Namazda İmamlık / 2-1

14 Şubat 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Cemaatle namaz bölümündeydik El Hidaye’de. “Ve men salla ma vahidin ekamehu en yeminihi: bir kişi ile birlikte namaz kılan onu sağında tutar”,”ve hadisi İbni Abbas(ra): İbni Abbas’ın hadisi sebebiyle”. “Fe inne Aleyhisselati Vesselam salla bihi ve akamehu el yeminihi: çünkü Peygamber(sav) İbni Abbas’a namaz kıldırdı ve onu sağ tarafında tuttu”. “Ve ma yeteahharu anil imami: imamdan teahhur etmez” yani imamla aynı hizada durur. Bu birinci görüş. İki kişi kıldığı zaman ne ileri ne geri, imamla yanyana durur. “Ve an Muhammedin(rh)” İbni Abbas Peygamber(sav)’in eşi Memune’nin yeğeni oluyor. Yani teyzesi oluyor, İbni Abbas’ın annesinin kız kardeşi oluyor. Hadiste: onu ziyarete gelmiş, orada Peygamber efendimiz namaz kıldırmış. Namaz kılarken bu da ona uymuş, Peygamberimiz onu yanına almış. İleri geri almamış. Tabi buradaki bu hadis Hanefilerin delil getirmesi çok enteresan. Hanefiler nafile namaz kılan kişiye bir başkasının uyamayacağını söylerler. Yani nafile kılan nafile kılana uymaz derler. İşte bundan bir tek teravih namazını istisna ederler. Teravihe bağlı olarak vitir namazını istisna ederler. Şu anda bazıları der ki; işte, nafile için ezan okunup cemaat toplanmaz. Ama bir başka sebeple toplandıkları takdirde nafileyi de kılabilir derler. İşte o başka sebep yatsı namazı için ezan okynuyor, insanlar onun için geliyorlar, gelmişken teravihi de kılarlar. Ramazanda öyle değil mi? Millet teravih kılmaya gitmiyor camilere? Yatsıyı kılmaya gidiyor.

Katılımcı: Ama şöyle bir şey de var mesela bazı sahabelerin rivayetleri var. Geceleri camiye giderler, bir şekilde Peygamberimiz ile buluşurlar, Peygamberimizin uzun sureler okuduğunu anlatırlar namazlarda. Yani gece namazı. Bu gece namazı yani peygamberimizle ilgili farzmıfır değilmidir, sonuçta onlar sünnet namazı Peygamberimizin arkasında kılıyorlardı.

Abdulaziz Bayındır: Tamam. Yani ben burada Hanefiler’in bu delili almaları gariptir dememin sebebi: Hanefiler bu görüşleri kabul etmiyorlar da onun için diyorum. Yoksa o dediğiniz rivayetler tamam, onda problem yok.

Katılımcı: Hanefilerle ilgili aynı şekilde Hanefilere sorulur onlar kazayıda hani normal edayla beraber kılınır ama onlarda o da yok.

Abdulaziz Bayındır: Aynı namazı eğer kaza ediyorlarsa cemaatle kılınabilir Hanefi mezhebinde. Demek ki yani iki kişi, bir imam bir de yanındaki cemaat varsa yanyana duruyorlar. İmam ileri geçmiyor. Yani cemaat imamın arkasında olmuyor, yan yana duruyorlar iki kişi kılarken.

Katılımcı: Şafiler’de öyle olmuyor. Ayakların geride olması gerekiyor.

Abdulaziz Bayındır: Hambeliler yanyana duruyorlar.

“Muhammedin(rh): İmam Muhammed’den gelen rivayette”,”ennehu yed’au isa’beahu inde akımıl imami: cemaatten olan (yani ikinci şahıs) ayak parmaklarını imamın ökçeleri yanına koyar”. Yani demek ki cemaat olan kişi imamdan bir ayak boyu uzakta olur. Hatta tam bir ayak boyu değil, bir ayak boyundan az. Ökçe dediğine göre, onun yanına dediğine göre değil mi? Arkasına değil yanına koyuyor. Yani bir ayak boyundan daha az demiş oluyor.

Katılımcı: Demek ki az bir fark yani.

Abdulaziz Bayındır: “Vel evvelu ez zahiru: zahir olan birinci görüştür”. Yani yan yana olmasıdır. “Fe in salla halfehu: cemaat arkada dursa, imam önde tam arkasında bir kişi cemaat olsa ne olur? “El fiye saihi: yada sağında olsa”. Tam arkasında yada sağında olsa. “Ve huve yesari caize: caiz olur”. Bu “yesari”den maksatın bir açıklamasını koymuşlar mı? Arkasını anladık. Sağında durur dedi ya, şimdi oldu. Ben onu şey yapamadım. Tamam. Yani imamın sağında durur dedi. Peki solunda dursa ne olur? Olur, caiz olur. Arkasında dursa yine caiz olur. “Ve huve musiun: ama kötü yapmış olur. “Ve ennehu halefe sunneti: çünkü sünnete muhalefet etmiştir”. Bu sünnet dediği şurada yazdıkları şu hükmü vermesine uygun değil Hanefilerin. Bir kere burada farz namazdan bahsediyor. Farz namazla ilgili bir rivayet geçmedi. İbni Abbas’ın söylediği: Peygamber(sav) ile kıldığı evinde kılınan namazdır. Hz.Memune’nin evinde kılınan namazdır ve farz olma ihtimali olmayan namazdır. Çünkü farz namazları hep mescidde kılmıştır Peygamber efendimiz. Yanyana durduk diyor

Katılımcı: Çok da değişirmi sünnetin cemaatle olması?

Abdulaziz Bayındır: Hanefilere göre değişir.

Aynı Katılımcı: Cemaat şeklini değiştirir mi? Sünnet kılınırken nerede durmalı, farz kılınırken cemaat şu şekilde durmalı?

Abdulaziz Bayındır: “Halefe sünnete” kelimesi uygun bir şey değil. Sünnet dediğiniz zaman öyle bir kereyle olmaz. Yol haline gelmesi lazım, adet haline gelmesi lazım. Öyle değil mi? Bir kereyle sünnet olur mu?

Katılımcı: Bir kez de sünnet olur.

Abdulaziz Bayındır: Tamam gelenekde öyle. Şimdi mesela adam şenlik düzenliyor. Diyelim ki Eminünü Belediyesi bir festival düzenliyor,  Geleneksel 1.Eminönü şenliği diyor.

Katılımcı: Gelenekselleştirecekler ama ilkidir.

Abdulaziz Bayındır: Bu sünnet kelimesini kullanmaları benim şahsen hoşuma gitmiyor. Onu her zaman söylüyorum. Sünnet kelimesi yani “le ennehu halefel mevkule” dese anlarım. Ama sünnet dediğiniz zaman bu bir kanun haline gelmiş olması lazım. Bir adet olması lazım, bir yol olması lazım. Bir yerden bir kişi gitmişse oraya yol demezler. Yol olması için bir kaç kişinin gitmesi lazım. “le ennehu halefel mevkule” deseydi, mesela Nebi(sav) anlarım. Ama “halefe sünnet”, çünkü sünnet çok ciddi bir olay. Öyle basit bir hadise değil. Bu ifadeler hoş ifadeler değil.

“Ve in emmesneyni tekaddeme aleyhima: iki kişiye imamlık yaparsa eğer öne geçer”,”ve enne Yusufehu(rh) yetevessatuhuma: Ebu Yusuf’tan gelen rivayete göre ikisinin ortasında durur”. Yani önde arkada değil. Üçü aynı hizada.

“nekale zalike en Abdullah Bayındıri Mesud(ra)”

Katılımcı: Rukıye

Abdulaziz Bayındır: Fail Ebu Yusuf olabilir. Ebu Yusuf bu görüşünü ondan nakletti. Çünkü diyecek ki.”velehu” demedi de “ne kale” dedi, farketmez. Bu “lehu” manasınadır. Burada “ve lena” geliyor.

Enes Hoca: İmamın arkasında cemaatin yapması gereken bir şeydir. İki kişi cemaat değildir.

Katılmcı: Cuma namazıyla ilgili  iki kişiyle de olur demiyorlar mı?

Abdulaziz Bayındır: İki kişi bir de imam, üçü birlikte cemaat oluşturmuyor mu?

Enes Hoca: Yok, bu diyor ki şimdi “ve ennel ıstıkaka feste imamu sünneti cemaa ismeyn leyse bi cemaatin hafifate”.

Abdulaziz Bayındır: Tamam. Burada delil olarak “nekale zalike an İbni Abdullah Bayındıre Mesud(ra): onu Abdullah Bayındır İbni Mesud’tan nakletmiş oluyor”. Abdullah Bayındır İbni Mesud’un fiili olarak nakletmiş oluyor bunu. Yoksa Peygamber efendimizin şeyi değil.

“Ve lena: bizim delilimiz şudur”,”enne Aleyhisselatu Vesselam fe kaddeme ala Enesin vel yetimi hine salla bihima” Enes Bin Malik de bir çocuk. O ikisine namaz kıldırdığı zaman onların önlerine geçmiştir. Bunlar iki kişidir, Peygamberimiz önde olmuştur.

“Hazabu eftalil eftaliyeti: eftaliyet içindir”. Yani böyle olursa daha faziletli olur. Böyle olursa sünnettir demedi burada.

“Vel eseru dedilul ibahati eser” madem Abdullah Bayındır İbni Mesud’tan bir rivayet var, iki kişi kıldırdığı zaman ortasında bulunuyor, demek ki mubahtır. Yani o da olabilir. Ama bu da efdaldir, çünkü Peygamberimiz böyle yapmıştır. Şimdi bu konularda belki en sahih olan şu olabilir: öne geçmiş olmasıdır. Peygamberimiz mescidde namaz kılarken sürekli cemaatin önünde kılıyordu. Bizim bildiğimiz o.

Enes Hoca: Sadece evde olan nafile namazda..

Abdulaziz Bayındır: Onu söylemesi lazım. Peygamberimiz mescidde nasıl namaz kıldırıyordu ondan bahset. Ama mescidde iki kişi yoktu tabi. İki kişi ve bir kişi. Peygamberimiz farz kılarken öyle bir olay..

Yahya Şenol: Mecburen o olacak yani.

Abdulaziz Bayındır: Öyle bir örnek yok.

Yahya Şenol: Hangi farzı Peygamberimiz iki kişi kıldı ki? Belki bir defa, iki defadır zaten.

Abdulaziz Bayındır: Öyle de, şimdi Hanefilerin bu yaptıkları kendi sistemlerine aykırı. Hanefiler diyorlar ki farz kılan nafile kılana tabi olamaz diyorlar. Öyle diyorsanız o zaman örnekleri oradan almayacaksın yani. Madem öyle diyorsun. Kendi içinde tutarlı ol yani.

“Vela yeculi ricali enyektedu imraatin ve sabiin”

Yahya Şenol: Şimdi Hocam burada konu değişiyor ya, onunla ilgili sahebe ile ilgili hadis okuyayım mı?

Abdulaziz Bayındır: Oku.

Yahya Şenol: Bir tanesi Cabir B. Abdullah Bayındır’tan geliyor. “Kamen nebiyyu(sav) yusalli magribe”

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimiz akşam namazını kılmak için kalktı.

Yahya Şenol: Bunu anlamadım, farz mı acaba? “fe ci’tu fe kumtu an yesarihi”

Abdulaziz Bayındır: Sol tarafında durdum diyor.

Yahya Şenol: “Fe hani feceanni an yemini”

Abdulaziz Bayındır: Ve hatta başıyla tutup sağına çektiği rivatette var. Ama mağrip rivayetini ben hatırlamıyorum. Mağrip kelimesi bana…

Yahya Şenol: Ahmet Bin Hambel’de geçiyor. Müslim’de geçende “kame Resulullah(sav) li yusalli” var. Namazı belirtmemiş.

Abdulaziz Bayındır: Tamam. İşte ben onu diyorum.

Yahya Şenol: Belki o magrip dediği de hani farzdan sonra kıldığı namaz için söylemiş olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Enes b. Malik’di değil mi?

Yahya Şenol: Cabir b. Abdullah Bayındır.

Bu ikinci rivayet Müslim ve Ebu Davud’da geçen: “kame Resulullah li yusalliye yecittu fe kumtu sn yesarihi biyedihi hatta ekame an yemini”

Abdulaziz Bayındır: Peygamber(sav) namaz kılarken onunla beraber namaza geldim. Solunda durdum ve eliyle beni sağa aldı.

Yahya Şenol: Summe Cabbaru Sahrin fe kame yesari Resulullah(sav)

Abdulaziz Bayındır: Sonra Cabbar b. Sahhar geldi Peygamberimizin solunda durdu. O zaman bu Peygamberimizin gece namazıdır öyleyse. Yoksa evdeki değildir.

Yahya Şenol: İtikaftayken de olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Zaten itikaf dışında mescidde namaz kılmıyordu. Gece namazı.

Yahya Şenol: Sonra, o da soluna geldi. “fe ehade bi eydihina cemian feseana hatta ekame la halfehu”

Abdulaziz Bayındır: O da soluna gelince ikisini arkaya doğru itmiş. Biz bunları yapmıyoruz. Bizim büyük hatalarımızdan yani. Büyük hata değil ama hata yani.

Yahya Şenol: Demek ki burada iki kişi cemaat bir kişi imam oldumu ikisi de arkaya geçecek. Başlamışken sağda ikinci kişi gelince arkaya geçecek.

Abdulaziz Bayındır: İkisini arkaya doğru itiyor, arkaya gidin.

Yahya Şenol: Hanefilere göre orada ne yapması lazım?Ayağını yerden kaldırmaması lazım geçerken.

Abdulaziz Bayındır: Yok, kaldırmasına bir şey yok HanefilerĞ’de bir şey olmaz.

Yahya Şenol: Yani önde bir saf boşaldığı zaman ayakları sürterek, yani bir adımdan fazla atacaksa ayaklarını sürterek gider.

Abdulaziz Bayındır: İki adımdan fazla. Adım var adım var, bazısı bir adımda öndeki safa geçiyor.

Yahya Şenol: Ondan sonra, bu şeyler var hani kadın erkek oldular mı. Ama o ileride mi gelecek acaba? Tamam ileride gelecek bunu orada şey yaparım. Bir de şey var Ebu Hureyre’den geliyor. “Kale Resulullah(sav) vessitul imame”.

Abdulaziz Bayındır: İmamınızı ortaya alın demiş Peygamber efendimiz. Bu hadis herhalde zayıftır.

Yahya Şenol: Ebu Davud hadisi. Safların düz olması ile ilgili var. Oda herhalde ileride gelecek.

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimiz bir komutan gibi safları düzeltiyor.

Yahya Şenol: Onunla ilgili bayağı bir hadis var. Sonra saf düzeni var kadın ile erkek nerede duracak.

Abdulaziz Bayındır: Yok, daha henüz gelmedi. Onlar gelecek.

“Ve la yecuzil ricali enyaktedu imraatin ve sabiin”

Katılımcı: “Ev” geçiyor.

Abdulaziz Bayındır: “Ev” mi? Bende “ve”. Tamam zaten “ve” de dese “ev” manasınadır. Zaten iki kişi birden imamlık yapamayacağına göre farketmez.

“Erkeklerin bir kadına yada çocuğa uyarak namaz kılmaları caiz değildir”. Geçenlerde okmuştuk ya: Peygamber(sav) en çok kuran bilen çocuğu imam olarak tayin etmişti. “Ve emmel mer’etu fe li kavli aleyhisselatu vesselam: kadının imam olamaması meselesi şundan dolayıdır: Peygamberimiz şöyle buyurmuş”,”fahkuruhunne min haysu ahharahunallah: Allah onları nasıl geride bırakdıysa siz de öylece geride bırakın”. Böyle bir hadis yok yani. Bilmiyorum Hanefiler ne ile meşgul oluyorlar böyle. Hiç bir anlamı yok. Geri bırakma olayı şu:

Muhammed: Safta durmada.

Abdulaziz Bayındır: O değil.

Mehmet Hoca: AllahTeala kadınları erkeklerden sonra zikrettiği için.

Abdulaziz Bayındır: O manada değil. Hatırladığım kadarıyla İhtiyar’da şöyle diyor: AllahTeala mirasta erkekleri kadınlara takdim etmiştir. Kadınları geride bırakmış erkekleri öne almıştır, o zaman siz de geri bırakın. Biz miras taksimatı yapmıyoruz ki.

Mehmet Hoca: Bu miras değil ki. Bundan fazlasını kastetmek zaten şey değil “kaddalullahi ba’dakum ala ba’da” ya muhalefettir.

Abdulaziz Bayındır: Tabiki muhalif. Zaten hadis değil bu. Peygamber efendimidin böyle bir sözü yok. Diyor ki Fethül Kadir’de Abdulrezzak’ın Müsnetinde o var diyor menkuftur. İbni Mesud’a menkuftur, güya İbni Mesud’un sözü olmuş oluyor. Orada diyorki işte,”An İbni Mesud” diye rivayet ediyor. Demiş ki; “Kane ricalu ve nisauhu beni israil yusalline cemian: israiloğullarından kadın erkek birlikte namaz kılarlardı demiş İbni Mesud”,”fe kanetin mer’atu kelbesul talibine” kalıplar giyidirilmiş kadınlar. Herhalde tahta şeylerin içerisinde mi artık nası bir şey..

Mehmet Hoca: Çuval gibi bir şey giyiyorlar, onun gibi.

Abdulaziz Bayındır: Öyle bir şey herhalde. “Fetehumu aleyhima rical nisa”. “Aleyhima” ne? “Fetehuma aleyhim” olabilir “aleyhima” değil de. Kadın onlara karşı dururdu. “ve tuaidu halile ha: ve” herhalde “dostunu”,”tuaid”.

Mehmet Hoca: Randevu veriyor, söz veriyor. Şu saatte görüşelim.

Abdulaziz Bayındır: Namazla ne alakası var ki? Namazla irtibat kurmaya çalışıyorum “tuaidu”. “Halil” ne? Helali değil mi?

Katılımcı: Sevgilisi.

Abdulaziz Bayındır: Halil deniyor mu ona? “Halil” başka “halil” diyor. “Ha” mı o? O olur bak. Bu “halil” diyor. Helali olur. Helalla sözleşse ne olur? Vaadleşse ne olur?

“Tulki aleyhumul haizu: bunun üzerine onlara hayız şeyi kondu”. Böyle şey olur mu? Yaratılıştan olan bir şey. Sanki ondan dolayı hayız bir ceza olarak verilmiş miş kadınlara.

Yahya Şenol: O hadis öyle.

Ondan sonra “fe kane Mesudin yekul” onun için Mesud diyormuş ki; “ahhiruhunne min hulse ahuruhunallah: Allah onları nasıl geri bıraktıysa sizde onları geri bırakın”,”kıle femel kaliban” demiş “kale erculun min haşebin tettehızani nisau veteşerrefna ricalen fil mesacid”

Mehmet Hoca: Bu kadar da olmaz yani.

Katılımcı: Camilerde olan o abdest almak için, ne deniyor ona? Taktak diyoruz, bilmiyorum.

Abdulaziz Bayındır: Naleyn derler bizde.

Enes Hoca: Takunya mı?

Katılımcı: Onu anladım ben, bilmiyorum ama.

Enes Hoca: Erkekler bakıyor.

Yahya Şenol: Bu tamamen sonradan çıkan fitne söylemleri var ya, onlar işte.

Katılımcı: Yada kule gibi ahşaptan yapılmış.

Abdulaziz Bayındır: Yok yok canım, burada herhalde bu: yüksek bir şey yapmış o çıkıp duvardan erkeklere bakıyormuş kadınlar. Bunlar hepsi uydurma şeyler ya.

Muhammed: “Fetehumu aleyhima” üzerinde durup..

Abdulaziz Bayındır: Erkeklere bakıyordu falan. Bunun cemaatle namaz kılmakla ne alakası var, hepsinin doğru olduğunu farzetsen.

Enes Hoca: İçeridekiler bakmıyor mu?

Katılmcı: Doğru olsa bu “ahiruhunne” ile ilgisi hiç yoktur. Hayızın konuyla alakası da yok.

Abdulaziz Bayındır: %100 doğru olduğunu kabul et. Konuyla ne alakası var? En kötüsü de bununla siz şeriat ortaya koyuyorsunuz ve hatta buna dayanarak daha da kötüsü buna dayanarak diyorlar ki; erkekle kadın aynı hizada olursa, kadın erkeğin yanında namaza durursa kadının iki tarafındaki, önündeki, arkadan iki kişinin namazı safların sonuna kadar bozulur.

Mehmet Hoca: Mekke’de kıldığımız namazların hiç biri caiz değil o zaman.

Abdulaziz Bayındır: En kötüsü de şu: kadının namazına bir şey olmuyor.

Yahya Şenol: Tam bir bomba yani. Etrafındakileri öldürüyor.

Abdulaziz Bayındır: Canlı bomba. Ama ölmüyor. Kadın şurada duracak, sağında, solunda, önünde, hadi sağında, solunda, önündekinin suçu ne? Arkadan iki kişiyi anladık. Safların sonuna kadar öyle iki, iki, iki gidecek.

Mehmet Hoca: Seviniyor insanların namazını bozdum diye.

Abdulaziz Bayındır: Ama o kadının namazına bir şey yok.

Katılımcı: Bazen taşlardan bir şeyler yapıyorlar, bir taşı devirdin mi bütün taşlar devriliyor.

Abdulaziz Bayındır: Sonra bir de şunu söylüyorlar: mesela aynı kadın orada cemaate uymasa da kendi başına namaz kılsa hiç birinin namazı bozulmaz. Namaz kılmasa da o kadın afedersiniz mini etekli olsun. Her türlü ahlaksızlığı yapsa orada milletin namazını bozmak için. Hiç birisine bir şey olmaz Hanefi’ye göre.

Katılımcı: Gerekçe namaz olabilir mi?

Abdulaziz Bayındır: Nasıl yani?

Mehmet Hoca: Şimdi erkek namaz kılıyor diyorsunuz.

Abdulaziz Bayındır: Bak! Namaz kılanların ortasına kadın geliyor başlıyor göbek dansı yapmaya, vücudu da açık. Tamam mı? Orada hanefilere göre herhangi birinin abdesti bozulursa bozulur yoksa namazına bir şey olmaz. Fakat örtülü, basılı bir kadın orada gelmiş namaz kılıyor. Namazı imama uyarsa etrafındakilerin namazları bozuyor, uymazsa gene bozulmuyor. Orada oturuyorsa gene. Bu ne mantık kardeşim? Neye dayanıyorsunuz? Dayandıkları tek delil de bu “ahhiruhunne min haysu ahharahunallah”

Mehmet Hoca: O zaman şafilere göre gusul vacip olduğu için namaz bozuluyor, aslında abdesti bozulmuyor da.

Abdulaziz Bayındır: Hani öbür taraflarını anlarız fakat bu delille insanların namazını nasıl ifsad edersin ya? Neye dayanıyorsun? Delil değil çünkü. Elinde hiç bir delilin yok. İnsan Allah’tan korkar ya.

Abdurrahman Yazıcı: Kullanıyorlar hocam. Ama rivayet olarak değil.

Abdulaziz Bayındır: Kullanıyorlar zaten. Sen biliyorsun yani. C.Hakk nasip ede de bu şeyi bir ortaya çıkarabilsek. Yani İslam’a bu kadar kötülüğü nasıl yapabilmişler ya? Yaptıktan sonra da bunları baş tacı etmişler. Akıl alır gibi değil yani.

Mehmet Hoca: Peki nasıldır? Yani şimdi erkek kadın karışık namaz kılabilir mi?

Yahya Şenol: Doğrusuna bakalım yani.

Mehmet Hoca: Yani arkasında durması gerekiyorsa biz neye dayanıyoruz?

Abdulaziz Bayındır: Şimdi imamlıkla ilgili kısmını..

Mehmet Hoca: Yan yana namaz kılabilirler.

Abdulaziz Bayındır: Bak şimdi, Şafiler diyor ki; namazı bozmaz diyor. Bunu herkes söylüyor. Fıtraten. Namaz kılanın önünde kadın olduğu zaman adamın huzuru kaçar. Zaten o ayeti kerimeye uyuyor. “Vellezine hum fis salatihim haşiun” demiyor mu C. Hakk. Bu huşuya engeldir.

Yahya Şenol: Bozar mı?

Abdulaziz Bayındır: Bozar mı bozmaz mı meselesinin delili olması lazım. Namazı bozmak ne demek? Huşuya engeldir, tamam. Efendim kadın da istemez orada durmayı. Ama bazen kalınıyor. Hadi bakalım sen hacca, umreye git de ezan okunduğu zaman bir hanım oradan çıkabilsin. Umrede gene bazen mümkün olur, çoğu zaman mümkün olur umrede ama hacda mümkün olmaz. O zaman kadına diyordun ki; namaz kıl sana bir şey olmaz ama erkeklerin namazını bozarsın. Onurlu bir kadın diyecek ki; o zaman ben kılmayayım diyecek. Bunlar kılsın sonra ben kılayım diyecek.

Mehmet Hoca: Ben kılmayayım daha iyi.

Abdulaziz Bayındır: Bunlar kılsın ben sonra kendi başıma kılayım diyecek. Peki tamam da neye dayanarak söylüyorsun?

Enes Hoca: Çıkamıyor namaz kılmadan beklemesi lazım.

Abdulaziz Bayındır: Yada kendi başına kılması lazım, imama uymaması lazım.

Mehmet Hoca: Bozulmuyor mu o takdirde.

Yahya Şenol: Nasıl yani?

Mehmet Hoca: Kendi başına kılarsa bozulmuyor mu?

Abdulaziz Bayındır: Hanefilere göre kendi başına kılarsa problem yok diyorlar.

Mehmet Hoca: Namaz kılmasa zararı yok ama kendisine zarar. Cemaatten mahrum olur.

Abdulaziz Bayındır: Cemaatten mahrum ediyorsun. Ya neye dayanıyorsun? Bir delilin olsun kardeşim.

Mehmet Hoca: O da der ki kardeşimin imanını kurtarsın cehennemde yanmaktan.

Muhammed: Kadın erkeğin önünde kılsa namaz namaz olmaz mı?

Yahya Şenol: Konu o değil. O biraz sonra gelecek.

Abdulaziz Bayındır: O biraz sonra gelecek. Ben sadece “ahhiruhunne” kelimesine şey yaparak diyorum. Acayip şeyler ortaya koyuyorlar ya. Neyse bunu okuyalım da muhazzad ile ilgili kısımda zaten diğer delillere, tek delilleri bu başka delilleri yok da ona bakacağız inşallah.

Katılımcı: Bu ahhiruhunne hadis İbni Mesud’tan gelen rivayet imamlıkla değil de..

Yahya Şenol: Saf düzeniyle ilgili. Bu hadisi saf düzeninde normalde kullanmaları lazımken imamette kullanmışlar. Buna delil olabilir yani gerçekse zaten.

Abdulaziz Bayındır: Gerçekse delil olmaz, çünkü “ahhiruhunne” hangi konuda? Ondan dolayı Anadolu’da yolda kadın kocasının yanında yürümez arkadan gelir.

Yahya Şenol: Örfün dinleştirilmesi gibi bir olay.

Abdulaziz Bayındır: Örf de değil bu ya. Bak hiç örf falan değil bunlar. Hiç örflükle alakası yok. Yanlış sözlerin din haline getirilmesi.

Yahya Şenol: Çünkü hani Peygamber efendimizin döneminde bile kadınları mescide bırakmıyorlar ki Peygamber efendimiz ya bırakın kadınları, niye engelliyorsunuz diyor. Peygamberimize rağmen bunu yapıyorlar. Demek ki örfleri, yaşam tarzları bu. Onu dinleştirmeye o zaman bile çalışılmış yani ama Peygamber efendimiz müsade etmemiş. O öldükten sonra tekrar eskiye dönmüş yani olay.

Abdulaziz Bayındır: “Fe emmes sabiyyu: çocuğun imam olamamasına gelince”,”fe innehu muteleffinun vela yecizu iftidau muftalibu bihi” diyor ki; “çocuk niye iman olamaz? Çünkü o nafile namaz kılar, farz kılanın nafileye uyması caiz değildir”. Bu sözü söyleyen kim? Kendileri söylüyor.

(Enes Hoca arapça hadis okudu “fe ennel salati imami el imamu daminun” tam anlaşılmıyor 32:47-32:55)

Abdulaziz Bayındır: İşte bu da çok enteresan. İkinci delil olarak Peygamber efendimiz imam “damin”dir diyor. Yani imam garanti altına alıyor. Neyi? Cemaatin namazını. Böyle bir şey mümkün mü?

(33:15′ de videoda kesilme oluyor)

Katılımcı: Fatiha’ya yetişmeden rukuda yetişiyor, Fatiha’yı senin yerine okumuş oluyor. Adam eğer Fatiha’yı tam olarak okuyamıyorsa imam düzgün okuduğunda onun yerine geçiyor.

Abdulaziz Bayındır: Tam okuyamıyorsa imamın okuması onun yerine geçiyor değil. Bu adam zarureten kıraatten, mesela Şafi mezhebi bunu kıraatten mesul tutmuyor. Namaz kılması gerekir. Şimdi burada kendileri bir prensip koyuyorlar, kendi prensiplerini delil alıyorlar. Hani sizin deliliniz, kitaba ve sünnete dayanırdınız. İbadet konularında kıyas yapmazdınız, değil mi? Bu kıyas da değil, hiç bir şey bu.

Yahya Şenol: İbni Mace hadisiymiş o Hocam. “İmamun daminun ve iza ahsene velehu velehum esae ve aleyhi vela aleyhi”.

Abdulaziz Bayındır: “Ve aleyhim vela aleyhim”

Yahya Şenol: “Ve iza ahsene velehu velehum”

Abdulaziz Bayındır: O zaman o “daminun” kelimesinin manası “garanti eden” değil de imamın sorumlu “mesulun” manasına gelir.

Yahya Şenol: “Resulullah(sav) yekul el imamu daminun”

Abdulaziz Bayındır: Kim demiş onu. İşiten kim?

Yahya Şenol: Sehr Bin Sahr “ve iza ahsene velehu velehum ve esae fe aleyhi yani vela aleyhi”

Abdulaziz Bayındır: “İmam damindir, iyilik yaparsa kendi lehine, cemaatin lehinedir. Ama kötülük yaparsa, yanlış kendi aleyhinedir, cemaate bir şey olmaz”. Güzel de bunun çocuğun imamlığıyla alakası ne?

Yahya Şenol: Çocuk kefil olamıyor demek ki. Buluğa ermemiş çocuk damin vasfını kazanmamış oluyor.

Abdulaziz Bayındır: “Esae”, “ahsene”nin namazın vasfıyla bir alakası yok ki. Yani güzel imamlık yapar yada kötü imamlık yapar. Sonra o “el imamu daminun” da namaz imamı mı yoksa yetkili olan kişi mi?

Abdullah Bayındır: Çocuğun imamlığına da cevaz bulunabilir.

Abdulaziz Bayındır: Hadis vardı geçende.

Katılımcı: Çocuğun namazıyla ilgili Peygamberimizin “yahsenuhum kıraaten kuran”.

Abdulaziz Bayındır: Tamam, geçen hafta okuduk bunu.

Aynı Katılımcı: İkincisi de bu Amr olayı. 6-7-8 yaşında olup namaz kıldırması.

Yahya Şenol: Burada şu soruyu soruyorlar. Bu hadisler var. Nerede geçiyordu o? Buhari’de, Nesai’de falan geçiyor çocuğun imamlık yaptığına dair hadis. Şimdi biz geçen gün başka bir konuda siteye soru cevap eklediğimizde adam diyor ki: siz bu hadisi yazmışsınız, Hanefiler görmemişler mi bu hadisi de bunlar aksine görüş beyan etmişler.

Abdulaziz Bayındır: Sen o soruyu onlara sor, bize niye soruyorsun kardeşim?

Yahya Şenol: Buhari’de bir hadis var onu almamış, herhangi bir delil de getirmiyor almadığına dair burada mesela. Niye almamış.

Abdulaziz Bayındır: Kardeşim bir kere onlardan sorumlu değiliz bir. Onlara şöyle cevap vereceksin: sitemizi incele görmediklerinin sadece hadis değil yüzlerce ayet olduğunu da göreceksin diyeceksin o kadar. Görmemiş! Bana ne, ben başkasının hesabını mı vereceğim?

Yahya Şenol: Şey de olabilir, yani Ebu Hanife’nin yaşadığı dönemde bugünkü bu hadis tebyin edilmiş bir dönemmiydi? O da var yani. Adam her dolaşan hadisi bilmek zorunda değil ki.

Abdullah Bayındır: İyi niyetle sorulmuş bir soru değil.

Abdulaziz Bayındır: Kardeşim biz bu derste sorulara cevap vermiyoruz. Sorulara başka şey. Konuyla alakalı soran varsa sorsun. Yani şimdi burada bir arkadaş soru sormuş ama ona özel olarak cevap verelim. Yani bu konuyla ilgili soru soran olursa cevap veririz. Sabah namazının farzı önce kılınacak olursa cemaate yetişebilmek için iki rekat sünneti önce kılınan farzın ardından kılınabilir mi? Kılınamaz! Sabah namazının farzından sonra sünnet kılınamaz. O zaman sadece farzını kılar sünnetini kılmaz. Aynı durum diğer namazlar için geçerli değildir. Sabah namazı akşam namazı ve yatsı namazı. Yani sabah mamazından sonra, akşam namazından ve yatsı namazından önce nafile namaz kılnmaz. Hanefiler yatsıdan önce sünnet sayıyorlar ama onun da hiç bir delili yok.

Yahya Şenol: Bu konuda şimdi hadis nerede geçiyor? Buharide geçiyor. Belki daha başka hadisler de Buhari-Müslim’de beraber geçiyor. Muttefekun aleyh oluyor. Ve mezhepler bunu kabul etmeye biliyor. Bu gayet normal karşılanıyor.

Abdulaziz Bayındır: Biz ayeti ortaya koyuyoruz..

Yani: İşte mesela burada geçen hadisi almıyor, işte belki..

Abdulaziz Bayındır: Ahhiruhunneh’i alıyor. Hiç alakasız şey.

Yahya Şenol: Bunu tercih ederiz. Ya ayete tercih ettiğinde niye problem çıkıyor? Yani daha zayıf rivayet edilen hadisi daha sahih bir hadise tercih edince bir problem yok. Ama belki hadis bile olduğu şüpheli olan bir sözü ayete tercih ettiğinizde oluyor ki hadis inkarcısı. Halbuki mezheplerin yaptığı bir şey bu yani. Al işte Buhari’de geçen bir hadisi kabul etmiyor demek ki Hanefiler.

Abdulaziz Bayındır: Onları boş ver. Biz siyasi parti değiliz. Kabul edenler etmeyenler, falanca gün oy kullanacak, bizim Süleymaniye Vakfını kaç kişi destekleyecek gibi derdimiz yok.

Yahya Şenol: Açıkça söylenmesi gerekiyor ki. Zannediyor ki millet her geçen hadis mutlaka delil olarak kullanılabilir, ayet hükmündedir. Yok öyle bir şey.

Abdulaziz Bayındır: Kütübi Sitte’nin tamamında geçen, sıhhatinde hiç şüphe olmayan nice hadisler var kullanmamışlar. Onu da bırak, kuranı kerimde çok açık ve net asla ihmal edilemeyecek ayetleri almamışlar. Boşuna mı canımız sıkılıyor bu adamlara. İslam alemi boşuna mı bu halde? İslam alemi demeye insan çekiniyor. C.Hakkın huzurunda bu kelimeyi kullanabilirmiyim acaba. Allah’ın kitabını bir kenara itip, Peygamberin uygulamasını bir kenara it, adına İslam de.

“Ve emmes sabiul ve ennehu teneffilun fela yecizu iktidai mufselidu bihi” delile bak. “Çocuk nafile namaz kılar farz kılanlara uyması caiz değildir”. Kim demiş bunu? Bunu sen söylüyorsun ve sen de diyorsun ki ibadetlerde kıyas olmaz, ibadetlerde Peygamberimiz ne yapmışsa, Allah ne emretmişse o. Peki hani delilin?

Teravih konusuna gelince diyor. Teravihde nasıl olur bu iş. “ves sünenin mutlakata” mutlak sünnetlerde, yani namazların önünde ve arkasında olmayan sünnetlerde. “Cevvezehum eşşayihu belh: Belh imamları çocuğun imam olabileceğine fetva vermiş. “Belh” bu Afganistan’dı değil mi?

Yahya Şenol: Eski İran.

Abdurrahman Yazıcı: Afganistan’ın en eski şehriymiş.

Mehmet Hoca: Eski dönemde Maveraunnehir iran olarak geçtiği için..

Abdulaziz Bayındır: Belh çok ciddi şeyi olan islam alemine.

Yahya Şenol: Eski İran.

Abdullah Bayındır: Afganistan’da olanı biliyorsunuz değil mi?Meal yaptı diye adamı idam ediyorlar. Kuranı kerimi bozdu diye. Kuranı kerimi bozdu diye ulema ölümüne şey yapmışlar. Adam ağlamış.

Abdulaziz Bayındır: Ya işte buna İslam alemi deniyor.

Abdullah Bayındır: Onun için Afganistan bu kadar bozuk.

Abdulaziz Bayındır: Buna İslam alemi deniyor.

Enes Hoca: Doğu Türkistan’da 60-70 sene önce bir medresedeye gitmiş. Kuranı kerimin tefsirini yapıyormuş. Medresedeki demiş ki hepiniz teczidi iman yapın demiş. Niye demiş kuran üzerine iman getirin demiş.

Abdulaziz Bayındır: Demek ki o hakikaten onlarda iman yokmuş ki hiç..

Abdullah Bayındır: Osmanlı’da zannedersem son dönemde tartışılmış.

Abdulaziz Bayındır: Neyse. “Velem nüceddisu meşayikune rahimehumullah: bizim meşayıkımız, hocalarımız çocuğun teravihde de diğer sünnet namazlarda da imamlığını caiz görmemişlerdir”.

Enes Hoca: Buhara ve Semerkant’ta.

Katılmcı: Meali niye tartışıyorlar?

Yahya Şenol: Kuranı kerimi bozuyor, tahrif.

Katılımcı: Kuranın arapçası ortada yani. Tahrif varsa çevirisidir.

Abdullah Bayındır: Adam şey yapmış, herhalde matbaaya gücü yok çeviriyi aynen yapmış. Elden çoğaltmış.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi bu Hidayet Aydar görmüştü, geldi bana anlattı. Diyor ki, gene orada o bölgede farsçanın konuşulduğu yer. Orada farsça konuşuluyor ya. Belh’de, diğer yerlerde. Şehrin adını da söyledi de aklımda kalmadı, yıllar önce söylemişti. Diyor ki; adam çocuğunun hocasına gitmiş. Demiş ki; biz namaz kılıyoruz ama manasının ne olduğunu bilmiyoruz. Oğluma Fatiha suresinin farsça manasını bir yazsan da hiç olmazsa o öğrense demiş. Vay muhsip diye adamı orada öldürmüş.

Mehmet Hoca: Ama yani haberler mesela bize yakın olma itibarıyla okuduğumuz afganca eski mealler var. Bizim bildiğimiz Maveraün Nehir mesela tefsir, bir sürü dini şeyler var. O bölgelerde arapça çok yaygındır. Yani haberler biraz şey çıkıyor. Benimle beraber gelen Mısır’da dünya kadar öğrenciler var savaştan kaçmış.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi ben Hidayet Aydar’ın ifadesi..

Mehmet Hoca: Afganistan’dan savaştan kaçmış adamlar yani. Senelerce beraber okuduk. Afgan vatandaşı Mısır pasaportu taşıyan dünya kadar insan var yani. O kadar güzel kuran okuyor, arapçayı biliyor. Yani bu haberler biraz..

Abdulaziz Bayındır: Neyse bir dakika! Bunu bitireyim de ondan sonra siz gene savunmanızı yapın. Adamı öldürüyor, tabi hemen polis devreye giriyor nasıl oldu diye. Sonra vali şey yapıyor. Hoca da tanınmış bir hoca. Fesat çıkarmak istediği için onu öldürdüm. Ne demek diyor Fatiha’nın meali falan. İyi yapmışsın diye adamı serbest bırakıyorlar. Bunu Hidayet Aydar anlattı yani.

Mehmet Hoca: Bugün olsa bile aşiretler ve guruplar arasında.

Abdullah Bayındır: Türkiye’de neler olduğunu görüyoruz. Bence yüzde yüz doğrudur.

Enes Hoca: Mesela aşiretlerde, Şu anda Afganistan’da Taliban olan yerlerde namazı Peygamber gibi kılmadın diye tabancayla kafana sıkıyor.

Abdulaziz Bayındır: Parmağını kaldırıyor, Peygamberimiz yapmış sahih hadislerde. Adamın parmağını kırıyor, sen nasıl namazda parmağını kaldırırsın diye.

Mehmet Hoca: Bu aşiretler arasında olur. İran’da bile ayağını yıkadığın zaman, görmüşler bizim hacılar İran’dan geçerken. Ama İran’ın bütün yerlerinde ayağını yıkayanı dövecek falan değil. Mutlaka vardır yani.

Abdullah Bayındır: Çok büyük bir problem. Aynı görüşte insanların bir yerde yaşamaları çok büyük bir problem oluyor. Bence nsanların karışık olması lazım. Karışık olunca birlikte yaşamayı öğreniyorlar. Büyük şehirlerin böyle avantajı var.

Yahya Şenol: Onun da doğru olabileceğini düşünüyor adam.

Abdullah Bayındır: Uzak kalırsan devamlı ne yaparsın, arkasından konuşursun. Diyaloğa girersen problem bitiyor.

Abdulaziz Bayındır: Zaten ayrışmanın ahirette olacağını C.Hakk bildiriyor.

Abdullah Bayındır: Peygamber efendimizin bakıyorsun yahudi komşusu var.

Abdulaziz Bayındır: Olması lazım.

Abdullah Bayındır: Yabancılar olacak ki sen kendini görebilesin. Ova olmasa dağın yüksekliği belli olmaz.

Abdulaziz Bayındır: Evet. “Ve minhum hakka vel hilafetin nefsin muttaki beyne Ebu Yusufe ve Muhammedin: bazıları da Ebu Yusuf ile Muhammed arasındaki ihtilafı şöyle bir araştırma yapmışlar”,demişler ” el muhtaru: tercih edilen” tahkik etmişler,muhtar olan “fis salavati kulleha: bu bütün namazlarda böyledir” yani hiç bir namazda çocuğun imamlığı caiz değildir,”fe enne neffes sabidun neflin baligi: çünkü çocuğun nafilesi baliğin nafilesinden daha aşağı seviyededir”,”hi sulase semiul kadau ishadi bül icmai: çocuk nafileye başlasa ve bozsa onu kaza etmesi gerekmez, icmaen” bu icma dediği Hanefi mezhebi arasındaki icmadır. Yoksa bizim bildiğimiz icma değil. Çünkü Şafi mezhebinde nafile namaza başladın bozdun, hiç bir sorumluluk yoktur bildiğim kadarıyla değil mi?

Mehmet Hoca: Hanefi’de başlayınca farz olur diyor ama nafilede farz da yapamazsın diyor. Uyamaz diyor.

Abdulaziz Bayındır: Hem öyle diyor, hem öyle diyor.

Mehmet Hoca: Madem farza dönüştü edebilmesi gerekiyor.

Abdulaziz Bayındır: “Vela yebdil kaviyyu aled daifi: kaviy zayıf  üzerine bina olmaz” diyor. Ne demek kaviy zayıf üzerine bina olmaz? Mantıki şeyle.

Mehmet Hoca: Nafile zayıf derken ona mı diyor?

Abdulaziz Bayındır: Anlamadım. Nesi zayıf yani? “İhlafil mazluni”

Enes Hoca: Memur değil ya farza.

Mehmet Hoca: Kendi diyor ki; nafile başladıktan sonra farz olur.

Katılımcı: İkisi arasında fark var. Yürüyerek de kılabiliyorsun normal şartşarda. Yada..

Abdulaziz Bayındır: Canım farzda da aynı, farzda da aynı durum var.

Aynı Katılımcı: Yok öyle değil. Şimdi, sünnette evdeyken oturarak kılabiliyorken farzı oturarak kılamıyor.

Abdulaziz Bayındır: Farz da zaruret olacak ki kılasın.

Mehmet Hoca: Fiziki şeyler için geçerli olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Hayır şunu söylüyor Hanefiler diyorlar ki; yani imamın namazı ayrıdır, cemaatin namazı ayrıdır. Onu da demek zorunda kalıyorlar. Ayrıysa neyi neyin üzerine bina ediyorsun. “Bi hılafil mazluni le ennehum müştehadun fihi ta’tıbilal arıdu ademen” araya irtibatlar girince biz de koparıyoruz. Maznun” ne demek ya?

Enes Hoca:  “Salatel aleyhi” (52:00-52:22 arası anlaşılmıyor)

Abdulaziz Bayındır: Yani o namaz kılan kişi farz kıldığını zannediyor. Mesela adam öğlen namazını kılmış sonra tekrar kılıyor. Zannediyor ki kılmadım, öyle mi?

Enes Hoca: “Şeraatı salat zannı ala aleyhi summe kada fe innel yezzebul imam”.

Abdulaziz Bayındır: Olmadı işte, tam tersi oldu. Tam tersi oldu orada. Bir daha okurmusun?

Katılımcı: “Ala zanni kıyami vucubihi iza zahara badi ifsadihi adamel vucubihi la yecidu aleyhi kadai”

Abdulaziz Bayındır: “Aleyhi” derken “hu”zamiri kime gidiyor?

Enes Hoca: Bir adam bu namaz vaciptir dese, kılmış nafile kılan da kaza etmiş. İmam düşünmüş ki namazı kılmış zaten bu bozmuş, bu gitmiş. Ama onun namazı  devam eder. O nafileyi bozamazsın. O zaman bina edilir.

Abdulaziz Bayındır: O zaman adamın namazının olmadığı ortaya çıkınca, nafile kılanın namazı daha güçlü hale geliyor yani o güçlü zayıf üzerine bina edilir diyor. Arız adem olarak itibar edilir. Yani ne olacak? Şimdi öyle karar verdim, biraz sonra da bir başka şekilde karar veririm. Nasıl olsa bunların hepsi içtihadlarla ortaya konuyor. Ne Peygamberimizden gelen bir söz var ne de..

Mehmet Hoca: Varsayımlarla yola çıkıyorlar. Namazını kılsa bile yani başlamışken bitirecek yani.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi diyorsan ki herkesin namazı müstakildir, o zaman ne karıştırıyorsun?

Enes Hoca: Şimdi burada öğlen namazı kılmış, öğle namazı kılmadım diye zannetmiş öğle namazına başlamış. Ben de netice de nafileyi kaza etmiş oldum. Ben kılmışım diye namazı bozmuşum gitmiş, ama ben nafileyi ..

Abdullah Bayındır: Farzı gitmesin diye.

Abdulaziz Bayındır: “İhtidayi sabiyyin ennes essalate muttehidetun” yani çocuk çocuğa imam olarak uyabilir çünkü ikisinin namazı da aynıdır. İkisi de çocuk olduğu için birisi güçlü birisi zayıf değildir diyor. Ama bunların hiç birisinin delili yok. Peygamber(sav) bir çocuğu kendi kavmine imam olarak tayin etmiş daha çok kuranı kerim bildiği için. Peygamber(sav)’in geçen hafta da şey yapmıştık. Ümmü Varaka diye bir kadını kendi ailesine imam olarak tayin ettiği var. Yani şimdi caizmidir değilmidir meselesi başkadır, tercih meselesi başkadır. İkisini birbirinden ayırmak lazım. Zahiriler ne diyor?

Abdurrahman Yazıcı: Çocuğun kılmasıyla ilgili rivayet küçük topluluğa aitti. Sahabe genelinde böyle bir rivayet yoktur diyor. Çocuğun nafilesi farz ve ezanla şey yapması caiz değildir diyorlar Hocam. Bunun delili de mükellef değil ki çocuk diyor. Yani mükellef olan bir yetişkine imamlık yapsın.

Abdulaziz Bayındır: Yani sen şimdi mükellef olmadığın bir iş yapsan o iş kabul edilmez mi?

Abdurrahman Yazıcı: Kabul edilmesi ayrı ama..

Yahya Şenol: Arkadakilerin..

Abdurrahman Yazıcı: Evet.

Abdulaziz Bayındır: Ama o da delil değil. O da kendi kafasına göre ve enteresan: İbni Hazm’da der ki kıyas delil olarak alınmaz. Orada bir kıyas yapıyor işte kendisi. Yani hesaplarına geldi mi neler yapıyorlar. Zahirilikten hemen çıktı. Başka? Hayır, “Peygamber efendimizden az kimseler rivayet etmiştir”. Az kimse de olsa orada bir rivayet var. Peki sen ne yapıyorsun? Sen neye dayanıyorsun?

Abdurrahman Yazıcı: “İnnel kabili rufiye ales sabiyyi”

Abdulaziz Bayındır: Demek, çocuk ibadetlerden mesul değildir demektir.

Abdurrahman Yazıcı: “Ezani bi imamihi”

Abdulaziz Bayındır: Tamam, ezan oku diye emredilmez, imamlık yap diye emredilmez ama yaparsa ne olur? O zaman çocuğun namaz kılması da caiz olmaması gerekir bu mantığa göre. Evet diğer mezhepler?

Mehmet Hoca: Hambeliler’e göre “el imamet essalate cemaa vacibetil es salatil hamsin” diyor.

Abdulaziz Bayındır: Beş vakitte de cemaatle namaz kılmak farzdır.

Mehmet Hoca: Diğerlerinde vacip değil bize göre.

Abdulaziz Bayındır: Peki bu beş vakit namaz cemaatle kılmak farzdır derken kadınları da katıyorlar mı farza.

Mehmet Hoca: Katıyorlar.

Abdulaziz Bayındır: Kadın da camiye gidecek değil mi? Evde cemaatle kılmayacak. Bizim şu vakıfta cemaatle kılmayacağız.

Mehmet Hoca: Yok, her yerde kılınabilir diyor. Sahrada, evde, her yerde cemaatle kılınabilir.

Abdulaziz Bayındır: O kolaylığı göstermiş.

Mehmet Hoca: Fakat şart değildir diyor. Diğerlerine, vacip değildir diyenlere diyor ki;

Abdulaziz Bayındır: Şart değil olan ne?

Mehmet Hoca: Cemaatsiz kıldığı zaman namaz bozulmaz.

Abdulaziz Bayındır: Farz diyorsa ne oluyor?

Mehmet Hoca: Vacip diyor. Vacibin anlamı neyse?

Abdulaziz Bayındır: Vacip farz manasına.

Mehmet Hoca: Ama tek başına namaz kılfidığı zaman bozulmaz diyor. “Ve leysetu cemaatin şartu salat measse aleyha”

Abdulaziz Bayındır: Yani namazın sahih olması için, namaz namazdır ama o zaman bir görevi eksik yapmışlardır demek istiyor.

Mehmet Hoca: Cemaat (farz değil vacip dediği için) vacip değil diyenlere ayet delil getiriyor. “Vele kale AllahuTeala; ve iza kunte fihim fe ekamte lehumus salate” bu gibi durumda cemaat bırakılmadığı için bunun vacibiyetini göstermek için.

Abdulaziz Bayındır: İyi. Ben de geçen hafta(geçen hafta bu konuyu işledik ya) aklıma o gelmişti. Bu ayet cemaatle namazın farz olmadığının delilidir diye aklıma gelmişti. “Ve iza kunte fihim fe akamte lehumus salate”, bu da cemaatle namazın farz olduğuna delil getirmiş. Şimdi uyuyor mu uymuyor mu?

Mehmet Hoca: “ve lem tekul vacibeten vela hasefiha salatil havf” diyor.

Abdulaziz Bayındır: Eğer vacip olmasaydı havf halinde ruhsat verirdi.

Mehmet Hoca: Ruhsat verirdi, kendi başınıza namaz kılın derdi.

Abdulaziz Bayındır: Bu delil mi? Bak diyor ki. Zaten o “salatil havf”de çok ciddi problemler var. Nisa suresinin 101.ayeti ile 102.ayetini birbirinden ayrı değerlendiriyorlar. Bir kere o ikisini ayırıyorlar. Ayırdıkları için de hiç bir mezhep, hiç bir tefsir bu ayeti kerimeyi doğru dürüst anlayamamış.

Yahya Şenol: Savaşta cemaat olmaması akla daha iyi geliyor. Herkes bulnduğu yerde namazı kılsın. Yarısı kalkıyor geriye, savaşı bırakıp arkada cemaatle namaz kılıyor. Demek ki gerçekten gerekli ki yapıyorlar yani.

Abdulaziz Bayındır: Tamam sen şimdi o kanaate vardın daha iyi oldu. Sen savun bakalım. Sen kendini savun öyleyse. Çok iyi oldu bu.

Yahya Şenol: Tek savunmayı kabul etmiyorum.

Abdulaziz Bayındır: Hayır, Hambeli mezhebi de o görüşte, onun için kuvvetlenebilirsin oradan. Orada diyor ki, orada şey meselesi var: yolda gidiyorsunuz karşınıza düşman çıkıyor, iki rekatlık namaz bir rekata düşüyor. İstersen bir rekat kılabilirsin, iki rekat da kılabilirsin. Şimdi Peygamberimize diyor ki C.Hakk: “fe iza kunte fihim salate: sen bunların içerisinde olursun, onlar için de o namazı sen tam kılarsan”. Tam kılmak zorunda mı? Değil. “fe iza kunte fihim fe ekım lehumus salate” deseydi biraz daha hambelilerin görüşü doğruya yaklaşırdı.

Yahya Şenol: Belki olmasın ama çok kuvvetli bir şey ki orada konu edilmiş.

Abdulaziz Bayındır: Bak kuvvetli mi değil mi onu da şey yapalım bak. Onların içerisinde bulunuyorsun, iki rekatlık namazı sen de bir rekata düşürebilirsin ama “onlar için iki rekat kılarsan”, ne demektir? Şartlar uygun iki rekat kılabilirsin demek. Kılmak istiyorsun demektir. Sen iki rekat kılarsan onlar şöyle şöyle kılsınlar.

Yahya Şenol: Bir kılarsa? Yine cemaatle kılacaklar ama, o anlaşılıyor.

Abdulaziz Bayındır: Bir kılarsa ne olacak? Peygamberimiz bir guruba kıldıracak ikinci guruba kıldırmayacak demektir.

Yahya Şenol: Onlar da başka bir imam tutucaklar.

Abdulaziz Bayındır: İmam tutacaklar da imamlar ev istiyorlar, var mı?:) Şimdi bu ayetten cemaatin farziyeti anlaşılmaz. Cemaatin öneminde şüphe yok. Önemini sümneti müekkede kelimesiyle ifade edersin ama farz kelimesini hemde bu ayeti nasıl delil getirirsin?

Abdullah Bayındır: Hakikaten Yahya Şenol’nın söylediği insanın aklına takılıyor.

Yahya Şenol: Savaş zamanında bile bunu konu etmiş Allah.

Abdullah Bayındır: Savaşları düşününce, anlatılan savaşları. Çanakkaleyi. Orada başını kaşıyacak halleri yok. En ufak bir ara buldular mı hemen bulundukları yerde bir teyemmüm alıp kılabilirler belki ama siperden çıkamıyor adam cemaate..

Abdulaziz Bayındır: Şimdi bu bir kere durum ve şartlara göre verilecek bir karardır. Peygamberimizi de “fe ekım lehumus salate” demiyor. Onların içerisinde bulunursan onlar için sen namazı tam kıl deseydi, o bir emir olurdu.

Mehmet Hoca: Şartlı cümle kullanmasından bunu çıkarabiliyoruz.

Abdulaziz Bayındır: Demiyor onu. Diyor ki; sen de onların için tam kılarsan, karar sana ait. Tam kılarsan. E kılmıyor. Tamam bundan cemaatle namazın önemini anlarsın, hiç şüphesiz. Ama buna sünneti müekkede demişler, güzel söylemişler. Fakat sen bundan cemaatin farziyetini alamazsın. Delil değil yani bu. Ama gene hiç olmazsa yolları doğru: bir ayeti delil almışlar.

Mehmet Hoca: Sonra bu ayeti diğer, geçen hafta okuduğumuz hadislerle destekliyor. Peygamber(as)’in hadisi geçen hafta okuduğumuz. Sonra ama(kör) hadisini delil getiriyor. Eğer vacip olmasaydı diyor amaya(köre) izin verirdi.

Abdulaziz Bayındır: Kör bir adam ben gelmeyebilirmiyim diyor. Yok diyor, gel diyor. Beni getirecek kimse yok diyor. Hatırlayalım hadisi

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın