Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2

6 Haziran 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Kitap olarak düşünemiyorlar. Allah bir adama bir kitap göndermiş, olmaz diyor. E ne olacak? Kurân Muhammed’in haşa yazdığı bir kitaptır. Peki Muhammed’in (s.a.v) yazdığı kitapla işte yedinci asırda yazdığı bir kitap, e diyelim ki şeyde falanca Ebû Hanife’de diyelim falan zaman bir kitap yazmış. Ebû Hanife değme batılılardan mesela o batılı filozoflardan Eflatun deyin, Aristo, Aristo deyin Aristo falan zamanında bir kitap yazmış. Şimdi Aristo’nun yazdığı kitabı nasıl anlarsın? Aristo’yu kendi şartları içerisinde, yaşadığı dönemin şartları içerisinde o günkü bilgilerden kendinde hasıl olan şeylerden bir kitap ortaya koyar. Şimdi bunlar da diyor ki Muhammed (s.a.v.) o günün Mekke ve Medine’sinin sosyal, kültürel şartlarında orada bulunan bilgileri kendi içerisinde hazmetmiş ve bir kitap ortaya çıkarmış. Bunlar işte tarihselcilik bu. Peki biz bu kitabı nasıl değerlendiririz? Bu kitabı kendi şartlarında değerlendiririz. O zaman bu siz bunu çok beğeniyorsanız ordan ilkeler alırsınız. Onu olduğu gibi uygulayamazsınız. Çünkü burası yedinci, sekizinci asır değil, biz yirmibirinci asırdayız. Burası Mekke, Medine değil Türkiye. Şuan o prensipleri alırsın hükümleri alamazsın.

İşte buradan hareketle işte peygamber şey yapmış tutmuş diyor, peygamber de demiyor da aslında, bir İslam ülkesinde konuşurken peygamber demezsen kimse dinlemez. Ondan dolayı peygamber diyorlar. Kurân derken bazen Allah’ın kitabı diyor. Ama Allah’ın kitabı derken Allah’ın kitabı olduğuna inandığından demiyor. Siz madem Allah’ın kitabı diyorsunuz öyle olsun. Yani sizin ifadenizle ben söyleyeyim diyor. Umurunda değil adamın Allah’ın kitabı meselesi. Kâhin gibi. Zaten Allah’ın elçisi saymazlar kesinlikle, işte bizden batıya gidipte doktora yapanların bir bölümü böyle.Peygamber olarak kabul etmiyorlar ama sen peygamber dediğin içinorada gereksiz tartışmaya girmemek için peygamber diyor. Yine gereksiz tartışmaya girmemek için Allah’ın kitabı Kurân diyor. Ama Allah’ın kitabı olduğuna kesinlikle inanmıyor. Onların peygamber dediği bizim peygamber değil. Evet yani o prophet dedikleri bizim resul değil, resul değil. Kâhin gibi bir şey evet, kâhin gibi bir şey.

Neyse şimdi, şimdi bu insanlar Kurân Allah’ın kitabı, peygamber Allah’ın peygamberi demedikleri için o zaman diyor ki kardeşim HammurabiKanunları, ben okanunları alıp şimdi uygulayamam ki ondan bir takım prensipler çıkar. Eğer çıkarıyorsam, çıkıyorsaçıkarmayabilirim de. İşte efendim şimdi oraya gidelim, oradan prensipleri alıp zamanımıza gelelim, uygulayalım demelerinin sebebi bu. O zaman o zaman ne kitap kalıyor, ne sünnet kalıyor, ne şu kalıyor, ne bu kalıyor. Orada ben mesela âyetleri okuyarak şey ettim mesele bu bütün bu konuları anlattım Allah’a hamt olsun yani tamamı da kabul gördü anlatılanların.

Şimdi batıda doktorasını yapmış bir arkadaş geldi, ya dedi hocam dedi sen ayetleri öyle okuyorsun ki sanki bugün inmiş gibi. Elbette öyle. Ama dedi yani bunu böyle anlamamak lazım yani bu işin bir sosyal, kültürel bilmem ne falan bir tarihsel bilmem neleri var falan. Bana öyle geliyor dedim o sana gelen şeytan’ın vesvesesidir. Senlen mi tartışacağım. Yanlış mı söylemişim? Sana gelen şeytan vesvesesidir dedim çekti gitti. Senlen konuşacak değilim. Çünkü ben onadefalarca ona bu meseleleri anlattım hala takılmış kalmış oraya. Tövbe Estağfurullah. Neyse şimdi şimdi mesele bu. Burada bir de şu husus var, bugün de her halde öyle anlaşılıyor ki hepsini anlatmaya imkanımız olmayacak. Bir çok hususlar var. İnternet kesiliyormuş. Şu anda devam ediyor mu? Kendi sesim geri geliyor ya,yok yok ya ben bu sesleri kesiyorum dışarıdan gelmesin diye demek kesememişim.Şunu şey yapayım da dışarının sesi gelmesin. Tamam, tamam.

Şimdi evet şimdi burada birkaç tane daha meselemiz var.Bir de söylemek için şey yaptık söyleyemedik. Söylemek isteyip de söyleyemediğimiz şeyler arada laflar giriyor ya internetten takip edenler hemen onu soruyorlar; hocam bu ne? Bir daha anlatmak zorunda kalıyoruz yani bu da sıkıntı veriyor. Şimdi bir alkol var,bir de içki var. İnsanlar bu ikisini aynı değerlendiriyorlar. Yani mesela kimyagerler bu işin içerisine girdiler mi bualkol bir kimyasal maddedir. Alkol’ün elde edilmesi başka birşeydir, içki başka bir şeydir. Şu anda içki diyeceğiz o şey değil, şu anda içki. Şu anda alkollü içki. Alkol demiyoruz, alkollü içki diyoruz. Alkollü içki elde edilmesi onu herkes yapabilir, yani sıvı halde, şaraplı afedersiniz şeyli şekerli ve nişastalı maddeler oda sıcaklığında belli bir süre kaldığı zaman alkol kendiliğinden oluşur. Yani içinde alkol oluşur ve o içki haline gelir. Ama ondan o alkolü almak oradan bir parça aldığın zaman o alkol değildir. İçinde alkol bulunan bir maddedir. Alkol elde etmek isterseniz yapacağınız çok zahmetli bir iş vardır; şimdi o hah! zaten saf alkol elde edilemez. En fazla yüzde dosan alkol, yüzde doksan sekize çıkanları da duydum ama yüzde yüze mümkün değil çıkılmaz yani. Eh işte etil alkol dediğimiz alkol elde etmek istiyorsanız o bu şeylerle olmuyor, elde etmiş olduğunuz alkollü içeceği bir kaba koyuyorsunuz. O kabın mesela şöyle bir kap diyelim buna koyuyorsunuz üzerine şöyle bir ikinci bir kap kapatıyorsunuz, belli bir ısıda alkol çabucak uçan bir maddedir, mesela şuraya bir adam bir bardak şarap getirse kokusu her tarafı sarar. Onun sarması ondaki alkolün uçmasından dolayıdır. İşte o burdan uçar buraya gelir ya burada toparlanır. Buradan bir şeyle bir küçücük bir boruyla o alınır. Boruda bu soğur. Borunun içerisinde soğur o, soğuyunca sıvı haline gelir. Şuradan ikinci bir kaba damlar. İşte bunun adı damıtma.

Bu ikinci kaba damladığı zaman, burada alkol derecesi artar. Ama yine bu en fazla yüzde kırk beş olur, daha fazla olmaz. Ondan sonra hatta o kadar da olmaz. Sonra bunu da tekrar alırlar, bir daha damıtırlar alırlar,alır bir daha damıtırlar, bir daha, bir daha, bir daha çünkü onun içerisinde su gene vardır. Onu uçurup götüren sudur. En fazla doksan beş derece bilemedin doksan altı, doksan yedi, doksan sekiz dereceye kadar çıkarlar. Artık o içilmez. Onu ispirto olarak yakarsınız. O içilmez ama onu bir sıvı maddeye belli oranda katarsan içki olabilir. İşte rakı öyle elde edilir. İşte kanyak öyle elde edilir falan.

Şimdi şimdi bu içecek haline getirilip de içildiği zaman, Allah’ın yasakladığı haram bir madde olur. Ama o bir alkol. Onun içerisinde efendim şu şu maddeleri eritiyoruz,çözücü olarak kullanılıyor. Gazozlarda şurda burada tamam kullanıyorsan kullanıyorsun. Ben şuna bakarım kardeşim gazoz içip de sarhoş olan var mı? Ayrıca tabii olarak oluşur. Bir kere gazoza gazoza sarhoş edici bir madde katmıyorlar, sadece onun özünü çözmek için kullanıyorlar. Yoksa öyle birşeyi yok orada. E o zaman o zaman haram olur işte. O zaman gazoz denmez ki ona hiç kimse gazoz demez ona içki der. Diyorlar, zannetmiyorum. Nerden biliyorsunuz bu bilgiyi? En fazla yüzde on beş’tir,en yükseği. Yani gazozu bir litre, iki litre gazoz içsen sarhoş olur musun? E bitti işte mesele odur,mesele odur.

Allah Teâlâ ne diyor yasaklarken? Yani Allah’ın âyetini iyi anlamamız lazım. Diyor ki şeytanın istediği içki ve kumarla aranıza yani içki diyelim işte konu içki hamr’la aranıza kin, nefret, düşmanlık koyacak, sizi namazdan ve Allah’ın Kurân’dan uzaklaştıracak. Gazoz içip de namaz kılamayacak birisi var mı? Gazoz içip de Kurânokuyamayacak birisi var mı? Gazoz içip de gazozdan dolayı dövüşenler var mı? E bitti mesele bu. O başka bir konu. Onun sahası farklı. Yoo fark var onun şeyi yüksek onun. Tamam şimdi bir başka şey daha söyleyeyim arkadaşlar. Konumuz o değil o başka bir konu. Onu buraya katarsak iş o başka bir konu. Evet onlar farklı bir olay.

Şimdi şeye bu orda da söyledim ordaki şeylerde üç tane kimyager var tabii yani gıda kimyacısı vardı. Onların yanında da söyledim onlar da tasdik ettiler. Dedim ki yani ben şimdi duyduğuma göre vücutta binde bir oranında bir alkole ihtiyaç varmış. Bunlardan birini emniyet müdüründen duydum. Dedi ki yani şeyde o şoförlerin içkili olup olmadıklarını tespit için bir cihazı var ya bir kere o binde biri görmüyor. Ona göre bir ayarlama yapıyorlarmış. Çünkü o vücudun ihtiyacı olan o alkolü biz tabii yoldan alıyoruz. Az önce ben tabii alkol yoktur derken, bir şarap şeyi yok çeşmesi yok, bir şarap kuyusu yok yani Allah Teâlâ’nın bizim bardağa koyup, içeceğimiz şekilde Cenab-ı Hakkın yarattığı bir şey yok ama maddelerin içerisinde yarattığı, vücuda lazım olacak oranda var bu alkol. Alkolün kendisi var ama insanları sarhoş etmiyor. İster istemez olacak, olmadan olmaz. Portakalda, meyve de yani şekerli ve nişastalı maddeler.

Şimdi siz evinizde akşam yemek yiyorsunuz değil mi? O yemeği buzdolabına koymayın, dışarıda kalsın sabaha kadar kesin alkol oluşur içerisinde ama haram değildir. Çünkü o yemek hiç kimseyi sarhoş etmez. Ekşirse o zaman haram olur. Çünkü yersen sarhoş olursun. Belli bir noktaya kadar yedin mi sarhoş olursun. Ekmekte kesin sarhoş olursun. O zaman hamir deniyor biz hamur diyoruz değil mi? E hamur deniyor. Ekşidi demektir bu. Ekşimeden şey yapmaz. Hatta mesela bazen öyle olur ki taşar şeyden tekneden yere. Yani onlardan dolayı yok o etil alkol. Metil alkolün öldürücü olduğunu söylüyorlar benbilmiyorum tabii o işin iç yüzünü. Ama onlar onlar etil alkol değil. Metil onlar onlar öldürücü onlar şey değil.

Yani Allah Teâlâvücudun belli bir ihtiyacı, vücudu ona göre yaratmış, ve gıdaların içerisinde de vücuda lazım olan alkolü koymuş, tüm bunları aldığımız zaman zaten hiç kimse bundan dolayı sarhoş olmaz.Âyet-ikerime debelirtilen işte aradaki nefret, namazdan, zikirden alı koyma diye bir olay söz konusu değildir. O zaman meseleyi doğru anlayıp, doğru teşhis etmek lazım. Onun için ben şahsen toplantıda kimileri hep onu sürekli söylüyor kardeşim siz lütfen fetva işini bırakın siz bu işin mantığını bilemezsiniz. Siz sadece meseleyi doğru bir şekilde anlatın. Eczacı yoktu. İşte bu onların işi değil bu, onların işi değil ki bu. Sen bir kendini tanıt bakalım kimsin sen? Mustafa? Mustafa Hasbahçeci. Bu tip soyadlar Konyalılarda olur. Ha Kayserili tamam. Ha iyi tamam çok güzel. Yoksa sarhoş etsin diye değil. Tamam şimdi mesela bu eczacıların söylediği bu söz ilaç sanayini tıkayan söz değil mi? E peki bunu neye dayandırarak söylüyorlar? Kardeşim eczacı fetvacılığa soyunmaması lazım. Kusura bakmasınlar böyle şey olur mu? Herkes herşey şeyi var yani. Sen bunu anlat değil mi? Sen bunu anlat ama fetvasına karışma kardeşim. Ya zaten bizim bizim hocalarda uzmanlık yani yeni yeni uzmanlaşmalar var, yavaş yavaş mesela ben şeydeki Uludağ’daki toplantıdan çok memnun olmamın sebebi o. Bir uzmanlaşma emarileri gözüktü uzmanlaşmış diyemiyoruz emareler gözüktü. Ya kardeşim bak sen mecburen kimya biliyorsun. Kimya bilmesen tabip olamazsın değil mi? Ya bu bu siz isteseniz de istemeseniz de bir maddenin içinde şeker ya da nişasta varsa orada alkol oluşur, oluşan alkolü ayrıştırmak için ayrıca bir işlem yapmanız gerekmiyor. Ha o zaman da büyük bir sıkıntı değil mi? Bu insanları hasta hasta eder bu insanları. Evet tamam peki sen şimdi bu tarafa doğru çevir de şey yapalım. Neyse siz yorumları başka tarafa bırakın da hemen şu meseleyi bir anlatalım. Yorumlar yaparız daha sonra çünkü herkesin kendine göre yapmak istediği yorum vardır.O zaman iş kahve sohbetine dönüşür.

Şimdi burada yani problemin ne kadar büyük olduğu ortada. Ama burada iki şey var, mesela bir taraftan bu kimyacılar, eczacılar işte ya da tabipler hocaların verdikleri fetvadan tatmin olmayınca, kendileri fetvacılığa soyunuyorlar tabii soyunacak o da bir mümin o da  Allah’a karşı sorumluluğunu yerine getirmek istiyor. Fakat işte öbürlerinin eksikliği konu ile ilgili âyet ve hadislerdeki meseleyi ortaya koyamamak. E peki hocaların eksikliği ne? Hocalar da o âyet ve hadislerle ilgilenmiyorlar ki,onlar da ilgilenmiyorlar. Onlar da eskiden ulemanın yapmış olduğu içtihatlarıesas alıyorlar. Ya kardeşim bu ulema ya yanıldıysa ne yapacaksın? Ana kaynağa gel sen de hiç olmazsa sen ana kaynağı yanlış yorumla. Bir başkasının yanlış yorumuna dayanarak, yanlış olabilecek yorumuna dayanarak ondan istifade et ayrı ama onu esas alma onu esas alma.

Şimdi bizde bunlar esas alındığı için çok ciddi sıkıntılar ortaya çııyor. İşte mesela az önce de anlattım yani orada baktım pis sütten yoğurt yapılması yoğurt olmakla pis süt temiz olmaz. Peynir olmakla temiz olmaz. Öyleyse her tür, her türlü değişim, kimyasal değişim haram maddeyi helal etmez. Ya kardeşim buradan sen oraya nasıl varıyorsun. Yani pis süt yoğurt olmakla temiz olmaz sözünü söyleyen alim çok gerçekten çok doğru bir iş yapmış. Yani çok doğru bir yorum yapmış. Kim olursa olsun, çünkü reaksiyona girmiyor ki onu pisleten madde. Yani değişim onda olmuyor. Değişim sütün kendisinde oluyor öyleyse o idrar olduğu gibi kalıyorsa tabii ki değişim olmaz.

Şimdi şeylere bunlar tabii yeni yeni oluşuyor, bir de orada bir şey söyledim bunu her yerde söylemek zorundayız artık bundan sonra. Şeyden bu veteriner fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Tayyar,Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden orada dedi ki ben yıllarca tayyibât’ıanlatıyormuşum da haberim yokmuş dedi. Kurân-ı Kerîm’de geçen “tayyibev” (Bakara2/168)  anlatıyormuş. Ben de dedim ki bakın arkadaşlar yani bir kere şu din adamı, bilim adamı ayrımını ortadan kaldırın. Siz de Allah’ın âyetlerini okuyorsunuz, biz de Allah’ın âyetlerini okuyoruz. Birimiz Allah’ın indirdiği âyetleri okuyoruz, birimiz de yarattığı âyetleri okuyoruz. Ha orada demedim ama şimdi diyeyim biz de de hiç âyetleri okumadan bilim üreten var sizde de var. (25.57)var. Evet tamam bunlar her iki tarafta da olacak. Bu olumsuzları esas almayız ama olumluları esas alırız. Ama ne var? Sizinle bizim aramızdaki fark şu; siz bir kanuna ulaşmak için binlerce deney yapmak zorundasınız. Ama biz doğrudan kanuna ulaşıyoruz. Biz tüm tümdengelimle hareket ediyoruz, siz tümevarımla. Ama biz o tümdengelimde o kanunu hemen buluyoruz ama o kanunun alt yapısıyla alakalı hiçbir zihinsel faaliyetimiz olmadığı için bulduğumuzun farkına varmıyoruz. Bulduğumuz ne? Hiçbir anlam ifade etmiyor bizim için.

Mesela önceden söylediğim gibi hamr kelimesine içki diyoruz. Niye?Piyasada ona rastladığımız için. Hâlbukihamr içkiyi de içine alan, sarhoş eden her türlü maddedir. O zaman o zaman öyleyse birlikte çalışma mecburiyetimiz var. Son sözü Kurân üzerine çalışanlar söyleyecekler çünkü bu sözlü âyet, öbürü görsel âyet. O söze ulaşmak zaten bilimin zirfesidir. Deneylerden varıyorsun neticeye ulaşıyorsun. O zaman bu ikisi iki ucu bir araya getirdiğimiz an sen Allah’ın yarattığıâyetlerini okuyan kişi, vardığın sonuçtan artık emin olmaya başlarsın. Çünkü bir kanunu ortaya koyarlar, bir müddet sonra yanlışlığı ortaya çıkar. Ama sen onu Allah’ın indirdiği âyetteki hükümle birleştirdiğin an, birleştirebildiğin an artık onu kimse yanlışlayamaz artık o evrensel bir hüküm haline gelir. Öyleyse birlikte çalışmak lazım. Bir kere bu bir. Bilim adamı milim adamı herkes sen dindarsan dindar olmalısın kardeşim, dindar değilsen Kurân-ı Kerîm’de hafız da olsan,uzman da olsan bir kere dinin adamı değilsin. Bu bir başka uzmanlık işidir. Şimdi bunları böyle değerlendirmek gerekiyor. Bunu biz bunu burada ifade etmiş olduk.

Belki kısaca şundan da bahsetmek lazım burada o kadar çok konuşulacak şey var ki günlerce belki anlatılması lazım. Ama konu da çok büyük bir konu gerçekten yani helal gıda meselesi, bir de yeni üretimlerin başlaması. Ama bilmiyorum sizin de bu konuda bilgileriniz vardır, bu emülgatörler dedikleri katkı maddelerinin tamamı kimyasal değişim olmadan olmaz. Öyle değil mi? Ha kimyasal değişim olmadan olmuyorsa, artık bu bunun üretildiği maddenin hükmünü yeni maddeye veremezsiniz. Aslı temsil etmez. İster efendim hayvansal kökenli olsun ister bitkisel kökenli olsun, Gerçi zaten bitkilerden haram olan yok da ama hayvanlardan haram olan var. O madde haram değil, onun mesela bak haşhaşın kendisi haram değil bak haşhaşlı ekmek yiyorsun, ordan o çizilerek elde edilen o şeyi süt diyorlar onu hayır değildir şimdi bunların herbirisinin kullanımı farklı bir olaydır. Şimdi neyse yani kökeni ne olursa olsun, bu madde değişmiş, artık eski vasfını kaybetmiş, artık buna domuz diyemiyorsunuz. Başka bir madde diyoruz. O zaman o başka bir maddeyse, artık öbür maddenin hükmü buna verilemez.

Öyleyse buradan şunu çok rahatlıkla ilan ederiz; yani vatandaşlarımız, mümin kardeşlerimiz evet hassasiyet gösterip de domuzdan üretilmiş olan katkı maddelerini ben istemiyorum der olur, sevmeyebilir, istemeyebilir, iğrenebilir o kişinin kendi şahsi değerlendirmesidir ve buna saygı duyarız. Yani ben çayı severek içerim birisi de hiç hayatında çayı ağzına vurmaz. Bu normal bir şeydir bunun ayıplanacak bir tarafı yok. Ama buna haram diyemeyiz. O ayrı birşeydir.

Şimdi jelatinde, kolejenden bir kimyasal değişime uğramadan jelatinin elde edilemez hükmünü şimdi daha yeni ortaya çıkardılar, ben de şu ana kadar işte biliyorsunuz bize sorulan sorularda hiç kimseye jelatinli yiyecek yenmez demedik. Çünkü bu konuda verilen bilgiler beni hiç tatmin etmedi. Kimyasal değişime uğramıyor. Ya kardeşim yapmayın Allahını seversen, kimyasal değişime uğramıyorsan bu collagen’e niye jelatin diyorsun. Collagen de bitsin. Vay efendim bu işte bu sıvı mıvı da bu sıvı mıvıysa, farklı vasıftaysa işte onu farklılaştıran şey işte kimyasal değişimdir. İşte fetva vermeye kalktıkları için problem. Sen pişmiş yumurtaya da yumurta diyorsun. Bir tek pişmiş kelimesini katıyorsun. Ama öbürüne değiştirilmiş collagen desen millet ayıplar bu jelatin artık. Fiziksel değişim değil, kimyasal değişim. Zaten fiziksel değişim olmaz, fiziksel karışım olur. Fiziksel değişim, yapısal değişim görüntü değişimidir,görüntü değişimidir. Yani şimdi içerisine şeker koyarsın, şekerini göremezsin burda da ağzına aldığın zaman anlarsın. Ama bir müddet sonra sen bunu kurutsan altından gene şeker çıkar. Öyle değil mi? Gene şeker çıkar. Ama öbürünü, jelatini ne yaparsan yap tekrar collagene döndüremezsin artık yapısı değişmiştir onun. Tıpkı şarabı tekrar üzüm suyuna, sirkeyi şaraba çeviremediğin gibi. Ha burda bu böyle. Hayvan kesilme meselesini yaptık bugün konuşmayalım. Çünkü o o da başlı başına bir iş,uzunca ir iş. Haftaya konuşalım. Haftaya da o şekilde ilan edelim hayvan kesimiyle alakalı. Onu da haftaya konuşalım. Şimdi konu ile ilgili sualler varsa alıyorum;

– Katılımcı: Hocam şimdi bu (32.40 – 33.18)

– Abdulaziz Bayındır: Şimdi evet burada zararlı kelimesiyle haram kelimesi arasında bir ilişki var mı?

– Katılımcı: (33.28 – 33.39)

– Abdulaziz Bayındır: Tamam. Yani bu şimdi Kurân-ı Kerîm’de bunu karşılayacak bir kavram var, halalentayyibev” (Bakara2/168) diye bir kelime var. Halal ve Tayyib. Tayyib kelimesinin anlamı lezzetli ve temiz demek. Temiz, lezzetli ve faydalı demek. Yani kişi hem damak zevkini karşılıyor hem de vücudun onu reddetmiyor. Yani vücudunla uyumlu bir gıda maddesi oluyor. Dolayısıyla o zaman ve Allah Teâlâ’nın bütün peygamberlere verdiği bir emir var. Neydi? Ya eyyüherrusülü” (Muminun 23/51) Hangi ayetti o? Diyor ki Allah Teâlâbütün peygamberler hepimize aynı şeyi söylüyor ama bütün peygamberler olduğu için bütün inananlara söylediği bir şey var, verdiği emir var. Muminun Suresi 51. âyet 23. sure 51. âyet küluminettayyibativa’melusaliha”(Muminun 23/51) Temiz ve lezzetli olan iyi olan vücuda artık o tayyib meselesi oldukça hep böyle az önce sizin söylediğiniz bütün şeyleri içine alan bir kelime ondan yiyin diyor ve iyi iş yapın diyor. Yani şimdi Kurân-ı Kerîm temiz gıda ile iyi iş arasında da ciddi bir ilişki kuruyor.

Demek ki temiz olmayan gıdalardan yediğiniz zaman, vücudunuz fonksiyonel de olamıyor. İyi işi, iyi işi yapmanıza da engel oluyor. Sağlıksız oluyorsunuz, hastalıklı oluyorsunuz. Şimdi bundan sonrası size kalmış bir şey işte tabip olara bunları araştırın. Ne kadar? Ne kadar? Ama şimdi orda da orda da Allah Teâlâ şunu söylüyor; küluveşrabu ve la tüsrifu“  (Araf 7/31) yiyin için ama aşırıya gitmeyin. Aşırıya gittin mi su bile zararlı olmaya başlıyor.Vücuttaki şeyleri alıp götürüyor bir takım faydalı maddeleri. Çevir o tarafa doğru. Ama o hem vücuda zararı oluyor hem çevreye zararı oluyor. İşte yok bu konuda mesela mesela tayyib kelimesini Allah Teâlâ özellikle kullanıyor da, işte bu konularda gıdacıların gereken çalışmaları yapmaları lazım. O çalışmaları yaptıktan sonra onun sonuçlarını Kurân-ı Kerîm de karşılaştırmamız lazım. Ondan sonra bir sonuca varmamız lazım. Sigara öyle beş dakikalı bir iş değil. Sigara çok başlı başına bir şey. Habis de olabilir, tayyib de olabilir. Olabilir yani şimdi bak şimdi biz kendi gözlemlerimize göre habis, tayyib dersek yanlış olur. Bir kere sigara basit bir olay değil, yani şu tütün değil yani sigara. Tamam mı? Tütün başka bir olay, bugün sigara başka bir olay. Tütünü alıyorsun, kurutuyorsun belli bir kıvama geliyor onu öğütüyorsun, sarıp dumanını içine çekiyorsun. Tamam bunun faydalı tarafı olabilir, benim uzmanlık alanım olmadığı için bir şey söyleyemem. Faydalı olabilir mesela bazı kimselerin sabah akşam birer sigara içtiklerini ben biliyorum kendileri de doktorların tavsiye ettiklerini söylüyorlar. Olabilir, bilmiyorum yani. Bilmediğim bir konuda hüküm vermem yanlış olur. Onu uzmanlarının ortaya koyması gerekir. Niye bu? Çünkü Allah’ın tabiatta yarattığı bir madde. Ama bugün sigara dediğimiz zaman onun içine o kadar çeşitli maddeler katılıyor ki artık o tütün evet sadece tütün diyemeyeceğimiz bir duruma geliyor. İşte şey yaptığınız zaman çıkan o dumanın bulunduğu çevreye zarar vermesi şusu busu böyle işte. Bir de tütün ile sigara arasındaki ayrımı da ortaya koymaya ihtiyaç olduğunu zannediyorum. Yani bu konuda bizim hocalar olarak tek başımıza bir sonuca varma yerine konu ile ilgili çalışma yapmış, uzmanlaşmış olan kişileri buraya davet edip bir dinlememiz lazım onları. Onları dinledikten sonra ilgili âyetlerle karşılaşıp bir sonuca varmamız lazım.

Yani tarih eskiden beri yapılan hatayı biz yapmamamız her konuda biz konuşuruz hiç kimse konuşmasın değil.  Dediğimiz gibi kardeşim Allah’ın indirdiği âyetleri ve yarattığı âyetleri birleştirmek zorundayız.Yani din, bilim dengesini burada kurmak zorundayız her konuda.  Tamam,o zaman sağlıklı bir sonuca varırız. Mesela şimdi bir açıdan bakıyorsun, sigara içip de birbirleriyle sigaradan dolayı döğüşen insanlar biliyor musunuz?Bu bir. Sigara içip de sigaradan dolayı namaz kılamayan bir insan var mı? Ayrı bir konu tamam olayın ben şunun için söylüyorum, kardeşim ben bunu şunun için söylüyorum yani sigarayı tutupda sigarayı tutup da içkinin bulunduğu kulvara koymak yanlıştır onu söylemek için şey yapıyorum, ifade etmek için söylüyorum.

Çünkü içkinin bulunduğu kulvarda Allah Teâlâbir kin ve nefret doğurmasından, namazdan ve Kurân’dan uzaklaştırmasından bahsediyor. Sigaraya bak bunların hangisi var? Hayır bu açıdan değil bu açıdan bakmayacaksınız. O zaman hadis kapsamına girer mi girmez mi meselesinde sağlıklı bir hüküm verebilmek için de o konunun uzmanlarını dinlememiz lazım. Bir kere tayyib olmadığı belli bu adar anlatılan şeylerden. Burada işte Abdurrahman,yani âyette Allah’ın bütün peygamberlere tayyibev’denyiyin, iyi iş yapın bak yemeyle iş arasında hep Allah ilişki kuruyor. Şimdi bu insanı hasta ediyorsa çevreyi de hasta ediyordur. O zaman tayyib değil demek ki. Tayyib değilse habisdir. Habisse, Allah Teâlâhabisleri haram kıldığını söylüyor. (40.46) diyor.

Allah insanlara yani resul o insanlara diyor ama resul yapıyorsa elçinin kendinden yapacağı bir şey yok. Onu gönderenin yaptığıdır.İnsanlara temiz şeyleri helal, pis şeyleri haram kılıyor. Mesele odur yani çünkü Allah genel bir kural koymuş burada. Bu şeyin insanların faaliyetini etkilediği, vücudunu hasta ettiği şey olursa o zaman habis olduğu ortaya çıkar. Evet.

Haram şeyin başka bir haram şeye değiştiğinin örneğini ver, bende hükmünü söyleyeyim. Domuzun sütünün olduğunu zannetmiyorum, domuz sütü kavramını şu ana kadar hiç kimseden duymadım. Yavrularını emzirir başka ama sağılan bir hayvan değil bir kere. Sütü için beslenen bir hayvan değil domuz. Onu da sen araştır sen nasılsa doktora yapıyorsun. Şimdi bak orada o eşeğin sütü meselesi farklı bir olay. Şeyde yani eşeğe haram diyen bir rivayet var, şeydeki Hayber’deki olay; o olayın da değişik gerekçelerini anlatıyorlar işte eşya taşımak için başka bir vasıta yoktu deniliyor, birisi ordaki o eşekler başkasından gasp edilmişti deniliyor, bir takım şeyler söylüyorlar gerekçeler. Yani onlar bütün bütün ortaya çıkmadan, bu konularda şey yapmaz yani açık yani yiyene yemesi haram sadece şunlardır diye Bakara Suresi şey Enam Suresi 145. âyeti görüyoruz. Tamam mı?

Yani sonra biz bugün burada bütün sorulara cevap vermek için de oturmadık. İşte  bildiklerimizi söylüyoruz, bilmediklerimiz kalacak. İnsan eti nasıl yararlı olur ki? İnsanı öldürmek yasak değil mi? Öldürmeden etini nasıl yiyeceksin?Kardeşim insanı öldürmeden etini yiyebilir misin? Ölü olsa zaten meyte kapsamına girer. Âyet-i kerimede yok mu yani o şey değil yaniKurân-ı Kerîm Allah’a şükür hiçbirşeyi eksik bırakmış değil ki diyor ki şeyden ve la yağtebba’dukümba’da e yühıbbüehadüküm ey ye’külelahmeehıyhimeytenfe kerihtümuh”(Hucurat49/ 12) Yani bu çok iğrenç birşeydir diyor Allah Teâlâ. Yani olur mu yani şimdi bir ölü kardeşin etini kim yemek ister?

Tamam kötü örnek, örnek olmaz ki. Meseleyi Kurân-ı Kerîm’e göre anlatıyorsak kötü örnek, örnek olmaz. Evet peki neyse başka bir şey yoksa bugünkü dersi kapatalım. O zaman haftaya hayvan kesiminden bahsedeceğiz demek ki. Ama bu tür gazeteler başta en büyük sıkıntı burada da bazı kimselerin gözüktü geçmişten gelen ilgilerin insanlar üzerindeki anormal baskısı. İnsanlar onu da bırakmak istemiyorlar anormal baskısı sıkıntı olmalı da olmadan da bu olmaz ama geçmişi de büsbütün bırakamazsın ki. Çünkü onun yaptığı bir takım çok iyi şeyler de var çok yaptıkları. Onlardan da istifade etmemiz lazım.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın