Adetli Kadının Orucu -2

22 Ağustos 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

(… Aynısı var. Sadece çok kısa şekilde… Metni Arapçasından okuyor. Anlaşılmıyor.)

Hah, işte burada senin dediğin. Bizden birisi temizlendiği zaman… Demek ki adetliyken, o zaman bu rivayetlerin hepsini birleştirirsek bu kadın sorduğuna göre adetliyken namaz kılınmayacağını anladım demiş oluyor. Yani adetliyken bize namaz emredilmezdi, oruç emredilirdi diyor ya Ayşe validemiz. Tamam anladık, namaz kılmıyorsun. Peki daha sonra kılmamız emredilir miydi demiş oluyor bu kadın.

(İkinci bir soru mu?)

Bu ikinci bir soru oluyor.

(Şeyde bir anlıyorlar bunu ya.)

Tamam da bu farklı bir soru. Orada da o farklılık var. Orada da tecri kelimesine, ilk anda anlam vermekte zorlandığımız ifade var ya, o. Şimdi bu kadın Ayşe validemize sordu ya, adetliyken neden namaz kılmıyor da oruç tutuyor? O da dedi ki tamam, oruç tutmamız emredilirdi ama namaz kılmamız emredilmezdi. Şimdi ikinci bir soru soruyor. Peki, adetten temizlendikten sonra onun cezası olarak, karşılığı olarak yani, karşılık manasına, o günlerde kılmadığınız namazlara karşılık namaz kılıyor muydunuz?

Şimdi burada öyle olsaydı tutmadığınız oruca karşılık tutuyor muydunuz diye de sorması gerekirdi. Burada ne diyor, devam et.

Sen haruralı mısın?

(Bir daha o soruyu sormaz zaten.)

Sorar, sorar haruralı mısın? Çünkü o zaman farz olmayan şey başka zaman nasıl farz olur?

(Allah o zaman kıldırıyor zaten, bir daha niçin?..)

Kıldırıyor da burada bir bit yeniği buluyor. Böyle bir soru sorulur mu demiş oluyor.

(… Arka planda yarım yamalak konuşmalar, birbirinin sözünü kesmeler, daha yüksek tonda anlaşılmaz sözler. Sözcükleri gelişigüzel kullanıp bir anlama gelmeyecek biçimde tümce kurmalar…)

Ya bu rivayetler Ayşe validemizin ağzından çıktığı şekilde gelmiyor ki. Buhari 205 senesinde doğmuş bir insan. Bu konuşmanın yapılmasından en az 200 sene sonra bunu yazmış oluyor. Dolayısıyla o arada o kadar karışıklık olur. Yani bunları şey yaparken harriyetün en ti’ye fazla takılma. İşin özüne bak. Zihinlerde kalmıştır, oraya eklenmiştir. Biz adetli olduğumuz günlerden sonra oruç tutmamız emredilirdi, namaz kılmamız emredilmezdi. Onun yerine başka bir zaman da namaz kılmamız emredilmezdi. İşte hepsini bir araya getirmek gerekir. Lügatte getireceksin, ayette getireceksin.

(Bu ceza kelimesi alternatif bir terim olabilir o zaman.)

Kaza yerine neyi kullanır, cezayı kullanabilirlerdi yani. Ceza da çok da güzel bir karşılık. Evet peki başka?

(Hocam, burada adam çok güzel bir şey söylemiş de bize bir laf atıyor aslında. -Arapçasından metni okuyor.)

Diyor ki bu bir tabudidir diyor, bunun hikmetini, işin içinden çıkamıyorlar ya. Ne zaman yazılmış?

(En sonunda şöyle diyor, aciz olduk diyor, düşünemiyorlar, hadisleri falan anlamıyorlar, sonra da sırt çeviriyorlar.)

Ha, ibadetlere sırt çeviriyorlar diyor. Kim o? Ebu Davut şerhi değil mi? Tirmizi. Şimdi işin içinden çıkamamış demiş ki bu bir tabudidir. Bu anlaşılamaz. Yani ibadet gereği tabudiyse bunu Allah emreder kardeşim. Diyor ki Ebu Davut’ta o kadın gelip hayızlı günlerde kadın namaz kılar mı? O soru soranın problemi oruçla ilgili değil, namazla ilgili. Dikkat edersen hep vurgular namazla ilgili. O da diyor sen haruralı mısın? Biz diyor adetli günlerimizde namaz kılmazdık, kılmamız da emredilmezdi. Yani ne biz kılardık ne de bize kıl denirdi.

(Ama ilk akla gelen daha sonra kılması…)

Daha sonra gelmez.

(Ama kendileri kendi başlarına yapmıyorlarmış, Peygamberimizin onlara telkini de yokmuş.)

Bak şimdi niye biliyor musun?

(Ne zamanında kılıyorduk, ne sonra kılmamız emrediliyordu.)

O olmaz, o manaya gelmez o. Şimdi sen namaz kılmıyorsan, baktın ki işte hanım namaza kalkmadı. Kalk diyorsun. E adetliyim. Olsun kalk da kıl. Peygamber efendimizin eşi değil mi? Biz kılmazdık, kılmamız da emredilmezdi. Öyle olması lazım. Biz kılmazdık, bizim bu kararımız demek ki doğru ki Peygamberimiz kıl demedi. O başka şekilde anlaşılmaz. Yani çünkü namaz emri zaten Allah’ın emridir. Ve bunlar da ne yapmış oluyorlar? Namaz kılmıyorlar çünkü temiz değiller. Temiz olmadıklarında namaz kılmamaları bunların bir içtihadıdır. O zaman Peygamber efendimiz de namaz kıl demediğine göre bunların içtihadını tasdik etmiş oluyor. Başka şekilde olmaz o. Yani Kuran-ı Kerim’de açıkça var mı adetli kadın namaz kılmaz diye? Ama anlaşılıyor, temiz olmadığı ve onlar böyle anlamışlar ayetten ve namaz kılmıyorlarmış. Peygamberimiz de namaz kılın diye emretmediğine göre demek ki bunların anlayışlarını tasdik etmiş oluyor. Yoksa namaz kılmanın emredilmesi zaten Allah’ın emridir. İstisnai bir durum söz konusudur burada.

Oruca gelince, oruçta bunların hiçbirisi yok. Zaten o harruralı kadının oruçla bir ilgisi yok. O da oruç tuttuğu için onu şey yapmıyor. Sadece neden oruç tutuyoruz da namaz kılmıyoruz diye soruyor o kadar.

(Hz. Ayşe’nin vermiş olduğu cevap da nedeni belirtme değil de sadece olanı anlatıyor. Biz böyle yapardık, böyle olurdu diyor.)

Nedeni belirtmiyor tabi. Çünkü gerçekten nedeni anlatmak bak burada görüyorsunuz. İlletini anlattığınız zaman muhatabın bunu anlaması ne kadar zor oluyor. O kadar kolay bir şey mi? Zor. Sıradan bir kadın gelmiş, buna ne anlatacaksın?

(… Anlaşılmayan bir katılımcı konuşması)

Ha, bunun dışında diyorsun. Şimdi şöyle olmuş olabilir yani Ayşe validemizden şüphelenmiş olabilir Peygamberimiz. Adetliyiz, oruç tutmamızda bir şey var mı falan diye sormuş olabilir. Bu gayet normaldir yani namaz kılmadığına göre acaba bunun oruçla da bir ilgisi var mıdır diye sormuş olabilir. Tutun demiştir o da.

(… Anlaşılmayan bir katılımcı konuşması)

Senin bu dediğin detaylar hangi hadiste var ki bunda olsun? Bir şey bize emrolunuyorsa bunun öncesini sen kendin tahmin edeceksin. Hadisler o kadar detaylı olacak, yoksa bu şekliyle… Bu sadece neticeyi bildiriyor. Mesela karşılaştırabilirsin: biz namaz kılmıyorduk. Bu kesin. Bak mesela biz oruç tutmuyorduk, tutmamız emredildi demiyor. Çünkü oruç tutmamak için hiçbir gerekçe yok. Belki küçük bir şüphe oluşmuştur, onu da Peygamberimize sormuştur. O da oruç tutun demiştir.

Kaza kelimesinin şu andaki eda manasında kullanılmış olduğu çıkacak gibi geliyor yine… anlaşılmıyor.)

Tamam da bir delilin var mı? Delil olursa tamam. Nerede var o vaktin dışında… Ya kardeşim az önce, şimdi bir kere herkesin ittifakla kabul ettiği şu husus yok mu? Hadisler lafzen değil mana itibarıyla nakledilmiştir. Bunda ihtilaf var mı? İhtilaf yok, tamam. Şimdi o rivayet eden kişi de bir ravi değil mi? Kendi kafasındaki kelimeyi orada söylemiş oluyor. Hadislerin bir çoğunda var bu. O zaman bu kelimenin anlamının ne olduğunu ilgili ayetlerle birlikte şey yapacaksın. Sonradan oluşmuş, bak bizim zihnimizde eğer bu kaza kelimesi yanlış yerleşmiş olmasaydı biz hiç bu kadar uğraşır mıydık bununla ilgili olarak? Yani derler işte bir deli bir kuyuya bir taş atar, kırk akıllı çıkaramaz. Biz o atılmış taşı çıkarmaya çalışıyoruz. Kuyuya taş atılmamış olsaydı hiç böyle bir problemimiz olmazdı ki. O adam da o rivayeti yazarken kuyuya taş atıldığı zaman yazıyor.

(… Anlaşılmayan bir katılımcı konuşması)

Verilebiliyor mu, mümkün mü o manayı vermek? Vermek mümkün olmadığı için tabudidir diyorlar. Nebevi’nin burada nasıl böyle sağa sola saptığını yazmıştım şimdi bak. Ya kardeşim bu adamlar yaptıklarının hata olduğunu yüzde yüz biliyorlar. En küçük şüpheleri yok. Ama o geleneğe aykırı fetva veremiyorlar.

Bizim arkadaşlarımızdan ve diğerlerinden cumhur dedi ki adetli kadın oruç emriyle muhatap değildir. Adetliyken yani, adetli kadın dememiz o. Onun kaza etmesi yani onların dediği anlamda kaza yeni bir emirle vacip olur. Bizim arkadaşlarımızdan bazısı buna bir delil olarak ortaya koydu. Bunu tamamen diyor bazı arkadaşları demiş ki -Nebevi’den okuyorsun değil mi?- yani Şafii Mezhebinden bazıları şunu dedi. Adetli kadın ramazanda oruç tutmakla yükümlüdür. Ama bu orucunu başka zamana aktarma konusu kendisine emredilmiştir. Bu emirden dolayı başka zamanda tutacaktır demiştir. Bu tıpkı abdestsiz olan bir kimsenin namaz kılmakla emredilmesi gibidir. Abdesti yok, abdest alma imkanı yok, teyemmüm etme imkanı yok, ona da namaz farzdır. Abdestsiz olarak namaz kıldığı zaman namazı sahih olmayacak. O zaman ne yapacak abdestsizlik gittikten sonra namazını kılacak. Bunun hiçbir anlamı yok diyor, çünkü oruç için emredilen yeme, içme ve cinsel ilişkidir. Ama abdestte emir vardır, kıyas yapılamaz ki. Bu kadının gidermeye imkanı yok yani adetli olmamak istemesi de olamaz. Gücünün yetmediği bir sebepten dolayı tutuyorsunuz önce bir yasaklıyorsunuz, sonra tutmayı farz kılıyorsunuz. Böyle şey olur mu? Mesela abdestsiz öyle değil ki. Abdest alabilir. Teyemmüm de edebilir. Ama bu kadın adetinden dışarı çıkamaz ki. O süre bitene kadar mecbur beklemek zorunda. Ha, bitti bak. Kendi kendini çürütüyor. Ben onun için diyorum yani bu Nebevi çok iyi, kendi adı gibi biliyor ki bu fetva yanlış. Ama veriyor. İcma vardır diyerek işin içinden çıkıyor, orada vardır o.

(Var.)

İcma ne demek? Peygamberimiz zamanında icma var mı? Peygamberimiz zamanında yoktu icma.

(… Onların söylediği icma bir de onların yaptıkları şarta baktılar. Mesela şu anda yok.)

(… Anlaşılmayan bir katılımcı konuşması – Enes Hoca- Tümceler uçmuş.)

(… anlaşılmıyor. En güçlü delil demiş bundan önce kimse söylememiş demiş.)

Kuran-ı Kerim söylemiş ya, hadis söylemiş ya. Yani şimdi burada olayı bilmeyenler vardır. Açıklayalım. Enes Hoca, islamonline’a ki başında Yusuf Kardavi var. Bir yazı yazdı, dedi ki işte burada bir hoca var, adetli kadın oruç tutar diyor. Arkasından gelen cevapta hocaya epey hakaretler olmuş değil mi? O hoca, hoca değildir diye. Ondan sonra delilleri yazdı. Şu şu delilleri şey yapıyor. Biz buna karşı ne cevap verelim, bize bir delil gönderin de hocaya karşı savunalım kendimizi dedi. Bu defa tabi epeyce sürdü değil mi? Epeyce bir zaman aldı cevap hazırlamaları. 200 kişilik bir ekipleri varmış onların duyduğumuza göre. Neyse en sonunda, ikincisine ne cevap verdiler?

(İkincisi o İmam Haremeyn haram demiş, bunun hikmeti bilinmez demiş.)

Burada da öyle söylüyor. Hikmeti bilinmez. Ondan sonra da diyor ki bu icmayla  sabittir diyor. Peki icma ne? Peygamberimizden sonra ortaya çıkmış. O zaman da soruyor diyor ki Peygamberimiz zamanında o icma yapılıncaya kadar bunlar ne yaptılar? Yani siz bu icma kararını alana kadar ne yapıyordu bu kadınlar?

(Dedikleri gibi “Senden önce bunu söyleyenler var mı?”)

Senden önce bunu söyleyenler var mı? Bunu diyenlere açın işte Kuran. Allah söylüyor kardeşim. Bu görüşü reddetmenin tek delili şu islamonline’da: Sözünü güvenilir hiç kimse bunu söylememiştir daha önce.

(Demek ki icma, Enes Hoca tek olduğu için onu kabul etmiyorlar.)

Şimdi sözüne güvenilir hiç kimse söylemiyor! Ayet var kardeşim. Allah iki kişiye oruç tutmama ruhsatı veriyor. Birisi hasta, birisi yolcu. Ki onlara da tutarsanız daha iyi olur diyor. Ondan sonra ayette Allahü Teâlâ orucu bozan üç şey söylüyor: Yeme, içme ve cinsel ilişki. Ondan sonra da diyor ki bu Allah’ın koyduğu sınırlardır, ona yaklaşmayın. Peki, şimdi adetli kadın oruç tutamaz dediğin zaman bu sınırı aşmış olmuyor musunuz? Allah’ın yaklaşmayın dediği sınıra yaklaşılmış oluyor. İşte Allah söylemiş, daha ne istiyorsunuz? Bizim dediğimiz de bu. Ayşe validemizin hadisini de getiremiyorlar çünkü onlar da çok iyi biliyor ki Arap olduklarından dolayı kaza kelimesi ibadeti zamanında yapmak manasında.

(Bir hadis var Hocam burada, Ebu Davut’ta yine. -Arapçasından okuyor metni.-)

O şudur bak. Hayızlıyken namaz kılmalarını emrediyor kadınlara. Onlar namaz kılmazlar dedi. Yani diyor Peygamberimizin eşleri 40 gün nifas olurlardı, zaten 40 gün Arapça bakımından o gelen kana derler. Dolayısıyla adet için de nifas için de aynı şey kullanılıyor. Yani 40 gün bu kan gelirdi ama namaz kılmaları emredilmezdi bu 40 gün içinde.

(İcma yoktur dediniz ya, onların bir de icma şartları var. …anlaşılmıyor. İcmanın olabilmesi için o etraf civarındaki herkesin aynı görüşte olması lazım.)

Şurada mesela biz bir şey söyleriz, siz sesinizi çıkarmazsınız. Kabul ettiğiniz manasına mı geliyor? Olur mu öyle şey? Niye? Aslında çok mantıklı bulmuşsundur da şüpheleniyorsunuz, düşüneyim bakayım, nedir, ne değildir, değil mi? Ya da mantıksız bulmuşsundur da cevap veremiyorsun. Yok, kabul etti denir mi öyle şey?

 (Bütün dünya yanlış üzerinde birleşemez mi yani?)

Ya kardeşim Allahü Teâlâ sizin dininizi tamamladım demiyor mu? Bu tamamlanmış bir şey. Şu bardağı tam doldurdum, üstüne bir damla damlatsan ne olur? Taşar. Yani şimdi o zaman bu olmaz yani. Zeval başlamış demektir. Demek ki Allah yalan söylemiş haşa, siz ondan sonra icmalarınızla bu işi halletmiş, eksiklikleri tamamlamaya çalışıyorsunuz. Öyle saçmalık olur mu?

Bak burada görülüyor yani bu fetvaları verenler de yanlışlarını gayet iyi biliyorlar.

(… Anlaşılmayan bir katılımcı konuşması)

Yani o orucu tutması gerekmez mi? Yani başka bir günde tutması gerekmez. Yani oruç değil onun…

(… Anlaşılmayan bir katılımcı konuşması)

Yani şimdi senin o anlamdaki kada aklına gelir de o anlamda değil. O orucu tutması gerekmez. Kim unutarak yer ya da unutarak içerse o kişinin oruç tutması gerekmez. O kişinin o orucunu tutması gerekmez. Ne anlarsınız? Zaten adam oruç. Zaten bu sözden de başka zamanda tutması gerekmez anlaşılır. Bu da kaza terimi başka bir şey. Kazayı terimleştirdiğin zaman farklı bir mana. Evet her kelimenin bir vazi manası vardır yani sözlükteki manası vardır. Bir de o sözlükteki manayı veremediğiniz zaman verdiğin ikinci bir mana vardır. Ona mecazi mana denir. O adam o gün zaten orucu tutuyor. Dolayısıyla onun tutması gerekmez diyorsa o gün gerekmez değil. Başka gün gerekmez diye mana verirsin. O da mecburiyetten verirsin. O cümlede o kelimeye o manayı veremiyorsun. Ama o demek değildir ki yani tamam o yönüyle bu ulemanın koyduğu anlamı tabi ki hatırlatır. Orada problem yok. Kelimenin tahrifi odur. Yani öyle bir tarafa çekeceksin ki çekmesi mümkün olabilsin.

Onun için bak kaza kelimesini daha sonra vaktinde yapılmayan bir ibadetin daha sonra yapılması, edası manasında kullanıyorlar. Yine kazaya eda manasını veriyor. Öyle bir mana veriyor ki sen karşı çıktığın zaman işte ben eda dedim kardeşim diyebilsin. İşte tahrif o. Uç noktaya getiriyor ve onu oraya yerleştiriyor. Halbuki kelimenin yerleştiği yer burası. Kelime bazen bu noktalara kadar gelebilir. Ama bunu sen sürekli burada kabul ettiğin zaman iş değişiyor.

Şimdi, eza kelimesi üzerine duralım. Bu, Bakara 222’de “Adetli kadını sana soruyorlar. De ki o bir eziyettir.” Şimdi, bu eziyet kelimesi birçok ayeti kerimede geçiyor. Eziyet, hastalık mı değil mi? Mesela Bakara 196’da geçiyor. Bir kadın itiraz etmiş. Siz adetliye hastalık diyorsunuz. Esas adet görmemek hastalıktır, adet görmediği için kadınlar hastaneye gider diye. Biz de teşekkür ettik. Valla doğru söyledin dedik yani. Hiç aklımıza gelmemişti. Kadın adet görmüyorsa kendisini hasta sayar, hastaneye, doktora gider. Adet gördüğü için doktora gitmez ki. Ha, adetliyken sancı çekiyorsa, ağrılı adet varsa yine gider. Yani o da yeni bir hastalık noktasına getirir işi.

İşte ayetlere baktığımız zaman bak ne diyor Bakara 196? “Sizden kim hasta olur ya da onda bir eziyet olursa, başında bir eziyet olursa” Mesela bit taramış başını. “başında bir sıkıntı olur…” ve tıraş olursa demektir. Demek ki bu hüküm her ikisinde de müşterekleşebiliyor. Yani eziyetten dolayı da saç tıraş edilebiliyor, hastalıktan dolayı da saç tıraş edilebiliyor ve ikisine de aynı hüküm burada verilmiş oluyor. Mazeret olma bakımından müşterekleşebiliyor. Ama eziyetin hastalık olmadığı da anlaşılıyor. Yani adetin hastalık olmadığı da anlaşılabiliyor. Ama bir sıkıntıdır. Sıkıntı da bazı olaylara sebebiyet verir. Ama hastalık değildir. Ondan sonra bir başka ayet.

(Oruç konusunda eşit oluyorlar mı? … anlaşılmıyor.)

Oruç konusunda eşit olur mu? Sadece merigan diyor, ezen demiyor evet. Ama o zaman şu akla geliyor, benim aklıma gelen o yani. Adet her kadında aynı şekilde seyretmiyor. Bazı kadınlar gerçekten hasta oluyor. Yani vücut normal seyrinden çıkıyor. Diğer adetli kadınlar gibi olmuyor. Bazen ilaç alması da gerekiyor o kadınların. Sancıya dayanamıyor. Ne olur? Buradaki ezen kelimesinin yardımıyla zaten bu hastadır yani. Adetli olduğu için almıyor bu ilacı, hasta olduğu için alıyor. Hastalığının sebebi bu adet olabilir. Çünkü o adet vücudundaki dengeyi tamamen bozmuş olabilir. Ama hepsi böyle değil. Yani size birkaç kere anlatmışımdır. Rahmetli annem söylüyordu. Ben hayatımda bir kere olsun bir yudum su içmiş değilim derdi yani. Bu uzun günlerde tarlada ekin biçerken bile yanımda buz gibi sular akardı, tek damla içmemişimdir derdi. Demek ki onun vücudu sağlammış. Ama bazı kadınlar vardır ki evinde yatarken dayanamaz. Mecburen ilaç alacak. Bu da çok önemli yani eziyetle hastalığı Cenabı Hak hep birlikte zikrediyor birçok yerde. Hep birlikte demeyelim de yanlış olmasın. Birçok yerde birlikte zikrediyor. Nisa Suresinde de öyle.

Diyor ki mesela “Arapça olarak ayeti okuyor.”  eziyet hastalık değil ama hastalıktan biraz aşağıda. Yani demek ki kadın adetli olduğu için orucu bırakamaz. Tutmak zorunda. Ama ilave bir rahatsızlığı varsa o zaman hasta olur, tutar. Orucu tutmamız emredilirdi diyor hadiste. Tutmak zorundayız.

(Gerçi o hadislerdeki her zaman emir anlamına da gelmiyor.)

Önemli değil. Tutun demiş olması zaten Kuran’ın o konuda emri olduğu için ikisini birleştirdiğin zaman tam bir emir haline geliyor.

(İfade o zaman yanlış oluyor değil mi? İsterse tutar, istemezse tutmaz.)

Biz onun isterlerini değiştirdik.

(Çünkü bana da birkaç gün önce bir arkadaş böyle bir mesaj yolladı. Öyle bir şey söylemişsiniz hem emirdir demişsiniz hem de tutmayabilir demişsiniz)

Ya bizim en büyük sıkıntımız ne biliyor musunuz? Kendi kendimize yarışmak zorunda kalıyoruz. Ama en büyük kazancımız da şu soru soran insanlar. Allah razı olsun.

(Hastalık derecesine gelirse tutmaz, kaza yapar.)

Hastalıktan dolayı daha sonra tutar.

(O zaman o ya eyyühellezine amenu’da kutubu aleyküm’da o hayızlı kadın da var.)

Tabi canım.

(Ama onun içinde sadece iki kişi istisna ediliyor.)

İki kişiye ruhsat veriliyor, onlara da diyor ki tutarsanız daha hayırlıdır. Şimdi sen hiç ayette olmayan bir kadını oraya alıyorsun diyorsun tutarsan haramdır. Allah’tan kork ya, öyle saçmalık olur mu? Ama şimdi geçende Yahya’ya bir eposta gelmiş. Adam ya bu kadar basit bir şey olur mu falan diye, bir kaza kelimesine verilen anlamdan dolayı… Sen anlatsana.

(Yani ayetlerde geçen kaza kelimesine klasik anlamda kaza anlamı hiç vermemişler alimler. Hep eda anlamı vermişlerdir. Niye hadislerdekini kalkmışlar ikiye ayırmışlar, eda kaza diye? Kaza kelimesinin anlamının öyle olmadığını biliyorlar diyor da ona niye öyle anlam vermişler?)

Bir de bu kadar basit bir şeyden değil, başka bir sebepten dolayı olmalı diye okuyordun ya. Ya bu kadar basit bir sebepten dolayı bir kadının oruç tutamamasına hükmedemezler, bir başka sebebi olmalı falan gibi bir şey vardı. E şimdi hep böyle yapıyorlar, bize diyorlar ki ya bu kadar da basit olur mu? Maalesef bu kadar basit.

(Niye o ayetlerde diyor o kaza anlamını vermemişler. Ayette vermiyor tamam, hadise niye veriyor?)

Yani onların dedikleri ayette de yok, hadiste de yok, sözlükte de yok. Hiçbir yerde yok. O hadislerde az önce Muhammet’in dediği gibi manayı hakikiyi anlama imkanı olmayan yerlerde tabi ki öbürünü şey yapabilirsin. Sen bugün oruç tutuyorsun, unutarak yedin, benim bu orucu tutmam gerekir mi? Daha sonra kelimesini zikretmemiş olabilir adam. Tutman gerekmez dersin. O, daha sonra demektir. Çünkü adam zaten o gün oruçlu olduğu için orada tutman gerekmez sözü o günle alakalı anlaşılmaz. Bu tür şeyler yani dinin tabi kurallarıdır. Ona dayanarak bir hüküm verilemez.

(Geçen gün birisi mesaj çekmiş Almanya’dan. Ben sizi 2 senedir takip ediyorum diyor. Peki, bundan önce bırakılan oruçlar ne olacak diyor?)

Ondan sorumlu olmaz. Olmaz o.

(Daha sonra tutarız diye ama onları da tutmamış.)

Onları tutacak. Şimdi tutacak.

(1 senelik falan oruç var diyor.)

Onları tutacak, imkanı olduğu sürece tutacak.

(Bilmediği ana kadar mı yoksa şu ana kadar tutmayacağını biliyor.)

(Son 2 senedir tutuyorum diyor ama…)

Kaza edileceğini de bilmiyor, kendini hasta gibi sayıyor. Onun bir kere geçmişi olduğu gibi bırakmak gerekir. Bundan sonra dikkat edecek. Onları ödedikten sonra. Ahirette Allahü Teâlâ o kişiyi sorumlu tutacak mı tutmayacak mı biz onu bilemeyiz. Ama bizim söyleyebileceğimiz budur.

(Ama o günlerde yerken sonradan tutacağını bilerek… İkincisi … var. İkisini bir arada düşündüğümüz zaman ne diyeceğiz?)

İşte onu aslında ayetten gördük ki adetli kadını hasta gibi sayamayacağız. Ama öyle olmuş, böyle gelmiş, böyle yerleşmiş, o zaman da yapacağımız başka bir şey yok. Sen bundan sonra tut,  dikkat et.

(Hocam peki şöyle bir itirazda bulunulabilir mi? Şu anda ulaşılan netice sahabe döneminde Müslüman kadınların oruç tuttuğu, emredildiği ama belli bir zamandan sonra kaza kelimesinin anlam kaymasından dolayı farklı bir anlam verildiği ve o kadınların oruç tutmaması gerektiği, haram olduğu şeklinde bir kanaat oluşuyor.)

Kitaplara da geçiyor bu. Aşağı yukarı ittifak var yani İslam aleminde neredeyse bu konuda.

(Hatta yani sonraki dönemlerde kadının oruç tutmasının gerektiği konusunda hiçbir şeye rastlanmıyor. Sonraki dönemlerde böyle bir şeye rastlanmıyor. O zaman şöyle bir şey ortaya çıkıyor. Yani tarihte bir kırılma noktası olması lazım ve bunun da uzun bir sürece  yayılması gerekiyor. Çünkü bu bir anda olacak bir şey değil. O ibadet olduğuna göre pratik bir şey, insanların hayatında var olan bir şey. Dolayısıyla belli bir dönemde epeyce bir tartışma konusu olması lazım. Ama böyle bir şey görmüyoruz.)

Böyle bir şey oluyor. Bak şimdi biz yani tarih üzerinde çalışınca ortaya çıkıyor. Ben şimdi sana bir örnek vereyim. Önce bu soruyu sordun ya sen. Rastlayacağın belgelerde bunların karşılığını bulursun. Bilhassa o günün şiiri. O zamanın gazetesi, şiiridir. Yani yazılan birtakım yazılardır. Tarih kitaplarında bunlar fazlaca bulunamıyor ama o günün şiirinde, birtakım şeylerde bulunabiliyor. Tarih kitaplarında da olabilir, mümkün. Şimdi şunu söyleyeyim. Bizim Abdurrahman Yazıcı miras konusunda doktora yapıyor. Mirasta çok ciddi sapmaların olduğunu okumuş muyduk size? Mesele dede yetimi diye bir olay çıkarmışlar. Kızın çocuklarına mal verilmiyor, oğulların çocuklarına veriliyor. Hatta bir adamın iki tane oğlundan birisi kendinden önce ölse bütün malı  kendinden önce olana veriliyor, önce ölenin çocuklarına bir şey yok. Önce ölenin çocuklarından da 6/1 pay alıyor. Dolayısıyla çok büyük mahrumiyetlere, ızdıraplara sebebiyet veriyor. Bunun sebebi ilgili ayetlerin dikkate alınmaması. Ama bu işin tarihi arka planı da olmalı diye birkaç yıldır burada konuşuyoruz.

Şimdi Abdurrahman bir belge bulmuş. Bir mektup bulmuş vasilerle ilgili. Abbasiler kendilerini ehlibeyt olarak sayıyorlar. Ama Hz. Ali ve çocuklarını kullanarak iktidarı ele geçirdiler. İktidarı ele geçirdikten sonra en büyük düşmanları da onlar oldu ve onları öldürmeyle işe başladılar. Ve burada şunu iddia ettiler. Asıl ehlibeyt biziz, bunlar değil. Ali’nin çocukları ehlibeyt değil, biziz. İktidarı ele geçirdiler ya. Diyorlar ki kızla sülale devam etmez. Bu Peygamberin çocukları aslında Fatma’nın çocuklarıdır. O da Peygamberin kızıdır, orada asabe kesilir. Kızla sülale devam etmez. Peki, erkekte ise Ali işte Peygamber efendimizin amcasının oğlu. Siz nasıl Abbas’ın çocukları olduğunuzu söylüyorsanız Ali de Ebu Talip’in. Kafir işi keser diyor. Ebu Talip kafirdi, Abbas Müslüman. Ve orada miras devam etmez diyorlar.

Bunu yerleştirmek için de tutmuşlar kafire mirasçı olunmaz diye bir hüküm koymuşlar, orada mirasa bir müdahale yapmışlar. Kızın çocukları mirasçı olmaz diye bir hüküm koymuşlar, orada müdahale yapmışlar. Şimdi bunlarla ilgili geçtiğimiz hafta Abdurrahman dedi ki o kadar çok şiir buldum ki dedi. Halifelerden para almak için şiir yazanlar hep bunlara vurgu yaparak halifenin haklı olduğunu söylüyor. Abbasi halifelerinin. Şimdi nerede yara varsa oraya vurgu yapılır ya. Yarayı yakalamışlar. Onlar da zaten ondan dolayı ezik hissediyorlar, o taraftan kendilerine kim destek veriyorsa al parayı. Şimdi bunu Abdurrahman gayretiyle buldu. Bu hususların tamamıyla alakalı o günün şiiri, edebiyatı, şusu busu okunacak. Çünkü o zamanın gazetesi onlar. Bugünkü gibi basın yayın şeyleri olsa oradan çıkarılabilir ama o zamanın gazetesi onlar. Bu mutlaka çıkar. Sadece bu konuda değil, biliyorsunuz yani 2 senedir bizim derslere mi geliyorsun? 1 sene mi? 1 senedir hangi şey yeni olarak ortaya konmadı? Bir tane var mı bir örneğin?

(Ama benim söylediğim olay yani insanlar ne isterseniz söyleyecek…)

Dolayısıyla bu işin tarihi arka planı bu şekilde ortaya konuyor. İşte o şiirlere falan bakmak gerekir. Bakın bu kitaplarda sıkıntıyı görüyoruz. Bak o kitaplar işi izah edemeyince topu taca atıyorlar. Hepsi atıyor işte. Nebevi sanki keyfine göre mi yazmış onu? Nebevi hele aksini yazsaydı zındık diye hemen onu öldürürlerdi. Yazamazdı ki. Çünkü adamlar zındıklık şeyi de kurmuşlar. Mezheplere yerleştirmişler. O yerleşik görüşe yani bugün ne diyorlar? Resmi ideoloji. Resmi ideolojiye aykırı bir şey söylediği an sen zındık oldun diye öldürüyorlar. Adam özel mahkeme kurmuş. Mezalim mahkemeleri. Bu iş için özel mahkeme kurmuş. Başında da kendileri bulunuyor hakimler yanlış bir karar vermesin diye. Öyle bir ortamda her şey yapılır. Siz doğruyu bilirsiniz ama yutkunur durursunuz, başka bir şey olmaz. Yazanlar da ancak böyle yazar, başka bir şey yazamaz.

Başka bir şey var mı? Yoksa burada bırakabiliriz.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz.İsa Gelicekmi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın