Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2

3 Ekim 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Bizimkiler oralarda darülharp diye fetva veriyorlar. İçki satışı, kumar oynanması, faiz, şu bu her şey mubah haşa. Bir kere insanların bir devlet kurması diye bir şey Allah’ın emirleri arasında yok. Devlet kurması diye bir şey şart koşsaydı yanmıştık. İçimiz gücümüz siyasi mücadeleyle geçerdi, namaz kılmamız, ibadetimiz de şey yapardı. Allahü Teâlâ öyle emirler veriyor ki dünyada sen tek başına da kalsan Müslümanlığı tatbik edeceksin. Şimdi Müslümanların sayısı çoğalırsa tabi ki onların bulundukları yerde Allah’ın emrine aykırı… Mesela şimdi şurada içki var mı? işte bizim burada hakimiyetimiz altında olduğu için Allah’ın emrine aykırı şeyler koymayız. Devlette de siz o noktaya geldiğiniz zaman yapamazsınız.

Ama şimdi tutuluyor din siyasete alet edildiği için bu darülharp, darülislam ortaya çıkmıştır. Yani dikkat ederseniz din bizde artık Allah’ın dini olmaktan çıkmış kültürün bir parçası haline gelmiştir. Biraz sonra ona bakacağız. Adeta sen nasıl Türk’sen, işte bu nasıl Kürt’se işte o da o şekilde. İslam da öyle bir şey. Yani kültürün bir parçası. Allah’ın dini olmaktan çıkıyor. Bulun bakayım hadiste ya da ayette darülharp, darülislam diye bir kelime bulun bakayım bulabiliyor musunuz? Ondan sonra sen kendi kafana göre Allah’ın emri burada geçerli, orada geçersiz. Haşa Allahü Teâlâ orada böyle bir sınırlama yapıyor mu? Hayır. Ondan sonra oh ne güzel canı eğer günah işlemek istiyorsa çek git başka yerlere.

(Hocam, içki satılan yerden alışveriş yapmak da…) İçki satılan yerden alışveriş yapmaya yasak diyemeyiz. Senin ne aldığına bakılır. Bu içki satılan yer dersen o zaman Türkiye’yi terk etmen lazım. Burada da içki satılıyor, üretiliyor falan. Senin ne yaptığın önemli. (Ama bir market var mesela o marketin içinde içki satılıyor…) Tamam satılıyor, sen içkiden uzaksın, senin orada aldığın şey başka. Sen oradan alabilirsin.

(Tekel bayisi ile marketi ayırmak lazım ikisi aynı şey değil.) Yani şimdi senin ne aldığın önemlidir. Onu sen siyaseten almayabilirsin, o başka bir şey. Sen ne alıyorsun ne satıyorsun? Senin vereceğin parayla o adam tekrar içki alır.) Kardeşim alsın. Yani o insanların Allah’a isyan etme hakkı var. Öyle diyecek olursan olmaz. Bu normal ilişkilerini devam ettireceksin. Sen kendin Allah’ın emirlerini yerine getireceksin, nasihatte bulunursun, yapar ya da yapmaz.

(İçki satmayan dükkan var yanında. Az önce dedik ki adam satmasın. satmaması…) İçki satmayan dükkan varken içki satan dükkandan alırsan ne olur? Mesele o. Sen burada içki satan dükkanı cezalandırıyorsan Allah rızası için elbette ki Cenabı Hak seni burada mükafatlandırır ama senin böyle bir görevin yok. Senin ne aldığın önemli. İçki satan kişinin vasfı bizi ilgilendirmez. Yahudi’den de alabilirsin, içki satandan da alabilirsin… Benim ne yaptığım önemli, ne alıyorum ne satıyorum. Her bir muamele ayrı ayrı hesap edilir. Şimdi bizi bu şekilde şey yaptıkları için ben Erzurum’dan İstanbul’a gelmiştim. Bizde öyle su, şişelerde değil, hangi lokantaya girmek istiyorsan masanın üstü şişe dolu. Meğer su şişesiymiş, ben ne bileyim. Valla buradan gidene kadar sandviçlerle idare ettik. Lokantalara giremedik. Zannettim ki içki. Değilmiş, çok sonra öğrendim. İçkili dükkandan alışveriş etmemek o sizin siyasetiniz olur. Güzel bir şeydir ama edemezsiniz diyemeyiz. O başka bir şeydir, bu başka bir şey.

Şimdi Allahü Teâlâ burada diyor ki Şimdi burada şeytan işi pislik olmasının ana sebebini Cenabı Hak detaylı bir şekilde anlatıyor. Şeytan ne ister? Şeytan şunu ister diyor. Feçtenibuhu’yu da açıklamış oluyor oradan. Şeytan işi pislikten uzaklaşıyorsunuz. “Aranıza düşmanlık sokmak ister, kin sokmak ister.” bu hamr, sarhoş edici maddeler ve kumar konusunda. Başka ne ister? Zaten ensap ve elzamda Allah’ın zikrinden uzaklık açık. Onu söylemeye gerek yok. Ama Müslümanlar onu asla yapmaz. Ama Müslüman içki içip kumar oynayabilir. Onun için Allahü Teâlâ burada onun detayını veriyor. “O ister ki sizi namazdan ve Allah’ı zikirden, Allah’ın kitabından uzaklaştırsın, engellesin. Şimdi vazgeçtiniz değil mi?”

(Yani burada kumar oynamış veya içki içmiş olabilir. Cevaz yok da ama olmuş olabilir.) Yahu kardeşim, Allahü Teâlâ ne diyor? “Allah şirki affetmez. Bunun altında olanı bağışlar, koyduğu kuralına göre.” Allahü Teâlâ sadece şirki bağışlamam dediğine göre bir mümin bunun altında… Çünkü o şirke düştüğü zaman ona mümin denmez ki. Mümin olma vasfını kaybetmiş olur. Ama onun altındaki günahları işleyebilir demek ki değil mi? Zaten bağışlamaz dediğimiz zaman da tövbe etmediği takdirde, tövbe etmeden ölürse demektir. Tövbe ederse o da gider. Onu da bağışlar Allahü Teâlâ. Hatta Furkan Suresinin son ayetlerinde günahı sevaba bile çevirir.

Şimdi Allahü Teâlâ sadece bunu bağışlamam dediğine göre demek ki bunun altındaki günahları Müslümanlar işleyebilir. Ama imanı da kaybolmaz. Yeter ki onu günah bilmiş olsun. Yani Adem aleyhisselam da günah işledi ama yaptığının yanlış olduğunu kabul etti. Ya Rabbi biz yanlış yaptık, bizi affet dedi. Şeytan da işledi, yanlışını kabul etmedi. Adam içki içer de bunun nesi haram derse bitti. Şeytan gibi olur. Ama haramdır, ya Rabbi beni affet falan diyorsa o başka bir şeydir. Dolayısıyla demek ki Müslümanlar bunu yapabilir. Yapmamalı başka bir şey.

(Kuşatmaması lazım günahı) günahı onun tamamen kuşatması ne demektir? Zihnen de artık günahı günah saymaz hale gelmiş demektir.

Şimdi, bütün bu ayeti kerimeleri ortaya koyduk mu? Buralarda içkinin ya da sarhoş edici şeyin içki olması bir kere yok burada, bu ayetlerde değil mi? Sarhoş edici özellik. Ama Nahl Suresinde sarhoş edici içki olarak işte hurma ve üzüm ürünlerinden elde ettikleri belirtiliyor. Başkalarından olmaz diye bir şey de yok. Her şeyden yapılabilir. Zaten orada da öyle bir sınırlama yok.

Şimdi, Hanefi Mezhebinde şöyle bir şey var. Ya da ona girmeden önce şunu söyleyelim. Fatih bu konuda doktora yaptı. Deniyor ki Kuran-ı Kerim’de hamr, haram ama hamrın neden haramlığının sebebi açıklanmış değil. Böyle bir şey var mı? Neden haram kılındığı belli mi? İlleti? Sarhoşluk olduğu belli değil mi, açık. Sarhoş edici özelliği Kuran’da varsa ya da bir haramın, bir yasağın sebebi, bir emrin sebebi diyelim, illeti Kuran ve sünnette varsa orada kıyas olur mu? Kıyas olmaz. Çünkü zaten ne derler? Nevridi nasta içtihadı mesa yoktur. Bir konuda nas varsa o sarhoş edici özellikten dolayı hamrın haram olduğu açık ve net. Burada içtihada lüzum yok. Ne olur? Herhangi bir şeyin sarhoş edici olduğunu görürsem o bu Kuran-ı Kerim’in nassıyla haram demektir. Yoksa falanca alimin yaptığı içtihadıyla değil. Nasla haramdır.

Ama şimdi siz usulü fıkıh kitaplarında şunu görürsünüz. Herhangi bir konuda illet kitap ve sünnetle sabit değilse bu defa ulema kendine göre bir illet belirler. Bu illet gerçekten o işin ana sebebi olmayabilir. Yani siz şimdi şöyle düşünün. Bu Kuran-ı Kerim’de hamrın illeti yok. Sünnette de yok. Ki öyle değil tabi, Kuran’da da var sünnette de var. Ama yok olduğunu kabul edin. Yok olduğunu kabul ederseniz hamra bir illet arayacaksınız. Allahü Teâlâ hamrı neden haram etmiş olabilir? Şimdi hamrı da bir içki olarak düşünüyorsunuz ya acaba içilen bir madde olduğu için mi? Hayır. Su da içilen madde. O haram değil. Peki, üzüm suyundan yapıldığı için mi? Yok. Hurmadan yapıldığı için mi? Yok. Bu neden, neden? İşte buna tenkıh deniyor. Yani şu değil, bu değil, değil, değil. En sonunda ortaya bir şey kalıyor. Diyorsun ki herhalde bu sarhoş edici özelliğinden dolayı haram olmuş olmalıdır. Ama burada da bir şey var. Belki bu özellikten dolayı da değil ama sen ana özelliği keşfedememiş olabilirsin. O zaman bana göre dersin. Onun için işte Ebu Hanife’ye göre, İmam Şafii’ye göre, görüşün sahibinin patentini oraya yazmalarının sebebi o. O şahsa göre. Öbürlerine göre değil. O şahsa göre hamrın haramlığının sebebi sekirdir. Ama Allah’a göre sekir midir bilemezsin. Öyleyse burada o zaman hamra başka bir mana vermen lazım. Hamr ne?

Şimdi Hanefiler diyor ki veya Hanefilere dedirtiliyor ki -bu daha doğru olur- hamr, yaş üzüm yani taze üzüm suyunun ekşimesiyle elde edilen içkidir. Ekşime işte tahammur Arapçası. Batı dillerine göre fermantasyon. Bize göre ekşime. Mayalanma da deniyor. Lügatte böyledir deniyor. Lügatte böyle bir mananın olmadığını gördük. Yani sözlükte böyle bir mana yok. Yani taze üzüm suyunun ekşimesiyle elde edilen içki tarifi sözlükte yok. Kuran’da yok, sünnette yok ama oraya gelmeyelim. Esas onların mantığıyla bakalım bu işe. Ona daha sonra geliriz.

Diyorlar ki hamr, taze üzüm suyunun ekşimesiyle elde edilen içkidir. Ve yine diyorlar ki Ebu Hanife üzüm şarabının, taze üzüm şarabının köpük atmasını da şart koşmuştur. Köpüklü olursa hamrdır. Köpüklü değilse yine hamr değildir. Ebu Yusuf’la İmam Muhammet de demiş ki yok, köpüklü olmasına gerek yok. Ebu Hanife diyor ki köpürünce köpük olunca artık onu helal kılan maddelerin hiçbirisi kalmamış demektir. Bunun aslı helaldi ya üzüm suyunun. Köpürünce artık o da kalmamış demektir. Mesela yemeklere bakın, ekşiyen yemeklerin bazılarında köpük çıkar. Onlar nişastalı ya da şekerli maddelerdir. Köpük olunca artık burada helal hiçbir şey kalmamış dersiniz diyor. Öbürleri diyor ki yok, köpük değil, hüküm eksere göredir. İsterse kalsın. Sarhoş ediyor mu etmiyor mu?

Şimdi, hamr budur diyor. O zaman Kuran-ı Kerim’de asıl yasaklanan budur diyor. Hamra bir tanım vermiş. Kuran’ın asıl yasakladığı bu. Peki, öbürlerine ne diyorsun? Öbürleri de müskir. O zaman biz onu kıyas yoluyla onları da… Mesela diyelim rakı. Rakı nedir? Rakı, üzümden elde edilir. Ama kuru üzümden olması lazım yanlış hatırlamıyorsam. Kuru üzümden elde edilirse hamra girmez. Yaş üzümden de elde edilse bile fermante içki değildir. Yani o ekşimeyle kalınmaz, damıtık içkilerdendir. Ne olur? İşte şurada bir hamrı elde edersiniz, bunun üzerine bir kapak kapatırsınız, bunu birazcık ısıtırsınız, burada o hamr kısmı uçucudur. İmbiklerden geçer bir kaba damlar alkol oranı yükselir. Ama o artık taze üzüm suyundan elde edilen değil, ikinci kere elde edilendir. Onun için hamr değildir diyorlar. İşte kuru üzümden elde edilirse hamr değildir. Hurmadan elde edilirse hamr değildir. İşte buğday şu bu falan. Sadece yaş üzüm suyundan elde edilen içki dışındaki içkilerin hiçbirisi hamr değildir. Ondan sonra diyorlar ki Allah’ın yasakladığı hamrdır. İçtenibu dediği için onun bir damlasını bile içemezsin diyor, haramdır. Ama öbür içkilerden sekir verecek noktaya gelinceye kadar içilebilir. Çünkü müskir olduğunu, sekir verdiği zaman anlarız diyor. Ne zaman sarhoş olduğunu görürsek anlarız ki ha bu şimdi harammış! Sarhoş eden son kadeh haramdır diyorlar. Dolayısıyla sarhoş olana kadar içebilir. Hatta Mebsut’ta ibadetlerde vücuduna kuvvet sağlasın diye içebilir diyor. Ömer Nasuhi Bilmen’de de diyor onu. Net olarak değil ama o anlaşılıyor.

Şimdi, peki sarhoşluk nedir? Onun tanımını yapmak gerekiyor. Kime sarhoş diyeceğiz? Ebu Hanife diyor ki kadını erkekten, yeri gökten ayıramayacak hale geldiği zaman sarhoş oluyor. Kendini o hale getirecek son kadeh haramdır diyor. O zamana kadar haram değildir. Ben bugüne kadar böyle bir sarhoş ne gördüm ne de duydum. Sadece kitaplarda var. Ebu Yusuf ve İmam Muhammet diyor ki konuşurken lakırdısı böyle dili dolaşıp konuşmasında anlamsızlıklar oluşmaya başladığı zaman ayeti kerimedeki tanıma uygun bir şey, o sarhoştur diyor. Onun tam ifadesini okusana.

(Maddi icap eden sekir hezeyana, lakırdıların ekseriyetle ihtilafına sebep olacak derecedeki sarhoşluktur.) Hezeyan, saçmalama. Saçmalayama başladığı zaman ki zaten ayetten de o anlaşılıyor. Yani sözü saçmalıyor, ne dediğini bilmez hale gelmiş oluyor. (Hocam, bunların yalnız sekir vermeyecek miktarını bedene kuvvet vermek maksadıyla içmek İmam-ı Azam ile Ebu Yusuf’a göre içmek caizdir.) Şimdi orada onu diyor, diyor ki burada sadece bedene kuvvet vermesi için sarhoş etmeyecek miktarını içmek caizdir. İmam Muhammet’i oradan ayırıyorlar ama Mebsut’ta İmam Muhammet de bu görüşe katılıyor. Ama öyle bir ifade var ki bazen bakıyorsun ki İmam Muhammet’le Ebu Yusuf yine haram demiş, bir helal demiş, bir haram demiş, bir helam demiş, bir haram demiş. O burada da var yani o şey, ciddi bir sıkıntı var. Oradan onu anlıyorsunuz ki bunlar Ebu Yusuf’a, İmam Muhammet’e, Ebu Hanife’ye sonradan monte edilen görüşler.

Aslında onların böyle bir şeyle alakası olamaz. Niye olamaz? Çünkü onların çalışma usulleri konuyla alakalı ayetleri, hadisleri toplayıp uzun uzun tartıştıktan sonra bir neticeye varmaktır. Böyle bir ortamda böyle bir sonuç çıkamaz. Ama bunlar kitaplarda var. İşte bugün Hanefi Mezhebi dediniz mi bu. Hüküm bu. Asırlardır Hanefi Mezhebinin uygulandığı Türkiye’de, bu Anadolu topraklarında her şehirde öteden beri içki içenler vardır. İşte bugün rakı milli içki. Böyle bir ülkede milli içki diye bir kavram olur mu? İşte mezhep böyle oluşturulduğu için bunlar var.

(Şimdi bu içki içince azı çoğu haramdır diyor ama başka yerde…) Yok, orada buhte hamrın dışındadır. (Azı çoğu haramdır diyor.) Karışık, zihni karışık. Hamr gibi yani o ifadelerde tutarlılık yok. baştan itibaren okursan diğer Hanefi fıkıh kitaplarında da var. (Bu üzümden üretildiği için belki bunun içine sokuyorlar.) Yok yok sokmaz, hatta başta bak orada hamr der, o buhteci hamrın dışında sayar. (21.05’teki konuşmalar anlaşılmıyor) Eğlence kastıyla hiçbirisi içilmez onlara göre.

Neyse şimdi, böyle bir görüş var. Bu görüş en ilginç tarafı da usulü fıkıhlar, usulü fıkıh kitaplarında kıyas için verilen en temel örnektir. Mesela Şafiiler bunu kabul etmezler. Buradaki bu görüşleri kabul etmezler. Yani hamr ve diğer içkiler diye bir ayrım yok. Sarhoş ediyorsa hepsi hamrdır, hepsi ayetin delaletiyle haramdır derler. Bunu böyle derler ama Şafii usulü fıkıh kitapları da kıyasa hamrı örnek verir. Bu acayip bir tutarsızlık. Sen şimdi o konuda biraz konuş bakalım neler buldun?

Fatih Orum: Hocam, aynen dediğiniz gibi fıkıh usulü eserlerinde kıyasa verilen hemen hemen ilk örnek bu. Fakat yine bu aynı fıkıh usulü eserlerinde kıyasın şartları zikredilirken yine ilk şartlardan birisi işte hakkında nas olan konuda kıyas yapılamaz. Oysa işte Ebu Hanife’ye ait mi değil mi tartışmasını bir kenara bırakırsak o hariç diğerlerinin tamamı bu konuda nas olduğunu söyler fakat bu kıyas örneğini verirler. Sonra mesela Hanefiler bir illet mansus ise hakkında ayet ve hadis varsa, zaten illeti ikiye ayırıyorlar. İlleti mansus ve illeti müstemlatada. İlleti mansus ise Kuran-ı Kerim ya da sünnette varsa bu konuda yapılan kıyasa kıyas demez. Zaten delaletin, nassın delaleti kapsamına sokulur. Dolayısıyla hükümde herhangi bir farklılık olmaz derler. Kati ise katidir derler. Burada Kuran-ı Kerim’de ileti mansus olduğunu görüyoruz, biliyoruz. Diğer mezhepler zaten bizzat söylüyorlar. Buna rağmen hamrın işte azı çoğu hepsi haramdır diyorlar. Fakat diğerlerinde zannidir diyorlar. Yani delaletin nassın delaletinde söyledikleri şarta da uymuyorlar.

Abdülaziz Bayındır: Yani tabi burada hiçbir şekilde tutarlılık yok. ve enteresan mesela Hanefi Mezhebi kitaplarında “Külli müskirin hamrun.”, “Ma eskeri kefiru ve galilu.” haramı ifade eden hadisler de geçiyor. Bu hadisler zayıftır ya da batıldır diye bir ifade de yok. “Sarhoş eden her şey hamrdır.” ve “Külli hamrun haramun.”: “Bütün hamrlar haramdır.”. Ayetlerdeki yalnız şey kısımları üzerinde durmuyor. Mesela bizim burada durduğumuz şekilde durmuyorlar çünkü sistem çöküyor orada.

Fatih Orum: Yine o mesela hamrın dışında sayılan kumardır, şudur budur bunlarda azı çoğu, şöylesi böylesi gibi sınıflandırmaya gitmiyorlar. Tamamında haramdır diyorlar. Fakat hamr konusunda işte bunun azı çoğu gibi onu farklı bir kategoriye koyup farklı bir hüküm veriliyor.

Abdülaziz Bayındır: Bir de şunu söylüyorlar kitaplarda. Yani buna bir kere baştan hamrın dışındakiler helaldir deniyor ya, bu görüşe kılıf hazırlamak için sahabenin bir çoğundan böyle rivayetler getiriyorlar. Hz. Ömer davet yapmış, işte davette insanlara nebüztemr ikram etmiş. (Hatta bir arkadaşını işte sarhoş olarak eve o taşımış falan, beraber içtik ama ben çok daha kötüydüm, o yine toparladı…) O şeyde dayak attığına dair de rivayet var. diyor ki içkiyi hem ikram ediyorsun hem dayak atıyorsun. Bu nasıl oluyor? O diyor bu içkinin cezası değil sarhoş olmanın cezası. Sen de aynı şeyleri içtin. Yani bunu Hz. Ömer yapmış değildir. Aynı şeyi Peygamberimizin veda haccında da böyle bir olayın olduğuna dair rivayetler var. Hatta Peygamberimize s.a.s. bir nebiz getiriliyor, bakıyor berbat bir şey, üzerine su döküp içiyor. Ondan dolayı deniliyor ki işte bir içkinin üzerine su dökülür su ondan daha fazla olursa içilebilir diyorlar. Acaba ondan dolayı mı afedersiniz rakıyı su katarak içiyorlar diye de aklıma gelmiyor değil.

(Hocam, öyle diyor burada. fakat su galip ise sarhoşluk vermedikçe hak mustelzim olmaz.) Hah, su fazlaysa! İçkiye suyu katıyorsun su fazlaysa… Bak had vurulmaz meselesi değil aslında. Bunların kitabı okuduğunuz zaman bunları yazan hiç kimsenin vicdanı bunu yazmak istemiyor. Mesela ben kendi çektiğim sıkıntıyı hatırlıyorum. İstanbul Müftülüğüne 1976’da ilk defa geldim. Belki 77’de bu konuda yazı yazma ihtiyacı hasıl oldu. Araştırmalar şunlar bunlar… Ben bunları yazarken Hanefi Mezhebi böyle diyor. O zaman bu mezhebin Hanefi Mezhebinin hata yapmayacağı konusunda kesin kanaatimiz var.

(Şey demiş o cümlenin sonunda. Fakat haddi zatında nafakı memnu olmakla şaribi mesuluyetten, tazirden kurtulamaz. Su daha fazla olursa rakının…) Esasında günahtır ama tazir yapacaksın falan. Yani bu çok ciddi bir sıkıntı. Mesela ben orada yazarken ya ne yapayım da bunları yazmayayım diye çok araştırdım. Baktık ki yazmadan olmuyor. Hep  böyle söylemişler biz de yazdık. Yazdık ama böyle içimizden ağlaya ağlaya yazdık. Eminim ki Ömer Nasuh Hoca yazarken de hiç rahat değildir. Ama mezhep böyle olduğu için yazmıştır.

Fatih Orum: Hepsini sonuna eklemiş Hocam. Diğer müçtehidlere göre böyle değildir. Sarasi’ye göre. Şimdi Hocam bir de burada  hadisler zikredildi. Bu hadisler gerçekten bu Kuran-ı Kerim’deki ayetlerle tam bir örtüşme içinde. İşte bunun azının da çoğunun da haram olduğu, hepsine hamr denildiği, hamrın da haram olduğu bu ayetlerle uyuşuyor. Uyuşmayan bir hadis var. O da şu. Hidaye ve İttiyar’da var. Bizzat hamrın kendisinin azı ve çoğu haramdır. Tüm içeceklerin… (Mebsut’ta da var, uzun uzun anlatıyor.) Şimdi Hidaye’de hamr ve diğer içecekler arasındaki fark bu hadise göre bina ediliyor. Bu hadisten dolayı hamrın işte azı çoğu… (Peygamberimiz hamrı ve diğerlerini ayırmış diyorlar.) Fakat Nasbür Raye’ye bakıyoruz, Hidaye’nin hadislerini tahriç eden kitaba bakıyoruz bunun hiç aslının astarının olmadığı, itticacı olunamayan kimin söylediği belli olmayan münkerun hadis ifadesini kullanıyor Nasbür Raye. Nasbür Raye’nin bir şekilde baktığı bir hadise göre İttiyar ve Hidaye’de Hocam’ın dediğine göre Serasi’de sistem buna göre kuruluyor.

Abdülaziz Bayındır: Şimdi yani bir kere ortada indirilmiş bir din var bir de oluşturulmuş bir din var. Biz şu anda İslam diye söylediğimizin büyük bir bölümü Allah’ın indirdiği din değil bir kere. İşte burada çok net bir şekilde gözüküyor bu. Mesela eğer bunu söyleyen Ebu Hanife’dir denmeseydi Hanefi Mezhebinin görüşüdür denmeseydi hepimiz vay kafir, vay bizi yoldan çıkarmak için neler yapmış, asıl şeytanlık budur derdik değil mi? Derdik, çok rahat bir şekilde söylerdik.

Şimdi arkadan Ebu Hanife’ye deccal denmiş, Ebu Hanife’ye kafir denmiş, zındık denmiş, Ebu Hanefi’ye şunu denmiş. Kardeşim yani Allah’ın ayetleri ortadayken, hadisler ortadayken, Allah’ın bu açık yasağını bu şekilde çiğneyen bir kişiye her şeyi söyleyebilirsiniz. Söylemeyeceğin hiçbir şey kalmaz.

Ama işin esası ne acaba? Olay sadece bu Hanefi Mezhebinin bu görüşüyle sınırlı kalmıyor ki. Hadi bu hamr konusunda diğer mezhepler Hanefi Mezhebi gibi değil. Diyorlar ki hepsi nassın delaletiyle haramdır diyorlar. Burada kıyas değil. Peki, madem onu söylüyorsunuz da eden usulü fıkıh kitaplarınızda hala hamrı örnek veriyorsunuz kıyasa? Çünkü usulü fıkıhtaki kıyasın da hiçbir delili yok. Yani kıyasın kendisi çok güzel bir şeydir ama usulü fıkıhtaki kıyas bizim bildiğimiz kıyas türünden değildir. Yani insanlar zannediyor ki mantıki kıyastır. İşte tümevarımdır, tümdengelimdir, değil o. O analoji denen iki tekil şey arasındaki karşılaştırmadır. Hatta fıkıhta keşke o olsa dedirteceğimiz binlerce hüküm var. İşte kıyasta bu böyledir derler, o da yok. Bak burada da görüldüğü gibi.

Şimdi, bir uydurulmuş din olduğu kesin bir kere ortada. Bu konuda değilse de mesela talak konusunda bütün mezhepler ittifak etmiş. Hangi konuda ittifak etmiş? Kuran-ı Kerim’i talakın içinden çıkarmak konusunda ittifak etmişler. Mezheplerin hiçbirinde talak, ayetlere göre değildir. Allah, Talak Suresini koymuş ama yoktur. Talakla ilgili gayet açık ayetler vardır, o yoktur. Peygamberimizin sahih hadislerine göre de değildir. İşte hep beraber okuduk değil mi (anlaşılmıyor) … talakta Hidaye’nin. Bir batıl olduğunu Nasbür Raye’nin söylediğini, onunla delil alınamaz dediği bir uydurma hadisle bir talak sistemi oluşturulmuş. Ama bu sistem bütün mezheplerde var. O zaman şu kesin ortaya çıkıyor. Az önce sen mi dedin Abdurrahman bu mezhepler sonradan oluşturulmuş, orda bir ifade vardı değil mi? Kimin yazdığı kitap? “Bu Murtaza Bedir Hocanın.” Murtaza Bedir. Kitabın adı ne? (Fıkıh, Mezhep ve Sünnet. Oryantalistten atıf yapmış kendisi de kabul ediyor bunu. Önce kurum olarak tanımladığı mezhebi sanıldığı gibi onlara adlarını veren kurucu imamlar tarafından tesis edilmediğini ileri sürer. Bunun yerine Şafii Mezhebinin gerçek anlamda kurumsal bir yapı kazanmasını İbn Süreyç; Hanbeli Mezhebini, Hallal; Hanefi Mezhebini Kerhi ve son olarak Maliki Mezhebini …’le ilişkilendirir. Yani 150 yıl, 100 yıl fark sonra.)

Yani çok sonra. Mesela, Kerhi diyor ki bizim ulemamızın görüşüne aykırı olan ayet ve hadisler yan mensuhtur ya da müevveldir. Esas olan nedir? Kendi ulemasıdır, Kuran ve sünnet değildir. İşte bu yeni bir din oluşturmak oluyor. Ama burada o büyük ulemanın adının kullanılması gerekiyor. Onların adını kullanmazsanız halk kabul etmez. Halk reddeder. Halkın saygı duyduğu insanların adı kullanılarak yeni bir din oluşturuluyor. Şimdi bir adam gitmiş hocaya sormuş. Demiş ki hocam, Köroğlu aleyhisselam nebi midir veli midir demiş. Adam şimdi böyle kızarmış bozarmış. Ya ben bunu bir araştırayım demiş. Geliyor araştırıyor, günlerce kitaplara bakıyor. Kızı diyor ki ya baba hayırdır niye böyle harıl harıl? Ya kızım diyor birisi bana bir soru sordu. Köroğlu aleyhisselam nebi midir veli midir diye. Babası Köroğlu’nu peygamber olarak araştırıyor, var mıdır yok mudur diye. Ya baba bilmiyor musun bizim padişahımıza karşı çıkan bir eşkiyadır o. Dağlara çıkmış haberin yok mu? Kızım ben onu biliyorum da adam aleyhisselam dedi demiş. Şimdi de bize aleyhisselam diyerek bir şey karşımıza çıkarıyorlar. Ve bizi orada zihnimizi karıştırıyorlar. Yani Ebu Hanife söylemiş kardeşim.

Kulakları çınlasın burada bizim bir Mehmet Hoca vardı. Alırdı  bir kitabı, mesela bir cemaatin önem verdiği bir kitabı alır kapağına gazete kapatırdı. Giderdi o cemaatin içine girerdi. Ya hele şunu bir okuyun ya, ben anlayamadım falan. O cemaatin fertleri okurdu. Vay kafir, böyle şey olur mu, bu adam düpedüz kafirmiş falan. E peki, şimdi kitabı onların eline vermiyor. Kendi elinde tutarak onlara okutuyor. Ağalar alın şu kitabı bir okuyun diyor. Alırken onlar gazete açılıyor. Bakıyorlar ki kendi kitapları. Yok diyor, sen şimdi ortalığı karıştırmak için geldin. Bu söylemişse bir hikmet vardır diyor.

Şimdi o şekilde bir zihin karışıklığı oluşturuluyor. Onun için şuna da bu ne kadar bir müşteşrik yapmışsa da ben onun doğru olduğuna inanıyorum. Neden inanıyorum? Bunu sık sık tekrarlıyorum ki iyice zihninize yerleşsin. Yanlışta ittifak olmaz. Ama doğrularda ittifak olur. O ayet ya nesh edilmiştir ya da tercih. Arayı bulmak için tevile hamledeceksin ki haydi sen senin yoluna, ben benim yoluma.

Şimdi, bir arkadaş anlattı.  O talebeler okula gelmişler. Müdür yardımcısına gitmişler demişler ki yolda trafik kazası oldu da onun için geç kaldık. Şimdi geç yazısı alacaklar ya sınıfa girmek için. Müdür yardımcısı tamam demiş, geçmiş olsun. Şurada oturun demiş. Ayrı ayrı yerlere oturtturmuş. Şu kaza nasıl oldu bir yazın demiş hepiniz teker teker yazın. Şimdi yalan. (Arabanın lastiği patladı demişler. O da onları sınava sokuyor. Soruyor onun hangi lastiği patladı?) Öyle mi? olayı da öyle anlatıyor. Bu daha da şey. Hangi lastiği patladı, nasıl patladı?

E şimdi yalanda nasıl ittifak edeceksiniz ki? İki kere iki dört eder, doğru. Etmez, öbür boyu saysan etmez. Hadi şu etmezleri biriniz anlatın dersiniz. Herkes bir başka etmezi söyleyecek. İşte burada bu açıdan kardeşim bu mezhepler ortada açık ayetler varken mesela talakla ilgili. Ayrıca bir sure var, özel sure var. Hadisler varken, ilgili başka ayetler varken, bunların tamamen dışında ama hepsi de ittifak ediyor yanlışta. Yani arabanın şu lastiği şöyle patladı diye hepsi ittifak ediyor. O zaman bunun manası nedir? Bu mezhepler tek bir merkezde oluşturulmuş. Bu ulemaya da servis edilmiş. Ama arada ufak tefek farklar da var. Mesela şimdi Ergenekon’un kurdurduğu partiler gibi, birisi sağcı, birisi solcu. Ama ana noktada birleşiyorlar. Ufak tefek farklar da olacak ki onu isteyen o mezhebe gitsin, bunu isteyen bu mezhebe gitsin. Bunlar oluşturulmuş olan bir din.

Biz bunlara çok dikkatli bir şekilde yaklaşmalı ve Allahü Teâlâ’nın doğru dinini yeniden ortaya çıkarmalıyız. Az önce söyleyecektim unuttum. Mesela o diğer mezhepler bütün sarhoş edici içkileri hamrdır dedikleri halde şunu da hepsi söylüyor. Ama diyor taze üzüm suyundan elde edilen hamrın haramlığını inkar eden kafir olur, diğerlerinin haramlığını inkar eden kafir olmaz. Ne oldu şimdi? Zanni delile düşürdü. Hani nassın delaletiydi? Bak yine aynı merkezin bu kitaplara yerleştirdiği cümlelerdir. Yoksa onu söyleyen ulema bunu asla söyleyemez.

(İzleyicilerin konuşmaları, anlaşılmıyor.) Hayır şimdi bak alkol bir tıbbi maddedir ya da diyelim bir kimyevi maddedir. Kullanılmaz diyemezsiniz. İçki başka bir şey, alkol başka bir şey. Onlar birbirinden ayrı şeyler. Alkol haramdır derseniz hayatı bitirmeniz lazım. çünkü yediğin ekmekte bile alkol var. O başka bir şey, öbürü başka bir şey.

Peki böylece dersimizi bitirdik.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın