Namazda İmamlık / 1-1

7 Şubat 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Euzubillahimineşşeytanirrahim Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillahirabbilalemin vel akibetü lil muttakin esselatu vesselamu ala Rasulina Muhammedin ve Ala Alihi ve Sahbihi Ecmain.

(Baş taraftaki yoğun parazit nedeniyle hadisin Arapçası anlaşılmıyor)

“İmamlık konusunda insanlar içinde imamlığa en layığı diyelim, sünneti en iyi bilendir.”  Bunların içerisinde Kuran’ı en iyi bilen kimse imamlığa layık olan da odur. İlme ihtiyaç, yeni bir durum ortaya çıktığı zaman yani olmayacak bir şey olursa ilme ihtiyaç olur. Sihir olur, başka bir şey olur o zaman ilme ihtiyaç olur ama işler yolunda gittiği zaman ilme ihtiyaç yoktur, fakat kıraate ihtiyaç vardır.

“Ve nahnu lekulu el kıraatu uftar ileykekun ileyha” “Biz diyoruz ki kıraate ihtiyaç olur” Ne için? “Birüknin vahidin” “Bir tek rükün için.” Yani namazın içerisinde birçok rükünler vardır, onların sadece birisinde kıraate ihtiyaç vardır. “Vel ilmu” “ilim ise” “lisairil erkani” “diğer rükünler için gerekiyor.” Yani kaç tane rükün var, şu kadar, onlardan bir tanesi kıraat. Peki, diğerleri, bunlar için de bilgi gerekiyor onun için biz bilgiyi öne alıyoruz diyor. “Fe intesevaba” “bilme bakımından, sünneti bilme bakımından yani Peygamberimiz namazı nasıl kılmış onu bilme bakımından eşit olurlarsa” “feagraühum” “o zaman en iyi Kuran okuyan imam olur” “li gavli Aleyhusselatuvesselam” “Peygamber Efendimizin şu sözünden dolayı”;

“Yeümmül kavme agraühüm likitabillahi teala” “Kavme Allah’ın kitabını en iyi okuyan imamlık eder” demiş Peygamber Efendimiz. Sonra demiş ki; “Fein kanü sevaen fealemühum bi sünne” “Eğer kıraatte eşitseler o zaman sünneti hangisi daha iyi biliyorsa o imam olur” Fakat “agraühum” sünnet kelimesi bir…

YAHYA ŞENOL: Müslim’de geçen bir hadis.

KATILIMCI: Peygamberimiz mi diyor “sünneti en iyi bilen”?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Peygamberimiz onu demez. Peygamberimiz demez ama daha sonra bu hadisi rivayet edenler kendi zihinlerinde O kelimeyi ona çevirmişlerdir. Peygamberimiz öyle demez.

KATILIMCI: Kullandığı kelime ne olabilir de daha sonra bu “sünneti” onun yerine kullanmış olabilir?

YAHYA ŞENOL: Yani “sünnet” kullanılmışsa ne manada kullanılmış olabilir?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Onu diğer rivayetlere bakmak lazım onunla ilgili diğer bütün rivayetlere bakmak lazım.

KATILIMCI: Şöyle bir hadiste var “Aleykümbisünneti…(Sonrası anlaşılmıyor)

ABDULAZİZ BAYINDIR: Diyorlar evet, Peygamberimize söylemediği şeyler söyletiliyor.

ABDULLAH BAYINDIR: Şimdi fıkıh kitaplarının, Fıkıh Usulü kitaplarının “Sünnet” bahsini açarsak hepsini buluruz onların.

KATILIMCI: Seninle “sünnetin” sözlük şeyine baktığımız zaman, Kuran-ı Kerim’de Allah-u Teala’nın koymuş olduğu kanun veya Allah-u Teala’nın müminlere ve kafir olan kavimlere tutmuş olan tavrı. Bu açıdan baktığımız zaman Peygamber (A.S.) “aleyküm bi sünneti” demesinin garip bir yeri yok yani. Çünkü benim yolumdur, ben size bunu yol yapmışımdır, metot yapmışımdır, metot anlamında Peygamber (A.S)’ a Allah-u Teala’nın indirmiş olduğu mesajlarını sahabiler arasında uygulama şeklini, metodunu sünnet olarak Peygamber (A.S.) demiş olabilir.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Sünnet kelimesi biliyorsunuz o zaman “kanun ve farz” manasına kullanılıyordu ya.

KATILIMCI: Peygamber (A.S.) “Benim koymuş olduğum, benim uygulama şeklimi uygulayın onu fazla yapmayın” demiş olabilir.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Tabii o konu üzerinde biraz durmak lazım ama Peygamberimiz o kelimeyi kullanmadığı halde raviler öyle bir kelime koymuş da olabilirler.

ENES ALİMOĞLU: Kuran-ı Kerimi doğru okurken “agraühüm” denilir mi onlara?

KATILIMCI: Denilir. Çünkü rivayetlerde deniliyor ki yani “dat’ı” en iyi çıkaran onlardı deniliyor. Sahabiler içinde bazı harfleri çıkaramayan sahabiler vardı.

ABDULLAH BAYINDIR: En çok okuyan olamaz mı, “agraühum”?

KATILIMCI: “Agraühum” en güzel okuyan demektir.

KATILIMCI: Güzel okuyandan ziyade kıraatte ezberi olan, zaten fazla ezberi oldu mu otomatikman daha iyi okur.

ABDULLAH BAYINDIR: Hatta bir rivayette “çocuğu geçirmişler var”.

KATILIMCI: Onun için engel yok yani daha çok ezberleyen, daha çok ezberleyen daha güzel okuyan, o da olabilir.

ABDULLAH BAYINDIR: Araplar sonuçta “dat” ı kullanıyor, bir kişi “dat” ı çıkarttı diye olmasın.

(Bu bölümde tüm katılımcı Hocalar bir ağızdan konuştukları için konu bütünlüğü sağlanamıyor, o yüzden bu bölümü bir süre yazmadım.)

KATILIMCI: “Agraühüm”, Kuran’daki “fagraû mâ teyessera minel gur’ân” (Müzzemmil 73/20) var ya! Belki oradan “agraühüm” diye.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Şüphesiz tabii Kuran’dan okuyacak ta o hadislerin hepsi orada mı? Peki “Müslüm” deki rivayetler neler? Bir oku bakalım Abdurrahman.

ABDURRAHMAN YAZICI: “Gale Rasulullahi Sallallahu Aleyhivesellem iza kanü seyaste ve yekum mehum ehadehüm, ve ehaddühum li imameti egahüm.” Diğer rivayet;

“Gale Rasulullahi Sallallahu Aleyhivesellem Yeümmül kavme agraühüm likitabillahi Teala Fein kanü fil kıraati sevaen fealemühum bi sünneti fein kanü fi sünneti sevaen feegdamühüm hicreten fein kanü fi hicreti sevaen fe egdamühüm silnen ve yeümürracülürracüle fi beytihi ve fi sultanihi ve yeclisü ala tekrimetihi illa bi iznihi.”

KATILIMCI: Hocam demek ki ”silmen” i, “sinnen” diye almışlar.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Yok, “sinnen” de var. Yani şimdi “agraehüm” ve “li kitabillah” yok değil mi orada? “yevmül kavme agraehüm li kitabillahi” yani “bir kavme önce Allah’ın kitabını hangisi daha iyi okuyorsa o imamlık yapar” “Fein kanü sevaen fealemühum bi sünne” “eğer kıraatte eşitseler sünneti en iyi bilen”

ENES ALİMOĞLU: Yani namazın kılınış şekline mi?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Herhalde yani “sallu kemaraeytehu yusalli” Yani “efgahum fıkhan” olur, çünkü “Allahümme faggihu fitnin” diye Peygamber efendimizin duası var. Onun için “fealemühum bi sünne” yerine “efgahum fıkhan” tamam. Ama işte bu “sünnet” kelimesi pek burada uymuyor doğrusu.

KATILIMCI: Birde şöyle bir şey, eğer sünneti biraz önce Mehmet Hoca’nın anlattığı şekilde anlatsak tabii doğrudur yani sünnetin öyle bir anlamı vardır, hadisçilerin de farklı bir anlamı vardır.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Asıl anlamı ne?

– Dini usül demektir.

– Eğer öyle bir şeyse o zaman “agraehüm bi kitabillahi” yani “Kuranı en iyi okuyanın” sünneti…Yani bu sünnette Kuran’dan ayrı bir şey midir? Bu soru akla gelebilir.

ABDULAZİZ BAYINDIR: O yüzden “agraehüm” “en fazla zihninde Kuran olan olabilir”.

YAHYA ŞENOL: Bir de şey var, Uhud Savaşında hani Ashab-ı Kiram’ı defnederlerken “en öne en çok Kuran-ı Kerim’i bileni koyun” diyor Peygamber Efendimiz. Yani burada da, imamlıkta da en öne geçmede Kuran bilgisinin çokluğuna göre.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Asıl bilgi Kuran bilgisi zaten.

– “fealemühum bi sünne” de herhalde yorum bilgisi herhalde.

– Öyle bir hadiste var sahabeden; “Bir ayet indiğinde biz bu ayeti ezberlerdik, onu uygulardık, bütün detaylarıyla öğrenirdik ondan sonra başka bir ayete geçerdik” böylece “Agraehüm” sadece öyle birebir okuma değildir.

ABDULAZİZ BAYINDIR: O zaman “fealemühum bi sünne” nin bir anlamı kalmayacak sizin dediğinize göre.

YAHYA ŞENOL: Bir de Taberani’de Mucemul Kebiri’ndeki o hadisi vermişler hocam “İn talaktum ağribi inen nebiyi (S.A.V.); bi islamil gavmihi ve kane fi ma ve sadagna yevmehum tekberehum Kuranen ve küntü entehuma kuranen ve addemehu”

ABDULAZİZ BAYINDIR: Çocuk muydu o? Kaç yaşındaymış belli mi? Ben sokakta oynardım gelip geçerken okurlardı, aklımda kalırdı Kuran’dan.

YAHYA ŞENOL: Altı veya yedi yaşındaymış hocam. “وعن عمرو بن سلمة رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]أمَمْتُ قَوْمِى وَأنَا ابنُ سِتٍّ أوْ سَبْعِ سِنِينَ، وَكُنْتُ أكْثَرَهُمْ قُرْآناً[. أخرجه البخارى، وأبو داود والنسائى”

ABDULAZİZ BAYINDIR: Secdeye vardığım zaman arkadan şey gözüküyordu diyor, evet Buhari hadisi.

YAHYA ŞENOL: Yani burada Kuran bilgisi, ezber.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Onunla ilgili hani belki orada da vardır, Amr İbn. Seleme, oradan gelip geçenlerden duyarak öğrenmiş Kuran ayetlerini ama diğerlerine göre daha fazla bilgiye sahip demek ki.

– Biraz öncesini anlatıyor diyor ki; “Vallahi hak olan Peygamber aleyhissalâtu vesselâm’ın yanından geliyorum. Dedi ki: “Şu vakitte şu namazı, şu vakitte şu namazı kılın! Namaz vakti girince biriniz ezan okusun. Kur’ân’ı en çok bileniniz de imam olsun! Bunun üzerine baktılar. Benden başka Kur’ân’ı daha çok bilen yoktu. Çünkü ben yolculardan (gelip geçtikçe sorup) öğrenmiştim. Beni öne geçirdiler, o sırada altı veya yedi yaşımda idim. Üzerimde (kısa) bir bürde vardı. Secdeye varınca toparlanıp kalıyordu. Mahallemizden bir kadın: “İmamınızın kıçını bari bize karşı örtün” dedi. Bunun üzerine kumaş satın alıp bana (uzun) bir gömlek (kamîs) biçtiler. Bu gömlek kadar hiçbir şey beni sevindirmemişti.”

Sekiz yaşının olgunluğuna erdiriyor Taberi de altı, yedi, sekiz. Yani büluğa ermemiş bir çocuk.

– O zaman esas olan Kuran’ı en çok bilen ama eşit derecedeyse bu ikisinin…

ABDULAZİZ BAYINDIR: Şimdi bu çocuk bu yaştayken Kuran’ın manasına nüfuz edemez ki. Ezber bilgisi.

– Orada o çocuğun namaz kılmayı düzgün bilmesine gerek yok, Kuran’ı başkalarına göre iyi bilmesidir. Ayrıca o çocuk gibi daha iyilerinin yaşı daha büyük olsaydı o tercih edilecekti.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Ama bak orada yaş meselesi yok, hanginiz daha çok biliyorsanız o geçsin demiş. Eşit olsaydı tabii ki çocuk yerine büluğa ermiş olanı tercih edecekti.

– Kıraatte eşitlermiş, ama daha çok esas olanın Kuran’ın iyi bilinmesi.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Yalnız orada işte Peygamber (S.A.V.) ‘in öğrettiği şey de çok önemli; “şu vakit geldiği zaman biriniz ezan okusun hanginiz daha çok Kuran biliyorsa o da öne geçsin, namazı kıldırsın” diyerek işi bitirmiş. Halbuki işte bizden birisi gitseydi orada okul açacaktı, o açtığı okulda namazın içindeki şartlar, dışındaki şartlar, vacipleri, sünnetleri hangi şeyler namazı bozar hangi şeyler namazı bozmaz.

YAHYA ŞENOL: Hanefiler diyor bunu, diyorlarmış ki bu farz namaz değil nafile namaz.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Nafile namaz diyorlar değil mi? Ama aynı Hanefiler diyor ki “nafile namaz cemaatle olmaz” millet toplaşmış.

ABDULLAH BAYINDIR: İşte bu rivayeti şey yapamıyor, ben reddettim diye açıkça söylemiyor.

– Çocuk Şafii olabilir mi?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Bir dakika, Şafii’de imam oluyor mu çocuklar? Yani çocuk imam oluyor, tamam.

ABDULLAH BAYINDIR: Kendisine namazın farz olmadığı bir kişi, namazın kendisine farz olduğu kişilere imamlık yapması benim aklıma pek uymuyor. Önde alıştırma amaçlı yedi yaşından itibaren kılıyor ergenliğe kadar ama arkandakiler mecbur kılması lazım o da mantıki olmuyor yani.

– O dönem fıkhi sistemler kurulmamış daha.

ABDULLAH BAYINDIR: Hayır yani mantık diyorum.

-İmam ile cemaat arasındaki ilişki çok da o kadar karmaşık değil. Onlar sanki anlaşmışlar beraber namaz kılacağız, sen namazın ben namazımı ama belirli ritüellerde, belirli hareketlerde.

ABDULLAH BAYINDIR:  O zaman şeylerde Şii’lerde dışarıdan birisinin kıldırdığı söyleniyor mesela, namaz kılmayan birisi imamlık yapıyor.

– O kadar da değil o zaman yani.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Neyse şimdi onlar ayrı bir konu da bizim kendi Şafii mezhebinde bu konu ve bağlantılı konular farklı, Hanefi Mezhebinde kendi başına şurada nafile namaz kılan bir kimseye farz namaz kılan uyamaz. Ondan sonra işte kaza mantığı var biliyorsunuz adam kazası varsa farz kılan onun arkasında kaza kılamaz, Şafii mezhebinde bütün bunların hepsi caizdir.

ABDURRAHMAN YAZICI: Şöyle bir şey var Hanefi mezhebinde tabii imamın okuması mesela kıraatte imamın okuması cemaate yeter görüşü falan hepsi o mantığa dayanıyor o zaman. Aynı niyete.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Şimdi bu Peygamber (S.A.V.)’in hadisini okuduk “fe agraühum kane ağlamehum laennehum yetevek kavle bi ahkamihi fe guddime fi hadisi” şimdi burada Peygamberimizin hadisinde hani “içinizde Kuran’da daha çok okuyan kişi imamlık yapsın” diye hadiste geçiyor. Halbuki biz “agraühum bil Kuran” yerine “alameühum bil sünnet” yani sünneti daha iyi bilen dedik, Kuran’ı daha iyi okuyan demedik. Ebu Yusuf, Kuranı daha iyi okuyan dedi ya da daha çok Kuran’dan ezberinde olan. Bu da diyor, niye biz böyle yaptık biz bunu bilerek yaptık çünkü diyor Peygamber (S.A.V.) zamanında bunlar şeyi daha çok bilirlerdi. Yani bilgileri daha fazlaydı Kuran okuyanlar. Yani Kuran-ı Kerimi hükümleriyle öğrenirlerdi az önce Haşim’in söylediği gibi. “Fe guddume fihadis” bu sebeple hadiste öne alınmıştır.

Peygamber Efendimizin “eagraühum li kitabillahi” sözünün “Allah’ın Kitabını en iyi okuyanların” sözünün anlamı aslında “onu en iyi bileni” de içerir. Halbuki artık “vela kezalike fizemanina” “zamanımızda durum böyle değildir” Adam Kuran-ı Kerim’i ezberliyor ama muhtevasından habersiz, ne anlama geldiğini bilmiyor. “fegaddemna elaleme” “bu sebeple daha iyi bileni biz tercih ettik” diyor. Şimdi bu da aslında pek de uzak tutulacak bir şey değil ama o çocuk rivayetine uymuyor. Hanefilerde o rivayeti almamak suretiyle işi halletmiş oluyorlar.

Bir de daha önceki derslerimizde de söylemiştik, belki tekrarlanmasında fayda var. Peygamber (S.A.V.) “Sallu kema raeytemune yusalli” “ben nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın” diyor. Şimdi burada bu işi biraz aşırıya kaçırtıyor bizim gelenek. Yani şimdi şöyle düşünün Peygamber Efendimizin mescidi ve orada her namazda bin kişiye yakın bir cemaat var, küçücük bir yer değil. Hani üç beş kişi ile namaz kılmıyor ki ve bu da en öne geçmiş siz önden bakmıyorsunuz, siz arkadan tavırlarını üç beş kişi görecektir fazla değil. Hadi on kişi birinci saftakiler görsün, ikinci saftan da belki birkaç kişi belki görür ama ne kadarını görecek. Onun için zaten “öğlen de kıraatte bulundu mu bulunmadı mı?” bir sürü ihtilaflar oluyor ve diğer rivayetler. Şimdi bunun manası şu; ya işte biz ne yapıyorsak siz de onu yapın, aynı hareketleri yapın tamam. Ama biz o aynı hareketleri yapından ötesine, çok detaylara varıyoruz ve insanları böyle işin içinden çıkamayacakları detaylara sokuyoruz. ENES ALİMOĞLUnın biraz önce söylediği gibi iki rekatta 72 tane mekruh var noktasına kadar getiriyoruz.

Bak şimdi gitmiş o kadar kolay bir şekilde tarif etmiş ki. O kadar da fazla detayına inmemek lazım bu işin.

  • İbadet adına okuyacağımız Kuranı, okuyacağımız duayı saysak yetmiş iki kelime çıkar veya çıkmaz.

ABDULAZİZ BAYINDIR:  Hakikaten insanları korkutuyorlar ondan sonra bir çoğu da namaz kılmıyor.

– Yani bir de şu da var, o yetmiş iki mekruhtan haberi olmayıp da yıllardır namaz  kılmayan da var.

ABDULAZİZ BAYINDIR: İnsanlar ne yaparlarsa yapsın bize düşen meseleyi doğru anlatmaktır. Mesela yukarıda “alemeun bisünneti” dedi değil mi? Yani “sünneti en iyi bilen.” Şimdi bu Hanefilerin zihnindeki sünnet, Peygamber Efendimizin uygulaması diye mi? Peki siz şurada namazı anlatıyorsunuz, sizin anlattığınız namazın neyi sünnete uyuyor?

-Oradaki “alemeun bi sünneti” derken namazla ilgili kendisi özetlemiş oluyor. Bir adam vardı ya gidiyor namaz kılıyor, Peygamberiz diyor ya işte “namazı şöyle kılacaksın” diye öğretiyor. Namazla ilgili sünneti uygulatıyor, özetlemiş oluyor.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Tamam öyle de, ben onu demiyorum. Yani şimdi siz burada diyorsunuz ki; “sünneti en iyi bilen” diyorsunuz, siz buraya kitap oluşturmuşsunuz namazla alakalı, ne ölçüde sünnete uyuyorsunuz burada?

ENES ALİMOĞLU: Mesela kadınların namazının farklı olması konusunda hiçbir hadis, rivayet bir şey yok. “Sallu kema raeytemune” da kadınlarda var ama onlarla ilgili biri bir illet bulmuş (burası anlaşılmıyor 26:00)

-Çarşıya, pazara çıktığı zaman böyle..

ABDULAZİZ BAYINDIR: Ya kadın çarşıda, pazarda rahat rahat dolaşıyor, namaz kılacağı zaman şey yapıyor yani başka şeyler yapıyor.

-Şimdi bir gün pikniğe gittik, piknikte kadınlar namaz kılacaklar biz cemaat olduk, meydan da kılıyoruz tabii binlerce insan var, başımızda da mahalleden imam var senin hemşehrin. Kadınlara dedi ki; “siz şurada arabaların arasına oturun orada namazı kılıverin” dedi. “Hocam” dedim. “Namazın farzları kadınlar için ayrı, erkekler için ayrı  mı?” dedim. “Hani kıyam farzdı” dedim. O zaman böyle bilgimizde yok, “ama bir sürü erkek var etrafta” dedi. “Hocam bak orada çalışıyorlar, iyilik yapıyorlar, sen de oturarak kılacaklar diyorsun” dedim. “Ya, sende amma boyundan büyük işlere karışıyorsun” dedi. Ertesi günü müftüye sorduk, çağırdı onu “Fahri Hoca” dedi “böyle, böyle” dedi. “namazın farzlarını say bakalım Fahri  Hoca?” dedi. “Ya Hocam bana da mı?” dedi. “Sana, banası mı var? Say bakayım duyayım senin ağzından.” Hoca saydı, “bu erkekler için mi, kadınlar için mi?” dedi. “Ya dedi Mustafa Hoca olayı mı anlattı sana?” dedi. Genelde böyle uygulanıyor bu Anadolu’da.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Evet, öyle işte, neyse şimdi devam edelim bakalım;

“Fe in tesevav feagraahum” “Eğer kıraatte de eşit seviyede iseler en takva olanıdır.”

Bu nasıl tespit edilecekse? Belki zahire göre tespit edilir.

ABDULLAH BAYINDIR: Bu çıkar aslında çıkmayacak bir şey değil. Hayır şimdi biz hafızlık yapan şeyler olarak biliyoruz yani hafızlık sınıfında yirmi kişiden beş, altısı hiç de aslında ezberlediğiyle uzaktan yakından alakası olmayan davranışları vardır mesela. Camiye gidildiği zaman mesela toplu cemaat kılınacak diyelim, cemaat olduğu zaman yakalanmıştır o, cemaate yakalandık diye düşünür. İmamlığa geçirilmez o.

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Fe intesavav fe agraahum” “Eğer eşit olurlarsa en takva olanı şey yapar.” “li gavlihi (A.S.V) men salla halfe alimen takiyyin fekeennema salla halfe nebiyyin” “Kim müttaki bir alimin arakasında namaz kılarsa sanki Peygamberin arkasında namaz kılmış gibi olur”

ABDULLAH BAYINDIR: Bunu evliya olarak değiştirsek tam olacak.

ABDULAZİZ BAYINDIR: İyi ya işte benim az önce söylediğimde bu. Siz şimdi bir fıkıh yazıyorsunuz, bir ilim oluşturmuşsunuz, siz sünnet diye yeni şeyler icat ediyorsunuz, ondan sonra “sünneti en iyi bilen” diyorsunuz. O zaman sizin hiç imamlık yapmaya hakkınız yok çünkü bilmiyorsunuz sünneti. Öyle değil mi?

Ondan sonra “fe intesavav” “bunda da eşit olurlarsa” “fe esennehum li gavli (A.S.V) libney Ebi Muleykete” “Ebi Muleyke’nin iki oğluna” şunu söylemiş Peygamber Efendimiz; “Vel yevme ummekuma, ekberukuma sinnen” “hanginiz daha yaşlıysanız o imam olsun” demiş. Bu hadis konusunda neler söylüyor.

-Yani var hadis kitaplarında ama bu olay olarak değil. Yaş olarak var “ve agremehu sinnen” diye.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Tamam “daha yaşlı olan” demektir. Evet, Ebu Davud’da mı? Şimdi o Buhari’de geçen hadisle bunun arasında bir çelişki ortaya çıkıyor. Orada olsaydı “en yaşlınız namaz kıldırsın” derdi. Mesela o ilk okuduğumuz hadiste “sin” “yaş” yok. Evet.

Burada bir gerekçe daha söylemiş; “Veleenne fi takdimihi tekfiral cemaati” “Yaşlının takdiminde cemaati çoğaltmak” var, nasıl olur bu? Cemaat nasıl çoğalıyor? Yani yaşlının kaçmasını engellemiş olursun.

(ENES ALİMOĞLU dersin başlarındaki küçük bir çocuğun arkasında namaz kılmayı anlatan hadisi tekrar hatırlatıyor)

Şimdi bunda yanlış bir şey yok mesela küçücük bir çocuğun arkasında adam namaz kılmak istemez.

“Ve yukrehu takdimul abd”. Bazı kitaplarda bu şartları çok da ileriye götürürler biliyorsunuz, karısı güzel olana kadar götürürler.

ABDULLAH BAYINDIR: O zaman namazdan önce bir güzellik yarışması, podyumda gezmeleri lazım. Caminin işlevleri arasına onu da koyabilirsin.

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Ve yukrehu takdimul abdihi” “Kölenin imamlığa geçirilmesi mekruhtur” Neden? “Ennehu la yeteferrahu litteallami” “Çünkü ilim öğrenmek için boş vakit bulamaz.” Ama şimdi biz şeyden biliyoruz bak, Mevali, kölelikten azad edilenlerin hepsi büyük ulema olmuştur. Ebu Hanife’de Mevaliden değil mi? Gerçi köle olmamış ama.

-Bir ayrımda kendisi köle diğeri ise mevalidir, yani kölelikten azad edilmiştir. Öyle bir şey de olabilir yani. Alim olanları ömürleri boyunca köle olarak yaşamamışlar. Bir de kimin kölesiydiler? En büyük sahabilerin kölesiydiler, öyle bir fark da var. Çünkü İbn Abbas’ın kölesi olmak var bir de sıradan bir köylünün kölesi olmak var.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Yani şurada “Ennehu la yeteferrahu litteallami” hepsi için geçerli değil. “İlim öğrenmek için vakit bulamaz” hepsi için geçerli değil.

-Orada bir şey var Hocam, açtım biraz evvel; sahibinin yanında diyelim bir hizmetçiyse adam oradan sadece yanında zaman, zaman yanında bulunup ta sözlerini dinlemesi bile kendisini…

ABDULAZİZ BAYINDIR: Avusturalya’dan bağlantımız var.

-Bir de efendisine hizmet ederken kitap yazacak kadar bilgili olanlar var.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Hüseyin Bey hoş geldin, her ne kadar sesinin duyamasak ta. Dur ben sana bu ortamı bir göstereyim.

“Fe yukrahu takdimul abdi vel arabiyi” “Arabi” dedikleri çölde yaşayan yani “çöl Arapları” ya da “Bedeviler”. “Ennel galibu fi hulul cehlu” “Çölde yaşayan Araplarda genelde cahillik söz konusu olur, çünkü okul yok, mektep yok, medrese yok.” “vel fasiki” “fasığın takdimi” demek olur. “le ennehu la yettemehu bi emri dinihi” “Dinin işin önem vermez yani fazlaca ilgilenmez.” Çünkü fasıktır, “aman benim fazla da bir alakam yoktur” demiş olur. “Vel ama” “körün takdimi de yani körün öne geçirilmesi de mekruhtur” “teennehu la yetevekkele necasete” “necasetten kaçınmaz”. Niye kaçınmaz? Çünkü göremiyor, bilemediği için necasetten kaçınamaz. “ve veledu zina” “zina çocuğunu da öne geçirmek mekruh olur.”

-Veled-i Zina diye kimliğinde yazıyor sanki.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Halkın öyle tanıdığı tabii. “leennelehu leyse evun müfakkiihu” “onu eğitecek” mi diyeceğiz?

ABDULLAH BAYINDIR: Bu tamamen terbiyesizlik artık gerçekten bu ne ya böyle bir şey mi var?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Oğlum, sen beni de geçtin yani.

ABDULLAH BAYINDIR: Hakikaten artık bu Türk filmlerindeki “Sezercik” gibi, bu kadar saçmalık mı olur.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Ya gerçekten bu şeyi Allah kimsenin başına tabii hiç istenecek bir şey değil. Veled-i Zina olmak bu çocuğun tercihi mi? Yani başkasının suçuyla çocuğu niye suçluyorsunuz? Sen “alemun” dedin bitti bunlara hiç gerek yok ya. Hayır şimdi ne yapacak ya, onun psikolojik baskısını düşünün üzerinde.

ABDULLAH BAYINDIR: Yani Diyanetin şey yaptığını düşünün, bu şartları ciddiye alıp uygulamaya koyduğunu.

-Şimdi Rasulullah (S.A.V.) “kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur ancak takva iledir” diyor. Burada bir suç varsa o işi yapanlaradır.

ABDULAZİZ BAYINDIR: ya şimdi ama bakın siz bunu buraya yazarsanız, cemaatte ondan nefret eder onu arar, buraya yazmaz da, derseniz ki kardeşim; “bu suç, bu çocuğun değil, babasının” derseniz o çocukta kurtulur ve ömür boyu herkes ona merhametle bakar, öbüründe şüpheyle bakar.

ABDULLAH BAYINDIR: Bence ne şüpheyle, ne merhametle baksın. Normal bir insan gibi baksınlar. Merhametle bakılması da ona zarar verir, şüpheli bakılması da.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Ondan sonra diyor ki; “velenne fi takdimuha ulaheten fi ralcemaati fi yukraatuhu” “çünkü bunları öne geçirmekte cemaati tenfir vardır, yani cemaat kaçar öyle bir şeyden ondan dolayı mekruh olur” diyor. Yani bunun delili o, halkın temayülüne bakmış. “Veintegaddemu” “ama imamlık yaparlarsa caiz olur” demiş. “Li gavlihi (S.A.V) sallu kulle halfi berrin ve ecrin” “Peygamber (S.A.V.) demiş; günahkar olan ya da iyi olan hepsinin arkasında namaz kılın” demiş.

Yani burada asıl konu namazın yani imamın namazı ile cemaatin namazının ayrımı, aynımı olduğu konusudur. Değil mi? Yani şimdi geçenlerde size sorulan soru da çok önemli bir soruydu. Adam diyor ki; “ben düzgün Kuran okuyorum” diyor, “caminin imamı da okuyamıyor” diyor. “Ben şimdi camiye gideyim mi, gitmeyeyim mi? Evde mi kılayım, camide mi kılayım?”.

Az önceki hadiste bir şey daha vardı, şimdi onu da okuyalım da onun üzerinde bunda duralım. Diyor ki;

“Velayeummar racule, velayuammir raculu fi sultanihi.” “Hiç kimse kendi hakim olduğu bir yerde önüne geçilerek namaz kılınmaz.

ENES ALİMOĞLU: “Vela yeumur raculu racule fi sultanihi”.

Yahya ŞENOL: O zaman buraya kadar ki hadisleri okuyalım mı hocam?

ABDULAZİZ BAYINDIR: ben de sadece bir “racule” tek bir “racul” var. Ama sende iki tane var, iki tane olunca “yeumur raculu racule” diyeceksiniz, fark etmez aynı şey, benim buradaki ifadede “faiz has” getirmiş. “Vela yuammerraculu fi sultanihim”. “Hiç kimse kendi hakim olduğu yerde

-Yani Ahmedinecat, Abdullah GÜL’e imam olamaz Türkiye’de.

ABDULAZİZ BAYINDIR: O kadar şey olmaz, sizin evinize geldik mesela…

Yahya ŞENOL: Okuyalım mı o hadisleri?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Oku.

Yahya ŞENOL: Malik Bin Huveyris’den geliyor hadis;

“Semiutun Nebiyye (S.A.V.) yegul, menzara gavmen fela yeummuhum…”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Yeummehum” o şeydir, “yeummehu” olacak. “yeumme” olacak.

-“İmam olmasın”, “yeummuhum” olunca “imam olmasın onlara.”

ABDULAZİZ BAYINDIR: Şimdi orada “vela yeummuhum” dese “vav” olması lazım başında, “ceza” olmaması lazım, bir ceza bekleyeceğiz. Şimdi bu da bu şartın cezası olduğuna göre mecburen “yeummehum” diyeceğiz. Evet “menzara gavmen fela yeummuhum racilun”

Şimdi diyor ki; “bir kimse eğer bir kavmi ziyaret ediyorsa oraya imamlık yapmasın, oraya onlardan bir kişi imam olsun.”

Bu çok güzel bak son derece gerçekten önemli bir husus. Şimdi düşünün, bu bahsettiğimiz mescit,  mescidin görevli bir imamı var, görevli imam. Şimdi o sizin dediğiniz daha iyi Kuran okuyan kişi, ezan okunduğu zaman oraya gidecek bir kere, geçen hafta okumuştuk. O zaman bu şahıs orada imamlık yapamayacak. O adam imamlık yapacak, ister iyi okusun ister kötü okusun, imam o. Şimdi bu hadisten o anlaşılmıyor mu?

ABDULLAH BAYINDIR: Benim köyde çalıştığım köydeki imam medrese mezunuydu şeyde, Erzurum’da. İki, üç kere uyardım ama her Cuma’da da mutlaka Nas Suresini okuyor. Hep “minel cenneti vennas” diyor. Yani Hocam “cinneti” diye kaç defa uyardım sadece bir Cuma’da düzeltti ama mecbur gidiyoruz arkasında kılıyoruz işte. Hep “minel cenneti vennas”, bir tanesinde düzgün okudu öbürlerinde devam etti yani.

-Cennet hayranıdır da ondan.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Cennet hayranı olan kişi cennete sığınır mı?

ABDULLAH BAYINDIR: Çocukları topladım sure ezberletiyorum, hepsi de Nas Suresini “minel cenneti vennas” söküyor. “Yaa böyle değil”, “ama bize imam öyle öğretti” diyorlar.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Evet şimdi demek ki bu adam burada gidecek, o camiye gidecek ve imam öbürü olacak ama soru burada bitmiyor, devamı var devam et, öbür hadisi de oku.

Yahya ŞENOL: Uzun hadisin içerisindeki sadece o bölümü okuyorum. “Vela yeummerne raculun racule fi sultanihi, vela yegrac fi beytihi ala tekrimtihi illa bi iznihi.”

ABDULAZİZ BAYINDIR: Tamam, yani; “bir kimse, bir başkasının hakim olduğu sahada imamlık yapmasın. Oranın hakimi kimse imamı da o olsun” demiş Peygamber Efendimiz. “Ve hiç kimse de hane sahibinden izin almadan o evde oturmasın”. Müsaade ederse oturur, etmezse oturmasın.

-“La yuhillu minreculin müminun illahi bil yevmil ahiri en yehume kavmen illa bi iznihi.”

ABDULAZİZ BAYINDIR: Burası çok enteresan bir şey. Bir daha okur musun?

-“La yuhillu minreculin müminun illahi bil yevmil ahiri en yehume kavmen illa bi iznihi.”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Allah ve ahiret gününe inanan hiç kimsenin, o kavmin izni olmadan  kavme imamlık yapması helal olmaz.” Bunlar gerçekten, son derece siyaset-i şeriyye açısından…

ABDULLAH BAYINDIR: Buradaki imamlık namaz imamlığı değil mi?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Oğlum bak bu sorun çok iyi oldu, çok işe yaradı. Niye çok iyi oldu biliyor musun? Hakikaten bu namaz imamlığı mı?

ABDULLAH BAYINDIR: Çünkü namaz imamlığı değilmiş gibi, böyle hani helal melal diye şey yapınca hakikaten siyasi imamlıkmış gibi bir anda anladım.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Yani siyasi imamlıksa ki olabilir, o zaman ihtilal yapmak yasak oluyor. Yani zorla gelip başa geçmek olmaz.

– Zorla namaz imamlığına geçenlerde halk bizi istedi diye geçerler.

Yahya ŞENOL: Ama şu var birde; “menzale kavmen” diyor ya, namaz imamlığı olduğu anlaşılıyor yani.

(Çeşitli yorumlar ve espiriler topluca yapılıyor 00:48:58)

– Eski dönemlerde saraya giderler ya, ondan sonra sarayın içinde ihtilal yaparlar. Peygamberimizin şöyle bir sözü vardır, bilmiyorum derecesi ne kadar güçlü. “Başınıza siyah bir köle bile emir olursa ona uyun yani emirlerini yerine getirin.” Bu ne demek? O dönem baktığımızda, Kureyş’li olmayan kabileden herhangi birini bunlar halife kabul etmiyorlar. (Burada da bazı yorumlar karışık şekilde geliyor 00:49:49) Ben şey diyorum yani ihtilalden söz açıldı emirlikte ondan sonra yani en büyük emir de olabilir. O illa imam olacak ya da imam en üst, başkan, başbakan gibi.

– Emirlikle, imamlığın arasını ayırt etmek istiyorlar.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Hayır yani imam, emir manasında da olabilir diyor.

Yahya ŞENOL: “Yehum” farklı bir ayette de zaten “vela yehummu raculun fi deytihi” diye geçiyor.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Şimdi tamam o da öyle şu da olur yani; adam birisinin evine gider o eve nizam vermeye kalkışır. O tip insanlarda oluyor ve çok ciddi sıkıntıya sebep oluyor. Kendi evi gibi davranıyor. Bu niye burada değil, bunu niye oraya koymuşsun, diyenler oluyor.

– Yalnız o konuda Peygamber Efendimizin hadis-i şerifi var. “Birisinin evine gittiği zaman herhangi bir casusluk yapmasın” şeklinde.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Tamam işte bu hadiste, o hadisin o tarafı da olur. Şimdi burada asıl konu şu; ENES ALİMOĞLU’ya birkaç gün içinde oldu değil mi? Bu hafta içinde soruldu. ENES ALİMOĞLU’ya soru soran insan da çok haklı olarak soru soruyor az önce Abdullah’ın dediği gibi, adam “minel cenneti vennas” diyor. Peki ne olacak?

ABDULLAH BAYINDIR: Oradaki insanlar da onu en iyi sayıyorlar.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Yok! O insanları bırak, sen onun arkasında nasıl namaz kılacaksın? O insanlar için problem değil. O insanlar o kadar biliyor onunla namazlarını kılacak, sen nasıl kılacaksın. Orada soru soran kişi, evinde mi kılacak, camide mi kılacak?

ABDULLAH BAYINDIR: Cuma namazı mı?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Fark etmez Cuma olsun, olmasın önemli değil, namazını nasıl kılacak çünkü cemaatle namaz her zaman…başka camiye gitsin demek işin kolay tarafı da, yani biz ne cevap yazdık ENES ALİMOĞLU?

ENES ALİMOĞLU: Dedik ki; başka camiye de gidebilirsiniz, evinizde de kılabilirsiniz, arkasından da çıkabilirsiniz, çıktığınız zaman sünnet yerine farzı tekrar kılabilirsiniz. Onun arkasında namaz kıldıktan sonra.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Tamam bu ciddi bir sıkıntı değil mi? Yani bu doğru mu? Çünkü az önce dedi ki; “bir eve gittiniz ev sahibi imam olsun”. E gittin şimdi ev sahibi, sen, alim bir adamsın ev sahibi cahil “minel cinneti” bile diyemiyor. Mesela bizde vardır, burada bazı arkadaşların kalkıp müezzinlik yaptıklarını biliyorsunuz. Yani bir “kamet” getirmekten aciz, bazen de bakıyorsun ki imamlığa geçmiş hiç sormadan, bu kadar hoca olmasına rağmen burada, bakıyorsun ki geçmiş imamlık yapıyor. Yani bu burada imamlık yapmaya cesaret eden bir adam, evinde sana verir mi imamlığı? Peki, ne olacak?

Şimdi diyecek miyiz ona “sen arkadan namazı tekrar kıl?” Bak burada Peygamberimiz öyle demiyor.

-Şimdi ne ölçüde yanlış olduğu konusunu tartıştık ya namaz konusunda ona bakmak lazım

ABDULAZİZ BAYINDIR: Bence bu sorunun, asıl soru şu olmalı. “Cemaatin namazı ile imamın namazı aynı mıdır, ayrı mıdır?”

ABDULLAH BAYINDIR: İmamın abdesti kaçınca arkadan birisi devam ettiriyor.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Ama biz geçen de o hadisle ilgili ne yapmıştık?

-Hangisi Hocam.

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Feemme kavmen fekraetuhu”

– Peygamberimizden de öyle bir olay var hatta cenabet olduğu yönünde.

Yahya ŞENOL: Canım biz bakıyorduk öyle kıraat meselesi değil, abdestin bozulup bozulmaması meselesi. Çok sahih olan bir uygulamada Peygamber Efendimiz namazı kıldırırken bir anda bırakıyor namazı işaret ediyor “durun olduğunuz yerde” diye. Kendisi gidiyor, geliyor başından sular damlıyor, namaza devam ediyorlar kaldıkları yerden. Bitirdikten sonra diyor; “ben de insanım, unuttum, gusül abdesti almam gereken bir durumdaymışım meğerse”. Alıyor gusül abdestini geliyor kaldıkları yerden devam ediyorlar. Ama konuşmuyor orada sadece işaret ediyor.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Şimdi tamam, bak o olayda; bunlar namaza başlamış mı? Millet ayakta bekliyor mu? Eğer namazları bozulsaydı, Peygamberimizin namazı, bunların namazı sayılsaydı bunlarınki de bozulacaktı “oturun” diyecekti. “Beni bekleyin” diyecekti. Peygamberinki bozulmuş.

Yahya ŞENOL: Yok! Kaldıkları yerden devam ediyorlar. Unutma haliyle işte Malikiler buna bir fark koyuyor yani “unutma halinde hiç kimsenin namazı bozulmaz” diyorlar.

(00:55:00 Burada Yahya Hoca ile herkes tartışıyor, tam anlaşılamadığı ve konu bütünlüğü olmadığı için yazıya alamadım)

ABDULLAH BAYINDIR: Şimdi kıraat konusunda da mesela Hanefiler “imam okur, cemaat durur” diyorlar. Peygamber Efendimizin bir Hadis-i Şerifi var; arkadan birisi okuduğu için aklı karışmış kendi okurken namazdan sonra “kim bana muhalefet ediyor” diye kızmış. Şafiler de işte “kendisi okur” diyorlar bir yanını. Bu ona bağlı yine, ondan sonra Peygamber Efendimizin namazı üç kıldırdığında, ikindi namazını zannedersem unutup üç kıldırdığında hiç kimse kalkıp “nasılsa imam ayrıdır, cemaat ayrı ben kalkıp dörde devam edeyim” dememiş. Bu da başka bir şey.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Üç kıldırmamış, iki rekat kıldırmış selam vermiş. İki rekat kıldırıp selam veriyor, sonra “ namaz kısaldı mı yoksa? Unuttunuz mu diyor?” . “İkisi de olmadı” sonra unutulduğu anlaşılınca iki rekat daha kıldırıyor sonra sehiv secdesi yapıyor arkasından. Konuşuluyor arada evet.

ABDULLAH BAYINDIR: Dışarıda daha sonra duyuluyor yani o uzun kollu adam orada burada bağırınca.

– Aslında hadis şöyle Hocam; “Nebiyyi (S.A.V) istefte hassalate fekebbera.”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Peygamberimiz namaza başladı Allahuekber dedi” Evet.

– “Sümme evmee ileyhim en mekanetum”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Ve insanlara işaret etti, durun.”

– “Sümme dehale sümme haraca veatsuhu yeradu vesalla bihim”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Girdi, çıktı ve saçlarından sular akıyordu, onlara namaz kıldırdı.”

– “Velemma tedassalate”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Namazı bitirince.”

– “Gale innema ene beşerun mislihu.”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Namazı kılınca” deriz yani aynı şey. Namaz kılma kelimesi hem namaz kılarken söylenir hem de “kadassalate” “kada” kelimesi.

-“Gale innema ene beşerun mislihu ve inni küntü zümur.”

ABDULAZİZ BAYINDIR: “Ben de sizin gibi bir insanım, ben cünüptüm gittim, yıkandım, geldim ve namazımı kıldırdım” diyor.

Şimdi burada dolayısıyla unutmuş, doğru, namaza başlamış fakat eğer imamın aklına abdestsiz olduğu gelince namazı bırakmak zorunda. Kalktı gitti ama cemaat bırakmadı. Yani imamın namazı bozulduğunda, cemaatin de namazı bozulsa, onlarında bırakmaları gerekirdi.

ABDULLAH BAYINDIR: Ama imam baştan beri abdestsiz kılıyor.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Tamam işte ne zaman aklına gelirse. Aklına gelene kadar sahih demektir. Aklına geldiği an o namazı bırakacak, yerine birisini çekecek gidecek, ne yapacaksa yapacak.

– O zaman o adam o imamın arkasında dururken kendisi Kuran’ı doğru okuyacak, o imama uyacak.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Hah bende öyle söyledim ENES ALİMOĞLU’ya ama öyle yazmamış. Yani bu adam imamın arkasında namazını kılacak, imamın kıraatine uymayacak, kıraati kendisi yapacak. Ben de ENES ALİMOĞLU’ya onu söyledim.

(00:59:00 Burada konuşan katılımcının ne dediğini tam olarak anlayamadım)

ABDULAZİZ BAYINDIR: Abdestsiz bitirdi namazı? Cemaatin namazında problem yok.

Yahya ŞENOL: (Bazı kitaplardan baktığını söylüyor) “Buradaki görüş ayrılığı, cemaatin imama bağlılığı yani imamın namazının aynısını mı yani? Nasıldı tam cümle? Namazın sahihliği, imamın namazının sahihliğine bağlı mıdır, değil midir?

ABDULAZİZ BAYINDIR: Değildir.

Yahya ŞENOL: Hanefiler “bağlıdır” dediği için namazı kıldırdıktan sonra abdestinin bozulduğunu hatırlasa bir imam, imamınki de geçersiz cemaatinki de geçersiz. Ama onun dışındakiler bütün mezheplere göre imamın ki geçersiz ama cemaatinki geçerli. Çünkü onlar kendi namazını kılıyor. Uygulamalarda onu destekliyor yani.

ABDULLAH BAYINDIR: Malikiler’de mi aynı söylüyor?

Yahya ŞENOL: Malikiler’de sadece unutmayla, kast, yani bile bile yapmayı ayırıyorlar. Yani bile bile yapıyorsa diyor. Hz.Ömer, Hz. Osman, Hz.Ali’nin de başından böyle bir olay geçmiş ama onlar hiçbir şekilde gidip te cemaati uyarmamışlar “gidin namazı tamamen yeniden kılın” diye. İlk fırsatta onlar kalkıp gidiyorlar kendi namazlarını tekrar ediyorlar.

ABDULAZİZ BAYINDIR: Valla ben bir kere hocalara namaz kıldırıyordum, abdestsiz olduğum aklıma geldiğinde “abdestsizim namaza yeniden başlayın” dedim. Sonra hata ettiğimi anladım, sonra da dedim ki; “ya burada yanlış yaptık” falan. Bu defa hocalar “nasıl yaparsın, öyle şey mi olur?” dediler. Sonra İbrahim Kavi dedi “aman aman sesinizi çıkartmayın bu böyle şeyleri ispatlar” dedi. “Sesinizi çıkartmayın” dedi, “buna itiraz etmeye gelmez”.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın