tanıklık ederim. Yani gözümle görmüş gibi biliyorum ki Allah’tan başka ilah yok. Çünkü insanın en sağlam bilgisi gözüyle gördüğü bilgidir. İnanç bu derece sağlam olmalı. Ben falandan duyduğuma göre, filandan duyduğuma göre.. Okunan ayetlere göre, pek bir işe yaramaz. Mehmet Hoca kelamcı, sen başka bir şey söyleyebilirsin.

“Lehum  ecruhum ve nuruhum: işte bunların ücretleti de nurları da kendilerine aittir”. Yani ahirette o nurları önden gidenler bunlar olacaklar. “Vellezine keferu: ama görmezlikten gelenlere gelince”,”ve kezzebu bi ayatina: ve ayetlerimiz karşıdında da yalan söyleyenlere gelince”,”ulaike ashabul cahim: işte bunlarda cehennem ashabıdır”(HADİD 19). Şimdi kafir kelimesini hep inkar eden, reddeden falan diye tercüme ederler. Görmezlikten gelen demektir. Onun için mesela bakarsınız ki adam bazı ayetleri görmek istemiyor ve duymak istemiyor. İşte kafir o dur. Birisi anlattı, diyor ki; seminerdeydik, bir kuran kursu öğretmeni bir ayet okumuş. Bu ayet olmaz olsaydı keşke. İşte bu gerçek manada kafirdir. Bir başkası için anlatıyorlar; ben Nisa suresinin miras ile ilgili 11 ve 12.ayetleri için: ben bu ayetlerden çok rahatsızım. Ama hocalık yapıyormuş. Şeytana hocalık yapar, başkasına değil. Şimdi, böyleleri çok ama. Yani sayıları az değil, çok çok fazla. Tahmin edeceğinizden de daha fazla. Şimdi bunların detayını isim vererek konuştuğumuz zaman, yaşayanlardan değil ölmüş olanlardan bile konuşsak şimdi millet hop oturup hop kalkar. Ispat da ederiz ama gerek yok. Sadece size şu ayeti okuyayım, siz oradan ne anlarsanız anlayın. Bakara suresinin 159.ayeti. 23.sayfada ve bununla dersimizi tamamlamış olalım. “İnnellezine yektumune ma enzelna minel beyyinati vel huda: açıklayıcı ayetler ve doğruyu gösteren ayetleri biz indirdikten sonra gizleyenler”. Mesela çıkıp diyorlar ki; mesela şu diyalog toplantılarında, birisi de şimdi Hatay’da yapılıyor. C.Hakka şükür olsun ki beni çağırmadılar. Zaten çağırmazlar da. Biliyorlar bizim çizgimizi Allah’a şükür. Ama çağırmadığı için ayrıca şükrettim C.Hakka. Gidip orada ne yapacağım. Bayağa çok sıkıntılı günler geçirirdim. Şimdi,

-Efendim aramızdaki ihtilaflardan bahsetmeyelim. Müşterek şeylerden bahsedelim.

-Nedir?

– Senin de burnun var mış bak bak bak.

-Benim de var, aramızda bir fark yok ki. Vay be bunun da ayağı varmış. Kulağın bile var.

O zaman neyi tartışıyoruz kardeşim? İneklerin de var aynı şey. “Müşterek şeyleri anlatalım”. Kardeşim o zaman buraya niye geliyorsun ki? Peygamberler niye geldiki?

“İnnellezine yektumune ma enzelna minel beyyinati vel huda”. Hep o müşterekleri bizimkiler anlatır, bizimkiler uyuşturur. Dün birisini dinliyorum, kuranı kerim hiç bir insanı hiç bir maksatla öldüremezsiniz diyor. Allah bunu kesin olarak yasaklamıştır diyor. Meşhur birisi. Neyse. Anlatıyor.. Bu kadar savaşla ilgili ayetleri nereye koyacağız? Şimdi ona o ayetlerden birisini okusan hiç duymak istemez.

“İnnellezine yektumune ma enzelna minel beyyinati vel huda: açıklacı ayetlerle doğruyu gösteren ayetleti biz indirdikten sonra gizleyenler” okumak istemeyenler. “Min ba’di ma beyyennahu lin nasi fil kitap: bu kitapta insanlara onları açıkladıktan sonra”. Bakın “ulaike yel’anuhumullah: Allah onlara lanet eder”. “Ve yel’anuhumul lainun: lanet ediciler de eder”. Şimdi sen oradaki adama doğruyu söylesen belki inanacak. Niye adam sana kadar gelmişken ona bir tebliğde bulunmuyorsun ki?

“İllellezine tabu ve aslahu ve beyyenu: ama tevbe eden, kendini düzelten ve o açıklamadığı ayetleri açıklayanlar hariç”. Açıklayacaksın, öyle şey yok. “Ulaike etubu aleyhim: onların tevbesini kabul ederim”. “Ve enet tevvabur rahim: ben tevbeleri kabul eden ve ikramı bol olanım”(BAKARA 160). Şimdi bak bunlara Allah kafir diyor. “İnnellezine keferu ve ve matu ve hum kuffarun” bu ayetleri görmezlükten gelen ve görmezlik ederek ölenler. Yani bunlar kafir olup, kafir olarak ölenler. “Ulaike aleyhim lanetullah: bunların üzerinde Allah’ın laneti vardır. “Vel melaike: meleklerin laneti vardır”,”ven nasi ecmain: tüm insanların laneti vardır”(BAKARA 161), çünkü Allah’ın ayetini biliyordun, bir okusaydın belki oradan bir tanesi doğruyu bulup, doğru yaşayacaktı.

“Halidine fiha: sürekli bu lanet altında kalırlar”. “La yuhaffefu anhumul azab: o azab onlardan hafifletilmez”. “Ve la hum yunzarun: gözetilmezler”(BAKARA 162).

“Ve ilahukum ilahin vahid: hepinizin ilahı bir tek ilahtır”. “La ilahe illahu: ondan başka ilah yoktur”. “Errahmanur rahim: rahman ve rahimdir”(BAKARA 163).

Katılımcı: Bu şehit kelimesi Allah yolunda öldürülenler için bizzat kuranda kullanılmış mı?

  1. Bayındır:Kuranda ben o manayı hatırlamıyorum. Var mı? Ben onu hiç hatırlamıyorum. Allah yolunda öldürülenler diye. Yani bilgim eksik olabilir ama hatırlamıyorum şu an. Şu anda hatırlamıyorum yani. Bizim fıkıh kitaplarında böyle bir terim var. Yani yanlış da değil. Şu manada: öldüğü zaman cenneti görmesi manasında da kullanılabilir.
Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın