Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri

20 Temmuz 2013 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Bugün vereceğim bilgilerin büyük bir bölümü yeni bilgiler. Yeni bilgiler olduğu için de tepki çekmemesini beklemek biraz zor. Allah-u Teala’nın vakit ile ilgili koyduğu ya da dünyanın matematik coğrafyasıyla alakalı, fizikiyle alakalı, güneş ışınlarının dünyaya gelişi, gölge açılarıyla alakalı çok ince kurallar var. Tabi bu ayetler üzerinde düşündükçe insan şaşkınlıktan kendini alamıyor. Hayretler içerisinde kalıyorsunuz yani, her yeni bir ayeti gördükçe şaşkınlığımız artıyor. Bugün onların bir kısmını ancak aktarabileceğiz, tabi fazla detaya girmek istemiyorum çünkü asıl anlatmak istediğimiz konu 45° enlemin yukarısındaki  Müslümanların ibadet vakitleridir ve oralarda onlar birçok sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar bu ramazan günü. Yunus suresinin 5. ayetinde Allah-u Teâlâ diyor ki:

Huvellezî cealeş şemse dıyâen

“Size güneşi ziya haline getiren Allah’tır.” (Yunus 10/5)

Yani sizin için güneşi bir ışık haline getirmiştir. Yani aslında siz güneşi görmüyorsunuz, sizin gördüğünüz güneşin ışınlarıdır, başka bir şey değil. O ışınları toplu halde gördüğümüz yere güneş diyoruz biz. Yoksa asıl güneş o değil. Onun arkasında o ışınlara sebep olan artık adına ne deniyorsa teknik olarak, varlıkları gönderen arkadaki varlık; güneş. İnsanlar güneşi değişik şekillerde hayal ederek resimlerini, temsili resimlerini yapıyorlar, yoksa herhangi bir kişinin gidip de güneşin fotoğrafını çekmesi mümkün değil.

Şimdi şurada (slaytta) gördüğünüz güneş uzaydaki güneştir. Uzaydaki hali bu. Uzaydayken aslında hiçbir yeri aydınlatmaz güneş. Bunu biraz sonra onunla ilgili ayet-i kerimeleri okuyacağı. Şimdi diyor: “Allah-u Teâlâ sizin için güneşi ziya yapmıştır.”(10/5) yani siz güneşi görmezsiniz, güneşin aydınlığını görürsünüz.

vel kamere nûran

“ayı da nur yapmıştır” (Yunus 10/5)

Ayın kendisi mi nur? Ayın kendisinin nur olduğunu düşünürseniz, ayda değişiklik olmaması gerekir. Yani ışığın her zaman aynı oranda gelmesi lazım. O zaman Arapçadaki nur yerine “münir”, çünkü nur mastardır, ism-i fail manasına da gelir, “münevvir” manasına “münir” manasına, yani “bir aydınlığı yansıtan varlık” anlamına gelir.

Şimdi, “ve kadderahu”, buradaki “hu” zamirini ziyaya götürüyoruz, mecburen oraya götürüyoruz, başka bir yere gitme şansı yok. Şundan dolayı biraz sonra diğer ayetlerimizi okuyacağız, öyle olmak durumunda olduğunu da göreceğiz. Gerçi bu bir ilmi müzakere ortamı değil, fazlaca da akademik şeylere dalınca bazı kimseler kopuyorlar.

ve kadderehu menâzile

“onu(o ziyayı) iniş yerleri halinde ölçülendirmiştir” (Yunus 10/5)

Yani o güneş ışınlarının bir geliş açısı vardır bulunduğunuz yere. Mesela şurada bir elektrik var, o elektrik ışınının buraya bir geliş açısı var, o geliş açısına göre be bunu buraya böyle koyduğum zaman bir gölge oluşuyor burada. “menazil” dediği işte o geliş açıları halinde ölçüler koymuştur Allah-u Teâlâ. Güneş ışınlarının geliş açıları dünyanın her yerinde farklıdır, her gün farklıdır, her dakika farklıdır. Yani sürekli değişir o. Peki bu iniş yerleri; İniş yerleri hem dünya üzerine güneş ışınlarının geliş açıları vardır hem ay üzerine geliş açıları vardır “ve kadderahu menazile” “hem ay üzerine geliş açısını, hem dünya üzerine geliş açısını ölçülendirmiştir Allah-u Teâlâ”, neden öyle yapmıştır:

li ta’lemû adedes sinîne vel hisâb,

“yılların sayısını ve hesabı bilesiniz diye” (Yunus 10/5)

Böyle yapmıştır. O zaman hem yıllık hesap, hem günlük zaman hesabı güneş ışınlarının geliş açısına göre yapılması icap eder.

Ay ile ilgili olarak da diyor ki:

Vel kamere kaddernâhu menâzile hattâ âdekel urcûnil kadîm

“Ayda da iniş yerleri takdir etmişizdir; öyle bir noktaya gelir ki eski bir hurma salkımının sapına döner.” (Yasin 36/39)

Yani şimdi burada ayı görüyorsunuz, temsili resmidir, gerçek resmi değildir ayın. Şurada güneş ışınlarının indiği yerdir. Biz ayı hiçbir zaman göremeyiz, yani nasıl güneşi göremiyorsak ayı da hiçbir zaman göremeyiz, mümkün değil yani ayı görmemiz. Güneşten gelen ışınlara iz güneş diyoruz, güneşin kendisini görme şansımız yok. Tıpkı yani şu lamba yanarken onun içindeki ampulü görebiliyor musunuz? Aynı onun gibi bir şeydir. Kaldı ki güneş bu kadar zayıf bir ışık değil, çok güçlü bir ışık. “ay için de güneş ışınlarının iniş yerlerini ölçülendirmişizdir”(36/39) yani güneş ışınları ayın üzerine de ölçülü olarak iniyor. “kuru bir hurma salkımının sapına dönünceye kadar”(36/39) görürsünüz onu. Yani bizim aydan gördüğümüz de ayın üzerine inen güneş ışınlarından yansıyan ışıklardır. O ışığa Arapçada “nur” deniyor. Güneş ışınlarından yansıyan ışıklardır. Peki, bunlar niye ölçülendiriliyor: işte zaman ölçüsünü bilebilmemiz için. Mesela burada hurma salkımının sapı var, burada da ay var(slaytta) şimdi bakın dikkat ediyorsanız Allah-u Teâlâ o kadar basit ifadelerle tanımlama yapıyor ki hemen herkes kolayca anlasın.

Dünyanın şekliyle alakalı ayetleri ben geçiyorum, daha sonra oraya geleceğim.  Mesela dünyanın bu eğikliğini de çok ayrıntılı bir şekilde ayetler anlatılıyor. Yani inanılmaz ayrıntılar veriyor Kur’an-ı Kerim bu konuda. Dünya yuvarlak mı, yuvarlaklığıyla ilgili ayet var mı, falan diye bazen tartışıyorlar. Ya yuvarlaklığı çok basit bir olay ne ki yani dünyanın yuvarlaklığı, Allah-u Teâlâ her noktanın hesabını vermiş Kur’an-ı Kerim’de. Yuvarlak dediğin ne ki, çok basit kalıyor. Mesela dünyanın kendi etrafında dönüşünü de, Allah-u Teâlâ dağları bir kazık olarak ifade ediyor.

E lem nec’alil arda mihâdâ / Vel cibâle evtâdâ

“Yeri bir beşik yapmadık mı, dağları da kazıklar haline getirmedik mi” (Nebe 78/7-8)

Diyor dağlar şeyin içerisine girmiş bir kazık, yani bunu yeryüzü sayarsanız dağlar kara parçaları bizi sarsmasın diye yani bu depremler olmasın diye Allah tarafından bu kara parçalarının üzerine adeta çivi çakar gibi çakılmış oluyor, kazıklar haline getirilmiş oluyor. Şimdi bu dağlar, biz baktığımız zaman pek zemine bakmayız hep karşımıza kişilere bakarız, işte dağı görürüz tepe görürüz falan… “yeryüzünü bir beşik haline getirdik” diyor burada çeşitli şekiller var, bunları daha sonra geleceğiz. Şimdi burada diyor ki Allah-u Teâlâ Neml suresi, 27 nci surenin 88 inci ayeti:

Ve terel cibâle tahsebuhâ câmideten

“sen dağlara bakıyorsun zannediyorsun ki onlar duruyor” (Neml 27/88)

Orada hiç hareketsiz, donmuş. Şimdi senin çocukluğumdan beri daha aynı yerdeki dağdır öyle hesap ediyorsun.

ve hiye temurru merres sehâb

“O bulutların yürüdüğü gibi yürüyor” (Neml 27/88)

Şimdi biz baktığımız zaman bulutun gittiğini görüyoruz. O bulutun gittiği gibi gidiyor sen buradan görmüyorsun, ama gidiyor. O zaman şimdi kara parçasının üzerine çiviler gibi çakılmışsa, dağlar yürüyorsa, o dağların tuttuğu kara parçası da mecburen yürümez mi? İşte o da ne oluyor dünyanın kendi etrafında dönmesi oluyor.

sun’allâhillezî etkane kulle şey’

“bu her şeyi tam ve yerinde yapan Allah-u Teâlâ’nın yaptığı iştir” (Neml 27/88)

Birde burada Cenab-ı Hakk gölge dikkatinizi çekiyor diyor ki Furkan suresi 25. surenin 45 ve 47. ayetlerinde

E lem tere ilâ rabbike keyfe meddez zılle

“Rabbinin ne yaptığına bakmadın mı  o gölgeyi nasıl uzatıyor” (Furkan 25/45)

Gölgeler uzanıyor kısalıyor bu nasıl oluyor ona bakmadım da diyor

ve lev şâe le cealehu sâkinâ

“eğer farklı bir tercih olsaydı tabii ki o gölgeyi hareketsiz hale getirirdi” (Furkan 25/45)

Ondan sonra da diyor ki:

summe cealneş şemse aleyhi delîlâ

“birde güneşi gölgeye delil yaptık” (Furkan 25/45)

Bu ne demektir güneş ile gölge arasında yani delili ne oluyor bir şeyi gördüğünü zaman bir başka şey hatırlatıyor. Mesela bakıyorsun ki akşam hava kararmış diyorsun ki akşam oldu, bakıyorsun ki aydınlık var diyorsun gündüz oldu. Yani bir şeyi görünce başka bir şeyi hatırlatan şeye delil deniyor. O zaman demek ki güneşle gölge arasında çok sıkı bir ilişki var. Düşünün bakalım gölge nasıl şey yapıyor, sabahleyin güneş doğdu zaman buradan doğduğu zaman her şeyin gölgesi ilk doğduğu zaman 90 derecelik açı yapar bulunduğu yerdeki şeyle, yani oradan bir dik çıkarırsanız yukarıya doğru 90 derecelik açı yapar. Güneş yukarıya çıktıkça açı azalır azalır azalır sonra tekrar artmaya başlar, sonra eğer ekvatordaysanız ve 21 Aralıktaysanız tepeye geldiği zaman da 0 derecelik açı yapar. Gölge 9 0dereceden sürekli azalarak 0’a iner. Ters bir ilişki. Güneç açısı 90 derecenin altına indiği zaman gölge uzanır. Yani güneç tam tepeden geliyorsa gölge 0 olur, güneş tam 0 noktasındaysa gölge 90 derece olur. Güneş 90 derecedeyse gölge sıfır, güneş 0 derecedeyse gölge 90 derecedir. Ve o arada güneşin derecesi arttıkça gölgenin derecesi azalır. Ama 90 dereceyi aşmaz, niye çünkü güneşle dünyanın arasında bir mesafe var. Bu şekilde gelen bir şeyin, 90 derecenin üstünde gelme şansı yok. Yani ayrı bir cisimden gelen güneş ışınlarının 90 dereceyi geçme şansı yok. Ve onun yeryüzüne bıraktığı gölge de aynı şekilde. Sonra diyor ki, önce “bir bak bakalım nasıl uzuyor bu gölgeler”

Summe kabadnâhu ileynâ kabdan yesîrâ

“sonra o gölgeyi çekeriz geriye doğru.”(Furkan 25/46)

“İleyna” bize doğru”, ileyna dediği, Cenab-ı Hakk ne diyor: E emintum men fîs semâi (67/16) yani ileyna dediği zaman yukarıya doğru. Gölgeyi yukarıya doğru çektiğiniz zaman, gölge kısalmaya başlar. kabdan yesîrâ: “yavaş yavaş kısaltırız”(25/46). Bu güneş ve gölge ilişkisi bize neyi öğretiyor; bize o kadar çok şey öğretiyor ki inanılır gibi değil gerçekten.

Allah-u Teâlâ yeryüzüne beşik diyor, beşik şöyle düşünürseniz, bir ileri bir geri sallanır, beşiğin burası şişkin olmak zorundadır, üstü de hafifçe kapalı ki çocuk çıkıp ta kendi başına düşmesin aşağıya doğru. Bir böyle bir böyle sallanır. Şimdi, böyle gelir, böyle geldiği zaman dik olur, böyle gelir böyle geldiği zaman dik olur. Yani iki kere dik olur, iki kere bir sağa bir sola sallanır. Bir yıl içerisinde Cenab-ı Hakk yeryüzünü beşik haline getirmiş, ama bu öyle bir sallanma ki içerisinde bulunan insanları hiç rahatsız etmeden sallanma. O beşiğin içindeki çocuk da biliyorsunuz hiç rahatsız olmaz.

Ondan sonra bir de, bugün fazlaca ayrıntıya girmeden bunları çok genel bilgiler olarak size şey yapıyorum da, neyse biz Yunus suresinin 5. ayetine gelip oradan devam edelim. Zaten bu akşam da Allah nasip ederse Habertürk’te bu konuları daha ayrıntılı bir şekilde anlatacağız inşallah. Ha yok ora değil şeye geçelim, İsra suresinin 12. ayetine. Ama önce size bazı çok kısa bilgiler vereyim, yani bu konuda uzman olan kişiler hemen anlayacak da diğerleri anlayamayacak, kusura bakmasınlar.

O güneş ışınlarının, bir animasyon vardı ona bakayım bulabilirsem… Evet şu aşağıdaki mesela şu resim geceyi mi gösteriyor gündüzü mü, benim işaret ettiğim resim, buna gece mi dersiniz gündüz mü?

Katılımcı: Gündüz herhalde.

Abdülaziz BAYINDIR: Bu Swalbard’da güneşin ufkun 10 derece altında olduğu zamanki hava aydınlığıdır. Yani burada hiç kimse böyle bir aydınlık olacağını hayal bile edemez. Tabi Kur’an-ı Kerim’in de oraları ne kadar ayrıntılı olarak anlattığı ortaya çıkıyor. Bizim bunu anlattığımız bir videoyu Amerika’dan bir bilim adamı dinliyor, ban e mail gönderdi dedi ki, burada vardır e mail,            “bu konuda” dedi, “bir kitap çalışması yapsak, birlikte uluslararası konferanslar versek ne dersin” diye, ben de “bu çalışmalar bitmeden olmaz dedim, daha sonra inşallah”. Bizim Türkiye’deki kendisini ilim adamı denenler de geçenlerde bir toplantıda “bu hoca ne saçmalıyor, bizim itibarımızı düşürüyor” falan diye kendilerini âlim zanneden bazı kişiler “uyarmak lazım falan” demişler. Uyuduğumuzu zannediyorlar herhalde. Neyse onlar da öğrenecekler zaman zaman. Çünkü bu işin içine girince bu konuların bilinmediği ortaya çıktı. Daha önce biz bildiklerini zannediyorduk.

Şimdi, şeyde “güneş ışınları” diyor ya Allah-u Teâlâ, diyor ki “gölgeyi nasıl uzatıyor, kısaltıyor bakın”. Şu ekvator dediğimiz şu merkeze güneş ışınları senede iki gün dik gelir. Senede iki gün daha fazla yok. Senede iki gün, güneş ışınları dünyanın her yerine, yani o dik geldiği zaman o iki gün, her yerinde geceyle gündüz eşit olur. Güneş ışını ekvatora 90 derece geldiği zaman hani “gölgeyi nasıl uzatıyor, düşündünüz mü?”(25/45) diyor ya, ekvatordan bir derece ötesinde ışın 89 derecedir, gölge 1 derecedir. 45 derecede gölge de 45 derecedir, ışın da 45 derecedir. 90 derecede gölge 90 derecedir, güneş ışını 0 derecedir. Bu coğrafyacılar gölgeye göre Kur’an-ı Kerim’de belirtilen gölgeye göre enlemleri belirlemişler, yani gölge açısına göre. Ne zaman ki gölge açısına göre, 21 Mart ve 23 Eylüldeki gölge açısına göre yapılmıştır. Ondan sonra gölgeler kısalmaya başlıyor, yani bir tarafta uzuyor, dünyanın bir tarafında (yarımküresinde) uzuyor, öbür tarafında kısalıyor. Ve 23 derece 27 dakikaya çıkıncaya kadar her noktada güneş 90 derece geliyor bir önceki noktada azalıyor. Bu da mecburen dünyanın 23 derece 27 dakika eğik olmasını gerektiriyor, tamamen gölgeden dolayı. Böyle eğik olduğu zaman dünyanın, çünkü dünyayı eğer sabit tutsaydı Allah-u Teâlâ o zaman şey olmazdı, yazın gölgelerin kısalması, kışın uzaması diye bir olay olmazdı ve ama mevsimler de olmazdı. Her zaman her taraf bahar gibi olurdu yani ilkbahar ve sonbahar gibi olurdu. Ne kış olurdu ne de başka bir şey. İşte bunları inşallah bunu yazıyoruz, ayrıntılı olarak Allah nasip ederse. Mesela öğlende gölgelerin en kısa olduğu vakittir, güneşin öğlende bulunduğu noktalar da boylamları oluşturur. Yani meridyenleri oluşturur tamam mı? Öğlende güneşin saat on ikide bulunduğu nokta meridyendir. İşte Cenab-ı Hakk bu konulara dikkat edin diyor, güneş ile gölge arasında sıkı bir ilişki kurarak.

Bu ayeti kerimeye gelelim, ayet diyor ki dünya yattığı zaman 23 derce 27 dakikalık bölün kuzey kutupta yazın güneş alırken, güney kutbunda hiç güneş almıyor. Yani güneşi görmüyor. Aynı şey kışın kuzey kutup için oluyor, yazın güney kutup da güneşi görüyor. Yani bunların ayrıntıları tekrar ediyorum Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Hakk tarafından çok ayrıntılı bir şekilde verilmiş. Tabi başka bilgiler de verilmiş orada.

Kutup bölgesindeki namaz vakitlerine gelince, Allah-u Teâlâ burada diyor ki, İsra suresinin 12. ayetinde:

Ve cealnel leyle ven nehâre âyeteyni fe mehavnâ âyetel leyli

“geceyi ve gündüzü biz iki ayet(belge) yaptık, gecenin belgesini kaldırdık.” (İsra 17/12)

Peki, biz gece derken aklımıza ne gelir, karanlık gelir. Karanlık gecenin belgesi değil. Bizim yaşadığımız bölgelerde gece karanlıktır da, kutup bölgelerinde yaşayanlara sorarsanız “yazın geceler nasıl oluyor?” diye sorsanız, aydınlık oluyor. Hiçbirisi demez ki “yazın gece olmuyor”. Yani kutup bölgesinde yaşayan hiç kimse demez ki “yazın gece olmuyor” demez. Mesela kışın gittiğimiz zaman Trömso’ya, hiç güneşin doğmadığı bir anda orada bizim Hüseyin var Bingöllü Hüseyin KARTAY, anlatıyor “ya hocam” diyor, “yazın adam gece vakti kalkıyor bahçesini düzenliyor, odununu biçiyor, bizi de uykumuzdan ediyor”. Bak, yazın gece vakti. Gece vakti dediği güneşin hiç batmadığı bir vakit, güneş tepede dolaşıyor ama Türkiye’den giden Hüseyin bile ona gece diyor. Gündüz demiyor. O zaman gecenin eğer işareti, belgesi karanlık olsaydı, Hüseyin orada ona gece diyebilir miydi?

Burada diyor ki Allah-u Teâlâ “gecenin belgesini giderdik” diyor. Evet, daha önce, karanlık gecenin işaretiydi, daha önce dünya dikti, hiç sağa sola eğilmiyordu, ilk yaratıldığı zaman. O zaman dünyanın her yerinde gece ve gündüz oluyordu.12 saat gece, 12 saat gündüz. Ama “gecenin belgesini giderdik” demesinin sebebi dünya artık 23 derece 27 dakika, bir beşik gibi oldu yani bir oraya eğiliyor, bir buraya eğiliyor. Öyleyse bu demektir ki biz geceyi her zaman karanlık beklemememiz lazım.

ve cealnâ âyeten nehâri mubsıraten

“gündüzün belgesini de mubsira kıldık.” (İsra 17/12)

“mubsira” gösteriyor. Bak! “güneşi gündüzün belgesi kıldık” dedi mi? Demiyor. Eğer “güneşi gündüzün belgesi kıldık” dese, kutup bölgesinde kışın hiçbir zaman gündüz olmaz. Çünkü güneş görmüyorlar. Mubsira dediği zaman ne yapıyor, gösteriyor. Gösterme, kendisini de gösterebilir, başkasını da gösterebilir değil mi? Kendisini de gösterse mubsira olur, başkasını da gösterse mubsira olur.

Şurada işte bu Svalbard’a biz ki 80 derece enlemde yer alır orası. Tromso dan 2 saat uçakla uçtuk ki Tromso da hiç güneş doğmadığı zamanlarda Tromso 70 derece o 80 derece. Oraya giderken orada gündüz göreceğiz dedim bizim adnan bey dedi ki “biraz zor görürsün orada gündüz de ağrıyor” dedi “güneş öğle vakti 10 derece ufkun altında” dedi “gündüz ne arıyor orada”. Ve gittik işte gördük, bak size burada resimlerde görüyorsunuz. Gündüz kendisini gösteriyor, mubsira olan gündüz. Peki, mubsira kelimesinin başka şeyi nedir güneş ışınlarını aydınlığa çevirmektir.

Şimdi şu ayetlere bir bakın

Veş şemsi ve duhâhâ.

“güneşe duhasına (yaydığı aydınlığına) yemin olsun.”(Şems 91/1)

Aslında o duha aydınlık değil de güneşten gelen bir ışın çeşidi. Yani onun üzerinde fizikçilerin çalışması lazım. Bir ışın çeşidi aydınlık değil yani duha.

Vel kameri izâ telâhâ.

“güneşin hemen arkasından doğru zamanda ayın on dördüne yemin olsun” (Şems 91/2)

Ven nehâri izâ cellâhâ.

“gündüze yemin olsun güneşi ortaya çıkardığı zaman” (Şems 91/3)

Bak cellaha, cella eş-şemsi değil mi Arapça bilen arkadaşımız. İza cellaha iz’eş-şemsi. “Güneşi ortaya çıkardığı zaman.” Ya da ” iza celle duhaha” ikisi de müennestir çünkü. Ya da “aydınlığını ortaya çıkardığı zaman”. Mesela burada gündüz güneşin aydınlığı ortaya çıkarıyor duhasını ortaya çıkarıyor ama başka bir yerde o saatte ufkun aydınlık olması mümkün değil. Yani güneşin ufkun 10 derece altındayken daha da fazla altında tabi o kadar aydınlık olma ihtimali yok, çünkü güneş ışınlarını aydınlığa çeviren varlık gündüz. Gündüz denen varlık güneşi aydınlığa çevirdiği için siz orada…

Neyse o arkadaş gelinceye kadar.  Mesela şeyde göstereceğim Tromso da güneşim hiç doğmadı bir zamanda bakıyorsunuz sabah namazını, öğlen namazını, ikindi namazını, akşam namazını, yatsı namazını güneş ışınlarıyla çok rahat bir şekilde anlayabiliyorsunuz. Hâlbuki mesela başka bir zamanda başka bir yerde olsa o saatte hava karanlık olur. Ama o gündüz denen ayrı bir varlık yaratmış Allah-u Teâlâ bu gündüz denen varlık güneş ışınlarını çekiyor kendisine ve onu ışık haline getirerek dünyaya salıveriyor. Öyle olunca da dünyanın her yerinde, yani kutup bölgesinde yılın her günü gece ve gündüz oluyor. Yılın her günü gece ve gündüz olmasının manası yılın her günü 5 vakit namaz vakti oluyor yılın her günü her yerde her noktada ibadet vakti vakitleri oluyor, oruç tutma vakitleri oluyor, şu oluyor bu oluyor. Şimdi mesela bu günlerde bizim genel anlayışa göre güneş olduğu zaman gece olduğu için, kutup bölgesinde yaşayan insanlar oruçlarını nasıl tutacağını bilemiyorlar.  Güneş sürekli tepede dolaşıp duruyor, batmıyor. Batmadığı zaman ne zaman oruca başlayıp ne zaman bitireceksin, çünkü bizim anlayışımız nedir güneş varsa gündüzdür değil mi?  ama tekrar edelim Kur’an-ı Kerim’in hiçbir ayetinde güneş ile gündüz doğrudan ilişkili kılınmamıştır.  Güneşle gece doğrudan ilişkili kılınmamıştır.  Kur’an-ı Kerim’in vakitlerle alakalı bir tek yerde güneşi bize gösterdiğini görüyoruz diyor ki: akımi’s-salati li duluki’ş-şems “güneşin batıya kaydığı vakitte  namazı kıl”(17/78) diyor.  Yani bulunduğumuz meridyenden geçişi olarak bugün tanımlıyoruz, yani tepe noktasından kayışı. Dünyanın her yerinde en kolay hesap edilen budur. Bunu bütün astronomlar, coğrafyacılar, herkes hesabın başlangıcı için güneşin batıya kayışını esas alır. Ondan sonra güneşin doğuşu batışı falan bu hesapta esas alınacak bir şey değildir. Yani her zaman esas alınması olmazsa olmaz değildir. Güneş olmazsa olmaz olmayınca, kutup bölgesi’nde de gece olunca, bu defa kutup bölgesinde hiçbir zaman 24 saat gece 24 saat gündüz diye bir kavram söz konusu değil. İşte Allah’a çok şükür bizim bu çalışmamızın ortaya çıkardığı yeniliklerden bunlar. Neyse fazla ayrıntıya girmeyeyim çünkü çok fazla vakit geçiyor. Ama bu yeni gelen belgeden ben bu  vakit hesabını şey yapayım, ya da İbrahim sen gel aç bu yeni aldığım belgeyi.

Şimdi, size daha öncede anlaşmıştık Tromso da yazın gittik, yattığımız odaların içersine gece güneş doluyor. Gece kalkıyorsunuz ki odanın çerisi güneşle dolmuş, ama sizi hiç rahatsız etmiyor. Yani perdeyi kapatmak hiç aklıma gelmemiş ben onu sonradan Türkiye’ye geldikten sonra anladım. “ya Allah Allah bizi perdeleri de kapatmamıştık” diye. Çünkü Türkiye’deki güneş değil o, o oradaki güneş. Çünkü orada gece güneşle bizim aramızda gidiyor ve gece rahatlatıyor insanları, bütün tabiatı rahatlatıyor.

Şimdi bakın şuraya şimdi burada gece ve gündüz var mı? Var değil mi? Ama astronomiye göre yok oranın tamamı gece. Şimdi gittik oraya, Tromso burası, bu resimlerin tamamı bizim tarafımızdan çekilmiştir. Tromso’ya gittik, buraya gösteriyor musunuz? Tamam. Tromso’ya gittik, bakıyoruz Allah selamet versin Adnan Ökten hocaya dedim ki; “siz buna gece diyorsunuz değil mi, bunun neresi gece?” dedim. Şimdi düşündü düşündü “ya biz güneş gözükmediği zaman gece deriz” dedi. Güneş yok ya. Ama bakın şu sabah namazı. Türkiye’de de aynı değil mi? bu öğle namazı bak tam tepede bak güneşi, Türkiye’de güneşi böyle yuvarlak göremezsiniz görüyor musunuz? Çünkü bakamazsınız. Ama öğle olduğu belli çünkü bulunduğunuz yerin tepe noktasından güneşin geçtiği belli burada büyük, bir hale meydana getirmiş. Bak bu batıya kaymış, bu da ikindi. Güneşin Türkiye’de battığı zaman hava böyle olmuyor mu? Aynı görüyor musunuz bak değişen bir şey yok. Şu da yatsı vakti işte. Türkiye’de de aynı dünyanın her yerinde aynı ve dereceleri da aynı. Şimdi, tabi buralardaki kriterler farklı, 45 derece den itibaren farklı kriterler uygulanıyor.  Şimdi yazın güneş hiç batmıyor, gündüzün kısa kollu gömlekle dolaştığımız yerde güneş yine tepede olmasına rağmen gece çok sıkı giyinmek zorunda kalıyoruz. Hatta işte gözleme çıkarken oranın halkından olan Sandıra Meryem onun eşi İbrahim Bey. Sandıra Meryem Norveçli onun eşi İbrahim Bey İngiliz. İkisi de çok samimi mümin insanlar orada gayret gösteriyorlar. Orada epeyce bir Müslüman cemaat var ister Norveçli olsun ister yabancı olsun orada 3 tane mescitleri var. Şimdi  rasata çıktık ben buradan giderken o kadar çok resim incelemiştim ki kendi kafamda orada gece bulacağımı düşünüyordum, çünkü niye çünkü ayeti kerimede Allah-u Teâlâ  “geceyi ayrı bir varlık olarak yarattık” diyor ya. Bir de kışın gittik kışın gündüzün aydınlığı gördük. O zaman yazında gecenin karanlığını göreceğiz diye düşünüyoruz. Çünkü gecenin alametinin kaldırıldığına dair bizim kitaplarımız da hiçbir ifade yoktur ve bu ayeti kerimede farklı anlamlandırılmıştır. Orada muhakkak geceyi bulacağız diye gittik. Birde kutup bölgesinde çok fazla bulut oluyor. Bulutların iyice yoğunlaştığı sırada ben hayalimdeki geceyi yakaladığımı düşündüm, tam böyle doğu tarafına yok batı tarafına doğru bakıyorum yok yanlış oldu kuzeye doğru bakıyorum çünkü güneş sürekli dolaşıyor ya yönlerde kayboluyor, kuzeye doğru bakıyorum, güneşin orada olduğunu düşünerek “bak işte şimdi durumu ortaya çıktı” dedim. Orada zaten belgesel yapan kuruluşlar var hemen mikrofonu  ağzıma dayadılar ben de orada zaferimi ilan ettim tabi, meseleyi tamamen hallettik diye çok şükür falan. Ondan sonra bir geri döndüm baktım ki güneş arkamda. Ulan biz orda gecenin arkasında kaybolmuş diye burada hava  attık. Bir de orada havalı havalı da konuştuk, gerçi şey yapmadık ama Allah’a şükür hallettik falan derken orayı görünce öyle bir moralim bozuldu ki, bütün bir çuval inciri berbat ettik buraya gelmemizin hiçbir anlamı kalmadı yani o kadar uğraş git geceyi arayacaksın. Neyse ben ekipten ayrıldım orada bir gözetleme istasyonu var, boş kimse yoktu, orada gittim onun bir köşesinde oturdum kimse beni görmesin diye. Ondan sonra Kur’an ayetlerini tekrar gözden geçirmeye başladım  ve şu ayeti orada anlamak orada nasip oldu elhamdülillah.

Ve cealnel leyle ven nehâre âyeteyni fe mehavnâ âyetel leyli ve cealnâ âyeten nehâri mubsıra

“Gece ile gündüzü iki gösterge yaptık, gecenin göstergesi kaldırdık” (İsra 17/12)

Haaa! Gecenin göstergesini bende bekliyorum karanlık. Allah kaldırdık dediğine göre ben boşuna bekliyorum demek ki. Allah “gecenin göstergesini kaldırdık” dediğine göre, ben boşuna bekliyorum ya. Sonra

Ve cealnel leyle libâsâ

“Geceyi bir elbise haline getirdik” (Nebe 78/10)

Ayeti kerimesi de var. Sonra ben kendime baktım serinleme oluyor falan. Baktım ki Allah Allah bak sabahleyin işte şu saatte giydiğimiz elbiseyle bu aynı değil. Oradan kalktım şöyle bir çevreye baktım, baktım tabiat hep uyuyor bütün tabiat uyuyor. Allah Allah! Sonra geldim şimdi orada da birde bir piknik hazırlamışlar o Norveçliler. Şimdi millet yiyor ama benim hiç gözümde yok. Şey yaptım olayın etkisi ile. Yalnız burada söyleyeyim o adamlar orada piknik yaptılar ama yani bir çöp parçası bırakmadılar, tertemiz hiçbir şey bırakmadılar hakikaten yani iyi bir kültürleri var onu da takdir etmek lazım. Yani hani derseniz ki bir ağaç parçası kalsın onu bile bırakmadılar yani, bir kibrit çöpü bile bırakmadılar. Orada işte çevreye baktım her şey uyuyor baktım ki atlar uyumuyor ayakta. Dedim “niye bu atlar uyumuyor?” benim için köy hayatı yok ya. Dediler ki,  “atlar ayakta uyuyor”. Ha tamam o zaman oradan da yırtık. Ondan sonra, arkadaşlar dedim o sıra saate baktım şimdi evimize gideceğiz ki Allah razı olsun o bizim Bingöllü Hüseyin kendi evini boşalttı 2 katlı bir dubleks evi vardı. Arabasını da bize verdi, evini de bize verdi kendisi de Türkiye’ye geldi. Orada o bölge o kadar güzel oluyor ki yazın, burada hiç yıldızla bile girmeyecek bir otel odasının geceliği bin lira, onu da bulamıyorsun yok yani. Allah razı olsun bize o öyle yaptı, Selahattin bey var o da Oslo’dan bir lokantacı geldi oda yemeğimizi pişirdi, ne yemek parasını verdik ne otel parası verdik arabada altımızda araba kirası da vermedik böyle şey yaptık. Şimdi dedim ki “arkadaşlar saat 5 e çeyrek kala eğer kuşlar öterse biz bu problemi çözdük”. Şimdi oradan gittik evde bekliyoruz yani zaten saat 2 de mi 3’te mi ne geldik eve. Evde bekledik tam 5 e çeyrek var kuşlar koro halinde ötmeye başladı, tamam biz bu işi hallettik dedik. Ondan sonra ve bu işe girdik Allah’a çok şükür tabi çok uğraştık çünkü bu konunun hiç altyapısı yokmuş, kaç senedir uğraşıyoruz şimdi bu işin matematiğini yapmak bize nasip oldu.

Bir de baktık ki Allah-u Teâlâ bir ayeti kerimede diyor ki “gece üçe böldüm” diyor Cenab-ı Hakk. “Geceyi üçe böldüm. Tamam üç. Birincisi akşamın alacakaranlığı güneşin batmasından gasaku’l-leyl’e kadar olan kısımdır gasaku’l-leyl ne zaman gasaku’l-leyl’e biz ne mana veriyoruz Enes hoca? Gecenin en karanlık vakti oralarda gece karanlık olmuyor ne olacak? Baktık ki gasak karanlık değilmiş gasaku’l-leyl gecenin en serin vakti demekmiş Arapçada o manaya geliyor muş da, e tabi gecede serin olduğu için, gece de deniyor yani. gasaku’l-leyl gecenin karanlığı değil gecenin en serin vakti demekmiş. en serin vakti denince de kutup bölgesi’nde de güneş tepedeyken elbisemizi giymek zorunda kalıyoruz. Ondan sonra diyor ki geceyi üçe ayırıyor. Baştaki birinci üçte bir üçüncü işte bir de seher vakti ve sabah namazı vakti, birde ortası diyor gecenin. Yani gecenin iki başı var. Gece üçe bölünüyor, birinci üçte bir ki akşam ve yatsı namazının vaktidir, üçüncü üçte bir seher ve sabah namazının vaktidir, bir de o ikisinin ortası. Bunların boyutları hiç değişmiyor yaz kış, birinci üçler birle ikinci üçte birin boyu dünyanın her tarafında aynı değişmiyor. Onun derecesi şusu busu aynı. Fakat o ortası bir akordiyon gibi gidip geliyor. Gece kısaldığı zaman uzadığı zaman o ortası uzuyor ve kısalıyor. Birinci ve üçüncü üçte bire hiç bir şey olmuyor. Peki bunu nereden anladık? Mesela

“Ve minel leyli fe tehecced bihî nâfileten lek”

Ayeti kerimesi vardır yani

“o gecenin ortasında kalk sana ilave bir görev olarak teheccüt namazını kıl”(İsra17/79)

Ayeti var. Bir de bir başka ayeti kerime de var

Ve minel leyli fescud lehu ve sebbihhu

 “gecenin bir bölümünde Allah’a secde et,” (İnsan 76/26)

Buradaki ilk emir resulullahadır değil mi? Yani teheccüt namazı kıl” manasında.

leylen tavîlâ

“gecenin uzun bölümünde”( İnsan 76/26)

Şimdi gecenin uzun bölümü dediğiniz zaman o zaman o gecenin ortası bu kısım çok önemli yani o kutup bölgesindeki namazla ilgili olarak bu kısım son derece önemli. Gecenin ortasın denen bölüm hiçbir zaman birinci ve üçüncü bölümünden kısa olamaz. Birinci ve üçüncü bölüm birbirine eşit zaten. Ama ortası hiçbir zaman oradan kısa olamaz mutlaka uzun olması lazım. Niye mutlaka uzun olması lazım? Çünkü Allah-u Teâlâ bir mizan koymuş oluyor diyor ki rahman suresinde:

Ves semâe refeahâ ve vedaal mîzân

“Göğü yükseltti ve mizanı(dengeyi) kurdu”(Rahman 55/7)

Diyor.

Ellâ tatgav fîl mîzân

“mizan aşmayın”( Rahman 55/8)

Ondan sonra

Ve ekîmul vezne bil kıstı ve lâ tuhsırûl mîzân

“O ölçüyü dengeli olarak tutun, mizanı azaltmayın da dengeyi azaltmayın”( Rahman 55/9)

Dengeyi artırmayın da azaltmayın da neyse o. O zaman Allah-u Teâlâ geceyi üçe böldüyse, dünyanın her yerinde gecenin üç bölümü olmak zorunda. Birinci ve üçüncü bölüm birbirine eşit ortadaki bölüm uzun olmak zorunda dünyanın her yerinde. Dünyanın her yerinde her zaman insanlar isterlerse o bölümde kalkıp teheccüt namazı kılabilmeliler, seher vakti olmalı. Şimdi bu kriterler Kur’an-ı Kerim’in olmazsa olmazları. Bunları koydunuz zaman 45 derece enlemi geçtikten sonra 21 Haziranda bu ölçüler 45 derece enleme kadar sağlanıyor, hiç değişmiyor. Ama 45 derece enlemden sonra gecenin o gasaku’l-leyl denen ortası artık uzunluğunu kaybediyor. Uzunluğunu kaybettiği andan itibaren ikinci bir hesap devreye girmek zorunda kalıyor,  senin o gündüzü geceye katman lazım. Çünkü Allah-u Teâlâ “gecenin işaretini giderdik”(17/12) diyor ya. O zaman güneşli geceler başlıyor 21 Haziranda 45 derece enlemden sonra. Yani azar azar başlıyor artıyor artıyor artıyor 66 derece enlemi geçtikten sonra da 24 saat aydınlık geceler başlıyor. Şimdi biz bu hesaplara göre bu sene takvimimizi yaptık geçen sene yaptık ve o takvimi kullandırdık. Şimdi bizim şeyler çok haklı tabi orada Ömer ÖZSOY Bey ile görüşmüştük Frankfurt’ta o da bu problemden bahsetmişti bize Ömer ÖZSOY orada öğretim üyesidir Frankfurt’ta İslamî ilimler bölümü vardır. Kendisi tefsir profesörüdür. Dedi ki “ya dedi biz dedi “güneş havadayken orucumuzu nasıl açalım dedi, güneş havadayken nasıl sahur yemeği yiyelim” dedi “bu da olmuyor” dedi yani ciddi bir sıkıntı. Mesela şimdi Oslo’da bize gelip yemek yapan Selahattin beyin eşi dedi ki “ya hocam lütfen bir çare bulun” dedi ya. “gece saat 11 buçukta akşam namazı oluyor hadi yarımda yatsı diyorlar yarımı biraz geçerek, bir buçukta da sabah diyorlar. Ne zaman akşamı kalacağız yatsıyı kılacağız bir de sahur yemeği yiyelim falan filan dersen namaza da bir de teravih araya sokuluyor zaten hiçbir şeye vakit kalmıyor.” hocam lütfen dedi ya bir de dindar hanım “çoluk çocuğumu da iyi yetiştirmek istiyorum çocuklar sabahleyin okula sarhoş gidiyorlar” dedi.

Şimdi bugün gelen bir maili okuyayım size. Şimdi bu bizim vakıfla yakından alakası olan Asiye TÜRKAN Hanım var. Geçen sene onlar başlarından geçen olayları falan burada özetlemiş bu sabah göndermiş bugünkü konu ile alakalı olduğu için. Onlar 52 derece enlemde yaşıyorlar, yani 45 dereceden 7 derece daha yukarda. Bizim oralar için 2 tane takvim hazırladık birisi “mizana uygun takvim” dedik. Yani Allah-u Teâlâ’nın gece ile ilgili koyduğu bütün kuralları yerine getirmek için şey yapılan takvim, birde “astronomik takvim” koyduk astronomik takvimde gece hiç olmuyor bazı yerlerde yani o gasaku’l-leyl falan hiç olmuyor. Onu da koyduk ki millet bir mukayese yapsın. Şimdi diyor ki “oturduğumuz ev orman içinde güneşin hem doğuşunu hem batışını çok rahat izleyebileceğimiz bir şekilde. Balkonunuzun birinden güneşin doğuşunu diğer balkondan da batışını izleyebiliyoruz. Yazın balkonun en solundan güneş doğup 270 derece dolaştıktan sonra diğer balkonumuzun sağ tarafından bakmaktadır. Kışın ise doğu tarafındaki balkonun sağ tarafından doğup 90 derece gibi çok şekilde batışına şahit oluyoruz. Geçen sene bütün bir ramazan güneşe göre gözlem yaptık.” yani bizim takvimi almışlar ama sürekli 25 gün gözlem yaptık diyor. “25 gün orucunuzu bu şekilde tuttuk” güneşe göre tuttuk diyor. “bunun yanında kâinatı takip ettik, kuşları takip ettik, yakınımızdaki çiftliğe gidip horozların ötüş saatini takip ettik. Koyunların kalkışını, ördeklerin ayaklanmasının saatlerini yazlık, her defasında şaşırıyorduk. Saat 4 30 civarlarında kuş seslerindeki coşkuya şahit oluyorduk, lakin bir tane kuşu göremiyorduk. Horozların ilk ötüş saatleri fecri kazip zamanına, ikinci ötüş zamanlarının imsak bitişine, son ve uzun ötüşlerin de diğer hayvanların kalkışına şahit olduk. Bu son ötüş zamanında güneş çoktan doğmuş olduğunu görmek bizi daha da şaşırttı. Bu vakitte Abdülaziz hoca’nın verdiği namaz vakitlerinin sabah namazının çıkış saatine denk geldiğini şahit olduk ve geçen sene ramazanın son 4 gününü hocanın verdiği zamanda orucumuzu uyduk” son 4 güne kadar yapmışlar o zaman doğru olduğu kanaatine varmışlar. “bu sene ise baştan beri bu takvime göre yapıyoruz. Erken kahvaltı şeklinde olan sahurumuzun son saatinde yani imsakte güneş doğmuş oluyor.” yani sahur yaparken güneş doğmuş oluyor tamam, buna alışmak kolay değil 25 gün gözlemledikten sonra alışabilmiş. “saat 21 civarlarına denk gelen zaman diliminde kâinata baktığımızda da hayvanların sessizliğine şahit oluyoruz.” işte orda da yatsı olmuş oluyor herhalde öyle diyecek zannedersem bakim. Bitti bu kadar daha yok.

Şimdi bu 52 derece enlemden gelen şeydir. Şimdi bu öyle bir şey ki o Kur’an-ı Kerim’in koyduğu kriteri koydunuz zaman o ölçüye göre hareket ettiğiniz zaman, o ölçü kısa süre sonra asliyetine geri dönüyor. Çünkü 21 Haziran da problem başlıyor, aşağıya doğru indikçe geceler hızla karanlık geceye dönmeye başlıyor. Şimdi yine dün aldığımız bir mail var. bu da yine Almanya’dan Etlingen’den. Şimdi bakın Süleymaniye Vakfı Takvimi 16.7.2013 tarih 48 derece enlem 48,9, 49 derece diyelim. Bu 52 derece. Şimdi bu şeyin başında ramazanın başında aynı sıkıntıyı bunlarda yaşıyorlar, “ya hocam bu kadar aydınlıkta biz nasıl oruca başlayacağız bitireceğiz” ama gün geçtikçe sizlerde dikkat ediyorsanız Türkiye’de de günler hızla kısalıyor o güneşin gelişi sebebiyle, oralarda daha hızlı hissediliyor güneye doğru gittikçe azalır kuzeyden geldikçe günlerin kısalması çok hızlı oluyor. Şimdi bakın şu şeyi görüyorsunuz 04.43 bizim ilan ettiğimiz imsak vaktiymiş. Bu fecri kazip, fecri kazipte bu 4.43 değil burada saatini söylüyor 4.21 şu anda fecri kazip. Fecri kazip seher vaktini gösterir, seher vaktinde tabiat uyanır. Yarın inşallah milliyette Doktor Hakan ERTOK kardeşimizin yazısı çıkacak bu konuda çalışma yapmış. Kendisi geçen sene bizim takvime göre oruç tutuyor Allah Allah diyor niye bu kadar rahat ettim yani, mutlaka bunun bir tıbbi sebebi olmalı. Bir araştırma yapıyor bakıyor ki seher vaktinden önce vücut ısısı düşük, seher vaktinden itibaren vücut ısısı artmaya başlıyor. Seher vaktinden itibaren vücut insülin salgısını artırıyor. İşte birçok şey böyle tıbbi şeyler. O seher vaktinde bir yemek yerseniz o yemekte onun şekerinin parçalanması yani yağların yakılması falan çok rahat oluyor. Vücut yemek yemeye hazır hale geliyor. Ama seher vaktinden önce yerseniz vücut dinlenme modunda olduğu için yemek yemek istemiyor. İşte bu Diyanet İşleri Başkanlığının imsak diye yayınladığı saat seher vaktinin başlangıcı, yani insanların sahur yemeği yiyecekleri vakittir ki, seher gündüzün aydınlığının gecenin karanlığına karıştığı vakittir. Bak işte burada görüyorsunuz, gündüzün aydınlığı gecenin karanlığına karışıyor. İnsanları bu tan yeri aldattığı için buna fecri kazip deniyor. Bak işte kızıllık var henüz kızıl ışık ve beyaz ışık karışık dikkat ediyor musunuz? Bu karışık olduğu vakit şeydir fecri kaziptir. Bu yatsı namazının simetriğidir. Yatsı vaktinde de aynıdır ufuk. Şimdi biraz daha netleşme var, ama tam bir şeyde resulullah diyor kızıl ışıkla kesilmedikçe böyle o ışık yarılacak şeyle. O ışık yarılacak ki adına fecir demiş olsun, bir kızıl ışıkla yarılacak. Ondan sonra bu artık yarılma, 4.30. Yalnız burada şu da var, fotoğraflar insan gözünün bin kat daha fazlasını gösterir. Işıkları emer ne kadar hızlı çekseniz bile insan gözü bu kadar bir ışık görmez orada yani.

Şimdi, şu bizim imsak dediğimiz vakit. Burada artık bir kızıl ışık yani “kızıl ışık net bir şekilde gözüksün” diyor. Ufuk boyunca kızıl ışığı görüyor muyuz? İşte onun adına “fecr” deniyor. Ben bunu şunun için anlatıyorum, bundan birkaç gün önce rahatsızlıklarını dile getiren kardeşlerimiz şimdi işin tam aslına uygun hale gelmiş olmayabilir, gün be gün hızla asli noktasına geliyor. Şimdi, tekrar ayet-i kerimeye gelelim. Bakın buradaki mucizeyi de görün tekrar. Diyor ki Allah-u Teâlâ İsra on ikinci ayette:

Ve cealnel leyle ven nehâre âyeteyni fe mehavnâ âyetel leyli ve cealnâ âyeten nehâri mubsıraten

“gece ile gündüzü iki gösterge yaptık. Gecenin göstergesini kaldırdık, gündüzün göstergesini de mubsira kıldık” (İsra 17/12)

Yani güneşten gelen ışınları aydınlığa çevirecek bir şekle getirdik, gündüzü. Yani, gündüz ya çevreyi gösterir, ya kendini gösterir. O olmadan gündüz olmaz. Peki bunu niye böyle yaptık?

li tebtegû fadlen min rabbikum

“Rabbinizin ikramını arayasınız diye” (İsra 17/12)

Çalışasınız, dinlenesiniz falan, başka:

ve li ta’lemû adedes sinîne vel hisâb

“yılların sayısını ve o hesabı bilesiniz diye.”(İsra 17/12)

“O hesap” ne hesabı olur burada? Namaz vakitlerinin hesabı. Şimdi, namaz vakitlerinin hesabı maalesef hiç bilinmez bizim İslam âleminde. Yoktur, böyle bir hesap yoktur. Ben bunu söylediğim zaman millet hop oturup hop kalkıyor. Varsa gelin, buyurun. Buyurun konuşalım. Allah’a hamdolsun o hesap ilk defa bize nasip oldu. Bugün gösterdiklerimizle bu hesabı tam olarak yaptığımız ortaya çıkıyor. Asiye hanım çıkıyor bakıyor ki tabiatın uyanması, mesela köylerde yaşayanlar çok iyi bilirler, hele bilhassa horoz çok enteresan bir varlıktır. İlk öttüğü zaman sahura kalkın diye öter. Kalkarsınız yemeğinizi yersiniz, bir daha öter, biraz acele edin bak şey yaklaştı. Üçüncü ötüşünde artık imsak oldu yeter. Ondan sonra bir müddet sonra gene öter. Şimdi, işte kuşların ötüşü, rüzgârın esişi falan, mesela şöyle bir dikkat edin, bizim seher vakti ilan ettiğimiz vakitte, ondan iki üç dakika önce kalkın, köpeklerin ve kuşların birdenbire seslerini duymaya başlarsınız. Niye? Uyanıyor tabiat. Peki, insanın vücuduyla hayvanların vücudu arasındaki fark ne? Tek fark insanın ruh taşıyor olmasıdır,  Cenab-ı Hakk ‘ın ayrıca ruh üflemiş olmasıdır. Çünkü şeyde Mü’minun Suresinin 14. ayetinde “Ruh üfleyerek onu ayrı bir varlık haline getirdik” (23/14) diyor.  Yoksa bu et ve kemiğin çalışma kanunları hayvanlarda neyse bizde de aynı, onun için benzer hastalıklar onlarda da oluyor bize de oluyor. O zaman o saatte bu hayvanlar uyanmaya başlıyorsa bizim vücudumuz da uyanmaya başlıyor demektir. işte uyanmaya başlaması ile birlikte vücuda salgılar geliyor, işte o saati seher vaktini uyanık geçirirseniz vücut açısından çok faydalı oluyormuş, o yağları yakıyormuş  ve hücreleri besleyen glikozları gönderiyormuş. yani bu yapılan hesap tabiata uyuyor, insanın yapısında uyuyor, her şeye uyuyor, ama bir tek problem şu; kutup bölgesinde yaşayan kardeşlerimizin hepsi Asiye hanım gibi iyice gözlem yapmalı kesin kanaate varmalı ondan sonra uyumalı. Fikret HEKİM’de gözlemler yapıyordu  yaptığı gözlemler  bizim hesapları uygun düşüyordu ama ondan henüz rapor gelmedi.

Katılımcı: hocam Fikret HEKİM (anlaşılmıyor 1.06.18)

Abdülaziz BAYINDIR:  Eh geliyorsa geldiği zaman konuşuruz. Evet, şimdi işte “yılların sayısını ve hesabını bilesiniz diye”(10/5)

Takvim çıkaran kuruluşlar astronomik tanı esas alıyor diyanet takvimi de biliyorsunuz ilan etti işte diyanet işleri başkanlığı geçen Temmuzun 17’sinde bir bildiri yayınladı biz ona dün cevap verdik, bugün de cevabımız çıkmış olması lazım aldınız mı gazeteyi. Milliyet’te. Yarın da seher vakti ile ilgili o doktor arkadaşımızın yazısı yayınlanacak inşallah. Şimdi buradaki tek program dediğim gibi kuzey kutup bölgesindeki kişilerin alışması. Bir müddet sonra insanlar o havanın değişimi ile tabii işaretleri kesin olarak öğreneceklerdir ve biz de onlardan öğreneceğiz. Yani biz üç kere yetmiş derece enlem ve kuzeyine gittik, bir kerede Hollanda’da da bir gözlem yaptık o da çok faydalı oldu. Biz o bölgeye her zaman gidemeyiz ama o bölgede yaşayanlar bu konuda kendi gözlemlerini yapmalılar, aynı Asiye hanımın gönderdiği gibi bize göndermediler ve bizde bunu bu şekilde zenginleştirmeliyiz. Yani ben şimdi Allah’a şükür kesin inanıyorum bu yazı ortaya çıktığı zaman çok ciddi yeniliklerde ortaya çıkacak inşallah. Yani bu hesabı tamı tamına yaptık ve öyle enteresan bir şey ki beni mesela çok heyecanlandıran şeylerden bir tanesi de o. Ya 45 derece enleme kadar geliyorsunuz 45 derece enlem adeta şey gibi oluyor mesela bunu bir top düşünün top aşağıya vurdunuz ama ne yapar yukarı çıkmaya başlar 45 derece enlemden kutba kadar yapacağınız hesaplar ekvatordan 45 derece enlem e kadar yapılan hesapları simetriği. O hesabı yaptığınız zaman müthiş bir şekilde tutuyor. Allah hesap diyor ya; “hesabın ölçülerini koydum” diyor. Onu bulduğun zaman bir problem yok, hesap ölçüyledir. Bunu kış içinde mesela demin işte Swalbard’ı göstermiştik Swalbard’ta gündüzün uzunluğunun ne kadar olduğunu biz Kur’an-ı Kerim’den zaten çıkartıyoruz. Yani orda gözlem yapmadan önce çıkarabiliyoruz o Allah’ın koyduğu kurallarla. Ve onu gidip Swalbard’da da gözlem yapınca, tamam diyorsunuz. Ben simdi mesela size Swalbard’dan bir iki bir şey göstereyim. Şuna bir bakar mısınız, ne yi tanımlıyor şu, hangi vakit bu?

Katilimci. Seher

Abdülaziz BAYINDIR:  Yok seher değil. Sabah namazı vakti tam,  bütün ayrıntılarıyla. Bu Swalbard’ta çekilmiş fotoğraftır. Hiç kimse orada böyle bir fotoğrafın çekileceğine ihtimal vermez. Biz çektik başkası değil. Böyle bir fotoğraf asla olmaz derler. Ama işte Kur’an-ı Kerim Allah’ın kitabı dünya da Allah’ın yarattığı yer olduğu için, yani oradaki günün uzunluğunu dakika dakika Kur’an’dan çıkarıyorsunuz, gidip orada gözlem yapıyorsunuz, birebir uyuyor. Onun için orada 12 Ocakta buraya 11 Ocakta gitmiş olmamız lazım Swalbard’a öyle hatırlıyorum neyse. 12 Ocakta Tromso’da ilmi toplantı yaptık tromsolu o Sandra Meryem ve eşi ki onların da bir dernekleri var, o dernekleri çağırmış. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden katılımcılar olmuştu. Birinci gün herkes konuştu, ileri geri konuşanlara oldu,  böyle havalı havalı konuşanlar oldu. İkinci gün sabahı dedim ki yarın sizinle bir gözleme çıkalım toplantı bitmişti zaten bir günlük bir toplantı. Aynı otelde kalanlara dedim sabahleyin gözleme çıkalım. Sabahleyin çıktık bir 10–15 kişi var, güneşin hiç doğmadığı yerlerde tan yerinin ağarmasını gözlemleyeceğiz. Fecri kazip oldu gözünüzle görüyorsunuz şimdi fecri sadık bekliyoruz o sırada ufku büyük bir bulut kapattı, hiçbir şey gözükmüyor oralarda da bulut çok. Şimdi onlar rahat rahat kendi aralarında konuşuyorlar ama ben yine sancılanma ya başlarım gene aynı ayrıldım onlardan başladım dua etmeye. neyse biraz sonra baktım ki söyle öyle oluyor doğu tarafından tatlı bir rüzgar esme başlıyor seher rüzgarı denen şey, 7–8 dakika kala. O saatte de mutlaka bir kuş ötmesi oluyor. Dedim ki bir herkes muhabbete dalmıştı “bir dakika şöyle bir tabiatı biraz dinleyin ne hissediyorsunuz?” aa! tatlı bir rüzgar. Tamam, işte buna seher rüzgârı denir işte Kur’an-ı Kerim’de

Ves subhı izâ teneffes

“sabah nefeslendiği zaman”(81/18)

Der ya Allah-u Teâlâ işte bu odur. Bundan 7 8 dakika sonra da fecri sadık olur. Şimdi tabi herkes şaşırdı kaldı ondan sonra gittik namazlarımızı kıldık dediler ki bir toplantıda yapalım. Otelde kalanlar. Gidenlerden gitmişti de ortada kalanlar için zaten büyük çoğunluk oradaydı, üç beş kişi ya gitmiştir ya gitmemiştir. Şimdi oradan Oslo’dan gelen birisi bir üniversitenin sahibimiz neydi, tabi çok kalabalıktı çok meşgulsün tanışma imkânımız olmuyor ki ama aklı başında insanlardan birisiydi. Diyor ki ya diyor Allah Allah diyor siz diyor “söylediğiniz her söze bir tane ayet getiriyorsunuz delil olarak, hadis getiriyorsunuz, ondan sonra kuşların ötüşünden delil getiriyorsunuz, rüzgârdan delil getiriyorsunuz, tabiattan delil getiriyorsunuz. Her şey… Ya kardeşim bize takvim gönderiyorlar,” işte şimdi mesela şimdi kuzey kutup için kutup bölgesi için takvim yapan kuruluşların tamamı oradaki verdikleri vaktin ne için olduğunu anlatamazlar. Bak şimdi mesaj şey yapmış mesela buradan gelen habere göre eğer doğruysa bu sabah gelen habere göre diyanet kutup bölgesinde bizimle arayı iyice kapatmaya başlamış iyice aşağıya çekmiş. Şimdi bu sabah Mustafa EVLİ diyor ki “diyanet işleri başkanlığı bir ramazanda 3 kere değiştirdi diyor saatleri” hatta bir ramazanda 2 saat değiştiriyor yani sahur diyelim ki saat 1 de olacaksa 3 de olacak diyor. Peki, bunu neden dedin, niye buraya çektin, daha önceden neden bir diyordun şimdi niye üç diyorsun, bunların hiçbirisini gerekçesi yok. Ben dedim oldu ben dedim oldu. Yani diyanetin yok ta Ümmül-Kura takviminin var mı? Hiçbirisinin yok. Çünkü bu takvim çıkaran kuruluşlardan hiç bir tanesi zahmet edipte gidip bir gözlem yapmamıştır. Oturuyorlar astronomları çağırıyorlar çıkartıyorlar. Ya astronominin işi değil bu kardeşim. “astronomik tan” dedikleri şey işte şurada bulunan bir insanın yıldız gözlemlediği zaman şeydir, bununla en uzak yıldızın arasına güneş ışığı gelmemesi lazım. O yıldız kaç milyar kilometre uzaklıktaysa önemli değil yani. Araya güneş ışığı görmemesi lazım. Güneş ışığının girmediği an -18 derecedir. İşte o sınır. Ondan sonra güneş ışığı girmeye başlıyor bir müddet sonra o seher vaktinin başlangıcı oluyor, güneş ışığı çok yüksek noktalara geliyor. resulullahın hadislerinde de var, bizim kitaplarda var, küçük yıldızlar gözükmeme başlıyor, uzaktaki yıldızlar. Sonra diğerleri diğerleri diğerleri derken 12 derece düşüyor, yani güneşin ufka yakınlığı. Ona “denizci tanı” deniyor. “denizci tanı” demek eşyanın dış görünüşünü görüyorsun, denizci denize girerken, şurada bir dağ varmış görebiliyor, şurada bir ada varmış görebiliyor.  Yani o kadar yaklaşmış oluyor, yani dış sınırlarını görüyorsunuz. -10 dereceye indiği zaman da ufku net olarak görmeye başlıyorsunuz ve o zaman denizciler oradan gönye alarak   bir yıldızla yönünü belirleyebiliyor. O ikisi arasında. Ve en iyi şey de o saatten itibaren yapılabiliyor, -6 dereceye yaklaşınca kadar yapılabiliyor. Peki, şey bizde bir fecri kazip kavram olduğu için o zaman fecri kazip. 1 derece daha aşağıya indiği zaman fecri sadık ortaya çıkıyor. İşte şuradaki aydınlığa benzer bir aydınlık ortaya çıkıyor. Dolayısıyla yani Allah’a hamdüsenalar olsun  şimdi az da sorulara vakit bırakalım. Cenab-ı Hakk lütfetti, ilk defa tarihte ilk defa Kur’an-ı Kerim’in emrettiği ölçülere uygun olarak namaz vakitlerini dünyanın bütün noktaları için hesap ettik ve bizim hesaplarımız Allah’a şükür dakiktir ve her birisi gerçekçidir Her birisinin tabiatla çok yakından alakası vardır, insan vücuduyla çok yakından alakası vardır, ondan dolayı. Bizim yaptığımız hesaplara göre oruç tutanların tamam mı çok rahat bir şekilde oruç tutar, midede ekşime olmaz ve yemek yerken yemek onlara sıkıntı vesilesi olmaz. Çünkü Allah’ın yarattığı vücutla,  yani işte “din fıtrattır”(30/30) diyor ya Allah-u Teâlâ yani oradaki oruç emri bizim vücudumuza uygun hale gelmiş oluyor. Evet, şimdi soruları alalım.

Yahya ŞENOL: hocam demiş “gündüz denen varlık kutuplarda güneş yokken gündüz olduğunu fark etmemizi sağlar” dediniz. Bugün gündüz denen şey atmosfer olabilir mi? bildiğimiz kadarıyla atmosfer güneş ışınlarının yayılmasını sağlar diyor.

Abdülaziz BAYINDIR: şimdi onu izah edemedikleri için öyle diyorlar. Yani şimdi şu anda işte Amerika’nın önde gelen fizikçilerinden yani türk arkadaşımız var Erşed AKÇASU diye, bu arkadaş oranın silikon vadisi’nde yaşıyor ve güneş enerjisi konusunda dünyanın en önde gelen uzmanlarından bir tanesi. Şimdi o arkadaşımızın, ona ben soru sordum dedim ki “bu güneş ışınları nasıl ışığa dönüşüyor” dedim “onu bana izah eder misin?” bir şeyler yazmış yazmış, sonunda demiş ki; “vallahi bu konuda kimse bir şey bilmiyor, böyle atıyoruz” dedi. Yani öyle bitirmiş, yani bu konuda kimse bir şey bilmiyor dedi. Atmosfer diyenler hep böyle bu şekilde işte böyle oluyor diyorlar öyle olmuyor. Öyle oluyor diyenler mecburen 6 ay gece 6 ay gündüz tanımı kullanıyorlar. Güneş olmadığı zaman gece olduğu zaman gündüz diyorlar. Bunlar yanlış şeyler. İşte onun için bu çalışmamız bunların hepsini ortaya koyuyor. Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teâlâ yani atmosfer zaten ayrı bir varlık da, ne diyor Allah-u Teâlâ

Ve huvellezî halakal leyle ven nehâre veş şemse vel kamer

“Allah geceyi yarattı gündüzü yarattı güneşi yarattı ayı yarattı” (Enbiya 21/33)

Şimdi biz güneşin ve ayın ayrı birer varlık olduğunu gördüğümüz için bunda hiçbir sorun yok. Ama geceyi ve gündüzü güneşin birer fonksiyon olarak gördüğümüz için gecenin ayrı varlık olması bize çok uzak geliyor, gündüzün ayrı bir varlık olması da uzak geliyor. ondan sonra ne diyor:

kullun fî felekin yesbehûn

“bunların her birisi bir yörüngede yüzer” (Enbiya 21/33)

Her birisi dediği güneş. Güneş bir yörüngede gidiyor dediğin zaman hiç kimse itiraz etmesin, ay gidiyor dediğin zaman kimse itiraz etmez, ama gece gidiyor gündüz gidiyor dedin mi… çünkü gece ile gündüzün güneşle yakın ilişkisi kurulmuştur bizim bütün ilim dallarında hepsinde. İşte o zaman olmuyor. İşte onu anlamadığın zaman da takvim yapamıyorsun, onu anlamadığın zaman da kutup bölgesini anlamıyorsun. İşte Erşet Bey Amerika’dan konferans için Türkiye’ye gelmişti Amerika’dayken bana e-mail attı teknik üniversitede konferansım var, ben de gittim oraya gelirsen çok memnun olurum dedi,  ben de gittim. Orada konferans sırasında dedi ki “ben gece gündüz tanımlarını Abdülaziz BAYINDIR’dan öğrendim” dedi. Beni niye çağırdığını anlayamamıştım. E benden öğrendiği yok, Kur’an-ı Kerim’den öğrendi de, ben tabi onu tercüme ettiğim için benden öğrenmiş olduğunu söylüyor. Ve arkasından da programın başında söylemiştim e-maille, işte ‘birlikte konferanslar verelim kitap yazalım’ diye teklifte bulundu. Çünkü bu bilgiler şuan anlattıklarım ilim âlemi için çok yeni bilgiler ve çok daha farklılıkları var da ben şimdi hazmedilemeyeceğine kesin inandığım için, daha bir aydınlatan gündüzdür dediğim için bir sürü dedikodular internete girin bakın ne alaylar görüşürüz. Bir de öbürlerini söylersek bu defa ilim adamları bizim aleyhimize kıyam ederler. Gerek yok alıştıra alıştıra onların zamanı var. Daha birçok şeyleri izah edemiyorlar, soru soruyoruz cevap veremiyorlar, ama bizim bu bulduklarımızın Allah’a şükür cevapları var Kur’an-ı Kerim’den hepsinin cevapları çıkmış vaziyette. Evet.

Yahya ŞENOL: Bu gündüz denilen varlık güneş ışığını kendisine çekiyor dediniz herhalde

Abdülaziz BAYINDIR: Bir ayna gibi hayal ediyorum yani şimdi şu uzaktaki bir ışığı aynayı buraya koyduğum zaman ayna o ışığı buraya taşıyor.

Yahya ŞENOL: Bu varlık bir madde midir, deneysel olarak ispatlanabilir mi ve yani kütlesi, hacmi, eylemsizliği var mı?

Abdülaziz BAYINDIR: Ona ben bir şey diyemem, artık ondan sonraki fizikçilerin işi, onu benim bilmem mümkün değil. Biz ancak buraya kadar getiririz, ondan sonraki fizikçilerin yapabileceğim bir şeydir.

Yahya ŞENOL: Dünya yaratıldığından ekseni dikti iddianızı nasıl kanıtlarsınız?

Abdülaziz BAYINDIR: Biz ayeti kerimeyle söylüyoruz tabi başka şeyle değil. şimdi diyor ya ayeti kerimede, İsra suresinin 12. ayetinde, diğer ayetlerde de var inşallah çalışmamız bittiği zaman hepsi ortaya çıkar. Orada diyor ki:

Ve cealnel leyle ven nehâre âyeteyni fe mehavnâ âyetel leyli

“gece izle gündüzü iki tane gösterge yaptık. daha sonra gecenin işaretini kaldırdık”(İsra 17/12)

diyor “daha sonra kaldırdık” dediğine göre, demek ki baştan vardı. Baştan olması için de ekseninin dik olması gerekir, yani eğiklik sonradan  oluştuğunu bu ayetten anlıyoruz. Ama tabi bunun arkasında büyük ilmi çalışmalar yapmak gerekir. Yani bu konunun uzmanları ile çalışmak lazım orada bizim pilimiz biter.

Yahya ŞENOL: İmsak ve namaz vakitleri konusunda size ilmi bir cevap verilmediğini görüyoruz. Anlayamadığım bir nokta şu, bazı kurumlar sizi reddediyor herhangi bir dayanağı olmadan, ama bazı ilim adamlarından da sizi destekleyenler var. Neden o ilim adamları profesörler bu doğruları TV programlarında seslendirmezler, neden her ramazanda sadece siz bunu seslendiriyorsunuz, siz yalnız bırakmış olmuyorlar mı? Yoksa şüphe mi ediyorlar diyor bu çalışmalardan.

Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi köyden kovulmak istemiyorlar da ondan. Dokuz köyden kovulmak kolay mıdır yani? O köyden kovulmayı göz önüne alamazsan Cenab-ı Hakk da bu bilgileri nasip etmez. Yani hakikaten şeydir. Ne diyor Allah-u Teâlâ ayeti kerimesinde

Vellezîne câhedû fînâ le nehdiyennehum subulenâ

“bizim yolumuzda cihat ve gayret edenleri elbette yollarımıza yönlendiririz” (Ankebut 29/69)

Yani tahdis-i nimet olarak söyleyeyim burada çok şükürler olsun. Bazıları bunu farklı değerlendiriyor, istedikleri kadar değerlendirebilirler serbesttirler niye söylüyorum:

Ve emmâ bi ni’meti rabbike fe haddis

diyen Allah-u Teâlâ.

“Rabbinin nimetini de söyle” (Duha 93/11)

diyor şimdi biz buradan eğer Tromsoya gidip de bütün bu zorluklara katlanmasaydık herhalde bu ayeti anlayamazdık yani. Anlamak için de aylar öncesinden hatta yıllar öncesinden çalışmalar yaptık nasıl olabilir diye. Ama gittik sonra Cenab-ı Hakk “bizim yolumuzda cihat eden (yani her türlü güçlüğe göğüs gerene) elbette bizim yollarımızı yönlendireceğiz”(29/69) diyor. Ve şimdi oraya gittik, şöyle bir hesap diyorum arkadaşlar şunun hesabını nasıl yaparsınız? Matematikçilere soruyorum, zihinlerinde bir türlü canlandıramıyorlar olayı, ben de o işin uzmanı olmadığım için sormasını da beceremiyorum oda doğru yani. Fizikçilere soruyorsun yapılabilir diyor, e yap yok. Ondan sonra şu bu falan. Allah’a şükür uğraş uğraş uğraş sonra Cenab-ı Hakk nasip etti o hesabın ölçülerini de Kur’an-ı Kerim’den çıkarmak nasip oldu. Sonra oradan çıkarınca birebir uyumunu tespit etmek kolaylaştı artık. Yani güneş ışınlarının geliş açılarına, gölge açılarına şuraya buraya, bu çok netleşti. Şimdi Allah yolunda gayret gösterince Allah veriyor. Ama birisi çıkıyor da, geçen de bir yerdeyiz böyle ilim adamı arkadaşlar iftara gittik. Orada birisi bize bir hakaret etti: “şimdiye kadar kimse bilmemişte sen bilmişsin”. Ya kardeşim ilim adamına bu yakışır mı? Ona yakışan şudur, “senin şu şu söylediğin şundan dolayı yanlıştır” o kadar. Şimdi bunlar hep Arapça bilen kişiler. Bir de mesleği Arapça olan bir arkadaş orada oturuyor öyle. Peki, şu ayete bir okuyun dedim hiçbirisi okumadı. Peki, siz bir ayet ve hadis söyleyin dedim “bizim ehlisünnet ulemasının dediğine biz inanıyoruz”. İyi peki hadi sizin ehlisünnetiniz size mübarek olsun. Yani ve o doğrular karşısında insanlar, doğruları söylemek istemiyorlar. Doğruları herkes bilir ama doğruları herkes söylemez çünkü onun bedelini ödemek lazım. Evet.

Yahya ŞENOL: o yayındaki kesintilerden dolayı anlaşamayan bir yer olmuş. Fecri sadıkta güneş kaç derecedir dediniz. Orayı kaçırdık demiş.

Abdülaziz BAYINDIR: 9 derecedir güneş 9 derecededir. Ama bu 9 derece enteresan bir şey, yani bizim buralarda ufka uzaklığı anlamında 9 derece oluyor 45 derece iyi geçin geçtikten sonra da 9 yay derecesine dönüşüyor. Yani yavaş yavaş dönüşüyor birdenbire değil yavaş dönüşüyor.

Yahya ŞENOL: Diyanetin takvimine göre İzmir sahur yaparken, İstanbul İzmir’den 20 dakika önce orucu kapatmış oluyor diyor, ama iftarda orucunu İzmir ile birlikte açıyor bu geçen yıl da böyleydi burada bir yanlışlık yok mu?

Abdülaziz BAYINDIR: Orada bir yanlışlık yok bu vakit hesabı çok karmaşık bir hesaptır yani öyle basit bir şey değildir. İzmir güneyde olduğu için bu güney kuzey farkından kaynaklanıyor, enlem farkından kaynaklanıyor, bu enlem farkı çok etkindir böyle yerlerde evet.

Yahya ŞENOL: Akıllı olarak adlandırılan telefonlarda çalışan ve ücretsiz sunulan imsakiye için öncelikle teşekkür etmiş, sonra demiş ki yükseklik ya da rakım tanımlanamıyor bu imsakiyeleri belirlemede etkili değil midir? Diyor.

Abdülaziz BAYINDIR: Tanımlanıyordu. Niye şey var lokasyon ayarları girilmiyor mu? lokasyon ayarlarına göre hemen şey yapıyor.

Yahya ŞENOL: Önceki Excel programında değeri girebiliyorduk demiş.

Abdülaziz BAYINDIR: ha geçen sene. Tabii bizim arkadaşlarımız Allah razı olsun gerek Murat MİRASYEDİ gerek Enis DOKU selam Murat beyden Allah razı olsun. Murat bey tatile gitti tatil boyunca bu işle uğraştı, yani hiçbir şey yapmadı. Gece gündüz bu işle uğraşıyor, Enis bey de uğraşıyor. Yani bu tür şeylerle uğraşmak kolay değil oturtmak kolay değil yani dünyanın çeşitli yerlerinde sürekli şikâyet geliyor. Şimdi bir de şu oldu bu sene en büyük sıkıntı şu oldu. Bizim geçen sene takvimimize fazla girişler olmadı, kimse adam yerine koymamıştı herhalde, bu sene çok yoğun girişler oldu. Bu Google Map’ in Türkiye’ye verdiği hizmetin sınırlarını aşmış. Aşınca onlar da bu problemi nasıl çözeceklerini bilemediler yani. Onun için sık sık aksaklıklar olmaya başladı. Yani ramazan sırasında şey yapılamadı yanı çünkü böyle bir program onlarda da çıkmamış şimdiye kadar, dolayısıyla bu arkadaşlarımız da o problemi aşmak için de gece gündüz ne kadar uğraştılar yani başka yöntemlerle falan…

Yahya ŞENOL: O saat farkından dolayı bir şey vardı yaz saati kış saati düzeldi mi?

Abdülaziz BAYINDIR: İyi ya yaz saati kış saati hep ondan oluştu yani. Birdenbire bir bakıyorsunuz ki yaz saatine dönüşüyor kendiliğinden, düzeltiliyor dönüşüyor. Hep o verilen hizmetin kapasitesini aştığı için oluyor. Yani bu aksaklıkları ondan dolayı. Yani mesela işte Kum’da bir şey yapmışlar İran’ın Kum şehrinde de yani böyle sıkıntılar zaman zaman olabiliyor.

Yahya ŞENOL: İçeriden varsa

Abdülaziz BAYINDIR: Var mı buradan soru sormak isteyen?

Evet, şimdi o zaman reklâmlar. Bak bunu ben daha bende yeni görüyorum Harun ÜNAL hocanın teravih risalesi çıkmış. Duyduk duymadık demeyin. Öyle küçük olduğuna da bakmayın yani, içerisi dolu doludur ve teravihin ne olduğunu buradan rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Yine Harun ÜNAL hocanın tercüme etti Aliyyül Kari’nin Vahdeti Vücut Risalesi bu da yeni çıkan kitaplarımızdan, bu da çok güzel bir çalışma. Şimdiye kadar Abdullah TEKHAFIZOĞLU diye bizim sitemizde yayınlanan Mustafa GÖK beye ait olan bir şey var Risale-i Nur Eleştirileri, bu da ilk defa kitap haline getirdik. Mustafa beyden de Allah razı olsun. Allah bundan sonraki çalışmalarında da Allah başarılar ihsan eylesin. Bunu da yeni çalışmalarımız arasında görebilirsiniz. Arzu edenler alabilir. Bir de Kur’an-ı Kerim’in Meali 30 cüz. Bunu böyle yaptı ki buraya koyabilirsin böyle insanlar, çünkü bu namazda okunan sureler genellikle 30 cüz. Şöyle açar “ha Fecr suresinde Cenab-ı Hakk ne demiş “şafak vaktine, on iki geceye” ha tamam!” böyle hemen okusun diye bu da bu şekilde cep boyu çıkmış oldu. Evet, Kitap ve Hikmet dergisi zaten biliyorsunuz bu dergi 3 aylık dergidir

Yahya ŞENOL: abone sayısını bir öğrenelim mi Sait’ten?

Abdülaziz BAYINDIR: şu anda 325 abone gidiyor

Yahya ŞENOL: yani yaklaşık bir 4 ay geçti ama dimi yeni çıkışından itibaren.

Abdülaziz BAYINDIR: Yani 325 bin demek istiyorsun değil mi? çünkü her bir kişi bin kişiye bedeldir evet. Şimdi bir de bir de şey var İslamî İlimler Sertifika Programı var SUSEM, SUSEM var. Buda yeni talebeler kaydetmeye başladık en son rakam kaç? 150 ye çıkmış ön kayıtlarda evet. Birde SEVAD diye yeni bir çalışma başlatıyoruz Süleymaniye Vakfı Evlilik Ve Aile Danışmanlığı burada Prof. Celalettin VATANDAŞ, Biz, Prof. Saffet KÖSE, Prof. Abdülkerim BAHADIR, Dr. Hamdi KALYONCU, Doç. Fatma BAYRAKTAR KARAHAN, Dr. Ünzile GİRİŞGİN, Ali Rıza DEMİRCAN, Mehmet Zeki AYDIN, Harun ÜNAL hoca, Servet BAYINDIR ve Fatih ORUM’un da ders verdiği bir şey aile danışmanlığı çalışması. Bunun da kayıtları başladı mı? Başlamadı, sadece bir bilgi olarak sunuyoruz. Peki, böylece bugünkü dersimize de son verdik, ama son kapanmadan önce şunu tekrar edeyim o 45 derece enlemin kuzeyinde yaşayanlar bugünlerde tabi yavaş yavaş artık düzelmeye başladı ama epey bir zaman daha devam eder. Mesela Oslo da, Rotterdam da, Frankfurt’ta henüz güneşli geceler devam ediyor. Artık o bölgede yaşayanlar güneşli gecelere alışmak zorundadırlar. 45 derece enlemi geçtikten 46 dereceden itibaren başlayan 90 derece kadar devam eden güneşli geceler oluyor. Artık buna alışmak zorundalar ve Allah’a hamdolsun takvimlerimiz doğru. Aksaklıklar tamamen bizim elimizde olmayan sebeplerden kaynaklanıyor, az önce dediğim gibi Google Map’de daha önce böyle bir olay başına gelmediği için onlar da nasıl çözüleceğini bilemediler. Çok yüksek oranda girişler oldu oluyor da her gün. Artık o aksaklıkları inşallah yavaş yavaş giderilir. Hepinize çok teşekkür ediyorum Allah hepinizden razı olsun.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın