İmamın Arkasında Kıraat -2

24 Ocak 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Abdulaziz Bayındır: Ne diyor orada? İbni Mesud’un rivayetinde?

Abdulaziz Bayındır: İmamın arkasında namazların hiç birinde kıraat olmaz demiş. Abdullah Bayındır İbni Mesud zaten hanefilerin şeyidir. Abdullah Bayındır İbni Ömer, Cabir B. Abdullah Bayındır hepsi de aynı şeyi söylemişler. Demiş ki; imamın arkasında kıraatten sormuş. Demiş ki; sus namazda bir meşguliyet vardır. Sana imam yeter. Zaten bunu az önce öğlen namazı ile ilgili olarak muttefakun aleyh olan hadisten de şey yapılmıştı. Peygamberimiz onun devamında diyormuydu.

Yahya Şenol: O hadiste demiyor.

Abdulaziz Bayındır: O hadiste demiyor.

Abdullah Bayındır: Başka eser var

Abdulaziz Bayındır: Abdullah Bayındır İbni Mesud’un gizli açık hiç bir namazda imamın arkasında kıraat de bulunmadığını söylüyor.

Mehmet Hoca: Bu rivayetler Ahmed B. Hqmbel’e ulaşmamış diyeceğiz o kadar.

Abdulaziz Bayındır: Ulaşmış olabilir de birbirini naks eden rivayetler ulaştığı zaman bir tercih yapması gerekiyor.

Mehmet Hoca: Kabul etmemiş yani, sahih olduğunu kabul etmemiş.

Abdulaziz Bayındır: Bunlar zaten kavli sahabe bunlar. Sahabe uygulaması, Peygamberimiz’den gelen rivayet değil bunlar.

Abdurrahman Yazıcı: Zahirilerde hocam kesin okuması gerekiyor. İster olarak. Ancak imama uyan kişinin fatihadan başka bir şey okumaması lazım, caiz değil. Bir de eğer imam okuduğu zaman sesli ona uyan kişi hiç bir şey okumaz. İçinden okur sadece Fatiha’yı. İmam sesli okuduğu zaman, cehri okuduğu zaman. Okuması lazım Fatiha’yı Hocam.

Abdulaziz Bayındır: Cehri olsun olmasın Fatiha’yı okuyacak. Tam Şafilerin dediği gibi. O da zaten biliyorsunuz Zahiri mezhebinin en büyük sıkıntısı hadis ile kuran arasındaki tercihini hadisten yana yapmasıdır. Bir hadis buldumu bütün düşüncelerini keser ayetlerle irtibatlandırmaz falan, öyle bir şey yapar.

Katılmcı: Selefilerde öyle yapıyor.

Abdulaziz Bayındır: Selefilere çok uygun düşüyor zaten

Abdullah Bayındır: Peygamber(sav) fatihayı okuduktan sonra durakladığına dair hadis var mı?

Abdulaziz Bayındır: En başta aklıma bu gelmişti yani iyiki sordun. Ben şahsen öyle bir şey bilmiyorum. Gerçekten yani şimdi Fatiha’yı okurdu, Peygamberimiz biraz susardı cemaat Fatiha’yı okusun diye. Böyle bir rivayete hiç rastlamadım şimdiye kadar. Bilmiyorum rastlayanınız var mı?

Mehmet Hoca: Sahabelerin rivayerlerinin hiç birinde de öyle bir şey yok.

Abdulaziz Bayındır: Hiçbirinde de yok yani bu.

Katılımcı: Bu uygulama zaten hiç bir yerde yok.

Enes Hoca: Sadece Medine’de Huzeyfi imam olduğu zaman yapıyor, başka hiç kimse yapmıyor. Ben de gittiğimde sormuştum niye böyle yapıyor diye. “İmamı sekteten” diye bir hadis varmış. Bu kişi sahih diyormuş. Başkaları zayıf olduğunu söylüyor, o zaman onlar öyle yapmaması lazım diyor.

Yahya Şenol: Tamam bazıları Huzeyfi onlar zaten imam okurkende okmak gerektiğini söylüyorlar ya. O yüzden fırsat vermiyorlar daha sonra okumasına. O okuyor kendi kendine.

Abdulaziz Bayındır: Bu çok önemli gerçekten yani. Öyle bir hadise olsa öyle zayıf rivayet olur mu?

Abdurrahman Yazıcı: Aslında bir

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimize mi şey yapıyor, mefhu mu?

Abdurrahman Yazıcı: “Mehin ye kulu ve kalul imamı sekteteni kıraati fi hi ma fatihatul kitabihi ve yukezzilul dehalş imami salati”

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimizin ifadesi var mı orada? “Kale nebiyyi” diye var mı? Abdurrahman Yazıcı İbni Avf’ın sözü olarak geçiyor yani. Tamam. “İmami sekteten”.

Katılımcı: Ayetin temelinde anlam çıkarmak değil mi. O yüzden eğer okunuyorsa bu isterse evde okunsun isterse başka yerde okunsun oradan anlam almak için dinlemek değil mi?

Abdulaziz Bayındır: Onun için mesela insanlar dinler, hayvanlar işitir.

Aynk Katılımcı: Eğer o mantıktan gidersek o zaman öğle namazında ve ikindi namazında okumamız gerekiyor ki çünkü okuyup oradan da..

Abdulaziz Bayındır: Çünkü başkasınınkini dinleyemediğimize göre kendi kendimizinkini dinleriz.

Aynı Katılımcı: Akşam, yatsı ve sabah namazında o okuyanı dinleyip oradan zikir almak gerekiyor.

Enes Hoca: Ayette ona işaret var zaten burada. Bu “ve izel kuriel kur’ani festemiu” diye. “Festemiu” cemi geliyor. Ondan sonra bu gündüz namazlarında herkesi kapsayacak şekilde müfret geliyor. İmam da okuyor mufteri de okuyor, herkes okuyor.

Abdulaziz Bayındır: Bravo, çok güzel.

Abdurrahman Yazıcı: Rivayetler var Hocam.

Abdulaziz Bayındır: Bunları tekrarlayalım, çünkü belki izleyenler tam anlayamamış olabilirler.

Abdurrahman Yazıcı: “Kanet Resulullahi(sav) sektetani fis salatihi”

Abdulaziz Bayındır: Namazında iki tane sekte yapardı. İki kere duraklama yapardı. Her halde birincisi Allahu ekberden sonraki duraklama, ikincisi de Fatiha’dan sonra

Abdurrahman Yazıcı: Yine İbni Mace’de geçiyor: “Sektetani hafistuhuma an Resulullahi(sav) zalike imranikum huseyniki fetehna Ubey İbni Kaab kutibe en hafize kale saidul fe hum la fekadadite ma hakani sektetani kale iz dehale fi salatihi ve iza feraha kıraatihi sümme kale bade ve iza kıraa kalul madubu aleyhim veleddallin”

Abdulaziz Bayındır: O zaman birisi Allahu ekber dediği zamanki susması. İşte oradaki duaların okunması için. İkincisi konusunda iki ayrı değerlendirmeden bahsetti. Birisi kıraatin bitmesinden sonra susma, diğeri de Fatiha’dan sonraki susma.

Yahya Şenol: Burada arkadakiler “amin” desinler diye de olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Evet, doğru.

Yahya Şenol:İllaki Fatiha okusunlar diye değil.

Abdulaziz Bayındır: O susma dediğin zaman, mesela o sekteye bir zaman tayin etmemiş ki. Sadece sekte. Küçücük bir duruş.

Katılmcı: Amin denecek kadar kısa bir an sekte sayılır mı?

Abdulaziz Bayındır: Bir dakika, sen. Sektenin manası ne? Sekte: “sukut li merra vahide” değil mi?

Katılımcı: Sektenin dediği gibi zamanı yoktur yani sekte dediğin zaman bir an kalbin durması demek, duraklama anlamında. Yani bu illa bir saniye sürmesi veya bir dakikalık bir süre..

Mehmet Hoca: Daha uzun da olabilirdi.

Abdulaziz Bayındır. Bazıları sürekli duruyor artık. Bir durdu mu bir daha da.

Katılımcı: Zaten Fatiha’yı okurken bir nefeste okuyacaksın diye bir şey yok.

Abdulaziz Bayındır: Doğru. O ayrı bir şey ona sekte demez kimse de. O zaman bu “el fatiha” kıraatıyla alakalı olsaydı “sekteteun tesmahuli el musalline kıratel fatiha” falan denirdi.

Abdurrahman Yazıcı: “Sekteteun iza kıraa bismillahirrahmanirrahim”

Abdulaziz Bayındır: Besmeleyi gizli okur diye şey varya.

Mehmet Hoca: Bir sahabe sormamışmı Peygamber’e sen niye yapıyorsun bunu diye.

Abdulaziz Bayındır: Bu çok zayıf bir rivayet. Peki ben şimdi şu ayetleri tekrar okuyayımda mesele tam olarak bağlanmış olsun. 204 ve 205. ayetler.

Araf Suresi 204: “Ve iza kuriel kur’anu festemiu lehu:kuran okunduğu zaman onu dinleyin”. “Lehu” da olduğu zaman yani kendinizi sırf ona tahsis ederek dinliyorsunuz. Oradan bir şeyler almak için. Yani dikkatinizi kurana yönlendiriyorsunuz, başka taraflara değil,”istemiu lehu”.

“Ve ansitu”, asıl zaten “istemiu” susmayı gerekrir ama bazıları da şey gibi, yani: “la tuharrik bi lisaneke” de olduğu gibi o arada imamla birlikte bazı kelimeleri tekrarlamak isteyebilir, onu da yapmayın demiş oluyor.

“Leallekum turhamun: belki merhamet olursunuz” C.Hakk size bir iyilikte bulunur. Peki şimdi buradaki yapı çok enteresan. Az önce senin tespit ettiğin ile de birleştirirsek: kuran okunuyor, bir kişi okuyor. “Kuriel”in bir tane faili var. “istemiu”da cemaat dinliyor. Dinleyenler çok yani. Cehri olduğu belli. Yoksa neyi dinleyecek yani. Şurada birisi okuyacak, arkadan da bir gurup dinleyecek. Ben duymazsam nesini dinleyeceğim. O zaman gündüz namazları değil. Gece namazları. Öyleyse burada Fatiha da kuran olduğuna göre Fatiha’ya bir başkası ayırd edilemez, “ansitu” ifadesi de senin de ağızından herhangi bir kelimeyi tekrarlamana manidir. Tekrarlamayacaksın kardeşim, kuran okuyor dinle. Hiç sesini çıkarma. Çünkü bu durumda senin vazifen dinlemek, onun vazifesi okumak. Her ikiniz aslında kıraatte bulunmuş oluyorsunuz. Kıtaat bir şeyin cemi değil mi? Sen onu dinleyerek zihninde cem ediyorsun, öbürkü de kelimeleri ağızında cem ederek sana bildiriyor.

“Vezkur rabbeke fi nefsik” bak o zaman “festemiu” dan müfrede geçti. Herkes teker teker. “İçinden Rabbini zikret”. Gene kuran okumaktır. Çünkü “inne nahnu enzelna zikra” dediğine göre zikir kurandır işte.

Enes Hoca: “Guduvven asail” karinesiyle namazı kılarken

Abdulaziz Bayındır: Tabi. “Tadarruan ve hifeten” yani yalvararak ve korkuyla. “Ve dunel cehri: ve sessiz”, cehrin altında. Yani tamamen sessiz değil aslında. Yani kulağın duyacak kadar diyorlar ya. Şimdi ona cehri denmeyecek şekilde. Yani sana duyurmuyorum, kendime duyuruyorum. Kendi nefsime duyuruyorum.

Katılımcı: Dilini oynatacak şekilde

Abdulaziz Bayındır: Dilini oynatıyorsun, kendi içinde, kendi kulağına duyuruyorsun. Etrafa duyurmak diye bir derdin yok yani. Bu ister namazda olsun ister dışında olsun. Ne zaman böyle yapacaksınız? “Bil guduvvi vel asal: sabah akşam”. Gündüz kuran okurken, gündüz namaz kılarken. O zaman herkes teker teker. O zaman buradan Ahmed b. Hambel’in tespit ettiği şekil ayetten tam olarak çıkıyor. Zaten diğerlerinin her birine muhalif rivayetler var. Kuranı kerimle de birleştirdiğiniz zaman o sahih rivayetler kuran ile tamı tamına örtüşüyor.

Yahya Şenol: “Gudivvi ve asal” ne oluyor?

Abdulaziz Bayındır: Sabah-akşam, gündüz yani. Gündüz kılınan demek.

Yahya Şenol: Sabah akşam, gündüz mü?

Abdulaziz Bayındır: Akşam derken türkçedeki akşam üstünü kastediyoruz. Yani güneşin batmasından sonraki kısım değil. Akşam olmadan önce. Akşam üstü.

Yahya Şenol: İkindi demek lazım.

Abdulaziz Bayındır: Tamam senin dediğin şekilde anlaşılır sabah akşam deyince. Yani illa da lugatın şöylesinden böylesiden ama türkçede sabah akşam derken kimse geceyi anlamaz yani, güneşin battıktan sonrasını anlamaz. Millet öyle anlayabilir. Yani gündüzün kılınan namazlar. Çünkü o göge ile ilgili neydi o ayet? “Ve lillahi yescudu men fis semavati vel ardı tav’han ve kerhen ve zilaluhum vel guduvvi vel asal”. Rad 15 evet.

Mehmet Hoca: “Guduvven” zaten güneş batmadan önceki zamanmış.

Abdulaziz Bayındır: Yani gündüzün güneşin doğuşuyla batışı arasındaki namazlarda sesiz. Yani o aradaki kıraat sessiz olacak. Kendi kendine, cehri olmayacak yani. Ve herkes okuyacak. “Vezkur” dediği için. Her bir ferde emir veriliyor. Herkes kendi başına okuyacak. Böylece problem bitmiş oldu herhalde yani. Bir şey kalmadı. Peygamberimiz niye gündüz namazlarında sesiz okudu?

“Bil guduvvi vel asal” karinesiyle buradaki okuma namazdaki kraat olduğu ortaya çıkıyor.

Abdulaziz Bayındır: İşte şey yapılıyor, yani hakikaten Peygamber efendimizi bir türlü tanıyamamışız. Bundan dolayı çok ciddi sıkıntılar doğuyor. İnsanlar ayet ile ilinti kuramıyorlar, bilhassa namaz meselelerinde. Efendim Peygambet efendimiz ikinci bir şari olarak devreye giriyor. Sanki hiç kurandan bir şey anlamamış da doğrudan doğruya, peki o zaman bu nereden? Bu nereden? Bu defa ikinci vahiy geliyor kuranın dışında.

Katılımcı: Sünnet bile: öğretildiği söyleniyor.

Abdulaziz Bayındır: Öyle tabi canım. Üçüncü adımda da “es sünne kadiyetun alel kitap” geliyor ve iş bitiriliyor. Son sözü sünnet söyler diyor, kuran söylemez diyor. Halbuki bakın böyle kuran, hadi son sözü sünnet söyler diyelim. Şu anda bir sürü hadis okuduk, hangi hadise söyleteceğiz son sözü? Ama bak ayetler bitirdi ihtilafı. “El kitabu kadiin ales sünnet” “el kitabu kadiin alel kulli şey” diyeceksin “iza kurel kitabu fahas”.

Katılımcı: Şöyle bir şey de söylenebilir. İcma da devreye girebilir. Şimdi sünnette de kuranda da bulamadık ya, icma olayı var. İcma da işte onun dışına çıkmak da haram. Bu nasıl işin içinden çıkılır bilmiyorum.

Abdulaziz Bayındır: İcma ile ilgili bizim Enes Hoca’nın çok güzel bir sözü var. Diyor ki; kardeşim tamam bak ehlş kitap Antakya’da toplaştık diyor, şunlar şunlar katıldı. Efendim İznik’te  toplaştık şunlar katıldı. Efes’te toplaştık, Kadıköy’de toplaştık şunlar katıldı. Peki diyor bizimkiler nerede toplaştılar da bu icmayı yaptılar?

Katılımcı: Bu konuda nerede icma? Bu konuda icma nerede hani?

Enes Hoca: Kim yaptı, nerede yapıldı?

Abdulaziz Bayındır: Ve hangi konuları görüşüldü?

Enes Hoca: İcmanın ne olduğu konusunda bir icma yok.

Katılımcı: İcmayı tarif ederken şöyle işte: o zamanda bulunan müçtehitler. Allahallah, diyorsunu ki o zamanlarda onlar..

Abdulaziz Bayındır: Kayıtları nerede tutuluyor?

Katılımcı: Nasıl haberleştiler? Nasıl bir icmaya varıldı o da belli değil.

Mehmet Hoca: El Cezire kanalı o zaman yoktu.

Yahya Şenol: Ses çıkmadığı için o da hükmen kabul etmiş sayıyor. Semerkand’dan Cezayir’e bakıyorlar, bir günde haber gelmiyorsa tamam icma sağlandı.

Abdulaziz Bayındır: Sonra zaten icmanın delili yok. Delilsiz delil bu.

Katılımcı: Zaten delil olmadığı için icma ediliyor ya.

Abdulaziz Bayındır: Yok yok icmanın delili yok. Yani icmanın delil olmasının delili yok. Kıyas da öyle. Yok uymuyor. Bak delil olarak getirdikleri ayet neydi? Ayeti kerime canım. “Ve men yuşakıkır rasule min badi ma tebeyyene lehul huda ve yetebbi gayra sebilil”(NİSA 115) bu zaten kafir. Gerçek ortaya çıktıktan sonra Peygamber’den ayrı düşen mümin olmayanların yoluna giren” kimdir? Giren mümin olmayanların yoluna giren. Kim olur.

Enes Hoca: “Sebilil mumin” deki “sebil” icma anlamındadır.

Abdulaziz Bayındır: Ama ayeti bu defa bölüyor, yukarısını bölüyor, aşağısını bölüyor, “gayra sebilil mu’minin” cümlesini bir kalıp olarak alıyor oraya icma anlamı..

Katılımcı: İmam Zemahşe bunu delil olarak göstermiş.

Abdulaziz Bayındır: Tamam da nasıl bir müfessir bunu nasıl yapabilir yani.

Yahya Şenol: Ayetin devamı da “en yuşreke bihi”

Abdulaziz Bayındır: “innallahe la yagfiru en yuşreke bihi”(NİSA 116) geliyor ondan sonra. Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz.

Enes Hoca: “Sebilil müminin” de sebilil müşrikin veya kafirin” oluyor değil mi?

Abdulaziz Bayındır: Tabi.

Katılımcı: Getirdiği delilin alakası yok.

Abdulaziz Bayındır: Zaten o “la yeştemiu ummeti alel delaleh” de öyle bir olay da yok yani. Onlarda son derece zayıf olan rivayetlerdir.

Mehmet Hoca: Akşam şey yaparken dikkatimi çekti. Şimdi bu çokluk doğru üzerinde olma ehli sunnet vel cemmaat. Kuranı kerimin bir çok ayetlerinde “ve la kin nasi eksenurun nasi ya’lemun” “ve lakin nasi eksenurun nasi mu’minun” buna ne diyeceğiz?

Abdulaziz Bayındır: “Ve ma ekserun nasi ve lev haraste bil mu’minin”(YUSUF 103).

Katılımcı: Orada çokluk şeyden bahsediyor: insanlar amme onlar anlamaz ama çokluk müçtehidlerin çokluğu.

Abdulaziz Bayındır: Tamam da kimin miçtehid olduğunu kim belirleyecek.

Katılımcı: Kimin müçtehid olduğu belli değil ki. Bir de çoğunluk bizde dediğiniz zaman: o zaman Hz.Nuh’un inananları kafir olması lazım, diğerleri, çokluk oradaydı çünkü.

Mehmet Hoca: Ehli sünnet vel cemaat derken sizin o dediğiniz kalıbı burada ehli sünnet vel cemaatın içine dahil ediyor ya .Orada müçtehid falan değil yani.

Abdulaziz Bayındır: Orada oy çokluğuyla alınıyor.

Mehmet Hoca: Diyorladı ya ayak takımı dedikleri kesim o yani çokluğu oluşturan onlardır yani.

Abdurrahman Yazıcı: Şey diyorlar Hocam “kezalike ümmeten vasat” ayetini delil olarak

Abdulaziz Bayındır: İcmaya delil olarak mı? İşte bu muflislerin şeyi..

Katılımcı: Mesela şöyle bir ayet var müminlerin güzel gördüğü şey AllahuTeala katında da güzeldir. Şimdi bunu da kendine delil gösteriyor.

Abdulaziz Bayındır: Öyle bir hadis var. “Maare müslümane hasene”. Bunların hiç birisi delil olmaz. Çünkü AllahTeala diyor ki:”yevme ekmeltu lekum dinekum”(MAİDE 3) artık kemale erdirdim. Kemalden sonraki her hareket fesattır o artık. Yani dağın zirvesine çıktınız. Ondan sonraki her adımınız sizi aşağıya getirir. Daha çıkacak bir yer yok çünkü. Ama bizimkiler diyor ki; eksikleri icma ile tamamlarız diyor. E kemale eren bir dinin eksiği olur mu? Peki böylece bu günkü dersimizi de tamamlamış olduk. Ama burada şu da oldu yani. Secdede tespih çekileceği Araf’ın son ayetiyle, secde de ruku da ister istemez.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın