Tegabûn Sûresi / Kafirlik

13 Haziran 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bismillahirrahmanirrahim

Bugün Mumtahine suresinin son iki ayetini okuyacağız. Kuranı kerimin 60. Suresi 552. Sayfa. Burada AllahTeala şöyle buyuruyor;

“Ya eyyuhen nebiyyu: ey peygamber, ey nebi”

“İza caekel mu’minati yubayi’neke ala en la yuşrikne billahi şey’a: mümin kadınlar beyat etmek üzere sana gelirlerse Allah’a hiçbir şey ortak koşmamak”

“Ve la yesrikne: hırsızlık etmemek”,

“Ve la yeznine: zina etmemek”,

“Ve la yektulne evladehunne: evlatlarını öldürmemek”

“Ve la ye’tine bi buhtanin yefterinehu beyne eydihinne erculihinne: elleriyle ayakları arasından iftida ettikleri bir şey de yapmamak”

“Ve la ya’sineke fi ma’ruf: marufda sana isyan etmemek üzere beyat etmek üzere sana gelirlerse”

“Fe bayı’hunne: onlarla sözleş, onların beystını al”

“Vestagfirlehunnallah: onlar için Allah’tan bağışlanma dile”

“İnnallahe gafurur rahim: çünkü Allah gafurdur ve rahimdir (Çok bağışlar ikramı boldur)”(MUMTAHİNE 12).

Şimdi, bu ayeti kerimede beyattan bahsediliyor. Bu beyat konusu bugün için bağlılığını bildirmek yada bir şekilde seçim gibi düşünülebilir. Tabi tam seçim gibi değil. Çünkü bizzat gidiyor başkana bağlılığını bildiriyor,desteğini bildiriyor. Başkan da onun bağlılığını ve desteğini kabul ediyor.

Ey nebi!

Burada başlangıç olarak kuranı kerimde geçen nebi ve resul kelimelerinin farkından bahsetmek lazım. Mehmet Hoca sağolsun bu konuda iyi bir çalışma yaptı inşallah yakında neşredilecek duruma gelir. Kuranı kerimde geçen nebi ve resul kelimeleri; bunlar birbirinden farklı anlamlar taşıyor. Nebi: peygamber diye vasflandırdığımız zat olur. Resul de onun görevi olur. Elçiliği olur. Yani Allah’tan aldığını Allah’ın kullarına iletme görevi resullük ile alakalıdır. O görevi yapan kişiye de nebi denir. Yani resul elçi demek. Nebi de o elçilik görevini yürüten kişi demek. Peygamber(sav)’e çoluk çocuğuyla ilgili, eşleriyle ilgili, müminlerle ilgili, kendi yaptığı normal, elçilik görevi dışındaki görevleriyle ilgili konularda hitap yapıldığı zaman hep nebi kelimesi kullanılıyor. İşte burada da nebi kelimesi kullanılmış. Çünkü Peygamber(sav)’in devlet başkanlığı ile ilgili bir konu burası. Şimdi burada şuna dikkat etmemiz gerekir. Kadınlar devlet başkanına bağlılıklarını bildirmek için geliyor, ona beyat ediyorlar. Son derece önemli bir durumdur. Rivayete göre bu ayetler Mekke’nin fethi sırasında inmiş. Daha önce indiğine dair de rivayet var. Ama Mekke fethedildikten sonra Peygamberimiz kadınlardan beyat almıştır. Tabi erkeklerden de almış. Kuranı kerime baktığımız zaman Peygamber(sav)’in bize doğru intikal eden uygulamalarına baktığınız zaman kadın ile erkek arasında bir ayrım gözükmüyor. Mekke’yi fethetmiş olan Medine’ye hakim geniş bir bölgenin hakimiyetini ele geçirmiş olan Peygamber(sav) o günün Mekke anlayışı içerisinde büyük bir devletin başkanı. Fethettiği Mekke’nin hanımlarından kendisi için bağlılık sözü alıyor. Halbuki o Mekkeliler kadınları önemseyen insanlar değil. Hani türkçemizde elinin hamuruyla erkek işine karışma derler ya, Mekkeliler de ona benzer bir söz söylüyor kadınlar için. Şimdi onların bu sözü kuranı kerimde var. Kuranı kerim öyle bir kitap ki isterseniz  tarih, isterseniz hukuk, isterseniz ahlak, isterseniz sosyoloji, isterseniz fen bilimleri, hakikaten C.Hakk oraya herşeyi koymuş. Mekkelilerin kadına bakışını bile koymuş. 43. Sureyi bir açın. Zuhruf suresi 17 ve 18. Ayetleri okuyacağız. 491. Sayfa kuranı kerimde.

“Ve iza buşşira ahaduhum bima darabe rahmani meselen zalle vechuhu musvedde: onlardan birisine Allah için örnekler verdiği bir kızı olduğu müjdelenirse”. Yani onlar putlarına Allah’ın kızları diyorlar. Ve onlara tapıyorlar. Ama öte taraftan birisinin kızının dünyaya geldiği haber verilince yüzü kapkara kesiliyor.

“Ve huve kazim: kızgınlığını içine gömmeye çalışıyor”. Burada yutkunup yutkunup duruyor diye mana verilmiş. Güzel bir mana. Yani kızgınlığını gizlemeye çalışıyor. Ama yüzü simsiyah kesiliyor. Çünkü kız çocuğı olmuş. Türkiye’de de vardır bazı yerlerde.

“E ve men yuneşşeu fil hılyeti: süsler içerisinde büyüyecek birini ben ne yapayım”. Süsler içerisinde büyüyecek olanı ben ne yapayım demiş oluyor.

“Ve huve fil hısami gayru mubin: çünkü o savaşma sırasında bir başarı gösteremez ki”(ZUHRUF 18). Düşmanla çarpışamaz ki ben ne yapacağım böyle kızı. Şimdi bakın, bizde elinin hamuruyla erkek işine karışma. Ona benzer bir ifade dğil mi? Süs püs içerisinde büyüyecek, kılıç kuşanamayacak, savaşa gitse başarılı olmayacak, ben böyle bir evladı ne yapayım? Şimdi bu derece kadının değersiz olduğu bir toplum. Bilirsiniz öldürüyorlardı da kız çocuklarını.

“Ve izel mev’udetu suilet: öldürülmüş kız çocuklarının niçin öldürüldüğü onlara sorulduğu zaman”(TEKVİR 8). Kuranı kerimde başka ayetler de var. Şimdi bu durumda olan bir arap toplumunda Peygamber(sav) kadın-erkek ayrımı yapmıyor. Muzaffer bir komutan olarak girdiği Mekke’de hanımlardan beyat alıyor. Yani onları çok önemsediğini göstermiş oluyor. Erkeklerle aynı seviyeye getiriyor. Bağlılık yemini. Ve serbestler, ister bağlılıklarını bildirirler ister bildirmezler zoraki bir bağlılık yok. Mekke’de SafaTepesinde, hani hacca gidenler bilir Safa ile Merve arasında say yapılıyor. Safa tepesinde Mekke’nin sosyetesi olan, yani önde gelen ailelerin hanımları Peygamber(sav)’in yanına gelmiş. Diğer hanımlardan da Hz.Ömer Peygamberimiz adına beyat almış. Çünkü tabi çok, hepsiyle de teker teker sözleşemez. Orada söylenenler bunlar; “ey peygamber”. Tabi onlar da inanmış artık mümin olmuşlar. “Mümin kadınlar sana beyat için gelirlerse  onun şartları şu;

1- “En la yuşrikne billahi şey’a: Allah’a hiç bir şeyi oryak koşmayacaklar”.

2-“Ve la yesrikna: hırsızlık yapmayacaklar”.

3-“Ve la yeznine: zina yapmıyacaklar”

Peygamber(sav) Safa tepesinde zina yapmayacaksınız, hırsızlık yapmayacaksınız dediği zaman Ebu Sufyan’ın karısı diyor ki Hint. Hz Hamza’nın şehid edilmesi olayından hatırlarsınız. O Hint’i orada cezalandırmıyor. Peygamber(sav) diyor ki; hırsızlık yapmayacaksınız Hint diyor ki; Ya Muhammed, Ebu Sufyan cimrinin tekidir. Ben şimdi ev masraflarından onun cebinden haberi olmadan para alıyorum bu hırsızlık sayılırmı diyor. İhtiyacından fazlasını alma bir şey olmaz diyor Peygamber(sav). Ondan sonra; “zina etmeyeceksiniz” şartını söyleyince gene Hint söze karışıyor; o ne söz diyor. Hiç hür kadın zina eder mi? Hiç öyle şey olurmu diyor. Şimdi düşünebiliyormusunuz, bize okullarda,camilerde, çeşitli konuşmalarda Mekke toplumu anlatılırken akla gelmedik ne kadar pislik varsa onların üzerine atarlar. Ondan sonra….. (15:30 ile 16:01 arası video sesi bozuk).  …. Burada esas olan insanların inançlarındaki bozukluğu düzetmektir. Yoksa işin fıkıh tarafına bakarsanık ki ben özellikle öğrencilerime bunu okuturum  fakültede. Fıkıh ile ilgili bir çok konuda ancak bir kaç düzenleme yapılmıştır, o kadar. Yani çok köklü dğişikliklere gerek görülmemiş. Köklü değişiklik inançta. İslamın insan ilişkilerine getirdiği bir durum da var, onu yetiştiriyor geliştiriyor. Tabi burada olduğu gibi  çok değersiz olan bir kadının bir devlet başkanıyla bizzat yüzyüze gelerek ona bağlılığını bildirecek konuma getiriyor. Yani demek istediği çok önemlisin demiş oluyor. Senin bağlılığını bildirmen çok önemli demiş oluyor. Şimdi bugün bizim kadının seçme seçilme hakkı diye söylediğimiz şeyden daha ileri bir seviye. O seçime giden hiç kimsenin görmediği yerde zarfın içerisine koyduğu o seçmen pusulasını getiriyor sandığın içerisine atıyor. Onun bütün ilişkisi orada bitiyor. Ama burada öyle değil. Bak bizzat devlet başkanının karşısına çıkıyor onunla konuşuyor. Onunla adeta pazarlık yapıyor.

“Vela yaktulne avladehunne: evlatlarını da öldürmemek üzere. İşte düşük yapmak, çocuk aldırmak falan o zaman da var tabi. Usuller bugünkü gibi gelişmiş olmaz ama var.

“Ve la ye’tine bi buhtanin yefterinehu beyne eydihinne ve erculihinne: elleriyle ayakları arasında olan bir iftirayla iftirada bulunmamaları”. Yani mesela başkasından kazandıkları çocuğu kendi kocasının çocuğu gibi göstermemleri. Yada birisine iftira etmemeleri. Çeşitli işte kovuculuk, yalan, söz taşıma gibi işlerde bulunmamaları.

“Ve la ya’sineke fi ma’ruf: hiç bir marufda sana isyan etmemeleri”. Şimdi burada, bak Mehmet Hoca nebi ile resul kelimelerinin farkını ortaya çıkarman ne güzel oldu. Eğer burada resul olsaydı “Ve la ya’sineke  fi ma’ruf” kelimesi kullanılırmıydı? “Men yutiır resule fe kad ataallah” der keser atar. “Elçiye itaat eden Allah’a itaat etmiş olur”(NİSA 80). Çünkü elçi kendiliğinden konuşmaz. Elçi Allah’tan aldığı sözü insanlara ulaştırır. O kadar. Dolayısıyla o söz elçinin sözü dğildir Allah’ın sözüdür. Sen bizzat Allah ile konuşamıyorsun Allah’ın sözünü o getiriyor sana. Onun için o elçiye itaat Allah’a itaattir. Elçiye zeval olmaz derler türkçemizde. Fakat nebi olunca yani insan olan Muhammed(sav) olunca bu kendi insani ilişkilerinde yanlışlar yapabilir. Elçilik görevi konusunda hiç bir yanlışlık olmaz. Ama insan olarak, nebi olarak bir takım hatalar yanlışlar yapabilir. İşte burada da diyor ki; marufda sana isyan etmemek üzere. Maruf aklın, bilginin, geleneğin doğru geleneğin ve kuranın gereği olan şeylerdir. Yani objektif kurallar. Doğru davranışlar. Doğru davranış yaptığın zaman sana isyan etmeyecek. Yanlış yaparsan karşına çıkacak demektir bu. Değil mi? Tekrar ediyorum. Resul olsa kayıtsız şartsız itaat. Çünkü resul vasfıyla olduğu zaman, elçi vasfıyla. Çünkü orada elçilik vasfıyla konuştuğu zaman tamamen Allah’ın sözleridir, orada hiç bir itiraz söz konusu olamaz. Zaten o olduğu gibi maruftır. Ama bir insan olarak, devlet başkanı olarak bir takım hatalar yapabilir. O zaman doğru davranışlarında karşı çıkmayacak, yanlış yaparsa o zaman karşı çıkabilir. Dolayısıyla bizde hulefa-i raşidin dönemini bir kenara bırakırsak ondan sonra devlet başkanlığı sistemini çok ciddi bir biçimde eleştirmemiz gerekir. Denetim mekanizmasının kuranı kerimde istendiği şekilde yapılmadığı gözlemleniyor. Öyle bir hukuki mekanizma olmalı ki insanlar devlet başkanlarını marufa aykırı davranışlardan dolayı hırpalayabilecek bir pozisyonda olmalılar. Bu kuranı kerimin emri. Ama biz tarihte görüyoruz ki bırakın onu, eğer tarihte yazılanlar doğruysa tabi, adamın tavırlarından hoşlanmadığı zaman kellesini alabilen devlet başkanları olmuş. Bu sistemi kurmak bizlerin vazifesidir. O da imtihanın bir parçasıdır. Kuranı kerime bakarsanız kuranda hiç bir devlet sistemini görmezsiniz. Şimdi bir çokları çıkıyor diyor ki; kuran aslında demokrasiyi emreder. Ben şimdi onlara diyorum ki siz bu kelimeleri gidinde Suudi Arabistan’da konuşun bakayım. Orada da dersiniz ki aslnda kuran kraliyeti emreder dersiniz orada. Ama öyle bir şey konuşun ki her yerde konuşasınız. Böyle birilerine yaranmak için konuşmanın bir anlamı yok. Kuran ne demokrasiyi emreder ne krallık sistemini emreder ne oligarşiyi ne de bir başkasını. Ha kuranın asla ve kat’a kabul etmeyeceği tek bir sistem vardır o da teokrasidir. Teokrasiyi hiç bir şekilde kuran kabul etmez. Ama şimdi çıkarlar müslümanları teokratik idare taleplisi olarak suçlarlar. Teokrasi nedir? Teokrasi: Allah adına insanların yönetildiği bir sistemdir. İyilik yaptığınız zaman diyeceksiniz ki bu Allah’ın insanlara lutfudur, kötülük yaptığınız zaman da “ne yapayım kardeşim iyi olsaydınız öyle olurdu, siz demek ki buna layıksınız Allah beni sizin başınıza musallat etmiş. Benim elimde ne var!”. Teokrasi bu. Peki islam tarihinde teokratik idare olmamış mı? Olmuş! Bu idareyi meşrulaştırmak için de kuranı kerimdeki meşiyet ile irade kelimeleri arasındaki anlam farkı ortadan kaldırılmıştır. Şimdi ne demek istediğimi biraz açayım. Meşiyet kelimesi bir şeyi isteyip var etmektir. Hani “ve lev şaallahu le amene fil ardı kulluhum cemia: eğer Allah’ın meşiyeti olsaydı yeryüzünde bulunanların tamamı inanırdı mümin olurdu”(YUNUS 99). Bu ne demek? Yani Allah diyor ki mümin ol, o imanı kişinin kalbinde yaratıyor. Yani kişinin bir etkisi yok burada.

Yunus 99, 221. sayfa. İşte burada diyor ki;

“Ve şa’e rabbuke le amene fil ardı kulluhum cemia: eğer senin rabbin isteseydi yani rabbinin meşiyeti olsaydı yeryüzünde bulunanların tamamı inanırdı”. Yani Allah zorlasaydı demektir bu. Yani sizin iradenize bağlı kalmaksızın kalbinizde Allah iman yaratacak olsaydı mümin olurdunuz. Böyle bir şey olmaz diyor.

“E fe ente tukrihun nase hatta yekunu mu’minin: insanların mümin olması için onları sen mi zorlayacaksın?”.

“Velev yeş’a allah: bazı insanlar var ki kafirliği öylesine özümsemişler ki onlara melekleri indirsek, ölüler kalkıp konuşsa, herşeyi önlerine delil olarak döksek inanacak değiller. Ancak Allah’ın meşieti başka”. Yani Allah onları zorla imana sokacak olursa başka. Allah da kimseyi zorla imana getirmez. Ama Allah’ın bir de iradesi vardır. Herkesin mümin olmasını ister. İrade bir şeyi istemektir sadece. Meşiyet de isteyip yerine getirmektir. Yapmaktır.

“İnnema emruhu iza arade şey’en en yekule lehu kun fe yekun: bir şey istediği zaman ol der”(YASİN 82). O ol demezse meydana gelmez. Sadece istemesiyle meydana gelmez. İrade ile olmaz. Ama meşiyet ol ile iradenin birleşmiş şeklidir.

Şimdi mesela yine hepinizin bildiği bir ayete gelelim. Bakın yani en kolay tarafından hep o ayete vurgu yapıyoruz. Sizin için de iyi olur. Bir yerlerde açıp okumanız kolaylaşıyor, o bakımdan. 14. Surenin 4. Ayetini açın. 256. Sayfa.

“Ve ma erselna min rasulin illa bi lisani kavmihi: gönderdiğimiz her peygamberi mutlaka kendi kavminin diliyle göndeririz ki”

“Lubeyyine lehum: onlara açık açık herşeyi anlatsın”.

“Fe yudilullahu men yeşau: ondan sonra Allah meşiyeti olanı saptırır”. Yani sapıklıkta kalmak isteyip de o konuda davranışta bulunanı saptırır.

“Ve yehdi men yeşa: yola gelmek isteyip de çaba göstereni de yola getirir”.

Yani şimdi bu meşiyet; Allah kendi meşietiyle insanı saptırmaz. Ama insanın meşieti varsa o zaman Allah’ın da meşieti olur. Yani insan yola gelmek için bir çaba gösterirse Allah da onu yola getirir. İnsan yola gelmek istemiyor, batılda saplanıp kalmak istiyorsa meşiyetini o yönde kullanıyorsa Allah da onu orada bırakır. Yani Allah kimseyi zorla yola getirmez. O zaman imtihanın bir anlamı olmaz. Ben yola gelmek istiyorum diyeni yola getirir deyip de gereken çabayı göstereni. Sadce lafla da olmaz. Ah keşke biz de müslüman olsak ne güzel falan..öyle yok. Öyle ah keşkesi yok. İstiyorsan gel ol kardeşim. Gelirsin namazına başlarsın, tevbeni edersin, zekatını verirsin Allah da seni yola getirir. Çaba göstermeden hiç bir şey yok.

Şimdi bu böyle iken, irade ile meşiyet kelimeleri arasındaki farkı kaldırmışlar. Taa o zamanda yani, en başta. İrade ile meşiyet arasında Ehli Sünnet’e göre hiç bir fark yoktur diyorlar. Bir de adına Ehli Sünnet diyerek herkesin ağızını kapatıyorlar. Ehli Sünnet değilmisin gibi milleti suçlama şeyiyle ortaya çıkıyor. İrade ile meşiyet arasında bir fark yok. Öyle olunca bakın bu ayete nasıl mana vermişler;

“Biz her gönderdiğimiz peygamberi ancak bulunduğu kavmin diliyle gönderdik ki onlara iyice açıklasın. Sonra da Allah dilediğini sapıklıkta bırakır”. Dileyeni değil. Sonra da Allah dilediğini sapıklıkta bırakır dedim mi adamın fonksyonu yok. Böyle dersen teokratik idareye kapı aralarsın. Yani zamanında yapılmış olan çok büyük hatalar var. O büyük hataları mutlaka düzeltmek zorundayız. Şimdi yanımda Enes Hoca var. Enes Hoca Doğu Türkistan’ın şu anda en meşhur hocalarından bir tanesi. Şuanda belki en meşhuru. Buradaki bizim arkadaşlar da öyle. Günde 3000 kişi kadar değil mi? O kadar oldu mu, 3000 oluyor mu? Evet. Günde 3000 kişi o arkadaşlarımıza internet vasıtasıyla sorular soruyorlar, cevaplar alıyorlar. Ve ayda 30 GB’ın üzerinde bilgi alınıyor bizim o sitemizden. Bu arkadaşlarımızın idare ettiği siteden. Şimdi bana bir şey anlatmıştı kendisi. Diğerleri de anlatmıştı. Dört arkadaş çalışıyor orada. Doğu Türkistan’da hataları tespit etmişler. Şimdi benim size anlattığım yanlışları tespit etmişler. Ya ne yapalım? Kurana yönelelim demişler. Demişler ama problemlerini kurandan çözecek kadar bir çalışma yapılamamış. Ondan sonra ne oldu? Tekrar eskiye dönmüşler. Çünkü bu bir slogan olarak olmaz ki. Çok güzel, dağın tepesine çıkarsınız. Çıkarsınız, bir şekilde çıkarsınız. Orada kalmak çıkmak kadar kolay olur mu? Şimdi, burada bu tenkitleri yapıyoruz da bir de doğrusunu göstermek lazım değil mi? Allah’a çok şükür biz burada doğruları da gösterme fırsatı bulduk. Çok şükürler olsun. Hemen her konuda nasıl davranılması gerektiğini de gösterebiliyoruz. Herhalde en büyük sıkıntıları atlattık değil mi? Yani en zor konuları C.Hakkın yardımıyla hallettik bugüne kadar. İnşallah bundan sonra da. Tabi bu şeye benziyor. Bir yere yol yapmak gerekirken oradaki kayalıkları delmeyi, viyadükleri yapmaya benziyor ama onun üzerindeki ince işi var. O daha çon vakit alır. Biz henüz ince işini yapmaya fırsat bulamadık. Ama inşallah bunu hep beraber yapacağız. Sadece burada yani 8-10 kişilik ekibin başarabileceği bir iş değil. Burasa yüzlerce insanın çalışması lazım. Yani hepiniz buna ne ölçüde destek verebilirim diye kendinizi sonuna kadar zorlamak zorundasınız. Bunu kafanıza iyice yerleştirin. Nasıl olsa yürüyor. Ben görüyorum, buraya geliyor arkadaşlarımız nasıl olsa yürüyor. Bunun sıkıntısını kim çekiyor hiç kimsenin umurunda değil. Bu olmaz. Herkes ben ne kadar destek verebilirim diye düşünmek zorundadır. Yoksa bu ağır yük başka şekilde yürütülmez. Çok ciddi manada ağır bir yük.

Tekrar başa geliyorum.

Şimdi irade ile meşiyet arasındaki farkı kaldırınca bu ayete şu manayı vermişler. Elinizdeki meallere bakın. Yani bizim en büyük kolaylığımız şu; ıspatlamamız çok kolay. İşte buyur kardeşim bak. Hangi meale bakıyorsan bak. Arapça biliyorsan bildiğin bütün tefsirlere bak. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Şimdi elinizdeki meallerden okuyun. Bak ne yazıyor. Defalarca bu ayeti okumuştuk.

“Biz her gönderdiğimiz peygamberi ancak bulunduğu kavmin diliyle gönderdik ki onlara iyice açıklasın”.

Peygamberimiz Mekke toplumuna, arap toplumuna geldiği için dili neydi? Arapça. Yoksa arapçanın kutsallığından falan değil. Türk toplumuna gelseydi türkçe olurdu. Avrupa’da bir topluma gitseydi hsngi topluma gittiyse onun diliyle olurdu. Neden o dil?

“Yubeyyine lehum: onlara herşeyi açıkça anlatsın diye”.

Ondan sonra ne diyor? Bak,iyice açıklasın. Sonra. Oradan takip edinğ mealden takip edin.

“Sonra da Allah dilediğini sapıklık içinde bırakır”.

Peki hadi bakalım Allah dilediğini sapıklık içinde bırakır, dilediğini de yola getirir. Hidayete erdirir. Peki peygamberin gelmesinin bir anlamı kaldı mı? Var mı bir anlamı? Yani gelmeseydi de olurdu! Yani madem Allah dilediğini sapıklıkta bırakıyor dilediğini yola getiriyor, insanların hiç bir iradesi yok. İşte meşiet ve irade kelimelerinin arasında bir fark yoktur dedikten sonra iş bu noktalara gelmiş. O zaman da bu ayetleri okuduğunuz zaman anlayamıyorsunuz. Halbuki yanlış bu. Sonra Allah dileyeni sapıklıkta, yani dileme de basit bir dileme değil, istiyor ona göre de davranış yapıyor. Yada yola gelmek istiyor bir çaba gösteriyor. Öyle sadece oturmuş bende işte müslpman olmak istiyorum. Öyle laf yok! İstiyorsan gereğini yaparsın. O kadar. O zaman da Allah seni yola getirir. İşte irade ve meşiet kelimeleri aynı manayadır diyorlar. Aynı manayadır demek be demek biliyormusunuz? Hani şöyle bir adamın şah damarını jilet ile kesmek gibi bir şeydir. Dışarıdan baktığınız zaman pek de bir şey gözükmüyor. Yani sanki sapasağlam bir şey yapılmamış. Bu adama ne oldu? Ne güzel pehlivanlar gib yürüyordu, AllahAllah falan. İşte müslümanlara ne oldu deniyor. Ne olacak kardeşim şah damarı koparılmış. Gayet basit bir şey. İrade ve meşiet kelimeleri aynı manayadır dedim mi bitiyor işte. Çünkü insanların bütün şeyini ortadan kaldırıyorsunuz. Aktivite, yani uğraşmama ne luzum var diyor adam. Ondan sonra da idareciler tabi kendi yaptıkları suçları rahatlıkla C.Hakka yükleyebiliyorlar. Ne yapalım Allah böyle istemiş. Tabi yanlış idareciler. Hepsi öyle yapmış değil elbette. Ama bizde bir kötü husus var, birisi eskiden yapmışsa babam öyle yapmış oğlu da öyle devam ettiriyor. Ya baban hata ettiyse? Ya baban hata ettiyse ne olacak? Ona bakılmıyor. Yok canım o adamları biliyormusunuz nasıl insanlardı falan filan. İyiyse Allah onun karşılığını elbet verecektir. Kötüyse de cezasını verecektir. Onun ne mükafatını ben vereceğim ne de cezasını. Allah’ın huzurunda ben kendi hesabımı vereceğim. Elimde Allah’ın kitabı var. Ya onlar yanıldıysa. Yanılmış tevbe de etmiş olabilirler.

İşte şimdi, her defadında ortaya koyuyoruz ki bir çok konu kaybedilmiştir. Şimdi kadınlar gününde söyleniyor, falanca gününde seçme hakkı verildi falanca zamanda seçilme hakkı verildi deniyor. Geçende  bir toplantıdaydık. Ben diyorum ki kuranı kerim bütün problemlerimizi çözer. Bir başka ilahiyatçı diyor ki yok kardeşim öyle şey mi olur. İşte diyor gök kubbenin altında söylenmemiş söz yoktur. Öyle sloganlar. Tamam kardeşim işte ben de Allah’ın kelamından bahsediyorum. Yani söylenmiş söylenmemiş. Söylenmiş sözden bahsediyorum. Bunu ben çözüyorum desem bu sözü söyle. Ben çözerim desem tamam. Ben kuranı kerim çözer diyorum. Değil mi? Tabi bu da Allah’ın sözü. Ondan sonra yok dedi işte bizim ulemamız bütün çalışmaları yapmış bitirmiş falan. Şia’nın bilmem hangi kolu hangi asırda batıdan şu kadar zaman önce kadınların devlet başkanı olacağını söylemiş miş. Dedim ben hiç bir yere gitmem, ne falanca ne filanca kuranı kerimin Neml suresi var. Orada Belkıs’ın devlet başkanlığı methedilerek anlatılıyor. Ve çok detaylı bilgiler veriliyor. Allah’ın kitabı dururken falanca adam, doğrumu söylemiş yanlış mı söylemiş ben ne bileyim. Değil mi? Allah’ın kitabı var. Allah’ın kitabını yeniden keşfetmemiz lazım. Arada sırada hatırlatıyorum, tekrar hatırlatmam lazım. Bu Allah’ın kitabını önce hocaların keşfetmesi lazım. Kuranı kerimi ezberlemek demek kurandan haberdar olmak demek değildir. Kurandan haberdar olabilmek için problemi kuranı kerime göre çözmek gerekir. Mesela şimdi bizim bazı arkadaşlarımız da 1994’den beri her pazar toplaşırdık bizim vakıfta,şimdi artık olmuyor. Arkadaşlar bazı görevlere getirildiler. Bazı zamanlarda oluyor. Ekonomik problemleri sırf kuranı kerime göre çözerdik. Hala da oluyor. Ama şimdi zamanı belli değil. Ne zaman olduğu belli değil. Bugün şöyle bir problem var, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı işsizlik problemi var. Nasıl çözülür? Hadi ilgili ayetlere bakalım. İhracatı nasıl arttırılabilir, ithalat nasıl şeyyapılabilir, işte şu ne olur, bu ne olur? İlgili ayetleri bulalım. Ve hiç bir gün problemi çözmeden kalktığımızı da hatırlamıyorum. Şimdi biz bunu ezbere konuşmuyoruz ki. Ha bu konularla ilgili yazdıklarımızı malesef çok özet olarak internet sitemizde var. Diğerlerini koyacak kadar vaktimiz olmuyor ki. Bütün zamanımız şey yapıyor. Bir yerlerde konuşurken bana diyorlar ki çok özet konuşuyorsun. Ya kardeşim o kadar çok malzeme var ki bir an önce piyasaya sunulsun istiyoruz ama karşı taraf da haklı. Bunları malesef şey yapamıyoruz tabi. Onların, o yapılan çalışmaların belki %5’ini bile yazıya dökmüş değiliz. Ama şunu biz çok net olarak görüyoruz ki hangi problem olursa olsun kuranı kerime göre çözülür. Hemen çözemeyebilirsin. Çözebilmek için problemi çok iyi bilmen lazım bir kere. Mesela iktisadı çok iyi bilen arkadaşlarımız geliyor. Benim onlar gibi bilmem mümkün değil. Problemi çok güzel bir şekilde ortaya koyuyor, bütün detaylarıyla ortaya koyuyor. İlgili ayetleri buluyorsunuz diyor ki bu ayetin manasında bir yanlışlık var galiba. Bakıyorsun hakikatwn yanlışlık var. Adam konunn uzmanı ya hemen farkediyor. Bakıyoruz hakikaten bir yanlışlık yapılmış mealde. Sen de öğreniyorsun o arada. Bir kere çok iyi uzman. Problemi çok iyi ortaya koymak lazım. İyi çalışmak lazım. O zaman her konuda kuranı kerimden çare bulmak mümkün.

Bunu her zaman söylüyorum, o etrafınızda bir çok cemaatler var, tarikatlar var,ne bileyim hocalar var. Onlara söyleyin o derslerini yaparken her derste bir yada iki ayetin mealini, ayeti de anlamaya çalışsınlar. Bir veya iki tane. O bir müddet sonra onun verdiği zevkle onların şekli değişir. Bir kısmı çizdim oynamıyorum der çeker gider, bir kısmı da iyice anlar kuranı kerimi ve doğruya yönelir. Cami imamlar, Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda onlara görev vermiş ama bir çok yerde yapılmadığını görüyoruz. Cemaatin teşviki çok önemlidir bu hususta. Namazdan sonra bir ayet, iki ayet, üç ayet, beş ayet, anlamaya çalışsınlar. Yani çok olması gerekmez. Bir ayet anlasınlar yeter. Öyle damlaya damlaya göl olur. Kuranı kerimin önemini insanlar kavradıktan sonra gerisi de gelir. Neyse şimdi birazcık ara veriyoruz. Aradan sonra tekrar devam edeceğiz.

2.BÖLÜM

Dersimizin ikinci bölümüne başlıyoruz.

Bismillahirrahmanirrahim.

İrade ve meşiyet ile ilgili ilk okuduğumuz ayeti kerimeyi bir daha,okuyalm. Onun devamı ayeti aradığım oymuş farkına varamamışım. Birinci ayeti okumuştum ikincisini okumamışız. 221. Sayfada Yunus suresinde. 99. Ayet. Onu okumuştuk ama bir daha okuyalım. Okumadan önce şunu tekrarlayayım. Şimdi önce şunu anlatayım tekrar. Az önce anlattım ama. Çünkü önemli bir konu. Bir de çoğunuz arapça bilmiyorsunuz aklınızda kalmaması normaldir. Meşiyet demek bir şeyi isteyip yapmak demektir. Meziyet başka. Benzerlere bakma sen bu meşiet bu. Meşiyet bir şeyi isteyip yapmak. Allah’ın isteyip de yapamayacağı şey var mı? (50:26-50:40 arası video sesi bozuk). Bizim bir şeyi istediğimiz zaman o istediğimizi yapabilmemiz için gücümüz olması lazım değil mi? Ayağa kalkmak istiyorum mesela. Zorluyorum kalkamıyorum. Ayaklarım tutmuyor. (50:53-51:28 e kadar video sesi bozuk).O zaman Allah’ın bir konuda meşiyeti olursa o iş olur. Yani hiç bir şeye ihtiycı yok. Ama bizim bir konuda meşiyetimiz oluşması için ne gerkir? Allah’ın da meşiyeti gerekir.(51:52-52:25’e kadar video sesi bozuk). Meşiyet bir şeyi isteyip de var etmek. Ama AllahTeala mesela biz yola gelmek istersek bizi yola getireceğini söz veriyor. “yehdi ileyhi men enab” diyor; yola gelmek istiyen birisi varsa Allah onu yola getirir”(RAD 27,ENAM 149). Sen gelmek iste, bir gayret göster Allah o konuda sana söz veriyor, yola getirir. İşte “ve ma teşaune” arkadaşımızın hatırlattığı ayeti kerime. Mesela onu da bir açın da meallerden okuyun bakayım ne anlayacaksınız. İşi o kadar uzatmayacaktım ama uzatmış olalım. Hakikaten bu çok zor bir konu. 581. Sayfayı lütfen açın. 30. Ayet. Bendeki mealde ki çoğunuzda bu meal var.

“Allah dilemeyince dilemezsiniz”.

Aslında dileyemezsiniz diye mana vermek lazım. Buradaki mana biraz düşük bir mana. Ne yazıyor sizinkinde, aynısı mı? Aynı meal mi? Farklı meal var mı? Ne yazıyor. ”

Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz”.

Ne demektir bu? Bakın dikkat edin meşiyet yok. Halbuki ayetin metninde meşiyet var. Bu ne demektir? Ayetin manası? Yani siz birşey yapmak istersiniz Allah da o gerekli şartları yaratmazsa olmaz demektir. Ama Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz dediniz mi bu irade manasınadır. İnşa değil meşiyet. Meşiyet. Allah’ın da isteyip yapması aynı şey. Meşiyet: bir şey isteyip yapmak. Allah için de aynı kulniçin de aynı. Ama Allah’ın farkı şu; Allah bir şeyi istedimi yapar. Onun o şeyi yapması için hiçbir şeye muhtaç değildir. Ama kul istediği bir şeyi yapabilmek için Allah’ın onayına muhtaçtır. İşte o meşiyet ile iradeyi karıştırmaktan kaynaklanıyor. Yani siz bir şey yapmak istediniz Allah da onu isteyecek ki siz yapasınız. Bana bir soru sormak istedin. Soru sormak için gerekli gücü, sestellerinin çalışması, kafanı bu tarafa çevirmen,havanın sesi iletimi, bütün bunları AllahTeala yaratmıyor mu? Allah o anda onu yaratmazsa senin yapacağın bir şey yok demektir. Dolayısıyla sen bir şey yapmak istediğin zaman Allah da onun olmasını istiyorsa olur. Ama irade nedir? İrade sadece istemektir. Mesela çok güçsüz bir adam bile kolunu kaldıramaz yanına gelen adama der ki; sana şimdi yumruk vurdummu yere uzanırsın der. Şimdi içinden vurmak ister. Ama vuramaz ki. AllahTeala irade ettiği şeyi yapamayacak güçte değildir haşa. Bir şeyi isteyip de ol dediği zaman onun olmaması mümkün değil. Ama ol demediği istekleri de vardır. Mesela “vallahu yuridu en yetubu aleykum: Allah sizin tevbenizi kabul etmek ister”(NİSA 27). Et ne mani var ki dersin ama burada irade kelimesi var. Ne demektir? Siz tevbe edin ki kabul etsin. Bu o demektir. Yoksa orada meşiet yok. Meşiyet odumu kesin artık, biter iş. Olay biter. Ama irade onun için AllahTeala’nın irade sıfatı ikiye ayrılmıştır. Birisi tekvini iradedir,birisi teşri iradedir. Tekvini irade ister ve ol der, oluverir. Ama teşri irade ister fakat ol demez. Herkesin mümin olmasını ister fakat insanları buna zorlamaz. Yani meşiyeti olmaz orada iradesi olur. Nisa suresi 26. Ayete bakın. 83.sayfa. Onu bir anlarsak gerisine gerek kalmaz. Bak; “yuridullahu”  burada irade bu meşiyet değil.

“Yuridullahu: Allah irade eder”. Neyi irade eder?

“Yubeyyine lekum: size bir şey açıklamayı irade eder”. Başka neyi irade eder?

“Ve yehdiyekum: sizi yönlendirmeyi,sizi yola getirmeyi irade eder”. Nereye?

“Sünenellezine min kablikum: sizden öncekilerin gittiği doğru yola sizi getirmeyi irade eder”. İrade var ama burada meşiyeti yok. Mesela Yunus suresindeki olduğu gibi. 221. Sayfa. Mesela orada Allah sizin yola gelmenizi irade eder dedi,irade eder dedi. Şimdi burada da verilen manayı okuyalım 99; ” Eğer rabbin dileseydi(yani irade etseydi) yeryüzünde kim varsa hepsi yola gelirdi”. Şimdi irade ile meşiyet arasındaki farkı ortadan kaldırırsanız bu iki ayet birbiriyle çelişmez mi? Öbür ayette yola gelmenizi irade eder. Orada verilen manaya bakalım. Benim kelimelerimle değil. Bak; “Allah sizlere bilmediklerinizi bildirmek ve sizden öncekilerin yollarını göstermek ve hayra erişinizi görerek günahınızı bağışlamak istiyor”. Hayra erişinizi görerek yani yola geldiğinizi görerek günahınızı bağışlamak istiyor”. E burada ne diyor; “Allah isteseydi kim varsa hepsi top yekün yola gelirdi. E orada istiyor burada isteseydi.(salondan bir şey söylendi duyulmuyor 1:00:20). İşte ben onu anlatmaya çalışıyorum. Kader meselesi sonradan ortaya çıkarılmış şeydir. Tabi ince bir mesele olduğu için anlatmakta zorlanıyorum. Ama zannedersem anlayan anlıyor. İşte Allah’ın meşiyeti hidayet konusunda yoktur. Yani hadi yola gel deyip de adamı yola getirmez C.Hakk. Ama kişi yola gelmek isterse Allah onu yola getirir. İstek insandan kaynaklanacak, onun için gerekli faaliyeti gösterecek ve Allah da yola getirecek. Dolayısıyla bu meşiyet ile irade arasındaki farkı ortadan kaldırdığınız zaman bakın ayetler de anlaşılmaz oluyor, dikkat ediyormusunuz? Dolayısıyla “yehdullahi men yeş’a” şeklinde geçen yerler ile kim meşiyet ederse yani kim yola gelme isteğini gösterir, gayret gösterirse Allah onu yola getirir. Ama buna Allah istediğini yola getirir diye bir mana vermişler ve işte herşey bitmiş. Buraya nereden geldik? Başlangıçta öyle temel makas değişimleri yapılmış ki ve bu bize Ehli Sünnet akidesi diye, işte Maturidiler böyle düşünür. Eşariler öyle düşünür. Şimdi bu kelimeyi duyarken bazılarınız hafiften böyle tüyleriniz dikenlenmeye başlamış olabilir. Ne yapalım? Yani doğruyu söyleyeceğiz. Kim ne derse desin. Şimdi bir insan kendisine ehli bidat dermi? Yani ben bidatçıyım der mi insan? Nadiren böyle, birkaç tane böyle tipler söyleyebilir. Ama normal insanlar ben bidatçıyım demez. Tabiki sünniyim diyecek tabiki doğru yoldayım diyecek. O önemli değil. Biz kendi kendimize gelin güvey oluruz da acaba Allah kabul ediyor mu? Asıl mesele o. Onun için buray şeyden geldik tekrar oraya dönelim. O ayetleri de okumayalım çok fazla vakit geçti. Yakında bir türlü çıkaramadığımız bir kitabımız var, hep yakında diyoruz olmuyor. Kitap yazmak çok zor. Bir de zorluk şuradan kaynaklanıyor; biz bir şeyi yazdığımız zaman eskilerin hatalarını da düzeltmeye çalışarak yazıyoruz. Öyle olunca sıkıntı bir iken bin oluyor. İşte şuraya bak, şuraya bak, sadece kuran ayetlerinden yaz, öyle bir şekilde yaz ki halk da anlasın. Sokaktaki adam da anlasın dedim mi büsbütün iş çıkmaza giriyor zorlaşıyor. Zaman çok harcamak gerekiyor. İnşallah yakında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar diye bir kitap çıkacak. Orada bu meşiyet ve irade konusu bir bölümde yazılı olacak, bunu inşallah görürsünüz.

Şimdi tekrar bakalım. Mumtahine suresinin 12 ve 13. ayetlerine.

“Ya eyyuhen nebiyyu: ey peygamber”.

“İzacaekel mu’mimatu yubayi’neke: mümin kadınlar sana geldikleri zaman”. Niçin geliyorlar?

“Sana beyat etmek için”. Yani bir devlet başkanına destek vereceklerini göstermek için geliyorlar. Kadınlar. Kadının seçme ve seçilme hakkı ne seçme seçilmeden çok daha ileri. Bunu zaten seçilmiş kabul ediyor Peygamber efendimiz. Yani öyle seçme seçilme hakkı yok. Bir insana önem vermek için seçilmesi mi gerekiyor? Onun insan olması yeter önem vermek için. Sen şimdi millet vekilini seçiyorsun Ankara’ya, bunlardan kaç tanesi başbakan ile görüşme imkanı buluyor? Ama bakın Peygamberimiz(sav) muzaffer bir komutan olarak mekkeye vardığı zaman hanımlardan birebir bağlılık, o da,kendi gönüllü olarak geliyorlar. Kimseye zorlama yok. Evet, onlar bağlılklarını bildirirken tabi Peygamber efendimizin de talepleri oluyor. Ayeti kerimeyle, objektif. Seçme seçilme hakkı ile kıyas kabul etmeyecek kadar ileri bir nokta burası. Sana geldikleri zaman ne diyecekler? Bir kere ben müminim diye gelmiş değil mi bu? Mümin kadın diyor. Müminim diye geldiysen şarrı var. Allah’a ortak koşmayacaksınız, birinci şart bu. İki: hırsızlık yapmayacaksınız. Az önce söylediğim gibi Hz.Hamza’nın şehid edilmesine sebep olan Hint bu beyat edenler arasında. Yok sen şuydun falan,düne ne bakıyorsun bugün neysen o, tamam. Mümin oldunya tamam. Hint diyor ki; ya Muhammed(sav) diyor Ebu Sufyan cimri bir adamdır diyor. Ben de ev masrafları için cebinden para çalıyorum. Bu hırsızlıkmıdır diyor. Peygamberimiz diyor ki; ihtiyacından fazla alma bir şey olmaz.

Sonra “Ve la yeznine: zina etmesinler”. Bunu söylediği zaman Peygamber Efendimiz yine Hint atılıyor. Epeyce kadın var onların arasında Hint. Üst sosyeteden bir hanım tabi. Ebu Süfyan’ın karısı. O ne biçim söz diyor. Şu hürriyete bakın. Daha yeni orayı fethetmiş olan bir kişinin karşısına çıkıyor o ne biçim söz diyor. Hiç hür kadın zina eder mi? Biz hür kadınlarız cariye değiliz ki zina edelim. O toplumda hür kadınlar zina etmiyorlar. Çok ayıp bir şey yani zina. Çok istisnayi durumlar olabiliyor. Ama cariyeler zaten toplumda horlanmış.Belki bir çeşit itibar arıyorlar o yollarla. Gerçi kuranı kerimin onlara getirdiği haklar ayrı. Ona girmeyelim. Onu öğrenmek isteyenler Muhammed suresiyle ilgili kastleri dinlerlerse oradan şey yaparlar. Muhammed suresinin baş tarafında.

“Vela yaktulne evladehunne: çocuklarını öldürmesinler”. Orada da hint yine atılıyor; biz doğurduk büyüttük sen de öldürdün diyor. Savaş da çocuğu mu ölfürüldü neydi? Öldürülmüştü galiba savaşta sırasında. Yani o savaşlardaki ölümleri söylüyor orada. O sırada Hz. Ömer katıla katıla gülüyor onun bu tavırlarına.

“Vela ye’tine bi buhtanin yefyerinehu beyne eydihinne erculuhinne: elleri ayakları arasında bir iftirayla da gelmesinler”. Başkasıyla ilişkiye girip kazandıkları çocuğu kendi kocalarının çocuğu gibi göstermesinler. Yada ona buna iftira atmasınlar.

“Vela yasi’neke fi ma’ruf: hiç bir marufta sana karşı gelmesinler bu kadınlar”. Maruf demek; aklın, geleneğin, kitabın istediği yani doğrular. Hiç bir doğru davranışta sana karşı gelmesinler. Bunun anlamı nedir? Yanlış yaparsan sana da karşı gelebilirler demektir. (1:09:20-1:09:35 arası salondan bir şey söylendi duyumuyor). Evet o ayeti de okuruz inşallah, şunu bir bitireyim. O önemli bir şey. Bakın Allah’ın peygamberine ne diyor Allah: sana doğru yaptığın konularda karşı çıkmayacaklar. Yanlış yaparsan kadının da erkeğin de karşı çıkma hakkı var. Yani şimdi sivil itaatsizlik..(1:09:59-1:10:13 arası video sesi bozuk) . Maruf dediğiniz zaman belli, objektif,açık,doğru güzel şeylerde sana karşı çıkmayacaklar. Aklın,mantığın, geleneğin gerektirdiği, işte kitap ve sünnete aykırı olmayan tavırlar. Yanlış oldu mu, sana karşı çıkarlar. Geldiler, bu şekilde sana bağlılıklarını bildirirlerse…. (1:10:45-1:11:04 arası video sesi bozuk)..Şimdi bizim toplulumumuzda elinin hamuruyla erkek işine karışma derler falan. Ama AllahTeala öyle demiyor. (1:11:11-1:11:19 arası video sesi bozuk).

“Vestagfirlehunnallah: onlar için Allah’tan bağışlanma dile”. Yani ya rabbi  sen bunların günahlarını bağışla de. Bakın Peygamberimiz kimsenin günahını bağışlayamaz. Kiliseye geliyorlar papaz insanların günahını bağışlıyor. Kendini Allah’ın yerine koyuyor. Allah’a dua et. Yani onlar için Allah’tan bağışlanma dile. Ya rabbi sen bunların günahlarını affet de.

“İnnallahe gafurur rahim: Allah gafur ve rahimdir”. Yani şurası kesin ki Allah çok bağışlar ve ikramı boldur.

Şimdi gelelim senin söylediğin “atiullahe ve atiul resulehu innehu minkum”, neredeydi Yahya o. Nisa’mıydı, Maide’miydi? 88. Sayfayı açıyoruz. Şimdi bu ayeti kerimeyi okuyalım. Sayfanmın sonundaki ayet.

“Ey iman edenler, Allah’a itaat edin, peygambere de itaat edin. Sizden olan ululemrede(yani yetkililerede). Sonra bir şeyde çekiştiniz mi hemen onu Allah’a ve resulüne arz edin. Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanan müminlerseniz”(NİSA 59).

Çekişme kiminle olur? Yöneticiyle! Yöneticiyle. Buradaki çekişme yöneticiyle. Bu ayette o. Ama tabi mealden onu anlamanız zor. Çünkü okurken anlamak çok zor. Şimdi o kafalarda olmadığı için meale de yansımıyor. Şu ayetin metninde okuyayım size. Özellikle mealden okudum. Bakayım nasıdır diye. Peki farklı mealler var mı? Şimdi;

“Ya eyyuhellezine amenu: müminler”. Tabi müminler dendiği zaman kadın erkek hepsi dahil. Ve tekrar ediyorum burada öyle seçilmişler falan filan yok.Toplumdaki yanlış davranışlardan her bir fert zarar göreceği için, ha mesela Osmanlı’da bu çok uygulanmıştır. Kamu aleyhine olan her türlü davranışta her vatandaş yetkili sayılır. Osmanlı bunu uygulamıştır sonuna kadar. O konuyu mahkemeye götürür, sonuna kadar takip eder ve bu hakka sahiptir. Onun için zaten, (1:15:03 de salondan bir şey söylendi, duyulmadı). Tabi tabi dava açma hakkı. Yani savcılık yoktur yargı hukukunda. Savcılık yoktur, Osmanlı derken ben Osmanlıyı incelediğim için söylüyorum. Doktora tezim o dur. Osmanlı yargı hukukudur. Gerçi o islam hukukunun eski Hanefi mezhebinin tam bir devamıdır. Ne bir yenilik var ne nir artı ne de eksi. Kamu aleyhine olan davranışların her birinden her vatandaş zarar göreceği için, her bir vatandaşın dava açma hakkı vardır. Savcı yok ama her vatandaş gerektiğinde savcı yetkisiyle donatılmıştır. Öyle olduğu için hiç kimse sana ne diyemiyor. Hiç kimse yanlış davranış yapamıyor ve son derece huzurlu bir toplum. Yani şimdi burada biz tenkit ediyoruz, tenkidimiz kuranı kerimle karşılaştırdığımız zaman ortaya çıkandır. Yoksa başka toplumlarla karşılaştırdığımız zaman değil. Kuranı kerimdeki o ideal sistemin kaldırılmış olmasından dolayı şikayetçi oluyoruz. Şimdi burada ne diyor Allah; müminler Allah’a itaat edin, elçisine itaat edin. Bak burada nebi yok. Resul var; elçisine itaat edin ve sizden olan yetkililere de.

“Fe in tenaza tum fi şey’in”. (1:16:45-1:16:55 arası video sesi bozuk). ….ama yetkililerin başında “atiur” yok,arapça bilenler dikkat etsin. “Atiullahe ve atiur resul” onlar “ve ulil emri minkum”atıf edatıyla. Çünkü o yetkililere itaat Allah ve Resulü’nün emrine uygun olması ile kayıtlıdır. Allah ve resulüyle biz çekişebilirmiyiz? Ona itaat etmek zorundayız. Şimdi devam ediyoruz. İyice ortaya çıksın. Kaydını, şartını şimdi gör sen.

“Fe in tenaza’tum fi şey’in: herhangi bir konuda nizaya girerseniz”. Kiminle? Yetkiliyle. Nizaya girebileceksiniz demektir, öyle bir ortam olması lazım. İşte bunun hukukunu yapmak müslümanlara aittir. Allah bunun prensibini koymuş. Az önce söyledim de biraz atladık. Kuranı kerimde yani islamın asla kabul edmeyeceği tek devlet sistemi teokrasidir. Onun dışındaki her türlü sistemi kabul edebilir. Önemli olan adil olunması, insanların hukukunun yerine getirilmesidir. Teokraside hukuk diye bir şey olmaz çünkü. Adam gelir seni döver Allah sni böyle takdir etmiştir der, ikram eder Allah takdir etmiştir der. Bişey yok. Hani adam hırsızlık yapmış yakalamışlar, getirmişler karakola. Niye çaldın demiş karakol komutanı? Komutan ben ne yapayım, bu benim kaderimmiş demiş. Benim elimden ne gelir. Ya kusura bakma ben de işte boş bulundum sordum demiş. İçeri girmiş kalın bir sopa almış gelmiş başlamış buna vurmaya. Ne yapıyorsun komutan! Ben ne yapayım benim elimden ne gelir bu da benim kaderimmiş demiş. Evet demek ki yöneticilerle sürtüşmeye girilebilecek. Öyle bir ortam oluşması lazım. Öyle bir durumda anlaşmazlığı neye göre çözecksiniz?

“Fe rudduhu ilallahi ver resul: Allah ve resulüne götürün olayı”. Yani kitap ve sünnete göre çözün, falan alimin görüşüne göre değil. Kitap ve sünnete göre. Öyleyse her şeyden önce islam aleminde vatandaş ve devlet arasındaki sürtüşmeleri sonuca bağlayacak özel mahkemelerin olması gerekir. Ve bu mahkemeler de sadece kitap ve sünnete göre hüküm verecek mahkemeler olmalı.

“İn kuntum tu’minune billahi vel yevmil ahiri”. Şimdi nasıl? Bizim sen kitapları aç oku, fıkıh kitaplarını bu ayeti şurada bitirirler; “fe in tenaza’tum” kısmı hiç yoktur. Hiç bir yerde göremezsin, ben göremedim. Görebilen varsa gelsin haber versin. Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan yetkililere de. Gerisi? Canm ben hafızmıyım! Bak güzel bir şey daha hatırlattın; “minkum” kısmı da yok. Sizden olan kelimesi de yok. Yetkililere. “Atiullahe ve atiur resul ve  ulil emri”. Bir çok yerde öyle ama bazılarında da “minkum” var. Ondan sonrası ya? Canım ben hafızmıyım? Hani demiş ya;”la takrabus salat” niye namaz kılmıyorsun diye sormuşlar birisine. Ya kardeşim görmedin mi kuranı kerimde Allah ne buyuruyor? Ne buyuruyor? “La takrabu salate” diyor. “Namaza yaklaşmayın diyor”. Allah böyle demişken ben nasıl yaklaşırım? İyi ama orada bir ifade daha var; “ve entüm sukara” var; sarhoşken. E canım ben hafızmıyım demiş, o kadarını nereden bileyim.

Şimdi burada bir soru soruldu. Peygamberimiz kadınlarla yüz yüze görüşmüşmüdür? Haremlik varmıydı o zamanlarda? Şimdi de varsa olması gerekmez mi?

Bu haremlik selamlık islamın emri değil. Bak şimdi hanımlar burada oturuyor. Siz burada oturuyorsunuz. Herhalde biz burada Allah’ın kitabını anlatırken yanlış yapmamaya çalışırız. (1:21:25-1:21:32 arası video sesi bozuk)..hatta bazı erkeklerin giyecek elbisesi olmadığı için yani iç çamaşırları falan olmadığı için Peygamberimiz derdi ki; hanımlar siz başınızı hemen kaldırmayın secdeden de erkekler kalksın ondan sonra siz kalkın. Şimdi dolayısıyla normalde haremlik selamlık diye bir şey yok ama haremlik selamlık iki tarafı da rahat ettirir. Bu tabii bir şeydir. Şimdi burada bakın hanımlar örtülü basılı. Siz sonderece rahatsınız. Onlar da rahat olmak ister. Mantoyla oturacak, biraz sonra havalar sıcaklanacak, başını açmak isteyecek, rahat,oturmak isteyecek. Bu da olmaz. İşin tabiatında var bu haremlik selamlık. Yoksa yani dinin emri olarak değil. Anlatabildim mi? Peygamber efendimiz tabi karşılıklı konuşuyor.

“Ey Muhammed onlar için bağışlanma dile. Allah gafur ve rahimdir”(MUMTAHİNE 12). Allah bağışlar ve merhamet eder.

“Ya eyyuhellezine amenu”. Son ayeti okuyoruz.”Müminler”

“La tetevellev kavmen gadıballahu aleyhim: Allah’ın gazap ettiği bir toplumu kendinize veli edinmeyin”. Yani başınıza geçirmeyin. Sizin hakkınızda karar verme yetkisi onlara vermeyin.

“Kad yeisu minel ahira: bunların ahiretten bir ümitleri yok”. Allah’ın gazap ettiği. İşte münafıklar da, ehli kitap olsun, diğer kafirler olsun. Bunların ahiretten bir ümitleri yoktur.

“Kema yeisel kuffaru min ashabil kubur: kafirlerin ölenlerden ümitlerini kestikleri gibi”(MUMTAHİNE 13). Yani ölenin, kafirlerin bir gurubu tabi hepsi değil. Bazıları ahireti de kabul eder. Mesela hıristiyanların içerisinde bir kere vaftiz oldun mu cennet garanti. Bunlara ahirete inanmıyor denmez. Ama ahireti hiç kabul etmeyen kafirler de var. O zama bu insanlar öldü mü bitti. Bütün ilişkileri kesildi. İşte bu kafirler ölenlerden ümitlerini kestikleri gibi ahiret kaygısı olmayan bu kafirleri başınıza geçirmeyin, o zaman size yapacaklaru kötülüğü de bırakmazlar. Başka ayetlerde geçmişti.

Şimdi çok az bir vaktimiz var. Bir görüşmenin kısa bir özetini size sunayım. Vaktimiz aslında bitmiş ama daha sonraki zamanlarda unuturum. Bu cumartesi günü bizim İstanbul Ünivetsitesinin davetlisi olarak gelen Avrupa Birliği’nin kültürler arası diyalog, üniversiteler arası ilişkiler,erasmus programı falan, bir takım programları var. O program çerçevesinde bizim fakülteye bir Alman profosör geldi bu hafta sonu, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü gitti. Kendisi luteryen. Hıristiyanlık uzmanı yani. Aynı zamanda da papazlık yapıyormuş. Ama iyi bir uzman gerçekten. Çünkü ben bir çoklarıyla karşılaştım ama bunu hepsinden daha dolu buldum. Onu Cumartesi günü vakfa çağırdık. Vakıfta üç saat kadar süren karşılıklı soru cevaptan oluşan bir sohbet yaptık. Onu inşallah montajı yapılırsa internetten yayınlayacağız. O sohbet sırasında canlı da yayınladık. Belki bir rastlayan olursa dinlet diye. Ama montajı yapıldıktan sonra inşallah yayınlayacağız. Burada asıl size söylemek istediğim kısım şu; şimdi o zat luteryen. Martin Luter duymuşsunuzdur. Yani protestan. …(1:26:23-1:28-24 arası video sesi bozuk)…fazla derindi galiba. Dedim ki yani sohbetin işte üç saatlik sohbetin sonunda. Dedim ki buraya kadar olandan tam net olarak şunu anladım. İncil bir tarafta, yani bugünkü haliyle incil. Bizim o kadar tenkit ettiğimiz falan, bu günkü haliyle. Bir tarafa kiliseler bir tarafa öyle mi dedim, bütün kilise? Evet öyle dedi. Şimdi, orada başka şeyler, şu ayeti okuyacaktım ama epeyce arkadaşlar var hepsi de uzman arkadaşlar hepsi bir şey soruyor orada. AllahTeala diyor ki;

“Kul ya ehlel kitab lestum ala şey’in hatta tukıytum tevrate vel incil: deki ey ehli kitap. Tevrat ile incili ikame etmezseniz, uygulamazsanız sizin hiç bir temeliniz olmaz”(MAİDE 68). 1:29:24-1:29:33 arası video sesi bozuk)… hakikaten insan her defasında, ben bunlarla çok karşılaştım aslında, ne kadar doğru yolda olduğumuzu net bir şekilde görüyoruz. Ve orada şöyle bir baktım elinizde üç beş kuruş para var diye kendinizi bir şey zannediyorsunuz. Hiç bir şey yok.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın