Oruç Keffareti -2

29 Ağustos 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

… (anlaşılmıyor) Annesi olmadığı halde annem demesi.

Ama o kadar da iftira değildir yani yabancı birisine de anne diyebiliyorsun. O da iftira mı oluyor?

Oradaki anne başka, buradaki anne başka. Onlar aynı anne değil. Orada saygıdan diyorsun. Neyse bu meselede zihne takılan sorular varsa onun üzerine biraz duralım.

(Nehar aklıma takılıyor.)

Nehar yok. Nehar sadece Sait bin El Müsüyeb’in ifadesinde değil mi Yahya? Sadece onun ifadesinde geçti.

(Enes Saim’den, Buhari’den.)

Enes Saim’den anlayabilirsin. Dur Enes Saim hadislerini okuyalım. O rivayetleri okuyalım bakalım tutuyor mu tutmuyor mu?

(Ay ışığı ifadesi geçiyor.)

Ay ışığı, gece tabi, tabi. Önce Buhari hadisi, diyor ki… Bu Buhari’de geçen Enes Saim rivayetini okuyorum. Diyor ki biz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin önünde oturuyorduk diyor ravi. Başkası anlatıyor. Bir adam geldi dedi ki ya Resulallah mahvoldum. Neyin var dedi. Oruçlu iken eşimle ilişkiye girdim dedi. Bir kere şunu bir şey yapın arkadaşlar. Peygamberimizin etrafında onlarca insan var. Birisi gelip bir soru soruyor. O soru soranın ne dediğini hepsi tam olarak anlayabilir mi? Böyle bir imkan var mı? Bu mümkün değil yani. Zihni başka bir tarafta olur, tam duymamış olur. Ne dedin diye soramaz Peygamberimize saygısından dolayı. Anlayacak olan peygamberdir. Dolayısıyla bu ikinci şahsın ifadesi. Öbürleri bizzat olay başından geçenin ifadesi. Bunu söyleyen adam tanımıyor onu. Ben orada böyle ha demek oruçluymuş falan, kendi zihninden katmış olabilir. Bu da son derece normaldir. Ama o adam kendisiyle ilgili anlattığı zaman böyle anlatmıyor.

(Hepsi tek bir olay olabilir mi?)

Hepsi tek bir olay tabi. Peygamberimiz azat edecek kölen falan var mı dedi. Hayır dedi. Peki 60 gün peş peşe oruç tutabilir misin dedi. Hayır dedi. 60 tane fakiri doyurabilir misin? Hayır dedi. Biraz bekledi aramızda. İşte bir arak yani bu 15 sa’lık bir şey diyorlar ona. İstersen oradan bak arak nedir?

(15 sa diyor.)

15 sa olduğu zaman 60 kişiye yetmesi mümkün değil. Bak bu şeye uymuyor yani hiçbir şekilde uymuyor sisteme. Bir hurma geldi. Dedi ki soran nerede? Halbuki öbüründe Peygamberimiz gönderiyor onu, git şeye. Tam 60 sa’lık. 20 sa da olsa 60 kişiye olmaz. Her birine bir sa verilmesi lazım. Peygamber efendimizin miskin taamıyla ilgili olarak, fitre ile ilgili söylediğinde temr, bir sa’dır. Bir gün geçinecek adam onunla.

(1 sa, 6 avuç)

Kardeşim anlaşılmayacak bir şey var mı? Sen bir hadis bul bana de ki Peygamber efendimiz fitreyi bir sa’nın altında söylemiştir de anlarım. O fitre de işte taam-ı miskindir. Bu ayette geçen de odur işte. Üç beş tane hurma bulamaz mı? Tabi acından ölen bir insan yarım hurma da bulsa bayram eder, o başka bir olay. Burada 60 tane miskini doyuracaksın diye ayette var. şimdi bak bir arak hurma… Tutmuyor görüyor musunuz, hiçbir şeyi tutmuyor.

Ondan sonra nerede soru soran. Al bunu diyor tasadduk et. Adam diyor ki benden daha fakirine mi ya Resulallah? Vallahi bu lavlar arasında yani bu yanardağ artıkları arasında benden daha fakir bir aile yok diyor. Peygamberimiz gülüyor, o zaman ailene ver diyor.

Hani ne oldu? Götür ailene ver. Ne oldu, hani kefaret. Kefaret bir ibadettir.

(Öyle olduğunu kabul etsek bile bu, oruç kefaretine delil olmaz.)

Delil olmuyor. Hayır karısına bir şey yok, kendisine ayrıca orucunu kaza et diyen yok. Peygamberimiz ayete dayanarak hüküm vermesi lazım çünkü kitap ve hikmet indirdik sana diyor. Bir tek yerde geçiyormuş Enes Saim’in. O kadar çok rivayet var, bir tek rivayette geçiyormuş.

(Hocam Müslim’den okuyayım mı birkaç tane? Birinci hadisinde orada bir şey yok. İkincide aynı şekilde ama üçte. -Arapçasından çevirmeden okuyor.-)

İşte orada eftara kelimesi var. Ama o rivayetlerin hiçbirisini Kuran-ı Kerim’le bağdaştırma imkanınız yok.

(Ondan bir sonraki şeyde de yine eftara kelimesi geçiyor. Sonra açıkça nehar kelimesi geçen bir hadis var. Orada diyor ki… -Arapçasından çevirmeden okuyor.-)

Ramazan gündüzün eşimle ilişkiye girdim diyen sadece o rivayet. Onu bir yavaş yavaş oku, manasını verelim. Müslim’de geçiyor değil mi? Şimdi bu Ayşe validemiz. Bu daha iyi duyabilir. Çünkü evine gelmiştir, olayı tam olarak dinleyebilir. Evet, bir adam geldi Peygamberimize, yandım ya Resulallah dedi. Niye yandın diyor. Ramazan günü gündüzün eşimle ilişkiye girdim. Sadaka ver, sadaka ver diyor. Hiçbir şeyim yok diyor adam. Otur diyor Peygamberimiz. İki tane arak yani 2 sepet geldi, içinde yiyecek vardı. Peygamberimiz al da götür bunu, tasadduk et dedi ona. Bak bu hadis sahih olur. Şimdi bu kişi başka bir kişidir.

(Bir söz söylecek ve bu hadisin sahih olmadığı ortaya çıkacak. Ama şimdi söylediğini bu hadisin dibine koymuyor. Bir hadis sonraya.)

Hadisin başında bu yok, neharen de yoktu.

(Tasaddak tasaddak diyor.)

E ne oldu peki? Ama bak bu hadis sahih olabilir. Niye sahih olabilir? Bir adam ve Kuran-ı Kerim’e son derece uygun düşer. Gerçekten ramazan günü eşiyle ilişkiye girmiştir. Ve orucu bozulmuştur. Bu orucu kazası da yoksa ne yapabilir? Tasaddak demiş. Tövbe kabilinden sadaka ver.

(O zaman verilen kefaret de zıhar kefareti oluyor, ne kadar gündüzün olsa da,)

O zıhar kefareti değil bu. Zıharla alakası yok. Bu adam hiç zıhar filan yapmamış, hakkaten ramazan günü eşiyle ilişkiye girmiş. Sadaka ver yani iyilikler kötülükleri giderir var ya, onun için sadaka ver demiş Peygamberimiz. Bu olur.

Sahih olan … rivayeti var. O da yine Hz. Ayşe’den geliyor. Bak şimdi yine Ayşe validemizin olanı dinleme şansı diğer sahabeden daha fazla. Yandım ya Resulallah demiş. Durumun ne diye soruyor Peygamberimiz. Eşimle ilişkiye girdim. Peygamberimiz sadaka ver demiş. Bir şeyim yok demiş. Gücüm de yetmez. Otur demiş. Bir adam geldi, eşeği sürüyor, üzerinde yiyecek var. Peygamberimize yiyecek getirmiş orada. Az önce yanan vardı nerede o diye soruyor Peygamberimiz. Adam kalktı. Al da bunu tasadduk et diyor. Bak gördün mü bu olur. Bizden başkasına mı diyor adam. Vallahi biz açız demiş, hiçbir şeyimiz yok. Yiyin diyebilir. Çünkü Allahü Teâlâ hiç kimseye… Tamam bu gayet normal, bu olur.

(Demek ki iki olayı ayrı kabul etsek bile doğrusu bu da olabilir.)

Olur, onda problem yok. Bak orada 60 fakir, 2 ay ceza falan yok. Yani çünkü ne yapabilir bu adam?  Orucunu bozmuş. Tövbe ettiği de belli. Yandım diyor. Tövbe etmeyen adam yandım der mi? Ne yapacak? Kötülükler iyilikleri giderir ayeti kerimesi gereği sadaka ver. Yok. O zaman… Miktar falan yok, sadaka ver diyor.

(Hocam, o zaman Buhari hadisinde tasadduk olarak tamamını değerlendirmek mümkündür.)

Değerlendirmek mümkün değil çünkü 2 ay oruç, bilmem ne, o zıharı anlatıyor. Zıharı anlatıyor sonunda çuvallıyor. Halbuki zıharı anlatıyorsan sonuna kadar anlatman lazım. Çünkü Allah tilke hududullah diyor. Sen o zıharın üçüncü sınırında git de ailene ver diyemezsin ki. Onu tamamlaman lazım.

(Farklı bir şey ortaya çıktı şimdi.)

Bu olay tamam işte, bu olur.

(Gündüz bozana o zaman sadaka ver.)

Tabi, gayet güzel. Kardeşim hadis kitaplarına aslında bütün meseleler var da yanlış şeylerle doğruların üstü örtülüyor, önünüze bir duvar örüyorlar, arkasına bakmak aklınıza bile gelmiyor. İşte burada bu hadisler doğrudur. Bir de Ayşe validemiz rivayet ediyor.

(Bir de şey diyeceğiz mi? Burada yine sadece ilişkiye bu ceza veriliyor. Bilerek yiyip içene?)

O da aynı olur. Fark etmez ki. Aynı, ne fark eder. İşte yeme içmeyle cinsel ilişkinin ne farkı olur?

(Ramazandan sonra sayıyı tamamlamak için kaza etmesi gerekmez mi?)

Hayır, niye kaza? Sadece iki gruba kaza var. Hasta ve yolcu, onun dışındakilerine kaza yok.

(Bozduğu orucu hiçbir  zaman telafi edemez.)

Hadiste diyor hiçbir zaman telafi edemez ama iyilikler kötülükleri giderir… Adam zaten tövbe etmiş Enes Hoca. Yandım diyor. Peygambere geliyor. Tövbe ederek gelmiş zaten. Belli, yandım diyen adam.

(Şimdi orada hadisteki hiçbir şekilde onun tekrar hayrını alamaz. Hayır anlamında olabilir yani sonra sayısını tamamlasın…)

Hayır, o oruçtan alacağı sevap gitti o. Sen kefaret dediğin zaman orucun sevabını tamamen alıyorsun demektir. Çünkü orayı, o çukuru tamamen kapatıyor o. Kefaret o demektir. Sıfırlanıyor. Hadiste diyor ki bütün ömrünü oruçlu geçirse bu çukur kapanmaz diyor. Peki bu hadis ne diyor?  Tamam adamın tövbe ettiği belli. Yoksa yandım der mi Peygamberimize? Peygamberimiz de sadaka ver diyor. Sadaka gayet güzel bir şeydir. Sadaka belayı defeder, sadaka kefaret olur falan diye. Ama şu kadar ver demiyor bakın. Adam bulamayınca da tamam bunu götür ver diyor.

(Kazası olur dersek bir de kapı açılmış olur.)

Kazası olur diyelim de Allah ve resulü kabul ederse. Kabul etmiyorlar. Bak kefaret diyenlerin rivayet ettikleri hadislerde de gününe gün diye bir ifade yok. Onu kendi kafalarından koymuşlar.

(Bir de insanda şu da olabilir hocam. Yani oruç tutarsın, çok sıkışmıştır veya ne bileyim ondan sonra bozar, nasılsa bir kaza ederim sonra, ramazandan sonra bir daha kaza ederim. Hani nafile orucu kaza etme gibi bir mantık oluşur. O zaman da onun şeyi…)

(Geçen gün gelen soruyu ben hocama gösterdim. Adam 61 günü göze alarak işte ramazanda zina yaptığını söylüyor. Onu göze aldık ve yaptık diyor. 61 günü bile göze almış adam.)

Ama kazası olmadığı zaman göze alabileceği hiçbir şey yok. Çünkü bütün yılı, bütün ömrünü oruçlu geçirsen sen bunu kapatamazsın kardeşim. Zaten ayetten çıkan da o. Ama bakın nasıl oturdu görüyor musunuz bu son iki hadiste? Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda problemi Kuran-ı Kerim’den hallettiğimiz zaman mutlaka o konuda hadisler çıkıyor. O zaman da Allah’a şükür doğru anlamışız diyoruz.

(Meseleyi hani bilmeden hadis okuyunca da hadis anlaşılmıyor.)

Anlaşılmıyor evet. Konuyu Kuran’dan anlamazsan, kavramazsan hadisleri anlama şansın yok. Yerine oturtamıyorsun çünkü. Havada kalıyor. Kitapla sünneti birbirinden ayırmışlar, Müslümanları böyle perişan etmişler.

(Hocam, ben olayı şöyle anladım. Olay iki gibi de görülebiliyor, bir de görülebiliyor. Ebu Davut’taki olayın zıhar olduğu ortada.)

Yüzde yüz.

(Diğeri ise olayı yapan, başından geçen adam anlatıyor.)

Ebu Davut’ta olayı başından geçen adam anlatıyor. Kendi olayını anlatıyor. Onu en iyi o bilir.

(Şimdi Kuran’da da zıhar kefareti ile ilgili ayetler olduğundan bu ifadelerle o ifadeler birbirine tam tekabül ettiğinde biz diyoruz ki bu zıhardır. Diğerinde ise yani nehar olsun, ramazan olsun bu gündüz olmuş bir şeydir. Peygamberimizin taseddak demesi yaparsan iyi, sadaka vermiş olursun.)

Bak, aleyke sedakatin demiyor yani bu senin görevindir demiyor. Öbürü görev belirtiyor. Şunu yapman lazım, bunu yapman lazım. Sadaka ver diyor, tavsiye, tesaddak.

(Ama giden gitti.)

Giden gitti. Mesela biz şimdi konuşuyoruz. Herkes dikkatle dersi dinliyor. Herkes söyleneni aynen alabiliyor mu? O anda birisinin zihnine bir şey takılmış oluyor ya da şurada yeni gelen birisi dikkatinizi çekiyor kulak veremeyebiliyorsunuz. Peygamber efendimizin yanında duyduk diye ne kadar duydunuz?

(Bir de hadisler de var hani yanlış anlaşılmalar mesela. Hz. Ayşe’nin düzelttiği çok rivayetler var. Adam yanlış duymuş diyor. Bir de Peygamberimiz bir şey söylerken sonuna yetişmiş. Evet duyduğu doğru ama önünü bilmediği için…)

Bağlantısını kuramıyor. Mesela adamla bağlantı kuramıyor.

(Eşek göründü abdest bozuldu meselesi var ya aynen onun gibi.)

Ne?

(Eşek göründü, abdest bozuldu. Teyemmümle ilgili bir şey anlatırlar ya.)

Ha, eşeğin sırtında su var.

(Dolayısıyla eşek göründü teyemmüm abdesti bozuldu. Adam hoca anlatırken uyuyakalmış, tam kalktığında “Eşek anırdı abdest bozuldu.” kısmını duyuyor. Sırf orayı aktarıyor. Halbuki olayın öncesi var yani. eşek anırınca niye abdest bozulsun?)

Buna benzer olaylar bende de oluyor bazen. Hocam sen şöyle dedin diyorlar. Doğru, demişiz ama bağlantısı…

(Tamam orada su olduğunu falan adam bilecek ki bozulsun abdest.)

Dersi burada tamamlayalım. Şey çok güzel ortaya çıktı. Önce sen mutlaka sadece hadislerden olayı hallet. Yani 2 gün sadece hadis üzerine çalış. Ama her gün vardığın neticeyi bize de bildir ki bizim de zihnimiz, şurada toplaşalım yarım saat bize anlat her gün.

Ne diyor Enbiya Yıldırım?

(Geleneksel hadis yorumculuğu kitabında bu konuya da bir başlık açmış. Bir sahabenin ramazan ayında hanımıyla cima etmesi diye hadisi de vermiş. Mesela Sait bin Müseyye her iki rivayetin de aynı olduğunu söylemiş. Demiş ki Hz. Peygamber zamanında ramazanda hanımıyla cima eden kimse hani racun diye geçen şeyde …(anlaşılmıyor) Her iki rivayette geçen kimseler (anlaşılmıyor) her ikisine kefaret sıralaması Hz. Peygamber aynı şeyleri söylese onlar da güçlerinin yetmediğini belirtseler dahi bunlar iki olayın aynı kıssalar olmasını gerektirmez.)

Onları anladık da bu şahısların temel kayıpları Kuran sünnet ilişkisinde oluyor. Onu baştan bir kere bozmuşlar maalesef.

(İkinci rivayette geçen zıhar ve geceleyin cimaya rağmen iki olayın aynı olduğunu düşünüyorlarmış. Çünkü her iki rivayettede geçen cima hadisesi ramazanda olmakta, şahıslara söylenen kefaret aynı sıralamayı takip etmekte, her iki rivayetteki şahıs son derece fakir olduğunu söylemektedir. Burada ravilerin küçük bir kusurundan söz etmek ve oruçluyken hanımıyla cima ettim ifadesiyle hanımına zıhar yapar ancak bir gece onunla cima eder ifadesinin birinde hata olduğunu söylemek mümkün.)

Orada bitiyor. Netice yok.

(Hata var diyor.)

(Sistem zıharın şeysiyse demek ki zıhar doğruymuş, diğeri yanlışmış.)

İşte ayet dayanaklı tercih kavramı sahih hadisçilerde yoktur maalesef. Onun için problemin kaynağı da o.

İyi, fena olmadı değil mi? Yine bir şeyler ortaya çıktı.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın