Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart

12 Temmuz 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytanirracim,

Bismillahirrahmanirrahim,

Elhamdülillâhi Rabbil-‘âlemîn. Vel-‘âkıbetü lil-müttekîn.  Vessalâtü vesselâmü ‘alâ Rasûlinâ Muhammedin ve ‘alâ âlihî ve sahbihî ecma’în.

Bugün ki ayetler Kamer suresinin 41’den sonuna kadar olan ayetlerdir. Burada Allahü Teala varlıklara koyduğu standartları bize anlatıyor. Şimdi bundan sonraki ayetleri okuduktan sonra tekrar başa döneceğiz. Allah’ın toplumlara nasıl bir standart koyduğunu anlamaya çalışacağız.

  1. Ve le kadcaealefir’avnennuzur“Firavun ailesine de uyarıcılar geldi”. Şimdi Firavun’a Musa AS ve kardeşi Harun AS peygamber olarak göndermişti. Bunların peygamberliğini dair de 9 tane mucize gelmişti. Tabii her bir mucize ayrı bir uyarı vazifesi yapıyor. “Firavun hanedanına, Firavun ailesine uyarıcılar geldi”
  2. Kezzebubiayatinakulliha“bütün ayetlerimiz karşısında yalana sarıldılar”. Dokuz tane mucize Musa AS göstermişti, sonuçta yalana sarılarak Musa AS’a inanmamışlardı. O mucizeleri bir hatırlayalım, en başta ne vardı? Değneği değil mi? Yere atıyordu yılan haline dönüşüyordu. Sonra elini koynuna sokuyor, esmer bir insandı çıkardığı zaman bembeyaz oluyor, tekrar soktuğu zaman eski haline dönüyordu. Bunlara mucize denmesi neden dolayıydı? İnsanlar böyle bir şeyi yapamaz. Mesela bugün bilim teknoloji çok gelişmiş, birçok şeyler üretiliyor ama hiç kimsenin hayalinden bile geçmez, bir değneği yere atacak ta yılana dönüşecek böyle bir şey mümkün değil.  Aynı şekilde esmer bir deri koltuğun altına sokulup çıkarılacağı zaman beyaza dönecek, tekrar eski haline dönecek, bu da hiç kimsenin hayal edemeyeceği bir şeydir, yani insanların yapabileceği bir şey değil, ancak Allahü Teala’nınyapabileceği bir şey olduğu için bunun adına mucize deniyor. Sonra başka neler vardı? İşte çekirge baskınına uğruyorlar, sular kana dönüşüyor, kurbağa baskınına uğruyorlar. Değneğini taşa vurduğu zaman 12 tane çeşme oluşuyor.  Saymadık kaç oldu? 6. Muhasebeydi değil mi asıl mesleğin? Müşavir. Çeşmeyi söyledik, değneği vurduğu zaman denizin yarılması olayı var.  7. Aklımıza gelsin, bu kadar adam 9’u çıkaramazsak… Bit baskını da var, hummel bit değil mi? 8. Bir tane kaldı. Bunları böyle sırayla saymadığım için, neyse aklımıza gelir söyleriz.

fe ehaznahum ahze azizim muktedir“işte onları da güçlü, işini başaran ve her şeyigücü yeten bir yakalamayla yakaladık”. Yani onları öyle bir yakaladık ki paçalarını kurtarmaları mümkün değildi.  Hâlbuki Firavun o topraklar üzerinde tam bir hâkimiyet kurmuş, güçlü bir idare kurmuştu, yüksek bir ilim ve teknolojiye sahipti, her tür dünyalık onların elindeydi ama kaybettiler.

  1. E kuffarukumhayrunminulaikum“şimdi sizin kafirlerinizbütün bunlardan daha hayırlı mı?”

emlekumberaetunfizzubur“yoksa sizin için Allah’ın kitaplarında bir beraat mı var? (yani siz bu şeylerden sorumsuz musunuz?Sizinlehinize bir hüküm mü geçiyor Allah’ın kitaplarında?)”. Tabi bu öncelikle Mekkelilere yapılan bir hitaptır, sonra da aynı konumda olan bütün toplumlar için söz konusudur.

  1. Em yekulunenahnucemiummuntesır“Yoksa şöyle mi diyorlar? Biz bir topluluğuz, hep başarılara imza atmış bir topluluğuz, öyle mi diyorlar?”
  2. Seyuhzemul cem“o topluluk yakında hezimete uğratılacaktır”

veyuvelluneddubur“ve gerisin geri çevrileceklerdir (tersine çevrilecektir onların gidişatı)”

  1. Belissaatumev’ıduhum“aslında onlara verilen asıl söz o saattir (asıl verilen randevu kıyamet saatidir, yani asıl görüşme o zaman olacak)”

vessaatuedha ve emar“o kıyamet saati karşı konulmaz bir zorlukta ve çok acı gelecek birşeydir”

  1. İnnelmucrimine fi dalaliv ve suur“şu günahkârlar yanlış bir yolda ve kendilerini ateşe atıyorlar”
  2. Yevmeyushabunefinnari ala vucuhihim“yüzü koyu o gün ateşin içerisinde böyle süründürülecekler, çekilecekler, böyle yüzükoyun yatmışlar, böyle onları ateşin üzerinden çekecek birisi”

zukumessesekar“Onlara denilecek ki şu Cehennem’in dokunuşunun zevkini tadın bakalım”. Yani sözler bile rahatsız edici,şu Cehennem’in dokunuşunun zevkini tadın bakalım.

  1. İnnakulleşey’inhalaknahubi kader“biz her şeyi bir ölçüye göre yaratmışızdır (kader ölçüdür)”. Her şeyi bir ölçüye göre yaratmışızdır. Bir de her şeyin bir ölçüsü vardır. Şimdi her şeyin bir ölçüsünün olduğunu Allahü Teala Talak suresinde bildiriyor. Gerçi başka ayetlerde de var ama bu biraz daha net, çok daha açık anlaşılır bir şekilde. Talak suresinin 3.ayetinin sonunda Allahü Teala diyor ki (Talak 65/3), Talak’ın nasıl olacağını belirtiyor işte;Kadın iddetine başlayabileceği bir zamanda, ey Peygamber karılarınızı boşayacağınız zaman iddetleriiçerisindeboşayıniddetlerinisayın, Allah’tan korkun onları evlerinden çıkarmayın, onlar da çıkmasınlar, açık bir fahişelik yapmışlarsa başka, bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Kim bu sınırları aşarsa kendisine yazık etmiş olur.  Bilemezsiniz Allah belki bir çözüm yolu ortaya çıkaracaktır, kadınlar bekleme sürelerinin sonuna geldikleri zaman onları ya güzellikle tutun ya da güzellikle ayırın, iki tane de şahit getirin.  Şahitliği de Allah için dosdoğru yapın bu size sizden Allah’a ve ahiret gününe inananlar için bir öğüttür. Kim Allah’tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu oluşturur.  Ve onu hiç beklemediği yerden rızıklandırır, kim Allah’a güvenirse Allah onun için yeterlidir.  Allah işini sonuna kadar ulaştırır. Ve Allah herşey için bir ölçü koymuştur (bugünkü anlamda bir standart koymuştur).

Yani Allah heşeyin bir standardını oluşturmuştur. Bu ayette anlatılan da Talak’tır, erkeğin karısını boşamasının Talakıdır, standardıdır.  Her şeyin standardını Cenabı Hak oluşturmuş, toplumların da bir standardı var, insanların standardı var, her şeye bir ölçü koymuş. Dengeyi de, mizan başka şey standart başka bir şeydir. Her şeyin bir ölçüsü bir standardı vardır. Mesela diyelimki bu mikrofonların standardı vardır tüm dünyada aynı şekildedir.  Lambaların standardı vardır, sandalyelerin masaların birçok uluslararası ölçüleri vardır. Allahü Teâla’nın yarattığı her şeyin de ta ilk günden bugüne standardı vardır.  Şimdi o standartlar olduğu için, biz elma deyince hemen zihnimizde tamı tamına beliriyor. Sadece elmaların kendi içerisinde sınıflanması var, her bir sınıfın da kendi içerisinde standardı var. Mesela şimdi kiraz mevsimi, işte diyorsunuz ki Salihli kiraz dediğiniz zaman zihninizde başka kiraz beliriyor, İzmit ya da Kandıra kiraz dediğin zaman başka kiraz zihne geliyor. Her şeyin standardı var. İnsanların da standardı var.  Bu standarttan dolayı dikkat ederseniz yeryüzünde herkes ortalama aynı şeylere gülüyor, aynı şeylerden dolayı ağlıyor, aynı şeylerden dolayı üzülüyor, aynı şeylerden dolayı seviniyor.  Şimdi uzağınızda 2 kişi konuşsa, onların ağız hareketlerinden diğer hareketlerinden iyi mi kötü mü bir şeyden mi bahsettiklerini anlarsınız.  Bilmediğiniz bir dilde konuşsalar bile. Bu standartlar olmasa zaten birbirimizle anlaşamayız. Allahü Teâlaher şeye bir standart koymuş, bu sosyal hayatla ilgili olanlar da böyledir.  Toplumlarla ilgili de bir standart koymuş. Her bir toplumun standardı vardır. Yani ölçüsü vardır ve her şeyi de bir standarda göre yaratmıştır. Standarda göresi nedir? Yani şimdi diyelim ki o kapıların bir standardı vardır.  Bu kapıların takılacakları o duvarlarda açılan boşluklarda o standarda uyar.  Dolayısıyla birbirleriyle uyuşurlar. Mesela dünyada bütün kapıların bir standardı vardır. Yani bir insan o kapıdan içeri girebilir.  İnsanların girdiği kapıların standardı başkadır, affedersiniz köpeklerin girdiği yuvalarının standardı başkadır. Aynen onun gibi Allahü Teâlaher şeye bir standart koymuş ve her şeyi bir standarda göre yaratmış. Bir ölçü var ve her şeyi o ölçüye göre yaratmış. Biz bunları doğru kavrayıp o doğrultuda hareket etmek zorundayız. Biraz sonra Allahü Teala’nın koyduğu hükümleri anlamaya çalışacağız.

  1. Ve maemruna illa vahıdetun ke lemhım bil besar“Bizim emrimiz bir tek emirdir (yani biz bir kere emir veririrz) o da göz açıp kapayıncaya kadar olurbiter” Şimdi göz açıp kapayıncaya kadar geçer hadisesi nedir? Yani Allah’ın verdiği emir mi göz açıp kapayıncaya kadardır? Yoksa o emrin yerine gelme olayı mı göz açıp kapayıncaya kadar çabuk olur? Hangisi? Emir mi böyle çok çabuk? Yoksa emrin sonuçları mı böyle çok çabuk elde edilir? Soru o değil, soruyu tekrar ediyorum.Şimdi Allah bir ol emri veriyor, bu tamam çok kısa bir zaman. Peki o emrin gereğinin yerine getirilmesi aynı anda mı oluyor? Bir süreci olabilir değil mi? Şimdi ne diyor?

(anlaşılamadı)17:16“Allah bir şey istediği zaman, O’nun emri bir şeyemurat ettiği zaman kün’dür(ol), o da oluverir”. Şimdi orada feyekünArapça’da          ne anlam ifade

ediyor? Takibiye.  Takibiye demek hemen olması manasına gelir mi?

(anlaşılamadı)18:00.O zaman burada şunu düşünmek lazım Cenabı Hakk’ınher şeye koyduğu bir kural da var. Standart var o ayrı.  Bir de o standartların uyması gereken kurallar vardır. Şimdi az önce dedik ya şurada bu mikrofonun bir standardı vardır, ama bir de kullanma kuralı da vardır.  Standartlar kural birbirinden ayrı şeylerdir. Şimdi ona sünnetullah deniyor.

(anlaşılamadı)18:35.“Bu Allah’ın daha evvelden beri devam eden sünnetidir”.  Yani koyduğu kuralın yerine geçecek bir şey olamaz.  Ya da bir değişme bulamazsın. Şimdi biz Allahü Teala’nın sünnetini düşündüğümüz zaman bakıyoruz ki Allah ol dediği zaman o iş oluvermeye başlıyor.  Ama hemen olmayabiliyor. Yani onun oluşması için belli bir süre Mesela Allah bir çocuğun ol emrini verdiği zaman ol emrini vermiştir, ama o 9 ay anasının karnında. Sonra da belli bir süre çocukluk dönemini buluğa erinceye kadar sonra da yaşıyor ve ölüyor.  Yani orada “kün” tamam. Zaten ayetlere dikkat ederseniz “bizim emrimiz ol şeklindedir”. Olur. O olma olayı, “feyekün” olayı zaman alıyor. Mesela Cenabı Hak gökleri ve yeri yaratmayı murad ettiği zaman kun emrini vermiştir. Zaten hepsinin standardını koymuş. Dünyanın oluşumu kaç günde tamamlandı? 2 günde dünya yaratıldı, 4 günde içindeki gıdalar oluştu.  Toplam 6 gün.  2 günde de gökler yaratıldı.  Tabii o şekil yetmiyor, o 6 gündeki 2 gün de göklerin yaratması. Toplam 6 gün, şimdi bu sünnetullahAlah’ın koyduğu kural. Tabii o 1 gün nasıl bir gündür? Biz şimdi gün deyince 24 saatlik günü düşünüyoruz, çünkü bu dünyada yaşıyoruz.  Bu dünyanın o güneşin etrafında bir kere dönmesini düşünüyoruz hesapta,  hâlbuki henüz dünya yaratılmamışken, güneş de yokken günü neye göre hesap edeceksin? O zaman o bizim bildiğimiz bir gün değil öyleyse.  Gün ifadesini kullanır, sen zaman olarak sen zamanı başka türlü anlayamazsın ki, senin kendi aranda kullandığın kelimeleri kullanması lazım. Sen de insan olarak diyorsun ki bir gün mü sürecek orası. Gün kelimesini illa da 24 saat ile sınırlı kullanmıyorsun ki. Gün bugündür diyorsun o bir ay sürüyor mesela. Günü geldi diyorsun, bakıyorsun ki yıl geçiyor hala günü devam ediyor.  Şimdi sen senin anlayacağın şekilde Allah bildirmezse sen anlayamazsın. Gün kelimesi senin zihninde oluşturduğu bir kavram, bir zaman dilimi. O zaman bugün Allah sana akıl da vermiş düşünürsün,dünyayok güneş de yok. Öyleyse o farklı bir gün. Ne kadar? Onu Allah bilir, onu biz bilemeyiz.

(ayet hatırlanmaya çalışılıyor)

(anlaşılamadı)22:49.Ben şimdi hafız olmadığım için hatırlamıyorum ama o manada olduğunu biliyorum.

İnneintetekşuhur“Ayların sayısı”

indellah“Allah katında”

inneşahran“12 aydır”.

anlaşılamadı(23:25).“Allah’ın yeri ve gökleri yarattığı günden beri böyledir”. Yani gökler yer var. Yani gün 24 saattir, 24 saat olarak ölçtüğümüz gün o gün var.  Ama biz şimdi göklerin yerin yaratılmasından önceki gündenbahsediyoruz bu ayeti kerimede. O zaman o günkü gün kavramı bugünkü gün kavramıyla aynı olmaz.  Neyse buradan şuraya geliyoruz.  Allahü Teala 6 günde yarattığını bildiriyor.  O 6 günün karşılığının ne olduğunu kendisi bilir.  Biz bir takım tahminler yürütürüz.  İşte birisi der ki, bir ayeti kerimede Cenabı Hakk’ın indinde bir gün, size göre bin yıldır der, işte 6 bin yılda olmuştur der. Bir başkası işte 50 bin yıldır diye bir ayeti kerime var ona kıyas yapar ama bunlarınher birisi tahmindir.  Gerçeğin ne olduğunu sadece Cenabı Hak bilir. Altı evre diyebilirsiniz, bunların hepsi birer tahmin olur. Ondan sonra sizin karşınıza mesela diğer bir jeolog gelir siz 6bin yıl derseniz, bir jeolog gelir, der ki işte şunun oluşumu için 1 milyon sene lazım haydi bakalım. Şimdi bir sürü borçlanırsın, öde ne zaman ödersen. Onun için bu konularda, Cenabı Hak bir şeyi kesin olarak bildirmemişse orada kesin konuşmamak lazım.  6 gün kesin ama mahiyeti ne onu bilemiyoruz.  Onu orada bırakmak lazım. Buraya şuradan geldik, Allah ol dediği zaman hemen oluverir diye mana veriyoruz.  Bu yanlış. Allah hemen ol der, bak ayeti kerimeyi bir daha okuyayım çok dikkatle dinleyin lütfen.

  1. Ve maemruna“bizim emrimiz”. Bu emir ne öbür ayette? Kün emri, ol emri.

illavahıdetun“sadece bir keredir”. Biz tekrar emir vermeyiz, 1 emir. Çünkü Allah son derece güçlüdür, o emrin yerine gelmemesi diye bir şey yok.  Şimdi bir kere birisine bir şey şunu yap diyoruz, 10 kere de kontrol ediyoruz, bir ara bir unutmuşsa bakıyoruz ki savsaklamış. O bizim güçsüzlüğümüzden, öyle bir şey yok. Allahü Teala 1 kere ol derse o olur. Feyekun.  Kun fiili muzaridir. Bu “fekun” içerisinde “fekane” deseydi orada olup bitti manası verebilirdik yani bir geçmiş zaman olduğu için, ama muzari, yani şimdiki zaman ve gelecek zamanı içine alan bir kiptir.O zaman bu uzunca bir vakit olabilir, Allah’ın koyduğu kanunlara paralel olarak.

(anlaşılamadı)26:42“şöyle göz kırpması çok kısa bir zaman alır Allah’ın emri”. Ama o emrin gereğinin oluşması gene Allah’ın koyduğu kanuna göreol’la başlar ne zaman bitecekse standardını da Allahü Tealabelirlemiştir.  Bizim buradaki gayretimiz ayetleri anlama gayretidir.  Neden öyle diyorum, gene Kuranı Kerim’deki ayetlerin üzerine biz dikkatsizce gittiğimiz için Allah’ın kâinattaki ayetlerini inceleyenler Kuran’daki ayetlerle çelişki bulmaya başlıyorlar.  E diyor ki kömürün oluşması için şu kadar zaman var. Sen diyorsun ki Allah emretti mi anında oluşur.  Anında oluşur demiyor ki Allah, sadece emrim bir anda olur diyor. Ama emrinin gereği o anda başlar ama ne zaman oluşur koyduğu sünnete göredir o. O zaman biz bunu böyle anlayıp Allah’ınkâinattaki ayetleriyle, Kuran’daki ayetleri arasında çelişki bizim hatamızdan, bizim yanlış anlamamızdan dolayı sebebiyet vermemeliyiz.

Allahü Teala’yı hiçbir konuda mecbur eden bir şey eden yoktur elbette. Ama Allah koyduğu kuralı uygular, o da kendisi bildiriyor.

(anlaşılamadı)28:10.“Allah’ın sünnetinde bir değişme bulamayacaksınız, ne de yerine geçecek başka bir şey yok”.  O mana da verilebilir.  Bir de peygamberlere bakın, peygamberler bizim için çok iyi bir örnektir. Peygamberler Allah’ın koyduğu kuralları dışına çıkacak bir istekte bulunmamışlardır.  Bir tek istisnası vardır. O da mucizedir. Mucizeye ihtiyaç var çünkü insanların o şahsın Allah’ın peygamberi olduğu konusunu kesin olarak kavramaları lazım.  O da yalnız Allah’a ait olan bir belgeyle gelmesine bağlıdır. O istisnai bir durum, yani değnek yılana dönüşmez hiçbir zaman için. Ama Allahü Teala o değneği Musa AS’ın peygamberliğini ispat için yılana dönüştürür.  Allah’ın gücü karşısında hiçbir sınır yok. Ama Allah bir sünnet koymuş, yani bir kanun kural koymuş. Onun için o peygamberler o kanuna aykırı hiçbir istekte bulunmazlar. Hiçbir istekleri yoktur. Hatta şimdi Zekeriya AS’ı hatırlayın Meryem validemizin yanına geldiği zaman (Al-i İmran 3/37);

…küllemadehalealeyhazekeriyyelmıhrabevecedeındeharızka…

Şimdi Meryem validemiz Zekeriya AS’ın bakımında olan bir hanım. Genç bir kız. Artık büyümüş. Mabedin içerisinde merdivenlerle çıkılan bir iç odada kalıyor.  Mabet herkesin girip çıktığı bir yer, umuma açık bir yer. Mesela Süleymaniye Cami’sine giriş çıkışları kontrol edebilir misiniz? Kimlik yoklaması yok herkes girer.  O mabet te öyle. Mabedin iç odasında kalan bir genç kız var. Oraya adanmış ve Zekeriya AS’ın kontrolünde. (Al-i İmran 3/37);

…küllemadehalealeyhazekeriyyelmıhrabevecedeındeharızka…

Ali İmran 37. Zekeriya AS o mihraba her girdiğinde,

…vecedeındeharızka…“bakıyor ki Meryem’in yanında bir yiyecek var”. Şimdi siz kendinizi düşünün, ayetleri anlamak için, mesela bu ayeti anlamak için, kendinizi Zekeriya AS yerine koyacaksınız.  Mesela Süleymaniye Cami’si gibi büyükçe bir yer tasavvur edeceksiniz. 24 saat insanların girip çıktığı, şimdi gece girilmiyor, gerekli güvenlik sağlanmadığı için.  Bir iç odada genç ve güzel bir kız.  Tek başına yaşıyor.  Ve siz onun yanına her girdiğinizde bakıyorsunuz ki yanında yiyecek var ve siz getirmemişsiniz. Tabii çalışmıyor da. Ve siz getirmemişsiniz o yiyeceği, bakımından siz sorumlusunuz.  Ne yaparsınız? Şüphelenirsiniz değil mi? Şimdi Meryem validemize soruyor.

  1. Fe tekabbeleharabbühabikabulinhaseniv ve embetehanebatenhasenev ve keffelehazekeriyya* küllemadehalealeyhazekeriyyelmıhrabevecedeındeharizka*

kale ya meryemüennaleki haza“Meryem bu nereden sana? Bunu sana kim verdi?”

kalet hüve minındillah“bu Allah katındandır”

innellaheyerzüku mey yeşaübiğayrihısab“Allah istediğine hesapsız verir”. Güzel de tatmin olur musunuz bu sözle? Tamam,her şeyi Cenabı Hak veriyor da nereden veriyor? Söyle bakayım bunun kaynağını. O zaman sizin en büyük isteğiniz ne olur böyle bir noktada? Ne düşünürsünüz? Genç ve güzel bir kız tek başına mabette bir iç odada kalıyor, ne istersiniz? O kızla ilgili ne düşünürsünüz? Siz Zekeriya AS olsanız, o kız konusunda neler olmasını istersiniz? Evlenmesini istemez misiniz? Bu kız bir an önce evlense de benim sırtımdan düşse, şimdi yanına gidiyorsun yiyecek var, bu nereden? Allah veriyor. Tamamama yani nasıl olur?

Şimdi bizim tefsirlerde yazın kış yiyeceği, kışın yaz yiyeceği diye sokuşturmuşlar.  Ne alakası var? Yiyecek işte, yazı kışı falan diye birşey yok.  Cennetten getiriyorlar onu da. Hep dikkat edersenizsünnetullaha aykırı yorumlar sokuşturulur. Hiçbir kaynağı olmadan yok falan böyle demiş.  Güzel de bunu ancak bir Allah söyleyebilir, bir Peygamber söyleyebilir bunu 3.bir şahıs söyleyemez.  Hep sokuştururlar oraya. Orada Zekeriya AS ve bütün peygamberlerbirer beşer hemen Cenabı Hakk’a dua ediyor.

  1. Hünalikedeazekeriyyarabbeh .Bu olacak şey değil yani ben nasıl hakim olayım bu kıza? Rahatsız oluyor tabii.

kale rabbi heblı mil ledünkezürriyyetentayyibeh“ya Rabbi bana kendi katından temiz bir zürriyet ver”. Şimdi Zekeriya AS yaşlı, karısı kısır o da yaşlı. Böyle bir karıkocadan çocuk olmaz.  O zaman Zekeriya AS çocuğu kimin için ister?  Meryem için.  Ya Rabbi bunun için bir an önce bir eş nasip et te bir çocuğu olsun.  Çünkü kendi kızı kabul ettiği için benim için bir zürriyet, zaten kendi soyu da yok, hiç olmazsa bunun yolundan.

innekesemıuddüa.

Şimdi orada sünnetullah’a aykırı birolay oluyor. Senin sorun üzerine buraya geldik.

  1. Fe nadethülmelaiketü ve hüve kaimüyyüsallı fil mıhrabi“o mihrapta namaz kılıyor ayakta, melekler ona sesleniyorlar (ya da dua ediyor da diyebilirsiniz)”

ennellaheyübeşşirukebiyahya“Allah sana Yahya’yı müjdeliyor”

müsaddikambikelimetimminellahi“Allah’tan gelecek bir kelimeyi tasdik edecek Yahya”. O kelime kim? İsa AS. Söz.

veseyyidev ve hasurav“bir beyefendi, kendini çok koruyan birisi, çok namuslu dürüst”

venebiyyem“ve bir peygamber” minessalihıyn“iyilerden”.

Şimdi Zekeriya AS Allah’ın sünnetullahınakarşı gelecek bir insan değil, peygamber çünkü. Allah’ın sünnetinde değişme olmayacağını biliyor. Ama Allah isterse onda problem yok onun için şaşırıyor.

  1. Kale rabbi ennayekunülığulamüv ve kadbeleğaniyelkiberu“ya Rabbi bana oğul nereden? Yani senin koyduğun kanunlara göre benim oğlum olmaz, çünkü ben artık ileri yaşa geldim”

vemraetıakır“e karım da kısır”

kale kezalikellahüyef’alümayeşa’“işte böyle o kuralı Allah koymadı mı”

Şimdi Peygamberler de sünnetullaha karşı hiçbir şey istemezler Allahü Teala’dan. Ve Allah’ın koyduğu kanunlara göre işlerini yaparlar. Eğer öyle olmasaydı hiçbir peygamber bize örnek olamazdı. Çünkü biz hayatımızı Allahü Teala’nın koyduğu kurallara göre sürdürüyoruz. O da öyle sürdürecek ki insanlara örnek olabilsin. Onun için Hızır AS diye bildiğimiz o Keyf suresinde belirtilen kişi bir peygamber değildir.  İnsanlara örnek olacak hiçbir tarafı yoktur onun.  İnsanlara örnek olamaz. Geliyor yepyeni bir gemiyi deliyor. Niye deldin? Sonra anlatıyor tabii.  Bakın Musa AS buna itiraz ediyor, çünkü ona göre herşey sünnetullaha uygun olmalı, ama deliyor. Sonra gidiyorlar bir çocuğu öldürüyorlar, hiç olacak şey mi? Sonra gidiyorlar, izan ikramda bulunmayan, onları misafir etmeyen bir toplulukta yıkılmakta olan bir duvarı doğrultuyor. Sünnetullaha aykırı bütün bunlar. Musa AS her birisine itiraz ediyor, yanlış çünkü. Ama o olayların perde arkasını, ben bunların hiçbirini kendim yapmadım ki diyor, bunların hepsi Allahü Teala’nınverdiği talimattır. Onun için o ancak melek olur başka bir şey olmaz.  Orada efendim diyor, işte gemi denizde çalışan birkaç tane yapacak başka işi olmayan insanlara aitti, ileride de onu gaspedecek bir hükümdar vardı onun için onu kusurlu hale getirdim ki almasın.  Şimdi bu zat peygamber olsa, o zaman şimdi gidersiniz adamın yeni aldığı otomobilini şöyle bir çizersiniz.  Peygamber olsa oradan örnek alır çizersiniz. Yahu niye çizdin? Çizdim ama bir sor bakıyım neden çizdim dersiniz.  Bir bahane uydurursun öyle değil mi? Gidersin filanca adamı öldürürsün, bir sor bakayım neden öldürdüm.  Ona da bir bahane bulursun. Bu olmaz.  Dolayısıyla bütün peygamberler sünnetullaha tamıtamına uymuşlardır. Mucizeleri ayıracaksın, mucizelerin yeri farklı.

Şimdi tabii ki bizim Hızır olayından alacağımız çok büyük ibretler var. Onlardan ibret alırız ama örnek almayız. Yani bazen çok yanlış olarak gördüğümüz bir olay çok doğru olabilir.  Ciddi dersler oluşturur ama hiçbir peygamber öyle yapmaz.

  1. Ve le kadehleknaeşyaakum fe hel mim muddekir“ey Mekkeliler (ilk muhatap o, sonra diğer toplumlarageçeceğiz) sizin gruptan çoğunu helak ettik, hiç adını sanını hatırlayan var mı?” yani “sizin gibi davranış gösteren nice kavimleri yok ettik, onların ne ismini hatırlıyorsunuz ne de yaşadığı yeri biliyorsunuz, hiçbir bilginiz yok onlarla ilgili olarak”.

fe hel mim muddekir“var mı hatırlayan?”

Sadece Allah Kuran’da birkaç tane kavmin adını bildirmiş ki onları biliyoruz. Mesela şimdi Musa AS zamanında Anadolu’da yaşayan, Avrupa’da yaşayan, Amerika’da yaşayan kimler vardı? Eğer tarihi kalıntılardan bir takım bilgi kırıntıları elde edinilmişse edinilmiş, yoksa yok. Herhangi bir şey bilmiyoruz.

  1. Ve kulluşey’infealuhufizzubur“siz onların adlarını bile hatırlamıyorsunuz ama onların yaptıkları herşey defterlere kaydedilmiştir” (Allah’ın yanında hepsiyle ilgili teker teker kayıtta var)
  2. Ve kullusağıyriv ve kebirim mustetar“küçük büyük ne yapmışlarsa hepsi satırlara dökülmüştür”. Hani ahirette ne diyorlar?

(anlaşılamadı)42:30

Yahu şuna bak diyor, küçük büyük hiçbir şey bırakmadan hepsini almış. Onun için hepsi karşımıza çıkacak, hesabını veremeyeceğimiz hiçbir iş yapmayalım.

  1. İnnelmuttekıyne fi cennativ ve neher“Allah’tan çekinenler var ya Allah’a karşı saygılı olanlar, onlar Cennetlerde olacaklar, subaşlarında ve aydınlıkta”
  2. Fi mak’adi sıdkın ınde melikim muktedir“Doğruların, özü sözü doğru olan kimselerin oturduğu yerde olacaklardır”. Herşeye gücü yeten melikin yanında, yani Allah’ın yanında, Allah’ın ikramına yakınlığı, Cenabı Hak için mekan söz konusu değil ama insanların Cenabı Hakk’a yakınlığı, Allah’ın sunduğu nimetlere yakınlığı. Yani özel konuk özel ikramlara sahip olacaklar. Şimdi buradan tekrar ana konumuza gelelim.

(anlaşılamadı)44:25.“biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık” diyor.  O ölçünün bugünkü insanlar arasında kullanılan terimi standart, böyle bir terim yerleşmiş insanların diline. Yani her şeyin bir standardı var. O standarda uygun olarak şey yapılır, onun bir çalışma kuralı vardır.  Ona göre çalışırsa başarılı olur yoksa olmaz. Şimdi mesela şurada mikrofon var, bende de var. Kısa devre yapsa arada sırada bunun uzmanı ne der bize? Hemen onun tamirini yapın, şu kabloyu şuraya bağlayın ya da bir topraklama yapın aksi takdirde yakında bu alet yanar der değil mi? İşte mesela yeşillikler var işte taze fasulye, biberdir, domatestir, şudur budur. Bunları uzun süre saklayamazsınız. Çok çabuk bozulur yiyeceklerdir bunlar. Ama bunları gene Allah’ın koyduğu kanunlar çerçevesinde belli bir soğuklukta sakladığınız zaman uzunca süre bir şey olmuyor değil mi? Eti oda sıcaklığında belki bir gün koruyamazsınız. Ama donduruculara koydunuz mu süre önemli değil. Şu kadar zaman, o artık çabuk bozulma şeyinden kurtulmuş olur. O şeyler neyse işte insanlar için de standart koymuş, mesela diyor ki şöyle şöyle beslenirsen;

(anlaşılamadı)46:24.“sizee rızık olarak verdiğimiz neyse onun temiz olanlarından ve güzel olanlarından yiyin” diyor. O zaman demek ki güzel ve temiz yiyeceklerden yememizi Allah emrediyor. Pis yiyecekler yersen ne olur bu makina? Bozulur. O zaman da buradan randıman alamazsın. Bir müddet sonra bakarsın ki kısa devre yapan o alet gibi kısa devre yapmaya başlarsın, halen devam edersen küt diye ölür gidersin. Allah’ın sana verdiği o ömrü tamamlamandan bu dünyadan ayrılır gidersin. Toplumlar da aynı şekildedir.  Toplumun yaşaması için gerekli kurallar vardır.  Allahü Teâla’nın koyduğu kurallar. Mesela sosyolojiilmi bunlarla ilgileniyor. Ben bir sosyolog olsaydım burada size çok daha güzel şeyler konuşurdum ama ben sadece şimdi Kuranı Kerim’deki gördüklerimi konuşacağım.  Sosyologlar da onlar okusalar bu ayetleri biz 1 anlarsak onlar mutlaka en az 10 daha güzel değerlendirirler, çünkü herkes uzmanlık sahasını iyi bilir. Biz de fıkıhla ilgili bir ayet gördük mü döktürüyoruz ama diğer şeylerde işte biraz çalışıyoruz, yanlış anlatmamaya gayret ediyoruz.  Şimdi Cenabı Hakkın bir kuralı var. Bir toplum yaşamaya devam ediyor o toplumda ne zaman mesela diyelim buzdolabına koymuşsunuz bir yiyeceği.  Buzdolabından çıkardıktan sonra eğer gerekeni yapmazsanız çabucak bozulur değil mi ? Şimdi toplumların buzdolabından çıkarılması, belki benzetme doğru mu oldu yanlış mı oldu onu okuyacağım ayeti kerimeye göre siz kendiniz değerlendirin, peygamberin gelmesiyle oluyor. AllahüTeala diyor ki (Beyyine 98/1);münfekkıyne hatta te’tiyehümülbeyyineh

  1. Lemyekünillezinekeferuminehlil kitabi velmüşrikine

“ehli kitap ve müşriklerdenkafirler”. Ehli kitap kim di? Kendisine kitap verilenler. Şimdi biz Hristiyan, Yahudi diye söylüyoruz ama Geçen de bir ayeti okuduk çok sayıda peygambere kitap verilmiş değil mi? Şimdi ehli kitap dediğimiz insanlar içerisinde Mekkeli müşriklerden daha kötü durumda olanlar var. Mesela Mekkeli müşrikler putlara Allah demişler mi? Ama ehli kitap İsa AS’a Allah diyor.  Hristiyanlar. Cenabı Hak diyor;

(anlaşılamadı)50:17“bu Allah’ın oğlu değil”.  BizzatAllah’tır diyor Hristiyanlar.  Meryem oğlu İsa Allah’tır diyorlar. Ama mesela müşrikler putlarına diyorlardı ki

(anlaşılamadı)50:35.“Biz bunlara niye kul oluyoruz? Bizi Allah’a daha da yaklaştırsın diye”.  Tabii Hz. Ali’ye Allah diyenler de var. Ama bunlar hepsi eski. Şimdi Hz.Ali’ye Allah diyenler, hiçbir zaman Müslüman olmuş insanlar değildi.Bunlar zaten eski inançlarında bir şeye Allah diyorlardı, Müslümanlarla tanıştıktan sonra o şeyin adına Ali demeye başladılar.  O kadar başka bir şey yok.  O şey zaten sadece isim değiştirirler onu, belki eskiden başka bir şey diyorlardı şimdi Ali diyorlar.  Çünkü şeyde Müslümanların bir yanlış politikasından kaynaklanmıştır. Ayeti kerimelerde tutarlar, mesela sık sık söylüyoruz buradaki gençler, çok sayıda ilim adayı genç var burada Allah’a şükür.  Onlar yarın araştırırlar, ortaya koyarlar diye söylüyorum.  Tevbe suresinin 5.ayeti ki, özel bir olayla ilgili olarak indirilmiş bir ayettir.  Onunla ilgili neshin mümkün olmadığı halde, bizim ulema onunla 200 küsürtane ayeti yürürlükten kaldırmıştır.  Öyle olunca Müslümanların sosyal hayatı hiç olmaması gereken bir mecraya gelmiş. Ve o fethedilen topraklardaki gayrimüslimler üzerindeya Müslüman olacaksın ya da şöyle şöyle yaparım ha demişler, bunlar da Müslüman olmak o kadar kolay bir şey mi? O zaman ne yapmış kendi inancını üzerine bir yeşil boya, en uygun da Ali boyası. Adını Alevi diyor, köylerinin üzerine, Ali çadırı demişler, kendilerine de Alevi demişler.  Ama o çadırın içerisinde eski inançtan ne varsa, onu devam ettiriyorlar. Sadece o Tanrıların adını değiştirmişler o kadar.  Şimdi onlar bu şekilde inançlarını devam ettirmişler.  NE zamana kadar devam ettirdiler? İşte bu baskı devam ettiği sürece. O baskı ne zaman ortadan kalktıysa, dikkat ederseniz hiçbir alevi ben aleviyim bile diyemiyordu bir başka yerde. Kimlikleri üzerinde ağır baskılar vardı.  Şimdi o baskılar kalktı, bu defa insanlar artık daha rahat bir şekilde kendi kimliklerini ifade etmeye başladılar. Diğer gruplarla görüşmelere başladılar. Bunların önemli bir kısmı da kendini Müslüman olarak düşünüyor.  Bakıyor bu Müslümanlık Kuranı Kerim’de anlatılan Müslümanlık değil, sonra şimdi gerçek manada Müslüman olan Aleviler ortaya çıkmaya başladı. Yalnız bu Aleviler konusunda yanılmamamız lazım.  Aleviliğin tek bir tanımını yapamazsınız, öyle bir şey mümkün değil, şu Aleviyle bu Alevi birbirine benzemez. Mesela bana hep sorarlar hocam Aleviyle evlenmek caiz mi değil mi? Ben de derim ki bu sorunun cevabı yok.  Standardı yok. Bunun standardı yok. Çünkü bir Alevi vardır, kendisine Alevi der, dört dörtlük Müslümandır. Yani adına ne derse desin, bu adam Müslümandır.  Bir Alevi vardır, Müslümanlıkla yakındanuzaktan bir alakası yoktur.  Alevi dedeleriyle bir toplantı yapmıştık.  En az 40 zannedersem bana verilen bilgiye göre 46 tane dede varmış orada.  Bir de onların en önde gelen baba dede diyorlar galiba, en büyüklerinden birkaç tane var. Onlarla beraber kürsüdeydik. Bir ben vardım bir de Mustafa Oğuz vardı Marmara İlahiyat’tan. Şimdi orada birisi dedi ki Aleviliğin bir tanımını yapabilir misiniz diye sordular.  Şimdi o Muharrem Naci şimdi hatırladım. Alevilik dedi, eline diline beline hakim olmaktır dedi.  Dedim ki öyle tarif olmaz. Bunu herkes söyler. Tarif öyle bir şekilde olmalı ki yalnız sizde olan ama başkasında olmayan özellikleri içermeli. Buna eskiler “efradını cami, ağyarını mani”derler, yani o grubu tüm üyeleriyle içerisine alan ama başkalarını oraya katmayan bir tarif yapmalıdır. Ben size bir şey söyleyeyim mi dedim. Bakın siz cem dergisi çıkarıyorsunuz ve bana da gönderirlerdi o zaman birkaç senedir gelmiyor. Ben sizin mesela Muharrem Naci’ye söyledim, sizin makalelerinizi okuyorum orada. Orada da 8-10 tane Alevi tarifi görüyorum.  Şu paragrafta bakıyorsun bir başka şahıs yazmış sanki, şu paragrafa bakıyorsunuz bir başkası yazmış sanki.  2. Paragraf başka, 3.paragraf başka, 4.paragraf başka.        Sizin bana gönderdiğiniz Cem dergisinde birbiriyle hiç uyumlu olmayan çok sayıda Alevi tarifi görüyorum dedim.  Benim edindiğim kanaat şu oldu, Alevileri ortak bir tanım içerisine sokmak mümkün değildir. Kendine Alevi diyen her bir grubun farklı bir tanımı vardır dedim, hah çok doğru söylüyorsun dediler hepsi ittifakla.  Birisi yok şurada yanlış var falan filan.  Ondan sonra da dedim ki bakın, sizin hepiniz Kuran’ı kabul ediyor musunuz? Evet dediler, Kuranı Kerim Allah’ın kitabıdır.  Peki, Muhammed SAV hakkında ne dersiniz? Muhammed Allah’ın peygamberiydi.  Tamam bitti.  O zaman gelin şurada anlaşalım dedim. Bakın ne Alevi kelimesi, ne de Sünni kelimesi Kuran’da yer alır, ikisi de yok.  Kuranı Kerim’de ne Alevi var ne Sünni var.  İkisi de bizim uydurduğumuz şeyler. Bir grup kendisine Sünni demiş.  Ben dedim şahsen ve biliyorsunuzsiz de dedim, ben bu kendisine Sünni diyenleri fena halde eleştiriyorum.

Neden demiş ayrı bir konu. Onu 4 asır sonra söylemişler, Peygamberimizden sonra. Yani bir sünnete uyuyoruz demişler de öyle o kadar fazla uydukları kanaatinde değilim, keşke uysalar.  Şimdi dedim bir grup kendisine Sünni diyor, varsın desin. Siz Sünni demeye devam edin.  Bir grup ta Alevi diyor, o da öyle desin. Ama gelin birbirimizi Kuran’la eleştirelim. Madem ittifak ediyoruz Kuran konusunda, birbirimizi Kuran’la eleştirelim, başka şekilde eleştirmeyelim. Siz bizi eleştirirken deyin ki Kuran’da Allah şöyle şöyle diyor, siz de böyle böyle diyorsunuz, bu olmaz.  Biz de sizi eleştirirken aynı şeyi söyleyelim. Çok doğru söylüyorsun dediler, oradaki herkes kabul etti.Orada kabul ettiler, ondan sonra kabul ettiler mi bilemem ben.  Ama o toplantıda kabul ettiler, sonrasını bilemiyorum.

Seyirci: Birbirlerini kabul etmiyorlar hocam

Bu çok normal bir şey işte ben onu anlatmaya çalışıyorum.  Ve bu Alevilerin ve diğer grupların saptırılmış değil, olayı doğru anlamak lazım. Şimdi siz Anadolu’yu fethettiniz.  Bir savaşı kazanırsınız, sizin karşınızda duracak bir askeri güç olmaz, oranın hâkimiyeti kısa sürede size geçer.  Bu çok kısa bir sürede olabilir. Ama insanların gönlünü fethetmek çok zor bir iştir. Bak siz kendi kendinize düşünün, ben talebelere diyorum. Bakın diyorum siz inançlı çocuklarsınız, namaz kılıyorsunuz, size Kuran ayetlerini okuyorum. Bu okuduğum Kuran ayetleri de şimdiye kadar okuduğunuz kitaplarda yazılanlara tamamen ters düşüyor. Bunu da gözünüzle görüyorsunuz, ama hemen kabul edebiliyor musunuz? Edemiyorsunuz.  Pekio zaman neden başkasına düşünme hakkı tanımıyorsunuz?  Yahu bu insanlar çocukluklarından itibaren ne Kuran biliyorlar, ne peygamber biliyorlar, hiçbir şey bilmiyorlar, bir dinle şey yapmışlar, sonra bir grup gelmiş askeri gücüyle sizi almış.  Belki babanızı öldürmüş, toprağınızı elinizden almış, belki sizi esir haline getirmiş, ya siz onlara karşı düşmanca hissiyat besliyorsunuz. E biraz bekleyin bakalım onlar biraz bir rahatlasın.  Az kendilerine gelsinler. Sonra sizinle temasa geçsinler, sizin Kitap’ınızı okuma fırsatları olsun . Siz onlara Allah’ın kitabını bir anlatın, ondan sonra bunların Müslüman olup olmayacağını bekleyin.  Ama siz öyle yapmamışsınız, az önce söylediğim sebepten dolayı, “Müslüman olunacak ol”.  Böyle şey olur mu kardeşim yahu? Müslüman olmazsan öl.Ne olacak onun üzerine 2 tane nota koy, ya ol ya öl.  Ne kadar kolay? İkisi de kolay değil. Ne yapalım? O zaman biz de Müslüman olduk diyelim bari.  Onlar nereleri önemsiyorlar, şunları hah işte en kolayı da Alevilikmiş biz de Aleviyiz diyelim.  Hiç kimsenin inancı eleştirdiği yok.  Sadece kendisine Tanrı edindiği şeylerin adını değiştiriyorlar o kadar.  Hürriyet ortamı şarttır.  Allahü Teala Peygamberine ne diyor?

(anlaşılamadı)1:02:23.“Sen onların üzerinde zorbalık yapacak birisi değilsin. Sen sadece uyarıda bulunursun”.  Neyse bunlar çok şey götürür de konumuzu biraz aştık, asıl konumuza gelelim.

Şimdi ehli kitap ve müşriklerden kafir olanlar, kendilerine o beyyine gelinceye kadar çözülecek değillerdi. Mesela siz düşünün eskiden Şamanist bir grup varmış.  Ve bu insanlar bu da müşrik gruba girer değil mi?  O beyyine onlara gelmeden, orada çözülme olmaz.  Nedir o beyyine?

Rasuluminallah“Allah tarafından gönderilen bir elçi”

(anlaşılamadı)1:03:20“Tertemiz sayfalar okur”

(anlaşılamadı) “onun içerisinde sağlam hükümler vardır”. Yani Allah’ın Kitap’ını okuyan Allah’ın elçisi.Allah’ın elçisi yok ama Allah’ın Kitabı var, değil mi? O şimdi olsaydı gittiği her yerde Allah’ın kitabını okuyacaktı.  O zaman onun görevlerini üstlenenlerin yapacağı da, o olsaydı ne yaparsa onu yapmak olurdu.  Allah’ın kitabını okuyup anlatmak olur.

(anlaşılamadı)1:03:55“Ehli kitap kendilerine o beyyine gelmeden önce gruplaşmadılar”. Gruplara ayrılmadılar, çözülmediler.  Dolayısıyla bir toplumda Kuranı Kerim anlatılmaya başlamadan o toplumda çözülme olmaz.  Yani tıpkı buzdolabındaki gibi durur orada. Kuranı Kerim’i anlatmaya başladınız mı o toplumu buzdolabından çıkarmış olursunuz, orada çözülmeler başlar.  Ve gruplaşmalar olur, çünkü herkes bu Kuran’ın doğruluğuna inanır, anlatırsanız eğer.  Ama herkes o hayatı yaşamayı göze alamaz.  Çünkü menfaatleriyle çelişir, beklentileriyle çelişir, o zaman da bir grup Kuran’a uyar, bir grup Kuran’a karşı tavır koyar. Ama bazıları da açıkça tavır koymaktan korkar, gizli tavır koyar.  Böylece çeşitli gruplaşmalar olur. İşte toplumlarda standartları eğer Allah’ın koyduğu kurallara uyarlarsa yaşamalarını gerektirir, toplumların hayatı devam eder. Ama o kurallara uymazlarsa hayatları biter.

Şimdi bütün peygamberler, geldikleri toplumlarına şunu söylemişlerdir.Burada ne var, burada bir kelime düşmüş.  Şimdi peygamberler geldikleri toplumlarına şunları söylüyor, Nuh AS’ın söylediği şey gibi:

(anlaşılamadı)1:06:30“Allah’tan korkun ve benim dediklerimi yapın”. Çünkü Allah’ın elçisi ya.

(anlaşılamadı)“Allah sizin günahlarınızı bağışlasın”

(anlaşılamadı)“Belli bir süreye kadar Allah sizi yaşatsın”. Çünkü her toplumun standart dedik ya, bir son yaşama, hani en son kullanma tarihi diyoruz ya, artık ondan sonra bir işe yaramaz.  Her toplumun da bir sonu var, Allah belirlemiş onu. Diyelim şu toplumun yaşayabileceği en uzun süre, 500 sene diyelim biz, peygamberler gelip diyor ki Allah’tan korkun, bana itaat edin, Allah sizi işte o 500 sene yaşatsın. Peki, itaat etmezlerse ne olur? İşte o çözülme olur.  Çünkü eti çıkardınız, çözüldükten sonra hemen pişir.  Tekrar buzdolabına koymayın artık yenmez.  Hemen pişirin sonra iki gün yiyebilirsiniz.  İşte o peygamberler de diyor ki Allah’tan korkun, bana itaat edin. Çünkü sizin yaşamanız buna bağlıdır. Buna uyarsanız, Allah sizin için biçtiği sürenin sonuna kadar sizi yaşatır.  Yoksa daha erken ölürsünüz.  ToplumuHz. Nuh’untavsiyelerinitutmadığı için topyekûn öldü gitti.  Tavsiyeleri tutanlar kurtuldu gemide ve yaşadılar.  İşte burada da bu surenin başından itibaren Cenabı Hak çeşitli toplumları örnek veriyor.  O örnekleri vererek, bize de diyor ki,sizintoplumunuzun da yaşamasını istiyorsanız Allah’ın ayetlerine uyun. Bir de sadece toplum değil. Eğer başarılı olmak istiyorsanız, siz Allah’ın ayetlerine uyun. Efendim ben ne yapabilirim ki asla demeyin, tek başınıza da olsa, eğer Allah’ın ayetlerine uyarsanız dünyanın en güçlüsü sizsiniz.  Şurada 10 ton et var, sadece 100 gramlık et, kurallara uygun şekilde korunuyor. Hangisi faydalı halde kalır? Canım benim neyim var ki deme.  O 10 tonun hepsi kaybolur gider, ama o 100 gram et hala durur.  Şuna bakın: Musa AS ve Harun AS 2 kişi geliyor. O güçlü Firavun’un düzenini sona erdiriyor, bitiriyor. Ve dersin başında söylediğimiz gibi öyle olağanüstü yollarla değil, öyle mucizelerle değil. O mucizeler sadece Musa AS’ın peygamberliğinin delilidir o kadar. Allah’ın ayetleriyle bitiriyor. Ve Firavun yanlış yapıyor, Allah’ın ayetlerine uymuyor.  Uymadığı için de her geçen gün iktidarını kaybediyor ve tümüyle devlet bütün zenginlikleriyle Musa AS ve İsrailoğullarına kalıyor. Onun içinkarşınızdaki güçlüymüş falan hepsi hikaye. Asıl güç Allah’ın emrine uymaktadır.  Eğer çok güçlü ve çok başarılı olmak istiyorsanız, Allah’ın emrine harfiyen uyarsınız. O zaman görürsünüz ki hem bu dünyada hem ahiretteki başarı sizin olur, bir numara olursunuz. Geçen hafta ayetleri okuduk, Müslüman ancak 1 numara olur, 2 numara değil.  En önde olması lazımher konuda, işte o zaman bir numara olursunuz. O zaman karşınızdaki bütün güçler eriyip gider.  Çünkü siz oyunu kuralına göre oynarsınız.  Bütün toplumların standardını Allah koymuştur.  Siz Allah’ın koyduğu kurala göre hareket edersiniz, onlar kural dışı davranırlarsa, davranmaya devam ederlerse, sahayı size terketmekten başka çareleri yoktur.  Ne olur siz bu arada bir sürü sıkıntılardan geçersiniz, bu da Allah’ın koyduğu kuraldır.  Çünkü AllahüTeala bize sabretmemizi istiyor. Öyle çok basit olsa, bunu herkes yapar. Şimdi bazıları istiyor ki mesela adam bir içkili lokanta işletiyor, bir daha içkili lokanta işletmemeye karar veriyor. Bu defa müşteriler gelmiyor.  Sanki Müslümanlar borçluymuş gibi bekliyor ki her Müslüman gelsin orada yemek yesin.  Böyle bir şey olsa herkes lokantasını kapatır daha çok müşteri gelsin, öyle şey olur mu? Böyle bir şey yok, sen bir kere onun sıkıntısını çekeceksin kardeşim. Sen bir kere Allah’ın emrini yapmayı kafana koyduysan onun faturasını sana ödettirir, bunu kesin kafana koy.

Hocam Amerikalılar Allah’ın emrine uyuyor mu? Dünyada söz sahibi.

Amerikalılar Allah’ın emrine uyuyor mu, dünyada söz sahibi, 2 nokta üst üste koy bakıyım burada.  Şimdi bizim anlattığımız toplum Firavun toplumuydu.  O da dünyada söz sahibiydi.  Öylesine güçlüydü ki bugün hala onların ehramlarını keşfetmekten aciz.  İşte o toplumu Musa AS dize getirdi. Onu anlatmaya çalışıyorum.  Eğer onlar bize örnek olamıyorlarsa zaten peygamber olmalarının anlamı yok.  Allahü Teala bizim peygamberlerimizle ilgili demiyor mu ki

(anlaşılamadı)1:13:30“sizin için Allah’ın elçisinde güzel örnek vardır” diyor.  Ben yapamıyorsam bana örnek olur mu? Ondan dolayı baştan beri tekrar edip duruyoruz, Peygamberler hiçbir şekilde olağanüstü şeyler düşünmezler bile. İşte Zekeriya AS nasıl benim çocuğum olur diyor? Çünkü Allah’ın sünnetine uygun olarak talepte bulunuyor. Musa AS Hızır’ın tavırlarına karşı çıkıyor, çünkü sünnetullaha aykırı davranıyor.  Ya da Kuranı Kerim’e dikkat edersen çok sayıda örnek var, ben senin yerinde olsam şimdi kaç tane sayardım. Ancak bu kadar sayabiliyorum, gerisini de siz sayın.  Şimdi buradan başa dönersek, surenin en başına

(anlaşılamadı)1:14:30. “Saat yaklaştı”. Şimdi bu sure Mekke’de inmiş sure.  Medine’de indiğini söylüyor. Bazıları da 3 ayeti Mekke’de diğeri Medine’de inmiştir diyor. Yani son zamanlarını, yani Mekke hayatının son zamanları.  Diyor ki saat yaklaştı. Ne deriz, dur bakalım senin de vaktin geldi. Ey Mekke toplumu senin de vaktin geldi.  Niye? Çünkü oyunu kuralına göre oynamıyor. Sana Allah’ın bir peygamberi gelmiş, Allah’ın ayetlerini okuyor. Ve senin toplumunda çözülme başladı. Bu buzdolabının dışına çıktı, senin toplumun çözülmeye başladı.  Karıyla koca, babayla oğul birbirinden ayrılıyor, biri Müslüman oluyor, biri kafir kalıyor.  Birbirlerine düşman hale geliyorlar.  Biz de hani senin suyun ısındı derler halk arasında, senin de saatin yaklaştı.

(anlaşılamadı)1:15:55“Ay doğdu”.  Bu Araplarda bir terim. Yani herşey açık ayan beyan ortaya çıktı, doğru yanlış iyice ortaya çıktı.

(anlaşılamadı) “Doğrulukla yanlış birbirinden iyice ayrıldı”

(anlaşılamadı)(şimdi olayın detayına iniyor Cenabı Hak) “Çünkü Mekkeliler hangi ayeti görseler süregelen bir sihir (ya da gelip geçici bir sihir), işte bizi biraz büyüledi  biraz sonra tesiri kaybolur diyorsunuz”

(anlaşılamadı)“yalana sarıldı ve arzularının esiri düştüler”

(anlaşılamadı)“ama herşeyin bir vakti saati vardır”

Şimdi bu ayeti kerimeleri böyle anladığınız zaman gayet güzel.   Fakat

(anlaşılamadı)“ay ikiye yarıldı” dediğiniz zaman ilişkiler bozuluyor.  Halbuki“inşakka”kelimesi geçen hafta buraya sözlük te getirdik gösterdik,Talaa manasına geliyor, doğma.  Kamer de ayın 14 ü için söyledikleri bir terim. Ve Araplar şimdi Mehmet hoca bugün öyle söyledi, Güneş kelimesini pek kullanmazlar değil mi Mehmet hoca? Birşeyin çok açık seçik ortaya çıktığını anlatmak için kamer kelimesini kullanıyorlar, ondan sonraki ayetlerde zaten bunu anlatıyor.Ondan sonraki ayetlerde herşeye bir standart koyduğunu, diğer bütün ayetlerde bir topluma peygamberin gelip, o peygamberi dinlemedikleri için ve o toplumda çözülmenin başlayıp, sonra da helak oldukları anlatıldığına göre burayı da öyle anlamak lazım.  İşte burada Allahü Teâla Mekke ile ilgili olarak şeyini bildiriyor.  İşte o saat geldi artık sizde de çözülme başladı, daha fazla dayanamazsınız diyor.  Ay ışığı gibi görülmeyen herşey ortaya çıktı manasında. Ay ışığı gibi Türkçemizde de kullanılıyor ya, herşey ay gibi ortaya çıktı manasında, ayan beyan oldu. Artık siz çok iyi biliyorsunuz ki Muhammed AS’ın söyledikleri gerçeğin ta kendisi.  Ama uymuyorsunuz o artık sizin bileceğiniz bir şey.  Bugün de Kuranı Kerim’e gerçek manada sarılan küçük bir cemaat olsa ve onu yaşayan tabii, anlatan ama sadece yaşamakla olmaz, küçük bir cemaat çok büyük etkiler meydana getirir. Allah’a şükür biz onu yapmaya gayret ediyoruz ve bunun etkilerini her geçen gün görüyor ve yaşıyoruz. Her geçen gün, şimdi şu anda devrimizin işte internet imkanı, şu anda canlı yayın yapıyoruz, çok sayıda insan bizi canlı olarak dinliyor bizi dünyanın her yerinden.  İşte Doğu Türkistan’dan, Japonya’dan, Avrupa’dan, Amerika’dan her taraftan, bizi dinliyenler var şu anda ve her geçen gün de artıyor.  Internet sitelerimize girenler var.  Ve artık bizimle birebir ilişkiye giren insanlar var, Araplardan var, Türklerden var. Kuranı Kerimi anlattığınız zaman o insan onun etkisini kendi içinde hissediyor.  Kabul eder etmez o kendi bileceği şeydir. Ama onun etkisinden kurtulamaz, o da çok açıktır.  Ve başarılı olmanın tek yolu da budur.  Sosyal hayatta başarılı olmak istiyorsanız, özel hayatınızda başarılı olmak istiyorsanız, tek kural madem Allah’ın yarattığı bir insansınız, madem Allah’ın yarattığı kainatta yaşıyorsunuz, madem bu kainattaki kurallar Allah’ın koyduğu kurallardır, o zaman siz Allah’ın koyduğu kurallara uyduğunuz an, sizden daha güçlü, arkası sizden daha kuvvetli hiçbir insan olmaz.  Asıl güç Allah’ın gücüdür. Sen Rabbim Allah diyorsun, benim sahibim o diyorsun, ona güveniyor, ona dayanıyorsun.  O her zaman her yerde var ve tüm varlıklardan daha güçlü, onun için yeryüzünde sizden daha güçlüsü olmaz. Sağlam basarsın yere ve sağlam yürürsün. İşte ondan sonra devam ediyor Nuh AS kavminin başına gelenleri anlatıyor.  Standart dışı, toplumların standart dışına çıktıkları zaman nasıl helak oldukları, o standart Allah’ın toplumlarla ilgili koyduğu standartlardır.  Toplumlar ancak Allah’ın emrine uyarlarsa, tabii peygamber geldikten sonra, kitap onlara anlatıldıktan sonrayla ilgilisini şey yapıyorum ve burada dikkat edin hepsinde de Nuh AS gelmiştir. Ondan sonra Salih AS’ın kavminden bahsediyor.  Lut AS’dan bahsediyor.  Musa AS’dan bahsediyor, böyle ama peygamber geliyor topluma Allah’ın emirlerini anlatıyor. Doğru tepki verenler kurtuluyor, yanlış tepki verenlerin tamamı kaybolup gidiyor. Bugün için de aynı şey söz konusudur. Bir toplumda Allah’ın kitabı okunmuyorsa, o toplumda hiçbir değişiklik olmaz, ama ne zaman yani hiçbir derken çözülme anlamında diyorum, ne zaman Allah’ın ayetleri okunursa çözülmeler başlar, insanlar gruplaşmaya başlarlar. O Allah’a inanların karşısında yer alanlar yanlış yaptıklarını çok iyi bilirler.  Ama kendi menfaatleri etrafında halkalaştıkları için sayıları çoktur ama güçleri azdır. Çünkü kendilerine olan güvenini kaybetmişlerdir sadece ayakta durma uğrunda birbirlerine yapışmışlardır, ayakta durma uğrunda çalışmışlardırama Allah’ın koyduğu kurallara uymadıkları için de yok olmaktan başka çareleri yoktur.

Evet, böylece bugünkü dersimizin de sonuna gelmiş olduk.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
2 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
3 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
4 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
5 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
6 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
7 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
8 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
9 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
10 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
11 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
12 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
13 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
14 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
15 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
16 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
17 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
18 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
19 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
20 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
21 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
22 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
23 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
24 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
25 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
26 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
27 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
28 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
29 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
30 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
31 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
32 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
33 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
34 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
35 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
36 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
37 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
38 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
39 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
40 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
41 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
42 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
43 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
44 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
45 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
46 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
47 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
48 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
49 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
50 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
51 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
52 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
53 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
54 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
55 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
56 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
57 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
58 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
59 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
60 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
61 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
62 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
63 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
64 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
65 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
66 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
67 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
68 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
69 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
70 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
71 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
72 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
73 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
74 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
75 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
76 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
77 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
78 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
79 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
80 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
81 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
82 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi | Kur’an SohbetleriFgOoOm0a2AkFgOoOm0a2Ak 2 Ağustos 2022
83 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
84 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
85 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
86 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
87 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
88 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
89 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
90 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
91 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
92 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
93 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
94 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
95 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
96 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
97 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
98 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
99 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
100 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
101 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
102 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
103 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
104 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
105 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
106 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
107 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
108 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
109 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
110 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
111 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
112 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
113 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
114 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
115 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
116 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
117 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
118 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
119 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
120 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
121 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
122 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
123 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
124 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
125 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
126 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
127 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
128 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
129 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
130 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
131 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
132 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
133 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
134 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
135 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
136 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
137 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
138 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
139 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
140 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
141 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
142 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
143 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
144 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
145 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
146 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
147 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
148 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
149 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
150 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
151 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
152 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
153 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
154 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
155 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
156 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
157 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
158 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
159 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
160 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
161 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
162 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
163 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
164 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
165 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
166 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
167 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
168 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
169 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
170 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
171 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
172 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
173 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
174 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
175 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
176 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
177 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
178 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
179 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
180 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
181 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
182 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
183 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
184 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
185 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
186 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
187 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
188 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
189 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
190 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
191 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
192 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
193 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
194 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
195 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
196 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
197 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
208 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
209 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
210 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
211 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
212 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
213 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
214 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
215 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
216 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
217 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
218 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
219 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
220 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
221 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
222 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
223 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
224 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
225 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
226 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
227 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
228 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
229 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
230 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
231 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
232 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
233 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
234 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
235 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
236 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
237 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
238 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
239 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
240 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
241 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
242 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
243 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
244 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
245 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
246 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
247 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
248 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
249 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
250 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
251 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
252 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
253 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
254 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
255 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
256 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
257 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
258 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
259 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
260 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
261 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
262 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
263 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
264 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
265 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
266 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
267 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
268 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
269 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
270 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
271 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
272 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
273 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
274 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
275 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
276 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
277 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
278 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
279 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
280 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
281 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
282 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
283 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
284 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
285 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
286 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
287 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
288 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
289 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
290 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
291 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
292 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
293 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
294 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
295 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
296 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
297 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
298 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
299 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
300 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
301 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
302 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
303 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
304 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
305 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
306 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
307 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
308 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
309 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
310 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
311 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
312 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
313 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
314 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
315 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
316 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
317 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
318 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
319 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
320 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
321 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
322 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
323 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
324 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
325 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
326 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
327 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
328 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
329 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
330 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
331 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
332 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
333 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
334 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
335 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
336 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
337 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
338 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
339 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
340 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
341 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
342 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
343 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
344 İcma 11 Ekim 2016
345 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
346 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
347 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
348 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
349 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
350 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
351 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
352 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
353 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
354 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
355 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
356 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
357 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
358 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
359 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
360 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
361 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
362 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
363 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
364 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
365 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
366 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
367 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
368 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
369 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
370 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
371 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
372 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
373 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
374 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
375 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
376 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
377 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
378 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
379 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
380 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
381 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
382 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
383 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
384 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
385 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
386 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
387 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
388 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
389 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
390 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
391 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
392 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
393 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
394 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
395 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
396 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
397 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
398 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
399 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
400 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
401 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
402 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
403 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
404 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
405 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
406 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
407 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
408 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
409 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
410 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
411 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
412 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
413 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
414 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
415 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
416 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
417 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
418 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
419 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
420 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
421 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
422 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
423 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
424 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
425 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
426 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
427 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
428 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
429 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
430 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
431 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
432 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
433 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
434 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
435 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
436 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
437 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
438 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
439 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
440 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
441 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
442 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
443 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
444 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
445 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
446 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
447 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
448 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
449 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
450 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
451 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
452 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
453 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
454 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
455 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
456 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
457 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
458 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
459 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
460 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
461 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
462 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
463 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
464 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
465 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
466 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
467 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
468 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
469 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
470 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
471 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
472 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
473 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
474 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
475 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
476 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
477 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
478 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
479 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
480 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
481 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
482 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
483 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
484 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
485 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
486 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
487 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
488 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
489 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
490 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
491 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
492 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
493 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
494 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
495 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
496 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
497 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
498 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
499 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
500 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
501 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
502 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
503 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
504 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
505 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
506 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
507 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
508 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
509 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
510 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
511 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
512 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
513 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
514 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
515 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
516 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
517 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
518 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
519 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
520 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
521 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
522 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
523 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
524 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
525 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
526 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
527 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
528 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
529 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
530 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
531 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
532 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
533 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
534 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
535 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
536 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
537 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
538 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
539 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
540 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
541 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
542 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
543 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
544 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
545 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
546 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
547 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
548 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
549 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
550 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
551 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
552 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
553 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
554 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
555 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
556 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
557 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
558 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
559 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
560 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
561 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
562 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
563 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
564 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
565 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
566 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
567 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
568 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
569 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
570 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
571 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
572 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
573 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
574 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
575 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
576 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
577 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
578 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
579 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
580 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
581 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
582 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
583 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
584 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
585 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
586 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
587 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
588 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
589 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
590 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
591 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
592 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
593 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
594 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
595 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
596 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
597 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
598 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
599 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
600 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
601 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
602 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
603 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
604 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
605 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
606 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
607 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
608 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
609 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
610 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
611 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
612 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
613 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
614 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
615 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
616 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
617 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
618 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
619 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
620 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
621 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
622 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
623 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
624 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
625 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
626 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
627 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
628 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
629 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
630 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
631 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
632 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
633 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
634 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
635 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
636 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
637 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
638 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
639 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
640 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
641 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
642 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
643 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
644 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
645 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
646 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
647 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
648 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
649 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
650 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
651 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
652 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
653 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
654 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
655 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
656 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
657 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
658 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
659 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
660 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
661 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
662 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
663 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
664 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
665 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
666 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
667 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
668 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
669 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
670 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
671 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
672 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
673 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
674 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
675 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
676 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
677 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
678 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
679 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
680 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
681 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
682 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
683 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
684 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
685 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
686 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
687 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
688 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
689 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
690 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
691 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
692 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
693 Hac 11 Kasım 2008
694 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
695 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
696 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
697 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
698 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
699 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
700 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
701 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
702 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
703 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
704 Oruç 26 Ağustos 2008
705 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
706 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
707 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
708 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
709 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
710 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
711 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
712 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
713 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
714 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
715 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
716 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
717 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
718 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
719 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
720 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
721 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
722 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
723 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
724 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
725 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
726 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
727 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
728 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
729 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
730 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
731 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
732 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
733 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
734 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
735 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
736 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
737 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
738 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
739 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
740 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
741 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
742 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
743 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
744 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
745 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
746 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
747 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
748 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
749 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
750 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
751 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
752 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
753 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
754 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
755 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
756 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
757 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
758 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
759 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
760 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
761 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
762 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
763 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
764 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
765 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
766 Mearic Suresi 27 Mart 2007
767 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
768 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
769 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
770 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
771 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
772 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
773 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
774 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
775 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
776 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
777 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
778 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
779 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
780 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
781 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
782 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
783 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
784 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
785 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
786 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
787 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
788 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
789 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
790 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
791 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
792 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
793 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
794 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
795 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
796 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
797 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
798 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
799 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
800 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
801 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
802 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
803 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
804 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
805 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
806 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
807 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
808 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
809 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
810 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
811 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
812 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
813 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
814 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
815 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
816 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
817 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
818 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
819 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
820 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
821 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
822 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
823 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
824 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
825 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
826 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
827 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
828 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
829 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
830 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
831 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
832 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
833 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
834 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
835 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
836 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
837 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
838 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
839 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
840 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
841 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
842 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
843 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
844 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
845 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
846 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
847 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
848 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
849 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
850 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
851 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
852 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
853 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
854 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
855 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
856 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
857 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
858 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
859 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
860 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
861 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
862 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
863 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
864 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
865 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
866 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
867 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
868 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
869 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
870 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
871 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
872 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
873 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın