Namazda Abdestin Bozulması / 2-2

21 Mart 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

NOT: ARAPÇA METİNLERİ OKUYAN MEHMET HOCA MİKROFONDAN UZAK OLDUĞU, SESİ YANKILI VE BOĞUK OLDUĞU İÇİN SÖYLEDİKLERİ TAM ANLAŞILMIYOR.

Ebu Yusuf’un ve İmam Muhammed’in delili şuymuş: İbni Mesud’dan rivayet ettiğimiz hadis. Çünkü bunlar birinci namazdan çıkmadan ikinci bir namazı kılamazlar. Şey var ya. Burada da onu almış. “İza kulte haza fekadtemme salatuke” şu işi yaparsan, şu duaları okursan namazın tamam olur şeklindeki hadisler. Yani orada selamdan bahsetmiyor. Öyleydi değil mi? Selamdan bahsetmiyor onu esas almışlar Ebu Yusuf ile Muhammed. Evet.

Mehmet Hoca: “Velehu la yukine ala salatil uhra illa bil huruc ”

Abdulaziz Bayındır: Ebu Hanife de diyor ki; birinci namazdan çıkmadan ikinci bir namaz olmaz. Öyleyse çıkması şarttır. “Huruc bi sunihi” ondan dolayı şarttır diyor. Bu da mantıki bir delil ortaya koyuyor. Evet.

Mehmet Hoca: (1:13-1:15 Anlaşılmadı)

Abdulaziz Bayındır: Yani bir şeyi yapmadan başka bir şey yapılamıyorsa, o şeyi yapmak farz olmuş olur.

Mehmet Hoca: “Ve mana kavluhu temmed”.

Abdulaziz Bayındır: “Kavluhuma” dese daha iyi değilmiydi? “Temmed” diyen Ebu Hanife değil mi?

Enes Hoca: Peygamber(sav) söylemiş.

Abdullah Bayındır: İbni Mesud’un rivayet ettiği.

Abdulaziz Bayındır: Haa! “Kaddemme salatuk”, o zaman Ebu Hanife’nin görüşü bu. Yani tamam onlara yaklaştı demektir diyor.

Mehmet Hoca: Tevil yapıyor.

Abdulaziz Bayındır: Hı hı.

Mehmet Hoca: “Vel ıstıhlaful leyse bi mufsidin kadde”

Abdulaziz Bayındır: Yani bir kimseyi kendi yerine geçirmek namazı bozmaz. Adam kuran okuyabilecek durumda olmasına rağmen de geçirebilir demiş.

Mehmet Hoca: “Ve innemel fesau baruneke şeriun ve huve adel salahiyetil imameti”

Abdulaziz Bayındır: Namazı bozan, imamlığa yetkili olmamaktır. Yani adam kuran okumasını bilmiyor, yetkisiz olduğu halde imamlığa geçiyor, namazı o bozar diyor.

Enes Hoca: Ümminin imam olması caiz değil ya. Kaide.

Abdulaziz Bayındır: Öyle dediler evet. Halbuki, geçen hafta okumuştuk yani. Bunların bir delili yok. Herkesin namazı kendine. Herkes kendi namazını kılıyor ama toplu halde kılıyorlar. İmam da o toplu kılma işini organize eden kişidir. Yoksa herkesin kıraati kendine, herkesin rükusu, secdesi kendine.

Mehmet Hoca: “Ve ma ikteda bi imamin bade ma salla rekaten fe abdesel imame fe kaddemehu ecza müşareketi tahrimeti”.

Abdulaziz Bayındır: Bir rekat kıldıktan sonra, imam bir rekat kıldıktan sonra, kendisi değil. Bende şaşırdım nasıl oluyor bu diye. İmam bir rekat kılmış. Bir kişi de imama uymuş. İmama uyunca imamın abdesti bozulmuş, bu ikinci rekatta kendine uyanı kendi yerine geçirmişse yeter diyor.

Mehmet Hoca: “Bi vucubi muşarekete”

Abdulaziz Bayındır: Çünkü tahrimede müşareket var. Yani o da Allahuekber demiştir.

Mehmet Hoca:”Vel evla imam en yukaddime mudrikel li ennehu kadder ala imamu salati”

Abdulaziz Bayındır: Yani uygun olan imamın ilk baştan namaza başlayan kişiyi öne geçirmesidir. Çünkü o namazı tamamlamaya daha çok kadirdir.

Mehmet Hoca: “Ve yemdeli li hazel mesluki el la yetekaddemel aczi teslim”.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi diyor ki ikinci rekatta namaza girmiş kişi için; bu öne geçmemeli. Çünkü vaktinde selam veremeyecek. Yani herkes namazını bitirdiği sırada o selam veremeyecek, kalkacak. O zaman geçmemesi evladır diyor.

Mehmet Hoca: “Fe lev tekaddeme yenkebiu min haysu intehel ileyhima”.

Abdulaziz Bayındır: “Min haysu”. “Felev tekaddeme” geçerse yani ikinci rekatta, üçüncü rekatta gelmiş bir kişi öne. İmamlığa geçerse imamın vardığı rekattan itibaren. Evet

Mehmet Hoca: “Kıyamihi mekanehu”

Abdulaziz Bayındır: Onun yerine geçtiği için oradan devam ettirir. Yani nereden başladıysa oradan devam ettirir.

Mehmet Hoca: “Ve iza imtahaile selami yukaddimu mudriken”

Abdulaziz Bayındır: Şimdi son rekata geldi. Tabi şimdi onda problem yok, adam üçüncü rekatta imama uyduysa. Fakat nereden bilsin kaçıncı rekatta imama uyduğunu? Öğlen namazını kıldırıyor imam, kırast de sessiz. Geldin işte kalkmış. Uydun imama. Birinci rekat mı, ikinci rekat mı, üçüncü rekat mı, hemen seni yerine geçirdi. Nasıl kıldıracağım ben bunu? Ciddi bir sıkıntı tabi. Nereden bilecek hangi rekatta olduğunu?

Haşim: Şöyle bir şey. Yani Süleymaniye camisini düşünmyrum, normal bir evde adamın yanında, arkasında biri namaz kılıyor, bir rekat beraber kıldılar sonra başka biri geldi o da soluna geçti. Sonra ya imam öne onlar arkaya. Namazdan çıktı ve soldakini oraya aldı.

Abdulaziz Bayındır: Yani o da bilemez ki. Yani ister Süleymaiye gibi olsun, ister

Enes Hoca: Geldiği yerden başlar diyor. İmamı geldiği yer neresi?

Abdulaziz Bayındır: İmam kaçıncı rekatta nereden bilecek.

Haşim: Geliyor, sürekli burada oluyor bakıyor bir rekat geç kaldım. Tamam bir rekat geç kalmışım.

Abdulaziz Bayındır: Tamam. Allah bildirse bilmez mi diyenler gibi. Yani bilirse demektir bu. Zaten öyle yapacak. Yani o imamın namazını devam ettirecek. O, imama uymuştur. Ama selama sıra geldiği zaman yerine birini çekecek. Sen selam ver benim işim var diyecek. Bir gel selam ver.

Fatih Orum: Şimdi Hocam bir de orada cemaatin namazı da kendi namazı, imamın namazı kendi namazı olarak kabul edilip de, orada diyelim ki dört rekatı tamamlayacak imam. Cemaat de kendi yerinde kalıp, seferi de olduğu gibi kendileri selam verip çıkıp namaza devam edecek o şekilde.

Abdulaziz Bayındır: Yok şimdi Ebu Hanife öyle demiyor. Bunlar öyle demiyor. Diyor ki; birisini yerine geçirecek, o selam verecek. Bakalım ne diyecek?

Mehmet Hoca: ” Fe la ennehu hine efdal salatel imame kahkaha ev tekelleme ev harece minel mescid fesedet salatuhu vesellem kavle salatıl kav”

Abdulaziz Bayındır: “Fe le ennel hinete ma selatel imami kahkaha ve vahdeten müteammiden ev tekelleme ev harace minel mescidi fesedet salatuhu ve salatil kavmi teammetu”. “Fe le ennel hinete ma sallatel imami” imamın namazını tamamlamış. Kendi eksiği var. Kendi eksiklerini kılmaya kalkmış. Bir rekat, iki rekat ne ise. Kendi kılarken gülüyor. Yani namaz bozucu bir iş yapıyor. Yada kasten abdestini bozuyor. Yada konuşuyor yada mescidden çıkıyor. O namaz tamamlandığı için artık ondan sonraki sorumluluklar tamamen kendi namazıyla alakalıdır. “Salatıl kavmi taammetün” diyor. Cemaatin namazında problem yok. Çünkü imamın namazını bitirdi. “Ve ennel müfside fi hakki ucide fi hilafis salati”.

Mehmet Hoca: (09:42-09:45 anlaşılmadı)

Abdulaziz Bayındır: Çünkü kendi hakkında namaz bozucu şey, namaz esnasında meydana gelmiş. Öbürleri hakkında namaz bittikten sonra meydana gelmiş.

Mehmet Hoca: “Fe in lem hayruc vel imamul evvelu in kane farada la tefsidu salatuhu”

Abdulaziz Bayındır: “Vel imamul evvelu in kane farada la tefsudu salatu”, olay şu: imam da gelmiş, imam buna uymuş.

Fatih Orum: Ve bitirmiş oluyor namazı.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi şu var. İmam hemen alel acele abdestini almıştır. Hiç rekat kaybı olmadan gelmiş. İkinci imama uymuştur. O da namazını bitirmişse bir şey yok. Ama imam namazını bitirmeden ikinci imama uyuyor ya. Diyelim ki tekrar gelinceye kadar bu adam bir rekat kıldı, yetişemedi birinci imam. O arada ikinci imamın arkasında namaz kılarken ikinci imamın namazı bozulursa onunki de bozulur diyor.

Mehmet Hoca: “Ev lem yahnuz imamul evvel ve kale kadretıl summe kahkaha”

Abdulaziz Bayındır: Burada sürekli tekrarlıyoruz ya. Birinci imamın abdesti bozuldu, bu ikinci kişi yerine geçti. Diğer imamın abdesti bozulduğu zaman cemaatin namazı batıl oluyorsa o zamandan batıl olmalıydı.

Katılmcı: İstihkafın gerekliliği yok zaten.

Abdulaziz Bayındır: İstihkafın gerekliliği yok yani. Şimdi burada gerçekten, yani imamın abdsti bozulduysa bozuldu. Banane yani. Benim namazım başka onun namazı başka. Buralarda delil falan yok.

Mehmet Hoca: “Ev abdese taammüden fesedet salatul ezıl lem yuzıl evvele salatıhı Ebu Hanife fe kurba kale”

Abdulaziz Bayındır: İlk imamın abdesti bozulmazsa yada ettahıyyatu okuyacak kadar oturursa. Ondan sonra o ikinci imam yüksek sesle gülerse değil mi? Yada kasten abdestini bozarsa birinci rekata yetişememiş olan o imamın namazı bozulur Ebu Hanife’ye göre. Fe kurbakale” o da bozulmaz demiş. Yani o “huruc bi suni” var. Çünkü ettehıyyatü bitirmiş ondan sonra gülmüş. Güldüyse namazı bozuldu. Kendi isteğiyle namazdan çıkmadı.

Mehmet Hoca: “Ve in tekel ma harace minel mescid”..

Abdulaziz Bayındır: Ya şuraya bak. Bir namazda bu kadar detay olur mu ya? Vallahi yani o kadar çok şey yazmışlar ki Peygamber(sav)’e bakın, ya Resullallah nasıl namaz kılalım? Ben nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın, o kadar. O kadar yani. İşte sen zaten ibadet ediyorsun, bak işte nasıl kılıyorsan kıl. Yok efendim şunu şöyle yaparsa, bunu böyle yaparsa. Bu kadar ince yani adamın anası ağlayacak yani. Şimdi ben şahsen bunların namaz ile ilgili söylediklerinin çoğusunu bilmiyorum. Hatta bir zamanlar müftülükte fetva verirken bunları bilmem gerektiğini düşünüyordum. Oku oku bitmiyor. Bitmiyor yani. Baktım, ya bir adamın ömrü bunların sırf namazla ilgili fetvaları yetmez. Namazı her gün kılmamız lazım. Ne olacak? Bu kadar detaya hiç gerek yok.

Mehmet Hoca: “Lehuma enne salatel muktedi binaen ala salatıl imami cevazen ve fesaden fe len tefsudu salatıl imami fesedet salatuhu ve selamu vel kelam”

Abdulaziz Bayındır: Şimdi ben o yeri kaybettim de inşallah bulurum. Bir daha okurmusun.

Mehmet Hoca: “Lehuma enne salatel muktedi”

Abdulaziz Bayındır: Bir dakika, bulayım da “lehuma”. Buldum buldum “lehuma” tamam. “Enne salatel muktedi binaen ala salatil imami cevazen ve fesaden”, o muktedinin namazı imamın namazı üzerine oturmuştur, fesat ve cevaz bakımından. Yani imamın namazı caizse uyanın namazı da caizdir. İmamın namazı fasidse uyanın namazı da fasiddir. “Ve len tefsud salatul imami” imamın namazı fasid olmadığına göre”

Mehmet Hoca: “fesedet salatuhu”

Abdulaziz Bayındır: Cemaatin namazı da fasid olmamıştır.

Mehmet Hoca: “Selamu vel kelam”

Abdulaziz Bayındır: Selam vermek ve kasten konuşmak gibi. Gene baştan beri yani EbuHanife tahıyyat okunmuş bitmiş, o zaman namaz tamamlanmış. İsterse gülsün, gülsede gülmek selam vermek gibidir namaza bir şey olmaz demiş imameyn. Ebu Hanife demiş ki; kendi isteğiyle çıkması gerekir.

Mehmet Hoca: “Velehu ennel” iki kişi

Abdulaziz Bayındır: Onlar “lehuma” idi. Bunlar Ebu Hanife’nin iki talebesi Ebu Yusuf ve İmam Muhammed idi. Ebu Hanife’nin delili şu;

Mehmet Hoca: “Mufsidetun bil cuzillezi yulafihi min salatil imam fe yufsidu mislehu min salatil muhtedi ennel imam yehtaci ilel binai vel ileyhi”

Abdulaziz Bayındır: Şimdi Ebu Hanife’nin delili şu: diyor ki; kahkaha namazın hangi cüzü ile birlikteyse onu bozar.

Mehmet Hoca: Yani imamla birlikte okuduğu cüz, o bölüm sadece.

Abdulaziz Bayındır: İmamın namazından, onunla birlikte kıldığı kısmı bozar. Aynı kısım muhtedinin namazından da bozulur. Şukadarcık bir kısım ondan da bozuldu. Ama imam bu namazı devam ettirmek zorunda değil. Fakat arkadan gelen devam ettirmek zorunda. Çünkü imam namazının sonuna gelmiş gülüyor, gülerek namazından çıkıyor. Fakat o kısım imam açısından namazı bozmuyor, cemaat açısından bozuyor. Cemaatın namazı bozuldu, çünkü cemaatin namazı bitmemiş. Cemaatin namazı gitti, imamın namazı kaldı.

Mehmet Hoca: “Vel minel alel fasidu selam ve ennehu min hum vel kelam fi manau”

Abdulaziz Bayındır: Evet, şimdi diyor ki şey ayrı; selam böyle değildir. Çünkü selam namazın bir parçasıdır. Konuşmaya başlarsa o da selam gibidir. Gene bozulmaz diyor. Yani neticeyi kelam: böyle bu kadar önemsemeyin. Talebelerinize yarın-bunların hepsi öğretmen olacak- taleblerinize anlatırken de öyle o kadar bizim burada anlattığımız gibi anlatmayın. Peygamber efendimizin yaptığı gibi. Nasıl namaz kılalım ya Resulallah? Benden nasıl görüyorsanız öyle kılın.

Abdullah Bayındır: Talebeler bizden görmüyor ama.

Abdulaziz Bayındır: Oğlum gösterirsin.

Abdullah Bayındır: Biraz zor.

Abdulaziz Bayındır: Okullarda uygulama yok mu?

Abdullah Bayındır: Masa üstüne çıkarıp kıldırıyoruz.

Abdulaziz Bayındır: Yönetmeliklerde mescid açılması da vardı bir zamanlar ama uygulanmıyor galiba.

Abdullah Bayındır: Kılan öğretmen de gizli kılıyor.

Mehmet Hoca: “Ven en tekulu imami min duni kahkaha bi hurmeti salati”

Abdulaziz Bayındır: Namazın içindeyken diyor, namazın haremindeyken yani. Ama aslında verdiği mana olarak doğru. Her ne kadar kelime doğru olmasa bile.

Mehmet Hoca: “Ve men abdese”..

Abdulaziz Bayındır: Bir dakika! Sen anladın ben anlatayım. Anlatmadan caiz değil. Kahkaha varsa, adam sesli güldüyse imamın abdesi bozulur diyor Hanefiler. Tabi bunun da bir delili yok ama onların görüşleri bu.

Abdurrahman Hoca: Hem namazı bozuluyor hem abdesti bozuluyor.

Abdulaziz Bayındır: Namazın içerisindeyken. Tabi abdesti bozuldu mu namazı da gidiyor zaten.

Enes Hoca: Abdest niye bozuluyor?

Abdullah Bayındır: Eski kitaplarda abdesti bozanlar arasında geçiyor da yeni müfredatta geçmiyor. Sesli gülmek bozar, ayrıntıya fazla girmemiş.

Abdulaziz Bayındır: Hiç de girmemek lazım. Evet çaktırmadan gülersen? Hiç bir şey bozulmaz değil mi?

Abdullah Bayındır: Kan akması abdesti bozar bile geçmiyor, değişti. Hanefi mezhebinin şeyinde.

Mehmet Hoca: “Ve men ahfese fi rukui ev sucuduhi tevedda vela”

Abdulaziz Bayındır: Yani ruku ve secde yaparken abdesti bozulursa abdest alır ve namazını devam ettirir.

Mehmet Hoca:”Li enne ruku bil intikale ve ma hades”

Abdulaziz Bayındır: Yani o abdesti bozulduğu rüknü dikkate almaz. Rükudayken abdesti bozulduysa tekrar ruku yapar, oradan devam eder. Kıyamdayken bozulduysa tekrar kıyam. Abdestin bozulduğu kısımdan başlayarak

Mehmet Hoca: Tamamlamış sayılır. “Ve lev kane imamen fe kaddeme”..

Abdulaziz Bayındır: Valla bunu yapmak biraz zor. Namaz kılıyorsun, üçüncü rekattasın. Gerçi bazılarının işine de gelir ya. Hazır üç rekat kılmışım, dördüncü rekatta abdestim bozulmuş. Abdest alıp geliyorum, bir rekat kılıyorum, işi bitiriyorum. Bu olabilir yani mümkün tabi.

Mehmet Hoca: “Vel ev kane imamen fe kaddeme gayrahu dame mukaddemu alel rukui li enne mümkinu itmam istidadi”.

Abdulaziz Bayındır: Benim sayfa mı değişti ya? Buldum buldum. “Ve lev kane imamu ve kaddeme gayrahu dame”. Şimdi imam başkasını yerine geçiriyor. Öne geçirilen kişi rükuya devam eder. Ruku esnasında öne geçirdiyse rükuya devam eder. Ona devam ederken rüku tamamlaması mümkün olur. Rukudayken geçirirse o da rükuya varacak.

Mehmet Hoca: “Ve lev tezekkere ve huve rakia ve sacid enne aleyhi secdeten en hatta min rukui”

Abdulaziz Bayındır: Hadi şimdi rüku sırasında hatırına geliyor ki bir secde eksiğim var.

Mehmet Hoca: “Fel hatemi rukuihi ev refea”

Abdulaziz Bayındır: Bir dakika, secdede “selaveh” mi demek?

Mehmet Hoca: “Velev tezekkere ve huve rakia ev sacid” rukudayken ve ya secdedeyken, “enne aleyhi”..

Abdulaziz Bayındır: Bak “sulbiyeten ev li tilaveti”. Yani bir önceki rekatta tek secde yapmış, aklına geliyor rükuda.

Mehmet Hoca: “Ven hatta rukuihi an rafea savmi sucudihi fesecedeha yuidu rukua ve sucuda”

Abdulaziz Bayındır: Hemen diyor secdeye varır. Hatırlıyor ki bir önceki rekatta tek secde yapmışlar ve secdeye varır. Kalkar tekrar ruku ve secdede bulunur diyor.

Mehmet Hoca: “Ve haza beyanul evla”

Abdulaziz Bayındır: Yani en iyisi budur. Sıra bozulmasın diye. Önceki rekatın secdeleri tamamlansın, diğer rekatın secdeleri arkasından gelsin. “Evla”,”evla”.

Mehmet Hoca: “Ve haza beyanul evla”

Abdulaziz Bayındır: Öncelik yani.

Mehmet Hoca: İlk defa duyuyorum da.

A.Bayındır: Kardeşim bu türk arapçası. Sizin bölgenin arapçası.

Mehmet Hoca: “Li tekea farzi salati efal tebekel bil kaderi mumkin ve in lem yuit eczau ve men intikale şartu ve kavel yucit”

Abdulaziz Bayındır: Tamam. Bu diyor evlayı, daha iyisini ifade etmektir ki namazlar müekked mümkün olduğu kadar. Yani birinci rekatın secdesi eksik kalmışsa, o zaman ikinci rekatın rüku ve secdesinden önce yapılmalı. Aklına gelir gelmez secdeye varırsın, kalkarsın diğerlerini yaparsın diyor. Mümkün olduğu kadar tertibi bozmamış olursun diyor. Ama bunu iade etmesede olur. Yani arkasından bu şekilde yapmayabilir de demiş oluyor.

Mehmet Hoca: “Ve enne bi Yusuf rahimehullahu ennehu iadeti ruku bi ennel kametu fardu indehu”.

Abdulaziz Bayındır: Ebu Yusuf’a göre tekrar ruku yapması şarttır. Çünkü Ebu Yusuf’a göre, rukudan secdeye vardı ya bu adam tekrar rukuya geri dönmeli diyor. Ebu Yusuf’a göre rükudan tekrar ayağa kalkmak farzdır. Yani bu tadil, rüknler arasındaki tadil Ebu Yusuf’a göre farzdır. Rukuda bulundu, kalkacak tekrar ruku yapacak. Rukudan kalkmadan secdeye gittiği için o rüknü yapmamış sayılır. Tekrar dönmesi lazım.

Mehmet Hoca: “Kale ve men emme reculen vahid”.

Abdulaziz Bayındır: Yeter artık, tamam geliyormuşuz. Benim pil bitiyor. Biraz sonra o şey gibi birden bire kesilir, bak karışmam.

Mehmet Hoca: “Ve ahdese ve harece minel mescid fel memuni imamu”

Abdulaziz Bayındır: Bir adam bir tek kişiye namaz kıldırıyor. Tek kişilik cemaat en iyi cemaat. Abdesti bozuluyor. Mescidden çıkıyor. Şimdi tek kişi olduğuna göre adam

Mehmet Hoca: “İmamun vela evlem “.

Abdulaziz Bayındır: Tevbe estağfurullah. Bir de bunu çıkardılar.

Yahya: İmamlıkta niyet şart ya.

Abdulaziz Bayındır: Niyet etsin etmesin bu adam imamdır. İmamlığa niyet etmeyi nereden çıkardınız Allah’tan korkun ya.

Mehmet Hoca: “Ve yitimul evvel salatuhu muhtediyen bi sai kema ize istahtefelu”.

Abdulaziz Bayındır: Evet, diyor ki; niyet etsin etmesin bir tek kişiye namaz kıldırıyorsa bir adam. Bir dakika dur. Sen anlıyorsun, zannediyorsun ki biz de anlıyoruz. Bir tek cemaate namaz kıldırıyor, bir tek erkeğe diyor, kadına da demiyor tabi. Abdesti bozuldu. Peki cemaat kadınsa ne olacak? “Ve ilem ma raculen” dedi ya. Abdesti bozuldu. Ve mescidden çıktı. O erkek imamdır artık, niyet etsin etmesin farketmez. Çünkü böylece namazı korumuş olacak. “Ve tayinel evvelil katlil müzahemeti vela müzahamete hune” yani şimdi bir kişiyi imamlığa tayin herkes imam olmak için hücum etmesin diyedir. Yani birden fazla cemaat varsa birisini imamlık için çekiyor. Hepsi birden ben imam olacağım derse problem çıkar tabi.

Mehmet Hoca: Çekmeye gerek yok yani.

Abdulaziz Bayındır: Burada çekmeye lüzum yok. Nasıl olsa onun rakibi de yok. Tamam mı?

Mehmet Hoca: “Ve lev lem yekul”

Abdulaziz Bayındır: Bir dakika dur dur. “Ve yetimmul evvelu salatehu muktediyen bi sani” o imam arkadan gelir bunun arkasına, cemaat olarak namazını tamamlar. Sanki onu yerine çekmiş gibi olur. Evet.

Mehmet Hoca: “Ve lev halfehu illa sebilil evlatun fi nisai salatehum”.

Abdulaziz Bayındır: Arkasında çocuk yada kadın varsa.

Abdurrahman Hoca: Yanlız Hocam burada “ve yetimmu evvelu” abdest aldı geldi ya, yerine çektiği adama uydu. O evvelki imam tamamlar namazını. Yeni baştan başlama değil.

Abdulaziz Bayındır: Yok yok devam ediyor, onda problem yok. Arkasında çocuk var. Demin “recul” demişti, şimdi çocuklar ve kadın var. Şimdi bu adamın namazı fasid olur diyorlar. Bu imamın namazı bitti. Çünkü gelip de çocuğun arkasında, kadının arkasında namazını tamamlayacak hali yok ya.

Enes Hoca: Orada imamlık yapamayacak olanı imam yaptığı için değil mi?

Yahya. Abdesti bozulduğu için.

Abdulaziz Bayındır: Yok. İmam olamayacak bir kişiyi arkasında bıraktığı için. Şimdi yani bu tek cemaat kadın, tek cemaat çocuk. Bu adam gelip ona uyarak namazını tamamlayamaz. İmamın namazı gider de cemaate problem yok yani. Öyle denmiş.

Mehmet Hoca: “28:34-28:38” anlaşılmadı.

Abdulaziz Bayındır: Çünkü bu namaz fasid olmaz, gel sen benim yerime imamlık yap dememiş. Ama şimdi burada otomatikman imam oluyor. Adam çıktığı zaman.

Mehmet Hoca: O zaman her kes kendi başına, kendi kendine imam olur.

Abdulaziz Bayındır: Tabi bu adam gelir arkadan kendi namazını tamamlar. Neyse, az önce de söylediğimiz gibi bu kadar fazla detaya lüzum yok. Bu dini yaşanmaz hale getirmeye hiç birimizin hakkı yok.

Abdullah Bayındır: Bunlarda fazla karşılaşılacak meseleler değil aslında.

Abdulaziz Bayındır: Oğlum bak öyle diyorsun da bizim zamanımızdayken bunları çok önemsiyorduk. Şimdi..

Abdullah Bayındır: İşte onları bilenler alim sayıldığı için.

Abdulaziz Bayındır: Öyle değilmiydi Enes Hoca? Zamanında biz bunları çok önemsiyorduk.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın