Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi

24 Mayıs 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

(Abdülaziz Bayındır) Bugün Kuran ı Kerim in 53 üncü suresine geldik. Necm Suresindeyiz, her surenin başında yaptığımız gibi kısaca Besmele nin anlamını verelim. Elimizdeki Meallerde Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla diye anlam veriliyor, Bazı yerlerde esirgeyen ve bağışlayan Allah ın adıyla, şeklinde anlam veriliyor. Biz de iyiliği sonsuz ikramı bol Allah ın adıyla diye anlam veriyoruz. Çünkü “Rahman” kelimesi de “Rahim” Kelimesi de aynı kökten gelen kelimelerdir. Merhamet kökünden gelen kelimelerdir. Merhamet Allah u Teâlâ için düşünüldüğü zaman onun ikramı olur. Çünkü siz acıdığınız bir kişiye elinizde imkân var ise iyilikte bulunursunuz. Allah ın elinde de bütün imkanları olduğu için Allah ın acıması iyilik ve ikramda bulunması demektir. Rahman kelimesinin anlamı: Çok kapsamlıdır ve insanlar için kullanılmaz, yani Rahman kelimesi yalnız Allah u Teala için kullanılır. Ama Rahim kelimesi insanlar için de kullanılabilir. Bu sebeple Rahman a “iyiliği sonsuz” diye anlam verdik. İyiliği sonsuz özelliği insanlarda yoktur. Siz ne kadar çok iyilik sahibi olursanız olun yapacağınız iyilik sınırlıdır, gücünüzle sınırlıdır, iyiliği sonsuz olan yalnız Allah u Teala dır; onun için Rahman kelimesine o anlamı verdik. Rahim kelimesine de “İkramı bol” anlamı verdik; bir insan için ikramı bol denebilir mi? Denir, tamam Rahim kelimesine öyle bir anlam vermek lazım ki insanlar için de uygun olsun, sonuç olarak; “İyiliği sonsuz ikramı bol Allah ın adı ile” şeklinde bir anlam vermiş olduk. Bize göre bu anlam tamı tamına oturmuştur,  onu tekrarladığım zaman da içime bir huzur ve rahatlık geliyor. Zihnim tamamen rahatlıyor besmelenin anlamını kavradığım kanaatine varıyorum. ,

İyiliği sonsuz ikramı bol Allah  ın adı ile;

Necm 53/01 “Yıldıza And olsun.”, Necm yıldız anlamına geliyor, Heva kelimesi; havalanmak anlamına da geliyor batmak manasına da geliyor. Elinizdeki meallerde farklı olabilir. Birisi doğduğu zaman diye mana veriyor olabilir. Birisi de battığı zaman. Doğduğu zaman diye veren var mı? Yükseldiği zaman yıldıza diye Ömer Nasuhi Bilmen mi? Tamam. Her ikisi de doğrudur. Bazı kelimeler böyle zıt anlamlı olabiliyor kullanıldığı yere göre anlamı değişiyor.

Necm 53/02 “Sizin arkadaşınız yoldan çıkmadı, aşırılığa da gitmedi” azıp sapıtmadı ne yoldan çıktı, ne de aşırılık yapıyor. Şımarıklık ta yapmıyor. Bu ayetlerin ilk defa indiği toplum Mekke toplumu çünkü bu sure Mekke de inmiş, sizin arkadaşınız dendiği zaman neyi anlar Mekkeliler? Muhammet SAV i anlarlar değil mi. Çünkü o zamana kadar onunla beraber oturuyorlar konuşuyorlar, kendisine değer veriyorlar çünkü güvenilir bir insan iyi bir dost. Bu güvenilir insan iyi dost bir gün kalkıp diyor ki “Ben Allah ın peygamberiyim.” Güzel de bu nereden çıktı? İyi dedik diye de bu kadar ileri gitmen gerekmez? Siz de olsanız şaşırırsınız değil mi? Artık çok ileri gidiyorsun dersin. Ya da dersiniz keçileri kaçırdı…

İşte Allah u Teala diyor ki  “Sizin arkadaşınız yoldan çıkmadı” yani keçileri kaçırmadı… “Aşırılığa da gitmedi şımarmadı da” insanlar güven duyuyorlar bu güveni kötüye kullanması da söz konusu değil.   Geliyor diyor ki ben Allah ın Elçisiyim diyor. Hani falanca kişinin elçisiyim dese kolay ama Allah ın elçisiyim dediğin zaman onu kabul edince bu defa onun ağzından çıkan sözlerin Allah ın elçilik gereği ona vermiş olduğu emirler olduğunu kabul edeceksiniz ve ona uyacaksınız. Basit bir olay değil.

Necm 53/3-4 “O kendi arzusundan konuşmaz. O nun konuştuğu kendisine yapılan bir Vahiy den ibaretttir” Kendi içerisine kendi kalbine bir bilgi doğuyor Allah tarafından o gelirse söylüyor bunu şimdi Mekke liler Muhammed SAV in hangi tür konuşmalarına şaşırmış olabilirler?

Allah’tandır dediği konuşmalarına şaşırmış olurlar. Yoksa o güne kadar yapageldiği konuşmalardan dolayı şaşkınlık duymazlar gayet normal değil mi? Dolayısıyla Peygamberimizin; bu Allah’tandır dediği yani ben Allah’ın elçisiyim Allah sizden şunu istiyor, şöyle emrediyor dediği kısımlardır insanları şaşırtan.

Yoksa onun dışındaki kısımlarda herhangi bir kimseyi rahatsız etmez. Zaten bir görevdir bu ona onun için Muhammet SAV Allah’ın elçisi. Elçi ne demek? Birinin sözünü diğerine ulaştıran kişi; Allah’ın sözünü insanlara ulaştırdığı için Allah’ın insanlara gönderdiği elçi. Allah sana bana elçi göndermiş. Şimdi siz değer vermediğiniz bir kişiye elçi gönderir misiniz? Mesela bir delikanlı bir kızı çok beğenir onunla evlenmek ister ve elçi gönderir onun ailesine değil mi? Değer verdiği için. Değer verilmeyen kişilere elçi gönderilmez. Allah bize elçi gönderdiğine göre, demek ki Allah insanlara çok değer veriyor. Çünkü Allah bana gönderiyor elçiyi hepimiz için aynı şey söz konusudur.   Önce bana çünkü onun emirlerini onun sözlerini Dünya da hiç kimse yerine getirmez ise ben getirmeliyim. Eğer Allah’ın elçisi ise Dolayısıyla kendi kafasından bir şeyler uydurmadığından da emin olmalıyım. Ondan dolayı da bir mucize isteniyor göster deniyor. Sen Allah’ın elçisi isen göster bakalım belgeni kardeşim… Allah ın seni elçi yaptığını ispatla; denir o da belgesini gösterir bu belge taklit edilemeyecek türden insanların yapamayacağı türden olduğu için adına mucize deniyor.

Bu peygambere yapılan Vahiy dir. Bu ayeti kerimeyi hani sık sık biz burada bir şeyden devamlı şikayet ediyoruz. Diyoruz ki bizim ulema ulemanın tamamı demeyelim ama elimizdeki kitaplarla ulaşanların birçoğu, çünkü çoğunun kitapları bize ulaşmış değil çoğu da belki kitapları kütüphanelerde kayboluyor, ayetleri bağlantılardan kopararak değerlendiriyorlar bağlantılarından kopardınız mı anlam bozuluyor Kimin cümlesini bağlantısından kopararak değerlendirirseniz başka tarafa çekmiş oluyorsunuz. “O Peygamber kendi arzusu ile konuşmaz. O nun ağzından çıkanlar sadece kendisine yapılan Vahiy dir.” Ayetini bağlantılarından kopararak; Peygamberin bütün sözleri Allah tan vahiy dir diyenler var. Peygamberden bize intikal eden sözler de ikiye ayrılıyor; birisi Allah’ın indirdiği kitap olmak üzere, Kuran ı Kerim diğeri de hadisler. Dolayısıyla o ikisi de vahiy dir, deniyor.

Mesela; şurada ben size iki tane örnek vereceğim, hatta üç tane vereceğim:

>Endülüs te yetişmiş Ali ibn i Hazm diye meşhur bir tane alim var. Bu zat Zahiri ulemasından zahiri mezhebi diye bir mezhep vardır; Hanifi,  Şafi, Maliki, Hambeli, Zahiri. Zahiri mezhebi de mesela Ömer Nasuhi Bilmen tarafından kendi kitabına konmuş, Islahat-ı Fıkhiye Kamusu nda sekiz ciltlik; Zahiri Mezhebi nin görüşlerine hep yer vermiştir. Bu Islahat ı Fıkhiye Kamusu; Osmanlıların son zamanlarında Mecelle nin değiştirilmesi ve geliştirilmesi için kurulmuş olan komisyonun çalışmasıdır. Bu komisyonda Ömer Nasuhi Bilmen de vardı o çalışmaları toparlamış ve çok güzel bir kitap haline getirmiştir.  O kitap kanun olmak üzere hazırlanmıştır Mecelle Tadil Komisyonu her sahada İslam hukukuna uygun kanunlar yapmak üzere devlet tarafından kurulmuştur, o sebeple o kitapta her şey her konu madde madde konulmuştur. O çalışmalar sırasında Zahiri mezhebi de hak mezhepler arasında kabul edilmiştir.

Zahiri Mezhebinin iddiası şu: Ben kitaba ve sünnete uyarım diyor. Kuran da ne var Hadis te ne varsa ben ona göre hareket ederim diyor. Bakın şöyle elinizde dolaştırın madde madde göreceksiniz her konu.

Hak mezhep dört tür bizim burada bilinenler dörttür. Sonra hak kelimesini de biz uydurmuşuz; Hak mı Batıl mı Onu Allah bilir. Bizim buralarda Mezhep diye bilinenler o bizim coğrafya da. Yoksa Mezhebin sayısı yüzlerce ya da yüzleri geçer. Ama Müslümanlar arasında genel kabul görmüş olanlar dört tanedir. Sunni Müslümanlar arasında tabii. Şia arasında başka mezhepler var mesela Caferi mezhebi var.

Şimdi Zahiri mezhebinin iddası diyor ki: Ben kıyas ı kabul etmem. Şurada Allah ın bir emri var ise varsa vardır yoksa yoktur ben kendi kafamdan bir kıyaslama ile onun kapsamını genişletmem diyor. Nas’ların zahirine uyarım üzerinde fazla çalışmam. Böyle dediğiniz zaman kendi kendinize diyorsunuz ki; ne kadar güzel. Mesela ben talebeliğim sırasında Zahiri Mezhebini çok seviyordum. Diyordum ki ne kadar iyi kitaptan sünnet ten bahsediyoryoruma da fazla gitmiyor çok iyi diye okuyordum. Sonra baktım bir şeyler yanlış gidiyor, sonra da usulüne baktım İbn i Hazm ın  El-İhkam fî Usuli‘l-Ahkam  diye bir metodolojisi (eseri) vardır. Araştırmada uyguladığı metodu anlatan bir kitabı vardır; burada şöyle bir ifadesi var oradan bir bölüm aldım size okuyacağım.  Diyor ki Az önce okuduğumuz ayeti yazıyor: Necm suresinin 3 ve 4 üncü ayetlerini yazıyor. “Açıkça ortaya çıkıyor ki Vahiy iki türlüdür. Birisi Peygamberimizin ve bütün Müslümanların uymak zorunda olduğu; peygamberimiz tarafından yazdırılmış” çünkü her inen ayeti yazdırıyordu peygamberimiz “ibareleri insanı aciz bırakan yani insanın kuramayacağı cümle yapısı halinde olan Kuran ı Kerim dir”  diyor. 

Vahiy in ikinci türü “Peygamberimizden rivayet edilmiş bir araya toplanmış fakat söz yapısı şekli insanların söyleyebileceği sözler.” İnsanlar bir araya gelse Kuran ı Kerim in bir benzerini yapamazlar ama Hadis in benzerini yapabilirler onu söylüyor burada. Namazda da okunmaz ama insanlar okurlar ağızdan ağza naklederler “Peygamber SAV den gelen haber dir ve Allah tarafından yapılan bir açıklamadır. Allah ın muradını bize bildirmektedir.” Murad ne demek? Maksat yani Allah bir ayet indirmiş bu ayetten maksadını Peygamberimiz bize bildiriyor. Şimdi siz Ayete mi uyarsınız maksada mı uyarsınız? Diyorsunuz ki bu ayetten Allah ın neyi kast ettiğini bize Peygamberimiz bildiriyor diyorsunuz. Hangisine uyarsınız ondan sonra? Burada diyor ki; hadis Allah u Teala nın indirdiği ayetten maksadının ne olduğunu bize açıklar, o zaman maksat derken hadis e uyarsınız değil mi?

İşte böyle söylüyor diyor ki: “Allah Kuran a itaati Farz kıldığı gibi hadis e itaati de farz kılmıştır Kuran ile Sünnet arasında fark yoktur diyor.” Bunu dediğiniz zaman ikisini aynı seviyeye getirmiş oluyorsunuz değil mi? Sünnet Kuran daki maksadı açıklar dediğiniz zaman ne oluyor? Sünnet bir adım öne çıkmış oluyor. O zaman çelişkili ifade de bu zat ın bütün çalışmaları öyle. Bütün çalışmaları öyle şimdi Yahya benim master öğrencim aynı zamanda Talak ile ilgili olarak İbn i Hazm ın görüşlerini getirdi bu haftaki derste öyle bir ödev vermiştim şimdi diyor ki; sen kanaatını burada da söyle:

(Yahya Şenol) “Ayetleri verdikten sonra birkaç tane hadis rivayeti getiriyor, hadisler böyle olduktan sonra durum böyledir.” Ayetle ilgili hükmü belirtiyor önce

(Abdülaziz Bayındır) Ayeti okuyor diyor ki “bir kimse karısını adetli iken boşaması ya da  kadın temizlenmiş kadın ile cinsel ilişkiye girmiş ise o ilişkiye girdiği temizlik döneminde boşaması haramdır ve geçersizdir” ayetten bunu çıkarıyor ondan sonra hadis e geçiyor hadis ile ilgili olarak ne diyor? Sünnettir diyor geçerlidir diyor. Birkaç tane hadis var bunun haram olduğunu bildiren böyle bir talak ın geçersiz olduğunu bildiren birkaç hadis var onları kenara bırakıyor bir tane hadisten yorum yaparak diyor ki bir insan karısını adetli iken bir talak ile boşarsa geçersizdir. İki talakla boşarsa geçersizdir üç talakla boşarsa geçerlidir diyor? Öylesine çelişkili fetvalar ortaya koyuyor ki az önce dediğiniz çelişki bütün fıkhına yansıyor.

Kendi mezhebine de çok güzel bir isim vermiş Zahiri mezhebi, “biz Nas’ların zahirine göre hareket ederiz”  diyor ama işin aslını kavramadığınız zaman sıkıntıya giriyorsunuz. Sonra çok ta güzel bir slogan birkaç tane ayet i kerime yi slogan olarak kullanıyor;  zaten ayetleri çok az kullanıyor fıkhında birkaç slogan ayet kullanıyor mesela bir yerde işin içinden çıkamıyor çünkü konuları esas Kuran ı Kerim açıklar; hadis in açıkladığı konular azdır. Bir yer açıklamasız kalınca hemen bir ayete yapışıyor diyor ki;

Meryem 19/64“…Allah unutmuş değildir.” O zaman burayı geçin diyor. Kardeşim Allah unutmuş değil şüphesiz ama Allah Kuran da bunu açıklamış niye o ayetleri koymuyorsun buraya? Başka hangi ayeti alıyor? İşte az önce söylediğim gibi bir sürü çelişkiler ortaya çıkıyor ayetten hareket etmediği için. O çelişkilerden kurtulmak için hemen bir ayet getiriyor diyor ki :

“…Allah a soru soramazsınız” kardeşim diyor bu böyledir. Yahu Allah bunu böyle demedi hadisi ayet ışığında değerlendir böyle hiçbir çelişki ortaya çıkmaz. Hadisi ayetin önüne geçiriyorsun problemi çözemiyorsun ondan sonra da diyorsun ki Allah sorumlu olmaz insanlar sorumlu olur.. Böyle bir iki slogan cümle ile ayetleri sık sık tekrarlar durur hemen her sayfa da tekrarlar. Bu Zahiri mezhebinin çok meşhur bir Fakihi dir bu böyle diyor.

>Burada bir başka şey daha göstereyim size. “İslam Düşünce Rehberi” diye tercüme edildi bir arkadaşımız tercüme etti Profesör Mehmet Erdoğan diye bu Şah Ebidullah ed Dehlevi nin Hüccetullah-il Baliğa kitabının tercümesi. Ebidullah ed Dehlevi; ed Dihlevi burada demek ki doğrusu öyle D/1704 yılında Hindistan da Muzafferenger şehrinde doğmuş. Bu zat çok etkili olmuş orada birtakım yenileşme hareketleri yapmış İslam aleminde önde gelen birkaç kıpırdama dan birisini de bu yapmıştır. Kendi kendime düşünüyordum bu zat neden başarılı olamamış diye; O taraflardan gelen insanlara bakıyorsunuz ki Hadise aşırı derecede önem veriyorlar hadis çalışmaları o taraflarda çok kuvvetlidir, ama bir başarı yok. Bakın Hindistan da Pakistan da bir başarı yok bir devlet kuramadılar doğru dürüst, bir şeye imza atamadılar niye başaramadılar? İşte bakın burada ne diyor: Bir kere kitabın adı Hüccetullah il Baliğa

Anlamı ne? “Allah ın en kuvvetli her şeyi alt eden delili” bir insan kendi kitabına böyle bir isim verebilir mi, biraz alçak gönüllü olmalı yani bu ne oluyor kardeşim.

Kitabına başlamış Bismillahirrahmanirrahim Allah a hamd Peygambere Salat u Selam dan sonra Kuran dan hiçbir bahis yok; tek kelime ile Kuran dan söz etmiyor hadis ile ilgili ne diyor bakın “Hadis Yakini ilimlerin esasıdır” Yakini İlim ne demek? Kesin Bilgi.

Kesin bilgi ifade eden ilimlerin temelidir Hadis diyor, öbüründen farklı bir şey mi? Öbürü Kuran dedi ama orayı bir geçti. Aynı…

“Bütün  yakini ilimlerin esası ve başı dini bilgilerin dayanağı ve temeli hadis ilmidir..” Hadis nedir? “Peygamberlerin en üstünü olan efendimizden…” Peygamberlerin en üstününü nereden çıkarıyorsun? Bakara 2/285 “…Peygamberlerden hiç birini diğerinden ayırmayız…”ayetini okuyoruz değil mi? Peygamberlerden birini diğerinden ayırmayın diye her yatsı namazından sonra okuyoruz.

“Onlar ve bütün ashabına salat ve selam olsun peygamberimizden gelen sözler fiil ve davranışlardır. Bunlar karanlıkları aydınlatan ışıklar, hidayete götüren yolun işaretleridir her tarafı aydınlatan dolunay mesafesindedir kim onlara boyun eğer ve itaat şuuruna varırsa doğruyu bulur, hidayete kavuşur ve muradına erer. Kim de yüz çevirir de sırt dönerse azar ve aşağılanır, eline zarar ve ziyandan başka bir şey geçmez. O yüce Peygamber SAV yerine göre yasaklamış emretmiş korkutmuş müjdelemiş temsiller getirmiş öğüt vermiş hatırlatmıştır bu haliyle sünnet en az Kuran kadar önemlidir… ” en çok ne kadar ya? Peki bunu böyle öğrenen insan için kuran ın değeri ne olur? Orada okuyup yetişmiş üniversiteleri var bunların… Orada yetişmiş bir Alimin bir sözü var ne diyordu; “Kuran helal haram hüküm koymaz Kuran ı için rahat etsin diye okursun, hoşlanırsın güzel şeyler olur o kadar” Kuran ı Kerim e böyle bakılıyor görüyor musunuz? Mesela o kitabı bir gazete verdi ne kadar propagandaları oldu doğrusu bunu okumak istiyordum aldım baktım evet dedim tamam.(Konuşmalar)

İşte Ehli Hadis bunlar, Kuran ı Kerim bir hükmü yok (Haşa) çalışmıyorlar ki bir şey olsun. Bu çok tabiidir bir yerde Kuran ı Kerim i reddeden bir hareket var ise orada hadisi reddeden ikinci bir hareket çıkar önemli olan orta yol dur.

>Bir de bizim İlahiyat fakültelerinde okunan bir kitap burada bizim fakültede okunuyor İslam Hukuk İlminin esasları: Usul ü Fıkıh yani birçok kimse de Usul ü Fıkıh öğrenmek ister ki oradan hemen bilgilere ulaşsın zannediyorlar ki. … Usül temeller demek Usül ü Fıkıh ta Fıkıh ın temelleri; ha ben şöyle fıkıh ın temellerini bir öğreneyim de bu işi dipten çözeyim der. Allah a şükür biz üniversitede iyi fıkıh okumuştuk o zaman hocalarımızdan Allah Razı Olsun. Okuduğumuz konuların her birisini kaynaklarına inerek okumuştuk..Ben O zaman Usül u Fıkıh ın Fıkhi bir şey olmadığını kavramıştım o gün bu gün hiç ilgi göstermem bu ilim dalına. Burada yazılanlar fıkıh ta yok. Bu hayal ürünü bir ilim. Gerçekleri göstermiyor. Mesela bu diyor ki (LKonuşmalar)  onu okutma bunu okutma ne okutacaksın? Şimdi bunlar konuşmalar tabii her tarafta dinleniyor bayağı da etkili oluyor. Birçok kimse bize sinirleniyor bağırıyor arkamızdan konuşuyor yavaş yavaş bunlar oluşacak.

Deniyor ki burada mesela okuyayım ben size “Bir hükmü öğrenmek isteyen kimse için Kitap ilk delil, başvurulacak ilk kaynaktır.”  Mezhepler önce Kuran ı Kerim e bakarlar. “Eğer karşılaşılan mesele nin hükmü burada bulunmuyorsa başka delile yönelmez, burada çözümü bulmadığı taktirde sünnet den araştırır” şimdi bu o ikisinden çok daha iyi ama burada başka bir şey var Allah u Teala en son indirdiği ayette ne diyor?

Maide 5/3 “…Bu gün ben sizin dininizi tamamladım olgunlaştırdım, ” o zaman Kuran i Kerim de yoksa dediğiniz zaman bu ayet i kerime ye ters düşer

Enam 6/38 “…Bu kitapta hiçbir eksik bırakmadık” diyor Cenabı hak. Bir taraftan yoksa dediğiniz zaman yok demektir demek olmayabiliyormuş. “Burada çözüm bulamadığı taktirde sünnetten araştırır” o zaman sünnet ikinci delil oluyor…

Orada yoksa orada yani Kuran’ı da kapsayan bir delil oluyor Kuranı dıştan kaplıyor… Kuran’dan daha kapsamlı olmuş oluyor… Kuran’ın boş bıraktığı sahayı dolduruyor aynı zamanda.

Peygamberimiz veda Hutbesinde diyor ki; “…sizin içinize bir şey bıraktım eğer ona sarılırsanız asla sapıtmazsınız.” Peygamberimizin söylediği bu Allahın kitabıdır. Ama hepinizin zihninde olan ne? Sünnet..  değil işte o yok veda hutbesinde o yok. Peygamberimiz veda hutbesinde “…ben size yalnız Allah ın kitabını bırakıyorum.” Diyor. Sünnet ifadesi sadece İmam malik in El Muvatta’sında var ve Muvatta nın kaynaksız olarak rivayet ettiği hadistir. Senet zinciri olmadan rivayet ettiği hadistir. Bana ulaştı kimin ulaştırdığı belli değil…

Bu tür hadislere göre amel edilmez. Ondan sonra ne diyor? “Mesele ile ilgili sünnet hükmü de bulunmaz ise icmaya gidilir..” demek ki sünnetin de eksik bıraktığı yerler var icma ne? Ulemanın ittifakı şimdi Enes hoca bir şey söyledi çok dikkatimizi çekti; “Şimdi Hıristiyanlara bakıyoruz Hatay da toplaşmışlar kendi aralarında bir icma yapmışlar İsa nın Allah ın oğlu olduğuna karar vermişler ondan sonra İznik’te toplaşmışlar İsa’nın da Tanrı olduğuna karar vermişler. Kadıköy de toplaşmışlar İsa Yüzde yüz insan yüzde yüz Allah tır, Meryem de Tanrı’nın annesidir demişler.”

Şimdi bunların tarihleri toplantı yerleri belli, peki bizimkiler bu icma toplantılarını nerede yaptılar diye soruyor Enes hoca? Böyle bir şey bileniniz var mı? Nerede yaptılar bu toplantıları. O zaman demek ki bir eksik kalıyor bir şeyler yani Kuran’ın da dolduramadığı, sünnetin de dolduramadığı, bir saha var “…Ben bugün sizin dininizi olgunlaştırdım” hikaye olarak kalıyor. O sahayı da icma dolduruyor. İcmayı yapanlar kim? Ulema. Efendim bir asırdır yaşamış bütün Ulemanın ittifakı nasıl sağlayacaksın? Böyle bir şey mümkün mü?

Bazıları mümkün değildir derler de kitapları bir şeyin içinden çıkamadı mı bu konuda icma vardır der hemen. O da yetmiyor İcma da da yoksa kıyas a başvurulur. Yani boşluğu o fakih doldurur. Dolayısıyla bu anlayış bizi bu noktalara kadar getirmiştir. Görüyorsunuz ki hemen her dersimizde ortaya çıkıyor Kuran ı Kerim  bir kenara 40:35bırakılmış, Peygamber SAV uygulamaları bir kenara bırakılmış ve din diye çok farklı bir şey ortaya konmuş. Allah u Teala Peygamberimize diyor ki:

Enam 6/106 “Rabbinden sana Vahy edilen ne ise sen ona uy, ” Peygamberimiz neye uyar Kuran I Kerim e uyar. Öyleyse Peygamberimizin sözleri Kuran ı Kerim in yanında ikinci kaynak olmaz. Kuran ın uygulaması olur, nasıl olur? Çünkü Allah u Teala diyor ki:

Ahzab 33/21 “Allah ın Elçisinde sizin için çok güzel bir örnek vardır,” peki biz bu örnekliği nereden öğreneceğiz? 21 inci asırda yaşayan bizler ya da Peygamberimizden 15 asır sonra yaşamış olan bizler; nereden kavrayabiliriz? Sahih hadislerden kavrarız ama peygamberimiz Kuran a uymak zorunda olduğu için peygamberimizden hadis diye gelen bütün söz fiil ve takrirlerin tamamını Kuran ı Kerim ışığında değerlendiririz ki herhangi birinin oyununa gelmeyelim.

Bizler çok iyi biliyoruz ki; İsa AS hayatta iken hayatta olan Paulus İsa AS ın vefatının hemen ardından ortaya çıkmış çok usta manevralarla kendisini İsa AS ın elçisi olarak kabul ettirmiş bu günkü Hıristiyanlığın tüm temellerini atmış kendi sözlerini bugünkü İncil in bir parçası haline getirmiştir. O zaman havariler hayatta olmasına rağmen niye? Çünkü Allah İncil i korumayı üstlenmemiştir. Dolayısıyla oraya sokuşturmuş, eğer Cenabı Hak Kuran ı Kerim i korumayı üstlenmeseydi bu gün Kuran ı Kerim de de böyle birçok Paulus ların görüşü olurdu.

Peki Allah hadisleri korumayı üstlenmiş mi? Öyleyse bizdeki Paulus’lar sözlerini Kuran a sokamazlar ama hadislere sokarlar. Fakat hadis te bizim için çok önemli, niye çünkü Allah diyor ki: “Allah’ın elçisinde sizin için çok güzel örnekler vardır”. Bu örneklerden de yararlanmalıyız. Ama o Paulus ların da tuzağına düşmemeliyiz. O zaman çok dikkatli olmamız lazım Kuran ı Kerim i öncelikle öne alırız, önce Kuran ı Kerim i kavrar sonra Kuran ile birlikte ayrı değil kesinlikle sünnet i kuran ile birlikte değerlendiririz. Sünnet asla ikinci kaynak olamaz, sünnet Kuran a tabidir. Tabi olan ile ayrıca hüküm verilemez. Bu genel bir kaidedir. 44:04

(Soru izleyici) bir hadis hatırlıyorum da Peygamberimiz diyor ki “Öyle bir zaman gelecek ki öyle insanlar çıkacak size Kuran yeter Kuran da ne buluyorsanız onu alın ne yasaklıyorsa ondan sakının diyecekler o zaman ehil merkep etinin haram olduğunu Kuran dan bulsunlar”

(Cevap)(Abdülaziz Bayındır) Peygamberimiz öyle şey söylemez, bu tip şeyleri çok rahat uydururlar, ben ona dikkat çekiyorum size: Peygamberimiz istediğiniz her şeyi Kuran ı Kerim de bulursunuz diye bir çok hadisi şerifinde bildiriyor. Kuran ı Kerim de diyor ki:

İsra 17/9 “..Bu Kuran sizi en sağlam yola ulaştırır, ”

Ama bu hadis i şerif bu bahsettiğiniz söz bir kenara az önce Fatih in: “Hindistan da Kuran ı alıp ta Sünnet i reddeden bir cemaat oluştu” dedi ya;  o tip yerlerde de tepki olarak çıktığınız zaman; sünneti reddettiniz mi karşınızda bir örnek kalmaz. Halbuki Kuran ı kerim in şimdi okuduğumuz ayet var pek çok ayet var peygamber efendimizi bizim için önemli kılıyor. Kuran ı Kerim i kendi arzularınıza rahatlıkla uydurabilirsiniz. İnsan Kuran ı Kerim e uymak isterse işte az önce okuduğum ayette Kuran Muhammed SAV in biz örnek olduğunu bildiriyor. Onu önemsememiz gerektiğini hadislerini, ondan gelen bilgileri önemsememiz gerektiğini söylüyor. Ama biz Kuran ı kendimize uydurmak istersek bunun da yolu vardır. Hiçbir mani yok çünkü Allah u Teala “Bu Kuran kişiyi en doğru yola iletir” buyuruyor ama bir başka ayette de şöyle diyor;

İsra 17/82 “…Zalimlerin de yalnızca zararını arttırır.”  Kuran a karşı yanlış yapanların da yalnızca zararını arttırır. O zaman herkes kendi kararını vermelidir. Ben Kuran a uyacak mıyım yoksa kuran ı kendime mi uyduracağım? Kuran a uyarsanız ona göre hareket edersiniz. 47:16

Tekrar başa dönüyorum bu kadar girişten sonra epeyce uzun bir giriş yapmış olduk. Bakın dersin başında dedim ki; Ayetleri bağlantılarından kopararak alıyorlar. Şimdi İbn i Hazım bir ayet daha okusaydı; az önce görüşünü okuduğum zahiri mezhebinin büyük alimlerinden Endülüs lüdür.  Bu günkü ispanya eskiden Endülüs olarak Müslümanların elindeydi,

Necm 53/5 “Onu çok güçlü olan Ona öğretmiştir.” Neyi? Onun söylediğini… Çok güçlü olan,

Necm 53/6 “İtibarlı, kişilikli güçlü, doğruldu en yüksek ufukta iken.” Bu Cebrail A.S dır Allah için böyle şeyler söylenmez değil mi? Allah a mekan isnat edilmez,

Necm 53/7-8 “Sonra yaklaştı ve aşağıya doğru sarktı” çünkü Peygamber efendimizin Hira mağarasında oraya sarktı,

Necm 53/9 “İki yayın kabı gibi oldu” kap neye diyorlar? O yayın yuvarlak kısmı var bir de ikisini birbirine birleştiren oku gerdiren ip mi derler ne derlerse artık; işte o kısma kap deniyor iki tane okun kaplarını birbirine birleştirin bir de uzaktan bakın iki kişi baş başa vermiş gibi gözükür. Tam böyle birbirine bitişik oluyor o kısımları o yuvarlak kısım da kavisli dir uzaktan baktığın zaman oturan bir adam gibi gözükür iki kabı birbirine birleştirdiniz mi birbirine iyice sokulmuş fısıldayan iki kişi gibi olur. “…daha da yaklaştı Allah ın kuluna işte O zaman Vahy etti” o zaman bu vahiy aşağısını da okuduğunuz zaman peygamberin ağzından çıkan her söz değil. Cebrail A.S. ın getirdiği söz Vahiy dir.

Necm 53/10 “ O Allah ın kuluna Allah ın Ona vahyettiğini vahyetti”

Necm 53/11 “ O kalp gördüğünü yalanlamadı” Peygamberimiz de bunu iyice kavradı,

Necm 53/12 “ Şimdi siz O nun gördüğü şey konusunda tartışmaya mı giriyorsunuz?” Bu olay böyledir diye Allah u Teala anlatıyor. İlk vahiy in gelişini anlatıyor.

Kuran ı Kerim in bu özelliğini sık sık dile getiriyoruz biliyorsunuz; neydi? Kitap; müteşabih birbirine benzer ikişerli ayetler olarak inmiştir. O zaman bu ayetlerin benzerleri olması lazım bir başka yerde o benzerleri ile karşılaştırdığınız zaman emin oluyorsunuz bu verdiğiniz mananın doğru olduğuna. Bir takım ilave açıklamalar oluyor ise onu da yakalıyorsunuz.

Tekvir suresini açarsanız orada görürüz bunun benzerlerini; 81 inci sure bende 585 inci sayfa.

Tekvir 81/19-21 “Bu Kuran değerli bir elçinin sözüdür; güçlü, arşın sahibi yanında sağlam bir yer sahibi” öbür tarafa bakın benzer anlamlar. O zaman bu değerli elçi kim oluyor? Cebrail A.S. … Cebrail A.S. da Allah u Teala ile Peygamberimiz arasında elçi. Allah ın sözünü Peygamberimize iletiyor Bu Kuran i Kerim O’nun sözü çünkü onun ağzından çıkıyor Peygamberimize ama elçilik görevi yaptığı için kendi sözü değil Allah’ın sözü  Allah ın ona verdiği Vahiy. “Orada kendisine boyun eğilen güvenilir bir elçi” Cebrail A.S. ı anlatıyor. Yine o yukarıdaki Necm suresindeki vasıfların biraz daha açılımı daha da genişletmiş oluyor o özellikleri.

Tekvir 81/22- “Sizin arkadaşınız Cinlerin etkisine girmiş değildir.” Bunun benzeri de Necm suresinde var, sahip kelimesi aynı görüyor musunuz? Müteşabih benzer ayetler; “Sizin arkadaşınız; cinlerin etkisine girmiş değildir” orada “sapıtmamış aşırıya da gitmemiştir” diyor burada.

Tekvir 81/23 “(Muhammed SAV) Onu apaçık bir ufukta gördü.” Burada ne diyor? Necm “O yüksek bir ufukta yüksek ve açık” Peki şimdi artık herhangi bir kimsenin şüphesi kaldı mı buradaki şeyin vahyedilen şeyin Kuran Ayetleri olduğu konusunda. Son derece net değil mi? 55:37

Bu Hadis i Kudsi sahası da çok problemli bir sahadır o konuda çalışma yapan insanlar; Hadis i Kudsi diye bildirilen hadislerin çok problemli olduğunu söylüyorlar.  O hususta çalışma yapanlar öyle diyor. Zaten birçok sıkıntının kaynağı da odur.

(Soru İzleyici) Kurtarmak için şöyle söylüyorlar “Amel edilen şeyler……..ANLAŞILMADI

(Abdülaziz Bayındır) Çok problemli bir sahadır; sen şimdi yetişiyorsun o konuyla ilgili çalışmalara bir bak görürsün. Sizin zamanınızda bana böyle şeyler söyleyenler olsaydı şimdiye kadar kafama bir sürü lüzumsuz şeyleri doldurduk şimdi dolduracak yer kalmadı onları boşaltmak ta kolay olmuyor yani bir bilgisayarın hafızası değil. Onun için siz de daha yeni yetişiyorsunuz bu konulara dikkat edin o konuda çalışmaları okuyun.

Peygamber SAV onun söylediği hikmetli sözlerdir. Hikmet ne demektir? Hikmet doğru konuşmak demektir. Doğru ifade edebilmek demektir.  Allah u Teala diyor ki:

Bakara 2/269 “Allah isteyene ya da istediğine (dilediğine) hikmeti verir, ” iki şekilde de mana verilebilir. İnsanlar içerisinde de doğru konuşan kişiler vardır eğer günaha gitmezseniz, kendinizi zayi etmezseniz, doğru düşünmek için gayret gösterirseniz Allah size bu imkanı verir. Peygamberler de Hikmetli konuşur sözlerinin çoğu doğrudur ama yanılırlar da. Yanıldığına dair pek çok Ayet i Kerimeler var. Mesela; 57:44

Hakka 69/44-46 “Eğer bize bazı sözler uyduracak olsaydı; onu sıkı bir şekilde yakalar O nun şah damarını koparırdık.” Diyor. Eğer bu zatların dediği gibi ağzından çıkan her şey Vahiy ise bir şey uydurabilir miydi? O zaman robot olurdu değil mi? İnsan olmazdı ki.

Birçokları o şekilde takdim ediyorlar Peygamber Efendimizi. Peygamberimiz; mesela esir alıyor Bedir savaşında, Cenab ı Hak bundan dolayı Peygamberimizi azarlıyor. Abese suresi var; tavrından dolayı azarlıyor. Her şey vahiy olacak olsa, bunlar olur muydu? İnsan olmazdı tabii. Eşlerinin Zeynep i kıskanıyorlar Peygamberimiz Zeynep in yanına gittiği zaman: Zeynep çalışıyor deri işlemesi yapıyor götürüp satıyor para kazanıyor, bal alıyor Peygamberimiz geldiği zaman bal şerbeti alıp içiriyor öbürleri bir iş yapmıyorlar bir ikramda bulunamayıp kıskanıyorlar. Safiye ile Ayşe validemiz vardı kıskanıyorlar ve ne yapalım? Diyorlar ki: Anlaşıyorlar ikisi de (Peygamber) yanımıza geldiği zaman megafir (Kötü kokulu bir ot) kokuyor; diyelim. Peygamberimiz de “Ben böyle bir şey yemedim” diyor “Belki bal yemiştim o otlardan almış olabilir balını” diyor. “Bir daha bal yemeyeceğim” diyor. Cenabı Hak hemen ne diyor?

Tahrim 66/01 “Ey Peygamber; Allah ın sana helal kıldığını sen nasıl haram edersin kendine?” Şimdi bu zatların dediği gibi olsa böyle bir olay olur mu? Zaten bize Peygamber insanüstü gösterildiği için örneklik vasfı kaybettirilmiştir. Örnek olması için benimle aynı seviyede olması lazım. Ama siz çok yükseklere çıkartırsanız ben nere o nerede dersiniz. Örnek olarak almazsınız. Kuranı Kerim de her yerde söylüyor da;1:00:40

Fussilet 41/6 “De ki: Ben de tıpkı sizin gibi bir insanım…”

Bir senesi İstanbul müftülüğünde bana görev verdiler, bu kutlu doğum haftası dolayısıyla bir çok yerde gittim konuşma yaptım. Daha çok genelde din görevlileri dinliyordu vatandaş gelmediği için onları mecbur ediyorlardı salon boş kalmasın diye. Şu ayeti nerede okusam birkaç kişi “rap” diye ayağı kalkıyordu. “De ki: Ben de tıpkı sizin gibi bir insanım…” manasını verene kadar problem yok, manasını verince bakıyorsun birkaç kişi Olur mu öyle şey diyorlar?

Okuduğum ayet kardeşim: Bana itiraz etmeyin itirazınız Cenab ı Hakka ise ben karışmam. Bu Ayet, ondan sonra da: “Evet O beşer ama öyle bildiğiniz beşerlerden değil…” Muhammed beşerdir ama öyle bizim bildiğimiz beşerlerden değil. Yakut da taştır o da taş bu da taş, sen öbür taşların yanında yakut gibidir. Böyle yaparak bize örnekliği ortadan kaldırdılar. “Efendim sen peygamberimizi çok küçümsüyorsun…” Yahu ben bir şey yapmıyorum ki Allah ın Ayetini okuyorum. Allahın ayetini okumak Peygamberi küçültmekse ben karışmam o işe Cenabı Hak kın sözü o Allah ne demişse odur. “De ki: Ben de tıpkı sizin gibi bir insanım…” Bu ayet “Bana Vahiy ediliyor” O zaman ne olmuş oluyor Allah ın elçisi olmuş oluyor.. Allahın elçiliğinden daha yüce bir görev olur mu? Allah bir insanı seçmiş benim elçimdir diye bize göndermiş. Bizim için Onun elçiliği çok önemlidir, Söylediği sözler çok önemlidir. O da bu Kuran ı Kerim de olandır. Bir de örnekliği önemlidir, o da bize gelen sahih rivayetlerdir.

(Soru Dinleyici ) Taşların arasındaki yakut olması gerçek değil midir? Herhangi bir insan ne kadar çalışırsa çalışsın Peygamber olamaz…

(Abdülaziz Bayındır) Gene iyi anlaşılmadı bir daha söyleyeyim o zaman: Taşların arasında yakut olma olayı Peygamberi farklılaştırmak için söylenmiş bir sözdür. Siz diyebilir misiniz ki yakut için; bu da sadece bir taştır başka bir şey değil. Diyebilir misiniz? Diyemezsiniz. Ama Allah diyor ki: “De ki: Ben sadece bir beşerim tıpkı sizin gibi…” Bu yakut da taştır tıpkı şu taş gibi diyebiliyor musun? Hayır, O zaman dikkatli düşün.

Onun için hepimizin belli bir şartlanmışlığı var biz farkına varmadan çocukluğumuzdan beri o şartlanmış lığın etkisi altında kalıyoruz. Ayetin anlamı bu “Tıpkı sizin gibi bir insan” “Bana vahiy ediliyor ki ilahınız tek bir ilahtır.” İşte bizden farkı O nun elçiliğidir. Onu farklılaştıran da odur biz zaten onun elçiliğine inanmak zorundayız. “Ben Şahitlik ederim ki: Muhammed Allah ın Kulu ve Elçisidir” kulluk konusunda hepimizle aynı. Ama elçilik konusunda farklıdır, bizi ilgilendiren kısım da odur.

O zaman yapılacak şey şu; Peygamber SAV den gelen rivayetler konusunda çok ihtiyatlı olmalıyız çünkü Allah u Teala Onu korumamıştır, bir de İcma denen bir olay var az önce onunla ilgili de en başladık bugünkü dersimiz farklı olsun yeni bir konuya geçmeyelim. Az önce okudum ya; önce Kuran a bakarız diyorlar, Kuran da bir hüküm varsa var, yoksa Sünnet e bakarız, sanki bunların her birisinin sahası ayrıymış gibi; Sünnette de yoksa İcma ya bakarz. İcma nın delili ne? İcma diye bir delil ortaya koyuyorsunuz, yani alimler toplaşıyor şeriat koyuyor demektir değil mi bunun manası. Helal Haram koyuyorlar demektir değil mi? Bak az önce Allah u Teala okuduğum ayette Peygambere ne dedi? “Allah ın sana helal kıldığı şeyi niye haram kılıyorsun?”  Farz et ki bütün Ulema bir araya getirilebildi, öyle kabul et bir konu için bir araya geldiğini düşünün. Meseleyi tartıştılar, o konuda Kuran ı Kerim de hüküm yok sünnet de hüküm yok diyorlar ki tamam bu böyle olsun. Peki bu böyle olsun sözleri Helal Haram doğurur derseniz dört delil deniyor, bunlarla helal haram konuyor. Mesela şimdi Hanefi Mezhebinde zekat verilecek yerler, 7 sınıftır. Kuran ı kerim de sekiz sınıftır.

Büyük İslam ilmihali buralarda varsa? Bir getirin… Zekatın sarf yerlerini anlatıyor burada “zekatın masrafı yani verileceği kimseler:  Müslüman fakirler, miskinler, borçlular, yolcular, zekat memurları, mücahitler, alimler bunlardan ibaret olmak üzere yedi kısımdır diyor. Kuran ı Kerim de sekiz sınıf sayıyor…01:09:45

Ayet i Kerime de sekiz sınıf yazıyor, Tevbe suresinin altmışıncı ayetini açarsanız; bu günkü dersimiz bir Usül ü Fıkıh dersi olmuş olsun usul ü fıkıh ta böyle halka anlatılır mıymış anlatılmaz mıymış onu da görmüş oluruz. Eğer bir şeyi vatandaşa anlatamıyorsanız orada biraz durmak lazım.

Tevbe 9/60 “Sadakalar (zekatlar) fakirler içindir,” bunu dedi ama Müslüman kelimesini kattı yanına ayette bu kelime yok. “ …miskinler” tabi nedir bu ayrı bunların manalarını şu anda anlatacak değiliz. “…Zekat toplama memurları” onların maaşları olarak da zekat verilir. “…Kalpleri islama ısındırılanlar,” bunu dedi. Bu burada yok hani önce Kuran a bakıyordunuz ne oldu? “…Köleler hakkında” köle yerine ………… kelimesini kullanmış, yani köle efendisiyle bir sözleşme yapıyor sana şu kadar mal getirirsem beni azad eder misin diye ondan sonra veririz diyor. Halbuki ayette bu yok. Ondan sonra “… Borçlular, Allah yolunda (mücahitler)” Allah yolundayı sadece savaş ile sınırlıyor burada mücahitler diyor.

Yolcular diyerek açıklamış burada yedi sınıftır diyor halbu ki ayette sekiz sınıf. Bu sekizinci sınıfa ne oldu? Diyor ki Diri Celili İslam: Bilahare kuvvet bularak tarafı ilahiden izad edildiğinden yani Müslümanlar güçlendi. Kalpleri ısındırılanlara iyilik yapmaya ihtiyaç kalmamış. Halbuki daha çok ihtiyaç var bir toprak fethettiniz de adamlar hemen Müslüman mı oluyor? O insanlara iyilik ve ikram da bulunun ki Müslümanlığın tadını alsınlar da Müslümanlığı kabul etsinler. Biz çok güçlüyüz erkekseniz sesinizi çıkarın Müslüman olunacak Ol! Böyle bir şey yok. Eğer bunlar böyle davranmasalardı bugün Amerika Irak ta at oynatabilir miydi? Siz Mezopotamya nın arazilerini işgal eden insanlarla hiç ilgilenmeyin onları sadece vergi mükellefi olarak görün onları da Müslüman olmuş diye görün kendi hayalinizde. Misyonerler veriyorlar.

Ondan sonra: “İhtiyaç kalmadığı için Hz. Sıddık ın zaman ı Hilafetinden itibaren bunlara zekat verilmez olmuştur.” Yani Hz. Sıddık dediği Ebubekir RA onun halifeliği zamanından itibaren Hz Ömer kaldırdı diye geçiyor kaynaklarda. “Bu hususta İcma vardır.” Bak icma ne yaptı şimdi Ayet i yürürlükten kaldırdı.

Burada icma vardır diyor, herhangi bir Şafii mezhebi kitabını açın, orada Kalpleri ısındırılacak olanlar da Zekat verilecek olanların arasında; hani ittifak etmişti alimler? Hani icma bütün Alimlerin ittifakıydı? Bunun delili ne biliyor musunuz? Kitap ve Sünnet te yoksa İcma deniyor bak az önce öyle okuduk kitap ve sünnette yoksa… Yok mu Mellefe i Gurup? Hani olan konuda icma olmuyordu ya? Peygamberimizin sünneti de var kitapta da var sünnette de var. İcma Ayet i nesh etmiş oluyor haşa.. İcma nın delili ne biliyor musunuz? Nisa suresinin… 4 üncü sure, Nisa 115 inci ayetini açın bir zahmet. Şimdi bakın delil ne?

Nisa 4/115 “Kim Peygamberden ayrı düşerse, gerçek kendisi için apaçık ortaya çıktıktan sonra …” çünkü insanlara da bunu apaçık göstermek görevi var. Biz ne diyoruz görsün bana ne, hayır senin vazifen yapacaksın. “…Müminlerin yolundan başka bir yola girerse, onu döndüğü tarafa döndürürüz ve Cehenneme sokarız, ne kötü bir sonuçtur o”

Bu ayetin İcma delili neresi? Başını sonunu keserek cümlenin ortasını delil almışlar; siz bir insanın cümlesini dahi bozarsanız Cenab ı Hakkın Ayeti olsun ne olursa olsun cümleyi tam almazsanız Ayeti tam almazsanız istediğiniz delili çıkarabilirsiniz ondan, bağlantıları kopardıktan sonra. Ve İcma bunu delil alıyor bununla Ayetin hükmünü ortadan kaldırıyorsunuz.

Sonra ne diyorlar icma ile ilgili olarak? Peygamberimiz demiş ki “Ümmetim dalalet üzere birleşmez.” Enes hoca araştırma yaptı böyle bir hadis var mı? Yok.

Ama kitaplarda var diye geçiyor uydurmalarda vardır tabi ama ben sahihlerden bahsediyorum. Ayet i Kerimede şey var 25 inci surenin 28 inci ayetini açın. Hatta 27 den başlayalım.

Furkan 25/27 “O gün zalim tırnaklarını yiyecek,”  ne zaman insan tırnaklarını yemeye başlar? Çaresiz kaldığı zaman “…Ah keşke ben peygamberle birlikte bir yol tutsaydım da gitseydim diyecek”

Furkan 25/28 “Ah yazık oldu bana keşke falancayı dost edinmeseydim. (diyecek)”

Furkan 25/29 “Beni Kuran dan uzaklaştırdı, Kuran bana geldikten sonra. Şeytan insanı böyle yapayalnız bırakır.” Bunlar öyle diyecekler. Peygamber SAV de şöyle diyecektir Ahrette,

Furkan 25/30 “Ya Rabbi; benim kavmim Kuran ı kendilerinden uzak tuttular.” Benim kavmim dediği zaman ilk önce akla ne gelir? İçinde bulunduğu Arap toplumu gelir işte Sahabeler dir ilk akla gelen. Sonra hepimiz de gireriz işin içine ama ilk akla gelen onlardır. Şimdi hadisten okuyayım ben size böyle bir hadis yok mu? Sahih i Buhari den okuyacağım bir tane. Bir gün Peygamber SAV kalkmış bir konuşma yapmış, şöyle demiş: “Ey insanlar siz çıplak ve sünnetsiz olarak Allah ın sizi ilk yarattığı gibi haşr olunacaksınız.” Bu dünyaya ilk geldiğimizde sünnetsiz geliyoruz ya; yeniden dirilme de böyle, çıplak ve sünnetsiz olarak bir arada toplanacaksınız. Biz burada ne görürsek öyle söyleriz görmediğimizi söylersek biz de öbürlerinin durumuna düşmüş oluruz.

“…Mahlukattan ilk elbise giydirilen kişi İbrahim AS olacaktır, sonra ümmetimden insanlar getirilecek bana bir kısmı sol tarafa bir kısmı sağ tarafa gelecek, diyeceğim ki Ya Rabbi bunlar benim ashabım (sol tarafa gelenlere; bunlar niye sol tarafa geldi?). (Ona) Denecek ki sen bilmiyorsun senden sonra neler uydurdular neler? Ve ben de Salih kul İsa A.S. ın söylediğini söyleyeceğim Ya Rabbi içlerindeyken onların ne yaptıklarını görüyordum beni vefat ettirdiğin zaman onları görüp gözetleyen sadece sen oldun, sen her şeyi görüp gözetirsin. Onlara azap verirsen onlar senin kullarındır, ama affedersen sen Aziz ve Hakimsin (güçlüsün ve doğru karar verirsin hak etmişlerse affedersin)”

Kaç tane sahih hadis geliyor, gerisin geri döndürülenler; “….Sen onların yanından ayrıldıktan sonra eski inançlarına döndüler”. Birbirlerini nasıl öldürdüklerini de biliyoruz. Hepsi var burada.. Kelime açık sahabe diyor, onlardan da iyisi olur kötüsü olur, doğru olur yoldan çıkmış olur. Tabi İsa A.S. ın da vefat ettiği ayet i kerime de açıkça belli.  Dolayısıyla, işte görüyorsunuz arkadaşlar icma diye bir delil ortaya koyuyorsunuz delili yok. Bu delilsiz şeyle ayeti nesih ediyorsunuz…

Ömer Nasuhi Bilmen İn Büyük İslam İlmihali gerçekten sahasında en iyi kitaptır. Arapçada da bu seviyede bir kitap ben şahsen görmedim. Çok güzel yazılmış bir kitaptır, kaynaklar da gayet iyi bir şekilde taranmıştır. Şu; gene Ömer Nasuhi Bilmen tarafından hazırlanmış  Islahat-ı Fıkhiyye Kâmûsu (Hukuk u İslamiye Kamusu); Osmanlıların son zamanlarında Mecelle Tahrir Komisyonu tarafından hazırlanmış çok güzel bir kitaptır. 01:26:48 Bu kitabın değerinde Arapça da bir kitap yok, fıkıh kitabı olarak yok. Her iki kitabın da tek kusuru dili dir, eğer Türkçe olmasa bu sahada çalışan herkesin mutlaka başucu kitabı olmaya layık bir kitaptır. Ama işin bir başka tarafına olaya Kuran tarafından bakarsanız görüntü farklı, bu taraftan bakarsanız görüntü farklıdır. Biz nereden bakmak zorundayız? Tekrar başa dönelim demek ki Peygamberimizin ağzından çıkan her söz Vahiy değilmiş. Allah sadece Kuran ı Kerim i korumuştur, sünneti korumamıştır.

Sünnet bizim için çok önemlidir, ama sünnete kötü insanların müdahalesi olmuştur. Onların oyununa gelmemek için çok dikkatli olmamız lazım sünnet Kuran a tabidir, asla Kuran dan ayrı olamaz. Kuran önde O hemen onun arkasında olmak zorundadır. Kuranda yoksa sünnet e bakarız diye bir şey asla kabul edilemez.

Biz kendi aramızda yaptığımız çalışmalarımızda bu vakıfta bu arkadaşlarımızla, konu ile ilgili ayetleri tespit ediyoruz, ilgili hadisleri de tespit ediyoruz sonra bakıyoruz ki biz o Ayetler üzerinde inceden inceye düşünsek o hadisleri o ayetlerde buluyoruz. Ama herkes inceden inceye düşünmediği için, O Ayetlerde zaten var olan o açıklamaları Peygamberimiz yapmış. Böylece ayetleri doğru anlamamıza sebep oluyor. Bunu yakaladığınız zaman hiç kimse sizi uydurma bir hadis ile de yolunuzdan çeviremiyor.

Bedir Savaşı meselesinde olduğu gibi: Peygamber SAV Bedir Savaşında askeri bir yere yerleştiriyor, Habbap bin Münzir R.A. geliyor Peygamberimize diyor ki: Ya Resul Allah askeri buraya yerleştirdin; bu Allah ın emri mi? Yoksa senin kendi görüşün mü? Peygamberimiz: “Benim görüşüm” diyor. O zaman yanlış ya Resul Allah diyor. Çünkü Allah ın emri ise tamam.

Askeri şuraya yerleştir, şuralara kuyu aç, kuyuları sularla dolduralım, o kuyuları kapatalım düşman susuz kalsın. Bir strateji; Peygamberimiz diyor ki: “İşte tedbir budur”

Yine Peygamber efendimizin bir Hadis i Şerif i daha var: “Ben de tıpkı sizin gibi bir insanım, bana geliyorsunuz aranızdaki anlaşmazlıkları çözmem için. Olabilir ki sizden biriniz davasını çok güzel anlatır, öbürü kendisini savunmasını beceremez. Bana davasını çok iyi anlatan kişi haksız olduğu halde ben onu haklı görebilirim, ama sizden birinize hakkınız olmayan bir karar vermişsem bilsin ki ateşten bir parça vermişimdir ister tutsun ister bıraksın” Hani Vahiy olsa böyle söyler mi?

Fıkıh kitaplarında da bazılarında öyle hepsinde değil: Hakim in hükmü mutlaka doğruyu yakalamıştır şeklinde görüşler var. Ben onu her defasında yapıyorum şundan dolayı bunu sizler görün, bu problemler; birçokları diyebilir ki bu halka inecek bir problem değil ulema arasında tartışılmalı der değil mi? Hayır.

Halka inmezse hiçbir problem çözülemez. Çünkü onlar kendi aralarında mesela burada Yahya Master öğrencim Servet Doktorasını yapmış yanımda, üniversitelerde hocalara karşı hiçbir şey söylenemez çünkü onların yükselmesi bizim elimizde o zaman doğruları bize söyleyebilirler mi? Savunabilirler mi? Jüri de birkaç kişiden oluşuyor her birinin kafası farklı, ortada şaşırıp kalıyorlar. Ama sizin böyle bir endişeniz yok ne doktoram jüriden döner, ne doçentlik kabul edilmez var, ne profesörlük reddedilir diye endişeniz var umurunuzda değil ulu orta konuşurum dersiniz. İşte problemler ancak böyle çözülür.

BİTTİ

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın