Namazda İmamlık / 3-2

28 Şubat 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Enes Hoca: Gördüm bizim ilmihal kitabında. Orada diyor ki; farzı Allah rızası için kılarız, farzı kılmazsak Allah sorguya çeker. Sünnetleri kılmazsak Peygamber(as) kıyamet günü bize kızar diyor. Aynen bu şekilde.

Abdulaziz Bayındır: Bizim kitaplarda da öyle yazılı.

Katılımcı: Öyle öğretildi bize sünnetin karşılığı itap,farzın karşılığıysa ikap.

Abdulaziz Bayındır: İkili bir ilah anlayışı, yani şirk anlayışı.

Haşim: Peygamberimiz onlara şey edecek değil yani. Sen neden sünneti kılmadın, bana aittir. Gene Allah tarafından itap gelecek Peygamberimiz tarafından değil.

Abdulaziz Bayındır: Delili?

Haşim: Doğru olup olmadığı bir tarafa, yani Enes Hoca dedi ki; işte, namaz kılmayanı Allah cezalandıracak, diyecek sen neden namazı kılmadın. Sünneti kılmayan da Peygamber diyecek sen neden sünneti kılmadın, ben öyle anladım.

Enes Hoca: Öyle. Peygamber itap edecek.

Katılımcı: O zaman şöyle bir şey olmaz mı? Mesela o zaman C.Hakk sorumlu tutmadığı bir şey için Peygamber adına biğe kızacak gibi bir şey oluyor o zaman. Doğru kılınmadığı içim.

Haşim: Doğruluğuna falan burada bir şey demiyorum. Doğrumudur, değilmidir, böyle bir şey olmalı mı olamamalı mı? Sadece itabın peygamberimize ait olmadığını, onu diyorum.

Abdulaziz Bayındır: Tamam sen öyle söylüyorsun da kitaplara da öyle yazmak lazım. Aslında bu meseleleri tamamen kitaplardan çıkarmak gerekiyor. Bunlar son derece..

Katılmcı: Teravih neredeyse geçmiyor. Daha sonlarda bir yerde geçiyor. Nafile namazlarda zaten bahsetmiyor.

Abdulaziz Bayındır: Hangi kitap bu?

Aynı Katılımcı: Şafi’nin. Nafileler arasında saymıyor. Farzlar arasında zaten yok. Şuralarda bir yerde sadece bahsediyor.

Yahya Şenol: Şey var hocam şimdi. Bu namazın terkiyle ilgili olan hadislere baktığımız zaman, farzı terkedenlere çok büyük tehditler içeren hadisler var. Ama sünnet meselelerine gelince bu sefer kılanlara da çok büyük vaad olduğundan bahsediyor.

Abdulaziz Bayındır: O kadar. Terkedene bir şey yok.

Yahya Şenol: Farzı terkedene, şirke düşme, küfre düşmeye bu kadar büyük tehditler var, ama nafileyi anlatırken Peygamber efendimiz, kim kılarsa işte Allah ona cennette şöyle verir, cennette böyle verir falan.

Abdulaziz Bayındır: Sadece teşvik.

Yahya Şenol: Teşvik babında, mükafatını öne çıkarıyor. Ama farzı kılarsan işte şöyle olur falan. Bunu zaten yapmak zorundasın, terkedersen..

Enes Hoca: Farzın mükafatının verildiğini bilmiyorum ben.

Yahya Şenol: Ne var: günahlar affedilecek.

Abdulaziz Bayındır: “İnnel hasenati yuzhibnes seyyiat”(HUD 114) diyor ya.

Yahya Şenol: Sünnetde mükafat vaad ediliyor sürekli. Yapıldığında artı getirecek şeyler.

Abdulaziz Bayındır: Yapılmadığı zaman herhangi bir şey..

Katılımcı: Herhangi bir zorunluluk kalbi olarak oluyor Hocam. Peygamberimiz şefaat edecek dedi ya kıyamet günü. Şimdi orada onu üzmemek lazım. Yani şimdi bak sen sünneti kılmadın, sen şimdi şefaati zor alırsın.

Abdulaziz Bayındır: İşte orada ne olmuş oluyor? Peygamberimiz şefaat konusunda kendisi yetkili gibi anlaşılıyor. Ama öyle bir olay yok. “Men zellezi yeşfeu indehu illa bi iznih”.(BAKARA 255)

Enes Hoca: Sünneti kılmadığımızı nereden bilecek kıyamet günü mesela?

Abdulaziz Bayındır: Nereden bilecek? Hesabı o mu soracak? Yani burada çok ciddi bir inanç kayması söz konusu. Tabi kabul edilemez şey var. Kitaplara kadar da geçmiş malesef. Peygamberimiz bir kere (sav) kendiliğinden hiç kimseye bir şey konuşamaz. “La yetekellemune illa men ezine lehur rahmanu ve kale sevaba”(NEBE 38) Allah izin verecek de işte şu şahısla alakalı şefaat yapabilirsin diyecek. Sınırını da C.Hakk belirleyecek ve Peygamberimiz öyle yapacak. Karar Peygamberimize ait değil ki şefaat konusunda. Sen gel, sen gel, hadi sen git dese. Öyle bir şey yok, bu mümkün değil.

Katılımcı: Hocam belki yeri değil şu anda ama aklıma geldi belki sormak imkanımız olur mu bilmiyorum. Mesela biz dersleri falan dinliyorum internette. Oradan rızkın yayılmasıyla alakalı olarak, onunla şey olarak mesela “allahu yebsutur rızka”(RAD 26) onunla şey olarak mesela “vallahu faddale ba’dukum ala ba’din fir rızkı”(NAHL 71) ayetinin izahı ne şekilde anlaşılmalı. Yani birisinde rızkı yayar, birisinde de Allah rızık konusunda bazınızı bazınıza üstün.

Abdulaziz Bayındır: Tabi mesela bir yer var ki, bizim köyde en büyük tarla bir başka yerde, en zenginin tarlası bir başka yerde en fakirin kabul etmeyeceği kadardır yani. Bizim köyde öyledir yani. Çünkü her taraf dağ her taraf taş. Bize anlatırlar, işte Tortum. Arabayla giderken siz bahçenizi gösteremezsiniz, çünkü gösterene kadar orayı çoktan geçmiş olursunuz. Yaya giderken ancak gösterebilirsiniz. Biraz unutsanız, gene geçmiş olursunuz.

Katılımcı: O kadar az yani.

Abdulaziz Bayındır: Tabi o kadar küçücük yerler. O kadar küçük. Ama bazı yerlerde de şu kadar dönüm, bu kadar dönüm diyorlar. Bizim köylüler duyunca şaşırıyor, bunlar yalan mı söylüyor acaba diyor. Bu kadar büyük arazi olur mu bir adamda? Böyle yani, olur. Birisi petrol çıkarır, birisi altın çıkarır. Birisi Sakarya ırmağının kenarında olur, birisi de efendim falan çölün ortasında olur, aynı değil ki. Ama her ikisi de çalışmadan rızık sahibi olamaz.

Katılımcı: Bazen şey oluyor: dededen kalıyor adama, hiç çalışmıyor.

Abdulaziz Bayındır: O kendinin değil. “Ve en leyse lil insani illa ma se’a: kişinin kendi çalıştığından başkası kendinin değil”(NECM 39) o başkasına ait olan. O da kendisi bir takım işler yapmışsa o kısımdır ona ait olan.

Katılımcı: Namazla ilgili az evvel Yahya Şenol Hoca bir şey söyledi. Farzlarla ilgili cezaları söylerken, sünnetleri işleyene sadece bir sevap. Hadisi şerifte de farz namazları terk etmenin küfürle eşdeğer olduğu hadisi şeriflerde benzer.

Abdulaziz Bayındır: Bir kere namaz kılmamak diye bir olay bir müslüman için söz konusu değil. Böyle bir şey olamaz. Ama nafileyi kılarsan sevap alırsın, kılmazsan günah almazsın. Bir adama niye nafile kılmıyorsun denmez. Ama bir adam müslümansa mutlaka farzını kılmak zorunda.

Katılımcı: Niye nafile kılmıyorsun değil niye takken yok bile diyorlar.

Katılımcı: Hocam bizim meslekte mesele çok böyle birebir enteresan olaylar oluyor. Mesela ben yatsı namazından sonra bazen, şimdi bulunduğum camide değil de daha önce bulnduğum cami daha küçüktü. Orada mesela yatsıdan sonra bazen “amener resulu”yu okumazdım. Mesela adam geldi dedi ki; hocam olmadı bu akşam namazımız. Bunu bire bir yaşıyoruz biz yani . Niye dedim. “Amener resulu”yu okumadınız Hocam. Bana gönül koydu bu adam. Epey bir zaman camiye gelmedi.

Abdulaziz Bayındır: “Amener resulu”suz camiye gidilir mi?

Katılımcı: Hocam adam günde bir defa sadece orada duyuyordur. Belki o manada söylemiştir.

Abdulaziz Bayındır: Evet, şimdi burada yanlış eğitimin tabi etkisi var. Bu insanlar, diyorsun ki takkesiz olmaz diyorsun. Tabi imamı mihraba sarıklı cübbeyle geçirirseniz, kılık kıyafetin büyük bir önemi olduğu anlaşılır. Adam, bakıyorsun ki başından başlığı çıkarıyor cebine koyuyor, buradan takkeyi çıkarıp başına takıyor, namazını kılıyor. Sonra takkeyi çıkarıp buraya koyıyor, sonra başlığı tekrar başına takıyor. Bu ne kadar büyük külfettir. Sanki iyi bir şey yapıyormuş gibi. Halbuki Peygamberimiz(sav)’in namaz için herhangi bir kıyafet kullandığına dair bir bilgi var mı? Duydunuz mu şu ana kadar?

Mehmet Hoca: Namaz için eğer daha çok eskiden okuduğum. 82 civarında okuduğumuz şey var, yani namaz için elbise olsa diye. Daha sonra Peygamber(as) zamanında kimin iki elbisesi falan var diye. O hadis doğru değil diyen var ama böyle bir rivayet

Abdulaziz Bayındır: İki kat elbiseniz olsa da keşke birisiyle namaz kılsanız falan diye ama o şey değil. Mesela Peygamber efendimiz(sav) mescide girdiği zaman, işte gidipte şu dolaptan şunu aldı, giydi yada cebinden şunu çıkardı yada işte elbiselerinde şu gibi değişiklikler yaptı diye rivayetler var mı? Yani dışarıda dolaştığı elbisenin dışında bir elbieyle mi geçti.

Katılımcı: “Ya beni ademe huzu zinetekum inde kulli mescidin”(ARAF 31)

Abdulaziz Bayındır: Hayır o başka. Zineti de var işte, dışarıda da zinetsiz dolaşmıyor. Zinet elbise demektir. Vücudu örten elbise manasına geliyor.

Katılımcı: Şu olabilir mi Hocam: namaz için özel, temiz bir elbise.

Abdulaziz Bayındır: Tabi , onu öyle yorumluyorlar zaten. Temiz elbise diye yorumluyor. Çünkü dışarıda işte güçte kullandığınız. Ama o da zayıf kabul ediliyor. Çok zayıf kabul ediliyor.

Katılımcı: Sarıkla kılmanın 27 derece fazls sevabı var gibi bir takım şeyler var.

Abdulaziz Bayındır: Evet, hadislere geçmiş malesef.

Yahya Şenol: Tirmizi’de falan geçiyor o hadis.

Abdulaziz Bayındır: Buhari’de de var, işte müslüman ile şeyin arasındaki fark sarıktır diye. Halbuki Ebu Cehil’in de sarığı vardı yani. Neyse o şey değil. Sarık da bugün bizimki gibi sarık değil. Yada Osmanlı sarığı da değil. Onların sarık dediği, zaten başlarına o sıcaktan kendilerini korusun diye örttükleri bir örtü var.

Enes Hoca: Baş örtüsü. Koruyor başını.

Abdulaziz Bayındır: Böyle kapalı yere geldikleri zaman her taraflarını kapatmıyorlar da onu etrafına sarıyor ki buralar açık kalsın. Yoksa böyle sarık falan değil o.

Mehmet Hoca: Sardığı için sarık deniyor.

Abdulaziz Bayındır: Heh. Sardığı için sarık deniyor. Yoksa bizim Osmanlı sarığı tamamen işin süsüdür. Başını örtüyorsun, bunun hiç bir anlamı yok. Ama araplardaki o örtünün ciddi bir anlamı var. Adam sıcaktan koruyor kendisini, tozdan koruyor. Herhangi bir yerde de yemek yiyecekse altına şey yapıyor, yani oturuyor, oturduğu yerde üzerine şey yapıyor. Hatta bir adam ölse kefen bile olabiliyor. Çok kullanışlı çok maksatlı bir bez parçası. Hatta biliyorsunuz bu Sudanlılar, Nijeryalılar çok daha kalın yaparlar. Daha büyük yaparlar.

Katılımcı: Namaz aracı yani.

Enes Hoca: Kadınlarınkisine hımar, erkeklerinkisine imame deniyormuş. O da başının tamamını örtülecek büyüklükte olduğu için.

Abdulaziz Bayındır: Yani “hamme” manasına

Enes Hoca: Nur suresinin 31.ayeti indikten sonra kadınlar erkekler gibi topluyor başörtülerini, bu engellenmiş, yasaklanmış. Buralara kadar bırakmasın. Ama erkekler eskisini nasıl yapmışsa öyle yapıyor. Bazıları yanaklarının altından topluyor, bazen başının üzerine öyle örtüyor.

Abdulaziz Bayındır: Dışarıda örttükleri o örtüyü başlarında topladıkları için sarık diyorlar. Sarık değil aslında. Ama kadınlar da bunu topluyorlarmış. Nur suresi kadınların onu toplamasını yasaklamış. O kadar.

Abdurrahman Yazıcı: Hocam 70 rekattan daha sevapmış diye bir şey sarıkla kılınan namaz. 27 değilmiş, 70.

Abdulaziz Bayındır: Onlar Tac da geçer genellikle o hadisler. Peki tamam konu bitti mi anlatacaklarınız? Peki sen gidebilirsin.

Mehmet Hoca: Farz, nafileyle ilgili. Namaz birbirinden çok farklıysa, farklı namazlarda birbirine uymak yasak diyor.

Abdulaziz Bayındır: Farklı dediğiniz ne?

Mehmet Hoca: Mesela biri salatı kusuf kılıyormuş, biri salatı husuf kılıyormuş.

Abdulaziz Bayındır: Birisi husuf namazı kılıyor, biridi kusuf namazı kılıyor.

Mehmet Hoca: Bu şekildeki namazlarda..

Abdulaziz Bayındır: Nasıl oluyor bu?

Katılmcı: Nasıl oluyor,ikisi aynı anda gelirse..

Abdulaziz Bayındır: Hayır, şimdi orada şu olabilir bak, şimdi güneşle ay kaybolurken, güneş arkaya geçti mi ay der ki; dur ben. Bir birleriyle şey yaparlar. O, onun önüne geçer, o onun önüne geçer, olabilir o. Yok canım, aralarında bir münafasa olur. Bak şimdi aynı anda hem ay hem güneş tutulmaz.

Abdullah Bayındır: Öyle değil ama. Salatı kusuf kılıyor birisi, öbürü geliyor arkadan zannediyor ki, mesela öğlenden sonra diyelim güneş tutuldu. Öğlen kılınıyor zannedip durursa? Çift rüku var.

Abdulaziz Bayındır: Öyle demedi ama.

Mehmet Hoca: Biri salatı kusuf kılıyor, biri cuma namazı kılıyor.

Abdulaziz Bayındır: Abdullah Bayındır’ın dediği gibi.

Mehmet Hoca : “Fe in kane yehte salate tuhalitil uhra fil efal salatı kusuf ev cuma halfu men yusalli gayraha ve salatı gayraha vera emma yusallihima venhasıhru vahide” diyor. Bu konudaki rivayet caiz değildir diyor.

Abdulaziz Bayındır: Caiz değildir. Çünkü o namazda iki kere ruku yapıyorlar değil mi? Farklı bir namaz o kusuf namazı. Hambeliler farklı kılıyorlar. Onun için şekil farkı varsa diye okudunuz az önce. Normal iki rekat olsa şekil farkı yok onda. Şimdi bu konu da okunmuş oldu. “Yusallil muteneffilu halfel muftarıdi”. Bunu okumuştum değil mi zaten az önce. “Nafile namaz kılan kişi farz namaz kılan” yok, okumamıştık orayı. Nafile kılan farz kılana uyar diyor. Onda ihtilaf yok. Ama burada.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın