Namazda Örtünme / 2-1

8 Ağustos 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Geçen haftaki derste avret yerlerinin örtülmesi konusu üzerinde durmuştuk. Şimdi de bu sev’e kelimesiyle ilgili bir takım şeyler ortaya koymuştuk değil mi? Yani sev’e Habil ve Kabil aradındaki ihtilaftan sonra, işte Kabil’in Habil’i öldürmesi üzerine karganın gelip toprağı eşmesi ve ona kardeşini nasıl gömeceğiyle ilgili ayette “sev’ete ahihi” geçiyor. “Kardeşinin sev’esi”. O da ceset manasında. Ama acaba sev’e her zaman ceset manasına mı? Onu hiç düşündük mü? Yani şimdi bizim gelenekte sev’e edep yerleri manasına kullanılır.

Katılımcı: Onlar gibi düşünmezsek her zaman aynı anlamı taşımıyor.

Hoca: Tamam işte, bunun kurani bir kaynağı var. Mesele o.

Katılımcı: Kuranda mesela o Habil ile Kabil şeyine baktığımızda kesinlikle ceset manadında

Hoca: Şüphesiz başka yerde var mı acaba? Sadece oraya bakarak neticeye varmak yanlış olur. Mesela şimdi Araf suresinin 20. Ayetini açın. 7. Sure 20. Ayet. “Fe vesvese lehumuş şeytanu: Şeytan Adem.ve Havva’ya vesvese verdi, fısıldadı”. “Fe vesvese lehumuş şeytanu li yubdiye lehuma ma vuriye anhuma min sev’atihima”. Şimdi buradaki sev’e kelimesinin size hatırlattığı bir şey var mı? Şeytan o ikisine vesvese verdi sev’elerinden kapalı olanı, demek ki açık olan da var. Kapalı olan taraflarını açsın diye. Ceset manasını verdim.

Katılımcı: Sev’elerinden örtülmüş olanı; sev’e bedendir, ondan örtülü olan yerler vardır o açığa çıkıyor.

Hoca: Bak bir daha ayeti okuyayım bakayım bir şey hissedebilecekmisiniz? Kelimelerin yapısına çok dikkat edin. “Fe vesvese lehumuş şeytanu: şeytan Adem ve Havva’ya vesvese verdi”. Niçin verdi? “li yubdiye lehuma: o ikisi için açsın diye”. “Ma vuriye anhuma: o ikisinden kapatılmış olan kısmını açsın”.”Min sev’atihima: ikisinin sev’elerinden”. Bu ikisinin sev’elarinden ikisine kapatılmış olan kısmı açsın diye böyle yaptı.

Katılımcı: Bu vesveseden yola çıkarak normal bedenin olmadığını mı

Hoca: Yok beden, ne anlıyorsunuz mesele o.

Katılımcı: Beden genel insanın vücudu, orada açılması istenen yer ma ile ifade edilmiştir. Nekiradır, çok az bir parça insanın vücudundan.

Hoca: Tamam. Başka bir şey var mı? Bak “Fe vesvese lehumuş şeytanu li yubdiye lehuma ma vuriye anhuma min sev’atihima”. Şimdi bu, tesniye mi bunların hepsi? Sev’enin de tesniye olması beklenmez mi? Min sev’eteyhima olması gerekmezmiydi?

Katılımcı: Avratı galiza anladığımız zaman öyle olması gerekir. Ama vücut anladığımız zaman ceset çoğul anlamada girebilir yani.

Hoca: Ceset manasına dersek çoğul mu olacak? Şimdi bak, o ikisinin cesedi dersek, o ikisini  vücudundan kapalı olan yerleri göstersin diye dediğimiz zaman o ikisinin vücudundan kapalı olan yerleri kendilerine kapatılmış olan yerleri göstersin diye mana vereceksek o zaman “ma vuriye anhuma min sev’eteyhima olması gerekmez mi?

Katılımcı: Sev’ete olduğu zaman o avret yerine gider. Vücudu şey yapmaz. Duymadım öyle bir şey olduğunu. Bedeneyhima diye bir ibare duymadım. Bedeneyhima gelmez.

Katılımcı: Sev’eteyhima kelimesi gelir de burada sev’etey olduğu zaman burada iki avrettir. Belli olur.

Hoca: Tamam, sev’etihima da olabilir sev’eteyhima da olabilir ama sev’atihima? Niye sev’atihima denmiş? Neden çoğul belirtilmiş burada?

Haşim: Bir şey diyeceğim belki

Hoca: De, hadi de

Haşim: Üç hafta önce bu soruyu ben sormuştum, bana güldüler

Hoca: Demek gülmezmişiz.

Haşim: Neden çoğul geldiğini, sev’eteyn. Zaten normal anlamda avratı galiza anlamını veriyorlar. Bu durumda bütün fıkıh kitaplarında sev’eteyn diye geçiyor. Burada tek çoğul geçiyor; sev’atihima.

Katılımcı: Bir de çoğul gelmesi de iki avrat değil insanın vücuduna hepsi kastediliyor çıkıyor. Bizi de destekliyor yani.

Katılımcı: Mehmet Hoca’nın söylediğinin tam tersi bir şey söyleyeyim

Hoca: Söyle

Mehmet Hoca: Allah Allah

Katılımcı: Ma’ya nekira dedi ya. Bende diyorum nekira çokluk

Mehmet Hoca: Siyakına göre

Aynı katılımcı: Sev’atihima ise o çokluğu ifade ediyor.

Mehmet Hoca: Bu “ma hatakum seeltekum” daki ma çoğuldur. Ama burada cümlenin siyakına göre çok basit olur

Hoca: Neyse asıl konu o “ma” değil. O ma’ya daha sonra geliriz. ” Min sev’atihima”. O ikisinin sev’elerinden değil mi? O ikisinin her birinde birden fazla sev’e olması gerekmiyor mu?

Mehmet Hoca: Yani el bir parça, işte karnıdır, sırtıdır

Hoca: O zaman buradaki sev’e eğer vücut manasına gelseydi bu ayetteki sev’e vücut manasına gelseydi sev’atihima ifadesi yanlış olmazmıydı?

Haşim: Şöyle bir ifade yok mu Hocam: ibdanihim deniyor bedenin çoğuludur, o zaman çok bedenler mi oluyor bir insanda.

Hoca: Ebdanihim dersen ebdanihi mi deniyor.

Haşim: Ebdanihim deniyor.

Hoca: “Him” olur bir problem yok. “Ebdanihim’e” “ebdanihima” dermisin? Mesele o. “Ebdanihima” olurmu? Bu işte “ebdanihima” denmiyorsa “sev’atihima” nasıl deniyor? Anlaşıldı mı soru? İkisinin sev’eleri. Yani ikisinin iki sev’esi dense, biri birinin, biri birini olur. “Sev’eteyhima”. Yada “sev’etihima” dense yine ikisinin birer tane bedeni olur. Ama sev’at dediğiniz zaman ikiden fazla olması lazım. En az dört tane olmalı. Üç tane olmaz, çünkü iki kişi var burada. Dört tane sev’e olması lazım. İki kişi de dört tane sev’e, en az öyle olur yani. Daha fazlası olur. İki kişi de dört tane sev’e. Sev’e ye vücut dersen

Haşim: Kolları ve ayakları mı olur

Hoca: O zaman olmuyor burada sev’e ye vücut. Vücudun bir parçası oluyor. Anladınız mı şimdi?

Katılımcı: O zaman mim beyaniye olur.

Hoca: Sev’e kelimesi beden manasına geliyor. Bir kere onda şüphe yok. O Habil Kabil olayını anlatan Adem(as)’ın iki oğlu olayını anlatan ayette bu var. Tamam. Ama şimdi burada Adem ve Havva’nın sev’eleri. Türkçe açısından anlaşılmaz. Türkçede ikiye de çoğul kullanılıyor, ama burada cemii olduğu için en az üç olur. İki kişinin ortaklaşa üçü olmaz, iki kişi olduğu zaman en az dört olması lazım.

Katılımcı: Altı olması gerekmez mi?

Hoca: farketmez dört ve yukarısı.

Aynı katılımcı: İki kere üçün altısı.

Hoca: İki kişinin yok yok, o iki kişinin herbirisinin üç olması gerekmiyor. Sizin elmalarınız dediğimiz zaman iki kişiye üçtane elma olursa da elmalarınız denir yani.

Katılımcı: Şimdi bazıları iki hece mi diyebilir

Hoca: Şimdi iki hece mi diyen olabilir ama işin esası o değil yani. O istinai bir durum

Mehmet Hoca: (13:23-13:25 anlaşılmadı).

Hoca: İstisnai bir durum o esas değil. Şimdi burada anlatılmak istenen anlaşıldı mı arkadaşlar. Yani sev’e kelimesi beden manasına geldiği gibi o zaman gelenekte olan ön ve arka anlamına da gelebilir. O zaman bu ayetten şu anlaşılıyor ki demek ki Adem ile Havva’nın birbirlerine edep yerleri kapalıydı. Çünkü “ma vuriye anhuma” dediğine göre birinin diğerine hatta kendi nefsine bile kapalı olabilir yani.

Katılımcı: Araf 21’de zaten aynı şey geçiyor hocam.

Hoca: “Yuvari sev’atikum”. Şimdi “yuvari sev’atikum” dan o “ebdanikum” de olduğu gibi oradaki “küm” olduğu için oradan “sev’e” beden manasına anlaşılabilir, o a hiç bir mani yok.

Aynı kayılımcı: “Vuriye sev’tihima”

Hoca: Onu diyordun “vuriye sev’atihima” sev’elerini göstersin diye. Öyleyse bu ayette ve Araf 27’de “sev’e” kelimesi beden manasına değil. “Ya beni ademe la yeftinennekumuş şeytanu kema ahrece ebeveykum minel cennet”. Evet bu şunu da ortaya koyuyor, bak; geçen hafta bir taksimat yapmıştık ya hatırlıyorsunuz. Ama isimlendirmemiştik. Karı kocanın birbiriyle görebilecekleri yerler “sev’e” nin altı da dahil tüm vücut. O zaman köle ve cariyelerin görebilecekleri yerler “sev’e” nin dışındaki yerler olmuş olur. “Sev’eteyn” in dışındaki yerler olmuş olur. Bu ayeti kerimenin delaletiyle. Sonra bir de “avre” kelimesi var. “Avre” bir dağdaki gedik anlamına geliyor. Orada bir, ufukta bir gedik açtı, yada kaledeki gedik. Oradan düşman hücum edip içeri girebilir. Onun için oraları hep kapatırlar. “İnne buyutena avreh” ayeti kerimesinde de olduğu gibi. İşte, evlerimiz açık diye izin istiyorlar Hz.Peygamber’den(sav). O da iki şey arasında açıklık. Yani “avreh” kelimesiyle “ferc” kelimesinin manası aynı. Dolsyısıyla ferc: diz kapağıyla göbek arası olduğu gibi avrev kelimesi de diz kapağı ile göbek arası olmuş oluyor. Zaten biz bunu Nur suresinin 58.ayetinden de geçen hafta anlamıştık ama isimendirmemiştik değil mi? Yani o sev’e kelimesiyle ilgili bu noktaya varmadığımız için isimlendirmemiştik. O zaman demek ki hizmetçilerin göremeyeceği sev’eteyndir. Peygamber(sav)’den rivayat edilen bir hadis var. Bir köle içeri giriyor Fatma validemiz başını örtse ayakları açılıyor, ayaklarını örtse başı açılıyor. Peygamberimiz diyor ki telaşa düşme birisi kölen birisi baban diyor. Çünkü onlara karşı örtünmede bir rahatlık var ya. Şimdi, işte Peygamber efendimizin bu hadislerinin kaynağının ne olduğu böylece ortaya çıkmış oluyor. Bizim bu çalışmada yaptığımız da o. Hadisleri ana kaynaklarıyla birlikte anlama faaliyeti aynı zamanda. Ve aynı zamanda da bir hikmet çalışması olmuş oluyor. Yani hikmet Peygamberimizin çıkardığı hükümlerin doğruluğunu test etme çalışması olmuş oluyor.

Şimdi burada bugün bir farklı durum olarak, burada anlaşılmayan bir taraf var mı?

Katılımcı: Karı kocanın görebileceği avrat var

Hoca: Karı kocanın birbirinin göremeyeceği hiç bir yer olmadığını Nur suresi 58-59’dan anladık

Aynı katılımcı: Hz. Adem ile ilgili de bu yasak varken şunu diyebilirmiyiz: bunların evlilik tarihiyle ilgili bilgi çıkarabilirmiyiz. Cennetten kovulduktan sonra evlenmişler şeklinde.

Hoca: Tahmin edersin, tutar yada tutmaz. Bu olaydan sonra bahçeden çıktıktan sonra evlendiler falan..şimdi şöyle bir şey var. Bunlar bir takım hisler ama bu hisler ayetlerle yavaş yavaş desteklenince bir müddet sonra ilim haline geliyor. Onun için burada anlatmamızda bana göre büyük fayda var. Çünkü yarın siz de bir yerlerde bilgi kırıntısına rastlarsınız birleşince bir şey olur. Bana öyle geliyor ki bu AliRıza Hoca’nın çalışmalarından da tabi etkilenerek bunu söylüyorum. Bir de yer itibariyle de çon uygun gözüküyor. Adem(as)’ın cenneti Arafat gibi gözüküyor. Ben hadis kitaplarında görmedim ama işte Arafat yemyeşildi. Tekrar yeşerinceye kadar kıyamet kopmaz diye bir hadis söylerler de ben görmedim. Görmedim ben, öyle anlatırlar. Ama yer itibariyle çok uygun gözüküyor. Şimdi, oradan inin dendiğinde Arafat yüksekçe bir yerde. Mesela Arafat’tan Müzdelife’ye inilir. Müzdelife’nin müzdelife: izdilaf zaten. Birleşme manasına geliyor. Müzdelife’nin bir de Cem diye anlamı var. Müzdelifeye araplar cem’a diyorlar. Sebebinin de Adem ile Havva’nın arafattan çıktıktan sonra orada gerdeğe girdikleri ifade ediliyor. Ki son derece uygun. Şimdi, oradan aşağı indikten sonra Mina’da Adem ile Havca’nın şeytanı taşladıkları söyleniyor. Bu da son derece uygun geliyor. Çünkü.”Fe inneke racim” diyor AllahTeala. Değil mi şeytana. “Fuhruc min ha fe inneke racim”. Hangi ayetteydi o. Bu ayette değil de başka bir yerde. “Fe inneke recim ” değil mi? Hicr suresi 34. “Kale fuhruc min ha”. AllahTeala dedi ki sen çık o bahçeden sen raciimsin. Yani taşlanmışsın. Zinadan dolayı recm cezası deniyor. Şimdi racim

Katılımcı: Sad suresinde de var aynısı

Hoca: Şimdi AllahTeala raciim dediğine göre bunu kim taşlayacak şeytanı? İlk önce Adem ile Havva taşlaması lazım mantık olarak değil mi? Dolayısıyla o Müzdelifeden aşağıya doğru inince Mina’da bunlar çok büyük bir ihtimalle şeytanı taşladılar. Şimdi biz de her defasında kuranı kerimde de AllahTeala “fe iza kare’tel kur’ane festeız billahi mineş şeytanir racim” demiyor mu? Kuran okuduğun zaman şeytandan, Ahzab suresindemiydi? Allah’a sığın. Nahl de mi? Peki o taşlanmış olan şeytandan Allah’a sığın diyor. Nahl 98, tamam. Kuran okuduğun zaman taşlanmış olan şeytandan Allah’a. Biz şimdi euzubillahimineş şeytanir racim diyoruz ya, hacca gidenler bu şeytanı recmedenler arasına giriyorlar. Yine Adem(as)’ın yaptığı gibi. Arafat’tan iniyor, Mina ve Müzdelife’de bir süre bekliyorlar. Sonra iniyorlar aşağıya ve şeytanı taşlıyorlar. Sonra Mekke’ye iniliyor. Şimdi Mekke’ye kuranı kerim ümmül kur’a demiyor mu? Ana kent. Bütün kainatın ana kenti. Ve Suud televizyonunda dinlemiştim, Suudi Arabistan biraz maddi imkanları genişleyince bir çon ilim adamlarına görev vermiş. Dünya’nın her tarafına gidip kıble tespiti yapmaları için. Onlar gitmişler oralara. Kıble tespiti yaparken tabi bunlar astronomi de uzman olan insanlar. Yön tayininde, haritada, kadstroda falan uzman kişiler. Bunlar yaptıkları tespitte kara parçalarının merkezinin Mekke olduğunu görmüşler. Ümmül kura da bu işi pekiştiriyor. Şimdi burada “inne evvele beytin vudia lin nasilellezi  bi bekkete mubareken ve huden lil alemin”(ALİ İMRAN 96). “Lil alemin” yani, o da çok önemli. İlk beyt, yani insanlar için kurulan ilk beyt elbetteki Mekke’deki dir diyor. İlk beyti kim kuracak? İlk insan kuracak. O ilk insan da ev yapmasını bilmiyordu denmez, çünkü ona Allah herşeyi öğretmişti. Allah’ın ona öğretmediği hiç bir şey yoktu. Zaten İbrahim(as) kabeyi ilk kuran değil ki. Ne diyor; “ve iz yerfeu ibrahimul kavaiden minel beyt: O beytin temellerini yükseltiyordu(BAKARA 127)”. Yeni yapana bu ifade kullanılırmı? Orada var olan kaideleri, temelleri. Zaten hadislerde de Cebrail yerini gösterdi derler. İbrahim(as) açtı, temelleri buldu ve yükseltti. O hadis bu ayeti kerimeye tıpatıp uyuyor. Onu yükseltti. Sonra İbrahim(as) ne dedi C.Hakka? “Erina menasikena; bizim menasikimizi göster ya Rabbi”(BAKARA 128) dedi. Yani nerede ibadetler yapacağız dedi. Çünkü Nuh(as) zamanında meydana gelen tufanla her şey kaybolmuş kimse de bilmiyor. Ve onu gösteriyor AllahTeala. Onların her birisinde İbrahim(as) dua yapıyor. Bize de ne diyor C.Hakk; “vettehizu min makamu İbrahime musalla: ibrahim nerede durmuş dua etmişse siz de orayı dua yeri edinin” (BAKARA 125) diyor. İşte İbrahim’in durduğu yerler Adem(as)’ın durduğu yerlerdir. Şimdi bütün bunları birleştirdiğiniz zaman, yani burada da sizin zihninizde soru işareti olsun. Belki bir çok ayetlerde daha bulursunuz birleşir ve bir bütün meydana gelebilir diye bunu da bu araya sokuşturmuş olduk.

Evet şimdi namazda örtü, bugünkü dersimiz o idi değil mi? Bu konuda kim ne yapacaktı?

Haşim: Ben Şafi fıkhına baktım hocam.

Hoca: Sen Şafi fıkhına baktın. Şimdi hepsinin de temel aldığı ayet “ya beni ademe huzu zinetekum inde kulli mescid” Araf 31. ayet değil mi? Şimdi sen devam et bakalım.

Haşim: Onu esas alıyorlar. Devamında da “ve siyabeke fe tahhir”(MÜDDESSİR 4) elbiselerin temiz olması gerektiğini söylerler. Şimdi önümde İmam Şafi’nin El Üm kitabı var. En başta ona bakalım cariye-hür ayrımı yapmış mı yapmamış mı? Bundan gelen rivayetler cariye ile hür ayrımı yaptığıyla ilgilidir. Ama temel kaynağına baktığımızda öyle bir ayrımı göremiyoruz. Gene arapçasından okuyayım: ve alel .. salati kulle bedeniha ma haza keffiha ve vechia (bir kelime anlaşılmadı 27:11) demiş.

Hoca: Yani kadın bütün bedenini kapatmak zorundadır. Gözü ve elleri hariç.

Haşim: Buradaki

Hoca: El-Üm’de değil mi bu?

Haşim: Evet.

Hoca: Hangi bab? Kitabu salah mı?

Haşim: 27:33 anlaşılmadı

Hoca: Namaz kılanın elbisesi.

Haşim: Sayfa 181

Hoca: Evet, 181. sayfa.

Haşim: Diğer kitaplarda ise üç görüş aktarılıyor. Biri kadının erkek gibi olduğu, yani cariye kadının.

Hoca: Sen cariyeye baktın evet. Delili var mı?

Haşim: Delili yok denecek kadar zayıf bir şey.

Hoca: Neyi gösteriyorlar delil olarak?

Haşim: En başta hiç bir delil göstermiyorlar. Bir hadis gösteriyorlar. Ona da baktım hiç bulamadım. Şu şekilde geçiyor: demiş ki “ela la arifen ahaden erade en yeşteriye cariyeten “fel yenzur ma beyne sureti ve rukbetyhi”(hadis duyulduğu gibi yazıldı) gibisinden bir ifade geçiyor.

Hoca: Yani sizden birisi cariye satın aldığı zaman diz kapağı ile göbeği arasına baksın

Haşim: Onun dışındaki yerlere ancak bakabilir

Hoca: Bir dakika! Bir daha okurmusun?

Haşim: Ela la arifen ahaden erade en yeşteriye cariyeten fel yenzur” devamını yazmamışım ” “maada sureten”

Hoca: “Maada” tamam. Yani diz kapağı ile göbeğinin haricinde her yerine bakabilir demiş oluyor. Evet.

Haşim: Bir de

Hoca: Ama hadis olarak yok yani

Haşim: Musannaf’da geçiyor Abdurrezzak’ın Musannaf’ında geçiyor. İbni Ömer bir cariye almış ve nasıl desem yani cariyeyi aldığında belli yerlerine dokunmuştur. Oradan delil göstererek cariyenin avreti oralardır. Yani açık olan yerler zaten.

Hoca: Peki rivayetin sıhhat derecesi nasıl?

Haşim: Sıhhat derecesi yani Musannaf’da geçiyor detaylı olarak bilmiyorum ne kadar sahih olduğunu. Sadece Musannaf de geçiyor. Bazılarında şöyle bir görüş de var; başı avret değildir. Bazıları da diyor ki çalıştığında açık olabilecek yerler avret değildir. Yani üç görüş var bu konuda. Biri erkek gibi değerlendirenler var. Diğeri sadece başı avret değildir.Ama bu daha çok dışarıda yani normal hayat ile ilgili namazda nasıl olduğu sorusu

Hoca: Namaz da aynı olur

Haşim: Yok, şurada bir dip not var. Muhakkik onu yazmış. Demiş ki; (30:02-30:07 arası anlaşılmadı)

Hoca: Namaz dışında bütün vücudu

Haşim: Bir çıkmazın içine girmişler. Sanki köleleri alıp satmak için belirli yerlerine bakabiliyorsun. Namazda da buna bina edilir ama sıra bakmaya geldiğinde artık bakamazsın. Zaten normal hayatta böyle dolaşıyorlar, o zaman niye bakamasın ki?

Hoca: Tam bir kargaşa olduğu belli yani, fikir kargaşası. Evet. Başka, bu kadar mı?

Haşim: Başka, bu kadar. Bir de şey diyorlar, genel olarak bu örtünme neden örtünme vardır

Hoca: Namaz sırasında?

Haşim: Genel örtünme! Şimdi bunlar genel örtünmeyi mümin olan cariyeye de farz kılmadıklarından. Şundan yola çıkıyorlar; örtünme neden vardır; hür olan ile hür olmayanları birbirinden ayırd etmek için.

Hoca: Diyorlar. Delilleri ne?

Haşim: Delilleri, şey diyorlar. Mesela İbni Teymiye’nin kitabında diyor ki; Peygamberimiz ile ilgili o celabib ma meleket ifadesi geçmiyor. Bir de o tarihi rivaiayetlerden yola çıkarak Medine’deki bazı, artık kendini bilmez gençler insanları rahatsız ediyorlarmış, onun üzerine bu ayet iniyor ve

Hoca: Ahzab 59. Ayeti diyorsun. Tamam o ayeti açalım. Biraz sonra herhalde onu okuyacağız. Maliki mezhebini de dinledikten sonra onu okumak zorunda kalacağız zannedersem.

Katılımcı: Türkçe meallerde de ona yakın mealler var.

Hoca: Zaten bu bir anlayış ortaya konduğu zaman o ister istemez meallere de yansıyor. Başka?

Haşim: Başka şunu diyorlar; Peygamberimizin bu ana temellerde cariye ile hür kadının avret ayrımı hiç bir zaman yapmamıştır. Sadece uçta, köşede bir sahabeye atfedilen görüşler vardır. Bir köle satımında şöyle yapmıştır, elini şurasına değdirmiştir, şunu yapmıştır, o tür şeyler üzerine bütün ahkamı bina etmişler.

Hoca: Başka bir zaman olsa hiç dikkate almayacakları şeyi temel alarak hüküm vermişler

Haşim: İmam Şafi buradaki o ayrım yapmaması da bence önemlidir. Mezhebin ana kitabında ondan hiç bahsetmiyor.

Hoca: Sen o kısmı tekrar söyle, İmam Şafi’nin ne yaptığını.

Haşim: Demiş ki; “Ve …”(32:50-32:53 arapça metin anlaşılmadı)

Hoca: Kadın namazda bütün bedenini kapatır, yüzü ve elleri hariç demiş. Hür köle ayırımı yapmamış.

Haşim: İmam Nevevi kitabında hiç delile falan değinmemiş. Çünkü delil yok.

Hoca: Delile değinmeden köle hür ayrımı yapmış İmam Nevevi öyle mi? İmam Nevevi ile İmam Şafi arasında kaç yıl fark var baktın mı?

Haşim: İmam Şafi 150’de doğuyor 210’da vefat ediyor, İmam Nevevi ise 700 lerde değil mi? Hicri.

Hoca: 400 yıl civarında. Şimdi bu çok önemli bir şey. Mesela İmam Nevevi çok fazlaca devrinin şeyi altında kalmış bir alim gözüküyor. Devrindeki o çalışmaların. Yani böyle bir doğruları arama değil, mevcutları doğrulama şeyiyle çalışan bir alim. Öyle irdeleme diye bir şeyi yok. Mevcut olanları delilmendirme,doğrulama. Zaten öyle olmazsa meşhur olmaz. Yani öyle inceleyeceksin, gerçeği ortaya çıkaracaksın, adamı zındıklıktan öldürürler, atarlar içeri.

Serkan: Zaten ondan dolayı Abdusselam, Hocası İmam Nevevi ama çok irdeleyici olduğundan dolayı da çok şey olduğundan kimse

Hoca: Kimse onu adam yerine koymaz. Malesef o yanlış yapanların adeta noteri gibi çalışmış. C.Hakk günahlarını affeylesin. Evet.

Haşim:  ifade şu şekilde geçiyor; “(34:43-34:57   anlaşılmadı)

Hoca: Delil de o. Neyse anlamını şey yapalım. Diyor ki; doğru olan görüşe göre kadın erkek gibidir. Cariye erkek gibidir. Bunun delili de şu: ikisinin de başı avret değildir. Başı avret değilse göbeğiyle diz kapağı dışındaki kısımları da avret olmaz. İkisininde başının avret olmadığının delilini nereden çıkardın da oradan nereye gidiyorsun. Yani bu gerçekten çok üzücü şeyler. Yani inşallah zamanla Abbasi döneminde yapılan ilmi çalışmaların tamamının rafa kaldırılması gerektiğini inşallah ümmeti Muhammed anlayacaktır.

Haşim: İkinci görüş: “avretuha maad vechi ve keffeyni avret” (35:50 anlaşılmadı)

Hoca: İkinci görüş de başı gene ayırdı. Baş, yüzünü niye söylediki yani.

Haşim: Yüzü de avret değildir.

Hoca: Başı söyledikten sonra yüzü ayırmanın bir anlamı yok yani. Elleri, başı ve yüzü.

Katılımcı: Abdest ayetinden dolayı.

Hoca: Abdest ayetinden dolayı haa. Abdestte “ruus” ve “vecih” ayrı ayrı geçtiği için diyorsun. Olabilir evet.

Haşim:(36:23-36:26 arapça metin anlaşılmıyor)

Hoca: Üçüncü görüş de hizmet sırasında ortaya çıkan kısımlar avret değildir şeklinde. Evet, tamam.

Peki, bu işin özeti Şafi mezhebinde İmam Şafi’nin herhangi bir ayrım yapmamış olmasına rağmen Şafii mezhebinde hür ile cariye ayrılıyor. Cariye erkek gibi sayılıyor. Diz kapağı ile göbeğinin arası dışandaki bölümleri açabilir. Namazda da açabilir. Başka zaman da açabilir. Esas yerleşik görüş bu.

Serkan: İlginç yani Şafi mezhebinde cariye kadın değildir.

Haşim: Kimin görüşü bu

Hoca: İmam Serkan’ın görüşü.

Serkan: Şafi’nin görüşü

Hoca: Nerede bu? Üm’ü okuduk şimdi, İmam Şafi ayrım yapmamış.

Sekan: Ayrımı orada yapmamış olabilir ama bir yerde gördüğüme eminim. Orada diyor ki; namaz içinde cariye kadın gibidir.

Hoca: Zaten burada dedi onu. Biz onu da söyledik burada. İmam Şafi cariyeye ayrı bir hüküm vermiyor dedik. Cariye köle ayrımı yapmadan kadın başını örtecek diyor. Eğer ayırsaydı burada da ayırırdı. Dolayısıyla o senin dediğini tasdik ediyor İmam Şafi’nin görüşü. Ama imam Şafi böyle bir ayrım yapmamış olmasına rağmen, ondan dolayı sordum Nevevi ile Şafi aradında kaç sene var dememin sebebi o. Şimdi ben öyle bir hissediyorum ki yani henüz ıspatlanmış falan değil ama bu bir his. Bu Şafi, Maliki, Hanbeli hangi mezheb olursa olsun..

Evet, Ziyad diyor ki; kitabınız basıldı ve çıktı. O arapça kitap. Gözün aydın olsun. Ürdün’den haber geliyor. Doğru bildiğimiz yanlışların arapçası basımış. İyi. Neyse biraz sonra ararız onu.

Şimdi, öyle zannediyorum ki bu Maliki, Şafi, Hambeli ve Hanefi mezhepleri sonradan yeniden oluşturulmuş. Devlet sizde ise koskoca bir, asırlarca hükmetmiş Abbasilerseniz çok rahat oluşturursunuz. İşte İmam Şafi burada böyle demesine rağmen İmam Şafi’nin kendi kitabı var da onu görüyoruz. Ama şeyi göremiyoruz. Ebu Hanife’nin kendi kitabı yok.

Katılımcı: Bir şey söyleyebilirmiyim bu konuda? Şimdi Peygamber(sav)’in islamın başında kölelik vardı. Pey.(sav) döneminde kölelik tamamen bitirilmeye amaçlandı.

Hoca: Bitirildi

Aynı Katılmcı: Her fırsatta kölelik sistemi tamamen çökertildi. Fakat Emeviler, Abbasiler dönemi sonuna doğru, günümüze kadar dediğimiz, Osmanlı dönemine kadar köle tekrar gündeme getirildi ve serbest oldu köle yapmak. Mısırda Çerkeşler olsun diğerleri olsun köle alım satımının tamamen yaygınlaştığı bir dönemdir. O zaman cariyeler ne oldu? Bu serbest olsun, alım satım yaparken ne yapar? Satılacak bir mal nasıl kontrol edilebilerek satılıyorsa veya alınıyorsa, cariyeler de onun gibi

Hoca: Benim aklıma gelen şu. Senin dediğin doğru. Yani o tamam. O işin bir tarafı. Fakat zannediyorum bu işin asıl konusu şu: bunlar o güzel kızların karşılarında bütün güzelliklerini sergileyerek dolaşmasını istiyorlar. Bu işin tek engeli kuranı kerim. O zaman ne yapmışlar? Bir iki kıytırık, alırken şurasına burasına dokunmuş da. Yok Hz.Ömer sen hürlere mi benziyorsun pasaklı falan demiş de, gibi böyle son derece kıytırık, islam açısından asla delil olamayacak şeyleri delil sayarak ayetleri sağa sola çekmişler. Yani senin dediğin ikinci, üçüncü sebep. Asıl sebep: adam zevkini bu şekilde almak istiyor. Ondan sonra da evdeki kadınları da susturmak için talak sistemini bozmuşlar. Kuran ve sünnetle uzaktan yakından hiç bir alakası olmayan bir talak sistemi dört mezhebe de yerleştirmişler. Bu defa kadı ağzını açtığı zaman: git, nasıl olsa dünya kadar cariye var sana mı ihtiyacım var diyecek. Şimdi böyle bir ortam oluşturulmuş. Yani din adına yeni bir din oluşturulmuş. Bu dini islsmla uzaktan yakından alakası yok. Evet ne diyordun

Katılımcı: Yönetici kademesinin bir siparişi olduğunu düşünüyorum.

Hoca: Evet, ben de işte onu söylemeye çalışıyorum.

Aynı katılımcı: Çünkü eskiden beri söylenir, o saraylarda kızların oynadığı,cariyelerin işte. Sonuçta belli, halkın ağızında dolaşan şeyler da olsa belli bir gerçeklik payı vardır.

Hoca: Tabi canım tabi. Abbasi döneminde bu zaten çok aşırı.

Katılımcı: İsyan bile çıkıyor hocam. O kadar çok çoğalıyorlar ki şeyler, hatta bastırmakta zorlanıyorlar sarayı ele geçiriyor köleler.

Hoca: Spartaküs olayı gibi yani.

Aynı katılımcı: Zaten Emeviler’in ilk döneminde mesela biz lisede tarihlerde El  Edebil Arabi diye bir ders okutuluyor. Emevilerin İlk dönemlerinde işte içkiler doldurulduğu sakiler, dansözlerin oynadığı şiirle ifade ediliyor.

Hoca: Canım zaten siz biliyorsunuz ki Hanefi mezhebinde bir tek üzümden elde edilen, yaş üzümden elde edilen içki dışındaki bütün içkileri içmeye müsade edilmiştir.

Fatih Orum: Sarhoş etmediği kadar kadar.

Hoca: Sarhoş edinceye kadar, sarhoşluk da zaten kadın ile erkeği, gök ile yeri ayıramayacak hale gelmektir ki hiç bir aptal o kadar da içmez yani.

Katılımcı: O kadar içince zaten farkına varmazsın zaten.

Hoca: Şimdi neyse, olan olmuş. Yani ben ondan dolayı İmam Şafi’nin kendi kitabı var bakıyoruz, mesela bir başka örnek imam Malikten verelim. Faiz konusunda İmam Malik’e bakıyorsunuz çok güzel konuyu ortaya koymuş. Mükemmel denecek şekilde ortaya koymuş. Ama Malikilere bakıyorsunuz berbat. Mesela kadının boşama hakkı; iftida. Açın Muvatta’yı en güzel şekilde orada anlatılmıştır. Ama gelin Malikilere hiç öyle bir şey yok. O zaman işte bütün bunlar bende o şüpheyi doğuruyor. Acaba bu mezhepler zamanında doğru birer mezhep olarak ortaya çıktı da sonradan bu mezhepler yeniden mi oluşturuldu.

Mehmet Hoca: Bu belli zaten. Biraz önce söylediğinizde Şafi kendi kitaplarında Şafi mezhebi dediğimiz İmam Şafi’ye nispet edilen mezhep değil mi? Ama imam Şafi’nin kendi yazdığıyla daha sonrakilerin yazdığı arasında çok fark var.

Katılımcı: Mezhepler konusuna baktığımız zaman eskiden çok fazla mezhep vardı bunlardan dördü daha sonra yaşadı. Niçin yaşadı? İşte devletler bunları ele aldıkları için. Hanefi mezhebini Abbasi başta kabul ettiği için, Şafi Suriye’de yaşadığı için. İşte Maliki Kuzey Irak’ta, Kuzey Afrikada devlet mezhebi kabul edildiği için, Hanbeli de daha sonra İbni Teymiye’den sonra mezhebleşiyor falan. Zaten mezheplerin mezhepleşmesi devlet eliyle oluyor. Onun için zaten önceden dört tane mezhep değil.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın