Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2

17 Ocak 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Abdulaziz Bayındır: Cümleye muzaf olduğu zaman “haysu” şey yapar. Bakalım cümle gelecek mi?

Enes Hoca: (00:20-00:26 arası anlaşılmıyor)

Yahya Şenol: “Haysu”nun kendisi şu an hani “i” harekesini alamıyor ama almak zorunda muzaful leyh olduğu için.

Abdulaziz Bayındır: Peki neyse şimdi bakıyor Haşim.

Abdulaziz Bayındır: “Min haysu senai teabuzu ve tesmietimi” “damme” ile mi? Evet. Birinci rekatta subhaneke yada “istemi ve cehdu” okunur, euzu besmele çekilir. Bunları okumak sebebiyle. Bunlar ikinci rekatta olmadığı için birinci rekat ikinci rekattan uzun gözükür.

Mehmet Hoca: Birinci rekatın uzun olmasının sebebi.

Abdulaziz Bayındır: Budur demiş oluyor. Evet. “Vela mutevra bi ziyadeti ven noksani bima dune selasi ayatin” yani üç ayetin daha aşağısında ziyade ve noksan için bir, yani kıyaslanacak bir şey yoktur demek istiyor. “Le ademi imkamil ihtirazi anhum min gayri haricin”, yani iki, üç ayet fazlalık olabilir, ondan daha aşağısından sakınmak mümkün değil diyor. Aslında bunlara hiç gerek yok. Devam edelüm mi? “Fe leyse fi şey’i salavati kıraatu suretin bi ayniha: hiç bir namazda belli bir surekin okunması yoktur”.”Bi haysu la tecuzu” işte bu senin “haysu”. “Bi haysu la tecuzu bi gayriha bi ittahi ma televena”, yani okduğumuz şeyin mutlaklığından dolayı başkası caiz olmaz diyor. Yani üç ayetten aşağısı meselesi de ya. Uzun ayet yada üç kısa ayet.

Abdurrahman Hoca: Bazıları namazın falan rekatında filan sure okunur şeklinde tahsis yapanlar var böyle. Günmüzde bile var.

Abdulaziz Bayındır: İşte o hoş değildir diyor. Ben yanlış mana verdim burada ya. Şimdi zihnim şeye takıldı da. “Fe leyse fi şey’in mines salavatı” bak demiş gitmiyor ilerisi yani, burada kaldık. “Fe leyse fi şey’in  mines salavati kıraatu suretin bi ayniha bi haysu la tecuzu bi gayriha” yani şu sure bu namazda okunur, bu okunmazsa caiz değildir şeklinde bir ifade olmaz diyor.

Abdulaziz Bayındır: Şu namazda şunu okuyacaksın ki namazın olsun diye bir şey yok. Yoksa şunu şöyle oku diye tavsiyeler olabilir. “Ma televna” demesi de “fakrahu ma teyessera min” ayetinin mutlakiyetinden dolayı diyor. “Ve yekrahu enni vakkite bi şey’in kurani li şey’in mines salavati” kuranı kerimin belli yerlerini belli namazlar için belirlemiş olması da mekruhtur diyor. İşte bu senin dediğin oluyor Abdurrahman Hoca. “Bima fihi min hecril baki ve biha fi taftili”

Yahya Şenol: Onu okuyalım, bir soru var.

Abdulaziz Bayındır: Bunları alıp diğerlerinden uzak kalma söz konusu olduğu için yani.

Muhammed: Sabah namazının sünnetinin birinci rekatında “kul ya eyyuhel kafirun” ikinci rekatında ihlas okunmasının müstehap olduğu.

Abdulaziz Bayındır: O sadece sefer ile ilgili rivayetde bulundu ya.

Yahya Şenol: Kısa okunabileceğine cevaz olsun diye o hadis

Muhammed: Sabah namazının sünnetinde.

Abdulaziz Bayındır: Sünnetini mi diyorsun? Haa! Sabah namazının sünnetiyle alakalı Aişe validemizdn gelen rivayetlerde Peygamberimizin, o kadar çabuk kılardı ki acaba kıraatte bulunmadı mı diye de şey yapardım diyor. Sünnetiyle ilgili olabilir, onda problem yok. Burada anlatalanların tamamı namazların farzlarıyla alakalı.

Muhammed: Essalavat olduğu için her namazı kapsar..

Abdulaziz Bayındır: Yok yok, burada anlatılanlar, essalavat tamamen farz namazlarıyla alakalı şeyle ilgili değil.

Yahya Şenol: Burada geçmedi Hocam, acaba ileride kıraat başlığı daha var. Orada da baktık bulamadık da.

Abdulaziz Bayındır: Neyi?

Yahya Şenol: Okurken bir sure atlamak mekruhtur diye geçiyor ya.

Abdulaziz Bayındır: Valla onun bir delili olduğunu zannetmiyorum.

Yahya Şenol: Tertip anlaşılıyor, meşru olmasının delili olabilir de, bu bir sure atlamak olmaz. Bunun dq galiba gerekçesi bu işte, Enes Hoca ile bakmıştık. Bulamadık ama en yakın bu. Hani “bima fihi min hecril baki ve biha fi tafdil” diyor ya. Bir taneyi atlıyorsan, sanki..

Abdulaziz Bayındır: Sen yanlız değilsin..

Yahya Şenol: Gibi yani. En az iki sure atlamak o yüzden mi yani? Niye mekruh denmiş?

Abdulaziz Bayındır: Ya bu kendi görüşleri.

Yahya Şenol: İki sure atlayınca iki sure birden olmuş olur yani.

Enes Hoca: (6:15-6:21 arası anlaşılmıyor)

Abdulaziz Bayındır: Aman ya Rabbi, aman ya Rabbi.

Yahya Şenol: En az iki sure atlanmalı atlanacaksa

Abdulaziz Bayındır: Buldun mu Haşim? Haysu.

Haşim: “Haysu”dan sonraki müfret her zaman matmumdur diyor. “Haysu”dan sonraki müfret, “haysu”nun üzerine harfi cer girsin girmesin her zaman matmumdur. Cümle muzafulleyhse meşrudur. Matmumdur.

Abdulaziz Bayındır: Tamam işte. Matmum olması lazım. Onun için ben yani az önce şey yapmadım yani bilerek öyle okudum. Ama ben şimdi bazen böyle hiç bakıyorum mecbur okuduğum oluyor. O şeyden

Haşim: Haysu çok harf-i cer gibi duruyor bazen.

Abdulaziz Bayındır: İnsan öyle zannediyor. Kendimi hep böyle zorluyorum alıştırmak için.

Yahya Şenol: Cümle değilse o zaman o dediğin olmuyor.

Haşim: Cümleyse muzafulleyh oluyor.

Abdulaziz Bayındır: Neyse, en azından öğreniriz tam olarak. Ama ben öyle biliyorum yani. Az önce senin öğrendiğin bilgiyi biliyorum ama yanlşımız varsa düzeltirim, önemli değil. Evet şimdi burada konu değişiyor. Burada bunu bırakalım, o diğer konulara bakalım.

Yahya Şenol: İmamın arkasında kıraat meselesi geliyor.

Abdulaziz Bayındır: Bir de imam ile birlikte kıraat var mı yok mu oldukça önemli tabi.

Katılımcı: Hocam, bu geçen dersimizde her rekatın ayrı ayrı bir namaz olduğu konusunda bir görüş belirtmiştik ya. Bu bağlamda değerlendirirsek o rekatlar arasındaki kıraatlerde illaki ilişkilendirmemiz gerekmiyor. Yani sanki bu rekatlar arasındaki billhassa ilişkilendirdiğimiz zaman bu bir havada kalıyor. Bu zaten her bir rekat bir namazsa: adam kalkar birinci rekatında kalkar normal bir ayet okur sadece, ikinci rekata kalkarım o anda işte okunan ayetleri okuyası gelir, bir sayfa iki sayfa okur

Abdulaziz Bayındır: Caiz değildir diyen yok zaten, sadece tercih meselesi.

Abdullah Bayındır: Her rekat ayrı bir şeyse tertip de o zaman önemli olmaması gerekir.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi her rekatın ayrı bir salat olduğu: bunu ayetten çıkardık ama bizim kitaplarda bu yok yani. Bu görüşlei bina eden insanlar onu düşnerek bina etmiş değiller. Zaten siz bir “salatı havf”a bakın fıkıh kitaplarında “havf”ınız artar. Yani “salatı havf”ın içinden çıkmak mümkün değildir fıkıh kitaplarına bakarsanız. Ve bunun da temel nedeni, mesela burada en güvendiğiniz tefsiri açın hangi tefsiri mesela tercih etmek istiyorsunuz? Edin yani. Her biriniz en güvendiğiniz tefsiri alın ortaya koyun şu dediğimi göreceksiniz. Nisa suresinin101.ayeti ile 102. ayeti arasındaki ilişki koparılmıştır bütün tefsirlerde. Halbuki arapça bakımından koparılması mümkün değildir. Yani tam bir cinayettir koparılması. Ama koparılmştır. Böyle bir ortamda sizin doğruları yakalamanız zaten imkansızlaşıyor. İstersekiz bakın. Herhangi bir tefsire bakın. Keşşaf’a bakın. Keşşaf mesla tefsirlerin piridir değil mi? Şurada. Üst tarafta, ortada. Birinci cildi al. Nisa suresinin 101. ayetiyle 102.ayeti bak.

Abdurrahman Hoca: Şimdi Hocam her bir rekat bir namazdır ibaresi var ya. Bana göre oradaki her bir rekatın her bir namaz olması ifadesi her bir rekatta farzlar, vacip, sünnet her birisi aynen bütün şeylerde olduğu gibi olması gerekir. Yani birisinde rükuyu tekedmezsin veya secdyi terkedemezsin.

Abdulaziz Bayındır: Şüphesiz. O da o işin içine giriyor. Buldun mu? Bizde çok ciddi yapısal problemler vardır, çok ciddi. Yani bu şeyde tüm islami ilim dediğimiz o ilimlerin tamamında ciddi bir temizlik hareketine ihtiyaç var. Yani inanılır gibi değil. Ayette diyor ki;”ve iza darabtum fil ardı fe leyse aleykum cunahun en taksuru mines salati in hıftum en yeftinekumullezine keferu”(NİSA 101) burası, bu ayet var ya, bu ayetin üzerinde çok ciddi çalışmak lazım. Eskilerin kuranı kerimi ne kadar ıskaladıklarını herhalde bu ayet kadar çok fazla örnek, gerçi çok örnek var ama bu ayet örneklerden bir tanesi olur. Şimdi mesela bu ayeti seferi namaza delil alırlar ama işin içinden de çıkamazlar. Çünkü o 102 ile birlikte okumazsanız delil olması mümkün değil. 102 ile ayırdıkları için bu defa “in hıftum en yeftinekumullezine keferu” bunların karşısına büyük bir şey olarak dikilir.

Yahya Şenol: Hadisle sabittir ayetle değil ki

Abdulaziz Bayındır: Yok yok, İmam Şafi bu ayeti alıyor delil olarak. Onun için ruhsattır diyor seferde namaz. 101, 102’yi birlikte düşünse ruhsat demez. Seferde iki rekat kılacaksın kardeşim der, daha fazla demez.

Haşim: İmam Şafi zaten kısaltmak azimettir demiyor mu Hocam.

Abdulaziz Bayındır: Yok, kısaltmak ruhsattır diyor.

Abdulaziz Bayındır: Kısaltma azimettir yen Hanefiler. Şafi kitabı varsa yanında bak. Yani azimet diyenler Hanefiler. Hanefiler doğru bir fetva vermişler fakat yanlış bir yoldan gitmişlerdir. Gittikleri yol yanlış. Tesadüfen doğru çıkmış fetvaları. Bak aradaki irtibatı tamamen koparmışlardır. “Ve iza kunte fihim fe ekamte lehumus salat”(NİSA 102). Orada bak, o tefsirden göreceksin.

Abdurrahman Hoca: Yanlız burada benim aklıma bir şey geldi hocam. Bu ayette bir rekat kıldı gidiyorlar. Madem yürüyerek de namaz kılınır, ikinci rekatı yürüyerek kılabilirsin.

Abdulaziz Bayındır: Kılarsan kıl. Zaten tamamını kılmaya bir mani yok ama Allah bir rekata ruhsat veriyor, mesele o. Tamamını kılmana bir mani yok hiç bir zaman için. Yok şimdi sen istersen bak Akif. Sen bu ayeti kerimenin tefsirine bir bak. Ve bu çok ciddi bir şeydir. Yani sizin bakış açısı kazanmanız açısından son derece önemlidir yani. İki ayeti birbirinden ayırmşılar. Kendi içinde bile bir kısmını nesh ediyorlar, bir kısmını şey yapıyorlar. Yani akıl alır bir şey değil. Buna ne alimlik denir ne de başka bir şey denir. Yani hangi kelimeyi kullanacağımı ben şaşırıyorum. Böyle şey olur mu ya! O kadar koca koca tefsirler. Ya siz arapçayı bilmeyen insanlar olsanız anlarım. Arapçayı gayet iyi biliyorsunuz. Ama burada bir kasıt var öyleyse. İkisi arasında irtibat kurmuş mu? Hiç bir irtibat yok ya. O zaman o ayetleri anlayamazsınız. Onun için bakın mezheplerin salatul havf bölümlerine, işin içinden çıkabilen beri gelsin.

Muhammed: Bir savaş olsun diyelim, sefer müddeti gerçekleşebilecek bir uzaklık değil mesela, böyle bir şey olsa böyle bir şekilde mi kılmak gerekiyor namazı. Mesela diyelim bir..

Abdulaziz Bayındır: Şimdi orada “iza darabdum fil ard” diyor. Demek ki sefer şart orada bir kere, onun şartı sefer.

Akif: Savunma savaşı yapıldığında?

Abdulaziz Bayındır: Havf namazı savunma savaşı, mesla Medine’deki savaş gibi, o zaman Bakara 239’a göre kılarsınız. Yani “ve in hıftum ve ricalen ev rukbana” hem karşı tarafa şey yaparsın

Akif: Tam mı kılar?

Abdulaziz Bayındır: Tam kılar tabi. Hem karşı tarafa ok atarsın hem de namazını kılarsın. Yani o savunma savaşında şartlar çok daha farklıdır, o daha farklıdır. Ayette bunu “iza darabtum fil ard” şartına bağlamışsa o dur.

Abdurahman Hoca: Ama orada tam nasıl diyeceğiz.

Abdulaziz Bayındır: Tam nasıl diyeceğiz değil, yarım nasıl diyeceğiz diye sorulur. Esas olan tam kılınmasıdır.

Abdurahman Hoca: Esas olan tam kılmak da orada savaştasın.

Abdulaziz Bayındır: Kardeşim tamam da, savaşta kısaltmayı Allah yolculuğa bağlamış “iza darabtum fil ard” demiş. Öbürüne de bir delil bulursanız tamam. Neyse şimdi asıl size söylemeyi düşündüğüm, Yahya Şenol da burada, Enes Hoca da burada. Yani şimdi, geçendeki soru şuydu,soruyu tekrarlayalım: hani her namazda işte yine bu ayette Nisa sursinin. İsterseniz Nisa suresini açın. Nisa suresi 102-103. Mesela bu 102’de diyor ki. Soruyu hatırlatalım demiştik. 102. ayette “fe iza secedu fel yekunu” diyor. O bir rekat kılanlar secdeye vardıkları an geri çekilsinler. 103. ayette de AllahTeala diyor ki: fe iza kadaytumus salate” bu “es salat” yukarıdaki “salat”. Çünkü “ve iza kunte rihim fe akamte lehumus salat”(102) diyor. Ya Muhammed sen onların içerisindeyken o namazı sen ikame ediyorsan. İkame ettiği zaman iki rekat kılıyor. Ondan sonrası diyor ki: “fel tekum taifetun” o taife de kıyam yapıyor, ikamette bulunmuyor. Kıyamus salat yapıyor. Yani bir rekat kılıyor. Dolayısıyla burada diyor ki, bu ayette: o kıyamus salat yapanlarla ilgili söylüyor ikametus salat yapan Peygamberimiz ile ilgili değil. O 103. ayette diyor ki: “fe iza kadaytumus salate: o namazı kıldığınız zaman” o bir rekatlık namazı kıldığınız zaman “fezkurullahe kıyamen ve kuuden: ayakta, oturduğunuz yerde”,”ve ala cunubukum” ruku ve secdede yani yanlarınız üzerinde. Vücudu yanlarınız üzerine yüklediğiniz zamanlarda Allah’ı anın. Şimdi burada Yahya Şenol demişti ki: tamam biz bu bir secdeyi anlıyoruz. Her salatta bir kuudun olması gerektiğini de anlıyoruz. Kıyamdan aşağıya iner kuud yapar, arkasından secde yapar, secde de salatın son rüknü olur. İki secdeyi nereden anlıyoruz diye sormştu değil mi? Şimdi ben bunu şu ayetten çıkadım şahsen. Yani ayete göre kıyamdan secdeye iniliyor. Kıyamdan indiğiniz zaman ilk yapacağınız rükun secde.

Katılımcı: Rüku değil mi?

Abdulaziz Bayındır: Rükudan kıyama kalmıyorsun. Tabi. Secdeye kıyamdan gidiliyor. Rukudan gidilmiyor. Rükudan gidersen olmaz. Bunu da ayetten anlıyoruz. Mesela diyor ki C. Hakk Secde suresinde 15-16.ayetler, 32. sure: “inne ma yu’minu bi ayatinellezine iza zukkiru biha harru succeden ve sebbehu bi hamdi rabbihim” secdeye gidiyor ve tesbih yapıyorlar secdede. Subhane Rabbi el azim diyorlar. “İza zukkiru biha” Allah’ın ayetleri hatırlatıldığı zaman. Değil mi? Oradaki “ha” ayetlere gidiyor. “İza zukkiru” bu ne? İmam kuran okuyor cemaat dinliyor. Peki bir de şu var: “ve mim ma hedeyna vecdebeyne iza tutila ameyhim” bir dakika kendi okumaları da vardı! Bir ayette de kendileri de okursa diye  vardı. Kendi okuması da var. Bak şimdi burada esas, neyse o da aklıma geldiği zaman. Mesela “zukkiru biha” kuran oknuyor, okunduktan sonra “harru succeden” secdeye gidiyorlar. “Ve sebbihu” orada zikir yok tesbih var. Anladın mı Enes Hoca? Peygamberimiz diyor ya: ben ruku ve secdede kuran okumaktan men olundum ya. Orada tesbih diyor ayette. Kıyamdayken ayetler okunuyor, orada tesbih. Ondan sonra “bi hamdi rabbihim ve hum la yestekberun”dan da “la yestekberun” kibirlenmezlerden de her defasında Allahu ekber dememiz ortaya çıkıyor. Yani kişi kibirlenmemesi için Allahu ekber diye başlıyor, Allahu ekber diye rüku, sürekli Allahu ekber diyerek C.Hakkın biyüklüğünü hatırlamış oluyor “la yestekberun” onu gösteriyor. “Ulaikllezine en’amallahu aleyhi minel nebiyyine min zurriyeti ademe ve mimmen hamelna mea nuhin ve min zurriyeti ibrahime” Meryem 58-59.ayetler. Az önceki Secde suresi 15-16. ayetlerdi. Şimdi Meryen suresi 58-59.ayetler. Burada diyor ki: “ve mimmen hedeyna vectebeyna, iza tutla ayleyhim ayatur rahmani harru succeden ve bukiyya”(MERYEM 58). Doğrudan doğruya secdeye gidiliyor. Ama namaz diye soracağınız belli olduğu için C.Hakk hemen arkasından şu ayeti şey yapmış. Cevabı AllahTeala burada veriyor. “Fe halefe min ba’dihim halfun edaus salate”. Tamam işte “edaus salat”.

Yahya Şenol: Adam dua diyebilir.

Abdulaziz Bayındır: Kardeşim, ayaktan indiği zaman yapılacak şey. Adam diyebilir. Sen demiyeceksin. Bak “edaus salate”.

Akif: “Harru succeden” o “harru” ne mana ifade ediyor.

Abdulaziz Bayındır: Yukarıdan aşağıya doğru. Yani kapanmak, secdeye kapanmak diyoruz ya biz.

Akif: Yani ayetlerin azametinden öyle etkileniyorlar ki hemen secdeye kapanıyorlar.

Abdulaziz Bayındır: Yani küüüüt diye düşüyor, ağız burun..

Akif: O kadar da değil de hani..

Abdulaziz Bayındır: O zaman işte “harru succeden” secdeye kapanmak.

Akif: Secde ve rükunlar şey bir şekilde yapıldığı anlatılıyor ki  burada secdeye giderken “harra” fiilinin kullanılması: hani sanki hızlı kaçmaz gibi geliyor. Hızlı bir şekilde.

Yahya Şenol: Derhal işte yani, derhal.

Akif: Ayetlerin azametinden böyle. Ağlayarak diyor mesela. Namaz yok.

Abdulaziz Bayındır: Birisinde var öbürüsünde yok. Şimdi

Yahya Şenol: İnşikak suresinde ” ve iza kurie aleyhimul kur’anu la yescudun”(İNŞİKAK 21) onlar Allah’ın ayetleri karşısında boyun eğerler meselesi. Namaz kılma kılma kılmama değil ki. Kafirlerin yapmadığı bu, müslümanların yapması gereken de bu.

Abdulaziz Bayındır: Tamam şimdi sen itirazlarını devam ettir benim şimdi söylediğim bunların üzerinde düşünürsünüz. Şimdi Akif’in söylediğine karşılık da şunu söyleyeyim. Yusuf suresinde annesi ve babası “harru succeden” öyleydi değil mi? Onlar da herhalde küüt diye düşmediler aşağıya. Secde denen olayın bir usulü vardır. Secdeye gitmenin usulü var. Burada söylediğimiz nedir: kıyamdan secdeye gitmektir. Olay bu. Yani kıyamdan secdeye gidiyorsunuz.

Yahya Şenol: “Ve refea ebeveyhi alel arşı ve harru lehu succeden”(YUSUF 100) mesela bu da biraz önce benim dediğimi akla getiriyor. Bunlar oturup da secde etmediler, boyun eğdiler. Yoksa oturup orada bir anda secdeye kapandılar mı acaba?

Abdulaziz Bayındır: Şimdi “secedu lehu” Adem için “yescudu li Adem” ile “secede li Yusuf” arasında ne fark var?

Yahya Şenol: İkisi ya aynı ya fark var.

Abdulaziz Bayındır: Neyse, şimdi tamam. Şimdi bu ayetler üzerinde biraz düşünürsünüz.

Abdurrahman Hoca: Yanlız burada bir yorum şartı var Hocam. Haftaya okuyacağımız var ya. İmamın arkasında cemaat okumaz. O ayetten bana göre “iza zukkiru bi ayati rabbihim” var ya. Madem imam cemaat için de okumuş oluyor, Hanefi’nin delili.

Abdulaziz Bayındır: O da akla geliyor, doğru. Dediğin doğru. Ama kendi okuduğuna dair de bir şey görmüştüm. Onu ben buraya aldığımı zannediyordum almamışım.

Yahya Şenol: O şey de bir köşede duruyor hala. “yetlune ayatillahi anael leyli ve hum yescudun”(ALİ İMRAN 113) hani rüku ve secdede kuran okumaktan nehyolunma meselesi bu ayette.

Abdulaziz Bayındır: O zaman oradaki “yescudun”u namazda değil de yani “vehum yerkaun” gibi boyun eğerek diye mana verirsin, onda problem olmaz. Neyse sen şimdi Enes Hoca buradan ayaktan, bak burada asıl şey vecli istibdalı kaçırmamak lazım. Ayakta Allah’a saygı duyuyorsanız kıraatten sonra secdeye kapanın diyor. Ayaktan oturmaya inilmiyor. Söylediğim o. Başka bir şey değil. Yani namazın son rüknünün secde olduğu zaten bu Nisa 102’den açıkça anlaşılıyor. Salatın son rüknünün. Soru şuydu: ayaktan şeye mi inilir? Şeye inilemezmiydi?

Muhammed: Secdeye.

Abdulaziz Bayındır: Direk, yok oturabilir. Madem her namazda bir de kuud var salatta. Ayaktan iner şeye oturur, sonra secdesini yapar. Burada “harru succeden” deniyorsa ayaktan doğru secdeye iniyor.

Enes Hoca: Ayaktan secdeye gidiyor. Ondan sonra secde yaptığı zaman da hemen dikiliyor. O zaman o kuud işi olmaz.

Abdulaziz Bayındır: Olmaz.

Enes Hoca: Kuud olması için iki secde olması gerekiyor.

Abdulaziz Bayındır: Hah! Anlattığım bu. Yoksa burada namazın heyetini anlatıyor meselesi değil. Öyle bir şey şey yapıyorsanız. Kuran okumşsunuz, C.Hakka ibadetle meşguldünüz, ayaktan inildiği zaman yapılacak iş secdedir. Çünkü Allah burada onu anlatıyor.

Yahya Şenol: O zaman rukuyu nereye koyuyoruz? Hayır kıyam dediğimiz kıraatın okunduğu kıyam.

Abdulaziz Bayındır: Ya bir dakika, sen itirazını şuna bir yoğunlaştır. Rüku problemimiz yoktu. Tekrar ona dönebiliriz. Şu anda konu rüku değil. Karıştırırsan olmaz Yahya Şenol. Konu rüku değil. Ruküyu ayrıca konuşalım. Rükuda bir problemimiz olmadı ki. Konuştuk zaten burada onu.

Yahya Şenol: Kıyam rükudan önce mi sonra..

Enes Hoca: O kıyam değil. Rükudan kalkıyoruz ya..

Abdullah Bayındır: “Semiallahu limen hamide”

Yahya Şenol: Kıyam deniyor mu ona? Kuran okuyoruz mu orada?

Enes Hoca: Kuran okumuyoruz.

Enes Hoca: Normal secdeye ayaktayken iniliyor.

Yahya Şenol: Çünkü bak kuran okuduğunuz zaman kıyamda secdeye gidin ayette diyor.

Akif Bey: Havf namazıyla irtibatlandırdığımız zaman

Abdulaziz Bayındır: Peki tamam, o zaman tekrar anlatayım. Bak o zaman gene meselenin, anlatmak istediğim anlaşılmadı. Anlatmak istediğim o değil. Anlatmak istediğim şu: C.Hakka ibadet maksadıyla ayaktan yere kapanıyorsan ilk yapacağın işlem secde. Bu ayetlerden o anlaşılıyor, tamam mı? Yani kuud değil. Senin itirazın şu değilmiydi: o her bir rekat bir salattır, bunun son rüknünün secde olduğu da ayette belli. Her salatta da bir kuud da var o da belli. E peki iki secdeyi nereden çıkarıyoruz demiştin değil mi? Kıyamdan inildiği zaman yapılacak işlem secdedir. İşte bu ayetlerden o çıkıyor.

Enes Hoca: Secdeden önceki halin kıyam olduğu..

Abdulaziz Bayındır: Secdeden önceki hal zaten kıyam o. Mecburen rukudan kalkacaksın. Mesla yarın birisi bize sorar: tamam rukudan doğrudan doğruya secdeye insek ne olur? Hayır kardeşim, secdeye kıyamdan inilir, bak bu ayetler onu gösteriyor.

Mehmet Hoca: Kıyamın ayrı bir rukun olması da oradan ortaya çıkıyor.

Abdulaziz Bayındır: Heh! Kıyam ayrı rükun kıraat ayrı bir rükun. Anlatılan o. Şimdi mesele anlaşıldı mı?

Mehmet Hoca: Bir de bakmak gerekiyor, çünkü kuran okunur okunmaz küüt kendini bırakmış gibi öyle bir yıkılma yok yani. Kuran olduğunu anlayacan Allah ne diyor, etkilenecek ondan sonra subhanallah deseydi o çıkar.

Abdulaziz Bayındır: İşte zaten ayette ruku ve secde ayrı ayrı belirtildiğine göre burada ayaktan yere kapanınca yapılan işlemin secde olduğu ortaya çıkıyor. Anlatılan sadece o. Her salatta bir de kuud var. O zaman iki secde arasında da oturacaksın. Çünkü mecburen iki secde yapacaksın. Çünkü ayaktan yere inerken secde yapıyorsun. Kuud da yapacaksın. Son rükun da secde olacak. Kuud ancak ikisinin arasında olabilir başka olmaz.

Abdullah Bayındır: Hambeliler birinci rekattan sonra da olsa ikinci rekattan sonra da olsa oturuyor. İkinci secdeden sonra da oturur. Orada bir saniye duruyor ondan sonra kalkıyor.

Abdulaziz Bayındır: Ama o iki secde arasında. İki secde arasını demiyor bunlar.

Abdullah Bayındır: İkinci secdeden sonra da bir oturup mesela bir saniye yarım saniye bekleyip öyle kalkıyor.

Mehmet Hoca: İkinci secdeden sonra da oturduğunu şey yapıyor.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi bu ayette “iza secedu fel yeknu fel veraihim” dediğine göre, o secdeden sonra oturma yok. O oturma iki secde arasında olması lazım ve bu ayetlerde en az bir namazda iki secde olması gerektiğini gösteriyor. Bugün anlatmak istediğimiz o bugün. Şimdi bu gün bir başka şey daha anlatmak istiyorum. Bunun üzerinde biraz daha düşünürsünüz.

Muhammed Bey: Hocam burada bir soru gelebilir. Burada ayette “kıyamen ve kuuden ve ala cunubukum” mesela kuudun önce zikredilmesinin sebebi?

Abdulaziz Bayındır: Onda problem yok. O ibare şeyidir. Onda tertip olması gerekmez. “Vav” çünkü o.

Muhammed Bey: O zaman da kıyamen diyebilirdi mesela eğer tertipse, buradaki tertip anlatmıyor ibaresi ise. Kıyamınki cunubunki..

Abdulaziz Bayındır: Bak şimdi ona da şöyle cevap vereyim sana. O “kıyamen ve kuuden ve ala cunubukum” akla gelen şu olur: ayakta durdun, oturdun tekrar kalktın rüku ve secde yaptın değil mi? Halbuki ayette “ve iza secedu” dediği zaman secde son rükun. Bunların arasında işte belli bir, ayaktan rukuya, ayaktan secdeye gidildiği de belli. Dolayısıyla bunların hepsini masanın üzerine koyar düşünürsen, bu sistemle olması gerektiğini anlarsın. Şimdi burada bir şey daha söyleyeceğim size. Gene Yahya Şenol galiba sormuştu. Tamam şimdi iki secde arasındaki oturuş, her rekatın bir salat olduğunu anladık. Her salatta bir kuud olduğunu da anladık. İki secde arasında oturuşu da anladık. Peki her iki rekatın arkasında oturuşun delili nedir değil mi? Bir soru da oydu.

Yahya Şenol: Ben sormadım.

Abdulaziz Bayındır: Birisi sormuştu o zaman, sen değilsen birisi burada sormuştu değil mi Enes Hoca? Sorulmadı mı bu. Hatırlamıyormusun? Ben bunun sorulduğunu hatırlıyorum.

Katılmcı: Son oturuşu sormuştum

Abdulaziz Bayındır: Sen mi sormuştun? Sen sormuştun tamam. Sorulmuştu. Ona şu anda cevap veremiyorum falan demiştik. Şimdi burada şu ayet delil olabilir diye aklımdan geçti. Onun üzerine biraz düşünelim. “Fasbir ala ma yekulune fe sebbih bi hamdi rabbike kable tuluış şemsi ve kablel gurub”(KAF 39), “ve minel leyli fe sebbihhu ve edbares sucud”(KAF 40). “Edbara sucud” şimdi bunu söylememin sebebi şu: daha önce de bu ayeti okuduk da. “Edbara sucud” “sucud” secdenin cemi: en az üç secde ve daha fazlası olur. E Nisa 101’de anladık ki namazın ikame denen cüzü iki rakattır. Öyle değil mi? O zaman bu bölümün arkasında oturma bu ayetten anlaşılır diye düşünüyorum. “Edbara sucud”. Bu böyle aklıma geldi bunu da bir düşünün. Bana fazla uzak bir ihtimal gelmedi.

Enes Hoca: Namazdan sonraki tesbihatlar, secdeden sonraki..

Abdulaziz Bayındır: Öyle anlaşılıyor. Hayır, ikisini de anlamaya mani yok ki. Aynı anda ikisi de anlaşılabilir.

Enes Hoca: Hocam secde, sucud mastar değil mi?

Abdulaziz Bayındır: Bir dakika. Sucud aynı zamanda cemi değil mi?

Enes Hoca: “Secedat” değil mi?

Abdulaziz Bayındır: “Secedat” da olabilir. Ben bakmadım, aslında senin dediğin soru benim aklıma da geldi. Bak şimdi “edbar: arkalarında”.

Enes Hoca: Bir secdekin arkası olur. Arkaları olduğuna göre çok secde olması gerekiyor.

Abdulaziz Bayındır: Evet. “Edbar: arkalarında”.

Yahya Şenol: “Sucud” neyin çoğulu?

Enes Hoca: “Sucud” mastar.

Abdulaziz Bayındır: “Sucudu”un mastar olduğunda şüphe yok. Ama sucud aynı zamanda cemi de olabilir diye aklıma geldi de bakamadım lugata. Ben şimdi cemi olabilir diye bu manayı verdim. “Haysu”yu buldun mu? Ne diyor “haysu” ile ilgili?

Haşim Özdaş: Şimdi “haysu” normalde cümle olarak kullanılıyor. İsmi olur, fiili olur. Cümle oldumu zaten izafe etkisini gösteremez. Bazen müfrede de oluyor. Burada müfredi anlatırken “haysu”nun durumunu anlatıyor. Bana öyle geliyor ki yani müfred tek başına müfredse zaten belli mecrur olacağı. Onun için sadece harekeyi koymuştur.

Yahya Şenol: Ne demiş?

Haşim: Şöyle demiş “ve yufiku ferikun minel izafet” şimdi onu da okuyamayacağım “bi mufredi” biraz  ona benzer. “Bade alel zemmi”

Abdulaziz Bayındır: Haysu tamam. Tabi kendisi..

Haşim Özdaş: Burada örnekleri verirken..

Abdulaziz Bayındır: Ama aslında şeydir bak, “haysu”yu anlatan nahivde “haysunun” mebnu olması sadece”izafaten cümle” şartıyladır.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın