Kasten Orucu Bozanın Cezası -2

12 Eylül 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

… Gelin hep beraber yürüyelim. Demiş ki valla bizi karıştırma bu işe. Ben de kendim gittim Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme ve durumu haber verdim. Ya Seleme bunu sen mi yaptın diyor Peygamberimiz. Bu şahıs sensin değil mi? Belki de duymuştur Peygamberimiz. Evet o adam benim ya Resulallah diyor. Allah ne emretmişse benim boynum kıldan ince. Ben dayanırım diyor. Allah sana neyi göstermişse benim hakkımda o hükmü ver. Emir veriyor o Mücadele Suresinde. Onu açalım. “eşlerine zıharda bulunan, sen annemin sırtı gibisin deyip de söylediklerine dönenler, karısına tekrar dönme durumunda iseler yapmaları gereken bir köle azat etmektir.” Edebilir misin diye sormuyor Peygamberimiz o rivayette. Ayete tam uygun. Öbür rivayette edebilir misin diyor. Öyle şey olur mu? Allah’ın emriyse bu soru sorulur mu yani. Buysa bunu yap diyeceksin. Çünkü o başkalarının ağzıyla gelen rivayetle bizzat olayı yaşayanın rivayeti farklı olacak. Diyor ki Allahü Teâlâ “Yapacağı iş bir köle azat etmektir.” Peygamberimiz de ne diyor? Bir köle azat et diyor. Böyle ensesine vurarak valla demiş bundan başka rakebem yok. Yani işte başka yok. Ha ondan sonra iki ay oruç tut diyor peş peşe. Bak burada ne diyor Allah ayette? “Onu bulamazsa iki ay peş peşe oruç tutması gerekir.” Ama öbür rivayetlerde tutabilir misin? Öyle şey olur mu? Ya Resulallah diyor ben zaten oruçtan dolayı bu zıharı yapmıştım. Yine sen bana oruç diyorsun. Buna nasıl dayanayım diyor. Bir vesk temri 60 sa ediyor. 60 fakire dağıt diyor. Şimdi ayete bakalım. “60 tane fakiri doyuracak.” Ya biz sabaha geldik böyle yiyecek yok. Biz bu gece sahur da yapmadık ki yiyeceğim hiçbir şey yok. ben nasıl vereyim diyor. Ama burada af yok. Bu son. 60 tane vereceksin kardeşim. Bugün verme. Ama burada çok önemli bir incelik var. İlk iki hususta köle azadı, iki ay oruç eşiyle ilişkiye girmeden yapılması gereken. Ama 60 tane fakiri doyurmadan ilişkiye girebiliyor. Bu demek ki ertelenebilir. Bugün yoksa bir sene sonra. Ama eşiyle ilişki için 60 fakiri doyurmayı beklemiyor. Bak burada dikkat ederseniz eşiyle ilişkiye girmeden diye geçti. Ama öbüründe 60 fakiri dedi ve hiçbir şart koymadı ayette. Peygamberimiz de burada onu söylüyor.

(Ama burada şöyle bir durum yok mu hocam? Bu adam zaten yasaklı olan bir şeyi yapmış. Sonraki gelecek şey için sormuyor, geçmişi soruyor.)

Onu da işte cezaları bildiriyor Peygamberimiz. Bir köle azat et. Yok. İki ay oruç tut. Zaten ben bundan dolayı bu sıkıntıya girdim. Tek bir seçenek kalıyor 60 tane fakiri doyurmak. Bunun affı yok yani.

(Sonuncusu yapmadan önce tamam ben bunu vereceğim diyor.)

Zimmette borç kalır.

(Şöyle bir şey. Köle azat etmeye zaten gücü yok. Oruç tutmaya da gücü yok. Miskini doyurmayı göze alayım böyle bir şey yapayım. Böyle bir şey olabilir mi?)

Yaparsa yapsın bana ne yani hesabı Allah’a verecek. İşin o tarafında değiliz.

(Rivayette böyle mi diyor yani.)

Rivayette öyle değil canım. Olur mu? Adama soru soruyor. Üçüncüsünde Allahü Teâlâ deseydi ki burada 60 tane fakiri doyuracak, eşiyle ilişkiye girmeden deseydi. Adam da güçsüz, yıllarca 60 fakiri doyuramayacak durumda olsa kadın bir tarafta kendi bir tarafta mı olacak? Ama Allahü Teâlâ onu üçüncüsünde o şartı koşmuyor.

Sadaka ile görevli olan kişiye git diyor. Gönderiyor. Sana versin. O bölgenin görevlisi olabilir evet. Kendi mahallesinin sadaka görevlisi olabilir. Git ona sana bir vesk…

(O kişiyi Peygamberimiz sadaka görevlisi olarak tayin etmiş olabilir. O mahalleye git topla al gel ama sen dağıt.)

Ama sahibi sadaka diyor. Oradaki zekatları toplamakla görevli kişiye git diyor. Toplanmış zekattan alıyor. Toplamakla görevli değil adam burada.

Sana bir vesk yani 60 sa hurma versin, 60 fakire dağıt diyor. Artanı da dağıtırken bir şey de alır yani hepsini kiloyla tartacak değil ya. Artanı da sen ailenle beraber ye diyor. Demiş valla hep siz bana dünyayı dar ettiniz, beni korkuttunuz ama Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme gittim bana genişlik gösterdi. Gayet güzel de davrandı. Benim size sadaka vermemi de emretti bak. O da kendi bölgesinin zekat memuruna gitmiş oluyor.

Şimdi, burada bu hadisin birtakım işte parçaları eksik olan rivayetleri var. O rivayetlerden hareketle mesela diyor işte bir köle azat edebilir misin? Yok. 60 gün oruç tutabilir misin? Tutamam. Yani lütfen gibi sanki. Öyle değil ki, orada emir. Kefaretse emirdir yani. Ondan sonra o zaman 60 tane fakiri doyur. Benden daha fakiri yok. O zaman al şunu götür dağıt. Benden daha fakirine mi? Götür ailene yedir. Bak ailene yedir birincisinde uydu. Çünkü adam zıharda bulunmamıştı Buhari’de ilk hadiste. Hz. Ayşe’den gelen hadiste adam eşiyle ilişkide bulunmuş ama zıhar yok orada. Orada 60’tan bahsetmiyor, sıralama yok. Köle azat et demiyor, 60 gün oruç tut demiyor. Sadece sadaka ver diyor. Onun için orada bir arak yeter yani 15 sa yeter. Ama 15 sa 60 fakire dağıtılamaz çünkü Peygamberimizin hadisinde 60 fakire 60 sa dağıtmak gerekir. Yani biraz 3 kere 6, 18. Yani 180 kilo dağıtmak lazım en az. Öyle bir arakla yani 15 sa ile olması mümkün değil. Dolayısıyla öbür rivayetlerin parçaları tutmuyor. Sonra adama diyor ki Peygamberimiz git sen ye. Eee ne oldu? Adam karlı çıktı. Hani bu kefaret?

Peki, siz diyorsunuz ki 2 ay yani 61 gün deniyor. 60 gün ceza, 1 gün kaza. Hani o 1 gün rivayeti nerede var? Hani? Nereden çıkıyor sizin o rivayet ettiğiniz hadislerin hiçbirisinde 1 gün yok. Bak bu şahsa da 1 gün demedi o Hz. Aişe rivayetinde. Çünkü tekrar edelim. Allahü Teâlâ o süreyi tamamlama ikramını, bu bir ikram, bir fırsat veriyor. 1 ay oruç tutma fırsatını sadece hastalara ve yolculara veriyor. Diğerlerine yok. Sen kaybettin, gitti kardeşim. Bunu ne sen 2 ay oruç tutmakla kapatabilirsin ne ömür boyu tutmakla. E peki sadaka? Tamam tövbe etmişsin yapacağın başka bir şey yok. Durumunu düzeltirsen Allah affeder ve günahını da sevaba çevirir. Bu da işin başka tarafı.

(Hocam bir de burada bu sadaka aynı zamanda iki kişilik olmuş oluyor herhalde. O da var. karısını ne yapacağız?)

Ha, bu olayı iki kişi yapıyor. Bakın karısından hiç bahseden yok. Yani o adam cinsel ilişkiyi eşiyle yapmış. Niye eşiyle ilgili hiçbir şey geçmiyor hadisi şerifte? Ama zıharda bu zıharı yapan erkektir. Sadece erkekle ilgilidir ceza. Onun için hadislerin…

(Kasten bozanda ne oluyor?)

(Zıharda tekrar affediyor ama o orucunu bozan…)

(Yani Ayşe rivayetindeki zikredilmeyen kadın ne olacak?)

Hayır kadın gelip sorsa, tövbe eden kadın değil, tövbe eden erkek. Tövbe eden için sadaka gerekiyor.

(Kadın tövbe de mi etmiyor?)

Etmemiş, gelmemiş.

(Orada kadın zikredilmediğinden dolayı … anlaşılmıyor)

Yok diyor ama başka şeyler de söyleniyor.

(Biz ne diyeceğiz? Kadınlara gerekir mi?)

Günahı işleyen kimse tövbe ona gerekir, sadaka da ona gerekir diyeceksin. Ama o kadın da gelseydi kadına da aynı şeyi söyleyecekti. Sadakanın miktarı da yok.

(Sormuyor mu sen yaptın aynısını kadın da…)

Peygamberimizin hadislerinde öyle bir olay yok. Bak hangi hadisinde var? Kadın gelseydi kadına da aynı şeyi söyleyecekti. Çünkü o mübaşerette şey yapan iki taraflıdır, ikisi de aynı derecede sorumludur.

(Hocam bir tanesi isteksiz yapmışsa bu işi?)

Onu ahirette sorarız. Prensip olarak zorlama olmaması lazım. İstisnaidir o. Onu işte İmam Şafii diyor.

(Yani sorulan soruyla ilgili neden kadınla ilgili bir şey demedi? Bir şey diyecekse sonuçta kadını çağırması gerekir. Diyecek ki siz ilişkiye girdiniz mi?)

Ona hiç gerek yok. Hayır adam gidecek diyecek ki Peygamberimiz böyle dedi. O da tövbe eder, o da. Sadaka verir biter.

(Hocam şimdi bu ayetle ilgili iki soru soracağım. Diyor ya 2 ay peş peşe oruç tutacaksın. Eğer buna gücün yetmezse. Şimdi sahih hadislerde ilk önce okuduğumuz zaman şunu anlıyoruz. Bir adam işte güçlü kuvvetli 2 ay oruç tutabilir mi? Ama hadisten anladığımız kadarıyla adam sanki ona gücü yetiyor ama hanımıyla ilişkiye girmeden 2 ay boyunca… Ona gücü yetmiyor.)

Ona gücü yetmiyor. İlişkiye girmeden 2 ay. Onun gücünün yetmediği taraf orası. Oruç tutmaya gücü yetiyor.

(Yani böylesi durumları olan birisi derse ki ben normalde fiziken 2 ay oruç tutarım ama hanıma dayanamam 2 ay. Adamın ikinci bir eşi falan da yoktur. O zaman fakir doyuracak.)

(Şu anda zaten öyle bir şeye gerek yok yani. Sizin dediğiniz geceleri ilişkiyi serbest bırakan ayet gelmeden önceki olay gibi duruyor.)

Hayır, zıhar yapan kişiyle ilgili duruyor ifade. Zıhar yapandan bahsediyor değil mi? Ondan bahsetmiyor yani ramazanda orucunu kasten bozandan bahsetmiyor. Zaten adam gece girmiş ilişkiye, gündüz yok. Tam rivayette gece girmiş tamam mı? Orucunu bozmuş falan değil adam. Sadakayı olduğu kadar verecek yani adam. 60 taneye tamamlayacak. Taksit taksit ödeyecek. Allah kimseyi gücünün üstünde… Fakirleri doyurmada ilişkiye girmeden önce kaydı yok.

(E hocam zıhar yapan birisi hemen bundan tövbe edip kefaretleri ödemezse, onun karısı anlaşıldığına göre herhalde bir boşanma hakkı talep edebilir.)

Olabilir. Zaten o ayeti kerimenin başında kocasını şikayet eden kadından bahsediyor. O surenin başında. İki ayrı olay. Çünkü şartları çok farklı.

(O zaman iki ayrı olay olsa bu ramazanda… anlaşılmıyor)

Sadece sadaka verir. Allahü Teâlâ başka zamanda bak tekrar ifade edeyim. Allahü Teâlâ ne diyor? Sadece “Hasta ve yolcuysa başka günlerde tutar.” Başka günlerde tutma ruhsatını vermesinin sebebini de diyor ki “Sayıyı tamamlasınlar.” diye. Peki siz bu dünyada ne kadar çok hayır hasenat, ibadet yaparsanız ahirette o kadar çok karınız olur. Allahü Teâlâ, Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme diyor ki “Gece kalk, uykunu böl ve namaz kıl, sana ek bir görev olarak.” Niye kıldırıyorsun ya Rabbi? “Belki Allah seni makam-ı mahmuda çıkaracak.” Yani ahirette vereceği o yüksek makamı burada hak etsin diye Allah gece namazını Peygamberimize farz kılmış.

E şimdi burada herkes ahirette 30 gün oruçla gidecek, hasta ve yolcular diyelim 25 günle, 15 günle gidecek. O zaman makamlar ister istemez düşük olacak. Ondan dolayı Allahü Teâlâ bunlara bir fırsat tanıyor. Öbür tarafta kasten Cenabı Hakk’ın emrini yerine getirmemiş. Ona peki hangi yetkiyle biz şu oruçla bu orucu şey yap? Peygamberimiz demiş ki “Tüm ömrünü oruçla geçirse onun yerini tutmaz.” Biz hangi yetkiyle diyeceğiz ki kaza gerekir, kefaret gerekir diye? Onun için delil aldıkları hadis de burada işte. Hadis onlara delil olacak vasıfta değil.

(Oradaki seyyieler hasenat olmaz mı?)

Oradaki seyyieler önemli de o ayrı bir konu. Adam tövbe eder, iyi işler yapar, kendisini düzeltir, o kapılar her zaman açık.

(Tekrar kaybettiği şeyi elde eder.)

Tabi, Allah onun günahını sevaba çevirir. Allah’ın ikramı sonsuz. Ama o başka bir olay. Bizim kendi fetvamıza göre adamın günahını kapattırmamız başka bir olay. İkisi birbirinden çok farklı.

(Hocam, gelenekte şöyle bir şey anlaşılıyor. İbadetler konusunda bir zorlamaya gidilmeye çalışılmış. İşte oruçta mesela kefaret, namaz kılmayı terk edene hapis cezası, öldürmeye kadar giden şeyler. Bu da sonuçta münafıkların da çoğalmasını sağlıyor.)

Baştan aşağı münafık olmasına neden oluyor.

(Öyle bir sıkıntıya girmişler, aman ha işte belli cezalar olsun ki insanlar biraz daha zorlansınlar falan diye.)

Dini siyasete alet ettiğin zaman bu iş böyle olur. İnsanları serbest bırakacaksın. Geçende bir gazeteci soruyor. Efendim işte bu sene Fatih’te bile açıkça oruç yiyenler var. E yesinler ne olacak? Efendim insan biraz edepli olur. Tamam edepli olmadıysa ayıp ediyor. Ama sana ne? Ayıp ediyorsa o ediyor. Ya bir yerde bak bir adamın göğsünü gere gere kafirim deme hakkı yoksa orada Müslümanların ben Müslüman’ım demelerine de ben şüpheyle bakarım. Adam diyebilmeli açıkça. Allahü Teâlâ bu ruhsatı verdiğine göre sen niye engelliyorsun? Bir sürü münafık oluşturuyorsun.

(Müslümanlar da bilecek yani adamın  açıkça kafir olduğunu, öbür türlü bilmiyorsun yani.)

Osmanlılarda vaiz geliyor ramazanda şeyhülislamla son zamanlarda şeyhülislam şeyi çağırıyor, bize iki tane kahve yap diyor. Vaizin tavrını görünce ha bu oruç değil, buna yapmayın demiş. Münafıklık işte oraya kadar çıkıyor. Nice insanlar yani tek tük de olsa vardır, görevdeyken Müslüman, görevden ayrıldığı zaman izinliyim diyor. Emekli oldum, artık namaz kılmama gerek yok. Allah için yapılmayınca bu iş…

(Yeşhedü diye ezan okuyan müezzin var.)

Bazen bir camiye gidiyorum sabah namazına. Orada beni görüyor, hocam bir namaz kıldırır mısın. Olur. Cemaatten birisine de diyor ki kamet getir diyor gidiyor evine. Ulan selam veriyoruz hiç görevli yok. Ben de zannediyorum bana ikram ediyor. E canım gidiyorsa gidiyor. Yapacağımız bir şey yok ki. Aslında hatanın en büyüğü, cami görevlileri tayin etmektir. Kaldıracaksın. Cami görevlisi tayin ettin mi ondan sonra hurafeden de istismardan da kurtulamazsın.

(O zaman hocam iyiliği emir, kötülüğü nehiy konusunda bir vebalimiz yok şu anda.)

Bak iyiliği emir, kötülüğü nehiy bizim vazifemiz, ama insanları yola getirmek bizim vazifemiz değil. İnsanlara anlatacaksın. Peygamber efendimize ne diyor Cenabı Hak? “Sen insanlara doğruları anlat. Senin görevin budur.” diyor. “Bunların tepelerine dikilecek değilsin.” diyor. Zorla bir insan Müslüman yapılamaz ki. Zorla adama namaz kıldıramazsın ki. O mümkün değil yani, istediğin kadar zorla kıldıramazsın. Sen kendini kandırırsın. Abdestsiz kılar. Oruç tutturmak bizim görevimiz değil. İnsanlara namaz kıldırmak bizim görevimiz değil. Ama namaz kılmalarının farz olduğunu, oruç tutmalarının farz olduğunu anlatmak bizim görevimiz. Zaten yapamazsın. Adamı zorladın namaz kıldırdın. Ben birçok kimseden duyuyorum. Babamın sopasından korktuğum için çok abdestsiz namaz kılmışımdır diyor. Valla ben şahsen yani Allah rahmet etsin babamın bana namaz kıl dediğini hiç hatırlamıyorum. Annemin de dediğini hatırlamıyorum ama tavırlarıyla bunu bize gösterdiler. Sabah namazlarına annemi, babamı ben seslerdim. Mesela benim kardeşlerim için de aynı şey olmuştur. Bizim çocuklarımız için de aynı şey olmuştur. Zorlamakla bir şey olmaz ki. Yaparsa yapar, yapmazsa yapmaz. Sen ona gerekeni anlat.

(O meşhur Ebu Davut hadisi var ya, 7 yaşındaki çocuklara namazı emredin 10 yaşına geldiklerinde kılmazlarsa dövün.)

O belki işin ciddiyetini öğretmek içindir. Yoksa zorla kimseye ibadet ettiremezsin.

(Dövülen çocuk bir daha namazını hangi duyguyla kılar ki?)

Sen şimdi Kuran kursunda okudun. Abdestsiz namaz kılan arkadaşların var mıydı?

(Vardı, çok vardı hem de. 4’te çünkü bizi uyandırırlardı. Sabah namazı 6’da. 4’ten 6’ya kadar rahlenin başında uyuyakalırdık. Uyumayalım diye abdesthaneyi kapatıyorlardı. Uyuyorsanız abdest alamazsınız diye. Uyuyorduk öyle namaza gidiyorduk. Ona inat yani. Ona inat abdestsiz namaza gidiyorduk.)

(İşkence gibi düşünmemek gerekir. Namaz vakti  gelse namaz kılmadığı zaman tokat atmak değil yani. Çocuk da akıllıysa diyelim bir kez tokat atmışsın, aklındadır. Ha, bu namaz kılmadığım için ben bir tokat yemiştim…)

(Ama işte oradan mezun olan 10 tane talebeden 1 tanesi namaz kılıyordu. 9 tanesi… Dayak yiyen çocuk da zannetmiyorum öyle gönül rızasıyla namaz kılsın.)

(Bir hocamızın şöyle bir yorumu vardı gerçi de bu hadise dayanarak. Yani dinde zorlama yoktur, kimseye de ibadette şey yapamaz ama babanın evladı üzerinde biraz hakkı vardır falan diye biraz şey yapmıştı.)

(Hocam sanki biraz tecrübemizle alakalı. Babam eğer hafiften bir fiske vurmuşsa… Ama bir ton dayak yemişsem…)

(Ebeveynin bir görevi olsa gerek çocuğunu güzelce şey yapmak.)

Yani sen şimdi kardeşim usulüne göre yapacaksın.

(Sahih de değildir o hadis, Ebu Davut’ta geçiyor ama.)

Neyse şimdi böylece dersimizi bitirelim.

(Hocam bir şey daha ekleyeyim mi? Okuma yazma yaşı hocam 7 yaştır. Çocuklar ilkokul 1’e başladıklarında okuma yazmaya başlıyorlar. Eğer çocuk biraz inat ediyorsa, tembellik yapıyorsa hocalar hafiften kaşlarını çatarlar. Eğitimin bir parçası.)

Ben de hep öyle anlardım şimdiye kadar. Yoksa öyle dayağa yatırmak manasında değil yani. Kulağını çekmek, bilmem ne falan gibi. Sevdirmek, esas olan odur.

(Çünkü Peygamber efendimizin uygulaması var. Hasan ile Hüseyin’in mescitteki hareketleri vs.)

Asıl mesele o. Peki, ben şimdi kapatıyorum.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın