Hayvan Kesimi / 2-2

20 Haziran 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

…bu ayetler gitmiş. Üzerine bir çarpı. Ondan sonra da diyorlar ki; efendim kuranı kerimde kurban ile ilgili ayet yok. E tabi kardeşim olanları okumazsan olmaz. Olanları afedersin katlettiniz, ketmettiniz olan ayetleri ondan sonra yok diyorsun. Ondan sonra “fe salli li rabbike venhar”(KEVSER 2)a da delilerin bile vermeyeceği manayı vereceksin: “venhar” buymuş, el bağlamaymış. Zaten “salli” namaz kıl diyorsa, namazın içinde zaten var. El bağlama da zaten bütün mezheplerin ittifakıyla farz da değil yani.

Enes Hoca: Sünneti gayrı müekkede.

Abdulaziz Hoca: Sünneti gayrı müekkede. Yani Allah buna özel emir verir mi? Yani gerçekten. Ondan sonra Allah’tan ki Hanefiler nereden şey yapmışlarsa bir hadise dayanarak vacip falan demişler de bu güne kadar kurban gelmiş. Yoksa bugün islam aleminde kurban diye bir fiil bilinmez olurdu şu ana kadar. Kaybolur giderdi. Şimdi bundan şuna geliyoruz: şimdi problem çok büyük olduğu için insanın canı sıkılıyor. Gerçekten Allah’ın ayetlerini böyle ket etmiş olmaları. Şimdi bu zatlar, Mekkeliler İbrahim(as)’ın soyundan gelen insanlar değiller mi? Onun için AllavTeala “millete ebikum İbrahim”(HAC 78)diyor: babanız İbrahim’in dini. Zaten onlar biz İbrahim’in dinindeyiz diye idda ediyorlardı. Babanız İbrahim’in dini bu sizin kafanızdaki değil. Şimdi İbrahim(as) bu insanları hacca çağırdı. Mekkeliler sonuna kadar hac ve umre yaptılar mı orada? Peki kurban ibadetini ihmal etme ihtimslleri var mı? Kurban bayramı kurbanını ihmal etme ihtimalleri var mı? Edemezler. Ve Allah için kesilen kurbanı yani. Edemez, çünkü o yoldan geliyorlar. Zaten o kurban onlara büyük bir ekonomik güç de veriyor, niye ihmal etsinler ki.

Katılımcı: Bir de onun öncesinde aileden, sülaleden alışa gelmiş oldukları bir şey var. Yani ibadet yönünü düşünmeseler bile. Onu kolay kolay terketmeleri de mümkün değil.

Abdulaziz Hoca: Sadece yaptıkları nedir? Putlara kurban diye bir şey kendileri ihdas ettikleri için Allah’a yapılan bir iftiradır bu. Çok tabiidir. Bunlar elbetteki et yiyecekler, hayvan kesiyorlardı. Elbetteki işte İbrahim(as)’ın burada ilan ettiği günden itibaren elbette kurban bayramı günlerinde kurban kesiyorlardı. Onun için bakın “fe salli li rabbike ve har”(KEVSER 2) mekki suredir. Gerçi medeni olduğunu idda edenler de vardır ama bak bunlar Allah için de kesiyorlar putlar içinde. Sen sadece rabbi için kes diyor. Bunlar Allah’a da dua ediyorlar putlara da, sadece rabbine dua et “fe salli li rabbik”. “Fe salli li rabbik venhar li rabbik” diyor.

Enes Hoca: “Kul inne salati ve nusuki” de bunu tekrar ediyor.

Abdulaziz Hoca: Haa! O da. “Kul inne salati ve nusuki ve mahyaye ve memati lillahi rabbil alemin la şerikeleh”(ENAM 162-163). Benim namazım, ibadetim, nusuk oradaki kurbanım alemlerin rabbi olan Allah’a dır, onun ortağı yok. O zaman şimdi şu ayeti doğru anlamaya çalışalım.

Enes Hoca: “Ve bi zalike umirtu(ENAM 163)” da “fe salli li rabbik”(KEVSER 2).

Abdulaziz Hoca: Çok güzel, doğru söyledin. “Ve bi zalike umirtu” nerede emredildi? O emri nerede aldı? İşte “fe salli” emri. “Fe salli li rabbik venhar li rabbik” işte. Şimdi kurban farz bir ibadettir. Öyle sünnet falan değil. Ama her bir ferde farz değil. Çünkü “li kulli ummetin cealna menseken”(HAC 67)ümmete farz. “Ya eyyuhellezine amenu kutibe aleykumus siyam”(BAKARA 183) o başka, “kutibe alel ummeh” başka. Onun için Peygamberimiz(sav) kurbanı keserken “haza minni ve min lem yudahhi ummeti” diyor. Başka bir ibadet için bu yok. Çünkü ümmete farz olduğu için. Peygamberimiz de ümmetin başı olduğu için kesmek zorunda kalıyor. Bir de “haza sunnetu ebikum İbrahim” diyor. İlk ilan eden. Buradaki sünnet bizim ulemanın sünneti değildir, bu farz msnasındadır. Şimdi bak bütün bu girişten sonra şu ayeti okuyalım tekrar. Geçen hafta okumuştuk ama bu hafta aklımda bu iki ayeti karşılaştırıp olayın netleşmesini zihnimde tasarlamıştım. Bak Mekkelilerin ortamını anladık mı? Mekkeliler ile ilgili diyor ki AllahTeala; “ve kalu : Mekkeliler şöyle dediler”,”hazihi en’amun ve hars: bunlar enam”. Bak burada gene en’am bak Suat Hoca. Orada da “behimetul en’am” diyor ya. En’am çok önemli. Değiştirmemişler. Yani koyun, keçi, sığır, deve. Bunun dışında kurban yok. “Hazihi en’amun ve hars: bunlar en’am ve ekinler”. “Hicrun” yani bunlar yasaklı. Bunlardan herkes istifade edemez. Yani kutsal. Kutsal diyelim. Kutsal, dokunulmaz. Peki, “la yat’amuha illa men neşau bi za’m: kendi kuruntularına göre bizim belirlediğimiz kişilerden başkası yemez” çünkü onu da Allah’a mal ediyorlar. Allah şunu helal kıldı şunu haram kıldı. Bir “en’amu harsun” şimdi bir gurup. Şu “en’am” ve “hars”. Bunu bizim belirlediğimizden başkası yiyemez. “Ve en’amun hurrimet zuhuru” bu da ikinci gurup en’am hayvanlar. Yani koyun, keçi, bunlara binmek haram. Peki. “Ve en’amun” bu da üçüncü bir gurup en’am ki “la yezkurunesmallahi aleyhi” bunun üzerine de Allah’ın adını anmıyorlar. “İftiraen aleyh: Allah’a iftira ederek”(ENAM 138). Niye? Çünkü biz İbrahim(as)’ın soyundanız, İbrahim mi dedi size bunu? Siz kendiniz uydurdunuz, iftira ediyorsunuz Allah’a bunun üzerine de anmıyorsunuz. Peki şimdi bu üçü özel. Bir de bu insanların kendi özelleri olması gerekmez mi? Bunların hepsi kabe için, bunu ancak belli kişiler yiyebilir, buna binilmez, buna da Allah’ın adını anmıyorlar. Peki bunları keserken besmele çekiyorlar mı? Sadece bunda çekmiyorlar bak bir tanesine. Bunda da çekerler bu da dördüncüsü.

Yahya: Yiyorlar içiyorlar.

Abdulaziz Hoca: Kendi içmeleri için ayrılmış. Kendileri için ayrılmış bir en’am. Bu en’amdan hangisinin üzerine Allah’ın adını anmıyor bunlar? Sadece bu, putlar için, putlara ayırdıkları. Allah’a iftira. O zaman diğer üçüne? Anıyorlar demek ki bunlar. Anıyorlar, çünkü Mekkeliler dindarlıklarıyla övünüyorlar. Ondan dolayı AllahTeala diyor; “vema lekum ella te’kulune mimma zukiresmullahi aleyhi”(ENAM 119) şu üçünden niye yemiyorsunuz diyor. Tamam peki bu? Kesin ise anmadıkları bundan da yemeyin. Fısk olduğu kesin. O zaman besmele şartı, bunu ortadan kaldırıyor ikinci ayet. Allah’tan başkası sebebiyle, fısk olarak Allah’ın anılmadığı kesin ise yemeyeceksin. Öyleyse besmele çekilmiş mi çekilmemiş mi diye bakmayacaksın hayvan üzerine. Şimdi anlatabildim mi Cemil Bey kurban meselesini? Yahudi ve hıristiyanlara sıra gelince; bu ayetlerden anlaşılıyor ki onlarda kurban bayramı günlerinde kurban kesmekle görevliydiler. Başka bir zamanda değil.

Katılımcı: Ticari amaçlı kesilen etler de sunak eti olmaz değil mi?

Abdulaziz Hoca: Mekkeliler’de olabilir.

Aynı Katılımcı: Özem bir et sayılmıyormu belli günlerde kesilen?

Abdulaziz Hoca: Onu kendileri belirliyor.

Aynı Katılımcı: Mesela bugün işte uzak doğuya giden kişiler et almak isteseler mesela, o Allah adına mı kesilmiş nasıl öğrenecekler?

Abdulaziz Hoca: Uzakdoğu’da-onu da bilmek lazım-budistler hayvan kesmezler. Budistler putlarına hayvan sunmazlar değil mi? Bilirsiniz siz onu.

Mehmet Hoca: Hint Ceni mezhebi hayvan yemiyor sadece, diğerleri..

Abdulaziz Hoca: Hayvan yerler de putlarına sunmazlar, benim bildiğim o. Sen biliyormusun?

Abdurrahman: Pirinç sunuyorlar Hocam, yiyecek türp şeyler.

Abdulaziz Hoca: Yiyecek türü şeyler. Onlarda yasaktır, Budizm’de yasaktır o. Şimdi bir de ayet bizi çok rahatlatıyor. Allah’tan başkası adına olduğu kesin ise diyor. Şüpheliyse yine yiyebilirsiniz.

Katılımcı: Ama Allah’tan başkası adına kesmişlerse belki onu satsalar da çok değerli satmaları lazım.

Abdulaziz Hoca: Mantık olarak satmamaları gerekir ama satabilirlerde.

Aynı Kstılımcı: Satsalar da onu çok değerli yüksek fiyata satmaları lazım.

Abdulaziz Hoca: Ama sen bilemezsin ki. Piyasayı bilmeyen bir adam için yüksek..

Mehmet Hoca: Bildiğimiz kadarıyla onları rahipler şey yapıyor kendine.

Abdulaziz Hoca: Şimdi işte burada yahudiler de hıristiyanlar da bugün artık kurban kesmiyorlar. Yahudiler kurban kesme zamanının yanında bir de kurban kesme mekanını da şart koşuyorlar. Kurban kesme mekanı da onlara göre beyti makdistir. Beyti makdis de 70 yılından beri yıkılmış. Titus yıkmış. O günden beri böyle bir bina yok. Öyle bir bina olmadığına göre orada sunak yani kurban kesilecek mekan yok. Onun için o gün bu gündür onlar kurban kesmiyorlar.

Katılımcı: “Mizbah” diyorlar Hocam o mekana.

Abdulaziz Hoca: “Mizbah”, mezbah demeden, tabi hareke farkı olabilir. Çünkü ibranice ile arapça aynı kaynaktan gelen

Aynı Katılımcı: “Mezbah” değil, “mizbah” diyorlar.

Abdulaziz Hoca: Mizbah diyorlar evet. Mizbah yok. Araplar “mezbah” der ama onlar “mizbah” diyor. Kurban kesme mekanı olmadığı için kesmiyorlar. Peki şimdi hıristiyanlar da kesmiyor. Onlar da diyor ki; İsa bizim adımıza kendini kurban etti, bizi kurbandan kurtardı diyorlar. Dolayısıyla şimdi yahudi de hıristiyan da kurban kesmiyor. O zaman yahudinin, hıristiyanın Allah’tan başkası adına kurban kesme ihtimali sıfır mı? Öyleyse yahudi, hıristiyan kesmişse hiç aklına bile gelmesin çünkü Allah’tan başkası adına kesmez. Sadece yemek için keser. Şimdi ayetin farkı ortaya çıktı mı? “Ve taamullezine utıl kitabe hıllul lekum”(MAİDE 5)

Yahya: Yahudilikde şirktir zaten Allah’tan başkası adına kesmek. Hatta bizde sadece yemesi şirktir, hani kesene d yiyene de herhangi bir ceza yok. Yahudiler öyle bir adamı yakalarlarsa öldürüyorlar Allah’tan başkasının adını andımı. Ölüm cezası var yani.

Abdulaziz Hoca: İyi tamam. Yani işte bir yahudi bir hıristiyanın Allah’tan başkası adına kurban kesme ihtimali olmadığı için, domuz değilse hiç çekinmeden rahatlıkla yersin. Orada öyle bir şüphe de yok. O zaman yahudi ve hıristiyan dışında, ondan dolayı AllahTeala “taamullezine utul kitabe hıllun lekum”(MAİDE 5) demiş. Orada zaten haramı belirtmiş. Ama diğer din mensupları..

Yahya: Koministler, ateistler

Abdulaziz Hoca: İşte koministi, ateisti, budisti neyse artık, Mekkeli müşrikler, şunlar, bunlar, onlardan şüpheleneceksin acaba dersin, Allah’tan başkası adına kesilmediği kesinse, yok Allah’tan başkasının “adı” anılarak kesildiği kesin değilse yiyebilirsin. Ama yahudiler ve hıristiyanlar da böyle bir şüpheye de ihtiyaç yok.

Mehmet Hoca: Bunlar koministleri de ekleyebiliriz çünkü onlar kimsenin adını anmıyor.

Abdulaziz Hoca: Tamam. Koministler devlet tarafında olursa olur ama kominist ülkede yaşayan falanca din mensupları gizli gizli yapabilirler.

Mehmet Hoca: Mesela orada diyor ya maymundan geldik falan iddaları var ama herhangi birinin maymun adına kestiğini görmedik.

Abdulaziz Hoca: Maymuna tapmıyorlar.

Mehmet Hoca: Maymuna tapmıyorlar, o yüzden diyorum. Sadece Allah’a inanmıyorlar o kadar.

Abdulaziz Hoca: Yanlız hatırlarsanız Kremlin Sarayı’nı geziyorduk ya, orada yedi tane şey var içeride, kilise var. Küçücük bir yerin içinde yedi tane kilise var. Ne dedi orada rehber olan kadın; biz kominist dönemde bile Allah’a inanıyorduk dedi. Biz zaten biliyoruz dedim. Yani Allah’a inanmayan kimsenin olmadığını gayet iyi biliyoruz. İnanmazsınız ama dedi galiba, öyle bir şey söyledi. İnanırız inanırız.

Katılımcı: Hıristiyan ve yahudilerde kurban yok dedik. Kaldırmışlar daha doğrusu şu anda.

Abdulaziz Hoca: Hıristiyanlar kaldırmış, yahudiler de beklemedeler, yer yok kesilecek yer yok.

Aynı Katılımcı: Fakat “taamun” dedik ya sadece kurban değil diğer taamı şuanda mesela kiliselere falan aynen budistlerin taamı gibi bir şey de yok.

Abdulaziz Hoca: Sunma yok. Öyle bir olay yok.

Mehmet Hoca: Sadece bir gün hıristiyanlar senede, ekmek partisi veriyorlar. Ona da gittiğimiz zaman cebimizde..

Abdulaziz Hoca: Yok yok o sunak meselesi değil o. Onlar şimdi tıpkı bizdeki gibi

Yahya: Okunmuş şeker gibi

Abdulaziz Hoca: Şarap? Şarabı zaten AllahTeala haram kılmış.

Katılımcı: İsa’nın kanı diyorlar.

Abdulaziz Hoca: Allah haram kılmış, o başka. Hata. Zaten onu şey yapmaya gerek yok.

Katılımcı: Yahudiler de Samiri’ler kesiyor hala Hocam. Gerizim Dağında hala bugün kesiyorlar. Orada mizbahları varmış.

Abdulaziz Hoca: Evet Samiriler. Samiriler beş vakit namaz da kılıyor diyorlar. Onları ayrıca bir incelemek lazım. Şimdi bu hıristiyanlar oruç yerine biliyorsunuz onlarda da oruç şartı var aynen bizim gibi. İşte yahudilerde de var. Yahudiler evet “yevmi kupir” dedikleri gün tutuyorlar ama onun dışında yahudilerin ibadetleri ile ilgili okuduğumuz kitaplar doğrusu beni hiç tatmin etmiyor yani. Kendilerinden bunu öğrenmek lazım. Ama hıristiyanlar otuz gün yerine perhize dönüşmüşler. O perhize döndükleri için aslında orucun yerine ikame etmek için kendi uydurdukları şey. Yoksa orada sunak değil. İşte hamursuz falan dedikleri o. İşte hayvansal gıdalar yememek gibi bir takım perhizleri var. Namazları da kılmaları gerekir. Bazıları üç vakte indirmiş namazları. Beş vakitten üç vakite indirmişler. Çoğu hıristiyan kılmıyor. Süryaniler az da olsa kılıyorlar. Ama bazı hıristiyanlar da kılıyor. İşte Roma’da, Vatikan’da Papa kılıyor diye orada birisi söyledi. Bir katolik bana söyledi. İşte üç vakit kılıyor dedi. Bende onlara toplantıda dedim ki; siz niye kılmıyorsunuz dedim Papa kılıyormuş. Seslerini çıkarmadılar.

Abdurrahman: Rahiplere bırakmışlar Hocam. Onlar da demek diğer rahiplere bıraktı herhalde.

Abdulaziz Hoca: Herhalde. Şimdi dolayısıyla o başka bir olay. Yani kendilerine göre yaptıkları. O bir sunak falan değil. Ondan dolayı AllahTeala’nın ayetini iyi anlamak lazım. “Taamullezine utul kitabe hıllul lekum”(MAİDE 5) dediği zaman, demek ki ehli kitabın taamıysa domuz da değilse size helaldır. Domuz eti değilse helaldır. Onu mutlak olarak yiyenbilirsiniz diyor.

Katılmcı: Hocam besmele dışında domuz olup olmadığını araştırma mükellefiyetimiz var mı?

Abdulaziz Hoca: Şüphesiz tabi canım, elbette. AllahTeala domuz etini kesin olarak haram kılmış.

Aynı Katılmcı: Araştırmamız gerekir.

Abdulaziz Hoca: Şüphesiz ki öyle ama şimdi domuz eti değil diyorsa sen onu labaratuvara koyacak da değilsin yani. Adamın sözüne itibar edeceksin.

Yahya: Meyte olup olmadığını araştırmak?

Abdulaziz Hoca: “Meyte”yi hıristiyanlar da yemiyor.

Yahya: Yok, hani kafaya vurduktan sonra..

Abdulaziz Hoca: Bak şimdi orada şu: vurduktan sonra kesin kural koymuşlar. Şu kadar dakika geçmeden kesilmeyecek.

Yahya: Belli bir kaç saniyesi var o anda müdahale etmezse hayvan ölüyor ama yine de kesiyor.

Abdulaziz Hoca: İyi de kardeşim hayvan ölürse onları ayırma mecburiyetleri var. Yani orada konan prensip o. Mesla ölenleri ayırıp satıyorlar hatta ayrıca satıyorlar onu yemlik olarak satıyorlar ölenleri. Hatta hatırlarsınız bizim Avrupa’da bir şey vardı, döner sistemi kuran bir türk iş adamı vardı. Mezbalarda ölü diye yemlik olarak ayrılan hayvanları satın alıp döner yapıp piyasaya sattığı için yakalanmıştı. Yakalayanlar şeylerdi, müslümanlar yakalatmamıştı yani Almanlar yakalatmıştı. Çünkü adam konan kanuna aykırı hareket ediyor. Yani ölü hayvanı onlar da yemiyorlar. Ama ben şeyi kendi gözümle gördüm, bu kesimhaneye gittim orada değil kesimhanede kestiklerini zaten filmi getirdik hepsi ölmeden kesiliyor. Ama tavukları keserken, mesela tavukları elektrikli sudan geçiriyorlar. Bazıları ölmek üzere oluyor onu hemen ayırıyorlar kesmiyorlar. Başında bir görevli var onu hemen ayırıyor. Yani adamın tek görevi o.

Katılımcı: Ölen hayvan zaten belli olur. Kara olur Hocam.

Abdulaziz Hoca: Onu ayırıyorlar.

AynıKatılımcı: Siyah olur, eti normal etten ayrılır Hocam.

Abdulaziz Hoca: Onu derhal ayırıyorlar.

Katılımcı: Kanı içinde kaldığı için olabilir o. Hocam sağlık yönünden bir şeyi var mı ölü hayvanın.

Abdulaziz Hoca: Tabi, sağlık yönünden ayırıyorlar. Sağlık için, inançtan dolayı değil o. Sağlık açısından ayırıyorlar. Vücuda zararlı o. Kesiyorlar onu şey yapıyorlar. Normalde onlar yasa dışı uygulamayı herkes yapabilir. Müslüman da yapar şu da yapar ama oradaki yasal olan ölü olmaması. Yani işte kırmızı et olsun ister beyaz et olsun ölü yok. Sadece onlar balığın ölüsünü yiyorlar. Mesla hamsileri tuttukları zaman hemen kesmiyorlar.

Mehmet Hoca: Türkiye’de kesiyorlar

Abdulaziz Hoca: Karadenizliler kesiyor olabilirler bismillahi Allahu ekber diye.

Katılımcı: Şey, sormuşlar bunu kanlarıyla ve ölü olarak yenen hayvan hangisidir. Bir gün düşünmüştüm balık aklıma gelmedi hiç.

Abdulaziz Hoca: Sen fazla balık yemediğin için.

Katılımcı: Her bir hamsi üstüne besmele çekilmesi.

Abdullah: Hocam bu ” ve la te’kulu mimma lem yuzkerismullahi aleyhi ve innehu le fıskun ve inneş şeyatina”, “ve inneş şeyatina” bu “vav”ı buraya nasıl buraya yerleştireceğiz. Bu atıf mı? Hal mı?

Abdulaziz Hoca: Hal denebilir. Halbuki şeytanlar, ibtidaiye de olabilir. Ama hal olması bana daha az önce okurken daha uygun geldi hal. Çünkü yukarıya bağlantılı olması lazım. Ama matuf cümle de olabilir, onda hiç problem yok.

Abdullah: Az önce dedik ya mesela..

Abdulaziz Hoca:”Ve inne vele fısk” var ya, Hal üzerine atfetmiş oluyorsun, o da yine hal olmuş olur.

Mehmet Hoca: Ama sahibil hal fısk da sahibil hal olduğu takdirde şeytan vahiy ettikleri halde yeniyor.

Abdulaziz Hoca: Elbette fısk olduğu kesin, mesela “bir de” diyoruz ya türkçede, “bir de şeytanlar böyle yaparlar”. Ona itaat ederseniz kesin müşriksiniz. Başka bir şey var mı? Bugün ben biraz fazla konuştum siz konuşun.

Serkan: Hocam bir de bu köpek meselesi. Bu domuzla aynı kategoride şey yapılması, aynı kefeye konulması.

Abdulaziz Hoca: Onu Yahya’ya soracaksın bana değil. Malikiler köpek etine ne diyorlar Yahya?

Yahya: Haram değil diyorlar.

Serkan: Öyle değil de mesela Şafi mezhebi

Yahya: Necaset açısından mı söylüyorsun?

Abdulaziz Hoca: Köpeğin şeyi olarak diyorsun

Serkan: Necaset konusunu söylüyoru

Abdulaziz Hoca:Şafiler tabi o görüşe şeyden varıyorlar; “iza velagal kelbu fe in ahadikum felyasiru seban merratin var” değişik rivayetler var “tisaa” da var galiba ama üç tanesi topraklı olsun falan diye.

Yahya: Sonuncusu

Abdulaziz Hoca: Değişik rivayetler var o konuda. Kütübü sitte de geçiyor bu. Bu hadis oldukça meşhur bir hadis. Fakat mesele bu hadise Şafilerin verdiği önemi diğer, gerçi Hambeliler de veriyorlar ama mesela Maliki ve Hanefiler vermiyor.

Mehmet Hoca: Razi Şafi olmasına rağmen bunu hadis kabul etmiyor..

Abdulaziz Hoca: Şimdi Malikilerin çom haklı bir itirazları var bu hadisle ilgili olarak. Maide suresinin 4.ayetini bir açın. İmam Malik diyor ki; tamam böyle bir hadisi şerif var diyor. Peygamberimiz böyle bir söz söylemiş ama neden söylediğini bir türlü anlayamıyorum diyor. Belki orada özel bir durum olabilir falan diyor. Çünkü şu ayeti delil getiriyor diyor ki; “yeseluneke maza uhille lehum kul uhılle lekumut tayyıbat: kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar, deki size temiz olan her şey helal kılınmıştır”(MAİDE 4). Ondan sonra “ve ma allemtum minel cevarihi mukellibin: yırtıcı hayvanlardan eğittikleriniz”. “Mukellibin” işte avcı hayvanlar deniyor. Bu “kelb” de parçalayıcı olduğundan dolayı o ifadeyi alıyor zaten. “Tuallimunehunne mimma mallemekumullah: onlara Allah’ın size öğrettiğinden öğretirsiniz”. Peki eğittiniz, yetiştirdiniz. “Fe kulub mim ma emsekne aleykum: gönderdiniz size tutup getirdiler”. Onlardan yiyin sizin için tuttuklarını yiyin. “Emsekne lekum” demek. Şimdi İmam Malik diyor ki; ya kardeşim diyor, bu köpek bu hayvanı tuttumu ağızıyla getiriyor. Bunun salyasının ona bulaşmaması mümkün değil diyor.

Mehmet Hoca: Orada “ma allemna, gayrı ma allem” konusu olabilir. Çünkü genel olarak “ma allem” diyor. “Ma allemtum” diyor; sizin eğitmiş olduğunuz. O zaman eğitilmemiş olan köpek “emsekne aleykum: sizin için yakaladığı” diyor. Kendisi için yakaladığı zaman salgılamış olan salya farklı olabilir. Bizim için yakaladığı zaman farklı olabilir. Normal köpeklerin farklı olabilir.

Abdulaziz Hoca: Bu dediğin doğru. Yani bu son derece mantıklı bir şey. Hayvan yemek için yakalarsa, ben sana bir şey getiriyorum kendim yemek için getirirsem ağzımdaki salya farklı olur senin için getirirsem farklı olur. Şimdi bunda yeme ümidim olmadığı içi..

Yahya: Ama kendi için giderse yakalamaya onu da zaten getirmez ki. Yer yani.

Abdulaziz Hoca: Hayır, kendi için yakaladığı zaman.

Yahya: Kendi yiyecekse alıp niye getirsin yani.

Abdulaziz Hoca:Tamam, doğru da Mehmet Hoca’nın o salya açıdından

Yahya: Farklı salgılayabilir ama, o salgılarken yemiştir de zaten.

Abdulaziz Hoca: Senin için tutarsa kendisi için tutarsa yine yiyemez. Mehmet Hoca’nın yaklaşımı doğru da ama yine İmam Malik’in dediği, İmam Malik yine haklı. Yani çünkü o salya kendisi için de tutsa ister istemez ete bulaşır senin için de tutsa bulaşır. E peki AllahTeala burada onu yıkayın demiyor. Yiyin diyor. “Fe kulu mim ma ensekne aleykum: sizin için tuttuklarını yiyin.

Katılımcı: Pişirince belki şey olur.

Abdulaziz Hoca:Tamam, onun için diyor ki; tamam diyor. Bu diyor salyası tahirdir diyor. Temizdir diyor. Sözü bu. Bu ayeti delil getirerek diyor.

Katılımcı: Tutulan hayvan tüyleri yolunacak, bir kaç işlemden geçecek o arada zaten.

Yahya: Bir temizlik geçiriyor yani

Fatih: Köpeğin kabı nasıl ki yıkanıyorsa..

Katılımcı: Kab öyle bir şey değil ki. Kab direk yüz yüze yediğin bir şey yani

Fatih: O da yıkanıyor ama sonuçta öbürü de başka bir işlemden geçiyor.

Yahya: Ama bir işlem geçiriyor ister istemez.

Abdulaziz Hoca: Ya kardeşim eti pişirmeden yemek haram mı? Haram mı çiğ et?

Enes Hoca: Haram değil.

Abdulaziz Hoca: Haram değil. O zaman olduğu gibi de yiyebilir orada. Ayeti kerimede o kısmını yıkayınız denmediğine göre İmam Malik haklı. Hanefiler de diyor ki işte evet diyor Medine’de köpeklerle insanlar haşır neşirdi diyorlar, Peygamberimiz ilk başta böyle bir emir koydu ondan sonra da genel emir bir kere yıkarsan temizlenir ama üç kere yıkarsan gibi bir hadise dayanarak.

Enes Hoca: Ashabı Kehf’in köpeği olduğu da var, haşır neşir olduğu.

Katılımcı: İyi pişmemiş bonfileler de böyle.

Abdullah:Ebu Hureyrenin kendisi

Abdulaziz Hoca: Bir de ravi açışından da bir takım sıkıntı var.

Enes Hoca: Ebu Hureyre  Hureyre’nin babası olduğu için köpekleri seviyordu diye o hadisi reddedenler de var. Onun için şey yapıyor. Onu gördüm ben bir yerde.

Katılımcı: Onu ben de duymuştum

Enes Hoca: Yalan söylemiş.

Katılımcı: Kurt bir koyunu yaralasa, sağ olarak ulaşılmışsa kesilir. Kesildikten sonra o parçalamış olduğu kısım da adet olduğu üzere o kısmı keser atar..

Abdulaziz Hoca: Mesela bu ayeti kerimede diyor ki; “ve ma ekeles sebuu illa ma zekkeytum”(MAİDE 3), “ma zekkeytum” dediği zaman acaba bu tezkiyenin içerisine o şeyi temizlemek de girer mi? Hayvanın ağızının dokunduğu yeri? “Ma zekkeytum”u ölmeden keserseniz, öyle anlıyorum başka bir mana anlamıyoruz.

Mehmet Hoca: Başta “allemtum” diyor, eğitme..

Abdulaziz Hoca: Bakın Malikiler’in bu sözleri sadece şeyle ilgili değil, bu “mukellebin” kelimesi var ya, aslında saldıran ve yırtıcı hayvanlar. Hepsi. O şeyler de giriyor aslan, kaplan hepsi giriyor bunun içerisine.

Katılımcı: “Mukellebin” et yiyen hayvanlar aslında.

Katılımcı: Av için şey yapılmış kuşlar var.

Abdulaziz Hoca: Şimdi bak bunlar diyor ki bir sözleri de şu: ya diyor bir takım yolculuk yapıyoruz, yol üstünde çeşitli su birikimleri var. O biriken sulardan biz biliyoruz ki bir sürü yırtıcı hayvanlar su içiyor içerken de ağızlarının salyaları da bulaşıyor. Ama bunlara haram diyen yok diyor. Öyleyse hepsinin de salyası temizdir diyor. Yani onların görüşleri öyle.

Enes Hoca: Hz.Ömer diyor ya soranlara; O sudan yırtıcı hayvanlar gelip içer mi diye soruyor biri yanında. Ona diyor ki; bunu söyleme onlar içmişse kendi karnına almış gitmiş kalanlar bize helaldir.

Abdulaziz Hoca:İşte o kadar yani. Ama hayatın bir gerçeği var ya.

Katılmcı: Eğer su varsa zaten, zaten ona şey yapmaz.

Abdulaziz Hoca: Şimdi aklıma geldi. Bizim Erzurum’da, Tortum’da her dereden su akar. Yani kaynak suyu diye bir problem yoktur, her taraf kaynak sularıyla kaynar. Fakat bir kere bir ormana gitmiştik. Ben ilk defa yani, hiç gitmediğimiz taraftaki bir orman. Bizim köyün etrafı orman doludur ama. Ya kardeşim git, git, git hiç su yok. Bir dereye girdik. Derede böyle bir su birikintisi var ama yapraklar falan dolmuş, başka zaman olsa hiç yüzüne bakmayız. Hepimiz içtik oradan başka çaresi yok. Yani bir de siz çölü düşünün, çöl şartlarını düşünün.

Enes Hoca: Doğduğum yerde Sahrayı Tekdi Mekan diye bir çöl var, yirmi yirmibeş günlük içerisinde hiç su yok. Kuyu kazmadan su yok orada. Geyikler var mesela ceylanlar var, köpekler yakayabilir ama yıkama şeysi yok orada. Su yok.

Abdulaziz Hoca:Yani hayatın bir gerçeği var. Yani şimdi burada oturup da Süleymaniye Vakfı’nda elimizde böyle özel ambalajlanmış sular falan. Bunların yanında fetva vermek kolay.

Katılımcı: Musluk suyunu beğenmiyorsun burada memba suyu içiyorsun.

Abdulaziz Hoca: Musluk suyunu beğenmiyorsun, yok efendim Uludağ’dan gelen su daha iyi diyorsun falan keyif ediyorsun. Burada fetva vermek kolay.

Mehmet Hoca: O tür suları içeriz yani, biz yaşadık.

Abdulaziz Hoca: İçmeden yaşayamazsınki zaten. Başka çaren var mı?

Mehmet Hoca: Bazı zamanlarda da yoldan sapıyoruz iki üç gün fazla sürüyor. Götürmüş olduğumuz sular bitiyor.

Enes Hoca: Mina ‘da bir köprü altında oturmuştuk. Orada, hac esnasında. Koyunların etini getirmiş hemen hiç pişirmeden herkes yiyor orada. Çok insanlar gördüm.

Abdulaziz Hoca: Pişirmeden yiyor.

Katılımcı: Sağlık açısından zararlı, en azından bir çiğ köfte yapsınlar.

Abdulaziz Hoca: Sen hala işin keyfinde eğlencesindesin. O şartları yaşa görürsün sen.

Mehmet Hoca: Taşların üzerinde yoğursa olur.

Katılımcı: Hava çok sıcan güneşte pişebilir.

Abdulaziz Hoca: Peki. Başka bir şey varsa var, yoksa burada bırakalım. “İlla maturirtum” nerede?

Yahya: En’am 145.

Abdulaziz Hoca: Tamam. Ben bu son kısımlarda mı diye şey ettim de o öbür ayetlerde var tabi. En’am suresinde de, Maide’de de var o. Bak şimdi burada diyor ki En’am 119 ; “ve ma lekum ella te’kulu mimma zukiresmullahi aleyhi: Allah’ın adı anılmış olanlardan yememenizin sebebi ne?” “ve kad fassale lekum ma harrame aleykum” bu da çok önemli. Allah size neyi haram kılmışsa onu mufassal olarak bildirmiştir. Daha fazla bir şey aramayın demiş oluyor C.Hakk. Peki, “illa madturirtum” bu “illa” nedir? “Fassala ma harrame aleykum ve lem yufassil madturırtum ileyhi” öyle olmuyor mu?

Katılımcı: Yada “ve la te’kulu illa madturirtum”

Abdurrahman:”İleyhi” de var.

Abdulaziz Hoca: Ben bu “fassala”dan, “fassala lekum ma harrame”daki “ma”dan istisna olarak kabul ediyorum bunu. Dolayısıyla haram kıldığını mufassal şey yaptı ama, size istisnaları mufassal olarak belitti. Ben öyle anlıyorum bu ayeti kerimeyi. Yani “ma”dan istisna olarak. Haramları açıkça belirtti, ne olduğu belli. Ama zaruret halinizle ilgili bir açıklama yapmadı. Çünkü yani burada herkes kendine göre, birisinin zaruret saymadığını diğeri sayabilir.

Katılımcı: Zaruret esnasında domuz eti yenilir mi yenilmez mi?

Abdulaziz Hoca: Onu da söylüyor ayeti kerime. “Fe menidturra gayra bagin ve la adin fe la isme aleyh”(BAKARA 173)

Katılımcı: Bilimsel verilerle bir şey haram kılınabilir mi?

Yahya: Sağlığa zararlı falan

Abdulaziz Hoca: Sağlığa zararlıysa işe bak diyor ki; “yes’eluneke ma za uhılle lehum kul uhılle lekumut tayyibat”(MAİDE 4) diyor, size temiz olanlar helal kılınmıştır. O zaman tayyıbat ne demek? Bir kere vücuda zararlı olan şeyler tayyıb sayılmıyor. Yani o habis sayılıyor, habaisden sayılıyor. Bugün ne diyorlar tayyibata? Hijyenik ve sağlığa uygun gıdalar falan diyorlar. Mesela sigara sağlığa zararlı görüldüğü için tayyibattan sayılmıyor. Şimdi “uhille lekumut tayyibat”. “Tayyibat üzerine durmak gerekiyor.

Abdullah: Mesela Türkiye’de at eti birisi kesmiş olsa belli şeyler, hapse atılıyor ceza meza veriliyor ama Orta Asya’da bunun tam tersi uygulamalar var. Ve bunun hiç bir bilimsel ben bilmiyorum yani, varsa. At eti niye temiz midir.

Abdulaziz Hoca: Hanefi mezhebinin şeyi. OrtaAsya’dakiler de Hanefi. At etinin helal olduğuna dair sahih hadis var.

Katılımcı: Abdullah Hoca’nın dediği devlet tarafıdan da, hani mezhep falan değil, yasak.

Abdurrahman: Hapis dediği için hocam, çünkü halk tepki gösteriyor.

Abdulaziz Hoca: Hanefi mezhebinin Türkiye versiyonu.

Katılımcı: Bir şey söyleyecektim Hocam. Şimdi domuz eti mesela diyor “illa madturirtum” da caiz kılıyorlar mesela, ama içkiyi niye caiz kılmıyorlar?

Abdulaziz Hoca: İçkide “illa madturirtum” yok. Bak şimdi burada “la te’kulu” dediği halde içkide “la teşribu” demiyor. “İçtenibu” diyor.

Yahya: Öyle bir zaruret durumunda içemez mi adam. Su yok.

Mehmet Hoca: Mezheplere bakarsan içilmez.

Abdulaziz Hoca: Ayete göre içemez.

Mehmet Hoca: İçki susuzluğunu giderir mi?

Abdulaziz Hoca: İçki susuzluğu gidermez. Sadece şunu derler: boğaza bir şey takıldı da başka giderecek bir şey yok da sıvı olarak sadece o varsa derler.

Abdullah: Susuzluğu gidermez ama vücudun su ihtiyacını karşılar yani.

Mehmet Hoca: İçki susuzluğu gidermez.

Abdulaziz Hoca: Su ihtiyacını karşılamaz.

Enes Hoca: Ona hiç bir zaman muhtaç olunmaz.

Abdulaziz Hoca: Ona hiç bir zamann muhtaç olunmadığı için “içtenibu” diyor, uzak kalın diyor. Bardağına elini bile dokunmayacaksın.

Mehmet Hoca: Üstelik içki o boğazınıza duranı giderecek değil. İçki içtiğiniz zaman boğazınıza bir şey geçtiğinde içkiyi oradan giderecek bir şey yemek zorundasınız. Meze mi derler, bir şey derler. İçki içerken bir şey yemek zorundasın.

Abdullah: İçkiyle ilgili tecrübi şeyleri sizden alıyoruz

Mehmet Hoca: Mezesiz içki içilmez.

Abdullah: Hocam o tayyibatta, bazı şeyler haram olmasa bile insana zararlı. Bizde bu dana etini çok yemeye insanlar yanaşmıyorlar. Dana eti insana çok zararlı diye.

Abdulaziz Hoca: Neymiş zararı

Abdullah: Kalp ve damar hastalıkları.

Abdulaziz Hoca: Hastalık mı yapıyormuş?

Katılımcı: Çok yersen

Abdulaziz Hoca: O yemiyorsa Süleymaniye Vakfı’na getirin. Bizim arkadaşlara zararlı değil.

Abdullah: Tayyibatın biraz sinirli olması lazım.

Yahya: Sadece o değil şeker de mesela bazılarının hiç şeker yememeleri lazım.

Abdulaziz Hoca: Ama C Hakk ne diyor: “kulu veşrebu vela tusrifu”(ARAF 31) buyuruyor.

Mehmet Hoca: O kapsama giriyor.

Enes Hoca: Dokunuyor diyor, zararlı değil de dokunuyor diyor.

Yahya: Biz sizin ne kadar et yediğinizi biliyoruz. Ne kadar zararlı olacağını da tahmin ediyoruz az çok. Enes Hoca’dan biliyoruz ne kadar et sevdiklerini. Kahvaltıda bile et var bizim sofrada. Her daim et yerler.

Abdulaziz Hoca: Erzurum’da da vardır kahvaltıda.

Yahya: Çok yenen bir şey demek ki.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın